Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 13 juli:
Daedalus in augustus tot oktober
Penelope door Judith Vanistendael
Robbedoes: Hoop in Bange Dagen 2 dit najaar
Dossieruitgave Robbedoes en de Miniatuurtjes
Nieuwe Donjon Zenit in 2020
Franstalige biografie over Dany

Updates van 10 juli:

Auteursuitbreiding voor de Kiekeboes
The Walking Dead is afgerond
Patrick Cornelis illustreert Tomorrowland-boek
Doomsday integraal
Niet Nog Eens, Laura
Dikke Jerome K. Jerome Bloks in het najaar
Corto Maltese-verfilming geannuleerd
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2018: augustusseptember • oktober • november • december
2019: januari • februari • maart • april • mei • juni • juli
 
Daedalus in augustus tot oktober
13/07
TOP
De Reis van Marcel Grob
Daedalus blijft in de komende maanden haar belofte nakomen om vertaalachterstanden bij te benen, zie ook dit lijstje. Voor we die vervolgen en eindes van reeksen voor je overlopen, stellen we eerst een paar nieuwe titels aan je voor die in augustus tot oktober zijn te verwachten.

Eerst en vooral is er het sterke one-shot De Reis van Marcel Grob door Sébastien Goethals (Dierenriem, Levenslijnen, Tower) en Philippe Collin naar het waargebeurde verhaal van een Elzasser die gedwongen wordt om bij de Waffen-SS te dienen. Zijn verhaal wordt verteld door zijn kleinneef. "11 oktober 2009. Marcel Grob is 83 jaar oud en wordt door een onderzoeksrechter ondervraagd over zijn verleden. Zijn verleden als lid van de Waffen-SS. De jonge Fransman werd ingelijfd op 28 juni 1944, net als 10.000 andere Elzassers. Hij was toen 17 jaar oud. Werd Marcel gedwongen door de nazi's of nam hij vrijwillig dienst? Was hij een 'Malgré-nous' of een oorlogsmisdadiger? De magistraat is op zoek naar de waarheid over dat duister verleden. Marcel Grob graaft in zijn pijnlijke herinneringen. Herinneringen aan een Franse jongeling die gedwongen wordt te gaan strijden in Italië, met de sinistere Division Reichsführer. Om zijn onschuld te bewijzen, vertelt Marcel het verhaal van zijn lange reis door het donker."


De Dag Waarop... 1
De Dag Waarop... 2
De Dag Waarop... wordt wellicht een hitje bij meerwaardelezers die op zoek zijn naar een goeie feelgoodstrip. Tekenaar Marko (Verdun) hanteert een luchtiger tekenstijl op scenario van Béka (Rommelgem, Dance Academy). In september verschijnen de eerste twee dikke delen in hardcover.

De Dag Waarop de Bus Zonder Haar Vertrok
: "Clementien loopt in het leven een beetje verloren. Zij is de richting kwijt en zoekt bijgevolg naarstig naar een antwoord op al haar existentiële vragen. Gelukkig zit het leven ook vol verrassingen, wijze lessen en toevallige ontmoetingen, als je er maar voor openstaat. Wie weet... misschien heeft Clementien de weg naar het geluk al lang gevonden?"

De Dag Waarop Ze Haar Vlucht Nam
: "Sinds ze kruidenier Antoine ontmoet heeft, heeft Clementine heel veel dingen veranderd in haar leven. Maar ze heeft nog steeds niet gevonden waarnaar ze op zoek was: geluk en verzoening. Wanneer ze terugkeert naar de supermarkt, is Antoine er niet meer. Simon, een biologische imker, nam zijn plaats in. Dankzij hem zal Clementine een glimp opvangen van verschillende levenspaden die haar worden aangeboden. Maar hoe kan ze het juiste vinden? De enige oplossing... Proberen!"


Bloedkoninginnen: Eleonora - De Zwarte Legende 5
Duisternis 5
Het leven van koningin Eleonora was rijkgevuld. Carlos Gomez, Arnaud Delalande en Simona Mogavino trokken zes delen uit om haar opmerkelijke verhaal te vertellen in de colletcie Bloedkoninginnen. Deel 5 wordt in oktober vertaald. Deel 6 zou in het laatste kwartaal in het Nederlands moeten volgen. "Nu ze als echtgenote van Hendrik Plantagenet door het leven gaat, maakt Eleonora zich op om haar nieuwe lotsbestemming te omarmen en de nieuwe koningin van Engeland te worden! De voorbije maanden waren vreselijk. Na hun terugkeer in het Palais de l'Ombrière wordt Godfried, de broer van Hendrik die in het geheim een opstand in Anjou beraamt, door Eleonora en haar zus Petronella gekleineerd. Alles speelt zich af tegen de achtergrond van de successieoorlog om de Engelse troon. Terwijl Eleonora naar Fontevraud gaat, bereiden Lodewijk VII en Hendrik Plantagenet zich voor op een meedogenloze strijd ... een confrontatie die de loop van de geschiedenis en het lot van twee koninkrijken zal bepalen!"

We nemen in oktober afscheid van de fantasyreeks Duisternis. Tekenaar Iko stootte inmiddels door naar de westernreeks Durango. Er worden oorlogen gevoerd tegen draken in het extra dikke deel 5.


Samoerai 12
Samoerai Legenden 5
In oktober is er een dubbelslag voor Samoerai. De oorspronkelijke tekenaar Frédéric Genêt is nu helemaal niet meer betrokken bij de hoofdreeks, zelfs niet meer als covertekenaar. Cristina Mormille nam het stokje helemaal over. Ze is ook de tekenares van Samoerai Legenden deel 5.

Samoerai deel 12: "Vele jaren zijn verstreken sinds de dood van de verschrikkelijke Zussen van de schaduw. En toch, in de duisternis, heeft iemand zijn wraak nog niet opgegeven... In de hoop om Sekiyo, een jeugdige liefde, te helpen, komt Takeo oog in oog te staan met een hele kliek van gekke ronins, geleid door de mysterieuze en krachtige Masayo. Ze lijkt vastberaden om af te maken wat ze is begonnen..."

Samoerai Legenden
deel 5: "Hij is knap, gebronzeerd, mysterieuze glimlach. Nariko is in de ban van deze knappe verpersoonlijking van Kenjiro. Ze liefkozen, ze kussen, ze worden minnaars. Nu, de regel is: Goden kunnen mensen niet verleiden. En nog minder kinderen met hen maken. Voor het afwijken van deze regel zal Kenjiro een prijs moeten betalen..."


Aquablue 16
Hercules 3
Aquablue deel 16 is het slot van de cyclus van deze langlopende sf-reeks. Het is ook voorlopig het laatste deel van de reeks. "Dankzij het ingrijpen van Nao, Carlo en Cybot bleef het aantal slachtoffers van de aanslag op de Standard-Island beperkt. Maar het sturen van het leger om de Aardse kolonisatoren te beschermen tegen de fratsen van de terroristen zet kwaad bloed bij de oorspronkelijke bewoners. De spanning tussen de twee gemeenschappen is te snijden en de kleinste vonk kan de boel doen ontploffen. Nao denkt nog dat hij de lieve vrede zal kunnen herstellen, maar langzamerhand schijnt alles en iedereen zich tegen hem te keren... Inmiddels is Carlo terug op Aarde waar hij tracht Maurice Dupré terug te vinden. Dupré, die een onderzoek deed naar de banden tussen Texec en een bepaalde groep (lees: sekte) van aardbewoners op Aquablue, laat al een hele tijd niets meer van zich horen."

Hercules
is een sf-versie van de oud-Griekse mythische held Hercules. In augustus verschijnt het derde en laatste deel. "Hercules is een MerK. Een van de machtigste. Hij vocht aan de grenzen van de sterrenhemel. De dood maakt hem niet bang, want Hercules voelt zich al dood. Geplaagd door de misdaad die hij beging op zijn vrouw en zijn kinderen, moet hij boete doen door bevelen te aanvaarden, zelfs de meest domme, van hogere officieren. Aantal van de proeven die de Pythia voorspelde: 12. Gestrikt door Hera moet Hercules haar gehoorzamen om ooit de kans te krijgen opnieuw met zijn familie, die hij dood waande, te spreken. Een reeks moorden wordt haast gelijktijdig begaan op verschillende plaatsen in de melkweg: die moorden worden op dezelfde manier gepleegd. Odysseus, een oude wapenbroeder, zet Hercules op het spoor van de moordenaar van generaals..."

Dwergen 9
Elfen 19
Uiteraard zijn ook Dwergen en Elfen weer van de partij in dit kwartaal.

Dwergen deel 9: "Dröh, de zoon van Oosram, heeft de wereld doorkruist om te leren vechten. Wanneer hij thuiskomt, is er van oorlog echter geen sprake. Bij zijn familie heeft hij geen toekomst meer, en Dröh gaat als grondwerker aan de slag bij de aanleg van een weg door het land der Winden. De werken schieten op maar de arbeiders krijgen te maken met toenemende vijandelijkheid van orkenstammen uit de buurt... Vrijheid is geen recht, maar een schat waarvoor je tot je laatste ademstoot moet vechten."

Elfen
deel 19: "'Mijn naam is Cleeriis. Ik was 13 toen dit verhaal begon. Net zoals alle overgeleverde vertellingen bevat dit verhaal de dromen en hoop van een volk. Het gaat over een geheim. Ik zal het jullie vertellen.' Galamnon en Aaliatep, twee witte elfen doen onderzoek naar de verdwijning van Nawel, een oude heremiet. Ze krijgen daarbij hulp van een koralisduiker met de naam Cleeriis. Eenmaal op Ekrin, een klein eiland in het midden van de oceaan, blijkt de waarheid somberder dan ze zich hadden voorgesteld. De speurtocht leidt naar vergeten periodes uit de geschiedenis van Arran en maakt duidelijk waar het halfelfenvolk werkelijk vandaan komt..."


Carmen Mc Callum 11
Travis 11
Carmen Mc Callum en Travis spelen zich in hetzelfde universum af en worden beide geschreven door Fred Duval. Van beide reeksen verschijnt na lange tijd weer een nieuw album, meer bepaald deel 11.

Carmen Mc Callum: "Carmen komt op Nieuw-Caledonië haar vriend Scott Brennan redden. Ze loopt in de val van Dommy, een artificiële intelligentie die de wereldwijde drinkwaterverdeling in handen probeert te krijgen. Dommy wil de talenten van de huurmoordenares gebruiken om een boorinstallatie in de Koraalzee te saboteren. Carmen moet wel samenwerken als ze hoort dat Dommy een implantaat in haar hersenen heeft ingeplant... Zij heeft Carmen in haar macht."

Travis
: "Travis bevindt zich in New York, in het gezelschap van Vlad, Thundercat en Harker. Daar bindt hij de strijd aan met terroristen die gecontroleerd worden door Dommy, een artificiële intelligentie die op het punt staat de grote waterdistributieconcerns in de wereld over te nemen. Maar in de schemer wordt een meedogenlozere oorlog voorbereid. Is de Big Apple een valstrik om het enige team ter wereld dat de ware dreiging kan bedwingen het leven zuur te maken?"


De 7 Wonderen 7
Orakel 9
De 7 Wonderen deel 7 is het laatste deel van de conceptreeks over de klassieke zeven wereldwonderen. We nemen groots afscheid met De Kolos van Rhodos. "Rhodos, 292 voor Christus Na jaren van oorlog proeft Rhodos eindelijk van vrede en voorspoed, onder de welwillende blik van het standbeeld van Helios, die over het eiland waakt. Amaryos, de lijfarts van admiraal Flegones, staat op het punt met diens dochter te trouwen en onmetelijke rijkdom te erven. Het leven lijkt hem toe te lachen... maar Amaryos draagt een verschrikkelijk geheim met zich mee: de stem van een geest... en een diepliggende wraak die opborrelt..."

Orakel
deel 9 is het voorlaatste deel van de conceptreeks. "Als dochter van een koningin rest Thalystri niets meer, behalve de haat die ze koestert voor Ares, de god die haar volk uitroeide. Hij voert het bevel over een Spartaanse stam en blijft meedogenloos moorden. Thalystri stelt langzaam maar zeker een leger samen dat het de indringers moeilijk maakt. Hoewel ze een vrouw is, slaagt ze er dankzij haar intelligentie, haar behendigheid en haar kracht in om duizenden manschappen op de been te brengen. Zo ontstaat de legende van een gevaarlijke en innemende krijgster met de bijnaam de Wolvin."


Brocéliande - Woud van het Kleine Volkje 5
Troje 4
In het Frans is de reeks Brocéliande inmiddels afgelopen na zeven delen. In vertaling zitten we in oktober aan deel 5. "Brocéliande is bang. Er iets dat Korrigans doodt. Kor'net, hun koning, doet een beroep op Saltupott, een van zijn slimste en hebzuchtigste neven. Hij moet de schuldige vinden. Saltupott vertrekt samen met zijn leerling naar de plaats van het onheil. Ze vinden er alleen verwoesting, zelfs de natuur lijkt de geest gegeven te hebben, alsof haar levenskracht is weggevloeid. Alsof de moordenaar van hun soortgenoten ook de begroeiing heeft 'verbrand'."

De Poorten van de Tartaros
is het vierde en laatste deel van de reeks Troje over de befaamde Trojaanse Oorlog. "Terwijl de laatste overlevenden van het Hettitische rijk de legers van Cronos ontvluchten, moet Achilles Troje betreden als hij toegang wil krijgen tot Tartaros en de Giants wil afleveren. Maar Priamus weigert hem binnen te laten en ziet in hem een vijand van zijn volk. Met tegenzin besluit Achilles de wapens op te nemen tegen de Trojaanse alliantie en te vechten aan de zijde van koning Agamemnon en zijn broer, de verraderlijke Menelaos. Achilles weet dat hij koste wat koste Troje moet binnengaan voordat Cronos de stad en daarmee de laatste hoop van de mensheid vernietigt..."


Ik Ben een Kathaar 7
Excalibur - Kronieken 3
Nog een einde is weggelegd voor Ik Ben een Kathaar van Alessandrio Galore en Pierre Makyo. "'Op het houten kaftje van mijn boek heb ik de naam gegrift van een god die wij allemaal dagelijks ervaren, maar die niemand erkent. Zijn naam? Ergo sum. 'Ik ben'. Bij het optekenen van deze woorden besef ik zeer goed dat, als mijn boek in handen valt van één van die duivelse monniken die goede zielen verbranden, ik ook op de brandstapel beland. Dan is het maar zo. Dat weerhoudt er mij niet van verder te schrijven om die vreselijke angst te onderdrukken, die angst voor het niets, die me verlamt sinds ik mijn geheugen verloor. Ik doe mijn uiterste best om iets te vinden van mijn andere, verloren gegane, leven, maar niets."

Morgane
is het vijfde en laatste deel van de reeks Excalibur - Kronieken, een zoveelste, maar wel goed gemaakte reeks rond het legendarische zwaard van koning Arthur. "Natre, bezeten door de geest van Cernunnos, beveelt de christelijke legers van Patricius. Zijn doel: Avalon veroveren. Merlijn en Viviane van hun kant proberen hun bondgenoten te verzamelen om het heilige eiland te verdedigen. Ze proberen koning Glywys ervan te overtuigen de doorgang op zijn land aan de legers van Patricius te weigeren. Ondertussen is Morgane op het eiland Skye ingewijd in de magie en de krijgskunst. Hoe meer ze leert, des te meer haar doelen in focus komen..."


Aspis, Detectives van het Ongewone 5
De Lijkwade 2
Vanaf Aspis deel 5 tekent Emmanuel Despujol voortaan de geestige detectivereeks. Die overname is goed gelukt. Thierry Gloris blijft garant staan voor het scenario. "Na de vreselijke Von Schreck-affaire bleef Flora Vernet wezenloos en uitgebloed achter... Zij, die voorheen ten strijde trok tegen de bloeddorstige monsters van deze eeuw en de vooroordelen van haar seksistische collega's, brengt voortaan haar dagen door in bed. Hugo zetal zijn energie en fantasie in om haar uit die apathie te bevrijden. Flora blijft in de ban van een duistere, negatieve kracht en wordt dag na dag dieper meegesleurd in de eindeloze draaikolk die depressie heet... Wat heeft het lot voor haar in petto, opdat haar jachtinstinct terug zou ontwaken? Welke gruwelijke misdaad zal haar honger naar gerechtigheid weer kunnen wekken?"

Turijn, 1898
is het tweede deel van de trilogie De Lijkwade die zich in verschillende tijdperken afspeelt. "De plot van De Lijkwade speelt zich af doorheen verschillende eeuwen, in verschillende landen, terwijl zijn personages de hoofdrolspelers zijn van een verhaal dat in elk van de tijdperken heropleeft. In de negentiende eeuw in Turijn, is Lucia de enige dochter van baron Tomaso — een overtuigd monarchist — en de geheime geliefde van Enrico, een vurig socialistische afgevaardigde. Op dat moment maakt Secondo Pia de eerste foto van de Lijkwade, die claimt het gezicht van Christus te onthullen... Het verhaal van Lucie, Thomas en Henri is er een van liefdevolle harstocht waarvan de Lijkwade – ook de Lijkwade 'van Turijn' genoemd – tegelijk de inzet en het symbool is. De rivaliteit tussen de twee mannen rond de verovering van de jonge vrouw in de schaduw van wat zich in het openbaar afspeelt rond de verovering van de Lijkwade."


Man van het Jaar 11
De Meesterinquisiteurs 7
In maart 2019 verscheen in het Frans nog Man van het Jaar deel 15. Daedalus presenteert eerstvolgend deel 11 die zich in 1886 afspeelt. "Het Vrijheidsbeeld is een symbool dat heel de wereld kent, en het is het levenswerk van Bartholdi, zijn 'grote werk'! Hij begon in 1865 maar het werk werd pas twintig jaar later ingehuldigd... Terwijl zowat alles bekend is over deze faraonische constructie, over de metalen constructie van Gustave Eiffel, blijft er een vraag over: wie heeft haar gezicht geschonken aan het beroemdste van alle beelden? De held van dit album is... een heldin. De inspiratie voor het eeuwige monument van Bartholdi. Is het de moeder van de beeldhouwer? Een jong meisje op een versperring in 1851? Een prostituee? De knappe weduwe van Isaac Singer, uitvinder van de naaimachines? Of een andere vrouw van wie de identiteit ook vandaag nog een mysterie is? Ontdek dit personage dat echt heeft bestaan..."

De Meesterinquisiteurs
deel 7 is de start van de tweede cyclus. "De overwinning tegen de keizerin kostte het leven van vele meesterinquisiteurs. De Orde is verzwakt. Een nieuw tijdperk begint voor de Inquisitie... Sinds het verraad van Assynia kan de Orde de wet niet handhaven in Oscitan. Rechter Adrael stuurt Orlias naar de Opkasis-woestijn in het fort van Yagoss, waar de leerlingen die vroeger tragedies uitlokten omdat ze niet in staat waren hun macht te beheersen, geïsoleerd werden. Zijn missie: hen leren hun gift te omarmen en van hen een nieuwe generatie meesterinquisiteurs te maken..."


Frontlinies 6
Olympus Mons 2
Met Frontlinies deel 6 zitten we over de helft van de tiendelige reeks. "De jonge Tim Page leert tijdens de legendarische slag om Malta wat het betekent squadron leader te zijn. Het is een bloederige les. Zijn rivaliteit met de legende van het eiland, de Canadees George Frederick 'Buzz' Buerling, een aas met 31 overwinningen, is onvergetelijk. In Duitsland werkt Magda voor de Sovjet inlichtingendienst, maar het nazi-net sluit zich om haar..."

Van Olympus Mons verscheen in mei 2018 deel 1 in vertaling (zie deze bespreking) door de auteurs van Prometheus. "Wat was het echte doel van Operatie Mainbrace? Zal men de anomalie van de Barentszee ingaan? Zullen de onderzoekers hierdoor een apocalyps teweegbrengen? Artefacten worden onthuld, maar het mysterie wordt groter... Zowel op Mars als op aarde proberen teams van specialisten het mysterie van deze onderling verbonden anomalieën te ontrafelen. Aaron Goodwin, het medium, probeert de wereld te waarschuwen om het vreemde onderwaterschip niet te betreden. De toekomst van de planeet staat op het spel. Zijn woorden worden bevestigd door andere media, maar het team 'Ocean Pathfinder' negeert het advies. Ze gaan verder met hun onderzoek..."


Bloodborne - De Helende Dorst 2/2
De Vier van Baker Street 6
In juni verscheen deel 3 in de reeks Bloodborne, tevens het eerste deel van het tweede tweeluik. Dat tweeluik moet nog afgerond worden.

Van juli 2017 tot augustus 2019 zal Daedalus zes delen van de reeks De Vier van Baker Street hebben uitgegeven. Mooi tempo. In het Frans zijn tot 2016 zeven delen verschenen. Daarna legde tekenaar David Etien zich toe op de nieuwe reeks Rommelgem, maar De Vier van Baker Street is daarom nog niet afgelopen. Er is sinds 2017 zelfs sprake van een toekomstige, twaalfdelige tekenfilmserie. Het verhaal van deel 6: "Sherlock Holmes zet zijn geheime oorlog tegen de oude handlangers van Moriarty voort. Verborgen in het Londense East End jaagt hij op de duistere kolonel Moran en superintendant Blackstone van Scotland Yard, een hooggeplaatst agent die voor de professor essentieel was bij de uitbouw van zijn criminele organisatie... De man van de Yard zet de grote middelen in om Sherlock Holmes te vatten voor die uit de schaduwen treedt om hem te ontmaskeren. Maar voor hij bij Sherlock geraakt, komt hij onze helden tegen, de onmisbare hulptroepen van de onvermoeibare detective."


Sherlock Holmes & De Tijdreizigers 2
Lodewijk de Heilige
De collectie 1800 kent nog eens een nieuwe titel met het slot van de Sherlock Holmes-cyclus De Tijdreizigers. "Sherlock Holmes wordt door Victoria ingelijfd om Aaron McBride terug te vinden, een naar men beweert gevaarlijke geleerde. Hij ontdekt dat de man in kwestie een tijdreiziger is, terug uit een verre toekomst om Engeland te redden van de koningin zelf. Met de hulp van Megan Connelly, Lynn Redstone, Marcellus Gunderson en kolonel Amiens brengt de detective de plannen aan het licht van de vorstin en probeert ze tegen te werken. Maar Aaron McBride is niet de enige die met de tijd speelt. En om vuur te bestrijden, moet je soms je vingers branden... Meer dan ooit ligt de toekomst van de wereld in de handen van Sherlock Holmes."

In de collectie Zij Schreven Geschiedenis wordt in één album het portret van Lodewijk IX, beter gekend als Lodewijk de Heilige, geschetst. Hij was de koning van Frankrijk van 1226 tot 1270, en de negende monarch van de dynastie van de Capetingers. "De plaatjes in de kinderboeken stellen hem voor als een vorst die, wijs als Salomon, recht sprak gezeten onder een eik. Maar de echte koning, de figuur achter deze zeemzoeterige plaatjes, spreekt deze rozige voorstelling tegen en steekt veel complexer in elkaar. Lodewijk IX werd door zijn moeder, Blanche van Castilië, streng katholiek grootgebracht. Zijn geloof was onwrikbaar en zijn vroomheid onbegrensd. De koning zag zijn taak hoofdzakelijk als een religieus streven. Hij wilde de perfecte heerser zijn over een perfect Rooms- Christelijk rijk..."
(Bron: Daedalus / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Penelope door Judith Vanistendael
13/07
TOP
Penelope
Momenteel werkt Judith Vanistendael op scenario van Zidrou aan een liefdesverhaal tussen een postbode ter zee en een walvis. Vanistendael trok zelf naar Zidrou voor een scenario. Haar tekenstijl past ze aan naar een meer klassieke stijl met computerinkleuring.

Intussen is ze al wel klaar met haar nieuwste album Penelope dat begin september in een co-productie van Oogachtend en Scratch Books verschijnt. Het hardcoveralbum van 160 pagina's verschijnt ook in het Frans bij Le Lombard. Penelope verschijnt in een reguliere editie van 26,95 euro en een luxe-editie op tweehonderd exemplaren met extra kortverhaal en gedichten tegen 110 euro.

Het verhaal is gebaseerd op de oud-Griekse mythe van Ulysses en Penelope, maar Vanistendael wisselde de rollen om. In haar verhaal is Penelope behalve vrouw en moeder ook chirurg. Haar dochter worstelt op het thuisfront met de ablatief en haar puberteit terwijl ze zelf levens redt in Aleppo, Syrië. In die bikkelharde oorlogsrealiteit verliest ze ook patiënten, loopt ze trauma's op en merkt ze dat ze haar roeping steeds moeilijker verzoend krijgt met haar gezin.
(Bron: Oogachtend / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Robbedoes: Hoop in Bange Dagen 2 dit najaar
13/07
TOP
Robbedoes: Hoop in Bange Dagen 2
Dit najaar, in oktober in het Frans, verschijnt deel 2 van de vierdelige Robbedoes-reeks Hoop in Bange Dagen van Émile Bravo. Dit is alvast de Franstalige cover.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dossieruitgave Robbedoes en de Miniatuurtjes
13/07
TOP
Robbedoes en de Miniatuurtjes
Dupuis gaf tussen 2012 en 2014 vijf kortere verhalen van André Franquins Robbedoes en Kwabbernoot uit met een nieuwe inkleuring en een extra dossier met reproducties van originelen, diverse artikelen en heel wat beeldmateriaal uit het weekblad Robbedoes. Het ging om de albums Bravo Brothers, Boeven op de Kermis, De Graaf Is Verstrooid, Een Rustige Vakantie en De Super Quick. Er waren ook al plannen voor dergelijke dossieruitgaven van andere kortere verhalen, maar dan moesten originele platen of bruikbaar drukmateriaal teruggevonden worden. Zo werd er in 2014 bijvoorbeeld een oproep gelanceerd om originelen te recupereren van het verhaal De Miniatuurtjes dat in het album Robbedoes en de Bobbelmannen gebundeld staat.

En kijk, dit najaar, alvast in oktober in het Frans, staat een nieuwe dossieruitgave gepland, meer bepaald van Robbedoes en de Miniatuurtjes. Voor dit verhaal uit 1960 werd Franquin grotendeels geassisteerd door Jean Roba. Het is een van de drie Robbedoes-verhalen die Franquin tekende voor de Franse krant Le Parisien Libéré naast zijn productie voor het weekblad Robbedoes. In 1962-1963 liep het ook in het weekblad Robbedoes. Als vanouds zorgt Serge Honorez, uitgeefdirecteur bij Dupuis en een groot Franquin-kenner, voor de dossierteksten, met de hulp van Frédéric Jannin die ook verantwoordelijk is voor de nieuwe inkleuring. Het album zal 88 pagina's tellen.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe Donjon Zenit in 2020
13/07
TOP
Donjon Zenit 7
Donjon Zenit deel 6 dateert alweer van 2007. Tusssendoor verschenen nog wel albums in diverse spin-offreeksen die bijna — maar nog niet allemaal — zijn vertaald door Silvester. Dertien jaar later pikken Lewis Trondheim en Joann Sfar de draad van de hoofdreeks weer op en publiceren begin 2020 Donjon Zenit deel 7. Net zoals de delen 5 en 6 tekent Boulet deel 7. Hierboven staat alvast de cover.
(Bron: Boulet / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Franstalige biografie over Dany
13/07
TOP
Dany
Eind 2018 verscheen bij Arboris een biografie van uitgever Rob Harren die tegelijk een rijkelijk geïllustreerd dossier over Dany (Roze Bottel, Rooie Oortjes) bevatte. In het Frans verschijnt eind dit jaar bij uitgeverij P.L.G. een veel uitgebreidere biografie van Dany door stripjournalist Philippe Tomblaine. Met eenzelfde aanpak schreef hij ook al biografieën over Hermann (2017) en André Juillard (2018). Van hem zitten nog andere biografieën in de pijplijn over Jacques Martin en Emmanuel Lepage.
(Bron: Boulet / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Auteursuitbreiding voor de Kiekeboes
10/07
TOP
de Kiekeboes
Nadat Merho in eerdere interviews te kennen gaf dat hij aan de opvolging voor zijn reeks de Kiekeboes dacht, blijft hij maar vragen krijgen over wie er nu precies aan de populaire stripreeks meewerkt en hoe de toekomst eruitziet. Tijd voor duidelijkheid. Speciaal voor Stripspeciaalzaak.be geeft Merho bij monde van Standaard Uitgeverij onderstaande informatie. Het staat vol nieuws over nieuwe en terugkerende medewerkers, titels die in 2020 zullen verschijnen en het goede nieuws dat er weer naar meer albums per jaar wordt gewerkt.

"Hoe gaat het ondertussen met de Kiekeboes? Eind vorig jaar ontstond er wat commotie door een ongelukkig krantenbericht, waardoor het erop leek dat Merho met pensioen zou gaan. Daar is nooit sprake van geweest. Hij had alleen plannen om meer te gaan delegeren, en zijn ploeg medewerkers uit te breiden. Gevolg van al die persberichten: de brave man werd overstelpt door een lawine aan sollicitaties van mensen die zich geroepen vonden om de Kiekeboes als tekenaar of als scenarist verder te zetten. Terwijl hij toen al samen met Standaard Uitgeverij in alle discretie bezig was nieuwe lijnen uit te zetten.
 
Tijd voor een update. Momenteel werkt Kristof Fagard aan een verhaal op scenario van Peter Van Gucht: In Troebel Water. Steve Van Bael, die vroeger al assisteerde bij de Kiekeboes, zal deeltijds het team vervoegen. Hij begint aan een verhaal op scenario van Bruno De Roover: Blauw Blauw. Beide albums verschijnen in 2020. Merho werkt ondertussen met Thomas Du Caju aan Iemand Moet het Doen (deel 154), dat in december in de winkels ligt. Alles wordt zoals voorheen digitaal geïnkt door Jos Vanspauwen en ingekleurd door Ine Merhottein. Merho redigeert alles en doet de eindcontrole. Het is de bedoeling om op termijn het aantal Kiekeboes-albums per jaar op een kwalitatieve manier weer op te trekken."
(Bron: Standaard Uitgeverij / Merho / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


The Walking Dead is afgerond
10/07
TOP
The Walking Dead
Op 3 juli kwam de comicreeks The Walking Dead tot zijn einde na 193 comicdeeltjes. De reeks liep sinds 2003. Het laatste deeltje is driedubbeldik. Scenarist Robert Kirkman vindt het zelf ook jammer. Tegelijk verantwoordt hij zijn beslissing dat hij te veel van het zelf gecreëerde wereldje houdt om het verhaal nog langer te rekken tot het niet meer zo goed zou zijn als hij het wil. Nu heeft hij zijn verhaal volledig kunnen vertellen zoals hij het wou, zonder bemoeienissen van anderen. En dat heeft hij naar eigen zeggen te danken aan de steun van zijn lezers.

Vampire State BuildingIn vertaling kunnen we nog even voort met de gebundelde edities van Silvester. In augustus verschijnt in de VS de laatste gebundelde editie met de titel Rest in Peace. Dat is deel 32. Bij Silvester staan eerstvolgend de delen 25 en 26 gepland.

De Britse tekenaar Charlie Adlard is inmiddels actief voor het striptweeluik Vampire State Building in opdracht van de Franse uitgeverij Soleil en op scenario van Ange en Patrick Renault. Hij omschrijft het zelf als een soort Die Hard met vampiers. Deel 1 verscheen in april in het Frans en in juni in het Engels bij Ablaze. Ook Kirkman werkt aan nieuwe projecten.
(Bron: BleeidngCool.com / Robert Kirkman / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Patrick Cornelis illustreert Tomorrowland-boek
10/07
TOP
Tomorrowland
Tomorrowland
Tomorrowland
Tomorrowland
Het gaat hard voor Patrick Cornelis, de tekenaar van Virus, De Huivering en Verbonden Zielen. Hij werkt met gezwinde spoed aan zijn remake van het De Rode Ridder-verhaal De Toverspiegel en ook de organisatie van het wereldvermaarde festival Tomorrowland heeft hem opgemerkt. Ticketkopers voor de editie die deze maand doorgaat (van 19 tot 21 en van 26 tot 28 juli), kregen inmiddels een speciaal pakket met een gedrukte versie van het boek The Book of Wisdom waarvoor Patrick Cornelis alle illustraties verzorgde.

Patrick Cornelis over de opdracht: "Toen ik een test mocht doen voor het boek was ik toch best wel wat zenuwachtig. De mensen van Tomorowland waren direct overtuigd en het duurde niet lang om de knoop door te hakken. Maandenlang heb ik heel intensief gewerkt aan deze illustraties in nauwe samenwerking met de schrijfster en het grafisch team. Er werd op dagelijkse basis gecommuniceerd. Ik ben heel trots om mee te hebben gewerkt aan deze jubileumeditie. De inkleuring voor deze illustraties doe ik ook zelf. De lay-out van het Tomorrowland-boek werk door hen verzorgd. Sinds ik mij volop in het stripgebeuren heb gegooid, komen er ook veel illustratieopdrachten mijn richting uit. Zo heb ik bijvoorbeeld de lay-out en alle illustratiewerk verzorgd voor het laatste album van Channel Zero, heb ik meegewerkt aan filmillustraties en recent nog maakte ik illustraties voor een projectievideo van een toeristische attractie over een eeuwenoude kelder in het Gentse."
 
Meer info over het festival kan je hier vinden. Meer illustraties uit het boek en andere werken van Patrick Cornelis vind je hier.
(Bron: Patrick Cornelis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Tomorrowland


Doomsday integraal
10/07
TOP
Doomsday
Tussen 2014 en 2017 verscheen de post-apocalyptische thriller Doomsday van Mario Boon en LeON bij maar liefst drie uitgeverijen: Dark Dragon Books, Mediageuzen en Saga Uitgaven. Eind augustus krijgt de trilogie een herkansing bij uitgeverij Bonte die Doomsday als een integrale publiceert met extra tekeningen. De integrale verschijnt in harde kaft, 176 pagina's, 39,95 euro.

De inhoud: "11 september. Sinds 2001 een symbolische dag van terreur die de wereld veranderde. Een dag die nooit nog zwaarder beladen kon geraken. Dachten we. Tot 11 september 2019. Een nieuwe wereldorde staat op. En hoe. Russische mutanten blazen wereldwijd alle kerncentrales tegelijkertijd op. Overtuigd van hun gelijk en het geloof in een samenleving waarin enkel nog gemuteerde mensen kunnen overleven. Temidden van deze wereldwaanzin poogt een gezelschap van Vlaamse vrienden en familielieden vanuit Antwerpen weg te vluchten. Weg vanuit een verscheurd en bestuurloos België. Ze geloven in een nieuwe kans. Maar die ligt ver weg. De enige ogenschijnlijk veilige vluchtroute verloopt per boot naar Alaska. Doomsday is een verhaal geschetst naar de rauwe wereld waarin we nu leven. Terreur, blind geweld en onmenselijkheid kleuren dit verhaal tot wat het is: een niet eens zo maf doemscenario voor onze wereld. Maar in die wereld blijven mensen wat ze altijd waren: mensen. Kleine mensen worden helden, lefgozers worden lafaards, zwakke vrouwen worden sterk, machtsleiders worden slaven, knechten worden meesters. Alles wordt anders."
(Bron: Bonte / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Niet Nog Eens, Laura
10/07
TOP
Niet Nog Eens Laura
Vorig jaar verscheen een eerste bundeling met semi-autobiografische gags en cartoons van Laura Janssens onder de titel Niet Nu, Laura. Dat album kende een groot succes bij Uitgeverij Vrijdag en raakte herdrukt. In oktober verschijnt een tweede album onder de titel Niet Nog Eens, Laura.
(Bron: Laura Janssens / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dikke Jerome K. Jerome Bloks in het najaar
10/07
TOP
Jerome K. Jerome BloksAan onze medewerker Wouter Porteman deelde Alain Dodier in dit interview al het nieuws dat Jerome K. Jerome Bloks deel 27 extra dik wordt, zelfs het dikste album in de reeks tot nu toe. Dat album verschijnt dit najaar, in het Frans al in oktober. Hiernaast zie je de cover staan.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Corto Maltese-verfilming geannuleerd
10/07
TOP
Corto-Maltese
De eind 2018 aangekondigde verfilming van Corto Maltese in Siberië is geannuleerd omwille van "obscure juridische redenen", dixit een bij de preproductie betrokken concepttekenaar. De film zou geregisseerd worden door Christophe Gans met Tom Hughes in de hoofdrol.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips