Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
Stripinvasie

Klik verder naar de eerder in december verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Ballon Comics
Big Balloon Publishers
Blake en Mortimer
Bries
Casterman
Catullus
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Davidsfonds Uitgeverij
Dupuis
Le Lombard
Nanuq
Pelikaanpers
Personalia
RW Uitgeverij
Sherpa
Silvester
Standaard Uitgeverij
Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
Strip2000
Strip2000 / Syndikaat
Uitgeverij Ambrosius
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2016: december
2017: januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovember
 
Ballon Comics
17/12
TOP
• Assassin's Creed Conspiracies 1: Die Glocke (Jean-Baptiste Hostache + Guillaume Dorison)
> "Europa, Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bloedstollende wedloop om als eerste een atoombom te ontwikkelen, treedt Eddie Grom toe tot het broederschap van de Assassijnen. Hij slaagt erin om te infiltreren bij de aartsvijand, de Tempeliers. Lukt het hem om hun plannen voor het creëren van een massavernietigingswapen te verijdelen?" Nieuwe cyclus van de Europese gamebewerking. Bij Dark Dragon Books loopt een vertaling van de Amerikaanse stripreeks.


De Bezige Bij
24/12
TOP
• Wol (Aart Taminiau) (HC)
> "Al generaties lang zijn de Van Mergaerts uiterst succesvolle wolhandelaren, tot hun bevoorrechte positie teniet wordt gedaan door de moderne tijd. De hele familie, van oma tot verre neef, kon goed leven van de wolhandel, maar met de aanschaf van een 'totaalmachine' komt de welvaart plots tot een stilstand. Alphons, de neef van de directeur, wordt gedwongen in te trekken bij zijn familie nadat zijn vader alle banden verbroken heeft en met de noorderzon is vertrokken. Alphons merkt al snel dat zijn familieleden niet met de nieuwe situatie om kunnen gaan. Aart Taminiau schets een beeld van het Nederlandse Brabant tijdens de industriële revolutie. De bijzondere vormgeving speelt ook een inhoudelijke rol: het laat zien hoe de duisternis aan terrein wint naarmate de zaken steeds slechter gaan."


Big Balloon Publishers
17/12
TOP
Disney Filmstrips
• Vaiana (Luca Bertelè / Veronica Di Lorenzo + Alessandro Ferrari naar de animatiefilm van Disney) (HC)

> Hele mooie stripbewerking van de recentste Disney-animatiefilm.


Blake en Mortimer
17/12
TOP
De Avonturen van Blake en Mortimer 24: Het Testament van William S. (André Juillard + Yves Sente)
De Avonturen van Blake en Mortimer 24: Het Testament van William S. (André Juillard + Yves Sente) (HC/luxe)

> Lees hier ons artikel over de volgende samenwerkingen die in de komende jaren heel wat nieuwe abums van het Britse speurdersduo moeten opleveren.


Bries
10/12
TOP
Over God z'n Broer en Andere Fijne Vleeswaren (Jan Truyens) (HC)
> Door het formaat, de afwerking en de lage oplage (490 genummerde exemplaren) zou het one-shot Over God z'n Broer en Andere Fijne Vleeswaren te duur uitvallen voor uitgeverij Bries. Daarom werd er in het voorjaar van 2016 een crowdfundingcampagne opgestart. Tekenaar (en kok) Jan Truyens wist daarmee voldoende centen te vergaren en sinds afgelopen week ligt het hardcoverboek met 72 pagina's effectief in de winkel. Een beetje meer introductie: "Wanneer de oude Anton sterft, komt hij in het hiernamaals daarnamaals terecht. Hij moet er eerst een volgnummer trekken om zich te laten registreren. Maar het ticketje dat Anton trok, brengt heel wat teweeg. Gelukkig schieten Gods broer Guido, Devodius de manvogel en Marcel het zeteldier Anton te hulp. Het verhaal is soms absurd (riep daar iemand "Kafka"?), dan weer spannend, humoristisch, of teder. Over God z'n broer en Andere Fijne Vleeswaren is volledig in kleur getekend, geschilderd, geplakt en in elkaar geknutseld in verschillende technieken en stijlen. Jan Truyens werkte met potlood, waterverf, acrylverf, inkt, kleurpotloden, verfstiften, vetkrijt, plakaatverf, collage of foto's. Soms gebruikte hij alleen potlood, andere keren alleen inkt, maar dikwijls alle materialen en technieken door elkaar. Voor een scène in de strip bouwde hij zelfs een maquette: daar nam hij foto's van en tekende nadien op deze foto's."
Wolven (Ward Zwart + Enzo Smits) (HC met bijlagen)
> Wolven is het debuutalbum van Ward Zwart en Enzo Smits en is naar eigen zeggen voor liefhebbers van Snickers, Marsmannen, James Dean, Smiley potatoes, Tekken 1 en Dawson's Creek. De korte inhoud verduidelijkt misschien wat meer: "Zomer in Hazenberg. De dagen vloeien langzaam in elkaar over. De jonge skateboarder Kip lijkt na een klap op zijn hoofd zijn grip op de realiteit te verliezen. Max, Olli en Jim gaan tijdens een verschroeiende hittegolf op zoek naar een mysterieus wezen dat in de bossen zwerft. De zelfverklaarde einzelgänger Chip gaat, na lang aandringen van Lilly, mee naar een huisfeest. Maar hier heeft hij zoals verwacht al heel snel spijt van... En dan is er nog Gijsbrecht. Niemand weet echt wat hij juist doet." Bij het album zit een gefotokopieerd schrijfboekje met een stripverhaaltje van het personage Gijsbrecht en een reclamevelletje voor het pretpark Wonderworld dat in het album voorkomt.


Casterman
17/12
TOP
Alex Senator 5: De Schreeuw van Cybele (Thierry Demarez + Valérie Mangin)
> Alex komt nauwelijks voor in dit album, zijn kind en Enaks kind des te meer.
De Killer cyclus 1: 1. Schot in het Duister - 2. De Valstrik - 3. In het Krijt - 4. Bloedlink - 5. Met de Dood in het Hart (Luc Jacamon + Matz) (HC)
> Vergeet de kleine integrales die Casterman onder een ander bestuur tevoren uitgaf, deze nieuwe integrale uitgave op groot formaat zal alle verhalen bundelen zoals het hoort. Eind volgend jaar is een tweede bundel te verwachten.
De Laatste Aanval (Jacques Tardi / Dominique Grange) (HC met cd)
> Alwéér een album van Jacques Tardi over de Eerste Wereldoorlog? Klopt, maar met dit album is hij er ook klaar mee, vertelde hij in een interview. En niet alleen met de Eerste Wereldoorlog trouwens. In De Laatste Aanval voert hij brancardier Augustin op aan het einde van de oorlog. Augustin ontmoet de ene na de andere vreselijke figuur onder wie een racistische kapitein en hij wordt geconfronteerd met de gevolgen van de oorlogsindustrie. Tardi vertelt en toont het onomwonden, maar ook met een scheutje gitzwarte humor wat weer een afgrijselijke blik op de oorlog in en buiten de loopgraven moet opleveren. Maar hij heeft er genoeg van: "Temidden tonnen documentatie doe ik er soms uren over om één prent te tekenen. Dat is een hele beproeving. Het is te zwaar..." Het album is voorzien van een cd met twaalf liedjes van Tardi's vrouw Dominique Grange. Op 30 augustus vierde Tardi zijn zeventigste verjaardag en het begint precies door te wegen. Met zijn projecten na De Laatste Aanval zet hij ook al een punt achter grote hoofdstukken in zijn carrière. Op stapel staan namelijk het derde en laatste deel van Ik René Tardi, Krijgsgevangene in Stalag IIB (gebaseerd op de oorlogsdagboeken van zijn vader) en het tiende deel van Isabelle Avondrood waarmee hij de reeks wil afsluiten. Dit jaar is het trouwens veertig jaar geleden dat hij met Isabelle Avondrood startte.
• Parijs Zien... 2: De Nacht van de Vallende Sterren (François Schuiten + Benoît Peeters) (HC)
> François Schuiten heeft zich volgens een interview ontzettend goed geamuseerd met het maken van het tweeluik Parijs Zien... waarin hij met Benoît Peeters een unieke kijk op de stad Parijs etaleert. Zijn volgende project is een hommagealbum van Blake en Mortimer!...
• De Reportages van Lefranc: De Strijd om de Pacific (Yves Plateau / Olivier Weinberg)
> Olivier Weinberg en Yves Plateau duiken in de geschiedenis en schetsen hoe de Tweede Wereldoorlog in de Stille Oceaan werd uitgevochten.
Na de Ramp (Jean-Christophe Chauzy) (HC)
> Slot van het tweeluik dat begon met het album De Rest van de Wereld. Lees hier een bespreking van deel 1.


Catullus
03/12
TOP
• Fokke & Sukke: Het Afzien van 2016 (Jean-Marc Van Tol + Bastiaan Geleijnse / John Stuart / Jean-Marc Van Tol)
> Jaarlijkse selectie van de actualiteit in cartoonvorm. De pietendiscussie haalt de cover.


Daedalus
17/12
TOP
14-18 5: De Ebbenhouten Reus (februari 1916) (Étienne Le Roux / Loïc Chevallier + Eric Corbeyran) (HC)
> Met deel 5 zitten we op de helft van de reeks. We zijn inmiddels opgeschoten tot februari 1916 en dat is geen lachertje. "Februari 1916 brengt het begin van de Slag bij Verdun, een van de dodelijkste van de Groote Oorlog. Een stortvloed van granaten stort neer op onze helden. Ze zullen niet meer allemaal rechtstaan."
Dwergen 3: Aral van de Tempel (Paolo Deplano + Nicolas Jarry)
Elfen 4: De Uitverkorene der Halfelfen (Jean-Paul Bordier + Eric Corbeyran) (herdruk)
Elfen 10: Zwarte Elf, Somber Hart (Ma Yi + Marc Hadrien)
Frontlinies 3: LRDG (herfst 1941) (Bane + Jean-Pierre Pécau)
Moeder Oorlog: Kronieken (Maël / Vincent Bailly / Damien Cuvillier / Édith / Hardoc / Jeff Pourquié + Kris) (HC)
> "Dit laatste deel is geen voortzetting van het verhaal, maar een uiteenzetting van de waargebeurde verhalen die Moeder Oorlog hebben gevormd. Kris en Maël brengen in dit boek hulde aan al degene die gestreden hebben in de Eerste Wereldoorlog, en in de eerste plaats aan degene die literaire of visuele sporen daarvan nagelaten hebben. In dit boek kom je erachter wie Charles Péguy, Louis Barthas en Vera Brittain waren... Uit de meer dan driehonderdvijftig waargebeurde verhalen die Kris inspireerden voor Moeder Oorlog selecteerde hij er zeven, die weergegeven worden door verschillende tekenaars, onder wie Maël, Vincent Bailly, Hardoc en Damien Cuvillier."
De Onthoofde Arenden Bundeling 11: 21. De Hand van de Profeet - 22. Sigwald (Michel Pierret) (HC)
> In januari verschijnt deel 21 als softcover. We kunnen daar ineens ook al de korte inhoud van geven: "Het einde van de winter 1262... Twintig mijl van Crozenc valt het kasteel van Noirlac in handen van een verrader en wordt belegerd door het koninklijke vazallenleger. Alle verbindingswegen in de buurt zijn afgesloten. Wanneer hij probeert bij zijn zoon Sigwald te raken, die Al Mansour nazit, wordt Hugo aangehouden door de soldaten van de koning. Hij moet al zijn kennis van bij de Arabieren boven halen om hem uit deze benarde situatie te helpen."
Samoerai 10: Ririko (Cristina Mormile + Jean-François Di Giorgio)
> In dit album neemt Takeo het meisje Ririko onder zijn vleugels. Sinds haar ouders werden geëxecuteerd, doet ze mee aan talloze toernooien om zich verder te bekwamen in het zwaardvechten. Onze samoerai beslist om haar te helpen en haar verder op te leiden. Ondertussen pakt hij er ook nog het onderzoek bij naar de moord op een rijke handelaar en de verdwijning van een beeldje met een grote waarde. Dat alles terwijl een mysterieuze en dichterlijke moordenaar zijn uur afwacht. Vanaf dit tiende deel neemt Cristina Mormille de tekeningen over. Deze tekenares gaf tekenaar Frédéric Genêt zelf al een duwtje in de rug door haar de spin-off Samoerai Legenden toe te vertrouwen. Je kent haar misschien ook van het westerntweeluik Western Valley, ook al op scenario van Jean-François Di Giorgio.
USA über Alles 1: Project Aurora (Maza + Fred Blanchard / Richard D. Nolane)
Wunderwaffen 4: De Linkerhand van de Führer (Maza + Richard D. Nolane) (herdruk)
• Wunderwaffen 6: Het Antarcticaspectrum (Maza + Richard D. Nolane)


Plankgas
• Jacky Ickx 1: Rainmaster (Jean-Marc Krings + Vincent Dugomier)
• Jacky Ickx 1: Rainmaster (Jean-Marc Krings + Vincent Dugomier) (HC)

> Tekenaar Jean-Marc Krings heeft diverse hete ijzers in het vuur zitten. een ervan is een eerste trilogie van Fanny K., een spin-off van De Kiekeboes die volgend jaar wordt gelanceerd. Maar nu is er eerst het tweeluik Jacky Ickx. Op scenario van Vincent Dugomier maakt hij een autobiografische strip van de beste Belgische Formule 1-piloot. "Als zoon van een sportjournalist en broer van de jongste vliegtuigpiloot ter wereld, laat Jacky Ickx al snel blijken dat hij benzine door zijn aderen heeft stromen. Op zijn zestiende neemt hij al deel aan autoraces en laat hij al talent zien dat hem in de toekomst op elk type circuit onoverwinnelijk zal maken. Vanaf 1967 treedt hij aan in de F1 waar hij op de Nürburgring zelfs betere tijden laat optekenen dan de F1, ondanks het feit dat zijn wagen minder vermogen heeft. Enkele jaren later zal hij zich in de mythische 24 uren van Le Mans definitief de legende in rijden." Dugomier is niet de bekendste scenarist, maar hij is toch al sinds eind jaren 1980 actief voor diverse tekenaars. In 1992 hielp hij zelfs Peyo voor het eerste Steven Sterk-verhaal Overval op het Witte Doek na de zeven albums bij Dupuis. Andere reeksen zijn Muriël en Schroefje, een album van Marsupilami en De Duivels van Alexia."


Dargaud
17/12
TOP
De Adelaars van Rome 5 (Enrico Marini)
De Adelaars van Rome 5 (Enrico Marini) (HC)
> In dit deel maken we de slag bij het Teutoburgerwoud mee in het jaar 9 na Christus. Die veldslag tussen de Romeinen en de Germanen leidde een zevenjarige oorlog in waarbij de Rijn voor een periode van een kleine vierhonderd jaar als grens van het Romeinse Rijk werd vastgelegd. De Germanen stonden onder leiding van Arminius, een van de hoofdrolspelers van De Adelaars van Rome. Enrico Marini tekende duizenden soldaten, uitgestrekte bossen, vermoeiende veldslagen, maar hij vond het allemaal opwindend om te tekenen. Hij is er nu al heel trots op en beschouwt het als zijn eigen Fitzcarraldo, een film uit 1982 van Werner Herzog waarin een man (vertolkt door Klaus Kinski) extreem vastberaden is om een operagebouw neer te poten in het midden van de jungle. We wachtten al sinds 2013 op dit vervolg en ondertussen is het duidelijk dat Marini nog meer te vertellen heeft. Volgens zijn eigen prognoses heeft hij nog twee of drie albums extra nodig om zijn ei als tekenaar en scenarist kwijt te kunnen, maar hij zal ook afwisselen met een nieuw project, Polar.
Blueberry: Integrale Uitgave 3: 7. Het IJzeren Paard - 8. De Man met de IJzeren Vuist - 9. Vlakte der Sioux (Jean Giraud + Jean-Michel Charlier) (HC)
> Derde integrale van een van de beste westernreeksen ooit gemaakt. Alle verhalen zijn opnieuw geletterd en er hoort uiteraard een uitgebreid achtergronddossier bij.
De Klaagzang van de Verloren Gewesten integrale cyclus 2 - De Genaderidders: 5. Moriganen - 6. De Guinea Lord - 7. Fee Sanctus - 8. Sill Valt (Philippe Delaby / Jérémy Petiqueux + Jean Dufaux) (HC)
> Integrale editie van de tweede cyclus die zich voor de eerste van Grzegorz Rosinski en Jean Dufaux afspeelt. Jérémy Pétiqueux tekende de cover en ook het laatste deel afwerkte na de plotse dood van Philippe Delaby die de overige delen van de tweede cyclus tekende. Jean Van Hamme verleende zijn medewerking door een dossier te schrijven dat als extra is opgenomen. Ondertussen werkt Jérémy aan twee totaal verschillende projecten: een eerste op scenario van Alejandro Jodorowsky met een historische achtergrond, een tweede als scenarist voor een fantasyproject.
• XIII Mystery verzamelbox deel 7-8-9 (3 x HC in box)
> Onlangs verscheen deel 10. De reeks zal dertien delen tellen. Het laatste album wordt geschreven door Jean Van Hamme. Helaas is er geen lege verzamelbox beschikbaar voor wie de hardcovers al kocht.


Dark Dragon Books
24/12
TOP
• Celestine en de Paarden 5: Een Heerlijke Rit (Stefano Turconi + Lili Mésange)
> In februari start de nieuwe gagreeks In Galop, eveneens met paarden en meisjes in de hoofdrol.
• ElfQuest 8: De Laatste Tocht 8 (Richard Pini / Wendy Pini)
Inkt en Bloed (Renaud + Gihef) (HC met prent)
> Renaud is bekend van Jessica Blandy, tegenwoordig tekent hij Harry Dickson. Voor de crowdfundingsite Sandawe.com tekende hij het tweeluik Inkt en Bloed dat Dark Dragon Books nu als een integrale uitgeeft. Dat is dan 144 pagina's dik want er hoort ook een dossier bij met een interview, een terugblik op Renauds carrière en een erotische prentengalerij.Bij de hardcover zit een artprint. Voor onze rubriek Klare Taal lieten we je al uitgebreid kennismaken met deze aanrader van Renaud en Gihef.
Isabellae 4: Onder de Tombe van 500 Koningen (Gabor + Sandro Raule)
> Van Isabellae verwelkomen we de start van de tweede cyclus. "Nadat Isabellae naar Ierland is gezeild waar de wortels van haar familie liggen, wordt ze bijzonder hartelijk ontvangen door haar familie. Maar zij hebben een dubbele agenda. Natuurlijk ontvangen zij graag een onoverwinnelijke strijdster in hun midden in een tijd waarin vele stammen vechten om de controle over het eiland. De Katana van Isabellae maakt overuren om haar oom uit kasteel Trim te bevrijden, maar niets of niemand kan haar voorbereiden op een nieuwe vijand, de vijand die slaapt op het graf van vijfhonderd koningen."
• Lady Mechanika 1: Het Mysterie van het Mechanische Lijk 1 (Joe Benitez) (HC/luxe met gesigneerde prent)
• Lady Mechanika 2: Het Mysterie van het Mechanische Lijk 2 (Joe Benitez) (HC/luxe met gesigneerde prent)
• Lady Mechanika 3: Het Mysterie van het Mechanische Lijk 3 (Joe Benitez) (HC/luxe met gesigneerde prent)
• Leren Lezen met Star Wars: Rey en BB-8 (diverse auteurs) (HC)
• Leren Lezen met Star Wars: De Strijd van Finn (diverse auteurs) (HC)
• Leren Lezen met Star Wars: Han en Chewie Keren Terug (diverse auteurs) (HC)
> Het jonge grut kan nu ook gewonnen worden voor Star Wars. Met drie leesboekjes op verschillende leesniveaus maken de kleintjes kennis met verschillende personages uit The Force Awakens: Rey en BB-8, Finn, Han Solo en Chewbacca.
Meta-Baron integraal 1: 1. Wilhelm-100, de Techno-Admiraal - 2. Khonrad, de Anti-Baron (Valentin Sécher + Jerry Frissen naar Alejandro Jodorowsky) (HC met extra katern en prent)
> Integrale uitgave van het eerste tweeluik, aangevuld met een katern vol personagestudies en coverart en met een gratis prent. Het volgende tweeluik, getekend door Niko Henrichon, verschijnt in januari in afzonderlijke delen.
• Night of the Living Dead 1: Erfzondes (Elia Bonetti + Jean-Luc Istin) (HC/luxe met gesigneerde prent)
• Night of the Living Dead 2: Mandy's Demonen (Elia Bonetti + Jean-Luc Istin) (Joe Benitez) (HC/luxe met gesigneerde prent)
• Night of the Living Dead: Collector's Pack deel 1+2 (2 x HC/luxe met gesigneerde prent)
• Onliners (Frans Mensink) (HC/luxe met gesigneerde prent)
• Star Wars Filmspecial: Episode II: Attack of the Clones (Matteo Piana / Alessandro Pastrovicchio + Alessandro Ferrari)
• Star Wars: Jedi Academie (Jeffrey Brown) (HC)
> Nieuw cartoonalbum van Jeffrey Brown met een guitige dagboekvariant van Luke Skywalker die over zijn schoolperiode op de Jedi Academie vertelt. Van Brown verschenen al vier cartoonboekjes met Darth Vader en zijn kroost in de hoofdrol.
• Star Wars Jeffrey Brown Collector's 3-Pack (3 x HC)
• Star Wars Jeffrey Brown Collector's 4-Pack (4 x HC)
• Star Wars Remastered: Episode I - The Phantom Menace (Rodolfo Damaggio + Henry Gilroy) (HC/luxe met gesigneerde prent)
• Star Wars Remastered: Episode VI - Return of the Jedi (Al Williamson / Carlos Garzon / Ron Frenz / Tom Palmer + Archie Goodwin) (HC met prent)
> Dit is de laatste bundeling van geremasterde comics van de oudste trilogie. De inleiding is van acteur Warwick Davis, een van de Ewoks uit het verhaal.
• Star Wars: Rogue One: Het Officiële Filmboek (diverse auteurs)
> Het officiële filmboek met interviews, concept art, foto's, artikels, posters en heel wat achtergrondinformatie.
• Tessa - Intergalactische Agente 6: Dageraad in Montreal (Stéphane Louis + Nicolas Mitric)
> Voorlaatste deel, ineens ook het eerste deel van een tweeluik dat in maart voltooid wordt.
• Trizia: Ambities (Pedro Pérez) (HC/luxe met gesigneerde prent)


Davidsfonds Uitgeverij
10/12
TOP
• Lectrr Steekt: Het Jaar in Cartoons (Lectrr)
> Ondertussen is dit ook een jaarlijkse traditie geworden: Lectrrs jaaroverzicht met een ruime selectie van zijn cartoons. 288 pagina's maar liefst.


Dupuis
17/12
TOP
• Alleen 10: De Ontsterfmachine (Bruno Gazzotti + Fabien Vehlmann)
> De Ontsterfmachine is de titel en dat geeft te denken dat er misschien een uitweg of terugweg is voor de kinderen in de geweldige stripreeks.
Buck Danny 55: Defcon One (Gil Formosa + Frédéric Zumbiehl)
> Buck Danny 55 is het tweede album van Gil Formosa en Frédéric Zumbiehl na deel 54, Een Schaduw in de Nacht. Het is dan ook het vervolg op het tweeluik met China en Japan als plaats van actie. In dat album wil Lady X een vliegdekschip kelderen met de hulp van de Chinezen die een speciale raket hebben ontwikkeld.
Lady S. 12: Krachtsverhoudingen (Philippe Aymond)
> "In het twaalfde album van deze succesvolle stripreeks stort Lady S zich op de zoektocht naar een gestolen biologisch wapen: een dodelijk virus. Daarbij belandt ze in het middelpunt van een zware krachtmeting tussen twee NGO's: de CIA en de Circle. In dit conflict staat niet alleen de volksgezondheid op het spel... Lady S. wordt verscheurd door twijfels, maar ze moet een kant kiezen. Een wetenschappelijke thriller met een allesbepalend einde."
Millennium Saga 1: Koude Zielen (Belén Ortega + Sylvain Runberg)
> Na zes delen van de stripreeks Millennium moest er noodgedwongen afscheid genomen worden want van de oorspronkelijke romantrilogie van Stieg Larsson was daarmee volledig bewerkt als stripverhaal. En nu? Wel, de fans van de boekenreeks zullen al wel het vierde deel, Wat Ons Niet Zal Doden, gelezen hebben dat in 2015 in 43 landen verscheen. Omdat de weduwe van Larsson de rechten op de boeken niet bezat (ze was namelijk niet met hem getrouwd), koos de Zweedse uitgever eigenhandig en tegen haar zin voor David Lagercrantz die het vervolg van de avonturen van journalist Mikael Blomkvist en de hacker Lisbeth Salander neerpende. Van de oorspronkelijke romantrilogie gingen er wereldwijd al zo'n tachtig miljoen exemplaren over de toonbank. Het is nu de bedoeling om de tien boeken die Larsson voor ogen had af te maken. Ook de stripadaptatie van Sylvain Runberg mag een succes genoemd worden. Er raakten meer dan honderdvijftigduizend exemplaren van verkocht in het Frans. De stripreeks is een tiental keer vertaald: onder meer om te verschijnen in België en Nederland, Zweden, Japan, Brazilië,... Uitgeverij Dupuis verkreeg het exclusieve en wereldwijde alleenrecht om gloednieuwe stripverhalen te ontwikkelen met door Runberg bedachte verhalen. De albums van de nieuwe reeks Millennium Saga zijn dus niet gebaseerd op het vervolg van David Lagercrantz, maar ze worden speciaal voor de stripserie bedacht. Fransman Runberg woont het meeste deel van het jaar in Zweden. Voor de tekeningen doet hij na José Homs en Man opnieuw een beroep op een Spaanse tekenaar, een Andalusische schone eigenlijk. Belén Ortega is een fervente mangatekenares, maar voor Millennium Saga ging ze in de leer bij voornoemde José Homs. Millennium Saga wordt een trilogie.
Robbedoes en Kwabbernoot door Franquin 10: Robbedoes te Paard - Robbedoes bij de Pygmeeën - De Zwarte Hoeden - Mysterie aan de Grens - De Super Quick - Robbedoes en de Sifon - Robbedoes en de Telegeleide Rolschaatsen - De Kreeft - Robbedoes en de Bobbelmannen (André Franquin) (HC)
Robbedoes en Kwabbernoot door Franquin 11: Tembo Taboe - De Miniatuurtjes - Bravo Brothers - De Marsupilami Zet de Stad op Stelten - Laat de Roodborstjes met Rust - Kerstmis voor een Herrieschopper - vijf gags met de Marsupilami (André Franquin) (HC)

> De laatste twee bundels met alle verhalen van Robbedoes en Kwabbernoot die André Franquin heeft gemaakt.

Vrije Vlucht
De Duivel der Zeven Zeeën integraal (Hermann + Yves H.) (HC)
> Bundel van het tweeluik, aangevuld met een interview en heel wat illustraties.
De Veerman (Hermann + Yves H.) (HC)
> Nieuwste one-shot op scenario van Yves H. Het verhaal neigt naar de fantasy en presenteert een jong koppeltje reizigers dat zich laat verleiden door een beloofd stukje paradijs op aarde. In werkelijkheid gaat het om de hel.


Loeb
24/12
TOP
• Garfield 125: In Close-up (Jim Davis)
• Garfield Dubbel-album 37 (Jim Davis)


Le Lombard
17/12
TOP
Magritte: Een Surrealistische Kroniek (Thomas Campi + Vincent Zabus / Thomas Campi) (HC)
> "Charles Singullier is een doodgewone werknemer. Op een dag beslist hij om zichzelf te trakteren op een geschenkje: hij koopt een bolhoed op de vlooienmarkt van de Marrollen in Brussel. Vanaf dat moment verandert alles. Zodra hij de bolhoed op zijn hoofd zet, wordt hij meegezogen in hallucinaties. Ze slepen hem mee in de wereld van de schilder Magritte. De bizarre waanvoorstellingen doen hem alles in vraag stellen. Charles geraakt verwonderd over zichzelf, over de liefde en over de plaats van fantasie in het leven." In 2017 is het vijftig jaar geleden dat René Magritte stierf.
De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 2: Moord in de Jardin du Luxembourg (Simon Van Liemt + Zidrou)
> Deel 1 werd een waar succes en kon op veel bijval rekenen. Het verhaal bevatte veel knipogen naar de oude reeks, maar dat stoorde niet de lezers die de oude verhalen minder goed kennen. In Moord in de Jardin du Luxembourg probeert Zidrou opnieuw de politieverhalen van weleer te combineren met een frisse, modernere toets. Hij voert een mysterieuze moordenaarster op die het gemunt heeft op eenzame mannen in de Jardin du Luxembourg. De politie zit met de handen in het haar. Wedden dat Rik hen kan helpen?
Thorgal 35: Het Scharlaken Vuur (Grzegorz Rosinski + Xavier Dorison) (HC/luxe)


Nanuq
17/12
TOP
Boerke: De Zoon van (Pieter De Poortere) (HC) (heruitgave)
> Het Boerke-album De Zoon van, waarin Boerke zich profileert als zoon van Adolf Hitler en met Waar is Adolf?-zoekprenten, verscheen in 2010 bij Oog & Blik | De Bezige Bij. Het album is al een tijdje uitverkocht en de uitgeverscollaboratie is verdampt. Maar nu is er deze herdruk bij Nanuq (die ook al Boerke 8 uitgaf), de uitgeverij die Pieter De Poortere zelf oprichtte in samenwerking met zijn productiehuis De Hofleveranciers. In Focus Knack loopt ondertussen een nieuwe thematische reeks Boerke-gags rond kunstwerken. Het album is pas in september 2017 te verwachten. In juni 2017 verschijnt bij Glénat trouwens ook het album Dickie Kids met een selectie Boerke-gags zonder seks of zelfmoord. Op onze opmerking dat dit wel een dun boekje zou opleveren, antwoordde De Poortere: "Ik was hun selectie aan het checken en effectief, elke plaat waar seks of zelfmoord in stond was weg. Ze wilden eerst ook nog de grappen met dierenmishandeling weglaten, maar die heb ik toch kunnen behouden, anders bleef er helemaal niks over..."


Pelikaanpers
03/12
TOP
• De Keizer die zijn Land Ontvluchtte - Een Historisch Beeldverhaal (Hennie Vaessen) (HC)
> "De Duitse keizer Wilhelm II is een markant figuur in de wereldgeschiedenis. Dit stripboek laat zijn opkomst en ondergang zien. Ooit was Wilhelm een machtig heerser. De belangrijkste man van een groot rijk, waarnaar iedereen moest luisteren. Aan het einde van zijn leven is hij een vergeten oude man. Niemand luistert meer naar hem. Behalve misschien de eenden die in Huis Doorn door Wilhelm elke dag gevoerd worden."


Personalia
10/12
TOP
• StripGlossy 3 (diverse auteurs)
> Een nummer met een dubbele cover: aan de ene kant Agent 327 door Martin Lodewijk, aan de andere kant Esther Verkest en Urbanus door Kim Duchateau. Van Lodewijk, Duchateau en Urbanus staan uitgebreide interviews én exclusief voor deze glossy gemaakte strips in. Er is ook veel aandacht voor Marc Sleen die nog voor zijn dood zijn werkkamer liet fotograferen waar hij commentaren bij leverde. Dit is het interessantste nummer tot nu toe.


Podium
24/12
TOP
• De Stripprofessor: Vijftig Colleges over Tekenkunst (Joost Pollmann)
> De Nederlandse stripjournalist, essayist en publicist Joost Pollmann voegt een nieuw lijntje toe op zijn visitekaartje: stripprofessor. In het boek De Stripprofessor, met een coverillustratie van Joost Swarte, bundelt hij vijftig colleges over tekenkunst, over hoe je beelden moet lezen, "leerzaam voor de leek, onderhoudend voor de liefhebber. Zo leert hij ons kijken naar het spel dat stripmakers spelen met de kaders, het gootje ertussen, de bladspiegel en uiteindelijk het brein van de lezer. Ook doet hij uit de doeken hoe je een tekenaar aan de stijl kunt herkennen, van Typex' liederlijke lijn tot de spaghettilijn van Barbara Stok. Daarnaast schetst hij belangrijke ontwikkelingen binnen het vakgebied zoals de opkomst van de getekende journalistiek en de vermenging van strip en beeldende kunst. En er zitten een paar verrassingen in, of wist je al van het stripscenario van Vladimir Nabokov? Al deze inspirerende colleges zijn rijk geïllustreerd met voorbeelden uit de Nederlandse en internationale stripcultuur."


RW Uitgeverij
03/12
TOP
Absolute Watchmen (Dave Gibbons + Alan Moore) (HC) (heruitgave)
> RW Uitgeverij publiceerde tevoren de complete reeks Before Watchmen en geeft nu de hoofdreeks Watchmen opnieuw uit in een Absolute-editie op groter formaat, dus groter dan je Watchmen ooit in het Nederlands gelezen zal hebben en voor het eerst in hardcover. Deze uitgave bevat de opneiuw ingekleurde pagina's van de oorspronkelijke reeks, diverse schetsen, nooit eerder gepubliceerd bonusmateriaal en een inleiding van Dave Gibbons. Van de editie van De Vliegende Hollander raakten naar verluidt dik vijfduizend exemplaren verkocht.
• Batman: Detective Comics 4: Wrath (Jason Fabok / Andy Clarke / Jaime Mendoza + John Layman) (HC)
> "Een gewelddadige moordenaar die zichzelf Wrath noemt heeft de oorlog verklaard aan het voltallige politiekorps van Gotham en houdt Batman in zijn bloederige greep. Naast deze maniakale copkiller is er ook de dreiging van de losgeslagen Man-Bat en de hebzuchtige Keizer Penguin. Gotham City en de mensen die de stad beschermen — of ze nu een uniform of een kostuum dragen — zullen wellicht nooit meer de oude zijn... Batman is zonder twijfel Gotham City's beroemdste beschermer. Of hij het nu opneemt tegen een virus dat gewone burgers in nachtmerrieachtige monsters verandert, zijn krachten meet met een ambitieuze gangsterbaas die het gemunt heeft op zowel helden als schurken, of al zijn gevechtstechnieken moet gebruiken tegen een moordenaar met mystieke krachten... de Duistere Ridder gaat tot het uiterste om zijn stad te redden. Maar achter Batman bevindt zich de wet. De mannen en vrouwen van het Gotham City Police Department stellen elke dag hun leven in de waagschaal om de onschuldigen te beschermen en de schuldigen voor het gerecht te brengen. En nu worden die levens in hoog tempo opgeëist door een seriemoordenaar die opereert onder de naam Wrath..."
• Batman and Robin 3: Dood van de Familie (Adrian Syaf / Patrick Gleason / Greg Capullo / Cicente Cifuentes / Mick Gray / Keith Champagne / Jonathan Glapion + Peter J. Tomasi / Scott Snyder) (HC)
> "Bruce Wayne is Batman, de duistere ridder van Gotham City. Damian Wayne is Robin, zijn partner in de strijd tegen de misdaad... en zijn zoon. Dit dynamische duo wordt echter ook nog verbonden door iets wat veel belangrijker is dan het bloed dat door hun aderen stroomt: vertrouwen. Maar wat gebeurt er wanneer dat vertrouwen wordt beschadigd? Na een jaar van stilte weerklinkt de maniakale lach van de Joker weer door de straten van Gotham. Hij is uit op wraak en wil Batman isoleren van zijn vrienden en bondgenoten. En hoe kan hij dat beter doen dan vader en zoon tegen elkaar op te zetten en uit te spelen? Damian moet tot het uiterste gaan wil hij deze beproeving overleven. Is zijn wilskracht sterk genoeg voor de gestoorde manipulaties van de Joker?"
• Fables Deluxe 7 (Mark Buckingham / Steve Leialoha / Andrew Pepoy / Gene Ha / Joshua Middleton / Inaki Miranda / Michael Allred / Aaron Alexovich + Bill Willingham) (HC)
> "Fables Deluxe 7 bevat de verhaallijnen De Zonen van het Rijk en Vader en Zoon en de op zichzelf staande verhalen Vadertje Kerst en Het Verjaardagsgeheim, die oorspronkelijk verschenen in de delen 52 tot en met 59 en 64 van de bekroonde Vertigo-serie, alsmede een voorwoord van de eindredactrice van DC Comics, Jenette Kahn, en een speciale schetsboeksectie met werk van Fables-tekenaar Mark Buckingham."


Sherpa
10/12
TOP
• Het Noorderlicht - Het Gouden Kompas 3 (Clément Oubrerie + Stéphane Melchior naar de roman van Philip Pullman) (HC)
• Het Noorderlicht - Het Gouden Kompas 3 (Clément Oubrerie + Stéphane Melchior naar de roman van Philip Pullman) (HC/luxe met gesigneerde piezografie)

> Het oorspronkelijke verhaal van de Engelse romanschrijver Philip Pullman moest ooit een filmtrilogie worden, maar door onder meer tegenwerking van christelijke lobbygroepen in de Verenigde Staten omwille van de vermeende anti-katholieke verhaalelementen werd de eerste film uit 2007 niet het verhoopte succes. Dan maar als tv-reeks, dacht de Britse BBC, zeker in deze tijden waarin tv-reeksen het summum van vertelling zijn. De BBC bestelde een achtdelige tv-reeks die gebaseerd is op Pullmans fantasytrilogie His Dark Materials (Het Gouden Kompas) die in 1995 begon met Het Noorderlicht en vervolgde met Het Listige Mes en De Amberkleurige Kijker. De opnames zullen in Wales gebeuren door New Line Cinema (die de eerste film maakte met Nicole Kidman en Daniel Craig) en het Amerikaans-Britse productiehuis Bad Wolf. Van Het Gouden Kompas raakten er wereldwijd bijna 17,5 miljoen exemplaren verkocht in veertig talen. Het eerste deel van de stripversie won in januari 2015 de prijs voor het beste jeugdalbum op het stripfestival van Angoulême.
Roodbaard - De Schrik van de Zeven Zeeën 8: 19. Het Hellevuur - 20b. Het Eiland van de Verdwenen Schepen (Jijé / Lorg + Jean-Michel Charlier) (HC)
Roodbaard - De Schrik van de Zeven Zeeën 8: 19. Het Hellevuur - 20b. Het Eiland van de Verdwenen Schepen (Jijé / Lorg + Jean-Michel Charlier) (HC/luxe met prent)
> Vervolg van het verhaal De Helleschuit (dat in integrale 6 stond) met de eerste verhalen die zijn getekend door Jijé (en zijn zoon Lorg). Eveneens uitgebreid met een groot dossier. Hierna verschijnen nog vier integrales van de hoofdreeks en ook de spin-off De Jonge Jaren van Roodbaard wordt gebundeld. Check hier een overzicht.


Silvester
24/12
TOP
• De Engelsman die niet van Vuurwapens Houdt 3: Het Mysterie van de Spinnenvrouw (Paul Salomone + Wilfrid Lupano) (HC)
> Kijk eens wie hier eindelijk is! Deel 3 is het voorlaatste deel van de komische western waarin een explosieve eigendomsakte voor beroering zorgt. "Margot weet wel hoe ze met mannen moet omgaan. Daarvoor geeft ze die stakkers lieve kusjes, maar als het moet serveert ze net zo gemakkelijk blauwe bonen. En sommige mannen hebben in de ogen van Margot recht op beide. Maar er is wel een probleempje: als ze de aanpak van Margot overleven, worden de mannen nogal wraakzuchtig. Daarom zijn Byron Peck en Knut Hoggaard ook niet meer de enigen die in het land van de Navajo's jacht maken op de lieftallige dievegge. Het lijkt erop dat Margot haar dagen geteld zijn. Hoewel... De geheimzinnige spinnenvrouw schiet haar te hulp!"
• Hauteville House 11: La Hague (Thierry Gioux / Christophe Quet + Fred Duval) (HC)
> Hauteville House 11 is het begin van een nieuwe cyclus. "Gavroche is klaar om Hauteville House te verlaten en zich bij Zelda te voegen. Maar de agent die hem vervangt blijkt verdwenen te zijn. Samen met zijn oude partner, gaat de officier naar hem op zoek. De twee mannen ontdekken dat in de kolencentrale, die Napoleon in La Hague in Normandië heeft laten bouwen, een nieuw wapen wordt gefabriceerd waarmee Londen weldra zal worden gebombardeerd..."
• De Lemen Troon 6: Het Beleg van Orleans (Theo Caneschi + France Richemond) (HC)
> Het Beleg van Orleans is het voorlaatste deel van de historische reeks en bevestigt waarom de keuze voor tekenaar Theo Caneschi de juiste was om hem te vragen de reeks Murena over te nemen van de overleden tekenaar Philippe Delaby. Murena 10 verschijnt in 2017. "Jeanne, de door God gezonden maagd, vertrekt naar Chinon om er Karel VII te ontmoeten en hem te smeken naar Reims te gaan om er gewijd en gekroond te worden. Hij zou hierdoor eindelijk de wetmatigheid verwerven die door zovelen wordt betwist: zich laten erkennen als enige erfgenaam van de Franse troon. Zullen devotie en eenvoud de jonge Jeanne kunnen helpen om de Engelsen uit Frankrijk te jagen?"
• Walking Dead 22: Een Nieuw Begin (Charlie Adlard + Robert Kirkman) (HC)
• Walking Dead 23: Gefluister en Geschreeuw (Charlie Adlard + Robert Kirkman) (HC)
> De rol van Rick Grimes en e beslissingen die hij neemt, doen je nog maar eens afvragen of hij wel een 'goeie' held is. Eind oktober ging het nieuwe seizoen van de televisiereeks in première op FOX.
• Wollodrïn 5: Hij die Slaapt (1/2) (Jérôme Lereculey + David Chauvel) (HC)
> Silvester wachtte geduldig op de Franse verschijning van Wollodrïn 6 om het complete tweeluik snel na mekaar te kunnen uitgeven. Deel 6 verschijnt volgend kwartaal. Het is ondertussen bekend dat de fantasyreeks van Jérôme Lereculey en David Chauvel tien delen zal tellen, dus nog twee tweeluiken erbij. In Hij die Slaapt? krijg je volgend verhaal geserveerd: "Tridïk is een erg romantische dwerg. Smoorverliefd op Mëlinhh, droomt hij ervan haar een bloem te schenken die enkel diep onder de bergen groeit. Wanneer hij kans ziet om via een geheime doorgang zijn doel te bereiken, aarzelt hij niet en stort zich in het avontuur. Maar Tridïk weet nog niet welke gevaren hem te wachten staan wanneer hij doordringt in de diepten van het verboden koninkrijk, en een slaper wekt die niemand ooit uit zijn slaap mocht doen ontwaken."


Standaard Uitgeverij
10/12
TOP
• F.C. De Kampioenen 92: De Pakjesoorlog (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (+ luister-cd)
> Opnieuw een album waarbij het verhaal ook voorgelezen wordt door de acteurs uit de bekende tv-serie.
• De Rode Ridder 252: De Hellemond (Fabio Bono + Marc Legendre)
> "Johan vindt een visser bereid om hem en Allis naar Zilverbergen te varen, maar hij wil dat ze de kortste weg nemen. Die gaat via de Hellemond, een plaats die elke zeevaarder met gezond verstand mijdt als de pest. Johan heeft Merlijn de Tovenaar evenwel beloofd om Allis onverwijld naar Camelot te brengen, ze hebben dus geen keuze. Maar de Hellemond verbergt meer geheimen dan ze konden vermoeden. De Rode Ridder moet het opnemen tegen ontketende natuurkrachten, tegen zichtbare en onzichtbare vijanden. Zou het kunnen dat Bahaal de Helleheer erbij betrokken is?"
• Suske en Wiske 337: Game of Drones (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
> "Wanneer Barabas zijn labo laat verbouwen door een aannemer beseft hij niet dat deze door Krimson wordt gecontroleerd. De eeuwige slechterik laat overal camera’s en microfoons plaatsen om het doen en laten van de professor nauwgezet te volgen. Barabas werkt dan ook aan een gloednieuwe uitvinding: een afstandsbediening die werkt op breingolven. Hij bouwt droneversies van al zijn beroemde toestellen zoals de Gyronef, de Terranef en Vitamitje. Maar het oude Vitamitje is daarmee niet gediend en kiest de vrijheid. En Krimson zou Krimson niet zijn of hij misbruikt de uitvinding van Barabas. Jerom is zijn uitverkoren slachtoffer."


Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
10/12
TOP
• De Rode Ridder 252: De Hellemond (Fabio Bono + Marc Legendre) (HC/luxe met ex-libris)
• De Rode Ridder 252: De Hellemond (Fabio Bono + Marc Legendre) (HC/superluxe met ex-libris)

• Suske en Wiske 337: Game of Drones (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (HC/luxe met ex-libris)
• Suske en Wiske 337: Game of Drones (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (HC/superluxe met ex-libris)


Strip2000
03/12
TOP
Beestjes 7: Gezellig (Schwantz)
> Geslaagde strookjesstrips met dieren in de hoofdrol.
Louca 4: Geestdrift (Bruno Dequier)
> Met de vertaling van dit album wordt de eerste cyclus afgesloten.


Strip2000 / Syndikaat
03/12
TOP
Piet Paaltjens in Beeld (Marc Weikamp naar de gedichten van Piet Paaltjens) (HC)
> Piet Paaltjens in Beeld is een bundel verstripte gedichten van de negentiende-eeuwse, Nederlandse dichter Piet Paaltjens, het pseudoniem van François Haverschmidt. Debutant Marc Weikamp maakt zich de gedichten eigen door ze in stripvorm te presenteren.
Tijl 1: De Twist in het Sticht (Ron Schuijt)
> Eerste deel van een vierdelige reeks van Ron Schuijt (Tussen Katers & Spraakwater) met voor Vlamingen wel heel erg bekende figuren. "Tijl is een avontuurlijke miniserie over de val van de Bourgondische Nederlanden rond 1470. We volgen Lamme Goedzak, Tijl Uilenspiegel en andere figuren uit volksverhalen langs een adaptatie van diverse historische gebeurtenissen zoals de Hoekse en Kabeljauwse twisten, de Utrechtse burgeroorlog en de Bourgondische oorlogen."


Uitgeverij Amborisius
10/12
TOP
• Ambrosius 101/2: Het Onvoltooide Werk (Gideon L. Brugman + Gideon L. Brugman / Orion Roos)
• Ambrosius: Het Gideon Brugman Schetsboek (Gideon L. Brugman)

> Gideon Brugman overleed in 2011, maar was al heel ver gevorderd in dit laatste avontuur dat nu in album verschijnt. Een samenvatting van het vervolg van het verhaal maakt er geen verhaal zonder einde van. Aanvullend staan nog twee kortverhalen als hommage door de tekenaars Ralph Brendt en Dimitri Jansman. Tegelijk verscheen ook een mooi uitgegeven schetsboek met een unieke kijk in de (ongecensureerde) archieven van de Nederlandse tekenaar me theel wat losse illustraties, schetsen, notities,...


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips