Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
Stripinvasie

Klik verder naar de eerder in april verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Arcadia vzw
Ballon Comics
Blloan
Bries
Casterman
Comicwatch
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Dupuis
Glénat
INdruk
Le Lombard
Loeb
Lucky Comics
Matsuoka
Microbe
RoaRrr Uitgeverij
RW Uitgeverij
Saga Uitgaven
Sanoma
Sherpa
Soul Food Comics
Standaard Uitgeverij
Uitgeverij Divo
Uitgeverij Personalia
Uitgeverij SubQ
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2018: meijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2019: januarifebruarimaartapril
 
Arcadia vzw
07/04
TOP
Arcadia Archief
• 43. Benjamin: Loon naar Werk (Hachel) (HC/48p/€23,95)
• 43. Benjamin: Loon naar Werk (Hachel) (HC/48p/€46,00) (luxe in houten koffer met gesigneerde ex-libris)
> Vijfde verzameling met gags uit het weekblad Kuifje.


Ballon Comics
07/04
TOP
Jommeke 277: De Babbelpil (Philippe Delzenne) (SC/48p/€5,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out en nieuwe cover)
> De eerste druk verscheen met blingblingcover voor de zestigste verjaardag van de reeks. Voor deze herdruk is een nieuwe coverillustratie getekend.
• Jommeke 289: De Rondekoning (Gerd Van Loock) (SC/48p/€5,95)
> Het 'nieuwe' deel 289, De Rondekoning, verscheen al eens als een promotiealbum voor de wielerwedstrijd De Ronde van Vlaanderen bij de krant Het Nieuwsblad en wordt nu opgenomen in de lopende reeks.


Blloan
07/04
TOP
Black Paradise (Veerle Hildebrandt) (HC/160p/€24,95)
> Debuutalbum van de Vlaamse stripmaakster Veerle Hildebrandt. Zij viel als winnares uit de bus bij de YIEHA-debuutprijs. Dat verzekerde haar van een album van 160 pagina's. Het is een autobiografisch verhaal over haar jeugdherinneringen in Lagos, Nigeria in de periode 1991-1994.
Bouncer 10: Het Vervloekte Goud (François Boucq) (HC/80p/€17,95)
> Dit is het eerste verhaal waarvoor François Boucq alleen instaat wegens de drukke filmactiviteiten van Alejandro Jodorowsky. Het vorige album had hij ook al grotendeels alleen uitgewerkt. Dat wil niet zeggen dat Jodo afscheid heeft genomen van de reeks. Het vervolg van het tweeluik, met een schattenjacht waarbij een opmerkelijke tatoeage een belangrijke rol speelt, verschijnt in september in vertaling. "Bij een overval wordt de horlogemaker van Barro City gemold en zijn dochter Gretel vreselijk verminkt. Wie begaat in godsnaam zulke wreedheden? Wat mispeuterde de grijze muis? Bouncer zet de achtervolging op de moordenaars in. Hun spoor leidt naar een vervloekte schat midden in de woestijn van Sonora in Mexico. Een dorre en doodse plek waar zelfs de indianen zich niet wagen..." 2 euro duurder dan de vorige albums, maar het album is dan ook tachtig pagina's dik.


Bries
07/04
TOP
Van Roken Ga Je Dood (Thijs Desmet) (HC/164p/€25,00)
> "Spanning! Intriges! Sensatie! Romantiek!... Ja, dat onbreekt allemaal in Van Roken Ga Je Dood en de (non-)avonturen van Skelet en Spook, een skelet en een spook. Skelet en Spook maakten de voorbije jaren hun opwachting in diverse fanzines en stripmagazines, en krijgen nu voor het eerst een eigen album. Van Roken Ga Je Dood bundelt drie gloednieuwe en twee herwerkingen van eerder verschenen kortverhalen, verhalen die zich afspelen in een desolate, dode wereld waar nooit iets gebeurt. Van Roken Ga Je Dood is het debuutalbum van Thijs Desmet. In 2015 sleepte hij op het internationale Fumetto Comix-Festival (Luzern) met het kortverhaal David zowel de prijs voor de beste strip als die voor het beste scenario in de wacht."


Casterman
07/04
TOP
De Cambridge Five 3: De Vijvers van de Patriarch (Olivier Neuray + Valérie Lemaire) (HC/48p/€7,95)
> Slot van de op ware gebeurtenissen gebaseerde spionagetrilogie. "Terwijl het fascisme verder oprukt, infiltreren de Cambridge Five in de hoogste regionen van de overheid om de Sovjet-Unie aan de overwinning te helpen. Wiskundige Alan Turing heeft een machine uitgedokterd die de Duitse berichten veel sneller kan decoderen dan het menselijk brein. Het luidt het einde in van de militaire suprematie van het Derde Rijk. Na zijn passage in Istanbul, wil Kim Philby de Amerikaanse inlichtingendienst van binnenuit verzwakken. Maar ondanks al zijn ervaring is een foutje snel gemaakt..."
Het Hart van de Amazones (Christian Rossi + Géraldine Bindi) (HC/160p/€27,95)

> Kenners van Christian Rossi's Franstalige werk zeuren weleens om een vertaling van de mythologische strips die hij op scenario van Serge Le Tendre bij Casterman publiceerde. We bedoelen de dikke one-shots La Gloire d'Héra en Tirésias. Die mag je effectief in vertaling verwachten, maar nu nog niet en ook niet bij Casterman. Wat nu wel al een feit is, is een vertaling van Rossi's nieuwste werk: het prachtige Het Hart van de Amazones op scenario van de jonge debutante Géraldine Bindi. Op 160 pagina's presenteren ze een in sepiatinten doordrenkte saga over de alles verscheurende liefde tussen koningin Penthesilea en de Trojaanse held Achilles en een hervertelling van de legende van de Amazones, het mythische volk van vrouwelijke strijdsters.


Comicwatch
07/04
TOP
• 24/7: Bijzondere Verhalen uit de Dagelijkse Praktijk (Patrick Van Oppen + Sytse S. Algera) (HC/48p/€8,95)
> Tweede deel van de reeks 24/7 waarin het verdere verloop van de training van de jonge politieagenten Marleen en Herre gevolgd wordt. In dit album met kortverhalen en een uitgebreid dossier over politiewerk worden de verschillende aspecten van het politievak, de soms wat zwartgallige politiehumor, maar ook emotionele en soms zelf verbijsterende zaken waar politiemensen mee te maken krijgen gepresenteerd. De tekeningen zijn zoals vanouds gemaakt door Patrick Van Oppen met wie scenarist Sytse S. Algera ook de reeks De Vries maakte. Van die laatste zou er later dit jaar een integrale moeten komen.
Vluchtelingen 1: Opgejaagd (Przemyslaw Klosin + Sytse S. Algera) (SC/48p/€8,95)
Vluchtelingen 1: Opgejaagd (Przemyslaw Klosin + Sytse S. Algera) (HC/64p/€19,95) (met andere cover en dossier)
> In dit verhaal wordt de moeilijke situatie van asielzoekers misbruikt door een nietsontziende crimineel die een mensensmokkeloperatie leidt vanuit een asielzoekersopvangcentrum. Tekeningen zijn gemaakt door Przemyslaw Klosin, van wie in Eppo de Vikingenreeks Jylland verschijnt. De hardcover bevat een dossier met achtergrondinfo en alle platen in drie versies: potlood, inkt en ingekleurde versie.


Daedalus
28/04
TOP
14-18 1: De Kleine Soldaat (Augustus 1914) (Étienne Le Roux / Loïc Chevallier + Eric Corbeyran) (HC/56p/€17,95) (herdruk)
14-18 2: De Wegen van de Hel (September 1914) (Étienne Le Roux / Jérome Brizard + Eric Corbeyran) (HC/56p/€17,95) (herdruk)
14-18 3: Op het Veld van Eer (Januari 1915) (Étienne Le Roux / Loïc Chevallier + Eric Corbeyran) (HC/48p/€17,95) (herdruk)
• Alice Matheson 5: De Obsessie van Sam Gibbs (Lucio Leoni / Emanuela Negrin + Stéphane Betbeder / Jean-Luc Istin) (SC/56p/€8,95)
> Alice Matheson schiet aardig op. Met deel 5 houden we gelijke tred met de Franstalige uitgave. Hierna moet nog één album verschijnen. "Sam Gibbs is een niemand. Hij is een arme nerd, zonder een diploma, blijkbaar zonder interesse, die 's nachts in de kelder van het Saint Mary's Hospital werkt. Sam is stiekem verliefd op verpleegster Rays, die hij constant bespioneert, tot het ziekelijke toe. Hij weet dat ze het kind van die klootzak dokter Cooper draagt, een verdomde dronkaard die alles verleidt wat een slipje draagt. Sam Gibbs is een niemand en wil meer dan dat zijn voor Shirpa Rays. En daarvoor is hij tot alles in staat: liegen, doden en indien nodig een deal sluiten met de duivel."
Brocéliande - Woud van het Kleine Volkje 1: De Fontein van Barenton (Bertrand Benoit + Olivier Peru) (HC/56p/€17,95)
Brocéliande - Woud van het Kleine Volkje 2: Het Kasteel van Comper (Paul Frichet + Stéphane Betbeder) (HC/48p/€17,95)
> Fantasywezens komen in veelvoud voor in de nieuwe reeks Brocéliande - Woud van het Kleine Volkje, geschreven door Stéphane Betbeder (Bunker, Deep). Dit wordt een zevendelige reeks waarvan in het Frans al drie albums, telkens getekend door een andere tekenaar, verschenen. Deel 1: "De Korrigans hebben eindelijk een manier gevonden om Orignace te dwingen een verhaal voor hen te schrijven. Ze willen dat de kabouter een sprookje schrijft waarin ze een mooie rol spelen, maar Orignace heeft geen inspiratie. Dan gaat hij op zoek naar ideeën in het woud van Brocéliande en is getuige van de ontluikende passie tussen Merlijn en Vivian..." Deel 2: "Het kasteel van Comper ligt op de rand tussen het rijk der mensen en dat van het kleine volkje. Om de aanleg van een weg te verstoren, die Brocéliande in tweeën zou delen, ontvoert de beschermster van het woud de erfgenaam van de meester van Comper. Ze legt een 'wisselkind' in zijn plaats, een wezen dat als twee druppels op de pasgeboren erfgenaam lijkt. Die wordt haar spion aan het hof van de vijand, maar zijn vreemde gedrag leidt al snel tot vermoedens over zijn ware aard..."
Carthago 6: De Erfgename van de Karpaten (Ennio Bufi + Christophe Bec) (SC/56p/€8,95)
> De climax van Carthago deel 5 noopte tot een snel vervolg. Gelukkig verschijnt dat album met een prachtige cover nu al, samen met deel 4 van de spin-off Carthago Adventures. "Lou Melville is volwassen geworden. Twaalf jaar zijn verstreken sinds zij en haar moeder met miljardair Feiersinger de ruïnes van een oude onderwaterstad ontdekten. Nu staat ze aan het hoofd van een wetenschappelijke expeditie die onderzoek doet naar de megalodons. De jonge vrouw heeft de smaak voor avontuur en ontdekking nog niet verloren. De verzamelaar Feiersinger heeft zijn toekomst goed voorbereid, en maakt van Lou zijn erfgename. Maar Lou is nog steeds niet op de hoogte van haar eigen afkomst..." In augustus komt trouwens de film The Meg in de zalen over een reuzegrote haai en gebaseerd op een roman die Christophe Bec wellicht ook heeft gelezen.
Carthago Adventures 4: Amarok (Drazen Kovacevic + Christophe Bec) (SC/56p/€8,95)
> "London Donovan jaagt op Amarok, een gigantische wolf, in opdracht van de eeuweling van de Karpaten. Wanneer ze ontdekken dat Amarok zich in roedels voortbewegen, wordt jagen gevaarlijker dan verwacht. Mens of wolf, welk roofdier komt levend uit de strijd?"
Elfen 8: De Laatste Schaduw (Stéphane Bileau + Olivier Peru) (SC/56p/€8,95) (herdruk)
Elfen 9: Het Beleg van Cadanla (Stéphane Bileau + Olivier Peru) (SC/x56p/€8,95) (herdruk)
Elfen 10: Zwarte Elf, Somber Hart (Ma Yi + Marc Hadrien) (SC/48p/€8,95) (herdruk)
Holmes (1854/†1891?) 2: De Bloedbanden (Cécil + Luc Brunschwig) (HC/40p/€17,95)
> Deze reeks loopt nog in het Frans met intussen vier albums op de teller. "Op 4 mei 1891 verdwijnt Sherlock Holmes in Zwitserland bij de Reichenbachwatervallen en neemt hij zijn grootste vijand, professor Moriarty, mee de dood in. Een paar dagen later wordt het appartement van de detective op 221b Baker Street geplunderd door misdadigers ingehuurd door Sherlocks eigen broer Mycroft Holmes. Mycroft probeert al het bewijs van de waanzin van zijn broer, die hij ervan beschuldigt zich aan cocaïne te hebben overgegeven, te vernietigen. Voor hem is de dood van Holmes de verkapte zelfmoord van een man die zichzelf er niet toe kon brengen zijn hersens door drugs te vernietigen. Ondanks het bewijs geleverd door Mycroft, weigert Watson deze versie van de feiten te geloven. Hij onderneemt een groots onderzoek dat hem alles zal vertellen over het verhaal van Sherlock Holmes en zijn familie."
• Luuna 9: Tegen de Stroom In (Nicolas Keramidas + Jean David Morvan) (SC/48p/€8,95)
> Kijk eens aan, het indianenmeisje Luuna maakt een comeback. "Grote Sachem vindt zijn dorp terug dat door Luuna, zijn dochter, vakkundig werd uitgemoord. Overmand door woede en verdriet valt hij in handen van Malsum, een kwaadaardige godheid. Intussen werkt Luuna aan de opdracht die zij kreeg van Hekoya, een kwaadwillige plaaggeest. Zij moet namelijk Glooscap vinden, de welwillende tweelingbroer van Malsum, om zo het verstoorde evenwicht tussen goed en kwaad te herstellen.
De Vorsers 2: Uraniborg 1594 - Het Beest van het Eiland (Stefano Carloni + Luca Blengino) (HC/56p/€17,95)
> Slot van het tweeluik. "Astronomen, wiskundigen, fysici en botanisten hebben zich verenigd in het majestueuze paleis van Uraniborg, op het eiland Hven. Frederik II, de oude koning van Denemarken en Noorwegen, heeft de leiding over het eerste Europees wetenschappelijk laboratorium toevertrouwd aan Tycho Brahe... De ijskoude noordenwind teistert het kleine Scandinavische eiland, maar de briljante geesten laten zich hierdoor niet afschrikken en experimenteren er op los, terwijl ze nieuwe theorieën ontwikkelen. Maar tijdens de winter van 1594 doen zich tal van bloedige rituelen voor, waar geen van de wetenschappers een verklaring voor heeft. In de hoop het mysterie op te lossen, komen twee geleerden met een tegengestelde visie op de voorgrond: een Duits genie met een aparte kosmische perceptie vs. een punctuele en berekende astroloog uit Pisa."
Winter 1709 2 (Philippe Xavier + Nathalie Sergeef) (HC/56p/€17,95)
> Winter 1709 deel 2 sluit het historisch gesitueerde tweeluik af. De coverafbeeldingen van beide delen vormen trouwens één grote illustratie. "Terwijl Lodewijk XIV zijn laatste oorlog voert, wordt Frankrijk getroffen door de koudste winter in tijden. De vrieskou doodt, de hongersnood maakt zijn eerste slachtoffers. Het graan waarmee de ganse bevolking en het leger moeten worden gevoed, wordt steeds schaarser en duurder dan goud. De avonturier Loys Rohan bindt in de barre koude de strijd aan met tal van vijanden, in een race tegen de klok om te verhinderen dat een konvooi met graan voor het koninkrijk in de handen van de vijand zou vallen. Een haast onmogelijke missie, die het lot van miljoenen levens zal bepalen." Inmiddels slaat Philippe Xaviers nieuwe reeks Tango, een hedendaagse western, goed aan.
Een Zekere Cervantes (Christian Lax) (HC/208p/€29,95)
> Van Christian Lax was het al een tijdje geleden dat er een album van hem raakte vertaald, op het bij Microbe verschenen tweeluik Moederland na dat hij schreef voor Frédéric Blier. Ziehier het one-shot Een Zekere Cervantes, een hedendaagse bewerking van Cervantes' roman Don Quichotte. "Mike Cervantes was een Amerikaans militair in Afganistan, gevangen in de handen van de Taliban. Mishandeld, en één arm geamputeerd, ontsnapt hij, en keert hij naar huis. Hij leert een andere Mike Cervantes kennen die, net als hij, zijn linkerarm verloor in een oorlog (Slag van Lepanto, 1571)... Mike Cervantes haalt inspiratie uit de held van het boek geschreven door die andere Cervantes, Don Quichotte... Aan het stuur van zijn Ford Mustang komt hij op voor de minderbedeelden, voor alle onrecht in de wereld..."


Dargaud
07/04
TOP
Ira Dei 1: Het Goud van de Kaïds (Ronan Toulhoat + Vincent Brugeas) (SC/56p/€7,95)
Ira Dei 1: Het Goud van de Kaïds (Ronan Toulhoat + Vincent Brugeas) (HC/56p/€13,95)

> Van de makers van Block 109 en De Koning van de Ribauds, beide verschenen bij Saga Uitgaven, komt de middeleeuwse reeks Iras Dei waarvoor Ronan Toulhoan en Vincent Brugeas (van wie recent deel 1 van The Regiment uitkwam) tweeluiken zullen afwisselen met nieuwe tweeluiken van De Koning van de Ribauds. In november verschijnt alvast het vervolg van Iras Dei, want Toulhoat is een relatief snelle tekenaar. Liefhebbers van de middeleeuwen, beestig getekende platen en een grote portie wapengekletter zullen hiermee ruimschoots aan hun trekken komen. "1040. Het Byzantijnse leger probeert Sicilië te heroveren op de Arabieren. Tegelijk belegert koning Harald de stad Taormina. Ingefluisterd door een jonge pauselijke gezant doet de Normandische heer Tancrède hem een voorstel. Op drie dagen zal zijn huurlingenleger de stad doen vallen in ruil voor haar rijkdommen. Harald wil best geloven dat het kan, maar de figuur van Tancrède boezemt hem weinig vertrouwen in. In zijn ogen staat te lezen dat hij meermaals door de hel is gegaan. Wat ziet de Kerk in de mysterieuze man? En waarop zint Tancrède echt?"


Dark Dragon Books
21/04
TOP
999: De Dageraad van het Niets (Marco Bianchini + Denis-Pierre Filippi naar de roman van Claude Daubercies) (HC/96p/€24,95)
> Gebundeld tweeluik. De Franse versie verscheen bij Glénat. Het is een bewerking van een boek van Claude Daubercies door Denis-Pierre Filippi (Dromen, Ethan Ringler, De Kapers van Alcibiades) van wie in het Frans in april ook een Robbedoes door-album verschijnt (het verschijnt later dit jaar in vertaling). Tekenaar Marco Bianchini kennen we nog als co-scenarist van de sf-reeks Witte Termiet. Het verhaal speelt zich af in 999, net voor... het niets. Drie kinderen wonen in de buurt van een abdij. De ene jongen is een natuurvriend, er is een knap meisje en een andere jongen kan heel goed zwemmen en lang onder water blijven, wat normaal is, want hij heeft kieuwen in plaats van oren. Hij redt een kat van de verdrinkingsdood waarop het lot van de drie kinderen door elkaar wordt geschud. De kat kan met hen communiceren via gedachten en neemt hen mee naar de vrijheid in de donkere middeleeuwen.
Agatha Christie - De Geheime Tegenstander: Beresford (Emilio Van der Zuiden naar de roman van Agatha Christie) (HC/64p/€18,95)
> Tweede album in een collectie Agatha Christie-verstrippingen die bij de Zwitserse uitgeverij Paquet uitkwamen. De Geheime Tegenstander is een bewerking van Emilio Van der Zuiden die we nog kennen van De Autoreportages van Margot, De Meiden van Oom Bob en McQueen. Speciaal voor de Nederlandse vertaling kreeg Dark Dragon Books van de erven Christie de toestemming om een andere cover te gebruiken. De Geheime Tegenstander is Christies eerste detectiveverhaal met de personages Tommy en Tuppence Beresford in de hoofdrol. Net zoals Miss Marple en Hercule Poirot kwamen ze wel vaker voor in de romans van Agatha Christie. De oorspronkelijke roman verscheen in 1922, verfimingen volgden in 1929 en 1983. Het verhaal speelt zich vlak na de Eerste Wereldoorlog af en gaat over de zoektocht naar een verdwenen meisje dat belangrijke papieren in handen kreeg bij het zinken van de Lusitania.
Alma Cubrae 1: De Zielenverzamelaar (Sergio Sandoval + Gonzalo Torné) (HC/56p/€18,95)
> Alma Cubrae speelt zich in de middeleeuwen af, of tenminste in een middeleeuwse fantasysetting. Deze van oorsprong Spaanse stripreeks kende in 2006 een aanloop als een bedrijf dat eigen middeleeuwse wapens, kostuums en harnassen maakten die hun weg vinden naar historische re-enactments, tentoonstellingen, tv-reeksen van HBO en films. Met nogal wat vergelijkingen met Game of Thrones vloeide er uit het in Spanje bekende grote fantasy-event Alma Cubrae een stripreeks voort over een land met drie machtige koninkrijken die ooit moesten samenwerken om een gemeenschappelijke vijand te confronteren. Er vloeide veel bloed en sindsdien zorgt een soort Witte Garde voor de handhaving van het recht in alle gebieden.
• De Duellist 1: Het Eerste Bloedbad (Alessio Coppola + Emmanuel Herzet) (SC/48p/€8,95)
• De Duellist 2: Van Glas en Staal... (Alessio Coppola + Emmanuel Herzet) (SC/48p/€8,95)
> De Duellist wordt een compleet verhaal van drie delen, allen te verschijnen in 2018. Scenarist Emmanuel Herzet schreef onder meer Alfa - Eerste Wapenfeiten en het tweeluik Zwanenzang. De in 1958 geboren, Italiaanse tekenaar Alessio Coppola tekende voornamelijk Disney-strips voor de Italiaanse markt. Sinds een jaar of tien tapt hij uit een meer realistisch vaatje. "Huurling en samoerai tegelijk, gedreven door zucht naar zowel goud als eer. Antoine Velayne is een van de beste zwaardvechters in het Parijs van Lodewijk XIV. Vergezeld door Masao, zijn spirituele vader uit het verre Japan, verhuurt hij zijn diensten aan klanten die rijk genoeg zijn om een vechtjas in te huren, die als plaatsvervanger in duels zijn leven waagt. Tot de dag dat de duistere schaduw van baanbrekende alchemie het leven volledig op z'n kop zet. Dan komt er heel wat meer op het spel te staan. Antoine Velayne haalt zich heel wat problemen op de hals door zijn zwaard te steken in zaken waarmee hij velen tegen zich in het harnas jaagt. Langzaam dringt tot de zwaardvechter door dat zijn vele tegenstanders jagen achter het best bewaarde geheim van alchemisten: de steen der wijzen. Heen en weer geslingerd tussen politiek en fantasie zal zijn zwaard maar weinig rust gegund zijn."
Michelangelo: Het Banket der Verdoemden (Thibaud De Rochebrune + Éric Adam naar de roman van Didier Convard) (HC/96p/€24,95)
> Michelangelo is een gebundeld tweeluik van scenarist Éric Adam die de roman van Didier Convard verstript naar het voorbeeld van Convards striptweeluik Vinci (getekend door de betreurde Gilles Chaillet), eveneens een in de renaissance gesitueerde, historische en esoterische thriller met deze keer Michelangelo als belangrijk personage. In 1508 is een in verbanden gewikkelde seriemoordenaar aan het werk die zijn slachtoffers met een bijl het hoofd afhakt in de straten van Milaan. Hij laat telkens een boodschap na waar kunstenaar Michelangelo zijn werk aan de Sixtijnse kapel voor aan de kant schuift om zich met het onderzoek te bemoeien.
Oliver & Peter 1: De Wortel van het Kwaad (Cinzia Di Felice + Philippe Pelaez) (HC/48p/€17,95)
Oliver & Peter 2: Neverland (Cinzia Di Felice + Philippe Pelaez) (HC/48p/€17,95)
> Oliver & Peter is een reeks die via het crowdfundingplatform Sandawe.com mogelijk werd. Het is een uchronie waarbij de vraag wordt gesteld wat er zou gebeuren als schrijver J.M. Barrie in werkelijkheid zijn eigen personage Peter Pan was die gevangen zit in onze wereld en zijn eigen wet die hij zich oplegde — een kind blijven — moet overtreden. Op de vlucht voor een schurk met een haak (!) ontmoet hij een andere jongen: Oliver Twist. Op de koop toe komt een kapitein in het Victoriaanse Londen moederliefde zoeken bij de prostituees van Whitechapel. Jack The Ripper, iemand? De overeenkomst tussen deze drie personages is dat ze allen wezen zijn.
Het Schaduwglas 3 (Aly Fell) (SC/64p/€8,95)
> Slot van de trilogie.
Solo 4: Race naar de Hel (Oscar Martín) (SC/56p/€8,95)
> Door het succes in Frankrijk heeft Oscar Martín besloten nog een tweeluik toe te voegen aan zijn verdorven, post-apocalyptische wereld van Solo.
• Solo deel 1-2-3 collector's pack (Oscar Martín) (3xSC/€24,95)
• Star Wars Legends: In de Schaduw van Yavin deel 1-2-3 collector's pack met sleeve (3xSC/€24,95)
• Star Wars Remastered: Rogue One, A Star Wars Story (Emilio Laiso / Oscar Bazaldua + Jordy Hauser) (SC/112p/€14,95)

> Softcovereditie na de eerder verschenen HC.
• Steam Noir - Het Koperen Hart deel 1-2-3 collector's pack met sleeve (3xSC/€19,95)
• Steam Noir - Het Koperen Hart 4 (Felix Mertikat + Benjamin Schreuder) (SC/112p/€14,95)

> Laatste, extra dikke deel van de steampunkreeks.

Dark Dragon Books Games Collection

• Dark Souls: Wintergrief (Alan Quah + George Mann) (SC/112p/€14,95)
> De tekeningen van Dark Souls: De Adem van Andolus, een eerste stripalbum naar de rpg-gamereeks Dark Souls, vonden we werkelijk overrompelend. Met Wintergrief komt er een nieuw dik album bij.


Dupuis
07/04
TOP
Lucky Luke 21: De Zwarte Heuvels (Morris + René Goscinny) (SC/48p/€7,50) (herziene herdruk)
Zwendel 1: De Dochter van Z (Jose Luis Munuera) (SC/64p/€7,95)
Zwendel 1: De Dochter van Z (Jose Luis Munuera) (HC/64p/€13,95)
> In onze almaar uitdeinende Robbedoes-overzichten met te verwachten albums in de hoofdreeks, nevenreeks, speciale reeksen en spin-offs kondigden we deze vertaling aan van Jose Luis Munuera's gesmaakte spin-off over Zwendel. Robbedoes en Kwabbernoot doen hier niet in mee, Zwendels tienerdochter Zandra wel. Als we Munuera (die Robbedoes en Kwabbernoot deel 47 tot 50 tekende) mogen geloven, wordt dit een langlopende reeks. De jongste jaren bezorgde hij ons veel pret met De Campbells, Betoveringen, Fraternity en andere steengoede strips). Dupuis gelooft er blijkbaar in en brengt het eerste album uit in softcover én hardcover. Het verhaal: "Zwendel loopt niet hoog op met het nieuwe vriendje van zijn tienerdochter Zandra. Als het verliefde koppeltje na een avondje uit huiswaarts keert, stuurt hij een legertjes robots op hen af die dochterlief schaken en naar huis meetronen. Vader en dochter vliegen elkaar in de haren. Tot de stoppen van de geniale uitvinder doorslaan en hij per ongeluk een laserstraal afvuurt die de hele stad in een eiland verandert. Oeps!"


Glénat
07/04
TOP
Laowai 1: De Opiumoorlog (Xavier Besse + Laurent-Frédéric Bollée / Alcante) (HC/48p/€15,95)
> De nieuwe trilogie Laowai verschijnt enkel in hardcover bij Glénat. De knappe realistische tekeningen zijn van Xavier Besse, die samen met Steven Dupré deel 2 van de na twee delen afgevoerde reeks De Herinnering aan Abraham tekende. Voor het historisch gesitueerde scenario bundelen Laurent-Frédéric Bollée (De Pijl van Nemrod, Deadline) en Alcante (Ars Magna, Jason Brice, Rani) de krachten. "1859. Frankrijk en Engeland maken zich op voor een nieuwe oorlog met China. Boezemvrienden François en Jacques willen koste wat het kost mee. Na maanden van keiharde training schepen ze eindelijk in. Aan boord maakt François kennis met een oude diplomaat en zijn veel jongere Chinese echtgenote. Als ze aankomen in de Franse concessie van Shanghai ontdekt de jonge Franse soldaat dat er heel andere belangen op het spel staan in deze oorlog. De commercialisering van opium in China, dat is de echte inzet!"
De Oorlog van de Sambers: Maxime & Constance 3: Zomer 1794: De Blik van de Weduwe (Marc-Antoine Boidin + Bernard Yslaire) (HC/88p/€16,95)
> Slot van de cyclus.

Collectie H.G. Wells
De Tijdmachine (Mathieu Moreau + Dobbs naar de roman van H.G. Wells) (HC/56p/€16,95)
> In Collectie H.G. Wells is inmiddels de verstripping van H.G. Wells' sf-roman De Oorlog van de Werelden als tweeluik verschenen in vertaling. Nu is zijn meermaals verfilmde en bewerkte De Tijdmachine aan de beurt. Wells heeft zeer veel romans en verhalen geschreven, maar de collectie beperkt zich tot vier van zijn meest tot de verbeelding sprekende bedenksels. Hierna volgen nog De Onzichtbare Man (als tweeluik, niet te verwarren met Milo Manara's erotische strip dat nu als integrale verscheen) en Het Eiland van Dokter Moreau. De Tijdmachine: "Londen aan het einde van de negentiende eeuw. Een groepje vrienden hangt aan de lippen van een man die beweert de eerste tijdreiziger te zijn. Zijn verhaal voert hen naar het jaar 802701. De aarde wordt bevolkt door de Eloi, afstammelingen van de mens die vreedzaam en harmonieus samenleven in een immense Tuin van Eden. Maar schijn bedriegt. Diep onder de grond leeft ook een andere soort: de Morlocks, witte aapachtige wezens met rode ogen die het zonlicht schuwen. 's Nachts komen ze naar boven om Eloi te kidnappen...'

Collectie Manara
De Onzichtbare Man integraal (Milo Manara) (HC/112p/€22,50)
> In de Collectie Manara is het erotische De Onzichtbare Man aan de beurt voor een integrale editie. "Een man vindt een drankje uit dat hem onzichtbaar maakt. Hij is heel zijn leven maagd gebleven en dankzij het drankje ontdekt hij eindelijk alle mogelijke seksuele geneugten. Daarvoor neemt een onschuldig ogende schoonheid hem bij de hand. Hij raakt volledig in de ban... Omdat hij bang is dat zij hem zal verlaten, beslist hij haar te verstoppen. Maar ook een tweede verleidster is erop gebrand om hem het geheim van zijn drankje te ontfutselen."


INdruk
28/04
TOP
• Châteaux Bordeaux 8: De Handelaar (Espé + Eric Corbeyran) (HC/48p/€16,95)
> De Handelaar is het achtste deel van de in Frankrijk zeer succesvolle wijngaardreeks Châteaux Bordeaux. Het is ook het voorlaatste deel van de reeks. Vóór Espé en Eric Corbeyran zich aan dat laatste deel wagen, lanceerden ze inmiddels de gastronomische spin-off Châteaux Bordeaux À Table waarvan twee delen zullen verschijnen. INdruk zal die ook vertalen. In dat tweeluik opent Alexandra Baudricourt een restaurant op het eiland van het familiaal domein. Over wijn weet ze al heel wat, nu leert ze ook de facetten van het rijkgevulde restaurantwezen ontdekken.
Zang der Runen 1: De Eerste Huid (Jean-Charles Poupard + Sylvain Runberg) (HC/48p/€16,95)
> Van het nieuwe Zang der Runen zijn bij Glénat al twee delen verschenen in het Frans en een derde is op komst. Dit is een productie van Jean-Charles Poupard (Jack The Ripper in de collectie 1800 van Daedalus) en Sylvain Runberg (Heroveringen, Orbital, Millennium). De albums verschijnen in hardcover. "Eva Sundström is inspecteur bij de criminele politie van Stockholm. Zolang ze leeft heeft ze altijd in de Zweedse hoofdstad gewoond. Ze is een uitzonderlijke flik en een vrijgezel die zweert bij haar job. Josef Wörg, Zweeds archeoloog, vijftig jaar en weduwe. Gespecialiseerd in de Vikingbeschaving, haar mythologie en haar runen. Een man afkomstig van het noorden van Zweden, van die afgelegen contreien waar het geloof in geesten en magie nog deel uitmaken van het alledaagse. Eva Sundström en Josef Wörg zullen moeten samenwerken. Onder ons bevinden zich wezens waarvan iedereen denkt dat ze tot de wereld van de legendes behoren. Maar ze bestaan. Even discreet als gevaarlijk."


Le Lombard
07/04
TOP
• De Brokkenmakers integraal 3: 7. De Alligatorpoel - 8. Florida Connectie - 9. Trein naar de Hel (Christian Denayer + André-Paul Duchâteau) (HC/160p/€29,95)
> Integrale met drie verhalen, ingeleid door een dossiertje van acht pagina's. Van deze reeks zullen zeven delen verschijnen.
De Nieuwe Avonturen van Clifton 1: Spookrijders onder Invloed (Turk + Zidrou) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
De Nieuwe Avonturen van Clifton 2: Just Married (Turk + Zidrou) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
Steven Sterk: De Integrale 3: 1975-1978: Pietje en de Lamp - Steven en Benco - Speelgoed in de Sneeuw - 7. De Fetisj (Albert Blesteau + Peyo / Albert Blesteau) (HC/224p/€29,95)
> Derde van vijf geplande integrakles. De Fetisj sluit de eerste periode van Steven Sterk af. Vekle jaren later maakte de reeks een comeback. Deze integrale is aangevuld met niet eerder ion het Nederlands verschenen reclamestrips, kortverhalen en alle verhalen van Pietje en de Lamp (een andere, minder bekende reeks van Peyo) die wat verwantschap toont met Steven Sterk.
Yakari - Nieuwe Avonturen 1: De Dag van Stilte (Derib + Joris Chamblain) (SC/48p/€6,95)
> Na De Nieuwe Avonturen van Bob Morane (waarvan de scenaristen intussen zijn vervangen), De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers (waarvan deel 3 dit jaar verschijnt) en De Nieuwe Avonturen van Clifton (waarvan beide albums deze maand zijn herdrukt) is Yakari aan de beurt voor een comeback bij Le Lombard. In feite gaat het gewoon om de vertaling van het Franse deel 39. De delen 36, 37 en 38 raakten niet meer vertaald. Het "nieuwe" zit hem in de komst van Joris Chamblain die het stokje van scenarist Job overneemt. Job schreef veertig jaar lang de sympathieke jeugdreeks over het Sioux-indiaantje dat met dieren kan praten. Chamblain heeft met Les Carnets de Cerise in het Frans een serieuze bestseller lopen in het jeugdgenre. In het hommagealbum van De Blauwbloezen, met kortverhalen door diverse auteurs, kon je een eerste keer kennismaken met vertaald werk van 'm. Voor de rest verandert er niets aan de albums van Yakari tenzij wat eigen, sprankelende accenten die Chamblain erin weet te verwerken. Derib is vooreerst nog steeds de tekenaar. De inhoud van De Dag van Stilte: "Yakari maakt zich onterecht boos op Kleine Bliksem. Hij keert zijn pony de rug toe en houdt de lippen stijf op elkaar. Maar de kleine Sioux ontdekt al snel dat zijn daden niet zonder gevolgen blijven. Als hij oog in oog komt te staan met een rare grizzlybeer, beseft hij dat vriendschap of zijn gave om met dieren te praten lang niet zo vanzelfsprekend zijn... Hij moet nu alles uit de kast halen om zijn dierenvrienden te helpen en het vertrouwen terug te winnen van zijn trouwe makker... en van Grote Adelaar!"


Loeb
07/04
TOP
• Garfield 123: Is Lekker Ongehoorzaam (SC/32p/€5,95)


Lucky Comics
07/04
TOP
Lucky Luke 54: Fingers (Morris + Lo Hartog van Banda) (SC/48p/€7,50) (herziene herdruk)


Matsuoka
07/04
TOP
Astrid IJskoud 1: Hoe Je die Kleine Muis het Best Aanpakt (Fabrice Parme) (HC/32p/€11,00)
> Matsuoka beperkt zich niet alleen tot producties van Vlaamse tekenaars (zie Nero en Nino), er is ook aandacht voor wat er in het buitenland verschijnt. De jeugdstrip Astrid IJskoud is het werk van Fabrice Parme (Koning Snotneus, Robbedoes door, De Familie Piraat) en heeft een schatrijk meisje in de hoofdrol. "Ze heeft alles om gelukkig te zijn, want haar ouders zijn rijk. Schatrijk. Ze woont in een huis, zeg maar gerust een paleis, dat boven New York uittorent. Alleen: ze verveelt zich stierlijk en voelt zich eenzaam. Daarom trekt Astrid van zodra ze maar kan op avontuur. Ze wil de wereld ontdekken — en haar gouvernante en de butler van de familie proberen te voorkomen dat dat niet uit de hand loopt. Overal maakt ze vrienden — al loopt dat niet altijd van een leien dakje."
Mamette 1: Engeltjes en Duiven (Nob) (HC/48p/€12,50)
> In onze bespreking van Mijn Vriend Grompf door Nob (de auteur van de gagserie Dad) maakten we nog de opmerking dat we graag een vertaling zouden zien van Mamette van dezelfde tekenaar. En kijk, hier is het. De tedere, komische aanpak in Mamette vergelijken we graag met André Geerts' Jojo. In het Frans verschenen al zes albums én een al even geslaagde spin-off van drie delen over haar kindertijd in de jaren 1930. Er bestaat zelfs een speciale uitgave die tegelijk een strip als een kookboek is, zo eentje met grootmoeders recepten. "Mamette is oud. Maar niet versleten. Ze heeft kinderen en kleinkinderen, maar ook vrienden en vriendinnen met wie ze vanop een bankje de gang van zaken in de grootstad bekijkt en van commentaar voorziet. Met nostalgie en humor slaat ze zich door het leven, en laat de mensen rond haar baden in liefde en warmte. Nob maakte met Mamette een ontroerende, geestige en vooral heel mooie strip over een bejaarde vrouw die haar mannetje staat in een drukke, jachtige wereld, de gedroomde grootmoeder van iedereen die de strip ooit gelezen heeft."
Nero: De Stallaert Jaren 1: 122. Barbarijse Vijgen - 123. Wonderboy - 124. De Kroon van Elizabeth - 125. De Steen van Abraham - 126. De Kolbak van How (Dirk Stallaert + Marc Sleen) (HC/240p/€29,99)
Nero: De Stallaert Jaren 1: 122. Barbarijse Vijgen - 123. Wonderboy - 124. De Kroon van Elizabeth - 125. De Steen van Abraham - 126. De Kolbak van How (Dirk Stallaert + Marc Sleen) (HC/240p/€64,95) (luxe met gesigneerde ex-libris)
> De Nero-hommage van Kim Duchateau was de eerste titel die in het fonds van Matsuoka (een imprint van Standaard Uitgeverij) verscheen. Ook nog van Nero komt nu een eerste integrale van Dirk Stallaerts Nero-verhalen uit. Stallaert tekende de reeks vanaf het album Barbarijse Vijgen (deel 122 in de reeks van Standaard Uitgeverij) tot het allerlaatste album, 42 in totaal. Ze worden chronologisch per vier of vijf verhalen gebundeld. Nero: De Stallaert Jaren zal in tien integrales verschijnen. Stallaerts oorspronkelijke tekeningen worden hiervoor opnieuw ingescand voor een zwart-witreproductie. De stripverhalen worden dus in zwart-wit gebundeld. Yves Kerremans en Noël Slangen verzorgen de achtergronddossiers en in dit album is dat een heel uitgebreid aanbod. De integrales die de voorbije jaren van Marc Sleen verschenen, met wat achtergrondpagina's en telkens met dezelfde figuur op de cover, is na drie delen stopgezet.
Nino integraal: Het Amerikaanse Avontuur: 1. De Reis naar Amerika - 2. De Prinses van Manhattan - 3. De Grote Draak (Dirk Stallaert + Hec Leemans) (HC/168p/€29,99)
Nino integraal: Het Amerikaanse Avontuur: 1. De Reis naar Amerika - 2. De Prinses van Manhattan - 3. De Grote Draak (Dirk Stallaert + Hec Leemans) (HC/168p/€64,95) (luxe met gesigneerde ex-libris)
> Wij zullen Dirk Stallaert altijd blijven associëren met waarschijnlijk zijn beste werk Nino. Op scenario van Hec Leemans en in de geest van Hergé tekende hij drie verhalen die alle worden gebundeld in Nino: Het Amerikaanse Avontuur. Een achtergronddossier met extra's (waaronder de platen van een vierde album en ander onuitgegeven materiaal) over de geboorte en verdere evolutie van de reeks vult de drie gebundelde verhalen aan.


Microbe
28/04
TOP
Catamount 2: De Trein der Vervloekten (Benjamin Blasco-Martinez naar de roman van Albert Bonneau) (HC/72p/€18,95)
> Vervolg van de western. Deel 1 viel alvast in goede aarde. Het Franse deel 3 zou eind dit jaar moeten verschijnen.
Lulu 1 (Étienne Davodeau) (HC/80p/€18,95)
> Voor de meerwaardezoekers wordt dit likkebaarden met Lulu door Étienne Davodeau die in 2015 een van de beste albums van het jaar maakte: De Onwetenden. De Stroman, De Val en De Vrienden van Saltiel zijn oudere strips van hem. Deel 1 werd in 2009 overladen met prijzen waaronder een Prix Essentiel in Angoulême en een Sint-Michielsprijs. In 2013 regisseerde Sólveig Anspach de verfilming van deze strip. Microbe geeft beide albums uit in hardcover. eren tijd geleden verscheen het ook al als integrale, en die is zo goed als uitverkocht. Maak kennis met Lulu: "Het was niet gepland, het kwam vanzelf. Ze gunde zich enkele vrije dagen, in haar eentje, aan de kust om ten volle en zonder schuldgevoel van een unieke vakantie te genieten. Ze is bijna verrast door haar eigen lef en ontmoet vreemde mensen die net als zij ook in die uithoek verblijven. De geïmproviseerde, spannende, opgewekte, gevaarlijke en wrede ervaring maakt van Lulu een andere vrouw..."
• Sarah integraal: 1. De Kinderen van Salamanca 2. Het Monster uit de Kelder - 3. De Demonen van Little Valley (Stefano Raffaele + Christophe Bec) (HC/192p/€39,95) (met ex-libris)
> De reguliere edities in softcover verschijnen in juni. De eerste twee bij Dupuis verschenen albums worden heruitgegeven en het laatste deel verschijnt voor het eerst in vertaling. Eerst is er deze integrale die al is uitverkocht bij de uitgever.


Nijgh & Van Ditmar
21/04
TOP
Burn-out Dagboek (Maaike Hartjes) (SC/288p/€24,99)
> "Na een grote, frustrerende opdracht kan illustrator Maaike Hartjes opeens helemaal niks meer. Alleen al de gedachte aan werk is haar te veel. Als een maand rust weinig verbetering brengt, probeert ze zichzelf te motiveren door een dagboek bij te gaan houden, maar wel op haar eigen manier: met tekeningen en collages. In Burn-out Dagboek geeft Maaike Hartjes de lezer een kijkje in dat dagboek. We lezen mee over haar paniekaanvallen, vermoeidheid en depressieve gevoelens, maar ook over haar zoektocht naar oplossingen. Want waarom kan ze geen 'nee' tegen werk zeggen? Waarom is het nooit genoeg? En waarom krijgen andere mensen geen burn-out en zij wel? Maaike praat met vrienden en collega's over hoe zij met stress omgaan, en analyseert eerlijk haar eigen gedachten en gevoelens. Over dit alles vertelt ze met humor, fantasie en relativeringsvermogen in kleurrijke tekeningen. Burn-out is geen zelfhulpboek maar een aansprekend en leerzaam persoonlijk verslag van een zware periode, waar Maaike zich met optimisme, steun van haar omgeving en zelfreflectie een weg doorheen baant. De unieke, grafische weergave is niet alleen een lust voor het oog, maar geeft lucht aan een zwaar onderwerp, en maakt dat inzichtelijk en navoelbaar."


RoaRrr Uitgeverij
14/04
TOP
• Mazeworld 1: De Gehangene (Arthur Ranson + Alan Grant) (HC/64p/€19,95)
> Dit zijn de eerste producties van de nieuwe uitgeverij RoaRrr Uitgeverij, opgericht door de Rotterdammers Raymond van Pinxteren en Ronald Zeelenberg... vandaar al die r'en. Voor hun eerste vertalingen beperkten ze zich niet door te kijken wat er bij onze zuiderburen nog aan onvertaalde schatten te vinden is, maar ze speurden ook over het Kanaal. De fantasyreeks Mazeworld van Arthur Ranson en Alan Grant zal in drie delen uitgegeven worden. De reeks liep tussen 1996 en 1999 in het Britse stripblad 2000 AD waarin bijvoorbeeld ook Judge Dredd voor het eerst gepubliceerd raakte. We volgen Adam Cadman die sinds 1964 de eerste man wordt die opgehangen zal worden. Bij het sterven ontwaakt hij in een vreemde doolhofwereld waar hij zijn kap van de gehangene niet kan afzetten. In die nieuwe wereld aanziet men hem voor de langverwachte volksheld die het moet opnemen tegen tiran Maskul. Mazeworld staat bol van avontuur, verraad en magie.
• Streamliner 1: Billy Joe ('Fane) (HC/88p/€19,95)
> Streamliner is een knettergekke, "mechanische western" van 'Fane, de vroegere tekenaar van Joe Bar Team. Rue de Sèvres publiceerde beide albums in 2017 die RoaRrr in vier delen zal uitgeven. Ergens langs Route 666 vestigde de oude O'Neil zijn benzinestation Lisa Dora. Zijn dochter Cristal beleeft er de tijd van hara leven. Maar de rust in de uithoek in de woestijn wordt verstoord door de komst van een bende Sreamliners die via de grootste clandestiene race ooit georganiseerd met motors en snelle wagens willen uitmaken wie een jaar lang hun bende mag leiden. Het benzinestation Lisa Dora wordt het toneel voor intriges, schurkenstreken, jaloezie en meer van dat fraais.


RW Uitgeverij
28/04
TOP
• Batman Scooby-Doo! 2 (Dario Brizuela + Scholly Fisch) (HC/96p/€6,95)
Hellboy 6: Vreemde Plaatsen (Mike Mignola) (HC/128p/€20,95)

> "Na dat akkefietje met die gigantische worm in Oostenrijk houdt Hellboy het voor gezien bij het Bureau for Paranormal Research and Defense. Tijd om opnieuw te beginnen. In Afrika bijvoorbeeld. Maar net als Hellboy denkt dat hij zich in rustiger vaarwater bevindt, belandt hij op de bodem van de zee waar de Bog Roesch zo haar eigen plannen met hem heeft... Hellboy: Vreemde plaatsen bevat naast het titelverhaal ook Het Eiland, waarin eindelijk het antwoord wordt gegeven op die ene prangende vraag: wat is de oorsprong van Hellboys rechterhand?"
• Justice League 4: De Grid (Ivan reis / Joe Prado / Jesus Saiz / Oclair Albert / Jonathan Glapion / Zander Cannon / Gene Ha / Andres Guinaldo / Rob Hunter / Eber Ferreira + Geoff Johns) (HC/176p/€23,50)

> "Zelfs de helden van de Justice League zijn niet in staat om in hun eentje de hele planeet te beschermen. Als Superman, Batman, Wonder Woman, Flash, Cyborg en Aquaman een wervingscampagne houden voor nieuwe teamleden, melden een paar van de machtigste supermensen op aarde zich aan. Een van de nieuwe recruten is er echter niet bij om het team te versterken, maar om het van binnenuit te vernietigen! Al jaren worden er plannen gesmeed om de leden van de Justice League uit elkaar te drijven. Als een van hun grootste vijanden terugkeert en het hoofdkwartier van de Justice League aanvalt, zet dat een keten van gebeurtenissen in gang die Superman, Batman en Wonder Woman tegen elkaar opzet en de Justice League tegen twee teams laat strijden die dezelfde naam dragen: de Justice League of America en de Justice League Dark! Maar als deze teams tegen elkaar ten strijde trekken zijn hun grootste vijanden de grote overwinnaars. Zal de Justice League blijven bestaan om de brokken op te ruimen?"
• Justice League of America 1: De Gevaarlijkste ter Wereld (David Finch / Brett Booth / Doug Mahnke / Scott Clark / Andres Guinaldo / Manuel Garcia / Richard Friend / Norm Rapmund / Christian Alamy / Keith Champagne / Marc Deering / Walden Wong / David Beaty / Raul Fernandez / Robin Riggs) (HC/192p/€23,50)
> "Superman, Batman, Wonder Woman, Green Lantern, Flash, Aquaman en Cyborg. Samen vormen zij de Justice League, 's werelds grootste superhelden. Ze hebben keer op keer de wereld gered, maar als ze ooit zelf een bedreiging worden, kan niemand ze tegenhouden. Daarom hebben Amanda Waller en Steve Trevor een noodplan bedacht: de Justice League of America. Martian Manhunter, Catwoman, Hawkman, Green Arrow, Vibe, Katana, Star Girl en Green Lantern Simon Baz. Sommigen zijn onervaren, anderen onbetrouwbaar en weer anderen zelfs misdadigers. De buitenwereld weet niet beter of deze helden beschermen de Verenigde Staten tegen superschurken. Maar hun ware doel, waarvan zij zelf niet eens op de hoogte zijn, is het uitschakelen van het team waaraan zij hun naam ontlenen. Intussen neemt de dreiging uit een andere hoek toe, want een geheim gezelschap superschurken bundelt de krachten. En als dit nieuwe team van 's werelds gevaarlijkste superhelden niet oppast, zullen ze nooit de rol van 's werelds grootste superhelden kunnen overnemen."


Saga Uitgaven
21/04
TOP
• Boes 9 (Wil Raymakers + Thijs Wilms) (SC/48p/€8,95)
• Boes integraal 6 (Wil Raymakers + Thijs Wilms) (HC/96p/€29,95)
> Boes integraal 6 bundelt de later te verschijnen softcovers 11 en 12 met ingekleurde strookjesstrips.
De Minimensjes integraal 5: 1979-1982: 11. In de Klauwen van de Heer - De Onderhuurders van de Heer - 12. De Wesp - 13. Gevangenen van de Tijd - De Ontvoering van Sabine - 14. Minimensjes en Aapmensen (Pierre Seron + Hao / Pierre Seron) (HC/248p/€34,95)
> Van De Minimensjes verschene in januari de vierde integrale en hier is deel 5 al. In de periode 1979-1982 maakten De Vries en zijn kompanen kennis met de hertog van Diergaard die zich snel ontpopte tot een vaak weerkerende schurk in de reeks. Pierre Serons tekeningen waren in die periode van een zeer hoog niveau terwijl hij ook nog blijk gaf van technisch vernuft. Deel 5 bundelt de verhalen In de Klauwen van de Heer en De Onderhuurders van de Heer (waarin verkleinde middeleeuwers met elkaar oorlog voeren), de gangsterthriller De Wesp, Gevangenen van de Tijd (met een prehistorische beschaving die in verkleinde vorm bewaard bleef), het niet in de reguliere reeks uitgegeven kortverhaal De Ontvoering van Sabine en Minimensjes en Aapmensen, een soort vervolg op Gevangenen van de Tijd.
Roze Bottel integraal 3: 7. De Driedelige Spiegel - 8. De Trompet van de Stilte - 9. Het Kanon van de Goede Luim (Dany + Greg) (HC/160p/€29,95)
Roze Bottel integraal 3: 7. De Driedelige Spiegel - 8. De Trompet van de Stilte - 9. Het Kanon van de Goede Luim (Dany + Greg) (HC/160p/€65,00) (luxe met ex-libris)
> Dit jaar nog komen de laatste twee delen van de integrale reeks Roze Bottel uit. In deel 3 staan de verhalen De Driedelige Spiegel, De Trompet van de Stilte en Het Kanon van de Goede Luim en twee niet eerder in album verschenen kortverhalen, uiteraard weer aangevuld met een boeiend achtergronddossier. Een weetje: voor twee van de in deze integrale gebundelde lange verhalen kreeg Dany assistentie van Fraymond die prachtige decors en toestellen tekende. Daarna maakte hij in stripmiddens furore als de gewaardeerde inkleurder van Hermanns De Torens van Schemerwoude.
• Sloeber 2: De Zilveren Adelaar (Jeff Broeckx + Maria De Winter) (SC/48p/€8,95) (heruitgave)


Collectie Bamboe
Het Eiland van de Wroeging (Sébastien Morice + Didier Quella-Guyot) (HC/80p/€19,95)
Het Eiland van de Wroeging (Sébastien Morice + Didier Quella-Guyot) (HC/80p/€49,95) (luxe met ex-libris)
> De auteurs van de one-shots De Post- en Liefdebezorger en De Soldaat en de Negerin komen met het nieuwe one-shot Het Eiland van de Wroeging op de proppen waarin een zoon en een vader een opbod doen van het onthullen van familiegeheimen. "1958. De Cevennen vallen ten prooi aan gigantische overstromingen. Plattelandsdokter Jean gaat zijn vader helpen die nog in de heuvels woont. Maar het is al vijfentwintig jaar geleden dat hij plotseling vertrok, zonder iets te laten weten, om dienst te nemen in het koloniale leger. Naarmate het water stijgt, wordt de heuvel een eiland waar vader en zoon verplicht zijn met elkaar te praten en terug te blikken op een gecompliceerde familiegeschiedenis. Tegenover de kille zekerheden van Jean toont zijn vader zich vastberaden menselijk. Jeans zekerheden dreigen met de overstroming weggespoeld te worden!" Nog even meegeven dat tekenaar Sébastien Morice gevraagd is voor het tekenen van een romanverstripping van Marcel Pagnol.
De Gezusters Fox 1: Geest, Zijn Jullie Daar? (Grégory Charlet + Philippe Charlot) (HC/48p/€19,95)
> Grégory Charlet, de tekenaar van de twee voortijdig in vertaling stopgezette reeksen Kabbala en Meesters van het Spel, en Philippe Charlot, de scenarist van Bourbon Street, Karma Salsa en De Wezentrein, bundelen de krachten voor het "geestdriftig vertelde" tweeluik De Gezusters Fox. "Op een nacht in 1848 in Hydesville, in een boerderijtje met een behekste reputatie, leggen Margaret en Kate, de twee dochters van pastoor Fox, contact met een veronderstelde 'geest'. De 'evenementen in Hydesville' geven al snel aanleiding tot een waar fenomeen. Overal probeert men te spreken met de doden. De gezusters Fox spannen zich in om goed te doen voor iedereen rond hen en durven niet toe te geven dat het om bijgeloof gaat. Maar gaat het werkelijk om bijgeloof? Bij enkele verontrustende zaken twijfelen zelfs de gezusters Fox."


Sanoma
14/04
TOP
• Jan, Jans en de Kinderen 60 (Studio Jan Kruis) (SC/48/€5,95)
> Feestelijk album van de gagreeks waarvan inmiddels meer dan twee miljoen exemplaren zijn verkocht.


Sherpa
21/04
TOP
Iris (Thé Tjong-Khing + Lo Hartog van Banda) (HC/160p/€45,00) (heruitgave in kleur met dossier)
> Iris is een meesterwerk van Thé Tjong-Khing en Lo Hartog van Banda over een jonge popartieste die ten prooi valt aan een manipulatieve mediamagnaat. Het one-shot verscheen in 1968 voor het eerst. "Heruitgave" is eigenlijk een te makke omschrijving voor het werk dat vormgever Rudy Vrooman aan het remasteren van de pagina's en de inkleuring verrichtte. Op de koop toe is het achtergronddossier ontzettend uitgebreid. Meer dan zestig pagina's zijn gewijd aan de totstandkoming van de strip met stevig uitgewerkte verwijzingen naar strips (zoals Jodelle, Pravda, Valentina, Barbarella), films, muziek en kunst (Roy Liechtenstein, Andy Warhol) en artikels over de toenmalige maatschappij, tegencultuur en heel wat meer. Meer dan dertig mensen verleenden hun medewerking aan deze uitgave die 160 pagina's telt. Het album verschijnt in twee handelsuitvoeringen. De reguliere editie verschijnt in een oplage van achthonderd exemplaren en kost 45 euro. De binennkort beschikbare luxe-editie heeft een andere cover en bevat een door Thé Tjong-Khing gesigneerde zeefdruk. De oplage hiervan is honderd exemplaren en de prijs voor dit alles bedraagt 75 euro. Sherpa gaf van het duo Thé Tjong-Khing en Lo Hartog van Banda ook al de complete sf-reeks Arman & Ilva opnieuw uit. Van Lo Hartog van Banda verscheen begin april toevallig een herdruk met nieuwe coverlay-out van zijn Lucky Luke-verhaal Fingers dat hij voor Morris schreef. Het geldt nog steeds als een van de beste verhalen in de komische westernreeks.


Soul Food Comics
28/04
TOP
• De Verboden Vrucht (Liv Strömquist) (SC/144p/€19,95)
> De Verboden Vrucht van de Zweedse strip- en radiomaakster Liv Strömquist buigt zich over de dubbele moraal in onze samenleving over het vrouwelijk geslachtsdeel. "Strömquist legt onder meer de mannelijke moraalridders die onze blik door de eeuwen heen bepaalden het vuur aan de schenen, ze maakt zich druk over flauwekul in schoolboeken, hekelt het overspannen gedoe rondom de menstruatie en laat zien dat het allemaal ook anders kan. Ze bedient zich daarbij van een tegendraadse tekenstijl en vlijmscherpe humor."


Standaard Uitgeverij
07/04
TOP
• F.C. De Kampioenen 8: Kampioenen op Verplaatsing (Hec Leemans) (SC/32p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 13: De Kampioenen Maken een Film (Hec Leemans) (SC/32p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 16: Bij Sjoeke en Sjoeke (Hec Leemans) (SC/32p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 35: Agent Vertongen (Hec Leemans) (SC/32p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 40: De Groene Zwaan (Hec Leemans) (SC/32p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 42: De Lastige Kampioentjes (Hec Leemans) (SC/32p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 43: Boma in de Wellness (Hec Leemans) (SC/32p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 45: Alle Hens aan Dek (Hec Leemans) (SC/32p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 47: De Schat van de MacBoma's (Hec Leemans) (SC/32p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 48: De Jobhopper (Hec Leemans) (SC/32p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 51: Baby Vertongen (Hec Leemans) (SC/32p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 64: 20 Jaar Later (Hec Leemans) (SC/32p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 66: Kampioentjes Verliefd (Hec Leemans) (SC/32p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 70: Fernand Gaat Trouwen (Hec Leemans) (SC/32p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 73: Komen Vreten! (Hec Leemans) (SC/32p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 6: De Gepatenteerde Pestkoppen (Wim Swerts / Vanas + Hec Leemans) (SC/32p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen Special: WK-special: 5. 't Is Niet Waar, hé? - 12. Het Seksschandaal - 15. De Huilende Hooligan (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/120p/€9,99) (met WK-speelkalender)
> Drie verhalen, spelletjes en ook een WK-speelschema.
• De Kiekeboes 90: Black E-Mail (Merho) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 97: Kiele Kiele Boe (Merho) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 101: In Vuur en Vlam (Merho) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 106: Vrolijke Vrolijke Vrienden (Merho) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 117: Drie Bollen met Slagroom (Merho) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 131: Omtrent Oscar (Merho) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 140: Bubbelspel (Merho) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• De Kiekeboes 144: Losse Flodders (Merho) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
De Kiekeboes: Plankenkoorts in Amsterdam: 6. Kiekeboe in Carré - 7. De Schat van Mata Hari (Merho) (gerestaureerde en opnieuw ingekleurde editie met dossier van Ronald Grossey) (SC/112p/€9,99)
> Gebundelde verjaardagseditie van het tweeluik Kiekeboe in Carré en De Schat van Mata Hari onder de titel Plankenkoorts in Amsterdam met nieuwe cover. Het is in april 2018 veertig jaar geleden dat "het langste Kiekeboes-verhaal ooit" verscheen. De nieuwe uitgave is een gerestaureerde en opnieuw ingekleurde versie, aangevuld met een dossier van Ronald Grossey (de schrijver van onder meer het heel interessante boek over Studio Vandersteen en de biografie van Bob De Moor) over de ontstaansgeschiedenis van de strip.
• De Smurfen integraal 2: 1967-1969: 4. Het Ei en de Smurfen - 5. De Smurfen en de Krwakakrwa - 6. De Ruimtesmurf - 7. De Leerlingsmurf (Peyo / Gos + Peyo / Yvan Delporte / Gos) (HC/272p/€34,99)
• De Smurfen integraal 2: 1967-1969: 4. Het Ei en de Smurfen - 5. De Smurfen en de Krwakakrwa - 6. De Ruimtesmurf - 7. De Leerlingsmurf (Peyo / Gos + Peyo / Yvan Delporte / Gos) (HC/272p/€69,95) (luxe met gesigneerde ex-libris)
> Dit jaar verschijnen alle verhalen van De Smurfen die ooit bij Dupuis uitgegeven werden in vier integrales.
• Suske en Wiske 301: De Dartele Draak (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• Suske en Wiske 305: De Tijdbobijn (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• Suske en Wiske 306: De Stralende Staf (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€5,99) (herdruk)

• Suske en Wiske 308: De Gamegoeroe (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• Suske en Wiske 310: De Halve Havelaar (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€5,99) (herdruk)

• Suske en Wiske 311: De Stuivende Stad (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• Suske en Wiske 312: De Zappende Ziel (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€5,99) (herdruk)

• Suske en Wiske 313: De Kwakende Queen (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• Suske en Wiske 314: Het Lijdende Leiden (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• Suske en Wiske 315: De Bananenzangers (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• Suske en Wiske 318: De Suikerslaven (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€5,99) (herdruk)

• Suske en Wiske 319: Suske de Rat (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• Suske en Wiske 325: Het Schrikkelspook (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€5,99) (herdruk)

• Suske en Wiske 329: Suskewiet (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• Suske en Wiske 330: De Fabuleuze Freak (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€5,99) (herdruk)

• Suske en Wiske 336: Het Omgekeerde Land (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€5,99) (herdruk)


Uitgeverij Divo
14/04
TOP
• Claire 29: Maak Plaats! (Robert van der Kroft + Jan van Die / Evert Geradts) (SC/48p/€7,95)
> Een van de laatste albums van Claire nadat het vrouwenweekblad Flair met de publicatie van de gags stopte. De auters snijden thema's aan als relaties met gevangenen, praten in de slaap en aantal hits op YouTube, sorry, YourTroep.


Uitgeverij Personalia
28/04
TOP
Saul 1: De Levende Mantel (Apri Kusbiantoro + Willem Ritstier) (SC/48p/€8,95)
Saul 1: De Levende Mantel (Apri Kusbiantoro + Willem Ritstier) (HC/56p/€19,95)
> Nieuwe fantasyreeks waarvan de hoofdstukken in het Nederlandse kwartaalblad StripGlossy verschenen. Het eerste album komt uit in twee uitvoeringen: een softcover en een hardcover met alternatieve cover en een extra dossier van zestien pagina's. Dat Apri een immense fan is van Don Lawrence liet hij al overduidelijk blijken in De Verloren Verhalen van Lemuria, geschreven door Sytse S. Algera. Van die reeks verschijnt in september een derde album bij Comicwatch, maar voortaan tekenen Rully Akbar en Sean Lee de albums. Apri's idolatrie voor Don Lawrence valt in Saul nog harder op. De held ziet er precies hetzelfde uit als Storm en de tekenaar recupereerde zelfs de hoofdband die Storm lange tijd droeg, weliswaar in een ander kleurtje. Zowel Willem Ritstier als uitgever Seb van der Kaaden maakten zich zorgen over die gelijkenis. Apri wuifde het commentaar weg met de uitleg dat het om een generiek stoer personage gaat, "eenzelfde acteur in een andere rol". Daarmee is de kous voor de betrokkenen af, hoewel de meningen bij de eerste voorsmaakjes van Saul enigszins verdeeld waren. Sommigen vragen zich af of dit een spin-off, dan wel rip-off is van Storm, anderen zijn vol bewondering over het inderdaad toch wel straffe tekenwerk van de Indonesiër die er anatomisch gezien op vooruit is gegaan. Maar kom, het verhaal is pure fantasy en zolang er geen roodharige sidekick en een andersgekleurde spierenbundel opduiken, zullen we er verder maar niet om malen. Het verhaal van deel 1 in een notendop: "Nadat hij vals is beschuldigd en hem een fikse straf boven het hoofd hangt, ontvlucht Saul de hoofdstad van de planeet Boritas, Hyremdahr. Een plots opstekende wervelwind overvalt Saul en zorgt ervoor dat hij uiteindelijk terechtkomt in het land van Luc, waar dwergen en reuzen al een eeuwigheid verwikkeld zijn in een strijd om de macht. In Saul zien de dwergen de nieuwe drager van de levende mantel, die hun uiteindelijk de overwinning kan bezorgen. Niet alleen de reuzen willen dit, koste wat kost, verhinderen, maar ook de tovenares Elfirha wil hier een stokje voor steken. En dan is er natuurlijk nog de premiejaagster Lea. Zij is uit op de som van 80.000 Sem die het bestuur van Hyremdahr heeft uitgeloofd aan degene die Saul terugbrengt om zijn straf te ondergaan." Inmiddels is Willem Ritstier al beginnen aan het schrijven van deel 2.
• StripGlossy 8 (diverse auteurs) (SC/132p/€8,95)
> Met veel aandacht voor Peter de Smets De Generaal (inclusief geactualiseerd interview en een stripje met de personages toen ze jong waren door Vick Debergh) die bij Uitgeverij Personalia is gestart als integrale. De distributie van dat eerste album moet in Vlaanderen nog gebeuren.


Uitgeverij SubQ
07/04
TOP
• Deserteur (Halfdan Pisket) (SC/104p/€10,00) (herdruk)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips