BD Must Uitgeverij L Uitgeverij L Saga Uitgaven  
 
Stripinvasie

Klik verder naar de eerder in mei verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Arboris
Arcadia vzw
Ballon Comics
Blloan
Bonte
Casterman
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Dupuis
Glénat
Hauwaerts Uitgeverij
Lebowski
Le Lombard
Loeb
Lucky Comics
Marsu Productions
Pear Productions
Prestige
Saga Uitgaven
Sanoma
Sherpa
Silvester
Standaard Uitgeverij
Standaard Uitgeverij / Marvel
Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
Syndikaat
Uitgeverij 't Mannekesblad
Uitgeverij Xtra
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2017: meijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2018: januarifebruarimaartapril
 
Arboris
06/05
TOP
Konvooi 13: In Gecontroleerde Slip (Philippe Buchet + Jean David Morvan) (SC/48p/€7,95)
> Deel 13 is het tweede deel van een trilogie en is een album met verdikke veel vaart en actie. Wat wil je ook: er wordt geraced en geslipt (vandaar de titel, dus niet het onderbroekje van Nävis) met sensationele bolides. Volgens Jean David Morvan diende een tweeluik van Comanche als model voor deze cyclus binnen de reeks: De Wolven van Wyoming en De Hemel Is Rood boven Laramie. Wraak lijkt dus het hoofdthema. Toch is elk van de drie albums van de trilogie als een afgerond verhaal te lezen. Nävis doet deze keer haar ding zonder dat er een bijzondere missie mee is gemoeid. Ze werkt voor eigen rekening en dat brengt haar dus in op een racecircuit waar ook reality tv mee is gemoeid.
• Willems Wereld 18: Vind Ik Leuk (Aloys Oosterwijk) (HC/48p/€17,95)

Collectie Buitengewesten
Sabels en Galjoenen 9: Tegenslag (Jean-Luc Masbou + Alain Ayroles) (SC/48p/€7,95)
> "Op de maan is de strijd in volle gang. De legers van prins Jan, die onder leiding staan van de gruwelijke Mendoza, zijn de hoofdstad binnengedrongen en de minderwaardige prins is daardoor heerser over de maan geworden. Is voor heer Armand en zijn vrienden dan alles verloren? Dat staat nog te bezien, want ondanks de rampzalige gebeurtenissen hebben ze de moed nog altijd niet verloren!"


Arcadia vzw
13/05
TOP
Arcadia Archief
• 39. Dokter Zwitser: Terugkeer naar de Kattenplaneet (Marc Wasterlain) (HC/64p/€23,95)
• 39. Dokter Zwitser: Terugkeer naar de Kattenplaneet (Marc Wasterlain) (HC/64p/€46,00) (luxe met twee ex-librissen)

> De titel Terugkeer naar de Kattenplaneet belooft precies wat er in het nieuwste verhaal van Dokter Zwitser gebeurt. Het Franse album verscheen vorig jaar bij Mosquito, een kleine dertig jaar na het tweeluik Kattenplaneet en De Reus die Vragen Stelde. Het was ook alweer vijftien jaar geleden dat Marc Wasterlain zijn laatste album van Dokter Zwitser publiceerde (de vertaling verscheen pas in 2011 bij Arcadia). Hoewel de meeste lezers het ontroerende en dramatische Verse Nootjes als beste album van de reeks beschouwen, kiest Wasterlain resoluut voor het Kattenplaneet-tweeluik als favoriete verhaal. Het basisidee gebruikte hij ook voor Jo & Bert. Geen wonder dat hij de planeet opnieuw bezocht voor de comeback van de reeks. Dokter Zwitser startte bij Dupuis als albumreeks die er ook drie integrales in het Frans van publiceerde. De vijf verhalen die Wasterlain bij Casterman publiceerde, bundelde Mosquito in 2013 in een vierde en laatste integrale. Bij dezelfde uitgeverij verschijnt de jongste jaren de jeugdreeks Les Pixels van de hand van Wasterlain.


Ballon Comics
06/05
TOP
Game Over 15: Very Bad Trip (Adam / Midam + Patelin / Midam) (SC/48p/€6,95)
• Jommeke 23: Dolle Fratsen (Philippe Delzenne naar Jef Nys) (opnieuw getekende heruitgave met nieuwe cover) (SC/40p/€5,95)
> Philippe Delzenne hertekende alle oorspronkelijke gags en maakte een nieuwe cover. Dit is de 22ste druk.
• Jommeke 149: De Grote Puzzel (Jef Nys) (herdruk met nieuwe coverlay-out) (SC/48p/€5,95)
• Jommeke 176: De Snoezige Dino's (Jef Nys) (herdruk met nieuwe coverlay-out) (SC/48p/€5,95)
• Jommeke 190: Alarm in het Begijnhof (Jef Nys) (herdruk met nieuwe coverlay-out) (SC/48p/€5,95)
• Jommeke 219: Operatie Bonsai (Jef Nys) (herdruk met nieuwe coverlay-out) (SC/48p/€5,95)
Voetbalgek! 13 (Olivier Saive + Christophe Cazenove / Henri Jenfèvre / Olivier Sulpice) (SC/48p/€6,95)
> FC Leerklooiers krijgt een nieuwe trainer: Michel Flatini.


Blloan
06/05
TOP
Verstild Leven (Oriol Hernández + Zidrou) (HC/64p/€17,95)
> Verstild Leven is de derde samenwerking tussen Oriol Hernández en Zidrou na de one-shots Het Vel van de Beer en Drie Vruchten. Hun derde album is weer iets compleets anders. "Drama in het modernistische Barcelona van de negentiende eeuw onder het penseel van een Catalaanse schilder. Barcelona, 1899. Beide schilders, Joaquín Mir en zijn vriend Vidal Balaguer vertoeven vaak in het beroemde caférestaurant Els Quatre Gats. Hoewel Balaguer zwaar in de schulden zit, weigert hij het portret van Mar, zijn liefde die enkele maanden geleden spoorloos verdwenen is, te verkopen. Zijn gedrag wekt argwaan op bij een politieinspecteur, vooral wanneer een lijk verdwijnt, waarvan hij ook een portret maakte."


Bonte
06/05
TOP
De Avonturen van Nero en Co: Sleenovia (Wirel + Gaston Durnez) (SC/48p/€9,99)
De Avonturen van Nero en Co: Sleenovia (Wirel + Gaston Durnez) (HC/124p/€29,99)
> Uitgever Peter Bonte heeft ontzettend veel tijd gespendeerd aan het restaureren van de oude publicatie van het Nero-verhaal dat niet door Marc Sleen was getekend, maar wel door Wirel (het gezamenlijk pseudoniem van Willy Vandersteen en Karel verschuere, maar eigenlijk door Studio Vandersteen, voornamelijk Edouard De Rop) op scenario van Gaston Durnez. Een krantenoorlog lag aan de basis van deze eigenaardige constructie en een speciaal album dat niet in de hoofdreeks werd opgenomen. De gewone softcovereditie (oplage: 800 exemplaren) telt 48 pagina's in zwart-wit met het volledige verhaal en zes informatieve pagina's van Yves Kerremans van Stichting Marc Sleen. Het formaat is hetzelfde als de albums van Standaard Uitgeverij. De hardcover op een groter formaat (zoals de overige Sleen-uitgaven van Bonte) telt niet minder dan 124 pagina's! Bovenop de inhoud van de softcovereditie staan er namelijk tientallen pagina's met àlle illustraties van een wedstrijd en artikels in die Het Nieuwsblad in 1965 publiceerde als promotie voor de overstap van Nero naar hun krant. Veel van die illustraties zijn van de hand van Pil of zijn anoniem werk, want Marc Sleen mocht in die periode zijn eigen stripfiguren niet tekenen wegens een juridische strijd tussen twee kranten. Elf pagina's zijn in kleur. Dit alles is nooit eerder in album verschenen en ook hier is grondig te werk gegaan om alles te restaureren voor een onberispelijke, kostbare uitgave. De oplage van deze versie bedraagt 500 exemplaren. De coverillustratie van beide edities is getekend door Dirk Stallaert.


Casterman
06/05
TOP
• India Dreams 9: De Blik van de Oude Aap (Jean-François Charles + Maryse Charles / Jean-François Charles) (HC/48p/€15,95)
> We hebben er lang op moeten wachten, maar deel 9 van India Dreams krijgen we dan toch nog in vertaling. Het Charles-echtpaar heeft inmiddels plannen voor een volgende Dreams-reeks die zich in China zal afspelen aan het begin van de Culturele Revolutie en dus tegelijk aan het einde van het Chinese keizerrijk. Maar dus eerst India Dreams 9: "Wat India schenkt aan wie haar zoekt. India, eind negentiende eeuw. Inspecteur Pimlicott heeft het spoor teruggevonden van miss Percy Law, de verdachte van een gruwelijke moord die twee jaar eerder in Londen is gepleegd. Luitenant MacOliffe gebruikt zijn verlof om in de Tharwoestijn op zoek te gaan naar zijn wapenbroeder kapitein Redfield, die na de aanval op fort Nawadar spoorloos is verdwenen. Terwijl de moesson zwaar huishoudt in de streek rond Calcutta, gaat professor Sybellius op reis om zich onder te dompelen in het heilige India. Zo volgt ieder zijn lot, gadegeslagen door de oude aap. En ieder komt op zijn bestemming aan in dit laatste album van de tweede cyclus van India Dreams." In het Frans verschijnt er nog een deel 10, maar dat is eigenlijk een artbook met veel teksten en illustraties. Dit album wordt niet vertaald.
Savage 2: In de Klauwen van Salm-Salm (Félix Meynet + Yann) (SC/48p/€7,95)
> Félix Meynet moest het tekenen even voor gezien houden zodat zijn fysieke ongemakken konden helen. Savage 2 was nochtans al geruime tijd klaar, maar Casterman wachtte liever tot deel 3 ook was opgeschoten zodat de laatste twee delen van de trilogie beiden dit jaar kunnen verschijnen. "Sommigen vechten om roem te vergaren, anderen om hun wraak te stillen. 1864. Mexico is bezet door een Frans expeditieleger. Napoleon III steunt daar zijn marionet Maximiliaan die het alleen in de directe omgeving van zijn paleis Chapultepec voor het zeggen heeft. Onderluitenant Savage, die dienst heeft genomen in het vreemdelingenlegioen, zet zijn wraakexpeditie voort en is meer dan ooit van plan markies De Trazegnies te vermoorden. Het lot helpt een handje mee: hij kruist het pad van de prinses van Salm-Salm die haar echtgenoot probeert te bevrijden uit de handen van Mexicanen. Napoleon III en Maximiliaan willen het land in hun greep krijgen door generaal Bazaine tijdens diens huwelijk te benoemen tot maarschalk van Frankrijk! De maarschalksstaf is echter in het bezit van Savage en Salm-Salm, en ze zijn vastbesloten hier munt uit te slaan."


Daedalus
20/05
TOP
De 7 Wonderen 6: Het Mausoleum van Halicarnassus - 350 v Chr. (Lionel Marty + Luca Blengino) (HC/56p/€17,95)
> Voorlaatste deel. Deel 6 slingert ons terug naar het jaar 350 voor Christus en handelt over het mausoleum van Halicarnassus. "Verscheurd door het verdriet van haar echtgenoot, Mausollus, laat Artemisia de meest indrukwekkende graftombe optrekken die ooit werd gebouwd. Maar wanneer de as van de betreurde koning door een mysterieuze roversbende wordt gestolen, ziet de koningin zich genoodzaakt een beroep te doen op twee mensen uit haar hofhouding en stuurt de edele Callista en generaal Pigres, haar geliefde op een levensgevaarlijke missie."
Complot 4: Het Drama van de Titanic (Bernard Köllé / I.S. Fiki + Alcante / Gihef) (SC/56p/€7,95)
> Softcoverversie van de eerder verschenen hardcover.
• Elfen 11: Kastennroc (Kyko Duarte + Jean-Luc Istin) (SC/64p/€7,95)
• Elfen 11: Kastennroc (Kyko Duarte + Jean-Luc Istin) (HC/64p/€17,95)
> Van de succesreeks Elfen verschijnt deel 11 (elf dus!) met Kyoko Duarte en Jean-Lus Istin aan het roer. "Kastennroc is een legendarische en onneembare vesting. Blauwe Elfen en Yren proberen er een hinderlaag te spannen voor Lah’saa, de Zwarte Elf, die aan het hoofd van een honderdduizendkoppig ghoulleger de Landen van Arran wil veroveren. Het Elfenleger kan rekenen op het Blauwe Krystal en een van de indrukwekkendste strijders van Arran: Redwin de dwerg. De oorlog zet Kastennroc in vuur en vlam en niemand weet wie zal overwinnen."
• Wunderwaffen 7: Amerikabomber (Maza + Richard D. Nolane) (HC/48p/€17,95)
> "In de strijd tegen Engelse en Franse zelfmoordpiloten hebben enkele Wunderwaffen en de Focke Wulf 190 van Murnau de handen meer dan vol met de verdediging van de basis in Neuschwabenland. Tot overmaat van ramp ontdekken twee heethoofden van de aanvalsmacht de geheime boorinstallatie die naar het metalen Ding onder het ijs leidt, waardoor een onvermoede doos van Pandora opengaat."
Zombies 4: De Kudde (Sophian Cholet + Olivier Peru) (HC/48p/€17,95)
> Dubbel zombieplezier met de verschijning van Zombies 4 (de start van de tweede cyclus) en de spin-off Zombies Nechronologies 2. "Dertig jaar zijn er gepasseerd sinds het uitbreken van het virus. De Verenigde Staten zijn verwoest, leeg en stil, en worden bevolkt door een handvol overlevers. Hoewel het grote deel van de zombies verdwenen zijn, hebben de pelgrims van de nieuwe wereld moeite om de maatschappij terug op te bouwen."
Zombies Nechronologies 2: Te Stom om te Leven (Arnaud Boudoiron + Olivier Peru) (HC/48p/€17,95)
> "Stockholm, enkele maanden na het uitbreken van het virus. De winter en de zombies hebben de stad veranderd in een ijzige woestijn. Slechts een handvol overlevenden hebben hun weg naar een schuilplaats. Ironisch genoeg werkten ze voor de uitbraak van het virus samen aan een videogame over... zombies!"

Zij Schreven Geschiedenis
Vercingetorix (Fred Vignaux + Didier Convard / Éric Adam / Stéphane Bourdin) (HC/56p/€17,95)
> Daedalus start deze maand met de nieuwe collectie Zij Schreven Geschiedenis waarvan in het Frans al twintig albums verschenen. Het concept is heel eenvoudig: het levensverhaal van een belangrijke persoon uit de wereldgeschiedenis met per album een extra dossier. Het zijn allen one-shots behalve de bio van Napoleon waarvoor drie albums nodig zijn en Lodewijk XIV wiens verhaal in in een tweeluik wordt verteld. Daedalus houdt zich niet aan de Franse volgorde met onder meer albums over Karel de Grote, Filips de Schone, Gengis Khan, Saladin, Jeanne d'Arc, Elizabeth I, Mao Zedong, John F. Kennedy, Lenin, Luther en anderen. Zoals bij andere conceptreeksen wisselen albums van bekendere auteurs af met het werk van minder bekende tekenaars en schrijvers, maar tot nu toe zagen we geen ondingen passeren. De albums verschijnen in zowel gelimiteerde hardcover als softcover. Daedalus geeft de aftrap met het one-shot Vercingetorix door Fred Vignaux (De Roep van de Legenden, Sneeuw - De Oorsprong) op scenario van Didier Convard, Éric Adam en historicus Stéphane Bourdin. "Vercingetorix, de eerste mythische held in de Franse geschiedenis, is eerst een jonge Arverner die de militaire discipline bij het machtige, Romeinse leger leerde. Terug bij zijn stam en ondanks de terughoudendheid van de edelen, gebruikt hij zijn tactisch talent en zijn welsprekendheid om de volkeren van Gallië te verenigen en de Romeinse invaller terug te dringen. Fier, dapper, gedisciplineerd en vindingrijk wordt Vercingetorix voor die beroemde legioenen een van hun meest vreselijke tegenstanders. Maar steeds wordt hij geconfronteerd met een nog geduchter strateeg: Julius Caesar."


Dargaud
06/05
TOP
Mermaid Project 3 (Fred Simon + Corine Jamar / Léo) (SC/48p/€7,95)
> Kort na de lancering van Mermaid Project ligt deel 3 van de vifjdelige reeks al in de winkel. "Pennac, een politieagente uit Parijs, heeft verontrustende activiteiten ontdekt bij Algapower, het bedrijf waar haar broer werkt. Dit bedrijf houdt zich bezig met het manipuleren van het menselijke genoom en mengt het met dat van dolfijnen. Het doel is een nieuw ras te creëren voor uitsluitend economisch gewin... Een van de 'proefkonijnen', de dolfijn Delph, heeft zich opgeofferd om Pennac te helpen. Zij reist van Parijs, via New York en Canada, naar Rio de Janeiro, voor een zaak die gruwelijke aspecten blijkt te hebben."
De Werelden van Aldebaran: Overlevenden - Kwantumanomalieën 5 (Léo) (SC/48p/€7,95)
> Van Mermaid Project-scenarist Léo is ook dit laatste deel van Overlevenden verschenen. "De groep van overlevenden is door tragische gebeurtenissen of door onvoorziene tijdsprongen op een verre planeet verspreid. Manon en Alex zijn erin geslaagd te overleven in deze vijandige wereld, zonder te weten of ze de rest van de groep kunnen terugvinden... of wanneer! Maar de komst van de Mantrisse en de buitenaardse Sven geeft ze hoop om voor eens en altijd deze planeet vol gevaar te kunnen verlaten. Sven, de partner van Kim, doet opzienbarende onthullingen."


Dark Dragon Books
27/05
TOP
De Avonturen van Babbel & Boef: In het Bos (Federico Bertolucci + Fréderic Brrémaud) (HC/32p/€9,95)
De Avonturen van Babbel & Boef: Op de Savanne (Federico Bertolucci + Fréderic Brrémaud) (HC/32p/€9,95)
> Dark Dragon Books publiceert de eerste twee, zeer sympathieke hardcoverboekjes van De Avonturen van Babbel & Boef. Er zijn nog vier andere albums van 32 pagina's gepland. Babbel is een eekhoorntje en Boef een ondeugend hondje. Samen trekken ze de wijde natuur in, van de boerderij of het bos tot de jungle en zelfs de prehistorie. Spelenderwijs stellen ze dieren uit die biotopen voor. Op het einde van elk verhaaltje vind je steekkaarten over die dieren. Dit is het gezamenlijke werk van Federico Bertolucci (die er een bijzonder kleurrijke stijl op nahoudt) en Fréderic Brrémaud die je hopelijk al kent van de tekstloze stripreeks Love met per album een ander dier als hoofdpersonage. Love binnenkort trouwens ook in softcover.
• Pirates of the Caribbean - Het Officiële Filmboek: Dead Men Tell No Tales (diverse auteurs + Alessandro G. Ferrari) (SC/54p/€4,99)
> Filmboek met artikels, personage- en andere voorstellingen, knutselpagina's en een stripverhaaltje. Er staat ook een preview in van de complete stripbewerking van de film die Dark Dragon Books in juni publiceert.


Dupuis
06/05
TOP
Aria 38: De Troon van de Duivel (Michel Weyland) (SC/48p/€7,95)
> Aria bindt de strijd aan met een tiran die soldaten werft en ze als slaven inzet.
• De Blauwbloezen 41: De Blauwen Nemen de Benen (Willy Lambil + Raoul Cauvin) (SC/48p/€6,95) (herdruk)
• De Blauwbloezen 43: De Blauwblues (Willy Lambil + Raoul Cauvin) (SC/48p/€6,95) (herdruk)
Little England 1: Ruby (Thomas Du Caju + Jean-Claude Van Rijckeghem) (SC/48p/€7,95)
Little England 1: Ruby (Thomas Du Caju + Jean-Claude Van Rijckeghem) (HC/48p/€13,95) (met andere cover)
> Thomas Du Caju en Jean-Claude Van Rijckeghem bundelden na Betty & Dodge opnieuw de krachten voor het tweeluik Little England waarvan het eerste deel in soft- en hardcoverversie verschijnt, elk met een andere cover. "November 1941. Little England is een wijk in het stadje Moulmein in Birma, een verre kolonie van het Britse Rijk. Jonathan is zestien en zoon van een commandant. Hij loopt school in de buurt van de luchtmachtbasis, maar hij kent ook het 'echte' Birma, het land van pagoden, van de eindeloze jungle en het land van zijn moeder, die de nicht zou zijn van de laatste Birmaanse koning. Wanneer Jonathan de Amerikaanse piloot Archie rondleidt in de stad komt het duo ook in de Blue Moon, de nachtclub waar militairen, zeelui en playboys elkaar treffen. Archie vraagt Jonathan om de Birmaanse zangeres Ruby een boodschap te bezorgen. In ruil krijgt de jongen een luchtdoop. Maar wanneer Jonathan haar kamer binnensluipt, raakt hij helemaal in de ban van de knappe zangeres."


Glénat
06/05
TOP
De Grote Zeeslagen 1: Chesapeake (Jean-Yves Delitte) (HC/48p/€16,95)
> De Grote Zeeslagen is een nieuwe, zeevaartachtige reeks die wordt geopend door Jean-Yves Delitte. Van de eerste drie albums in deze reeks, tekent hij er zelf twee (deel 1, Chesapeake, en deel 3, Jutland), het andere schrijft hij voor Denis Béchu (deel 2, Trafalgar). En daar blijft het niet bij, want hij werkt ook nog aan andere albums in de reeks. Hij krijgt daarvoor de hulp van de tekenaars Christian Gine, Philippe Adamov, Federico Nardo, scenarist Roger Seiter en meer. Het eerste album focust op de zeeslag van Chesapeake uit 1781. Andere zeeslagen worden Stamford Bridge (1066), Lépante (1571), Trafalgar (1805), Hampton Roads (1862), Tsushima (1905) en Jutland (1916). De inhoud van het eerste deel: "Einde achttiende eeuw. De Britse kolonies op Amerikaans grondgebied zijn de bemoeienissen van de Britse kroon en de steeds duurdere belastingen grondig beu. Ze snakken naar vrijheid. Frankrijk heeft intussen besloten om in het conflict de kant te kiezen van de opstandelingen. Admiraal De Grace, die aan het hoofd staat van een indrukwekkende vloot en is uitgestuurd om de Britten in de Antillen het vuur aan de schenen te leggen, krijgt nu de opdracht om het leger van George Washington en het Franse contingent van de graaf van Rochambeau te helpen in hun strijd tegen de Britse troepen op Amerikaans grondgebied. De Britse generaal Cornwallis wordt in Yorktown met zijn soldaten nagenoeg volledig ingesloten. Het lijkt een makkelijke overwinning te zullen worden, voor zover de Britten geen versterking krijgen over zee. De partij die de slag in de baai van Chesapeake wint, zal een aanzienlijke bijdrage leveren aan de nederlaag van een van de twee protagonisten. Maar wie zal het onderspit delven: de Britten of de Amerikaans-Franse coalitie? Ook al kan de slag bij Chesapeake geen smadelijke nederlaag genoemd worden voor de Royal Navy, toch was het een mijlpaal in de oorlog van de Britse kolonies die de Amerikaanse onafhankelijkheid inluidde."
Rio 2: De Ogen van de Favela (Corentin Rouge + Louise Garcia / Corentin Rouge) (SC/64p/€7,95)
> Deel 2 van de vierdelige reeks Rio maakt een sprongetje van tien jaar. Na hun adoptie leven Rubeus en Nina in luxeomstandigheden, maar in tegenstelling tot zijn zus kan Rubeus niet wennen aan zijn nieuwe eliteleven. Zijn oude straatvrienden werken nu in opdracht van een favelaleider, een zekere Mozar. Terwijl de spanningen hoog oplopen tussen rivaliserende drugshandelaars en corrupte flikken wordt Nina ontvoerd op een feestje dat haar adoptievader organiseert. De politie verdenkt vrij snel Mozar, maar Rubeus besluit het zelf uit te zoeken en gaat terug naar de favela waar hij opgroeide.


Hauwaerts Uitgeverij
06/05
TOP
Brammetje Bram 1: Knevel de Killer (Eddy Ryssack + Eddy Ryssack / Frans Buissink) (HC/80p/€30,00)
> Knevel de Killer is het allereerste Brammetje Bram-verhaal, gescand van de originelen, naast een groot aantal uitgewerkte voorschetsen en bijkomende informatie. Eddy Ryssack was een van de weinige tekenaars die vaak compleet uitgewerkte kleinere schetsversies (zogenoemde thumbnails) van zijn pagina's maakte en van dit verhaal zijn die bewaard gebleven! Daarnaast zullen in de loop van 2017 twee dikke bundels verschijnen in de serie Uit de Archieven van..., die gebaseerd zijn op de schatten die uitgever Etienne Hauwaerts aantrof in het archief van Eddy Ryssack. Niet alleen bevatte dat archief veel schetsen en zwart-witversies van gepubliceerde strips, maar ook veel gags, reclametekeningen, illustraties en ander werk dat tot nu toe volledig onbekend was! Ook deze boeken zullen als mooi verzorgde hardcovers worden uitgegeven. Bij Arboris staat trouwens een integrale reeks van Brammetje Bram gepland.
• Legacy (Ersel) (HC/80p/€30,00) (heruitgave van Mijn Volk)
>
Van Frank Sels' zoon Erwin (Ersel) verschijnt een heruitgave van Mijn Volk (in 1995 verschenen bij Wonderland Half Vier Productions), aangevuld met twee nieuwe verhalen.
• Mr. Nobody 2 (Patrick Van Oppen + Ivan Claeys) (SC/48p/€10,00)
> Mr. Nobody kennen we uit P@per, de stripbijlage van Brabant Strip Magazine. Een eerste bundeling van de kortverhalen verscheen in 2013. De tekeningen zijn van Patrick Van Oppen van wie het laatste album van de detectivestrip De Vries bij Don Lawrence Collection verscheen. Hij werkt momenteel aan een gloednieuw project.
Zeearend: De Zeearend - De Stormloop - De Zwarte Burcht - Het Land van Druwail - De Berenklauw (Frank Sels) (HC/80p/€35,00)
> Integrale uitgave van de reeks die in vijf nummers van het stripweekblad Ohee! verscheen. Het is oud werk van Frank Sels uit de jaren 1964 tot 1968.


Lebowski
06/05
TOP
• Bella (Jeroen Los + Joost Vandecasteele) (SC/224p/€19,99)
> "Bella ontstond als een luidop voor te lezen boek, uit de ambitie om literatuur weer spannend en urgent te maken. Bella is niet bedoeld voor de eeuwigheid, maar voor NU. Bella is het verhaal van een meisje, geboren net na het Tijdperk van de Grote Twijfel, dwalend over de Superduper Snelweg, de strook asfalt gegoten over de evenaar. Een waanzinnig verhaal vol fantastische verzinsels, zoals pillen om egoïsme op te wekken, veel te beleefde ruimtewezens en een pas ontdekte god met een lispel. Bella is een krankzinnige lachspiegel die je de vraag stelt waarom je eigenlijk lacht, een groteske glazen bol die een toekomst voorspelt die vlak om de hoek ligt. Kortom, een fantastische mix tussen sciencefiction en stand-up comedy."


Le Lombard
06/05
TOP
Steven Sterk: De Integrale 1: 1. De Rode Taxi's - 2. Mevrouw Adolphine - 3. De Twaalf Werken van Steven Sterk (Peyo / Will / François Walthéry + Peyo / Yvan Delporte) (HC/224p/€29,95)
> Nu de reeks Johan en Pirrewiet compleet in vijf integrales is verschenen, is het de beurt aan een andere klassieker van Peyo: Steven Sterk, over het jongetje met een ongelofelijke kracht... behalve als hij verkouden is. Deze integrale reeks zal eveneens in vijf delen verschijnen. In de eerste integrale staan de verhalen De Rode Taxi's (waarvan in 2014 een slecht onthaalde filmversie verscheen), Mevrouw Adolphine en De Twaalf Werken van Steven Sterk waar François Walthéry veel assistentiewerk voor leverde. Uiteraard hoort er ook een uitgebreid achtergronddossier bij van maar liefst 32 pagina's. In de vijfde en laatste integrale zal ook het nog niet vertaalde laatste album staan van Pascal Garray die in januari 2017 overleed.


Loeb
20/05
TOP
• Garfield Pocket 96 (SC/96p/€5,95)


Lucky Comics
06/05
TOP
• Lucky Luke 46: De Zingende Draad (SC/48p/€6,95) (herziene herdruk)
• Lucky Luke 70: Marcel Dalton (Morris + Bob De Groot) (SC/48p/€6,95)
(herziene herdruk)


Marsu Productions
06/05
TOP
• Marsupilami 30: Raadselachtig Palombië (Batem + Stéphane Colman) (SC/48p/€7,95)
> "De Chahuta's, een indianenstam die leeft in het hart van de Palombiaanse jungle, wordt uitgedaagd door de Koejonees, die het voorzien hebben op het territorium van de Chahuta's. Die worden door hun vijanden uitgedaagd tot 'ungeveg'. De winnende partij krijgt het gebied dat al eeuwenlang in het bezit is van de Chahuta's. Ook de Marsupilami's maken zich klaar om te vertrekken, maar zij hebben een heel andere reden. Ze hebben namelijk een afspraak met een paar soortgenoten, want er is iets te vieren..."


Pear Productions
13/05
TOP
• Mijn Reizen (Paul Geerts) (HC/64p/€29,95) (luxe)
> De voormalige Suske en Wiske-tekenaar Paul Geerts is een globetrotter. Over verschillende reizen maakte hij schilderijen die achteraf tijdens verkooptentoonstellingen als zoete broodjes verkocht werden. In deze luxe-uitgave in rood velours, gelimiteerd tot 200 genummerde exemplaren, staan hel wat van die schilderijen en uitgewerkte potloodtekeningen verzameled. De uitgave is verrijkt met een interview dat een warm portret van Paul Geerts schetst.


Prestige
06/05
TOP
• Bloem van de Nieuwe Wereld (Alfonso Font + Sánchez Enrique Abulí) (HC/96p/€14,95)
> De Spaanse auteurs van dit one-shot gaan al enkele decennia mee en hebben ons vertrouwen al langer gewonnen. Tekenaar Alfonso Font kennen we van onder meer Gevangene van de Sterren, Héloïse van Montfort en Jon Rohner terwijl we scenarist Sánchez Enrique Abulí eeuwig dankbaar blijven voor het schrijven van een van onze favoriete reeksen aller tijden: Torpedo. Uitgeverij HUM! bereidt momenteel een vijfdelige integrale uitgave van die misdaadreeks voor. Maar nu terug naar het historisch gesitueerde Bloem van de Nieuwe Wereld. "In 1541 reizen de Spaanse Isabel de Maluenda en haar man Juan naar de Nieuwe Wereld, in de voetsporen van de expeditie van Pedro de Valdivia naar Nueva Extremadura, en verder naar het zuiden, het land Chili in. Nadat ze is aangevallen door de Mapuche stam, wordt Isabel gevangen genomen door stamhoofd Huagale, die haar tot zijn nieuwe vrouw wil nemen. Na een mislukte ontsnappingspoging in het gevaarlijke oerwoud, wordt Isabel gered door een Spaanse soldaat en meegenomen naar de kleine maar voortvarende stad Villarrica. Haar nieuwe leven wordt echter al snel bedreigd door de terugkeer van Huagale, die wordt verslagen en zelf gevangen gezet. De wraak van de Mapuche is keihard, en zelfs de plaatselijke monnik kan geen vrede brengen. In een laatste wanhopige poging levert Isabel Huagale uit aan zijn stam, om hem voor het oog van al zijn mannen in de rug te schieten, waarop zij de jungle weer in vluchten. Isabel is eindelijk vrij, maar de verraderlijke jungle eist haar leven op aan de oever van de rivier, waar haar ziel wegstroomt als de bloem die ze in haar handen hield aan het begin en het einde van haar reis."


Saga Uitgaven
20/05
TOP
Kabeljauwtje (A. Dan + Serge Scotto / Éric Stoffel naar de film van Marcel Pagnol) (HC/72p/€24,99)
> De verstrippingen van het werk van Marcel Pagnol volgen zich op, maar het tempo zal nog zakken een keer Saga Uitgaven de Franse collectie heeft bijgebeend. Een nieuwe titel is het one-shot Kabeljauwtje, getekend door A. Dan (Tahya El-Djazaïr, Voor een Beetje Geluk). Pagnol schreef het verhaal oorspronkelijk voor een film die hij zelf regisseerde. "Kabeljauwtje is de angstaanjagende opzichter van het lyceum van Marseille. Hij is weinig geliefd en afstotelijk en hij wacht op een promotie die men hem weigert omdat men een andere kandidaat geschikter acht. Wanneer de eindejaarsfeesten eraan komen, moet hij de kostgangers opvangen die Kerstmis niet thuis kunnen vieren... Maar voor niemand loopt het zoals voorzien! Soms spant het leven gelukkig samen met mensen die elkaar leren kennen, elkaar leren begrijpen en van elkaar leren houden."
Lance Crow Dog integraal: 1. Mesties - 2. Rood Hart - Gele Haren - 3. De Weg van de Sterren - 4. De Weg van Kitimat - 5. Taïna (Gaël Séjourné + Serge Perrotin) (HC/256p/€34,95)
> Lance Crow Dog is een bijwijlen spannende politiereeks van Gaël Séjourné (De Lokroep van de Roots, Tatanka) en Serge Perrotin. Het Franstalige crowdfundingplatform Sandawe leverde veel technische moeite om de vijf bestaande verhalen opnieuw te kunnen uitgeven als doorstart voor gloednieuwe verhalen door een nieuwe tekenaar. Daarin diept Perrotin de achtergrond van het hoofdpersonage, een halfbloedindiaan, nog meer uit. De vijf albums verschenen weliswaar al in vertaling bij Talent, maar deel 5 kwam enkel in hardcover uit en is moeilijker te vinden dan de eerste. Saga Uitgaven begint gewoon opnieuw om de reeks voor iedereen toegankelijk te maken als pasmunt voor het vervolg, want die komt er dit jaar nog aan "Lance Crow Dog is een halfbloed, een mesties. Niet vanzelfsprekend voor een FBI-agent! Voor de politie is hij een indiaan. Voor de indianen is hij een blanke flik. Dus incasseert hij. Van beide kanten. Hij torst zijn melancholie en zijn existentiële twijfels in zijn eentje, tot zijn baas hem verplicht een team te vormen met de verleidelijke agente Helen Catwright. Deze integrale bundelt de eerste vijfdelige cyclus van de indiaanse politiestrip. Het geweld van een arrogant blank Amerika, de wrede en racistische realiteit voor de natives, de ongelijkheid in zijn meest onhoudbare, kille vorm... contrasteren met de gevoelens van de twee hoofdrolspelers."
De Macht der Onschuldigen cyclus 2: Hier Is de Hel 1: 508 Lachende Standbeelden (David Nouhaud / Laurent Hirn + Luc Brunschwig) (HC/56p/€19,99)
> Ondertussen is de integrale van de eerste cyclus van de (politieke) thriller De Macht der Onschuldigen een feit. Deze maand start Saga Uitgaven met de tweede cyclus die zes delen zal tellen en enkel in hardcover verschijnt. We kunnen daar moeilijk de korte inhoud van geven zonder het einde van de eerste cyclus te verklappen. Daarom houden we het op het feit dat de tweede cyclus zich een halfjaar na de eerste afspeelt. De tweede cyclus wordt getekend door David Nouhaud in plaats van Laurent Hirn. In het Frans verschenen er al vier van de zes delen. En na deze tweede cyclus schrijft Luc Brunschwig nog een cyclus van zes delen die in 2007 is gesitueerd. 9/11 speelt daarin een rol van betekenis.
• Spinsels 1: Jan Bosschaert: Shining Armor (Jan Bosschaert) (HC/48p/€24,99) (met ex-libris)
> Jan Bosschaert opent de collectie Spinsels waarvoor hij een exclusieve reeks potloodillustraties tekende met meisjes die een ridderhelm dragen... en niets anders. "Dompel je onder in Bosschaerts wereldje met sensuele, guitige, waakzame, strijdvaardige, dominante en zwangere vrouwen." Dit kleiner uitgevoerde boek verschijnt in een gelimiteerde oplage van vijfhonderd exemplaren met gesigneerde en genummerde ex-libris.
Starfuckers 1: De Schone en de Beesten (Dylan Teague + Alcante / Gihef) (SC/48p/€8,99)
> Dylan Teague zorgt voor een streepje bloot. De Amerikaanse tekenaar lanceert de op Europese leest geschoeide reeks Starfuckers op scenario van Alcante (Rani, Jason Brice, Ars Magna) en Gihef (het duo achter Complot). In deze reeks leren we een Mexicaans meisje kennen dat illegaal de grens overstak en nu in de VS als stripster werkt. Een verwaande Hollywoodvedette huurt haar in, maar verkracht haar. Met opgenomen bewijsmateriaal komt ze terecht in de wereld van de paparazzi.
• Succubus 6: Xue Dan (Marco Dominici + Thomas Mosdi) (SC/48p/€8,99)
> Softcoverversie van de eerder verschenen hardcover.
• Washita 4 (Thomas Labourot + Séverine Gauthier) (HC/56p/€19,99)
> Washita 4 en 5 verschijnen in respectievelijk mei en juni (andersom zou onnozel ziin) en sluiten de reeks af. De spanningen lopen hoog op en er dreigt een oorlog tussen de dierenstammen en de mensen die allen door een besmettelijke ziekte worden gedecimeerd. Wie treft schuld aan die ziekte en is er een remedie?

Collectie Bamboe
• Verdun 2: Doodsstrijd bij Fort Vaux (Marko / Iñaki Holgado + Jean-Yves Le Naour) (HC/48p/€19,99)
> In april verscheen het eerste deel van Verdun. Nu is er al het vervolg en dat is een behoorlijk claustrofobische belevenis in het Fort Vaux nabij Verdun dat door de Duitsers belegerd wordt. "Juni 1916. Om Verdun te kunnen innemen, moeten de Duitsers het fort van Vaux veroveren. Commandant Raynal heeft de leiding over het fort met de voorposten van de Franse linies. Hij weet dat hij niet lang kan standhouden tegen het offensief van de vijand. De Fransen in het fort zijn omsingeld, ze worden belegerd en ze kampen met een gebrek aan drinkwater. Ze moeten zich terugtrekken in de onderaardse gangen waar ze zes dagen lang een verbeten strijd voeren in donkere tunnels. Ze hopen dat er versterkingen komen of een tegenaanval die hen kan redden. Het verzet is even heldhaftig als wanhopig."


Sanoma
06/05
TOP
• Ode aan Jan Kruis 1933-2017 (Jan Kruis / Studio Jan Kruis) (SC/98p/€7,95)
> Special van Libelle aan de dit jaar overleden Jan Kruis, bekend van Jans, Jans en de Kinderen. Op enkele pagina's met korte artikeltjes en een hommagegag na is dit vooral een soort best-off van de gagreeks.


Sherpa
13/05
TOP
Capricornus 19: Terminus (Andreas) (HC/56p/€24,95)
Capricornus 20: Meester (Andreas) (HC/56p/€24,95)

> Dit zijn ze dan: de laatste albums van Capricornus, precies twintig jaar nadat Andreas met de reeks begon. Beide albums worden afgesloten met een dossier met diverse (niet eerder gepubliceerde) illustraties voor speciale gelegenheden, maar ook met een ontrafeling van de Terminus-code.


Silvester
27/05
TOP
PAKKET: De Orde van de Drakenridders 17+18 (2 x HC)
> Het complete tweeluik tegen 29,95 euro in plaats van 33,90 euro.

Centaurus 3: Het Waanzinnige Land (Zoran Janjetov + Rodolphe / Léo) (SC/48p/€7,99)
Centaurus 3: Het Waanzinnige Land (Zoran Janjetov + Rodolphe / Léo) (HC/48p/€16,95) (met A3-kunstdruk)
> Over een (mogelijke) verfilming van de eerste cyclus van Léo's Aldebaran kan je hier meer lezen. Maar hier hebben we het over deel 3 van de sf-reeks Centaurus waarvoor hij samen met Rodolphe het scenario schrijft voor Zoran Janjetov. "Het verkenningsteam dat op de planeet Vera geland is, staat opeens tegenover Mont Saint-Michel. Exact nagebouwd, maar totaal verlaten. Ze vinden er zowel aards geld als sneeuwbollen voor toeristen. De mysteries rond deze planeet worden vreemder en vreemder en de gevaren steeds groter..."
Cognac 1: De Invloed van Demonen (Luc Brahy + Eric Corbeyran / Jean-Charles Chapuzet) (HC/48p/€16,95) (met ex-libris)
> In het zog van de in Frankrijk succesvolle reeks Châteaux Bordeaux volgden nog meer reeksen rond wijn. Ook rond dat ander roemrijk, geestvrijk vocht cognac bedacht Eric Corbeyran een thriller die in het Frans inmiddels compleet is na drie delen. En let maar op, want ondertussen is er al sprake van een thriller in het gastronomische milieu. Cognac verschijnt in hardcover (met ex-libris bij de eerste uitzet van het album) en in softcover. "Sommige cognacs zijn van onschatbare waarde, en echte kenners die in staat zijn om te profiteren van deze nichemarkt zijn zeldzaam. Een zegen voor de onderzoeker voor wie dat talent het voornaamste spoor is... Anna-Fanély Simon, journaliste en fotografe met voornamelijk ervaring in oorlogsgebieden, neemt voor National Geographic een opdracht aan voor een reportage over cognac. Ze is zelf geboren in dat gebied en hoopt haar jeugdvriendin Alice er weer te vinden. Maar zij blijkt verdwenen te zijn, en als de journaliste meer over de verdwijning te weten komt, zorgt een aantal details ervoor dat ze gaat twijfelen aan het officiële verhaal."
• Er Was Eens... De Mens 2: De Vruchtbare Valleien en Egypte (Jean Barbaud / Minte + Jean-Charles Gaudin) (SC/48p/€6,95)
> Deel 2 van de jeugdreeks Er Was Eens... De Mens behandelt de beschavingen van Mesopotamië en Egypte.
De Laatste Vlucht (Romain Hugault + Romain Hugault / Régis Hautière) (SC/56p/€7,95)
> SC-versie van het in 2008 verschenen hardcoveralbum. Sindsdien nam de carrière van tekenaar Romain Hugault een hoge vlucht. De Laatste Vlucht was zijn debuutalbum. "1943-1945: De twintigste eeuw beleeft zijn donkerste uren. Terwijl de aarde schudt van de bommen, is de hemel het toneel van verbeten gevechten. Hoog in de lucht, boven de wolken, draaien de vliegtuigen om elkaar heen, binden mannen de strijd aan en kruist het lot hun vlucht. Vier piloten van verschillende etniciteiten stijgen op om hun missie tot een goed einde te brengen." Later dit jaar verschijnt nog deel 4 van Angel Wings, Hugaults jongste stripreeks op scenario van Yann.
• De Legendariërs 8: Klauwen en Veren (Patrick Sobral) (SC/48p/€6,95)
> "Na de aanval van Gruizel op de Legendariërs, komen ze bij bewustzijn als gevangenen in het hart van de stad van de Jaguarians. Gruizel zelf is uitgedost met een vreemd halssieraad en hij heeft een nieuwe naam: Prins Anoth. De vorst van de Jaguarians vertrouwt hem toe dat hij zijn broer is en vertelt hem de geschiedenis van zijn volk. Intussen balanceert Shimy op de rand van leven en dood. Alysia wordt nog steeds bedreigd met totale vernietiging…"
• Operatie Overlord 4: Commando Kieffer (Davide Fabbri + Bruno Falba) (HC/48p/€16,95) (met ex-libris)
> Operatie Overlord 4 volgt deze keer een Franse eenheid tijdens de slag van Normandië. "Engeland, 1944. Sergeant Clague filmt de voorbereidingen van operatie Overlord. Bij de strijdkrachten is er ook een Frans commando, onder leiding van een zekere Kieffer. Hun taak: Ouistreham schoonvegen, zich bij de 6de Airborne voegen aan de brug over de Orne, en oprukken naar Amfreville. Een zware opdracht, waarbij grote verliezen worden verwacht. Ze moeten hun doelen bereiken en innemen... of ter plaatse sterven."
De Orde van de Drakenridders 17: De Oorlog van de Sarden 1: Amarelle (Vax + Ange) (HC/48p/€16,95) (met A3-kunstdruk)
De Orde van de Drakenridders 18: De Oorlog van de Sarden 2: Arsalam (Vax + Ange) (HC/48p/€16,95)
> Van tekenaar Vax verschijnt Senseï bij Daedalus. Zijn kwaliteiten roemden we al in een eerdere bespreking van een album van De Orde van de Drakenridders. Daarvan tekende hij ook de delen 17 en 18 die voor het eerst in de reeks een tweeluik vormen. "Het zijn er duizenden... Sarden, stammen, krijgers, barbaren die zich op het rijk storten. Omringd door vijanden aan het hof staat de keizerin er alleen voor. In het kleine stadje Arsalam, op de grens met de wegen naar het westen en de Gesloten Zee, houden de Drakenridders stand. Ze bieden weerstand, al jaren lang, steeds opnieuw, tegen wilde horden. Zonder versterkingen, zonder bevoorrading. Hun vijanden zijn niet langer draken, maar mensen. En de wanhoop... en de twijfel..."
• Te Paard! 2: Hop Paardje Hop! (Miss Prickly + Laurent Dufreney) (SC/48p/€6,95)
> Voor de paardenliefhebbers.
De Verdwaalde Kapitein 1 (Jacques Terpant) (HC/56p/€16,95) (met ex-libris)
> Van Jacques Terpant verscheen bij Silvester de driedelige romanbewerking Zeven Ruiters. Zijn jongste project De Verdwaalde Kapitein (een tweeluik) is ook bij Silvester terechtgekomen. "1763. Naar aanleiding van het verdrag dat de Zevenjarige Oorlog beëindigde, draagt de koning van Frankrijk Amerika aan de Engelsen over. Maar in tegenstelling tot wat Voltaire dacht, gaat het niet om een paar hectares sneeuwlandschap, maar om het equivalent van het hedendaagse Canada en een twintigtal staten van de Verenigde Staten. Terwijl de weinige Franse soldaten hun bezittingen voor de roodjassen achterlaten, komen de indianen in opstand.Aangevoerd door Chief Pontiac nemen ze de vestingwerken van de Fransen over. Bij Fort de Chartres, aan de oevers van de Mississippi, zal de enige Franse kapitein die nog op zijn post is, het allerlaatste fort moeten overdragen aan de Engelsen. Maar hoe kunnen ze hun indiaanse bondgenoten, met wie ze hebben geleefd en soms zelfs getrouwd zijn, in de steek laten? Hoe kunnen ze gehoorzamen aan de bevelen van de koning zonder hen te verraden? Hoe kunnen ze hen helpen zonder zichzelf te verliezen? Maar wat wil de koning nou eigenlijk echt?"


Standaard Uitgeverij
20/05
TOP
• De Avonturen van Urbanus 174: Jezuf van Nazareth (Willy Linthout met assistentie van Steven de Rie + Urbanus / Willy Linthout) (SC/32p/€5,99)
> "Onder het huis van Urbanus, in de Romeinse ruïnes vinden ze een kruis waar iemand al tweeduizend jaar aan hangt. Ze verwarren hem met Jezus van Nazareth omdat de man ook wat kleine mirakels kan verrichten. Zo kan hij een friet omtoveren in een groot, gigantisch pak frieten..."
• F.C. De Kampioenen 94: De Tandartsassistente (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/32p/€5,99)
> "Mark moet van Bieke eindelijk een nieuwe baan zoeken. Zijn werk bij Radio Hallo brengt niet genoeg op en het gezin heeft het moeilijk. Mark stuit op een advertentie voor een 'tandartsassistente'. Daar zou hij uitermate geschikt voor zijn, denkt hij, gezien zijn opleiding in de geneeskunde. Maar de tandarts wijst hem prompt de deur. Hij werkt enkel met vrouwelijke assistenten. Mark zit in zak en as, want Bieke dringt aan. Hij besluit opnieuw zijn kans te wagen, maar dit keer verkleed als vrouw. De tandarts is in de wolken als hij de blonde verschijning ziet."
De Rode Ridder 254: De Vuurproef (Fabio Bono + Marc Legendre) (SC/32p/€5,99)
> "De Rode Ridder heeft gezworen dat hij Allis, de uitverkorene, naar Camelot brengt. In een van hun stopplaatsen horen ze over de Vuurproef, een behendigheidsspel waarmee een klein fortuin te winnen is. Dat is een buitenkans, want ze hebben geen duit meer. Johan heeft geen keus en schrijft zich in. Maar is de Vuurproef wel een spel en wordt het eerlijk gespeeld? Meer dan één deelnemer belandt in de vlammenzee en dan is het Johans beurt om te springen…"
• Suske en Wiske: De Pottenproever (Paul Geerts) (SC/56p/€6,99)
> Speciale editie in opdracht van de gemeente Olen met extra katern over Olen.
Suske en Wiske 339: De Planeetvreter (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€5,99)
> De Planeetvreter is het eerste album van Suske en Wiske nieuwe stijl. Aan het team achter deze aanpak is niets veranderd. De figuren zien er voortaan wat anders uit en ze hebben nu slagschaduwen. Ze dragen modernere kleren en schoenen en de kapsels zijn een beetje tot veel opgefrist. Lambik heeft een iets duidelijker snor, tante Sidonia heeft beentjes aan haar bril (Barabas daarentegen niet), ze draagt nu een broek en net als Wiske heeft ze borstjes. Over dat fenomeen is nogal wat inkt gevloeid en zijn er heel wat pixels over het internet gestuurd. Wij doen daar niet aan mee, we vragen ons eerder af welk kind met de maturiteit van Wiske nog met een lappenpopje rondloopt. Ook de bladschikking is grondig aangepast. De strakke en ook wel saaie structuur van vier stroken per blad is doorbroken. De pagina's kunnen nog wel in twee helften verdeeld worden (handig voor de publicatie in de krant), maar achtergronden verdwijnen nu van de bladrand, prenten zijn groter, hoger of breder dan vroeger of staan op andere prenten en er duiken meer close-ups op. Het geheel oogt dynamischer, maar helaas is de witmarge rond de tekeningen veel te klein waardoor werkelijk alle tekeningen in de middenvouw verdwijnen en sommige dubbelpagina's drukker overkomen dan de tekenaars bedoelden. Deze productietechnische fout zien we ook terug in De Rode Ridder, Fanny K., de Amoras-verhalen en wat minder in De Kiekeboes. Het scenario is nog meer toegespitst op kinderen vanaf acht jaar met wat minder humor en meer actie. Hoop en al zijn er een paar maatschappijkritische grapjes die voor meelezende ouderen zijn bedoeld, maar dat maakt het verschil niet meer. Volwassen lezers verwijzen we liever naar de collectie Suske en Wiske Classics of de jaarlijkse hommagealbums. Lees hier meer over alle andere plannen rond Suske en Wiske dit jaar.
• Suske en Wiske Classics 1: Het Geheim van de Gladiatoren (Willy Vandersteen) (SC/56p/€7,99)
• Suske en Wiske Classics 2: De Duistere Diamant (Willy Vandersteen) (SC/56p/€7,99)
• Suske en Wiske Classics 3: De Schat van Beersel (Willy Vandersteen) (SC/56p/€7,99)
• Suske en Wiske Classics 4: De Groene Splinter (Willy Vandersteen) (SC/56p/€7,99)
• Suske en Wiske Classics Integraal 1: Het Geheim van de Gladiatoren - De Duistere Diamant - De Schat van Beersel - De Groene Splinter (Willy Vandersteen) (HC/232p/€34,95)
> Het nieuwe deel 339 in de rode reeks start op de achterkant van de backcover met deel 300. De delen 67 tot 299 worden volgens dezelfde pagina met een regelmaat van een dozijn titels per jaar opnieuw uitgegeven in de witte reeks, Suske en Wiske Classics. Hiervoor gaat elke voorafgaande nummering op de schop en verschijnen de albums van weleer in een gloednieuwe uitvoering, op groter formaat, opnieuw ingekleurd en geletterd. In het Frans verschenen ze als zeer mooi verzorgde hardcovers, in het Nederlands gebeurt dat als softcover met flappen waarop extra info staat. Deze vier verhalen zijn ook gebundeld in een integrale die enkel in stripspeciaalzaken te koop zijn. Alleen in deze integrale staan per gebundeld verhaal twee achtergrondpagina's met onder meer de oorspronkelijke Kuifje-covers (voor de verhalen uit de blauwe reeks) of de aankondigingsstrook uit de kranten. De verhalen uit de blauwe reeks zijn de ingekorte versies, niet de oorspronkelijke Kuifje-weekbladversies.


Standaard Uitgeverij / Marvel
20/05
TOP
• Captain America 008 (Carlos Pacheco / Paul Renaud / Stuart Immonen / Mariano Taibo / Wade Von Grawbadger + Rick Remender) (SC/72p€6,99)
• Guardians of the Galaxy 008 (Yves Bigerel / Michael Del Mundo / Jake Parker / Adam Archer + Skottie Young / Joe Caramagna / Brian Michael Bendis) (SC/72p€6,99)
• Thor - God of Thunder 008 (Esad Ribic / Augustin Alessio / R.M. Guera / Simon Bisley + Jason Aaron) (SC/72p€6,99)
• Wolverine 008 (Kris Anka / Pete Woods + Paul Cornell) (SC/72p€6,99)
> Van zowel Captain America, Guardians of the Galaxy als Thor - God of Thunder verschijnen deze maand de laatste delen. Het verhaal is ook afgewerkt. Van Wolverine verschijnen nog twee delen om de verhaallijnen af te ronden. In september stopt Standaard Uitgeverij met de vertalingen van Marvel-comics.


Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
20/05
TOP
De Rode Ridder 254: De Vuurproef (Fabio Bono + Marc Legendre) (HC/36p/€59,99) (luxe met ex-libris)
De Rode Ridder 254: De Vuurproef (Fabio Bono + Marc Legendre) (HC/36p/€99,99) (superluxe met ex-libris)
• Suske en Wiske: De Zorgzoekers (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (HC/48p/€59,99) (luxe met ex-libris)
• Suske en Wiske: De Zorgzoekers (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (HC/€99,99) (superluxe met ex-libris)
Suske en Wiske 339: De Planeetvreter (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (HC/52p/€5,99) (luxe met ex-libris)
Suske en Wiske 339: De Planeetvreter (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (HC/52p/€99,99) (superluxe met ex-libris)
• Tijl Uilenspiegel 1: Opstand der Geuzen (Willy Vandersteen) (HC/€300,00) (superluxe, groot formaat)


Syndikaat
13/05
TOP
• Pim 3: De Pindakaaskoning (Rob van Barneveld) (SC/48p/€8,95)
> De Pindakaaskoning is het derde album van Rob van Barnevelds Pim. Deze keer pakt hij de legenden van de ridders van de ronde tafel aan voor een eigen versie met ruimteridders, draken, een heks, een moeras en een heel, scherp zwaard. Syndikaat verschijnt voortaan zonder het weggevallen Strip2000 als partner.


Uitgeverij 't Mannekesblad
06/05
TOP
• Piet Pienter en Bert Bibber 7: El Rancho Grande (SC/48p/€10,00) (heruitgave met nieuwe cover)
> "Dit is de eerste albumuitgave van deze oerversie. Het verhaal werd voorgepubliceerd in de krant Het Handelsblad. De aankondiging verscheen op 25 juli 1953, maar het verhaal ging pas van start op de 30ste van die maand en liep tot 2 januari 1954. Vier jaar na aanvang van dit verhaal hertekende Pom het integraal voor Gazet Van Antwerpen. Het is dan ook deze latere versie die we allemaal kennen in het album van Uitgeverij De Vlijt. Deze versie werd met de grootste zorg gerestaureerd."


Uitgeverij Xtra
13/05
TOP
• Sketchbook 7: Ladies First (Serge Baeken) (SC/400p/€29,00)
> De nieuwe vuistdikke bundel van Serge Baeken, met een selectie uit 2.222 modelschetsen van 28 modellen.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips