Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
Stripinvasie

Klik verder naar de eerder in mei verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Arboris
Bakermat
Ballon Comics
Blloan
Bonte
Brabant Strip vzw
Casterman
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Dupuis
Editions Art & B.D.
Glénat
Hauwaerts Uitgeverij
INdruk
Jessecartoons
Kennes
Kluitman
Le Lombard
Lucky Comics
Marsu Productions
Microbe
Nanuq
Oogachtend
Pelikaanpers
Prestige
RoaRrr Uitgeverij
RW Uitgeverij
Saga Uitgaven
Scratch Books
Sherpa
Silvester
Soul Food Comics
Standaard Uitgeverij
Syndikaat
Uitgeverij Cliché
Uitgeverij De Fontein
Uitgeverij HUM!
Uitgeverij 't Mannekesblad
Uitgeverij L
Uitgeverij Personalia
Uitgeverij SubQ
Xtra
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2018: meijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2019: januarifebruarimaartapril
 
Arboris
02/06
TOP
Auguria 3: Fatum (Peter Nuyten) (SC/64p/€8,95)
Auguria 3: Fatum (Peter Nuyten) (HC/64p/€17,95)
> Het werk van Peter Nuyten (Auguria, Apache Junction) vindt meer en meer zijn weg naar het buitenland. Deze maand verschijnt alweer deel 3 van zijn historische Romeinse reeks Auguria in soft- en hardcover met bijhorend dossier. De inhoud: "Nedergermanië, september 71 na Christus. Een jaar is verstreken na de bloedige oorlog tegen Vitellius. Dankzij de hulp van keizer Vespasianus, leidt de Bataaf Julius Civilis inmiddels een teruggetrokken bestaan, ver weg van Batavodorum. Maar de voormalige commandant vreest steeds meer voor zijn leven. Een donkere schaduw begint zich af te tekenen over zijn lot. In het verre noorden van Brittannië probeert Magis intussen te achterhalen of zijn vader Gaeso Chariovalda nog leeft..."
"Classic" Tanguy en Laverdure 2: Het Vliegtuig dat zijn Piloten Vermoordde (Matthieu Durand + Patrice Buendia naar het verhaal van Jean-Michel Charlier) (SC/48p/€8,95)
"Classic" Tanguy en Laverdure 2: Het Vliegtuig dat zijn Piloten Vermoordde (Matthieu Durand + Patrice Buendia naar het verhaal van Jean-Michel Charlier) (HC/48p/€17,95)
> Het Vliegtuig dat zijn Piloten Vermoordde is het vervolg op de stripbewerking van Jean-Michel Charliers enige roman die hij schreef over de Franse piloten Tanguy en Laverdure. De oorspronkelijke roman werd voor het eerst in het Nederlands gepubliceerd in deel 7 en 8 van De Complete Tanguy en Laverdure en diende ook als rechtstreekse inspiratie voor elementen in de Buck Danny-albums Proefmodel FX-13 en Het ZZ Eskader, het Tanguy en Laverdure-verhaal Speciale Opdracht én het Dan Cooper-album Duel in de Wolken, alle op scenario van Charlier. Met dit vervolg komt een slot aan het tweeluik in de nevenreeks "Classic" Tanguy en Laverdure.
• Magika integrale editie band 1: Vlad, de Moordmachine: 1. Het Absolute Kwaad - 2. De Verzen van Vuur (Fabrice Angleraud + Franck Tacito) (HC/96p/€19,95)
• Magika integrale editie band 2: De Vreselijke Kathedraal: 3. Paladin Inc. - 4. Big Bang Babylon (Fabrice Angleraud + Franck Tacito) (HC/96p/€19,95)
> De complete reeks in twee bundelingen.
• Moses Rose 2: Het Geheugen van de Ruïnes (Christelle Galland + Patrice Ordas / Patrick Cothias) (SC/48p/€7,95)
• Moses Rose 2: Het Geheugen van de Ruïnes (Christelle Galland + Patrice Ordas / Patrick Cothias) (HC/48p/€17,95)
> "Louis 'Moses' Rose is een van de weinige overlevenden van de slachting bij Fort Alamo, maar wordt er juist daardoorvan beschuldigd een deserteur te zijn. Om te bewijzen dat die beschuldiging onterecht is en af te komen van de spoken die hem elke nacht in zijn slaap kwellen, gaat hij vanuit New Orleans terug naar Texas, samen met sheriff Millsaps die in de ruïnes van het fort de achtergebleven eigendomspapieren van een goudmijn hoopt terug te vinden, die hij geërfd heeft. De reis wordt gefinancierd door Mary-Mae Cloud, die ook van de partij is. Op hun tocht worden ze achtervolgd door leden van de Italiaanse Masseriaclan, die eerst de Comanches tegen hen opstoken en daarna zelf proberen de groep uit de weg te ruimen, omdat ze het hebben voorzien op het imperium van mevrouw Cloud..." Hierna verschijnt nog één deel.
Tomoë 1: De Watergodin (TieKo + Jack Manini) (SC/48p/€7,95)
Tomoë 1: De Watergodin (TieKo + Jack Manini) (HC/48p/€17,95)
> "Japan 1461. Als ze twaalf jaar oud is, moet Tetsa zonder iets te kunnen doen toekijken hoe het vissersdorpje waar ze woont verwoest wordt. De piraat Yoshinaka slacht haar familie af en neemt haar mee. Twee eeuwen geleden is een van de voorvaders van Yoshinaka met zijn minnares Tomoé - waar Tetsa van afstamt - legendarisch geworden door de hoofdstad Kyoto te veroveren. De piraat wil Tetsa opvoeden tot een geducht strijder, waarna hij met haar wil trouwen om zo het mythische paar van vroeger weer tot leven te brengen en door te gaan met de veroveringen." Deel 2, het slot van het tweeluik, verscheen recent in het Frans.
Willems Wereld 19: Laatste Ronde (Aloys Oosterwijk) (SC/48p/€7,95)
Willems Wereld 19: Laatste Ronde (Aloys Oosterwijk) (HC/52p/€17,95) (met dossier)
> Allerlaatste deel. De strip verdween intussen uit het Nederlandse weekblad Panorama.


Arcadia vzw
02/06
TOP
Arcadia Archief
• 44. De Duivels van Alexia: Het Bloed van de Engel (Benoît Ers + Vincent Dugomier) (HC/48p/€23,95)
• 44. De Duivels van Alexia: Het Bloed van de Engel (Benoît Ers + Vincent Dugomier) (HC/48p/€46,00) (luxe met twee prenten in doos)
> Met De Duivels van Alexia: Het Bloed van de Engel pikt de liefhebbersuitgeverij Arcadia vzw weer een door Dupuis in vertaling stopgezette reeks op. Het is het vijfde deel in de zevendelige reeks van Benoît Ers en Vincent Dugomier, die vorig jaar het prachtig vertelde Kinderen in het Verzet lanceerden. Alexia is een jonge exorciste en heks in de dop die voor het Centrum voor Research naar Paranormaliteit en Satanisme werkt. Alexia trekt weleens op onderzoek uit (in een later te vertalen album leidt haar weg zelfs naar Zeeland in Nederland), maar ook in het Centrum wemelt het van de mysteries. De oplage bedraagt vijfdhonderd genummerde en gesigneerde exemplaren. Nog eens vijftig exemplaren zijn de luxeversie met twee gesigneerde ex-librissen in een mooie doos.


Bakermat
02/06
TOP
De S.P.O.R.T.S. Bende 1: Goud... Set... Match! (Filip Heyninck + Nico De Braeckeleer) (SC/32p/€6,95)
> Nieuwe jeugdreeks over een groepje jongeren die verschillende sporten beoefenen. "De stad wordt geteisterd door een skatebende die goud steelt. De S.P.O.R.T.S.-tieners trekken op onderzoek uit om de dieven te klissen. Maar dan worden uit de vitrine van de sportcafetaria de gouden tennismedailles van de ouders van Simon gestolen. De S.P.O.R.T.S.- vrienden zetten een val op om de bende op heterdaad te betrappen. Maar of de gouddieven daarin trappen?" Tekenaar Filip Heyninck heeft nog strips en illustraties van Piet Piraat en Kabouter Plop getekend bij Studio 100 in samenwerking met Jean-Pol. De dynamiek is ook goed te zien in zijn eigen stripreeks.


Ballon Comics
02/06
TOP
Baba Yega 1: De Orde van S.N.O.T. (Steve Van Bael) (SC/48p/€6,95)
> De BV-strips zijn terug. Standaard Uitgeverij heeft zijn De Buurtpolitie, Ballon Comics zet in op de dansformatie Baba Yega die Belgium's Got Talent won en in de Duitse versie Das Supertalent de tweede plaats haalde. In de Britse versie doken ze inmiddels ook al op. En sinds maart zijn ze in de cinema te zien. Die film werkte Steve Van Bael (Figaro) uit voor een eerste stripverhaal. Hij was met een strip over Marc Coucke en voetbalclub KV Oostende en de politieke gagstrip Ergerlijk Eliootje zelf al actief in het BV-striplandschap. Voor Baba Yega had Steve ook al een figuurtje ontworpen dat op de T-shirts van hun merchandising prijkt. Tegen de Boekenbeurs zou een tweede album moeten verschijnen.
• Jommeke 11: De Zonnemummie (Jef Nys) (SC/48p/€5,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 103: De Bron van El Razar (Jef Nys) (SC/48p/€5,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 106: Zoete Mosterd (Jef Nys) (SC/48p/€5,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 109: Guitenstreken (Gerd Van Loock naar Jef Nys) (SC/48p/€5,95) (herdruk van opnieuw getekende versie met nieuwe coverlay-out)
> Van deze albums verschijnen respectievelijk de twintigste, achtste, achtste en zevende druk. Guitenstreken is een modernisering van oude gags.
• Jommeke 290: De Ideeëndief (Philippe Delzenne) (SC/48p/€5,95)
> Tekenaar en schrijver Philippe Delzenne knipoogt naar zijn eigen tekenaarsbestaan. Ook zijn uitgever Alexis Dragonetti is in het verhaal te herkennen. "Striptekenaar Zeppi Dephenelli zoekt de rust en stilte van Zonnedorp op om aan zijn nieuwe album te werken. Maar dat is buiten de dorpsbewoners gerekend. Het nieuws gaat vliegensvlug over de tongen en binnen de kortste keren staan talloze fans voor de deur van de overwerkte striptekenaar. Hoe zal hij in 's hemelsnaam zijn album klaarkrijgen met al die drukte om hem heen? Geen nood, Jommeke weet raad!"
• Jommekes Beestig Leuke Voetbalboek (Gerd Van Loock) (SC/80p/€7,95)
> Jommeke mikt tussendoor op de WK-voetbalgekte die deze zomer zal losbreken. Deze week verschijnt namelijk een spelletjesboek met weetjes, raadsels, moppen, quizzen, en een gloednieuw kortverhaal van Gerd Van Loock.
• Voetbalgek! 15 (Olivier Saive + Christophe Cazenove) (SC/48p/€7,50)
> Ook het vijftiende album van Voetbalgek! werkt rond het WK Voetbal in Rusland. "Om de vier jaar staat Marcel Vangool voor dezelfde uitdaging: hoe erbij geraken op het WK Voetbal? Maar deze keer hoeft hij het niet ver te gaan zoeken: hij wordt analist voor een klein radiostation en reist mee af naar Rusland, waar het stenen uit de grond vriest. Marcel profiteert van zijn verblijf om nieuwe spelers voor zijn FC Leerklooiers te scouten."


Blloan
05/05
TOP
Aldo (Yannick Pelegrin) (HC/80p/€19,95)
> Bij Blloan kan er geëxperimenteerd worden met graphic novels van beginnende tekenaars. Aldo is het debuut van Yannick Pelegrin. Het was zijn afstudeerproject voor de stripopleiding van LUCA School of Arts van 2016 en 2017. Leraressen Judith Vanistendael en Lize Spit hebben Pelegrin begeleid voor het scenario. Deze hardcover van 80 pagina's is alleszins eentje om in de gaten te houden. Het verhaal: "Aldo is een eenzaat. Niet altijd geweest, maar geworden. Dat gebeurt op den duur als je onsterfelijk bent... Je ziet iedereen om je heen sterven. Terwijl jij overal tegelijk kunt zijn. Dan liever rekenen op jezelf. Tot hij iemand op tv ziet die eigenlijk al lang dood had moeten zijn. Aldo gaat op zoek naar antwoorden. En naar zichzelf."
De Ronde van België (Meneer Iou) (HC/128p/€29,95)
> In De Ronde van België zien we ons landje door de ogen van de Belgisch-Vietnamese blogger Meneer Iou. Hij verkende een jaar lang België op zijn fiets en versloeg in stripjes zijn bevindingen over bijvoorbeeld het carnaval van Binche, de doortocht van de Tour de France in Antwerpen of zijn bezoek aan de trappisten van West-Vleteren.


Bonte
05/05
TOP
• Boeken der Duisternis: De Heerschappij van de Moeraskoning: integrale 1e cyclus (Eric van der Heijden) (HC/192p/€45,00) (editie in kleur)
• Boeken der Duisternis: De Heerschappij van de Moeraskoning: integrale 1e cyclus (Eric van der Heijden) (HC/192p/€45,00) (editie in zwart-wit)
> De eerste cyclus van Eric van der Heijdens Boeken der Duisternis komt in twee edities uit: zestig exemplatren in kleur en zestig exemplaren in zwart-wit.
• Marc Sleen in Overal & Zondagsvriend: 1947-50 (Marc Sleen) (HC/188p/€29,95)
> Bonte volgt verder Marc Sleens carrière in de jeugdbijlagepers met deze keer zijn bijdrages aan Overal en Zondagsvriend in de periode 1947-1950. Alle pagina's waarvoor Sleen illustraties of gags (voornamelijk Pollopof) leverde, zijn ingescand en urenlang gerestaureerd. In de 188 pagina's dikke uitgave staan ook artikels over Sleen en Bob De Moor.
• Uh?: Vrouwen Vertellen Verhalen (Marc Scherbateyev) (HC/64p/€24,99)
> Uh? Vrouwen Vertellen Verhalen bundelt erotische illustraties en kortverhalen van Marc Scherbateyev in een harde kaft en in kleur. Honderd exemplaren.
• Vlechtje en haar Vriendinnen Presenteren... 1: Strips op Wielen (Pascal Schockaert) (HC/104p/€29,95)
> Pascal Schokaert tekent vaak albums met illustraties rond een bepaald thema. Zijn tekenstijl wordt per album merkbaar beter. Hij kan een mooie evolutie voorleggen. Strips op Wielen is het eerste deel van Vlechtje en haar Vriendinnen Presenteren... met vijftig valse covers als parodie op de albums van bekende stripfiguren. Van de oorspronkelijk mannelijke helden maakt hij telkens vrouwelijke versies. Zo wordt Jerom de Gouden Stuntman plots Mieke de Gouden Stoot. Op elke illustratie komen oude wagens voor. Die covers worden op 104 pagina's gebundeld, telkens de zwart-witversie naast de ingekleurde versie. Oplage: honderdtwintig exemplaren.


Brabant Strip vzw
05/05
TOP
Collectie Fenix
• 128. De Lustige Zwervers 2 (Willy Vandersteen) (SC/40p/€10,00)
• 129. De Lustige Zwervers 3 (Willy Vandersteen) (SC/48p/€10,00)
> De laatste gags van deze reeks.
• 130. De Avonturen van Hassan en Kadoer: De Smaragden van de Conquistador (Jacques Laudy) (SC/40p/€10,00)
> Oud werk uit het weeklblad Kuifje.
• 131. Kari Lente: Pastapornaja-Padapastna! (Kari Lente) (SC/32p/€10,00)
> Samen met het allerlaatste nummer van Brabant Strip Magazine presteerde de uitgeverij ook om het allerlaatste nooit in album verschenen krantenverhaal van Kari Lente uit te geven. We kunnen dit albumoverzicht dus afsluiten.


Casterman
02/06
TOP
PAKKET: War and Dreams deel 1-2-3 (3xHC/€30,00)
> Drie albums nu te koop tegen 30 euro in plaats van 47,85 euro.

Het Dagboek / Na de Regen (André Juillard) (HC/144p/€27,50) (heruitgave 40 jaar Wordt Vervolgd)
> Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de Franstalige versie van het grensverleggende stripmaandblad Wordt Vervolgd voor het eerst verscheen. Enkele mythische verhalen uit het blad verschijnen in een goednieuwe uitvoering. Het gebundelde tweeluik Het Dagboek en Na de Regen van André Juillard bijt de spits af.
Lefranc 29: De Chaostheorie (Régric + Roger Seiter) (SC/48p/€7,95)
> Scenarist Christophe Bec (Carthago, Duisternis) maakte een paar maanden geleden bekend dat hij werd ingehuurd om het Lefranc-verhaal Het Geheim van Stalin (deel 24) van Thierry Robberecht voor Régric te herschrijven. Om diverse redenen kwam Becs naam niet in het album te staan. Sindsdien schrijft Robberecht niet langer mee aan de reeks Lefranc, maar Régric is deze maand toe aan zijn zesde album in de reeks.De Chaostheorie is opnieuw geschreven door Roger Seiter die zijn derde Lefranc schrijft. "Journalist Guy Lefranc is op weg naar Australië om er de Olympische Spelen van 1956 te coveren. Maar noodweer houdt het vliegtuig aan de grond. In de wachthall maakt hij kennis met zijn Amerikaanse collega Janet Kear en loopt hij ook een oude bekende tegen het lijf: de atleet Jean Duval. Die stelt hem voor om samen met 49 andere passagiers met een watervliegtuig naar Melbourne te vliegen. Maar de vlucht loopt niet zoals voorzien. Na een noodlanding worden Lefranc en de rest van de passagiers opgepikt door een immense boot die uit de toekomst lijkt te komen. Helaas is het schip helemaal niet gastvrij..."
• Libertalia 2: De Muren van Eden (Paolo Grella + Fabienne Pigière / Rudi Miel) (HC/48p/€15,95)
> Deel 2 van de trilogie. "De vrijstaat Libertalia is nog maar net gesticht of Misson en Carracioli stuiten al op nieuwe problemen. De organisatie van hun 'vrije' gemeenschap heeft nog heel wat voeten in de aarde. Zo botst hun utopistische ideeëngoed op de natuurlijke luiheid van de enen en de gewelddadige inborst van de anderen. Ze moeten bovendien komaf maken met oude en diepgewortelde gewoonten die de kop weer opsteken. Tot overmaat van ramp worden ze ook van buitenaf bedreigd. Zal het libertaire project de uiteenlopende visies van hun leiders overleven?"


Daedalus
26/05
TOP
14-18 7: De Rode Duivel (april 1917) (Étienne Le Roux / Loïc Chevallier + Eric Corbeyran) (HC/48p/€17,95)
> Een van de successen van Daedalus is de Eerste Wereldoorlogreeks 14-18. Niet alleen zijn vorige maand de eerste drie albums van de tiendelige reeks al voor de derde keer herdrukt — een zeldzaam feit bij hardcovers — ook het zevende album is nu een feit. Het verhaal: "De Slag om de Chemin des Dames, geleid door generaal Nivelle, was een van de dodelijkste uit de Eerste Wereldoorlog. Het lokt een opstand bij de troepen uit, die zal resulteren in tientallen executies als voorbeeld... April 1917. Zeker van zijn strategie, die zeer duur in mensenlevens blijkt, engageert generaal Nivelle al zijn strijdkrachten in de strijd om de Chemin des Dames. Maar het eerste offensief resulteert in een ware slachting. Opgenaaid door het gerucht van de Russische revolutie, roept Jacques op tot ongehoorzaamheid. Hij wordt gearresteerd en moet voor de krijgsraad verschijnen, waarvan hij weet dat hij niet kan rekenen op enige clementie..."
Brocéliande - Woud van het Kleine Volkje 1: De Fontein van Barenton (Bertrand Benoit + Olivier Peru) (SC/56p/€8,95)
Brocéliande - Woud van het Kleine Volkje 2: Het Kasteel van Comper (Paul Frichet + Olivier Peru) (SC/48p/€8,95)
> Softcoveredities van de eerder verschenen hardcovers.
• Dwergen 5: Tiss van het Schild (Nicolas Demare + Nicolas Jarry) (HC/56p/€17,95)
> "Brahm, kapitein van de orde van het Schild, is gebroken. Hij is zijn vrouw verloren en zijn zoon, ernstig gewond, zal nooit de cognar worden waar hij zo op hoopte... Zijn dochter, Tiss, besluit ondanks alles de plaats van haar broer in te nemen en het pad van de krijger te volgen... Meer dan een offer, een roeping."
• Elfen 14: Het Oordeel van de Put (Bojan Vukic + Eric Corbeyran) (HC/56p/€17,95)
> "In de halfelfenstadstaat Trein Er' Madenn, weigert de hoge raad vanwege een grenzeloze haat en rancune elke vorm van handel met de Mensen. Urghain, een van de belangrijkste raadslieden van de stad, verzet zich tegen dat beleid. Tijdens een woordenwisseling met medestanders van de hoge raad, doodt hij per ongeluk een van hen. Zijn gelijken veroordelen hem tot 'de put', maar hij wordt wonder boven wonder gered door een mysterieuze onbekende die een Ghoul gevangenhoudt en Urghain en zijn vrienden laat weten dat er een invasie op til is die de Halfelfen weinig hoop te bieden heeft."
Olympus Mons 1: Anomalie Eén (Stefano Raffaele + Christophe Bec) (SC/56p/€8,95)
> Van scenarist Christophe Bec lanceert Daedalus de nieuwe sf-reeks Olympus Mons, getekend door Stefano Raffaele. "2026. Op de bodem van de Baltische Zee ontdekt een team van schattenjagers de restanten van een onbekend artefact. In Iowa wordt een medium getormenteerd door vreemde visioenen, waarin hij een mysterieus spoor volgt op de zeebodem. Op Mars stoot een groep kosmonauten op een serie enigmatische objecten. Tijdens hun tocht over een bergkam bereiken ze het hoogste punt van Mars: de Olympus Mons. Daar ontdekken ze een gecrasht, gigantisch ruimtevaartuig. Het enigma is compleet, tot blijkt dat er een verband is tussen beide fenomenen!"
• Prometheus 12: Providence (Stefano Raffaele + Christophe Bec) (SC/56p/€8,95)
> Van hetzelfde duo als Olympus Mons (en nog heel wat andere gezamenlijke reeksen) komt ook het vervolg van de sf-thriller Prometheus uit. Van die reeks zijn in het Frans al 16 delen verschenen. Vanaf deel 14 start de tweede cyclus. "De dertiende dag, de apocalypse arriveert. Vanuit de zeeën en oceanen lanceren de buitenaardse schepen een massale aanval op de mensheid. 99 procent van de mensheid wordt uitgeroeid... Slechts een handvol overleven, waaronder Jeff Spaulding en Kellie Lambert... Maar voor hoe lang?"
De Vorsers 2: Uraniborg 1594 - Het Beest van het Eiland (Stefano Carloni + Luca Blengino) (SC/56p/€8,95)
> Softcovereditie van de eerder verschenen hardcover. Laatste deel van tweeluik.


Dargaud
02/06
TOP
PAKKET: Marina deel 1-2 (2xSC/€10,00)
> De eerste twee delen van deze reeks van Matteo en Zidrou zijn nu te koop tegen 10 euro in plaats van 19,90 euro. Deel 3 werd niet meer vertaald.
PAKKET: La Mondaine deel 1-2 (2xHC/€25,00)
> Compleet tweeluik van Jordi Lafebre en Zidrou, nu te koop tegen 25 euro in plaats van 35,90 euro.

Amazonia 3 (Bertrand Marchal + Rodolphe / Leo) (SC/48p/€7,95)
> Vervolg van de vijfdelige cyclus. Eerder in mei verscheen een i!ntegrale van de tweede cyclus, Namibia.
Namibia integraal (Bertrand Marchal + Rodolphe / Léo) (HC/248p/€29,95)
> Na Kenya komt ook de vijfdelige cyclus Namibia als integrale uit. Het derde seizoen Amazonia loopt nog. Vraag nog niet naar een integrale daarvan.
• Ravian integraal 6: 16. Gijzelaars van het Ultimatum - 17. De Wees van de Sterren - 18. Onzekere Tijden (Jean-Claude Mézières + Pierre Christin) (HC/192p/€29,95)
> In de voorlaatste integrale van Ravian staan de reguliere albums Gijzelaars van het Ultimatum, De Wees van de Sterren en Onzekere Tijden, oftewel de delen 16, 17 en 18. Een aardig dossier vergezelt opnieuw deze mooi uitgevoerde reeks.
Shi 2: De Demonenkoning (José Homs + Zidrou) (HC/56p/€16,95)
> Het eerste deel van Shi, door José Homs en Zidrou, viel in zeer goede aarde. Complimenten te over. Deel 2 is nu ook al een feit. "Zeven maanden na de trieste gebeurtenissen van Crystal Palace gaan Jay en Kita door de hel. De eerste zit gevangen in haar huwelijk, de tweede moet zichzelf prostitueren. Verteerd door haat vervloeken ze de maatschappij die vrouwen en armen verschopt. Maar dan lonkt de kans op wraak. Alle hoop rust op een reeks compromitterende foto’s die het Britse rijk uiteen kunnen doen spatten. Gooit de duivel zijn ketens los? Ligt hier de oorsprong van Shi, de terroristische organisatie die de weduwe en de wees vandaag wreken?"


Dark Dragon Books
26/05
TOP
PAKKET: Warship Jolly Roger deel 1-2-3 (3xSC/19,95)

• Concept Art: David Benzal (David Benzal) (HC/96p/€25,00)
> Concept Art is een nieuwe collectie met telkens een indrukwekkend, tekstloos portfolio van internationale conceptillustratoren en een Engelstalige biografie. Met het werk van David Benzal en van Dibujante Nocturno (volgende maand) kan je in de eerste twee delen kennismaken. "David Benzal is een van de eerste Spaanse conceptartiesten. Zijn werk wordt gebruikt voor films, tv-series, games en boekomslagen. Na zijn studie aan de kunstacademie ging David in een van de grootste studio's van Barcelona werken. Daar rees zijn ster al snel en werd hij via reclamebureaus gevraagd om concepten uit te werken voor topmerken. Hiermee won hij vele prijzen in relevante reclamecompetities. Daardoor besloot David in 2015 zijn eigen studio op te richten. Inmiddels bestaan zijn opdrachtgevers onder andere uit Universal Studios en een Steven Spielberg-project."
Death Valley (Fabrizio Russo + Frédéric Brrémaud) (HC/48p/€17,95)
> We hadden je al verteld dat je wat meer westerns mag verwachten bij Dark Dragon Books. Death Valley is er alvast een van. Het scenario van dit one-shot komt van Frédéric Brrémaud die je vast wel kent van zijn tekstloze dierenstrips Love, maar TOOG publiceerde van Brrémaud in de Collectie Bauw in 2003 het eerste deel van Kochka, een andere western die hij schreef. Helaas bleef het in vertaling bij dat ene deel. "Om zijn jonge Indiaanse metgezel te redden die gelyncht dreigt te worden na een mislukte overval op een trein, sluit Wayne een pact met de sheriff. Hij gaat Debbie bevrijden, de dochter van de burgemeester die ontvoerd werd door Coyoteros. Het vermoeden is dat ze is doorverkocht aan een bordeel in de goudvelden van Death Valley: een hels gebied. Het is er vergeven van de indianen, de goudzoekers hebben de vingers los aan de trekker, het leger is corrupt... Alleen een volslagen idioot is zo gek om dat risico te lopen."
Dracula (Pascal Croci + Françoise-Sylvie Pauly / Pascal Croci) (HC/160p/€29,95)
> Bij Saga Uitgaven verscheen ooit een deel van Pascal Croci's Dracula. Croci imponeerde meer met zijn one-shot Auschwitz, maar kom, het volledige Dracula-verhaal komt zoveel jaar na datum in een dik album van 160 pagina's. "Wanneer de schrijver Bram Stoker naar de archivaris van het British Museum gaat, doet deze hem een vreselijke openbaring over de historische figuur 'Vlad Tepes', de Spietser. Dit vormt de inspiratie voor de romanschrijver voor het schrijven van zijn cultroman Dracula... Dit album van Pascal Croci is een eerbetoon aan de gotische en fantastische literatuur. In een sombere en grauwe stijl is de geboorte van de mythe rondom Dracula getekend. Voor het bewerken van deze fantastische interpretatie van het werk van Bram Stoker, hebben Françoise-Sylvie Pauly en Pascal Croci het eerste deel over de Walachijse prins Vlad Tepes getekend waarna in het tweede deel een brug wordt geslagen naar de gast van graaf Dracula: Jonathan Harker en de wanhopige relatie met zijn geliefde Mina in Engeland."
Falklands 3: Met Vlag en Wimpel (Walther Taborda + Nestor Barron) (HC/56p/€18,95)
> Slot van de trilogie.
Jos Beaugard (Majo + Thomas Mosdi) (HC/96p/€24,95)
> Dark Dragon Books stelt je geduld niet op de proef en bundelt waar het kan Franse tweeluiken als een dubbeldik one-shot in het Nederlands. Het tijdens de Napoleontische oorlogen gesitueerde Jos Beaugard is zo'n lang verhaal. "April 1809, ankerplaats van Cádiz. Op het bovendek van de 'Verschrikking', een van de niet meer in gebruik zijnde schepen die werden veranderd in drijvende gevangenissen, ook wel bekend als 'ponton', houdt een Spaanse officier zijn pistool tegen de slaap van luitenant Jesse Beaugard, gewond en verzwakt, maar niet bang voor het lot dat hem wacht! Het is inderdaad buiten twijfel dat Jesse zal sterven. Maar de dood is misschien beter dan dit leven van onbeschrijflijke ellende. Men zegt dat sommige mensen op dit precieze moment, vlak voor de dood, hun leven aan zich voorbij zien gaan. Dat van luitenant Beaugard lijkt drie jaar daarvoor de meest beslissende wending te hebben genomen..."
• Kindsoldaat 3: 1917-1918 (Lionel Chouin + Pascal Bresson) (HC/48p/€17,95)
> Slot van de trilogie. Volgend kwartaal verschijnen alle albums in softcover.
De Lange Stilte (Éric Stalner) (HC/96p/€24,95)
> Ook De Lange Stilte van Éric Stalner verscheen oorspronkelijk als tweeluik. "Februari 1892, New York. Ellis Island is de verplichte toegangspoort voor migranten naar de Verenigde Staten. Eenmaal op Amerikaanse bodem aangekomen, ziet de jonge Will Campbell zijn moeder sterven bij een aanslag. De getraumatiseerde jongen zegt vervolgens geen woord meer. Per abuis komt hij zo terecht in een gespecialiseerde instelling voor doven en blinden. Tien jaar gaan voorbij. Een volwassen Will probeert de ware omstandigheden van de dood van zijn moeder te ontdekken. Zijn zoektocht voert hem langs het veelkleurige New York, van losbandig theater tot genadeloze maffia. Daarbij merkt hij iets interessants op: in zijn aanwezigheid spreken mensen open en bloot, omdat ze hem doofstom wanen. Will leert dit voordeel te cultiveren, wat van hem een soort gewone superheld maakt, met een bijzondere gave. Eric Stalner tekent met de belevenissen van deze jongen op zoek naar de waarheid een levendig beeld van het turbulente leven in en rond New York City aan het einde van de negentiende eeuw. Het is de tijd van grote migraties en het hoogtepunt van de industriële revolutie."
• Pirates of the Caribbean deel 1-2-3-4-5-6 collector's pack met sleeve (6xSC/€49,95)
Serpieri's Western Collectie 2: De Slag bij Little Bighorn (Paolo Eleuteri Serpieri) (HC/160p/€29,95)
> Herdrukken van negen oude westernverhalen van Serpieri. Van deze collectie zullen drie dikke delen met dossiers verschijnen.
Solo 5: Hellepoort (Oscar Martín) (SC/72p/€8,95)
> Een maand na Solo 4 ligt deel 5 in de winkel. En volgende maand is het post-apocalyptische wereldje het toneel voor de spin-off Solo: Fortuna, getekend door Alvaro Sanchez. Solo 5 is het slot van de tweede cyclus en in principe het laatste deel van de reeks.
• Star Wars: Han Solo deel 1-2 + Chewbacca deel 1-2 collector's pack met sleeve (3xSC/€29,95)
Star Wars cyclus 7: Tussen de Sterren 1 (Salvador Larroca + Jason Aaron) (SC/64p/€8,95)
Star Wars cyclus 7: Tussen de Sterren 2 (Salvador Larroca + Jason Aaron) (SC/64p/€8,95)
> Het Star Wars-universum deint uit en uit en uit. In de doorlopende serie met afgeronde cyclussen van eerst drie en tegenwoordig twee dikkere delen is Tussen de Sterren alweer de zevende cyclus. "Luke Skywalker is eindelijk alleen met prinses Leia. Dat wilde hij al een hele tijd. Alleen jammer dat het dan net gebeurt als ze stranden op een woestijneiland! Gelukkig weet Han hen wel te vinden. Ondertussen bundelen Sana en Lando hun krachten op Coruscant omdat er dringend een heleboel kredieten te betalen zijn. Daarom gaan Han en Chewie ook weer smokkelen... maar voor een Hutt? De Alliantie blijft zoeken naar een nieuwe geheime basis. Han kent als smokkelaar talloze plekken die het Keizerrijk niet kent. Hij helpt Leia om een schuilplaats uit te zoeken die hij alleen aan Han bekend is. Bij aankomst vinden ze echter een groep moordenaars die hem dood willen hebben! De archeoloog Chelli Aphra heeft kort samengewerkt met Luke Skywalker en zijn vrienden om een artefact te reactiveren. Deze poging leidt ertoe dat ze alleen maar kunnen ontsnappen door Lukes gebruik van de Force, besluiten ze dat ze beiden hun eigen weg moeten gaan... In bezit van het recent geactiveerde Rur kristal, is het tijd om te doen waar Aphra het beste in is: rijk worden, of sterven bij de poging..."
• Star Wars: Poe Dameron: Black Squadron deel 1-2 + Naderende Storm 1-2 collector's pack met sleeve (4xSC/€29,95)
• Trizia: Artbook (Pedro Pérez) (HC/48p/€20,00)

> Prachtig artbook met illustraties en veel pin-yups van het figuurtje uit de soft-erotische reeks Trizia. Pedro Pérez werkt momenteel aan een fantasyproject.
Warship Jolly Roger 4: Laatste Wens (Miki Montlló + Sylvain Runberg) (SC/56p/€8,95)
> Laatste deel van de sf-reeks Warship Jolly Rogers. "Het ziet er goed uit voor President Vexton. De dag vóór de uitgestelde verkiezingen confronteert hij zijn voormalige adviseur, Rebecca Veri publiekelijk met de problemen die zij veroorzaakt heeft. Ook Rebecca stelt zich kandidaat voor het presidentschap, maar President Vexton heeft besloten zijn kandidatuur te hernieuwen. Bovendien treedt hij in het huwelijk met de beroemde holoactrice, Penelope. Hij buit haar beroemdheid schaamteloos uit om zwevende kiezers over te halen. President Vexton kan zich niet voorstellen dat Jon Tiberius Munro zijn wraak aan het plannen is op de Warship Jolly Roger. Samen met de hulp van zijn metgezellen, start hij met de uitvoering van het plan om Vexton te laten betalen voor de dood van zijn zoon."


Dupuis
02/06
TOP
De Blauwbloezen: De Integrale 1 (Louis Salvérius + Raoul Cauvin) (HC/192p/€29,95)
> Een integrale van De Blauwbloezen? Jazeker! Maar let goed op. In twee integrales worden alle Blauwbloezen-strips van de oorspronkelijke tekenaar Louis Salvérius en Raoul Cauvin gebundeld. De oorspronkelijke gags en kortverhalen werden gebundeld in de delen 9 en 10. Pas daarna volgde het langere werk in Wagens in 't Westen, Van Noord naar Zuid, Voor 1.500 Dollar Extra en Outlaw. Tijdens dat laatste verhaal overleed Salvérius plots en nam zijn collega en vriend Willy Lambil het van hem over. Het was niet de bedoeling dat hij de reeks zou voortzetten, maar kijk. Lambil verzet zich vooralsnog tegen integrales van zijn albums zolang de reeks nog loopt. We zullen het dus voorlopig moeten stellen met een bundeling van Salvérius' werk. Die twee bundels bieden ontzettend veel extra's. Patrick Gaumer (bekend van deze monografie van Grzegorz Rosinski) schreef een achtergronddossier van tientallen pagina's om u tegen te zeggen. Niet alleen komt er oud werk van Salvérius aan bod, maar ook fotostrips met de tekenaar en scenarist Cauvin en zelfs een paar stripjes van De Blauwbloezen die niet eerder in album verschenen.
• Guust 13: Een Flater Kruipt Waar Hij Niet Gaan Kan (André Franquin) (HC/48p/€16,95) (geremasterde heruitgave met ex-libris)
• Guust 14: Die Reuze Flater (André Franquin) (HC/48p/€16,95) (geremasterde heruitgave met ex-libris)
• Lucky Luke 24: De Karavaan (Morris + René Goscinny) (SC/48p/€7,50) (herziene herdruk)
De Tweekoppige Adelaar - Adler 1: Een Leugentje om Bestwil (Damien Andrieu + Patrice Buendia) (SC/48p/€7,95)
De Tweekoppige Adelaar - Adler 1: Een Leugentje om Bestwil (Damien Andrieu + Patrice Buendia) (HC/48p/€13,95)

De Tweekoppige Adelaar - Eagle 1: Een Bewolkte Horizon (Julien Camp + Wallace) (SC/48p/€7,95)
De Tweekoppige Adelaar - Eagle 1: Een Bewolkte Horizon (Julien Camp + Wallace) (HC/48p/€13,95)

> Luchtvaartreeksen blijven aanslaan. Team Rafale raakte na de lancering in vertaling snel uitverkocht. Deel 1 wordt herdrukt. De landingsbaan ligt al langer open voor andere luchtvaartreeksen. De Tweekoppige Adelaar biedt meteen een fascinerend concept, want eigenlijk gaat het om een "tweelingreeks" met bijzondere raakvlakken. Beide subreeksen verschijnen in soft- en hardcover en zullen elk in drie delen verschijnen. In Eagle (door Julien Camp en Wallace) worden de lotgevallen van de Amerikaanse piloot James O'Brady aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog gevolgd, in Adler volgt het auteursduo Damien Andrieu en Patrice Buendia (Buck Danny, Thomas Silane, "Classic" Tanguy en Laverdure) de Duitse piloot Hans Raeder. "Hoe worden ze groot als man, als patriot en als piloot? Is hun kijk op het leven onderling inwisselbaar?" Het verhaal van Eagle begint zo: "Begin jaren 1930 oogt de toekomst mooi voor James O'Brady. De jongeman maakt zich op om het zakenimperium van zijn vader, een oorlogsheld uit de Eerste Wereldoorlog, over te nemen. Maar dan slaat het lot om. In het najaar van 1935 volgt James zijn vader naar Berlijn. Hij maakt er kennis met Erika, een jonge studente journalistiek. Ze toont hem de vuige achterkant van het naziregime. Intussen probeert zijn vader in de gunst te komen van Hermann Göring, minister van luchtvaart en een intimus van Adolf Hitler. James weigert mee te stappen in de plannen van zijn vader en beslist om op aanraden van zijn neef Joe toe te treden tot de USAF." En Adler heeft de volgende inhoud: "Hans Raeder is de zoon van een oorlogsheld uit de Eerste Wereldoorlog. Zijn vader was piloot bij de Luftwaffe en liet het leven in de strijd. Of zo vertelt Hans het tenminste aan iedereen. De leugen is begonnen om het moreel van zijn stervende broertje op te krikken, maar gaandeweg is Hans er zelf in gaan geloven. Zijn versie van het verhaal helpt hem om zich niet minder te voelen tegenover de anderen. Het gaat zelfs zo ver dat hij zijn eigen moeder afstoot en zich laat verleiden door de nazidoctrine."
Yoko Tsuno integraal 3: De Tijd Achterna: 11. De Tijdsspiraal - 17. De Danseres van Bali - 20. De Astroloog van Brugge (Roger Leloup) (HC/176p/€24,95)
> De integrale reeks Yoko Tsuno mag de verhalen dan wel niet chronologisch bundelen, maar dat belette niet dat deel 1 al is uitverkocht bij de uitgever en deel 2 bijna is uitgeput. Dus haast je maar als je nog steeds twijfelt. In deel 3, De Tijd Achterna, worden drie tijdreisverhalen gebundeld en houden we ook halt in het middeleeuwse Brugge. "Samen met Monya, die uit de 39ste eeuw komt, reist Yoko Tsuno door de tijd om de planeet te redden van het grootste onheil: naar 3872 om de verwoesting van de mensheid door een contractiebom te verijdelen, naar 1545 om een pestepidemie in te dijken die naar onze tijd dreigt over te slaan of naar 1350 om een danseresje uit Bali te redden van een verschrikkelijke dood. Verleden, heden en toekomst lopen in elkaar over in deze derde integrale bundeling van de avonturen van Yoko Tsuno."


Editions Art & B.D.
12/05
TOP
• Harry Dickson 13: Het Goud van Malacca (Renaud + Christian Vanderhaeghe naar de romans van Jean Ray) (HC/48p/€13,50)


Glénat
02/06
TOP
PAKKET: Kaplan & Masson deel 1-2 (2xHC/€15,00)
> Beide delen nu te koop tegen 15 euro in plaats van 33,90 euro.
PAKKET: De Prins van de Nacht deel 1-2-3-4-5-6 (6xHC/€59,95)
> De complete hoofdreeks nu te koop tegen 59,95 euro in plaats van 95,70 euro.

Het Derde Testament - Julius V (Thimothée Montaigne + Alex Alice / Xavier Dorison) (HC/80p/€16,95)
> "Dronken van wraakzucht heeft Sayn de leiding overgenomen van de ‘kraaien’, de horde onsterfelijke en meedogenloze krijgers. Omdat hij niet is kunnen toetreden tot het Hemelrijk, stort hij zich op het heerschap van de aarde. De volgende halte op zijn veroveringstocht is de tempel van Jeruzalem, waar Joden en Romeinen sinds mensenheugenis op voet van oorlog met elkaar leven. Maar tegenover de nieuwe vijand zullen ze hun krachten moeten bundelen. Julius, de profeet en bekeerde Romein, is wellicht de enige die hen daarvan kan overtuigen. Maar krijgt hij daarvoor de tijd? De zwarte legioenen naderen snel..." Laatste deel van de reeks. Thimothée Montaignes volgende project bestaat uit twee nieuwe albums van Yves Swolfs' De Prins van de Nacht.
De Geheime Driehoek - Lacrima Christi 3: Het Waarheidszegel (Denis Falque + Didier Convard) (HC/56p/€15,95)
> "Jean Nomane heeft het perkament opgeduikeld met het recept van het tegengif voor de Lacrima Christi. Alleen, het is opgesteld in een vernuftige geheimcode. Er is geen tijd te verliezen want de trouweloze Benciveni heeft het gif geleverd aan Cho Ihn Kyang... verborgen in wijnflessen! Is de Koreaanse dictator echt zo gek dat hij het verschrikkelijke wapen ook echt wil inzetten? Raakt het recept voor het tegengif tijdig ontcijferd?"
• De Grote Zeeslagen 5: Hampton Roads (Jean-Yves Delitte) (HC/48p/€16,95)
> Deel 5 van De Grote Zeeslagen focust op de slag bij Hampton Roads tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog tussen de eerste twee pantserschepen uit de geschiedenis. Jean-Yves Delitte trok het zeil voor dit album naar zich toe voor de tekeningen en het scenario. "In volle Amerikaanse Burgeroorlog bouwen de Zuidelijken de USS Merrimack, een achtergelaten schip van de Noordelijken, om tot een van de eerste pantserschepen van de geschiedenis: de CSS Virginia. Maar ook hun tegenstanders blijven niet bij de pakken zitten en stomen een nog revolutionairder schip klaar: de USS Monitor. Tijdens de slag van Hampton Roads treffen de twee oorlogsschepen elkaar. De strijd blijft onbeslecht. Toch vormt de slag een keerpunt voor de oorlogsvoering op zee."
Mickey: De Verloren Oceaan (Silvio Camboni + Denis-Pierre Filippi) (HC/60p/€24,95)
> Na de vertaalde Mickeys van Tebo en Régis Loisel worden er een paar andere Franse hommageverhalen overgeslagen (dat van Nicolas Keramidas + Lewis Trondheim en van Cosey) en kiest Glénat liever voor een vertaling van het steampunkverhaal De Verloren Oceaan. Denis-Pierre Filippi heeft al wat ervaring in het steampunkgenre met De Kapers van Alcibiades. Hij is ook de scenarist van Dromen en Ethan Ringler, Federal Agent. "Na een lange oorlog kent de wereld eindelijk vrede. Mickey, Minnie en Goofy zijn een soort moderne schattenjagers. Ze doorzoeken oude oorlogswrakken om technologische snufjes te recupereren. Uiteraard is ook Boris Boef van de partij om hen het leven zuur te maken. Op een dag stuurt een opdrachtgever hen diep in de oceaan naar een vreemde kubus. Moeilijk in te schatten wat de echte motivatie van hun opdrachtgever is. Bovendien lijken er krachten te schuilen in het artefact dat er nochtans ongevaarlijk uitziet... Sommige schatten blijven beter verborgen!" Recent maakte Pieter De Poortere (Boerke) bekend dat hij ook een Mickey-verhaal mag maken.

Het Orakel van de Maan 5: Esther en Elena (Griffo + Rodolphe naar de roman van Frédéric Lenoir) (SC/56p/€9,95)
> Met Esther en Elena valt na vijf delen het doek voor Het Orakel van de Maan van de Vlaamse tekenaar Griffo op scenario van Rodolphe naar het werk van Frédéric Lenoir die zelf ook hielp om zijn roman te bewerken. "In Jeruzalem slaagt Giovanni erin om een van de mysterieuze, in het rood gehulde mannen te vatten die zijn meester Lucius hebben doodgemarteld. Toch kan hij zijn wraakgevoelens onderdrukken. Zijn ziel blijft onbedorven en met een gerust hart vraagt hij de knappe Esther ten huwelijk. Er breken heerlijk romantische tijden aan tot het lot hen inhaalt en Giovanni's verleden lelijk opspeelt..."
De Ridders van Heliopolis 2: Albedo, de Witte Fase (Jérémy Petiqueux + Alejandro Jodorowsky) (HC/64p/€16,95)
> Vervolg van de vierdelige reeks.


Hauwaerts Uitgeverij
02/06
TOP
De Denkbank 1: Monsieur Fantôme (Pirg) (SC/48p/€10,00)
> Deze week verschijnen drie albums van de Duitser Pirg (het pseudoniem van Gerd Pircher) met een klassieke Franco-Belgische tekenstijl en veel zin voor avontuur. De twee albums van De Denkbank zijn in kleur, Gaslicht is in zwart-wit. "Professor Van Dusen en zijn assistent Hata genieten van een korte vakantie in het mondaine Biarritz. Maar ook op vakantie komt het mysterie de professor tegemoet. Hij moet op zoek naar de juwelenschat van keizerin Eugenie en supercrimineel Monsieur Fantome komt stokken in de wielen steken..."
De Denkbank 2: De Vloek van de Farao (Pirg) (SC/48p/€10,00)
> "Professor Van Dusen en zijn assistent Hatch zijn in Egypte voor een afspraak met Dr. Benedict, maar die blijkt vermist. Van Dusen en Hatch vinden het graf van een farao en twee lijken. Wat is er aan de hand? En zal Dr. Benedict nog opduiken?"
Gaslicht: Het Oog van Rashnapur (Pirg) (SC/48p/€10,00)
> "Londen 1889. Op een schijnproces krijgt Kapitein Snoddergrass twintig jaar voor de vermeende diefstal van het Oog van Rashnapur, een unieke robijn. Zijn vrienden besluiten hem snel te bevrijden, maar dan merken ze dat de kapitein wordt overgebracht naar de streng beveiligde Darkmoorgevangenis. Tot overmaat van ramp wordt de bevrijdingsoperatie bemoeilijkt door een Engelse spionne, een mysterieuze hypnotiseur, de maharadja van Rashnapur én de Russische geheime dienst."
• Mortensens Mondiale Mysteries 3: Het Mysterieuze Manuscript (Lars Jakobsen) (SC/48p/€10,00)

• Mortensens Mondiale Mysteries 4: De Geheime Mummie (Lars Jakobsen) (SC/48p/€10,00)
> Twee nieuwe avonturen van de door de tijd reizende detective. In deel 3 krijgt hij te maken met een stomdove heks in de middeleeuwen, in deel 4 met een tijdreizende vampier in de negentiende eeuw. Lees hier een bespreking van de eerste twee delen.
• Puppy en zijn vrienden (Hachel) (SC/48p/€10,00)
> Oude strookjesstrips van Hachel (Benjamin) over een hondje. Behalve in Waalse kranten verschenen de stroken ook in Canada en Japan.


INdruk
05/05
TOP
Pinanti United 3: Wereldkampioenen! (Charel Cambré) (SC/48p/€7,95)
> Tot afgelopen hengelden vrijwilligers van het Rode Kruis-Vlaanderen naar je bijdrage om in ruil een sticker van Robbedoes en Kwabbernoot te krijgen. Die sticker is getekend door Charel Cambré. De barmhartige Samaritaan wisselt het ene goede doel voor het andere, want sinds deze week ligt het derde deel van zijn komische voetbalstrip Pinanti United in de winkel. Dat album kost 7,95 euro en zoals we je een vorige keer vertelden, gaat één euro van elk verkocht exemplaar naar het goede doel, meerbepaald vzw Bring A Smile dat zich inzet voor zieke kinderen.


Jessecartoons
26/05
TOP
• De Rechter Is Jarig (Jesse van Muylwijck) (HC/176p/€22,50) (met gesigneerde en genummerde prent)
> Deze strookjesstripreeks viert zijn vijfentwintigste verjaardag met een mooi uitgevoerd jubileumalbum waarin driehonderdvijftig grappen zijn opgenomen. Ook commentaren en de voorgeschiedenis plus evolutie van de reeks komt mooi aan bod in dit fraaie overzichtsboek.


Kennes
02/06
TOP
• De Rode Duivels 1: In het Land van de Sovjets (Stédo + Lapuss') (SC/32p/€7,90)
> Alweer een nieuwe stripreeks rond de Rode Duivels, nu door tekenaar Stédo (Garage Isidoor) en Lapuss'. Het is de officiële strip voor het WK in Rusland ens coorde meteen hoog in de striptop-10.
Mini Cats 1: Singin' in the Rain (Evana Kisa + Crisse / Evana Kisa) (HC/32p/€7,90)
> "Ze zijn met vijf. Ze heten Princess, Serenity, Loki, Rusty en Jack. Dit zijn de Mini Cats, de leukste kittens van de kattenwereld. Tussen droom en werkelijkheid ontdekken ze de wereld door meer ongewone en grappige avonturen. Voel je vrij om met hen mee te doen in hun universum vol kleuren en tederheid. Maar wees voorzichtig: eens je ze probeert, kan je niet meer zonder! Evana Kisa woont in IJsland, waar ze sinds meer dan tien jaar werkt voor reclame, televisie, kleding- of videospelontwerp, 2D-animatie, maar ook als illustrator, meestal voor boeken voor kinderen. Ze begon met de strips, altijd in samenwerking met Crisse, eerst voor de reeks Atalanta - De Odyssee en nu voor de serie Mini Cats bij Kennes. Crisse debuteerde bij Dupuis (Ocean's Kings) en vervolgens bij Le Lombard (Naomi). Zijn vroege strips tonen een sterke smaak voor sexy heldinnen en legendarische werelden. Twee trends die hij besluit volledig aan te nemen hoewel het hem een reputatie van commercieel tekenaar opleverde. Het publiek is minder verlegen dan critici en Het Kristallen Zwaard is onmiddellijk een succes. Het succes bevestigt hij met Atalante en Kookaburra. In 2017 wordt Crisse met open armen ontvangen door Kennes voor de reeks Lemmings, met Fred Besson als tekenaar en Mini Cats, met de beste kattenkunstenaar ter wereld, Evana."


Kluitman
02/06
TOP
• Ali-A: Game On! (Aleksandar Sotirovski + Cavan Scott / Ali-A) (SC/192p/€16,99)
> "Topgamer Ali-A wordt uitgenodigd voor de presentatie van de lang verwachte videogame Alien Liberator 2. Samen met zijn vriendin Clare en zijn hondje Eevee gaat hij erheen om live verslag te doen aan zijn fans. Dat de presentatie groots en meeslepend zou worden, had hij wel verwacht, maar waar hij niet op heeft gerekend, is hoe realistisch de actie wordt... Wanneer er een genadeloze groep aliens op de presentatie komt opdagen, is het aan Ali om te transformeren van een game-icoon tot een echte superheld. Zal het hem lukken om, met hulp van zijn fans en Eevee, de vijand te verslaan en zijn vriendin te redden?" Ali-A is een werkelijke gamer die nu ook het hoofdpersonage is van deze strip.


Le Lombard
02/06
TOP
Dan Cooper: De Integrale 1: 1. De Blauwe Driehoek - 2. De Meester van de Zon - 3. De Muur van de Stilte (Albert Weinberg) (HC/184p/€29,95)
> Dan Cooper is een luchtvaartklassieker van de Belg Albert Weinberg (1922-2011). Zijn Canadese piloot verwierf internationale faam en kwam zelfs voor in een FBI-dossier (lees het hier maar eens na, je leest er ook meer over de stripreeks). Dan Cooper is samen met Buck Danny (van wie we graag de nieuwste integrale reeks in het Frans in een vertaalde vorm zagen verschijnen) en Tanguy en Laverdure (waarvan de integrale reeks bij Arboris verschijnt en deel 1 onlangs werd herdrukt) een van de populairste piloten van het Franco-Belgische striplandschap. Le Lombard waagt het erop om de complete reeks van 41 albums opnieuw uit te geven in een integrale reeks van twaalf delen. In deze eerste bundel staan De Blauwe Driehoek, De Meester van de Zon en De Muur van de Stilte die vele jaren geleden lezertjes van het weekblad Kuifje in spanning brachten. Deze integrale dateert in het Frans van 2000 en net zoals de integrales van Chick Bill, die Saga Uitgaven nu aan het vertalen is, beslaan de achtergronddossiertjes niet zoveel pagina's. Enkele jaren geleden was er nog sprake van een eventuele comeback van Dan Cooper door nieuwe auteurs, maar sindsdien blijft het stil rond dat voornemen.
Lonesome 1: Het Spoor van de Predikant (Yves Swolfs) (SC/56p/€7,95)
Lonesome 1: Het Spoor van de Predikant (Yves Swolfs) (HC/56p/€13,95)
>
Deze nieuwe western van Yves Swolfs (Durango, Legende, De Prins van de Nacht) is nu al een succes. Lonesome speelt zich af in Kansas, januari 1861, enkele maanden voor het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog. Predikant Markham en zijn bende fanatici zaaien terreur langs de grens met buurstaat Missouri. Een naamloze ruiter achtervolgt hen. Lonesome is een wraakverhaal, een thema waar Swolfs' Durango al gretig garen uit spint. Daar komt nog een zoektocht naar een identiteit en een bovennatuurlijk element bij. Het decor van Lonesome is niet alleen de Midwest, maar het strekt zich ook uit tot steegjes in New York.
De Werelden van Thorgal: De Jonge Jaren 6: De Drakar van IJs (Roman Surzhenko + Yann) (SC/48p/€7,95)
De Werelden van Thorgal: De Jonge Jaren 6: De Drakar van IJs (Roman Surzhenko + Yann) (HC/48p/€13,95)

> Het verhaal loopt gewoon verder in deel 6. Yann hoeft hierbij geen rekening te houden met de perikelen rond de hoofdreeks en de spin-off Kriss van Valnor waarvoor Xavier Dorison niet langer scenario's wenste te schrijven.

Getekend
Parijs, Mei 1968 (Éric Warnauts / Guy Raives + Éric Warnauts) (HC/80p/€19,95)
> Deze maand is het vijftig jaar geleden dat jongeren en vervolgens arbeiders overal ter wereld in opstand kwamen om gehoord te worden. In Frankrijk leidde de studentenrevolte in Parijs naar een algemene staking in het hele land en naar nieuwe parlementsverkiezingen. Éric Warnauts en Guy Raives verweven de historische gebeurtenissen met een romance in dit one-shot. "Maart 1968. Overal in de wereld komen jongeren op straat voor vrijheid en tegen oorlog. In Frankrijk blijft het oorverdovend stil. Le Monde kopt zelfs 'Frankrijk verveelt zich...' Tot het Quartier Latin, de studentenwijk van Parijs, vlam vat en heel Frankrijk in lichterlaaie zet. Vier jongelui met heel verschillende achtergronden raken meegesleurd in het revolutionaire tumult. De mythische uitbarsting maakt ook bij hen heftige gevoelens los."


Lucky Comics
05/05
TOP
• Lucky Luke 66: Belle Star (Morris + Xavier Fauche) (SC/48p/€7,50) (herziene herdruk)


Marsu Productions
05/05
TOP
Marsupilami 31: Meneer Xing Yùn (Batem + Stéphane Colman) (SC/56p/€7,95)
> Marsupilami is in feite een spin-off van Robbedoes en Kwabbernoot met André Franquins legendarische springbeest in de hoofdrol. In deel 31 komt een Chinees mannetje voor die een doorsnee leven leidt in een doorsnee stad. Maar sinds zijn geboorte is hij de grootste pechvogel ter wereld. Na het uittesten van talloze talismannen, gelukbrengers, amuletten en dergelijke meer trekt hij zich terug in een klooster waar een monnik hem een geheim toevertrouwt: aan de andere kant van de wereld zou in de onbereikbare diepte van de jungle een geel dier met zwarte vlekken voorkomen waarvan de haren de efficiëntste bron van geluk bezorgen aan de gelukkige eigenaar. Meneer Xing Yùn heeft een missie!


Microbe
02/06
TOP
PAKKET: Sarah pakket deel 1+2 (heruitgave met nieuwe cover) + Vasten 1 (3xSC/€11,95)
> De eerste twee eerder bij Dupuis verschenen albums van Sarah zijn heruitgegeven met nieuwe covers. Bij dit promotiepakket krijg je er deel 1 van Vasten bij, een andere reeks op scenario van Christophe Bec.

Sarah 3: De Demonen van Little Valley (Stefano Raffaele + Christophe Bec) (SC/64p/€9,95)
> Na de sf-reeks Orbital en Damocles heeft Microbe de smaak van het afronden te pakken, want de uitgeverij geeft het laatste deel van de horrortrilogie Sarah uit. Na de eerste twee delen verhuisde de reeks in het Frans van Dupuis (die de albums in 2008 en 2010 in de collectie Spotlight uitgaf) naar Les Humanoïdes Associés en dat gaf problemen voor een verdere vertaling, want Les Humanoïdes Associés vertaalt zelf geen strips naar het Nederlands. Behalve het afsluitende deel 3 gaf de Franse uitgeverij in 2013 ook de eerste twee delen opnieuw uit met andere covers. Microbe geeft die albums ook opnieuw uit in een coverpakket voor wie de reeks nog niet kent. Je krijgt er ook nog eens deel 1 van het door Christophe Bec geschreven Vasten bij. Sarah deel 3 verschijnt met diezelfde nieuwe coverlay-out in vertaling. Lees hier een bespreking van de eerste twee albums.


Nanuq
02/06
TOP
Boerke 9: Boerke Kijkt Kunst (Pieter de Poortere) (HC/56p/€15,95)
> "Boerke heeft het oog van een kunstenaar! Het staat op zijn nachtkastje, op sterk water, naast het oor van Van Gogh. In Boerke Kijkt Kunst laat onze eeuwige loser nu ook zijn artistieke kant spreken. Hij opent een pot gitzwarte verf en neemt de grote werken uit de kunstgeschiedenis onder handen in zijn typische hilarische stijl: cynisch, grof én ongenuanceerd. Kortom, zoals kunst moet zijn." Dit album bevat 54 knipogen naar wereldbekende kunstwerken.


Oogachtend
02/06
TOP
PAKKET: Alles Komt Los + Bwurp! (Kim Duchateau) (2xSC/€9,95)
> Twee cartoonbundels van Kim Duchateau.

Doorsnee (Phaedra Derhore) (SC/144p/€24,95)
> Doorsnee is een autobiografisch one-shot waarin Phaedra Derhore over haar levenslange geworstel met haar overgewicht vertelt. In dat thema zullen velen zich herkennen. "Phaedra weet je hoe het voelt om dik te zijn, de vooroordelen die mensen hebben. Ze kijkt in de spiegel en wil iets anders zien. Met haar beslissing om een maagverkleining te laten plaatsen hoopt ze op een normaal leven. Van de onzekere aanloop naar de operatie tot de reacties van haar vrienden nadien: in deze openhartige graphic novel vertelt Phaedra hoe haar gewicht haar relatie met eten heeft verziekt en hoe ze besliste om haar leven ingrijpend te veranderen..."
Eldorado (Tobias Schalken) (HC/168p/€38,95)
> "Tien jaar na Eiland (vijf delen) is Eldorado de comeback van Tobias Schalken. Apocalyptische kortverhalen wisselen af met fijngevoelige coming-of-age kronieken en vrij werk. Internationale klasse van een van Nederlands meest getalenteerde stripmakers."
Madelfried (Kim Duchateau) (SC/96p/€16,00)
> Verzameling strookjesstrips van het superheldenkonijn die Kim Duchateau tussen 1995 en 2014 voor diverse publicaties tekende.


Pelikaanpers
18/05
TOP
Atlantikwall (Hennie Vaessen) (HC/80p/€19,60)
> "Met een lengte van 6.200 kilometer is de Atlantikwall het grootste bouwwerk van de twintigste eeuw. De Atlantikwall is een verdedigingslinie die loopt van het noordelijkste puntje van de kust van Noorwegen tot de Pyreneeën. De zichtbaar gebleven overblijfselen vertellen ons een fascinerende geschiedenis. Waarvoor dienden die duizenden bunkers? Wie waren de mensen achter dit megalomane project? Waarom begonnen ze eraan en hoe verging het hen ná de oorlog? Voor de kustbewoners in Zuid-Holland heeft de bouw van de Atlantikwall dramatische gevolgen. De duinen, het strand en de boulevards worden verboden gebied. Duizenden huizen worden gesloopt en de bewoners moeten elders een heenkomen zoeken. De mannen die kunnen blijven krijgen een oproep voor de 'Arbeitseinsatz'. Zo werken ze gedwongen mee aan het vernielen van hun eigen kustgebied. Verder maak je kennis met Hans en Willy, twee fanatieke Duitse soldaten die vanaf 1942 de westkust van het Derde Rijk bewaken. Naarmate de oorlog vordert komen er steeds meer haarscheurtjes in de overtuigingen van Hans en Willy. Tenslotte willen ze alleen nog maar naar huis. Hun gemoedsverandering loopt gelijk op met de langzame maar onvermijdelijke neergang van het gehate Derde Rijk."


Prestige
02/06
TOP
Aloma 1: De Schat van de Onversaagde (Alfonso Font) (HC/56p/€14,95)
> Aloma is het nieuwste album van de Spaanse auter Alfonso Font (Taxi, Gevangene van de Sterren, Héloïse van Montfort) van wie Prestige de laatste jaren wel meer albums uitgeeft. "Aloma woont en werkt in Barcelona, met haar oom Cyrus die antiquair is en kunstwerken restaureert. In zijn atelier en werkplaats bewaart hij de laatste resten van een oud galjoen, de Temerario (De Onversaagde). Hierin is, zoals een bende gangsters vermoedt, nog steeds een deel van de schat die zij eens vervoerde, achtergebleven. Dit vermoeden brengt onze hoofdrolspelers in doorlopend levensgevaar! Aloma en Cyrus roepen de hulp in van privédetective Gerald Quer, om de schat te vinden... Als zij bestaat. Een spoor brengt Gerald naar Panama, waar Aloma van plan is een schilderij van Vermeer te verkopen aan een miljonair. Gerald reist met haar mee, Aloma ervan verdenkend dat zij een duister geheim verbergt. Maar op het eiland San Jose, waar De Onversaagde ooit voor anker lag, wacht hen een tweevoudige dodelijke dreiging..."
• Murdervale 2 (Vicente Cifuentes) (
HC/56p/€14,95)
> Vervolg en slot van de griezelstrip. "De verdwijning van zijn dochter Valeria leidt Victor opnieuw naar het geheimzinnige Murdervale. Als hij niet terugkeert volgt zijn vrouw Sara hem naar het vervloekte stadje, bijgestaan door een schrijver zonder inspiratie en diens tienerdochter. Het kwaad blijkt nog lang niet bezworen te zijn."


RoaRrr Uitgeverij
26/05
TOP
• Mazeworld 2: De Duistere Man (Arthur Ranson + Alan Grant) (HC/64p/€18,95)
> Vervolg van de trilogie.
• Streamliner 2: Bye Bye Lisa Dora ('Fane) (HC/78p/€19,95)
> Vervolg van de vierdelige reeks.


RW Uitgeverij
05/05
TOP
Absolute Luthor / Joker (Lee Bermejo / Mick Gray / Karl Story / Jason Martin + Brian Azzarello) (HC/224p/€33,95)
> "Lex Luthor. Joker. Intellect en vastberadenheid. Instinct en woede. Beiden hebben slechts één doel: de genadeloze eliminatie van hun aartsvijand. De kwelgeesten van Metropolis en Gotham City bereiken nieuwe pieken van complexiteit en intensiteit in deze twee meesterlijke verhalen door het gelauwerde duo Brian Azzarello (tekst) en Lee Bermejo (tekeningen). Absolute Luthor / Joker bevat de miniserie Lex Luthor: Man of steel - met extra pagina's - en de bejubelde graphic novel Joker, alsmede vele extra's waaronder schetsen, covers en publiciteitsmateriaal."
• Batman: Detective Comics special edition (Romano Molenaar / Pere Perez / Sandu Florea + Tony S. Daniel) (SC/32p/€9,95)
> Deze losse comic verscheen enkele jaren geleden als vertaling voor een stripfestival. Het belandt nu ook in stripwinkels. Nederlander Romano Molenaar tekende mee aan het verhaal waarin Batman het opneemt tegen Black Mask. "De gevaarlijke schurk met een masker van ebbenhout dat hem speciale krachten geeft, is ontsnapt uit Arkham Asylum en wil zijn False Face Society weer nieuw leven inblazen. Batman en commissaris James Gordon moeten dat hoe dan ook voorkomen, maar lopen al snel achter de feiten aan."


Saga Uitgaven
26/05
TOP
• Boes 10 (Wil Raymakers + Thijs Wilms) (SC/48p/€8,95)
> Volgende maand komen deel 11 en 12 ook al op ons af.
Lester Cockney integraal 1: 1. De Dwazen van Kaboel - 2. En Altijd Kraakt de Sneeuw - 3. Een Hongaarse in Punjab - 4. Ik Wil Terug naar Pècs! - 5. De Koning van de Dalmatiërs (Franz) (HC/256p/€34,95)
Lester Cockney integraal 2: 6. De Gezworenen van de Donau - 7. De Kinderhandelaars - 8. Oregon Trail - 9. Op de Vuist (Franz) (HC/216p/€34,95)
> Deze maand slaat Saga Uitgaven toe met twee dikke integrales met daarin alle negen reguliere albums van Lester Cockney, een toffe avonturenreeks van Franz die tussen 1982 en 2005 bij Le Lombard verschenen. Franz' leven en werk voor het weekblad Kuifje wordt in de twee bijhorende achtergronddossiers uit de doeken gedaan. In de twee integrales staan ook een paar kortverhalen en een losse strippagina die niet eerder in album verschenen. Beide integrales zijn goed voor 472 pagina's (her)leesplezier. Lester is een Ierse rebel die na een schermutseling op café per ongeluk een Britse officier doodt. Tegen zijn wil komt hij in het Engelse leger terecht en wordt hij naar het oosten gestuurd. We reizen samen met hem mee naar Kaboel, Hongarije, India en zelfs de Verenigde Staten. Intussen maakt hij vrienden en vriendinnen, maar ook vijanden. Voor de collectie Getekend maakte Franz ook nog een tweeluik over de jonge jaren van Lester Cockney. Deze twee verhalen stonden niet in de Franse editie van de integrales en staan bijgevolg ook niet in de Nederlandstalige editie.

Collectie Bamboe
De Honden van Pripyat 2: De Atoomkinderen (Christophe Alliel + Aurélien Ducoudray) (HC/56p/€19,95)
> Elke keer Saga Uitgaven nieuwe verhalen start, beëindigt het ook minireeksen. Zo eindigt het knap getekende en vertelde De Honden van Pripyat met het verrassende De Atoomkinderen. "Na de ontploffing van de kerncentrale van Tsjernobyl worden jagers naar het besmette gebied gestuurd om bestraalde dieren uit te roeien. Terwijl de jonge Kolia zich verwijdert van de groep jagers onder leiding van zijn vader 'Everzwijn' ontdekt hij een groepje kinderen dat in de ondergrondse ruimtes van de stad leeft. Als overlevenden van de ramp proberen 'de atoomkinderen' dagelijks te overleven. Honden leveren kleingeld op, maar sommige jagersgroepen menen dat kinderen heel wat meer roebels kunnen opbrengen als ze gevangen en verkocht worden. Wanneer hij de verdwijning van zijn zoon opmerkt, gaat 'Everzwijn' naar hem op zoek. Maar hij loopt in de val van een rivaliserende groep die tot alles bereid is om zoveel mogelijk lijken te verzamelen van besmette dieren of kinderen..."
Nooit (Bruno Duhamel) (HC/64p/€19,95)
> Van Bruno Duhamel verscheen bij Saga Uitgaven al het sterke one-shot De Terugkeer. Nooit is een luchtiger verhaal met een originele insteek. "Troumesnil, Albastkust, Normandië. Aangetast door de zee en de wind, wijkt de klif jaarlijks onverbiddelijk terug en neemt daarbij het landschap en woningen weg. De burgemeester van het dorp slaagde erin de meest bedreigde inwoners te beschermen. Iedereen, behalve een negentigjarig vrouwtje dat nog steeds verzet biedt tegen de burgervader. Madeleine wil verder leven met haar kat en de herinnering aan haar man in HAAR huis. Madeleine weigert het gevaar te zien. Logisch. Madeleine is sinds haar geboorte blind."


Scratch Books
18/05
TOP
Heinz van H tot Z 5: Z (René Windig / Eddie de Jong) (HC/328p/€29,90)
> Dit is het dan: het laatste deel met ingekleurde stroken van Heinz, aangevuld met achtergrondinformatie en extra stripjes.
Jeruzalem (Guy Delisle) (SC/334p/€24,90) (heruitgave)
Berichten uit Birma (Guy Delisle) (SC/272p/€14,90) (heruitgave)

Berichten uit Birma (Guy Delisle) (HC/272p/€29,90) (heruitgave)

• Scratches 2 (diverse auteurs) (SC/112p/€30,00)
> "Cover door Lukas Verstraete. Verder werkten aan nummer 2 mee: François Ayroles, Blexbolex, Charles Burns, Aline en Robert Crumb, Brecht Evens, Theo de Feyter, Jochen Gerner, Charles Guthrie, Bendik Kaltenborn, Sam Ki, Erik Kriek, Helge Reumann, Tobias Schalken, Solko Schalm, Joost Swarte, Tiger Tateishi, Typex, Kristina Tzekova, Brecht Vandenbroucke, Lukas Verstraete, Ludwig Volbeda, Henning Wagenbreth en Wasco. De artikelen zijn geschreven door Matthijs van Boxsel, Henning Wagenbreth, Warren Bernard en Peter Maresca. Samenstelling en redactie: Joost Swarte Paperback met flappen en uitneembare poster."


Sherpa
26/05
TOP
Iris - Een Roman voor Kijkers (Thé Tjong-Khing + Lo Hartog van Banda) (HC/160p/€75,00) luxe met gesigneerde prent) (heruitgave in kleur met dossier)
> Luxe-editie op honderd exemplaren.
Malpertuis (Ibram R. Ineke naar de roman van Jean Ray) (HC/112p/€24,95)
> Stripbewerking van de roman van Jean Ray.


Silvester
18/05
TOP
• Cognac 3: Het Kerkhof van Druivenoogstmachines (Luc Brahy + Eric Corbeyran / Jean-Charles Chapuzet) (HC/48p/€16,95) (met prent)
> Cognac 3 sluit de trilogie af. Na familiesages over bier, wijn, tabak en cognac worden andere geneugten ook al het onderwerp van nieuwe reeksen, meerbepaald koffie en gastronomie. "De reportage over cognac waarvoor Anna naar Charente ging, had een mooi moment moeten zijn om de plek van haar kindertijd te bezoeken. Maar de verdachte dood van een vriendin zet haar aan tot een eigen onderzoek dat het officiële politierapport ondermijnt. Beetje bij beetje komt er een andere waarheid boven water, maar haar vasthoudendheid en roekeloosheid brengen ondertussen ook haar leven in gevaar..."
Detectives 2: Richard Monroe - Who Killed the Fantastic Mister Leeds? (Nicolas Sure + Herik Hanna) (HC/56p/€16,95) (met prent)
> Na de geweldig goeie start (lees deze bespreking) komt nu deel 2 uit. Elk album is een afgerond verhaal. "Los Angeles, 1935. De beau monde van Hollywood verzamelt zich voor de première van Who Killed The Fantastic Mister Leeds?, een toneelstuk met rijzende sterren Ava Lamont en James Crowley in de hoofdrollen. Wanneer een losse flodder plots dodelijker blijkt dan verwacht wordt Ava onmiddellijk gearresteerd. Niemand kan haar uit de klauwen van justitie redden... Niemand buiten een privédetective die op het punt staat de ergste nacht van zijn leven te beleven."
Moordenaar op Maat 1: Jugendstil (Yannick Corboz + Wilfrid Lupano) (HC/56p/€16,95)
> Het vierdelige Moordenaar op Maat valt in de categorie "te ontdekken", nog niet in het minst dankzij de sfeervolle tekeningen van Yannick Corboz. Scenarist Wilfrid Lupano ken je al dankzij Krasse Knarren, Alim de Leerlooier en andere. "Wenen, 1900. Twee rijke, cynische pierewaaiers kijken met meedogenloze blik naar het artistieke milieu van de Wiener Secession, die een omwenteling in de kunst wil veroorzaken. Na een avondje zwaar drinken nemen ze zich voor een arme jongeman om te vormen tot een publieke vijand, en hem volledig te kneden naar hun wil, als een soort levend kunstwerk. Ze kiezen een toevallige voorbijganger uit: de jonge Victor. In hun gezelschap zal de jongeman de onvermoede geneugten ontdekken van het meest prestigieuze bordeel van de stad. Hij maakt kennis met een wereld vol luxe en wellust. Een wereld die wordt bewoond door de wondermooie Mathilde. Een wereld die de zijne niet is. Welke prijs zal hij betalen voor het najagen van deze droom?"
• Prins Valiant boek 17: Jaargang 1969 - 1970 (Hal Foster) (HC/112p/€59,00)
• Prins Valiant boek 18: Jaargang 1971 - dossier (Hal Foster) (HC/112p/€59,00)
> De laatste twee gebundelde jaargangen. Deel 18 bevat de laatste jaargang van Hal Foster met een uitgebreid dossier. Binnenkort komt ook nog een driedelige verzamelbox uit in een beperkte oplage van honderdvijftig exemplaren.
Het Wilde Westen 1: De Lelietuin (Fabrice Jarzaguet + François Capuron / Fred Duval) (HC/48p/€16,95) (met prent)
> Tekenaar Fabrice Jarzaguet deed er zestien jaar over om de vier albums van de westernreeks Het Wilde Westen te tekenen. Silvester zal ons geduld gelukkig niet zolang op de proef stellen. "Verenigde Staten, 1865. De Amerikaanse Burgeroorlog nadert zijn einde. Mevrouw Granger heeft nu nog maar één doel: haar man vinden die gevangen wordt gehouden door de Noordelijken. Terwijl hij in Fort Mac Laglen wordt vastgehouden en zich verzet tegen stevige ondervragingen door de blauwbloezen, gaat zij zo ver, dat ze de dollars steelt die bestemd zijn voor de reparatie van de kerk van het dorpje Church Hill. Een overval in familieverband waarvan de buit zal dienen om een leger op te richten en om haar man uit de klauwen van de vijand te bevrijden."


Soul Food Comics
18/05
TOP
Don Quichot (Flix) (SC/136p/€19,95)
> Na een Vlaamse Robbedoes door Charel Cambré en Marc Legendre en een Nederlandse door Hanco Kolk komt er ook een Duitse Robbedoes voor de eigen markt. En dat album wordt gemaakt door Flix. In vertaling kennen we die tekenaar met een mooie Franco-Belgische stijl inmiddels door het one-shot Münchhausen en Freud dat vorig jaar bij Soul Food Comics verscheen. In Don Quichot blaast Flix een klassiek verhaal opnieuw leven in door er een moderne draai aan te geven (met Don Quichot op de fiets) en er een maatschappelijk onderwerp aan toe te voegen. "Als Alonso Quijano zich besluit te verzetten tegen de bouw van een nieuw windmolenpark krijgt hij maar weinig bijval. In zijn frustratie besluit hij het hogerop te zoeken, als een nieuw probleem zich aandient: alzheimer. Naarmate Alonso zich dieper vastbijt in zijn strijd, vervaagt zijn grip op de werkelijkheid en neemt de queeste in zijn hoofd levensechte vormen aan." Ook Lax vergreep zich onlangs aan Don Quichot in zijn Een Zekere Cervantes dat bij Daedalus uitkwam.


Standaard Uitgeverij
12/05
TOP
De Buurtpolitie - Echte Verhalen 2: Mister Moustache (Nix / Benus + Nix) (SC/32p/€6,50)
> Het eerste album van deze stripreeks naar de populaire tv-reeks op vtm was een groot succes en kende al enkele herdrukken. "In februari 2018 landde de tweede langspeelfilm van De Buurtpolitie in de Vlaamse bioscopen, drie maanden later trekken de patrouilles alweer op pad. Dit keer voor het tweede stripalbum gevuld met hun avonturen. De misdaad wordt bestreden, raadsels worden opgelost, en de commissaris probeert een en ander in goede banen te leiden terwijl Barry er het zijne van lijkt te denken."

• F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 23: Porei tegen Porei (Wim Swerts / Vanas + François Corteggiani / Hec Leemans) (SC/32p/€5,99)
> "Mark en Paulien zijn getuige van een gewelddadige overval op de juweliersafdeling van een supermarkt. Gelukkig is Inspecteur Porei snel ter plaatse om orde op zaken te stellen, maar dan blijkt iedereen hem als dader aan te duiden! Kunnen Markske en Paulien, met de hulp van Oma Boma, de waarheid achterhalen?"
• Oude Meesters met Suske en Wiske 1: De Raap van Rubens (Paul Geerts) (met dossier van Leen Huet) (SC/88p/€7,99)
> Suske en Wiske hebben heel wat historische figuren ontmoet, onder wie ook enkele kunstschilders. Onder de titel Oude Meesters met Suske en Wiske verschijnt een eerste speciale uitvoering van De Raap van Rubens waarin de personages Peter Paul Rubens ontmoeten. Het verschijnt niet toevallig dit jaar, want het past in de herleving van de Gouden Eeuw in Antwerpen met tal van evenementen en tentoonstellingen als verwijzing naar de bloeiende Antwerpse kunstscene van vierhonderd jaar geleden. Rubens wordt een spilfiguur tijdens deze vieringen. De heruitgave bevat een dossier over de kunstenaar van de hand van schrijfster en kunsthistorica Leen Huet. De nieuwe cover van Paul Geerts is een illustratie die voor de eerste publicatie van het album in 1977 als coverontwerp was afgekeurd. Het is de bedoeling om volgende albums in de reeks Oude Meesters met Suske en Wiske te koppelen aan eventuele tentoonstellingen of feestjaren. Veel van die albums verschenen toen zelf in een feest- of herdenkingsjaar.
• Urbanus Omnibus 7: 31. De Zes Turven - 32. Urbanus Maakt Reclame - 33. Het Oeuvre van Hors d'Oeuvre - 34. De Vliegende Goudrenet - 35. De Geforceerde Urbanus (Willy Linthout + Urbanus / Willy Linthout) (SC/160p/€12,50)
> Zevende bundeling met de delen 31 tot 35.
• Urbanus Vertelt: Mieleke Melleke Mol 27: Mol de Losbol (Dirk Stallaert + Urbanus) (SC/32p/€5,99)
> "Mieleke en Melleke zijn de allerleukste bengeltjes, maar in dit verhaal is het Mol die de superheld mag spelen. Niemand weet wat hij onder de grond allemaal uitspookt, zeker als hij weer aan het wroeten is. Met de vele fratsen die Mol uithaalt met de muisjes, kikkers en egeltjes wint hij de prijs van het grappigste huisdiertje ter wereld. Maar de kaboutertjes in de buurt zijn heel boos op Mol, want hun paddenstoelen zijn in de grond gezakt omdat Mol er een tunnel had onder gegraven. De kaboutertjespolitie zit achter hem aan. Oei, hoe gaan Mieleke en Melleke dit oplossen?"


Syndikaat
18/05
TOP
• Evert Kwok Vakantieboek 2 (Eelke de Blouw / Tjarko Evenboer) (SC/80p/€9,95)
> "Een van de belangrijkste resultaten van de kwantummechanica is de zogenaamde onzekerheidsrelatie van Heisenberg: er bestaan zogenaamde incommensurabele paren van grootheden, waarvoor geldt dat niet van beide grootheden de waarden tegelijkertijd exact kunnen vastliggen. Als je dit soort informatie interessant vindt, dan moet je een boek over kwantummechanica kopen, en niet het Evert Kwok Vakantieboek deel 2. Mocht je daarentegen willen genieten van een heerlijk droge vakantie vol hilariteit, dán is dit boek alles wat je nodig hebt. Tachtig pagina's bomvol cartoons, überslechte woordgrappen, puzzels, bananen en strips, ontsproten aan het lichtelijk verknipte brein van cartoonisten Eelke De Blouw en Tjarko Evenboer. Een fijne vakantie gewenst! Of zoals de Italianen plegen te zeggen: c’è un criceto viola sulla tua testa!"


Uitgeverij Cliché
18/05
TOP
• Tom Poes 5: Tom Poes en de Zonnebril (Marten Toonder) (SC/48p/€8,95) (heruitgave)
• Tom Poes 5: Tom Poes en de Zonnebril (Marten Toonder) (HC/48p/€16,95) (heruitgave)
> "In het Donkere Bomenbos vindt heer Bommel een zonnebloem met een dubbele kroon. Deze kroon gebruikt hij als een mooie gouden zonnebril en daarmee ziet hij alles rooskleuriger in dan de werkelijkheid is. Dat brengt hem in grote moeilijkheden en tot overmaat van ramp wordt Bommelstein verkocht om zijn belastingschulden af te kunnen betalen. Lukt het Tom Poes om heer Bommel te onttronen als lijder van het Tranendal en hem weer tot een trotse heer te bekeren die vol goede moed zijn kasteel probeert te behouden?"


Uitgeverij De Fontein
05/05
TOP
• Monsterallergie - Een Griezelkomedie 1: Het Monsterhuis - De Piramide van de Onkwetsbaren - Het Mysterie van Mister Magnakat - De Hangende Stad - De Ster-Mentor - De Komst van Charlie Schuster (Alessandro Barbucci / Giovanni Rigano / Daniela Vetro / Paulo Campinoti / Antonella Dalena / Alessio Coppola + Francesco Artibani / Bruno Enna / Katja Centomo) (HC/280p/€15,00)
> Deze in Italië uitgewerkte reeks voor Disney is mee het werk van Alessandro Barbucci (tekeningen en supervisie), bekend van SkyDoll en Ekhö - De Spiegelwereld, en Barbara Canepa (inkleuring). Na het grote succes kwam er nog een strijd om de rechten voor het tot een minnelijke schikking kwam. Voor niet minder dan vijftien eurootjes haal je met deze 280 pagina's dikke bundel eigenlijk zes albums in huis. "Monsterallergie is een griezelkomedie vol taalgrappen voor lezers van zeven tot twaalf jaar, en het eerste deel in de verfilmde serie Monsterallergie. Evi verhuist, maar haar nieuwe buurjongen Dex is RAAR. Aangezien Evi raar toevallig heel interessant vindt, gaat ze er meteen op af. Ze komt erachter dat Dex nog raarder is dan ze al dacht; hij is niet alleen allergisch voor alles, hij ziet ook monsters! Dat komt goed van pas als de poes van Evi zoek blijkt, en het tweetal alles op alles moet zetten om haar terug te halen. Want monsters zien is één ding, maar ze verslaan? Da's heel andere koek."


Uitgeverij HUM!
02/06
TOP
• Satania 2 (Kerascoët + Fabien Vehlmann) (HC/64p/€17,95)
> Slot van het tweeluik.
Gilles Durance 1: De Witte Bommenwerper (Callixte) (SC/52p/€8,95)
> Uitgeverij HUM! vliegt nu ook mee in het eskader uitgeverijen die luchtvaartreeksen publiceren. Gilles Durance is het werk van Callixte die we nog kennen van De Autoreportages van Margot en Eightball Hunter. In het Frans bestaan al drie delen en Callixte werkt aan een vierde album. "Het eerste avontuur, De Witte Bommenwerper, geeft een geromantiseerde versie van een markant stukje geschiedenis: de levering (en inzet) van een oude B-26-bommenwerper via Frankrijk naar het opstandige Biafra. Vol met authentieke verwijzingen, die soms nauwelijks te geloven zijn, maar wel echt gebeurd — zoals een stuk touw tussen de piloot van de bommenwerper en de bovenarm van de boordschutter. Eén ruk aan het touw = schieten, twee rukken = ophouden met schieten (de schutter zelf had geen zicht naar buiten). De bommen werden in elkaar geknutseld door een lokale vuurwerkexpert en handmatig (!) naar buiten gegooid, ongeveer zoals in de Eerste Wereldoorlog. De sfeer van het verhaal doet een beetje denken aan de latere avonturen van Tanguy en Laverdure (de delen 20-25) toen zij door de luchtmacht ontslagen waren en min of meer verplicht voor de Franse geheime dienst gingen werken."
• Kapitein Dick Tator - Dienstreis naar het Einde van de Koude Oorlog (Ben Kamphuis) (SC/128p/€14,95)
> Kapitein Dick Tator is een speciaal geval. Het is gemaakt door Ben Kamphuis, een van de verantwoordelijken van Uitgeverij HUM!. Hij vertelt hierin over zijn dienstplicht in de jaren 1980, net op een kantelpunt in de geschiedenis van de twintigste eeuw: de laatste jaren van de Koude Oorlog, de laatste jaren van de dienstplicht, de laatste jaren zonder computers. Een omvangrijk dossier vervolledigt de strip die vooral oud-dienstplichtigen zal interesseren. De verhalen verschenen al in het vakbondsblad van de Nederlandse Vereniging van Dienstplichtige Militairen (VVDM) en zijn gebundeld uitgegeven als een print on demand voor de Nederlandse defensie en bibliotheken.
Torpedo 1936 integraal 3 (Jordi Bernet + Enrique Sánchez Abulí)
(HC/144p/€17,95)
> Met deze alweer zeer welgekomen integrale zijn we over de helft van de vijfdelige, integrale reeks. Binnenkort verschijnt met Torpedo 1972 ook een sequelalbum, getekend door Eduardo Risso.
Torpedo 1972 (Eduardo Risso + Enrique Sánchez Abulí) (SC/48p/€8,95)
> Dit is een comeback in kleur van de huurmoordenaar die zich 36 jaar na de oorspronkelijke reeks afspeelt. Torpedo 1972 is nog steeds geschreven door Spanjaard Abulí, maar Argentijn Eduardo Risso (100 Bullets, Before Watchmen) nam het tekenwerk over. Hoe is het intussen met Lucca Torelli? Volgens de cover duldt hij nog altijd zijn hulpje Rascal in zijn buurt. Het scenario voor deel 2 is al geschreven, maar uitgeverij Panini, die ook in Spanje actief is, moet nog groen licht geven. De reeks en het nieuwe album zijn hoegenaamd niet vrouwvriendelijk en door de huidige #metoo-discussies heeft Risso daar toch zijn scenarist op gewezen.


Uitgeverij 't Mannekesblad
18/05
TOP
• Piet Pienter en Bert Bibber 19: Herrie om Carolus Magnus (Pom) (SC/56p/€10,00) (heruitgave met nieuwe cover)
> Ben Seys tekende weer een geslaagde, nieuwe cover naar het werk van Pom. Achterin staat een pagina met weetjes.


Uitgeverij L
26/05
TOP
Alternative Facts: Trumps Werkelijkheid (Fred de Heij + Noël Ummels / Pieter Albert) (SC/48p/€8,95)
Alternative Facts: Trumps Werkelijkheid (Fred de Heij + Noël Ummels / Pieter Albert) (HC/48p/€18,95)
> Het stripblad Eppo publiceerde onlangs het voorlopig laatste kortverhaal van Alternative Facts, de spitse, satirische reeks van tekenaar Fred de Heij en de scenaristen Noël Ummels en Pieter Albert over het politieke fenomeen Donald Trump. "De wereld van Donald Trump is compleet verschillend van die van ons. En in welke wereld worden de feiten nu correct weergegeven? In Alternative Facts kijken we door de bril van de vijfenveertigste president van de USA en zien we hoe hij schijnbaar onoplosbare kwesties in een mum van tijd fikst. In veertien korte verhalen sluit Trump bondgenootschappen met Poetin en Kim Jong-un, brengt zaken op orde in Nederland en Frankrijk, verklapt de betekenis van Covfefe, gaat op bezoek bij de paus, ziet de voordelen van de Brexit en geeft hij altijd zijn ongezouten mening."
Storm - De Kronieken van Roodhaar 4: Het Zwevende Gewest (Romano Molenaar + Rob van Bavel) (SC/48p/€8,95)
Storm - De Kronieken van Roodhaar 4: Het Zwevende Gewest (Romano Molenaar + Rob van Bavel) (HC/48p/€18,95)
> "Het mysterieuze zwevende gewest is in groot gevaar, maar niemand weet waar de dreiging vandaan komt. De ter dood veroordeelde Roodhaar en Kiley worden door de Mandat op verkenning uitgestuurd en reizen met hun gids Ginnes door delen van de diepe wereld waar ze niet eerder zijn geweest. Zo komen ze op het spoor van een verschrikkelijk wapen, dat door een van de grootste vijanden van de Mandat in gereedheid wordt gebracht. Zijn Roodhaar en Kiley op tijd om een ramp te voorkomen?"


Uitgeverij Personalia
18/05
TOP
De Generaal Gaat Integraal 1: 1971-1973 (Peter de Smet) (HC/128p/€24,95)
> Uitgeverij Personalia (van het stripblad StripGlossy) gaf dit eerste deel van de integrale editie van De Generaal al eind maart uit. De distributie naar Vlaanderen kan beter. De Generaal is een in Nederland behoorlijk populaire reeks van Peter de Smet die in onder meer Pep, Eppo, Sjors en Sjimmie Stripblad en Titanic was te lezen. De reeks dreef op één running gag: een generaal probeert de macht te grijpen over een fort waar een maarschalk de plak zwaait. Alle pogingen zijn gedoemd te mislukken door pech, onkunde, tegenwerking, falende medewerkers en gewoon ook de eigen schuld van de generaal. De Generaal startte in 1971 en verdween samen met diens auteur in 2003. Er kwamen veertien albums uit, maar er is genoeg bonusmateriaal met vaak onbekende tekeningen van Peter de Smet om acht integrales van elk 128 pagina's te vullen. Voor het eerst verschijnen de verhalen ook chronologisch. De lijnfilms zijn allemaal gedigitaliseerd en elke pagina is opnieuw ingekleurd. Het eerste deel, met veertig dossierpagina's geïllustreerd met minder bekend en ongepubliceerd werk van Peter de Smet is al een feit. Jaarlijks zal Uitgeverij Personalia twee delen publiceren.


Uitgeverij SubQ
02/06
TOP
• Exodus (Jasper Rietman) (HC/52p/€22,50)
> "Exodus is een prachtig kijkboek op de grens van illustratie en strip, actualiteit en fictie. In zo'n vijfenveertig naadloos op elkaar aansluitende pagina's volgt de kijker en lezer een groep vluchtelingen vanuit een oorlogsgebied op weg naar hun eindbestemming. De pagina's vormen samen een gigantische ononderbroken tekening van minstens twaalf meter. Alhoewel Exodus sterk verwijst naar de actualiteit door thema's als conflicten in het Midden-Oosten en de opvang van vluchtelingen in Europa, worden er fictieve elementen gebruikt om deze thema's samen te smeden tot een geheel. Het resulterende boek is, mede door het ontbreken van tekst en de klare lijn-manier van tekenen, de verbeelding van een bijna archetypische reis op weg naar een beter leven."


Xtra
02/06
TOP
• Pulpman: Monster Magazine (Fred de Heij) (SC/120p/€19,95)
> Speciaal nummer van Fred de Heijs pulp- en stripmagazine dat aansluit bij het thema van het stripfestival van Haarlem waar een expo liep over het monster van Frankenstein, de maakbare mens.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips