Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 10 augustus:
Saga Uitgaven in september en oktober
Het najaar van Soul Food Comics
Voorsmaakje Thorgal 37 door Fred Vignaux
Exclusieve strookjes naar aanleiding van Asterix 38
Van Druten uit DirkJan krijgt spin-off
Corto Maltese 15 knipoogt naar De Ballade van de Zilte Zee
Catalogus met meer dan 7.000 stripstickers
Tweede biografie in stripvorm van Edgar P. Jacobs krijgt vorm
Roodbaard door Dominique Bertail
Jim Davis verkoopt audiovisuele - en merchandisingrechten van Garfield


Updates van 3 augustus:

Silvester in augustus tot oktober
De eerste plaat van een gloednieuw Roodbaard-avontuur
De werkelijke cover van Angel Wings 6

Het vervolg van Buck Danny
Eclatant crowdfundsucces voor Dating for Geeks
Dino, Dieter Van Der Ougstraetes derde album
Artbook Yves Chaland
Het vervolg van het biografische Violette Morris
Maarten Milaan integraal
Kerstverhalen uit weekblad Robbedoes
Stan Lee krijgt straatnaam in New York
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2018: september • oktober • november • december
2019: januari • februari • maart • april • mei • juni • juli • augustus
 
Saga Uitgaven in september en oktober
10/08
TOP
detox 1
Na de zomerpauze keert Saga Uitgaven in september en oktober terug met de eerste titels van het najaar. De rest van het najaar volgt in een latere update. In september en oktober geldt ook de tijdelijke verjaardagsactie op de albums De Triomf van m'n Vader, Mooie Momenten en een pakket van het complete tweeluik Stille Woorden. Ter gelegenheid van 15 jaar Saga Uitgaven zullen deze strips en het pakket slechts 15 euro kosten.

Detox
is een nieuwe titel, opnieuw een strip van Jim (Een nacht van Rome) die zich voor de decors liet assisteren door Antonin Gallo. Detox wordt een tweeluik dat in zowel hardcover als softcover zal verschijnen. In oktober verschijnt alvast de hardcoveruitvoering van het 88 pagina's tellende album, inclusief interview en een schetsdossier. "Mathias d'Ogremont raast door het leven. De Parijzenaar is ultrageconnecteerd, ultragestresseerd, hij leeft tegen tweehonderd per uur, hij rent, hij rent... Tot die dag waarop... Het leerproces van een man die zich inschrijft voor een detoxstage is het boeiende verhaal van afremmen, van een gedwongen zuivering... Het is het verhaal van een man die terugkeert naar de natuur... Maar is het zo eenvoudig om af te kicken van de stad? En wat blijft er van ons over zonder spoed, zonder te veel van alles dat onze leegheid vult? Tien dagen lang geen computer. Geen telefoon. Natuur zo ver het oog reikt. Veel moed."


40 Olifanten 2
Het Kerkhof der Onschuldigen 2
Maggie, die door Muren Loopt is het slot van een eerste cyclus in de eerder dit jaar gelanceerde reeks 40 Olifanten, over de gelijknamige vrouwelijke dievenbende uit de jaren 1920. "De spanning loopt hoog op tussen de 40 Rovers en de 40 Olifanten, de mannelijke en vrouwelijke gangsterbendes in South London. De Olifanten worden voortaan geleid door Alice en ze vrezen dat een van hun leden een mol is die cruciale informatie doorgeeft aan de politie. Florrie ziet haar positie verzwakken terwijl inspecteur Sacks meer en meer druk op haar legt om de gangsterbende ten val te brengen. Net dat moment kiest Art Stocker, de peetvader van de 40 Rovers, voor de aanval tegen zijn rivalen. Voor de 40 Olifanten staat niet minder dan het overleven van hun 'familie' op het spel."

De Arm van Sint-Anthelmus is het vervolg — met een verrassende wending — van de trilogie Het Kerkhof der Onschuldigen, de jongste reeks van Xavier Fourquemin en Philippe Charlot die al samen de reeks De Wezentrein maakten. "Op het Kerkhof der Onschuldigen ontdekt de ingemetselde kluizenaarster Oriane, die de mensen als een heilige beschouwen, de buitengewone krachten van de steen die haar vader haar naliet. Wanneer ze alleen is met de resten van een overledene kan ze hem of haar weer tot leven wekken. Een godsgeschenk voor de priester die een machiavelistisch plan uitdoktert: Oriane overtuigen om na een katholieke processie de Heilige Lodewijk miraculeus te laten verschijnen"


Boes 15
Boes 16
Boes integraal 9
Tot slot zijn er ook de softcoveralbums 15 en 16 van Boes en de negende integrale in hardcover van deze tekstloze strookjesstrip. De inhoud van de negend eintegrale zal later nog verschijnen in de softcoveralbums deel 17 en 18.
(Bron: Saga Uitgaven / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het najaar van Soul Food Comics
10/08
TOP
De Dolende God
Ook Soul Food Comics tekent vanaf september weer present met drie albums die in het najaar liefhebbers moeten aanspreken. Hier kan je de aankondigingsbrochure als pdf lezen.

In november is er het 160 pagina's tellende De Dolende God van Fabrizio Dori. "Eustis de zwerver kan waarzeggen als de beste. Daar is niks vreemds aan, ooit was hij immers een sater en een van de gezellen van Dionysos, god van het voorspellen en de wijn. Verbannen door de goden zwerft hij tegenwoordig tussen de mensen in een wereld verstoken van magie. Op een dag stuurt Hekate, koningin van het geestenrijk, hem op pad met een opdracht. Als hij die volbrengt, maakt hij kans terug te mogen keren naar de godenwereld. Eustis gaat op pad en wordt al snel vergezeld door een eigenaardige geest en een kleine, bijziende professor. De dolende god is een feel-good verhaal over drie metgezellen met elk hun eigen missie. Tijdens hun reis worden ze geholpen door diverse Griekse goden, komen ze op magische plekken terecht en kletsen ze wat bij met Vincent van Gogh. Het verhaal is geschilderd in bonte kleuren en fraaie composities vol verrassende, visuele vondsten."


Darwin
Hoe Ik probeerde een Goed Mens te Zijn
In oktober kiezen we het ruime sop aan boord van de HMS Beagle waarmee Charles Darwin op onderzoek ging om zijn evolutieleer te bewijzen en die vandaag nog steeds door religieuze tegenstanders wordt tegengesproken. De strip van Jérémie Royer en Fabien Grolleau is een geromantiseerd verslag van die reis en géén volledige of strikte biografie van de wetenschapper. "Wanneer Charles Darwin op 27 december 1831 aan boord gaat van de HMS Beagle, is de zojuist afgestudeerde natuuronderzoeker nog geen 23 jaar. In de daaropvolgende vijf jaar doet hij vier continenten aan, maakt hij kennis met verschillende volkeren en wordt hij geconfronteerd met de schaduwzijde van het kolonialisme. Maar hij doet natuurlijk ook vele ontdekkingen en verbaast de professoren in Londen met alle wonderbaarlijke specimen die hij hen toestuurt. Gaandeweg raakt Darwin er steeds meer van overtuigd dat de aarde veel ouder is dan de wetenschap op dat moment vermoedt en dat het verstrijken van de tijd alles verandert."

Hoe Ik probeerde een Goed Mens te Zijn is het in september te verschijnen vervolg op Ulli Lusts Vandaag Is de Laatste Dag van de Rest van Je Leven, in 2014 vertaald door Scratch Books. Het is opnieuw een dik autobiografisch werk van 372 pagina's over relaties, liefde en erotiek. "Ulli en Georg zijn een stel, maar zijn impotentie is een probleem. Met instemming van Georg begint Ulli daarom een tweede relatie met de sympathieke Kimata. Maar als de liefde van Kim obsessieve vormen aanneemt, vertaalt zijn ooit aandoenlijke jaloezie zich naar woedeaanvallen die sluipenderwijs frequenter en gewelddadiger worden. Ulli Lust laat zien hoe ook een zelfbewuste, zelfstandige vrouw die niet aarzelt om ‘nee’ te zeggen, verstrikt kan raken in een gewelddadige relatie. Het kan je blijkbaar overkomen als je je eigen weg zoekt in het leven en niet zo goed in een hokje past. Net als in haar vorige graphic memoir, Vandaag is de laatste dag van de rest van je leven, vertelt Ulli Lust haar levensverhaal met een nietsontziende eerlijkheid. Of ze nu twijfelt over haar rol als moeder, naar een inkomen zoekt als beginnend kunstenaar, seks heeft met Kim of doodsangsten uitstaat als hij doordraait... Lust probeert de lezer altijd zo intiem en intensief mogelijk deelgenoot te maken van haar leven. En daarin slaagt ze beter dan ooit."

(Bron: Soul Food Comics / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorsmaakje Thorgal 37 door Fred Vignaux
10/08
TOP
Thorgal
Op Thorgal.com is een van de eerste pagina's uit het dit najaar te verschijnen Thorgal deel 37 te zien. Zoals je al wist, wordt de reeks niet langer getekend door Grzegorz Rosinski en nam Fred Vignaux de tekeningen over. De stripreeks wordt nu ook geschreven door Yann. De inkleuring is het werk van Gaétan Georges.

Sinds eind juli is Vignaux klaar met het inktwerk. De cover van het album wordt nog wel geschilderd door Rosinski. De Franse release is 8 november.

(Bron: Thorgal.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Exclusieve strookjes naar aanleiding van Asterix 38
10/08
TOP
Asterix
Asterix
Asterix
De Franse krant Le Journal du Dimanche publiceert zes weken lang wekelijks een exclusieve strookjesstrip van Asterix als aanleiding naar De Dochter van de Veldheer dat op 24 oktober verschijnt. Dit zijn de eerste drie van de zes te verschijnen stripjes waarin vruchteloos de komst van een gast geheim wordt gehouden. Deze stripstroken zijn exclusief voor deze krant gemaakt door Didier Conrad en Jean-Yves Ferri. We verwachten ze in oktober nog wel in het Nederlands op de bonuspagina's van de luxe-editie van het album terug te vinden.

Générations AstérixOver het deze maand in het Frans te verschijnen hommagealbum door zestig internationale auteurs (zie deze update) hebben we ook nog nieuws. Het zal in december dan toch in het Nederlands verschijnen bij Ballon Media. De inhoud zal anders zijn dan de Franse versie. In de Duitse versie staat trouwens ook een deel andere namen. Eerder dit jaar gaf Ballon Comics, een label van uitgeefgroep Ballon Media, al de integrale van Hoempa Pa uit.

(Bron: Le Journal du Dimanche / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Van Druten uit DirkJan krijgt spin-off
10/08
TOP
Van Druten
Van Druten, de getergde maar ook tergende leraar uit de strookjesstripreesk DirkJan, krijgt in september een eenmalig spin-offalbum bij Mandarijn, de uitgeverij van Mark Retera. De inhoud bestaat uit oudere stroken die je al kon lezen in DirkJan, aangevuld met nooit eerder in album verschenen gags. Ook te verwachten is deel 25 in de reeks DirkJan met allemaal nieuwe grappen.
(Bron: Mandarijn / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Corto Maltese 15 knipoogt naar De Ballade van de Zilte Zee
10/08
TOP
Corto Maltese
Dit is de cover van Corto Maltese deel 15, dit najaar te verschijnen bij Casterman. Corto vastgebonden op een houten kruis, ronddobberend op de Stille Oceaan? Waar hebben we dat nog gezien? In het avontuur De Ballade van de Zilte Zee waarmee Hugo Pratt de (anti)held voor het eerst opvoerde. In deel 15 zien we Corto én Raspoetin terug in de Stille Oceaan na Corto's avonturen in Canada en Afrika in de voorgaande delen door Rubén Pellejero en Juan Díaz Canales die de reeks van Pratt in 2015 overnamen.

Le Jour de Tarowean (De Dag van Tarowean) wordt de titel van het album. Die woorden komen ook al voor in De Ballade van de Zilte Zee. Het verhaal start in 1912 in Tasmanië waar Corto en Raspoetin de jongen Calaboose bevrijden op een verlaten eiland. Ze nemen hem mee de Indische Oceaan op tot in Borneo waar ze de sultan van Sarawak ontmoeten. De Engelse potentaat beheerst de exploitatie van hevea (hout) door de inboorlingen. Hevea is van groot belang voor het Britse Empire en de revolte die groeit bij de Dayaks bedreigt die belangen. Corto treedt op als bemiddelaar en neemt Ratu, een jong verlamd meisje, bijgenaamd "De Sirene", onder zijn hoede. Calaboose wordt verliefd op haar. Het gezelschap zet vervolgens koers naar het eiland Escondida om de opdrachtgever van Corto en Raspoetin te ontmoeten. Die man, een mysterieuze monnik, heeft een precies idee over de toekomst van het geplaagde stel avonturiers.

(Bron: Casterman / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Catalogus met meer dan 7.000 stripstickers
10/08
TOP
Strip Sticker Catalogus
Strip Sticker Catalogus
Strip Sticker Catalogus
Strip Sticker Catalogus
Stripverzamelaar Sascha Van Laeken heeft een specialisatie in stickers met stripfiguren of stickers getekend door striptekenaars. Via Bonte geeft hij in september de Strip Sticker Catalogus uit met meer dan zevenduizend afbeeldingen van stickers in kleur. Dit boek van 340 pagina's in hardcover zal 59,95 euro kosten. Een uniek verzamelwerk! Bij elke sticker staat bijkomende informatie, vaak ook met prijsindicatie voor collega-verzamelaars.
(Bron: Bonte / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tweede biografie in stripvorm van Edgar P. Jacobs krijgt vorm
10/08
TOP
Jacobs
In 2020 verschijnt een biografie in stripvorm over Edgar P. Jacobs door het duo Philippe Wurm en François Rivière. Wurm heeft zelf nog proefplaten getekend voor Blake en Mortimer. Rivière schreef onder meer De PI van Hollywood en Victor Sackville. De stripbiografie zal bij Glénat verschijnen. Van de ongeveer negentig pagina’s zijn er al zeventig getekend. Dit is er een van. Alles moet ook nog ingekleurd worden.

In 2012 verscheen al eens een stripbiografie van Jacobs,Het Jacobs-teken, door Louis Alloing en Rodolphe, vertaald door Daedalus. Dat album verkocht toen erg goed. Hier kan je nog eens onze bespreking van toen lezen.

(Bron: Centaurclub.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Roodbaard door Dominique Bertail
10/08
TOP
Roodbaard
Hierboven zie je Roodbaard door Dominique Bertail, de tekenaar van onder meer Shandy en Ghost Money. In 2009 tekende hij een zestal covers voor een geplande integrale reeks van Roodbaard die uiteindelijk niet zou verschijnen. Pas de laatste jaren gaf Dargaud in het Frans en Sherpa in het Nederlands een andere reeks integrales uit. In het laatste deel, dat deze maand in het Nederlands verschijnt, staat ook een dossiertje over dit project, samen met de andere coverillustraties van Bertail die daarmee voor het eerst gepubliceerd zullen worden.
(Bron: ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jim Davis verkoopt audiovisuele - en merchandisingrechten van Garfield
10/08
TOP
GarfieldOp de uitgeefrechten op zijn strips na heeft Jim Davis via zijn bedrijf Paws Incorporated alle rechten op zijn creatie Garfield verkocht aan Viacom. Deze laatste is al de eigenaar van de studio's Paramount en Nickelodeon. De nieuwe eigenaar heeft al een project voor een nieuwe tekenfilmserie terwijl het bijkomende afgeleide producten wil realiseren.

Garfield verscheen voor het eerst in juni 1978 als krantenstrip en groeide uit tot de meest verspreide strip ter wereld. Diverse (animatie)films, tekenfilmreeksen, games en talloze merchandising vloeiden hieruit voort. Aan de animatiereeks The Garfield Show (2009-2016) hielp de Belgische animatiestudio DreamWall mee.

(Bron:9eArt.fr / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Silvester in augustus tot oktober
03/08
TOP
Het Dagboek van Cerise
Het Dagboek van Cerise
Het Dagboek van Cerise
Hieronder vind je het programma van Silvester voor augustus tot oktober, onder voorbehoud van mogelijke uitstellingen.

We houden al jarenlang de lijst met best verkopende strips in Frankrijk bij om zelf te weten wat daar goed verkoopt en eventueel doorsijpelt in vertaling. Een van de hits is Het Dagboek van Cerise. Niet alleen is elk nieuw album een bestseller, ook eerdere delen verkopen telkens weer aardig mee. En zo raakten er van de reeks al meer dan één miljoen albums verkocht.

In september kunnen we met het avontuurlijke meisje Cerise kennismaken in het Nederlands. Dan verschijnen de eerste twee van vijf geplande delen bij Silvester. De auteurs zijn Aurélie Neyret en Joris Chamblain, de nieuwe scenarist van Yakari. Beide delen tellen tachtig pagina's, de albums verschijnen tegelijk in hardcover en softcover. De hardcoveruitvoeringen zullen ook tijdelijk te koop zijn in een voordeelpakket tegen 29,95 euro in plaats van 39,90 euro. In stripwinkels zal nog een gratis previewboekje van 32 pagina's verkrijgbaar zijn.

De voorstelling: "Cerise is een elfjarig meisje dat alleen met haar moeder woont. Ze droomt ervan om schrijfster te worden en is daarom begonnen met schrijven in een dagboek! Haar favoriete onderwerp: mensen, vooral volwassenen. Die zijn zo ingewikkeld dat Cerise ze beter zou willen begrijpen. Ze vindt het leuk om ze in de gaten te houden en te proberen te raden wat voor geheimen ze verbergen..."
Deel 1: "Meneer Vraagteken bijvoorbeeld... Elke zondag duikt deze oude man het bos in met zware potten verf in zijn handen. Wat doet hij daar de hele dag? En waarom ziet hij er zo verdrietig uit als hij 's avonds terugkomt? Ga met Cerise mee diep het bos in, voor haar eerste onderzoek."
Deel 2: "Elisabeth bijvoorbeeld... Al twintig jaar lang leent deze oude dame elke week hetzelfde boek uit de bibliotheek. Waarom? Waarom is dat boek zo belangrijk voor haar? Staat er misschien een geheim in dat ze maar niet boven water kan krijgen? Een nieuw raadsel voor Cerise, die tot alles bereid is om het op te lossen, zelfs als ze iets moet opofferen dat haar dierbaar is..."


Walking Dead
Walking Dead
Walking Dead
Walking Dead
Silvester stelt de voor deze zomer aangekondigde delen 26 en 27 van Walking Dead weer maar eens uit. Het goede nieuws is dat ze samen met deel 28 én 29 zullen verschijnen in oktober. Tegelijk belooft de uitgeverij om volgend jaar de allerlaatste delen te publiceren. De zombiereeks van Charlie Adlard en Robert Kirkman stopt namelijk definitief na 32 delen. Het laatste losse comicdeeltje is inmiddels in de VS verschenen.
Vanaf oktober zal de complete reeks weer beschikbaar zijn. Voor de delen 1 tot 24 zal tot eind dit jaar een actie lopen met acht voordeelpakketten met elk drie delen. Je betaalt voor twee hardcovers en de derde in het pakket krijg je gratis.

Los hiervan duurt de tv-serie The Walking Dead, met sterk afwijkende verhaallijnen, gewoon voort. Er zijn nog meerdere seizoenen gepland. Er zijn ook drie bioscoopfilms (met Rick Grimes in de hoofdrol) in productie. Er is ook nog de tv-reeks Fear The Walking Dead, een spin-off op de andere tv-reeks. En volgend jaar start nog een derde tv-reeks.


Het Dagboek van Cerise
Het Dagboek van Cerise
In september verschijnt een tweede album met kortverhalen door diverse auteurs naar de reeks Sky Doll, een creatie van Alessandro Barbucci (Ekhö - DeSpiegelwereld) en Barbara Canepa. Zelf schreven ze de zes kortverhalen met fragmenten uit het leven van Agape en haar zus, pausin Ludovica. De verhalen voor Lacrima Cristi Collection werden getekend door Gradimir Smudja, Benjamin, Enrique Fernandez, Afif Khaled, Mikael Bourgoin en Barbucci. De hoofdreeks Sky Doll is nog niet afgelopen. In 2016 verscheen deel 4. Hierna zou nog één album moeten verschijnen.

Sowieso het einde van een reeks is weggelegd voor Aslak. Deel 6, De Wereld van Alles, sluit de toffe fantasyreeks af. "Er is een jaar verstreken. Wie van de twee broers zal erin slagen om het Grote Verhalenboek terug te brengen naar de koning en hun moeder te redden? Wanneer het leven aan een zijden draadje hangt, komt dat vaak vanwege een verhaal of een vikingmes. Terwijl in het Walhalla de sluwe Skeggy met het Grote Verhalenboek zijn weg vervolgt, probeert zijn broer bij de middelste mast te komen. De overgebleven bemanning van de Aslak betreden een curieuze tombe: de deur om het koninkrijk van de goden te verlaten staat wagenwijd open, maar zij zijn niet de enigen die er doorheen willen gaan..."


Conquests 1
Conquests 2
Vorige week stelden we de nieuwe conceptreeks Conquests aan je voor. Hier krijg je ook nog eens de korte inhouden van de eerste twee delen.

Conquests 1: Islandia
: "In de toekomst bestaat de mensheid uit vijf kolonies. Hun armada's met ruimteschepen zetten koers naar vijf exoplaneten. Deze werelden worden bevolkt door intelligente levensvormen. Wie wil overleven heeft maar één keuze: veroveren. Het reisdoel wordt bereikt: Islandia, een ijsplaneet met slechts één autochtoon ras. Op bevel van Admiraal Ragnvald Hakarsson wordt Oberleutnant Kirsten Konig belast met het leggen van de contacten met de 'Islandiërs'. Sinds ze ontwaakte uit haar cryoslaap heeft Konig last van een niet aflatende hoofdpijn,duizeligheid en hallucinaties die verbonden lijken te zijn met de planeet. Dan krijgt ze te horen dat de tweede kolonie werd aangevallen. Er zijn geen overlevenden of getuigen. Konings onderzoek lijkt erop te wijzen dat de Islandiërs de schuldigen zijn, maar dan ontdekt ze een spoor dat leidt naar het hart van een complot dat ze nooit voor mogelijk had gehouden..."

Conquests 2: Deluvenn
: "Op de bodem van de oceaan en op enkele bergtoppen die boven het water uit rijzen liggen de ruïnes van een oude beschaving die een ras van octopussen met paranormale krachten aanbad. Wanneer er zich opnieuw mensen op de eilandjes vestigen duiken de gigantische weekdieren op om hen te verwelkomen. De aliens zijn niet zo vredig als ze lijken en grijpen de controle over de geest van een deel van de mensen. Een oorlog barst los, maar deze keer gaat het om een gevecht van mens tegen mens."


 
Arctica 10
UUR U 14
Van het futuristische Arctica verschijnt deel 10. "Terwijl Dakota de ontvangst van menselijke vrijwilligers, die een rol willen spelen in deze vanuit de sterren afkomstige gemeenschap, van dichtbij volgt, hebben de grootmachten van de aarde spionnen ingezet met een heel ander doel voor ogen. Mismy en Lulha worden in het ruimtestation Blue Sky Agency, waar ze wonen, overvallen door een commando-eenheid van huursoldaten. De huursoldaten nemen Mismy en Lulha in gijzeling. Tegelijkertijd wordt Dakota, op weg naar het aan de buitenaardse wezens toegewezen grondgebied in Baswana, tegengehouden door andere huursoldaten in dienst van een conglomeraat van geheime diensten, die ervan overtuigd zijn, dat de buitenaardse wezens een reële bedreiging vormen."

UUR U 14: Operatie Karel de Grote
is getekend door Maza die je vast kent van onder meer Wunderwaffen. "1943, Frankrijk en Groot-Brittannië bevinden zich in staat van oorlog. Een klein legioen Franse vrijwilligers sloot zich aan bij Londen om het fascistische regime van Laval te bestrijden. Ze weten nog niet dat er een dodelijke dreiging boven de stad hangt. De Franse regering werkt immers aan raketten met een allesvernietigende kracht. Zullen de Franse verzetsnetwerken Operatie 'Karel de Grote' op tijd kunnen stoppen?"


Izuna 4
Het Masker van Fudo 3
Een dubbelslag met het werk van Saverio Tenuta. Van Izuna, een spin-off van Legende van de Scharlaken Wolken, verschijnt het laatste deel. Deze minireeks wordt getekend door Carita Lupatelli. In dezelfde wereld van de Scharlaken Wolken verschijnt ook het voorlaatste deel van de vierdelige reeks Het Masker van Fudo, geschreven en getekend door Tenuta.

Over Izuna deel 4: "Vele jaren gingen voorbij sinds Aki een zwarte Izuna werd. Door de krachten der duisternis in haar eigen lichaam op te nemen wist ze te voorkomen dat de hele wereld door Daigon werd onderworpen. Dankzij dat offer kon een kleine groep mensen blijven samenleven met de goddelijke Izuna. Maar door de jonge wees Daisuke in hun midden op te nemen dreigen ze de Izuna-vallei, die tot dusver door magische krachten werd beschermd, in gevaar te brengen."

Over Het Masker van Fudo deel 3: "In het middeleeuwse Japan vindt de arme jongen Shinnosuke een vreemd houten masker. Dat geeft hem de kracht om zijn familie te verdedigen, maar ook meer dan dat... Twee donkere spleten op de plaats van de ogen en de lippen verhullen het bleke, zachte gelaat van Nobu Fudo. Het zijn de onheilspellende trekken van het houten masker dat hij draagt sinds zijn jeugd, toen hij nog Shinnosuke heette… Hij was een arme jongen met een vurig karakter, die ervan droomde een machtige samoerai te worden. Het geweld tegen zijn zusje voedde zijn woede en zijn strijdlust. Totdat..."


De Orde van de Drakenridders 23
Zeven 17
Een van onze favoriete fantasyreeksen van Silvester is De Orde van de Drakenridders. Deel 23 is getekend door Christian Paty die ooit debuteerde op scenario van Ange. "De draken brengen de chaos, waarvoor de maagden immuun zijn. Zo is de Orde van de Drakenridders ontstaan. Ach, wat is het fijn om een knappe kapitein te zijn aan het roer van een keizerlijk eskadron. Maar niet tijdens de Sardijnse oorlog! Terwijl de Gesloten Zee vol gevaren zit en onze onstuimige kapitein niet voldoende bommen en finesse heeft om zijn schip en zijn bemanning te beschermen, wordt hem gevraagd om een paar drakenridders te vervoeren naar andere kant van het continent. Daar beginnen de problemen pas echt..."

In de conceptreeks Zeven zijn alle albums complete verhalen, telkens geschreven en getekend door een ander duo met andere hoofdpersonages in de hoofdrol, zolang er maar zeven van zijn. In dit geval verzamelen zeven magiërs zich. Dit album is het werk van Emmanuel Roudier (Neanderthaler, De Strijd om het Vuur) en Serge Lehman. "In de legendarische middeleeuwen wordt het koninkrijk van Cocaigne geleid door de welwillende Féric, die zijn broer Jean de Necromancer wil omverwerpen. Geadviseerd door de geest van de god Herne, roept Féric zeven magiërs op, allen met verschillende tradities en zienswijzen. Zullen de heidense machten, Romeinse wijsheid, Griekse filosofie en Christelijke liefdadigheid hun verdeeldheid kunnen overwinnen om het leger van monsters dat de grenzen van het rijk bedreigen af te weren?"


Crazy Cavia's 2
Er Was Eens... Het Leven 3
De knotsgekke cavia's uit Crazy cavia's beleven een tweede avontuur. "Cesar slaagt er nog altijd niet in Pluisje, Indy, Takos en Dodo te overtuigen om te vluchten. Maar zodra hij hun over zijn vakantieidee vertelt, raken de andere cavia's wel enthousiast. Trek mee op ontdekkingstocht door het huis van Enzo en Sarah met Cesar en zijn pluizige reisgezellen. Het belooft een waanzinnige reis te worden, vol verrassingen. Maar echt ontspannend is het allemaal niet!"

De educatieve stripreeks Er Was Eens... Het Leven heeft botten en het skelet als onderwerp. "Het skelet is een subtiel bouwwerk van meer dan 200 botten, gemaakt om het menselijk lichaam en de meest kwetsbare delen ervan te ondersteunen en te beschermen. Ontdek samen met Pieter, Pieternel en hun vrienden de geheimen van deze prachtige 'kathedraal'."


De Legendariërs 12
Super Kaka 3
Deel 12 van De Legendariërs is het laatste deel van de cyclus van Anathos. In het Frans zit de reeks al veel verder en zijn er daarnaast nog diverse bijkomende reeksen gelanceerd die allemaal verkoopsuccessen zijn. "Heel Alysia komt in opstand tegen de boosaardige Anathos en zijn Infernauten. Er wordt een enorm leger op de been gebracht om de troepen van het kwaad te stoppen. Ook de Legendariërs zijn van de partij. Totale oorlog dreigt, op het land, ter zee en in de lucht. Maar er moet een offer worden gebracht om de wereld van Alysia te geven waar hij zo naar verlangt... een wedergeboorte."

Met De Tempel van Seth is de guitige reeks Super Kaka compleet na drie delen. "Een cacatastrofe! Regi wordt gevangengehouden door de Kinderen van Seth. Enzo besluit hem in z'n eentje te gaan redden, zonder dat de leraren van de Imagi-school het weten. Maar zijn vrienden laten hem niet vallen en gaan samen met hem het titanengevecht aan. Luca kan maar niet geloven dat Seth zijn vader is... Is dat echt zo?! Gelukkig staat Super Kaka altijd paraat als zijn vrienden in gevaar zijn..."
 
(Bron: Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De eerste plaat van een gloednieuw Roodbaard-avontuur
03/08
TOP
Roodbaard
Hierboven zie je de eerste plaat uit het nog te verschijnen, gloednieuwe verhaal van Roodbaard door Stefano Carloni en Jean-Charles Kraehn. Op de andere afbeeldingen zie je Carloni's versie van Roodbaard en zijn zoon Erik.

Roodbaard

Na de stopzetting van de piratenreeks en de spin-off De Jonge Jaren in 2001 waren er meerdere pogingen om de reeks weer verder te zetten. Fabien Nury schreef een verhaal over de zogezegde dood van Roodbaard. Uitgeverij Dargaud gaf groen licht en zocht een tekenaar. Olivier TaDuc (Chinaman) en Frédéric Toublanc sloegen het aanbod af. Toublanc nam liever Tanguy en Laverdure over. Uiteindelijk toonde Philippe Aymond (Lady S.) zich geïnteresseerd, maar intussen koos Nury voor andere projecten. Hij gaf Aymond de toestemming om het verhaal waar nodig aan te passen. De interesse van Dargaud verslapte daarentegen weer en ook Philippe Charlier, de erfgenaam van Jean-Michel Charlier die zijn zegje heeft over de reeksen die zijn vader schreef, maakt soms rare beslissingen (over zijn keuze voor matige scenaristen en tekenaars is al veel gezegd). Aymond zou een nieuwe Roodbaard in 2015 kunnen maken terwijl Philippe Charlier het niet later dan 2014 wou laten uitgeven. Resultaat: Aymond haakte af.

Roodbaard

Deze keer is er een 100% verzekerde comeback: Roodbaard keert terug in 2020, te beginnen met het eerste deel van een tweeluik. Kraehn belooft "een terugkeer van Roodbaard als kaper die in zijn ziel piraat is gebleven, zeg maar een vrijbuiter. (...) Hij is nog steeds op zoek naar de onmogelijke vrijheid en kruist het pad van een oude vijand die nog een appeltje met hem te schillen heeft."

In de laatste integrale (deel 13) van Roodbaard gaat een deel van het dossier over de terugkeer van de piraat. Deze integrale, met de laatste verhalen van Marc Bourgne en Christian Perrissin, verschijnt in augustus bij Sherpa.

(Bron: ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De werkelijke cover van Angel Wings 6
03/08
TOP
Angel Wings 6
Onlangs lieten we je een voorlopige cover zien van Angel Wings 6: Atomic. Dat was een fabrikaat van een Franse distributeur op basis van een prentje uit de strip zodat er al beeldmateriaal was voor verkoopsites en bestelbonnen. Hierboven zie je de werkelijke cover staan. De Enola Gay was de B-29 waarmee de atoombom op Hiroshima werd gedropt.

Inmiddels bevestigde tekenaar Romain Hugault dat er nog een derde cyclus komt die zich zes jaar later zal afspelen. Als je goed kan tellen en wat van de geschiedenis afweet, dan weet je dat we Angela dus ook aan het begin van de Koreaanse Oorlog te zien krijgen.

(Bron: Romain Hugault / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het vervolg van Buck Danny
03/08
TOP
Buck Danny 57
Dit najaar verschijnt het vervolg op het Buck Danny-album Vostok Antwoordt Niet Meer. Buck, Tumb en Sonny zijn via het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle op het spoor van Lady X en het gevaarlijke virus. Maar het gebied om in te zoeken is dermate groot dat de taak onmogelijk lijkt. Alleen dankzij hulp uit onverwachtse hoek kunnen ze de geheime basis ontdekken. Jammer genoeg kan die vervloekte plek ook hun graf worden...
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Eclatant crowdfundsucces voor Dating for Geeks
03/08
TOP
dating for Geeks
Maandag 29 juli lanceerde Kenny Rubenis op voordekunst.nl een crowdfundingcampagne om zijn strookjesstripreeks Dating for Geeks een jaar lang te kunnen voortzetten. De Nederlandse editie van het gratis dagblad Metro stopte namelijk met het plaatsen van de reeks waardoor Kenny ook zonder inkomsten viel uit die bron. Met een succesvolle crowdfunding zou hij zijn vaste kosten kunnen betalen en is het vervolg van de reeks tijdelijk gewaarborgd.

En de crowdfunding mag effectief een succes genoemd worden! Op dit moment (vrijdagnacht) is het doel van 15.000 euro ruimschoots binnengehaald met 171% oftewel bijna 26.000 euro.
Een tweede jaargang ligt nu in het verschiet. Daar zijn inmiddels 890 donateurs voor te danken. Afhankelijk van hun bijdrage krijgen ze postkaarten, een dankvermelding in nog te verschijnen albums tot specials, originele platen of een op maat gemaakte strip. Hoe meer er wordt gedoneerd, hoe langer Kenny zijn stripreeks kan voortzetten. De albums blijven nog wel verschijenn bij Uitgeverij L.
(Bron: Kenny Rubenis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dino, Dieter Van Der Ougstraetes derde album
03/08
TOP
Dino
Na Snow en Fantomia, die bij Bries verschenen, publiceert Oogachtend de derde strip van West-Vlaming Dieter Van Der Ougstraete. Dino verschijnt dit najaar en zal 196 pagina's tellen.

De inhoud: "Wanneer de dertienjarige Didier 'Dino' Duyckelaere en zijn vader door omstandigheden van de anonieme stad naar het plattelandsdorpje Erfschote verhuizen, loopt dat niet van een leien dakje. Dino moet zich op het Sint-Vincentiuscollege zien op te werken van loser tot coole kid, terwijl vader onderaan de sociale ladder moet beginnen bij Fritfrost, de enige werkgever die de regio rijk is. Ondertussen razen de hormonen en demonen en dreigt alles elk moment weer in elkaar te stuiken."

(Bron: Oogachtend / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Artbook Yves Chaland
03/08
TOP
Yves Chaland
Na het Franse, veelgeprezen, dikke artbook op groot formaat over François Walthéry, in maart verschenen bij Dupuis, volgt begin oktober een tweede artbook met reproducties van originelen van Yves Chaland, de tekenaar van Bob Fish, Freddy Lombard, De Jonge Albert en een onafgewerkt avontuur van Robbedoes en Kwabbernoot. In dit 384 pagina's tellende boek, tegen de officiële prijs van 55 euro, staan tweehonderdvijftig ingescande originelen van covers, belangrijke scènes, magische illustraties, tekeningen die afwisselend actie bevatten of mysterie oproepen en uitvergrotingen tot in de kleinste details. Yves Chaland, une Vie en Dessins zal ook een artikel bevatten met verhelderende citaten uit interviews.

Een derde artbook, ook weer in samenwerking met Champaka, zal over Victor Hubinon (Buck Danny, Roodbaard) gaan.

(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het vervolg van het biografische Violette Morris
03/08
TOP
Violette Morris 2
In oktober verschijnt het Franse deel 2 van het biografische Violette Morris. De vierdelige reeks verschijnt in vertaling bij Dark Dragon Books die in mei de vertaling van deel 1 publiceerde. Violette Morris was een Franse atlete die wereldrecords brak en ze was later ook een nazispionne. Om die reden werd ze in 1944 in een hinderlaag gelokt door het verzet en omgebracht. Ze leidde een bijzonder bewogen leven en gedroeg en kleedde zich als een man.
(Bron: Futuropolis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Maarten Milaan integraal
03/08
TOP
Maarten Milaan
Onlangs kondigden we aan dat Arboris na de zomer begint met Maarten Milaan als integrale reeks. Eind augustus verschijnt bij Le Lombard al deel 2 van de vierdelige reeks.
(Bron: Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kerstverhalen uit weekblad Robbedoes
03/08
TOP
Kerstverhalen
Kerstmis valt dit jaar vroeg bij Dupuis. Eind oktober verschijnt in het Frans een bundel van 240 pagina's met kerstverhalen die gerenommeerde striptekenaars voor het weekblad Robbedoes/Spirou hebben getekend. In een eerste deel wordt geplukt uit de periode 1955 tot 1969. Het gaat om een verzameling covers, geïllustreerde verhalen, (eenmalige) kortverhalen en illustraties met een kerstthema. De meeste pagina's zijn onbekend voor het publiek dat het weekblad niet las of verzamelde. In deze bundel staan bijdragen van André Franquin, Jean Roba, Will, Morris, Peyo, Maurice Tillieux, Jean-Claude Fournier, Maurice Rosy, René Hausman, MiTacq, Jidéhem, Raymond Macherot, Louis Salvérius, Raoul Cauvin, Derib en anderen.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Stan Lee krijgt straatnaam in New York
03/08
TOP
Stan Lee
New York geeft aan 85 straten een nieuwe naam als hommage aan beroemdheden. Een van hen is Stan Lee, de vorig jaar overleden comiclegende. Een deel van de huidige University Avenue, een straat in de Bronx tussen Brandt Place en West 176th, zal omgedoopt worden in Stan Lee Way. Die locatie is niet toevallig, want Stan "The Man" bracht zijn jeugd door in University Avenue (nummer 1720). De beslissing van het gemeentebestuur moet alleen nog definitief bekrachtigd worden door de burgemeester.
(Bron: ActuaBD.com © foto: The Verge / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips