Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 17 november:
Comiclegende Stan Lee (95) overleden
Saga Uitgaven in januari en februari
Silvester in december
Nieuwe K3-strip rolt eraan
Het slot van Manara's Caravaggio-tweeluik

Charel Cambré en Marc Legendre verkopen Verse Vis

Nieuwe stripbewerking van Alleen op de Wereld

De trailer van Battle Angel Alita-verfilming

Nieuw stripwerk verwacht van Akira-auteur Katsuhiro Otomo


Updates van 10 november:

Nog twee albums van De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren en nieuwe ideeën voor Thorgal
Jean-Marc Krings en Zidrou maken derde Suske en Wiske-hommagealbum
Nieuw stripmaandblad Strip
Stripinformatieblad StripKiosk zoekt nog abonnees voor definitieve lancering
Dark Dragon Books vertaalt Strange Fruit
Eerste stap naar nieuwe Jommeke-film is gezet
Raadpleeg de Graphic Novels voor de Leeslijst als pdf
Tekenfilmreeks en een nieuw album van Kid Lucky in 2019
Belgische dj Kid Noize wordt stripheld
Nederlandse btw-verhoging nadelig voor strips
Parijse openbare vervoersmaatschappij verbiedt affiche van Krasse Knarren

Updates van 3 november:

Malemort integraal bij Dark Dragon Books
Corto Maltese naar de cinema
Work in progress: de comeback van Bruno Brazil
André Hazes' Zweet
Slot van Stomp in 2019
Gokken op grote schaal in Macao
Caroline Baldwin in een nieuw avontuur op leven en dood
Het verhaal van de Robbedoes-spin-off Rommelgem
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2017: december
2018: januari • februari • maart • april • mei • juni • juliaugustusseptember • oktober • november
 
Comiclegende Stan Lee (95) overleden
17/11
TOP
Stan Lee
 Stan Lee no more. Wellicht de grootste comiclegende en (mede)bedenker van menig wereldberoemde superheld voor met name Marvel, overleed maandagmorgen 12 november op 95-jarige leeftijd. Enkele van de vele reeksen op zijn lange palmares zijn Spider-Man, Fantastic Four, X-Men, Hulk, Daredevil, Dr. Strange, Iron Man, Ant-Man, Thor, Black Panther,... De filmfranchises naar zijn werk brachten miljarden dollars op. In de meeste van die films dook hij op in een cameo. Opnames voor films die nog moeten uitkomen, waren al opgenomen zodat hij nog vaak op het witte doek te zien zal zijn.

Zo goed als elk medium stond stil bij het overlijden van 'Stan the Man'. Die info zullen we hier niet herkauwen. We voegen er enkel nog aan toe dat het stripblad Eppo een nummer voorbereidt met bijdragen van heel wat tekenaars die hulde brengen aan Stan Lee.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Saga Uitgaven in januari en februari
17/11
TOP
Sarah & Robin integraal
Sarah & Robin integraal
Sarah & Robin integraal
Sarah & Robin integraal
Sarah & Robin integraal
Van Saga Uitgaven zijn afgelopen week de laatste albums van 2018 verschenen. De uitgeverij is vanaf januari 2019 uiteraard terug paraat met nieuwe albums. Hier is het overzicht van januari en februari.

Terwijl Steven Dupré momenteel hartjes en likes wint met het door hem getekende Suske en Wiske-album Boemerang staat een volgende klepper van hem in de steigers. In februari verschijnt namelijk de integrale van de vijfdelige jeugdreeks Sarah & Robin over het imaginaire jongetje Robin die enkel door het meisje Sarah zichtbaar is. Samen beleven ze mooie en ook spannende avonturen. De integrale telt 288 pagina's met een dossier van maar liefst 48 pagina's. De strips en het dossier zijn volledig in kleur. Prijs: 34,95 euro. In januari verschijnt de integrale al als een luxe met linnen rug en ex libris. Prijs: 59,95 euro.
De hoofdstukken in het dossier focussen op Stevens vroegste carrière, zijn jaren in het Suske en Wiske Weekblad, waarin Sarah & Robin werd voorgepubliceerd, per album achtergrond en anekdotes over details, opvallende feiten, de evolutie van de reeks en heel wat extra's met getuigenissen van vroegere weekbladmedewerkers en nooit eerder gepubliceerd materiaal, onder andere unieke voorstudies, de eerste proefplaten en een compleet stripverhaal voor de geboorte van een van Stevens kinderen dat in een zeer beperkte oplage aan zijn eigen familie en vrienden werd geschonken.
Het dossier is van de hand van Peter D'Herdt, een medewerker van Stripspeciaalzaak.be, die ook de dossiers bij elkaar schreef van de twee integrales van De Torens van Schemerwoude die bij Saga Uitgaven verschenen.


Roze Bottel integraal 4
Cigalon
Een andere integrale is Roze Bottel deel 4 en hiermee wordt de reeks ook afgerond. In deze laatste bundel staan de reguliere albums 7 Wegen naar Droomland (met zeven kortverhalen), De Oceaan zonder Oppervlak en het vele jaren na de dood van scenarist Greg afgewerkte Het Raadsel van Moejejoh-moeras. Nog vier niet eerder in album en zelfs niet eerder in vertaling verschenen kortverhalen en gags en een achtergronddossier vullen de integrale aan.

In de reeks verstrippingen van Marcel Pagnol staat de bewerking van de film Cigalon op het menu. Tekenaar Éric Hübsch tekende voordien al het tweeluik Topaze. Het hoofdpersonage daaruit komt ook in een bijrolletje voor in het komische one-shot Cigalon. Pagnol baseerde zich voor de opvliegende chef-kok op een echte chef-kok met eenzelfde standpunt, weliswaar sterk overdreven voor een hogere humoristische impact. "Chef-kok Cigalon heeft zodanig veel achting voor zijn werk en zodanig weinig waardering voor een cliënteel dat hij als te min beschouwt voor zijn kunst dat hij enkel voor zichzelf voor het fornuis staat! Ondanks de reputatie van zijn gerechten gaat het slecht met het restaurant. Wanneer zijn voormalige wasvrouw, de vriendelijke mevrouw Toffi uit Marseille, haar eigen restaurant opent, recht over dat van Cigalon, met de slogan 'Hier bedienen wij de klanten' is de grote kok gepikeerd en vat hij dat als een uitdaging op! De oorlog tussen Cigalon en zijn nieuwe concurrent is verklaard. En deze keer is de norse kok vastbesloten iedereen te verwelkomen, zelfs het grootste uitschot van het laagste allooi."


De Ballade van Magdalena 1
De Ballade van Magdalena 2
Christophe Dubois is de auteur van het avontuurlijke tweeluik De Ballade van Magdalena. "Op haar weg op het spoor van haar verdwenen vader ontmoet Léonie De Sars midden in de Indische Oceaan kapitein Lukian Bruckner en zijn nichtje Magdalena. Alles in haar schreeuwt haar toe zo snel mogelijk weg te lopen van de grote mensenhater die even meedogenloos is als de oceaan. Alleen is dit afschuwelijk figuur de laatste man die haar vader levend heeft gezien. Léonie heeft dus geen andere keuze dan samen te werken met Lukian, zijn stomme nicht en de geheimen die ze delen."


De Meesters van White Plain 2
Liefdesmonument 2
De Macht der Onschuldigen cyclus 2: Hier Is de Hel 4Verlossingen is het slot van het tweeluik De Meesters van White Plain, een meeslepend familie-epos met bloedige vergeldingen, heel wat verrassende wendingen en een atypische broedertwist tegen de achtergrond van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Ook het tweeluik Liefdesmonument wordt afgerond met deel 2 van het tweeluik. Soldaat Camille keert terug naar huis om er te treuren voor zijn overleden vrouw, maar zijn voormalige schoonouders zien hem liever gaan dan komen. Ze houden hem verantwoordelijk voor de dood van hun dochter en ze zijn vastbesloten hem te laten boeten voor de misdaad die hij volgens hen heeft begaan...

2 Visies voor 1 Land is het voorlaatste deel van de tweede cyclus van De Macht der Onschuldigen. Het afsluitende deel 5 verschijnt volgend jaar in vertaling en zal extra dik zijn.


Ambulance 13 7
Ambulance 13 8
De inhoud van de vierde integrale van Ambulance 13 (lees hier een bespreking) wordt ook nog verwacht als twee softcoveralbums. Daarna verschijnt nog één afsluitende album dat niet veel later in vertaling zal verschijnen.


Dag en Heidi 6
Dag en Heidi 7
Het gloednieuwe Dag en Heidi deel 30 is door een misdruk uitgesteld naar januari. De delen 6 en 7, heruitgaven van eerder verschenen albums, volgen in februari en maart.
(Bron: Saga Uitgaven / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Silvester in december
17/11
TOP
Silvester
Het herziene en aangevulde programma van de maanden nobember en december van Silvester kan je via de rubriek Te Verschijnen downloaden als pdf. De albums van november verschijnen binnenkort al. Hieronder vind je die van december. In december komt trouwens ook een tweede verzamelmap uit voor A3-kunstdrukken die je een jaar lang bij 23 verschillende hardcoveralbums kan krijgen.


Roze Bottel integraal 4
Roze Bottel integraal 4
Uiteraard wordt Angel Wings deel 5 van Romain Hugault en Yann een verkooptopper. Het verhaal zal ook beschikbaar zijn in een luxe-uitvoering met andere cover, een prent en een display van een vliegtuig. Oplage: 444 exemplaren, prijs: 29,95 euro. In de Franse versie van deze luxe staat trouwens een extra scène die niet in de gewone versie komt omdat het een naaktscène betreft. Even afwachten of deze pagina ook in de Nederlandstalige luxe stata opgenomen. Hugault is inmiddels begonnen aan deel 6, het slot van de tweede cyclus. Een derde cyclus staat ook al op het programma.
De inhoud van deel 5: "De kruiser die Angela McCloud en Betty Nutton vervoerde naar het eiland Tinian, waar die laatste een voorstelling moest geven, is getroffen door twee 'bakas', de gevreesde vliegende bommen, bestuurd door Japanse kamikazepiloten. De actrice, volledig door het dolle heen, wordt naar Hawaii gerepatrieerd en Angela, die blij is dat ze niet langer voor oppas moet spelen, aanvaardt maar wat graag de rol van 'Joséphine', pilote van een Mustang met opblaasbare reddingsboot, om te patrouilleren voor de kust van Iwo Jima, op zoek naar in zee rondzwalpende piloten."


Walking Dead 26
Walking Dead 27
Walking Dead wordt uitgebreid met twee nieuwe, dikke delen.
Deel 23, Roep om Actie: "De Fluisteraars hebben keihard toegeslagen. Hun leider Alpha heeft een grens getrokken met het bloed van de inwoners van Alexandria, Hilltop en de andere gemeenschappen. Niemand voelt zich nog veilig en Rick weet dat hij nu in actie moet komen. Maar angst doet gekke dingen met een mens. Zo kan het dat, terwijl Rick zijn plan smeedt, uit onverwachte hoek een heel ander gevaar opdoemt."
Deel 24, De Fluisteraarsoorlog: "De oorlog tegen de Fluisteraars barst in alle hevigheid los. Aan beide kanten zijn doden gevallen en de strijdende partijen liggen op ramkoers. Maar waar Rick de inwoners van de gemeenschappen nog tot een echt leger moet smeden, hebben de Fluisteraars hun troefkaart al achter de hand. Ze hebben de controle over een wandelende natuurkracht: een reusachtige horde levende doden. Wie houdt die tegen?"


Wollodrïn 10
De Orde van de Drakenridders 22
We nemen met deel 10 afscheid van de uitstekende reeks Wollodrïn. De auteurs hebben weliswaar al andere plannen voor een nieuwe samenwerking. "Een elf, een dwerg, een orc, een draak en een mensenkind... Vijf helden, vijf bijzondere krachten... vijf gevangenen. Opgesloten door de tovenaars van Termüdd in de diepste krochten van Marmaëkard, waar ze oog in oog komen te staan met degene die hen achtervolgde, en die hoopt hun de bijzondere krachten die ze hebben geërfd te ontfutselen. Hij is de laatste der Akkräns, een volk dat door de dwergen werd uitgemoord in de slag der twee overwinningen, en als stichter van de orde der tovenaars wil hij een einde maken aan hun bestaan. Maar... Er wacht onze helden nog een allerlaatste reis, de gevaarlijkste van allemaal, die ieders lot voorgoed zal bezegelen..."

Nog meer fantasy is er in De Orde van de Drakenridders deel 22 door tekenares Alexe en Ange. "De draken brengen de chaos, waarvoor de maagden immuun zijn. Zo is de Orde van de
Drakenridders ontstaan. In De noordelijke poort, het fort dat de grens van het rijk beschermt tegen de koude gebieden, wordt de macht gedeeld door twee Drakenridders, een enige commandant en enkele verbannen soldaten, die heldhaftig met beperkte middelen proberen de steeds groter wordende golven monsters, schepsels van de Veill, tegen te houden."


Hélène BOucher
De Verborgen Geschiedenis 34
Hélène Boucher: De Vallende Ster is een compleet verhaal, gebaseerd op de carrière van de Franse luchtvaartheldin. "Hélène Boucher (23 mei 1908 - 30 november 1934) was een jonge vrouw met een passie voor luchtvaart, een vergeten heldin die tijdens haar blitzcarrière een stempel drukte op haar tijd. In enkele jaren scheerde ze in zowat alle luchtvaartdisciplines de hoogste toppen: luchtaanvallen, luchtacrobatie, hoogte- en snelheidsrecords,..."

De Verborgen Geschiedenis deel 34 is het vervolg op deel 33 en dat was het begin van een prequelcyclus. "Na zijn inwijding in het Himalayagebergte keert Jezus van Nazareth terug naar Palestina om zijn lotsbestemming te vervullen. Meester Erlin denkt dat hij zijn messias heeft gevonden, wanneer hij merkt dat de nederige timmerman geleidelijk aan zijn invloed ontsnapt om zijn eigen pad te volgen... Wat heeft Erlin uiteindelijk geschapen? Een witte messias of een zwarte messias?"


Zeven 16
't Moer 3
Zeven Broeders is deel 16 in de 21-delige conceptreeks met complete verhalen per album. Scenarist Didier Convard, zelf een logebroeder, pende het verhaal neer. Tekenaar Hervé Boivin werkte al mee aan de conceptreeks WW2.2 - Een Andere Tweede Wereldoorlog die bij Dark Dragon Books verscheen."Hun verzetsnetwerk werd in 1943 gedecimeerd. De mannen die er deel van uitmaakten, allemaal vrijmetselaars, vertrouwden blindelings op elkaar. Ze kunnen zich niet voorstellen dat een verrader hen zou verkopen aan de Duitsers. Acht jaar later verzamelen de overlevenden van de loge zich om eindelijk de waarheid te ontdekken..."

't Moer
deel 3 is de laatste bundeling van getekende columns uit een regionale editie in 's-Hertogenbosch van de Nederlandse krant Brabants Dagblad.
(Bron: Silvester / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe K3-strip rolt eraan
17/11
TOP
K3 1
Deel 1 van de nieuwe stripreeks van K3, nu getekend door Dirk Stallaert (Nino, Nero, Mieleke Melleke Mol) en geschreven door Bruno De Roover (Café Cowala, J.ROM, Jylland), verschijnt volgende woensdag bij Standaard Uitgeverij.

Het verhaal: "Alles loopt op wieltjes in de Roller Disco van K3... totdat een vreemde snuiter de meisjes een bezoekje brengt. Hij wil de Roller Disco sluiten, maar dat laten Marthe, Klaasje en Hanne niet zomaar gebeuren. In een spannende race tegen de tijd zetten zij alles op alles om de Roller Disco te redden."

(Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Het slot van Manara's Caravaggio-tweeluik
17/11
TOP
Caravaggio 2
Caravaggio 2
Caravaggio 2
Het al eerder aangekondigde slot van Milo Manara's tweeluik Caravaggio, over de Italiaanse schilder, verschijnt op 6 februari in het Nederlands bij uitgeverij Glénat. Dit is de Franse cover met een paar previewpagina's.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Charel Cambré en Marc Legendre verkopen Verse Vis
17/11
TOP
Verse Vis
Verse Vis
Marc Legendre en Charel Cambré, de auteurs van Amoras en Robbedoes Special, openden afgelopen week de Facebookpagina Heden Verse Vis met 'autobiografische' stripstrookjes en cartoons. We vroegen Marc meer uitleg:
"We zitten soms echt met de handen in het haar, moeten op onze tanden bijten en eens flink slikken om dan weer verder te doen. Volgens mij verschillen we daarin trouwens niet veel van de meeste mensen. Het zijn gevoelens die iedereen kent. In elk geval mailden Charel en ik vaak naar mekaar dat we daar iets moesten mee doen, niet onze frustraties opkroppen, maar ze in een stripje verwerken. Maar dat komt er dus nooit van, want er is altijd iets belangrijkers te doen.
Een paar dagen geleden zaten we weer te foeteren en toen mailde Charel 'dat het er nu maar eens moest van komen'.Zo gezegd, zo gedaan. Charel noemt het zelf: 'humor van twee onnozel kinderen'. Hij ziet het zo: 'Wij zijn als Lambik en Jerom die na hun uren treintjes bouwen om hun frustraties weg te werken (zie het Suske en Wiske-album Het Sprekende Testament).'
We starten met strookjes, een aantal per week. Later kan het meer worden, plaatgags, kortverhalen... Taferelen uit het leven van een striptekenaar en een scenarist gegrepen. We hebben beiden goeie herinneringen aan Arme Lampil van Willy Lambil en Raoul Cauvin, dus denk niet dat we het gevoel hebben dat we hiermee het warme water uitvinden.
Het plan is om er zeker een boekje van te maken als we voldoende materiaal hebben. Maar we hebben het nergens gepresenteerd, we zijn er gisteren gewoon aan begonnen."
Like of volg de pagina om van volgende visleveringen verzekerd te zijn.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe stripbewerking van Alleen op de Wereld
17/11
TOP
Remi
Rémi sans FamilleHector Malots emotionele jeugdroman Remi: Alleen op de Wereld is al heel wat keren bewerkt voor film, tv en strip. Dit laatste door onder meer door Douwe Dabbert-tekenaar Piet Wijn in Donald Duck en door Bart Proost bij Saga Uitgaven. In december wordt een nieuwe verfilming in het Frans gereleased met Daniel Auteuil als de oude, rondreizende artiest Vitalis in de hoofdrol. Van die film komt ook een stripbewerking die in januari in het Nederlands bij Dark Dragon Books zal verschijnen in hardcover. Het duo Éric Stalner en Cédric Simon (die samen de sf-reeks Exile maken) is verantwoordelijk voor de strip van 56 pagina's.
(Bron: Dark Dragon Books / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


De trailer van Battle Angel Alita-verfilming
17/11
TOP
Battle Angel Alita
Met producer James Cameron, regisseur Robert Rodriguez, Christopher Waltz, Jennifer Connelly, Michelle Rodriguez in de cast en een spectaculaire mangareeks als bron zou de verfilming van Battle Angel Alita kunnen knallen. Hier is de trailer. De film wordt in onze contreien verwacht op 14 februari. De negendelige reeks is tussen 2007 en 2009 vertaald door Glénat. In ons besprekingsarchief vind je enkele besprekingen.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuw stripwerk verwacht van Akira-auteur Katsuhiro Otomo
17/11
TOP
Akira
In de jaren 1980 introduceerde de Belgische uitgever van de Belgische tak van Glénat, Paul Herman, de mangareeks Akira in het Frans en vervolgens in Europa wat de start betekende voor een overrompeling van Japanse strips die ontzettend grote delen van de stripmarkt innamen (tot meer dan 50% van de totale stripverkoop toe). Alleen Vlaanderen en Nederland boden verzet. Manga's braken hier amper door ondanks verdienstelijke pogingen van met name Kana.

Katsuhiro Otomo, de auteur van het razende cyberpunkepos Akira, kent in Japan een nagenoeg goddelijke status als animeregisseur en mangatekenaar. Zijn laatste manga dateert echter van 2002. In een recent interview gaf hij te kennen dat hij aan een nog geheim project werkt. Het betreft een gloednieuwe stripreeks.

Rond Akira, die in 1988 ook als animefilm op de wereld werd losgelaten, bestaan trouwens al vele jaren opeenvolgende projecten voor een live action film. Onder meer George Miller, Christopher Nolan, Justin Lee, Jordan Peele en vele vele andere regisseurs, producers en acteurs werden weleens genoemd in deze context. Sinds 2017 is Taika Waititi, de regisseur van Thor: Ragnarok, aan boord om er een filmtweeluik van te maken.
(Bron: 9emArt.fr / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Nog twee albums van De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren en nieuwe ideeën voor Thorgal
10/11
TOP
Thorgal
Inmiddels zijn de Thorgal-spin-offreeksen over Kriss van Valnor en Wolvin ten einde. De uitgever van Le Lombard zei in een interview dat hij hiermee woord houdt door er geen oneindig lopende reeksen van te maken. Ook voor de reeks over de jongere jaren van Thorgal wenkt het einde. Roman Surzhenko en Yann mogen nog twee albums maken.

Exit Surzhenko? Als het van Grzegorz Rosinski afhangt niet, want hij zou de Russische tekenaar graag af en toe een one-shot laten tekenen. Rosinski is het idee van (dikkere) one-shots zelf ook meer genegen dan langere series. Zijn uitgever volgt hem daarin en verklaarde dat er over een paar jaar sprake zal zijn van one-shots van Thorgal door diverse auteurs met sterke onderwerpen op meer pagina’s, niet noodzakelijk op een jaarlijks ritme of volgens een vastomlijnd concept.

Rosinski weet nog niet of hij de covers blijft schilderen van de reeks Thorgal, waarvan opnieuw jaarlijks een album verschijnt, want hij vindt de nerveuze stijl van zijn opvolger Frédéric Vignaux geslaagd. Zelf heeft hij nog het voorstel om de complete reeks opnieuw uit te geven met per album acht extra pagina’s, zijnde vier dubbelpagina’s met geschilderde illustraties (zoals in zijn one-shot Western) om meer sfeer te scheppen en rustpauzes in te lassen.

In elk geval blijft Rosinski zich om Thorgal bekommeren, naar eigen zeggen "tot ik in mijn broek pis van ouderdom of tot mijn entourage me minzaam zegt dat het tijd is om ermee te stoppen".

Door de spin-offcollectie De Werelden van Thorgal te stoppen, schrapt Le Lombard wel een goedlopende stripeeks. Hieronder vind je de Franse oplagecijfers van Thorgal en de drie nevenreeksen.
Thorgal: 15 miljoen verkochte albums (400.000 per jaar). Verkochte oplage deel 35 uit november 2016: 120.000 exemplaren. Gedrukte oplage van deel 36: 150.000 exemplaren.
Kriss van Valnor: 650.000 verkochte exemplaren. Verkochte oplage deel 7 uit november 2017: 55.000 exemplaren. Gedrukte oplage deel 8: 65.000 exemplaren.
Wolvin: 550.000 verkochte exemplaren. Verkochte oplage deel 6 uit april 2017: 48.000 exemplaren. Gedrukte oplage deel 7: 68.000 exemplaren.
De Jonge Jaren: 400.000 verkochte exemplaren. Verkochte oplage deel 5 uit oktober 2017: 44.000 exemplaren. Gedrukte oplage deel 6: 60.000 exemplaren.
(Bron: Casemate 119 / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Jean-Marc Krings en Zidrou maken derde Suske en Wiske-hommagealbum
10/11
TOP
Suske en Wiske
Het tweede hommagealbum van Suske en Wiske is nog niet koud of daar is al nieuws over een derde album. Jean-Marc Krings bevestigde namelijk op zijn Facebookpagina wat we al zagen aankomen. Hij is de tekenaar van het volgende Suske en Wiske-album in de hommagecollectie waarvoor Gerben Valkema en Yann eerder Cromimi maakten. Steven Dupré en Conz publiceerden eerder deze week nog Boemerang in die collectie. De scenarist van Krings' album is Zidrou met wie hij al twee comebackalbums van De Sliert (een oude reeks van Jean Roba, de tekenaar van Bollie en Billie) heeft geproduceerd. Zidrou is daarnaast gekend voor een eigen sliert strips.

Van Krings moeten we nog het slot van de cyclus Fanny K. krijgen. Na wat uitstel is het inmiddels gepland voor half december. In tegenstelling tot een ouder bericht loopt de reeks alsnog verder, maar voortaan met afgeronde verhalen per album. Er zou toch al groen licht zijn voor drie bijkomende albums op scenario van Toni Coppers.
(Bron: Jean-Marc Krings / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuw stripmaandblad Strip
10/11
TOP
Strip 1
Binnenkort is een gloednieuw stripmaandblad te koop via stripspeciaalzaken, boekwinkels en een sliert andere verkooppunten. De titel van het nieuwe maandblad is niet moeilijk te onthouden: simpelweg Strip. Elk nummer van 84 pagina's kost slechts 5,90 euro. Het blad wordt uitgegeven door M-Press van de Bosnische uitgever Ivo Milicevic die al jarenlang ervaring heeft met stripbladen in diverse landen. Zijn contacten strekken zich uit over de hele wereld. De aanvullende redactie is Vlaams-Nederlands. De distributie in Vlaanderen en Nederland gebeurt door Van Ditmar en Betapress voor de losse verkoop.

In dat eerste nummer staan de eerste hoofdstukken van de binnenkort te verschijnen albums van Blake en Mortimer, Thorgal, De Blauwbloezen, Robbedoes Special, Michel Vaillant, De Witte Indiaan en twee gagplaten van Charel Cambrés Filip & Mathilde en Pinanti. De keuze voor deze vervolgverhalen is wat ongelukkig door de late timing van de lancering van het maandblad, maar de uitgever wil hiermee duidelijk te kennen geven welke kanonnen je in dit magazine mag verwachten. En hier blijft het niet bij.

De eigen productie 3 Grimmige Meiden (een fantasystrip met een dikke knipoog naar sprookjesfiguren) is iets nieuws en ook op dat gebied zal het maandblad gaandeweg uitbreiden met andere nieuwe reeksen... trouwens ook met nieuwe projecten van Vlaamse en Nederlandse auteurs waarvoor alle opties nog open liggen.

Een interview, in dit eerste nummer met ComicWatch-uitgever en scenarist Sytse Algera, en een nieuwsrubriek in samenwerking met Stripspeciaalzaak.be vullen de acht redactionele pagina's.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Stripinformatieblad StripKiosk zoekt nog abonnees voor definitieve lancering
10/11
TOP
StripKiosk 0
Een tijdje geleden kondigden we StripKiosk aan, eigenlijk een soort voortzetting van Brabant Strip Magazine met enkele voormalige medewerkers van het stripinfoblad en andere medewerkers. De inhoudelijke focus ligt voortaan op strips uit de periode 1920-1980. Het blad wordt uitgegeven door 't Vlaams Stripcentrum die in september een nulnummer presenteerde. Marc de Lint en Peter Van Hooydonck, de hoofdredacteuren van StripKiosk, stellen het volledige proefnummer nu via onze site ter beschikking als pdf. Klik hier om het nummer te downloaden.

Momenteel kan StripKiosk vanaf volgend jaar nog niet verschijnen, want daarvoor zijn minstens tweehonderdvijftig betalende abonnees nodig. Naar eigen zeggen zijn ze goed op weg om dat te halen. Als jij je verzekerd wil zien van een eerste jaargang van drie nummers en je financiële steentje wil bijdrage door abonnee te worden en het blad gelanceerd te zien, kijk dan op pagina 2 van de pdf wat je moet doen. De inhoud van het proefnummer en het voorwoord geven je een idee van wat je van StripKiosk mag verwachten.
(Bron: Marc de Lint / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Dark Dragon Books vertaalt Strange Fruit
10/11
TOP
Strange Fruit
Strange Fruit
Strange Fruit
Tel al maar af naar maart, want dan geeft Dark Dragon Books Strange Fruit uit. Deze miniserie van J.G. Jones (Before Watchmen, Wanted, Wonder Woman: De Hiketeia, Final Crisis) en Mark Waid (die voor Nederlander Minck Oosterveer nog The Unknown heeft geschreven) verscheen in 2015 in het Engels.

Het verhaal speelt zich af in een dorpje in de Amerikaanse staat Mississippi. Bij de grote overstroming van 1927 treden rivieren buiten hun oevers, breken de dijken en raken ook sociale en raciale spanningen verhit. Op een hoogtepunt, waarbij Ku Klux Klan-plunjes worden aangetrokken, stort een ruimtetuigje neer en stapt een superman het verhaal binnen die de inwoners van het dorpje komt helpen... een zwarte superman.

Strange Fruit, naar het liedje van Billie Holiday, een zwarte zangeres, weekte in de Verenigde Staten wat controverse los, onder meer omdat net twee blanken een warrig verhaal vertellen over racisme. Het had zijn hevige voor- en tegenstanders. Wie Strange Fruit nog niet kon lezen omdat het niet vertaald werd, zal zich in maart dus zelf een mening kunnen vormen.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Eerste stap naar nieuwe Jommeke-film is gezet
10/11
TOP
Jommeke
Dit jaar werd de reeks Jommeke in China gelanceerd waar de eerste sliert albums al uitverkocht raakte. In een compleet ander project bezoekt Jommeke zelf China. Voor een live action-film is onlangs 15.000 euro scenariosteun vrijgemaakt van het Audiovisueel Fonds. In de film bezoeken Jommeke en zijn vriendjes China om daar een plaag te bestrijden. De plaag is van het soort waarin Jef Nys grossierde, genre Kinderen Baas of De Luchtzwemmers.

Jef Nys maakte in 1968 zelf al de film De Schat van de Zeerover waarvoor hij zowat alle werk uitvoerde. Jommeke werd toen vertolkt door zijn zoon, Jef Nys sprak zelf de stem van Flip in. De voorbije decennia was er af en toe sprake van nieuwe (teken)filmavonturen. Een van die projecten was voor een reeks in samenwerking met Studio 100.
(Bron: Het Nieuwsblad / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Raadpleeg de Graphic Novels voor de Leeslijst als pdf
10/11
TOP
Graphic Novels voor de Leeslijst
Als Nederlandse Stripmaker des Vaderlands zet Margreet de Heer zich ten volle in om strips in eigen land meer te laten waarderen, ook via het onderwijs. Haar plan om strips ook een plaatsje te geven op de literatuurlijst met geadviseerde romans voor het middelbaar onderwijs resulteerde in de gids voor docenten Graphic Novels voor de Leeslijst. Het gaat meer bepaald om een mooie, uitgebreide selectie graphic novels uit Nederland en Vlaanderen met een introductie op wat graphic novels zijn en onder meer welke thema's docenten aan de hand van de uitgekozen strips kunnen behandelen met hun leerlingen.

Via deze website
kan je de gids zelf ook gewoon gratis lezen als pdf. Volgens de info komt er ook nog een gedeelte van de oplage in stripspeciaalzaken terecht waar ze gratis te verkrijgen zullen zijn. Is dat niet top?
(Bron: Margreet de Heer / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Tekenfilmreeks en een nieuw album van Kid Lucky in 2019
10/11
TOP
Kid Lucky
Eind volgend jaar moet een tekenfilmserie van Kid Lucky klaar zijn. Van zijn volwassen versie Lucky Luke en zelfs over de Daltons bestaan al meerdere tekenfilmreeksen. Tegen dan verschijnt ook weer een album door Achdé, voor de verandering eens een lang verhaal in plaats van gags. Van Achdé en scenarist Jul, die al een goede beurt maakte met Het Beloofde Land, verschijnt op 12 december deel 8 in de reeks De Nieuwe Avonturen van Lucky Luke oftewel deel 80 in de reeks Lucky Luke.
(Bron: BDZoom.com / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Belgische dj Kid Noize wordt stripheld
10/11
TOP
Kid Noize 1
Kid NoizeKid Noize
Striplezers zijn hippe vogels en drummen op Tomorrowland natuurlijk allemaal samen om te staan springen op de weide van De Schorre. Kid Noize, de Belgische dj met de apensmoel, speelde daar al twee keer een set. En in februari is hij de ster van een eerste stripalbum dat hij samen met Kid Toussant (Magic 7, Het Konvooi, Holly Ann, Snooze) schreef. De tekenaar is Otocto en het verschijnt bij Dupuis. In dezelfde periode komt Kid Noizes tweede plaat uit.

Naar verluidt ligt de strip in de lijn van films uit de eighties en nineties, genre Ghostbusters en Back to the Future en revivaldingen als Stranger Things en Ready Player One. Zulke referenties scheppen hoge verwachtingen. In de strip deelt Kid de hoofdrol met Sam die na het overlijden van zijn moeder en een verhuis een moeilijke periode doorspartelt. De plotse ontmoeting met een man met een apenhoofd ana het stuur van een Mustang uit 1977 zal zijn leven op zijn kop zetten. Wie is die mysterieuze figuur die zijn graffiti tagt met "Kid Noize"? Hij komt uit een andere dimensie en is een pakjesbezorger. Het pakje voor Sam bevat de sleutel tot zijn toekomst... Maar is Kid Noize een vriend of een vijand? Om dat te achterhalen, zal Sam de doos moeten openmaken.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)

Kid Noize

Kid Noize

Kid Noize


Nederlandse btw-verhoging nadelig voor strips
10/11
TOP
btwVanaf 1 januari 2019 stijgt het btw-tarief in Nederland van 6% naar 9%. In België blijft het 6%. Die btw geldt ook voor strips. De gevolgen voor stripkopers laten zich raden, en het wordt ingewikkeld. Sommige uitgevers zullen twee verschillende prijzen hanteren voor België en Nederland (waarbij Nederlanders telkens meer moeten betalen). Andere uitgevers voeren een algemene prijsstijging door voor zowel de verkoop in Nederland als België. Er zijn er die hun huidige verkoopprijzen aanhouden en bijgevolg een verlies in Nederland incasseren. Nog anderen weten nog niet wat ze gaan doen. De Nederlandse btw-verhoging geldt voor zowel de verkoop in winkels, via webshops, waar dan ook.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Parijse openbare vervoersmaatschappij verbiedt affiche van Krasse Knarren
10/11
TOP
Sigaar
De reclameafdeling van de Parijse openbare vervoersmaatschappij verbood een affiche met de cover van Krasse Knarren deel 5 omdat een van de personages een sigaar in de mond heeft. Die sigaar is weliswaar niet aangestoken en maakt deel uit van een vermomming. Scenarist Wilfrid Lupano reageerde verbolgen en merkte op dat filmaffiches met geweren op blijkbaar geen probleem zijn.

Dit belooft nog voor de reclamecampagne van Blake en Mortimer. Op die cover rookt professor Mortimer gewoon zijn pijp. Andere tijden weliswaar, het verhaal is gesitueerd in de jaren 1940. Lucky Luke is niettemin al langer tot zijn verstand gekomen met zijn onafscheidelijke grasspriet tussen de lippen.
(Bron: 9emeArt.fr / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Malemort integraal bij Dark Dragon Books
03/11
TOP
Malemort integraal 1
De aankondigingen voor 2019 beginnen langzaam aan door te sijpelen. Uit het aanbod van Dark Dragon Books voor kwartaal 1 pikken we alvast de integrales van Malemort om nu al voor te stellen. In februari verschijnt de complete reeks in twee integrales in hardcover tegen de prijs van 29,95 euro. Een voordeelpakket met beide delen zal 49,95 euro kosten.

Malemort is een oudere fantasyreeks van Eric Stalner waarvan tussen 1999 en 2003 vijf delen verschenen bij Talent in de collectie Millennium. Het is een van de vele in vertaling onvoltooide reeksen nadat de uitgeverij failliet ging, hoewel de eerste vijf delen wel een afgeronde cyclus vormen. Deel 6, het laatste deel en eigenlijk een op zichzelf staand flashbackverhaal, is nooit in het Nederlands verschenen. Dat euvel maakt Dark Dragon Books goed. Er hoort ook een dossier bij.

Een voorstelling: "In het hart van het bos van Hautes-Pierres, in Katharen-gebied, vecht de mooie, blonde Anthea, dertig jaar na de Albigenzische Kruistochten voor vrijheid en tegen willekeur. Opgejaagd door de haat van Aymond de Montgarac kiest graaf Colbus de Malemort voor de schaduwen. Vervloekt door God en de mens heeft hij geen plek meer onder de levenden. De mooie Anthea is verliefd op de graaf en kiest ervoor om Colbus te volgen, die zowel een kwaadaadrig wezen als vampier is."
(Bron: Dark Dragon Books / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)

Malemort integraal 2


Corto Maltese naar de cinema
03/11
TOP
Corto Maltese
Hij komt, hij komt... Hugo Pratts avonturier Corto Maltese komt groots naar het zilveren scherm door regisseur Christophe Gans (Le Pacte des Loups, Crying Freeman, Silent Hill) met de Britse acteur Tom Hughes (uit de tv-serie Victoria) in de hoofdrol. De Zwitser James Thiérrée (een kleinzoon van Charlie Chaplin!) speelt Raspoetin. Milla Jovovich (Resident Evil, The Fifth Element), Michelle Yeoh (Star Trek: Discovery, James Bond: Tomorrow Never Dies, Crouching Tiger, Hidden Dragon) en Mark Dacascos zijn te zien in nevenrollen. De opnames starten in januari in Europa en China.

De plot: Corto wordt ingehuurd door een Chinese groep revolutionairen dat een gewapende trein van de Russische tsaar Nicolaas II wil kapen. De trein vervoert goud van Sint-Petersburg naar Vladivostok. De producers zien het groots met een eerste film die de weg opent naar een franchise met meerdere films zoals Indiana Jones, Sherlock Holmes of Pirates of the Caribbean. Het paaien van het Chinese publiek is een van de middelen om dat doel te bereiken.

In 2002 was Corto Maltese al te zien in een animatiefilm. Datzelfde jaar liet de Franse betaalzender Canal+ vier strips bewerken naar een animatiereeks. De Canadese tekenaar en tekenfilmmaker Guy Delisle had het over deze productie in zijn strip Pyongyang. Hij superviseerde dat animatiewerk in Noord-Korea.
(Bron: Variety, AlloCiné / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Work in progress: de comeback van Bruno Brazil
03/11
TOP
Bruno Brazil
Work in progress van tekenaar Philippe Aymond (Lady S., Highlands) voor een eerder aangekondigd gloednieuw avontuur van de actiethriller Bruno Brazil op scenario van Laurent-Frédéric Bollée (Deadline, Laowai, De Pijl van Nemrod, XIII Mystery). Het eerste deel van een tweeluik verschijnt volgend jaar bij Le Lombard.

Bruno Brazil, een reeks van William Vance en Greg, liep tussen 1967 en 1977 in het weekblad Kuifje. De nieuwe auteurs Aymond en Bollée werkten al eerder samen aan de in vertaling onvoltooide reeks ApocalypseMania. Het idee komt van de auteurs zelf. In 2016 stelden ze het voor aan uitgeverij Le Lombard die toehapte en ook Vance gaf toen groen licht. Hij apprecieerde Bollées verhaal over Billy Stockton voor de reeks XIII Mystery uitermate. Aymonds eerste tekeningen ontroerden Vance bovendien. De werkelijke verschijning kan de in mei 2018 overleden Vance helaas niet meer meemaken.
(Bron: Philippe Aymond, Le Lombard / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


André Hazes' Zweet
03/11
TOP
Hazes 2
Eind november verschijnt bij Silvester deel 2 van de biografische trilogie over Nederlands grootste volkszanger André Hazes. Na deel 1, Bloed, luidt de titel van deel 2 Zweet met daarin de jaren 1977 tot 1990. Deel 3, Tranen, hebben we daarna nog te goed. Auteurs Ben Westervoorde en Jan-Willem de Vries kozen die titels niet zomaar, weet je wel.
(Bron: Silvester / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Slot van Stomp in 2019
03/11
TOP
Stomp
Eric Maltaite is klaar met de tekeningen van Stomp deel 3 dat volgend jaar pas verschijnt. In het Frans is al een integrale in zwart-wit aangekondigd van de complete trilogie. Die verschijnt eind januari, nog voor het slot van de trilogie in kleur. In deze reeks buigen de zoon van Baard en Kale-tekenaar Will en Erics jeugdvriend Stéphane Colman zich over de voorgeschiedenis van de enigmatische schurk uit Baard en Kale.
(Bron: Eric Maltaite / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Gokken op grote schaal in Macao
03/11
TOP
Macao
In februari geeft Dark Dragon Books een gebundelde editie van het in het Frans als tweeluik verschenen Macao uit. Deze thriller van Philippe Thirault (De Helse Meute, O'Boys, Terug naar Belzagor) en Willy Duraffourg, getekend door Federico Nardo (Jonge Wolven, De Grote Zeeslagen), speelt zich af in Macao, de voormalige Portugese kolonie in China. Daar wordt 24/7 gegokt op zeer grote schaal in immense complexen die een rijk cliënteel dromen, luxe en zonden bieden. Een journalist uit Hongkong wordt door de steenrijke eigenaar van zo'n megacasino gevraagd om zijn memoires op te tekenen. De zakenman staat ook nog eens aan het hoofd van de machtigste triade (de lokale maffia) en hij heeft politieke ambities. Een opgesmukte biografie vol deugden zou dus van pas komen, maar laat de journalist zich zomaar voor de kar spannen? De casino-eigenaar heeft anders wel een boeiend leven achter de rug.
(Bron: Dark Dragon Books / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Caroline Baldwin in een nieuw avontuur op leven en dood
03/11
TOP
Caroline Baldwin 18
Recent stelden we André Taymans' nieuwe project Eden aan je voor. Daar kan hij zijn tanden ten volle in zetten nu zijn werk voor Caroline Baldwin deel 18 is afgewerkt. Het album verschijnt op 14 november in het Frans bij Paquet. Voor de vertaling is INdruk sinds deel 17 verantwoordelijk, maar deel 18 is nog niet concreet aangekondigd in vertaling. Het zal alleszins dit jaar niet meer in het Nederlands uitkomen.

In Half-Blood heeft Carolines werkgever Martin Wilson in New York een speciale opdracht in petto. Hij wil dat Caroline zijn zoon Jeremy terugvindt nadat hij na een ruzie met geweld het huis verliet en naar Bangkok reisde. Sindsdien gaf Jeremy geen teken van leven meer. Voor Martin is het zelf een kwestie op leven en dood, want als hij niet snel een beenmergtransplantatie krijgt, sterft hij binnen een halfjaar. Alleen Jeremy kan zijn leven redden. Caroline onderneemt vervolgens een gevaarlijke zoektocht vol valstrikken waaruit niemand ongeschonden raakt...
(Bron: André Taymans / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Het verhaal van de Robbedoes-spin-off Rommelgem
03/11
TOP
Rommelgem
Van de eerder aangekondigde trilogie over de jongere graaf van Rommelgem, door David Etien en BéKa, is ondertussen bovenstaande definitieve cover prijsgegeven. Het eerste album verschijnt begin volgend jaar in het Frans bij Dupuis. Op een mogelijke vertaling zullen we iets langer moeten wachten.

Er is ook meer info over het verhaal. Het begint in 1938 in Berlijn waar Duitse ingenieurs aan Adolf Hitler de Enigma-codeermachine presenteren. Twee jaar later valt Duitsland België en Frankrijk binnen. In zijn kasteel ontvangt de graaf van Rommelgem een vreemde, gecodeerde boodschap. De graaf komt snel achter de oplossing. De boodschap komt van zijn oude vriend Black die hem verzoekt naar Londen te komen voor een zeer belangrijke missie. Terwijl het kasteel wordt opgevorderd door de nazi's, lukt het de graaf om te ontsnappen en het Kanaal over te steken. In Londen leidt een nieuwe boodschap hem naar het dorpje Bletchley waar hij met de hulp van pfofessor Black, Alan Turing en de Schotse juffrouw Mac Kenzie de Enigma-machine probeert te doorgronden. De uitdaging vergt het uiterste van de intellectuele vaardigheden van de graaf, maar hij ontmoet ook Winston Churchill, hij raakt verliefd (niet op Churchill uiteraard) en hij zal de loop van de oorlog grondig veranderen.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel