Uitgeverij L Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
Stripinvasie

Klik verder naar de eerder in juni verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Arboris
Arcadia vzw
Ballon Comics
Blloan
Casterman
Catullus
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Don Lawrence Collection
Dupuis
Glénat
Graton
Hachette
Hanabi Publishers
De Harmonie
Le Lombard
Loeb
Lucky Comics
Microbe
Prestige
Saga Uitgaven
Scratch Books
Sherpa
Silvester
Soul Food Comics
Standaard Uitgeverij
Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
Strip Turnhout
Syndikaat
Uitgeverij Divo
Uitgeverij HUM!
Uitgeverij L
Uitgeverij Personalia
Uitgeverij SubQ
Xtra
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2017: junijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2018: januarifebruarimaartaprilmei
 
Arboris
24/06
TOP
De Complete Attila 1: 1. Een Hondenbaan - 2. Attila Speelt tegen - 3. De Raadselachtige Z-14 - 4. Vliegspul voor Z-14 (Derib + Maurice Rosy / Maurice Kornblum) (HC/240p/€29,95)
De Complete Attila 1: 1. Een Hondenbaan - 2. Attila Speelt tegen - 3. De Raadselachtige Z-14 - 4. Vliegspul voor Z-14 (Derib + Maurice Rosy / Maurice Kornblum) (HC/240p/€59,95) (luxe met ex-libris)
> Attila was in 1967 de tweede reeks van Derib (na Arnold van Caeneghem) van wie de hand van zijn toenmalige leermeester Peyo nog enorm goed was te merken. In 1967 was het een van de weinige nieuwe reeksen die konden verrassen in het weekblad Robbedoes vol gevestigde waarden. De andere nieuwkomers waren Jean-Claude Fourniers Bizu en De Mini-Mensjes. Attila is een hond in een mensenwereld, maar niet zomaar een hond. Hij kan spreken... en spioneren, een soort James Hond dus die voor de Zwitserse geheime dienst werkt. De scenario's werden verzorgd door Maurice Rosy van wie Arboris al verhalen van Baard en Kale bundelt. Vanaf deel 3 werden de scenario's meegeschreven door Maurice Kornblum die mee aan de basis stond van Paul Delièges Jaap. Van Attila verschenen vier vervolgverhalen en twee kortverhalen uit Robbedoes die allen in de integrale staan opgenomen, vervolledigd met een als vanouds lijvig achtergronddossier. Een oud scenario van Rosy werd pas in 1987 opgepikt om alsnog getekend te worden, maar dat gebeurde door Didgé. Dat ultieme verhaal staat niet in de integrale, maar verscheen in 2010 wel als een Franstalig, afzonderlijk album bij liefhebbersuitgeverij La Vache Qui Médite). Dupuis gaf de vervolgverhalen tussen 1969 en 1974 uit in vier albums en nog eens in 1986 en 1987 in de collectie Jeugzonden waarin oud werk van succesauteurs werd uitgegeven.
De Complete Beverpatroelje 5: Onheil in Braslavië: 13. De Verborgen Kroon - 14. De Duivelsketel - 15. De Trip met de Autobus (Michel Tacq + Jean-Michel Charlier) (HC/160p/€24,95)
De Complete Beverpatroelje 5: Onheil in Braslavië: 13. De Verborgen Kroon - 14. De Duivelsketel - 15. De Trip met de Autobus (Michel Tacq + Jean-Michel Charlier) (HC/160p/€59,95) (luxe met ex-libris)
> "In de vijfde bundeling met avonturen van de Beverpatroelje zien we een duidelijke ontwikkeling naar meer 'volwassen' avonturen. De Bevers zien er niet meer zo jong uit als eerder en de avonturen die ze gaan beleven, zijn daar een afspiegeling van. De eerste twee verhalen in deze uitgave spelen zich af in het Oostblokland Braslavië, waar de Bevers het tegen de kwaadaardige overheid moeten opnemen, en in het derde verhaal gaan de Bevers maar liefst op reis naar Iran!" De Franse integrale reeks stopte in april na acht delen waarin de complete reeks opnieuw werd gebundeld. De vertaalde versie zal meer integrales tellen omdat Arboris minder reguliere albums per integrale bundelt.


Arcadia vzw
01/07
TOP
Arcadia Archief
40. De Libellenpatroelje: Requiem voor een Pimpf (Marc Hardy + Yann) (HC/64p/€23,95)
40. De Libellenpatroelje: Requiem voor een Pimpf (Marc Hardy + Yann) (HC/64p/€46,00) (luxe met twee genummerde en gesigneerde prenten in doos)
> Requiem voor een Pimpf is het laatste deel van de politieke satire De Libellenpatroelje van Marc Hardy en Yann. In de jaren 1980 was er nog sprake van een vierde album, maar ondertussen hadden de auteurs al zodanig veel heilige huisjes omver gestoten dat het tijd werd voor iets anders. Aansluitend staan twee kortverhalen met dezelfde personages.


Ballon Comics
24/06
TOP
• Jommeke 286: Missie Middelkerke (Gerd Van Loock) (SC/48p/€5,95)
> In dit verhaal duikt de Straalvogel uit deel 10 weer op. Een levensgrote replica door het kunstenaarsduo Alessandro Tardioli en Luc Cauwenberghs staat sinds kort in Middelkerke.
• Stella 2: De Boze Piggieprinses (Minte / Audrey Bussi / Bu Er Ma / Kmixe + Sophie de Mullenheim / Mélanÿn / Julien Frey) (SC/48p/€6,95)
> Spin-off van Angry Birds.


Blloan
24/06
TOP
Bouncer Cyclus 3: 6. De Zwarte Weduwe - 7. Dubbelhart (François Boucq + Alejandro Jodorowsky) (HC/120p/€24,95)
> Integrale editie van de derde cyclus. Nog zo'n integrale en alle cyclussen zijn in gebundelde vorm verschenen, maar ondertussen is François Boucq begonnen aan een nieuw, extra lang verhaal.


Casterman
24/06
TOP
• Kuifje verzamelbox (Hergé) (8xHC/€99,00) (met verzamelbox)
> Alle 24 verhalen van Kuifje in acht verzamelbundels.
• Lefranc 16: Het Ultimatum (Francis Carin + Jacques Martin) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
• Lefranc 18: De Blauwe Mummie (Francis Carin + Patrick Weber) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
• Lefranc 23: De Eeuwige Shogun (Régric + Thierry Robberecht) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
Lefranc 26: Operatie Antarctica (Christophe Alvès + François Corteggiani) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
Libertalia 1: Triomferen of Sterven (Paolo Grella + Rudi Miel / Fabienne Pigière) (HC/48p/€15,95)

> Libertalia is een nieuwe titel in het piratengenre dat de laatste jaren aan populariteit won. Het is de eerste vertaalde strip van de in Duitsland geboren Italiaanse tekenaar Paolo Grella. Scenarist Rudi Miel kennen we nog van De Oneven Orde. Co-scenarist Fabienne Pigière is dokter in geschiedenis, kunst en archeologie. Ze werkt ook als onderzoekster voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en doceert aan de universiteit van Leuven. Ze publiceerde in onder meer National Geographic. Haar expertise kwam van pas voor een verhaal over Libertalia, de vermoedelijke onafhankelijke staat die eind zeventiende eeuw door piraten werd gesticht op het eiland Madagaskar. Het was een utopische vrijstaat die tot de piratenmythologie behoort en hoogstwaarschijnlijk niet eens bestond. De eerste bronnen kwamen voor in een boek van kapitein Charles Johnson, een pseudoniem van de Engelse schrijver Daniel Defoe, de bedenker van Robinson Crusoe. Anyway, de stripreeks speelt zich dus af in Libertalia en daar wordt gevochten op leven en dood. Een Franse edelman en een Italiaanse priester, die uit zijn ambt werd gezet, spelen de hoofdrollen.


Catullus
01/07
TOP
• Fokke & Sukke aan de Drank - De Beste Alcoholische Grappen (Jean-Marc Van Tol + John Reid / Bastiaan Geleijnse / Jean-Marc Van Tol) (HC/96p/€12,50)
> Thematisch compilatiealbum.


Daedalus
24/06
TOP
De 7 Wonderen 6: Het Mausoleum van Halicarnassus - 350 v Chr. (Lionel Marty + Luca Blengino) (SC/56p/€8,95)
> Softcoveruitvoering van het vorige maand verschenen HC-album.
Bloedkoninginnen: Eleonora - De Zwarte Legende 1 (Carlos Gomez + Arnaud Delalande / Simona Mogavino) (HC/56p/€17,95) (herdruk)
Bloedkoninginnen: Eleonora - De Zwarte Legende 4 (Carlos Gomez + Arnaud Delalande / Simona Mogavino) (HC/56p/€17,95)
> Een van onze favoriete historische reeksen is Eleonora - De Zwarte Legende in de overkoepelende reeks Bloedkoninginnen. Het is ook de langste reeks met vijf geplande delen waarvan deel 4 nu verschijnt. "1150. Na de rampzalige tweede kruistocht onderneemt Eleonora een wanhopige poging om haar huwelijk met Koning Lodewijk VII te redden. De koning heeft de handen vol met Godfried Plantagenet en zijn zoon Hendrik, de nieuwe hertog van Normandië, en beslist andermaal om Eleonora niet meer te betrekken bij de politieke besluitvorming. De koningin voelt zich in de steek gelaten, gekwetst en vernederd en zint op een scheiding... Het spel van de onverwachte allianties biedt haar een onvermoede uitweg en misschien wel de allermooiste beloning... De oorlog om de Engelse troon is begonnen!"
• De Onthoofde Arenden 22: Sigwald (Michel Pierret) (SC/48p/€8,95)
> Dit album kon je al lezen in de elfde bundeling waarvan we deze bespreking publiceerden.
• Thomas Silane 9: Ervaring (Roberto Zaghi + Patrice Buendia / Philippe Chanoinat) (SC/48p/€8,95)
> Een van de betere avonturenreeksen van Daedalus is Thomas Silane die alweer toe is aan het negende album, het begin van de vijfde cyclus. Een paar maanden geleden verscheen in het Frans het tiende en allerlaatste album. "Na de Argentijnse confrontatie met het machtige FutureGen, dat verantwoordelijk is voor de dood van talloze boeren, wordt Thomas Silane het doelwit van enkele huurmoordenaars. Hij overleeft de aanslag en ontdekt al gauw dat een Engels bedrijf, gespecialiseerd in veiligheidsopdrachten in Zuid-Amerika, achter de moordpoging zit. Het onderzoek krijgt een nieuwe wending als Silane achterhaalt dat er een farmaceutisch testcentrum bestaat dat voor rekening van FutureGen experimenten op mensen uitvoert. Het onderzoek draait uit op een erg riskante onderneming voor Thomas Silane."
Ulysses 1781 2: De Cycloop (2/2) (Eric Hérenguel + Xavier Dorison) (HC/56p/€17,95)
> Het tweeluik van het fantasyverhaal Ulysses 1781 (naar het oud-Griekse Odysseus van Homeros) komt tot een zinderend slot. "1781, Yorktown. De Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog is net afgelopen. Kapitein Ulysses McHendricks en zijn bemanning — die tot de overwinnaars behoren — maken zich op voor hun terugkeer naar huis. Onderweg worden ze door een onverhoedse aanval van de Irokezen overrompeld en gedwongen om de Wichita-vallei in te rijden, waarop een sinistere vloek rust. Voor Ulysses is het simpel: er bestaat geen vervloeking die niet kan worden opgeheven met een geslepen sabel of kruit en lood. Maar de kapitein heeft ongelijk... Een gigantische indiaan met op zijn borst een getatoeëerd oog decimeert zijn bemanning en neemt zijn zoon Mack gevangen."
• Wunderwaffen 7: Amerikabomber (Maza + Richard D. Nolane) (SC/48p/€7,95)
> Softcoveruitvoering van het vorige maand verschenen HC-album.

Zij Schreven Geschiedenis
Napoleon 1/3 (Fabrizio Fiorentino + Noël Simsolo / Jean Tulard) (HC/56p/€17,95)
> Na het vorige maand verschenen eerste album in de nieuwe collectie Zij Schreven Geschiedenis start Daedalus deze maand met een trilogie over Napoleon Bonaparte. En die wordt verteld door Fabrizio Fiorentino en Noël Simsolo (Pornhollywood). Jean Tulard schreef het geschiedkundig achtergronddossier. "Hoe kon een kleine, militaire Corsicaan Napoleon de 1ste, heerser der Fransen van 1804 tot 1815, worden? Dit ambitieuze kind van het Ancien regime, eerst generaal, dan consul en keizer, werd opgevoed in de Republiek en was een snelle hervormer, de stichter van de moderne staat én een militair genie die een tijdlang de Europese monarchieën beheerste. Dit eerste deel draait rond de periode 1793-1798 en verhaalt de opkomst van de jonge generaal Bonaparte en zijn eerste militaire campagnes, van de inname van Toulon tot de campagne van Italië en zijn terugkeer naar Egypte."
Vercingetorix (Fred Vignaux + Didier Convard / Éric Adam / Stéphane Bourdin) (SC/56p/€8,95)
> Softcoveruitvoering van het vorige maand verschenen HC-album.


Dargaud
24/06
TOP
PAKKET Mooie Zomers 1+2 (Jordi Lafebre + Zidrou)
> De twee eerste delen nu tegen 10 euro in plaats van 19,90 euro.

De Adelaars van Rome 1 (Enrico Marini) (SC/64p/€9,95) (herdruk)

De Adelaars van Rome 2 (Enrico Marini) (SC/60p/€9,95) (herdruk)

De Adelaars van Rome 3 (Enrico Marini) (SC/60p/€9,95) (herdruk)

Barracuda 2: Littekens (Jérémy Petiqueux + Jean Dufaux) (SC/56p/€7,95) (herdruk)
Barracuda 6: Bevrijding (Jérémy Petiqueux + Jean Dufaux) (SC/56p/€7,95) (herdruk)
Mooie Zomers 3: Mam'zelle Esterel (Jordi Lafebre + Zidrou) (SC/56p/€9,95)
> In Mooie Zomers 3 maken we weer een (forse) sprong in de tijd, nu naar de zomers van 1962 en 1992. "1962. Mam'zelle Esterel maakt haar eerste rit mét muziek, op de tonen van Let's Twist Again! 1992. De jaren zijn voorbij gevlogen, het jonge koppel van weleer is intussen met pensioen. De kinderen zijn intussen volwassen en de R4 staat te koop... Het uitgelezen moment om herinneringen op te halen aan het jaar 1962 en hun allereerste vakantie aan boord van Mam'zelle Esterel in het gezelschap van... de schoonouders! Een trip die eerder gastronomisch dan idyllisch lijkt te worden... Op naar Saint-Etienne!"
• Ravian integraal 2: 3. Land zonder Sterren - 4. Het Verloren Volk - 5. De Vogels van de Meester (Jean-Claude Mézières + Pierre Christin) (HC/172p/€24,95)
> Een twintigtal extra pagina's gaan de drie opnieuw vertaalde en geletterde verhalen vooraf.
• Ravian integraal 3: 6. De Ambassadeur der Schaduwen - 7. De Vale Schepper - 8. De Helden van de Equinox (Jean-Claude Mézières + Pierre Christin) (HC/172p/€24,95)
> Dit schiet lekker op: twee integrales in een maand tijd. De integrale reeks zal trouwens zeven delen tellen.
Undertaker 1: De Goudvreter (Ralph Meyer + Xavier Dorison) (SC/64p/€7,95) (herdruk)
XIII 23: De Boodschap van de Martelaar (Iouri Jigounov + Yves Sente) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
XIII Mystery 11: Jonathan Fly (Olivier TaDuc + Luc Brunschwig) (SC/56p/€7,95)
XIII Mystery 11: Jonathan Fly (Olivier TaDuc + Luc Brunschwig) (HC/56p/€13,95)
XIII Mystery 11: Jonathan Fly (Olivier TaDuc + Luc Brunschwig) (HC/56p/€49,95) (luxe met ex-libris)
> XIII Mystery stevent af op het laatste deel want na deel 11, Jonathan Fly, door Olivier TaDuc en Luc Brunschwig, hebben we enkel nog de albums van Philippe Buchet + Daniel Pecqueur (over Alan Smith) en Olivier Grenson + Jean Van Hamme (over Judith Warner en Jessica Martin) te goed, hoewel er toch al voorzichtig sprake is van meer albums. Van Hamme, die alle albums superviseerde zou nog moeten overtuigd worden. Deel 11 gaat dus over Jonathan Mac Lane alias Jason Fly, meerbepaald over het leven en de laatste dagen van de communistische journalist vóór die vermaledijde nacht op 3 augustus en zijn relatie met het kind dat hij opvoedde.
De Vliegenier 2: De Leerschool (Chrys Millien + Jean-Charles Kraehn) (SC/56p/€7,95)

> Yann Calec verder in het dagboek van Tanguy. In deel 2 vertelt Tanguy over de aankomst van zijn moeder in Parijs nadat ze Afrika in de jaren 1920 moesten ontvluchten. Tanguy krijgt de bijnaam De Mof omwille van de nationaliteit van zijn vader. Hij moet als arbeider gaan werken om te kunnen leven. Hij droomt ervan om weer te kunnen vliegen, maar zonder geld en door zijn afkomst lijkt die droom onbereikbaar. De verhalen zijn afzonderlijk te lezen. En van Tramp, de reeks waar De Vliegenier een spin-off van is, verschijnt deze herfst een nieuw album.


Dark Dragon Books
01/07
TOP
• In Galop 2: Paardenvriendje (Benoît du Peloux + Michel Rodrigue) (SC/48p/€6,95)
> Net als Celestine en de Paarden is In Galop een leuk getekende en enthousiast vertelde gagstrip over paarden en hun berijders.
De Kampioenen van Albion 1: Het Pact van Stonehenge (Nacho Arranz Estevez + Jean-Blaise Djian / Nathaniel Legendre) (SC/48p/€8,95)
De Kampioenen van Albion 2: De Verdoemden (Nacho Arranz Estevez + Jean-Blaise Djian / Nathaniel Legendre) (SC/48p/€8,95)
> Bij Dark Dragon Books verschijnen nogal wat dierenreeksen. Een nieuwe serie, met als uitgangspunt de middeleeuwse periode van historische figuren als Richard Leeuwenhart en Jan zonder Land, maar ook met figuren als Ivanhoe, El Cid en Puck, is De Kampioenen van Albion waarvan vier delen zullen verschijnen. "26 maart 1199. Net terug van een kruistocht belegert de dappere koning Richard Leeuwenhart met zijn troepen het kasteel Chalus Chabrol. Hij heeft net van zijn moeder, koningin Eleonora van Aquitanië een missie van het grootste belang toevertrouwd gekregen. Hij zal zijn beste ridders, de kampioenen van Albion, een mysterieuze kist naar Frankrijk laten terugbrengen, De inhoud kan ervoor zorgen dat de jongste zoon van Jan zonder Land van Normandië de troon kan opeisen. Dat is ondenkbaar. De jonge Robin, waardig erfgenaam van Lord Waltheof, besluit om toe te treden tot de kampioenen van Albion en hij bewijst aan iedereen zijn waarde door zijn hulp bij deze tocht. Zijn pad is echter geplaveid met hindernissen en problemen."
• Lady Mechanika: Het Tablet van het Lot 3 (Joe Benitez) (SC/56p/€8,95)
> Slot van de tweede cyclus. Lees hier een bespreking van de eerdre verschenen verhalen.
Meta-Baron 4: Simak de Transhumaan (Niko Henrichon + Jerry Frissen naar Alejandro Jodorowsky)
(SC/56p/€8,95)
> Slot van het tweede tweeluik. Er volgen nog twee tweeluiken.
Night of the Living Dead 3: Familiegeheimen (Elia Bonetti + Jean-Luc Istin) (SC/56p/€8,95)
> Laatste deel van de zombietrilogie die lichtjes gebaseerd is op de horrorklassieker van regisseur George A. Romero.
• Pirates of the Caribbean 5: Salazar's Revenge (Giovanni Rigano + Alessandro Ferrari) (SC/56p/€9,95)
> Stripbewerking van de jongste Pirates of the Caribbean-film. Ook van de andere films verschijnen nog stripbewerkingen (door dezelfde scenarist die alle Star Wars-films bewerkt naar stripverhalen) terwijl er ook een aparte reeks komt met nieuwe avonturen.
Star Wars: Darth Vader: De Shu-Torun Oorlog 1 (Leinil Francis Yu / Salvador Larocca + Kieron Gillen) (SC/56p/€8,95)
Star Wars: Darth Vader: De Shu-Torun Oorlog 2 (Salvador Larocca + Kieron Gillen) (SC/64p/€8,95)
> "Darth Vader heeft er een concurrent bij, de cybergenetisch gemanipuleerde cyborgspecialist Cyclo. De opdracht van de keizer is om naar de planeet Shu-Torun te gaan omdat de bevolking er in opstand is gekomen. Aangezien de planeet rijk is aan de waardevolle grondstof ore, moet Darth Vader er het keizerlijke gezag doen gelden. Nadat hij de heersende familie heeft omgebracht en de jongste dochter als koningin heeft aangesteld, belooft Darth Vader de ergste vergelding als de planeet de keizerlijke wetten niet volgt. Kort daarop laat een van Cylo's agenten, de cyborggeneraal Karbin, Darth Vader in een val lopen. Daar staat hij dan, tegenover een rebellenvloot, zonder ondersteuning. Darth Vader overleeft het, maar zijn geheime bondgenote dokter Aphra wordt wel gevangen genomen."
Star Wars: Poe Dameron: Black Squadron 1 (Phil Noto + Charles Soule) (SC/56p/€8,95)
Star Wars: Poe Dameron: Black Squadron 1 (Phil Noto + Charles Soule)
(SC/64p/€8,95)
> Afgerond tweeluik over een van de nieuwe hoofdrolspelers in Episode VII. "Dertig jaar geleden is het kwaadaardige Keizerrijk verslagen, maar de Eerste Orde begint zich te roeren. Om het tij te keren, stelt generaal Leia Organa een militaire macht samen om in het geheim de nieuwe Republiek omver te werpen. Poe Dameron, voormalig piloot voor de republiek, is de beste piloot in het universum. Nu is hij echter een verzetsstrijder, persoonlijk door generaal Leia Organa van het verzet uitgekozen om een black squadron te leiden op een vitale en uitermate geheime missie. Hij moet op zoek naar Lor San Tekka. Die weet misschien waar Luke Skywalker verblijft. Met de hulp van zijn droide BB-8 en een squadron van X-wing-piloten, vertrekt Poe naar een historisch belangrijke plaats waar Lor San Tekka het laatst gesignaleerd is. Een planeet waarvan bekend is dat de inwoners een enorm ei aanbidden. Ondertussen moet Poe snel alle bedreigingen van de Republiek afslaan om het verzet een kans te bieden, ongeacht de dodelijke gevaren."
Star Wars Filmspecial: Episode VII - The Force Awakens (Massimo Rocca / DavideTurotti + Alessandro Ferrari) (SC/80p/€9,95)
> Met deze stripadaptatie zijn alle films (behalve Rogue One die er nog aankomt) beschikbaar in de reeks die meer op een jeugdig publiek is afgestemd.
• Star Wars Remastered: Episode I: The Phantom Menace (Rodolfo Damaggio / Al Williamson + Henry Gilroy) (SC/120p/€14,95)
> De verstripping van de film, nu ook in softcover.
• Star Wars Remastered: Episode II - Attack of the Clones (Jan Duursema + Henry Gilroy) (HC/152p/€24,95) (met prent)
• Vertigo (Ennio Bufi + Nathalie Sergeef) (SC/80p/€14,95)
> One-shot, geschreven door Nathalie Sergeef (Juárez, DownUnder). Het is een keiharde actiethriller die zich afspeelt in Venezuela. "Een jonge Venezolaanse advocaat wordt teruggesleurd naar zijn gewelddadige verleden naar aanleiding van een moord in Guatemala City. In de brute en wrede wereld van de Mara's, Latijns-Amerikaanse bendes, vermorzelen geweld, lijden, criminaliteit en mensenlevens. Ze worden herdacht op de getatoeëerde lichamen van de levenden. De dood is de enige mogelijke uitweg. Hoewel hij geïnitieerd is en geleerd heeft om de Mara Salvador op te volgen, weet Samuel Santos op de leeftijd van dertien jaar te ontsnappen. Een paar jaar later blijkt dat hij hiervoor een prijs moet betalen die nog hoger is dan zijn leven. Caracas, het heden. De plaats van de verlossing. Samuel krijgt de unieke kans om een deel van zichzelf, die veertien jaar geleden van hem was afgenomen terug te krijgen. Zal hij eindelijk zijn toekomst over de tatoeages van zijn verleden heen kunnen schrijven?"
Warship Jolly Roger 3: Wraak (Miki Montlló + Sylvain Runberg)
(SC/56p/€8,95)
> Vervolg van de vierdelige reeks.

Dark Dragon Animal Kingdom Collection
Love 2: De Tijger (Federico Bertolucci + Fréderic Brrémaud) (SC/80p/€9,95)
Love 4: De Dinosaurus (Federico Bertolucci + Fréderic Brrémaud) (SC/80p/€9,95)
> Van hetzelfde duo verscheen recent de nieuwe kinderstripreeks Babbel & Boef. Hun dierenstripreeks Love verschijnt nu ook in softcover en op regulier formaat.


Don Lawrence Collection
10/06
TOP
Douwe Dabbert 12: De Laatste Plager (Piet Wijn + Thom Roep) (SC/48p/€8,95) (heruitgave)
Douwe Dabbert 12: De Laatste Plager (Piet Wijn + Thom Roep) (HC/56p/€16,95) (heruitgave met dossier)
> De Laatste Plager bundelt twee kortere avonturen. "In het eerste verhaal krijgt Douwe het aan de stok met een 'plager' die allerlei streken uithaalt. Een oude bekende lijkt meer te weten... In het tweede verhaal beleeft Douwe een avontuur met de Kerstman die hem meeneemt op zijn ronde."
• Elsje op Texel (Gerben Valkema + Eric Hercules) (SC/48p/€8,95)
> Compilatiealbum met Elsje-gags op het Waddeneiland Texel. In december verschijnt een Suske en Wiske-album van Gerben Valkema op scenario van Yann. Lees er hier meer over.


Dupuis
24/06
TOP
De Avonturen van Buck Danny "Classic" 2: Duel boven Mig Alley (Jean-Michel Arroyo + Frédéric Zumbiehl) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
• Berentand 5: Eva (Alain Henriet + Yann) (HC/48p/€15,95)
> De Führer heeft een bescheiden missie: een atoombom droppen op New York. Hoe gaat dit verder?
• Cédric 31: Hondenweer! (Laudec + Raoul Cauvin) (SC/48p/€6,95)
Guust: Flaters Verjaardag (André Franquin / Jidéhem + André Franquin) (SC/56p/€7,95) (herdruk)
• Lucky Luke 25: De Spookstad (Morris + René Goscinny) (SC/48p/€6,95) (herziene herdruk)
Mooie Navels: Eerste Pesterijen 1 (Marc Delaf + Maryse Dubuc) (SC/48p/€6,95)
> Prequel op de hoofdreeks die al zeven delen telt. "Ze zullen het niet snel bekennen, maar Vicky en Jenny denken met heimwee terug aan de tijd dat ze schaamteloos misbruik konden maken van de naïeve Karin. Na zeven albums is er heel wat veranderd en Karin lijkt in niets nog op het domme gansje van toen. In deze spin-off zien we de drie hoofdrolspeelsters terug in de tijd toen Karin nog geen contact had met Dan, een makkelijke prooi was voor Jenny en Vicky en braaf deed wat haar ‘vriendinnen' vroegen."
Orval: integrale editie (Jean-Claude Servais) (HC/136/€24,95)
> Integrale van het tweeluik met toegevoegd dossier over de geschiedenis van de abdij van Orval. Lees hier een bespreking van deel 1.
Robbedoes Special 1: Happy Family (Charel Cambré + Marc Legendre) (SC/48p/€6,95)
Robbedoes Special 1: Happy Family (Charel Cambré + Marc Legendre) (SC/56p/€49,95)
> Afgelopen maandag stelde uitgeverij Ballon Media de gloednieuwe reeks Robbedoes Special voor in kapel Elzenveld in hartje Antwerpen. Bekijk hier onze fotoreportage. Voor het eerst in 79 jaar mocht een Vlaams team het uithangbord van uitgeverij Dupuis onder handen nemen en dat is uitzonderlijk. Het voorstel voor de strip kwam van Charel Cambré en Marc Legendre die na het afronden van de reeks Amoras en voor het starten van De Kronieken van Amoras de stoute schoenen aantrokken om de Nederlandstalige poot van Dupuis een mail te sturen. CEO Alexis Dragonetti reageerde meteen enthousiast. Hij gaf het duo na amper een halve minuut groen licht. Ook bij de Franstalige tak van Dupuis was er geen bezwaar, zolang de Marsupilami, Guust Flater en zijn entourage niet gebruikt werden. Dat het verhaal zich gedeeltelijk in Zuid-Frankrijk afspeelt, gaf weliswaar aanleiding tot een discussie of het territorium van de Vlaamse Robbedoes niet moest afgebakend worden tot de hele wereld behàlve Frankrijk, maar uiteindelijk konden Cambré en Legendre hun gang gaan. Een onmiddellijke Franse vertaling is weliswaar nog niet aan de orde. Voor beide auteurs is het een droom die uitkomt. Ze hebben André Franquin heel hoog zitten, maar ze trappen niet in de val er een kopie of hommage van te maken. Het blijft de tekenstijl van Cambré met de opdracht aan mede-inkter Wim Swerts goed te kijken naar de dynamische lijnvoering van Jose Luis Munuera (die de albums 47 tot 50 tekende). Het dolkomische achtervolgingsverhaal is pretentieloos en tijdloos gesitueerd in een sixtiessfeer waarin bakelieten telefoons rinkelen, kinderen nog spelen in een cowboypakje of een pet met ventieltje op hun kruin dragen en het Zuid-Franse decor herinneringen oproept aan familiereizen uit onze jeugd. Het contract bestaat uit een reeks van drie albums en daar hoeft het voor alle betrokken partijen niet bij te blijven. Deel 2 verschijnt in december, deel 3 in het voorjaar van 2018, telkens als softcover (6,95 euro) en als luxe (49,95 euro) met andere cover, gesigneerde ex-libris en een making-offkatern van acht pagina's. Hier kan je een langer artikel lezen over de uitbreiding naar zeven reeksen in het Robbedoes-universum.
Yoko Tsuno integraal 1: Van de Aarde naar Vinea: 1. Trio in het Onbekende - 3. Vulcanus' Smidse - 6. De 3 Zonnen van Vinea (Roger Leloup) (HC/176p/€24,95)

> Dubbel goed nieuws voor de fans van Yoko Tsuno en voor wie de reeks nog niet kent, wordt een drempel geslecht. Eerst en vooral verschijnt in augustus een nieuw album van Yoko Tsuno. In deel 28 leert Yoko een zekere Isolde kennen, een aantrekkelijk jong meisje dat van de Kelten afstamt. Ze droomt ervan een prinses te worden. Yoko wil haar helpen Isoldes droom waar te maken. Maar in haar voornemen krijgt ze te maken met vreemde monniken, een draak, een godin en een gevaarlijk sujet dat denkt dat hij over krachten beschikt die tot de legende behoren. Ook het verhaal over de Vineanen gaat verder en leidt al een vervolg in naar deel 29, maar dat deel wordt samen met deel 30 een "Russisch" tweeluik met een ecologisch thema zonder Vineanen. Eind januari gaf Dupuis de negende integrale uit in het Frans. Deze integrale reeks verschijnt nu ook in vertaling. Dit jaar nog worden de eerste twee bundels een feit. De reeks wordt al een tijdje niet meer herdrukt en sommige albums zijn al moeilijker te vinden. De verhalen in deze integrale reeks worden net als de Baard en Kale-integrales bij Arboris niet chronologisch gebundeld, maar wel thematisch. En in elk album staat natuurlijk een achtergronddossier met schetsen, zeldzame documenten, niet eerder gepubliceerde tekeningen en zelfs weggelaten scènes.

Vrije Vlucht
Hibakusha (Olivier Cinna + Thilde Barboni) (HC/64p/€17,95)
> Het Vrije Vlucht-album Hibakusha verleidt ons alvast met een sensuele cover. Olivier Cinna en Thilde Barboni presenteren een fictief verhaal in een historische periode: Japan op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het onderwerp? Een moeizame relatie tussen een mysterieuze Japanse en een Duitse vertaler.


Glénat
24/06
TOP
De Ridders van Heliopolis 1: Nigredo, de Zwarte Fase (Jérémy Petiqueux + Alejandro Jodorowsky) (HC/56p/€16,95)
>
De Ridders van Heliopolis is de aangekondigde nieuwe reeks van Jérémy Petiqueux (Barracuda) en de legendarische scenarist Alejandro Jodorowsky. Hun verhaal dat in vier delen zal verschijnen speelt zich af op het einde van de achttiende eeuw. In een klooster in het noorden van Spanje zitten de Ridders van Heliopolis, een verbond van onsterfelijke alchemisten die zich van de wereld hebben afgesloten. De opleiding van leerling Zeventien is bijna achter de rug zodat hij tot de orde kan toetreden. Maar zijn meester Fulcanelli onthult aan de andere Ridders het verschrikkelijke geheim van zijn afkomst: Zeventien is in werkelijkheid het geheime kind van Lodewijk XVI en Marie-Antoinette en bijgevolg de werkelijke koning Lodewijk XVII. Zeventien heeft nu de keuze: eist hij de troon op of blijft hij in de schaduw en blijft hij trouw aan de alchemistenorde? De auteurs haken hiermee mooi in op de mythevorming rond Lodewijk XVII die op zijn tiende in een cel stierf, maar die volgens anderen toch verder leefde. Velen beweerden sindsdien de echte Lodewijk te zijn of een van zijn nazaten. Het gaf tegelijk aanleiding tot vele fictiewerken, tot in het Suske en Wiske-album De Dolle Musketiers toe. Petiqueux en Jodorowsky voegen er nog een aan toe.

Collectie H. G. Wells
De Oorlog der Werelden 1 (Vicente Cifuentes + Dobbs naar de roman van H.G. Wells) (HC/56p/€16,95)
> Glénat start met een nieuwe collectie die het werk van de Britse schrijver H.G. Wells (1866-1946) in stripvorm giet. Verschillende tekenaars werken mee aan de albums (tweeluiken of one-shots) zodat ze in principe snel op elkaar kunnen volgen. Vicente Cifuentes en vaste scenarist Dobbs ontfermden zich over De Oorlog der Werelden (The War of the Worlds) dat als tweeluik verschijnt. "Het duurt nu al enkele dagen dat de Aarde bestookt wordt met projectielen van de planeet Mars. Een buitenaardse aanval? In het gehucht Ottershaw in Engeland heeft professor Ogivly het moeilijk met die theorie van zijn jonge leerling. Als er vlakbij een meteoor van de rode planeet neerstort, kan hij zich ervan vergewissen met zijn eigen ogen. Hij stuit op een grote metalen cilinder die duidelijk het werk is van een hogere beschaving. En die lijkt helaas geen vredelievende bedoelingen te hebben. Uit de buitenaardse capsule stijgt een immense driepotige moordmachine op. In zijn kielzog volgen er nog vele anderen die dood en verderf zaaien. En de echte uitroeiing moet dan nog beginnen…" Misschien ken je de oorspronkelijke romans van Wells niet, maar ongetwijfeld wel de talloze verfilmingen. Andere verhalen van Wells zijn namelijk The Invisible Man, The Island of Dr. Moreau en The Time Machine, maar hij schreef nog tientallen andere verhalen. In juni zal de Franse collectie zes albums tellen.

Collectie Manara
De Schakelaar integraal 2 (Milo Manara) (HC/128p/€22,50)
> Tweede en laatste integrale met daarin de delen 3 en 4 van de oorspronkelijke, erotische reeks.


Graton
24/06
TOP
Michel Vaillant 2: Volt (Marc Bourgne / Benjamin Benéteau + Philippe Graton / Denis Lapière) (SC/56p/€7,50) (herdruk)


Hachette
03/06
TOP
Asterix 24: Asterix en de Belgen (Albert Uderzo + René Goscinny) (SC/64p/€6,95) (heruitgave met extra dossier)
> Tot 3 september organiseert het Belgisch Stripcentrum een grote expo over Asterix en de Belgen. De expo beperkt zich niet tot het album, maar handelt ook over de Belgische achtergrond van tekenaar Albert Uderzo en René Goscinny die hen samenbracht. Bezoekers van de expo zullen bovendien op een ludieke manier de kans krijgen hun kennis over België te testen. Lees er hier meer over. En afgelopenw eek verscheen ook deze eenmalige heruitgave van het album Asterix en de Belgen. Deze editie is verrijkt met een extra katern van zestien pagina's met achtergrondinformatie, schetsen, foto's en weetjes. Van dit album verschijnt binnenkort ook een aangenaam geprijsde luxe-editie en dit is de aanleiding voor nog meer luxes, want voortaan zal er van elk nieuw te verschijnen album ook een luxe-uitvoering gepubliceerd worden zoals ze al jaren in het Frans verschijnen. In oktober gebeurt dat al met het gloednieuwe deel 37, Asterix en de Race door de Laars. En ons vat met Asterix-nieuwtjes is nog niet geledigd. Na de succesvolle animatiebewerking van De Romeinse Lusthof door Louis Clichy en Alexandre Astier (de bedenker van Kaamelott) kregen ze groen licht voor een nieuwe animatiefilm, maar deze keer met een eigen verhaal. Recent raakte bekend dat het verhaal grotendeels gebaseerd zal zijn op De Ronde van Gallië en Het Gouden Snoeimes. De twee Gallische vrienden moeten in de nieuwe film Gallië rondreizen om een jonge druïde te vinden die hen het geheim van Panoramix' toverdrank kan geven. De druïde uit het dorp van Asterix kreeg namelijk een ongeluk en kan het magische drankje zelf niet meer brouwen. De Franse titel van de film luidt Le Secret de la Potion Magique (Het Geheim van de Toverdrank). De productie is inmiddels gestart bij Mikros Animation met december 2018 als bedoelde release.


Hanabi Publishers
17/06
TOP
RunRun - A Sukeban Story (Johan Neefjes) (SC/52p/€9,95)
> De ambities van Syndikaat-uitgever Marc de Lobie om manga's van Nederlandse en Vlaamse auteurs uit te geven via de nieuwe uitgeverij Hanabi Publishers zijn alvast concreet gemaakt met de publicatie van de eerste twee albums RunRun en Wilde Haren. Alle albums zijn one-shots op het formaat 17 x 24 centimeter, ofwel in zwart-wit of kleur, in uiteenlopende genres. Het plan is om vier albums per jaar uit te geven. Bij succes bouwt de uitgever het graag uit "tot een imperium". RunRun - A Sukeban Story (52 pagina's in kleur) is het werk van Johan Neefjes en voert het misdadige meisje Hitomi, een sukeban, op. "Na een kleine pauze in de vrouwengevangenis mag ze eindelijk de buitenwereld weer onveilig maken met haar twee vriendinnen. Het eerste puntje op haar lijst? Een flink glas sake. Het tweede? Wraak nemen op de yakuzaleider die haar vriendin verminkte. Wat volgt is een waanzinnige achtervolging door de straten van Tokio, vol rivaliserende meidenbendes en heerlijke vergelding op de macho gangsterwereld. Een explosie van humor en girl — of liever sukeban — power!"
Wilde Haren (Elsje Bakker)
(SC/48p/€9,95)
> Elsje Bakker is de auteur van Wilde Haren (48 pagina's in zwart-wit). "Eindeloos tobben en dan tóch weer afgeleid worden: Julie weet er alles van. Na haar ontslag als kapper wil ze voor zichzelf beginnen, maar heeft moeite de juiste focus te vinden. Haar hoofd loopt over met wilde ideeën. Hoe deze chaos aan te pakken? Vanaf de zijlijn kijken vriend Marko en Julies vriendinnen met groeiende zorg toe. Niet iedereen lijkt geknipt voor succes!"


De Harmonie
24/06
TOP
• Was Ik Maar Thuisgebleven (Peter van Straaten) (SC/160p/€14,90)
> Cartoons in (of integendeel zonder) vakantiestemming.


Le Lombard
24/06
TOP
De Brokkenmakers integraal 1: 1. Hoogspanning - 2. Sabotage in Fort-Tempest - 3. Operatie Mammoet (Christian Denayer + André-Paul Duchâteau) (HC/156p/€24,95)
> In 2016 verschenen niet minder dan 110 albums die wij als een integrale beschouwden. (Pocket)bundelingen, thematische specials, omnibussen, vakantiealbums met meerdere strips en tutti quanti telden we ook mee. Gewone uitvoeringen en de luxeversies ervan telden we als twee uitgaves. Dit jaar zet de trend zich verder met heel wat uiteenlopende verschijningen en aankondigingen.Deze week verscheen Yoko Tsuno als nieuwe integrale reeks en er wordt ook gestart met de complete heruitgave van de actiereeks De Brokkenmakers door Christian Denayer (Wayne Shelton) en André-Paul Duchâteau (Rik Ringers). In De Brokkenmakers worden heel wat voertuigen in de prak gereden. De reguliere albumreeks telt 21 delen die tussen 1977 en 1994 verschenen. Die passen netjes in zeven bundels, telkens voorzien van acht achtergrondpagina's met onuitgegeven tekeningen, interviews, extra info en in sommige bundels ook nog (onuitgegeven) kortverhalen. De Franse bundels verschenen in in 2009 en 2010. De volgende bundel wordt verwacht in oktober. De Brokkenmakers was een van de 77 Kuifje-reeksen die we selecteerden naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van het weekblad. Hier kan je een voorstelling lezen van de reeks.
Duke 1: Modder en Bloed (Hermann + Yves H.) (HC/56p/€13,95) (herdruk)

> De vraag naar de hardcover oversteeg in ruime mate het aanbod. Een herdruk is sinds kort beschikbaar.
• Thorgal 4: De Zwarte Galei (Grzegorz Rosinski + Jean Van Hamme) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
• Thorgal 6: De Val van Brek Zarith (Grzegorz Rosinski + Jean Van Hamme) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
• Thorgal 14: Aaricia (Grzegorz Rosinski + Jean Van Hamme) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
• Thorgal 24: Arachnea (Grzegorz Rosinski + Jean Van Hamme) (SC/48p/€7,95) (herdruk)


Derde Stroming
• Alfa - Eerste Wapenfeiten 4: Matroesjka's (Alain Queireix + Emmanuel Herzet) (SC/48p/€7,95)
> Terwijl Chris Lamquet ons geduld danig op de proef stelt door Alfa 13 te blijven uitstellen en zo de toekomst van de reeks om zeep aan het helpen is, gaat de spin-off Alfa - Eerste Wapenfeiten naarstig verder. Voortaan moet er jaarlijks een nieuw album verschijnen nu Alain Quereix de tekeningen heeft overgenomen van Eric Loutte (die ook al een gat van enkele jaren sloeg tussen de eerste twee delen) sinds deel 3.
Niklos Koda 15: Het Laatste Masker (Olivier Grenson + Jean Dufaux) (SC/72p/€7,95)

> Voor de reeks Niklos Koda zit het er definitief op. In de vorige albums nam zijn dochter de bovenhand, maar in dit laatste album moet Niklos in de diepste krochten van de zwarte magie duiken om zijn dochter te redden en een ultieme confrontatie aan te gaan. Het extra lange album wordt afgesloten met een verzameling schetsen.


Loeb
17/06
TOP
• Garfield 127: Zorgt Goed voor Zichzelf (Jim Davis) (SC/32p/€5,95)


Lucky Comics
24/06
TOP
De Avonturen van Lucky Luke naar Morris: Jolly Jumper Antwoordt Niet Meer (Guillaume Bouzard) (SC/48p/€7,95)
> Na de heel goed onthaalde en tot bestseller uitgegroeide Lucky Luke-hommage De Moordenaar van Lucky Luke door Matthieu Bonhomme, tapt Guillaume Bouzard van een compleet ander vaatje in zijn hommagealbum. Hij gaat resoluut voor de humor, de kolder en de situatiehumor. Jack Dalton (of William, want wie houdt die twee middenste broers eigenlijk uit elkaar?) houdt een hongerstaking in de gevangenis. De hulp van Lucky Luke wordt ingeroepen. Maar hij heeft zelf een probleem, een ernstige zaak: Jolly Jumper heeft nukken, hij is koppig en hij antwoordt niet meer. Lucky Luke probeert wanhopig de dialoog met zijn trouwe rijdier te herstellen.
• Lucky Luke 62: Spokenjacht (Morris + Lo Hartog van Banda) (SC/48p/€6,95) (herziene herdruk)


Microbe
03/06
TOP
Vasten 3: Leviathan (Paolo Mottura + Christophe Bec) (SC/56p/€8,95)
> Het laatste deel van de trilogie nu ook als softcover.


Prestige
03/06
TOP
• Fax uit Sarajevo (Joe Kubert) (HC/208p/€29,95)
> Je kent vast wel de Hermann-klassieker Sarajevo-Tango uit 1995, nummer 145 in onze Grenzeloze Top 500 van 2012. Dit album kwam tot stand door de faxen die Hermanns internationale agent en manager Ervin Rustemagic naar hem stuurde toen hij anderhalf jaar lang in het door burgeroorlog verscheurde Joegoslavië in Sarajevo woonde en met zijn familie tussen het bommengeweld moest overleven. Zijn berichten via fax kwamen niet overeen met het beeld dat wij op tv en in de geschreven pers te zien en te lezen kregen. Zijn faxen bereikten Hermann via een satteliet en een Nederlandse boot op de Noordzee. Ervins moeder werd op de drempel van het bejaardentehuis neergeschoten waar ze met andere oudjes woonde. Alle bejaarden werden er afgemaakt. Twee dagen later vernielden Servische tanks het huis en de kantoren van Ervin. Er gingen meer dan veertienduizend originelen in vlammen op, werk van onder meer André Franquin, Maurice Tillieux, Hermann, Martin Lodewijk, Hal Foster, Alex Raymond, Charles M. Schulz, Mort Walker, Al Williamson, Bud Sagendorf en vele anderen. Rustemagic stuurde zijn faxen ook naar andere tekenaars die hij vertegenwoordigde, naar Joe Kubert (Yossel, Batman, Punisher, Tarzan,...) bijvoorbeeld. Kubert ging daar op een biografische manier mee aan de slag om de graphic novel Fax from Sarajevo te maken die in 1996 in de VS verscheen. 21 jaar later verschijnt eindelijk de vertaling bij Prestige, een onderdeel van het Sloveense Strip Art Features waar Rustemagic de oprichter van is. Onder zijn vleugels raakten trouwens ook de filmrechten van de comicreeks Men in Black verkocht.


Saga Uitgaven
24/06
TOP
• Boes 5 (Wil Raymakers + Thijs Wilms) (SC/48p/€8,99)
• Boes 6 (Wil Raymakers + Thijs Wilms) (SC/48p/€8,99)
• Garfield Compleet 4: 1984 tot 1986 (Jim Davis) (HC/320p/€29,99)
Fatale Vakanties (Vittorio Giardino) (HC/216p/€34,95)
> Kijk eens aan. 'Nieuw' werk van Vittorio Giardino in een dikke uitvoering met extra's. "In 1991 bundelde Casterman acht kort- en langere verhalen van de Italiaanse tekenaar Giardino (Jonas Fink, Max Fridman, Sam Pezzo) in het album Fatale Vakanties dat in de collectie Wordt Vervolgd Novellen verscheen. Giardino legde daarin de menselijke ziel bloot in zijn somberste en diepste vorm, maar met een grote dosis ironie. Cynisme, manipulaties, moord, verleiding en nog meer van dat fraais bepaalden de thema's in wisselende vakantiedecors. In dezelfde lijn volgde in 2003 een volgend 'vakantiealbum' met vier nieuwe kortverhalen. Maar dat album verscheen enkel in het Frans." Saga Uitgaven bundelt beide albums en voegt er een biografie van Giardino, introducties op de verhalen en een weelderige geïllustreerd portfolio aan toe.
• Washita 5 (Thomas Labourot + Séverine Gauthier) (HC/56p/€19,99)

> Laatste deel van de reeks. De spanningen lopen hoog op en er dreigt een oorlog tussen de dierenstammen en de mensen die allen door een besmettelijke ziekte worden gedecimeerd. Wie treft schuld aan die ziekte en is er een remedie?

Collectie Bamboe
Liefde en Haat (Lionel Marty + Stéphane Louis) (HC/72p/€24,95)
> Saga Uitgaven heeft een neus voor verhalen die beklijven. Zo'n uitblinker is het one-shot Liefde en Haat over de verboden vriendschap tussen een zwart en een blank jongetje in het racistische Louisiana van de jaren 1930. Het scenario is van de hand van Stéphane Louis, de tekenaar van Tessa - Intergalactische Agente, de tweeluiken Escobar en Khaal (dat hij schreef voor Valentin Sécher) en het komische lichtgewicht Miss Deeplane. Tekenaar Lionel Marty kennen we nog van Agency Interpol, de voortijdig in vertaling stopgezette reeks De Droom van Jeruzalem en het jongste deel 6 van De 7 Wonderen dat afgelopen week als softcover verscheen. "'Vrienden voor het leven', niets lijkt Will, een jonge blanke die geen bolleboos is, en zijn pientere, zwarte vriend Abe te kunnen scheiden. Noch de vijandigheid van hun beider families, noch het hatelijke racisme die de hele Amerikaanse gemeenschap vergiftigt. Er is zelfs een pact gesloten: Abe helpt Will bij zijn huiswerk en Will zal altijd werk voor Abe vinden. Ondanks de druk en de agressie van het dagelijkse racisme rondom hen blijven de twee mannen in de loop van de jaren gehecht aan hun vriendschap. Maar het broze evenwicht dreigt ondermijnd te worden door verpletterende verantwoordelijkheden, onderdrukkende families, vrouwen... Kan een zo sterke vriendschap onder zoveel druk in dat Amerika standhouden?"


Scratch Books
17/06
TOP
• Octopus (Mark Hendriks) (HC/232p/€39,90) (HC met sleeve)
> "Een klein dorpje in Korea. Twee toeristen dwalen rond, op zoek naar authentieke ervaringen. Een clubje oude dames gaat wandelen. Een oude man zit onder een boom te drinken, hopend dat zijn vrouw er niet achter zal komen. Een vrouw runt overdag een toeristenwinkeltje en speelt 's avonds computerspelletjes met haar neefje. Maar ze heeft geen zin om te wachten op klanten en gaat liever vissen in een natuurreservaat. Daar, als ze zonder zuurstof met haar speer op vissen jaagt, ontdekt ze een octopus die kan praten. En wat hij zegt, vindt ze even irritant als intrigerend. In Octopus raken parallelle verhaallijnen langzaam in elkaar verstrikt als de tentakels van een octopus. In zijn prachtige, vrije tekenstijl vertelt Mark Hendriks een zonderling verhaal waarin traditie en de moderne tijd elkaar raken en waarin niets is wat het lijkt."
Pyongyang (Guy Delisle) (SC/184p/€17,90) (heruitgave)

> Heruitgave van een van de unieke reisverhalen van de Canadese tekenfilm- en stripmaker Guy Delisle. De eerste druk verscheen in 2009 bij Oog & Blik | De Bezige Bij. Scratch Books gaf recent nog Delisles nieuwste one-shot Gegijzeld uit. Volgend jaar komt een heruitgave van Jeruzalem.


Sherpa
17/06
TOP
Mister Blueberry (Jean Giraud) (HC/48p/€39,95) (heruitgave op groot formaat met ex-libris)
Mister Blueberry: Schaduw over Tombstone (Jean Giraud) (HC/48p/€39,95) (heruitgave op groot formaat met ex-libris)

> Na een reeksje Blueberry-albums en -bundelingen op groot formaat voegt Sherpa daar nu andere Blueberry-luxes aan toe met de start van de heruitgave van de Mister Blueberry-verhalen, de laatste cyclus van Jean Giraud. De eerste twee albums verschijnen eveneens op groot formaat in zwart-wit met linnen rug, een extra prent en in een oplage van 550 exemplaren.


Silvester
01/07
TOP
Cognac 1: De Invloed van Demonen (Luc Brahy + Eric Corbeyran / Jean-Charles Chapuzet) (SC/48p/€7,95)
Operatie Overlord 4: Commando Kieffer (Davide Fabbri + Bruno Falba) (SC/48p/€7,95)
De Verdwaalde Kapitein 1 (Jacques Terpant) (SC/56p/€7,95)
> Drie softcoverversies van vorige maand verschenen hardcoveralbums. Deze week hadden er ook nog een aantal nieuwe hardcoveralbums moeten verschijnen (twee albums van Zeven en de nieuwe Hauteville House), maar die zijn uitgesteld naar volgende week.


Soul Food Comics
17/06
TOP
La Casa (Paco Roca) (HC/132p/€12,50)
> Na het overlijden van Guus van Sonsbeek, de uitgever van Soul Food Comics, zag hij zijn wens ingewilligd: de uitgeverij blijft bestaan dankzij voormalige medewerkers. De eerste twee nieuwe albums heeft hij nog zelf uitgekozen om te laten verschijnen. La Casa is nieuw werk van de Spaanse stripmaker Paco Roca die we nog kennen van het one-shot Rimpels. La Casa is door Guus van Sonsbeek opgedragen aan zijn zoon Dante. Paco Roca droeg het zelf op aan zijn overleden vader. "Een jaar na de dood van hun vader keren zijn drie kinderen terug naar het vakantiehuis van hun gezin met de intentie het te verkopen. Maar tussen het leegruimen en opknappen door komen niet alleen oude herinneringen naar boven, maar ontvouwen zich ook dromen van een mogelijke toekomst. Langzaam groeit het besef dat ze met de verkoop niet alleen de herinnering aan hun vader zullen verliezen, maar ook een stuk van hun eigen leven. Met dit intieme verhaal verwerkt Paco Roca de dood van zijn vader. Een afscheidsgeschenk, het laatste gesprek tussen een zoon en zijn vader. Paco Roca is een van de belangrijkste gezichten van de moderne Spaanse strip. Hij brak door in 2007 met het ontroerende Rimpels, zijn eerste graphic novel. Het werd een internationale bestseller, won meerdere prijzen en werd zelfs uitgewerkt tot een prijswinnende tekenfilm. Sindsdien heeft hij meerdere graphic novels gemaakt, waarmee hij regelmatig in de prijzen viel."

• De Witte Ezel. Zaidon, Irak 2007 (Maximilian Uriarte) (HC/280p/€27,50)
> "Abe Belatzeko is negentien en zoekt naar een doel in zijn leven. Hij meldt zich aan bij het United States Marine Corps in de hoop het daar te vinden. Door de strikte hiërarchie, schreeuwende en stuntelende officieren, maar vooral lange dagen waarin niets noemenswaardigs gebeurt, vraagt hij zich af of hij de juiste keuze heeft gemaakt. Op missie in Irak verlangt hij naar een vuurgevecht en een heldhaftige daad, maar in plaats daarvan maakt hij een fout met verstrekkende gevolgen... Maximilian Uriarte vroeg zich af waarom er zo weinig verhalen bestaan die een eerlijk beeld geven van het leven als militair en besloot er zelf een te maken. De Witte Ezel geeft een openhartig kijkje in de keuken van het USMC tijdens een missie in Irak in 2007. We zien de kameraadschap en de sleur, maar ook het gevaar en de gevolgen daarvan. Op indringende wijze brengt Uriarte in beeld hoe PTSS zijn tol eist bij Abes terugkeer in de samenleving. Marinier en Irakveteraan Max Uriarte meldde zich in 2006 aan bij het United States Marine Corps. Hij was op dat moment negentien en zou vier jaar dienen. Tijdens zijn eerste uitzending naar Irak in 2007 reed hij mee in een MRAP-pantservoertuig. Daarbij zat hij afwisselend achterin en in de geschutskoepel. Hij was onderdeel van het jump platoon van India Compagnie, gestationeerd in de regio Zaidon ten zuidoosten van Fallujah. In 2009 werd hij opnieuw uitgezonden naar Irak, ditmaal als officieel fotograaf en tekenaar van gevechtshandelingen. Terug in de Verenigde Staten ging hij naar het California College of the Arts. In 2010, terwijl hij nog marinier was, begon hij met de webcomic Terminal Lance. De strip verschijnt tegenwoordig ook in de Marine Corps Times en is mateloos populair met 450.000 facebookvolgers en ruim 1 miljoen bezoeken per maand."


Standaard Uitgeverij
24/06
TOP
• F.C. De Kampioenen 1: Zal 't Gaan, Ja? (Hec Leemans) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 9: Tournée Zénérale (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 11: Xavier in de Puree (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 26: Het Spiedende Oog (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 28: Man, Man, Man! (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 39: De Vliegende Reporter (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 59: De Afronaut (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 61: De Kampioenen Maken Ambras (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 67: Supermarkske Is Weer Fit (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 71: De Verdwenen Kampioenen (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 74: Dolle Door (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 75: Hello Poepa (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 76: De Vinnige Voetballer (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 77: Vijftig Tinten Paarsblauw (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen 79: De Kampioenen van de Filmset (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/48p/€5,99) (herdruk)
• F.C. De Kampioenen Omnibus 9: Pol Presenteert: 41. Xavier Gaat Vreemd - 42. De Lastige Kampioentjes - 43. Boma in de Wellness - 44. De Antieke Antiquair - 45. Alle Hens aan Dek (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/160p/€12,50)
> Negende omnibus. Ondertussen is bijna de helft van de reeks gebundeld in omnibussen.
• F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 20: De Rally van Monte Cacao (Wim Swerts / Vanas + François Corteggiani / Hec Leemans) (SC/32p/€5,99)
> "Oma Boma besluit deel te nemen aan de rally van Monte Cacao, een klein prinsdom aan de Middellandse Zee. Wanneer de rally begint, blijken Mark en Oma Boma het mikpunt te zijn van een reeks verdachte gebeurtenissen, die eindigen in een wilde achtervolging..."
• De Kiekeboes Special 8: Hoezee!: 108. De DT-Fout - 132. Alle Eendjes - 142. Tot op de Bodem (Merho met medewerking van Dirk Stallaert, Ivan Adriaenssens, Thomas Du Caju en Peter Koeken) (SC/168p/€9,99)
> Strips, spelletjes en meer.
• De Smurfen: De Favoriete Strips van Smurfin: De Smurfin - De Babysmurf - De Grote Smurfin - Feest bij de Smurfen - De Vliegsmurf (Peyo /Pascal Garray + Peyo / Yvan Delporte / Alain Jost / Thierry Culliford) (SC/96p/€7,99)
> Bundeling zonder meer met strips waarin de Smurfin een hoofdrol speelt. Het gaat om drie langere en twee korte verhalen.
• Urbanus Omnibus 6: 26. De Spellekeszot - 27. De Jef Patatten-invasie - 28. ... En Ge Kunt Er Uw Haar Mee Kammen - 29. De Slavin van Tollembeek - 30. Dertig Floppen (Willy Linthout met assistentie van Steven de Rie + Urbanus / Willy Linthout) (SC/120p/€12,50)
> Zesde omnibus, maar met slechts één omnibus per jaar duurt het nog vele jaren voor de reeks compleet is gebundeld..
• Urbanus Vertelt: Mieleke Melleke Mol 25: De Drie Uiltjes (Dirk Stallaert / Jan Bosschaert + Urbanus) (SC/32p/€5,99)
> Deel 25 zou een speciaal album worden, en inderdaad: op de cover zien we de naam van Jan Bosschaert staan. Hij maakte acht paginagrote illustraties voor een bizar sprookje dat in de strip is opgenomen. De korte inhoud van het album: "Hoera! Het is feest! Mieleke Melleke Mol vieren hun vijfentwintigste album.TATERATIE! Nieuwsgierig als ze zijn, ontdekken ze een heel groot geheim. Om dat op te lossen, vliegen ze stiekem met de molikopter naar de planeet Blafturnus. Wie ze daar ontmoete,n vinden ze echt fantastisch. Tussendoor vertelt Oma Tulp een geheimzinnig sprookje over 'De Drie Uiltjes'. Maar het sprookje blijkt ook een beetje echt gebeurd te zijn. Mieleke, Melleke en Mol zijn niet snel bang, maar deze keer gebeuren er toch wel rare dingen."


Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
24/06
TOP
• De Rode Ridder Trilogie: 246. Dodendans - 248. De Drakkar des Doods - 249. De Satansvrucht (Claus D. Scholz + Claus D. Scholz / Peter Van Gucht) (HC/90p/€350,00) (luxe met originele plaat)
> Alle Rode Ridder-albums die werden getekend door Claus D. Scholz zullen de komende drie à vier jaar in veertien luxetrilogieën verschijnen met telkens een originele plaat uit een van de drie gebundelde verhalen, de originele schildering van de ex-libris die voor de luxes van de losse albums was bestemd of originele schetsen erbij. Zestig exemplaren van de oplage worden telkens door stripwinkel Barabas via Catawiki geveild. De eerste dertig platen (het eerste gebundelde verhaal) worden onder de luxes naar de stripspeciaalzaken gedistribueerd. Wie zich intekende voor deze reeks verbond zich aan het kopen van alle luxes die zullen verschijnen. Intekenen is niet meer mogelijk.


Strip Turnhout
17/06
TOP
• Stripgids 1 (diverse auteurs) (SC/132p/€9,90)
> Na het opnieuw opstarten van het stripinfomagazine door het wegvallen van subsidies en de overstap van voormalig hoofdredacteur Toon Horsten naar Standaard Uitgeverij, waar hij sinds februari uitgever is, neemt Stripgids een derde start. Het eerste nieuwe nummer telt 132 pagina's (waarvan er 32 zijn ingepalmd door Nix, een lid van de redactie), maar het is niet langer gratis te verkrijgen. Voor het eerste nummer, gedrukt op mat papier en uitgegeven als een magazine, geldt een introductieprijs van 9,90 euro. Vanaf het tweede nummer stijgt de prijs naar 14,99 euro. In elk nummer wordt een dertigtal pagina's gewijd aan een auteur, in het eerste nummer dus Nix, de volgende keer Judith Vanistendael, een ander redactielid. De verspreiding wordt ook breder en het verschijnt slechts twee keer per jaar. Ondertussen wordt de website wel nog aangepast naar een nieuw dragend medium over strips. De inhoud van het eerste nieuwe nummer wordt als volgt samengevat: "Stripgids is hét blad voor de stripliefhebber, al sinds 1974. Vanaf dit nummer brengt het elke zes maand een onweerstaanbare mix van voorpublicaties, essays, kortverhalen, recensies en interviews. Stripkenners roemen het blad omwille van de diepgang en de kwaliteit van de bijdragen. Zij die daarentegen slechts sporadisch een strip in handen houden, worden bekoord door de waaier aan onderwerpen, de variatie in stijlen en de mix tussen bekend en onbekend werk. Stripgids is, zoals zijn naam suggereert, een betrouwbare strip doorheen de wondere wereld van het beeldverhaal. De redactie wordt bemand door vooraanstaande stripmakers als Judith Vanistendael, Simon Spruyt, Marc Legendre en Nix, naast journalisten Karl Van den Broeck (Apache.be, voorheen De Morgen en Knack) en Roel Daenen (Bruzz). In dit eerste nummer: nieuw werk van Nathalie Carpentier, Jeroen Janssen, Kim, Simon Spruyt, Judith Vanistendael, Aniss El Hamouri, Charlotte Dumortier, Jente Vanloven, Wilbert Van der Steen, Lukas Verstraete, Gabri Molist, Dieter VDO, enzovoort. En boeiende interviews en essays met en over onder andere Otto-Jan Ham, Johan De Smedt, Comics Station, censuur, digitale strips, erfgoed, Red Rider, Guust Flater en nog véél meer."


Syndikaat
17/06
TOP
• Kas 1: Whatever... (Maarten Wolterink) (SC/60p/€8,95)
> Kas is het werk van Maarten Wolterink en hij voert Kas, Bas en Sheila als hoofdpersonages op. "Een album vol met alledaagse ergernissen, spraakverwarring, onmogelijke natuurverschijnselen en een parallelle dierenwereld."


Uitgeverij Divo
01/07
TOP
• Claire 28: Boeiende Experimenten (Robert van der Kroft + Jan van Die / Evert Geradts) (SC/48p/€7,95)
> In maart nam het vrouwenweekblad Flair afscheid van de strip Claire. Vreemd als je weet dat de strip uit lezersonderzoeken vaak als populairste 'rubriek' uit de bus kwam. De gagreeks liep al sinds 1988 en werd speciaal voor het Belgische weekblad gecreëerd door de Nederlanders Robert van der Kroft, Jan van Die en Wilbert Plijnaar die samen ook Sjors en Sjimmie maakten. Sinds album 16 nam Evert Geradts het over van Plijnaar die bij DreamWorks ging werken. Voor de tekeningen werkte van der Kroft samen met Carlos Guirado van de Spaanse studio Comicup, een zeventiger die het rustiger aan wil doen. Hij werkte al mee aan Sjors en Sjimmie. Aan Stripgids verklaarde van der Kroft ook dat door interne bezuinigingsacties bij Flair nog maar eens in de drie weken een nieuwe aflevering verscheen. In de twee andere weken publiceerde het weekblad oude gags. Ondertussen kreeg de tekenaar het druk met andere bezigheden zoals de educatieve strip Droppie Water en de organisatie van het stripfestival Cross Comix Rotterdam en is er een plannetje om iets te doen rond Sjors en Sjimmie, hoewel de rechthebbende uitgeverij Sanoma al vele jaren blijft dwarsliggen om een comeback van de belhamels mogelijk te maken. Het einde in Flair, met het huwelijk tussen Claire en Ricky, hoeft niet het einde te betekenen van Claire, zo luidt het ook nog: "We zouden nu hooguit nieuwe avonturen kunnen gaan maken voor een ander tijdschrift. Claire zou bijvoorbeeld een baby kunnen krijgen, met alle grappige problemen die daarbij horen." Ook op albumgebied zijn we nog een paar jaar zoet. Nog voor de zomer verschijnt deel 28 en er is nog een voorraad ongepubliceerde gags om zo'n vier albums te vullen.


Uitgeverij HUM!
01/07
TOP
• Charley's Oorlog 3: 17 Oktober 1916 - 21 Februari 1917 (Joe Colquhoun + Pat Mills) (HC/112p/€19,95)
> De aandacht voor de herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog zijn wat geluwd na het startjaar 2014, maar er is nog wat onvoltooid werk op stripgebied. In 2014 en 2015 gaf Just Publishers twee delen uit van Charley's Oorlog, de Britse stripreeks van Joe Colquhoun en Pat Mills die tussen 1979 en 1985 in wekelijks afleveringen in het Engelse jongerentijdschrift Battle Picture Weekly verscheen. Just Publishers is geen stripuitgeverij en liet de vertaling en lettering over aan Uitgeverij HUM!, bekend van Philemon en Tex Willer. In de zomer van 2016 kwam Just Publishers met de witte vlag uit de loopgraven en gaf het de verdere vertaling van de reeks op. Niet getreurd, Uitgeverij HUM! nam zelf contact op met de rechthebbenden in het Verenigd Koninkrijk waardoor het de vertaling van deel 3 en 4 kon aankondigen. Deel 4 verschijnt wellicht eind 2017, maar dat hangt nog af van andere publicaties van Uitgeverij HUM!. Aan het formaat verandert er niets, aan de oplage en de prijs wel. De oplage wordt teruggeschroefd. Meestal gaat dat dan gepaard met een hogere prijs, maar Uitgeverij HUM! presteert het omgekeerde, de prijs zakt namelijk van 24,95 euro naar 19,95 euro. De eerste twee delen zijn nog beperkt voorradig in stripwinkels, maar ze zijn ook nog leverbaar via Uitgeverij HUM!.
Tex Willer Classics 7: De Man van Atlanta (Jordi Bernet + Claudio Nizzi) (SC/228p/€17,95)
> Samen met de eerste integrale van Torpedo verschijnt deze dikke Tex Willer Classics die is getekend door Torpedo-tekenaar Jordi Bernet.
Torpedo 1936 integraal 1 (Alex Toth / Jordi Bernet + Enrique Sánchez Abulí) (HC/156p/€17,95)
> In 2011 bespraken we voor onze rubriek Klare Taal (die weldra definitief wordt afgevoerd) de integrale van Torpedo, een van onze all time favourites, die in het Frans bij Vents d'Ouest verscheen. Van deze reeks van het Spaanse duo Jordi Bernet en Enrique Sánchez Abulí verschenen in 1986 en 1987 twee albums bij Dendros in de collectie Titanic naar het stripmaandblad waarin Torpedo 1936 (zoals de reeks eigenlijk voluit heet) werd voorgepubliceerd. Nu is Uitgeverij HUM! (bekend van Philemon, Beeldschoon en Tex Willer) op het heuglijke idee gekomen Torpedo te herlanceren en meteen ook integraal uit te geven in vijf kloeke hardcovers. In die integrales zullen de meer dan zeshonderd pagina's van de zwartgallige reeks gebundeld worden, in zwart-wit, telkens aangevuld met een dossiertje en extra artwork. Volgens de voorlopige planning zullen de eerste twee integrales in 2017 verschenen. Dit jaar komt er ook nog een compleet nieuw, lang verhaal in kleur. Enrique Sánchez Abulí is opnieuw van de partij als scenarist, maar voor de tekeningen staat de Argentijn Eduardo Risso garant in plaats van Jordi Bernet die toch ook al 72 jaar is. In vertaling kennen we Risso door de reeksen 100 Bullets, Broeder Lono, Cain, Fulu, Video Inferno en bijdrages aan Before Watchmen.


Uitgeverij L
24/06
TOP
• Agent 327 Dossier 5: Dossier Heksenkring / Dossier Onderwater (Martin Lodewijk) (SC/48p/€8,95) (heruitgave met nieuwe cover)
• Agent 327 Dossier 5: Dossier Heksenkring / Dossier Onderwater (Martin Lodewijk) (HC/48p/€18,90) (heruitgave met nieuwe cover)
> Opnieuw een mooi heruitgegeven album met opgefriste kleuren. Dit album bevat twee verhalen.
• Clockworx 1: De Oorsprong (Jean-Baptiste Hostache + Jason Henderson / Tony Salvaggio) (HC/48p/€16,95)
• Clockworx 2: De Overrompeling (Jean-Baptiste Hostache + Jason Henderson / Tony Salvaggio / Izu) (HC/56p/€16,95)
> Ineens beide albums van het tweeluik Clockworx, lekker makkelijk. Van tekenaar Jean-Baptiste Hostache lazen we al goede strips zoals Sneeuw - Het Begin en Krijgsheren. Het verhaal: "Londen, 1897. Matt Thurow, een voormalige agent van Scotland Yard, ontdekt een geheime oorlog tussen de machtige organisatie Golden Shell en een groepje huurlingen met reusachtige robotten: de Clockworx. De inzet van deze strijd? Een nieuwe energiebron en de controle ervan die het evenwicht in de wereld ernstig kunnen verstoren."
Ekhö - De Spiegelwereld 2: Paris Empire (Alessandro Barbucci + Christophe Arleston (SC/52p/€8,95) (herdruk)
Ekhö - De Spiegelwereld 3: Hollywood Boulevard (Alessandro Barbucci + Christophe Arleston (SC/52p/€8,95) (herdruk)
Lanfeust Odyssey 1: Het Raadsel Goud-Azuur 1 (Didier Tarquin + Christophe Arleston (SC/68p/€8,95) (herdruk)
Lanfeust Odyssey 2: Het Raadsel Goud-Azuur 2 (Didier Tarquin + Christophe Arleston (SC/68p/€8,95) (herdruk)
• Lanfeust Odyssey 4: De Grote Klopjacht (Didier Tarquin + Christophe Arleston (SC/68p/€8,95) (herdruk)
• Lanfeust Odyssey 8: Tseu-Hi de Bewaakster (Didier Tarquin + Christophe Arleston) (SC/56p/€8,95)
• Lanfeust Odyssey 8: Tseu-Hi de Bewaakster (Didier Tarquin + Christophe Arleston) (HC/56p/€18,95)

> Uit het vorige album herinneren we ons nog dat Lanfeust bijna het laatste loodje legde door Lylth, die het gemunt heeft op de vernietiging van Troy. Lanfeust wordt gered door Cixi, maar Lylth rukt op aan het hoofd van een gigantische armada terwijl ze Troy blijft vernielen. Lanfeust zal haar opnieuw moeten confronteren. Hij krijgt hulp van huurlinge Tseu-Hi, een nicht en, evenbeeld van Cixi. Zij beloofde te waken over de Magohamoth, de bron van alle magie op de planeet Troy. Ondertussen biedt Cixi het hoofd aan Lanfeusts vier vrouwen. Deel 8 luidt het einde in van de reeks Lanfeust Odyssey. Volgens de laatste berichten stopt de reeks na deel 10. In een interview gaf tekenaar Didier Tarquin te kennen dat hij al werkt aan een nieuw project om zijn toekomst na de reeks te verzekeren. Dat wordt een reeks die hij zelf zal tekenen en schrijven. Een contract is al getekend met Glénat en hij is klaar voor wat hij zelf "het tweede gedeelte van mijn carrière" noemt. Over de verdere toekomst van Lanfeust in eventueel weer een nieuwe cyclus na Lanfeust van Troy, Lanfeust van de Sterren en Lanfeust Odyssey is er nog geen concreet nieuws. Wel de volgende situatie: "Er komt hoogstwaarschijnlijk nog wel een Lanfeust, maar hoe? Onder welke vorm? Daar praten we openlijk over met Arleston, die vraag is terecht. Ik heb zin om de weg open te leggen naar mogelijkheden met andere uitgevers, andere scenaristen. Of het over avonturenverhalen gaat of meer intimistisch? Dat is superbelangrijk voor me. Ik kan niet eeuwig Lanfeust maken... voor Lanfeust! Als ik plezier wil krijgen om er weer mee te werken, moet ik er plezier in krijgen om te vertrekken. Je waardeert je thuis het meest als je terugkomt na een reis!"
• Moréa - De Strijd tussen Draken en Engelen 7: De Toorn der Engelen (Laurent Libessart + Dominique Latil) (SC/48p/€8,95)
• Moréa - De Strijd tussen Draken en Engelen 7: De Toorn der Engelen (Laurent Libessart + Dominique Latil) (HC/48p/€18,95)
> Afwisseling van de macht, want tekenaar Laurent Libessart nam sinds deel 6 het tekenwerk over van Thierry Labrosse terwijl Dominique Latil op zijn eentje het scenario klaarstoomt vanaf deel 7. In dit album, De Toorn der Engelen, zit alles echt tegen voor Moréa van de Draken! "Haar mentor Terkio is verdwenen en doodverklaard en zelf wordt ze door tegenstanders in de eigen gelederen op non-actief gesteld. En juist nu de vijand oppermachtig is door een virus dat alle Draken kan doden."
Odyxes 2: Woestijnschuim (Steven Lejeune + Christophe Arleston) (SC/48p/€8,95)
Odyxes 2: Woestijnschuim
(Steven Lejeune + Christophe Arleston) (HC/48p/€18,95)
> "Oscar Rimbaud is student medicijnen in Parijs. Maar hoe hij als Odyxes terecht is gekomen in het hart van het Oude Egypte? Hij weet het niet. Toch is hij niet de enige tijdreiziger: de farao zelf is een Yankee-kolonel uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Deze bloeddorstige gek heeft de identiteit van Oscar achterhaald en wil hem dwingen om wapens te maken. Om te overleven moet Oscar gebruik maken van zijn moderne kennis en zich aanpassen aan een meedogenloze wereld waarin de goden vreemde spelletjes spelen..." Van het eerste deel raakten er slechts zesduizend exemplaren in het Frans verkocht, een commerciële flop. Van deze reeks waren er zes delen gepland, maar Christophe Arleston en tekenaar Steven Lejeune hebben van deel 2 het slotalbum moeten maken.
Roel Dijkstra 1: Thuisfront (Roelof Wijtsma + Willem Ritstier) (SC/48p/€8,95)
Roel Dijkstra 1: Thuisfront (Roelof Wijtsma + Willem Ritstier) (HC/48p/€16,95)
> Vorig jaar maakte voetballer Roel Dijkstra zijn comeback in Eppo. De door Jan Steeman en Andries Brandt gecreëerde stripreeks liep van 1977 tot 1995 en dat leverde 21 albums op. Steeman en Brandt maakten samen de eerste tien albums. De comebackplannen dateerden al van 2009 toen Eppo weer begon te verschijnen, maar de zoektocht naar nieuwe, geschikte auteurs was minder evident op de transfermarkt. Uiteindelijk viel de keuze op Roelof Wijtsma en Willem Ritstier. De tekenaar kennen we van de historisch educatieve stripreeksen Arin en het Volk van de Hunebedbouwers en Ivo en de Vikingszoon en het one-shot Doolhof van Eeden. Scenarist Ritstier heeft al heel wat op zijn palmares, vaak getekend door Minck Oosterveer (Nicky Saxx, Jack Pott, Ronson Inc., Storm - De Kronieken van de Buitenring, Trunk, Claudia Brücken). Voor Eppo schrijft hij ook Ward en het inmiddels verdwenen Soeperman. Het nieuwe auteursteam laat Roel weer voetballen op het thuisfront bij zijn oude club FC Leidrecht in plaats van het internationale voetbalveld. De reden voor die transfer wil Roel niet kwijt in het eerste nieuwe verhaal, Thuisfront. Hij heeft wel andere zaken aan zijn hoofd. Van een goede vriendin hoort hij dat zijn oom Peer spoorloos is verdwenen. Gealarmeerd door dit nieuws besluit Roel om zijn oom te gaan zoeken. Tijdens deze zoektocht komt hij in aanraking met gevaarlijke criminelen die Roels oom ook graag willen spreken. Het kost hem de nodige moeite om de schurken af te schudden, maar Roel is ze keer op keer te slim af. Dan wordt hij helaas geconfronteerd met een nog veel groter probleem. Een beslissend schot moet uitkomst bieden."
• Ythaq 14: Een Juweel van een Brein (Adrien Floch + Christophe Arleston) (SC/48p/€8,95)
• Ythaq 14: Een Juweel van een Brein (Adrien Floch + Christophe Arleston) (HC/48p/€18,95)

> Vervolg van de populaire sf-reeks. Ook Sangre, de jongste samenwerking tussen Adrien Floch en Christophe Arleston zal in vertaling verschijnen bij Uitgeverij L.


Uitgeverij Personalia
03/06
TOP
Fflint: En het Mysterie van de Nevelhaaien (Fred de Heij + Ger Apeldoorn) (SC/56p/€8,95)
Fflint: En het Mysterie van de Nevelhaaien (Fred de Heij + Ger Apeldoorn) (HC/64p/€19,95) (met dossier)
> Bundeling van de vier Fflint-verhalen die in StripGlossy werden gepubliceerd. Fred de Heij (Haas, Claire DeWitt) en Ger Apeldoorn vonden het een goed idee om de reeks na 44 jaar weer vanonder het stof te halen. Fflint is namelijk een comeback van de reeks Llewellyn Fflint die in 1972 en 1973 in het stripweekblad Pep verscheen. Het was een stripuitstapje van cartoonist Peter van Straaten die op scenario van Yvan Delporte drie griezel- en detectiveavonturen schreef die zich afspeelden in het negentiende-eeuwse Londen. De reeks kwam onder andere ten einde omdat van Straaten naar eigen zeggen gek werd van de steeds technischer wordende verhalen van Delporte. In 1997 bundelde Stripschrift de verhalen uit Pep. Personalia publiceert het gloednieuwe album Fflint en het Mysterie van de Nevelhaaien in twee uitvoeringen: een softcover van 56 pagina's en een hardcover van 64 pagina's met extra dossier. Scenarist Apeldoorn schreef al het boek De Jaren Pep, over de geschiedenis van Pep, en werkt momenteel aan een gelijkaardig boek over Eppo. Hij is redacteur bij Eppo en schrijft onder meer de scenario's van de onlangs stopgezette, komische sf-reeks Star Barz™.
• StripGlossy 5 (diverse auteurs) (SC/132p/€8,95)

> StripGlossy krijgt er met het vernieuwde Stripgids weldra een concurrent bij. Het wordt eveneens een op mooier papier uitgegeven tijdschrift van 132 pagina's met een gevarieerd aanbod. Vooralsnog blijft StripGlossy het mooist uitgegeven strip- en infoblad. Het glossy kwartaalblad van Uitgeverij Personalia ontpopt zich steeds meer als een opdrachtgever voor nieuwe strips die het zelf zal uitgeven. Zo verschijnt in juni een bundeling van de vier verhalen van Fflint die in de vorige nummers van StripGlossy werden gepubliceerd. Fred de Heij (Haas, Claire DeWitt) en Ger Apeldoorn vonden het een goed idee om de reeks na 44 jaar weer vanonder het stof te halen. In StripGlossy 5 is trouwens een nieuwe reeks van Eric Heuvel gestart. Op scenario van Jacques Post loopt een verstripping van Posts roman De Meimoorden. Beide heren zijn ook de gasthoofdredacteuren van het blad. Een andere reeks loopt al sinds nummer 4: Saul, een nogal sterk gelijkende kopie van Storm door de tekenaar van De Verloren Verhalen van Lemuria op scenario van Willem Ritstier. En ja, De Moordenaar van Lucky Luke loopt ook nog steeds. We zitten toch al over de helft.
• Verschanst in de Tijd: 1581 - De Slag bij Noordhorn (Mestrik) (SC/48p/€8,95)
> "Wat zou jij doen als je de geschiedenis kon veranderen? Marieke probeert het in Verschanst in de Tijd van Mestrik. In dit spannende stripverhaal gaat het elfjarige meisje terug naar 1581 en maakt daar de Slag bij Noordhorn mee. Deze slag was een smadelijke nederlaag voor de soldaten van Oranje, maar misschien wordt het deze keer anders. Lees alles over de slag, maak kennis met historische figuren en ontdek dat vrienden niet altijd vrienden zijn, en vijanden niet altijd vijanden."


Uitgeverij SubQ
24/06
TOP
Mijn Vriend Spider-Man: Superhelden, Geeks en Fancultuur (Michael Minneboo) (SC/320p/€19,99)
> Het lot van Spider-Man hing in het Nederlandstalig taalgebied al een tijdje aan een zijden draad, maar deze zomer wordt de comicvertaling van The Superior Spider-Man toch stopgezet. Stripjournalist Michael Minneboo is geen fan van de verhaallijn waarin Doc Ock in de huid kroop van zijn vijand. Minneboo is al dertig jaar een ontzettend grote fan van Spider-Man en schreef er een boek over. Mijn Vriend Spider-Man verschijnt kort voor de release van de nieuwste Spider-Man-film Homecoming. "Dit boek is een onderzoek naar wat het betekent om fan te zijn. Naast zijn persoonlijke verslag gaat Minneboo in gesprek met filosoof Ad Verbrugge, rouwdeskundige Daan Westerink, mediawetenschapper Dan Hassler-Forest, fancultuurexpert Linda Duits en stripmaker Steven de Rie. Aan bod komen kwesties als: Hoe word je een fan? Waarom hebben we in Nederland geen superhelden? Welke levenslessen kunnen we leren van de Spider-Man-verhalen en hoe bieden ze troost? En waarom moest Spider-Man scheiden? Mijn Vriend Spider-Man biedt een persoonlijke en luchtige kijk in de wereld van de fan en een blik achter de schermen bij uitgeverij Marvel. De biografie van Peter Parker en een overzicht van de beste Spider-Man-verhalen ontbreken uiteraard niet. Michael Minneboo (1977) is freelance journalist. Hij geeft lezingen over superhelden en wordt regelmatig gevraagd als stripexpert voor onder andere radioprogramma's. Zijn artikelen over strips en populaire cultuur verschenen in onder andere de VPRO Gids, Nieuwe Revu, Het Parool, Stripgids, Eppo en Schokkend Nieuws. Hij is winnaar van de Persprijs Brussel 2015 en blogt al meer dan tien jaar op michaelminneboo.nl."


Xtra
01/07
TOP
• Dode Varkens (Ben Vranken) (HC/384p/€34,90)
> "De wereld van Ben Vranken is een wereld in verval. Tegen de getekende achtergrond van een modderig Zeeuws schorrenlandschap richt hij een scheefgezakt monument op voor buitenbeentjes die in de vette zeeklei worstelen met hun afkomst en hun beklemmende omgeving. Buitenbeetjes die soms een levenslust laten zien die schril afsteekt bij de weinig
benijdenswaardige situatie waarin zij zich bevinden. Deze lijvige verzamelbundel bevat een selectie van de beste verhalen van Ben Vranken in stripvorm, toegelicht door de auteur en verrijkt met een dossier. Met een voorwoord van Erik de Bruyn, regisseur van Wilde Mossels."


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips