Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 15 september:
Suske en Wiske versus Theofiel Boemerang

Vier auteurs brengen hommage aan De Kiekeboes in speciaal album
Jeroen Janssen wint Bronzen Adhemar
Uitreiking Atomiumprijzen op Brusselse Stripfeest
Kwartaal 4 van Dark Dragon Books
Het najaar van Soul Food Comics
Tweemaal Sigmund
Misschien een derde cyclus voor Angel Wings
Erik Krieks De Balling in 2019
Het einde van De Grote Dode
Charleroi drie maanden lang in het teken van Guust Flater
Drie affiches voor Angoulême

Updates van 13 september:

Ramiro integraal bij Dark Dragon Books
Voorstelling F.C. De Kampioenen 100
Oorlog in Waregem, Ivan Petrus Adriaenssens' vierde oorlogsstrip
Jack Wolfgang bij Dark Dragon Books
Vroegere reeks van Ana Mirallès als integrale bij Dark Dragon Books
Speciale editie van Michel Vaillant 7
Gary Friedrich (75) en Russ Heath (91) overleden

Updates van 10 september:

Édouard Aidans (88) overleden
Saga Uitgaven in oktober en november
Derde Robbedoes Special in de Ardennen
Uitbreiding collectie Marcel Pagnol-verstrippingen
Steven Dhondt publiceert bij Franse uitgeverij Delcourt
Een kunstzinnig verhaal in Trollen van Troy 23
Een nieuwe Ythaq
Cover van Asterix en het Geheim van de Toverdrank
De laatste De Piraten van Barataria
Hal Foster Award 2018 voor Ann Jossart
• Niffle-integrales van Johan en Pirrewiet


Updates van 5 september:

Het najaar van Sherpa
Buck Danny 56 start van trilogie
Vervolg van Milo Manara's Caravaggio komt eraan
Cover De Blauwbloezen 62
Sporadische Marsupilami-verhalen van Franquin in een Franse luxebundel


Updates van 1 september:

Oprichters Leblon-Delienne veroordeeld voor fraude en vervalsing
Eerste bundeling populaire webcomic Niet Nu Laura
Lucky Luke-verzamelalbums bij Humo
Drakenbloed loopt gewoon door
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2017: oktober • november • december
2018: januari • februari • maart • april • mei • juni • juliaugustusseptember
 
Suske en Wiske versus Theofiel Boemerang
15/09
TOP
Suske en Wiske: Boemerang
Op 7 november verschijnt het tweede Suske en Wiske-album in de vorig jaar gestarte hommagecollectie met eenmalige verhalen door telkens andere auteurs. Gerben Valkema en Yann openden de collectie met het album Cromimi. Ze worden stevig opgevolgd door tekenaar Steven Dupré (bekend van Kaamelott, Wolf, Sarah & Robin, De Roofdierenclub) en scenarist Conz (De Tweede Kus). Hun album Boemerang verschijnt in softcover en twee verschillende luxe-uitvoeringen: een met linnen rug, de ander in velours, deze keer dus geen uitvoering op groot formaat.

Boemerang speelt zich af in een futuristisch alternatief universum met Theofiel Boemerang in een belangrijke rol als een commerciële Big Brother die over de wereld heerst. Enkel onze vrienden Suske, Wiske, Sidonia, Lambik en Jerom zijn in staat om deze booswicht voor eens en altijd te stoppen. Maar de oproerpolitie van Theofiel is niet het enige gevaar dat om de hoek loert. Een ware waanzinepidemie waart rond in Boemerang City en iedereen die getroffen wordt door deze ziekte, ziet de werkelijkheid doorspekt met de meest uiteenlopende waanbeelden.

Wie het volgende hommagealbum zal tekenen, dat volgend jaar moet verschijnen, is ook al bekend, want Jean-Marc Krings postte een tijdje geleden een ondertekend contract dat liet vermoeden dat hij de volgende tekenaar is. Enkele jaren geleden werd hij al genoemd bij de voorstelling van de spin-offreeks met Zidrou als scenarist. Bij de tekenaar van Fanny K. is weliswaar onlangs een burn-out vastgesteld. Andere namen die indertijd circuleerden, waren onder meer André Taymans (Caroline Baldwin, Lefranc), scenarist Jean David Morvan (Konvooi) en Etienne Willem (De Vleugels van de Aap, Het Zwaard van Ardenois) van wie je hieronder ontwerpschetsen kan zien.

Suske en Wiske


Vier auteurs brengen hommage aan De Kiekeboes in speciaal album
15/09
TOP
De Kiekeboes
De Kiekeboes
Op 10 oktober verschijnt een speciaal album van De Kiekeboes waarvoor Merho enkel de cover en de titelpagina heeft getekend. Het hommagealbum Hoor Je het Ook Eens van een Ander bundelt namelijk vier kortverhalen door Nix (De Buurtpolitie, Kinky & Cosy), Frodo De Decker (De Ridder, Otto), Gerben Valkema (Elsje, Suske en Wiske: Cromimi) en Kim Duchaetau (Esther Verkest). Enkele weken geleden liet Merho ons nog weten dat hij zich wil laten verrassen door de inhoud en verklaarde hij er nog niets van gezien te hebben. Diezelfde maand, op 24 oktober, viert de auteur zijn zeventigste verjaardag. De Belgische ondernemer en econoom Geert Noels schreef een nawoord voor dit album.


Eppo
De Kiekeboes is amper gekend in Nederland, maar daar zal komende week een beetje verandering in komen. De Kiekeboes-versie van Gerben Valkema uit het begin oktober te verschijnen hommagealbum, siert namelijk de cover van het Nederlandse stripblad Eppo. In dat nummer staat het complete kortverhaal van Valkema. Voorzeker voer voor Vlaamse verzamelaars!

Hieronder kan je van alle vier deelnemende tekenaars de selfie van het Kiekeboe-gezin zien en de eerste plaat van hun verhaal. Klik erop voor grotere versies.


Escape from El Catraz
door Gerben Valkema


De Kiekeboes
  In de Rats
door Nix


De Kiekeboes
De Kiekeboes   De Kiekeboes
Dédé Kong
door Frodo De Decker


De Kiekeboes
  De Tegengestelden
door Kim Duchateau


De Kiekeboes
De Kiekeboes   De Kiekeboes


Jeroen Janssen wint Bronzen Adhemar
15/09
TOP
Jeroen Janssen
Geen gedoodverfde kandidaat als Griffo, Charel Cambré, Ken Broeders of Pieter De Poortere dit jaar, maar wel Jeroen Janssen wint deze keer de Bronzen Adhemar, de oudste Vlaamse bekroning voor een striptekenaar die al sinds 1977 wordt uitgereikt. Vrijdagavond ontving Jeroen in BOZAR, waar een deel van het Brusselse Stripfeest plaatsvindt, een cheque van tienduizend euro uit handen van Vlaams minister Sven Gatz en juryvoorzitter Luc Cromheecke, die twee jaar geleden de Bronzen Adhemar won. Op zijn bronzen beeldje moet Jeroen nog wachten tot 23 november, want dan start de overzichtstentoonstelling De Zoon van Kuifje. Jeroen Janssen in de Warande in Turnhout. Daar heeft elke winnaar recht op. Het volgende nummer van Stripgids besteedt ruime aandacht aan de tekenaar en biedt een nieuwe onuitgegeven reportage over Doel. Dat nummer ligt op 23 oktober in de winkel.

Jeroen Janssen liet zich de voorbije jaren gelden als een reportagemaker met geïllustreerde verslagen over het bedreigde polderdorp Doel en zijn bewoners of zijn ervaringen in Afrika in de reportageboeken Guaranda en Abadaringi. Tussen 1990 en 1994 werkte hij in een kunstschool in Rwanda. Bij zijn stripwerk horen albums als Muzungu - Sluipend Gif, Bakamé, De Wraak van Bakamé, De Grote Toveraar, Een Nachtegaal in de Stad, Fatale Nacht, Imigani, Klaarlichte Nacht, meestal op scenario van Pieter van Oudheusden die in 2013 overleed.

Voor zijn albums kon Jeroen vaak rekenen op subsidies. Van het maken van strips kan hij weliswaar niet overleven. Tegenwoordig is hij bibliotheekbediende in Evergem. Tevoren was hij onder meer begeleider van psychiatrische patiënten, chauffeur, tuinier, publiciteitsman in een veevoederbedrijf, postbode, leraar en jobcoach.

Jeroen Janssen


Uitreiking Atomiumprijzen op Brusselse Stripfeest
15/09
TOP
AtomiumprijzenHet Brusselse Stripfeest wint jaarlijks aan belang en er zakken almaar meer auteurs en bezoekers af naar de Belgische hoofdstad die een weekend lang de bakermat is voor al wie van strips houdt. Behalve voor het eerst de Bronzen Adhemar (zie hierboven) werden ook weer de Atomiumprijzen uitgereikt. Dat is een Franstalig onderonsje met gesponsorde prijzen in diverse categorieën met de bedoeling de winnaars financieel te steunen in hun wer, hetzij met een werkelijke geldrpijs, hetzij met een reclamebudget. Een van die prijzen ervan ging naar Aimée de Jongh. In totaal werd 115.000 euro verdeeld onder negen winnaars, inclusief de 10.000 euro die naar Jeroen Janssen ging. Het peterschap voor de tweede editie van deze prijzen nam scenarist Fabien Vehlmann op zich.

Een overzichtje.
• De Prix Raymond Leblanc betekent al jaren een ruggensteuntje voor jong talent. Maurane Mazars krijgt 20.000 euro en een albumcontract bij Le Lombard voor haar project Tanz!, een coming-of-age-verhaal over een jonge, Duitse danser die zijn plaatsje wil veroveren in de moderne danswereld net na de Tweede Wereldoorlog.
• Het Waals-Brussels Gewest reikte 10.000 euro uit aan Aurélie William Levaux voor haar "vernieuwende, constante en consequente" œuvre. Sinds 2013 publiceerde ze drie albums: Johnnychrist, Sisyphe: Les Joies du Couple en Le Verre à Moitié Vide.
• De Prix Spirou voor het humoristisch avontuur is een geldprijs van 15.000 euro die was weggelegd voor Adrien Lemassons Tim et la Fin du Monde.
• Radiozender Prem1ère kende Halim een prijs van 20.000 euro aan promotie toe voor de beste grafische roman voor zijn Petite Maman.
• De Prix Cognito (3.000 euro) voor de beste historische strip ging naar Voltaire Amoureux van Clément Oubrerie, de tekenaar van Aya uit Yopougon.
• De Prix Le Soir voor de beste reportagestrip kent winnaars Jérôme Tubiana en Alexandre Franc voor hun Guantanamo Kid een promotiebudget van 20.000 euro toe in de krant Le Soir die bestaat uit advertenties en redactionele omkadering.
• De Prix Atomium de Bruxelles mochten Delphine en Anaële Hermans ophalen voor hun verhaal over de vrouwengevangenis van Berkendael, La Ballade des Dangereuses. Deze prijs is goed voor 7.500 euro en bekroont ene album waarin de stad Brussel naar voren komt.
Aimée de Jongh en Zidrou mogen 5.000 euro delen voor hun bekroning van Bloesems in de Herfst met de Prix Atomium Citoyenne. Dat is een prijs voor "een stripverhaal die een ethische en maatschappelijke reflexie losweekt en die op een positieve, constructieve en genereuze manier hedendaagse kwesties aansnijdt". De Nederlandstalige editie van het album werd intussen al herdrukt, de Franse editie is aan zijn derde druk toe.


Kwartaal 4 van Dark Dragon Books
15/09
TOP
Viegende Azen 1
Viegende Azen 2
Van het vierde kwartaal van Dark Dragon Books hebben we donderdag al de luxeverzamelbox van Ramiro (William Vance + Jacques Stoquart), de gebundelde trilogie De Zoektocht naar de Eenhoorn van Ana Mirallés en de nieuwe reeks Jack Wolfgang van Henri Reculé en Stephen Desberg voorgesteld. Daar komen een hoop softcoveredities van eerder verschenen hardcovers en ook collector's packs van afgeronde reeksen en cyclussen bij. Je vindt die alle opgesomd in de rubriek Te Verschijnen. De overige titels stellen we hieronder aan je voor.

We beginnen in de lucht met de eerste twee delen van de luchtvaarttrilogie Vliegende Azen door Cédric Fernandez en Thierry Lamy die zich afspeelt in 1917 aan het Westfront.
"Piloot Alexander Marais verbergt zijn verminkte gezicht achter een leren masker. Zijn leven draait alleen nog om luchtgevechten. Daarin is hij de beste, tot de jonge opschepper Lafitte zich bij het eskader voegt. Beide mannen zijn vastbesloten als eerste de meest beruchte Duitse gevechtsvlieger Stipetic neer te halen. De rivaliteit tussen beide mannen loopt hoog op. De verminkte veteraan en de brutale nieuwkomer moeten niet alleen elkaar weerstaan, ze krijgen ook te maken met de onberekenbare techniek uit de begintijd van het gevechtsvliegen. Voor de beschadigde Marais komt er nog een extra factor bij die hem van slag brengt: de onverwachte genegenheid van de mooie Gabrielle. Achter het masker vechten woede en liefde ook een strijd uit over wie de sterkste is."


Arale
De Wereld van het Kristallen Zwaard: Zwarte Zorya 3
Arae is een geweldig getekend one-shot van Denis Rodier (De Drakenorde) en Tristan Roulot (Het testament van Kapitein Crown, Hegde Fund) die zich in een alternatieve versie van de jaren 1930 afspeelt nadat de Eerste Wereldoorlog een andere wending nam. "De jaren 1930. Na een mislukte revolutie is de Russische staat nog steeds onder controle van de tsaren. Aan de Grote Oorlog is na dertig jaar geen einde gekomen, en Europa maakt zijn donkerste tijd door met de komst van nieuwe wapens en oorlogsmachines. Als tsaar Nicolaas II in coma raakt na een moordaanslag, moet oorlogsheld Kyril zijn geest op de tsaar overdragen door middel van de waanzinnige machines en krachten van Rasputin. Kyril baant zich een weg door een andere wereld om de echte geest van de tsaar te vinden. Hij heeft geen idee wat hem daarin te wachten staat."

Het duurde eventjes, maar de sequeltrilogie van Het Kristallen Zwaard, Zwarte Zorya, wordt in december afgesloten. Tekenaar Fabio Lai werkt inmiddels mee aan de gagreeks Mooie Navels - Eerste Pesterijen als assistent van tekenaar Marc Delaf. "Zwarte Zorya is dood. Hoewel... moordenaar Kolob stemt ermee in om te sterven om haar opnieuw tot leven te brengen. Want de profetie is helder: het land van de Hemelse Hoorn kan alleen herleven dankzij Zorya, dezelfde die het land te gronde richtte. De herboren Zorya lijkt niet in het minst op degene die ze was, toen ze regeerde als een genadeloze keizerin. Heeft die verandering misschien te maken met haar opzwellende buik?"


Oliver & Peter 3
Oliver & Peter artbook
Van Oliver & Peter, een trilogie met een originele insteek, verschijnt in november het laatste deel. het is ook te koop met een weelderig geïllustreerd artbook. "In het prachtig gereconstrueerde Victoriaanse Londen zijn twee jonge jongens op zoek naar hun roots, opgejaagd door een Jack de Ripper die uiteindelijk geïdentificeerd wordt als... Een adembenemende en fantastische klopjacht die je meeneemt van de mist van de Theems naar Neverland."


Victus 1
Victus 2
Op citytrip in Barcelona twee jaar geleden zagen we deze historische strip in plaatselijke stripwinkels liggen in het Spaans en Catalaans. Het is een romanbewreking in drie delen. "Victus gaat over een belangrijke periode in de Catalaanse geschiedenis. "Victus speelt zich af tijdens de Spaanse Successieoorlog en vertelt de tragedie van een stad en de man die haar verraadde. Martí Zuviría, de jonge student van Markies de Vauban, ontpopt zich als een briljant militair ingenieur en zal een sleutelrol spelen tijdens het beleg van Barcelona in 1714. Het grillige lot maakt dat hij aan de ene kant de stad bouwkundig moet versterken, en aan de andere kant een strategie moet bedenken om haar te belegeren en te vernietigen."


Jong Verzet 2
De Krijgers van God 4
Ook nog in het historische genre verschijnt het vervolg van Jong Verzet. "November 1940. 'Bollie' Franks vader vraagt of zijn zoon naar Parijs wil om een bestelling af te leveren. 'Chef' Guy en 'Doc' Edmond gaan ook mee, om de beroemde Franse hoofdstad eens te ontdekken. Ondertussen zet een groep Parijse studenten een organisatie op touw die een protest tegen de Duitse bezetting wil laten horen. Ze verspreiden een pamflet dat ook in handen komt van Guy. Hij ziet daarin een krachtige daad van verzet. Chef, Doc en Bollie nemen een besluit: ze gaan meedoen aan de demonstratie!"

De middeleeuwse reeks De Krijgers van God loopt ook gewoon door. In december verschijnt deel 4. "Maart 1563. De moord op hertog François de Guise maakt een einde aan de eerste godsdienstoorlog, die wordt afgesloten met het Edict van Amboise. Achter de schermen is Catherina de Medici, de moeder van de jonge koning Karel IX en vermoedelijk de opdrachtgever van de moord, nu druk bezig om de vrede te bewaren. Maar de vrede blijft fragiel, en de spanningen zullen snel weer opkomen... Ridder Arnaud de Boissac dacht dat hij afstand had genomen van het militaire leven met de politieke en religieuze ruzies. Maar een oude belofte zal hem terugbrengen naar het hart van de binnenlandse strijd... op het bloedige pad van de geschiedenis. "


Wild River integraal
Serpieri's Western Collectie 3
In 2008 verscheen deel 2 van de trilogie Wild River bij Casterman. Het slot werd nooit vertaald. Daar brengt Dark Dragon Books in december verandering in door de complete trilogie als een honderdzestig pagina's dikke integrale uit te geven, inclusief grafisch en historisch dossier. Het verhaal is van Roger Seiter die doorbrak met Fog en tegenwoordig actief is voor de reeks Lefranc. Vincent Wagner is in de vergetelheid geraakt, maar in dit stevig verhaal over pioniers en indianen in het Wilde Westen, was hij in goede doen.

Nog meer cowboys en indianen zijn terug te vinden in het derde en laatste deel van Serpieri's Western Collectie dat in december verschijnt.U-47 3
U-47 4
De duikbootreeks U-47 gaat deze maand te water bij Dark Dragon Books, in december verschijnen de delen 3 en 4.
Deel 3, Arctisch Konvooi: "22 juni 1941: Hitler valt de Sovjet-Unie op verschillende fronten aan. De Duitse Kriegsmarine heeft als taak te verhinderen dat kostbare voorraden via de Noordelijke IJszee de Sovjets bereiken. Op de U-bootbasis Lorient maakt men zich ongerust als een observatiepost in de Barentszzee geen signalen meer stuurt, zodat er geen nieuws meer binnenkomt over vijandelijke konvooien. De U-47 moet op onderzoek uit, alleen... er is een verrader aan boord."
Deel 4, De Amerikaanse Tegenaanval: "Omdat de schepen van het neutrale Amerika zwaar lijden onder Duitse onderzeeërs, geeft president Roosevelt het bevel bij het de minste dreiging terug te vechten. Hitler wenst echter geen oorlog met de Verenigde Staten, omdat hij zich op het oostelijk front wil concentreren. De U-47 krijgt daarop een speciale opdracht en een intensieve training, gericht tegen de Britse en Amerikaanse vijand."Deadpool Kills the Marvel Universe Again 1
Deadpool Kills the Marvel Universe Again 2
Na het tweeluik Deadpool Kills the Marvel Universe verschijnt in oktober een nieuw tweeluik met de originele titel Deadpool Kills the Marvel Universe Again. Hetzelfde duo Dalibor Talajic en Cullen Bunn verrassen de lezer weer. En opnieuw geeft Dark Dragon Books een op honderd exemplaren gelimiteerde editie uit met alternatieve covers en genummerde artprints.


Marvels 3
Marvels 3
Marvels verzamelboxHet vierdelige Marvels wordt deze maand gelanceerd. In november staan de delen 3 en 4 op het programma. Het complete vierluik van Alex Ross, een weergaloze schilder, en Kurt Busiek, bekend van Conan, wordt ook uitgegeven in vier limited editions die in een verzamelbox passen. Als je je van zo'n luxebox verzekerd wil zien, dien je er een te bestellen via je stripwinkelier. De oplage wordt vastgelegd naargelang het aantal vooruitbestellingen. De prijs voor de box met de vier luxes is vastgelegd op 69,95 euro.Assassin's Creed Origins 1
Assassin's Creed Origins 2
Origins is een nieuw tweeluik in de reeks Assassin's Creed naar de wereldberoemde game. "Egypte, de turbulente laatste jaren van het Ptolemeïsche Rijk. Met de opkomst van een gevaarlijke groep heeft de uit Alexandrië afkomstige Aya haar leven gewijd aan het oprichten van een Broederschap die iets kan doen tegen die macht. Deze 'Verborgenen' gaan te werk vanuit de schaduwen en vermoorden degenen die de vrije wil van het volk proberen te onderdrukken. Aya, die inmiddels een operatiebasis in Rome heeft, laat haar blik vallen op een nieuw doelwit; de machtsbeluste dictator, Julius Caesar..."


ElfQuest - De Laatste Tocht 13
ElfQuest - De Laatste Tocht 0
De reeks ElfQuest - De Laatste Tocht wordt afgerond met twee albums. Ten eerste kan je in deel 13 de ontknoping lezen. "Eindelijk komt er een einde aan de lange, lange zoektocht van de elfen en hun bondgenoten. Hoewel... einde? Het Paleis van de Allerhoogsten is vertrokken, maar dat betekent dat er minder elfen over zijn op de Wereld van Twee Manen om het hoofd te bieden aan de menselijke indringers. Die komen langzaam maar zeker dichter bij de heilige Vaderboom. Voor het eerst moet Snijer het zonder zijn bloedbroeder Hemelwijs zien te klaren. Onverwachte ontwikkelingen gooien de verwachtingen aardig overhoop. Hoe gaat dat aflopen?"

Daarnaast is er ook nog een deel 0, een 56 pagina's tellende special met achtergrondinformatie, alle covers van de cyclus De Lange Tocht, informatie over de vele stammen binnen de wereld van ElfQuest en een niet eerder in het Nederlands vertraald kortverhaal De Jury.


Celestine en de Paarden 6
My Little Pony 2
De jeugdreeks Billy Stuart hadden we de vorige keer al voorgesteld. Voor dezelfde jeugdige doelgroep is Celestine en de Paarden deel 6 en het slot van het My Little Pony-tweeluik Vriendschap Is Betoverend bedoeld.


Star Wars Avonturen
Star Wars: Legends: Darth Vader vs. Darth Maul
We besluiten met de traditionele stapel Star Wars-albums. Onverwachte Omweg wordt de tweede titel van Star Wars Avonturen die is bedoeld voor een publiek van jong en oud. "FN-2187 heeft een rotdag, maar krijgt gelukkig wel een compliment van kapitein Phasma. Luke en Leia gaan op een undercover-missie naar Tibrin, waarbij veel op het spel staat. Plus nog meer verhalen met K-2SO, Cassian, Emil en CR-8R. Zij openen de deur voor een nieuwe generatie fans naar de wereld van Star Wars. Van scenaristen Landry Q. Walker, Alan Tudyk, Shannon Eric Denton, Ben Acker, Ben Blacker en Delilah S. Dawson met tekeningen van Eric Jones, Arianna 58 Florean en Annie Wu."

In de collectie Legends bestrijden Darth Vader en Darth Maul elkaar op leven en dood in een one-shot dat enkel in hardcover verschijnt. "Dames en heren! Jongens en meisjes! Droïden en Jawa's! Bereid je voor op het gevecht van de eeuw! In deze hoek, met een gewicht van honderd kilo, de terreur van Tatooine, de Dark Lord van de Sith, voormalige Anakin Skywalker: DARTH VADER! En in deze hoek, met een gewicht van tachtig kilo, een Jedi-moordenaar, de Vernietiger van Naboo, de nr.1 leerling van Darth Sidious: DARTH MAUL! Haast je naar de dichtstbijzijnde stripwinkel voor het antwoord op de vraag die op ieders lippen ligt: "Wie is er sterker? Vader of Maul?" Laat het gevecht beginnen! Maul is wreed, fysiek en primitief. Vader is gefocust en berekenend, maar heeft nog steeds het vleugje menselijkheid. Beiden zijn bezweken voor de duistere kant van de Force. Beiden zijn ambitieus. Maar volgens de wet van de Sith is er slechts plaats voor één Sith Lord."


Star Wars cyclus 9 1
Star Wars cyclus 9 2
Muiterij op Mon Cala is de negende cyclus in de doorlopende Star Wars-reeks. "Het is een periode van wederopbouw in het sterrenstelsel. De Death Star is vernietigd en de keizerlijke aanval op Jedha is afgeslagen. Er ontstaat een vonkje hoop bij de Opstand. Er komen elke dag nieuwe allianties bij... De Rebellenalliantie richt zich op het versterken van zijn troepen door het aantal te laten groeien. Maar een groter aantal rekruten leidt ook tot ruzie en onenigheid. Kan prinses Leia, met hulp van Han en Luke, de vele facties tot één echte alliantie vormen? Op een missie om Mon Cala te bevrijden krijgt Leia het bijna onmogelijke plan om de belegerde planeet te winnen voor de Opstand, een plan dat alleen kan slagen met de unieke vaardigheden en culturele kennis van de enige echte C-3PO! Terwijl Han, Luke en Leia een gevaarlijke reddingsoperatie ondernemen, moet Threepio de belangrijkste opdracht van zijn carrière voltooien... Maar moet dat nou echt netwerken bij de opera zijn?! Nu het Keizerrijk tijdelijk verzwakt is, staat de Alliantie klaar om in opstand te komen. Zou hun ultieme overwinning nabij zijn?"


Star Wars: Darth Vader: Brandende Zeeën 1
Star Wars: Darth Vader: Brandende Zeeën 2
Ook van Darth Vader blijven nieuwe afgeronde tweeluiken verschijnen waarvan de verhaallijnen samenvloeien met die van de hoofdserie. Brandende Zeeën is de nieuwste cyclus. "Terwijl het Keizerrijk zijn greep verstevigt, begint er een opstand te broeien in het Mon Calastelsel. De orde moet gehandhaafd worden... een taak voor Vader, zijn Inquisitors... en een man met de naam Wilhuff Tarkin. Drie jaar zijn verstreken sinds de kroning van Keizer Palpatine, de vorming van het Grote Galactische Keizerrijk en de transformatie van de voormalige Jedi-ridder Anakin Skywalker tot zijn nieuwe vorm als een halfman, halfmachine Darth Vader. De Sith-leerling van Palpatine, Darth Vader en zijn team van kwaadaardige, Force-gebruikende jagers, de Inquisitors, hebben veel succes geboekt bij het opsporen van de weinige overlevenden van de zuivering die de nobele Jedi-orde heeft vernietigd. Er zijn niet veel Jedi over in het sterrenstelsel. Maar nu is er een dreiging ontstaan voor de keizer en moet Darth Vader de confrontatie aangaan met zowel zijn verleden als zijn heden..."


Star Wars: Darth Maul: Zoon van Dathomir 1
Star Wars: Darth Maul: Zoon van Dathomir 2
Ook Dartth Maul speelt de hoofdrol in een eigen cyclus, Zoon van Dathomir. "Darth Maul laat zich niet tegenhouden door de afwijzing van zijn voormalige Sith-meester Darth Sidious of doordat hij in tweeën is gehakt door Obi- Wan Kenobi. Het maakt hem juist kwaad genoeg om het op te nemen tegen het hele sterrenstelsel! Aan zijn zijde heeft hij ook nog een leger van Mandalorianen verzameld. Nu wordt het serieus! Na het oprichten van het Shadow-collectief, een criminele organisatie die bestaat uit Hutts, de Zwarte Zon, Mandalorianen en de geduchte Nachtbroeders - trekt Maul ten strijde tegen Darth Sidious en zijn generaals, graaf Dooku en generaal Grievous! Dit verhaal is gebaseerd op een aflevering van Star Wars: The Clone Wars. Uiteindelijk is deze episode nog niet geproduceerd. Darth Maul, Zoon van Dathomir is het laatste geplande hoofdstuk van de saga rond Darth Maul."


Star Wars: Legends: Thrawn Trilogie 3
Star Wars: Leren Lezen$
Het Laatste Bevel is het slotdeel van de Thrawn-trilogie naar de romans van Timothy Zahn. Na Olivier Vatine (deel 1) en Terry Dodson (deel 2) neemt Edvin Biukovic de tekeningen van deel 3 op zich. "De belegerde Republiek wankelt onder de aanvallen van grootadmiraal Thrawn. Hij voert de restanten van de keizerlijke strijdkrachten aan en heeft de rebellen teruggedreven. Dit heeft hij voor elkaar gekregen dankzij een afschuwelijke technologie die hij heeft opgediept uit de geheime vesting van de keizer: kloonsoldaten. Terwijl Thrawn aan zijn laatste beleg begint, doen Han en Chewbacca hun best om een coalitie van smokkelaars te vormen voor een laatste wanhopige aanval op het Keizerrijk. Leia probeert ondertussen de Alliantie bijeen te houden en zich voor te bereiden op de geboorte van haar Jedi-tweeling. Overweldigd door de schepen en klonen van Thrawn, vestigt de Republiek zijn laatste hoop: op een kleine troepenmacht onder leiding van Luke Skywalker. Ze sturen hem naar de vesting waar de vreselijke kloonmachines van Thrawn staan. Daar ligt een laatste gevaar op de loer, want de voormalig Jedi C'baoth leidt de strijd tegen de Rebellen. Hij heeft het pas van de duistere kant gekozen en zet al zijn krachten in om te voltooien waar hij al aan begonnen was: de vernietiging van Luke Skywalker."

Voor de jongste lezers zijn er weer drie geïllustreerde leesboekjes: Problemen op Tatooine, Een Leider met de Naam Leia en De Tocht van Rey.


Het najaar van Soul Food Comics
15/09
TOP
Kinderland
Het Kruispunt
Soul Food Comics brengt in oktober en november twee strips voor fijnproevers. Op 10 oktober ligt Kinderland in de winkel, een one-shot van de Duitser Marwil. "Mirco Watzke is een doodnormale tiener. Hij beweegt zich onbeholpen door het leven, probeert desondanks zijn mannetje te staan, verzamelt moed om zijn klasgenootje te vertellen dat hij verliefd op haar is en, oh ja... hij heeft sinds kort ruzie met een paar jongens uit de bovenbouw. De enige die hem daarbij kan helpen, is uitgerekend die rare, nieuwe jongen uit de parallelklas. Niks bijzonders dus, ware het niet dat Mirco in het communistische Oost-Berlijn woont in de zomer van 1989."

Na steengoede strips als Rimpels, La Casa en Sporen van het Toeval heeft Soul Food Comics een volgende strip van de Spaanse stripmaker Paco Roca in petto. Op 6 november verschijnt Het Kruispunt, in samenwerking met zanger José Manuel Casañ. "Als Paco Roca vaste gast wordt in een radioprogramma, raakt hij bevriend met de zanger José Manuel Casañ. Ze beginnen een project waarbij ze elk met gebruik van verschillende stijlen een wandeling door de historie van hun eigen medium maken. Het resultaat is Het Kruispunt, een graphic novel, maar ook een muziekalbum (te beluisteren op YouTube en Spotify). Paco en José Manuel bespreken de verschillen en overeenkomsten tussen het maken van strips en muziek. Ze nemen 'het wereldje' onder de loep, gaan terug in de geschiedenis, proberen te begrijpen waarom de mens zo gedreven is om te creëren en amuseren zich over wat er bij komt kijken als je je brood ermee wilt verdienen. Zo biedt Het Kruispunt een unieke blik in de wereld van twee artistieke grootheden en hun creatieve proces."


Tweemaal Sigmund
15/09
TOP
Sigmund 28
De Sigmund Almanak
In november verschijnen twee Sigmund-albums bij De Harmonie. In de Achtentwintigste Sessie krijgt Sigmund, die ook weleens als Sigmundklaas optreedt, te maken met trieste babyboomers, wanhopige gelukzoekers, verwende millennials, dwangmatige appers, gefrustreerde slutshamers en meneer Baltus. Om daarvan bij te komen geniet de dokter van een welverdiende strandvakatie.

De Sigmund Almanak is een honderdzestig pagina's tellend naslagwerk. We geven het woord aan Sigmund, de onbescheidenheid zelve: "Mijn naslagwerk DSM – De Sigmund Methode, dat in 2013 het levenslicht zag, kreeg een bijzonder positief onthaal binnen en buiten mijn vakgebied. Uit de vele herdrukken is gebleken dat zowel patienten als therapeuten wereldwijd hadden uitgekeken naar dit definitieve diagnostische naslagwerk om iedereen voor gek te verklaren. Het uitgangspunt van mijn nieuwe boek De Sigmund Almanak is weer even simpel als geniaal. Sinds mensenheugenis was de mensheid voor haar geestelijke welzijn aangewezen op de psychologie van de koude grond. Met niets dan slechts enkele zegswijzen en fabels met een moraal, tried and tested huismiddeltjes, lichaamstaal, astrologie en droomduiding probeerde het volk zich staande te houden. Kan deze volkstherapie nu ook nog een zinnige en vooral kostenbesparende bijdrage leveren aan onze peperdure geestelijke gezondheidszorg? Ik heb het antwoord voor u geformuleerd in De Sigmund Almanak en kan hier alvast verklappen dat de uitkomst niets minder dan een sensatie is die ons vakgebied zal doen schudden op zijn grondvesten!"


Misschien een derde cyclus voor Angel Wings
15/09
TOP
Angel Wings 5
Angel Wings 5
Eind dit jaar wordt Angel Wings 5: Black Sands verwacht in het Frans. Daarna is het aan Silvester om hier een gaatje voor te vinden op de planning, maar met zo'n bestseller moet dat wel lukken. Romain Hugaults droom is om drie cycli van elk drie albums te maken. In de eerste cyclus vormt het CBI-front (China-Burma-Indië) tijdens de Tweede Wereldoorlog de achtergrond. In de huidige cyclus vinden we Angela McCloud terug boven de Stille Oceaan en op eilandjes aldaar. En daarna zou Hugault op scenario van Yann graag het decor verleggen naar Korea op het einde van de oorlog.

Die derde cyclus staat nog niet vast, want Hugault heeft ook nog een project lopen met een vriend voor vier kortverhalen. Het onderwerp is de Eerste Indochinese Oorlog van 1946 tot 1954 die later zou uitmonden in de Vietnamoorlog. Hugault zou Hugault niet zijn als hij daar niet een specifiek vliegtuig voor in de spotlichten zou plaatsen. Als dit project doorgaat, zullen we de Bearcat uit alle hoeken kunnen zien.


Erik Krieks De Balling in 2019
15/09
TOP
De Balling
Sinds kort is Erik Kriek klaar met zijn De Balling - Een Noordse Sage, maar op de verschijning moeten we nog wachten tot begin 2019. Het one-shot wordt zijn eerste lange verhaal en speelt zich af in IJsland in de tiende eeuw. Hij omschreef het als een soort western, want het verhaal speelt zich net zoals verhalen in de Far West ook af aan het uiterste randje van de beschaving.

Op pagina 6 en 7 in ons vroegere interview met de Nederlandse auteur geeft Kriek meer uitleg over de strip. Klik hier voor het interview.


Het einde van De Grote Dode
15/09
TOP
De Grote Dode 8
De Grote Dode 8Spoiler alert! Hiernaast zie je een fragment van het eindplaatje van De Grote Dode deel 8, het laatste deel van de reeks van Vincent Mallié op scenario van Régis Loisel en Jean-Blaise Djian. De pagina's moeten nog ingekleurd worden. De release is pas voor begin 2019... Kom, hierboven krijg je ook nog de coverillustratie te zien.


Charleroi drie maanden lang in het teken van Guust Flater
15/09
TOP
GuustWie dezer dagen naar de Waalse stad Charleroi afzakt, zal er ondergedompeld worden in de wereld van Guust Flater. Tot eind november staat ontzettend veel op het programma in de hele stad. We vermelden een expo met duizend platen, studenten die uitvindingen maken, de wagen van Guust waarbij je een foto kan maken, signeersessies, conferenties, animatie voor kinderen, een gekostumeerd bal op Halloweenavond, een masterclass koken (zalm met aardbeien iemand?), een artistiek parcours langs winkeletalages, een wedstrijd 'schreeuwen als een meeuw' en meer. Bekijk hier het complete programma.


Drie affiches voor Angoulême
15/09
TOP
Angoulême
Angoulême
AngoulêmeHet Franse stripfestival van Angoulême kent voor de editie van januari 2019 niet één affiche, maar drie. De illustraties komen van tekenaars uit drie verschillende continenten. Een eerste is van Richard Corben, de Amerikaanse comictekenaar die vorige keer tot president van het komende festival werd uitgeroepen. De andere twee zijn van de française Bernadette Després (de auteur van de Franse bestseller Tom-Tom et Nana aan wie een expo wordt gewijd) en van de Japanner Taiyô Matsumoto (die aanleiding geeft tot een expo over probleemjongeren).

Voortaan zullen er voor elke editie drie verschillende affiches gemaakt worden. Ook handig om de kritiek te pareren als zou het festival te weinig aandacht geven aan vrouwelijke stripmakers of niet divers genoeg is.


Ramiro integraal bij Dark Dragon Books
13/09
TOP
Ramiro
Ramiro
Ramiro
Ramiro
RamiroWoop woop! Een euvel uit 2010 en 2011 wordt in december goedgemaakt door Dark Dragon Books. Dan verschijnt de complete reeks Ramiro, een middeleeuws epos van William Vance en Jacques Stoquart, in een vierdelige luxereeks die in een verzamelbox past. Elke integrale telt 144 pagina's met alle verhalen en bestaand bonusmateriaal. OPGEPAST! De oplage wordt vastgelegd naargelang het aantal vooruitbestellingen via winkeliers. Als je je verzekerd wil zien van een exemplaar, contacteer dan nu je winkelier om een exemplaar van de verzamelbox te bestellen. De prijs is vastgelegd op 149,95 euro.

Tussen 1979 en 1985 verschenen acht van de twaalf verhalen in album. Daarna verschenen slechts twee Ramiro-integrales in de reeks Alles van W. Vance. Deel 2 vergaarde zelfs een jaar lang stof in een magazijn omdat de uitgever het album vergat in de handel te brengen. De Stripspeciaalzaak deed daar indertijd navraag voor waarop het alsnog in roulatie kwam, maar toen was het kalf al verdronken. De laatste twee delen van deze middeleeuwse reeks, met drie nooit in het Nederlands verschenen verhalen, werden ons in vertaling onthouden. Dark Dragon Books trekt zich niets aan van die voorgeschiedenis en geeft alle twaalf verhalen van Ramiro gewoon uit in een eigen uitgave.

Het blijft trouwens niet bij deze ene integrale uitvoering met werk van William Vance. Volgende week stellen we een andere integrale van hem voor.


Voorstelling F.C. De Kampioenen 100
13/09
TOP
Hec Leemans
Op woensdag 12 september werd in Com!cs Station in Antwerpen het honderdste album van F.C. De Kampioenen voorgesteld. Een aantal acteurs uit de bekende tv-reeks tekenden present, maar het was vooral Hec Leemans die in het zonnetje werd gezet. De zichtbaar verraste tekenaar en scenarist ontving er als extra erkenning voor zijn werk de allereerste Com!cs Station Ster die in het indoorpretpark een plaatsje zal krijgen. Tegelijk loopt in het pretpark een belevingsexpo en een wedstrijd.

F.C. De Kampioenen 100: Alles Loopt in het Honderd ligt sinds gisteren in de winkel. Het is met zijn 48 pagina's dikker dan gewoonlijk en je krijgt er ook een spaarkaart bij met alle covers die je kan aankruisen als je nog albums ontbreekt. Op dezelfde kaart, een dubbelgevouwen vel, speelt Carmen voor pin-up.

Op onze Facebookpagina kan je de speech van uitgever Toon Horsten bekijken waarop alle aanwezige acteurs en Hec Leemans op het podium komen waarbij deze laatste zijn ster krijgt overhandigd.


Oorlog in Waregem, Ivan Petrus Adriaenssens' vierde oorlogsstrip
13/09
TOP
Oorlog in Waregem
In Oorlog in Waregem, Ivan Petrus Adriaenssens' vierde WO I-strip, brengt de stripmaker de laatste weken van de Groote Oorlog in Waregem en omstreken in beeld. Het album verschijnt op 18 september bij Lannoo. Waarom Waregem? Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag het er relatief rustig bij. Pas bij de Bevrijding wordt een spoor van vernieling achtergelaten.

Twee studenten in het heden raken gefascineerd door het verhaal van een jongen van elf jaar die door zijn kinderlijke nieuwsgierigheid een obus liet ontploffen — met dramatische gevolgen. Ze lezen over sergeant Paul Smithhisler, die de Schelde probeerde over te zwemmen nadat alle bruggen opgeblazen waren én ze vinden het dagboek van een overlever. Ontdek samen met Jim en Sophia de verhalen van een tiental soldaten en reconstrueer zo de laatste weken van de Eerste Wereldoorlog in en rond Waregem.


Jack Wolfgang bij Dark Dragon Books
13/09
TOP
Jack Wolfgang 2
Jack Wolfgang 2
Zaterdag staat het complete programma van Dark Dragon Books voor de rest van het jaar online. Vandaag pikken we er al enkele aankondigingen uit (zie ook Ramiro en De Zoektocht naar de Eenhoorn). Vandaag en vrijdag stellen we op onze Facebookpagina nog andere reeksen voor die je zaterdag uiteraard ook in deze nieuwsrubriek terugvindt.

"Blacksad meets James Bond". Welja, de marketeers houden van referenties. In elk geval is Jack Wolfgang een nieuwe reeks van Henri Reculé en Stephen Desberg (het duo achter Het Laatste Jungleboek en Cassio) die in november start bij Dark Dragon Books.

In deze reeks lopen vermenselijkte dieren en mensen door elkaar. Ze vreten elkaar niet op door de uitvinding van Super Mega Tofu. De wolf Jack Wolfgang is een beroemd culinair journalist en daarnaast ook nog een van de beste CIA-spionnen. Wanneer zijn mentor wordt gedood, ruikt Jack dat er een samenzwering mee gemoeid is. Hij reist de halve wereld rond en ontdekt dat de wet eten of gegeten worden nog niet overal is afgeschaft.


Vroegere reeks van Ana Mirallès als integrale bij Dark Dragon Books
13/09
TOP
De Zoektocht naar de Eenhoorn
De Zoektocht naar de Eenhoorn is ouder werk van Ana Mirallès, de tekenares van Djinn. Deze trilogie op scenario van Emilio Ruiz (die voor haar ook Mano en Mano en Muraqqa' schreef), dateert van eind jaren 1990. Dark Dragon Books geeft het in december uit als een integrale. Het is een 160 pagina's tellend historisch epos dat zich afspeelt in de vijftiende eeuw.

Het verhaal: "1471, Juan de Olid is de leider van een groep trouwe kruisboogschutters. Hij is de vertrouweling van de leider van Castilië. Hij wordt door koning Enrique IV op een zoektocht naar een eenhoorn gestuurd. Zijn missie: de hoorn bemachtigen en terugbrengen. Deze wordt gezien als het universele tegengif en afrodisiacum voor deze koning met een probleempje. Op advies van de meest vooraanstaande experts van hun tijd, nemen Juan de Olid en zijn metgezellen het enige mee wat hen kan helpen bij hun zoektocht: een maagd. Want de geur van onbezoedelde maagden heeft de macht om de meest geduchte eenhoorns te temmen. Juan de Olid verlaat Castilië in het geheim, op weg naar avontuur en het onbekende land van Sub-Sahara Afrika. Ondertussen wachten de apothekers van Koning Hendrik IV van Castilië, die de bijnaam 'De Impotente' heeft gekregen, ongeduldig op deze legendarische hoorn, omdat er wordt gezegd dat het de Koning kan genezen en de voortzetting van de koninklijke lijn kan verzekeren. Het koninkrijk hangt ervan af!"


Speciale editie van Michel Vaillant 7
13/09
TOP
Michel Vaillant
Macao wordt het zevende album van de huidige Michel Vaillant-reeks en het verschijnt dit najaar. Marc Bourgne gaf er als medetekenaar van de personages de brui aan door meningsverschillen met en een gebrek aan respect van de erfgenamen. Daardoor stond decor- en wagentekenaar Benjamin Benéteau er alleen voor.

Michel Vaillant wordt beschuldigd van moord op zijn broer. In de gevangenis beslist hij zijn onschuld aan te tonen en de toekomst van de familie Vaillant te redden. Eenmaal uit de gevangenis onderneemt hij actie in Macao, waar de Grand Prix F3 gereden wordt, maar Ethan Dasz is vastberaden de Vaillants kapot te maken.

In het Frans verschijnt ook een collector's edition met een dossier van 24 pagina's en een andere cover.


Gary Friedrich (75) en Russ Heath (91) overleden
13/09
TOP
Ghost Rider
We vergeten weleens over comics te schrijven, tenzij om overlijdens te melden. Dit zijn er twee.

Op 30 augustus overleed Gary Friedrich (75) aan complicaties van Parkinson. Als schrijver stond hij mee aan de basis van Ghost Rider (eerst een westernheld, vanaf 1973 een motorrijdende demon). In 2007 moest hij zijn belangrijke bijdrage aan de reeks laten gelden dooor comicuitgeverij Marvel, de filmmaatschappijen Sony Pictures en Columbia TriStar Motion Pictures, speelgoedfabrikant Hasbro en andere bedrijven aan te klagen voor het oneigenlijk exploiteren van zijn creatie via films en merchandising. In plaats van alle opbrengsten van de rechten te ontvangen verloor hij de zaak. Na beroep kwam het in 2013 tot een schikking.

Op 23 augustus overleed Russ Heath (91). Hij is bekend voor de Playboy-reeks Little Annie Fanny , strips voor het satirische stripblad Mad en militaire comics. Maar eigenlijk ken je 'm wellicht onbewust het best door Roy Lichtensteins pop-artschilderijen naar prenten van Russ Heath. Maar liefst vijf doeken zijn gebaseerd op artwork van de tekenaar. Terwijl Lichtenstein daar miljoenen mee verdiende, kreeg hij er zelf geen cent voor. Daar maakte hij onderstaand stripje over. Het toont nog maar eens aan hoe penibel de financiële situatie voor heel veel tekenaars is na hun pensioen... en net zo goed tijdens hun carrière.

Russ Heath


Édouard Aidans (88) overleden
10/09
TOP
Édouard AidansOp 13 augustus (en niet 30 augustus zoals vaak verkeerd vermeld) mocht Édouard Aidans nog achtentachtig kaarsjes uitblazen, sinds 6 september is de Belgische tekenaar niet meer. Hij maakte deel uit van de generatie Raymond Reding, Dino Attanasio, Jean Graton en Albert Weinberg die in Robbedoes debuteerden om daarna in het weekblad Kuifje door te breken. Aidans kon vele stijlen aan: realistisch, semirealistisch en komisch. Zijn bekendste reeks is Toenga.

Zoals veel realistische tekenaars tekent Aidans verschillende verhalen van Oom Wim voor het weekblad Robbedoes. Zijn eerste strips publiceert hij op nauwelijks zestienjarige leeftijd. Vanaf 1956 gaat hij voor concurrent Kuifje aan de slag voor tientallen waargebeurde verhalen, de evenknie van Oom Wim. Dat doet hij aanvankelijk onder het pseudoniem Jok(e). Eveneens voor Line, een Franstalig stripweekblad voor nette meisjes van Le Lombard en Dargaud, levert hij historische kortverhalen. In 1960 gaat hij in zee met scenarist André-Paul Duchâteau voor de komische reek Bob Binn. De journalist beleeft niet alleen avonturen in vervolgverhalen en kortverhalen, maar hij animeert ook spelletjespagina's. De reeks loopt tot 1969 en kent een paar scenaristenwissels.

Aidans
Aidans
Aidans

In 1961 start Aidans' grootste succes Toenga. Van deze prehistorische reeks verschijnen zeventien albums. Aidans is hier zelf de scenarist van. Voor deel 3, De Vuurgod, kreeg hij hulp van Jacques Acar. Amper twee jaar later komt daar de eveneens realistisch getekende reeks Marc Kleester bij. De reeks over de globetrotter krijgt later de titel De Familie Kleester. Acar en Yves Duval schrijven de scenario's voor deze reeks. In 1965 wijkt Aidans even uit naar het Franse stripweekblad Pilote om er op scenario van Duchâteau Alex Vainclair te maken.

Aidans
Aidans
Aidans

In 1971 zijn de tijden veranderd en is er ook voor Kuifje geen bezwaar meer voor stripreeksen met heldinnen. Greg schrijft voor Aidans De Panters. In 1974 volgen nog Brik Brak voor Kuifje en in 1975 de komische, prehistorische reeks Gour le Ba-Lourh voor het kortstondige Achille Talon Magazin. Voor het Duitse stripblad Zack (waarvan eventjes de Nederlandstalige variant Wham! bestond) creëert Aidans de reeks Tony Stark, een soort hedendaagse, ecologische cowboy, naar een Duitse tv-reeks. Niemand heeft door dat er al een Tony Stark (Iron Man) bestaat aan de overkant van de oceaan. In de zomer van 1975 stelt Aidans aan Jean Van Hamme voor om na een door hemzelf geschreven eerste aflevering de reeks te vervolgen als scenarist. Omdat alles in het zwart wordt betaald, mag Van Hammes naam niet vermeld worden. De reeks telt zes delen, waaronder vier door Van Hamme. Hij heeft nog steeds een scenario liggen voor een vijfde avontuur.

Aidans
Aidans
Aidans
 
Zijn vele producties nopen Aidans medio jaren 1960 een eigen studio op te richten. Magda, Chris Lamquet, Marc Hardy, Claude Laverdure, Bernard Linssen vonden er emplooi. In de jaren 1980 schroeft hij zijn productie terug. In 1986 geeft hij de nog beginnende scenarist Jean Dufaux een kans door voor Dargaud de trilogie Andreas de Florentijn te tekenen. Tussendoor tekent hij in 1990 de niet-vertaalde strip Arkan op scenario van Brice Tarvel. Voor uitgeverij Blanco neemt hij Bernard Prince van Dany over, op zijn beurt de opvolger van Hermann. In 1992 en 1993 resulteert dat in twee albums die op bitter weinig bijval kunnen rekenen en het einde van de reeks betekent tot Hermann en Yves Huppen in 2010 een allerlaatste album publiceren dat het met een matige verkoop moet stellen.

Onder het pseudoniem Hardan laat Aidans zich vanaf 1995 onledig in het erotische genre met gags voor de reeks Rooie Oortjes. Op scenario van zijn oude kompaan Yves Duval tekent hij in 2007 een biografische strip over de Belgische tennisster Justine Henin. In 1973 wierp ditzelfde duo zich al op een andere Belgische sportglorie, Eddy Merckx, in het album Heldenepos van de Ronde van Frankrijk.

Na het uitdoven van het weekblad Kuifje lukte het Aidans niet meer om zijn verworven plaatsje in het stripmilieu te behouden. Na de mislukte en voor hem teleurstellende overname van Bernard Prince wacht hem een nieuwe ontgoocheling met een comeback van Toenga in 1995 (De Dood van de Reus) en nog eens in 2004 (2007 in vertaling bij Arcadia, De Laatste Oever) die geen succes kennen. Na de Justine Henin-strip knoopt hij de eindjes aan elkaar met enkel in het Frans verschenen heruitgaven van oud werk voor kleinere uitgeverijen.

Aidans wordt herinnerd als een vriendelijke, lieve, hard werkende man. Marvano weet van zijn tijd bij het weekblad Kuifje nog dat hij een van de weinige Franstalige tekenaars was "die het niet beneden hun waardigheid achtten om even binnen te springen bij de Vlaming".
(Bron: Henri Filippini — BDZoom.com, 7 september 2018 / © foto: Jean Jacques Procureur)


Saga Uitgaven in oktober en november
10/09
TOP
Een Nacht in Rome 3
Een Nacht in Rome 3In kwartaal 4 mijdt Saga Uitgaven de maand december en geeft de uitgeverij enkel in oktober en november nieuwe strips uit. Over stripbewerkingen van Marcel Pagnol hebben we dit afzonderlijke artikel voorbereid.

Over Een Nacht in Rome deel 3, de start van het tweede tweeluik waarin Marie en Raphaël elkaar tien jaar na het eerste tweeluik opnieuw met elkaar afspreken, hebben we het al vaak gehad. In oktober is de Nederlandstalige publicatie eindelijk een feit. Het album is maar liefst 104 pagina's dik. De coverillustratie van de softcover zie je hierboven, die van de hardcover staat hiernaast afgebeeld. Jim is inmiddels begonnen aan het vervolg en slot van dit tweeluik. Hier vind je trouwens info over de oerversie van de reeks.
"Tien jaar geleden zagen Marie en Raphaël elkaar terug in een hotelkamer. Een nacht in Rome om een belofte na te komen. Daarna keerden de geliefden terug naar hun leven en verloren ze elkaar uit het oog. Vandaag krijgt Marie een uitnodiging om Raphaëls vijftigste verjaardag te vieren in Rome, maar moet ze andere situaties het hoofd bieden. Is ons leven gecompliceerder als we de vijftig naderen? Het is tegelijk een kwestie van verloren onbezorgdheid als de wil om een beetje verloren gegane magie terug te vinden... Marie twijfelt. Al wat ze moet doen is een risico nemen. Al wat ze moet doen is een vliegticket kopen... Maar is Rome, dat ons op een leeftijd vol passie en opwinding zo deed dromen, nog wel hetzelfde op ons vijftigste?


Chick Bill integraal 4
De Minimensjes integraal 6
Voyeur - Eroitsche Kortverhalen uit Playboy 2Er staan ook drie integrales op het programma. Chick Bill integraal 4 bundelt de avonturen De Neptunus Is Verdwenen, "Montana Kid", De Laatste van de Bulls, Rattenvergif en De Honderd Dubbelgangers. In de voorafgaande dossiertjes getuigt Tibet over Hergé en René Goscinny met sappige herinneringen en anekdotes.

In de zesde integrale van De Minimensjes start Pierre Serons experimentele periode met eigen scenario's en pagina's op horizontaal formaat (De Planeet Ranxerox), een gefotokopieerde wereld in zwart-wit (Het Witte Gat) tot een opmerkelijke crossover met de sf-reeks De Katamarom (De Pickpocket). Tussendoor hield Mittéï — op last van uitgeverij Dupuis — de tekenaar in toom met het gangsterverhaal Ondergronds Offensief.

Voyeur deel 2 bundelt vierentwintig erotische kortverhalen van Horacio Altuna uit het weekblad Playboy. Ze dateren uit een periode toen de schaamstreek nog niet gekortwiekt werd. Op een twintigtal extra pagina's staan bloedmooie illustraties in kleur, schetsen in zwart-wit en ander fraais verzameld. Deze kortverhalen verschenen in het Nederlands eerder in de reeks Opwindende Gebeurtenissen.


De Ballade van Dusty 2
Jack Cool 2
Onder de Hoede van de Freaks is het slot van het tweeluik De Ballade van Dusty. In deze minireeks loopt het meisje Dusty heel wat bekende historische én fictieve figuren tegen het lijf. In deel 2 zijn dat onder meer Malcolm X, Charlie Chaplin, de Little Rascals, de circusfreaks uit de film Freaks en Huckleberry Finn. "Verenigde Staten, jaren 1930... De Grote Depressie! Zoals veel arme families die het slachtoffer werden van de crisis, worden Dusty en haar familie uit hun huis in de Midwest gezet. Met haar vrij felle temperament als enige bagage loopt het jonge meisje weg om haar vader te proberen zoeken. Hij is een idealistische vakbondsafgevaardigde die naar Washington reisde met het doel president Roosevelt te ontmoeten. In deel 2 van dit tweeluik ontmoet Dusty, de 'koningin van de hobo's', opnieuw wereldberoemde, historische en fictieve figuren. Het weerzien met haar lief Beanie stemt haar blij, de toestand waarin ze haar kompaan Bertha terugvindt, is daarentegen schrijnend."

Ook van Jack Cool, eveneens met historische figuren, verschijnt het slot van het tweeluik met de titel Tot Acid Zult Gij Wederkeren. "1967. Wat dreef Jezus Grijstus ertoe alles achter te laten om toe te treden tot de hippiecommune van Ken kesey? En wat verbergt hij onder zijn handschoen? Zal detective Jack Cool de dochter van Hollywoodster Jayne Mansfield, tevens de hogepriesteres van Anton Laveys Kerk van Satan, terugvinden? Lukt het de gemeenschap van de Merry Pranksters, die met hun oude bus de baan opgaan om het gebruik van LSD te promoten, heel Amerika te bekeren? Heel wat vragen die (psychedelische) antwoorden krijgen in dit slot van het tweeluik."


Dag en Heidi 5
Dag en Heidi 30
Je mag je ook verwachten aan twee Dag en Heidi-albums. De Onbekende Planeet is een heruitgave in zwart-wit van een ouder avontuur. Het Geheim van Lahneck daarentegen is een gloednieuw avontuur in kleur, deel 30 in de reeks, op scenario van Jeff Broeckx' echtgenote Ingrid Van Dijck. Dit album verschijnt in softcover en ook in hardcover met een exclusieve ex-libris erbij.

De inhoud van de zevende Boes-integrale verschijnt nu ook afzonderlijk als de softcoverdelen 13 en 14.


Derde Robbedoes Special in de Ardennen
10/09
TOP
Robbedoes Special
Met enige trots presenteerde Charel Cambré bovenstaande illustratie die op de ex-libris zal prijken bij de luxe-editie van Robbedoes Special deel 3. Dat album verschijnt in december onder de titel De Wolfman. Scenarist Marc Legendre deelde de volgende korte inhoud: "Robbedoes, Spip, Kwabbernoot en IJzerlijm trekken naar het Ardense Machin om een reportage over de streek te maken. Maar ze mogen de bossen niet in, want een rijke Amerikaan bouwt er een pretpark."

Extra goed nieuws was al een tijdje bekend: het Vlaamse Robbedoes-duo mag de reeks na deel 3 gewoon voortzetten. Hun contract is verlengd.


Uitbreiding collectie Marcel Pagnol-verstrippingen
10/09
TOP
Le Temps des Amours
Cigalon
In november verschijnt bij de Franse uitgeverij Bamboo Tijd voor Liefde, het laatste deel van de vierdelige verstripping van Marcel Pagnols autobiografische romanreeks over zijn jeugd- en studentenjaren in Marseille en de Provence. Van deel 1, De Triomf van m'n Vader, raakten al meer dan vijftigduizend exemplaren verkocht. Zo'n vaart loopt het niet in het Nederlands, maar dat album en het vervolg Het Kasteel van m'n Moeder zijn toch ook al herdrukt bij Saga Uitgaven. De vertaling van dit laatste deel zal pas in 2019 verschijnen. Tekenaar Morgann Tanco gaf aan dat dit zijn laatste bijdrage is aan de reeks Pagnol-verstrippingen. Twee kortere hoofdstukken uit deze boeken krijgen nog een langere stripbewerking in afzonderlijke one-shots. Een ervan gaat over de petanquewedstrijd uit deel 3, Tijd voor Geheimen.

Nog voor de vertaling van Tijd voor Liefde staat de vertaling van het one-shot Cigalon, getekend door Éric Hübsch, de tekenaar van het Pagnol-tweeluik Topaze, op het programma. Dat album is gebaseerd op Pagnols gelijknamige film uit 1935 en gaat over een chef-kok die het zat is te werken. Hij opent een restaurant puur voor het plezier klanten te kunnen weigeren.

Ook het vervolg van het door Alex Tefenkgi getekende tweeluik Jean van Florette, naar de film en de roman Jean de la Florette, verschijnt volgend jaar in vertaling. Uiteraard komt ook de sequel Manon des Sources daar nog bij. Daarnaast is voor diverse andere stripbewerkingen naar Pagnols œuvre het startschot gegeven. Sébastien Morice (de tekenaar van Het Eiland van de Wroeging en De Post- en Liefdebezorger) stort zich bijvoorbeeld op Pagnols Marseille-toneeltrilogie Marius, Fanny en César.


Steven Dhondt publiceert bij Franse uitgeverij Delcourt
10/09
TOP
Obscurcia 1
Op 12 september verschijnt bij Delcourt een Franse strip door een Vlaamse tekenaar. Het gaat om het Europese mangaproject Obscurcia van Steven Dhondt (Red Rider) dat eerst bij Casterman zou verschijnen. In plaats van zwart-wit is het nu een album in kleur op scenario van David Boriau. De reeks zal drie delen tellen van elk een honderdtal pagina's. De delen 2 en 3 zijn in januari en april gepland. Er is nog geen vertaling aangekondigd.

Obscurcia is een coming of age-verhaal, een zoektocht in een wereld vol herinneringen, grote monsters en vergeten knuffeldieren. We maken kennis met de twaalfjarige Alex die veel nachtmerries heeft. Misschien omdat zijn moeder weggelopen is en zijn vader dikwijls afwezig is. Hij moet bovendien zorgen voor zijn zusje Nina. Alles verloopt eigenlijk goed tot die nacht waarin Nina in de val zit in het land Obscurcia, het gebied van de nachtmerries. Om haar te redden, moet Alex naar de andere kant van de spiegel.


Een kunstzinnig verhaal in Trollen van Troy 23
10/09
TOP
Trollen van Trou 23
In het volgende album van Trollen van Troy (deel 23 verschijnt begin oktober in het Frans) organiseert een kalief een wereldexpo en een schilderwedstrijd. De eerste prijs is de hand van de prinses. Zij koos zelf het thema voor de wedstrijd. Hoogstwaarschijnlijk omdat ze liever geen winnaar wenst, luidt de opdracht: "schilder een trol". Maar de trollen laten zich niet graag schilderen.

Dit album wordt 72 pagina's dik, want er staat een extra katern van 24 pagina's in met een overzichtje van de kunstgeschiedenis, maar dan met de trollen op wereldbekende doeken. Tekenaar Jean-Louis Mourier schilderde de voorbije jaren wel meer hommageschilderijen die we nu verzameld zullen zien.


Een nieuwe Ythaq
10/09
TOP
Ythaq 15
Op de aankondiging van de vertaling van Sangre 2 bij Uitgeverij L is het nog wachten. Intussen wisselde het duo Adrien Floch en Christophe Arleston die nieuwe en ook wel goed gestarte fantasyreeks af met hun andere reeks Ythaq. Daarvan verschijnt eind deze maand het Franse deel 15 dat zich op een gigantische trein, de Imperator Express, afspeelt. Graniet gaat erop werken als hostess. Ze heeft niet in de gaten dat iemand haar gadeslaat omwille van haar technologische wapens.


Cover van Asterix en het Geheim van de Toverdrank
10/09
TOP
Asterix
Hierboven zie je de cover van het in december te verschijnen Asterix-album naar de animatiefilm die nog in de zalen moet komen. Fabrice Tarrin is de tekenaar van dit eenmalige album, een geïllustreerd leesverhaal, géén strip. Meer uitleg lees je hier in ons vorig bericht.


De laatste De Piraten van Barataria
10/09
TOP
De Piraten van Barataria 12
Dit is de cover van De Piraten van Barataria deel 12 dat later dit jaar verschijnt. Het is het laatste album van de reeks waarvan elk nieuw deel beter werd, met uitverkochte delen en herdrukken als integrales als gevolg.

Voor scenarist Marc Bourgne wenken andere projecten, onder meer een spin-off van Alex over diens jeugd. Tekenaar Franck Bonnet stort zich op een eigen project voor Glénat waarvoor hij opnieuw de zee kiest. USS Constitution gaat over het gelijknamige Amerikaanse fregat, een van de eerste zes fregatten van de US Navy. Het oorlogsschip werd onder meer ingezet in de Eerste Barbarijse Oorlog (1801-1805) en in de oorlog van 1812 tegen Groot-Brittannië. Het schip bestaat nog steeds en ligt aangemeerd in Charlestown.


Hal Foster Award 2018 voor Ann Jossart
10/09
TOP
Ann JossartOp vrijdag 31 augustus werd de tweejaarlijkse, Nederlandse Hal Foster Award uitgereikt aan de Vlaamse Ann Jossart, werkzaam bij de Vlaamse distributeur Pinceel en stripspeciaalzaak Het Besloten Land en uitgeefster van Oogachtend. Hieronder geven we je het persbericht.

"Tijdens een druk bezochte receptie in stripwinkel Het Beeldverhaal in Amsterdam is de Hal Foster Award door de vorige winnares Mara Joustra uitgereikt aan een zichtbaar blij verraste Ann Jossart.
 
De Hal Foster Award is een wisselbeker die om de twee jaar wordt uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk maakt in de periferie van het beeldverhaal en dat is bij deze winnaar zeker het geval. Ann Jossart is verantwoordelijk voor verkoop en promotie bij Pinceel stripverspreiding, sinds twee jaar mede-eigenaar van stripwinkel Het Besloten Land in Leuven en medezaakvoerder bij Oogachtend, een Belgische uitgeverij van strips en graphic novels.
 
De Hal Foster Award gaat dus global! De Belgische winnares Ann Jossart hield de beker de hele avond zorgvuldig bij zich en moest Mara Joustra met de hand op het hart beloven dat de bokaal bij de volgende uitreiking weer op Nederlandse bodem zou terugkeren.
 
De Hal Foster Award werd in 2018 voor de twaalfde keer uitgereikt. Vorige winnaars waren René Meulenbroek, Peter de Wit, Frits Jonker, Pieter M. Dorrenboom, Shamrock, Vince, Klaas Knol, Mat Schifferstein, Ron Poland, Natasja van Loon en Mara Joustra."


Niffle-integrales van Johan en Pirrewiet
10/09
TOP
Johan en Pirrewiet
Na de Comanche-verhalen van Hermann, de Blake en Mortimer-verhalen van Edgar P. Jacobs en nog steeds Thorgal start Niffle op 16 november met het bundelen van Johan en Pirrewiet. Die dikke boeken in zwart-wit bevatten geen extra's, behalve wat uitleg op een binnenflap, maar ze zijn bloedmooi uitgegeven op groot formaat. Helaas ook enkel in het Frans. De eerste integrale van Johan en Pirrewiet wordt 352 pagina's dik, bevat de eerste vier verhalen en zal 79 euro kosten. Deze reeks zal op liggend formaat verschijnen met per pagina een halve plaat uit Johan en Pirrewiet. Zo groot kan je ze enkel als originele platen in een museum zien.


Het najaar van Sherpa
05/09
TOP
Blueberry / De Wereld van Gir
Mister Blueberry 3
Mister Blueberry 4
Sherpa is er klaar voor. Het najaar van de Nederlandse uitgeverij is pure weelde voor de liefhebbers. Met name de fans van Jean Giraud worden in veelvoud verwend. Ook de sneak peek voor 2019 (zie onderaan dit artikel) doet ons hartje een slag overslaan... daar moeten we toch maar eens mee naar de dokter.

Nu goed, in de reeks Blueberry op groot formaat volgt het album Gebroken Neus. Het "extraatje" in dit deel is niet min. De Wereld van Gir is een grote verzameling illustraties in kleur en zwart-wit, aangevuld met achtergrondinformatie over Jean Giraud alias Gir en zijn creatie Blueberry. Het is gebaseerd op een Frans boek uit 1986. Dit dubbelalbum met dubbele cover is 144 pagina's dik. Volgend jaar verschijnt in dezelfde collectie een zwart-witbundeling van De Lange Mars en De Ongrijpbare Navajos.

Van de cyclus Mister Blueberry staan de delen 3 en 4, Geronimo de Apache en O.K. Corral, gepland. Volgend jaar komt deze reeks ten einde met deel 5, Dust, Jean Girauds laatste Blueberry-verhaal. Deze heruitgaven zijn interessant doordat de originele platen werden ingescand. Je ziet nog bijgewerkte foutjes, sporen van potlood en penseelvegen in geïnkte vlakken.


Roodbaard integraal 12
Luc Orient 1
Sherpa volgt aardig het ritme van de piratenreeks Roodbaard die in het Frans door Dargaud wordt uitgegeven. In de twaalfde integrale staan de eerste twee verhalen van Marc Bourgne en Christian Perrissin. Deel 13 volgt medio 2019 en eind 2019 komt nog een afzonderlijke integrale van de spin-off De Jonge Jaren van Roodbaard door Daniel Redondo en Christian Perrissin.

Het western- en piratengenre is al nadrukkelijk vertegenwoordigd in het fonds van Sherpa. Op sciencefictiongebied maken onder meer Mœbius en Ravian en Laureline het mooie weer. Daar komt de integrale reeks Luc Orient van Eddy Paape en Greg bij die al een paar keer was aangekondigd en daarna weer uitgesteld. In deel 1 staan de verhalen Het Dal van de Drie Zonnen, De Bevroren Zombies en De Meester van Terango en het kortverhaal De Sporen van Doctor X plus dossier.


Alack Sinner 1
De Hemingway Triatlon
De Vrouwne van Lian OngNóg een integrale wordt Alack Sinner, een gitzwarte detectivestrip van Carlos Sampayo en José Muñoz die Sherpa in de jaren 1990 in de collectie Sherpa-reeks uitgaf. Voor de auteurs van Blacksad was dit een grote inspiratiebron. De vierdelige reeks verschijnt in twee dikke integrales van 208 pagina's.

Behalve vertalingen en heruitgaven van markante buitenlandse auteurs heeft Sherpa nog steeds oog voor auteurs van eigen bodem. Zo krijgt Dirk-Jan Hoek een nieuwe kans kans met zijn one-shot De Hemingway Trilogie. "Dirk-Jan Hoek debuteerde in 2013 met Mao's Mussen. Nu vertelt hij in een fraaie Klare Lijn-stijl die doet denken aan Erik Varekamp (De Kennedy files) en de Fransman Floc'h (Blitz) een verhaal over de laatste jaren van de befaamde schrijver Ernest Hemingway, die worstelt met zijn laatste boek... Door de vernietigende kritieken op zijn vorige roman is hij in een depressie gestort, en de vraag is of hij zichzelf weer erbovenop kan helpen. Hoek schetst een indringend portret van de schrijver, in een mengeling van historische gegevens en fictie."

De Nederlandse tekenares Lian Ong maakte ooit furore in het maandblad Wordt Vervolgd en ze won een paar prijzen met haar weergaloze one-shot Horizon. De Vrouwen van Lian Ong bundelt kortverhalen en een langer verhaal. In 2019 verschijnt een bundeling van haar werk dat ze maakte onder het pseudoniem Amoebe.

Wie kent Vlerk nog? Hij was zo'n beetje de huistekenaar van ZozoLala, olala, wat was dat toch een geweldig stripinformatieblad. Zeven (een werktitel) bundelt op vierkant formaat al zijn hardrock- en undergroundposters die hij voor Groningse poppodiums tekende.

Van Ibrahim R. Ineke staat Dune Hag gepland. De uitleg: "Het Den Haag van 1900 is de vestigingsplaats van allerlei occulte genootschappen, vrijmetselaarsloges en spiritistische sociëteiten. Werkzaam als accountant voor één ervan, ontdekt Tomasso Cavalieri dat er nog veel meer dan alleen een dubbele boekhouding te verbergen valt. Dune Hag is een droom over Den Haag, een psychogeografisch eerbetoon aan de geboortestad van de tekenaar, een beeldnovelle als reisgids."

Ook Marcel Ruijters tekent opnieuw present met het one-shot Pola, een vervolg op Het 9e Eiland. "De kleindochter van de helden uit Het 9e Eiland is een schrandere, wat naïeve jonge vrouw geworden, die op het vasteland op zoek gaat naar de liefde. Maar ze komt in een absurde wereld terecht, waarin de tijd teruggezet is naar het jaar 1913. Het geeft de auteur de ruimte om een vervlogen tijd te doen herleven en er tegelijk venijnig de draak mee te steken." Ruijters krijgt er niet genoeg van, want hij is al begonnen aan een vervolg op Pola.

En wat brengt 2019? De eerder genoemde Blueberry- en Mister Blueberry-verhalen, de delen 13 en 14 van Ravian en Laureline, nieuwe integrales van Roodbaard en Comanche, ook Jonathan Cartland wordt niet vergeten en er zijn nog andere plannen. In een sneak peek (zie hieronder) herken je Barney Jordan, want Sherpa wil Bernard Prince opnieuw uitgeven in kleur. En kijk eens aan, ook van Yves Chaland staat iets op het programma.
Daarnaast is er ook deel 1 van de vierdelige autobiografische strip Extase! van JeanLouis Tripp (die onder de naam Jean-Louis Tripp Magasin Général tekende). In deze autobiografie heeft hij het voornamelijk over zijn seksuele avonturen en avontuurtjes. Hij heeft blijkbaar veel te vertellen, want deel 1 telt 268 pagina's en stopt bij zijn twintigste. Deel 2 gaat verder tot zijn veertigste, deel 3 stopt bij zijn 57ste en deel 4 zal over zijn huidige, monogame seksleven gaan met zijn echtgenote Aude Mermilliod, zelf ook een striptekenares die het plan heeft opgevat een gelijkaardig album te maken over hun seksleven, maar dan gezien door haar ogen. Tripp schuwt geen taboes. Hij vertelt openlijk over zijn eerste kus, homoseksuele experimenten, swingen en orgies. Ook in de tekeningen toont hij organen, openingen en ingangen zoals ze zijn.
Het mannetje met de hoed is geplukt uit een album van Marc-Antoine Mathieu, een van de eigenzinnigste auteurs van het moment die het experiment in tekst en tekeningen niet schuwt. Ongezien!

Sherpa


Buck Danny 56 start van trilogie
05/09
TOP
Buck Danny 56
Het dit najaar te verschijnen Buck Danny deel 56 is het eerste deel van een trilogie met Lady X als spilfiguur. Scenarist Frédéric Zumbiehl zei in een interview "dat er dingen met haar gebeuren die we nog nooit hebben gezien" terwijl hij voor Buck Danny een korte romance heeft bedacht. Een deel van het decor is weggelegd voor een Russische basis op Antarctica. Vierduizend meter onder de grond bevindt zich een ondergronds meer waar ongelofelijke dingen gebeuren en waar een onbekend dodelijk virus, waartegen geen remedie is opgewassen, huist.

Zumbiehl is trouwens ook de scenarist van het volgende album van Tanguy en Laverdure. Hij blijft daarnaast Team Rafale schrijven. Sinds vandaag ligt deel 2 in de winkel. In het Frans bestaat de reeks al uit tien delen.


Vervolg van Milo Manara's Caravaggio komt eraan
05/09
TOP
Caravaggio
Hoe zit het met het vervolg en slot van Milo Manara's tweeluik Caravaggio? Deel 1 dateert van 2015. Manara is toch ook al 72 jaar, maar hij is klaar met deel 2. Glénat kondigt het in het Frans al aan voor eind november.

De schilder is gewond en op de vlucht na zijn confrontatie met Ranuccio. Hij verlaat Rome en vindt onderdak bij een gezelschap kunstenmakers. Hij legt het aan met de mooie Ipazia die een latere bron van inspiratie zal zijn. Wanneer de karavaan Napels bereikt, beseft Caravaggio dat hij niet alleen een beroemd schilder is, maar ook gezocht wordt in heel Italië. De trawanten van Ranuccio willen zich wreken terwijl zijn opdrachtgevers meer werk van hem willen. De enige oplossing om uit die patstelling te raken, is toetreden tot de Orde van Malta om pauselijke gratie te bekomen.


Cover De Blauwbloezen 62
05/09
TOP
De Blauwbloezen 62
Een maand geleden hadden we het nog over De Blauwbloezen 62 met een historische hond als onderwerp. De Franse cover werd inmiddels prijsgegeven. Als je onze info nog even wil nalezen, moet je dat hier terugvinden.


Sporadische Marsupilami-verhalen van Franquin in een Franse luxebundel
05/09
TOP
Marsupilami
Marsupilami
Marsupilami
Marsupilami
Franquin-liefhebbers opgelet! Op 2 november verschijnt bij Dupuis het Franstalige Le Marsupilami de Franquin met daarin een heleboel Marsupilami-verhalen, meerbepaald Het Nest van de Marsupilami's, gags en kortverhalen die Franquin doorheen de jaren tekende. Al die tussendoortjes worden in dit grote album (30,7 x 43 cm) verzameld en via artikels van de nodige context voorzien. Het album telt 144 pagina's in kleur en kost 129 euro. Dit album hoort namelijk in de Franse "version originale"-luxereeks waarin Franquins Guust- en een aantal Robbedoes-albums en Zwartkijken al zijn verschenen.


Oprichters Leblon-Delienne veroordeeld voor fraude en vervalsing
01/09
TOP
Leblon-Delienne
Met inbreuk op auteursrechten, vervalsing, fraude en misbruik van vertrouwen lacht het gerecht niet. Dat ondervond het voormalige koppel Marie Leblon en Eric Delienne afgelopen donderdag 30 augustus in de rechtbank. De twee Fransen stonden tussen 1983 en 2007 aan het hoofd van Leblon-Delienne, het bedrijf dat een grote reputatie geniet als fabrikant van figurines van bekende figuren uit strips en tekenfilms waaronder Kuifje, Asterix, Mickey Mouse en vele anderen, zelfs ook even Suske en Wiske.

Leblon en Delienne worden gestraft voor het maken van beeldjes zonder toestemming van de rechthebbenden, het vervalsen van contracten met betalingen van royalties en nog wat aantijgingen meer. Ze zijn veroordeeld tot het betalen van meer dan twee miljoen euro schadevergoedingen en intresten, onder meer aan Moulinsart (voor financiële en morele schade), de rechthebbenden van Kuifje, de curator van het bedrijf LB Créations en aan Laurent Buob, de overnemer van Leblon-Delienne die door eerdere fraudegevallen van de twee voormalige eigenaars tot liquidatie van het bedrijf moest overgaan.

Op de koop toe kreeg Delienne één jaar gevangenisstraf met uitstel, Leblon kreeg zes maanden met uitstel. Delienne gaf toe dat hij werknemers omkocht en zich aan vervalsing bezondigde. Leblon was in shock bij het verlaten van de rechtbank in Dieppe. De twee gaan in beroep. Op 10 november komt de zaak opnieuw voor. Duizenden beeldjes zijn inmiddels in beslag genomen.


Eerste bundeling populaire webcomic Niet Nu Laura
01/09
TOP
Niet Nu Laura
In oktober publiceert Uitgeverij Vrijdag de tweede strip van Laura Janssens, Niet Nu Laura. Haar eerste album Hoger dan de Bergen, Dieper dan de Zee (over migratie), maakte ze samen met Laïla Kouba.

Niet Nu Laura is een eerste bundeling cartoons en illustraties die Laura voor haar populaire webcomic maakt. Je vindt haar werk ook terug op Facebook en Instagram waar ze respectievelijk meer dan 21.000 en 14.000 volgers heeft. Van de uitgever: "Laura tekent wat Instagram ons niet vertelt: geen loze spreuken of holle 'inspirational quotes', maar koude pizza op zondagochtend en kroketten, al dan niet gevuld! Het is een boek voor mensen die uitvluchten zoeken: het is oké om zo af en toe eens van 't paadje te gaan. Doe een keer zot."

Check haar werk hier. Wie niet op sociale media zit, zal moeten wachten tot oktober.


Lucky Luke-verzamelalbums bij Humo
01/09
TOP
Lucky Luke
Vanaf aanstaande dinsdag kan je bij Humo een verzamelalbum in hardcover van Lucky Luke kopen voor slechts 7,95 euro! In het eerste deel staan de verhalen Avonturen in het Westen, Rodeo, Arizona, Dick Digger's Goudmijn en Lucky Luke tegen Pat Poker. Deze verzamelactie loopt achttien weken. In deze reeks worden alle verhalen van tekenaar Morris gebundeld. Zoals vorige, gelijkaardige reeksen worden de albums op een iets kleiner formaat uitgegeven en staan er geen extra's in.

In het begin van zijn carrière heeft Morris trouwens tientallen covers geïllustreerd van Humoradio, de voorloper van Humo. Het weekblad werd toen nog uitgegeven door Dupuis, de eerste uitgever van Lucky Luke.


Drakenbloed loopt gewoon door
01/09
TOP
Drakenbloed 12Onlangs kondigden we voor oktober Drakenbloed deel 12 bij Silvester aan. Dit wordt dan toch niet het laatste deel van de reeks, maar gewoon het slot van de tweede cyclus. Een derde cyclus is al in de maak. Voor dat volgende avontuur over kapitein Hannibal Meriadec hoef je de vorige albums niet gelezen te hebben. Het wordt een compleet nieuw verhaal.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel