Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 13 december:

Uitgeverij HUM! in 2018
Afrika Korps volgt De Hel van het Oostfront op
1 miljoen Krasse Knarren


Updates van 9 december:

Xavier Dorison schrijft niet langer Thorgal
Twee projecten voor François Miville-Deschênes en Sylvain Runberg

Updates van 6 december:

Volgend jaar Suske en Wiske-hommagealbum door Steven Dupré en Conz
Yves Swolfs' nieuwe western Lonesome

Updates van 2 december:

Nieuwe tekenaar voor Insiders
De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 3 in 2018
Angoulême 2018
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2017: januarifebruarimaartaprilmei • juni • juliaugustusseptemberoktober • november • december
 
Uitgeverij HUM! in 2018
13/12
TOP
Torpedo 1972 1
Torpedo 1936 integraal 2
Torpedo 1936 integraal 3
Uitgeverij HUM! (een naam die is ontleend aan een vaak voorkomende uitspraak in de reeks Philemon) is sinds dit jaar vijf jaar bezig. De laatste jaren groeide de jaarproductie. In 2018 zetten ze nog een tandje bij en brengen ze vijftien albums uit. Dat is naar eigen zeggen ook hun maximum. Hieronder vind je hun jaarprogramma.

In 2017 was het alvast een blij weerzien of een eerste kennismaking met Torpedo 1936 van Jordi Bernet en Enrique Sánchez Abulí die Uitgeverij HUM! als een integrale reeks herlanceerde. Van de vijf voorziene integrales komen volgend jaar de delen 2 en 3 uit. Daarin staan voor het eerst kortverhalen die niet eerder in vertaling verschenen.

Op de koop toe publiceert Uitgeverij HUM! in softcover en in kleur de comeback van de huurmoordenaar die zich 36 jaar na de oorspronkelijke reeks afspeelt. Torpedo 1972 is nog steeds geschreven door Spanjaard Abulí, maar Argentijn Eduardo Risso (100 Bullets, Before Watchmen) nam het tekenwerk over. Hoe is het intussen met Lucca Torelli? Volgens de cover duldt hij nog altijd zijn hulpje Rascal in zijn buurt. Het scenario voor deel 2 is al geschreven, maar uitgeverij Panini, die ook in Spanje actief is, moet nog groen licht geven. De reeks en het nieuwe album zijn hoegenaamd niet vrouwvriendelijk en door de huidige #metoo-discussies heeft Risso daar toch zijn scenarist op gewezen.


Philemon 13 (C)
Philemon 14 (E)
Van Philemon komen volgend jaar twee albums uit, de delen 13 en 14 die in je kast ook de letters "C" en "E" van "Atlantische Oceaan" vormen. Daarna moet er nog één album verschijnen en de reeks is compleet (her)uitgegeven.


Magic Palace Hotel
satania 1
Ook nog van Philemon-auteur Fred verschijnt al in januari het one-shot Cythera de Tovenaarsleerlinge, maar dat hadden we al aangekondigd. Magic Palace Hotel is een ander one-shot van Fred dat van de vergetelheid wordt gered. "Een raamvertelling met de ongebreidelde fantasie die Fred zo kenmerkt. Een zakenreiziger boekt een kamer in een hotel maar kan zijn kamernummer 37.212.417 niet vinden. Korte samenvatting: you can check out any time you like, but you can never leave..."

Behalve Fred is ook Kerascoët een huismerk geworden. Na de trilogie Beeldschoon en het one-shot Mooi Duister is het tweeluik Satania te verwachten, opnieuw op scenario van Fabien Vehlmann. Beide albums zullen met een maand verschil in de winkels liggen. "Satania lijkt op een avonturenverhaal à la Jules Verne (Reis naar het Middelpunt der Aarde). Maar bij Kerascoët is niets zoals het lijkt. Naarmate de groep onderzoekers in steeds moeilijkere omstandigheden verzeild raakt, verandert het besef van werkelijkheid en fictie. Het is namelijk de vraag waar ze terecht zijn gekomen. Zo diep onder de grond, dat noemden ze vroeger... de hel."


Tex Willer Classics 9
Tex Willer Classics 10
Tex Willer 4
Tex Willer 5
Van Tex Willer komen opnieuw twee Classics (de dikke one-shots in zwart-wit) en twee reguliere albums (48 pagina's in kleur) uit.
Goran Parlov en oudgediende Claudio Nizzi maakten De Uiterste Grens, Enrique Breccia en Titi Faracci werkten samen aan Captain Jack. Breccia kennen we nog van De Wachters.
Painted Desert, deel 4 in de reguliere reeks, is het werk van Angelo Stano die de eveneens in Italië verschijnende reeks Dylan Dog even inruilde voor Tex Willer. Bij Silvester zijn indertijd nog wat albums van hem vertaald. Het duo Stefano Andreucci en Mauro Boselli bundelde de krachten voor De Wreker. Italiaanse tekenaars worden wel vaker opgepikt voor Franse conceptreeksen omdat ze zich aardig uit de slag trekken in realistisch getekende strips en doorgaans snel kunnen tekenen. Zo werd Andreucci gevraagd om het eerste deel van de conceptreeks De 7 Wonderen te tekenen.


Charley's Oorlog 4
Kapitein Dick Tator
Het Verhaal van Blauw is een vierde bundeling van Charley's War over de lotgevallen van een jonge soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Kapitein Dick Tator is een speciaal geval. Het is gemaakt door Ben Kamphuis, een van de verantwoordelijken van Uitgeverij HUM!. Hij vertelt hierin over zijn dienstplicht in de jaren 1980, net op een kantelpunt in de geschiedenis van de twintigste eeuw: de laatste jaren van de Koude Oorlog, de laatste jaren van de dienstplicht, de laatste jaren zonder computers. Een omvangrijk dossier vervolledigt de strip die vooral oud-dienstplichtigen zal interesseren. De verhalen verschenen al in het vakbondsblad van de Nederlandse Vereniging van Dienstplichtige Militairen (VVDM) en worden gebundeld uitgegeven als een print on demand voor de Nederlandse defensie en bibliotheken. Begin 2018 zullen ook stripspeciaalzaken en hun klanten het album kunnen reserveren voor een eenmalige verspreiding.

Gilles Durance 1Uitgeverij HUM! vliegt vanaf volgend jaar mee in het eskader uitgeverijen die luchtvaartreeksen publiceren. Gilles Durance is het werk van Callixte die we nog kennen van De Autoreportages van Margot en Eightball Hunter. In het Frans bestaan al drie delen en Callixte werkt aan een vierde album. "Het eerste avontuur, De Witte Bommenwerper, geeft een geromantiseerde versie van een markant stukje geschiedenis: de levering (en inzet) van een oude B-26-bommenwerper via Frankrijk naar het opstandige Biafra. Vol met authentieke verwijzingen, die soms nauwelijks te geloven zijn, maar wel echt gebeurd — zoals een stuk touw tussen de piloot van de bommenwerper en de bovenarm van de boordschutter. Eén ruk aan het touw = schieten, twee rukken = ophouden met schieten (de schutter zelf had geen zicht naar buiten). De bommen werden in elkaar geknutseld door een lokale vuurwerkexpert en handmatig (!) naar buiten gegooid, ongeveer zoals in de Eerste Wereldoorlog. De sfeer van het verhaal doet een beetje denken aan de latere avonturen van Tanguy en Laverdure (de delen 20-25) toen zij door de luchtmacht ontslagen waren en min of meer verplicht voor de Franse geheime dienst gingen werken."


Afrika Korps volgt De Hel van het Oostfront op
13/12
TOP
Afrika Korps
Tussen 2013 en 2016 vertaalde Silvester de vierdelige reeks De Hel van het Oostfront van Olivier Speltens. Die reeks kende heel wat succes en er volgden herdrukken. Speltens werkt intussen aan een nieuwe reeks waarvoor hij het decor van het ijskoude Oostfront verlegt naar het bloedhete Noord-Afrika tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgend jaar verschijnt het eerste deel van de geplande trilogie Afrika Korps. Het Afrikakorps was de legereenheid van de befaamde, sluwe Duitse luitenant-generaal en latere veldmaarschalk Erwin Rommel die in Noord-Afrika opereerde en waar hij het de Engelsen knap lastig maakte.


1 miljoen Krasse Knarren
13/12
TOP
Krasse Knarren
Krasse Knarren 4 ligt sinds vorige week in de winkel. In het Frans is het een waar verkoopkanon. Met bovenstaande afbeelding bedankte uitgeverij Dargaud de lezers, want de kaap van 1 miljoen verkochte exemplaren van de reeks is gerond. Tekenaar Paul Cauuet en scenarist Wilfrid Lupano denken nog niet aan stoppen. Volgend jaar wordt een filmversie gereleased. Je leest er hier meer over.


Xavier Dorison schrijft niet langer Thorgal
09/12
TOP
Thorgal
In dit vandaag gepubliceerde interview van Wouter Porteman met Yann, van wie afgelopen week Suske en Wiske: Cromimi uitkwam, liet de scenarist zich ontvallen dat Xavier Dorison niet langer Thorgal schrijft.

Dorison was de vervanger van Yves Sente die van de reeks en de spin-offreeks over Kriss van Valnor werd gehaald omdat zijn koers voor beide reeksen, die nog moeten samenvloeien, Grzegorz Rosinski niet langer zinde. Dorison kreeg de taak om Bagh Dadh, waar Thorgal heen reisde op zoek naar zijn zoon Aniël, zo snel mogelijk weer te verlaten. Een aantal nevenpersonages ging in deel 35 voor de bijl en de reis naar huis werd weer ingezet.

Volgens Yann is het al een tijdje geleden dat Dorison niet meer met Thorgal is verbonden. Onze vragen bij betrokkenen blijven tot op heden onbeantwoord. Het is nu wachten op nadere uitleg en wie de hoofdreeks en de spin-off De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor (waar in principe nog één deel van moest verschijnen) overneemt.

Dorison was enkele jaren geleden al in de running om een bedoelde spin-off over het nevenpersonage Boomvoet (uit De Boogschutters) te schrijven, maar het aantal geplande spin-offreeksen raakte gereduceerd tot die over Kriss, Wolvin en Thorgals jeugd. Dorison werkte zijn scenario vervolgens om naar het tweeluik Asgard, getekend door Ralph Meyer. En die samenwerking leidde dan weer naar de western Undertaker die snel uitgroeide tot een fenomeen. Dorison blijft vooralsnog een superactieve scenarist. In 2018 start bij Dargaud de reeks Aristophania Bold, getekend door Joël Parnotte. Het duo maakte al samen het one-shot De Wapenmeester. Hieronder vind je een plaatje van dat project en enkele personagestudies.


Aristophania Bold
Aristophania Bold
Aristophania Bold
Aristophania Bold


Twee projecten voor François Miville-Deschênes en Sylvain Runberg
09/12
TOP
Zaroff
Zaroff
Op zijn Facebookpagina deelt tekenaar François Miville-Deschênes (Millennium, Heroveringen) al een tijdje de vorderingen aan zijn werk voor Zaroff, een nieuw project met scenarist Sylvain Runberg. Het verhaal over graaf Zaroff is gebaseerd op het romanpersonage van Richard Cornell (1893-1949) uit The Most Dangerous Game (1924). Die roman raakte in 1932 verfilmd met Joel McCrea, Robert Armstrong en Fay Wray (de scream queen uit de allereerste King Kong-film). In dat verhaal overleeft een beroemde schrijver en jager op groot wild als enige een schipbreuk en belandt hij op een afgelegen eiland dat het eigendom is van de Russische graaf Zaroff, ook een jager. Hij laat zich omringen met andere schiobreukelingen van vroegere schepen die zonken. Zaroff is het jagen op dieren beu en heeft een nieuwe prooi voor ogen: mensen! Het one-shot zal tachtig pagina's tellen en hij is inmiddels begonnen aan de inkleuring met aquarel. Het album zal verschijnen bij Le Lombard.

Daarnaast heeft het duo Miville-Descênes en Runberg nog een ander project voor Le Lombard dat zich afspeelt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Daarnaast sluit de tekenaar niet uit dat er nog een cyclus van Heroveringen kan verteld worden.

Zaroff
Zaroff


Volgend jaar Suske en Wiske-hommagealbum door Steven Dupré en Conz
06/12
TOP
Sinds vandaag ligt het hommagealbum van Suske en Wiske door Nederlander Gerben Valkema en de Franse, in Brussel wonende scenarist Yann in de winkel. Van deze laatste legt medewerker Wouter Porteman vandaag een interview af dat binnenkort online te lezen zal zijn. Het album moeten we zelf nog lezen, maar we kunnen intussen al vooruitblikken naar volgend jaar waarin een tweede hommagealbum verschijnt. Dat album wordt getekend door Steven Dupré (Sarah & Robin, Coma, Wolf, De Roofdierenclub, Midgard). Conz (Toen Ik Nog Baas van de Wereld Was, De Tweede Kus) staat in voor het scenario. Een Vlaams duo dus. Het enige wat Conz al wilde verlappen is dat het verhaal "met een sciencefictionsausje is overgoten".

Van Steven Dupré vonden we onderstaand hommagestripje terug in Suske en Wiske Weekblad 14 van 1995, het jaar waarin de vijftigste verjaardag van Suske en Wiske werd gevierd. We kunnen je ook nog meegeven dat zijn reeks Sarah & Robin volgend jaar als een integrale bij Saga Uitgaven uitkomt, maar daar zullen we het later gedetailleerder over hebben.

Sarah & Robin


Yves Swolfs' nieuwe western Lonesome
06/12
TOP
Insiders
LonesomeWe hebben je al enkele keren verteld dat Yves Swolfs (Durango, Legende, De Prins van de Nacht) aan de nieuwe western Lonesome werkt. Het eerste deel verschijnt in het Frans samen met deel 2 van Hermanns western Duke in januari. Op de vertaling van Lonesome moeten we nog wachten tot mei 2018. Het verschijnt bij Le Lombard. In het Frans is sinds begin november al een editie in zwart-wit een feit met acht bonuspagina's (zie cover hiernaast). Deze gelimiteerde editie is inmiddels uitverkocht bij de uitgever.

Lonesome speelt zich af in Kansas, januari 1861, enkele maanden voor het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog. Predikant Markham en zijn bende fanatici zaaien terreur langs de grens met buurstaat Missouri. Een naamloze ruiter achtervolgt hen. Lonesome is een wraakverhaal, een thema waar Swolfs' Durango al gretig garen uit spint. Daar komt nog een zoektocht naar een identiteit en een bovennatuurlijk element bij. Het decor van Lonesome is niet alleen de Midwest, maar het strekt zich ook uit tot steegjes in New York.


Nieuwe tekenaar voor Insiders
02/12
TOP
Insiders
In 2014 kwam deel 10 van de reeks Insiders uit die ook in het Nederlands een vaste waarde was in verkooplijsten. Recent doorbrak scenarist Jean-Claude Bartoll het stilzwijgen over een nieuw album en maakte via onderstaande plaat en bovenstaande coverillustratie kenbaar dat er in mei 2018 een nieuw album wordt verwacht met de titel Death Penalty. Renaud Garreta is niet langer de tekenaar. Hij startte in 2013 zijn eigen uitgeverij Dust Editions om zijn eigen reeks Warm Up, die zich afspeelt in het motormilieu, uit te geven. Van de zes voorziene delen zijn al twee albums verschenen. De nieuwe tekenaar Munch (over wie we verder niets weten) neemt het van Garreta over.

Het is niet de eerste keer dat Bartoll met een andere tekenaar in zee gaat voor Insiders. Voor Luc Brahy schreef hij de spin-off Insiders Genesis over het verleden van hoofdpersonage Najah Cruz. De vier albums kwamen tussen 2012 en 2015 uit. In het nieuwe album Death Penalty brengt de scenarist zijn heldin weer in het brandpunt van de actualiteit met terrorisme als thema.

Insiders


De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 3 in 2018
02/12
TOP
Rik Ringers
Exact een jaar geleden lag De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 2 in de winkels om de goede indruk na deel 1 te overtreffen. Tekenaar Simon Van Liemt meldde zijn Facebookvolgers onlangs dat hij net klaar is met pagina 40 van het derde, door Zidrou geschreven verhaal. Hij moet er nog veertien tekenen. De Franse release is gepland in mei 2018.


Angoulême 2018
02/12
TOP
Cosey
De 45ste editie van het stripfestival van Angoulême nadert stilaan. In 2018 is Cosey als winnaar van de Grand Prix de eregenodigde. Een van de grootste expo's wordt aan zijn werk gewijd. Op bovenstaande affiche verenigde hij zijn belangrijkste albums en reeksen. De mangatekenaars Hiro Mashima en Naoki Urasawa zijn twee andere eregenodigden.

Angoulême is ook een van de stopplaatsen van Les Phares du Nord. Onder die noemer nemen delegaties Vlaamse en Nederlandse stripmakers, wiens albums zijn vertaald, overal in Frankrijk deel aan panelgesprekken, discussies en presentaties van hun werk. Specifiek voor Angouême doen ze dat met "een boekhandel/café waar Nederlandstalige auteurs en de vertalingen van hun boeken het internationale publiek warm moeten maken voor grafisch verteltalent uit de Lage Landen". Vogens het persbericht gaat het om zowel strips van Suske en Wiske over Joost Swarte tot Olivier Schrauwen. De delegatie voor Angoulême bestaat uit Aimée de Jongh, Brecht Evens, Enzo Smits, Erik Kriek, Herr Seele, Simon Spruyt en Ward Zwart. Dit initiatief komt van het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds die vaak vertalingen in het buitenland mogelijk maken met subsidies.

Inmiddels is ook de longlist met alle albums bekend die kans maken op de prijs van beste album van het jaar. Tussen alle in het Frans verschenen en vertaalde, veelal alternatieve albums komen slechts twee albums voor die al in het Nederlands uitkwamen: Een Zus van Bastien Vivès en voorwaar Jerome K. Jerome Bloks 26 van Alain Dodier. In 2010 won de detectivereeks al eens de prijs voor de beste serie op hetzelfde festival. De jury staat deze keer onder leiding van Guillaume Bouzard die met de Lucky Luke-parodie Jolly Jumper Antwoordt niet Meer een van de grappigste strips van dit jaar maakte.

Op de website van het festival vind je alle info over het programma, de albumnominaties en meer. Surf naar www.bdangouleme.com.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel