Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
Stripinvasie

Klik verder naar de eerder in januari verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Arboris
Ballon Media
Blake en Mortimer
Casterman
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Dupuis
Fantasia
Le Lombard
Microbe
nDurlie
Prestige
Saga Uitgaven
Scratch Books
Sherpa
Silvester
Standaard Uitgeverij
Standaard Uitgeverij / Marvel
Stichting Zet.El
Strip2000
Strip2000 / Syndikaat
Uitgeverij HUM!
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2017: februarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2018: januari
 
Arboris
28/01
TOP
De Complete Baard en Kale 5: Stomp Leidt de Dans: 10. De Pijlen van Nergens - 11. De Rare Pop - 12. De Ontwaakte Toar - 13. De Grote Strijd (Will + Maurice Rosy) (HC/208p/€27,50)
> "Deze vijfde bundel van De Complete Baard en Kale is weer van de hand van tekstschrijver Maurice Rosy met verhalen die voor het eerst werden gepubliceerd in het midden van de jaren 1960, als de tijden al beginnen te veranderen en het weekblad Robbedoes zich aanpast aan de nieuwe ontwikkelingen. Rosy zoekt meer en meer de fantasykant op, al blijkt in alle verhalen toch ook meneer Stomp niet ver weg te zijn!" Voor het eerst worden er vier in plaats van drie verhalen gebundeld.


Ballon Media
14/01
TOP
• Grootse Romans Gestript verzamelbox: 1. Reis om de Wereld in 80 Dagen - 2. Schateiland - 3. De Odyssee - 4. Don Quichot - 5. Madame Bovary - 6. Oliver Twist - 7. Jungle Book - 8. De Klokkenluider van de Notre Dame - 9. Robinson Crusoë (diverse auteurs) (9 x HC in box/49,95)
> Bij De Morgen liep vorig jaar een verzamelactie waarbij je negen verstripte romanklassiekers kon kopen. Nu zijn ze allen in een verzamelbox ook in stripwinkels te koop.


Blake en Mortimer
14/01
TOP
• De Avonturen van Blake en Mortimer 2: Het Geheim van de Zwaardvis (Edgar P. Jacobs) (SC/56p/9,95) (herdruk)


Casterman
14/01
TOP
De Avonturen van Kuifje: Kuifje in het Land van de Sovjets (Hergé) (SC/138p/10,95)
De Avonturen van Kuifje: Kuifje in het Land van de Sovjets (Hergé) (HC/138p/14,95)
De Avonturen van Kuifje: Kuifje in het Land van de Sovjets (Hergé) (HC/160p/32) (luxe met prent)

> Voor de lancering van dit voor het eerst volledig ingekleurde album werden kosten noch moeite gespaard. Het Belgische deel van de promotietournee en meer info over het album kan je hier als fotoreportage beleven. De luxe verschijnt in een oplage van duizend exemplaren, is zestien pagina's dikker, vertelt meer over Kuifje en over dit specifieke album en bevat een prent met een pagina die niet in de meeste reguliere edities en heruitgaven werd opgenomen, ook nu weer niet.


Daedalus
21/01
TOP
De 7 Wonderen 5: De Piramide van Cheops - 2565 v. Chr. (Carlos Magno + Luca Blengino) (HC/56p/€17,95)
> "Zijn bijnaam is de zwarte schrijver... Kemet werkt al jaren aan het hof van farao Horo Medjedu tot hij plots wordt ontboden in Gizeh waar hem een delicate missie wordt toevertrouwd. Hij moet de moordenaar zien te ontmaskeren die de architecten van de Grote Piramide, het grafmonument voor de farao, een voor een en op rituele wijze heeft uitgeschakeld. Maar hoe dichter hij bij de moordenaar komt, hoe meer hij te weten komt over de ware bedoelingen van de ontwerpers van de piramide."
Alice Matheson 1: Dag Z (Philippe Vandaële + Jean-Luc Istin) (SC/56p/€8,95)
> Alice Matheson is een nieuwe conceptreeks bij Daedalus die uit de koker komt van Jean-Luc Istin. De (eerste) cyclus zal zes delen tellen met per album een andere tekenaar. In het Frans zijn de eerste vijf delen al uit. Voor deel 4 en 5 riep Istin de hulp in van Stéphane Betbeder (Bunker, Deep, Orakel) als co-scenarist. Daedalus brengt de albums kort na elkaar uit in softcover. Het hoofdpersonage is een seriemoordenaar, maar dat is oké want het is in haar buurt toch vergeven van de zombies... "De sexy en briljante verpleegster Alice Matheson had misschien wel chirurg kunnen zijn in St. Mary in Londen. Ze heeft alle capaciteiten: het IQ, de stalen zenuwen,... Maar die job zou haar onnodig blootstellen. Alice is namelijk een engel des doods: een koele en berekende psychopaat die terminale patiënten uit het ziekenhuis vermoordt. Ze leidt een dubbel leven, dat plots gecompliceerder lijkt te worden wanneer een van haar slachtoffers na een dodelijke injectie toch terug opstaat. Londen blijkt het epicentrum in de nieuwe epidemie: de lopende doden! Zelfs voor een seriemoordenaar is dit alles wat storend."
Aquablue 15: Gan Eden (Reno + Régis Hautière) (HC/48p/€17,95)
> "Gan Eden zet de Standard-Island-cyclus van de sf-reeks Aquablue verder. "De Standard-Island, de eerste van een reeks luxecruiseschepen die de toeristen naar de maagdelijke lagunes en blauwe waters van Aquablue moeten voeren, valt in handen van een lokale terroristenbende. Die dreigen ermee alle voor deze maidentrip uitgenodigde vips om te brengen indien hun eisen niet worden ingewilligd. Nao en Carlo doen al het mogelijke om de slachtoffers te bevrijden. Maar onder de aardbewoners die zich gevestigd hebben op Aquablue doet deze gijzelingsactie vragen rijzen over hun verdere relaties met de oorspronkelijke bewoners, relaties die de jongste tijd toch al onder behoorlijke druk kwamen te staan... Op aarde stelt Maurice Dupré een onderzoek in naar het doen en laten van de mysterieuze rederij die de Standard-Island van stapel deed lopen."
Heiligdom Genese 1 (Stefano Raffaele + Philippe Thirault / Christophe Bec) (SC/56p/€8,95)
> Tussen 2004 en 2010 gaf Arboris de vertalingen uit van Heiligdom, een donkere trilogie van Christophe Bec en Xavier Dorison. In januari en februari geeft Daedalus het tweeluik Heiligdom Genese uit dat aan de trilogie voorafgaat. Bec treedt nu op als co-scenarist met Philippe Thirault (De Droom van Jeruzalem, O'Boys) aan zijn zijde. Stefano Raffaele tekende de twee albums. Hij tekende op scenario van Bec al de trilogieën Pandemonium en Sarah en werkt mee aan de reeks Prometheus. De inhoud van de prequel: "Syrië, de Ras-Shamra-woestijn, 1934. Toevallig wordt er een ingang van een enorme ondergrondse tempel ontdekt. Een archeologisch team onder leiding van professor Delorme komt ter plaatse om onderzoek te doen. Maar het project wekt de interesse van de nazi's, die een detachement ter plaatse sturen om met geweld de site over te nemen. Ze dwingen de onderzoekers om Moth, een boze godheid, te wekken om zo het ultieme wapen te bouwen."
• De Onthoofde Arenden 21: De Hand van de Profeet (Michel Pierret) (SC/48p/€17,95)
> Dit verhaal verheen verscheen ook al in de gebundelde editie met deel 22 erbij. Hier kan je een bespreking lezen van die bundeling.


Dargaud
14/01
TOP
Bollie & Billie 34: Billie Apporteert als de Beste! (Jean Bastide + Christophe Cazenove) (SC/72p/6,95)
> Jean Bastide is de nieuwe tekenaar van de gagreeks Bollie & Billie. Dat is een verrassende carrièreswitch want Bastide kennen we eigenlijk van de Samber-spin-off De Oorlog van de Sambers: Hugo & Iris, het tweeluik Notre Dame en zijn medewerking aan de fantasyromanverstripping Elric. Christophe Cazenove zal voortaan de gags bedenken over het rosse jongetje en de cocker spaniël. Cazenove heeft al een rits gagreeksen op zijn naam staan en houdt daarbij de vinger aan de pols van wat er leeft bij kinderen en jongeren. Denk maar aan Bff's, Kathy's Kat en niet in het minst aan de meidenstrip Sisters. In Diep in de Zee en Insecten gaat hij meer didactisch te werk. Bastide en Cazenove volgen Laurent Verron op, de voormalige assistent van Bollie & Billie-bedenker Jean Roba. Na Roba's dood nam Verron de reeks over. Hij tekende zeven albums. Nu is het tijd voor iets anders. Momenteel legt hij zich toe op diverse projecten. Een ervan is het 'ware' verhaal van de jongen op wie de Franse tekenaar Rob-Vel zijn stripfiguur Robbedoes baseerde. Yves Sente (XIII, Thorgal, Blake en Mortimer) schrijft het verhaal.
• De Laatste Tempelier 6 - seizoen 2 deel 2: De Eenarmige Ridder (Bruno Rocco + Raymond Khoury) (SC/72p/7,95)
> Stripliefhebber Raymond Khoury bewerkte zijn eigen succesroman De Laatste Tempelier (waarvan ook een tv-reeks bestaat) naar een vierdelige stripreeks, getekend door Miguel Lalor (die nu met Stephen Desberg het niet-vertaalde Le Rédempteur tekent). Ook het vervolg op het boek werd verstript, getekend door Bruno Rocco. Dat gebeurde in twee delen waarvan het slot nu in de winkels ligt. "In deze spannende tweede cyclus draait alles om de zoektocht naar oude geschriften. In 1203 slaagden enkele tempeliers erin om geheimzinnige documenten uit het belegerde Constantinopel te smokkelen. De documenten zouden zeer gevoelige informatie bevatten. Zo gevoelig dat ze zelfs de fundamenten van onze huidige Westerse maatschappij onderuit zouden kunnen halen, als ze in verkeerde handen vallen. FBI-agent Reilly vreest dat er een link is met recente, terroristische aanvallen... Een bijzonder spannende ontknoping!"


Dark Dragon Books
28/01
TOP
• Arelate 4: De Kronieken van Neiko (Laurent Sieurac + Laurent Sieurac / Alain Genot) (SC/64p/€8,95)
> Het leerzame Arelate 4 en 5 (waarvan nu deel 4 verschijnt) vormen samen een cyclus. "Vaar mee op de schuit van Neiko over de Rhône vanaf Arles. Op harde wijze leert hij over de rivier te navigeren naar Lugdunum, de stad van beloften en de stad van zijn vriend Vitalis. Vitalis heeft zijn nieuwe carrière als gladiator bekroond met zijn eerste overwinning in het amfitheater. Maar Neiko heeft belangrijker zaken met zijn vriend te bespreken. Hij wil het mysterie van de moord op zijn vriend en mentor Atticus ontrafelen."
Hedge Fund 1: De Snelle Jongens (Patrick Hénaff + Tristan Roulot / Philippe Sabbah) (SC/56p/€8,95)
Hedge Fund 2: Giftige Activa (Patrick Hénaff + Tristan Roulot / Philippe Sabbah) (SC/56p/€8,95)
> Na het piratentweeluik Het Testament van Kapitein Crown koos het auteursduo Patrick Hénaff en Tristan Roulot voor een compleet ander project. Het werd de financiële thriller Hedge Fund, een trilogie. "Dit scenario is gebaseerd op echte gebeurtenissen en brieven waarin het koude en meedogenloze cynisme van de financiële wereld pijnlijk duidelijk wordt. Philippe Sabbah, een van de co-schrijvers, kent deze omgeving heel goed, waarmee hij scherpte en geloofwaardigheid aan dit project toevoegt. De top van de financiële wereld is verwikkeld in een meedogenloze samenzwering. Hedge Fund omvat de kronieken van de opkomst van Frank Carvale, verzekeringsmakelaar. Hij is de rijzende ster naar de hoogste niveaus van de internationale financiën. Van Hong Kong tot New York is hij de nieuwe, gouden jongen. Maar hij wordt onbewust geleid door een machiavellistische mentor die op zoek is naar wraak. Zo zal Frank een belangrijke rol in de geplande ondergang van de wereldeconomie moeten spelen."
Meta-Baron 3: Orne-8, de Techno-Kardinaal (Niko Henrichon + Jerry Frissen naar Alejandro Jodorowsky) (SC/56p/€8,95)
> Van Meta-Baron zullen vier tweeluiken verschijnen waarvoor Valentin Sécher en Niko Henrichon elkaar per tweeluik afwisselen. Het tweede tweeluik wordt dit jaar een feit, getekend door Henrichon. "De Techno-orde staat aan de rand van de afgrond: de Epyfiet, de interstellaire brandstof die onmisbaar is voor hun oppermacht, raakt op. In het diepste geheim krijgt de ambitieuze kardinaal Techno-Orne-8 de opdracht om dit tekort dringend aan te vullen. Om meer Epyfiet te kunnen opsporen duikt hij in de geschiedenis van de voorouders van de Meta-Baron en ontdekt dat de sleutel tot de oplossing van dit probleem bij de Meta-strijder ligt. Maar die is, ver van de intriges van de bekende werelden, van plan om zijn vleselijke genoegens te botvieren en zich te wijden aan doodsangst."
Star Wars: Confrontatie op Smokkelaarsmaan 3 (Stuart Immonen + Jason Aaron) (SC/48p/€8,95)
> Laatste deel van de miniserie.
Star Wars: Darth Vader: Schaduw en Geheimen 3 (Salvador Larroca + Kieron Gillen) (SC/48p/€8,95)
> In de Star Wars-subreeks Darth Vader komt de trilogie Schaduw en Geheimen nu tot een einde. Deze wordt gevolgd door de tweeluiken Tegenslag en De Shu-Torun Oorlog.
• WW2.2 - Een Andere Tweede Wereldoorlog 7: Parijs, Mon Amour (Hervé Boivin + David Chauvel) (SC/64p/€8,95)

> In dit laatste deel komt de atoombom ter sprake. "Zomer 1944. Peenemünde. Na de mislukte invasiepoging van Groot-Brittannië en de val van Keulen lijken de geallieerden de strijd te hebben gewonnen. Maar kanselier Himmler heeft zijn hoop gevestigd op het nieuwe wapen dat in het grootste geheim wordt gecreëerd door Duitse wetenschappers. Zijn vijanden weten ervan en daarom droppen ze een klein groepje soldaten met parachutes in het hart van het Reich, met de opdracht die 'splijtingsbom' te vinden en zo mogelijk onschadelijk te maken. Want die bom zou de loop van de oorlog weleens helemaal kunnen veranderen."

Dark Dragon Books Games Collection
Assassin's Creed: Vuurproef 1 (Neil Edwards + Anthony Del Col / Conor McCreery) (SC/64p/€8,95)
Assassin's Creed: Vuurproef 2 (Neil Edwards / Ivan Nunes + Anthony Del Col / Conor McCreery) (SC/64p/€8,95)
> Dark Dragon Books pikt de draad weer op van de Assassin's Creed-strips, niet te verwarren met de Franse stripreeks die in vertaling bij Ballon Comics verschijnt. In het tweeluik Vuurproef maken we kennis met een nieuweling. "Charlotte de la Cruz is hoog opgeleid maar werkt onder haar niveau. Ze verspilt haar tijd met het napluizen van samenzweringscomplotten van de duistere kant van het internet. Als er een echt complot haar leven binnenkomt denderen, wordt ze meegevoerd naar de wereld van de Assassins, een eeuwenoude, duistere organisatie van huurmoordenaars. Zij gebruiken de gestolen Animus technologie om herinneringen van hun voorouders te beleven alsof ze er zelf bij waren. Charlotte draagt een geheim in haar bloed. De genetische herinneringen aan een voorouder die in Salem was ten tijde van de heksenjacht. Zijn naam was Tom Stoddard en wat hij heeft moeten aanschouwen, heeft gevolgen voor de mensen in deze tijd. Terwijl Charlotte als Assassin wordt getraind, onderzoekt ze het verleden van haar voorouder. Zal ze op tijd de vaardigheden bezitten die noodzakelijk zijn voordat de Tempeliers haar voor eeuwig het zwijgen opleggen?"


Dupuis
14/01
TOP
• De Blauwbloezen 21: De 5 Schoeljes (Willy Lambil + Raoul Cauvin) (HC/48p/6,95) (herdruk)
• De Blauwbloezen 53: Blauw Bloed bij de Blauwen (Willy Lambil + Raoul Cauvin) (HC/48p/6,95) (herdruk)


Fantasia
14/01
TOP
De Veerman (Hermann + Yves H.) (HC/64p/69,99) (luxe met prent)
> Luxe-editie van Hermanns jongste one-shot in een gelimiteerde oplage van 195 exemplaren met gesigneerde prent.


Le Lombard
14/01
TOP
De Nieuwe Avonturen van Clifton 1: Spookrijders onder Invloed (Turk + Zidrou) (SC/48p/7,95)
> Na De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers en De Nieuwe Avonturen van Bob Morane probeert Le Lombard in het Nederlands hetzelfde trucje toe te passen door het comebackalbum van Turk en Zidrou (dat in het Frans gewoon deel 22 was) als De Nieuwe Avonturen van Clifton te lanceren. Dan doen we maar alsof de nooit vertaalde delen 20 en 21, allebei getekend door Michel Rodrigue, niet bestaan. Maar er is misschien een lichtpuntje. We vernamen dat er interesse is voor de Nederlandstalige uitgave van de integrale reeks die Le Lombard in 2011 in zes delen uitgaf. Daarin stonden alle toen 21 albums opgenomen, telkens met een achtergronddossier. Helaas negeerde de uitgeverij heel wat oude kortverhalen uit bijvoorbeeld Super Kuifje. Nu goed, het nieuwe verhaal Spookrijders onder Invloed kreeg in het Frans goeie kritieken, op de backcover staat al een volgend album van het nieuwe duo anagekondigd. Turk tekende de reeks tussen 1969 en 1983 op scenario van Bob de Groot. Deze laatste liet inmiddels ook Turks andere reeks Leonardo over aan Zidrou. Het nieuwe Clifton-verhaal: "Schande in het Verenigd Koninkrijk! Om een mysterieuze reden beginnen meer en meer automobilisten rechts te rijden in het verkeer, net zoals de vulgaire Fransen! Uiteraard leidt dat tot ongelukken op de baan. Is er een complot? Enkel Kolonel Clifton is in staat het raadsel op te lossen. De grote terugkeer van de meest Britse detective uit de stripwereld!"


Microbe
28/01
TOP
Het Eiland (Lorenzo Palloni) (HC/124p/€24,95)
> Microbe is een gloednieuwe uitgeverij die ongeveer maandelijks twee nieuwe strips op de markt wil brengen. Vooreerst zou het dikke one-shot Het Eiland van de Italiaanse auteur Lorenzo Palloni je weleens aangenaam kunnen verrassen. In een nabije toekomst woedt er een wereldwijd conflict. Een groep gevangenen (mannen, vrouwen en kinderen) ontsnapt tijdens een transport en vestigt zich op een eilandje waar het een minidemocratie sticht. Het wordt een gesloten gemeenschap waar de oorlog niet langer doordringt. Op een dag bereikt een gewonde, zwarte soldaat hun dorpje en dat zet alle afspraken en regels op het spel. De soldaat verbergt trouwens iets. De eilandbewoners vallen uiteen in twee kampen: zij die de soldaat willen doden om de gemeenschap tegen andere mogelijke indringers te beschermen en zij die de soldaat in hun midden willen opnemen.
Moederland 1 (Frédéric Blier + Christian Lax) (HC/56p/€18,95)
> Moederland is van oorsprong een tweeluik uit de collectie Aire Libre (de Franse versie van Vrije Vlucht) van Dupuis. Net in de periode toen het eerste album in 2007 verscheen, begon Dupuis minder en minder te vertalen. Tekenaar Frédéric Blier was een leerling van Christian Lax (De Teenloze Adelaar, Vinkenbrood, De Kraai) bij wie hij een cursus striptekenen volgde. Het leidde naar een vruchtbare samenwerking waarbij Blier voor zijn debuut een overtuigende indruk maakte. Lax bedacht voor hem een verhaal met als hoofdthema Afrikaanse stamleden die worden ingelijfd om voor de koloniale bezetter te gaan vechten in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vechten dus voor een maatschappij die hen knecht. De Afrikanen hopen dat hun meesters als dank voor hun inzet meer tolerantie zullen opbrengen en misschien zelfs een kans bieden op een tijdperk van vrijheid. Maar daar zal hoofdrolspeler Ousmane Dioum nog lelijk van opkijken. Ook het lot van zijn Franse strijdmakker Jean Gadoix hangt aan een zijden draadje.


nDurlie
21/01
TOP
COLLE 1: Seizoen 2012-2013 (nDurlie) (SC/82p/12,50)
> "De leukste momenten van je leven wil je niet vergeten. nDurlie deelt die herinneringen al enkele jaren op haar Facebookpagina. In deze eerste bundel vat de jonge, Gentse twintiger het seizoen 2012 en 2013 samen. Ze krijgt haar diploma (Master in de Audiovisuele Kunsten Film) en gaat op zoek naar werk, zelfstandigheid, vriendschap en liefde. De COLLE-avonturen zijn te volgen op: www.facebook.com/nDurliepage."


Prestige
21/01
TOP
Huiver zonder Hoop: Morgen voor een Verschrikkelijk Geluk - Idee van een Miljoen - Eind Goed Al Goed (Michal Suchánek + Ondrej Neff) (HC/112p/€24,95)
> Bundeling van drie sf-verhalen.


Saga Uitgaven
14/01
TOP
• Succubus 5: Nayeli (Gianluca Pagliarani + Thomas Mosdi) (HC/48p/19,99)
> Na een lange pauze van de vertalingen van Succubus mag je je in de eerste maanden van 2017 verwachten aan de delen 5 en 6 van de soft-erotische reeks met historische achtergrond. Deel 5 speelt zich af in de zestiende eeuw in Midden-Amerika. "Nieuw-Spanje, 1574. De rechtbank van de inquisitie is al drie jaar lang in Mexico gevestigd, verbrandt voor het eerst slachtoffers in het openbaar en gaat over tot de eerste boekverbrandingen. Niet ver daarvandaan, in een dure woning, vertrouwt een jonge indiaanse aan Doña Inés een antiek manuscript toe dat aan haar volk toebehoort: de Codex Veneficiis, het toverboek. De jungle van Yucatán, 1519. Azteekse krijgers dringen het Mayagebied binnen om gevangenen te maken die ze kunnen offeren aan hun bloeddorstige goden. Het vredige bestaan van Nayeli wordt onherroepelijk op stelten gezet terwijl een van de ongelofelijkste pagina's uit de geschiedenis van de succubi wordt opengeslagen!"
• De Torens van Schemerwoude integraal I: 1. Babette - 2. Eloise van Montgri - 3. Germain - 4. Reinhardt - 5. Alda (Hermann) (HC/272p/65)
• De Torens van Schemerwoude integraal II: 6. Sigurd - 7. William - 8. De Seltsjoek - 9. Khaled - 10. Olivier (Hermann) (HC/268p/65)

> Het snelle verkoopsucces van Sherpa's integrale van Comanche noopte Saga Uitgaven tot een grotere oplage van de twee integrales van de middeleeuwse reeks De Torens van Schemerwoude, eveneens een klassieker van Hermann. Het gaat om twee bundels met de eerste tien delen van het epos die samen een lange cyclus vormen "waarin ridder Aymar van Schemerwoude zich de queeste heeft opgelegd om zijn domein te heroveren. Deze beslissing leidt hem via belangrijke omwegen op een lange reis, in en buiten Europa, naar onder meer Palestina. Hij krijgt heel wat te verduren, maar hij bouwt ook hechte vriendschappen op en beleeft enkele mooie romances. En steeds is er die drang naar avontuur." Elke integrale is voorzien van een lijvig achtergronddossier, een covergalerij en een portfolio met illustraties die Hermann maakte voor ex-librissen, affiches en diverse meer. Het dossier is in kleur, de opnieuw geletterde strips zijn in zwart-wit. Enkele foutjes uit het verleden (Montgri in plaats van Grimbergen, Seltsjoek in plaats van Seldsjoek) zijn alvast hersteld.

Collectie Bamboe
De Erfenis van de Duivel 4: De Apocalyps (Paul Gastine + Jérôme Félix) (SC/48p/8,99)
Het Oog van de Dobermanns 3: De Grijns van de Oude Aap (Beb Zanat + Patrick Cothias / Patrice Ordas) (SC/48p/8,99)
De Soldaat en de Negerin (Sébastien Morice + Didier Quella-Guyot naar Guy de Maupassant) (HC/56p/19,99)
> In november verscheen het one-shot De Post- en Liefdebezorger van het duo Sébastien Morice en Didier Quella-Guyot. Saga Uitgaven geloofde daar zo sterk in dat het niet wachtte op de reacties van het publiek om ook al hun andere one-shot De Soldaat en de Negerin (naar een verhaal van Guy de Maupassant) in productie te steken. Het verschijnt enkel in hardcover. "Eind negentiende eeuw heeft vader Boitelle zich neergelegd bij een leven tussen het afval en rijdt hij met zijn kar naar al het vuile werk dat men aan hem toevertrouwt. Tijdens een bezoek aan het huis van meester Auballe blijft hij staan voor een beeldje van een 'negerin' dat in hem herinneringen oproept. Op aandringen van zijn gastheer vertelt hij over zijn jeugd als soldaat in Le Havre waar hij droomde bij de exotische vogels en de schepen die naar verre landen afscheepten. Hij heeft het vooral ook over zijn verliefdheid op de mooie Norène, een jonge, Afrikaanse serveerster in het Café des Colonies. Hoewel de jonge soldaat van dan af aan een immense passie beleeft, stuit hij ook op het platvloerse racisme en op de weerstand van zijn ouders die haar voor een huwelijk naar hun zin 'te zwart' vinden."


Scratch Books
28/01
TOP
• Canciones (Tobias Tak naar de gedichten van Federico García Lorca) (HC/160p/€25,90)
> "Federico García Lorca is een van de voornaamste literaire figuren van Spanje. Zijn gedichten staan bekend om hun passie, levenslust, melancholie en rijke beeldtaal. In 1927 publiceerde hij zijn Canciones, een bundel die hij zelf omschreef als een ode aan Andalusië met 'zigeuners, paarden, aartsengelen, Joodse en Romeinse briesjes, rivieren, misdaden, en het vermoeden van smokkelaars’. Tobias Tak bewerkte twintig van deze gedichten tot een reeks rijk gedetailleerde en kleurrijke pentekeningen, waarin hij kracht en schoonheid van Lorca's woorden op een volstrekt originele manier verbeeldt. De illustraties bevatten zowel de Spaanse originele tekst als de Nederlandse vertaling van Tak. Het grenzeloze verbeeldingsvermogen van Taks illustraties voegt een nieuwe dimensie toe aan Lorca’s poëzie. Met deze bundel maakt Tobias Tak het kleurrijke en sfeervolle landschap van Lorca’s poëzie toegankelijk voor een nieuw publiek."


Sherpa
21/01
TOP
Blueberry: Vogelvrij & Angel Face (Jean Giraud + Jean-Michel Charlier) (HC/96p/€49,95)
> Sherpa heeft wat met westernklassiekers. De uitgeverij publiceert al langer groot uitgevoerde, opnieuw vertaalde en geletterde versies uit van Blueberry. Met de gebundelde verhalen Vogelvrij en Angel Face wordt de cyclus De Schat van de Confederalen afgesloten. Ondertussen is Sherpa ook al begonnen met Comanche-bundelingen op groot formaat en eerstvolgend wordt de reeks Jonathan Cartland opnieuw gelanceerd als Cartland, ook op groot formaat en met extra's.


Silvester
28/01
TOP
Acriborea 4: De Zwermen (Stéphane Créty + Séphane Cordurié) (HC/48p/€16,95)
> Voorlaatste deel van de reeks waardoor de zekerheid vergroot is dat Silvester de reeks compleet zal vertalen. "De Nominoss hebben de beschermende ring rond de tweede golf migranten doorbroken. Twaalf miljoen kolonisten hebben geen enkele bescherming meer! De oorlog op Acriborea nadert het kookpunt, en op Hope hebben de Phasmiden de wapens opgenomen. Dat ziet er slecht uit voor de mensen. De Phasmiden zijn immers speciale krijgerinsecten die tot de efficiëntste in hun soort horen. Desondanks heerst er hoop vanwege de bijzondere eigenschappen van kolonel Palliger en zijn onzekeren..."
Arctica 8: Ultimatum (Bojan Kovacevic + Daniel Pecquer) (HC/48p/€16,95)
> De vertaling van Arctica 8 volgt vrij snel na het Franse album dat in november verscheen. "Om hun tegenstanders te dwarsbomen en om te proberen de door de buitenaardsen achtergelaten belangrijke boodschap eindelijk te ontcijferen, zijn onze vier helden, die nog steeds op de vlucht zijn, tot alles bereid... Gevangen in een detentiekamp in Siberië, weten Dakota, Lulha, Mismy en Bill te ontsnappen. Ze vluchten vervolgens een verboden gebied in, dat besmet is als gevolg van de explosie van een kerncentrale. Voor hen zijn de problemen nog maar net begonnen. De president van de Verenigde Staten wil absoluut kennis maken met Lulha. En deze ontmoeting zal niet zonder gevolgen voor de mensheid blijven..." Van scenarist Daniel Pecqueur verschijnt dit jaar ook nog deel 12 in de reeks XIII Mystery, getekend door Philippe Buchet (Konvooi), over Alan Smith, de zoon van Abe en Sally Smith.
Empire 4: De Mutator (Igor Kordey + Jean-Pierre Pécau) (HC/56p/€16,95)
> Tien jaar na de trilogie Empire starten Igor Kordey en Jean-Pierre Pécau (van wie deze week ook een nieuw deel van De Verborgen Geschiedenis verscheen) met een nieuwe cyclus van de steampunkstrip. "1820. De Mutator slaat toe, telkens weer, van Istanbul tot Caïro... Sint Elmo en Nodier, de twee beste spionnen uit het Franse Rijk, keren terug voor een nieuwe explosieve missie! In Istanbul werd een aanslag tegen Napoleon beraamd. De geheimzinnige Mutator, die de gedaante van eender wie kan aannemen, wist door te dringen tot in de entourage van de Franse keizer. Saint Elme en Nodier worden naar Egypte geroepen: beide agenten moeten dringend de identiteit van dit duivelse personage achterhalen, voor het te laat is. Maar Nodier komt voor een verrassing te staan..."
De Orde van de Drakenridders 16: De Godin (Brice Cossu + Ange) (HC/48p/€16,95)
> Af en toe verschijnt er nog eens een album in de langlopende reeks De Orde van de Drakenridders. Brice Cossu heeft daar al een aantal delen van getekend, zo ook deel 16. "Wanneer ze bijna worden afgemaakt door een draak, worden twee ridders gered door de tussenkomst van dorpelingen, die door ze te helpen de oude voorspellingen volgen. Een gigantisch standbeeld wordt gevonden: dat van 'de godin', een matriarchale, vrouwelijke en machtige godheid. In een wereld waar de priesters van Haman de wet stellen, is de verleiding groot voor de Orde van de Drakenridders om de godin te steunen en een nieuwe macht op te leggen..."
• De Verborgen Geschiedenis 29: Operatie Bojinka (Igor Kordey + Jean-Pierre Pécau) (HC/56p/€16,95)
• The Walking Dead 9 (Charlie Adlard + Robert Kirkman) (SC/68p/€7,95)
• The Walking Dead 10 (Charlie Adlard + Robert Kirkman) (SC/68p/€7,95)
• The Walking Dead 11 (Charlie Adlard + Robert Kirkman) (SC/68p/€7,95)
• The Walking Dead 12 (Charlie Adlard + Robert Kirkman) (SC/68p/€7,95)
> Sinds december liggen de hardcovers van Walking Dead 22 en 23 in de winkel. De lezers die de stripreeks pas na de komst van de populaire tv-serie hebben leren kennen en de strips liever in softcover kopen, kunnen nu hun hartje ophalen want The Walking Dead (met lidwoord, juist) deel 9, 10, 11 en 12 zijn zopas verschenen. De covers zijn niet eerder gebruikt voor de hardcovers.
Wollodrïn 6: Hij die Slaapt (2/2) (Jérôme Lereculey + David Chauvel) (HC/56p/€16,95)
> Slot van het derde tweeluik. Een volgend tweeluik staat al op stapel. De reeks zal uiteindleijk tien delen telen.


Standaard Uitgeverij
21/01
TOP
• De Avonturen van Urbanus 172: Miss Slons (Willy Linthout met assistentie van Steven de Rie + Urbanus / Willy Linthout) (SC/32p/€5,99)
> "De nieuwe Eufrazie slaagt er voor de zoveelste keer in de jaarlijkse verkiezing tot Miss Slons te winnen. Netteke is stikjaloers en biedt zich aan als kuisvrouw bij de familie Urbanus. Maar ze is er eigenlijk op uit om hen te vermoorden. De Urbanussen weten haar moordpoging te overleven. Uiteindelijk komt Netteke in de gevangenis terecht, waar René en Modest haar verkopen aan het slachthuis."
• F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 18: De Spoken van de Doedelzak (Wim Swerts / Vanas + François Corteggiani / Hec Leemans) (SC/32p/€5,99)
> "Mark vindt een vreemde doedelzak tussen de rommel van Fernand. Hij probeert erop te spelen, maar er komt enkel stof uit de klankbuizen. Oma Boma komt aanzetten met goed nieuws: iedereen mag mee naar Schotland. Blijkbaar heeft Porei Schotse voorouders en via een lange omweg erft hij nu een vervallen herberg op de oevers van Loch Eliott. Wanneer onze vrienden na een lange reis de herberg bereiken, worden ze gewaarschuwd dat het er spookt. Welk avontuur staat hen te wachten?"


Standaard Uitgeverij / Marvel
21/01
TOP
• All New X-Men 007 (Giuseppe Camuncoli /Stuart Immonen / David López / Chris Bachalo / Andrew Currie / Wade Von Grawbadger / Cam Smith / Terry Pallot / Tim Townsend / Al Vey / Mark Irwin / Victor Olazaba / Jaime Mendoza + Jason Aaron / Brian Michael Bendis / Brian Wood) (SC/72p/€6,99)
• Iron Man 007 (Joe Bennett / Scott Hanna + Kieron Gillen) (SC/72p/€6,99)
The Superior Spider-Man 007 (Humberto Ramos / Ryan Stegman / Victor Olazaba / John Livesay + Dan Slott) (SC/72p/€6,99)
• Uncanny Avengers 007 (Daniel Acuña + Rick Remender) (SC/72p/€6,99)


Stichting Zet.El
14/01
TOP
De Hemel boven het Louvre (Bernar Yslaire + Jean-Claude Carrière) (HC/72p/€21,95)
> Sinds Stichting Zet.El IJstijd vertaalde, koesterden we de hoop dat de uitgeverij ook het album van Bernard Hislaire alias Bernar(d) Yslaire zou oppikken. Eveneens in opdracht van het Franse Louvremuseum maakte Yslaire in samenwerking met Jean-Claude Carrière (die de scenario's neerpende van de films Belle de Jour, The Unbearable Lightness of Being en Cyrano de Bergerac) een album dat in het Frans en Engels uitgegeven raakte. De vertaling is nu een feit. Enkele jaren geleden hebben we dit album al voorgesteld in onze rubriek Klare Taal. Daar kan je nog steeds terecht voor de inhoud van dit bijzondere album. De precieze verschijningsdatum was 11 januauri 2017 en die datum viel samen met de zestigste verjaardag van Yslaire. Dit voorjaar verschijnt het slot van de derde prequelspin-off Maxime & Constance.


Strip2000
14/01
TOP
Kale Kop 4: Mevrouw de Dood (Serge Ernst + Zidrou) (SC/48p/€7,95)
> Evelien, het meisje met wie Zita een kamer deelt op de kinderafdeling van het ziekenhuis, moet geopereerd worden. Zita toont andermaal aan dat ze een beste vriendin is, maar is dat voldoende?
Tamara 11: Wat een Familie! (Christian Darasse / Bosse + Zidrou) (SC/48p/€7,95)
> Zidrou heeft beslist om met Tamara te stoppen om zich meer aan zijn andere reeksen en nieuwe projecten te wijden, maar de gagreeks zal nog wel vervolgen.


Strip2000 / Syndikaat
14/01
TOP
• Ik Mik 2 (Maikel Verkoelen) (SC/48p/€8,95)
> "Striptekenaar Mik ondervindt ook dit keer weer dat het helemaal niet zo makkelijk is om een stripfiguur te zijn! Wat doe je als je beste vriend, van de bank, in duizend stukken valt? Wat doe je met een toaster die graag in bad wil? En wat als de door jou bedachte stripfiguur je eigen strip overneemt? Kan de liefde alles redden of is dit alles gewoon een slecht getekende droom?"


Uitgeverij HUM!
28/01
TOP
De Kraai op Gymschoenen (Fred) (HC/64p/€19,95)
> "Herman Kraay wordt op een goede morgen wakker. In de spiegel ziet hij tot zijn schrik dat hij is veranderd in een kraai. Een kraai, compleet met snavel, veren en bovendien: met sneakers aan! Auteur Fred gebruikt dit kafkaeske gegeven om stil te staan bij hoe het is om in onze moderne samenleving 'anders' te zijn. Laat het maar aan de maker van Philemon over om dat heel fijntjes uit te werken."


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips