Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 18 augustus:

Nieuwe teams voor Tristan
Nog wat wachten op Blacksad
't Vlaams Stripcentrum gaat verder met Collectie Fenix
Viermaal Patrick Cornelis
Stripmuur De Kiekeboes in Middelkerke
Integrale voor de tandem Tardi-Manchette
Een vervolg op Altijd Ergens Oorlog
Voorlaatste deel De Arabier van de Toekomst
Heinz-tekenfilm eind 2018 in de zalen
Collector's box voor Guust-tekenfilmserie
Mausart, Gradimir Smudja's versie van Mozart

AANVULLING: de verklaring van Marvano voor zijn afscheid uit het stripvak

Updates van 11 augustus:

Bonneville 2, Marvano's laatste strip
Kortere cyclussen van XIII vanaf 2019
Dirk Stallaert tekent K3, Steve Van Bael tekent Nachtwacht
Thorgal 36 en Kriss van Valnor 8 komen eraan
Een nieuwe De Klaagzang van de Verloren Gewesten begin 2019
Largo Winch als encyclopedie
Een ruraal liefdesverhaal door Pascal Rabaté

Updates van 8 augustus:

Nieuwe tekenaar voor Asterix (voor een eenmalige uitgave)
Een historische hond in De Blauwbloezen 62
Pieter Aspe en Marec starten stripreeks
Wat na Enrico Marini's Batman-tweeluik?
Paul Panter 2 verschijnt in december
Natasja integraal ook als luxe-editie
 
Updates van 4 augustus:

Stripspeciaalzaak.be eindelijk op Facebook
Brecht Evens wenst je Het Amusement
13 kortverhalen in Tom Boudens Kroepie & Boelie Boemboem
Hoempa Pa integraal
Jeremiah en Kurdy verliezen hun motors in Jeremiah 36

Updates van 1 augustus:

Dick Matena verstript Simon Carmiggelts cursiefjes
Slot van Zwarte Zorya komt eraan
Biografie in beelden van Peyo bij DAniël Maghen
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2017: septemberoktober • november • december
2018: januari • februari • maart • april • mei • juni • juli augustus
 
Nieuwe teams voor Tristan
18/08
TOP
Tristan 17
Deze maand is het precies veertig jaar geleden dat Tristan (toen nog Xan genoemd) voor het eerst in het weekblad Kuifje avonturen beleefde. Inmiddels telt de reeks van Jacques Martin samen met Alex en Lefranc nog steeds mee in de verkooplijsten. Dit najaar verschijnt er een album van Tristan. Deel 17 is opnieuw getekend door de oorspronkelijke tekenaar Jean Pleyers op scenario van nieuwkomer Néjib, een Tunesiër (echte naam Néjib Belhadj Kacem) die tegenwoordig artistiek directeur bij uitgeverij Casterman is. Hij heeft zelf enkele niet-vertaalde strips op zijn palmares waarvan Stupor Mundi enkele nominaties en prijzen bij elkaar scharrelde. Hij is ook de auteur van een strip over de muzikale beginjaren van David Bowie.

Op bovenstaande coverillustratie (de titel is inmiddels veranderd naar Le Procès de Gilles de Rais = Het Proces Gilles de Rais) is Gilles de Rais te herkennen. Deze historische edelman — en eventjes de rijkste man van Europa — moest zich in 1440 effectief voor het gerechtshof verantwoorden voor 49 wandaden waarvoor hij werd beschuldigd: van duivelse praktijken over sodomie tot een reeks kindermoorden. Hij kreeg de bijnaam Blauwbaard en Jacques Martin maakte er een vast nevenpersonage van naast Tristan, hoewel zijn rol na verloop van tijd uitdoofde. Dit album verschijnt alleen in het Frans ook in een luxe-editie in zwart-wit met een extra katern om even stil te staan bij de veertigste verjaardag van de reeks.

TristanOndertussen werkt Nederlander Paul Teng aan een daaropvolgend album van Tristan dat volgend jaar verschijnt. Ook hier vervoegt een nieuwkomer de gelederen als scenarist, al is ze al wel vertrouwd met het universum van Jacques Martin dankzij haar werk voor Alex Senator. We bedoelen natuurlijk Valérie Mangin. Toen ze gevraagd werd voor de schrijfopdracht, stelde ze als voorwaarde dat het verhaal zich in haar thuisplaats Bayeux mocht afspelen. En dat mocht.


Alex, Jacques Martin en Lefranc
Over een nieuwe Alex door ook alweer andere auteurs (Giorgio Albertini + David B.) en de start van de spin-off over Alex' jeugd hadden we het al meermaals, zie ook dit bericht. Van 14 september 2018 tot 6 januari 2019 loopt in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis de expo De Kunst van Jacques Martin naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van Alex. Zie ook deze pagina voor alle praktische info. De catalogus die bij deze expo hoort, zal nog in vertaling verschijnen. In 2019 verschijnt trouwens een monografie over Jacques Martin door Patrick Gaumer, de journalist die ook al een vertaalde monografie over Grzegorz Rosinski schreef en van wie nog monografiën over William Vance en André Juillard zijn te verwachten.

In mei verscheen Lefranc 29: De Chaostheorie door Régric en Roger Seiter. Deel 30 verschijnt in 2019 en is het werk van Christophe Alvès en François Corteggiani. De titel van hun verhaal luidt Nom de Code Lune Rouge (Codenaam Rode Maan) en daarin gaat het over de ruimtevaart. Een fragment van dat album zie je hieronder.

Lefranc 30


Nog wat wachten op Blacksad
18/08
TOP
Blacksad
Jeroen Van Hoorebeke is een naar San Francisco uitgeweken Belg waar hij als character designer meewerkt aan diverse games. Voor de fun zette hij Blacksad om naar een 3D-voorstelling die je hierboven als een geanimeer filmpje kan zien. Check hier andere beelden van zijn Blacksad
.
Op een nieuw album van Blacksad is het nog wachten tot de tweede helft van 2019. En zelfs dat is nog onder voorbehoud. Dat volgende verhaal is het eerste deel van een tweeluik waarin John Blacksad na zijn vele omzwervingen in de vorige albums vooreerst terugkeert naar New York. Het wordt opnieuw een detective noirstrip. Toch blijft Blacksad zijn geluk najagen. We weten al dat Natalia zijn grote liefde was tot Alma Mayer in deel 3 haar opwachting maakte. Scenarist Juan Díaz Canales vertelde enkele jaren geleden dat zij vroeg of laat terug in het leven van de zwarte kater komt. We weten sinds deel 5 ook dat Blacksad een zus heeft met een echtgenoot en kind, dat hij verschrikkelijke situaties meemaakte in Europa (door de Tweede Wereldoorlog?) en dat zijn vader nog leeft, maar niets meer van zich laat horen. Een aantal van deze gegevens wordt uitgewerkt in het tweeluik.


't Vlaams Stripcentrum gaat verder met Collectie Fenix
18/08
TOP
Collectie Fenix
Collectie Fenix
Eerder dit jaar stopte Brabant Strip vzw ermee en haalde bijgevolg de stekker uit het almaar onregelmatiger verschijnende stripinformatieblad Brabant Strip Magazine en de winstgevende Collectie Fenix. In die collectie verschenen niet eerder in album verschenen verhalen of gags van voornamelijk Vlaamse striptekenaars zoals Willy Vandersteen, Marc Sleen, Bob De Moor, Rik Clément, Bob Mau en anderen.

Omdat er nog veel plannen waren voor nieuwe albums in de collectie en omdat sommige reeksen nog niet voltooid waren om compleetheid na te streven, nam een andere vzw, 't Vlaams Stripcentrum, het initiatief om Collectie Fenix voort te zetten. Enkele voormalige medewerkers van Brabant Strip, onder wie Etienne Hauwaerts die zelf een stripuitgeverij runt, zetten voortaan hun activiteiten verder en daar ga jij als lezer/verzamelaar geen verschil in merken. De volgende albums zullen er namelijk precies hetzelfde uitzien als de vorige, op hetzelfde formaat en papier. Ook de winkelprijs van 10 euro blijft hetzelfde. Er blijft ook een intekenprijs bestaan van 8 euro, maar nu verloopt dat via 't Vlaams Stripcentrum waar intekenaars lid van moeten worden. In alle andere stripspeciaalzaken zullen de albums uiteraard als vanouds te verkrijgen of te bestellen zijn.

Dit jaar nog verschijnen twee albums in oktober, de nummers 132 en 133. De Bende van Black-C is een verhaal van Hurey dat in 1964 in Ons Volkske verscheen. De Vermiste Spion is een van de resterende verhalen van Dees Dubbel en Cesar dat nog niet in album verscheen. In 2019 zal de collectie met minstens vier albums uitgebreid worden. Van drie ervan kan je hieronder al covers zien. Het gaat om De Ontdekkingsreizigers! van Gray en twee albums van Rik Clément: De Vliegende Fles van Dees Dubbel en Cesar en Het Verloren Testament van De Musketiers. Zelfs voor het honderdvijftigste album in de Collectie Fenix zijn al concrete plannen.

Naast dit alles heeft 't Vlaams Stripcentrum nog andere plannen, maar daar zullen we over een paar maanden op terugkomen.


Viermaal Patrick Cornelis
18/08
TOP
Virus 3
De Huivering 1
Verbonden Zielen
Mortinfernum
In september en oktober verschijnen maar liefst vier albums van de Vlaamse tekenaar Patrick Cornelis die in 2016 debuteerde met de occulte zombiereeks Virus. Virus is inmiddels aan zijn derde deel toe. Op hetzelfde formaat verschijnt ook de bundel De Huivering met vijf horrorkortverhalen waarvan er vier zijn geschreven door Tom Thys.

Iets helemaal nieuw is de fantasystrip Verbonden Zielen, op scenario van Olivier Vachey, waarin twee voormalige huurlingen het opnemen tegen een sterke tegenstander om het voortbestaan van het eiland waarop ze allemaal leven. Die tegenstander riep enkele kwalijke plagen uit over het eiland. De zus van een krijgster werd door zo'n plaag getroffen en zij vervoegt de twee krijgers op hun gevaarlijke pad. Voor de inkleuring kreeg Patrick hulp van onze landgenoot Shirow Di Rosso. En het ziet er allemaal overtuigend uit.

Nummertje vier is Mortinfernum die Patrick in samenwerking met de Waalse tekenaar Alain Poncelet maakte. In feite is het meer een artbook met verschillende hoofdstukken waarin ook korte stripverhalen een plaats kregen.

Al deze uitgaven worden voortaan verdeeld door Microbe.


Stripmuur De Kiekeboes in Middelkerke
18/08
TOP
De Kiekeboes
Sinds kort is de kustgemeente Westende (Middelkerke) een stripmuur rijker. Op een particuliere gevel langs een populaire wandel- en fietsroute prijkt in de Duinenlaan nummer 58 voortaan de familie Kiekeboe. De "rare" vorm die uit het blikje van Marcel Kiekeboe ontsnapt, is een knipoog van Merho naar het kunstwerk Olnetop van Nick Ervinck dat in de buurt van de stripmuur te zien is. Hetzelfde kunstwerk duikt ook op in het Jommeke-album Missie Middelkerke. De ernstig verloederde stripmuur van De Kiekeboes in Brussel aan het verkommerde Amerikaans Theater krijgt trouwens een nieuwe bestemming.

Eind september huldigt Middelkerke een nieuwe gevel in met Suske en Wiske naar een ontwerp van Luc Morjaeu. Eerder al zette de kustgemeente in op een hele sliert beeldhouwwerken van allerhande stripfiguren, fiets- en wandelroutes, een echte versie van Jommekes Straalvogel, het gekende stripfestival dat er jaarlijks doorgaat en muurgevels van Hanco Kolks Robbedoes en Kwabbernoot, Nero en Lucky Luke.
© foto: Raymond Lagae


Integrale voor de tandem Tardi-Manchette
18/08
TOP
Manchette - Tardi integraal
De liefhebbers van Jacques Tardi (Isabelle Avondrood, Nestor Burma, Loopgravenoorlog) worden dit najaar dubbel verwend. Ten eerste is deel 3 van de verstripte dagboeken van zijn vader, die als Frans soldaat krijgsgevangene was in Duitsland, op komst bij Casterman.

En in een keiharde hardcover van 360 pagina's worden zijn verstrippingen van Jean-Patrick Manchettes misdaadromans gebundeld door Scratch Books. In die bundel staan de verhalen Griffu, Kleine West Coast Blues, De Sluipschutter en Gek op Moorden. Een paar ervan zijn al een tijd uitverkocht. Als bonus staan voorheen ongepubliceerde pagina's van Fatale en Nada in de integrale, een bewerking die Tardi nooit heeft afgewerkt.

O ja, de integrale verschijnt in een regulier formaat van 22 x 29 centimeter en niet op een geeforceerd graphic novelformaat. Deze integrale zal 29,90 euro kosten.


Een vervolg op Altijd Ergens Oorlog
18/08
TOP
Altijd Ergens Oorlog 2
In het West-Vlaamse Roeselare zijn ze nog lang niet klaar met de herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog. Begin oktober verschijnt deel 2 van Altijd Ergens Oorlog waarvan deel 1 in 2017 verscheen. Deel 2 strip verschijnt niet toevallig op dat moment, want op 14 oktober 1918 werd Roeselare bevrijd. Hoofrolspeelster Marie is een fictief personage, maar de oorlogsellende die ze moest doorstaan is gebaseerd op historische feiten. Tekenaar Jimmy Hostens, afkomstig van Roeselare: "Het dagboek van Marie gaat verder, maar wordt steeds grimmiger".

Na amper één week was de eerste druk van deel 1, dat vooreerst in Roeselare goed werd ontvangen, uitverkocht. Het werd snel herdrukt. Onze bespreking van deel 1 kan je hier nog eens lezen.


Voorlaatste deel De Arabier van de Toekomst
18/08
TOP
De Arabier van de Toekomst
In november verwachten we bij uitgeverij De Geus de vertaling van De Arabier van de Toekomst deel 4. Het is Riad Sattoufs voorlaatste terugblik op zijn kindertijd in Libië en Syrië. Hij is de zoon van een Franse moeder en een Syrische vader die de perfecte Arabier wil zijn en zijn gezin meesleept naar het Midden-Oosten. In deel 4 is Riad tien jaar. Overal probeert de jongen te aarden, maar waar hoort hij werkelijk thuis?

Van de eerste drie delen zijn al meer dan één miljoen exemplaren verkocht in twintig talen. Het is verkrijgbaar in onder meer het Frans en Nederlands, Duits, Engels, Braziliaans, Koreaans, Fins, Noors, Zweeds, Spaans en Catalaans, Italiaans, Pools, Kroatisch, Grieks, Russisch, Sloveens en ook in de VS.


Heinz-tekenfilm eind 2018 in de zalen
18/08
TOP
In mei verscheen nog de vijfde en laatste integrale met àlle Heinz-stroken in kleur. Heinz' liedje is nog niet uitgezongen, want eind 2018 is hij in de bioscoop te zien in een heuse animatiefilm. Het is een Nederlands-Belgische co-productie.

De officiële uitleg, ook hier te lezen: "Heinz gaat problemen liefst uit de weg. Hij is bepaald geen actieheld. Maar als zijn zoontje Kleine Bever wordt ontvoerd, komt hij uit zijn luie stoel. Van het een komt het ander en uiteindelijk redt Heinz, met forse tegenzin en meer geluk dan wijsheid, de hele wereld van de ondergang.

De lange animatiefilm HEINZ is gebaseerd op de bekende prettig-gestoorde gag-strips over de nukkige kater Heinz, van tekenaars René Windig en Eddie de Jong. Heinz blijft Heinz, maar in de film raakt hij tegen wil en dank verzeild in een clusterfuck van formaat voor gevorderden. Scenarist en regisseur Piet Kroon heeft veel bekende figuren en elementen uit de strips verwerkt in het script. Boskabouters, huis-aan-huis-verkopers, boze heksen: je kunt het zo gek niet bedenken of Heinz en zijn vrienden hebben ermee te stellen. Het meest nog met Zak, een grootheidswaanzinnige superklojo, waar Heinz in een ontknoping die zijn weerga niet kent de ultieme strijd mee aanbindt.

HEINZ is niet voor kleine kinderen. Het wordt een onvergelijkbare animatiefilm voor iedereen die houdt van humor met een staart. KOMT DAT ZIEN! Eind 2018 in de bioscoop. Ruim voor die tijd vertoont Heinz zich uitgebreid op de sociale media. Check him out op Facebook, Twitter en Instagram!"


Collector's box voor Guust-tekenfilmserie
18/08
TOP
Guust
Voer voor verzamelaars. Op 2 november verschijnt bij Dupuis en alleen in het Frans een gelimiteerde box van Guust Flater met daarin een beeldje van Guust (11x18cm in hars), alle achtenzeventig afleveringen van een tekenfilmreeks van enkele jaren geleden op zes dvd's (samen goed voor negen uur) en het speciale album Le Gaston Animé (344 pagina's) met daarin alle gags van Franquin die als basis dienden voor de tekenfilms. Prijs: 149,99 euro.Mausart, Gradimir Smudja's versie van Mozart
18/08
TOP
Mausart
Van de Servische striptekenaar/schilder Gradimir Smudja gaf uitgeverij Silvester al heel wat strips uit, van Het Kunstbordeel en Vincent en Van Gogh tot zijn laatste productie Op Tijdreis door de Schilderkunst. Zijn volgende strip heet Mausart — naar Mozart — met dieren in de hoofdrol. Eind september verschijnt het album in het Frans bij Delcourt. Het is bestemd voor de jeugd, op scenario van Thierry Joor.

Mausart woont in de piano van de wolf Salieri, de officiële componist van het hof. Wanneer de koning en koningin uit de piano van een afwezige Salieri een door Mausart gespeelde melodie horen, vraagt de koning Salieri met eenzelfde muziek op te treden tijdens de verjaardag van de koningin. Om de schijn op te houden, dwingt Salieri het muisje in zijn plaats te spelen zonder zich te laten opmerken.


Bonneville 2, Marvano's laatste strip
11/08
TOP
Bonneville 2
Bonneville 2
Bonneville 2
Bonneville 2
Hierboven zie je de volledige coverillustratie en drie previewpagina's van Bonneville 2: 1968. Klik erop voor een grotere weergave. Het album verschijnt op 3 oktober bij Dargaud. Daarna zit het erop. Niet alleen voor het tweeluik over het verbreken van snelheidsrecords met op de achtergrond belangrijke wendingen in de geschiedenis, maar ook voor Marvano zelf. De auteur bevestigde ons recent nogmaals zijn beslissing om het tekenen en schrijven van strips voor bekeken te houden. Een verklaring voor deze beslissing vind je onderaan dit artikel.

De vijfenzestigjarige auteur kan terugkijken op een imposante carrière met sf-hoogvliegers als De Eeuwige Oorlog, Een Nieuw Begin en Dallas Barr. Daarna groef hij met overgave in de naoorlogse geschiedenis van de vorige eeuw in Berlijn, Grand Prix en De Joodse Brigade om uiteindelijk met Bonneville (lees hier een bespreking van deel 1) zijn fascinatie voor de racesport en zijn kijk op historische gebeurtenissen te combineren.

Met een grote regelmaat wordt Marvano's werk vertaald, gebundeld en gepubliceerd in albums of stripbladen in het buitenland, van de Verenigde Staten tot voormalige Oostbloklanden toe. Hij is al vele jaren een van de meest vertaalde Vlaamse stripauteurs. Dat wordt weleens vergeten. Enkele jaren geleden kreeg hij nog het aanbod om eventueel het vervolg — met de Franse titel Par Horus, Demeure — op Jean Dufaux's Blake en Mortimer-verhaal De Septimus Golf te tekenen. Hij was ook betrokken bij een spin-offproject rond een bekende stripheld dat hij zou tekenen en schrijven. In beide gevallen ging het project niet door, de spin-off omwille van een veel te lage vergoeding.

In juli kreeg hij nog de eer om de cover te illustreren van FORMULE 1 Special: Het Reizende Wereldcircus. Het is de eerste getekende cover van een uitgave van het gespecialiseerde magazine FORMULE 1 in bijna een kwarteeuw. In de Spa Special van hetzelfde magazine staat volgende week een interview met Marvano door Noël Ummels over zijn liefde voor de wagensport. Marvano leverde voor dat nummer ook illustraties voor een zelf geschreven artikel over de Grand Prix van België in 1968, de voorlaatste race op het oude circuit waar de toen vijftienjarige Marvano aanwezig was.
Aanvulling 18 augustus: de verklaring van Marvano
We waren je eigenlijk nog een uitleg verschuldigd over het waarom van Marvano's afscheid. Die onverbloemde verklaring, waarbij de stripmaker allerminst een blad voor de mond neemt, kan je hieronder lezen. Het sluit her en der aan bij een almaar groeiende onmin bij vooral Franse tekenaars en scenaristen over nogal wat pijnpunten bij uitgeverijen (lage vergoedingen en auteursrechten, gebrek aan respect), de overheid (verhoogde sociale lasten die een nog grotere druk leggen op hun professionele bestaan), stripfestivals (gewenste vergoedingen om te signeren), enzovoort. In open brieven, berichten op sociale media en vergaderingen uiten velen een wens of opperen het idee zich sterker te verenigen om tal van problemen in het stripmilieu aan te kaarten en er oplossingen voor aan te reiken.

Marvano: "Wat ik beu ben, is de heersende mentaliteit in de uitgeverswereld. Iedereen lijkt het perfect normaal te vinden dat in die wereld iedereen goed zijn brood kan verdienen, behalve de auteurs (abstractie gemaakt van een handvol bestsellers).

Dat is zeer frappant in de stripuitgeverswereld, maar het is een algemeen fenomeen in de uitgeverswereld at large. Zie in dat verband bijvoorbeeld Philip Pullman en Harlan Ellison. Uitgevers weigeren botweg de auteurs een eerlijk, redelijk deel van de koek te geven.

Ze worden daarin aangemoedigd door het feit dat er dozijnen nitwits staan aan te schuiven die desnoods geld zouden willen bijleggen om toch maar uitgegeven te worden. Of die onder de prijs kunnen werken omdat ze gesubsidieerd worden. De amateurs hebben de boel naar de kloten geholpen voor de professionals.

Plus: ik heb er altijd alleen voorgestaan. Er was hier nooit een tweede salaris om op terug te vallen, zoals in veruit de meeste gevallen. Neem de kostwinnende partner (meestal de echtgenote) weg, en opeens zal 80% of meer van de 'stripauteurs' spoorloos verdwijnen. Dan is in één moeite ook de overproductie opgelost."


Kortere cyclussen van XIII vanaf 2019
11/08
TOP
XIII
Eind dit jaar loopt de reeks XIII Mystery ten einde. Dargaud zou wel graag een vervolg willen met albums over andere nevenpersonages uit de reeks XIII, maar Jean Van Hamme verzet zich daar vooralsnog tegen. Hij is zelf de scenarist van het laatste deel en superviseerde de scenario's van de twaalf andere scenaristen. Vaak dienden ze hun huiswerk opnieuw te doen en andere scenaristen vielen, zoals Stephen Desberg, naast de boot.

Volgend jaar komt alleszins wel de hoofdreeks XIII terug met deel 25. Hierboven zie je een van de platen uit het nieuwe verhaal door tekenaar Iouri Jigounov en scenarist Yves Sente. Deze laatste kiest voortaan voor kortere cyclussen van telkens maximum twee of drie albums waarbij je dus niet jarenlang moet wachten tot je het einde kan lezen.


Dirk Stallaert tekent K3, Steve Van Bael tekent Nachtwacht
11/08
TOP
K3Tussen 1999 en 2010 zijn er negentien strips verschenen van K3, twee ervan door Charel Cambré. In november is er bij Standaard Uitgeverij een gloednieuw album te verwachten met de nieuwe K3'tjes en met Jacques Vermeire als nevenpersonage. De tekenaar van het album K3 Roller Disco is Dirk Stallaert (Nino, Nero, Mieleke Melleke Mol). Onder deze titel wordt ook een tv-reeks voor VTM voorbereid. De scenarist van de nieuwe strips is Bruno de Roover. Hij heeft nog als tekenaar gewerkt voor Studio 100 en maakte later zelf de gagreeks Café Cowala terwijl hij voor Luc Cromheecke het one-shot De Tuin van Daubigny schreef en voor Romano Molenaar de reeks J.Rom - Force of Gold.

Daar blijft het niet bij met stripreeksen uit de stal van Studio 100. Ook van de tv-reeks Nachtwacht staat een stripreeks op stapel die in februari 2019 start. Sinds 2015 liepen al drie seizoenen, over een bovennatuurlijk trio (een vampier, een weerwolf en een elf) met magische krachten, op de Vlaamse jeugdzender Ketnet. De auteurs van deze gloednieuwe stripreeks zijn Steve Van Bael (Figaro, Baba Yega) en Peter van Gucht (scenarist van Suske en Wiske).

Nachtwacht
De voorbije jaren duiken dergelijke initiatieven naar tv-reeksen of bekende fenomenen weer op. De Buurtpolitie (door Nix) en Baba Yega kregen ook al een stripbewerking. Van Baba Yega blijft het weliswaar bij één album. Deze reeks is stopgezet hoewel de uitgeverij en Steve Van Bael die graag hadden voortgezet.


Thorgal 36 en Kriss van Valnor 8 komen eraan
11/08
TOP
Kriss van Valnor
Daags na ons vorig bericht over Thorgal werd bovenstaande cover van De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor deel 8 onthuld. We hebben daarom onderstaand artikel aangepast en uitgebreid.

Op 23 november ligt in zowel het Nederlands als het Frans Thorgal 36: Aniël in de winkel. In dat album komen de verhaallijnen van Thorgal en de spin-offs over Kriss van Valnor en Wolvin samen. Wolvin is inmiddels ten einde gekomen. Van Kriss van Valnor moet nog het laatste deel verschijnen, en wel op 31 oktober in het Nederlands. Logisch, want de gebeurtenissen daarin hebben een rechtstreeks gevolg voor Thorgal deel 36. Jolan en Magnus leveren in dat laatste album van Kriss en onder het oog van een soort rechter een ultieme strijd in een mysterieuze arena voor de toekomst van Jolans rijk. Xavier Dorison stond zijn schrijverstaak voor deze reeks af aan Mathieu Mariolle. Voor Fred Vignaux, de opvolger van Giulio De Vita, is dit album het tweede en al meteen het laatste in De Werelden van Thorgal... tenzij er nog andere plannen komen.

Hieronder: fragmenten uit Kriss van Valnor 8 met de Franse titel Le Maître de Justice.

Kriss van Valnor 8

Kriss van Valnor 8

Dorison was ook de scenarist van Thorgal deel 35 en zelfs van deel 36, maar er rees een dispuut over het scenario. Dorison wou onder meer Aniël laten sterven, maar dat zagen vader en zoon Rosinski niet zitten. Rosinski wou bovendien de vliegende boot uit het album Het Land van Qâ, dat als vervoersmiddel zou worden ingezet om Thorgal en zijn stervende zoon terug bij Aaricia, Wolvin, Jolan en Kriss te krijgen, niet opnieuw tekenen. Hun wegen gingen daarom uit elkaar waarop Yann gevraagd werd de verhaallijnen aan elkaar te knopen. In verschillende interviews, ook het onze, liet Yann weten dat hij het aanbod had afgeslagen omdat hij geen final cut verzekerd kreeg. Die info raakte achterhaald, want uiteindelijk schreef hij toch Thorgal deel 36, zijn eerste in de hoofdreeks. Zijn spin-off over de jonge jaren van Thorgal loopt ook nog door. In elk geval wordt het gezin van Thorgal Aegirsson in deel 36 herenigd, maar in welke omstandigheden?

Thorgal integraal 3Op 31 augustus staat ook nog de derde integrale van Thorgal in de collectie Niffle gepland. In
die integrales op groot formaat staan de Thorgal-avonturen in zwart-wit zonder extra's. Deel 3 bundelt de verhalen Aaricia, De Meester van de Bergen, De Wolvin en De Sleutelbewaarster. Deze integrale reeks verschijnt enkel in het Frans.Een nieuwe De Klaagzang van de Verloren Gewesten begin 2019
11/08
TOP
De Klaagzang van de Verloren Gewesten
De Klaagzang van de Verloren Gewesten
De Klaagzang van de Verloren Gewesten
De Klaagzang van de Verloren Gewesten
't Zit 'm in de details bij Béatrice Tillier. Ze werkt naarstig verder aan deel 2 in de cyclus De Heksen van De Klaagzang van de Verloren Gewesten, de derde cyclus na die van Grzegorz Rosinski en Philippe Delaby (wiens laatste album door Jérémy Petiqueux werd voltooid). Het vervolg van de cyclus De Heksen, geschreven door Jean Dufaux, verschijnt in het Frans in januari 2019.


Largo Winch als encyclopedie
11/08
TOP
Largo Winch
Wie alles wil weten over Largo Winch (en een mondje Frans begrijpt) zal vanaf 5 oktober een geïllustreerde encyclopedie kunnen raadplegen die uitgeverij Huginn & Muninn in het Frans uitgeeft. Het boek van 208 pagina's bevat schetsen, voorstudies, heel wat illustraties, exclusieve interviews en volgens de info worden alle geheimen van de serie in dit boek onthuld. Op de (voorlopige?) cover is de naam van Philippe Francq weliswaar verkeerd gespeld.


Een ruraal liefdesverhaal door Pascal Rabaté
11/08
TOP
Didier
Didier, la 5e Roue du Tracteur (Didier, het Vijfde Wiel aan de Tractor) is nog niet aangekondigd voor een vertaling. Het verschijnt eind augustus bij Futuropolis en is nieuw werk van Pascal Rabaté (Ibicus, Een Tweede Jeugd, Leve de Branding!), nu als scenarist voor François Ravard.

We maken kennis met de vijfenveertigjarige Bretoense Didier die met zijn zus Soazig in een boerderijtje woont. De grote fan van de Tour de France is heel ongelukkig, hij heeft nog nooit de grote liefde gekend. Bij zijn maat Régis, een boer die failliet ging en wiens eigendommen worden verkocht, gaat hij een oogstmachine kopen. Didier komt thuis zonder materiaal, maar wel met Régis. Soazig is furieus, maar de vonk slaat over tussen Soazig en Régis. Didier schrijft zich daarna in op een datingsite. Daar vindt hij al snel een geïnteresseerde.... nadat Soazig en Régis de info op Didiers profiel hebben aangepast... Liefde op de boerenbuiten.

Hier kan je een preview lezen, uiteraard in het Frans.


Nieuwe tekenaar voor Asterix
(voor een eenmalige uitgave)
08/08
TOP
Asterix door Fabrice Tarrin
Een nieuwe tekenaar voor Asterix!... Nu ja, voor een geïllustreerde versie van de volgende Asterix-animatiefilm dan toch. Vanaf 5 december draait de 3D-geanimeerde film Het Geheim van de Toverdrank in de cinema. Het is een nieuw verhaal waarin druïde Panoramix samen met Asterix en Obelix op zoek gaat naar een andere druïde die een mogelijke vervanger kan zijn, mocht Panoramix niet meer in staat zijn de geheime toverdrank te maken. Scenarist Alexandre Astier (Kaamelott) en regisseur Louis Clichy waren ook al verantwoordelijk voor de vorige animatiefilm Asterix en de Romeinse Lusthof.

Van deze film zal ook een geïllustreerd leesverhaal verschijnen met illustraties van Fabrice Tarrin. Zijn tekenstijl is verwant met die van Didier Conrad, de huidige tekenaar van Asterix. We kennen Tarrin van de jeugdreeks Violine en Het Graf van de Rommelgems, een avontuur van Robbedoes en Kwabbernoot. Voor het weekblad Spirou illustreerde hij jarenlang een rubriek over de geschiedenis van het weekblad. Hij was ook de tekenaar van een afgevoerde kortverhalenreeks over een jongere Kwabbernoot. Dat Asterix min of meer in zijn vingers zit, bewees hij al meermaals met zijn hommagetekeningen waarvan je er hieronder enkele ziet staan.

Door deze eenmalige uitgave verschuift de eerder geplande luxeversie op groot formaat van een ouder Asterix-verhaal naar januari 2019.


Asterix door Fabrice Tarrin
Asterix door Fabrice Tarrin
Asterix door Fabrice Tarrin
Asterix door Fabrice Tarrin
Asterix door Fabrice Tarrin


Een historische hond in De Blauwbloezen 62
08/08
TOP
De Blauwbloezen 62
Een vaste afspraak in het najaar is een jaarlijks album van De Blauwbloezen. De reeks is nog steeds een groot succes. In het Frans gaan er telkens meer dan 150.000 exemplaren over de toonbank. In een interview werd de 82-jarige Willy Lambil gevraagd naar het geheim van het succes en hij antwoordde met een boutade: "Ik weet niet hoelang het nog zal duren, maar het zal geen tien jaar meer zijn".

De Blauwbloezen 62

In deel 62, Sallie, adopteren de Noordelijken een hond die de naam Sallie krijgt. Blutch en zijn paard Arabesk zijn dol op de nieuwe mascotte van het leger. Raoul Cauvin baseerde zich voor zijn verhaal op de echte Sallie die een ontroerende voetnoot is in de Amerikaanse Burgeroorlog.

De Blauwbloezen 62

In 1861 vond een jonge infanteriesoldaat een pup van nauwelijks enkele weken jong die de mascotte van het 11de infanterieregiment van Pennsylvanië werd. Ze nam deel aan het reveil, de trainingen en parades en rende mee wanneer de soldaten ten aanval trokken. Ze was erbij in Hoke’s Run, Hatcher’s Run, Bull Run, Antietam, Fredericksburg, Chancellorsville, Gettysburg. Bij die laatste, vreselijk bloedige slag bleef ze liggen bij de gesneuvelde en gewonde soldaten van haar regiment tot overlevenden van het regiment haar drie dagen later terugvonden in een erbarmelijke toestand, nog steeds wakend bij de anderen. Op 6 februari 1865 kreeg ze tijdens een veldslag een kogel in de kop. Terwijl de strijd in alle hevigheid verder ging, begroeven de mannen van het 11de regiment haar ter plekke te midden het strijdgewoel. Vandaag waakt Sallie nog steeds bij het standbeeld ter ere van het 11de regiment in Gettysburg.De Blauwbloezen 62

De Blauwbloezen 62


Pieter Aspe en Marec starten stripreeks
08/08
TOP
Dossier van de Duivel
In 2017 sloegen cartoonist Marec en schrijver Pieter Aspe de handen in elkaar voor het one-shot Afscheid van een Muze als herinnering aan Aspes overleden vrouw Bernadette. Het album verschene bij Uitgeverij Van Halewyck. Beide heren waren al langer met elkaar bevriend en hun samenwerking krijgt een vervolg bij Aspes gloednieuwe eigen uitgeverij Aspe NV. Op 1 december verschijnt namelijk Dossier van de Duivel, het eerste deel in een stripreeks waarvan jaarlijks minstens één nieuw album zal verschijnen onder de reeksnaam Marec & Aspe. Net zoals in Afscheid van een Muze wisselen Aspes proza en Marecs illustraties en stripfragmenten elkaar af.

Dossier van de Duivel, dat ongeveer tachtig pagina's dik zal zijn, speelt zich af in Brugge en Parijs eind negentiende eeuw. Marec documenteerde zich minutieus om de locaties in beeld te brengen. Het verhaal is gebaseerd op feiten een verband blootleggen tussen satanische missen en historische figuren als pastoor Ludovicus Van Haecke, Berthe de Courrière, corurtisane en minnares van de Franse schrijver Remy de Gourmont, en schrijver Joris-Karl Huysmans.

Dossier van de Duivel
Dossier van de Duivel

Over Aspe gesproken. Eveneens in 2017 publiceerde hij De Butlerknop, het veertigste en toen laatste misdaadverhaal rond commissaris Van In. Op 15 september komt bij Aspe NV toch weer een nieuwe roman uit over Van In, maar niets is nog hetzelfde. "Commissaris Van In blijft de protagonist, maar zijn situatie is totaal anders. Pieter Van In is met pensioen, zit duidelijk niet lekker in zijn vel en van Hannelore Martens, de kinderen en Guido versavel is geen spoor. Van In Episode I is de start van een nieuwe reeks die tien boeken zal omvatten. Wie de tien boeken verzamelt, zal aan het einde van de reeks de lange rode draad door het verhaal kunnen ontwarren."


Wat na Enrico Marini's Batman-tweeluik?
08/08
TOP
Batman - The Dark prince Charming 1
Recent verscheen het slot van Enrico Marini's Batman-tweeluik The Dark Prince Charming. De hardcoverversie met andere cover en extra's verschijnt later dit jaar. In de VS is deel 1 al herdrukt met een afwijkende cover (zie cover hierboven).

En nu? Uit een Franstalig interview: "Mocht ik op een dag weer Batman tekenen, wil ik er in elk geval geen lang verhaal van maken, ongeacht het onderwerp. Ik zou nog graag twee of drie albums maken van De Adelaars van Rome, ik heb meer en meer moeite om De Schorpioen te tekenen. Tegenwoordig ben ik meer een man van de one-shots. Zestig pagina's is niet voldoende, maar iets langer, honderd of honderdtwintig pagina's bevalt me meer."

Volgens oudere info tekent Marini nog één laatste album van De Schorpioen en daarna vervolgt de reeks in een nieuwe cyclus met een andere tekenaar. Marini had nog het voornemen om zelf one-shots rond De Schorpioen te tekenen én te schrijven, maar hij heeft ook nog een detective-one-shot met de werktitel Polar als project.


Paul Panter 2 verschijnt in december
08/08
TOP
Paul Panter 2
Vorige week verscheen een dossieruitgave van Paul Panter, een oude held van Maurice Tillieux die een overgangetje vormde tussen zijn vaker bekendere detectivereeksen Felix en Guus Slim. Lees hier een bespreking. In het dossier staan ook de originele platen (met Nederlandstalige lettering) van een tweede verhaal, maar door het stopzetten van Sprint, waarin Paul Panter in voorpublicatie verscheen, bleef het verhaal onafgewerkt.

Sinds vorig jaar hebben we al meermaals aangekondigd dat François Walthéry (Natasja) en Jean-Luc Delvaux (Jacques Gipar) dat verhaal zouden voortzetten. Walthéry superviseert het werk van Delvaux. Étienne Borgers (Natasja, Nora Stalle) schreef het scenario. Het resultaat van hun werk verschijnt op 12 december in het Nederlands bij Dupuis.


Natasja integraal ook als luxe-editie
08/08
TOP
Natasja integraal 1Enkele weken geleden kondigden we bij Dupuis de start van de integrale reeks Natasja aan. Deel 1 verschijnt op 3 oktober. We kunnen hier nog aan toevoegen dat er ook een luxe-editie van verschijnt in een oplage van 125 exemplaren met linnen rug en een door François Walthéry gesigneerde ex-libris erbij. De prijs is nog niet vastgelegd, maar het zal rond de 75 euro kosten.

De Franse integrale reeks telt vijf delen met uitgebreide achtergronddossiers en bundelt de losse delen 1 tot 16. De reguliere reeks zit weliswaar al aan deel 22, in februari 2019 wordt deel 23 verwacht. Dat is het vervolg op De Blauwe Sperwer naar een verhaal van Sirius. In het Frans zijn er nog geen nieuwe integrales aangekondigd die Dupuis vervolgens zal kunnen vertalen.

Hieronder vind je de overige covers van de nog te verschijnen integrales.


Natasja integraal 2
Natasja integraal 3
Natasja integraal 4
Natasja integraal 5


Stripspeciaalzaak.be eindelijk op Facebook
04/08
TOP
Facebook
Sinds 1 augustus hebben we onze Facebookpagina geactiveerd. Als je zoekt op "Stripspeciaalzaak.be" en de pagina liket of volgt, zal je daar dagelijks nieuws, aankondigingen of andere berichten aantreffen. Ook signeersessies of expo's in deelnemende stripspeciaalzaken zullen we daar voortaan communiceren. Er zullen trouwens berichten volgen die niet altijd doorstoten naar de website terwijl we ander actueel nieuws uitbreiden voor onze website en van extra informatie voorzien.

We zien dit als een aanvullend kanaal, maar nog het meest als een rustige aanloop naar onze gloednieuwe website die we in september lanceren en waar we ook dagelijks updates zullen presenteren. Al die tijd waarin we hebben versloft om op sociale media aanwezig te zijn, deels door een technisch hopeloos verouderde website, hebben geleid naar een beter uitgebouwd, modern platform met diverse zoekmogelijkheden voor onze aanhoudende informatieverstrekking. Ook op Instagram zal je ons weldra terugvinden.


Brecht Evens wenst je Het Amusement
04/08
TOP
Het Amusement
In het nieuwste nummer van het Franse stripinfoblad Casemate staan al een recensies van Les Rigoles, de nog te verschijnen strip van Brecht Evens die op 26 september in het Nederlands bij uitgeverij Oogachtend verschijnt als Het Amusement. Er volgt ook nog een Engelse vertaling als The City of Belgium.

Casemate noemt de strip "hypnotisch" (dat rijmt op "psychotisch"). Op 336 pagina's krijg je het volgende geserveerd: "Eén nacht, drie mensen. Klaploper Jona heeft alles ingepakt. Hij trekt in bij zijn vriendin in Berlijn, morgenochtend komt de verhuisfirma. Maar zijn afscheidsnacht loopt uit de hand. De fragiele Victoria geniet van een rustig etentje met haar zus, haar ex, en diens nieuwe lief. Een gezellige avond ontspoort in een frenetieke nacht vol Xanax en discotheekkeuzestress. Het leven van ex-fuifbeest 'Baron Samedi' Rodolphe zit in een stevige dip. Een vluchtige ontmoeting katapulteert hem in het spectaculaire tegendeel van een depressie. In deze pulserende stadsmozaïek kruisen ze mekaar, in restaurant, taxi en discotheek, één zwoele zomernacht lang."


13 kortverhalen in Tom Boudens Kroepie & Boelie Boemboem
04/08
TOP
Kroepie & Boelie Boemboem
Arf Arf wordt het vierde album van Kroepie & Boelie Boemboem, Tom Boudens reeks over twee reservestripfiguren met zodanig veel knipogen naar andere strips dat je er scheel van kijkt. Het album verschijnt in september bij Bonte.

Arf Arf bundelt dertien kortverhalen die Tom Bouden, de assistent van Hec Leemans voor F.C. De Kampioenen, de voorbije jaren heeft gemaakt. Behalve speciaal voor dit album gemaakte verhalen met Kroepie en Boelie bevat het ook andere verhalen. Tom somde het als voor ons op: "De meeste verhalen hebben met elkaar gemeen dat ze een licht parodiërend karakter hebben. Zo staat er een pulpheldpersiflage in dat eerder in P@per verscheen, een langer verhaal rond mijn versie van De Lustige Kapoentjes, een parodie op Kuifje, twee verhalen rond Popeye die ik een paar jaar geleden maakte met de bedoeling die aan te bieden aan de Amerikaanse uitgever die toen nieuwe Popeye-comics publiceerde, maar er helaas net mee ophield toen mijn verhaaltjes klaar waren. Eén verhaal daarvan is overigens op tekst van Ger Apeldoorn. En de Kroepie en Boelie-verhalen zijn onder meer iets rond Sjors en Sjimmie en iets Robbedoes en Kwabbernoot-achtig, gebaseerd op een scenario voor een niet uitgevoerd project dat ik voor Dirk Stallaert had bedacht, aangevuld met stripjes die over typische stripdingen gaan."


Hoempa Pa integraal
04/08
TOP
Hoempa Pa
Hoempa Pa
Hoempa Pa, een reeks over een gespierde indiaan en een Franse koloniaal die als bemiddelaar optreedt, was een van de eerste samenwerkingen tussen Albert Uderzo en René Goscinny. Het geldt nu als een rechtstreekse voorloper van Asterix. Het idee werkten de auteurs aanvankelijk uit als krantenstrip voor de Amerikaanse markt, maar zowel daar als bij uitgeverij Dupuis, de uitgever van het weekblad Robbedoes, vonden ze geen publicatie. Bij het weekblad Kuifje, dat toen net op zoek was naar meer komische reeksen, konden ze wel terecht. Daar liep de reeks tussen 1958 en 1962 en dat leverde vijf verhalen van elk dertig pagina's op die meermaals werden uitgegeven in diverse uitvoeringen. Lees er hier meer over.

In 1979 bundelde Le Lombard alle verhalen in De Complete Avonturen van Hoempa Pa. Zeven jaar geleden gaf Uderzo's eigen uitgeverij Les Éditions Albert René een nieuwe integrale uit in het Frans, deze keer met achtergronddossier. Diezelfde integrale, weliswaar met een andere cover, zal dit najaar in het Nederlands verschijnen bij Le Lombard.

Van het duo Uderzo en Goscinny zijn de voorbije jaren in het Frans ook nog Jehan Pistolet (Johan Pikbroek), Benjamin et Benjamine en Luc Junior gebundeld. Sinds 2012 storten Philippe Cauvin en Alain Duchêne zich op Uderzo's volledige carrière om chronologisch alle illustraties, cartoons, strips (behalve Asterix) en diverse meer vanaf zijn kindertijd te bundelen. Intussen zijn er al drie vuistdikke boeken verschenen.


Jehan Pistolet
benjamin et benjamine
Luc Junior
uderzo integraal 1
Uderzo integraal 2
Uderzo integraal 3


Jeremiah en Kurdy verliezen hun motors in Jeremiah 36
04/08
TOP
Eppo 15

In Eppo nummer 15 startte de voorpublicatie van Jeremiah 36: Shit, Verdomme! dat later dit jaar bij Dupuis verschijnt.

In dat nieuwste verhaal konden Jeremiah en Kurdy als enigen ontsnappen aan een brand in een hotel waar ze verbleven, maar hun motors zijn tot as en schroot herleid. Op de koop toe zit een militie hun op de hielen. Om een gevangenisstraf te ontlopen, betreden ze een zwaar bewaakt privédomein. Wat of wie wordt daar verborgen?
Jeremiah 36


Dick Matena verstript Simon Carmiggelts cursiefjes
01/08
TOP
Kronkels
Naast zijn vele strips in uiteenlopende stijlen en genres is Dick Matena ook gekend van zijn bewerkingen van literaire werken zoals Gerard Reves De Avonden, Jan Wolkers' Kort Amerikaans of Willem Elsschots Kaas. Op 20 november publiceert De Arbeiderspers een andere bewerking waarin Matena de integrale tekst gebruikt van een Nederlandse schrijver. Dan verschijnt Kronkels, stripversies van Simon Carmiggelts cursiefjes die hij tussen 1946 en 1982 dagelijks voor de Nederlandse krant Het Parool schreef onder het pseudoniem Kronkel. Carmiggelt genoot ene grote populariteit dankzij deze cursiefjes waarvan jaarlijks selecties in boekvorm verschenen en waarmee hij ook op tv kwam om dergelijk komisch proza voor te dragen.

Voor Kronkels bewerkte Matena een vijftigtal cursiefjes die in een 224 pagina's tellende paperbackuitgave gebundeld worden. De tekenstijl varieert per verhaaltje: bij slapstickachtige vertellingen uit Carmiggelts jonge jaren kiest Matena voor een karikaturale tekenstijl, voor Carmiggelts melancholische kroegverhalen opteert hij voor een realistische stijl.


Slot van Zwarte Zorya komt eraan
01/08
TOP
Zwarte Zorya
In mei 2016 publiceerde Dark Dragon Books de vertaling van de eerste twee delen van Zwarte Zorya, de spin-off van Het Kristallen Zwaard (een fantasyreeks door Crisse en Jacky Goupil) die zich na deze vijfdelige cyclus afspeelt. De Italiaanse tekenaar Fabio Lai en Sylvia Douyé zijn de auteurs van de spin-off. Op het slot van de spin-off wachten we nu al een paar jaar, maar in september is het alvast zover in het Frans. Daarna is het aan Dark Dragon Books om de vertaling te laten aansluiten.

Zwarte Zorya is eigenlijk een grafisch buitenbeentje voor Fabio Lai wiens gewoonlijke tekenstijl tot het komische genre hoort. Zijn nieuwste taak ligt meer in dat genre, want hij is al een dik jaar de assistent van Marc Delaf, de tekenaar van Mooie Navels. Meerbepaald voor de spin-off Mooie Navels - Eerste Pesterijen is Lai actief om Delafs potloodtekeningen op te schonen en alles in inkt te zetten. Voor de decors wordt Pascal Copron ingeschakeld. Dankzij deze hulp kan Delaf verder opschieten met Mooie Navels deel 8.

Mooie Navels


Biografie in beelden van Peyo bij Daniel Maghen
01/08
TOP
Une Vie à SchtroumpferOnder de titel Une Vieà Schtroumpfer verschijnt in oktober een "biografie in beelden" van Peyo bij Daniel Maghen. Bij deze Parijse galerij en uitgeverij kwamen de voorbije jaren gelijkaardige boeken uit over Will, André Juillard, Maurice Tillieux, Cosey en Tibet. Het concept van deze collectie bestaat uit een reproductie van honderden originelen van covers en platen uit Peyo's albums, aangevuld met zeldaam beeldmateriaal en citaten uit interviews en artikels die samen een biografie opleveren. Schrijver en samensteller Vincent Odin blikt terug op Peyo's parcours als tekenaar: van zijn jeugdjaren over zijn carrière bij het weekblad Robbedoes, de oprichting en evolutie van zijn eigen studio tot zijn bijdrage aan de tekenfilmwereld.

De uitvoering van Daniel Maghens boeken is altijd tot in de puntjes verzorgd met verschillende luxueuze papiersoorten. Ook al kan je geen letter Frans begrijpen, is het nog de moeite, zeker voor de prijs van 59 euro voor een boek van 336 pagina's.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel