Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
Stripinvasie

Klik verder naar de in juni verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Adhemar
Arboris
Ballon Comics
Big Balloon
Blossom Books
Bonte
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Don Lawrence Collection
Dupuis
Glénat
Gorilla
Hachette
Hauwaerts Uitgeverij
INdruk
Jessecartoons
Jill
Joker Éditions
Khani
Le Lombard
Lucky Comics
Mario De Koninck
Mediageuzen
Oogachtend
Personalia
Prestige
Roularta Media Group
RW Uitgeverij
Saga Uitgaven
Sherpa
Silvester
Standaard Uitgeverij
Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
Standaard-Uitgeverij / Stripwinkel Beo
Strip2000
Strip2000 / Syndikaat
Strip2000 / Zone 5300
Stripstift
vzw Strip Turnhout
Uitgeverij De Boemerang
Uitgeverij De Leeuw
Uitgeverij Franka
Uitgeverij HUM!
Uitgeverij L
Uitgeverij SubQ 
De Wakkere Muis
Xtra
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2016: junijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2017: januarifebruarimaartaprilmei
 
Adhemar
25/06
TOP
• Robert en Bertrand 26: De Zwarte Kat (Studio Vandersteen) (HC) (met ex-libris)
• Robert en Bertrand 27: De Laatste Bokkerijder (Studio Vandersteen) (HC) (met ex-libris)
• Robert en Bertrand 28: Het Duel (Studio Vandersteen) (HC) (met ex-libris)
• Robert en Bertrand 29: De Wolvenhoeve (Studio Vandersteen) (HC) (met ex-libris)
• Robert en Bertrand 30: De verdwenen Fotografe (Studio Vandersteen) (HC) (met ex-libris)
> Vorige maand nog verschenen de delen 21 tot 25.


Arboris
02/07
TOP
De Complete Tanguy en Laverdure 5: Opdracht in Polynesië (Jijé + Jean-Michel Charlier) (HC)
De Complete Tanguy en Laverdure 5: Opdracht in Polynesië (Jijé + Jean-Michel Charlier) (HC/luxe met prent)
> Jaarlijks verschijnen er twee delen van De Complete Tanguy en Laverdure. Deel 5, met de titel Opdracht in Polynesië, kent de volgende samenvatting: "De twee verhalen van albumlengte die het voornaamste deel van dit boek vormen, zijn in feite twee delen van één lang verhaal over de atoomproeven die Frankrijk vanaf het begin van de jaren 1960 op het eiland Mururoa deed. Omdat deze proeven buiten Frankrijk zeer omstreden waren, zijn de verhalen na hun eerste Nederlandstalige publicatie in Pep lange tijd niet in album uitgebracht. Vanuit het heden terugkijkend op deze verhalen, is het interessant om te zien hoe onze inzichten in de verstreken vijftig jaar bijna honderd procent gedraaid zijn. Tanguy en Laverdure komen uiteraard op voor de Franse belangen en gaan de strijd aan met een Japanse sekte die 'alle blanken uit Azië en de Pacific wil verdrijven'. De overige verhalen in dit boek zijn elk zestien bladzijden lang en spelen aan het eind van de jaren 1950, als Tanguy en Laverdure nog in opleiding zijn. Deze verhalen stonden los van de hoofdreeks en werden eind jaren 1960 en begin jaren 1970 in de pocketreeks Pepparade gepubliceerd. Uiteraard is ook weer een uitgebreid dossier met zeldzame documenten uit de archieven van Jijé en Jean-Michel Charlier en pagina's die nog nooit in het Nederlands zijn verschenen aan het boek toegevoegd."
Hindenburg 1: Het Einde Nadert (Tieko + Patrice Ordas / Patrick Cothias) (HC)
Kookaburra K 2: De Planeet van de Schijnbeelden (Humberto Ramos + Crisse / Nicolas Mitric / James Hicks) (HC)
Kookaburra Universe 3: Mano Kha (Christian Paty + Ange) (HC)
• Het Land van Langvergeten 15 (Laval NG + Makyo) (HC)
> Allemaal hardcoveruitvoeringen van eerder verschenen softcovers.
Tanguy en Laverdure 28: Vlucht 501 (Yvan Fenrandez + Jean-Claude Laidin)
> Na intusen heel wat integrales van oude verhalen van Tanguy en Laverdure is het nog eens tijd voor een nieuwer album. De achterstand op de gewone reeks in het Frans wordt geslecht met het voorlopig voorlaatste album, Vlucht 501. Het verhaal speelt zich af in Frans-Guyana, het buurland van Suriname, waar de Fransen een ruimtebasis hebben. "Als de zoon van Isa Thobard, een van de werkneemsters van de basis, wordt ontvoerd en ze daarmee gechanteerd, gaan Tanguy en Laverdure proberen de plannen van de goed georganiseerde groep misdadigers te verstoren." Yvan Fernandez en Jean-Claude Laidin zijn hier de auteurs van. Ze maakten ook deel 26, Gevangene van de Serviërs.


Ballon Comics
04/06
TOP
• Jommeke 26: Kinderen Baas (Jef Nys) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
> Dit zeer geliefde Jommeke-verhaal is deze keer de koploper qua aantal herdrukken, dit is namelijk de 23ste druk! Studio 100 liep een tijdje lang rond met filmplannen voor dit album.
• Jommeke 45: De Zeepkoning (Jef Nys) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 82: Opstand in Kokowoko (Jef Nys) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 155: De Kleine Vandaal (Jef Nys) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 281: Bollywood in Bellewaerde (Gerd Van Loock)
> Op 23 en 24 juli gaat in het pretpark Bellewaerde een Jommekesweekend door. Daaraan voorafgaand verschijnt dit toepasselijke album waarin onze vriendjes een avontuur beleven in het park.
• Voetbalgek! 11 (Olivier Saive + Christophe Cazenove / Jenfèvre / Olivier Sulpice)
> We zijn er klaar voor, de werkelijke voetbalgekte kan beginnen met het EK.


Big Balloon
25/06
TOP
Disney Filmstrips
• Finding Dory (-Disney/Pixar-) (HC)
> Het verhaal van de recordbrekende animatiefilm als strip, in hardcover en tegen slechts 7,95 euro bovendien.


Blossom Books
02/07
TOP
Nimona (Noelle Stevenson)
> "Nimona is een impulsieve jonge gedaanteverwisselaar met een uitzonderlijk talent voor schurkenstreken, die zich besluit op te dringen als sidekick aan superschurk Ballister Zwarthart zodat ze samen zijn snode plannen naar een hoger niveau kunnen tillen. Hun missie: bewijzen dat heer Ambrosius Goudzak en zijn collega's van het Instituut voor Rechtshandhaving & Heldendom niet de helden zijn die ze pretenderen te zijn. Als hun plan escaleert en de hele samenleving in gevaar brengt, realiseert Zwarthart zich dat Nimona's gave net zo duister en mysterieus is als haar verleden. En dat haar wilde, onvoorspelbare kant misschien wel gevaarlijker is dan hij wil toegeven ..."


Bonte
02/07
TOP
• De Avonturen van Bert 1 (Bert Miky)
• Contius: Het Bliksembezoek (Ludwig De Vocht)
• Per'Bat 2: Drie Seizoenen (Yncke) (HC)
• Slimmeke-Slim 6: De Zaptrons (Yurg + Yaack)
• Stan Stikker tegen de Raaf (Edward De Rop) (aangevulde heruitgave in kleur met nieuwe cover)
> Edward De Rops zoon Eric tekende de nieuwe cover. Het verhaal verschijnt voor het eerst in kleur en is aangevuld met gags van De Zwanzers.
• Straybots 2: De Paarse Monniken (Derek Wasteland)


Daedalus
18/06
TOP
De 7 Wonderen 3: De Vuurtoren van Alexandrië - 254 v. Chr. (Tommaso Bennato + Luca Blengino) (HC)
> Deel 3 van de zevendelige reeks heeft de vuurtoren van Alexandrië als historisch, bouwkundig wonder waar Luca Blengino een eigen verhaal rond brouwt. "De vuurtorenwachter stond in brand alvorens hij viel uit de top van de toren van Pharos! Ptolemaeus II werd belast met het onderzoek naar deze moord op Kiostrates, de meest loyale van zijn generaals. Geholpen door een jonge Egyptische wiskundige, geraakt hij op het spoor van Fenicische criminelen die Archimedes ontvoerd hebben en zal het geheim ontdekken achter de ster die viel op de aarde: de vuurtoren van Alexandrië."
• Complot 2: De Krach van 1929 (Luc Brahy + Gihef / Alcante) (HC)
> Het eerste deel van de conceptserie Complot vonden we een van de beste albums van 2015. In het Frans verscheen dit album als deel 2. Het werkelijke deel 1 verschijnt nu, maar elk van de albums is een afgerond verhaal dat niets te maken heeft met de andere albums tenzij het thema: dat er een complot aan de basis lag van een belangrijke wereldgebeurtenis. In deel 2 gaat het om de crash (of krach) van Wall Street in 1929. "Bepaalde dramatische gebeurtenissen hebben de loop van de geschiedenis getekend... Vaak werd een officiële versie de wereld ingestuurd om de gevolgen van die gebeurtenissen te rechtvaardigen. Maar achter elk van die halve waarheden schuilt nog een heel ander verhaal... De krach van 1929 is een van die gebeurtenissen... 24 oktober 1929. Zwarte donderdag: de aandelenkoersen van de beurs van New York zakken in elkaar, na het openklappen van een economische luchtbel die drie jaar voorheen werd gecreëerd, toen de handel in waardepapieren en de wisselkoersen ernstig werden gemanipuleerd. De wereld werd ondergedompeld in een diepe crisis." Door een distributiefout heeft geen enkele stripwinkel het volledige aantal bestelde exemplaren ontvangen.
Dwarf 4: Erà Drakka (Shovel) (HC)
> Laatste deel van de reeks. Ondertussen loopt er bij Daedalus een andere serie over dwergen: Dwergen, in het zog van Elfen.
Elfen 1: Het Krystal van de Blauwe Elfen (Kyko Duarte + Jean-Luc Istin) (herdruk)
• Elfen 3: Witte Elf, Zwart Hart (Stéphane Bileau + Olivier Peru) (herdruk)
Lady Spitfire 3: Een voor Allen, Allen voor Haar (Maza + Sébastien Latour)
• Mandalay 4: Bloedbroeders (Gallur + Philippe Thirault) (HC)
> Mandalay was een van de eerste series die Daedalus uitgaf. In het Frans kwam er vorig jaar nog een nakomertje met het vierde deel, nu getekend door Gallur. Dit is het laatste album van de reeks. "Je bent er, temidden van de duizend jaar oude ruïnes van Mandalay, en je wacht... Je schittert in een ijzige perfectie. Je gladde en tintelende oppervlak is klaar zijn bezweringen los te laten. Kijk, oh spiegels van mijn haat, naar het schepsel dat ik aan jullie eetlust offer. Het is de zoon van mijn ergste vijand. Hij zal het instrument zijn van mijn wraak. Hij zal de vonk zijn van jullie chaos. Er is geen ergere leugen dan de weerspiegeling van de waarheid."
Neanderthaler 3: De Meuteleider (Emmanuel Roudier)
> Slot van de trilogie. "Laghou komt bij de Clan van de Maan terug op krachten. Gewapend met een zelfgemaakt jachtkristal is hij nu klaar om het gevecht met Langbaard, de reuzenbizon, aan te gaan en om wraak te eisen bij zijn broers voor hun misdaden. Maar eerst moet hij mensen en dieren verzamelen om zijn geduchte meute te vormen."
Orakel 4: De Misvormde (Nicolas Demare + Patrice Lesparre)
Orakel 4: De Misvormde (Nicolas Demare + Patrice Lesparre) (HC)
> "Gisteren een schoonheid en bewonderd door iedereen, vandaag afschuwelijk, gebocheld, nietig. Hij dankt zijn ondergang aan Apollo die, jaloers door zijn succes bij de vrouwen en Aphrodite in het bijzonder, hem misvormd achterliet. Nu is hij het onderwerp van walging en spot. Maar hij is slim, en weet zich aan te passen. Als hij niet met zijn schoonheid in de gratie van de sublieme Godin kan vallen, dan imponeert hij ze wel met zijn kookkunsten... Met de hulp van saters en bacchanten leert hij alles over de culinaire kunsten en hekserij. Hij zoekt een subtiele combinatie van specerijen, geuren en smaken die Aphrodite zijn lelijkheid zal doen vergeten... De ultieme wraak op Apollo!" Tekenaar Nicolas Demare heeft al de serie Merlijn - Queeste naar het Zwaard op zijn actief. Deze reeks was aanvankelijk gepland in vijf delen, maar door het Franse succes loopt de reeks gewoon verder.
De Strijd om het Vuur 3: Door de Watergebieden (Emmanuel Roudier naar de roman van J.-H. Rosny Aîné)
> Slot van de trilogie. "Misschien honderdduizend jaar geleden... Naoh, Nam en Gaw hebben het vuur veroverd van de Kzamms, de menseneters. Maar de terugtocht naar hun stam is bezaaid met hindernissen en zware uitdagingen. Rode dwergen, Mannen-zonder-schouders, Mannen-met-de-blauwe-vacht,... De Oulhamr zullen op hun tocht verschillende volkeren kruisen: vreemd, dreigend of fascinerend. Zullen zij veilig zijn aan de oevers van het Grote Moeras? Want Aghoo-de-behaarde en zijn broers, de zonen van de Aurochs, liggen steeds op de loer. Meer dan ooit zal het vuur de inzet zijn van een gevecht tussen titanen en dit voor de mooie ogen van Gammla en de macht over de stam."
• Thomas Silane 8: Gif (Roberto Zaghi + Patrice Buendia / Philippe Chanoinat)
> Slot van de vierde cyclus die in twee delen verscheen. In het Frans kwam al deel 9 uit, het begin van een nieuwe cyclus.
• Wunderwaffen 5: Disaster Day (Maza + Richard D. Nolane)
> Softcoverversie van het eerder verschenen hardcoveralbum.


Dargaud
25/06
TOP
• De Joodse Brigade 3: Hatikvah (Marvano) (HC)
• De Joodse Brigade verzamelbox (Marvano)

> Laatste deel van Marvano's trilogie De Joodse Brigade. Het album kan voor amper drie euro meer ook gekocht worden met een verzamelbox waarin de copmplete trilogie past. Het decor van de speciale brigade wordt in dit album met de titel Hatikvah verlegd naar Palestina. "Mei 1948. Het Britse mandaat over Palestina loopt ten einde. Terwijl de laatste Britse troepen zich terugtrekken, bereiden aan de grenzen Arabische legers zich voor op de Heilige Oorlog die de joden tot de laatste man, vrouw en kind in de zee moet drijven. De Palestijnse joden, aangevoerd door veteranen van de Joodse Brigade, bereiden hun last stand voor." Ondertussen is er ook in Israël aandacht gegeven aan deze reeks waarbij de auteur van een krantenartikel opmerkte dat hij zelf niet op de hoogte was van het bestaan van de Joodse brigade die wel degelijk actief was.
Mooie Zomers 2: De Kreek (Jordi Lafebre + Zidrou)
> Mooi vervolg waarin emotie en humor een romance beleven.
• Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht 1: Vriend Javin (Dominique Lidwine + Serge Le Tendre / Régis Loisel) (herdruk)
Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht 2: Het Spreukenboek van de Goden (Mohamed Aouamri + Serge Le Tendre / Régis Loisel) (herdruk)
Het Slapende Woud (Nicolas Bara + Pierre Boisserie) (HC)
> Pierre Boisserie schreef het scenario van dit one-shot ongeveer in 2006 voor Nicolas Bara met wie hij al eens samenwerkte voor het niet-vertaalde Le Chant des Malpas dat Bara toen vijf jaar werk kostte. Twee jaar later omschreef Boisserie de tekenaar als een vreemde snuiter die zijn tijd neemt om een strip te tekenen. Effectief, tien jaar nadat Boisserie Het Slapende Woud schreef, komt het nu eindelijk als album uit. het was het wachten waard. Het verhaal: "Diep verscholen in een bos ligt een kinderziekenhuis waar raadselachtige dingen gebeuren. Elke nacht om middernacht gaan de patiëntjes in trance, alsof ze bezeten zijn. Casimir Dupré en Artémis D'Harcourt, twee agenten gespecialiseerd in het paranormale, worden door het Openbaar Ministerie van Geheime Zaken afgevaardigd om te onderzoeken wat er aan de hand is. Hun speurtocht naar de onrustwekkende gebeurtenissen leidt hen naar een plek diep in het uitgestrekte woud waar zich eeuwen geleden een vreselijke tragedie zou hebben afgespeeld..."
De Werelden van Aldebaran: Overlevenden - Kwantumanomalieën 4 (Léo)
> "De zaken worden er serieus wat ingewikkelder op voor Manon en haar gevolg. De tijdsprongen die ze ondergaan worden steeds frequenter en bestrijken soms verschillende jaren. Hun laatste tijdsprong slingerde hen maar liefst 93 jaar door de tijd. Ondanks het gevaar besluit de groep om Djamile te gaan bevrijden, die nog steeds gevangengehouden wordt door de angstaanjagende zeewezens." Voorlaatste deel van de Aldebaran-spin-off.
XIII 24: De Erfenis van Jason MacLane (Iouri Jigounov + Yves Sente)
XIII 24: De Erfenis van Jason MacLane (Iouri Jigounov + Yves Sente) (HC)
XIII 24: De Erfenis van Jason MacLane (Iouri Jigounov + Yves Sente) (HC/luxe met ex-libris)
> Einde van de cyclus. In dat album komen we te weten waarom de bewuste documenten omtrent de Mayflower tot elke prijs bemachtigd moeten worden. Tegelijk zal Jason moeten infiltreren wil hij Carrington en Jones bevrijden. En Jason mag dan al flashbacks naar zijn jeugd beleven, zijn geheugen zal hij niet terugvinden want dat betekent het einde van de reeks. We frissen verder je geheugen op met de volgende toekomstblik. Aan een definitief einde van de reeks zijn de auteurs en de uitgever nog niet toe. Scenarist Yves Sente lichtte dat vorig jaar toe: "Er is ook nog het Cubaanse gedeelte van XIII met Marie. Wat is er met haar gebeurd? XIII kan nog eens dertig jaar verder." Dat laatste voegde hij er glimlachend aan toe, maar het leek 'm menens. "Elk jaar herlees ik alle albums. Ik heb het verhaal in de chronologische volgorde herschikt, ik heb een biografie gemaakt, met datums, info. In elke cyclus moet XIII een deel van zijn geheugen terugvinden. XIII ligt in de traditie van de helden van Jean Van Hamme zoals Thorgal en Largo Winch, die niets verlangen van anderen en die zelf het voortouw nemen." Dargaud-uitgever Yves Schlirf verbond de langlopende toekomst van XIII niet noodzakelijk aan scenarist Sente: "De dag waarop Yves met het personage klaar is, zien we wel. We moeten misschien een ander duo zoeken om de serie te hervertellen. We zagen het al in de cinema, met Batman of Spider-Man, dat er mogelijkheden zijn. Bij XIII is dat hetzelfde. Zijn wereld is rijk, weelderig en zit barstensvol mogelijkheden. We moeten ook een nieuw publiek vinden." Dargaud en Yves Sente moeten er zich tegelijk bewust van blijven dat het personage momenteel nog steeds het bezit is van Jean Van Hamme en William Vance. Enkel zij kunnen beslissen of Jason op een dag aan zijn einde komt, letterlijk dan. Wat er gebeurt na het overlijden van Van Hamme en Vance is dan weer een andere (rechten)kwestie.


Dark Dragon Books
02/07
TOP
PAKKET: Love deel 1-2-3 (3 x HC)
> De eerste drie delen nu tegen 29,95 euro.
PAKKET: Teenage Mutant Ninja Turtles deel 1-2-3-4-5-6 (6 x SC)
> Alle zes delen nu tegen 29,95 euro.

• Dragonero: De Eerste Missie (Giuseppe Matteoni + Luca Enoch) (HC met artprint)
> "Maak kennis met Ian 'Dragonero' Aranill, laatste uit een geslacht van Drakenjagers en zijn vriend Gmor, de ork. In het rijk Erondár beleven deze twee keizerlijke scouts heel wat magische avonturen. In een herberg in Solian drinken Ian en Gmor een glaasje (of twee) met een paar vrienden. Door de ongedwongen sfeer en de drank is Dragonero loslippiger dan gewoonlijk en hij vertelt het verhaal over hun eerste missie. Zes jaar geleden, na het proces dat leidde tot zijn ontslag uit het keizerlijke leger, zocht Ian zijn ork-vriend op in een rustig klooster. Maar de rust is ver te zoeken als ze drie monniken, die zijn verdwaald in de ontoegankelijke Nomeidei-bergen, te hulp schieten. De twee helden belanden in een verloren bibliotheek die in bezit is genomen door een oude demon en zijn duistere dienaren!"
• Engel / Duvel 3: Paradijs (Mirka Andolfo)
> Laatste deel van de komische, soft-erotische gagreeks over een duivel en een lief engeltje die verliefd op elkaar werden en trouwden. En nu is Angelina zwanger.
Love 4: De Dinosaurus (Federico Bertolucci + Fréderic Brrémaud) (HC)
> Na een een vos, een tijger en een leeuw nemen Federico Bertolucci en Fréderic Brrémaud ons in Love 4 mee naar de prehistorie aan het eind van het Krijt, zo'n 66 miljoen jaar geleden. In dat tijdperk bevolkten dinosauriërs de aarde. Van die beesten zie je er een hele hoop in het album, al is het wel een Tyrannosaurus Rex (sinds Jurassic Park alom gekend als T-Rex) die brullend de hoofdrol wegkaapt.
Star Wars: C-3PO: De Fantoomarm (Tony Harris + James Robinson)
> In dit afgeronde verhaal komen we te weten hoe C-3PO aan zijn rode arm kwam in de film The Force Awakens.
• Star Wars: Rebels 2 (Bob Moleworth / Ingo Römling + Martin Fisher / Jeremy Barlow)
> Drie kortverhalen voor de jongere lezers.
• Star Wars Remastered: Episode IV - A New Hope (Howard Chaykin + Roy Thomas) (HC met artprint)
> De oorspronkelijke comics die indertijd bij de release van de eerste drie sf-films verschenen (zijnde de Episodes IV, V en VI) zijn nu geremasterd. De inkleuring is opnieuw gedaan en gemoderniseerd. Het realistische tekenwerk van Howard Chaykin en de in 2010 overleden comicveteraan Al Williamson blijft na al die decennia overeind. Roy Thomas (bekend van Conan, Red Sonja en het eerste deel van de Storm-spin-off Roodhaar) bewerkte Episode IV, de in 1998 gestorven Archie Goodwin wierp zich op de daaropvolgende episodes. Hieronder kan je de oude en nieuwe inkeuring met elkaar vergelijken. Dit waren de officiële verstrippingen van de oorspronkelijke episodes, inclusief scènes die nooit op het witte doek te zien waren. Het eerste album is 128 pagina's dik en verschijnt ook nog in softcover.
Verdwaalde Kogels (Jef + Matz naar een verhaal van Walter Hill) (HC met artprint)
> Een nieuwe polar van Matz (De Killer) die een verhaal van filmscenarist en -regisseur Walter Hill (48 Hrs., Southern Comfort, Brewster's Millions, Aliens, Red Heat, Last Man Standing, Deadwood,...) naar stripbeelden vertaalt voor tekenaar Jef. Matz en Hill leerden elkaar kennen op de set van Bullet to the Head, de verfilming van Matz' striptrilogie Headshot. Matz vroeg aan de filmmaker of hij geen verhaal voor hem had liggen dat hij kon uitwerken als stripverhaal. En zodoende, het werd een typisch gangsterverhaal: "1931. Arizona, de drooglegging. Roy Nash verlaat de gevangenis waar hij een levenslange straf uitzat. Om zijn schuld voor zijn vrijlating aan de maffiabaas van Chicago te betalen, zit Roy drie overvallers achterna die een aandeel in hun buit niet aan de maffia afgestaan hebben. Ook Lena, de ex van Roy stort zich in dit avontuur. Roy moet zich een weg banen door de achterbuurten van Los Angeles op zoek naar de vluchtelingen. Daarbij moet hij zien om te gaan met de pissige lokale maffia, een hardnekkige detective en zijn eigen bazen. Maar wat is de ware drijfveer van Roy? Schulden? Wraak? of Lena? En boven alles, hoe te overleven tussen al die schietgrage gangsters?" Dit album verschijnt ook nog in softcover. Ondertussen is er in het Frans een nieuw one-shot verschenen van dezelfde makers.


Don Lawrence Collection
18/06
TOP
• 40 Hours 3: Bijna Weekend! (Dick Heins + Eric Hercules)
Douwe Dabbert 9: Florijn de Flierefluiter (Piet Wijn + Thom Roep)
Douwe Dabbert 9: Florijn de Flierefluiter (Piet Wijn + Thom Roep) (HC met extra dossier)
> Na de vierdelige windstrekencyclus trekt Douwe in deel 9 op met Florijn de Flierefluiter, "een rondtrekkend kunstenmaker, naar kasteel Falckesteyne. Daar maken ze kennis met Gwendoline, die tegen haar wil gedongen wordt om met de wrede Justus van Bottericke te trouwen. En dat laat Douwe niet zomaar gebeuren." In de hardcovereditie staan extra pagina's met anekdotes en weetjes over de totstandkoming van het album en zaken waar je op moet letten in het eigenlijke verhaal.
Haas 6: Jachtgrond (Fred de Heij + Rob van Bavel)
Haas 6: Jachtgrond (Fred de Heij + Rob van Bavel) (HC met extra dossier)
> "Een groep van vijf Duitse soldaten valt in handen van Donkersloot, een van de leden van de verzetsgroep Haas. Donkersloot licht de groep niet in want hij heeft zo zijn eigen plannen met de nazi's die hij gevangen houdt in een schuurtje in de Biesbosch. In het geheim bereidt hij een gruwelijke mensenjacht voor, maar dan gaat er opeens van alles mis." Als vanouds verschijnt er ook een hardcovereditie op kleiner formaat met extra achtergronddossier.
January Jones 8: De Eerste Keizer (Eric Heuvel)
January Jones 8: De Eerste Keizer (Eric Heuvel) (HC)
> Net als het voorgaande deel is dit album getekend en geschreven door Eric Heuvel. Dat betekent niet dat Martin Lodewijk volgende verhalen niet meer zal schrijven. De inhoud van deel 8: "Door geldgebrek gedwongen gaat January Jones in op de uitnodiging van een geheimzinnige opdrachtgever in China. Vanuit haar thuisbasis nabij Los Angeles vertrekt ze met Rik per schip naar het Verre Oosten, waar in de tweede helft van de jaren 1930 van alles loos is. Door de Japanse aanwezigheid in zijn land beschikt haar opdrachtgever niet over volledige handelingsvrijheid en dat zal ook January parten spelen." January en Rik krijgen ook nog het gezelschap van de bevallige Yuling op de lange reis naar China. Via het chaotische Shanghai reizen January en Rik door naar het ruige noordoosten waar de opdrachtgever een opmerkelijke opdracht voor het duo heeft.
Liberty Meadows 2: Knuffels op Recept (Frank Cho)
> De voorrraad vertaalde en exclusief voor de Nederlandse markt ingekleurde stroken van Frank Cho's Liberty Meadows is inmiddels groot genoeg om na het in maart verschenen eerste deel al met een tweede album te komen.
Storm - De Kronieken van Roodhaar 2: De Vijfde Toren Dossiereditie (Romano Molenaar + Rob van Bavel) (HC/luxe)
> Luxueuze dossiereditie met nieuwe cover en making of-dossier van Storm - De Kronieken van Roodhaar 2 waarvan Haas-scenarist Rob van Bavel het stokje overnam van scenarist Roy Thomas. Een bespreking van het reguliere album lees je hier.


Dupuis
25/06
TOP
De Avonturen van Buck Danny "Classic" 3: De Spoken van de Rijzende Zon (Jean-Michel Arroyo + Frédéric Marniquet / Frédéric Zumbiehl)
> Eerste deel van een tweede tweeluik en het betekent een regelrechte terugkeer naar de bron van de serie. We leerden Buck Danny immers kennen als een piloot die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog actief was boven de Stille Oceaan. Voor dit verhaal keren we terug naar 26 juli 1945, meerbepaald de dag waarop een eskader B-29-bommenwerpers opstijgt. Een van de vliegtuigen is de Enola Gay die daags nadien een atoombom op Hiroshima dropte. Danny, Tumbler en Tuckson krijgen lucht van een duivels plan met als doelwit een grote stad aan de Amerikaanse kust. Het gegeven is gebaseerd op een historisch feit want de Japanners hadden een prototype van een bombardementvliegtuig ontwikkeld die ver genoeg kon vliegen om Amerikaanse steden te bereiken. De zesmotorige, 46 meter lange Nakajima G10N1 Fugaku zou negentienduizend kilometer kunnen vliegen zonder tussenstop. Bovendien vochten er nog Japanners op verder afgelegen eilanden in de Stille Oceaan, ofwel uit fanatisme ofwel omdat ze niet wisten dat Japan al had gecapituleerd. Op dat dubbele idee is het verhaal gebaseerd: een eiland waar het prototype staat, waar Japanners niet van opgeven willen weten en zich schrap zetten om een grote Amerikaanse stad te bombarderen. Het is in de chronologie van de hoofdreeks Buck Danny te situeren tussen deel 6 en 7. O ja, nog wat, in dit verhaal zien we een paar oude bekenden terug. Ten eerste verpleegster Susan Holmes die voor het eerst opduikt in deel 2, De Geheimen van Midway. Zij was zowat Bucks eerste sidekick. Aan de andere kant is er ook de Duitse generaal Hessler.
Berentand 4: Amerika Bomber (Alain Henriet + Yann) (HC)
> Eerste deel van de tweede cyclus.
• De Blauwbloezen 30: De Roos van Bantry (Willy Lambil + Raoul Cauvin) (herdruk)
• De Blauwbloezen 31: Drummer Boy (Willy Lambil + Raoul Cauvin) (herdruk)
• De Blauwbloezen 33: Grumbler en Zonen (Willy Lambil + Raoul Cauvin) (herdruk)
• Cédric 2: Sneeuwvakantie (Laudec + Raoul Cauvin) (herdruk)
• Cédric 7: Opa Voelt Nattigheid (Laudec + Raoul Cauvin) (herdruk)
• Cédric 16: Waar Zit de Rem? (Laudec + Raoul Cauvin) (herdruk)
G. Raf Zerk 32: Ezelsstamp
(Marc Hardy + Raoul Cauvin)
• De Psy 21: Ik Voel me 'n Stuk Beter! (Bédu + Raoul Cauvin)
Robbedoes door... 9: Kwabbernoot Gaat Trouwen (Benoît Feroumont)
> In vertaling kwam het cv van de in de tekenfilmbusiness grootgebrachte Benoît Feroumont (hij werkte mee aan onder meer Les Triplettes de Belleville en Brendan: Het Geheim van Kells) niet verder dan het Vrije Vlucht-kleinood Ivan Ivanka en het eerste deel van het nochtans zeer leuke Wondertown. Dupuis vertaalde nooit het vervolg op scenario van huidig Robbedoes-scenarist Fabien Vehlmann. Momenteel maakt hij voor het weekblad Spirou de komische reeks Le Royaume waar al zes albums van bestaan. In Feroumonts Robbedoes-verhaal heeft Kwabbernoot zijn grote vriend Robbedoes iets belangrijks te vertellen: hij gaat trouwen! Daardoor zal hij veel minder beschikbaar zijn om op avontuur te trekken in de vier uithoeken van de wereld. De gelukkige is Clothilde Gallantine, de dochter van een beroemde uitgeefster van modemagazines. Kwabbernoot wil haar dolgraag aan zijn maatje voorstellen. In het kantoor van mevrouw Gallantine wordt een duur halssnoer gestolen onder de neus van Robbedoes en Kwabbernoot die dan maar de achtervolging inzetten op de dievegge. Maar Kwabbernoot is te verliefd om haar te vatten. Wanneer IJzerlijm het heuglijke nieuws van Kwabbernoots verloving verneemt, vereert ze Robbedoes met een bezoekje. Zij wil wel Kwabbernoot vervangen. Met zo'n hippe, intelligente, initiatief nemende medewerkster aan zijn zijde ontdekt Robbedoes dat een vrouw een multigetalenteerd schepsel is. Het onderzoek naar de mysterieuze dievegge vordert snel... maar er komen ook oude en pijnlijke herinneringen bij Robbedoes naar boven. Feroumont dropt Robbedoes duidelijk in een door sterke vrouwen bevolkte wereld: een autoriteit in de modewereld, een rijke erfgename die verloofd is met Kwabbernoot, ook nog een oude dame die tijdens de oorlog bestolen werd, een dievegge die in volle vlucht bevalt, begeerlijke topmodellen... en zelfs zijn eigen moeder! Dupuis omschrijft het album als een burlesk, komisch politieverhaal vol verrassende wendingen, humor en emoties.


Glénat
25/06
TOP
Angelique: De Geschiedenis Heeft Niet (Altijd) Veel om het Lijf... (Dany + Erroc / Michel Rodrigue)
> Ondanks een volledig uitgeschreven scenario van een nieuwe Roze Bottel, een verwacht one-shot van Robbedoes en Kwabbernoot op scenario van Yann, de belofte dat er een derde album komt van Equator en een oud project op scenario van Jean Dufaux is Dany's nieuwste album geen enkele van deze. Het verhaal is geschreven door Michel Rodrigue (Clifton, Doggyguard, Dommel) en Erroc (Beroep: Leraar). Angelique (Ludivine in het Frans) is een komisch-erotisch avonturenverhaal met de jonge, verleidelijke studente Angelique die een thesis schrijft over de inloed van seks op de geschiedenis. Via haar beeldscherm komt ze terecht in het verleden, afwisselend in de oertijd, ten tijde van de moord op Julius Caesar, de Honderdjarige Oorlog, de bestorming van de Bastille, enzovoort. Bij elk van die historische gebeurtenissen komt ze erachter dat zij de oorzaak is van belangrijke omwentelingen in de geschiedenis en ze verliest daarbij telkens haar kleren. Ondertussen probeert haar klasgenoot haar terug naar het heden te brengen.
• Bloedvijanden 2: De Koning van Huka-Huka (Francis Carin / David Caryn + Francis Carin) (HC)
> Slot van het tweeluik van vader en zoon Carin/Caryn. Lees hier de bespreking van deel 1. Op de backcover lezen we trouwens dat het verhaal zich afspeelt aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Dat is dan een lange vooravond want in feite begint het verhaal in september 1914.
Kersten: De Lijfarts van Himmler (Fabien Bedouel + Patrice Perna) (HC)
> In het Frans verschenen van Kersten twee delen die Glénat in vertaling als een integrale publiceert. Dit is het verhaal van Felix Kersten, aan wie Reichsführer Heinrich Himmler heel wat geheime plannen van het Reich toevertrouwde. Met deze informatie achter de hand gaat Kersten een pact met de duivel aan om honderden Nederlanders uit de concentratiekampen te redden. Maar de overeenkomst intrigeert Heydrich, de baas van de Gestapo en de rechterhand van Himmler. Hij verdenkt Kersten ervan een geïnfiltreerde agent van de geallieerden te zijn Het verhaal van Fabien Bedouel en Patrice Perna (de scenarist van Joe Bar Team 7 die nog wat andere gagreeksen over motors en getunede wagens schreef) is een combinatie van fictie en feiten, maar het gaat hier wel om een historisch figuur die het leven redde van zestigduizend Joden in de concentratiekampen. Maak kennis met een vergeten held uit de Tweede Wereldoorlog. Kersten won vorig jaar op het Brusselse stripfestival de prijs voor het beste scenario.
Rio 1: God Voor Ons Allen (Corentin Rouge + Louise Garcia / Corentin Rouge)
> Terwijl zijn vader Michel Rouge aan de nieuwe western Gunfighter werkt op scenario van Christophe Bec voegt Corentin Rouge een nieuwe reeks toe aan zijn palmares na de goed onthaalde reeks Milan K. en het straffe one-shot Juárez. Rio moet een vierdelige reeks. Louise Garcia schreef het scenario. Zij woonde zelf in Rio de Janeiro waar dit jaar de Olympische Spelen worden georganiseerd. Ze ging naar school op een Frans lyceum in Rio, studeerde kunst aan de universiteit en ging werken voor Braziliaanse, culturele instanties voor ze zich vestigde in Frankrijk. Uitgeverij Glénat vindt dat Rio in dezelfde lijn ligt als de film Cidade de Deus. Sleep er ook maar de in vertaling helaas stopgezette serie Cuervos bij. De favela's in Rio vormen eveneens het decor voor de nieuwe stripreeks. In een van de grootste sloppenwijken zijn de twee hoofdpersonages Rubeus en zijn zusje Nina geboren. Ze zijn aan zichzelf overgeleverd wanneer hun moeder wordt vermoord door Jonas, een corrupte flik met wie hun moeder het aanlegde en voor wie ze als klikspaan fungeerde. De twee kinderen worden opgevangen door Bakar die hen introduceert in een straatbende. Er lijkt een lot van armoede en geweld voor hen weggelegd, maar er is een alternatief: geadopteerd worden door een welstellend gezin. Rubeus doet er alles aan om voor zijn zusje te zorgen en ondertussen een uitweg uit de favela's te zoeken en kennis te maken met de rijkere bourgeoisie. Later dit jaar verschijnt van Corentin Rouge ook nog het door Fred Duval geschreven XIII Mystery-album over Calvin Wax.


Gorilla
11/06
TOP
Betty Blues (Renaud Dillies) (HC)
> Muziek en strips, het blijft een gearrangeerd huwelijk, maar af en toe bewijzen bijzondere albums dat de passie van de auteur voor het onderwerp ook een impact heeft op de lezer. Zo is er de dierenstrip Betty Blues van Renaud Dillies, de tekenaar van Abeltje en Dromen & Muizenissen, die een aantal prijzen won waaronder een albumprijs in Angoulême. "Rice is jazztrompettist en een eend. Maar Rice heeft de blues sinds zijn geliefde Betty vertrok. Hij heeft een hart dat bloedt als een song van Billie Holiday."
• De Reis van de Vaders - De Exodus volgens Yona 2: Onrust (David Ratte) (HC)
> "1500 en een beetje voor Christus... Sinds Mozes in de buurt is, gaat alles mis! De ene plaag na de andere overvalt het arme Egypte. Yona, de rijke raadgever van de farao, kan zijn ogen niet geloven. Hoe kan de eerste wereldmacht zich zo op de kop laat zitten door die ellendige Jood, die alleen maar zijn stok als wapen heeft? Maar er hangt Yona nog een gevaar boven het hoofd. Een veel groter gevaar dan alle plagen van Egypte bij elkaar. En dat gevaar heet Libi."


Hachette
04/06
TOP
• Asterix 12: Asterix en de Olympische Spelen (Albert Uderzo + René Goscinny) (herdruk met speciaal katern)
> Naar aanleiding van de komende Olympische Spelen geeft Hachette dit album opnieuw uit met een extra katern van zestien pagina's vol weetjes over het album. De oplage is beperkt.


Hauwaerts Uitgeverij
02/07
TOP
• Tamba 5: De Zonnekoning (Mozart Couto + Piet De Lombaerde)
• Tamba 6: Vlaamse Kermis (Mozart Couto + Piet De Lombaerde)
• Tamba 7: Heksenjacht (Mozart Couto + Piet De Lombaerde)
> Van 1988 tot 1990 publiceerde Comic Productions vier albums van de reeks Tamba door het Braziliaanse duo Mozart Couto en Julio Braz. Je zou dit komische reeksje over indianen in het Amazonewoud nog makkelijk in afslagbakken moeten vinden. Daarna nam Piet De Lombaerde de reeks over als scenarist. Hij haalde de indianen naar Europa voor nog eens drie albums. In deel 5, De Zonnekoning, brengt hij de personages naar het hof van Lodewijk XIV alias De Zonnekoning, de daaropvolgende verhalen Vlaamse Kermis en Heksenjacht spelen zich af aan de Vlaamse kust, in Brugge en in Gent. Van Piet De Lombaerde publiceerde Hauwaerts Uitgeverij al de middeleeuwse reeksen Jeroen en Klaas en De Kruisvaardertjes, beide getekend door Couto's landgenoot Arthur Garcia.
• Uit de Archieven van Erik 2 (Erik Vandemeulebroucke) (HC)
> Tweede bloemlezing van tekenaar Erik Vandemeulebroucke met oud werk van de tekenaar van Jim Lont. Deze keer gaat het niet om een dikke bundel met losse strips en gags (zoals deze eerste bundel), maar wel om een 208 pagina's dikke turf met tientallen en tientalen raadsels, zoekprenten, karikaturen en losse illustraties die de tekenaar voor Gazet van Antwerpen tekende.
• Zilverpijl - De Jeugdavonturen van de Kleine Antilope 2: De Zwarte Hengst - De Wolvenkoning - Op het Oorlogspad - De Slangenkuil (Frank Sels) (HC)
> Een paar maandne geleden verscheen een eerste bundeling van Frank Sels' Zilverpijl - De Jeugdavonturen van de Kleine Antilope die hij voor de Duitse markt maakte. Hauwaerts Uitgeverij neemt zich voor om de eerste 38 verhalen in chronologische volgorde te bundelen. De meeste zijn niet eerder verschenen in het Nederlands of met een andere tekst. Dit is een tweede bundel van 128 pagina's met opnieuw vier verhalen.


INdruk
25/06
TOP
Het Meisje van Paname 1 (Kas + Laurent Galandon) (HC)
> Het Meisje van Paname verscheen in 2011 en 2014 in de collectie Signé, de Franstalige versie van de collectie Getekend. Le Lombard zag er zelf geen brood in het werk van Kas en Laurent Galandon te vertalen. INdruk nu wel. Voor Kas was het tweeluik het eerstvolgende project na de reeks Halloween Blues. Galandon kennen we van strips die vooral bij Saga Uitgaven verschenen: De Wilde Vlucht, Voor een Beetje Geluk, Het Vervloekte Kind, Tahya El-Dajzaïr, Bloemenschrift, De Onschuldige Schuldigen en ook de thriller De Advocaat in de collectie Derde Stroming bij Le Lombard. Het Meisje van Paname is een realistische stripvertelling over de legendarische Française Amélie Elie, bijgenaamd Casque d'Or. De jonge vrouw wil geen wasvrouw worden en wil zich zeker niet doodwerken zoals haar ouders. Maar in haar milieu in Parijs zijn er weinig andere alternatieven voor een mooie jonge vrouw dan de straat. Is er ook voor haar een droomprins weggelegd? Een volgend project van tekenaar Kas is een one-shot dat zich tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) afspeelt. Het verhaal met de titel Les Sans-Visage vertelt over huursoldaten die zich aan de meest biedende verkopen. Ze vechten al zo lang dat ze niet meer weten voor wie en waarom. Het scenario komt van Pierre Dubois wiens laatst verschenen strip het westernone-shot Sykes was.
• De Vierde Kracht 4 (Juan Giménez)
• De Vierde Kracht 4 (Juan Giménez) (HC)
> Laatste deel van de sf-reeks. We volgen het onwaarschijnlijke verhaal van Exether Mega, een jonge pilote van een militair ruimteschip, tijdens de orolog tussen de mensen en de Krommiums. De oorlog winnen is maar een voorwendsel want Exether is in feite het slachtoffer van een wetenschappelijk experiment om het absolute wapen te creëren. Door vier hersenen te verenigen, kunnen de wetenschappers een wezen scheppen met oneindige, kosmische krachten, een superieur wezen die uit de fusie van vier oncontroleerbare vrouwen geboren wordt.


Jessecartoons
02/07
TOP
• Deurwaarder Van Dokken: Laat Niet Met Zich Spotten (Jesse van Muylwijck) (HC)
> Een nieuwe serie van de auteur van De Rechter, nu met een deurwaarder in de hoofdrol.
• De Rechter: Is de Draad Kwijt - Ups & Downs in de ICT (Jesse van Muylwijck) (HC)
> Thematische selectie met de leukste strookjesstrips over ICT, social media en andere digitale toepassingen.


Jil
11/06
TOP
• Uier 7 (Ckoe)
> "Op zekere dag had Uier er meer dan genoeg van! Koe zeurde altijd: dat de wei te klein, het gras niet groen genoeg, het weer te koud of te warm was... en dat eeuwige boegeroep van koe. Uier besloot met koe te breken en stapte de wijde wereld in. Zichzelf verwonderend over de kleinste dingen beleefde Uier al talloze avonturen." Het zevende albumpje bevat weer gags en kortverhalen.


Joker Éditions
11/06
TOP
• De Rode Duivels 5: Ja, het Kan! (Philippe Bercovici + André Lebrun) (HC)
> Of ze het werkelijk kunnen, zien we maandag al want dan spelen de Rode Duivels hun eerste match tegen Italië.


Khani
25/06
TOP
Stomp 2: De Spoken van Knightrave 2 (Eric Maltaite + Stéphane Colman) (HC/luxe met ex-libris)
> Luxeversie van het in mei verschenen vervolg van de trilogie over meesterschurk Stomp.


Le Lombard
25/06
TOP
Maxentius 1: De Nika-Opstand (Carlos Rafael Duarte + Romain Sardou)
Maxentius 2: De Augusta (Carlos Rafael Duarte + Romain Sardou)

> Op basis van de tekeningen van deze nieuwe, oud-Romeinse reeks Maxentius zouden Alex, Murena, De Adelaars van Rome en andere Apostata's wel eens concurrentie kunnen krijgen. Het realisme van de Braziliaanse tekenaar Carlos Rafael Duarte barst namelijk van de historische details. Als comictekenaar werkte hij aan Amerikaanse reeksen als Classic Battlestar Galactica, Highlander, Green Hornet, Buck Rogers, Red Sonja en Miss Fury. Jim Lee, Adam Hughes, Terry Dodson, Boris Valejo en Frank Frazetta rekent hij tot zijn inspiratiebronnen. Met Maxentius debuteert hij op het Europese vasteland. De Franse kritieken van het eerste deel (die zelfs in tijdschriften over de geschiedenis stonden) loofden ook het werk van romanschrijver Romain Sardou die als stripscenarist debuteert. Zijn boeken werden in twintig landen uitgegeven, waaronder ook in onze contreien. Hij haalde vooral succes met de middeleeuwse thrillers Vergeef Ons Onze Schulden en Verlos Ons van het Kwaad. En ja, hij is de zoon van de Franse zanger Michel Sardou op wiens Les Lacs du Connemara je vast en zeker al met je serviette hebt staan zwaaien op een huwelijk!
De Werelden van Thorgal - Buiten Reeks: Het Ontstaan van de Werelden (Grzegorz Rosinski / Giulio De Vita / Roman Surzhenko / Yves Sente / Yann) (herdruk)

Derde Stroming
Niklos Koda 14: De Spiborg (Olivier Grenson + Jean Dufaux)

> De Spiborg sluit de cyclus af die begon met deel 11. De titel verwijst naar een duivelse, mysterieuze kracht die in het boek, waarvan sprake in deze cyclus, gevangen zit. Het volgende album is het laatste deel van de reeks.


Lucky Comics
04/06
TOP
De Moordenaar van Lucky Luke (Matthieu Bonhomme)
> Lucky Luke is dit jaar zeventig jaar. Dit speciale hommagealbum van Matthieu Bonhomme (Texas Cowboys, Esteban) in een semirealistische stijl doet het alvast in het Frans heel goed. Op de eerste pagina wordt de lonesome cowboy verraderlijk neergeknald. De pagina erop is enkele dagen vroeger gesitueerd. We komen niet alleen te weten hoe Luke in deze ongelukkige situatie is verzeild, maar ook waarom hij van het ene moment op het andere is gestopt met roken. Een running joke in het verhaal is zijn zoektocht naar tabak. Bonhomme, die zelf vijftien jaar lang een verstokt roker was, maakt er in elk geval een belangrijk gegeven van. Tabak ziet hij als een drug voor de held. Behalve dit verhaal verschijnt er later dit jaar ook nog een dolkomische hommage van Bouzard. Het was ook de bedoeling dat Cyril Pedrosa en Lewis Trondheim een verhaal zouden maken, maar Trondheim raakte het niet eens over de vergoeding. Oorspronkelijk was Trondheim ook betrokken bij de hommage van Bonhomme, maar dat ging ook niet door. Samen maken ze al de western Texas Cowboys waarvan een derde deel op stapel staat. Maar eerst werkt Bonhomme verder aan Esteban en een paar andere projecten. Die andere projecten hadden een comeback van Roodbaard en een album van XIII Mystery kunnen zijn. Voor beide reeksen werd de tekenaar gevraagd om proefplaten te tekenen of om er zich tenminste voor te engageren. Maar elke keer Bonhomme probeerde te tekenen op de manier van iemand anders, brak hij er zijn tanden op stuk. Onthoud dus dat Dargaud er ernstig over nadenkt om de piratenreeks Roodbaard weer te laten uitvaren. Bonhomme werd trouwens ook gepolst om Blake en Mortimer te tekenen.


Mario De Koninck
11/06
TOP
Familie De Koninck 2: Oef!! Ze Liggen in Bed! (Mario De Koninck)
> Tweede bundeling met gags, cartoons en strookjes waarin Mario De Koninck de inspiratie in eigen huis vindt. Alle situaties en uitspraken zijn waargebeurd en daarom nog zoveel herkenbaarder en grappoger.


Mediageuzen
25/06
TOP
Artemis: Dochter van Zeus (Giuseppe Manunta + Frédéric Brrémaud) (HC)
> Mediageuzen is de nieuwe uitgever van P-magazine dat sinds enkele maanden verdergaat als maandblad. Sporadisch geeft de uitgeverij ook strips uit waarvan de eerste twee albums van Doomsday de bewijzen zijn. Voor de van oorsprong Franse strips ging de uitgeverij shoppen bij Clair de Lune om er bij voorkeur licht-erotische titels te selecteren. Vooreerst stellen we Artemis: Dochter van Zeus voor, een afgerond verhaal van Giuseppe Manunta (wiens voornaam op de cover verkeerd is gespeld) en Frédéric Brrémaud (Love, Miauw!) uit 2011. "Artemis is de godin van de jacht. Dochter van de oppergod Zeus en Leto. Minder bekend is dat ze op jonge leeftijd aan een koning werd toevertrouwd die haar opvoedde als ware zij zijn eigen dochter. De koning beloofde stellig aan Zeus dat niets of niemand haar zou beroeren. Een dure eed want Artemis groeide op tot een bloedmooie vrouw, begeerd door alles en iedereen..." Dit dikke album van 96 pagina's verschijnt in hardcover. In het Frans verscheen het als tweeluik.
Miss Deeplane: Als de Maskers Vallen (Stéphane Louis)
> Miss Deeplane bestond eigenlijk al als album, maar de eerste verkoop gebeurde via P-magazine. Tegen een meerprijs kon je het softcoveralbum erbij kopen. Nu kan het dus ook via de stripwinkel gekocht worden. Het one-shotje is getekend en geschreven door Stéphane Louis die we nog kennen van Tessa - Intergalactische Agente waar Dark Dragon Books na een lange pauze weer een album van op de planning heeft staan. "Aanbeden, verafgood, superberoemd, megaster, superheldin, biseksueel, wees,... Miss Deeplane is dit allemaal tegelijk. Ze heeft buitengewone talenten. Buitenaardse talenten zelfs als dochter van een alien en een afstammelinge van een lijn van druïden, die op haar beurt afstammen van een Gallische god! Voeg daaraan haar stomende relatie met de bloedmooie Lynn toe, een bipolaire adoptievader, een hardcore fan met de toepasselijke naam Machoman en je hebt een klein idee van de explosieve cocktail die de auteur van Tessa je in dit one-shot voorschotelt!"
• Mosselen om Half Twee 1: Nacht van de Struisvogel (David Felizarda Real + Xander De Rycke)
> Er is ook een album van Vlaamse makelij. "Mosselen om Half Twee is de allereerste strip van Xander De Rycke. Deze topper uit de stand-up comedy schreef het verhaal, tekenaar David Felizarda Real zette het om in beelden. Het resultaat: 96 pagina's boordevol humor van de bovenste plank waarin de volledige crew van Vlaanderens bekendste podcast Mosselen om Half Twee de revue passeert." Het verhaal gaat als volgt: "Iedere week komen zes vrienden samen in een caravan om hun beste verhalen te vertellen in hun online radioshow Mosselen om Half Twee. Maar wanneer de aandacht verzwakt, moeten ze hun beste verhaal bovenhalen. Die keer dat ze de wereld gered hebben van een niet te stoppen dreiging en dat ze de enige waren die België konden redden van de creatieve ondergang. Een verhaal boordevol actie en fantasy, de droogste oneliners en natuurlijk een honderdtal cameo's en onnodige popcultuurreferenties. Net zoals de originele Mosselen om Half Twee ook lichtelijk overdreven. Een hilarische strip geschreven én 'gespeeld' door Xander De Rycke, bijgestaan door Gilles Van Schuylenbergh, Dimitri De Brucker, William Boeva, De Geens en Seppe Toremans."
Space Gangsters 1: Waterpret (Julien Motteler)

> Ook Julien Mottelers Space Gangsters maakt duidelijk uit welk vaatje Mediageuzen tapt. Vrouwen aan de top! Deze reeks verschijnt in softcover. Deel 1: "Onze planeet is enkel nog blauw te noemen naar naam. Vervuild en quasi onbewoond blijft de 'blauwe' planeet desondanks de draaischijf van allerlei soorten handel. Aardbewoners hokken samen in megasteden of ruimtestations verspreid over de ganse Melkweg. De Wesker-zusjes zijn verenigd in het betere Melkweg-banditisme: Joanne als premiejager, Penelope als smokkelaar. Altijd op zoek naar nieuwe missies, nieuwe uitdagingen en nieuwe inkomsten. Dit keer moet Joanne een belangrijk object op een gekoloniseerde maan terugvinden. Niet onmiddellijk de grote specialiteit of interesse van Joanne tot wanneer blijkt dat het object in handen was van zus Penelope toen die op de maan crashte. Een pittig detail dat extra problemen en interfamiliale fun oplevert..." Space Gangsters is ook in het Frans een gloednieuwe reeks, deel 1 verscheen in maart laatstleden bij Clair de Lune.


Oogachtend
02/07
TOP
Hubert (Ben Gijsemans) (HC) (herdruk)
> Sinds de eerste uitgave in oktober 2014 verscheen er een Franse versie (hoewel het album tekstloos is) en won Ben Gijsemans de Silvester Debuutprijs.


Personalia
25/06
TOP
• StripGlossy 1 (diverse auteurs)
> Na een proefnummertje verschijnt nu het volwaardig eerste nummer van StripGlossy, een nieuw, heel mooi vormgegeven stripblad dat vier keer per jaar zal verschijnen met telkens honderddertig pagina's barstensvol strips, artikels en (foto)reportages. In dit eerste nummer staan onder meer Daan Jippes, Jan Kruis, Dick Matena, Martin Lodewijk, Jan van Haasteren, Eric Heuvel, Gerben Valkema, Apriyada Kusbiantoro, Maarten Gerritsen, Fred de Heij en toch nog een Vlaming: Kim Duchateau. Zij maken nieuwe, speciaal voor dit glossy gemaakte strip of er worden portretten en artikels aan hen gewijd. Volgens de formule zal er in elk nummer één tekenaar op de voorgrond komen te staan. Hij wordt uitgebreid geïnterviewd en tekent de cover. Nummer 1 is gewijd aan Daan Jippes. Een interview met actrice Angela Schijf is verbonden aan Jippes. Fred de Heij tekende een kortverhaal van Llewelyn Flint, een oude held uit het in 1975 gestopte stripweekblad Pep. Personalia heeft ervaring met het uitgeven van glossy's want eerder gaf het met heel veel succes de Bommelglossy en een glossy over Jan Kruis uit. De verzorgde lay-out en het uitgebreide aanbod van strips en achtergrondartikels in deze glossy's waren van zeer hoog niveau. StripGlossy kost 8,95 euro per nummer. Vlamingen die een abonnement willen nemen, komen van een kale reis terug. De verzendkosten zouden namelijk een euro of tien kosten... per nummer! Dan koop je het toch beter in een stripspeciaalzaak.


Prestige
11/06
TOP
• Docteur Mystère integraal: 1. Milanese Mysteries - 2. De Oorlog der Werelden - 3 . De Verschrikkingen van de Zwarte Jungle (Lucio Filippucci + Alfredo Castelli) (HC)
> Integrale editie van het bijzonder komische Docteur Mystère waar de uitgeverij in 2003 en 2004 al twee albums van vertaalde (lees hier en hier onze besprekingen van toen). De Italiaanse reeks telde drie albums en was het werk van Lucio Filippucci en Alfredo Castelli, de schrijver van De Gentlemen. De voorstelling: "De beroemde en zeer productieve Italiaanse schrijver Alfredo Castelli — dit jaar werkt hij vijftig jaar als professional in de stripwereld — schreef drie verhalen over Docteur Mystère die werden getekend door de voortreffelijke Italiaanse stripmaker Lucio Filippucci. De extravagante en wereldomvattende avonturen van Docteur Mystère, verteld door de goede docteur zelf in de stijl van de verhalen van Baron von Münchhausen, zijn een hommage aan de klassieke negentiende-eeuwse avonturenroman en tegelijkertijd een parodie op de burgerlijke literatuur, op westerns en op Victoriaanse sciencefiction. In het eerste verhaal, Milanese Mysteries, zijn Docteur Mystère en zijn trouwe assistent Cigale naar Milaan geroepen om de heer B*** te zoeken, die vermist raakte tijdens de bouw van een revolutionair ondergronds spoor. De zaak zou eenvoudig geweest zijn, ware het niet dat de verdwijning van deze man samenviel met de opkomst van Si Fan, een angstaanjagende Chinese bende die Milaan dreigde te veroveren. Dat verhaal is nu deel van een integraal album dat in Italië door Mondadori is gepubliceerd. Het omvat 160 bladzijden met daarin ook de verhalen De Oorlog der Werelden en De Verschrikkingen van de Zwarte Jungle alsmede drie 'dossiers'."
De Verpleegster (Zalozabal) (HC)
> De Verpleegster is geschreven en getekend door Zalozabal van wie Prestige al Grunge Genetica en Slum Nation vertaalde. Van hem onthielden we vooral de raar gevormde personages en de trashy decors. Op 56 pagina's krijg je het volgende geserveerd: "Theresa, een prachtige jonge verpleegster, begeleidt de jonge Toby, misvormd en aan een rolstoel gekluisterd, naar de enige kliniek ter wereld die beweert hem te kunnen helpen. Zijn vader maakt zich zorgen over de vele vreemde geruchten die de ronde doen over deze kliniek — maar dat zijn maar geruchten, toch? Vanaf het moment echter dat Theresa en Toby er binnenkomen, groeien de geheimzinnigheid en de argwaan. Het slachtoffer van een auto-ongeluk wordt geweigerd tot Theresa tussenbeide komt. Gigantische gemuteerde patiënten zwerven door de gangen, een verwilderde man met een geweer beweert dat er patiënten in de kelder verborgen zitten; en dan is er nog de vreemde, stomme verpleegster die met telepathische krachten de kliniek bestuurt. Wat is hier precies gaande? Waarom krijgt Theresa nergens een direct antwoord op? Kan deze bizarre plek Toby genezen? Worden ze hier beide gevangen gehouden... of misschien nog erger...? De Verpleegster is een duistere, verontrustende reis naar plekken waar je niet van durfde te dromen... behalve in nachtmerries."


Roularta Media Group
04/06
TOP
• Franquin, Meester van de Lach (diverse auteurs) (HC)
> Deze speciale uitgave over André Franquin met artikels, interviews, overzichten, zeldzame tekeningen en onuitgegeven schetsen en tekeningen omspant zowat heel zijn carrière met aandacht voor al zijn reeksen. Dit is de hardcoveruitvoering voor boekwinkels en stripspeciaalzaken van een tijdschriftversie die een paar maanden geleden als Knack-special verscheen. De special verscheen tevoren in Frankrijk en Wallonië. Voor de Nederlandstalige editie zijn sommige interviews vervangen door interviews met Vlaamse auteurs: Luc Cromheecke en Charel Cambré en zijn er her en der ook aanpassingen uitgevoerd. Toevallig startte afgelopen week een verzamelactie van Franquins Guust bij Humo waarbij je elke week een collector's edition van de reeks kan kopen. In tegenstelling tot eerdere berichten op onze site gaat het enkel om de opnieuw ingekleurde en geletterde gags, niet om de extra's die wel in Franstalige edities van deze reeks verschenen. De uitvoering van deze hardcoveralbums is ook kleiner, ongeveer het formaat van Humo zelf.


RW Uitgeverij
25/06
TOP
• 100 Bullets 23 (Eduardo Risso + Brian Azzarello)
> Nog twee delen en het is afgelopen.
• 100 Bullets 24 (Eduardo Risso + Brian Azzarello)
• 100 Bullets 25 (Eduardo Risso + Brian Azzarello)
> In een laatste worp verschijnen tegelijk de laatste twee delen van de comicreeks 100 Bullets.
Flash 4: Reverse-Flash (Francis Manapul / Scott Hepburn / Chris Sprouse / Karl Story / Keith Champagne + Francis Manapul / Brian Buccellato) (HC)
> "Een bliksemsnelle moordenaar maakt de straten van Central City onveilig en heeft het gemunt op iedereen die verbonden is met de speedforce. Iedereen die belangrijk is voor Flash is dan ook een potentieel doelwit. De moordenaar, die een omgekeerd Flash-symbool op zijn kleding draagt, tapt bij al zijn slachtoffers speedforce-energie af. Zijn doel is precies het omgekeerde van dat van Flash: hij wil de tijd vertragen. Wie is Reverse-Flash? Wat is zijn connectie met de speedforce... en met Barry Allen? En kan Flash hem tegenhouden voordat de tijd opraakt? Flash: Reverse-Flash bundelt de delen 20-25 en 23.2 uit deze flitsende serie, waarin Francis Manapul en Brian Buccellato afscheid nemen van 's werelds snelste held."
• Batman: Detective Comics 3: Keizer Penguin (Jason Fabok / Andy Clarke / Henrik Johnson / Sandu Florea + John Layman) (HC)
> "Oswald Cobblepot heeft een plan. Hij wil niet langer slechts de misdaadbaas Penguin zijn, hij wil dat heel Gotham City van hem houdt. En het enige wat hij daarvoor moet doen, is het beramen van een moordaanslag op Bruce Wayne. Zo verandert hij op één avond van beruchte crimineel in de geliefde verlosser van Gotham. Alles gaat precies volgens plan. Maar zelfs de beste plannen kunnen mislukken. En als Joker dan terugkeert in Gotham, gaat helemaal niets meer volgens plan. Terwijl Penguin tijdelijk van het toneel is verdwenen en Batman zijn handen vol heeft aan Poison Ivy en een groep door Joker geobsedeerde gekken, maakt een nieuwe speler zijn opwachting. hij noemt zichzelf Keizer Penguin. Hij is alles wat Penguin ooit was en méér. En hij is slecht nieuws voor Batman... en nog veel slechter nieuws voor Oswald Cobblepot."
• Multiversity 9 (Frank Quitely + Grant Morrison)
> "Grant Morrison herschrijft de historie van DC. Multiverse 9 is het allerlaatste hoofdstuk in het grootste avontuur in de geschiedenis van DC. Diverse tekenaars en Grant Morrison brengen de grootste en dapperste helden van het DC Multiversum samen voor een laatste strijd. Maar meer dan zo maar een kliekje superschurken moeten zij het grootste kwaad dat ooit heeft bestaan confronteren. Eigenlijk hebben ze geen schijn van kans."
• Sandman Deluxe 4 (Mike Dringenberg / Malcolm Jones III / Kelley Jones / P. Craig Russell + Neil Gaiman) (HC)
> "Lucifer heeft geen zin meer om de heer van de hel te zijn. Hij zet zowel de demonen als de verdoemden buiten de deur, doet die op slot en geeft de sleutel van de hel aan Morpheus. Wezens uit allerlei mythologieën komen vervolgens naar de droomkoning toe om dit machtsinstrument buit te maken. Sandman Deluxe 4 bundelt de volgende acht delen van The Sandman, het prestigieuze epos van auteur Neil Gaiman, met tekenwerk van Mike Dringenberg, Kelley Jones, Malcolm Jones III en P. Craig Russell en voorzien van een geheel nieuwe, moderne inkleuring. Daarnaast bevat het een voorwoord door auteur Harlin Ellison allerlei bonusmateriaal en een nawoord door Neil Gaiman. Het door Neil Gaiman geschreven The Sandman was de meest geroemde strip uit de jaren negentig. Deze reeks, met een weelderige mengeling van moderne mythes en duistere fantasieën waarin hedendaagse fictie, historisch drama en legenden naadloos zijn vervlochten, wordt beschouwd als de origineelste en artistiek meest ambitieuze onderneming van het moderne beeldverhaal. Toen de reeks in 1996 tot een einde kwam, was The Sandman uitgegroeid tot een cultureel fenomeen dat een belangrijke bijdrage had geleverd aan het volwassen worden van het stripverhaal. DC Comics en dus ook RW Uitgeverij presenteert met gepaste trots deze gloednieuwe Absolute edition."
Wonder Woman 4: Oorlog (Goran Sudzuka / Tony Akins / Dan Green + Brian Azzarello) (HC)
> "Als je een erfgenaam bent van Olympus, kan een vijand van de familie een einde maken aan alles wat bestaat. Zeus, de vader van Wonder Woman, is verdwenen. Haar familie, ooms en tantes, broers en zussen, goden en halfgoden, vormen een pantheon van de machtigste wezens in het universum. Om de troon van Zeus te veroveren zijn ze vastbesloten om alles en iedereen die dat doel in de weg staat te doden, inclusief Zeus' pasgeboren zoon, die wel eens de macht zou kunnen hebben om de apocalyps te ontketenen. Wonder Woman en haar vrienden zijn vastbesloten om het leven van hun jongste broer te beschermen, maar intussen keert ook haar oudste broer terug. Hij staat alleen bekend als de eerstgeborene en heeft eeuwen doorgebracht in ballingschap, terwijl zijn macht en boosaardigheid bleven groeien. Hij is vastbesloten om Zeus' troon te veroveren, zelfs als hij daarvoor de aarde en Olympus moet vernietigen. Het ultieme gevecht gaat beginnen!"


Saga Uitgaven
25/06
TOP
Boes: Integraal 1 (Wil Raymakers + Thijs Wilms) (HC)
> Boes is een Nederlandse creatie van Wil Raymakers en Thijs Wilms uit 1980. Met hun woordloze strookjesstrips over de os op klompen die een boerderij runt, verwierven ze internationale faam. Er verschenen van 1981 tot 2011 24 albums op diverse formaten (waaronder drie albums met langere verhalen) en bij diverse uitgeverijen. In 1987 en 1988 werd een Japanse tekenfilmserie van de dierenreeks gemaakt. In 2011 probeerde het Italiaanse Nona Arte Boes te herlanceren als albumreeks, maar het kwam niet verder dan de eerste twee delen voor de uitgeverij ophield te bestaan en vervelde naar RW Uitgeverij. Deze eerste integrale telt 96 pagina's. Alle stroken zijn in kleur.
• Bruno Brazil Integraal 3: 9. Quitte of Dubbel voor Alak 6 - Dossier Bruno Brazil - Het Einde...!?? (William Vance + Greg) (HC)

> Derde en laatste integrale met daarin de laatste verhalen van Bruno Brazil. In het achtergronddossier wordt uit de doeken gelegd hoe de actiereeks de voorbode was voor XIII.

Collectie Bamboe
Helena 1 (Lounis Chabane + Jim) (HC)
> Eerste deel van een nieuw tweeluik door scenarist Jim. Het vervolg verschijnt volgende maand, de softcovers zijn voor september. "Sinds de lagere school is Simon heimelijk verliefd op Helena. Sommige mannen zitten nu eenmaal zo in elkaar. Ze houden van een onbereikbaar meisje, van zo'n meisje dat net een beetje te mooi is en zijn dan te verlegen om toenadering te zoeken. De jaren gaan voorbij. Simon is nu volwassen, net als Helena. Alleen is Helena nog mooier geworden. Maar wat als... Wat als Simon Helena zou voorstellen haar 1.000 euro per maand te geven in ruil voor drie uur van haar aanwezigheid iedere donderdagnamiddag? Niet voor de seks. Enkel om elkaar te leren kennen. Enkel om elkaar te temmen."
Waar Zijn de Mooie Dagen? 1 (Alex Tefenkgi + Jim)
• Waar Zijn de Mooie Dagen? 2 (Alex Tefenkgi + Jim)
> Het complete tweeluik, nu in softcover.


Sherpa
02/07
TOP
• De Eerste Reis en Andere Verhalen: Een Robijn op je Lippen - Het Portret - De Eerste Reis - Opa (Edmond Baudoin) (HC)
> Heruitgave van de one-shots Het Portret, De Eerste Reis en Opa in één enkele bundel. Als extra verhaal staat het nog niet eerder vertaalde Een Robijn op je Lippen erbij, eeen overgangsverhaal, waarin het werk van een zoekende leerling overgaat in dat van een beginnende meester". Dat zijn 192 pagina's tegen de aantrekkelijke prijs van 24,95 euro.
Roodbaard - De Schrik van de Zeven Zeeën 7: 21. Zwendel in Ebbenhout - 24. Opstand in Jamaica (Patrice Pellerin + Jean-Michel Charlier) (HC)
> Deze bundel is een buitenbeentje in de reeks want het bevat naast de enige twee verhalen van Patrice Pellerin ook een uitgebreid achtergronddossier van 48 pagina's en wordt afgesloten met een Roodbaard-parodie van twee pagina's en acht pagina's van een nieuw, door Pellerin zelf geschreven Roodbaard-avontuur dat later werd omgewerkt tot het eerste verhaal van De Havik. beide versies worden naast elkaar gelegd om te vergelijken. Hier vind je een compleet overzicht van wat er al is verschenen in gebundelde uitgave en wat er nog valt te verwachten.
Student Tijloos: Het Spiegeldoolhof (Thé Tjong-Khing + Lo Hartog van Banda) (HC) (heruitgave)
Student Tijloos: Het Spiegeldoolhof (Thé Tjong-Khing + Lo Hartog van Banda) (HC/luxe) (heruitgave)
> "Erop uitgestuurd door zijn wat mysterieuze moeder ontdekt Student Tijloos tijdens zijn architectuurstudie een geheimzinnig huis, bestaande uit drie qua stijl onverenigbare gedeelten. In elk daarvan lijkt een jonge vrouw te wonen." Heruitgave met achtergronddossier.


Silvester
02/07
TOP
Edelweiss 1: Valentine (Romain Hugault + Yann)
Edelweiss 2: Sidonie (Romain Hugault + Yann)
Edelweiss 3: Walburga (Romain Hugault + Yann)
> De complete trilogie is nu ook als softcover te verkrijgen.
• Oktoknopie 7: Oktoknopie Vliegt Uit (Gerard Leever)
> Een nieuw album van het jongetje en zijn imaginaire vriendje, een pluchen octopus, die samen fantasierijke avonturen beleven.
De Orde van de Drakenridders 15: De Vijand (Patrick Boutin-Gagné + Ange) (HC)
> Van De Orde van de Drakenridders verscheen in november 2015 deel 21 in het Frans. Silvester pikt met deel 15 de draad weer op. Al goed dat elk album een afgerond verhaal is, telkens door een andere tekenaar, maar wel allemaal geschreven door Ange. De Vijand is getekend door Patrick Boutin-Gagné en heeft de volgende inhoud: "Wanneer ze de draak gaat bestrijden, wordt ridder Saraï ontvoerd en in een harem gegooid. Voor haar is het Beest niet langer de Vijand. De Vijand is haar cipier en ze gebruikt al haar tactisch talent om vrij te raken... In Messara doet de Matriarch alles om ze vrij te krijgen. Maar voor haar is de Vijand meer politiek en veel intiemer. De tegenstander (de Draak) kan vele vormen aannemen."
Het Rechte Pad 1: Lastige Jongens (Morgann Tanco + Wilfrid Lupano)
UUR U 8: Parijs Staat Nog Steeds in Brand (Damien + Fred Duval / Jean-Pierre Pécau)
UUR U 8: Parijs Staat Nog Steeds in Brand (Damien + Fred Duval / Jean-Pierre Pécau) (HC)
> Dit achtste album van de uchroniereeks UUR U gaat uit van de dood van generaal Charles de Gaulle tijdens de revolutie van Mei '68. "Naar aanleiding van de verdachte dood is Frankrijk permanent in een burgeroorlog verwikkeld. Acht jaar later is Parijs een gekwelde stad geworden, een wetteloos gebied met botsingen tussen rivaliserende partijen. In deze chaos landen nieuwe VN-troepen, vergezeld van een oorlogsfotograaf, wiens aanwezigheid tot ver buiten de kaders van een reportage reikt." De tekeningen zijn van Damien, voor wie Jean-Pierre Pécau Major Arcanum schreef.
• De Verborgen Geschiedenis 28: De Stad van Duizend Zuilen (Igor Kordey + Jean-Pierre Pécau) (HC)
> Sinds februari 2015 was er geen album meer verschenen van De Verborgen Geschiedenis, de langst lopende serie bij Silvester. Daar komt nu verandering in met deel 28. "In de periode van 1993 tot 1995 zijn de fantomen van Tsjernobyl nog steeds niet tot rust gekomen. Erlin moet zich uiteindelijk gewonnen geven: zijn broer Dyo zal zijn gewelddadige instelling blijven voeden zolang de sarcofaag van die vervloekte kerncentrale niet wordt vergrendeld. Op haar beurt blijft Reka streven naar de wereldhegemonie in de drugshandel. En FBI-agent O'Neill onthult een waarheid die de geschiedenis van de komende twintig jaar kan veranderen." De reeks is in het Frans al afgelopen na deel 32. Nog even.
Wonderball 1: De Jager (Colin Wilson + Jean-Pierre Pécau / Fred Duval)
Wonderball 2: Het Spook (Colin Wilson + Jean-Pierre Pécau / Fred Duval)
Zeven Ruiters 1: De Erfgraaf (Jacques Terpant naar de roman van Jean Raspail)
> Softcoveredities van de vorige maand verschenen hardcovers die een kleinere oplage kennen.


Standaard Uitgeverij
11/06
TOP
• F.C. De Kampioenen 90: De Kampioentjes Maken het Bont (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden)
> "Paulien verdwijnt naar de zolder van het café om er oude filmpjes te bekijken, terwijl Mark haar wanhopig zoekt. In die filmpjes is te zien hoe de prille liefde tussen Xavier en Carmen wordt bedreigd . Carmen stelt hoge eisen, maar Xavier kan niet achterhalen wat die dan wel zijn. Intussen papt Carmen aan met Leo, de keeper van De Schellekens. Xavier is de wanhoop nabij. Van de Sijpe en Boma geven Xavier goede raad, maar dat pakt natuurlijk helemaal verkeerd uit."
• De Kiekeboes 123: Vluchtmisdrijf (Merho met medewerking van Kriostof Fagard en Peter Koeken) (herdruk)
• Plooiplezier met Urbanus (Willy Linthout / Steven de Rie)
> Plooiplezier met Urbanus bezorgt je datgene wat de titel je belooft. Steven de Rie, de assitent van Willy Linthout, zagen we al in de weer met plooiplaten waarmee je nu zelf twaalf personages kan plooien. Je hebt er niet eens lijm of schaar voor nodig want alle figuren zijn voorzien van snij- en plooilijnen. Dichter dan 3D gaan de figuren voorlopig niet komen.
• De Smurfen: Smurfvoetbal (-Peyo-)
> Spelletjes die alleen maar over voetbal gaan. Er zijn geen lange stripverhalen opgenomen, wel strookjes, gags en kortverhalen.
Suske en Wiske 335: Het Lederen Monster (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
> "Wanneer Anne-Marie van Zwollem naar een congres gaat in het buitenland, neemt Sidonia de leiding over haar psychologisch centrum in handen. Ze krijgt meteen een zeer belangrijke patiënt over de vloer, Cedric Catenaccio. Deze stervoetballer is zwaar depressief en heeft een balfobie. Sidonia boekt mooie resultaten met haar therapie en de sportman lijkt te herstellen. Maar Cedric sleurt een donker geheim met zich mee."

Urbanus Omnibus 5: 21. De Sponskesrace - 22. De Gesloten Koffer - 23. Urbanellalala - 24. Het Verslechteringsgesticht - 25. De Zeven Plagen (Willy Linthout + Urbanus / Willy Linthout)

> Vijfde omnibus met daarin de delen 21 tot 25. Het op één dag geschreven Urbanellalala (deel 23) maakt hier onderdeel van uit. Het is nog altijd een van de meest geliefde Urbanus-verhalen. En in deze gestegen aandacht voor transgenders is het ineens weer actueel.
• Urbanus Vertelt: Mieleke Melleke Mol 21: De Toverstrikjes (Dirk Stallaert + Urbanus)
> "Mieleke, Melleke en Mol vidnen bij Oma Tulp een geheimzinnig doosje met toverstrikjes. Ze geloven eigenlijk niet in toverij, maar al snel blijkt dat de strikjes echt magisch zijn. Onze drie vriendjes komen plots terecht in de wereld van Prutprotland. Wanneer Mieleke, Melleke en Mol dan ook nog veranderen in visjes, willen de twee kwajongens Prutprot en Pritpret hen bakken in de pan. Onze bange vriendjes willen zo snel mogelijk weer naar huis, maar of dat lukt, weet niemand. Spannend spannend spannend!"


Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips
25/06
TOP
Suske en Wiske 335: Het Lederen Monster (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (HC/luxe met ex-libris)
Suske en Wiske 335: Het Lederen Monster (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (HC/superluxe met ex-libris)
• Suske en Wiske blauwe reeks 7: De Groene Splinter (Willy Vandersteen) (HC/luxe)


Standaard Uitgeverij / Stripwinkel Beo
04/06
TOP
• Suske en Wiske 164: De Roaap van Rubbes (Paul Geerts / Studio Vandersteen) (Antwerps dialect)
• Suske en Wiske 164: De Roaap van Rubbes (Paul Geerts / Studio Vandersteen) (HC/luxe) (Antwerps dialect)
> Kort na de Antwerpse editie van het De Kiekeboes-album Wie A Zegt komt er weer een Antwerpse dialectversie van een strip. Het Suske en Wiske-verhaal De Raap van Rubens is het dikste album in de reeks. De Antwerpse stripspeciaalzaak Beo is verantwoordelijk voor de uitgave en vroeg aan filmregisseur Robbe De Hert (die ooit plannen had om het Suske en Wiske-verhaal Het Spaanse Spook te verfilmen) en acteur Erik Kloeck (Any Way the Wind Blows, de tv-reeksen Vermist, Zone Stad) voor het omzetten naar het dialect. Kloeck heeft nog een tweetal jaar scenario's geschreven voor Duitse Bessy-verhalen. Hoewel Willy Vandersteen geboren is in de Antwerpse wijk Seefhoek en de reeks altijd nauw verbonden was met de stad, wordt De Roaap van Rubbes (zoals het album in het Antwerps heet) het eerste Suske en Wiske-album in het plat Antwerps. De uitbater van Beo startte in 1977 met de winkel, tevens het Rubensjaar waarvoor Paul Geerts een toepasselijk verhaal maakte dat ook een van de grootste oplages van de reeks kende. De oplage van De Roaap van Rubbes is gelimiteerd tot 3.500 exemplaren in softcover en 350 luxes in hardcover. In beide versies komt een scène voor met Lambik en een koe die enkel in de krant verscheen. Voor de albumuitgave werd deze scène eruit gehaald. In februari verkocht veilingsite Catawiki nog 69 originele platen van De Raap van Rubens die samen 95.000 euro opbrachten.


Strip2000
11/06
TOP
Biep & Zwiep 3: Weinig om het Lijf (Luc Morjaeu) (heruitgave)
FC Schwalbe 1: Daar Is 'm (D'Auwe)
> Vlaming D'Auwe (bekend van beroepenstrips over de politie, waar hij zelf bij werkt, en Rooie Oortjes) lanceert FC Schwalbe, een voetbalstrip over een amateurploegje.
• Hara Kiwi 1 (Lectrr) (heruitgave)
> De eerder bij Silvester verschenen cartoonboekjes worden nu heruitgegeven. In augustus volgt deel 2.
• Jump 13: Boek XIII (Charel Cambré) (heruitgave met nieuwe cover)
> De illustratie op de titelpagina is deze keer het werk van Gerard Leever.
• Op Missie 2 (Marcel Ruijters / Emma Ringelding / Rob van Barneveld / Floor de Goede / Dace Sietina) (cover van Marcel Ruijters)
• Op Missie 2 (Marcel Ruijters / Emma Ringelding / Rob van Barneveld / Floor de Goede / Dace Sietina) (cover van Emma Ringelding)
• Op Missie 2 (Marcel Ruijters / Emma Ringelding / Rob van Barneveld / Floor de Goede / Dace Sietina) (cover van Rob van Barneveld)
• Op Missie 2 (Marcel Ruijters / Emma Ringelding / Rob van Barneveld / Floor de Goede / Dace Sietina) (cover van Floor de Goede)
• Op Missie 2 (Marcel Ruijters / Emma Ringelding / Rob van Barneveld / Floor de Goede / Dace Sietina) (cover van Dace Sietina)
> In 2014 verscheen de kortverhalenbundeling Op Missie bij Strip2000 in samenwerking met de stichting Nederlandse Veteranendag. Tien tekenaars verstripten elk een anekdote van een Nederlandse veteraan uit diverse oorlogen of conflicten waarin vooral de mens achter de militair centraal stond. Elke tekenaar tekende een cover waardoor het album in tien verschillende uitvoeringen op de markt kwam. Nu is er een tweede album, deze keer door vijf tekenaars volgens hetzelfde concept. Een meer uitgebreide voorstelling van elk van de verhalen lees je hier.
Tamara 9: Diego... (Christian Darasse / Bosse + Zidrou)
> Lap! In het vorige album was het nog grote liefde tussen Tamara en Diego. In het nieuwe album is het al uit. Tamara betrapte haar vriendje naakt in de armen van Anaïs. Terwijl Diego zijn onschuld probeert te bewijzen (hij is er namelijk ingeluisd), probeert Tamara hem te vergeten. Een komische strip met een lach en een traan zoals alleen Zidrou ze uit zijn mouw kan schudden.


Strip2000 / Syndikaat
11/06
TOP
• Evert Kwok 5 (Eelke de Blouw / Tjarko Evenboer) (herdruk)
Evert Kwok Vakantieboek (Eelke de Blouw / Tjarko Evenboer)


Strip2000 / Zone 5300
11/06
TOP
Duplex (Lies van Gasse + Tsead Bruinja / Serge Baeken + Anneke Claus / Wilbert van der Steen + Marije Langelaar / Robert van Raffe + Daniël Dee / Maarten De Saeger + Maarten van der Graaff / Delphine Frantzen + Maud Vanhauwaert / Sam Peeters + Dennis Gaens / Ruben Steeman + Ellen Deckwitz) (HC)
> Duplex is een internationaal project waarbij tekenaars aan dichters worden gekoppeld. Stefan Nieuwenhuis, zelf ook een schrijver en verbonden aan onder meer Zone5300, is verantwoordelijk voor de samenstelling.


Stripstift
02/07
TOP
• Kappie 136: Kappie en de Weermakers (Marten Toonder)
> "Overstromende koffie, een kooi die blank staat en een losgeweekte prentbriefkaartenverzameling. Om van een raketreisje in de stratosfeer nog maar te zwijgen. De bemanning van de Kraak is druk in de weer om de activiteiten van de gemene Doctor Waldo Wedervuil een halt toe te roepen. Vanaf een verlaten vuurtoren op de Zaagtandrotsen heeft de geleerde talloze raketten en satellieten ontwikkeld waarmee hij de weersomstandigheden kan beïnvloeden. Kappie krijgt er zélf bijna een depressie van..."


vzw Strip Turnhout
18/06
TOP
• Stripgids 46 (diverse auteurs)
> Interviews met en artikels over Hanco Kolk en Kim Duchateau, Joe Hill, Wim Swerts, Béatrice Tillier, Milo Manara, Craig Thompson en Jim. En dan nog eens alle vaste rubrieken. Met dit nummer wordt tien jaar Stripgids (in deze versie) gevierd. Dat gebeurt met een portfolio van vaste fotograaf Bart Van der Moeren.


Uitgeverij De Boemerang
11/06
TOP
• The Champions 8 (Gürcan Gürsel) (herdruk)
• The Champions 9 (Gürcan Gürsel) (herdruk)


Uitgeverij De Leeuw
11/06
TOP
• Asterix & Obelix Activityboek (Albert Uderzo)
> Een verzameling puzzels, zoekplaatjes, woordspelletjes, knutselopdrachten, quizzen en recepten om deze zomer mee aan de slag te gaan.
• Asterix & Obelix Verjaardagskalender 2017 (Albert Uderzo)
> Het is wat het is: een verjaardagskalender met per maand een illustratie.
• The Champions Activityboek (Gürcan Gürsel)
> Mopjes, spelletjes en ook gags.
• Garfield 122: Garfield Is er Klaar voor! (Jim Davis)
• Garfield 123: Garfield Gaat erop uit! (Jim Davis)

• Garfield Pocket 91: Tijd voor een Tukje (Jim Davis)

• Garfield Vakantieboek (Jim Davis)
> Spelletjes, kleurplaten, noem maar op.


Uitgeverij Franka
04/06
TOP
Franka 23: Geheim 1948 (Henk Kuijpers) (HC/luxe)
> De gewone soft- en hardcovereditie verscheen in maart. De luxe met lijvig achtergronddossier liet even op zich wachten.


Uitgeverij HUM!
11/06
TOP
Tex Willer Classics 5: De Bushwackers van Missouri (Corrado Mastantuono + Mauro Boselli)
> De vijfde, maar liefst 228 pagina's tellende Tex Willer Classics. Ook dit album is een afgerond verhaal met een oerdegelijk klassiek westernverhaal. Tex Willer is van Italiaanse makelij en is een van de meest verkochte en bekendste westernreeksen ter wereld. Deel 5 is van de hand van Corrado Mastantuono ("de Daan Jippes van Italië door zijn werk voor Disney") en Tex-oudgediende Mauro Boselli. Hun verhaal: "Tex Willer en zijn vrienden worden ingezet om een militie van Bushwackers te bestrijden. Bushwackers zijn guerrilla's die loyaal zijn aan het Zuiden en dus voorstanders van de slavernij ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog en die angst en terreur zaaien in de staat Missouri. Daartoe worden de rangers ingedeeld bij een peloton van het Noordelijke leger die voornamelijk bestaat uit Jayhawkers, die trouw aan het Noorden zijn maar geen haar beter dan hun Zuidelijke opponenten... Het geweten van Tex wordt ernstig op de proef gesteld."


Uitgeverij L
04/06
TOP
• Lanfeust Odyssey 7: De Mefistische Armada (Didier Tarquin + Christophe Arleston)
• Lanfeust Odyssey 7: De Mefistische Armada (Didier Tarquin + Christophe Arleston) (HC)
> Na de heftige wendingen met succubus Lylth in het vorige album lukt het Lanfeust en zijn vier echtgenotes eindelijk om de Magohamoth, aan wie de bewoners van Troy hun magische krachten te danken hebben, opnieuw tot leven te wekken. Maar Lylth heeft de jacht ingezet op het beest met een onwaarschijnlijke armada waarvoor ze alle door haar betoverde inwoners van Eckmül inschakelde. Hebus en enkele wijzen van het conservatorium, die niet door de godin zijn gehypnotiseerd, bevinden zich tussen de menigte. Lanfeust vermomt zich om Hebus te vervoegen. Het verhaal speelt zich ook af op een mysterieux continent vol algen waar onze vrienden kennismaken met de plaatselijke bevolking.
De Wouden van Opaal 9: Een Zee van Licht (Philippe Pellet + Christophe Arleston)
De Wouden van Opaal 9: Een Zee van Licht (Philippe Pellet + Christophe Arleston) (HC)
> Met dit album zetten Philippe Pellet en Christophe Arleston een punt achter deze ernstiger fantasyreeks dan de meeste andere fantasystrips van Arleston. De successcenarist verklaarde in 2014 dat het altijd mogelijk is om een tweede cyclus te voorzien, maar hij had toen meer zin om samen met Pellet een compleet andere reeks te beginnen. Nog altijd fantasy, maar in een andere wereld met een ander verhaal.


Uitgeverij SubQ
25/06
TOP
• Deserteur (Halfdan Pisket)
> Het Nederlandse Uitgeverij SubQ hoort bij de groep Singel Uitgeverijen waarbij onder andere ook Nijgh & Van Ditmar, Querido, De Arbeiderspers en Athenaeum horen. De verantwoordelijken achter het nieuwe Uitgeverij SubQ "willen het beeldverhaal in Nederland op de kaart zetten". Met het beeldverhaal bedoelen ze specifiek graphic novels en als het even kan blijft het niet bij papieren uitgaven. SubQ denkt al luidop aan bewerkingen of kruisbestuivingen met film, animatiefilm, interactiviteit, tentoonstellingen,... Wij houden het hier bij de concrete feiten en stellen de eerste titel voor. Deserteur (104 pagina's) is het werk van de Deen Halfdan Pisket en gaat over zijn vaders jeugd die opgroeide in een welvarende familie in een klein dorpje in Oost-Turkije. "Hij zit klem tussen het militaire regime en de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging. Zijn vader is Turks en een aanhanger van Atatürk, zijn moeder is Armeens. Centraal element in het verhaal is de korte tijd die Piskets vader in het Turkse leger heeft gediend. Uiteindelijk deserteert hij en dat heeft fatale gevolgen." Deserteur is het eerste deel van een trilogie, maar elk album is afzonderlijk te lezen.


De Wakkere Muis
18/06
TOP
• Geronimo Stilton 12: De Muizenissige Musketiers (Federica Salfo / Mirka Andolfo + Michele Foschini / Leonardo Favia)
> "Frankrijk 1624, koning Lodewijk XIII gedraagt zich de laatste tijd wel heel vreemd in zijn kasteel Fontainebleau... Zouden de piratenkatten weer eens een van hun katachtige plannetjes aan het uitvoeren zijn? Geronimo, Klem, Patty, Benjamin en Pandora reizen vermomd als musketiers terug in de tijd om het tot op de bodem uit te zoeken en belanden zo in een van de meest bizarre avonturen ooit. En dat heeft niet alleen te maken met de mysterieuze knager die zich verschuilt achter een masker van overjarige kaas..." Waar kennen we tekenaar Mirka Andolfo ook alweer van?... Van het komische, softerotische Engel / Duvel dus!


Xtra
11/06
TOP
De Eerste Keer (Dav Guedin) (HC)
> Twaalf openhartige ontboezemingen van auteur Dav Guedin "over meisjes, gierende hormonen, onwennige intimiteiten, onhandig gedoe, allerhande geëxperimenteer en de eerste keer". Deze strip is autobiografisch en heel expliciet, maar Guedin penetreert het geheel ook met de nodige (zwarte) humor.
• Pulpman 18 (Fred de Heij)
> Kortverhalen en voorpublicaties, voornamelijk van Fred de Heij.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel