Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
Stripinvasie

Klik verder naar de in april verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Arboris

The Artist Gallery
Ballon Comics
BD Must
Blloan
Casterman
Concerto Books
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Dupuis
De Geus
Glénat
De Harmonie
Le Lombard
Lucky Comics
Matsuoka
Microbe

Saga Uitgaven
Sanoma
Sherpa
Standaard Uitgeverij
Stribbel Strips

Syndikaat

Uitgeverij L
Uitgeverij Personalia
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2019: aprilmeijunijuliaugustus
september oktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaart
 
Arboris
27/04
TOP
De Complete Beverpatroelje 6: De Demonen van de Nacht: 16. Het Fantoom - 17. Dodenland - 18. Duistere Machten... (MiTacq + Jean-Michel Charlier) (HC/160p/€27,95)
De Complete Beverpatroelje 6: De Demonen van de Nacht: 16. Het Fantoom - 17. Dodenland - 18. Duistere Machten... (MiTacq + Jean-Michel Charlier) (HC/160p/€59,95) (luxe met prent)

> In het Frans is de integrale reeks van De Beverpatroelje compleet na acht verschenen delen. Maar in die reeks werden telkens vier reguliere albums gebundeld (uitgezonderd de laatste twee integrales) terwijl Arboris het bij drie albums per integrale houdt. Dat betekent dat de Nederlandstalige integrale reeks tien delen zal tellen. Momenteel zitten we dus over de helft. In deel 6 worden de reguliere delen 16, 17 en 18 gebundeld, zijnde de verhalen Het Fantoom, Dodenland en Duistere Machten... "In deze zesde bundeling is het slot opgenomen van de avonturen van de Beverpatroelje in Iran, maar ze zijn nog maar kort thuis als de groep alweer op reis gaat, dit keer naar Moanda, in West-Afrika. In dat land willen ze helpen de hongersnood te bestrijden, maar raken betrokken bij politieke verwikkelingen rond de president van het land. Dit avontuur beslaat twee albums, die allebei in deze bundel zijn opgenomen."


The Artist Gallery
13/04
TOP
• Lectrr & FACTS: A Visual History 2002-2019 (Lectrr) (SC/48p/€20,00)
> In het weekend van 6 en 7 april ging de lente-editie van FACTS door. Al twintig edities is cartoonist Lectrr er een aanwezige tekenaar, sinds 2016 is hij op elke editie eregast. In het album Lectrr & FACTS: A Visual History wordt teruggeblikt op zijn deelnames aan FACTS en krijg je een groot overzicht van zijn specifieke ontwerpen voor het evenement: cartoons, flyers, posters, T-shirts, enzovoort. Het album van 48 pagina's, softcover, A5-formaat, is de eerste uitgave van The Artist Gallery, een initiatief van FACTS-medewerker Peter Vermaele, tevens voormalig voorzitter van Brabant Strip.


Ballon Comics
06/04
TOP
Alleen op de Speelplaats (Bloz + Ana / Bloz) (SC/48p/€6,95) (herdruk)
Hoempa Pa integraal: 1. De Roodhuid - 2. Op het Oorlogspad - 3. En de Piraten - 4. Geheime Opdracht - 5. Tegen Zieke Lever (Albert Uderzo + René Goscinny) (HC/192p/€24,95)
> Vóór het duo Albert Uderzo en René Goscinny de reeks Asterix lanceerden, publiceerden ze in het weekblad Kuifje de indianenreeks Hoempa Pa. Deze integrale bundelt alle vijf verhalen, de oerversie als een project voor een Amerikaanse krantenstrip en een inleidend dossier waarin je heel wat te weten komt over de ontstaansgeschiedenis en het stopzetten van de reeks waarin al veel kwaliteiten van Asterix aanwezig waren.
Jommeke 294: De Wraak van de Mummies (Philippe Delzenne) (SC/48p/€5,95)
> Flip heeft te veel gezongen en is zijn stem kwijt. "Wat nu? Onze vrienden trekken naar professor Gobelijn om hem om raad te vragen. Maar de professor zit met zijn hoofd in Egypte en... in de ajuinen! Samen met zijn vriend, Evarist Selders, doet hij onderzoek naar eeuwenoude ajuinen in Egypte. En volgens hem zal Flip daar ook een remedie vinden voor zijn gebroken stem. Op naar het land van de mummies!"


BD Must
20/04
TOP
• 349 Squadron (Thomas Du Caju + Jean-Claude Van Rijckeghem) (HC/48p/€29,95) (met ex libris)
> Nieuwe strip van de hand van Thomas Du Caju en Jean-Claude Van Rijckeghem, de auteurs van Betty & Dodge waarvan de complete reeks opnieuw is uitgegeven en voltooid door BD Must. 349 Squadron is een strip over het gelijknamige luchtvaartsquadron van de Belgische luchtmacht met Kleine Brogel als basis. Het viert dit jaar zijn zeventigste verjaardag. Het squadron werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgericht in Engeland binnen het Royal Air Force. De piloten vlogen met roemrijke jachtvliegtuigen als de P-40, Spitfire, Meteor, Hawker Hunter, CF-100 Canuck, F-104 en F-16 (we hebben nogal wat vliegtuigfanaten onder onze lezers die dergelijke info op prijs stellen). Du Caju en Van Rijckeghem vertellen in de strip authentieke verhalen en laten waargebeurde luchtgevechten zien. Tussen die verhalen door stan dubbelpagina's met grote illustraties van vliegtuigen met bijhorende uitleg. Bij dit album hoor een door Du Caju gesigneerde ex libris op vijfhonderd genummerde exemplaren. Vliegtuigen en Du Caju/Van Rijckeghem gaan goed samen. Na het uitstekend onthaalde tweeluik Little England werken ze aan een nieuw tweeluik, een oorlogsstrip met nieuwe personages, dat zich afspeelt in Leningrad. Deel 1 verschijnt dit jaar bij Zéphyr/Dupuis. Deel 2 is al in productie. Een daaropvolgend project voor het auteursduo is eventueel een vervolg op Little England, liet Thomas ons vorig jaar nog weten.
• PAKKET: Betty & Dodge: 1. Moord in Manhattan - 2. Crash in Quebec - 3. Gijzeling in Kent - 4. Aanslag op Engeland - 5. Vermist in Madrid - 6. Verraad in de Pyreneeën - 7. De Nevels van Venetië - 8. Berlijn Zien en Sterven (Thomas Du Caju + Jean-Claude
Van Rijckeghem / Pat Van Beirs) (8xHC/€159,00) (met 8 ex librissen)
> De complete reeks Betty & Dodge van Thomas Du Caju, Jean-Claude Van Rijckegem en Pat Van Beirs in het Nederlands in acht hardcoveralbums met telkens acht bonuspagina's. Voor de delen 1 tot 6, die tussen 2008 en 2012 al eens bij Standaard Uitgeverij verschenen, tekende Thomas Du Caju gloednieuwe covers. De delen 7 en 8 gaf BD Must in 2013 en 2014 enkel in een luxe-editie in zwart-wit uit. Ze zijn nu ook beschikbaar als reguliere edities. BD Must biedt de reeks als pakket aan met alle acht HC's tegen 159 euro. Per album hoort een ex libris.
• Betty & Dodge Portfolio (Thomas Du Caju) (€39,00)
> Mapje met zes prachtige prenten die alle zijn genummerd op driehonderd exemplaren en gesigneerd door Thomas Du Caju. De Franstalige achterkant van het mapje is ook nog eens genummerd op driehonderd exemplaren.


Blloan
06/04
TOP
• Maankop integraal 1: 1. De Onzichtbare Kathedraal - 2. De Sluitsteen (François Boucq + Alejandro Jodorowsky) (HC/144p/€24,95)
> De eerste twee reguliere delen van Maankop, door de auteurs van Bouncer, worden gebundeld in een eerste integrale. Later verschijnt het vroegere deel 3 (dat veel dikker was) als een tweede integrale. "Maankop verscheen voor het eerst begin jaren 1999 in het beroemde stripblad (Á Suivre)/Wordt Vervolgd. Het verhaal speelt zich af op het eiland Damanuestra waar de bevolking gebukt gaat onder het juk van een dictator en zijn vrouw. Tot overmaat van ramp wordt het eiland geteisterd door gigantische golven die niets heel laten op hun weg. Maar de golven lijken geen vat te hebben op één persoon... een man zonder stem en zonder gezicht. De radeloze bevolking ziet in de golventemmer hun redder."


Casterman
06/04
TOP
De Jeugd van Alex 1: De Kindertijd van een Galliër (Laurent Libessart + Marc Bourgne) (SC/56p/€7,95)
> Na de oudere Alex in Alex Senator krijgen we nu een spin-off over de jongere Alex met de bedoeling jongeren warm te maken voor het personage zodat ze bij het ouder worden de albums van Jacques Martin beginnen te lezen. Het eerste verhaal is een tweeluik met tekeningen van Laurent Libessart (Moréa) die duidelijk zijn toegespitst op dat jonge publiek. Het scenario wordt verzorgd door Marc Bourgne (De Piraten van Barataria, Roodbaard, Michel Vaillant). "In 58 voor Christus, net voor de Gallische oorlog, wordt het leven van Alex, de zoon van Astorix, overhoop gegooid. Na een zorgeloze kindertijd heeft hij nu de leeftijd bereikt waarop een Galliër zijn opvoeding moet voltooien. Hij moet binnenkort zijn vader, het dappere stamhoofd, zijn moeder en zijn grote zus Alexia achterlaten. Maar het voor hem uitgestippelde levensplan krijgt een onverwachte wending door een machtsstrijd: de verraders Alderic en Ansila smeden een complot tegen Astorix en het hele gezin van Alex zit in de val. Alex gaat in Gallië strijden voor het leven van zijn familie!"


Concerto Books
20/04
TOP
De Nederlaag 1 (Pascal Rabaté) (HC/96p/€24,99)
De Nederlaag 2 (Pascal Rabaté) (HC/120p/€24,99)
> Compleet tweeluik door Pascal Rabaté (Ibicus, Een Tweede Jeugd, Leve de Branding!) bij de nog jonge uitgeverij Concerto Books. Het is een oorlogsstrip die een genuanceerd beeld geeft van het trauma dat Frankrijk opliep toen het in juni 1940 door het Duitse leger onder de voet werd gelopen. "We volgen de gebeurtenissen door de ogen van soldaat Videgrain die ziet hoe landarbeiders, die eigenlijk het graan zouden moeten oogsten, gedwongen worden de slachtoffers van de luchtaanvallen te begraven en tussendoor een hapje eten op de doodskisten. In de tweede helft van het verhaal, als de capitulatie een feit is, doet Videgrain er alles aan om te ontsnappen uit de stoet krijgsgevangenen en terug te keren naar zijn gezin. Maar de keuzes die hij gaandeweg moet maken, zijn niet altijd vanzelfsprekend. Rabaté brengt een respectvolle hommage aan de mensen die tijdens de oorlog proberen te overleven met de middelen die tot hun beschikking staan: humor en wreedheid, camaraderie en verraad."


Daedalus
20/04
TOP
Azimut 4: Zwarte Wolken, Witte Sluiers (Jean-Baptiste Andreae + Wilfrid Lupano) (HC/48p/€17,95)
> "De mooie Shena Nigana, ook wel gekend als Manie Ganza, bijgenaamd Crookie, heeft een verschrikkelijke misstap begaan. Zij heeft al haar (gestolen) Kronen bij de Tijdsbank belegd in ruil voor de eeuwige jeugd. Een reden voor de jaloerse koningin Etherea, haar moeder, om Crookie uit de wereld helpen, net op het moment dat zowat alle koninkrijken der aarde op voet van oorlog staan. Iedereen bereidt zich op een reuze slachting voor, tot groot jolijt van Baron Chagrijn... Klim mee aan boord voor een fantastische reis samen met een zwerm originele, buitengewone en onvoorstelbare personages die de poorten openen naar het ongebreidelde Rijk van de Fantasie waar alles draait om de grote existentiële vragen."
Bloodborne - De Dood van Slaap 2 (Piotr Kowalski + Ales Kot) (SC/72p/€6,95)
> Slot van het tweeluik, een comicvertaling op kleiner formaat.
• Brocéliande - Woud van het Kleine Volkje 3: De Tuin der Monniken (Djief + Nicolas Jarry) (SC/56p/€8,95)
> Softcoveruitvoering van het eerder in een gelimiteerde hardcover verschenen album.
Elfen 17: Het Zwarte Bloed van de Boselfen (Gianluca Maconi + Nicolas Jarry) (SC/56p/€8,95)
> Softcoveruitvoering van het eerder in een gelimiteerde hardcover verschenen album.
Kromneus (Emmanuel Civiello + Jérôme Charyn / Hélène Herbeau) (HC/88p/€24,95)
> Het one-shot Kromneus verscheen in het Frans in de collectie Signé (Getekend). Le Lombard vertaalt het dus zelf niet en nu loopt Daedalus ermee weg. Van tekenaar Emmanuel Civiello gaf het al eerder de reeksen Korrigans en Drakendynastie uit. Het scenario is van Jérôme Charyn die vooral voor François Boucq enkele memorabele verhalen schreef: Little Tulip, De Vrouw van de Tovenaar, Duivelsmond. "Ik ben Bernardo, een monnik en een buitengewone dief. Ik heb de Afrikaanse wateren bevaren in een piratenboot. Ik heb rovers in hun slaap vermoord. Maar ik ben ook een man van de letteren en maak deel uit van het gevolg van een erg bedreven strijder. Het is zijn verhaal dat ik u ga vertellen. Ik bezing Willem de Hebreeër, de man met de kromme neus, prins van Narbonne, vriend van Karel de Grote en krijgsheer zonder weerga."
• The Lost Fleet: Corsair 2 (Andre Siregar / Bambang Irawan + Jack Campbell) (SC/72p/€6,95)
> Slot van het tweeluik, een comicvertaling op kleiner formaat.
• De Meester-Inquisiteurs 6: In het Licht van de Chaos (Stefano Martino + Jean-Luc Istin) (SC/76p/€9,95)

> Softcoveruitvoering van het eerder in een gelimiteerde hardcover verschenen album.
Extra dik slot van de cyclus.

Ze Schreven Geschiedenis
• Lodewijk XIV 2 (Renato Guedes + Jean-David Morvan / Frédérique Voulyzé) (HC/56p/€17,95)
> Slot van het tweeluik. "Lodewijk XIV, de Zonnekoning, belichaamt als niemand anders het koninklijke absolutisme en roept dankzij het kasteel van Versailles, het symbool van de Grote Eeuw, herinneringen op aan een schitterend en oppermachtig Frankrijk. In de loop van een 72 jaar durend koningschap, gekenmerkt door een jeugd tijdens de spanningen van de Fronde, rustte Lodewijk De Grote niet vooraleer hij zijn autoriteit in het koninkrijk had opgelegd aan edellieden, protestanten en boeren, maar ook aan de grenzen, waar hij een oorlogsbeleid voerde. In 1682 nemen Lodewijk XIV en zijn hof hun intrek in het splinternieuwe kasteel van Versailles, vanwaar hij van dan af aan zijn koninkrijk bestuurt. Ondanks de uitstraling van de residentie wordt het tweede deel van zijn koningschap gekenmerkt door dure oorlogen, hongersnoden en volksopstanden."
• Napoleon 3 (Fabrizio Fiorentino + Noël Simsolo / Jean Tulard) (HC/56p/€17,95)
> Laatste deel. "Hoe kon een kleine, militaire Corsicaan Napoleon de 1ste, heerser der Fransen van 1804 tot 1815, worden? Dit ambitieuze kind van het Ancien regime, eerst generaal, dan consul en keizer, werd opgevoed in de Republiek en was een snelle hervormer, de stichter van de moderne staat én een militair genie die een tijdlang de Europese monarchieën beheerste. De tegenslagen in Spanje, Rusland en Duitsland tussen 1810 en 1814 leidden tot de val van de alleenheerser, die uiteindelijk werd verslagen door een coalitie van de monarchieën. Waterloo, waar hij de ultieme nederlaag leed, markeerde het einde van het Napoleontische avontuur en het ontstaan van de legende."


Dargaud
06/04
TOP
Amazonia 4 (Bertrand Marchal + Rodolphe / Leo) (SC/48p/€7,95)
> Voorlaatste deel. "1949. Miss Austin zet haar onderzoek voort in het tropische regenwoud, op zoek naar het wezen met bovennatuurlijke krachten. Maar de MI6 is niet de enige organisatie die interesse toont. Ook de Duitse geheime diensten snuffelen rond. Zij speuren naar een schat die in een onderzeeër werd vervoerd die in dat deel van de wereld strandde. Is het wezen uit Duitsland zelf afkomstig, waar het als rariteit werd opgevoerd in een freakshow? Bestaat er een verband tussen de twee mysteries?"


Dark Dragon Books
20/04
TOP
• Billy Stuart 3: De Zee van Duizend Gevaren (Sampar + Alain M. Bergeron) (HC/142p/€14,95)
• Billy Stuart 4: Het Oog van de Cycloop (Sampar + Alain M. Bergeron) (HC/158p/€14,95)
> Naar het voorbeeld van Geronimo Stilton is Billy Stuart, een jeugdstrip over een dapper wasbeertje, uitgedoktert. "Wat begon als een simpele boottocht voor Billy Stuart en zijn vrienden de Dapperlingen, verandert razendsnel in een ware odyssee. Een woeste storm verandert hun koers en zet een serie gebeurtenissen in gang die levensgevaarlijk zouden kunnen zijn. Op de zee van duizend gevaren moeten Billy Stuart en zijn makkers weer al hun dapperheid tonen om de problemen op te lossen. Als het schip uiteindelijk een eiland bereikt, is iedereen blij. Maar het strand en het weelderige bos herbergen genoeg verrassingen... Zal Billy Stuart het spoor van zijn grootvader, avonturier Virgilius Stuart, kunnen blijven volgen? Of zal hij voor altijd verdwalen in een vreemde wereld in een andere tijd?"
Game of Crowns 2: Kolen & Vuur (Baba + Lapuss') (SC/48p/€8,95)
> Meer dolle fun met de personages uit Game of Thrones. Het laatste seizoen loopt momenteel op tv.
Helden van de Luchtmacht 1: Operatie Dynamo (Stephan Agosto + Wallace / Régis Hautière) (HC/48p/€19,95)
Helden van de Luchtmacht 2: El Condor Pasa (Stephan Agosto + Wallace / Régis Hautière) (HC/48p/€19,95)
> Helden van de Luchtmacht is een nieuwe, zesdelige luchtvaartreeks over piloot Gabriel Messine die in Europa en Noord-Afrika vloog tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Van de Spaanse Burgeroorlog tot de Slag om Engeland via het Franse verzet heeft Gabriel al zijn ervaring nodig om levensgevaarlijke missies te volbrengen aan boord van legendarische vliegtuigen zoals de Hurricane. Ontgoocheld na de ellende van de Spaanse Burgeroorlog en de verliezen van Frankrijk tussen eind december 1938 en de zomer van 1941, sluit de jonge Messine zich aan bij de RAF om te vechten tijdens de Slag om Engeland. Maar zijn lot is tevens verbonden aan dat van de mooie Catalaanse Eléna en de voluptueuze, roodharige Margaret." Wallace is ook de scenarist van het geweldige De Tweekoppige Adelaar - Eagle en co-scenarist Régis Hautière ken je vast door zijn werk met Romain Hugault.
• Kindsoldaat collector's pack deel 1-2-3-4 (4xSC/€27,95) (met sleeve)
• Marvels collector's pack deel 1-2-3-4 (4xSC/€35,95) (met sleeve en poster)
De Onderzoeken van Nicolas Le Floch 1: Het Mysterie van het Lijk in de Sneeuw (Chaiko + Dobbs naar de roman van Jean-François Parot) (HC/64p/€19,95)
> Historisch drama van de hand van Chaiko, van wie onlangs Shayne deel 1 verscheen, en Dobbs die de beroemdste verhalen van H.G. Wells bewerkte voor de stripcollectie die bij Glénat verschijnt. "Meneer de Sartine, rechercheur bij de politie, vertrouwt Nicolas Le Floch het onderzoek naar een verdwenen commissaris toe. Deze laatste deed een onderzoek naar de praktijken van een van zijn collega's, verdacht van het beschermen van illegale apotheken. De jongeman stort zich recht in het verdorven hart van de hoofdstad en hij ontdekt een nog veel gevaarlijker zaak dan hij had verwacht, zijn meerdere heeft hem niet alles van tevoren verteld." Dit eerste deel van een nieuwe reeks is een compleet verhaal.
Oliver & Peter 1: De Wortel van het Kwaad (Cinzia Di Felice + Philippe Pelaez) (SC/48p/€8,95)
Oliver & Peter 2: Neverland (Cinzia Di Felice + Philippe Pelaez) (SC/48p/€8,95)
• Oliver & Peter 3: Bloedbroeders (Cinzia Di Felice + Philippe Pelaez) (SC/48p/€8,95)
> De complete trilogie, nu ook in softcoveruitvoering.
De Sage van Atlas & Axis 3: Volks Volk (Pau) (HC/64p/€14,95)
De Sage van Atlas & Axis 4: Khimera Voorbij (Pau) (HC/64p/€14,95)
De Sage van Atlas & Axis pakket deel 3+4 (Pau) (2xHC/€24,95) (met artprint)
> De vervolg- en slotdelen van De Sage van Atas & Axis, een dierenstripreeks waarin heel wat bloed vloeit. "Ze willen wraak voor de verwoesting van hun dorp door de verschrikkelijke Noorhonden. Ze zoeken de missende schakel in de evolutie van honden. En nu raken onze twee helden ineens in een oorlog verwikkeld, terwijl ze op zoek zijn naar het Magische Bot van Khimera, de sleutel van de legende rond de Bak des Overvloeds. Redden ze het vege hondenlijf en vinden ze antwoorden op alle raadsels? Samen met een grote roedel tot de tanden gewapende honden is het tweetal over zee op weg naar het kasteel van de Makas. Het was niet hun eigen keuze, maar ze moeten het er maar mee doen. Overleven is het enige dat telt. Zo krijgen ze te maken met Volk, een wolf met nogal duistere bedoelingen."
De Schaduwen van de Sierra Madre 1: Niña Bronca (Daniel Brecht + Philippe Nihoul) (HC/56p/€19,95)
> Start van een westerntrilogie door dezelfde tekenaar als Het Goud van Morrison. "1918. De jonge mormoon Moroni Fenn is zwaar getraumatiseerd door de Eerste Wereldoorlog. Hij wordt naar Mexico gestuurd om de veiligheid van de nederzettingen daar te verzekeren. Moroni komt een reizend circus tegen. Al snel beseft hij dat de enige attractie van de show een klein tienjarig meisje is, dat als een dier in een kooi wordt gehouden. Nina Bronca (het wilde meisje) spreekt niet (althans geen Spaans of Engels) en valt iedereen aan die haar benadert. Dat gebaar zorgt ervoor dat de spoken uit zijn verleden herleven. En hij dacht nog wel dat hij ze begraven had in het oude Europa!"
Star Wars: Darth Vader cyclus 7: Fort Vader 1 (Giuseppe Camuncoli + Charles Soule) (SC/80p/€9,95)
Star Wars: Darth Vader cyclus 7: Fort Vader 2 (Giuseppe Camuncoli + Charles Soule) (SC/80p/€9,95)
> "De Republiek is omvergeworpen. Met een ijzeren vuist heerst keizer Palpatine over het sterrenstelsel, met zijn leerling, de geduchte Darth Vader, aan zijn zijde. Om het voortbestaan van de Nieuwe Orde te verzekeren, hebben Darth Vader en zijn Inquisitors de grootste bedreiging voor Palpatine, de overgebleven Jedi-ridders, zo goed als uitgeroeid... Nu alle bekende Jedi-overlevenden zijn geëlimineerd of spoorloos verdwenen, is Darth Vader gedwongen nieuwe doelen te zoeken... Als beloning voor zijn diensten heeft keizer Palpatine het koninklijke ruimteschip van Padmé Amidala, de overleden echtgenote van de man die Darth Vader ooit was, laten opkalefateren. En Darth Vader krijgt Palpatines zegen om te gaan waar hij wil op zoek naar de machten van de duistere kant. Maar Darth Vader heeft maar één doel in gedachten; de wereld van Mustafar."
• Star Wars: Darth Vader collector's pack De Uitverkorene 1-2 - De Erfgenaam 1-2 (4xSC/€35,95) (met sleeve)
• Star Wars: Episode VIII: The Last Jedi (Michael Walsh + Gary Whitta) (HC/144p/€29,95)
> De officiële verstripping van The Last Jedi. Eind dit jaar komt Episode IX: The Rise of Skywalker in de zalen.
Wolverine: Old Man Logan 3 (Steve McNiven + Mark Millar) (SC/48p/€8,95)
Wolverine: Old Man Logan 4 (Steve McNiven + Mark Millar) (SC/64p/€8,95)
> De laatste delen van de minireeks over een oudere Wolverine. "Niemand weet hoe de helden ten onder zijn gegaan. We weten alleen dat ze zijn verdwenen. Ook Wolverine is niet meer. In zijn plaats staat een oude man genaamd Logan... die nu na een lange reis met zijn oude vriend Hawkeye zijn eindbestemming bereikt. Daar wacht echter niet de beloning waarop hij hoopte. Is alles voor niets geweest? Of gebruikt Logan nog één keer zijn klauwen?"


Dupuis
06/04
TOP
• De Blauwbloezen 4: Outlaw (Louis Salvérius / Willy Lambil + Raoul Cauvin) (SC/48p/€7,50) (herdruk)
• De Blauwbloezen 32: Te Gek om Los te Lopen (Willy Lambil + Raoul Cauvin) (SC/48p/€7,50) (herdruk)
• De Blauwbloezen 52: De Blauwen in de Mist (Willy Lambil + Raoul Cauvin) (SC/48p/€7,50) (herdruk)
• Cédric 32: Totaal van de Kaart! (Laudec + Raoul Cauvin) (SC/48p/€6,95)

> "Borden vliegen in het rond, en het regent vloeken... De stemming zit erin bij de familie van Cédric! Maar na elke ruzie, na elke opdonder overwint altijd de samenhorigheid onder vrienden, of de warmte van de familie. Want Cédric ligt ons zo nauw aan het hart omdat heel zijn wereld — of toch bijna — ook onze wereld is, als kind, ouder, als vriend. Een familieserie die een cultstatus heeft verworven dankzij een recept dat van alle tijden is: wat humor, wat kattenkwaad, en heel veel liefde."
• De Muziekdoos 2: Het Geheim van Cyprien (Gijé + Carbone) (SC/56p/€6,95)
> De nieuwe jeugdreeks De Muziekdoos viel bij ons in de smaak. Sla er deze bespreking maar op na. In april verschijnt deel 2. "Nola is net terug van haar eerste bezoek aan Pandoria, de wondere wereld van de muziekdoos, en wil er zo snel mogelijk weer heen. Ze vertrekt stiekem naar Pandoria en komt op een volksfeest terecht, ter ere van de nationale feestdag! Alle inwoners zijn uitgelaten en kijken uit naar de parade van koning Hectorian I. Maar Nola en haar vrienden moeten zich bezighouden met een dringendere zaak: Cyprien, de zoon van tovenaar Anton , is het slachtoffer geworden van afpersing. Wie zit er achter de chantage? En met welke bedoeling? Er is geen tijd te verliezen, want de dreiging is nabij… De koning is in gevaar!"
Rommelgem 1: Enigma (David Etien + BéKa) (SC/64p/€7,95)
Rommelgem 1: Enigma (David Etien + BéKa) (HC/64p/€15,95)
> Nadat de Marsupilami en Zwendel hun eigen reeksen kregen, is de graaf van Rommelgem aan de beurt. David Etien en BéKa ontfermen zich over zijn jongere jaren, lang voor hij Robbedoes en Kwabbernoot leerde kennen. "Berlijn, 1938. Duitse ingenieurs stellen Enigma voor, een codeermachine die boodschappen zo opstelt dat ze niet ontcijferd kunnen worden. Een uitvinding die de nazi's in staat moet stellen de oorlog te winnen... Juni 1940. Duitsland is Frankrijk en België binnengevallen, en beide landen hebben gecapituleerd. In het kasteel van Rommelgem ontvangt de graaf, een jonge wetenschapper gespecialiseerd in paddenstoelen, een brief in geheime code. Een interessante uitdaging voor Paschasius (Hilarius Adelbertus Ladislaus) die al snel de sleutel vindt. De boodschap komt van zijn oude makker Black, die hem vraagt naar Londen te komen voor een missie van het allergrootste belang. Wanneer het kasteel wordt opgevorderd door het Duitse leger, slaagt Rommelgem erin te vluchten en het Kanaal over te steken. In Londen ontvangt hij een nieuwe boodschap die hem naar het dorpje Bletchley leidt. Daar stort hij zich, samen met professor Black, Alan Turing en Miss MacKenzie op de ontcijfering van de Enigma-machine. Een meeslepend avontuur dat zijn intellectuele vaardigheden duchtig op de proef stelt. Een avontuur waarin hij kennismaakt met Churchill en de liefde ontdekt (nee, niet voor Churchill), een avontuur waarin hij het verloop van de oorlog mee kan bepalen..."
• Yoko Tsuno integraal 5: Onder de Chinese Hemel: 16. De Draak van Hong Kong - 22. De Hemelse Jonk - 23. De Pagode der Nevelen (Roger Leloup) (HC/176p/€24,95)
> In de vijfde integrale van Yoko Tsuno staan Chinese verhalen gebundeld, meer bepaald de avonturen De Draak van Hong Kong (deel 16), De Hemelse Jonk (deel 22) en De Pagode der Nevelen (deel 23). "Yoko Tsuno, onze Japanse heldin, is gedeeltelijk Chinees langs haar grootmoeders kant. Die grootmoeder brengt haar de overvloedige en kleurrijke fantasie van het duizendjarige volk bij. In haar Chinese avonturen beseft ze steeds meer dat fantasie en werkelijkheid kunnen samensmelten en dat de draken uit kinderverhalen in China tot leven komen en onverwachte ontmoetingen veroorzaken die een blijvende indruk nalaten. China heeft heel wat verrassingen in petto voor diegenen die haar proberen te leren kennen.
Waar anders vind je een draak die door het gefluit van een kind wordt gekalmeerd... maar ook een ander monster dat een hele haven kan verwoesten? Waar anders vind je een lappenpopje dat het verhaal vertelt van het vreselijke lot van een jonge prinses die geofferd werd in de elfde eeuw? Waar anders vind je een pagode, omgeven door dichte nevelen, waarin een schrikwekkend beest dat vuurspuwt zich schuilhoudt? Tijdens haar avonturen ontdekt Yoko de verschillende facetten van het land, maar ook de ontelbare valkuilen."


De Geus
20/04
TOP
De Arabier van de Toekomst 3: Een Jeugd in het Midden-Oosten (1985-1987) (Riad Sattouf) (HC/152p/€22,50) (herdruk)


Glénat
06/04
TOP
Conan de Avonturier 3: Aan de Overkant van de Zwarte Rivier (Mathieu Gabella en Anthony Jean naar de roman van Robert E. Howard) (HC/48p/€17,95)
> "Het land van de Picten is een duistere jungle waar de lijn tussen beschaving en barbarij dun is. Geen beter symbool daarvoor dan de Zwarte Rivier. Niemand die ze ooit overstak, kan het nog navertellen. Op Conan na welteverstaan: de Cimmeriër ontmoet in de groene hel Balthus, een jonge boer die hij ternauwernood redt uit de klauwen van woeste Pictische krijgers. Samen stropen ze de mouwen op om de kolonisten die zich op deze vijandige gronden gevestigd hebben, te helpen. Zo proberen ze het laatste bastion van de beschaving te redden. Met een tiental man zetten ze een expeditie op naar de machtige tovenaar Zogar Sag. Ze moeten hem bereiken voor hij de clans kan verenigen voor een bloedige invasie..." Deze verstripping van de oorspronkelijke roman van Robert E. Howard werd toevertrouwd aan de auteurs van De Eenhoorn dat bij Silvester verscheen.
Dangerous Liaisons - Hoe het Begon 2: Liefde en Tegengif (Djief + Stéphane Betbeder) (HC/64p/€16,95)
> In het slot van het prequeltweeluik op de roman Dangerous Liaisons blijven liefde en bedrog centraal staan. "In het begin was er liefde. Toen kwam het vlees. En de zonde. Met Dangerous Liaisons duiken we het verleden in van de hoofdpersonages uit de achttiende-eeuwse brievenroman. Het eerste deel belichtte de jeugd van Sébastien de Valmont, in dit tweede ontdek je de jeugd van Catherine en wandel je rond in de wrede en fluwelen wereld van de losbandige hogere kringen, omgeven door passie en leugens."
Exile 2: Kayenn (Éric Stalner + Cédric Simon / Éric Stalner) (HC/48p/€16,95)
> De goed gestarte sf-trilogie Exile vervolgt met het album Kayenn. "Wat als de mens als overwinnaar uit de strijd tussen machine en natuur komt? Luz, Sara en Sonntag verschuilen zich. Ze kunnen niet meer terug naar het dorp en besluiten dieper het woud in te trekken. Ze worden nagezeten door schaduwen, want de voortvluchtigen vormen een bedreiging... Luz, omdat ze in de greep zit van Kayenn, het woud rondom hen; Sonntag, omdat zijn menselijkheid Koïos, de entiteit die het vaartuig beheerst, zou kunnen verderven. Wat volgt is een ware strijd tussen natuur en machine. Een strijd die een honderdtal jaar eerder op aarde losbarstte, net voor het vertrek van de Glory..."
• De Grote Dode 8: Renaissance (Vincent Mallié + Régis Loisel / Jean-Baise Djian) (HC/88p/€16,95)
> Dubbeldik slotalbum. "Om te ontsnappen aan hun aanvallers kunnen Pauline en Gaëlle niet anders dan hun toevlucht te nemen in de Kleine Wereld met de hulp van de bijentranen. Daar tikt de tijd veel trager weg. Ze ontmoeten er Somber, de zoon van Erwan en de hermafrodiete priesteres. Gaëlle smelt voor het jongetje en neemt hem per ongeluk mee naar de echte wereld. Daar zijn intussen meerdere weken verstreken en lopen de spanningen tussen Erwan en Blanche hoog op. De ramp heeft zich verder verspreid, de epidemieën volgen elkaar op en de mensheid lijkt het niet lang meer te rekken. Nu ze op hetzelfde niveau zitten kunnen Blanche en Somber elkaar eindelijk weer opzoeken... Maar wat zijn de gevolgen?"


De Harmonie
06/04
TOP
S1ngle 16: Swipe (Hanco Kolk + Peter de Wit) (SC/48p/€9,90)
> "Fatima heeft een tinderdate met statisticus Dirk. Met behulp van spreadsheets en cirkeldiagrammen weet hij haar ervan te overtuigen dat ze de perfecte match zijn. Cijfers en percentages liegen tenslotte niet. De laatste twijfel bij Fatima verdwijnt als Dirk voor hen een appartement mét inloopkast weet te vinden. En als hij ook nog de perfecte minnaar blijkt te zijn, is Fatima in de zevende hemel. Dan leest Dirk echter dat relaties die gebaseerd zijn op data en algoritmes niet werken en maakt het uit. Fatima’s hart is gebroken. Dat schreeuwt om wraak, vinden haar beste vriendinnen Stella en Nienke. En Stella weet hoe."


Le Lombard
20/02
TOP
Green Class 1: Pandemie (David Tako + Jérôme Hamon) (SC/72p/€7,95)
> Deel 1 van Nils vonden we eind vorig jaar een zeer sterke, veelbelovende start van de nieuwe "ecologische saga" die in vertaling bij Silvester verschijnt. We waren niet alleen met dat oordeel. Het ijzer smeden terwijl het heet is, noemen we dat dan, want vorige maand is deel 2 van de trilogie verschenen en door een zeer gelukkig toeval start nu bij Le Lombard de vertaling van Green Class, eveneens geschreven door nieuwkomer Jérôme Hamon. "Op de terugweg van een schoolreis in de moerassen van Louisiana komt een klas jonge Canadezen terecht in een ware nachtmerrie. Een mysterieus virus, dat mensen langzaamaan in schrikwekkende plantaardige monsters verandert, grijpt snel om zich heen. Het leger heeft de controle over het gebied overgenomen. Wanneer ze in quarantaine worden geplaatst en een van hun makkers in de steek moeten laten, besluiten vijf leerlingen in opstand te komen. Einde van de wereld of niet, ze willen zelf over hun lot beslissen..."
De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren 7: De Blauwe Tand (Roman Surzhenko + Yann) (SC/48p/€7,95)
De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren 7: De Blauwe Tand (Roman Surzhenko + Yann) (HC/48p/€15,95)
> "Aaricia wordt opgevist door een Arabisch schip en heeft geen keuze: ze moet naar het Land van de Denen... waar de bemanning hoopt de verschrikkelijke Harald met de blauwe tand aan te treffen. Gandalf besluit manschappen te sturen om zijn dochter te zoeken. Zij worden vergezeld door Thorgal. Het wordt allesbehalve een plezierreisje. Verraad, schipbreuk, gevangenschap... Thorgal heeft al zijn kracht en zijn gewiekstheid nodig om zijn geliefde terug te vinden." Volgens de meest recente info is dit het voorlaatste deel van de spin-off. Yann schrijft voortaan de hoofdreeks die getekend zal worden door Fred Vignaux en er zou nog een rol zijn weggelegd voor Roman Surzhenko voor een ander Thorgal-project als we Grzegorz Rosinski mogen geloven.


Lucky Comics
06/04
TOP
• Lucky Luke 55: De Daily Star (Morris + Xavier Fauche / Jean Léturgie) (herziene herdruk met nieuwe coverlay-out) (SC/48p/€7,50)


Matsuoka
06/04
TOP
Astrid IJskoud 3: Hoe Je een Kind van de Jungle Wordt (Fabrice Parme) (HC/32p/€11,00)
> "Astrid IJskoud heeft alles om gelukkig te zijn, want haar ouders zijn rijk. Schatrijk. Ze woont in een huis, zeg maar gerust een paleis, dat boven New York uittorent. Alleen: ze verveelt zich stierlijk en voelt zich eenzaam. Daarom trekt Astrid van zodra ze maar kan op avontuur. Ze wil de wereld ontdekken — en haar gouvernante en de butler van de familie proberen te voorkomen dat dat niet uit de hand loopt. Overal maakt ze vrienden — al loopt dat niet altijd van een leien dakje." In oktober verschijnt het voorlopig laatste deel.
• Nero: De Stallaert Jaren 3: 131. De Prinses van Wataboeng - 132. IJskoud Geblaas - 133. De Muurloper - 134. Het Spook uit de Zandstraat (Dirk Stallaert + Marc Sleen) (HC/192p/€29,99)
• Nero: De Stallaert Jaren 3: 131. De Prinses van Wataboeng - 132. IJskoud Geblaas - 133. De Muurloper - 134. Het Spook uit de Zandstraat (Dirk Stallaert + Marc Sleen) (HC/192p/€64,95) (luxe met gesigneerde ex libris)
> In de derde Nero-integrale staan de verhalen De Prinses van Wataboeng, IJskoud Geblaas, De Muurloper en Het Spook uit de Zandstraat gebundeld met een dossier van wel dertig pagina's. Dit jaar verschijnen nog de delen 4 en 5.


Microbe
27/04
TOP
Castan 1: Voor de Eer van Macchawari (Alexandre Morellon + Raphaël Morellon) (HC/48p/€19,95)
Castan 2: Het Land van de Donderdraak (Alexandre Morellon + Raphaël Morellon) (HC/48p/€19,95)
Castan 3: Het Fort van Koning Xiang (Alexandre Morellon + Raphaël Morellon) (HC/48p/€19,95)

> Deze drie hardcoveralbums waren in maart al verkrijgbaar in een verzamelbox waar het laatste, nog te verschijnen deel bijhoort. Nu zijn de hardcovers ook afzonderlijk te koop. later verschijnt nog een voordelig softcoverpakket.


Saga Uitgaven
20/04
TOP
Jonas Fink 2: De Boekhandelaar uit Praag (Vittorio Giardino) (HC/184p/€29,95)
> Het voorheen onvertaalde vervolg van Jonas Fink. Hij is nu een flinke man geworden. "Augustus 1968. Jonas Fink is 29 jaar. Hij heeft een boekhandel en een vriendin. Hoewel sinds de lente een wind van vrijheid door het communistische regime waait, komt het verleden van de jongeman weer naar boven. Tatiana, zijn jeugdliefde, is terug in Praag."
De Minimensjes integraal 7: 1986-1988: 21. De 6 Klonen - 23. De Laatste der Minimensjes - 24. De Goudmijn (Pierre Seron) (HC/204p/€34,95)
> Alle verhalen in deze integrale zijn geschreven door Pierre Seron en hij blijft de codes van de klassieke strip ondermijnen. In De 6 Klonen brengt hij een oude vijand terug, in De Laatste der Minimensjes roeit hij alle minimensjes uit en in De Goudmijn laat hij zijn minifiguurtjes een gezamenlijk avontuur beleven met Aurora en Ulysses, de hoofdpersonages uit Serons andere reeks van weleer, Centauren. Het achtergronddossier is uitgebreider dan in de vorige delen omdat de aanpak vanaf deze integrale drastisch is herzien. Je krijgt nu nog meer info en een hoop unieke illustraties, foto's en documenten. We leren er onder meer uit dat uitgeverij Soleil gelanceerd raakte dankzij heruitgaven van Centauren en de allereerste albumuitgave van voorheen niet uitgegeven kortverhalen en langere avonturen van De Minimensjes. Al deze verhalen zijn trouwens al lang gebundeld in de eerste integrales van De Minimensjes. Dit deel wijkt af van de Franse editie. In het Nederlands verschijnt namelijk een integrale meer, maar de resterende inhoud van de Franse reeks wordt wel volledig verspreid over de nog te verschijnen Nederlandstalige delen. In het najaar staat deel 8 gepland.
• Sloeber 5: De Zigeunerdiadeem (Jeff Broeckx + Maria De Winter) (SC/40p/€8,95) (heruitgave met nieuwe cover)
Tebori 2 (Marcial Toledano + José Robledo) (HC/48p/€19,95)
> Vervolg van de trilogie. In mei verschijnt het slot.
Tijd voor Liefde (Morgan Tannco + Serge Scotto / Éric Stoffel naar de roman van Marcel Pagnol) (HC/96p/€24,95)

> Tijd voor Liefde is het amoureuze slotakkoord van Marcel Pagnols verstripte jeugdherinneringen na De Triomf van m'n Vader, Het Kasteel van m'n Moeder en Tijd voor Geheimen. "Marcel heeft al enkele mooie vriendschappen opgebouwd, met Lili van Bellons in zijn geliefde heuvels en met zijn kameraden uit het lyceum van Thiers in Marseille. Nu moet hij de liefde nog leren kennen. Vooreerst met de mooie Clémentine, een meisje met wie Marcel elke donderdag samenspeelt. Daarna met Isabelle, de dochter van een miskende, dichterlijke fantast. Marcel bezwijkt meteen voor haar en hij is zelfs bereid zichzelf voor schut te zetten. Maar het is ook het moment voor Pagnol om te ontdekken wat de liefde van zijn leven wordt: het schrijven." Serge Scotto en Éric Stoffel hebben uit Pagnols jeugdherinneringen nog wel twee bijkomende albums gedestilleerd waarvan Les Pestifères (De Pestlijders) in maart in het Frans verscheen. En over de petanquewedstrijd uit Tijd voor Geheimen viel nog meer te vertellen dankzij Pagnols bronmateriaal. Dat wordt eveneens een ander album. Geen van beide albums is getekend door Morgann Tanco die zich nu toelegt op eigen projecten in plaats van Pagnol-bewerkingen. Hij zal gemist worden in deze collectie. Saga Uitgaven geeft dit jaar ook nog een derde album uit naar het werk van Pagnol. Dat wordt Jean van Florette deel 2, het slot van het tweeluik.

Collectie Bamboe
Ambulance 13 9: Waarom? (Alain Mounier + Patrice Ordas) (HC/56p/€19,95)
> Waarom? is het negende en allerlaatste album van Ambulance 13. Het verschijnt in hardcover om het naast de hardcoverbundelingen per twee vorige verhalen te kunnen plaatsen. In juni verschijnt de softcover. Het is wat dikker dan de vorige albums, maar er valt dan ook heel wat te vertellen over de wapenstilstand op 11 november 1918 en de gebeurtenissen daarna. "Ook al zwijgen de wapens, de vijandelijkheden rusten niet. Dat ondervindt Dervilly bij het ontmoeten van de overlevenden van Ambulance 13. Zij hielden het langer uit dan hun voormalige sergeant-majoor die inspecteur werd bij de veiligheidsdiensten. Het toeval plaatst Schub op zijn weg. Schub treitert hem zodat hij enkele dagen moet doorbrengen in de gevangenis La Santé. In de cel maakt Schub zijn zaak erger door deel te nemen aan een rel waarbij een cipier wordt gedood. De doodstraf wenkt. Louis-Charles Bouteloup besluit om alles in het werk te stellen om zijn vroegere kameraad uit de loopgraven te redden."


Sanoma
20/04
TOP
• Jan, Jans en de Kinderen 62 (Studio Jan Kruis) (SC/48p/€6,25)


Sherpa
27/04
TOP
• Lone Sloane 3: Gail (Philippe Druillet) (HC/64p/€29,95)
> Vervolg van de psychedelische sf-reeks op groot formaat.
De Vrouwen van Lian Ong (Lian Ong) (HC/144p/€35,00) (met prent)
De Vrouwen van Lian Ong (Lian Ong) (HC/144p/€99,00) (luxe met andere cover en originele, gesigneerde potloodstudie)
> De Nederlandse tekenares Lian Ong maakte ooit furore in het maandblad Wordt Vervolgd en ze won een paar prijzen met haar weergaloze one-shot Horizon. De Vrouwen van Lian Ong bundelt kortverhalen en een langer verhaal op groot formaat met een dossier van maar liefst veertig pagina's vol prachtige potloodschetsen. Een volgend project van Sherpa is een bundeling van Lian Ongs werk dat ze maakte onder het pseudoniem Amoebe.
De Wereld volgens Hein de Kort 1 (Hein de Kort) (SC/192p/€17,50)
> Hein de Kort zien we terug na eerdere cartoonbloemlezingen bij Uitgeverij L. Zijn nieuwste album is een venijnige verzameling scherpe kritiek van een paar honderd cartoons en gags.
• Ype 11: Roomies (Ype Driessen) (SC/96p/€9,95)
> Ook Ype maakt een doorstart bij Sherpa na eerdere albums bij Strip2000.


Standaard Uitgeverij
27/04
TOP
• F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 27: Kapitein Mark (Wim Swerts / Vanas + François Corteggiani / Hec Leemans) (SC/32p/€6,50)
> "De familie Vertongen erft een boot van een onbekende oom, de vergeten broer van pa Vertongen die men sinds lang verloren waande. Maar wanneer Mark en Paulien op onderzoek gaan, blijkt er met de boot en de vreemde bemanning van alles aan de hand te zijn..."
• Het Hallucinante Havenhuis (Jan Bosschaert + Lectrr / Bart Van Peel) (SC/16p/€10,00)

> Commerciële opdrachtstrip als dank voor de inzet van Marc Van Peel voor de haven van Antwerpen. Deze oplage van vierhonderd exemplaren bevat een door Jan Bosschaert gesigneerde ex libris.
• De Rode Ridder integraal 2: 7. De Val van Angkor - 8. De Gouden Sikkel - 9. De Draak van Moerdal - 10. Storm over Damme - 11. De Zilveren Adelaar - 12. De Hoorn van Horak (Willy Vandersteen / Karel Verschuere / Eduard De Rop + Willy Vandersteen) (HC/236p/€34,99) (met ex libris van Fabio Bono)
• De Rode Ridder integraal 2: 7. De Val van Angkor - 8. De Gouden Sikkel - 9. De Draak van Moerdal - 10. Storm over Damme - 11. De Zilveren Adelaar - 12. De Hoorn van Horak (Karel Verschuere / Eduard De Rop + Willy Vandersteen) (HC/236p/€75,00) (luxe met ex librissen van Fabio Bono en Claus Scholz)
> De Rode Ridder viert dit jaar zijn zestigjarig bestaan als stripfiguur. De eerste 36 verhalen van Willy Vandersteen en zijn studiomedewerkers verschijnen in zes integrales. Om de twee maanden verschijnt een nieuw deel. In dit deel staat ook weer een dossier van zestien pagina's over de gebundelde verhalen, meer achtergrondinformatie over de auteurs en historische weetjes over de middeleeuwen.
• Suske en Wiske: Het Betoverende Boek (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (HC/24p/€69,95) (luxe met ex libris)
> Het oorspronkelijke album werd uitgebracht als een softcover voor honderd jaar Standaard Boekhandel waarvoor je zakjes met stickers moet kopen om in het album te kleven. Je kan dan het volledige verhaal lezen als je alle vijfenzeventig stickers hebt weten te bemachtigen. Deze luxe-editie bevat het comlete verhaal zonder dat je stickers hoeft te verzamelen. Beperkte oplage op tweehonderd exemplaren.
• Suske en Wiske Classics 21: Het Spaanse Spook (Willy Vandersteen) (SC/72p/€9,99)
• Suske en Wiske Classics 22: De Tartaarse Helm (Willy Vandersteen) (SC/64p/€9,99)
• Suske en Wiske Classics 23: De Koddige Kater (Willy Vandersteen) (SC/56p/€9,99)
• Suske en Wiske Classics 24: De Schone Slaper (Willy Vandersteen) (SC/56p/€9,99)
> Dat er jaarlijks niet meer albums verschijnen, komt door het arbeidsintensieve proces voor het opnieuw inkleuren en letteren van alle verhalen. Gaandeweg werd er ook bijgestuurd na opmerkingen van lezers. De handtekening op de eerste vier covers bleek van Paul Geerts te zijn en niet van Willy Vandersteen en die werd daarom alsnog veranderd. Albums uit de blauwe reeks verschenen eerst met de weggelaten pagina's, maar de meer recente heruitgaven zijn de complete versies. Dat is ook het geval voor De Tartaarse Helm dat nu in de winkels ligt. Eerst werden de door Studio Vandersteen hertekende versies opgenomen. Tegenwoordig gaat het om de oorspronkelijke versies van Willy Vandersteen, inclusief scènes die enkel in de krant stonden en in latere edities werden aangepast of gewist (bijvoorbeeld het einde van Lambiorix). Per vier nieuwe delen verschijnt er ook telkens een bundeling met acht achtergrondpagina's met oude en nieuwe weetjes. Deze integrales zijn enkel in stripspeciaalzaken en een winkelketen te koop. De integrale met de delen 21 tot 24 verschijnt over een paar weken pas.
• Suske en Wiske Classics integraal 6: Het Spaanse Spook - De Tartaarse Helm - De Koddige Kater - De Schone Slaper (Willy Vandersteen) (HC/232p/€34,95)
> Bundeling van de Suske en Wiske Classics-delen 21 tot 24 met acht extra pagina's vol weetjes en historische info over de gebundelde verhalen.
• Urbanus Omnibus 8: 36. Aroffnogneu - 37. Dertig Varkensstreken - 38. Urbanio en Oktaviëtte - 39. Leute voor de Meute - 40. De Riolen van Tollembeek (Willy Linthout met medewerking van Steven de Rie + Urbanus / Willy Linthout) (SC/160p/€12,50)
> Achtste omnibus met een afwijkend coverdesign van de vorige delen. Het interviewboek met Willy Linthout en Urbanus is trouwens uitverkocht bij de uitgever.


Stribbel Strips
27/04
TOP
Regenboogcollectie
• 6. Green Class 1: Pandemie (David Tako + Jérôme Hamon) (HC/72p/€99,95) (luxe met ex libris in doosje)
• 7. • Rommelgem 1: Enigma (David Etien + BéKa) (HC/64p/€99,95) (luxe met ex libris in doosje)


Syndikaat
27/04
TOP
• Rag Racers 2 (Philippe Madou) (SC/48p/€8,95)
• Timo 6: Hinnik! (Alex Turk) (SC/48p/€8,95)

> Beide reeksen verschenen tevoren bij Strip2000 en krijgen nu een doorstart bij Syndikaat. Rag Racers is voor de liefhebbers van Joe Bar Team. Timo is een aardige, komische strookjesstripreeks met dieren.


Uitgeverij L
06/04
TOP
Agent 327: Hulde aan de Jarige (Romano Molenaar / Rob Derks / Paul Teng / Willy Linthout / Pieter Hogenbirk / Gerard Leever / Dana Jippes / Hanco Kolk / Hajo de Reiger / Robert van der Kroft / Dick Matena + Bruno De Roover / Douwe Steinoord / Eric Hercules / Wily Linthout / Kees de Boer / Gerard Leever / Daan Jippes / Hanco Kolk / Peter van Leersum / Thom Roep / Dick Matena) (SC/48p/€8,95)
Agent 327: Hulde aan de Jarige (Romano Molenaar / Rob Derks / Paul Teng / Willy Linthout / Pieter Hogenbirk / Gerard Leever / Dana Jippes / Hanco Kolk / Hajo de Reiger / Robert van der Kroft / Dick Matena + Bruno De Roover / Douwe Steinoord / Eric Hercules / Wily Linthout / Kees de Boer / Gerard Leever / Daan Jippes / Hanco Kolk / Peter van Leersum / Thom Roep / Dick Matena) (HC/48p/€18,95)
> In 2017 vierde Agent 327 zijn vijftigste verjaardag. Zeventien tekenaars en scenaristen werden toen aan elkaar gekoppeld voor hommagekortverhalen die eerst in Eppo en daarna in album verschenen. Dit jaar verschijnt weer zo'n album, deze keer voor de tachtigste verjaardag van Martin Lodewijk. Alle kortverhalen verschenen vorig jaar in Eppo, behalve dat van Dick Matena dat een tijdje geleden pas de hommagereeks afsloot.
• Dating for Geeks 9: Girls & Goblins (Kenny Rubenis) (SC/48p/€8,95)
> "Dating. Je ontkomt er niet aan, als vrijgezel op zoek naar je +1. Maar wat als de vrouw wiens aandacht je wilt het te druk heeft met haar collectie vintage My Little Pony's? Of als de man met wie je je leven wilt delen, zijn leven liever doorbrengt in een Online Roleplaying Game? Dating for Geeks is een strip voor iedereen die nog op zoek is naar een ander om mee te Netflixen en chillen, iedereen die al iemand gevonden heeft om samen een IP-adres mee te delen en iedereen er vrede mee heeft dat je nooit je charismacheck haalt en gedoemd bent alleen te blijven."
Dead Life 3: De Kelk (Joan Urgell + Jean-Charles Gaudin) (SC/68p/€8,95)
Dead Life 3: De Kelk (Joan Urgell + Jean-Charles Gaudin) (HC/68p/€18,95)
> De zombietrilogie Dead Life loopt ten einde in een extra dik album van 68 pagina's. "De overlevenden zetten een laatste wanhopige expeditie op touw om de kelk terug te vinden die het water in het gebied heeft besmet."
• Douwe Dabbert 16: De Dame in de Lijst (Piet Wijn + Thom Roep) (SC/48p/€8,95) (heruitgave)
• Douwe Dabbert 16: De Dame in de Lijst (Piet Wijn + Thom Roep) (HC/56p/€18,95) (heruitgave met dossier)
> De Dame in de Lijst is alweer deel 16 in de reeks opgesmukte heruitgaven van Douwe Dabbert. Enkel in de hardcoverversie zit een dossier waarin Thom Roep terugblikt op specifieke elementen uit de reeks en het album in kwestie in het bijzonder. Het verhaal: "Op een van zijn zwerftochten komt Douwe Dabbert tegen zijn zin in het bezit van een oud schilderij. De dame in het doek komt steeds tot leven en wil dat Douwe haar terugbrengt naar het toverkasteel van Socratof, waar ze thuishoort. Echter ze wil gerestaureerd worden en Douwe Dabbert moet hiervoor met haar een hachelijke reis ondernemen."
• Elsje 7: Natuurtalent (Gerben Valkema + Eric Hercules) (SC/48p/€8,95)
• Elsje 7: Natuurtalent (Gerben Valkema + Eric Hercules) (HC/48p/€18,95)
> "Elsje heeft natuurtalent! Ze moet alleen nog ontdekken waarin dan precies. GaitJan en hondje Puppie kunnen de rebelse Elsje maar net aan. Soms moet ze met handschoenen worden aangepakt, maar ze is gelukkig ook best aaibaar."
Lanfeust Odyssey 10: Karaxaletie de Profetie (Didier Tarquin + Christophe Arleston) (SC/56p/€8,95)
Lanfeust Odyssey 10: Karaxaletie de Profetie (Didier Tarquin + Christophe Arleston) (HC/56p/€18,95)
> Met dit laatste album van de cyclus nemen we minstens een paar jaar afscheid van Lanfeust Odyssey. Christophe Arleston werkt al een paar jaar aan een nieuwe fantasycollectie voor de Franse uitgeverij Bamboo terwijl Didier Tarquin met U.C.C. Dolores zijn eigen sf-reeks is gestart en ook een Europese versie van de mangareeks Captain Harlock zal schrijven. Tarquin sluit een terugkeer van Lanfeust allerminst uit, maar het zal minstens twee jaar duren voor er weer een nieuw album mogelijk wordt. Arleston gaf al aan dat nieuwe Lanfeust-verhalen voortaan kortere cyclussen zouden zijn met meer humor. De inhoud van Lanfeust Odyssey deel 10: "Dit is de laatste confrontatie tussen Lanfeust en Lylth, het vampierachtige wezen dat zich heeft ontpopt tot miljoenen gevleugelde banshees. Alle continenten worden geteisterd, Eckmül is belegerd. In het zomerverblijf van de goden van Darshan heeft Lanfeust moeite om hulp te vinden. De god Lanfeust, een karikaturale versie van hemzelf, blijft hem maar tegenwerken. Uiteindelijk komt Lanfeust erachter dat hij maar één kans heeft om Lylth te verslaan en de wereld van Troy te redden: hij moet het tegen het Lylth-monster opnemen in het centrum van de wereld. Helaas schijnt niemand te weten waar het centrum van de wereld zich nou precies bevindt..."
Safehaven (Fred de Heij) (HC/64p/€18,95)
> Safehaven genoot een voorpublicatie in Eppo. Het album is aangevuld met een extra kortverhaal en een interview in stripvorm met het hoofdpersonage Isa Locus en Fred de Heijs Pulpman. Dit album verschijnt enkel in hardcover. "Het avontuurlijke duo Isa Locus en Paul Stark kennen we al uit De Kaart dat in 2016 verscheen. Daarin brachten Isa en Paul in opdracht een opgeknapte boot naar een ver gelegen vakantie eiland terwijl ze door maffiabazen en ander gespuis werden achtervolgd. In hun nieuwe avontuur stranden Isa en Paul met hun boot in een haven waar ze een paar dagen moeten blijven omdat er aan de boot gewerkt moet worden. Isa gaat de stad in en leert bij toeval de doortastende privédetective Julia Shutt kennen die het bedrijf Safehaven onderzoekt. Isa besluit om Julia een handje te helpen en dan volgen er achtervolgingen, ontploffingen en shoot-outs, kortom zoals Fred het zo mooi omschrijft: 'een gedoe van jewelste.'"
• Storm - De Kronieken van Pandarve 31: Het Gesticht van Krijs - dossiereditie (Romano Molenaar + Rob van Bavel) (HC/64p/€39,95) (luxe)
> Luxueuze dossieredite van deel 31. De formule is gekend: je krijgt een blik achter de schermen van het album, geïllustreerd met veel onbekend artwork in een altijd mooi verzorgde lay-out.
Trollen van Troy 23: Ruw Talent! (Jean-Louis Mourier + Christophe Arleston) (SC/48p/€8,95)
Trollen van Troy 23: Ruw Talent! (Jean-Louis Mourier + Christophe Arleston) (HC/48p/€18,95)
> In Ruw Talent! gunt Christophe Arleston de parodieën die Jean-Louis Mourier schilderde op wereldberoemde schilderijen, maar dan met zijn trollen in de hoofdrol, een plaatsje. "Khalif Hopeïdemerfeil regeert over de stad Hogdad, het juweel van Delpont, een sieraad van moderne architectuur, helemaal van steen en paarlemoer. Om de stad het allure te geven die het verdient, organiseert de kalief een tentoonstelling en een schilderwedstrijd waarvan de eerste prijs de hand van prinses Petypoy is. Zij koos als thema: 'Een trol schilderen', maar trollen willen niet geschilderd worden..."


Uitgeverij Personalia
06/04
TOP
• StripGlossy 12 (diverse auteurs) (SC/132p/€8,95)
> Op de Nederlandse versie staan Sjors en Sjimmie op de cover. Voor de verkoop van het nummer in Vlaanderen bestaat een variant met de hier bekendere Claire uit Flair op de cover. Beide reeksen waren stopgezet en beide reeksen komen (even) terug in StripGlossy. Voor Sjors en Sjimmie betreft het géén eenmalige comeback. Het goede nieuws is dat de Wiroja's (Wilbert Plijnaar, Robert van der Kroft en Jan Van Die) in de komende nummers ook present zijn met nieuwe gags van Sjors en Sjimmie nadat we twintig jaar geleden afscheid van de belhamels moesten nemen. Dat nieuwe ritme is laag, met slechts vier nummers van StripGlossy per jaar, maar het is net die verschijningsfrequentie die het voor tekenaar Robert van der Kroft haalbaar maakt. Er lopen weliswaar nog onderhandelingen voor een eventuele bijkomende publicatie, anders wordt een potentieel nieuw album wel een héél lang meerjarenproject. Ger Apeldoorn schreef specaal voor dit nummer een groot overzichtsartikel over de stripreeks en een interview met de drie makers ontbreekt uiteraard niet. Gags en cartoons van andere stripmakers eren eveneens de comeback. Van Tom Bouden staat zelfs een langer kortverhaal opgenomen dat als parodie ook al te lezen was in zijn meest recente Kroepie en Boelie-album Arf Arf.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips