Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
Stripinvasie

Klik verder naar de eerder in oktober verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Arboris
Arcadia vzw
Ballon Comics
BD Must
De Bezige Bij
Big Balloon
Blloan
Bonte

Bries
Casterman
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Don Lawrence Collection

Dupuis
Glénat
Gorilla
Hachette
De Harmonie
Hauwaerts Uitgeverij
INdruk
Lannoo
Le Lombard
Lucky Comics
Mandarijn
Personalia
RW Uitgeverij
Saga Uitgaven
Scratch Books
Silvester

Soul Food Comics
Standaard Uitgeverij
Standaard Uitgeverij / Uitgeverij Het Gebroken Zwaard
Standaard Uitgeverij / Marvel
Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
Strips! | Museum voor het Beeldverhaal
Strip2000
Strip2000 / Syndikaat
Uitgeverij De Boemerang
Uitgeverij Franka bv
Uitgeverij HUM!
Uitgeverij L

Uitgeverij Manteau / Drie
 
Uitgeverij SubQ
Van Halewyck
Wereldbibliotheek
Xtra
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2016: oktobernovemberdecember
2017: januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptember
 
Arboris
29/10
TOP
• Anders 3: Één Tweeling (Erwin Suvaal + Willem Ritstier)
> "Lucy en Lucas ontsnappen uit Loods 51, maar alles loopt anders dan ze hadden verwacht. Via de laptop van directeur Grayer ontdekt Lucas dat hij en Lucy een tweeling zijn, en dat is lang niet het enige geheim dat voor hen altijd verborgen is gehouden. Ook blijkt dat Lucas en Lucy heel ergens anders vandaan komen. Samen met Osram, Tinklor en Tanklar besluiten ze om een bezoekje te brengen aan de Van Boffellaan nummer 666, waar een oude professor woont, die hen mogelijk kan helpen terug te keren naar hun eigen wereld... of niet! Ondertussen zitten Grayer en zijn twee handlangers, Ram en Ros, hen op de hielen. Redden ze het, of...? Dat blijft spannend tot het einde."
• Apache Junction 2: Schaduwen in de Wind (Peter Nuyten) (HC)
> In 2011 verscheen het eerste deel van Apache Junction bij Silvester. Daarna bleef het stil hoewel Nederlander Peter Nuyten grootsere plannen had met zijn westernreeks. Deel 2 verscheen al langer geleden bij het Duitse Splitter Verlag, zo'n beetje de grootste Duitse vertaaluitgever die tal van reeksen van Franse en Waalse uitgeverijen uitbrengt en ook op de kar is gesprongen van de integrale trend. Dankzij Splitter is Apache Junction niet alleen verkrijgbaar in Duitsland, maar ook in Oostenrijk en Zwitserland. Eind dit jaar worden de eerste twee delen verwacht in Spanje en vijf Zuid-Amerikaanse landen waaronder Mexico en Argentinië. De Nederlandse editie is er nu ook. Over een Franse vertaling wordt nog onderhandeld. Peter Nuyten presenteerde de reeks als volgt: "Rond 1870 heeft de Verenigde Staten haar programma om alle indianenstammen in reservaten onder te brengen opgeschaald, dit om nog sneller nieuw vrijgekomen woongebied te creëren voor de settlers. Toch zijn er genoeg stammen die hier fel weerstand tegen bieden, waaronder ook de Apachen onder leiding van de legendarische Chiricahua-leider Cochise. Na diens dood wil de regio tussen Arizona en Mexico niet tot rust komen. In 1874 weet de Chiricahua-Apache Zwarte Wolf uit het reservaat van San Carlos te ontsnappen en het lijkt erop dat hij de strijd tegen de kolonisten voort wil zetten en daarmee opnieuw grote angst onder de lokale bevolking zaaien. Koerier en halfbloed-Apache Roy Clinton wordt daarom onmiddelijk van Fort Apache naar Fort Bowie gestuurd om het commando daar te waarschuwen dat de regio opnieuw groot gevaar loopt. Maar de ervaren scout en soldaat ontdekt op zijn weg een onbekende dode man en hij raakt in een hinderlaag van de Apaches. Hij overleeft de overval, maar is zwaargewond. Na een moeizame reis weet hij een boerderij te bereiken, zich niet realiserend dat voor hem vanaf dat moment het avontuur pas echt begint. Want uitgerekend hier woont de familie van de dode man en de vrouw weet over geheime wapenleveranties aan Zwarte Wolf. Met die wetenschap raakt Roy Clinton plotseling van het ene moment in het andere in een kruisvuur tussen de Apachen en zijn kameraden en moet hij noodgedwongen beslissen aan welke kant hij eigenlijk staat als de wedloop naar een geheime bergplaats van de wapens begint." In het album staat een extra, historisch achtergronddossier en er komt ook nog een softcoverversie. Deel 1 wordt bovendien met een licht gewijzigde cover opnieuw uitgegeven door Arboris.
De Complete Guus Slim 3: Guus Slim, Detective in Drievoud: 7. De Rode Paters - 8. De Drie Vlekken - De Achtervolging - Spek op Vakantie (Maurice Tillieux) (HC)
De Complete Guus Slim 3: Guus Slim, Detective in Drievoud: 7. De Rode Paters - 8. De Drie Vlekken - De Achtervolging - Spek op Vakantie (Maurice Tillieux) (HC/luxe met prent)
> Dit album liet wat langer op zich wachten en is het derde deel van de zesdelige integrale reeks. Het bevat twee lange verhalen, twee kortverhalen en een uitgebreid achtergronddossier.
• Tanguy en Laverdure 29: Klopjacht in Guyana (Frédéric Toublanc / Julien Lepelletier / Sébastien Philippe + Jean-Claude Laidin)
• Tanguy en Laverdure 29: Klopjacht in Guyana (Frédéric Toublanc / Julien Lepelletier / Sébastien Philippe + Jean-Claude Laidin) (HC)
> Dit album is het eerste van tekenaar Frédéric Toublanc, de vroegere assistent van Gilles Chaillet voor de historische reeks Vasco. Na Chaillets dood nam Toublanc de reeks voor drie albums over tot hij aan de kant werd geschoven wegens zijn te statische figuren. Voor zijn album van Tanguy en Laverdure kreeg hij de hulp van Julien Lepelletier en Sébastien Philippe die meer vertrouwd zijn met luchtvaartreeksen. Sébastien Philippe tekende het niet los in de handel te verkrijgen kortverhaal Buck vs Tanguy: La Rencontre van zestien pagina's waarin beide bekende piloten elkaar ontmoeten en samenwerken. Dit verhaal was te verkrijgen bij aankoop van een Franse verzamelbox van Buck Danny "Classic" 3 en Tanguy en Laverdure "Classic" 1. "In Klopjacht in Guyana gaat het avontuur verder dat begon in Vlucht 501 en de strijd beschrijft tussen de Franse piloten en een groep buitenlandse agenten, die als drukmiddel om een Arianeraket in handen te krijgen de dochter van een van de ingenieurs van de raketbasis ontvoerd hebben. Lang niet alles gaat zoals het moet, zeker niet als Laverdure een zware crash maakt in de jungle."


Arcadia vzw
22/10
TOP
Arcadia Archief
• 37. De Musketiers: De Juwelen van de Koningin (Mazel + Raoul Cauvin) (HC)
• 37. De Musketiers: De Juwelen van de Koningin (Mazel + Raoul Cauvin) (HC/luxe)

> Met De Musketiers: De Juwelen van de Koningin sluit Arcadia weer aan met het verleden. Dit verhaal was het tweede lange avontuur dat onder de reeksnaam Cara en Calebas verscheen in 1969 en 1970 in het weekblad Robbedoes. De Musketiers-albums die Arcadia in de collectie Arcadia Archief uitgeeft, zijn dus lang niet chronologisch, maar het gaat wel om goudeerlijk amusement op scenario van Raoul Cauvin.


Ballon Comics
15/10
TOP
• Diep in de Zee 2 (Jytéry + Christophe Cazenove)
> Na het gelijkaardige Dino's en Insecten duikt Christophe Cazenove in zee om educatief verantwoorde gags te bedenken over alerlei vissen en andere fauna in de zee.
Game Over 14: Fatal Attraction (Adam + Midam / Benz)
> Er valt niet veel voor te stellen aan Game Over 14 zolang de gags de beproefde formule blijven volgen. Je kan de gags in voorpublicatie lezen in het stripblad Eppo. Met Benz is een nieuwe, vaste scenarist gevonden.
• De Hartendiefjes 1: Een Droomprins voor Soezi (Crip + Béka)
> De makers van de meisjesstrip Dance Academy creëren de nieuwe reeks De Hartendiefjes. "Wist je dat feeën op school een specialisatie mogen kiezen? De meest getalenteerde feeën worden Valentijnsfeeën genoemd, gespecialiseerd in... de liefde. Hun missie? Een droomprins vinden voor de dochters van sprookjesprinsessen. Helaas is dat niet zo eenvoudig! In de wereld van feeën en prinsessen lopen er weinig mannen rond. Brume en Perle, twee pas afgestudeerde feeën besluiten daarom om naar de aarde te reizen om hun eerste missie te volbrengen. Ze moeten een charmante prins vinden voor de dochter van Doornroosje. Slagen ze erin om op aarde de ideale man te vinden?"
Jommeke 283: De Notenkraker (Philippe Delzenne)
> De reeks Jommeke groeit langzaam naar het driehonderdste album, maar we houden het wijselijk bij de voorstelling van deel 283: "Jommeke en zijn vrienden wandelen tussen de velden van Zonnedorp, wanneer plots het hele dorp op zijn grondvesten schudt. Vanuit het struikgewas stijgt een hels lawaai uit. Onze vrienden vrezen het ergste... tot er plots een vriendelijke Italiaan tevoorschijn komt. Octavio Solemio is een operazanger die aan het oefenen is voor zijn nieuwe opera. Maar er is een probleempje... Octavio zingt een beetje héél vals. Maar daar weet Annemieke wel raad op! Ze stuurt de notenkraker op zangcursus bij de broeders van de orde der Fasolisten. Muziek verzekerd!"


De Bezige Bij
22/10
TOP
• Avonturen van Tom Poes 2: Tom Poes in den Toovertuin (Marten Toonder)
> Facsimile-editie van het tweede avontuur van Tom Poes waarin hij heer Bommel leerde kennen.

• Mikel (Judith Vanistendael + Mark Bellido) (HC)
> "Baskenland, Spanje. Een groen paradijs met woeste stranden aan de Atlantische Oceaan, maar ook een bergachtig gebied van duistere dorpen en motregen dat jarenlang geteisterd werd door de terreur van de ETA. Miguel heeft alles om gelukkig te zijn: een liefdevol gezin en een baan als snoepverkoper. Maar zijn droom is om schrijver te worden. Miguel is ervan overtuigd dat je pas echt schrijver kunt zijn als je een fascinerend leven hebt geleid, en daarom besluit hij bodyguard te worden. Tijdens het beschermen van de bedreigde politici verdwijnt hij meer en meer in een schaduwbestaan dat hem langzaam fataal dreigt te worden." Judith Vanistendael baseerde zich op het autobiografische verhaal van Mark Bellido voor dit one-shot.
• Zaza Gravures 2: Het Geheim van het Konijn (Zaza) (HC)
> Het consept is simpel en hilarisch tegelijk. Cartoonist Zaza voegt aan oude gravures tekstballonnen en/of onderschriften toe die van de gravures cartoons maken.


BD Must
22/10
TOP
• Pakket: Middeleeuwse Trilogie over Vlaanderen: De Leeuw van Vlaanderen - De Kerels van Vlaanderen - Sterke Jan (Bob De Moor) (3 x HC) (heruitgave)
• Middeleeuwse Trilogie over Vlaanderen verzamelbox (3 x HC in box)
> Na het integraal heruitgeven van reeksen als Barelli, Meester Mus, Cori de Scheepsjongen, Pom en Teddy, Jari en De Witte Ruiter en de luxes van Betty & Dodge 7 en 8 (de enige Nederlandstalige versies van deze laatste albums van de reeks) bleef het stil rond BD Must die in het Frans nog meer complete, oude reeksen in een nieuw jasje uitgeeft (De Avonturen van de 3L, Steven Severijn, Toenga en binnenkort nog Hansje) terwijl het reeksen als January Jones, Rhonda en Franka naar het Frans vertaalt. Alle Nederlandstalige albums zijn door stripspeciaalzaken sinds kort ook te bestellen via distributeur Pinceel. En nu komen daar de albums De Leeuw van Vlaanderen, De Kerels van Vlaanderen en Sterke Jan bij, als pakket of ook te verkrijgen in een verzamelbox. Deze middeleeuwste trilogie van Bob De Moor verscheen tussen 1949 en 1951 in het weekblad Kuifje en later in diverse albumuitvoeringen. De drie albums zijn afgeronde verhalen. Vooral met De Leeuw van Vlaanderen, een waar meesterwerk naar de roman van Hendrik Conscience, maakte hij grote sier, zie ook ons overzicht met reeksen uit het weekblad Kuifje. Het verhaal liet op onder meer Willy Vandersteen een grote indruk na. In 1950 begon De Moor trouwens te werken voor de net opgerichte Studios Hergé waar hij zich zou ontpoppen als Hergés belangrijkste medewerker.


Big Balloon
29/10
TOP
• The Secret Life of Pets: Alles over Jou en de Pets! (-Universal Studios-) (HC)
> "Dit boek naar de animatiefilm The Secret Life of Pets staat vol feitjes, puzzels, activiteiten en filmweetjes. Ook is er heel veel plek om te schrijven, kleuren en te tekenen. Bovendien zitten er in dit boek meer dan 100 stickers. Heel veel plezier ermee! Tevens kun je in dit boek van alles over jezelf opschrijven en over het leven van je eigen huisdier."
• Van Nul tot Nu: De Vaderlandse Geschiedenis integraal (Co Loerakker + Thom Roep) (HC)
> Integrale editie van alle kortverhalen die in het weekblad Donald Duck verschenen en later in een albumreeks. De geschiedenis van Nederland (en regelmatig ook van België) passeert de revue aan de hand van de vertellingen van een oude man aan een Nederlands meisje die na een lang verblijf in Australië het moeilijk heeft om de Nederlandse geschiedenislessen te volgen. verwacht je niet aan saaie verhalen van een oude man. De aanpak is humoristisch, soms ook aangrijpend.
• Zoekboek Jan van Haasteren (Jan Van Haasteren) (HC)
> "De leukste prenten en zoekplaten om eindeloos naar te kijken! Ontdek de haaienvinnen, hoedjes met voetjes, Sinterklazen, pleisters, losse handjes, slakken, spoken, indianen en nog veel meer! Per plaat zijn er extra zoekopdrachten opgenomen. Een rijk geïllustreerd boek voor uren kijkplezier, waarbij bovendien de fantasie van de lezer op speelse wijze gestimuleerd wordt. Jumbo heeft sinds 1980 al vele tientallen miljoenen puzzels van Jan van Haasteren verkocht in binnen- en buitenland."


Blloan
15/10
TOP
Bouncer integrale 1: 1. Een Diamant voor het Hiernamaals - 2. Het Medelijden van de Beul (François Boucq + Alejandro Jodorowsky) (HC)
> In 2002 en 2003 verscheen het eerste tweeluik van de zeer straffe western Bouncer. Na een paar uitgeverswissels in zowel het Frans als het Nederlands, bundelt Blloan nu de complete reeks per tweeluik.
• De Kat 5: Van de Kat op de Tak (Philippe Geluck)
De Tuin van Daubigny (Luc Cromheecke + Bruno De Roover) (HC)

> De reeks J.ROM - Force of Gold vinden we nog steeds een afgrijselijk product. We schatten Bruno De Roovers scenario voor de biografie De Tuin van Daubigny, getekend en geschilderd door Luc Cromheecke — die een ander facet van zijn kunnen laat zien — vele malen hoger in. "Daubigny was een van de eerste kunstenaars die niet alleen in zijn atelier werkte. Hij trok liever de natuur in om te schilderen. Zo schilderde hij vaak vanop een bootje waarmee hij de Seine afvoer. In de natuur werken betekent dat je snel moet schilderen, want de omgeving verandert constant. En dus waren zijn schilderijen vluchtige momentopnames. Zijn haastige verfstreken resulteerden volgens critici tot schilderijen die 'onaf' waren. Geklieder zelfs. Ondanks de aanvankelijke kritiek werd Daubigny een van de belangrijkste voorlopers van de nieuwe kunststroming: het impressionisme. Hij was een lichtend voorbeeld voor grote namen als Monet, Manet, Cézanne en Van Gogh. Van Gogh apprecieerde het werk van Daubigny enorm en schilderde zijn tuin meer dan eens. In een tiental hoofdstukken krijgt de lezer korte impressies uit het leven van de vrolijke bon-vivant Daubigny. Scenarist Bruno De Roover baseerde zich op de brieven die Daubigny onderweg aan zijn vrouw of vrienden schreef. Dit najaar vindt er in het Van Gogh Museum in Nederland een grote retrospectieve plaats van het werk van Daubigny. Er volgt ook nog een expo in de Mesdag Collectie in Den Haag waar originele tekeningen uit de strip worden tentoongesteld met de echte werken van Daubigny."


Bonte
29/10
TOP
• Jager 2 (Wouter Van Ghysegem + Yves Declercq)
> Cartoonbundel over jagers en gejaagden.


Bries
15/10
TOP
Narwal (Wide Vercnocke)
> Van dezelfde auteur als Wildvlees is er nu dit nieuwe one-shot. "Een naïeve, introverte man met een succesvol doch kort verleden als speerwerper/tienkamper werkt als materiaalmeester bij een atletiekclub. De man aanbidt in alle stilte een van de hordenloopsters van de club. Op een bepaald moment komt hij in contact met een sjamaan. Die beweert met de kracht van de tand van de narwal de materiaalman te kunnen genezen van zijn blessure, zodat hij opnieuw kan sporten op het hoogste niveau en zo de hordenloopster kan imponeren. De materiaalman laat zich uiteindelijk overhalen door de sjamaan en gaat op zoek naar de mythische tand van de narwal in de Noordelijke IJszee."


Casterman
15/10
TOP
• De Avonturen van Scott Leblanc 4: De Koning der Belgen Staat Schaak (Devig + Philippe Geluck)
> Scott Leblanc, een van de onnozelste detectives in stripland, is toe aan zijn vierde avontuur. "Scott Leblanc is dolblij: hij heeft een interview kunnen vastleggen met koning Boudewijn. Op naar Brussel! Maar dan stuurt een groep terroristen alles in de war. Totaal onverwacht schakelen ze Scott uit en vervolgens vermomt een van hen zich als onze geliefde dierenreporter met de bedoeling om tot bij de koning te geraken en hem uit de weg te ruimen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, gaan de terroristen nog een stap verder met hun snode plannen... Gelukkig laat professor Moleskine de jonge Leblanc niet in de steek."


Daedalus
22/10
TOP
De 7 Wonderen 4: De Tempel van Artemis - 585 v. Chr. (Antonio Sarchione + Luca Blengino) (HC)
> Antonio Sarchione heeft al samengewerkt met Luca Blengino voor het afgeronde verhaal Casus 5. Het vierde wereldwonder dat zij behandelen, is de tempel van Artemis. "Efeze, 356 voor Christus. Abder Phoenix, de zelfverklaarde meesterdief, heeft stilaan genoeg van kruimeldiefstallen en wil het groots aanpakken. Samen met zijn trawant Demeter, beraamt hij een plan om het heiligdom van Artemis te plunderen. Ze moeten alleen een vrouw zien te vinden, die het lef heeft om te infiltreren in de tempel en er de rol van hogepriesteres aan te nemen... Maar ze staan er niet bij stil, dat zij een roversbende in de kaart spelen, die ook op de schat van het Artemision uit is. Een onderneming, die onrechtstreeks een innovatie in gevaar brengt, die de wereld wel eens voorgoed zou kunnen veranderen."
Complot 3: De Slag om Hamburger Hill (Stéphane Perger + Gihef) (HC)
> "Juni 1968. Robert F. Kennedy, winnaar van de Democratische voorverkiezing, hield een bevlogen toespraak ten gunste van de terugtrekking van de gewapende troepen uit Vietnam. Een paar minuten later, wordt de kandidaat doodgeschoten. In mei 1969, in A Shau Valley, stoot een groep militairen op een plaats delict. Aan hun voeten liggen talrijke lichamen. Het lijkt erop dat de slachtoffers Amerikaanse soldaten zijn. Maar wat verenigt deze gebeurtenissen?" Deel 4 heeft wat meer te vertellen over de Titanic.
De Eeuw der Schimmen 6: De Duivel (Michel Suro + Eric Corbeyran)
> Laatste deel van De Zang van de Vampiers-prequel. "1751. Enkele decennia voor de Franse Revolutie waait er een nieuwe wind door Europa. Een zucht naar vrijheid en vooruitgang... Maar door de ontdekking van een vreemde meteoriet aan de andere kant van de wereld laaien, midden in de eeuw van de verlichting, de aloude tegenstellingen weer op. In opdracht van kardinaal d'Orcières zitten Cylinia en Abeau de Roquebrune baron d'Holbach, een verlicht filosoof en humanist, op de hielen. Zij verdenken hem ervan de ongrijpbare Sandor G. Weltman te zijn. In de nasleep van deze achtervolging barst er een hevige strijd los om het bezit van die steen met zijn mysterieuze krachten."
• Excalibur - Kronieken 4: Patricius (Alain Brion + Jean-Luc Istin)
> Softcovereditie van het vorige maand verschenen album in hardcover.
Frontlinies 1: Stonne (mei 1940) (Brada + Jean-Pierre Pécau)
Frontlinies 2: Adlertag (augustus 1940) (Benoît Dellac + Jean-Pierre Pécau)
> Softcoveredities van de vorige maand verschenen albums in hardcover.
Man van het Jaar 6: 1492 - De Man die Amerika Hielp Ontdekken (Patrick Tandiang + Céka) (HC)
> "Officieel werd Amerika in 1492 ontdekt. Maar er circuleert ook een alternatieve versie... Volgens die versie zou een onbekende piloot, een geheimzinnige kapitein, kapitale informatie hebben verstrekt over de zeeweg via het westen. Wie was die kapitein? En hoe kwam hij aan zijn informatie? En hoe kwam die terecht in de handen van een man, Christoffel Columbus, die toen nog een illustere onbekende was… Aan de basis van de legende over de onbekende piloot ligt één man: Salvador, kapitein van een schip onder de Portugese vlag. Het schip vergaat met man en muis tijdens een expeditie naar Afrika. Maar enkele jaren later duikt Salvador opnieuw op met informatie die de toenmalige wereld danig dooreen zal schudden. En hij kent maar al te goed de prijs van zijn geheim." De Franse reeks zit inmiddels aan deel 11. In het volgende album komt de joods-Franse officier Alfons Dreyfus ter sprake in het jaar 1894 of meerbepaald de man die aan de basis lag voor de befaamde Dreyfusaffaire waarin hij ten onrechte en door antisemitisme werd veroordeeld voor spionage. De Franse schrijver Émile Zola kloeg het hele schandaal aan in een open brief aan de Franse staat met de ronkende titel J'Accuse...! wat hem zelf een veroordeling opleverde.
Het Narrenschip 4: Werk aan de Winkel (Turf) (HC)
> Met deel 4 begeven we ons voortaan op onbekend terrein want dit album is voor het eerst vertaald. Onlangs lieten we je weten dat Turf bezig is met een vervolg op de reeks.
Orakel 5: De Weduwe (Erwan Seure-Le-Bihan + Stéphane Betbeder)
> Softcovereditie van het vorige maand verschenen album in hardcover.
• Vito 3: De Grote Jacht (Eric Stalner) (HC)
> Laatste deel van de trilogie.
De Zang van de Vampiers 16: Executies (Richard Guérineau + Eric Corbeyran)
> Daedalus haalt de achterstand in van De Zang van de Vampiers door deel 16 te publiceren. Het Franse deel 17, het voorlaatste van de reeks, verscheen in maart 2016. "Na de ontdekking van Weltmans manier om de steriliteit van de vampiers te verhelpen, besluit Debrah haar geluk te beproeven. Terwijl de foetus onder zware bewaking opgroeit in het lichaam van haar moeder, groeien de spanningen binnen het team. Het lijkt erop dat er een verrader onder hen is... Maar wie is hij, en wat zijn zijn ware bedoelingen?"


Dargaud
15/10
TOP
De Dood van Stalin (Thierry Robin + Fabien Nury) (HC)
> De Dood van Stalin verscheen in het Frans in twee delen en wordt in vertaling in een gebundeld hardcoverjasje uitgegeven. Dit verhaal van Thierry Robin (Koblenz) en Fabien Nury (Er Was Eens, Tyler Cross, Silas Corey) kon bij onze zuiderburen in elk geval op heel wat bijval rekenen. "2 maart 1953, middernacht. Joseph Stalin, de man die als een absolute dictator over het Russische volk heerst, krijgt een hartaanval. Pas twee dagen later wordt hij doodverklaard. Zijn dood betekent het begin van een ongeziene strijd voor de absolute macht in de Sovjet-Unie. Achter het totalitarisme blijkt waanzin, perversiteit en onmenselijkheid schuil te gaan. Wie wordt de opvolger van Stalin?"
De Kunst van Morris (Morris / Stéphane Beaujean / Jean-Pierre Mercier / Gaëtan Akyüz / Vladimir Lecointre) (HC)
> Dit najaar staat helemaal in het teken van Lucky Luke die zijn zeventigste verjaardag viert. Het artbook De Kunst van Morris is een lijvig en prachtig vormgegeven boek waarin je in detail de finesses van Morris' onmiskenbare talent kan ontdekken. "In december 1946 publiceerde Maurice de Bevere onder de naam Morris het allereerste avontuur van Lucky Luke in de Robbedoes Almanak het verhaal Arizona 1880. De reeks werd zo populair dat Morris al gauw in de schaduw van zijn geesteskind belandde. Onverdiend, want Morris was een absoluut genie van de negende kunst. Hij hanteerde een vertelstijl vol actie en ontwikkelde een unieke tekenstijl. Redenen genoeg dus voor een waardig eerbetoon aan deze iconische striptekenaar."


Dark Dragon Books
15/10
TOP
• Koralovski 3: Brandende Horizons (Philippe Gauckler)
> Laatste deel. Lees hier een bespreking van de eerste twee delen.
• Lady Mechanika 3: Het Mysterie van het Mechanische Lijk 3 (Joe
Benitez)
> Laatste deel van de steampunktrilogie.
• De Papieren Tijger 2 (Mark de Jonge) (HC)
> Deel 1 van het satirisch sprookje met knipogen naar BN'ers. verscheen bij Sherpa. Er wordt ook nog een integrale editie van beide delen verwacht in november.
• Star Wars: Chewbacca 1: Tussenstop op Andelm-IV 1 (Phil Noto + Gerry Duggan)
• Star Wars: Chewbacca 2: Tussenstop op Andelm-IV 2 (Phil Noto + Gerry Duggan)
> "Chewie is op een hele belangrijke missie, maar is met het schip dat hij heeft geleend van de Rebellen op een vreemde planeet gestrand. De wegenwachtservice is er niet zo goed, dus hij heeft wel wat werk te verrichten voordat hij weg kan. De planeet is gelegen op een kruispunt van sterrenroutes en bepaalde groeperingen willen de natuurlijke hulpbronnen van de planeet voor zichzelf opeisen. Chewie maakt nieuwe vrienden die daar zwaar op tegen zijn. Kan Chewie zijn missie uitstellen om deze planeet en zijn nieuwe vrienden te helpen?"
• Star Wars: The Force Awakens: het geïllustreerde filmboek (diverse auteurs) (HC)
> "Ontdek het complete verhaal van de film Star Wars: The Force Awakens. Dit rijk geïllustreerde leesboek is geschikt voor alle leeftijden. Geniet van de beroemdste sciencefictionsaga uit het hele universum."
• Star Wars: Rebels 3: vergiftigde Lading (Bob Moleworth / Ingo Römling + Martin Fisher)
> Kortverhalen naar de animatiereeks voor jongeren.
Walter de Wolf 3: De Magische Ringen (Jose Luis Munuera)
> Laatste deel van de komische dierenstrip. Zie ook deze bespreking van deel 1 en 2. "Walter de Wolf dacht te kunnen uitrusten na zijn avonturen met de weerwolfbaby en nadat hij een dagtaak had aan het afslaan van de sluw aanvallen van Reinaert de Vos. Maar nu kruisen twee jochies met grote, blote voeten zijn pad. Ze heten Frolo en Samba. Klinkt dat al bekend? Er was eens een wolf die vredig in het bos leefde. Tot de dag waarop twee jeugdige personages op zoek gingen naar de negen magische ringen. De jochies kwamen op het idee dat Walter de Wolf best eens een grote tovenaar zou kunnen wezen, of zou dat toch Sardientjesman zijn? Hoe dan ook, het zou best eens nuttig kunnen zijn als Walter een stokje voor de vernietiging van de hele wereld zou kunnen steken door te helpen om de ringen in de vulkaan te gooien..."
WW 2.2 - Een Andere Tweede Wereldoorlog 5: Een Odyssee op Sicilië (Pasquale Del Vecchio + Luca Blengino)
> "Lente 1943, Sicilië. Het Engelse en Amerikaanse tegenoffensief in Europa begint met operatie Sirocco. Doelwit: het fascistische Italië van Mussolini. In het Vaticaan dat per ongeluk verwoest is door een Amerikaanse aanval, komt het conclaaf bijeen om een paus te kiezen als opvolger van Pius XII, die is omgekomen bij het bombardement. Op datzelfde moment huurt een kardinaal van de pauselijke staat op Sicilië twee deserteurs van de koninklijke Italiaanse marine in en geeft ze een zo goed als onmogelijke opdracht: geheime documenten terughalen die verloren zijn gegaan op de bodem van de Middelandse Zee..."
WW 2.2 - Een Andere Tweede Wereldoorlog 6: Gele Hond (Étienne Le Roux + Hubert)
> "Zomer 1943, Peking. In Mantsjoerije verliest Japan terrein aan de Russen en de Chinezen en ziet zich verplicht Amerikaanse troepen op het strijdtoneel toe te laten, maar de Japanse militairen hebben er moeite mee toe te kijken hoe hun lastige bondgenoot hun macht in het gebied dreigt over te nemen. Matthew Hayward, een jonge officier en tolk, voegt zich in Peking bij een groepje dat de taak heeft te onderhandelen met de militaire gouverneur van Hebei over de manier waarop de twee legers moeten gaan samenleven. Op het eerste zicht een missie zonder risico. Tot het moment dat Peking in opstand komt tegen zijn buitenlandse bezetters." Étienne Le Roux is ook de tekenaar van de Eerste Wereldoorlogstrip 14-18 die niet uitgaat van een uchronistische hypothese.


Don Lawrence Collection
29/10
TOP
• Douwe Dabbert 10: De Tanden van Casius Gaius (Piet Wijn + Thom Roep) (HC met extra dossier) (heruitgave)
> Van Douwe Dabbert verschijnt een opnieuw ingekleurde heruitgave van deel 10. In het achtergronddossiertje blikt scenarist Thom Roep zoals steeds terug op de totstandkoming van het verhaal en staat hij stil bij markante details terwijl hij anekdotes opdist. Dit dossier staat enkel in de hardcoverversie. Het verhaal: "Douwe Dabbert belandt op een verlaten strand waar de troosteloze restanten van een oud Romeins fort als kapotte tanden naar de hemel wijzen. Uit de verhalen van een vriendelijke vissersfamilie wordt hem duidelijk, dat rondom de ruïne een mysterieuze sfeer hangt. 's Nachts verschijnen er vreemde lichtjes op zee, en voor Douwe er erg in heeft, is hij betrokken in een complot, waarbij smokkelaars op een meedogenloze wijze te werk gaan."
• Storm - De Kronieken van Roodhaar 3: De Ark van Noorach (Romano Molenaar + Rob van Bavel)
> Omdat inkleurder en co-tekenaar van Storm Jorg de Vos tegenwoordig andere prioriteiten heeft en zijn stripwerk voor Don Lawrence Collection op een lager pitje staat, schuiven Romano Molenaar en Rob van Bavel hun spin-off over Roodhaar nogmaals naar voor. De Ark van Noorach laat zich volgens de uitgeverij het best omschrijven als Storm meets The Walking Dead. "Roodhaar en Kiley vrezen voor het leven van prins Nerlin, de jonge nazaat van de mandat van het zwevende gewest en worden bijgestaan door Noorach, een spiritueel leider dat het einde van de Diepe Wereld heeft voorspeld en daar aan wil ontsnappen in een mysterieuze ark. In die ark ligt ook de redding van prins Nerlin, alleen moeten ze dan wel door de vallei van de ondoden."


Dupuis
15/10
TOP
Harmony 2: Indigo (Mathieu Reynès)
• Lucky Luke 31: Tortilla's voor de Daltons (Morris + René Goscinny) (herziene herdruk)
> Nog drie andere heruitgaven verschenen bij Lucky Comics. De vertaling en lettering zijn herzien, evenals de coverlay-out.
Robbedoes en Kwabbernoot door Franquin 8: 18. QRN op Bretzelburg - 19. Hommeles in Rommelgem (André Franquin + Greg / Peyo / Gos) (HC)
Robbedoes en Kwabbernoot door Franquin 9: De Tank - Robbedoes en het Geprefabriceerde Huis - De Erfenis - Radar de Robot - Robbedoes en de Plannen van de Robot - Robbedoes, Bokser (André Franquin) (HC)
> Nog twee delen en alle Robbedoes-verhalen van André Franquin zijn in een gloednieuwe uitgave gebundeld. In de delen 8 en 9 staan respectievelijk de allerlaatste verhalen en de verhalen waarmee hij debuteerde in het weekblad Robbedoes.
De Rode Baron 1: Tussen de Kogels door (Carlos Puerta + Pierre Veys)
> Na de hardcoverversie in september verschijnt dit eerste deel van een trilogie nu ook in softcover.


Glénat
15/10
TOP
De Meesters van de Gerst integraal 1: 1. Charles, 1854 - 2. Margrit, 1886 - 3. Adrien, 1917 - 4. Noël, 1932 (Francis Vallès + Jean Van Hamme) (HC)
> Glénat geeft een van de beste reeksen van Jean Van Hamme opnieuw uit in twee integrales. In de tweede integrale wordt dus ook het gouden album opgenomen.
• Het Orakel van de Maan 4: De Dochter van de Wijze (Griffo + Frédéric Lenoir / Rodolphe)
> Laatste deel van de reeks. Samen met Stephen Desberg start Griffo binnenkort een reeks over Charles Dickens en er staat ook een nieuwe trilogie van SOS Geluk op stapel. Met Jean Dufaux bereidt hij een vervolg op Giacomo C. voor.
Sneeuw - De Oorsprong 1: De Twaalf (Fred Vignaux + Éric Adam / Didier Convard) (HC)
> Sneeuw - De Oorsprong is wat het is: een nieuwe prequel op de reeks Sneeuw van Christian Gine en Didier Convard. "In een wereld die totaal vernietigd is door het kwaad van Orion, vormen De Twaalf een broederschap met de missie Europa te redden. Hun leider Northman ontmoette jaren geleden een jongeman waarin hij hun toekomstige redder zag: Sneeuw. Vooraleer het zo ver is, moeten De Twaalf zich eerst schrap zetten voor een grote dreiging: Bohort wil een doorgang maken in de muur die Europa scheidt van de rest van de wereld. Als hij slaagt in zijn opzet, kan de buitenwereld Europa binnendringen en de missie van De Twaalf in de war sturen. Om dit plan te verijdelen, vraagt Northman de hulp van de vroegere strijdmakker van Bohort, Agravain. Samen vertrekken ze naar Rome, waar de Keizer heerst... In dit nieuwe album nemen Frédéric Vignaux en Éric Adam ons mee naar een bevroren en verwoest Europa. Dit album is een losstaand verhaal."


Gorilla
15/10
TOP
De Daltons 1: De Eerste Dode (Jesús Alonso + Olivier Visonneau) (HC)
> 70 jaar Lucky Luke dit jaar. In afwachting van het volgende album in de reeks dat later dit jaar verschijnt, is er nu dit eerste deel van het tweeluik De Daltons. Dit is geen ongeoorloofde spin-off met de bekende boeven uit de reeks van Morris, maar integendeel een semirealistische strip over de echte Daltons Grat, Emmett en Bob. Morris gebruikte die ook in het album Vogelvrij (1951), aangevuld met Bill, maar dat verhaal overleefden ze niet. De Daltons vielen nochtans in de smaak bij het publiek. Door lezersbrieven aan het weekblad Robbedoes zag Morris zijn immense vergissing in om hen te laten sterven. René Goscinny kwam daarop met het idee om hun nog dommere neven Joe, William, Jack en Averell in de reeks te schrijven. De Daltons is geschreven door Olivier Visonneau die zich documenteerde over de echte Daltons. Een dankbare bron was de biografie van Emmett die ook de basis vormde voor When The Daltons Rode (1940), een film die Morris ook heeft gezien en die je integraal op YouTube kan bekijken. De tekeningen zijn van Jesús Alonso die in het Nederlands debuteerde met de thriller In de Geest van Gaudí. Zijn uitgever zag tekeningen van een cowboy op zijn Facebookpagina staan en stelde hem het scenario voor van De Daltons. Een geluk voor Visonneau want hij ervoer dat het niet gemakkelijk was om een tekenaar te vinden voor zijn westernverhaal. Aanvankelijk zag hij het wel in een stijl als Comanche getekend worden. De reden voor de weigering van veel tekenaars was snel duidelijk: Jean Giraud. Er zijn volgens hem nog steeds zeer veel tekenaars die westernstrips associëren met Girauds Blueberry en daar willen ze zich niet aan wagen.
Futura 2: Garane (Jean-Charles Kraehn) (HC)
> Vervolg van de sf-reeks van Jean-Charles Kraehn die eens drastisch van genre wisselt na allerhande historische reeksen en thrillers. Lees hier een bespreking van deel 1.
De Vleugels van de Aap 1: Wakanda (Etienne Willem) (HC)
> "Maart 1933: New York beeft voor King Kong, maar het is een andere aap die de stad redt! Harry Faulkner, voormalig piloot van het squadron Lafayette, moet New York behoeden voor een enorme catastrofe. Dat de dreiging uit de lucht komt, schrikt onze meesterlijke piloot, de stuntman van het luchtruim, niet af. Een krankzinnige dag die het leven van onze held helemaal overhoop zal halen." Dit afgeronde verhaal is het eerste van een nieuwe reeks na Etienne Willems vorige producties Oude Bokken & Groene Blaadjes en Het Zwaard van Ardenois.


Hachette
22/10
TOP
De XII Werken van Asterix (Albert Uderzo + René Goscinny) (compleet nieuwe editie)
> Dit is een compleet nieuwe editie van de stripversie van de tekenfilm De Twaalf Werken van Asterix (ook wel Asterix en de Helden of Asterix Verovert Rome genoemd — de Nederlandse tekenaar/animator Börge Ring en de Toonder Studio's werkten hier aan mee) uit 1976. Het was de eerste tekenfilm van Studios Idéfix, de tekenfilmmaatschappij die Albert Uderzo en René Goscinny zelf hadden opgericht in de jaren 1970. Na de Lucky Luke-tekenfilm De Ballade van de Daltons (die Goscinny voor zijn overlijden niet meer in afgewerkte fase kon zien) werd de studio opgedoekt. De twee auteurs en zakenpartner Georges Dargaud verloren een fortuin aan de tekenfilmstudio. De tekenfilm werd door beide auteurs geregisseerd en was een compleet nieuw verhaal op scenario van hun vriend, de recent overleden Pierre Tchernia, dat niet op een bestaand Asterix-album was gebaseerd. De stripversie van de tekenfilm was niet het werk van Albert, maar wel van diens jongere broer Marcel Uderzo. Over de niet te onderschatten rol van Marcel Uderzo aan de reeks Asterix schreven we dit artikel. Van zijn stripversie bestaan drie Nederlandstalige (recame-)edities uit 1976, 1977 en 1978. In 1976 verscheen ook een verzamelalbum met plakplaatjes uit de tekenfilm. De versie die nu in de winkel ligt, is geen strip meer, maar wel een geïllustreerd verhaal met gloednieuwe cover en speciaal voor deze uitgave gemaakte illustraties naar het voorbeeld van Hoe de Kleine Obelix in de Ketel van de Druïde Viel. Het album telt tachtig pagina's.


De Harmonie
22/10
TOP
• Lachen met Bril (Peter van Straaten)
> Peter van Straaten heeft zijn cartoonproductie danig teruggeschroefd, maar dat belet De Harmonie niet om (thematische) bundelingen te blijven uitbrengen. Volgend jaar staat de vijfentwintigste Zeurkalender op het programma. De mini-uitgave Lachen met Bril verschijnt vijf jaar na de bundeling Lachen zonder Bril. Een bril is misschien aangewezen om de cartoons te lezen want de uitgave is slechts 8 bij 10 centimeter groot.
• Peter's Zeurkalender 2017 (Peter van Straaten)
> Dit is de vierentwintigste Zeurkalender.
S1ngle 15: $1ngle (Hanco Kolk + Peter de Wit)
> Na vijf albums in zwart-wit op een quasi vierkant formaat en negen albums in kleur op een iets groter formaat met een glossy-look voert De Harmonie vanaf $1ngle, het vijftiende deel van de strookjesreeks, een nieuwe formaatwijziging in. De albums krijgen voortaan het formaat van een klassiek album, dus weer wat groter. Inhoudelijk mogen we ons aan het volgende verwachten: "Miljonairs, who cares! Tegenwoordig draait het om miljarden. Maar zelfs een miljard... Op het eerste gezicht lijkt het veel, maar het zijn vooral veel nullen, nietwaar? Stella wil zekerheid en heeft haar zinnen gezet op een echte multimiljardair. Een man die haar kan onderhouden in de stijl die ze totaal niet gewend is. En dat lijkt nog te lukken ook! Ze wordt uitgenodigd om naar het paradijselijke St Barth te komen om kennis te maken met een jonge internetmultimiljardair die een geschikte vrouw zoekt. Stella zet alles op alles om deze golden technerd aan de haak te slaan en natuurlijk neemt ze haar beste vriendinnen Fatima en Nienke mee om te baden in haar weelde."


Hauwaerts Uitgeverij
22/10
TOP
Uit de Archieven van... 5: Bob Mau (Bob Mau) (HC)
> "Bob Mau tekende vanaf 1962 tot 1994 voor de krant Gazet van Antwerpen de avonturenstrip Kari Lente. Van deze reeks worden in dit archief drie verhalen uit de jaren 1990 gepubliceerd die hier voor het eerst in ingekleurde versie in albumvorm verschijnen... Maar Bob Mau was naast stripmaker ook beeldhouwer, schilder en illustrator. Zo maakte hij vele tekeningen en cartoons voor verschillende tijdschriften. Een selectie daarvan wordt in dit archief opgenomen. Ook zijn jeugdwerk, beeldhouwwerken en schilderijen krijgen de aandacht die ze verdienen."


INdruk
22/10
TOP
Apostata VII: Niets Meer dan een Wolk (Ken Broeders)
Apostata VII: Niets Meer dan een Wolk (Ken Broeders) (HC)
> Na zeven albums en twee uitgeverswissels is dit het laatste album van de reeks waarmee Ken Broeders heel wat lof verwierf. Een volgend project is een geïllustreerd boek met historische griezelverhalen in Brugge en een fantasyreeks waarvoor hij nog een uitgever zoekt. "Het is het jaar 363. Julianus is al twee jaar heerser over de Romeinse wereld. Zijn maatregelen om het christendom in te perken beginnen traag maar zeker vruchten af te werpen. Maar de jonge caesar is ongeduldig om te bewijzen dat een terugkeer naar de oude heidense religie de tanende glorie van het Romeinse rijk zal doen heropleven. En dat kan volgens Julianus maar op één manier: de verovering van het Perzische rijk."
Châteaux Bordeaux 6: De Makelaar (Espé + Eric Corbeyran) (HC)
> Van Châteaux Bordeaux weten we inmiddels dat er negen delen zullen verschijnen. Met deel 6 beent INdruk de Franse albums bij.
• Het Land van de Vampiers 2: Requiem (Manuel Garcia + David Muñoz)
• Het Land van de Vampiers 2: Requiem (Manuel Garcia + David Muñoz) (HC)
> "Een enorme natuurramp heeft het klimaat op aarde veranderd. Het zonlicht is nu permanent verduisterd door een dikke wolkensluier met stofdeeltjes die de zonnestralen tegenhouden. In deze permanente duisternis hebben vampiers, die zich anders tijdens de dag schuilhielden, nu grote delen van de mensheid uitgeroeid. In een Spaanse stad tracht een kleine groep die is ondergedoken voor de vampiers wanhopig te overleven. De twee volwassenen en vier kinderen moeten echter noodgedwongen hun schuilplaats verlaten op zoek naar andere overlevenden en naar eten. Omdat ze al een tijd geen vampiers meer hebben gezien besluiten ze gezamenlijk hun kans te wagen. Het duurt echter niet lang voordat ze worden aangevallen. Tijdens de aanval schiet een onbekende hen te hulp en schakelt de aanvallers één voor één uit. Als ze gezamenlijk hun gevaarlijke tocht verderzetten blijkt al snel dat hun redder over vreemde onmenselijke eigenschappen beschikt..."
Ys, de Legende 3: Zondvloed (Dejan Nenadov + Jean-Luc Istin)
Ys, de Legende 3: Zondvloed (Dejan Nenadov + Jean-Luc Istin) (HC)
> "Ys, de Bretoense stad die de gezanten van Christus doet beven! Gwénolé eist er een kerk op. Ahès, de mooie prinses, dochter van de beroemde koning Gradlon, heeft er zich verstopt. Is het de macht van God die deze stad meesleept in deze vloedgolven of is het de hebzucht en de jaloezie van de mensen?"


Lannoo
29/10
TOP
Cher Ami: Ode aan de Dieren in de Eerste Wereldoorlog (Ivan Petrus Adriaenssens / Gustavo Garcia / Roman Klohkov + Joost Wynant) (met bijgevoegde cd, muziek van Yuko)
> "Cher Ami vertelt de absurde maar waargebeurde verhalen van drie iconische dieren in de Eerste Wereldoorlog: de Zuid-Afrikaanse baviaan Jackie, de Amerikaanse Bull Terriër Stubby en de Aziatische olifant Jenny die door het Duitse leger werd ingezet. In deze gelaagde graphic novel - naar een scenario van Joost Wynant, met tekeningen van Ivan Petrus Adriaenssens, Gustavo Garcia en Roman Klochkov, en met een historisch dossier door Geheugen Collectief - komen realiteit en fictie, het poëtische en het historische naadloos samen. Cher Ami is ook meer dan een graphic novel. Het is een voorstelling waarin drie animatiefilms ondersteund worden door live muziek, naar analogie met de stille films uit het begin van de twintigste eeuw. En het is ook een cd met de muziek van de Gentse band Yuko, die exclusief in dit boek steekt."
• Oktober (Caryl Strzelecki + Johan de Boose) (HC)
> "Oktober 1917, Sint-­Petersburg. De stad is in rep en roer. Er heerst hongersnood. Mensen sterven aan tyfus. Geregeld zijn er gewelddadige opstanden. Maxim is een dakloze met een brilletje. Hij zwerft door de straten en kijkt met grenzeloze bewondering naar de aristocraten die alsnog de leiding hebben. Terwijl de revolutie losbarst, wordt hij verliefd op Vera, een meisje uit de hogere kringen, dat in de revolutionairen juist een uitweg ziet uit de strikte, vervelende wereld van de aristocratie. Ze slagen erin om samen te ontsnappen aan het extreme geweld, terwijl de maatschappij om hen heen radicaal verandert. Die verandering drijft een wig tussen hen. Haar revolutionaire interesse neemt perverse vormen aan. Zijn hang naar de verloren aristocratische wereld maakt hem wanhopig. Parallel aan de burgeroorlog, die in Rusland na de revolutie uitbreekt, worden deze twee mensen het slachtoffer van hun eigen idealisme."
Verloren (Caryl Strzelecki + Rudi Vranckx)
> "3 oktober 2013. 360 anonieme lijkzakken liggen op het strand van Lampedusa. Vluchtelingen, waaronder veel kinderen, omgekomen in een van de zwaarste scheepsrampen voor de Italiaanse kust. De ervaren VRT­conflictjournalist Rudi Vranckx is geschokt door het nieuws en besluit op zoek te gaan naar het persoonlijke verhaal van een aantal vluchtelingen. Zo volgt hij een tiental 'gelukszoekers' uit Syrië, Somalië en Niger. Zoals Chappa, een veertienjarig meisje uit Niger, de enige overlevende van een vluchtelingendrama waarbij ze haar zussen en haar moeder van dorst had zien sterven. De lijken zijn ergens in de woestijn begraven en het is Chappa's droom om het graf van haar moeder te zien..."


Le Lombard
15/10
TOP
Heroveringen 4: Dood van een Koning (François Miville-Deschênes + Sylvain Runberg)
> Jammer genoeg nemen we met Heroveringen 4 afscheid van een straffe fantasyserie die verbluffend is getekend en ingekleurd door de Canadees François Miville-Deschênes. "De Horde van de Levenden is verzwakt door de aanhoudende aanvallen van de Hittieten. De enige manier waarop ze hun vel kunnen redden, is door binnen te dringen in het vijandig territorium en de koning te doden. Volgens de wetten van de Hittieten kan de oorlog immers pas stoppen als er een nieuwe koning op de troon zit. Thusia onderneemt een tocht naar de hoofdstad van de Hittieten. Enkel als zij slaagt, kan de Horde overleven." De samenwerking beviel beide auteurs ten zeerste. Dat vraagt dus om meer. Niet met een volgende cyclus van Heroveringen, want die serie is echt tot een einde gekomen, maar met een one-shot dat eveneens bij Le Lombard zal verschijnen. Het verhaal speelt zich af tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De helden die ze opvoeren zijn Afro-Amerikaanse soldaten die meevechten voor de Noordelijken, maar daarom nog niet aanvaard worden door de andere militairen. Racisme als thema dus, en een pak realistischer dan de fantasyreeks Heroveringen. Het one-shot zal heel veel pagina's tellen en is niet voor 2018 te verwachten.
De Werelden van Thorgal - Wolvin 6: De Koningin van de Zwarte Alfen (Roman Surzhenko + Yann)
De Werelden van Thorgal - Wolvin 6: De Koningin van de Zwarte Alfen (Roman Surzhenko + Yann) (HC)

> Als we de auteurs mogen blijven geloven, is dit het voorlaatste album van de stripreeks en tegelijk het begin van de laatste cyclus. "Net zoals Aaricia is Wolvin het beu om te wachten tot Thorgal terugkeert. Ze beslist om naar Bag Dadh te gaan om hem te vinden. Onderweg kruist ze het pad van de dwerg Tjahzi, die ook op zoek is naar Thorgal. De zwarte alfen maken de dwergen het leven zo moeilijk, dat ze Thorgals hulp absoluut nodig hebben. Zo komt Wolvin terecht in een avontuur dat haar wildste kant naar boven brengt." Hier vind je een uitgebreid overzicht van de toekomstperspectieven van alle reeksen van Thorgal.

Derde Stroming
I.R.$. 17: Larry's Paradise (Bernard Vrancken + Stephen Desberg)
> Na het stopzetten van de middeleeuwse detectivereeks H.Ell kan het auteursduo zich weer volop concentreren op I.R.$. Deze reeks vaart inmiddels een andere koers als gevolg van de gebeurtenissen in het vorige album. Larry B. Max wordt namelijk zelf verdacht van fiscale fraude.

Getekend
Gelukkige Tijden (Eric Warnauts / Guy Raives + Eric Warnauts) (HC)

> Gelukkige Tijden is de jongste samenwerking tussen Eric Warnauts en Raives. In het Frans verscheeen het als tweeluik in de collectie Signé. In het Nederlands verschijnt dit als een integrale in de collectie Getekend. "De jaren 1950. Iedereen in Europa wil de oorlog zo snel mogelijk vergeten. De gevechten in Indochina lijken ver weg. In Brussel wordt ijverig gewerkt aan de voorbereidingen van de wereldtentoonstelling van 1958. Bernadette, de dochter van Thomas, beslist om naar Algerije te vertrekken. Haar vertrouwen in een betere tijd begint snel te vervliegen."


Lucky Comics
15/10
TOP
• Lucky Luke 38: Ma Dalton (Morris + René Goscinny) (herziene herdruk)
• Lucky Luke 58: De Duivelsranch (Morris + Xavier Fauche / Claude Guyloïs / Jean Léturgie) (herziene herdruk)
• Lucky Luke 61: De Daltons Verliezen Hun Geheugen (Morris + Xavier Fauche / Jean Léturgie) (herziene herdruk)
> Taalkundig herziene en opnieuw geletterde heruitgaven met nieuwe coverlay-out en doorlopende nummering. De hele herdrukoperatie zal vijf jaar duren.
De Moordenaar van Lucky Luke (Matthieu Bonhomme) (herdruk)


Mandarijn
22/10
TOP
• Dirkjan 22 (Mark Retera)
> Mark Retera mist de jaarlijkse afspraak niet en weet ons nog altijd te laten proesten van het lachen. Hier komt geen sleet op.


Personalia
22/10
TOP
• StripGlossy 2 (diverse auteurs)
> Tweede nummer van het nieuwste stripblad op de markt. De keuze is héél Nederlands gericht met als gasthoofdredacteur Jan van Haasteren die speciaal voor dit nummer twee nieuwe kortverhalen maakte van Baron van Tast. André van Duin is special guest. Er is toch nog een Vlaamse inbreng van Kim Duchateau die een hommage brengt aan Guust Flater.


RW Uitgeverij
22/10
TOP
Batman: The Dark Knight 3: Gek (Ethan Van Sciver / Szymon Kudranski + Gregg Hurwitz) (HC)
> "Eindelijk is er licht in het leven van de Dark Knight. Bruce Wayne heeft een vrouw ontmoet die in alle opzichten zijn gelijke is, een intelligente vrouw die vreselijke dingen heeft meegemaakt voordat ze op haar gebied de top bereikte. Hij is bereid om alles met haar te delen, zelfs de geheimen van Batman. Maar ergens anders in Gotham loert nog iemand die als kind geleden heeft. In tegenstelling tot Batman, wil hij de wereld laten lijden voor wat hij heeft doorgemaakt. Door een combinatie te gebruiken van hightech en geestveranderende hallucinogenen ontvoert hij inwoners van Gotham in een sadistische poging om het wonderland te herscheppen dat hij lang geleden is verloren. Hij is de Mad Hatter. En hij sleurt de Dark Knight in een konijnenhol vol verschrikkingen!"
Batman: Earth One 2 (Gary Frank + Geoff Johns) (HC)
> "Een nieuwe wind waait door Gotham City. Met de dood van burgemeester Oswald Cobblepot en de komst van Batman wordt langzaam duidelijk hoe corrupt de stad al die jaren is geweest. De nieuwe burgemeester Jessica Dent en haar broer, Officier van Justitie Harvey Dent, bundelen hun krachten met de duistere ridder en rechercheur James Gordon. Samen gaan ze de strijd aan met de criminele onderwereld. Maar intussen duikt een nieuwe bedreiging op... een die gek is op raadsels. Een fout antwoord en je sterft. Een goed antwoord en... In dit tweede deel introduceren schrijver Geoff Johns en tekenaar Gary Frank enkele van Batmans bekendste tegenstanders, maar dan in een modern jasje en net even anders dan anders. Zo bouwen ze verder aan de nieuwe en moderne herinterpretatie van een van 's werelds populairste helden."
• Mortal Kombat X 2: Bloedgoden (Ruy José / Dexter Soy / Igor Vitorino / Daniel Sampere / Oclair Albert / Daniel Henriques / Juan Albarran + Shawn Kittelsen)
> Vervolg van de stripserie naar het computerspel.
• Preacher Deluxe 4 (Steve Dillon + Garth Ennis) (HC)
> Behalve de delen 34-40 van het veelvuldig bekroonde hedendaagse meesterwerk van Garth Ennis en Steve Dillon bevat deze vierde Deluxe-bundel tevens de specials One Man's War, The Story of You-know-who en The Good Old Boys en een voorwoord door tekenaar Steve Dillon.
Suicide Squad 1: Een Trap Na (Federico Dallocchino / Clayton Henry / Cliff Richards / Andrei Bressan / Ig Guara + Adam Glas) (HC)
> "Wie of wat is de Suicide Squad? Dit nieuwe team wordt gevormd door superschurken die in de gevangenis zijn gerekruteerd en in ruil voor strafvermindering geheime zelfmoordmissies moeten uitvoeren. Een microbom in hun hoofd zorgt ervoor dat ze netjes in het gareel blijven. Iedereen is vervangbaar. Niemand is toerekenbaar. En dood en verderf zijn aan de orde van de dag. Tijdens hun eerste missie moet de Squad het met Deadshot, Harley Quinn, El Diablo, Voltaic, Black Spider en King Shark opnemen tegen een doorgeslagen menigte van zestigduizend mensen. En terwijl de onverstoorbare supervisor Amanda Waller haar team huurmoordenaars van de ene naar de andere missie stuurt, duikt een wereldwijde bedreiging op die alleen zij kunnen tegenhouden... als ze voor die tijd niet eerst elkáár afmaken. En wat kan er nou misgaan wanneer Harley ontdekt dat haar vriend Joker levend is gevild? Suicide Squad-1 bundelt de eerste zeven hoofdstukken van de nieuwe serie van schrijver Adam Glass en tekenaars Federico Dallocchino, Clayton Henry en anderen, die samen een bijeengeraapte groep schurken tot een nieuw team smeden." Ondertussen is er ook al de film, die het niet behoorlijk deed, maar wel de weg effende voor een eigen film van Harley Quinn die in de steigers staat.


Saga Uitgaven
08/10
TOP
• Boes 2 (Wil Raymakers + Thijs Wilms)
> Elke integrale in hardcover verschijnt ook als twee afzonderlijk softcovers.
De Koning van de Ribauds: Boek II (Ronan Toulhoat + Vincent Brugeas) (HC)
> In september 2015 verscheen De Koning van de Ribauds 1, nu is er het vervolg en slot van het eerste verhaal. In het Frans verscheen dit trouwens als een one-shot, deel 2 verscheen in februari. Op de achtergrond van een roemrijke, historische periode waarin figuren en namen passeren als koning Filips II, Richard Leeuwenhart, Jan zonder Land en Eleonora van Aquitanië ontspint zich een brutale complotthriller die zich in achterbuurten, bordelen en schimmige kroegen afspeelt. "Ondanks zijn nederigheid is de zogenaamde Trieste Heer een van de meest gevreesde en gerespecteerde personen in het Franse koninkrijk. Officieel dient hij enkel zijn vorst, koning Filips II, als leider van diens lijfwachten. Maar in de schaduw, ondersteund door twijfelachtige spionnen en schurken, de Ribauds, houdt hij iedereen in de gaten die zijn pad kruist. Maar hartje winter in 1194 vermoordt hij brutaal en uit blinde wraak een handelaar uit Bordeaux. Hij beging een vergissing die tot zijn ondergang kan leiden. Hij wordt nu door de koning opgedragen om de 'moordenaars' van de Aquitaanse handelaar terug te vinden."
De Minimensjes integraal 1: 1967-1970: 19. Alarm in Ellendam bij Ravertem - Ontsnapt - Het Schatermannetje - Torenpech - Paaseieren uit Ellendam - Van Muizen en Minimensjes - De Minimensjes Maken het Bont - 1. De Uittocht (Pierre Seron + Albert Desprechins / Pierre Seron) (HC)

> Voor deze integrale reeks van De Minimensjes (voortaan zonder liggend streepje!), waarvan Dupuis afgelopen maand deel 8 pubiceerde in het Frans, levert Saga Uitgaven geen half werk. In deze reeks worden alle kortverhalen en lange avonturen chronologisch opgenomen, allen opnieuw geletterd en taalkundig gemoderniseerd. Veel van die kortverhalen verschenen in latere albums in de reeks of werden zelfs niet in album uitgegeven na de eerste publicatie in het weekblad Robbedoes. Het lange Van Muizen en Minimensjes verscheen niet eens bij Dupuis in album, wel bij Farao, een voorloper van Talent. We herinneren je er ook aan dat Dupuis de laatste drie albums nooit heeft vertaald, maar zover zijn we nog niet. Uiteraard hoort er ook in deze reeks een achtergronddossier bij met boeiende weetjes over de auteurs, de stripreeks en hun voorgeschiedenis.

Collectie Bamboe
Helena 2 (Lounis Chabane + Jim)
> Slot van het tweeluik, nu ook als softcover.
Het Oog van de Dobermanns 3: De Grijns van de Oude Aap (Beb Zanat + Patrick Cothias + Patrice Ordas) (HC)
> Slot van de occulte trilogie. Het decor wisselt van Tibet, waar enkele opmerkelijke vondsten gedaan worden, naar de onmiddellijke omgeving waar Adolf Hitler zich ophoudt en het zal er stuiven!


Scratch Books
22/10
TOP
• Scratches 1 (diverse auteurs)
> "Uitgeverij Scratch Books brengt in samenwerking met Joost Swarte een nieuw striptijdschrift. Wij houden van getekende verhalen en hebben besloten om er ieder jaar een blad vol van uit te brengen: Scratches. Het doel van het blad is Nederlands en Vlaams tekentalent een internationaal podium te bieden. Het magazine bestaat uit een fullcolor tijdschrift op groot formaat van honderdtwintig bladzijden met daarbij een uitneembare poster in zwart-wit. Scratches zal bestaan uit nieuw en onbekend werk van de beste tekenaars uit Nederland, België en de rest van de wereld. Daarnaast bevat elk nummer een eerbetoon van een tekenaar of stripkenner aan vergeten grootheden zoals Frans Masereel, Manolo Prieto of Mark Smeets. Het blad verschijnt in het Engels en is gericht op een internationaal publiek. Het eerste nummer verscheen net voor de Frankfurter Buchmesse 2016, waar Nederland en Vlaanderen gastland zijn." Aan het eerste nummer werkten onder meer mee: Art Spiegelman, Brecht Evens, Ben Gijsemans, Guido Van Driel, Robert Crumb, Charlotte Dumortier, Ever Meulen, David B., Judith Vanistendael, Jeroen Janssen, Kamagurka, Herr Seele en dat is nog maar de helft.


Silvester
29/10
TOP
Donjon Monsters 6: Herrie bij de Brouwers (Yoann + Lewis Trondheim / Joann Sfar) (HC)
> Met Donjon Monsters 6 is deze spin-off van Donjon Zenit halfweg en er is goed nieuws want volgend kwartaal verschijnen (onder voorbehoud) deel 7 en ook nog een album van die andere spin-off Ochtendgloren. De tekenaar van Donjon Monsters 6 is huidig Robbedoes en Kwabbernoot-tekenaar Yoann, maar nu in een stijl die je niet van hem kent. Het afgeronde verhaal heeft Grogro als hoofdpersonage. "Grogro krijgt voor de allereerste keer een opdracht: bier halen in Myxomatosis, de stad van de konijnen. Maar Grogro is niet erg slim en voor zijn avondmaaltijd eet hij een vleugel van de Vanderbeck op die hem door de lucht vervoerde... Daarna volgt een ontmoeting met een dolende ridder die Grogro houdt voor een woeste en machtige huursoldaat, een reeks misverstanden en absurde knokpartijen doen afbreuk aan zijn reputatie..."
• De Legendariërs 6: De Hand van de Toekomst (Patrick Sobrial)
> De jeugdige fantasyreeks De Legendariërs is er weer met deel 6. "De Legendariërs gaan terug in het verleden om kapitein Ceydeirom te achtervolgen. Ze moeten tot elke prijs verhinderen dat hij veranderingen aanbrengt in het heden. Helaas zorgen de duistere krachten van Darkhell en zijn dochter Tenebris ervoor dat hun kans op succes wel heel klein wordt... En dat is mede te wijten aan het verraad van prins Halan."
Operatie Overlord 2: Omaha Beach (Davide Fabbri / Christian Dalla Vecchia + Bruno Falba) (HC met ex-libris)
> Onze bespreking van Operatie Overlord 1 vind je hier. In deel 2 is de bloederige landing op Omaha Beach tijdens de Tweede Wereldoorlog als plaats van actie. "1944, Sable d'Or-stranden, Normandië. Generaal Rommel geeft de laatste orders voor de verdediging van het Normandische front. Aan de overzijde van het Kanaal krijgen Robert Capa, oorlogsfotograaf, en Hard Gund, Amerikaan van Duitse origine, samen met de andere GI's van de Easy Company een briefing over operatie Overlord. Over enkele dagen zullen, tussen fluitende kogels en donderende explosies, vele Duitsers en Amerikanen angst, pijn en de dood vinden, en het zand van Omaha Beach rood kleuren met hun bloed."
• Outcast 3: Een Eindeloze Ondergang (Paul Azaceta + Robert Kirkman)
• Outcast 4: De Grens Overschreden (Paul Azaceta + Robert Kirkman)
• Outcast Boek 2: 3. Een Eindeloze Ondergang - 4. De Grens Overschreden (Paul Azaceta + Robert Kirkman) (HC met ex-libris)
> Net voor de lancering van de tv-reeks Outcast publiceerde Silvester alvast de stripreeks die aan de basis lag van de tv-reeks. Lees hier onze bespreking van deel 1 en 2 die ook in een gebundelde hardcoveruitvoering verschenen. De delen 3 en 4 verschijnen ook weer in softcover en in een beperkte oplage in een gebundelde HC.
Het Rechte Pad 2: De Nacht van de Griezel (Morgann Tanco + Wilfrid Lupano) (HC met ex-libris)
> Slot van het tweeluik, een zeer goed verhaal van de man achter Krasse Knarren. Lees hier een bespreking van deel 1.
• Te Paard! 1: Hiep Hinnik Hoera! (Miss Prickly + Laurent Dufreney)
> Te Paard! is een buitenbeentje bij Silvester. Het is een gagstrip in softcover over diverse paarden in een manege.
Zeven Ruiters 2: De Prijs van het Bloed (Jacques Terpant naar de roman van Jean Raspail) (HC met ex-libris)
> Vervolg van de trilogie.
• De Zielenvreter 2: De Poort (Patrick Boutin-Gagné + François Lapierre) (HC met ex-libris)
> De trilogie De Zielenvreter vervolgt al relatief snel met deel 2. "Ovidius en zijn vrienden zijn erin geslaagd om het Beest, dat het meer terroriseerde, te verslaan. Maar zonder het te weten zorgen ze er hierdoor voor, dat een poort geen bewaker meer heeft. Een poort, gebouwd om een afschuwelijke plaag tegen te houden, die onze wereld dreigt te vernietigen..."


Soul Food Comics
08/10
TOP
Irmina (Barbara Yelin) (HC)
> "De ambitieuze Duitse Irmina reist midden jaren 1930 naar London om opgeleid te worden als internationaal secretaresse. Daar leert ze Howard uit de Caraïben kennen, met wie ze zich verbonden voelt door haar sterke drang haar eigen leven te bepalen. Zijn intellect en de Oxford-kringen waarin hij verkeert openen Irmina's blik op de wereld. Hun relatie eindigt abrupt als Irmina, gedwongen door de politieke situatie in haar land, naar Berlijn terugkeert. In het nationaal-socialistische Duitsland heeft ze de kans om haar zo gewenste leven in welvaart te leiden, mits ze meegaat in de ideologie van het naziregime. En dat terwijl de uitwassen van dat regime steeds zichtbaarder en grover worden." Een dik one-shot van maar liefst 288 pagina's.


Standaard Uitgeverij
08/10
TOP
• F.C. De Kampioenen Omnibus 8: Xavier Presenteert: 36. De Trouwpartij - 37. Kampioenen op Latten - 38. Buffalo Boma - 39. De Vliegende Reporter - 40. De Groene Zwaan (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden)
• F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 17: Het Uur van de Jakhals (Wim Swerts / Vanas + François Corteggiani / Hec Leemans)
> "Mark, Paulien en Oma Boma willen een reisje maken naar Egypte. Ze stappen een Egyptisch reisagentschap binnen. De bediende schrikt wanneer hij Mark Vertongen ziet alsof hij hem herkent. Hij doet een geheimzinnig telefoontje alvorens onze vrienden te bedienen. Mark en Oma Boma vinden de prijzen voor een verblijf in Egypte wel wat aan de hoge kant. De reis gaat dus niet door. Maar dan doet de bediende hen een aanlokkelijk voorstel: ze krijgen zoveel korting, dat ze vrijwel gratis naar Egypte kunnen. Het gezelschap vertrekt enkele dagen later. Aangekomen in Caïro bezoeken ze meteen de bekendste monumenten. Maar ze worden in de gaten gehouden door geheimzinnige figuren..."
• De Kiekeboes 17: Fanny Girl (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 23: De Snor van Kiekeboe (Merho) (herdruk met nieuwe cover)
> Een heleboel herdrukken met bijgewerkte kleuren en her en der aangepaste teksten. Maar voor deze herdruk maakte Merho een nieuwe cover.
• De Kiekeboes 26: Album 26 (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 89: De S van Pion (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 99: Mona de Musical (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 100: 99 Plus (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 102: De Potloodmummie (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 104: De Himbagodin (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 105: Het Boerka Complot (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 109: Een Echte Vitalko (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 111: Dédé bij Nacht (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 113: De Wokchinees (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 114: Bij Verdiensten (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 123: Vluchtmisdrijf (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 124: Stinkend Rijk (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 125: Vrouwen Komen van Mars (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 126: Tienduizend Dagen (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 128: Nood in Macadamia (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 130: Het SS Syndroom (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 132: Alle Eendjes (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 134: Schatjes op Zolder (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 135: Code E (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 136: Schijnheilig Bloed (Merho) (herdruk)
• De Kiekeboes 138: Geen Rook (Merho) (herdruk)
De Kiekeboes 147: Gebroken Zwart (Merho met medewerking van Thomas Du Caju / Kristof Fagard / Jos Vanspauwen)
> "Het meest onwaarschijnlijke gebeurt. Fanny trouwt! En nog wel met een van de beste voetballers ter wereld. Voor de romantische huwelijksplechtigheid trekt de hele familie feestelijk uitgedost naar het zonnige Toscane. Maar is alles wel wat het lijkt? Charlotte koestert alvast argwaan. En achter de schermen heeft de miljardair Wolf Devos de touwtjes stevig in handen. Wat voert hij in zijn schild?"
• Suske en Wiske Halloweenspecial: 140. De Zwarte Madam - 208. De Hellegathonden - 218. De Krachtige Krans - 226. De Mysterieuze Mijn - 252. Volle Maan (Willy Vandersteen / Studio Vandersteen)
• Urbanus Special 14: Cesar: 106. De Centjesziekte - 115. Cesar, de Bosfopper - 137. Het Dilemma van Cesar (Willy Linthout met assistentie van Steven de Rie + Urbanus / Willy Linthout)
> Behalve de drie vermelde strips, staan er ook nog diverse spelletjespagina in deze bundeling met Cesar als een hoofdrolspeler.


Standaard Uitgeverij / Marvel
08/10
TOP
All New X-Men 006 (Frank Cho / Stuart Immonen / David López / Chris Bachalo / Wade Von Grawbadger / Cam Smith / Tim Townsend / Mark Irwin / Jaime Mendoza / Victor Olazaba / Al Vey + Brian Michael Bendis / Brian Wood)
> "De X-Men zijn verdeeld. Sommigen vinden dat de oorspronkelijke X-Men terug moeten naar hun eigen tijd, anderen vinden het prima dat ze blijven. Om het nog ingewikkelder te maken, reist een groep X-Men uit de toekomst naar het heden om de jonge X-Men terug te sturen naar het verleden. Maar wie zijn zij en wat zijn precies hun motieven? De jonge Sean en Scott besluiten dat niet af te wachten en gaan ervandoor. Om uit handen te blijven van hun achtervolgers - de X-Men uit heden en toekomst - zoeken ze steun bij enkele andere oudere bekenden."
Iron Man 006 (Joe Bennett / Scott Hanna / Carlo Pagulayan + Kieron Gillen)
> "Tony Stark keert terug naar huis. Hij heeft de levenloze Recorder 451 meegebracht om de tech die in zijn geheugen is opgeslagen te redden. Thuis verifieert Tony het verhaal van 451. Howard en Maria Stark sloten inderdaad een deal met de Recorder om hun ongeboren kind te redden. Maar Tony blijkt niet hun genetisch gemanipuleerde zoon te zijn. Hij werd geadopteerd..."
The Superior Spider-Man 006 (Giuseppe Camuncoli / Humberto Ramos / Terry Pallot / Victor Olazaba / John Dell + Dan Slott / Christos Gage)
> "The Raft, de gevangenis voor bovenmenselijke gedetineerden, gaat in lockdown wanneer Alistair Smythe, de Spider-Slayer, ontsnapt net voor hij geëxecuteerd zal worden. Spider-Man, Jonah, Glory en Norah zitten vast in het gevangeniscomplex en de Spider-Slayer, Scorpion, Boomerang en de Vulture zinnen op wraak..."
Uncanny Avengers 006 (Adam Kubert / Steve McNiven / John Dell / Jay Leisten + Rick Remender / Gerry Duggan)
> "Exitar de Bestraffer - de beul van de Celestials - heeft de aarde bereikt en is vastbesloten de dood van zijn soortgenoten te wreken. Zal het de Avengers, aangevoerd door Thor, lukken hem tegen te houden? Om hun kansen te vergroten, proberen de Avengers de Tachyon-dam van de Apocalypse-tweeling te verwoesten. Het wordt letterlijk een race tegen de klok!"


Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
08/10
TOP
De Kiekeboes 147: Gebroken Zwart (Merho met medewerking van Thomas Du Caju / Kristof Fagard / Jos Vanspauwen) (HC/luxe met ex-libris)
De Kiekeboes 147: Gebroken Zwart (Merho met medewerking van Thomas Du Caju / Kristof Fagard / Jos Vanspauwen) (HC/superluxe met ex-libris)


Standaard Uitgeverij /
Uitgeverij Het Gebroken zwaard
22/10
TOP
• Amoras 1: Suske - Artist Edition - (Charel Cambré + Marc Legendre) (HC/luxe)
> Na de artist edition van Karel Biddeloos De Rode Ridder-verhaal De Laatste Droom waagt Uitgeverij Het Gebroken Zwaard zich aan een nieuw luxeavontuur: alle albums van de reeks Amoras met reproducties van de originele platen, te beginnen met deel 1 uiteraard. Op de scans van de originelen zijn nog potloodlijnen te zien of minder uitgewerkte schetsen voor decors. Er zijn ook afwijkingen met de reguliere albumuitgave. De oplage is gelimiteerd tot driehonderd genummerde exemplaren, maar het grootste deel is al verkocht.


Strips! | Museum voor het Beeldverhaal
08/10
TOP
• Martin Lodewijk | Stripmaker en Reclametekenaar (Rob van Eijck / Rob van der Nol) (HC)
> Onlangs opende het nieuwe stripmuseum Strips! in Rotterdam, de thuisstad van stripmaker Martin Lodewijk aan wiens persoontje en oeuvre een eerste grote tentoonstelling is gewijd. De catalogus van de expo leverde dit fantastisch mooi vormgegeven overzichtsboek van Lodewijks complete carrière op, uiteraard in overvloed geïllustreerd. Dit boek van 192 pagina's kost 19,95 euro.


Strip2000
15/10
TOP
Ayak + Por 3: De Ietsoloog (Wilbert van der Steen + Marc Legendre)
Caztar 2: Nibi Nibi (Luc Poets + Ivan Petrus)
Dating for Geeks 5: In Space (Kenny Rubenis)
• Geef Mij Maar Amsterdam (Ype Driessen) (HC)

> Verzamelde fotostrips uit Het Parool waarin Ype Driessen een inkijkje geeft in zijn dagelijks leven in Amsterdam.
• Pinanti United 2: Pompen of Verzuipen (Charel Cambré)


Strip2000 / Syndikaat
15/10
TOP
Cabin Fever | Homs (Jens K. Styve)
> "Homs is gemaakt tijdens de 24 hour challenge op 8 juni 2016 in Oslo. Binnen 24 uur werd het verhaal gemaakt en volledig uitgewerkt. Dit op uitnodiging van de organisatie van de Oslo Comics Expo. Over Cabin Fever schrijft de Noorse auteur Jens K. Styve: 'Afgelopen winter daalde een oud punknummer neer in mijn hoofd. Hoe het er kwam of waarom het er was weet ik niet. Ik had het jaren niet meer gehoord. Het was Cabin Fever van Nick Cave. Uiteindelijk zocht ik het op, luisterde naar de muziek en de teksten en langzaam vormde zich een verhaal in mijn hoofd. Een andere inspiratie was Ink door Warwick Johnson-Cadwell. Hij heeft interessante visuele ideeën die ik ook verwerkte in deze strip Aan beide artiesten draag ik dit verhaal op.'"
• Evert Kwok 5 (Eelke de Blouw / Tjarko Evenboer) (herdruk)


Uitgeverij De Boemerang
15/10
TOP
• Rooie Oortjes 19 (Gurcan Gürsel) (herdruk)
• Rooie Oortjes 20 (Gurcan Gürsel) (herdruk)


Uitgeverij Franka bv
15/10
TOP
• Franka 12: De Blauwe Venus (Henk Kuijpers) (herdruk)
• Franka 15: De Ogen van de Roerganger (Henk Kuijpers) (herdruk)
> Geheel herziene herdrukken met nieuwe pagina's, nieuwe inkleuring en nieuwe covers.


Uitgeverij HUM!
22/10
TOP
Mooi Duister (Kerascoët + Fabien Vehlmann / Kerascoët) (HC)
> Mooi Duister is een one-shot van het tekenaarskoppel Kerascoët (van wie Uitgeverij HUM! al de trilogie Beeldschoon uitgaf) in samenwerking met scenarist Fabien Vehlmann (Robbedoes en Kwabbernoot, Green Manor, Alleen). Het begint als een klassiek sprookjesverhaal waarbij het elfenprinsesje Aurora de elfenprins Hector uitnodigt voor een kopje thee. De toon verandert zienderogen wanneer het plafond smelt en de twee vervolgens in een donker woud terechtkomen waar andere, kleine vluchtelingen huizen. Terwijl Aurora zich inzet voor de nieuwe gemeenschap die ze leert kennen, blijft de prins egocentrisch. Niemand lijkt op te merken dat ze allen spelen op en wonen rond het dode lichaam van een meisje, een echt meisje dat eveneens Aurora heet. Ondertussen valt alles om het elfje Aurora in duigen. Verraad, complotten, vernedering en onverschilligheid nekken alle moraal. Hoe doorspartelt Aurora dit alles? Met het verglijden van de seizoenen verliest ze in elk geval haar aandoenlijke onschuld.
Tex Willer Classics 6: Patagonië (Pasquale Frisenda + Mauro Boselli)
> "De autoriteiten roepen de hulp van Tex in om problemen met indianen in Zuid-Amerika op te lossen. Het lijkt erop dat men dat verstandig wil aanpakken."


Uitgeverij L
29/10
TOP
• De ATH Jaren: Ruimtevaart - 1957-1958 (Martin Lodewijk) (HC)
> In een integrale editie van 352 pagina's wordt Martin Lodewijks volledige, tiendelige sf-reeks Ruimtevaart in zwart-wit gebundeld, inclusief een achtergronddossier van 32 pagina's in kleur. Hij startte deze weinig bekende reeks in 1957 als amper achttienjarige knaap voor handelsuitgeverij ATH. Tien deeltjes verschenen in korte tijd na mekaar en de kwaliteit van het realistische tekenwerk was al hoog te noemen. Dat vond ook Dick Matena die in het voorwoord van het jongste Making of-album van Agent 327 nogal lyrisch schreef over Ruimtevaart en over het prille talent van Lodewijk. Ook nog voor ATH tekende en schreef Lodewijk in 1958 zes strips van Arent Brandt, na vier delen herdoopt in Captain Kidd, een piratenreeks. De presentatie van de gebundelde Ruimtevaart-uitgave, dat er op veler verzoek van de fans komt, gebeurde op 26 augustus in Strips!, het nieuwe stripmuseum in Rotterdam. De hardcoverintegrale kost 34,95 euro. Ter vergelijking: in 2014 ging de complete reeks nog voor 600 euro van de hand op een veiling van Catawiki.
Ekhö - De Spiegelwereld 5: Het Geheim van de Preshaunen (Alessandro Barbucci + Christophe Arleston)
Ekhö - De Spiegelwereld 5: Het Geheim van de Preshaunen (Alessandro Barbucci + Christophe Arleston) (HC)
> Deze keer speelt het verhaal zich af in een alternatieve spiegelwereldversie van Rome. Behalve een religieuze connotatie zijn er ook knipoogjes te ontdekken naar bijvoorbeeld Anita Ekbergs gepootjebaad in de Trevifontein uit Federico Fellini's filmklassieker La Dolce Vita. Omdat scenarist Christophe Arleston van zijn lezers veel vragen krijgt over de Preshaunen, de ambtenaardiertjes die op tijd en stond een kopje thee moeten drinken, geeft hij in deel 5 eindelijk antwoorden. Vanaf het volgende album legt hij zich weer meer toe op het verder verkennen van de Spiegelwereld. Er zijn nog plenty wereldsteden te bezoeken na New York, Parijs, Hollywood, Barcelona en Rome... Amsterdam bijvoorbeeld. Deel 6 stata eind dit jaar al in het Frans gepland. De titel van dat verhaal is Big South en daarin wordt het decor andermaal verplaatst, nu naar het zuiden van de Verenigde Staten (in de alternatieve fantasyversie die eigen is aan de reeks tenminste). De auteurs presenteren een verhaal over een rockster op tournee. Evangelisten volgen haar tot in New Orleans. Volgens de schetsen die Alessandro Barbucci al toonde, krijgt het album een westernsausje met Fourmille Gratule in zowel cowboy- als indianenoutfits. Fans van de reeks mogen zich voortaan verheugen op een verhoogd ritme want er is afgesproken dat er van Ekhö - De Spiegelwereld twee albums per jaar blijven verschijnen. De Franse verkoop is dan ook uitstekend te noemen. Per album worden er net geen vijftigduizend exemplaren verkocht. Arleston hoopt toch nog over die magische grens te geraken.
• Moréa - De Strijd tussen Draken en Engelen 5: Het Litteken van het Duister (Thierry Labrosse + Dominique Latil / Christophe Arleston)
• Moréa - De Strijd tussen Draken en Engelen 5: Het Litteken van het Duister (Thierry Labrosse + Dominique Latil / Christophe Arleston) (HC)
> "Jeeves is een van de weinigen op wie Moréa Doloniac, de enige erfgenaam en de baas van de machtige multinational Doloniac World Company, kan vertrouwen. En Jeeves maakt zich ernstig zorgen. Onder meer vraagt hij zich af wat er op de servers stond dat de verschrikkelijke Gregor Nonce met zijn aanslag op DWC wilde vernietigen. Inmiddels zijn Moréa en ridder Terkio op weg naar Afrika - de jacht op Gregor Nonce is geopend! Wat ze niet weten is dat Nonce in Afrika over verschillende netwerken beschikt. De geheimzinnige en altijd gemaskerde Mupata staat aan het hoofd van een van die netwerken. Met zijn leger dat gesteund wordt door een machtige organisatie - welke? - is hij van plan een trits Afrikaanse regeringen omver te werpen en het legendarische koninkrijk van de Monomotapa in ere te herstellen..."
• Trollen van Troy 3: Als een Vlucht Petaurussen (Jean-Christophe Mourier + Christophe Arleston) (heruitgave)
• Trollen van Troy 3: Als een Vlucht Petaurussen (Jean-Christophe Mourier + Christophe Arleston) (HC) (heruitgave)
• Trollen van Troy 4: Het Occulte Vuur (Jean-Christophe Mourier + Christophe Arleston) (heruitgave)
• Trollen van Troy 4: Het Occulte Vuur (Jean-Christophe Mourier + Christophe Arleston) (HC) (heruitgave)
• Trollen van Troy 5: De Hekserijen van de Wonderdoener (Jean-Christophe Mourier + Christophe Arleston) (heruitgave)
• Trollen van Troy 5: De Hekserijen van de Wonderdoener (Jean-Christophe Mourier + Christophe Arleston) (HC) (heruitgave)
> Nog drie heruitgaven van deel 6, 7 en 8 en de hele reeks is compleet bij Uitgeverij L die inmiddels is overgenomen door Don Lawrence Collection.
• Trollen van Troy 21: Het Goud van de Trollen (Jean-Christophe Mourier + Christophe Arleston)
• Trollen van Troy 21: Het Goud van de Trollen (Jean-Christophe Mourier + Christophe Arleston) (HC)
> Het Goud van de Trollen steunt op het eenvoudige idee dat er in de streek waar de trollen huizen een goudader wordt ontdekt. Het duurt niet lang voor dat nieuws bekend raakt, maar wie wil zich wagen in het trollengebied om een zekere rijkdom op te delven?


Uitgeverij Manteau / Drie
29/10
TOP
• Michiel: Autobiografie van een Volksheld (Tom Borremans) (HC)
> Sociaal incapabele Michiel is een gekend personage voor wie naar de satirische talkshow De Ideale Wereld kijkt. Nu is er zijn autobiografie die in feite geen strip is, maar een samenraapsel van dagboekschrijfsels uit zijn verleden met introducties uit het heden, illustraties en - héél leuk - door het album verspreide knopjes waar je moet op drukken om Michiel aan het woord te horen. Achter de knop op de cover zit al een belediging verscholen.


Uitgeverij SubQ
22/10
TOP
• Economix: Hoe Onze Economie Werkt (en niet werkt) (Dan E. Burr + Michael Goodwin)
> Economix lijkt nauw verwant met andere stripessays die al verschenen over de economie, over hoe het werkt en niet werkt. Zo gaf de nog jonge uitgeverij Soul Food Comics in oktober 2015 Supercrash uit. Economix (304 pagina's) wil met veel gevoel voor humor en in heldere bewoordingen het volledige verhaal van de economie vertellen, van de opkomst van het Westerse economische denken tot de Occupy Wall Street-beweging. "Iedereen heeft het altijd maar over de economie. Maar hoe kunnen wij, het volk, begrijpen wat de beurshandelaten, de overheden en de banken weten (of zeggen te weten)?" Michael Goodwin toetst hoe we door de eeuwen heen over de economie dachten aan hoe die geschiedenis zich verhoudt tot de huidige economische realiteit. Voor de tekeningen zorgde Dan E. Burr en hem kennen we nog van de bij Xtra verschenen albums Op Weg en Galgenaas waarin onheuse gevolgen van bittere economische realiteit de revue passeerden.


Van Halewyck
22/10
TOP
• Exit 2016 (Marec)
> "2016 is zonder twijfel een van de meest bewogen jaren uit het nog jonge millennium. De aanslagen van 22 maart belandden meteen op de zwartste bladzijden van onze vaderlandse geschiedenis. Maar 2016 was evengoed het jaar waarin onze Rode Duivels het EK zouden winnen en de Panama Papers menig belastingontduiker in zijn hemd zetten. Dit jaar namen we afscheid namen van muziekiconen David Bowie en Prince, en zagen we Donald 'you're fired' Trump het tot Republikeinse presidentskandidaat schoppen. Ook in 2016 vervelde de Turteltaks tot Tommeltaks en werd een man met een hoedje staatsvijand nummer 1. Dit jaar ontsnapte opnieuw niets of niemand aan het alziende oog van cartoonist Marec, die elke dag met zijn spitsvondige cartoons de actualiteit in een nieuw jasje steekt. Exit 2016 is 2016 door de bril van Marec, huistekenaar van Het Nieuwsblad, De Gentenaar en Dag Allemaal."


Wereldbibliotheek
22/10
TOP
Sprookjes van Grimm Zonder Woorden (Frank Flöthmann) (HC)
> "Iedereen is opgegroeid met de sprookjes van Grimm. Maar eerlijk is eerlijk: de broertjes Grimm waren nogal lang van stof. Sprookjes van Grimm Zonder Woorden ruimt hun sprookjesland op en toont de feiten in een oogopslag: hoeveel dwergen er zijn, welk kapsel Rapunzel echt heeft, hoe ver de kikker vliegt, wie wie eet, wie wie kust en welk gezicht alle betrokken partijen daarbij trekken. Frank Flöthmann vertelt de bekendste sprookjes van Grimm opnieuw, zonder een woord te veel en in fabelachtige tekeningen."


Xtra
22/10
TOP
• De Drinker (Jakob Hinrichs naar de roman van Hans Fallada)
> "Verstripping van de Duitse klassieker De Drinker van Hans Fallada, die de roman in 1944 in de gevangenis schreef nadat hij op zijn vrouw had geschoten. Net als zijn romanpersonage was Fallada in de ban van alcohol en morfine. De drinker is het verhaal van zijn hoop en wanhoop, zijn wanen, leugens en zelfbedrog. Jakob Hinrichs (1977, Berlijn) werkt in opdracht van The New York Times, The Boston Globe, The Guardian en vele andere bladen en kranten. Hij debuteerde met een graphic novel van Arthur Schnitzlers Droomnovelle en illustreerde De Vliegende Proletariër van Vladimir Majakovski."


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips