Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 19 januari:
Silvester in maart en april
• Het jaarprogramma van vzw Arcadia
Nero: De Totentrekkers in oorspronkelijke Vlaamse versie
Nominaties Stripschapprijzen 2018
Nominaties Grote Prijs van Angoulême
Rebelse jongeren in post-apocalyptische Green Class
Sisco komt terug
Denis Sire (65) overleden


Updates van 16 januari:

Heruitgave Suske en Wiske-kortverhalen
Nog een jaartje wachten op Undertaker 5
Gelekte cover van Blake en Mortimer: De Laatste Farao
StripKiosk 1 is klaar
De Rode Ridder 261 start feestjaar
Dangerous Liaisons - Hoe het Begon en Rosa naderen het einde
Robbedoes door Christian Durieux in 2021
Willy Lambil 60 jaar striptekenaar


Updates van 12 januari:

90 jaar Kuifje: een nieuw tijdschrift en hoop op een nieuw album
Teaserpagina voor Asterix 38 en 60 jaar Asterix
Demoniah maakt comeback in De Rode Ridder deel 262
Heruitgave en het slot van Jonas Fink verschijnt weldra bij Saga Uitgaven
Antoine Aubins Blake en Mortimer in 2020
Afscheid van Druuna
Promotekening Suske en Wiske-hommage wordt affichebeeld
Maankop integraal
Lanfeust Mag houdt ermee op, Eppo gaat tiende jaargang in
Jylland vervolgt
Laatste deel Aslak
Crisses Ishanti komt terug
Vervolg op De Vel van de Beer


Updates van 5 januari:

Een nieuwe Blueberry in 2019 door Christophe Blain en Joann Sfar
Milo Manara voorziet vervolg op Caravaggio over andere schilder
Recordjaar voor Belgisch Stripcentrum
Treinramp Buizingen duikt op in Amerikaanse Netflix-verfilming van Death Note
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2018: februari • maart • april • mei • juni • juliaugustusseptember • oktober • november • december
2019: januari
 
Silvester in maart en april
19/01
TOP
De Vliegenierster 2
Silvester herlanceert in april twee stripreeksen die tevoren bij Gorilla (een imprint van het vergane Strip2000) verschenen: de western De Daltons en de luchtvaartreeks De Vliegenierster. Van beide tweeluiken wordt deel 1 heruitgegeven en verschijnt tegelijk deel 2. Beide reeksen zullen in zowel softcover als hardcover verschijnen. Een kunstdruk op A3 krijg je er ook bij als je de pakketten van beide reeksen koopt.

De Vliegenierster is een samenwerking tussen Bruno Di Sano, François Walthéry en Étienne Borgers. Di Sano en Walthéry hebben nog samengewerkt aan albums van Een Echte Vrouw, Rubine en Natasja terwijl Borgers enkele verhalen van Natasja heeft geschreven. Deel 1 van De Vliegenierster, dat zich in 1935 afspeelt, verscheen onder de titel Nora Stalle bij Gorilla. Lees hier onze bespreking van deel 1. En hier is de samenvatting van deel 2: "Aangevallen door een troep Kazachse ruiters, worden Nora en Theo gevangengenomen en meegevoerd, ver weg van hun vliegtuig. Dankzij een interventie van de Russische luchtvaart lukt het de twee te ontsnappen. Een geïmproviseerde reparatie stelt de Simoun weer in staat om te vliegen. In Tasjkent wachten meer dan zeshonderdduizend mensen op onze twee helden, maar het gevaar is niet ver weg. Het weer slaat om, de concurrentie laat zich gelden. De luchtraid stoort, en mag niet afgemaakt worden."


De Daltons 1
De Daltons 2
Hier vind je onze bespreking van De Daltons deel 1 dat dus opnieuw wordt uitgegeven in softcover en hardcover. In deel 2 zit de volledige politiemacht van het land de Dalton-bende op de hielen. "De maanden gaan voorbij en de moeilijkheden van een leven op de vlucht creëren gewelddadige spanningen tussen de bendeleden."


De Daltons 1
De Daltons 2
Een nieuwe reeks, waarvan drie albums zullen uitkomen, is Brian Bones, Privédetective van Georges Van Linthout en Rodolphe. Oldtimers met veel chroom en het nostalgische tijdperk van de jaren 1950/1960 vragen expliciet je aandacht. De tekenstijl heeft wat weg van het werk van Jidéhem en Maurice Tillieux's Guus Slim. "Verenigde Staten, jaren 1950/1960. Bergson,
de baas van een verzekeringsmaatschappij, belt Bones voor een onderzoek. Een van zijn klanten was het slachtoffer van een afschuwelijk ongeluk. De auto is naar de knoppen en de bestuurder ligt in coma. De tragedie vond plaats op een stuk van Curtiss Road, een rustige en vrije weg. Zonder aanwijsbare redenen is de man de controle kwijtgeraakt over zijn auto, een Buick Roadmaster 52. In slaap gevallen achter het stuur? Misschien. Maar het is al de derde! De derde die achter het stuur in slaap is gevallen op precies dezelfde plek. Goed, het landschap is niet opzienbarend, maar om nu een dutje te gaan doen..."

Hoera, van de trilogie Nils verschijnt al snel deel 2 van de trilogie na dit eerste veelbelovende deel. "Volgens oude legendes bestaat er een tweede wereld voorbij de materiële. Een schimmenrijk bevolkt door schitterende wezens, de Elementalen zonder wie onze wereld niet kan bestaan. Toen de eens zo vruchtbare noordelijke gebieden veranderden in dorre woestijnen, kwamen de legendes over hen weer bovendrijven. Samen met zijn vader probeert Nils het mysterie op te helderen. Hij moet Yggdrasil vinden, de levensboom die de negen werelden met elkaar verbindt. Enkel zo kan hij de Elementalen redden. Zijn vriendin Alba trekt naar het koninkrijk Cyan om de vijand neer te slaan. De zoektocht zal zijn leven overhoophalen..."


Café Noir 2
detectives 4
In het vervolg van de "koffietrilogie" Café Noir reizen we weer naar Brazilië, maar verwacht je niet aan een vrolijke trip. "Albane komt aan op de Estrella-plantage in Brazilië. De plantage is nog aan het opkrabbelen na een brandstichting, en een heleboel Jacus, vogels die essentieel zijn voor de productie van hun grand cru, zijn vergiftigd. Wie kan hen zoiets hebben aangedaan? Een concurrerende producent? Het ontbossingsbedrijf waar Estrella zich heftig tegen verzet? Albane doet er alles aan om het uit te zoeken..."

Van de heerlijk spitsvondige, zevendelige detectivereeks Detective zijn we over enkele maanden toe aan deel 4. "Parijs, 1932. Het lijk van een vrouw wordt gevonden op de binnenplaats van het gebouw waar ze woont. Ze werd blijkbaar door het venster gegooid. De belangrijkste verdachte en ideale zondebok is een oude zwerver uit het district Quai des Orfèvres. Iets té ideaal naar de smaak van de beroemdste commissaris van datzelfde district. Deze zaak is even donker als bedwelmend en om ze op te lossen zal de commissaris zich in de mist van Parijs moeten verliezen. Of komen die walmen van zijn geliefde pijp?"


Marshal Bass 4
Het Wilde Westen 3
Marshal Bass was aangekondigd als een trilogie. Dat worden nu zes delen. Over deel 4 hadden we het al. Hier krijg je de officiële korte samenvatting: "Als infiltrant in de gevangenis staat adjunct-marshal River Bass oog in oog met zeshonderd uitgehongerde, wanhopige en woedende gevangenen. Hij zit niet samen met hen opgesloten, maar zij met hem... Washington 1876: kolonel Helena en het Afro-Amerikaanse congreslid Robert Little buigen zich over het lot van Boss Powell, een politicus die werd opgesloten wegens corruptie en als heer en meester zijn straf uitzit in de gevangenis van Yuma. En wie is beter geschikt om te infiltreren tussen de gevangenen en een einde te maken aan de praktijken van Powell, dan een marshal die niemand zal missen als hij verdwijnt?"

Van die andere western, Het Wilde Westen, verschijnt alweer het voorlaatste deel. "Na ternauwernood te zijn ontsnapt aan kapitein Lopeman en zijn IJzeren Brigade, leiden Shannon en Nathanaël, die nog steeds gezocht worden door premiejagers, een ondergedoken bestaan. Lopeman van zijn kant, is 'ingehuurd' voor een hachelijke missie: te achterhalen waarom het tracé van een nieuwe spoorlijn plotseling werd veranderd."


Uur U 13
Prins Valiant 32
Het door Igor Kordey getekende UUR U deel 13 is het vervolg op het tweeluik dat in het vorige album begon. "Nadat de Mongoolse ruiters van Dzjengis Khan het laatste christelijke leger hebben verslagen, heeft Europa zijn laatste hoop gevestigd op keizer Frederik II van Hohenstaufen, bijgenaamd 'Stupor Mundi': hij die de wereld versteld doet staan. Aan hem zendt Khan Ögedei, die Dzjengis opvolgde, drie afgezanten om de Vrede der Dapperen voor te stellen. Op de lange weg die Karakorum van Palermo scheidt, wachten onze drie ruiters vele gevaren. Allerlei verborgen machten verzetten zich tegen de plannen van de grote Khan en tegen een verbond tussen christenen en Mongolen."

De dubbele jaargangenbundelingen van het onverwoestbare Prins Valiant zijn inmiddels compleet. Van de afzonderlijke jaargangen op regulier formaat is Jaargang 1968 deel 32 van de reeks die 35 albums zal tellen. "Aleta moet orde op zaken gaan stellen in haar koninkrijk op de Neveleilanden. Onderweg daarnaartoe kan Valiant zijn vriend Gawain nog mooi even uit gevangenschap bevrijden. Prins Arn beleeft spannende avonturen als spion, terwijl Valiant de woeste ruiters van El Muluk bestrijdt. Vals jongste spruit, Galan, wil een krijger worden en we leren de stoere kapitein Helge Hakkon kennen."


De Daltons 1
De Daltons 2
In het vierde deel van het educatieve Er Was Eens... De Mens staan we stil in het Romeisne tijdperk, van het beleg van Alesia tot de ontwikkeling van de stad Rome en de spelen in het circus.

Goblins is een amusante gagreeks over lelijke figuurtjes die vaak bloedig aan hun einde komen. "Vuriger dan ooit, maar nog altijd even onhandig, nemen de Goblins het op tegen een taaiere vijand dan draken en barbaren samen: de winterkoude die voor blauwe billen zorgt! Wanneer de dorpschef vast komt te zitten in de tussenwereld, is het tijd om het ongelooflijke mysterie van de spontane verrijzenis van de Goblins te ontrafelen. Is er leven na de dood? Moet je het licht aan het einde van de tunnel volgen? Is grootvader echt op een lange reis vertrokken? Deel 3 van Goblins geeft wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op een hele hoop existentiële vragen!"


Sterrenwaas 3
Te Paard! 5
Sterrenwaas deel 3 is een parodie op Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi. De oorspronkelijke film wordt herverteld met nogal wat knipogen in een middeleeuwse setting.

Te Paard! deel 5: "Een nieuwe aflevering van de belevenissen van Cookie, Kobus, Flash en de anderen. Gegarandeerde volbloedhumor en avonturen die je laten hinniken van het lachen. Niets beter dan een wandeling om je hoeven lekker los te maken! En dit tochtje verloopt natuurlijk op de manier zoals je gewend bent van onze manegevrienden: vol verrassingen, grappen en grollen. Terwijl Flash als de bliksem gaat, is Spetter altijd aan de late kant en probeert Xanax zo goed en zo kwaad als het gaat zijn emoties te beheersen... Gelukkig is Jara er om iedereen keurig in het gareel te houden."

Silvester plant voor deze zomer ook een aantal verzamelboxen van korte reeksen die al zijn voltooid of waarvan in de volgende maanden de laatste delen zullen verschijnen. In de aankondigingsbrochure (download hier de pdf) kan je checken om welke reeksen het gaat en die je desgewenst al kan vooruitbestellen bij je stripspeciaalzaak.

(Bron: Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het jaarprogramma van vzw Arcadia
19/01
TOP
Dokter Zwitser
In 2019 geeft vzw Arcadia vier abums uit en komt zo aan nummer 50 in de collectie Arcadia Archief. Dat wordt een speciaal album waarmee het vijftigjarig bestaan van twee komische stripreeksen wordt gevierd. Zie verder in dit artikel.

Maar laten we chronologisch het jaar overlopen. In maart verschijnt het vervolg op én slot van de comeback van Dokter Zwitser met het album Het Koninkrijk der Katten. Van Marc Wasterlain zal dit jaar trouwens nog een overzichgtsexpo lopen in het Belgisch Stripcentrum. "Nadat de Vorks in een ultieme strijd het onderspit moeten delven voor de geallieerde troepen van de katten, beren en honden, lijkt de rust te zijn weergekeerd op de Kattenplaneet. Dokter Zwitser die zich klaar maakt om terug te keren naar de aarde, ziet zich door een technisch probleem aan de teletijdmachine genoodzaakt een maand langer door te brengen aan de zijde van zijn dierenvrienden. Geen man overboord, want dit geeft de brave dokter de kans de kroning van Ury bij te wonen. Voor het zover komt, zijn er echter nog enkele andere katten te geselen. Zo hebben de verraderlijke wolven het nog steeds op het leven van de kleine kat gemunt. Bovendien ziet niet iedereen aan het hof te wachten op de komst van de kattenprins, en alsof dat nog niet genoeg is, lijken de dagen van Ury als vrijgezel zo goed als zeker geteld. Gelukkig voor hem, is Dokter Zwitser altijd in de buurt, om alles mee in goede banen te leiden."


Sagen en Legenden
Dokter Geluk
"De Jacht is na De Pad het tweede album dat van de Luikse striptekenaar Marc-Renier onder de noemer Sagen en Legenden verschijnt. De originele Franstalige versie, La Traque, werd in 1988 door Les Editions du Miroir uitgegeven. De Jacht is getekend in de realistische stijl die Marc-Renier typeert, en die eveneens terug te vinden is in zijn andere albums en reeksen, zoals die van Jackson, IJzermasker of Black Hills. De Jacht herbergt vijf kortverhalen die zich afspelen tijdens de feodale middeleeuwen, een donkere periode uit de geschiedenis waarin boeren niet veel meer waren dan eigendom van hun leenheren, en bijgevolg dikwijls de speelbal van hun grillen. In het eerste verhaal, dat tevens de titel draagt van het album, maken we kennis met Ermance, een knappe boerendochter die het hoofd van haar heer op hol doet slaan. Zal ze zijn liefde beantwoorden of verkiest ze haar vrijheid boven een plaats aan diens zijde? Naast De Jacht vinden we met Het Beest, Mandragora, De Opgehangen Wolf en Een Jas van Veren vier verhalen terug die doordrongen zijn van mystiek en bijgeloof."

We hebben al Dokter Zwitser. Is er nog een dokter in de zaal? Jawel, Dokter Geluk is de vertaling van een reeks absurde kortverhalen die Turk (Robin Hoed, Leonardo, Clifton) en Clarke (Melisande, een reeks die ook al werd opgepikt door Arcadia) een poosje voor Le Lombard maakten. Tussen 2007 en 2009 verschenen drie albums in de inmiddels opgedoekte Franstalige versie van de humorcollectie Derde Graad. In juni verschijnt met Dokter Geluk Redt de Meubelen de eerste vertaling. "Hebt u een probleem en bent u op zoek naar professionele hulp? Dan is Dokter Geluk de geschikte man om u uit de nood te helpen... of toch niet? Het kleine manusje-van-alles met de dikke rode neus en donkere bril duikt te pas en te onpas op om de kleine en grote zorgen van de brave burger naar de vergetelheid te sturen. Zo probeert hij samen met zijn bevallige assistente, Audrey, pratende meubels een toontje lager te doen zingen, een inspiratieloze beeldhouwer opnieuw inspiratie te bezorgen, de duivel in hoogst eigen persoon de loef af te steken, of als creatieve stand-in een radeloze jockey aan een gedenkwaadige overwinning te helpen... Niets is de wouldbe-dokter te veel om (uiteraard tegen een kleine vergoeding) een glimlach te toveren op het gezicht van zijn divers cliënteel!"


Benjamin
De Musketiers
En dan komen we bij deel 50 in de collectie Arcadia Archief. Het toeval wil dat de reeksen Benjamin en De Musketiers, waarvan Arcadia al meerdere albums publiceerde, in 2019 allebei vijftig jaar jong zijn. Hachels Benjamin startte in 1969 in het weekblad Kuifje terwijl Mazel en Raoul Cauvin datzelfde jaar De Musketiers loslieten in Robbedoes. In één enkel album met twee covers worden kortverhalen van beide reeksen bij elkaar gebracht.

In Benjamin zet de interimaris ad interim "zijn eerste stappen in de reclamesector, maakt hij bouwwerven onveilig als overijverige veiligheidsadviseur, maakt hij het bont als verkoper van uit de kluiten gewassen rubberbootjes en mag hij aan den lijve ondervinden dat het geven van lezingen over dieren, niet van de poes is!"

Van De Musketiers koos Arcadia voor het kortere verhaal Het Vervloekte Woud om voor het eerst in abum uit te geven. De drie musketiers worden daarin "door de koning himself op missie gestuurd om zijn nicht, de Markiezin de Malpensy, veilig en wel door het vervloekte woud van Fontainebleu te loodsen. Om hun opdracht tot een goed einde te brengen, zullen de drie vrienden lijf en leden moeten riskeren om de bevallige deerne heelhuids bij de koning af te leveren."
(Bron: Arcadia vzw / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nero: De Totentrekkers in oorspronkelijke Vlaamse versie
19/01
TOP
Nero
Tussen 30 oktober 1971 en 12 januari 1972 verscheen het Nero-verhaal De Totentrekkers in De Standaard en Het Nieuwsblad. Voor de albumuitgave paste Standaard Uitgeverij de tekst aan omdat ze het te Vlaams vonden. In maart verschijnt dit verhaal bij Bonte met de oorspronkelijke tekst zoals die te lezen was in de krant. Het album zoals Marc Sleen het dus oorspronkelijk had bedoeld, verschijnt in zwart-wit. Dirk Stallaert tekende er een gloednieuwe cover voor. De oplage bedraagt vierhonderd exemplaren in softcover, 48 pagina's, tegen 14,95 euro.

De twaalf extra pagina's (in kleur) zijn samengesteld uit een uitgebreide versie van een artikel dat Yves Kerremans en Noël Slangen in Brabant Strip Magazine 212 publiceerden. Het gaat over het taalgebruik in Nero en de taalzuivering waarmee Marc Sleen te kampen had. Er volgt daarop ook een artikel over het schilderij van Jheronimus Bosch dat in De Totentrekkers voorkomt.
(Bron: Bonte / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nominaties Stripschapprijzen 2018
19/01
TOP
Stripschapprijzen
Het Stripschap maakte gisteren de nominaties bekend voor de Stripschapprijzen voor het beste album en beste jeugdalbum van 2018 door een Nederlandse of Vlaamse stripmaker. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats op De Stripdagen van 23 en 24 maart.

NOMINATIES ALBUM VAN HET JAAR
• Het Amusement (Brecht Evens)
• Cor Morelli - Open Dossiers 2: De Ballenjongen van God (Aloys Oosterwijk)
• De Hemingway Triatlon (Dirk-Jan Hoek)
• Hazes 2: Zweet (Ben Westervoorde + Jan Willem de Vries)
• Bloesems in de Herfst (Aimée de Jongh + Zidrou)

Stripschapprijzen
NOMINATIES JEUGDALBUM VAN HET JAAR
• Tijl 2: Een Ridderzaal zonder Ridders (Ron Schuijt)
• Kapitein Ansjovis 2: Over een Andere Boeg (Floris De Smedt)
• Lise op Monstereiland 2: Het Levende Land (Kristof Berte + Barcas)

Download hier het juryrapport als pdf!
(Bron :Het Stripschap / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nominaties Grote Prijs van Angoulême
19/01
TOP
Angoulême
Uit alle nominaties van in Frankrijk publicerende, stemgerechtigde stripmakers vloeiden de volgende drie namen voort die op 23 januari kans maken op de Grote Prijs van Angoulême, de belangrijkste stripprijs van Europa: Fransman Emmanuel Guibert, de Japanse Rumiko Takahashi en de Amerikaan Chris Ware. De 1.620 auteurs die hun nominaties doorstuurden, wordt nu gevraagd om een tweede keer te stemmen op een van deze drie kandidaten als opvolger voor Richard Corben.

Guibert (°1964) is de meermaals gelauwerde tekenaar van onder meer De Fotograaf en De Oorlog van Alan. Hij was vorig jaar al een finalist.

Takahashi (°1957) verkocht al meer dan tweehonderd miljoen strips. Haar grootste successen zijn Maison Ikkoku en Ranma 1/2 die van haar de koningin van de shônen manga (manga voor jongens) maakte. In het Nederlands raakten de eerste tien delen van InuYasha vertaald bij Kana. Haar werk werd verfilmd in meerdere animeseries die de mondiale bekendheid alleen maar vergrootten. Het maakte van haar ook een van de rijkste vrouwen ter wereld.

Chris Ware (°1967) munt dan weer uit door een stilistisch zeer herkenbare designstijl in een klare lijn die hij inzette voor inhoudelijk even straf werk: Jimmy Corrigan, Rusty Brown, Quimby the Mouse, Building Stories, de reeks Acme Novelty Library. Zowat elk boek van hem wint prijzen. Inmiddels staat de teller in de VS op 28 Harvey Awards en 22 Eisner Awards. Hij was al meermaals genomineerd voor de Grote Prijs van Angoulême, vorig jaar incluis.
(Bron : bdangouleme.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Rebelse jongeren in post-apocalyptische Green Class
19/01
TOP
Green Class 1
Deel 1 van Nils vonden we eind vorig jaar een zeer sterke, veelbelovende start van de nieuwe "ecologische saga" die in vertaling bij Silvester verschijnt. We waren niet alleen met dat oordeel. Het ijzer smeden terwijl het heet is, noemen we dat dan, want Silvester kondigt voor maart het vervolg van de trilogie aan (zie hierboven). En door een zeer gelukkig toeval start een maand later bij Le Lombard de vertaling van Green Class, eveneens geschreven door nieuwkomer Jérôme Hamon.

In Green Class komt een klasje Canadese jongeren terug van een schoolreis in de States. In de moerassen van Louisiana komen ze in een ware nachtmerrie terecht. Er is een mysterieus virus uitgebroken dat alle mensen beetje bij beetje verandert in angstwekkende, plantaardige monsters. Het leger nam de controle over het gebied. Het klasje wordt in quarantaine geplaatst, maar zes jongens en meisjes besluiten te ontsnappen. Ze moeten daarbij wel een van hen achterlaten. Het einde van de wereld of niet, ze blijven de baas over hun eigen lot...
(Bron:Ballon Media / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Sisco komt terug
19/01
TOP
Sisco
Vorig jaar lanceerde Le Lombard met enig succes de reeks The Regiment, over de voorgeschiedenis van de SAS. De twee albums van tekenaar Thomas Legrain en Vincent Brugeas belandden toen ook in de Vlaamse verkooptop-100 en de hardcovers raakten snel uitverkocht. Voor dit nieuwe avontuur zette Legrain, overigens de achterneef van Jijé, eventjes zijn andere reeks Sisco (ook zo'n verkooptopper) opzij. Intussen maakte Benec, de scenarist van Sisco, bekend dat Legrain eind maart aan een nieuw avontuur van de Franse veiligheidsagent begint. De verschijning van deel 11 is pas voor begin 2020.
(Bron:Benec/ BDgest.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Denis Sire (65) overleden
19/01
TOP
Denis Sire
Denis Sire
Denis SireOp 16 januari overleed de Franse tekenaar Denis Sire. In de jaren 1980 publiceerde hij de softerotische strips Duivelse Dreiging en Bois Willys waarin hij dweepte met de fifties. Hij tekende ook strips en illustraties voor het Franse blad Métal Hurlant. Eigenlijk liet hij zich pas werkelijk kennen als illustrator van voornamelijk tekeningen en schilderijen waarin motors, racewagens en pin-ups voorkomen. Die waren te zien in diverse publicaties (onder andere een artbook in de collectie Aire Libre (Vrije Vlucht) van Dupuis) en verkooptentoonstellingen. Denis Sire werd 65 jaar.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Denis Sire
Denis Sire
Denis Sire


Heruitgave Suske en Wiske-kortverhalen
16/01
TOP
Suske en Wiske
Vanaf maart verschijnen dit jaar tien kortere verhalen van Suske en Wiske in een nieuw jasje met gloednieuwe covers door Luc Morjaeu tegen 6,95 euro per album. De 10 albums verschijnen verspreid over het jaar en ze zullen beschikbaar zijn in elke stripspeciaalzaak. De distributie ligt in handen van Stribbel Strips.

De verhalen verschenen vroeger voor reclame- of promotiedoeleinden of in het Nederlandse TrosKompas waarin andere verhalen dan die uit de reguliere reeks verschenen. Volgend jaar gaat deze reeks heruitgaven gewoon verder met andere albums die in hun oorspronkelijke vorm niet allemaal meer beschikbaar zijn omdat ze bijvoorbeeld enkel als luxes verschenen. Nu zullen ook die albums dus te koop zijn aan een zeer democratische prijs.

De eerste tien verhalen zijn De Bloedbroeder, De Razende Rentmeester, Het Rinkelende Radarwerk, De Kokende Kei, Krimson Break, De Venijnige Vanger, De Treiterende Tien, De Koppige Kluizenaar, De Pronte Professor en De Guitige Gast.
(Bron: Luc Morjaeu / De Fameuze Fanclub / Stribbel Strips / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nog een jaartje wachten op Undertaker 5
16/01
TOP
Undertaker 5
Ralph Meyer is klaar met het schilderen van de cover van Undertaker deel 5. Je zal wel nog een tijdje moeten wachten op de verschijning van het album, want om commerciële redenen kiest Dargaud resoluut voor een verschijning in de eindejaarsperiode om mee te spelen in het peloton van de bestsellers.
(Bron: Ralph Meyer / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Gelekte cover van Blake en Mortimer: De Laatste Farao
16/01
TOP
Blake en Mortimer: De Laatste FaraoNevenstaande cover van Le Dernier Pharaon (De Laatste Farao), het in juni te verschijnen Blake en Mortimer-album door François Schuiten, Jaco van Dormael en Thomas Gunzig en ingekleurd door Laurent Durieux, is eigenlijk te vroeg gelekt op een Franse verkoopsite en circuleert inmiddels op het internet. Over de precieze inhoud, met een betere afbeelding van de cover, hebben we het later nog wel.
(Bron: BDgest.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


StripKiosk 1 is klaar
16/01
TOP
StripKiosk
Afhankelijk van de post belandt eind januari of begin februari het eerste nummer van het nieuwe stripinformatiemagazine StripKiosk bij abonnees in de brievenbus. Dit blad is een opvolger van Brabant Strip Magazine met enkele voormalige medewerkers bij de nieuwe redactie. 't Vlaams Stripcentrum is er de uitgever van. De inhoud bestaat uitsluitend uit artikelen, overzichten en achtergronden bij strips en stripreeksen uit de jaren 1920 tot 1980. In september 2018 verscheen een nulnummer dat de hoofdredacteuren Marc de Lint en Peter Van Hooydonck met ons deelden via deze pdf.

Jaarlijks moeten er drie nummers verschijnen. Als je abonnee wil worden, lees dan wat je moet doen op pagina 2 van de pdf van het proefnummer.
(Bron: StripKiosk / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Rode Ridder 261 start feestjaar
16/01
TOP
De Rode Ridder 261
Oei oei, hebben Johan en Allis zo snel een kroost verwekt? Toch niet, al blijkt uit onderstaande verhaalsamenvatting van het op 6 februari te verschijnen deel 261, Het Bloedkleed, nog niet waar die kinderen vandaan komen. Een middeleeuwse sweatshopsituatie ligt binnen de verwachtingen.

"Johan en Allis ontmoeten Khoja, een rijke tapijthandelaar die zijn zaakjes goed op orde lijkt te hebben. Maar de man heeft een opdracht aangenomen die hem de kop kan kosten. De schout bestelde een duur wandkleed om zijn bezoekers te verbluffen, maar het tapijt zal nooit op tijd af zijn. Een wanhopige Khoja en zijn zoon beramen een vreselijk plan waarbij ook Allis betrokken raakt."

De stripreeks viert in 2019 zijn zestigste verjaardag. Ook nog op 6 februari verschijnt deel 1 van de integrale reeks De Rode Ridder die dit jaar voorlopig beperkt blijft tot de eerste 36 albums. De comeback van Galaxa en Demoniah (zie onze recente update) geschiedt in deel 262, De Laatste Waarschuwing.

(Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dangerous Liaisons - Hoe het Begon en Rosa naderen het einde
16/01
TOP
Dangerous Liaisons - Hoe het Begon 2
Dangerous Liaisons - Hoe het Begon 2
Vrouwen aan de macht bij Glénat. Op 3 april en 3 mei verschijnen respectievelijk Dangerous Liaisons - Hoe het Begon deel 2 en Rosa deel 2 in het Nederlands. beide albums sluiten de tweeluiken af.

Het door Djief getekende en Stéphane Betbeder geschreven Dangerous Liaisons is het tweede prequelalbum op de meermaals verfilmde brievenroman van Pierre Choderlos de Laclos uit 1782. Na het verhaal over de jongere jaren van vrouwenversierder de Valmont (zie deel 1) focust deel 2 zich op het verleden van markiezin de Merteuil.

De Mannen is de titel van Rosa deel 2 door François Dermaut naar de roman van Bernard Olivier. Door gezondheidsperikelen bleef het vervolg op zich wachten. Waarover ging Rosa ook alweer? Hier vind je onze bespreking van deel 1.
(Bron: Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Robbedoes door Christian Durieux in 2021
16/01
TOP
Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
Hierboven zie je voorsmaakjes van Robbedoes door Christian Durieux, de tekenaar van onder meer Oscar en Eerlijke Lui. Er is nog geen aankondiging van wanneer het verschijnt, maar het is waarschijnlijk pas voor 2021. De Franse titel luidt Palace Hotel.

In zijn verhaal zijn Robbedoes én Kwabbernoot te zien als piccolo's in een soort Laurel and Hardy-bezetting. Ze gaan werken in een afgelegen, tot hotel omgevormd paleis op een eilandje in een meer. Het is dus afgesloten van de buitenwereld. Daar heeft een verbannen dictator zich teruggetrokken na het tekenen van een vredesverdrag om een oorlog in de Balkan te beëindigen. Frankrijk zit met hem verveeld, want het weet niet goed wat te doen met dat heerschap. Bovendien is hij ook op de hoogte van enkele lastige geheimen. Hem onderbrengen in het Palace Hotel leek de natie de beste oplossing. Michael Jackson is er alleszins ook even te gast.

Durieux speelde al meer dan vijfentwintig jaar met dit soort verhaal op één afgesloten locatie. Hij paste zijn idee aan voor Robbedoes en Kwabbernoot. Daarin dweept hij vormelijk ook met knipogen naar experimentele films van Alain Resnais, Jean-Luc Godard en het duo Straub-Huillet. Met andere woorden ook wat spek voor de bek van de meerwaardelezer.

By the way, Hanco Kolks Tulpen uit Istanboel, zou dan toch naar het Frans vertaald worden, maar wellicht niet vóór 2021.
(Bron: Christian Durieux / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Willy Lambil 60 jaar striptekenaar
16/01
TOP
Willy Lambil
Op 15 januari was het zestig jaar geleden dat Willy Lambil zijn eerste strip in het weekblad Robbedoes publiceerde, meer bepaald in nummer 1083 van 15 januari 1959. Hij publiceert nog steeds in Spirou (Robbedoes bestaat immers niet meer) zijn jaarlijkse verhaal van De Blauwbloezen. Gisteren inktte hij plaat 14 van De Blauwbloezen deel 63 dat eind dit jaar zal verschijnen. Daarnaast tekende hij ook Sandy en Hoppy en Arme Lampil dat tegenwoordig een voorbeeld is voor de stripjes van Heden Verse Vis door Charel Cambré en Marc Legendre.

De krasse knar is inmiddels 82 jaar en nog steeds kwiek genoeg om te blijven tekenen. Hij verzet zich weliswaar tegen een integrale uitgave van zijn albums van De Blauwbloezen omdat hij er nog steeds is en integrales voor hem een soort in memoriam-uitgaven zijn voor overleden stripmakers. Toch is het nu al bijna twee jaar dat hij elke maand, tijdens een maaltijd bij de Italiaan of de Griek, uitvoerig over zijn leven en werk, over zijn twijfels, angsten, vrienden, spijt en zijn passie, vertelt aan het Franse biografenkoppel Christelle en Bernard Pissavy-Yvernault (die nogal wat dossiers voor integrales hebben samengesteld). Dat zou in de eerste plaats een biografie, een mooi boek, moeten opleveren. En vroeg of laat vast wel een bron voor achtergronddossiers van De Blauwbloezen.
(Bron: Les Amis de Spirou / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be) — © foto: Dupuis


90 jaar Kuifje: een nieuw tijdschrift en hoop op een nieuw album
12/01
TOP
Kuifje in Congo
Dat Kuifje op 10 januari zijn negentigste verjaardag vierde was die dag all over the place in de media in binnen- en buitenland. Moulinsart liet naar aanleiding van dit evenement de oorspronkelijke versie van Kuifje in Congo uit 1931 inkleuren dat sinds 10 januari enkel digitaal beschikbaar is via Apple Store en Google Play. Het kleurenpalet is hetzelfde als de ingekleurde editie van Kuifje in het Land van de Sovjets waarvan in 2017 zo'n driehonderdduizend exemplaren verkocht raakten als papieren album. Toch verschijnt de vernieuwde Kuifje in Congo niet als album bij Casterman, al sluit Yves Février, directeur digitale media van Moulinsart, dat nog niet definitief uit. Benoît Mouchart, de uitgever van Casterman, gaf als een van de redenen op dat er een meningsverschil bestaat tussen Moulinsart en Casterman over een begeleidende disclaimer om de inhoud van het pertinent koloniaal en paternalistisch opgevatte verhaal te duiden en in de context van bijna een eeuw geleden te plaatsen. De erven van Hergé zijn niet gewonnen voor deze waarschuwing.

In de pers viel ook te lezen dat Mouchart aankondigde dat Peter Jackson en Steven Spielberg al nadenken over een tweede Kuifje-animatiefilm die in 2021 zou komen, gebaseerd op De Scepter van Ottokar en De Zaak Zonnebloem. Recent lazen wij echter een interview met Jackson waarin hij wel aangaf dat die film, geregisseerd door hemzelf, er zeker komt, maar dat men nog niet eens is begonnen met het script, laat staan de animatie. Dit kan dus nog wel een aantal jaar duren. Voorlopig blijft dit non-nieuws.

Kuifje mook

Wel concreet nieuws is de komst van een nieuw tijdschrift omtrent Kuifje dat enkel in het Frans zal verschijnen. Begin juni verschijnt het eerste nummer van de "mook" (magazine+book) Tintin, c'est l'aventure. Deze nieuwigheid is de vrucht van een samenwerking tussen Moulinsart, de Franse uitgeverij Prisma en het Franse foto- en reismagazine Géo. Elk nummer zal 150 pagina's tellen, tegen 15 euro per nummer, met artikels, portretten, interviews en reportages rond telkens één onderwerp dat Hergé dierbaar was en een blik werpt op de wereld van vandaag via Kuifje. De initiatiefnemers achter het nieuwe tijdschrift hopen hiermee Kuifje de eenentwintigste eeuw binnen te loodsen. Jaarlijks moeten er vier nummers verschijnen waarvoor telkens een gerenommeerde stripauteur zijn medewerking verleent met een speciaal voor het magazine gemaakt stripverhaal, geïnspireerd op de wereld van Kuifje zonder zonodig zelf een Kuifje-verhaal te maken. Bernard Yslaire (Samber, Frommeltje en Viola) is in het eerste nummer aanwezig met als thema de verovering van de ruimte en het album Raket naar de Maan.

Casterman-uitgever Mouchart liet zich op de persconferentie van afgelopen donderdag in Brussel ook verleiden door te zeggen dat hij nog steeds de hoop, de droom zelfs, koestert dat het door Hergé begonnen verhaal Kuifje en de Thermozero kan uitgegeven worden op een manier zoals Kuifje en de Alfa-kunst. Het werk aan dit verhaal dateert van eind jaren 1950 en begin jaren 1960, maar Hergé tekende er enkel de eerste acht pagina's van in potlood. Meer info over dit onafgewerkte verhaal kan je sinds vandaag lezen in onze weetjesrubriek. Voor alle duidelijkheid: er verschijnen al sinds begin jaren 2000 om de zoveel jaar wensen en uitspraken in de media zonder dat daar een greintje concrete resultaten uit volgen.
(Bron :Moulinsart / Le Parisien / Het Laatste Nieuws / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Teaserpagina voor Asterix 38 en 60 jaar Asterix
12/01
TOP
Asterix
Met bovenstaande gag blikken Didier Conrad en Jean-Yves Ferri al vooruit naar Asterix deel 38 dat op 24 oktober 2019 zal verschijnen. Na het vorige reisverhaal verlangt de traditie dat het volgende album zich weer in en rond het Gallische dorp afspeelt. Druïde Panoramix leidt in de gag in dat er een bekende Galliër naar het dorp komt, nog bekender dan Asterix en Obelix. En het gaat niet om Jimihendrix zoals een van zijn leerlingetjes opwerpt.

Asterix

In de eerste prent, zoals voorzien in het storyboard van Ferri, kloppen drie mysterieuze ruiters aan bij stamhoofd Heroïx. Verder dan de potloodtekeningen zit Conrad nog niet. Het album moet wel klaar zijn tegen 6 juni. Uit een eerder bericht onthielden we dat Albert Uderzo als supervisor het scenario halfweg het verhaal liet opnieuw schrijven omdat het een teveel aan gags ten koste van het verhaal bevatte. Ferri liet zelf nog optekenen dat de voorouders van de Galliërs het uitgangspunt zijn, zonder dat de personages goed en wel weten wie hun voorouders precies zijn.

Asterix

Het nieuwe Asterix-album komt uit in een verjaardagsjaar, want de reeks viert op 29 oktober zijn zestigste verjaardag, evenals het stripblad Pilote waarin Asterix voor het eerst verscheen (en andere stripreeksen zoals Blueberry, Roodbaard en Tanguy en Laverdure). 2019 staat dan ook bol van de evenementen, speciale uitgaven en verrassingen. Die zijn lang niet allemaal in ons taalgebied te verwachten. Voor een compleet overzicht verwijzen we je graag naar de exclusieve, mooie persmap die in het Nederlands enkel als digitaal bestand bestaat. Klik hier om de persmap als pdf te downloaden.

Een van de speciale strips is dus een hommagealbum met gastbijdragen van tientallen internationale striptekenaars. Samen met distributeur Van Ditmar heeft Stripspeciaalzaak.be bij de Franse uitgeverij gelobbyd of er ook bijdragen van Vlaamse en Nederlandse auteurs in konden komen. We mochten daaropvolgend enkele namen voordragen en nu is het wachten of onze voorgestelde tekenaars, die al op de hoogte zijn van hun eventuele medewerking, aan het werk kunnen gezet worden.

Behalve een luxe op groot formaat met heel wat bonuspagina's van deel 38 zullen er ook nog twee oudere albums uit de reeks als luxe verschijnen. Deze maand nog verschijnt De Galliër. Vlak voor de zomer verschijnt De Strijd der Stamhoofden in zo'n luxe-editie. De complete reeks zou in zo'n uitvoering moeten verschijnen met telkens het complete verhaal in zwart-wit, al dan niet met gescande originelen, en ook nog eens in kleur met een bijkomend making of-dossier. In 2018 verscheen enkel De Odyssee van Asterix, want De Galliër in dit jaar is eigenlijk een uitgestelde titel van vorig jaar. In 2017 verschenen De Odyssee van Asterix, Asterix en de Belgen en het toen nieuwe Asterix en de Race door de Laars.
(Bron: Les Editions Albert René / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Demoniah maakt comeback in De Rode Ridder deel 262
12/01
TOP
Demoniah
Dit jaar zien we niet alleen Galaxa terug in de reeks De Rode Ridder, maar ook duivelin Demoniah. Bovenstaande tekening is de ex libris die te vinden is in een van de zes dit jaar te verschijnen integrales met de eerste 36 verhalen. De andere prenten hieronder zijn fragmenten uit het album met haar comeback, deel 262, De Laatste Waarschuwing.

Demoniah
Demoniah

Net zoals Fabio Bono’s versie van Galaxa gebaseerd is op een actrice (de Italiaanse Sophia Loren), is ook zijn Demoniah geïnspireerd op de Amerikaanse actrice/fotomodel Barbara Leigh (geboren in 1946) die vooral in de seventies hot was. Ze had relaties met Steve McQueen en Elvis Presley. Ze speelde vooral mee in B-films en ze had wat eenmalige rolletjes in tv-series als Baretta, CHiPs en The Incredible Hulk. Ze werkte zeventien jaar voor Playboy en ze kent een cultaanhang dankzij haar covers voor het Vampirella-magazine over en rond stripheldin en vampier Vampirella waarvoor Barbara Leigh zich in een nauwelijks verhullende outfit hulde. Het is geweten dat Karel Biddeloo zelf ook comics las (en eruit kopieerde) en dat hij Vampirella beslist zelf ook kende.
(Bron: Fabio Bono / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Barbara Leigh
Barbara Leigh
Barbara Leigh
Barbara Leigh


Heruitgave en het slot van Jonas Fink verschijnt weldra bij Saga Uitgaven
12/01
TOP
Jonas Fink 1
Jonas Fink 2
In de jaren 1990 verschenen twee albums (van 52 en 96 pagina's) van Jonas Fink door Vittorio Giardino. Jonas is een jongen uit Praag toen de communisten achter het IJzeren Gordijn daar de plak zwaaiden en de eigen burgers nauwlettend in de gaten hielden. Jonas' vader werd gearresteerd en zijn moeder kan de eindjes niet aan elkaar knopen. De slimme jongen moet van school af om te gaan werken.

Meer dan een aanklacht tegen het regime leest het als een coming of age over nieuwe vriendschappen, ontgoochelingen, aanvaard worden, een ontluikende liefde en een gedwongen, plots afscheid. Voor het vervolg nam Giardino ruimschoots de tijd en trok hij zo'n 160 pagina's uit om te vertellen hoe het de inmiddels volwassen Jonas, zijn ouders en zijn jeugdliefde vergingen in het woelige jaar 1968 (na de Praagse Lente) terwijl uitgerangeerde agenten de veranderingen willen terugdraaien.

Jonas Fink luxeDit vervolg verscheen vorig jaar pas in diverse talen. Tegelijk verscheen een gebundelde editie van de eerste twee delen in een nieuwe uitvoering. Die gebundelde editie van deel 1 en 2 verschijnt in maart in het Nederlands als het nieuwe deel 1, Volksvijand, bij Saga Uitgaven. De uitgeverij publiceert het album op regulier formaat, in tegenstelling tot alle buitenlandse uitgaven die het op kleiner formaat uitgaven. Er zit ook een veertigtal extra pagina's in met een voorwoord en tientallen illustraties die lang niet allemaal in de buitenlandse uitgaven waren opgenomen en die Giardino speciaal voor de Nederlandstalige uitgave bij elkaar bracht. De vertaling van het slot van de reeks verschijnt als deel 2, De Boekhandelaar uit Praag, in april. Ook daar zit een twintigtal bonuspagina's in met een voorwoord vol anekdotes door Giardino. Beide albums tellen daardoor 184 pagina's.

Voor een beperkt publiek zal er in maart ook een luxe-integrale uitkomen van beide albums samen met linnen rug en gesigneerde ex-libris. Saga Uitgaven gaf een paar jaar geleden een integrale uit van Giardino's Fatale Vakanties die al een tijdje is uitverkocht.
(Bron: Saga Uitgaven / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Antoine Aubins Blake en Mortimer in 2020
12/01
TOP
Blake en Mortimer
Hierboven zie je een coverontwerp voor het Blake en Mortimer-avontuur Huit Heures à Berlin (Acht Uur in Berlijn) door Antoine Aubin en de nieuwe scenaristen Jean-Luc Fromental en José-Luis Bocquet, de scenaristen van het biografische De Avonturen van Hergé. Uitgever Yves Schlirf geeft aan dat het in 2020 zal verschijnen, dus het jaar na het slot van het tweeluik door Peter van Dongen, Teun Berserik en Yves Sente, maar Aubins maniakale detailzucht kennende zet hij daar toch al een vraagteken bij. Aubin tekende tevoren De Septimus-golf op scenario van Jean Dufaux.

Jean Dufaux had zijn bijdrage aan de reeks Blake en Mortimer altijd gezien als een trilogie. Door onenigheid met Aubin moest een nieuwe tekenaar gezocht worden voor het vervolg van De Septimus-golf. Inmiddels is nieuwkomer Christian Cailleaux begonnen aan dat album. Hij krijgt hiervoor de hulp van Etienne Schréder die al veel Blake en Mortimer-tekenaars uit de brand heeft geholpen om hun deadlines te halen.
(Bron: Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Afscheid van Druuna
12/01
TOP
Druuna 5
Dark Dragon Books gaf de voorbije jaren de complete reeks Druuna opnieuw uit in vier integrales met elk twee oude albums en het tekstloze, gloednieuwe, inleidende album Anima als deel 0. Toen werd al aangekondigd dat Serpieri aan een allerlaatste album van de post-apocalyptische, erotische sf-reeks werkte. Dat album is inmiddels aangekondigd bij het Franse Glénat, de vertaling van dit vijfde deel wordt in kwartaal 2 verwacht.

Het album sluit een beetje aan bij Serpieri's oorspronkelijke tekencarrière in het westerngenre (die door Dark Dragon Books ook zijn gebundeld), want de fraai gevormde heldin ontmoet in een mysterieuze wereld een indianenopperhoofd. Ze krijgen allebei te maken met een groep conquistadores. Druuna bevindt zich tussen twee vuren, maar hoe echt is die wereld en waarom is ze daar beland? Het album is verrijkt met een katern illustraties.
(Bron: Glénat / Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Promotekening Suske en Wiske-hommage wordt affichebeeld
12/01
TOP
Suske en Wiske
Bovenstaande promotietekening door Jean-Marc Krings doet ons al vooruitkijken naar eind dit jaar wanneer zijn Suske en Wiske-hommagealbum op scenario van Zidrou zal verschijnen. Volgens de tekenaar zal deze tekening ook gebruikt worden voor een promoposter bij de release van het album.
(Bron: Jean-Marc Krings / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Maankop integraal
12/01
TOP
Maankop integraal 1
De western Bouncer door François Boucq en Alejandro Jodorowsky is inmiddels genoegzaam bekend, getuige ook de herdrukken en integrale edities van de cyclussen. In april verschijnt een eerste van twee geplande integrales van hun vroegere samenwerking Maankop bij Le Lombard. Dit reeksje dateert al van de jaren 1990. Hier vind je een bespreking van de complete reeks uit ons archief toen deel 3 uitkwam in 2004.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Lanfeust Mag houdt ermee op, Eppo gaat tiende jaargang in
12/01
TOP
Lanfeust Mag
Lanfeust Mag
Papieren stripbladen komen en gaan. In dit geval melden we het heengaan van het maandelijkse Lanfeust Mag dat in 1998 voor het eerst verscheen. In februari verschijnt het laatste nummer met bijdragen van nogal wat tekenaars en scenaristen die sindsdien het mooie weer maakten bij de uitgeverijen Soleil en Delcourt. Het blad diende niet alleen als voorpublicatievehikel van zowat alle topstrips van Soleil-Delcourt, maar ook als laboratorium voor nieuwe strips. In huidige, veranderde tijden krijgen papieren magazines weliswaar geen cadeaus meer.

EppoEppo
daarentegen gaat dit jaar als wederopgestaan stripblad zijn tiende jaargang in en handhaaft zich aardig met een heel mooie oplage bij het beoogde publiek. In het eerste nummer van dit jaar, dat vorige week verscheen, blikken heel wat tekenaars en medewerkers terug op hun hoogtepunt. De merknaam Eppo is sinds kort het volledige eigendom van Uitgeverij L. Tevoren verscheen het onder licentie van eigenaar Sanoma.
(Bron: Christophe Arleston / Uitgeverij L / Eppo / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jylland vervolgt
12/01
TOP
Jylland 2
Het in 2018 verschenen Jylland deel 1 vonden we een veelbelovende start van een nieuwe Vikingreeks door de Poolse tekenaar Przemyslaw Klosin en de Vlaamse scenarist Bruno De Roover. Klosin deelde onlangs bovenstaande coverschets van deel 2 dat eerst nog in Eppo wordt voorgepubliceerd voor we het als album mogen verwachten. Lees hier onze bespreking van deel 1.
(Bron: Przemyslaw Klosin / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Laatste deel Aslak
12/01
TOP
Aslak 6
Begin april verschijnt alvast in het Frans het zesde en laatste deel van de fantasy/Vikingreeks Aslak. Hierboven zie je de cover. De vertaling van de reeks verschijnt bij Silvester.
(Bron: Delcourt / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Crisses Ishanti komt terug
12/01
TOP
Ishanti
Crisse brengt met inkleurder/tekenaar Fred Besson alsnog het vervolg uit van hun strip Ishanti over een Egyptische danseres. Deel 1 verscheen in 2005 (2007 in vertaling bij Silvester) en stond daarna genoteerd als een stopgezette reeks. Al wat Crisse er momenteel over te zeggen heeft, is dat bovenstaande schets een eerste tekening is als voorbereiding voor dat tweede deel en dat hij gelooft dat dit nieuws velen blij zal maken, inclusief Besson en hijzelf.
(Bron: Crisse / Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vervolg op De Vel van de Beer
12/01
TOP
De Vel van het Beer 2
Zeven jaar na deel 1 komt er een vervolg op de eigenzinnige misdaadstrip Het Vel van de Beer door Oriol Hernández en Zidrou. Deel 1 las nochtans als een one-shot. Fris je geheugen over dat eerste album op met onze bespreking van deel 1.
(Bron: Oriol Hernández / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een nieuwe Blueberry in 2019 door Christophe Blain en Joann Sfar
05/01
TOP
Blueberry
Vorig jaar werd de komst van een nieuwe Blueberry aangekondigd door Christophe Blain en Joann Sfar. Dat project gaat al even mee, Jean Giraud himself heeft het duo het voorstel gedaan. De strip, het eerste deel van een tweeluik, loopt inmiddels vertraging op omdat Blain een deel van het werk opnieuw heeft gedaan. Dit jaar nog moet de nieuwe Blueberry in de winkels liggen. Dat Blueberry niet zomaar uit de lucht komt gevallen voor Blain en Sfar en er enkele andere projecten rond Blueberry sluimerden, getuigen onderstaande voorbeelden en uitleg.

Christophe Blain is de auteur van Isaac de Piraat en de western Gus. Hij tekent het verhaal. Joann Sfar, bekend van De Kat van de Rabbijn, dweept al langer openlijk met klassieke stripreeksen en schrijft de twee Blueberry-albums. Sfar wou ooit met Emile Bravo een Blake en Mortimer-album maken. Sla er dit artikel maar eens op na. Blain en Sfar werkten al eerder samen aan Donjon Ochtendgloren en Socrate le Demi-chien. Op vraag van Casterman deed het duo ook een gooi naar de reeks Corto Maltese om die voort te zetten. Omdat het te sterk afweek van het origineel van Hugo Pratt vond hun voorstel geen weerklank. Lees er hier meer over.

Uitgeverij Dargaud benadrukte dat het niet om een officiële voortzetting van de reeks Blueberry gaat, maar om een hommageproject is zoals bijvoorbeeld Mathieu Bonhommes De Moordenaar van Lucky Luke. Joann Sfar vertelde eerder al uitvoerig over zijn band met Jean Giraud die nog een voorwoord heeft geschreven voor De Kat van de Rabbijn. Giraud nodigde Sfar en Blain eens uit in zijn atelier waar hij platen toonde van het Blueberry-verhaal waar hij toen aan werkte. Vervolgens stelde hij aan de twee auteurs voor om een Blueberry te maken. Hij uitte zelfs zijn wens om voor Blain te schrijven over een oudere Blueberry in de twintigste eeuw. Daarna volgden nog meer ontmoetingen waarbij het almaar bij het plannen van een samenwerking ging in plaats van het werkelijke uitvoeren van die plannen. Het leidde wel naar Blains eigen westernreeks Gus.

Na het misluke Corto Maltese-project bleef de zin om samen een avonturenverhaal te maken. Een verantwoordelijke bij Dargaud herinnerde zich nog de oude voornemens waarop het voorstel kwam om een Blueberry te maken. Dat wilden Blain en Sfar doen op voorwaarde dat ze noch Jean Giraud noch Jean-Michel Charlier zouden kopiëren en vrijuit mochten werken. Hij voegde er ook nog aan toe dat hij nog voor de doorstart van Blake en Mortimer door Ted Benoît en Jean Van Hamme werkte aan een Blake en Mortimer met tekenaar David B., gevolgd door het voorstel met Bravo, twéé filmprojecten rond Blake en Mortimer en ook nog een album met Mathieu Sapin. Dat laatste voorstel raakte goedgekeurd, maar tijdsgebrek nekte de ontwikkeling ervan.

En meer dan dertig jaar geleden heeft Sfar met Jose Luis Munuera (met wie hij Merlijn maakte) nog een voorstel uitgewerkt voor een album met Red Neck en McClure, de twee nevenpersonages uit Blueberry. Qua overnamevoorstellen bleef het daar niet bij. Sfar herinnerde zich ook nog een diner waar hij en Jacques Tardi het voorstel kregen om een Kuifje-album te maken. Goed wetend dat de erven Hergé het toch niet zouden toestaan, wilden ze het wel proberen, maar tegen het einde van het diner zeiden ze nee.

De rest van Sfars lange betoog was een verantwoording waarom en met welke intenties hij met Blain een Blueberry maakt. Hij sloot af met de uitspraak "we proberen de best mogelijke Blueberry te maken en we hopen dat u van het resultaat zult houden". In eerder vrijgegeven prenten is Blueberry als luitenant te herkennen uit de periode waarin hij met Jimmy McClure optrok.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Milo Manara voorziet vervolg op Caravaggio over andere schilder
05/01
TOP
BlueberryHet slot van het Caravaggio-tweeluik door Milo Manara verschijnt op 6 februari. Nu wil Manara zich eerst toeleggen op illustraties en een schetsboek over zijn zeiltochten op de Middellandse Zee langs Afrika. Een daaropvolgend stripproject is al min of meer uitgemaakt: een ander portret van een schilder, met name Artemisia Gentileschi die een navolgster was van... Caravaggio. Deze laatste zal opduiken in flashbacks. Ze was al eventjes te zien als kind in Caravaggio.

Manara ziet een ideaal vervolg in het leven van Artemisia. Op jonge leeftijd wordt ze verkracht door een collega van haar vader. Tijdens die verkrachting reageert haar vader niet. Ze verbrandt daarom alle bruggen met hem. Wanneer deze laatste veel later niet meer de krachten heeft om een opdracht in Londen af te werken, stuurt hij een bericht naar Artemisia in Italië met de smeekbede hem te komen helpen. Daar geeft ze gevolg aan. Intussen is ze een feministe avant la lettre geworden waarbij ze in haar schilderwerken onderwerpen aanpakt die tot dan gereserveerd werden voor mannen.
(Bron: Casamete / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Recordjaar voor Belgisch Stripcentrum
05/01
TOP
Belgisch Stripcentrum
Het Belgisch Stripcentrum beleefde in 2018 een recordjaar. We citeren hieronder uit het terechte jubelbericht.

"Met 232.167 bezoekers of een stijging van 14% werd 2018 het beste jaar ooit voor het Stripmuseum. Tegelijk laat het hiermee definitief de grote impact van de tragische aanslagen van Brussel — met 150.864 bezoekers of 30% bezoekers minder was 2016 een absoluut dieptepunt — achter zich. Een betere aanloop naar de viering van zijn dertigste verjaardag, met een feestweekend op 5 en 6 oktober 2019, is niet denkbaar.
(Bron: Belgisch Stripcentrum / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Stripproject rond schipbreuk Batavia
05/01
TOP
Batavia
Xavier Dorison, de scenarist van onder meer Undertaker en eventjes Thorgal, schrijft voor Thimothée Montaigne, de tekenaar van Het Vijfde Evangelie, Het Derde Testament - Julius en het volgende album van De Prins van de Nacht, een strip over de schipbreuk van de Batavia. Dat schip van de Verenigde Oostindische Compagnie ging in 1629 ten onder voor de Australische kust. Het album is nog niet voor meteen, ze beginnen er in 2019 pas aan.
(Bron: Casemate / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Treinramp Buizingen duikt op in Amerikaanse Netflix-verfilming van Death Note
05/01
TOP
Buizingen
Een Amerikaanse verfilming van de Japanse mangareeks Death Note (die ook in het Nederlands verscheen bij Kana) is te bekijken op Netflix. Daarin komen beelden voor van de treinramp in Buizingen in 2010 en dat vinden de NMBS en de nabestaanden van de verongelukte treinreizigers niet tof. Check deze reportage waar je ook het nieuwsitem van de VRT kunt bekijken.
(Bron: vrt.be/vrtnws / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips