Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 16 september:

Zeventien stripmakers maken huldealbum van Agent 327
Derde cyclus XIII start in 2018
Gastronomische spin-off van Châteaux Bordeaux in aantocht
Boodschap van hoop in borstkankerstrip Betty Boob
De Vier van Baker Street wordt tekenfilmserie
Death Note maakt weer een slachtoffer
 
Updates van 13 september:

Vooruitblik De Machine Jacobs
Een nieuwe Kinderen van de Wind in 2018
De nieuwe Cyril Pedrosa
Len Wein overleden

Updates van 9 september:

Nieuwe uitgeverij Comicwatch start in 2018
Standaard Uitgeverij bijna opnieuw in Vlaamse handen
Vooruitblik Alexander De Grote 0
Hommagealbum en kinderboeken van de Marsupilami
De Duistere Steden in vier integrales
De cast van Krasse Knarren, de film

Updates van 6 september:

Silvester in oktober tot december

Updates van 2 september:

Overgangsplaat Largo Winch
Bert Bus overleden
Een najaar voor Franquin-liefhebbers
Pieter Aspe neemt afscheid van overleden muze in graphic novel
Preview Enrico Marini's Batman
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2016: oktober • november • december
2017: januarifebruarimaartaprilmei • juni • juliaugustusseptember
 
Zeventien stripmakers maken huldealbum van Agent 327
16/09
TOP
Agent 327: Hulde aan de Jubilaris
Niet alleen van Guust Flater verschijnt dit jaar een hommagealbum door verschillende tekenaars uit Vlaanderen en Nederland, ook van Agent 327 verschijnt zo'n huldeboek in soft- en hardcover. de cover is van Martin Lodewijk, maar voor de tien kortverhalen bundelden verschillende duo's telkens de krachten voor een dikwijls eenmalige samenwerking. In Eppo van deze week waren dat Danker-Jan Oreel en Henk Kuijpers die het laatste kortverhaal maakten. Het voorwoord van het nummer maakt duidelijk dat dit naar meer smaakt.

Sinds begin dit jaar verscheen er om de twee nummers van het tweewekelijks verschijnende stripblad Eppo een kortverhaal van Agent 327 door een nieuw auteursduo of een auteur die ook zijn eigen verhaal schreef. Op eentje na (die plaats moest ruimen voor de comeback van Rhonda) hoorde er ook een Eppo-cover bij die we hieronder allen presenteren. Het gaat om de volgende samenwerkingen: Mars Gremmen, Fred de Heij + Ruud Straatman, Michiel Offerman + Robbert Damen, Gerben Valkema, Remco Polman + Wilfred Ottenheim, Kees de Boer + Frans Hasselaar, Kim Duchateau + Ger Apeldoorn, Eric Heuvel, René Uilenbroek + Willem Ritstier en Danker-Jan Oreel + Henk Kuijpers.


Agent 327 Eppo
Agent 327 Eppo
Agent 327 Eppo
Agent 327 Eppo
Agent 327 Eppo
Agent 327 Eppo
Agent 327 Eppo
Agent 327 Eppo
Agent 327 Eppo


Derde cyclus XIII start in 2018
16/09
TOP
XIII Mystery 12
In de reeks XIII Mystery moeten nog twee albums verschijnen. Hierboven zie je een ontwerp voor de cover van deel 12 over soldaat Alan Smith wiens lot door Philippe Buchet en Daniel Pecquer uit de doeken wordt gedaan. Deel 13 is het werk van Olivier Grenson en Jean Van Hamme. Een voorsmaakje zie je hieronder.

XIII Mystery 13

Voorts verklapte scenarist Yves Sente dat er volgend jaar een nieuw album komt van XIII dat hij opnieuw schrijft voor Iouri Jigounov. Het wordt het eerste deel van de derde cyclus. Zoals het einde van deel 24 al inleidde, zullen we Jason MacLane in dat nieuwe album in Cuba terugvinden.

Bovendien werkt Sente aan een nieuw boek naar het voorbeeld van The XIII Mystery met vele onthullingen en verklaringen. Het zou dikker worden dan het album dat Jean Van Hamme en William Vance samenstelden. Meer details over de inhoud of wanneer het zal verschijnen, zijn nog een geheim.


Gastronomische spin-off van Châteaux Bordeaux in aantocht
16/09
TOP
Châteaux Bordeaux 8
In oktober verschijnt Châteaux Bordeaux 7 bij INdruk. Het Franse deel 8 van de familiesage rond een geërfd wijndomein is zopas verschenen. In tegenstelling tot eerdere berichten wordt deel 10 niet het laatste deel, maar wel deel 9. Nog één deel te gaan dus in het Frans en dat zal een sluitend einde kennen volgens tekenaar Espé. Tegelijk vertelde hij dat er ook een gastronomische spin-off komt in twee delen: Châteaux Bordeaux À Table. Het eerste deel verschijnt volgend jaar in het Frans bij Glénat.


Boodschap van hoop in borstkankerstrip Betty Boob
16/09
TOP
Betty Boob
Afgelopen week verscheen bij Casterman het 180 pagina's dikke one-shot Betty Boob door de Canadese tekenares Julie Rocheleau (De Toorn van Fantomas) en Véro Cazot. Het gaat over een vrouw die na borstkanker haar linkerborst, haar job en haar vriend verliest. Maar het wordt een heuglijke dag, al weet ze dat nog niet. Hier kan je een preview lezen. Op enkele bindteksten na is het een tekstloos album. Vooralsnog is er geen vertaling aangekondigd, maar we vonden het net zo goed belangrijk om het onder de aandacht te brengen, niet alleen bij stripliefhebbers overigens. Het ziet er prachtig uit en het komt met een boodschap van hoop.


De Vier van Baker Street wordt tekenfilmserie
16/09
TOP
De Vier van Baker Street
Het gaat tekenaar David Etien voor de wind. In december verschijnt zijn eerste album van de prequelcycus Op Zoek naar de Tijdvogel op scenario van Serge Le Tendre en Régis Loisel. Hij werkt momenteel aan een Robbedoes-one-shot zónder Robbedoes en Kwabbernoot dat zich afspeelt in Rommelgem dat bezet wordt door de nazi's. En bij Daedalus verschijnt sinds juli de vertaling van zijn amusante detectivereeks De Vier van Baker Street op scenario van Olivier Legrand en Jean-Blaise Djian. Van deze stripreeks is nu een tekenfilmserie in voorbereiding met twaalf afleveringen die 26 minuten duren. De productie is toevertrouwd aan studio Folivari die recent een tekenfilmversie van het nog bij Scratch Books te verschijnen De Grote Boze Wolf uitbracht. Lees hier een recensie van de eerste twee delen van De Vier van Baker Street.


Death Note maakt weer een slachtoffer
16/09
TOP
Sinds een paar weken kan je via Netflix de Amerikaanse verfilming van de Japanse stripreeks Death Note bekijken. Naar die mangareeks werd enkele jaren geleden verwezen bij een gruwelijke moord in het Brusselse. De nieuwste film maakt opnieuw een slachtoffer: de Twitteraccount van regisseur Adam Wingard. De vernietigende kritiek op zijn film was zodanig hard en gemeen, waarbij toepasselijke commentaren vielen dat zijn naam in zo'n fameus doodsboekje geschreven wordt en waarbij zijn dood dus werd gewenst, dat hij zijn account heeft gesloten. Wingards volgende film wordt Godzilla vs. Kong die in 2020 wordt verwacht.


Vooruitblik De Machine Jacobs
13/09
TOP
De Machine Jacobs
Op 15 november verschijnt bij uitgeverij Blake en Mortimer (in feite een imprint van Dargaud) het boek De Machine Jacobs van Pierre Sterckx. De schrijver en cultuurcriticus gaf jarenlang kunst- en geschiedenisles. In 1965 ontmoette hij Hergé met wie hij goed bevriend raakte. Hij werd zelfs zijn persoonlijke kunstadviseur en werkte mee aan tal van publicaties rond Kuifje en Hergé. De Machine Jacobs verschijnt postuum, want Sterckx overleed in mei 2015.

In het 184 pagina's tellende boek dat 39,95 euro zal kosten analyseert Sterckx het werk van Edgar P. Jacobs en dan vooral diens succesreeks Blake en Mortimer. Verwacht je maar aan veel informatie, interessante anekdotes en heel veel illustraties, al dan niet vergroot om details te tonen. De voorsmaakjes die we al zagen, tonen aan dat het ook een mooi artbook zal worden.


Een nieuwe Kinderen van de Wind in 2018
13/09
TOP
ZaboEn wij die dachten dat het erop zat voor de avonturen van Isa (en haar kleindochter) na het laatste tweeluik van Kinderen van de Wind dat François Bourgeon in 2009 en 2010 nog uitperste. Ondertussen bestaat uitgeverij 12bis niet meer en is Bourgeon weer voor de Franse uitegevrij Delcourt actief. En kijk, daar staat voor 2018 een gloednieuw album van Kinderen van de Wind gepland. Het wordt opnieuw een tweeluik waarvan het eerste deel wordt voorafgegaan door vier krantjes die per trimester een voorpublicatie in zwart-wit bieden. Het eerste krantje verschijnt al op 2 november.

Het nieuwe verhaal speelt zich af in 1885 waardoor Zabo definitief de hoofdrol overneemt. Op 16 februari wordt Jules Vallès begraven in Parijs, vijf jaar na de amnestie van de Communards en de terugkeer van de bannelingen. Ook Zabo, isa's kleindochter, is bij de begrafenis aanwezig tussen de talrijk aanwezige rouwenden. We zijn twintig jaar na de feiten in het vorige tweeluik en Zabo luistert nu naar de naam Clara. Wanneer ze een uit Bretagne afkomstig jong meisje mishandeld ziet worden, grijpt ze in... En daarmee moeten we het voorlopig stellen.

De titel van deel 8 wordt Le Sang des Cerises, wellicht naar Anne Marbruns aangrijpende, Franse roman met dezelfde titel die zich in ongeveer dezelfde periode afspeelt.


De nieuwe Cyril Pedrosa
13/09
TOP
Sérum
Na Drie Schimmen, Portugal en De Vier Jaargetijden (en we zwieren er ook nog graag Eenzame Harten bij) is het uitkijken naar het nieuwste album van Cyril Pedrosa. Vanaf 18 oktober kunnen de Fransen alvast het one-shot Sérum lezen dat bij Delcourt verschijnt. Een vertaling is nog niet aangekondigd. Pedrosa heeft het album niet getekend, wel geschreven voor Nicolas Gaignard. Het is zijn eerste volwaardige strip na diverse kortverhalen voor stripbladen.

Sérum speelt zich af in de toekomst, meerbepaald het jaar 2050 in Parijs. Na een nieuw bestuur en daarbij gepaarde zuiveringen heersen spanningen. Een illegale organisatie bereidt een actie voor. In zijn onooglijke appartementje leeft Kader op zijn eentje. Hij kreeg een inspuiting met een psycychoactief serum waardoor hij onmogelijk kan liegen. Daarom spreekt hij met niemand. Of hij dat nu wil of niet, hij spreekt altijd de waarheid en niets dan de waarheid... de complete waarheid. En die vervloeking maakt van zijn leven een hel.


Len Wein overleden
13/09
TOP
Len Wein
 Op 10 september laatstleden overleed de Amerikaanse scenarist Len Wein. Hij werd geboren op 12 juni 1948 in New York.

In vertaling verschenen bij RW Uitgeverij twee albums van Before Watchmen waar hij aan heeft meegewerkt. Voor de oorspronkelijke serie van Dave Gibbons en Alan Moore was hij al uitgever. Het bekendst is hij als schepper van Swamp Thing (1971) voor de op 18 maart dit jaar ook al overleden tekenaar Bernie Wrightson. In 1975 blies hij de ouxe X-Men-reeks nieuw leven in door een nieuw concept met mutanten uit alle delen van de wereld te bedenken. Kort daarvoor had Wein al met John Romita Sr. en Herb Trimpe het beroemde en geliefde X-Men-personage Wolverine bedacht voor een Hulk-strip. Hij stond ook mee aan de basis van de mutanten Nightcrawler, Storm en Colossus.

Voorts schreef hij voor reeksen als Justice League of America, Teen Titans, The Amazing Spider-Man, The Incredible Hulk, The Mighty Thor, Fantastic Four voor Marvel. Eind jaren 1970 verkaste hij naar DC Comics waar hij als scenarist en redacteur meewerkte aan Batman, Green Lantern, The New Teen Titans en andere. In totaal gaat het om tientallen korte en langere verhaallijnen en comicreeksen voor de twee grootste uitgevers Marvel en DC. Begin jaren 1990 wenkte een nieuwe carrière als hoofdredacteur voor Disney Comics. Drie jaar later schreef hij scripts voor tekenfilmseries van X-Men, Batman, Spider-Man, Streetfighter,...

Wein is altijd comics blijven schrijven en maakte uitstapjes naar de film- en theaterwereld. In 2008 werd hij opgenomen in de Will Eisner Comic Book Hall of Fame.


Nieuwe uitgeverij Comicwatch start in 2018
09/09
TOP
Lemuria
ComicwatchNadat Lemuria bij Dark Dragon Books (deel 1) en vervolgens Don Lawrence Collection (heruitgave deel 1 + nieuwe deel 2) verscheen, gonsde het van de projecten bij scenarist Sytse Algera waar hij regelmatig over vertelde via de rubriek De Commentator. Ondertussen is Sytse actief voor een nieuwe uitgeverij, Comicwatch, die hij zelf uit de grond stampte. Een volgend deel van Lemuria én de spin-offreeks Citadel zullen bij Comicwatch verschijnen. En daar blijft het niet bij. Vanaf 2018 zal Comicwatch per kwartaal een tweetal strips uitgeven die hij ofwel zelf schrijft of die vertalingen zijn van buitenlandse strips. Comicwatch zet zelfs een bij Strip2000 gestrande stripreeks voort. Een vooruitblik op de eerste projecten sommen we hieronder voor je op.


24/7
Als eerste zal het tweede deel van de reeks 24/7, Politieverhalen van de Straat verschijnen waarin het verdere verloop van de training van de jonge politieagenten Marleen en Herre gevolgd wordt. In dit album met kortverhalen en een uitgebreid dossier over politiewerk worden de verschillende aspecten van het politievak, de soms wat zwartgallige politiehumor, maar ook emotionele en soms zelf verbijsterende zaken waar politiemensen mee te maken krijgen gepresenteerd. De tekeningen zijn zoals vanouds gemaakt door Patrick Van Oppen met wie scenarist Sytse Algera ook de reeks De Vries maakte.


Vluchtelingen
Vluchtelingen
Vluchtelingen
In het eerste kwartaal zal ook het album Vluchtelingen uitgebracht worden. Een verhaal waarin de moeilijke situatie van asielzoekers misbruikt wordt door een nietsontziende crimineel die een mensensmokkeloperatie leidt vanuit een asielzoekersopvangcentrum. Tekeningen zijn gemaakt door Przemyslaw Klosin, van wie binnenkort het verhaal Jylland in Eppo verschijnt, en het scenario is van Sytse Algera.


Aqua Invicta
In het tweede en derde kwartaal zijn de volgende albums gepland:
Aqua Invicta is het debuut van tekenaar Leroy Soesman die hier samen met Algera al geruime tijd aan werkt. In dit album volgen we de jonge  Liz in een wereld die is overstroomd na een natuurramp. Samen met een aantal vrienden is zij op zoek naar het eiland waar de kennis van vroeger aanwezig is, maar deze reis verloopt niet zonder slag of stoot. Een religieuze sekte, een gewelddadige hogepriester en een groep kobolds denken daar anders over.

Cop/Killer moet een spannende thriller worden door Przemyslaw Klosin en Algera over politieman Ben Boomgaard. Verlaten door zijn vrouw, achtervolgt door een corruptieschandaal, besluit hij de weg van de misdaad te bewandelen. Als huurmoordenaar voor een nieuwe bende gangsters zaait hij dood en verderf en staat voor de keus om de gehele onderwereld over te nemen of opgejaagd te worden als aangeschoten wild.


Citadel 1
Citadel 1
Citadel 1
Citadel 1
Citadel 1 (van een trilogie) is een spin-off van de succesreeks De Verloren Werelden van Lemuria. Hiervoor moeten we even teruggaan naar deel 1, meerbepaald naar het moment waarop een bergbeklimmer in een diep gat valt. Hij vindt daar een groot aantal schijfjes en een grot die gevuld is met nieuwe technologie. Citadel beschrijft de gebeurtenissen vanaf wanneer de bergbeklimmer terugkomt in Amerika tot het moment waarop de koepel van de Citadel gereed is zoals we konden lezen in het eerste deel. De strijd tussen de supermachten om een nieuwe energiebron en het dilemma van de bergbeklimmer of het een vloek of een zege voor de mensheid is, worden op scenario van Algera, in beeld gebracht door nieuwkomer Karly Engracia. De realistische tekenstijl en inkleuring wijkt compleet af van Lemuria-tekenaar Apri Kusbiantoro, maar hij tekent nog wel verder de reeks Lemuria.

Lemuria 3 vertelt hoe het ontvoerde jongetje door Russ, Carp en LyAnn teruggevonden wordt. Russ zal in dit deel meer over zijn achtergrond leren en de buitenaardse wezens hebben een wreed plan voor de mensheid. Het is aan Carp, LyAnn en Russ om ervoor te zorgen dat zij die niet tot uitvoer kunnen brengen.

In dit kwartaal verschijnt ook het eerste deel van een nieuwe westernreeks waarover later meer bekend zal worden.


Caztar
 In kwartaal 4 van 2018 verschijnt Caztar 3 door Poetzarelli en Ivan Adriaenssens. De eerste twee delen van deze tekstloze, post-apocalyptische gagreeks verschenen bij Strip2000.

Over Cell had Sytse Algera het regelmatig in zijn updates voor onze rubriek De Commentator. Dat vaak uitgestelde verhaal voor tekenaar Przemyslaw Klosin verschijnt dus over een dik jaar. Het gaat over een Marokkaanse jongen die tegen wil en dank de hoofdrol speelt in een spannende thriller waarin hij een terroristische cell probeert te verhinderen om een dodelijke aanslag op Schiphol te plegen.


Standaard Uitgeverij bijna opnieuw in Vlaamse handen
09/09
TOP
WPGUitgeversgroep WPG België huisvest onder meer de Vlaamse uitgeverijen Standaard Uitgeverij, Manteau en Davidsfonds, maar is wel een onderdeel van het Nederlandse WPG Uitgevers. Met die laatste gaat het niet zo goed en WPG België wil nu een zelfstandige uitgeversgroep worden met hulp van een groepje privé-investeerders aangestuurd door Jeroen Overstijns, de ceo van WPG België. Zo'n operatie heet een managementbuy-out. In 2004 probeerde Dimitri Kennes, toenmalig ceo van uitgeverij Dupuis, eenzelfde operatie te forceren tijdens een zeer zware crisis waarbij meer dan honderdvijftig tekenaars en werknemers hun ongerustheid uitten en zelfs aan het staken sloegen na de aangekondigde verkoop van Dupuis aan uitgeversgroep Média-Participations waar Dargaud en Le Lombard al onderdeel van uitmaakten. Die poging faalde en Dupuis raakte alsnog verkocht. Het plan van Overstijns is nog niet afgerond en details zijn daarom nog niet bekend, maar het ziet ernaaruit dat het zal lukken.

Volgens De Standaard is de beslissing mee ingegeven door de machtswissel bij WPG Uitgevers waar Patrick Swart begin dit jaar Vlaming Koen Clement als ceo verving. Swart let op de inkomsten. Daar is alle reden toe, want WPG Uitgevers maakt zware verliezen (vorig jaar 2,5 miljoen euro), ondanks ronkende uitgeverijen als De Bezige Bij, Bruna en tijdschriften als Vrij Nederland en Voetbal International in de portefeuille. Vooral de boekenactiviteiten deden het slecht met voorschotten aan auteurs die niet terugverdiend raakten. Kinderboeken en de educatieve uitgeverij Zwijsen waren een uitzondering die wel winsten konden voorleggen.

Overstijns is zelf een man van de letteren en omschrijft zijn team "bevriende, gelijkgezinde investeerders" als mensen met "een hart voor cultuur en creativiteit". Als de verzelfstandiging lukt, komen de stripactivteiten van Standaard Uitgeverij (waar het voorbije jaar ook ontslagen vielen door besparingen) weer volledig onder Vlaams bestuur. Met de aantoonbaar grote aanwezigheid van vele strips in de Vlaamse boekentop en daarbovenop goed verkopende romans van Pieter Aspe en de kookboeken van Jeroen Meus is er alvast een solide omzet verzekerd. De toekomst voor de betrokken stripmakers hoeft naar alle waarschijnlijkheid niet te veranderen. Zij hebben trouwens al vele ceo's, managers, uitgevers en andere decision makers versleten.


Vooruitblik Alexander De Grote 0
09/09
TOP
Alexander De Grote 0
Na drie albums over de Macedonische veroveraar Alexander De Grote door Bart Proost en Barcas presenteert Bart Proost in oktober een gagalbum over de jongere Alexander. Bij het album hoort een educatief dossiertje met quiz door Barcas. De gags kan je als voorpublicatie ook online lezen via de website alexanderdegrote.com, maar wij prefereren natuurlijk een papieren album. het verschijnt opnieuw bij Strips2Go! en kost je 6,95 euro.

De korte inhoud: "Wie kent er de legendarische veldheer Alexander De Grote niet? Maar heb je er ooit weleens bij stilgestaan dat elk groot figuur uit het verleden ook ooit kind geweest is? Want ook Alexander is klein geweest voor hij de 'Grote' werd. In dit nieuwe gagalbum gaan we op een frisse, leuke en tegelijk leerrijke manier terug in de tijd: op zoek naar de jeugdjaren van Alexander De Grote! We leren zo zijn ouders, zijn idolen en zijn vriendjes, maar ook zijn jeugddromen kennen. Het nieuwste (gag)album zit vol grapjes waarin de jeugd van Alexander op een grappige wijze wordt gemixt met historische feiten. Een kort educatief dossier (met quiz) benadrukt het leerrijke karakter van de strip."


Hommagealbum en kinderboeken van de Marsupilami
09/09
TOP
Marsupilami
Vorig jaar verscheen een geslaagd hommagealbum van De Blauwbloezen door diverse tekenaars onder wie de Nederlandse Aimée de Jongh. Op 15 november verschijnt bij Dupuis een hommagealbum van Guust Flater. Voor de Nederlandstalige markt verschijnt een bundeling gags door alleen maar Vlaamse en Nederlandse tekenaars terwijl voor de Franstalige markt in oktober een compleet ander album is gemaakt. In november verschijnt in het Frans nog een andere hommage aan die andere creatie van André Franquin: de Marsupilami. Er zullen twee delen verschijnen vol kortverhalen. Over een mogelijke vertaling wordt later pas beslist.

Verschillende aan het weekblad Spirou verbonden tekenaars en scenaristen hebben de krachten gebundeld voor dit album: Baba, Federico Bertolucci (die ook de cover tekende) , Olivier Bocquet, Fréderic Brrémaud, Camboni, Renaud Collin, Brice Cossu, Denis-Pierre Filippi, Denis Goulet, Hamon, Lapuss', Jose Luis Munuera, Pog, Priou, Mathieu Reynès, Sti en Tako.

In oktober kunnen Franstalige, jongere kinderen ook kennismaken met de Marsupilami dankzij twee door Benjamin Chaud geschreven en geïllustreerde kinderboekjes. Deze boeken verschijnen bij Little Urban en vertellen de verhalen vanuit het standpunt van de Marsupilami-kinderen. In Le Nouveau Nid des Petits Marsus blaast een storm het nest van de Marsupilami's weg en moeten ze in de jungle naar een nieuw huis. Na een lange tocht vinden ze een prima nieuwe thuis, maar de nieuwe buren zijn niet zo gastvrij. In L'École des Petits Marsus moeten de kleine Marsu's naar school. Het werk van Chaud is vertaald in meer dan twintig talen waaronder ook het Nederlands.

Marsupilami
Marsupilami


De Duistere Steden in vier integrales
09/09
TOP
De Duistere Steden integraal 1
Opgepast, spaar je enthousiasme nog wat op, want deze aankondiging betreft voorlopig enkel een Franstalige editie. Vanaf november geeft Casterman namelijk de reeks De Duistere Steden van François Schuiten en Benoît Peeters uit in vier dikke integrales. De delen 2 en 3 verschijnen in 2018, de laatste bundel in 2019. Volgens Casterman laat deze nieuwe uitvoering de lezer toe om de verhalen in een meer samenhangende vorm te ondergaan.

Deel 1 bevat de verhalen De Muren van Samaris, De Koorts van Urbicande (met het bonusmateriaal uit de laatste heruitgave), De Archivaris (eveneens met de huidige extra's), een eerste deel van De Gids van de Duistere Steden en heel veel bijkomend bonusmateriaal. Dit album zal 336 pagina's tellen op het niet zo grote formaat 20,1 x 26,8 cm tegen de prijs van 45 euro.

De Duistere Steden is een bestseller met ondertussen meer dan 1,2 miljoen verkochte exemplaren en vertalingen in een dozijn talen. Diverse albums zijn ook verkrijgbaar in Japan, China en de Verenigde Staten. In 2002 won François Schuiten als een van de weinige Belgische stripmakers sinds het ontstaan van het gerenommeerde stripfestival de grote prijs van Angoulême.


De cast van Krasse Knarren, de film
09/09
TOP
Krasse Knarren
Krasse Knarren 4In december verschijnt een nieuw album van de zeer gewaardeerde stripreeks Krasse Knarren. In het Frans is de reeks over de drie nog steeds strijdvaardige oudjes een waar fenomeen die tijdens de Franse presidentsverkiezingen zelfs opdoken op affiches met de oproep om voor de socialisten te stemmen. Deel 1 is al tien keer herdrukt en van de drie eerste delen zijn samen meer dan 750.000 exemplaren verkocht. En er is een speelfilm op komst, gebaseerd op de eerste vier delen. De opnames zijn deze zomer gestart, de release is voor volgend jaar.

De Franse regisseur Christophe Duthuron blikt de film in. In de cast vinden we de volgende acteurs terug: Pierre Richard (die weldra als opa van Robbe is te zien in de Franse verfilming van De Kleine Robbe) als Pierre, Roland Giraud als Emile en de Franse zanger/rocker/acteur/stripliefhebber Eddy Mitchell (de cover van zijn nieuwste plaat liet hij illustreren door Ralph Meyer, een vorige plaat heeft Jean Giraud nog geïllustreerd) als Antoine. Aline Pol vertolkt de kleindochter van Antoine.

Krasse Knarren


Silvester in oktober tot december
06/09
TOP
Angel Wings 4 luxe
Silvester heeft dit najaar heel wat vervolgen, verzamelboxen en zelfs herdrukken van uitverkochte strips op stapel staan. Check de rubriek Te Verschijnen voor het complete programma.

We beginnen al met een album dat je misschien best nu al reserveert bij je favoriete stripwinkel. Van Angel Wings 4: Paradise Birds verschijnt namelijk van de reguliere editie (zie cover hieronder) ook een luxeversie op 444 exemplaren met een alternatieve cover (zie hierboven), een A4-prent en een grote display van een Corsair-vliegtuig. Dit alles kost 29,95 euro en verschijnt in oktober. Bij de gewone hardcovereditie is dan weer tijdelijk een gelimiteerde kunstdruk op A3-formaat verkrijgbaar. Eind dit jaar zal je alle kunstdrukken in een verzamelmap kunnen bewaren.

Angel Wings 1
Hemel in Strijd 4
De korte inhoud van Angel Wings 4, de start van de tweede trilogie: "Ergens boven de Stille Oceaan, ten noorden van Nieuw-Guinea. Aan het stuur van een Grumman J2F-5 'Duck' zit Angela McCloud. Ze vliegt pin-up girl Betty Hutton, een aan amfetaminen verslaafd leeghoofd, van basis naar basis om de troepen te vermaken. Het oude zeevliegtuig wordt aangevallen door twee Japanse vliegtuigen, maar dankzij de tussenkomst van twee Corsairs, weet de 'Duck' te ontsnappen. Ze keren terug naar het eiland Ulithi, een waar paradijs op aarde waar mariniers
tot rust kunnen komen. Daar start Angela haar onderzoek naar de dood van haar zus."

Van die andere luchtvaartreeks, Hemel in Strijd, verschijnt het vierde en laatste deel. "In november 1942 ontscheept een indrukwekkende Brits-Amerikaanse strijdmacht in het door Vichy bestuurde Noord-Afrika. De Franse escadrilles die worden ingezet tegen de geallieerde vliegtuigen blijven doorvechten tot het staakt-het-vuren. Na de ondertekening van de wapenstilstand wacht de piloten van beide zijden een zware test: samen een escadrille vormen, ondanks de wederzijdse wrok en verwijten."

Van Drakenbloed verschijnen herdrukken van deel 1 en 4, maar ook het nieuwe deel 12 waar helaas nog geen cover van beschikbaar is. We hebben al wel een korte inhoud: "Kapitein Hannibal Meriadec kent eindelijk het ware gezicht en de motieven van zijn dochter Lilith. Nu moeten samen ten strijde trekken tegen commandant Vasquez. Een ontmoeting in de gouden stad zal niet lang meer op zich laten wachten."


Walking Dead 24
Walking Dead 25
Joepie, er liggen opnieuw twee Walking Dead-vertalingen in het verschiet.
Walking Dead 24: Leven en Dood: "De eerste confrontatie met de Fluisteraars is met een sisser afgelopen. Leider Alpha heeft haar dochter Lydia terug en wil dat Maggie, Rick en de andere overlevenden ze met rust laten. Maggie heeft genoeg aan haar hoofd, eerst met een aanslag op haar leven en nu met een jaarmarkt in het verschiet. Wat Rick echter niet weet, is dat zijn zoon Carl achter Lydia is aangegaan."

Walking Dead 25: Geen Weg Terug: "Rick heeft Carl en Lydia mee teruggekregen uit het gebied van de Fluisteraars. Pas op de terugweg ontdekt hij dat Alpha, de leider van deze gevaarlijke outsiders, de drukke jaarmarkt in Alexandria heeft gebruikt voor het maken van een statement. Ze heeft een grens getrokken en een bloederige waarschuwing afgegeven. Iedereen roept om wraak. Zet Rick alles op het spel wat hij hier heeft opgebouwd?"


Pinokkio
Zeven 13
In een beperkte oplage, met kunstdruk en tachtig pagina's dik, verschijnt een zoveelste bewerking van Carlo Collodi's wereldberoemde verhaal Pinokkio in stripvorm. Scenarist David Chauvel heeft al ervaring met de sprookjesbewerking Alice in Wonderland waarvan in 2010 een stripbewerking verscheen bij Daedalus. Pinokkio-tekenaar Tim McBurnie (check hier zijn website) teikende al een album in de conceptserie Zeven.

En in die conceptserie verschijnt deel 13, Zeven Draken, door Sylvain Guinebaud en Nicolas Mitric. "Ulydas, een jonge koning van de Drakonspacci-familie, wil zijn eer terugwinnen, die hij verloren heeft door te weigeren een drakenmoordenaar te worden. Om zijn taak te volbrengen bezweert hij om de laatste zeven levende draken van deze wereld te doden. In zijn eentje maakt hij echter geen enkele kans. Maar met zes strijders aan zijn zijde gaat het misschien alsnog lukken, want zij zijn allen vastberaden om deze missie te laten slagen. Om uiteenlopende redenen, die niet allemaal zijn uitgesproken..."


Wollodrïn 7
Wollodrïn 8
De delen 7 en 8 van het voorlaatste tweeluik van Wollodrïn verschijnen respectievelijk in oktober en november. Bij deel 7 hoort een kunstdruk en beide albums zullen ook in een verzamelbox verkrijgbaar zijn. Het Vuur van Wffnïr: "Met dit verhaal wordt het Wollodrïn-universum uitgebreid met een initiatievertelling, die toont dat de jeugd van een Ork in niets verschilt van die van een mensenkind. Iedere lente worden jonge Ork-krijgers voor hun vorming op krijgstocht gestuurd tegen de naburige clans. Een van hen is Winhbor, wiens nachten worden geteisterd door een
verwoestende draak. En overdag wordt hij gekweld door zijn zus Wïnhart. Ze wordt aangeduid om hen te vergezellen, maar weet niet dat Wïnhbor en zijn vrienden een plan smeden dat hun allen in een vloedgolf van tranen en verderf zal storten…"


Arctica 9
Orion 2
Ook bij Arctica 9 hoort een kunstdruk. We kunnen hierbij trouwens aankondigen dat Nicolas Malfin begonnen is aan een nieuw album van Golden City op scenario van Daniel Pecqueur. "Onze helden komen eindelijk in contact met de buitenaardsen. Allerlei onthullingen volgen...
Evenals een wederopstanding in dit nieuwe, talentvol door Daniel Pecqueur geschreven, deel!
Buitenaardsen eisen dat ze een stuk land toegewezen krijgen, waar ze zich kunnen vestigen. In een buitengewone vergadering in Sydney, besluiten de leden van de G20 dat te accepteren om een gewapend conflict met hen te voorkomen. Maar in welk land zullen de buitenaardsen zich mogen vestigen? Welke natie zal accepteren een deel van zijn grondgebied aan hen af te staan?"

Van Orion (lees hier een bespreking van deel 1) verschijnt het slot van het tweeluik. "'Kasteloos!' Het oordeel valt op het moment dat het gloeiende ijzer een brandmerk zet op de arm van Kolhen. In plaats van zijn krijgerstatoeage draagt de jongeman nu het kruis van de paria's, de 'kastelozen', zoals ze op de planeet Orion-XB 12557 heten. Kolhen is vastbesloten om zijn onschuld te bewijzen en wraak te nemen op degenen die hem in de val hebben gelokt. Hij weet te ontsnappen en ontmoet op zijn zoektocht een myserieuze vrouw met gouden haar, die over vreemde, krachtige wapens beschikt. Ze vertelt hem dat ze afkomstig is van een verre planeet: de aarde..."


Atalante - De Legende 9
Merlijn - De Profeet 3
In de reeks Atalante- De Legende zoeken Jason en de Argonauten het befaamde Gulden Vlies en in deel 9, Het Geheim van Herakles, krijgen ze het eindelijk te pakken! "Maar Atalante voelt zich nu heel eenzaam en verlaat haar medeavonturiers om zich aan te sluiten bij de Amazones in Cappadocië. Zal ze zich daar eindelijk op haar plek voelen? En welke nieuwe gevaren zal ze onderweg tegenkomen?"

Een bespreking van de twee eerste delen van Merlijn - De Profeet kan je hier lezen. Deel 3: "Op een nacht doden Picten in opdracht van Vortigern koning Constant. Vertigern hoopt zo de troon te nemen en over Bretagne te heersen. Maar Uther Pendragon, de broer van Constant, keert terug uit Letavia en is vastbesloten de stammen te verenigen en komaf te maken met Vortigern. Ahes is terug in Tintagel. Ze bewoont het lichaam van Morgane. Allebei wonen ze samen in één en hetzelfde lichaam. Tezelfdertijd versterkt de vriendschap tussen Bedwyr en Lancelot en hun avontuur krijgt de allures van een initiatie. Merlijn schaart zich aan de zijde van Uther en vertrouwt hem het zwaard Excalibur toe..."


De Avonturen van Betsy 2
Hauteville House 13
Het eerste album van De Avonturen van Betsy, met het nichtje van Margot uit De Autoreportages van Margot, beviel ons heel goed (lees het hier maar eens na). In Het Zilveren Spook, deel 2 met het nieuwsgierige plattelandsmeisje in de hoofdrol, wil ze per se de geschiedenis van een auto, waar een merkwaardig geheim aan lijkt te kleven, achterhalen.

Bij Hauteville House 13 is ook een gratis kunstdruk verkrijgbaar. "1865. Zelda, Gavroche, de archeoloog Désiré en officier Spillett sluiten een verbond met een Mexicaanse bandiet om licht te laten schijnen over de mysterieuze 'Orde van de Obsidiaan'. Dat is een geheime broederschap die in oude tijden is gecreëerd om de grote teleportatiepoorten te bewaken. Maar dat is buiten agent Cooper gerekend, een geduchte moordenaar en lid van de Orde. Hij wordt al gauw achter hen aangestuurd."


Prins Valiant 29
Prins Valiant boek 17
Prins Valiant boek 18
 
De Verborgen Geschiedenis 32Zoals eerder gemeld verschijnen in december de twee laatste dubbeldikke uitgaven op groot formaat van Prins Valiant, meerbepaald de jaargangen 1969 tot 1971. Deel 18 bevat de laatste jaargang van Hal Foster met een uitgebreid dossier. Van de kleinere albums verschijnt jaargang 1965 als deel 29 van de 35 geplande albums.

We nemen ook afscheid van De Verborgen Geschiedenis, hoewel er in het Frans alweer een nieuwe cyclus is gestart. Deel 32, Apocalypto: "Vijftien jaar na de aanslag van 11 september en de spectaculaire omkering van de situatie die verband houdt met de Archons, staan de Zwarte Monniken voor een raadsel. Waar is Erlin gebleven? Een vliegtuig vol uranium en de ontvoering van meerdere mensen die enkel hun geboortedatum gemeen hebben (de dag van de explosie van de eerste A-bom op Hiroshima geeft ze een zekerheid: Erlin heeft zijn laatste kaart gebruikt..."


Er Was Eens... De Mens 3
De Legendariërs 10
Sterrenwaas 2
Te Paard! 3
Silvester denkt ook weer aan de jongere lezers. In het leerzame en komisch vertelde Er Was Eens... De Mens 3 gaat het over de Vikingen. Hierna verschijnt nog één album.
In De Legendariërs 10 moeten de Legendariërs een fout herstellen na hun laatste gevecht waarbij ze weer kind werden.
In de Star Wars-parodie Sterrenwaas gaat Luuk in de leer bij Yoga om een even goed Jadenridder te worden als ziujn vader. Maar Heer Zwardveder gooit roet in het eten en Luuk moet met hem de strijd aanbinden om zijn vriendne te redden.
In Te Paard! 3 krijgt het gezellige clubje paarden en pony's te maken met een vreemde wedstrijd vol chaotische obstakels.


Cosa Nostra Drakenbloed Hemel in Strijd De Orde van de Drakenridders De Orde van de Drakenridders De Orde van de Drakenridders Orion
Outcast De Verborgen Geschiedenis The Walking Dead The Walking Dead The Walking Dead The Walking Dead Wollodrïn
En bovenop al dat fraais verschijnen ook nog veertien verzamelboxen, meerbepaald van Cosa Nostra (deel 11-14), Drakenbloed (deel 7-9), Hemel in Strijd (het complete vierluik), De Orde van de Drakenridders (deel 11-12, deel 13-15 en deel 16-18), Orion (complete tweeluik), Outcast (de softcovers van deel 1-4), De Verborgen Geschiedenis (deel 28-32), The Walking Dead (softcovers van deel 1-4, deel 5-8, deel 9-12 en deel 10-16) en Wollodrïn (deel 7-8).


Overgangsplaat Largo Winch
02/09
TOP
Largo Winch
Speciaal voor de Franse krant Le Figaro tekende Philippe Francq bovenstaande plaat 47 die het vorige album 20 Seconden met een epiloog en een glimlach op het gezicht van Largo afsluit. De plaat dient tegelijk als overgang naar het volgende tweeluik, voortaan geschreven door de Franse romanschrijver Eric Giacometti die de opdracht kreeg terug naar de basis van de reeks te gaan: een financiële thriller. Deze plaat zal niet gepubliceerd worden in een album, laat staan in vertaling. Francq vond dat er iets miste op het einde van het vorige album. De ruzie met Simon Ovronaz blijkt van voorbijgaande aard en Domenica komt Largo toch nog groeten. Tegelijk wenkt dus een nieuw avontuur. De scène speelt zich trouwens af in de Cristal Bar van hotel Sofitel in Brussel.

Op 6 oktober verschijnt Largo's nieuwste avontuur Morning Star. De Franse oplage van deel 21 bedraagt 360.000 exemplaren en ook de nieuwe Franse president Emmanuel Macron is een fan van de reeks. Op de onthulling van de cover is het nog wachten, maar hier is alvast een korte inhoud: "De Dow Jones kent een rampzalige terugval en de Winch-groep wordt beschuldigd van het manipuleren van de beurzen. Maar wie zit er écht achter deze dramatische koersdaling? Wie heeft de touwtjes in handen? Wie zijn de echte heersers van het geld?"


Bert Bus overleden
02/09
TOP
Bert Bus
© Robin Schouten — incognito-comics.blogspot.be
Het Stripschap maakte via Facebook bekend dat de Nederlandse striptekenaar Bert Bus vorige week overleden is. Hij werd vrijdag 1 september in besloten kring gecremeerd. Hij werd geboren op 19 juli 1931 en werd 86 jaar. Zijn realistische tekenstijl wendde hij vooral voor diverse sf-reeksen aan.

Kort na de Tweede Wereldoorlog begon Bert Bus te werken voor uitgeverij De Spaarnestad waarvoor hij zijn hele carrière bleef werken. Hij illustreerde voor het tijdschrift Libelle en publiceerde zijn eerste strip, de sf-reeks Olaf Noord (1953-1956), in het tijdschrift De Rebellenclub. Hij vervolgde zijn activiteiten in de opvolgers Sjors van de Rebellenclub, Sjors, Eppo, Eppo Wordt Vervolgd en Sjors en Sjimmie Weekblad.

Olaf Noord
Theban
De Gouden Kraag
Cliff Rendall

Nadat Olaf Noord was stopgezet, begon Bus met de komische reeks Skokan (1955-1956) en de historisch geïnspireerde reeks Theban de Eerste Wereldreiziger waarvan drie avonturen verschenen tussen 1960 en 1963. Daarna volgden de losse verhalen De Brug in het Oerwoud (1960-1961), De Gouden Kraag (1962), De Slavenkoopman van Pompeï (1963) en een stripversie van Mark Twains roman Huckleberry Finn (1965-1966). Het sf-genre liet hem niet los en dus kwamen De Avonturen van Cliff Rendall (1963-1965) en Lance Burton (1967-1968) er nog bij. Voor Tina tekende hij eventjes de meidenstrips Jola (1970) en Nancy Drew (1969) naar de bekende Amerikaanse jeugdboekenreeks. In Rosita verscheen de strip Woep en Wap (1958-1967) dat Bus voor Nico van Dam schreef. In 1971 moderniseerde Bus de Engelse stripreeks Archie, de Man van Staal waar hij tien verhalen van tekende tussen 1971 en 1974.

Lance Burton
Archie
Stef Ardoba
Russ Bender

Zijn bekendste reeks Stef Ardoba was wederom een sf-strip die tussen 1975 en 1982 achtereenvolgens in Sjors en Eppo verscheen. Stef belandt in deze reeks in het verleden en op verre planeten. In de jaren 1980 publiceerde hij ook nog het onvoltooide, erotische De Vechters van Shar-Yaban (1977-1979) dat in Essef verscheen, het historische Malorix (1983-1985) en De Vondeling (1986). Met de drie verhalen van Russ Bender (ja hoor, sf), maakte hij van 1986 tot 1989 zijn laatste bijdrage aan de Nederlandse stripgeschiedenis. In 1984 schreven Rob van Eyk en Koos Schulte een eerste (en enige) bibliografie van Bert Bus bij elkaar met een interview, een artikel en het eerste verhaal van Olaf Noord. Je kent zijn werk misschien ook van diverse geschilderde covers van Trigië.

Na zijn pensioen bleven verschillende strips van hem verschijnen als herdruk of als allereerste bundeling zoals met Malorix het geval was (in 1996 verschenen en in 2007 dook het weer op in een nieuwe distributie). Bijna alle stripverhalen die hij heeft getekend, zijn in album verschenen.
(Bron: www.lambiek.net)


Een najaar voor Franquin-liefhebbers
02/09
TOP
Biographie d'un Gaffeur
Eind dit jaar verschijnt in vertaling nog een héél speciale uitgave van Guust waar we het later over zullen hebben. Voor de rest is de planning van Dupuis voor dit jaar al gevuld. Een eventuele vertaling van het op 3 november in het Frans te verschijnen Biographie d'un Gaffeur moet nog bekeken worden en als die er komt, is het pas voor volgend jaar. De oorspronkelijke pocketuitgave van deze heruitgave verscheen in 1965 in de Franstalige collectie Gags de Poche. Speciaal en enkel voor die 128 pagina's tellende pocketeditie hertekende André Franquin met de hulp van Jidéhem tientallen oude gags. Ze zijn tot nu toe nooit opnieuw verschenen in een regulier album en al helemaal niet in het Nederlands. Ook in de nieuwe chronologische Guust-reeks, die sinds vorige maand verschijnt, worden deze gags niet opgenomen, behalve enkele losse cartoons die Franquin bovenop de hertekende gags tekende. Het Franse album zal 28 euro kosten.


Les Bandeaux Titres du Journal Spirou
Toutes les Couvertues des Recueils du Journal de Spirou
En Direct de la Rédaction
En daar blijft het niet bij om Franquins nalatenschap in een nieuw jasje te gooien. De man tekende niet alleen lange tijd wekelijks voor het weekblad Robbedoes de reeksen Robbedoes en Kwabbernoot en Guust, maar ook hoofdingen met illustraties, covers en diverse meer. In Les Bandeaux Titres du Journal Spirou 1 worden al zijn hoofdingsillustraties uit de periode 1953-1960 gebundeld. Ze zijn allen minutieus gerestaureerd. Deel 1 telt 336 pagina's en er volgen dus nog bundels. De prijs bedraagt 46 euro.

De covers die Franquin voor de verzamelalbums van Robbedoes maakte, verschenen al eens in een groot uitgevoerde luxebundeling waarin helaas een paar covers ontbraken. Opnieuw op 3 november krijgt de uitgeverij een herkansing, want dan verschijnt een democratischer geprijsd (30 euro), op regulier formaat uitgegeven bundeling van 176 pagina's waarin je al zijn covers terugvindt.

En Direct de la Rédaction hadden we al eens aangekondigd, maar het blijkt toch om veel meer te gaan dan de met Guust Flater geïllustreerde artikels uit Robbedoes te gaan. In de 256 pagian's dikke bundel worden spelletjes, artikeltjes, interviews, losse gags, aankondigingen, advertenties, informatieve steekkaarten, allen in strip- of illustratievorm, uit de bijna tachtigjarige geschiedenis van het weekblad verzameld. Nu ja, lang niet alles, want het accent ligt op de periode van Franquin en die is toch goed voor enkele decennia. Deze uitgave kost 32 euro en verschijnt op 13 oktober.

Spirou VO 22Dupuis gaat ook verder met de Franstalige uitgaven van Marsu Productions die alle Guust-albums, Zwartkijken en een aantal Robbedoes-albums van Franquin in een luxueus uitgevoerd, groot formaat uitgaf. Veel van die albums zijn facsimilé-uitgaven van de originele platen. Deel 22 (!) is een reproductie van de originele platen van Pas Op, Kwabbernoot! Aansluitend zit een achtergronddossier met nog meer reproducties van covers en hoofdingen uit het weekblad Robbedoes. Verschillende delen zijn al uitverkocht en dat is behoorlijk opmerkelijk voor een oplage van tweeduizend exemplaren en een stevig prijskaartje van 119 euro.

Hoe zit het trouwens met de sinds enkele jaren geleden aangekondigde en aangevulde heruitgave van Numa Sadouls interviewboek Et Franquin Créa La Gaffe? De oorspronkelijke editie blijft een van de mooiste boeken over Franquin. De tekenaar bemoeide zich hoogstpersoonlijk met de lay-out en maakte er nieuwe tekeningen voor. Journalist Sadoul liet onlangs weten dat hij momenteel correcties op de nieuwe editie uitvoert. Naar verluidt heeft ook Franquins dochter Isabelle een handje in de nieuwe versie waarbij ze naargelang haar humeur bepaalde passages laat herschrijven of zelfs eist dat ze geschrapt worden. Het boek wordt dit jaar niet meer verwacht.

By the way, dit jaar verschijnt ook de twaalfde Robbedoes door... Maar voor het eerst komt er een afwijking tussen de Nederlandstalige en de Franstalige reeks. Hanco Kolks Tulpen uit Istanboel verschijnt namelijk eerstvolgend als album op 25 oktober
. Je kan hier een preview lezen. Het Franse deel 12, Il s'Appelait Ptirou, verschijnt op 3 november en is het werk van Laurent Verron (Govert Suurbier, Bollie en Billie) en Yves Sente (XIII, Thorgal, Blake en Mortimer). Dit Franse album verschijnt dit jaar niet meer in vertaling, want Dupuis geeft voorkeur aan de nieuwe Robbedoes-reeks van Charel Cambré en Marc Legendre waarvan op 6 december deel 2, Het Plan van Wiebeling, verschijnt.

Robbedoes door... 12
Robbedoes door... 12


Pieter Aspe neemt afscheid van overleden muze in graphic novel
02/09
TOP
Afscheid van een MuzeIn het nieuwe tv-programma Bargoens, elke maandagavond op één, wordt ook de succesvolle misdaadschrijver Pieter Aspe opgevoerd. Hij heeft het duidelijk nog steeds moeilijk met het overlijden van zijn partner Bea Meulman, zijn muze, die op 6 juli 2015 stierf aan kanker. In zijn interieur merkten we trouwens aardig wat strips en beeldjes van stripfiguren op. Dat treft, bij uitgeverij Van Halewyck staat momenteel een graphic novel "in productie" over de romance tussen twee geliefden tot het noodlot toeslaat. Afscheid van een Muze wordt getekend door Bruggeling en Aspes streekgenoot Marec.

De korte inhoud: "Blankenberge, 2002. Twee eenzame mensen ontmoeten elkaar op kerstavond in een café. Allebei in een vastgelopen relatie, allebei op zoek naar liefde en intimiteit. Ze knopen een gesprek met elkaar aan. Ze worden verliefd. Hun geheime romance brengt hen naar obscure bars, afgelegen hotels, een huis in Frankrijk. Uiteindelijk kiezen ze definitief voor elkaar. Hun omgeving reageert fel en de scheiding verloopt niet van een leien dakje, maar hun liefde wordt alleen maar groter. Ze trouwen, kopen een eigen stek, de carrière van de man gaat crescendo. Hij de schrijver, zij zijn Muze. Samen beleven ze de grootste successen: feesten, reizen, lange rijen fans, luxe, tederheid, dolce far niente en heel veel liefde. Ze worden onafscheidelijk en lijken onoverwinnelijk. Tot het noodlot na dertien jaar toeslaat. De man blijft verweesd achter. Afscheid van een Muze is een graphic novel over de liefde, de dood en alles daartussenin."

Recent hebben we nog Wills Kracht aangekondigd waarin stripauteur Willem Ritstier over zijn eveneens aan kanker overleden echtgenote vertelt. Dat abum verschijnt in oktober bij Uitgeverij SubQ.


Preview Enrico Marini's Batman
02/09
TOP
Batman
Batman- en/of Enrico Marini-fans die nog niet kunnen wachten tot 15 november om het eerste deel van Marini's Batman-tweeluik The Dark Prince Charming te lezen, moeten snel surfen naar deze uitgebreide preview. DC Comics, de Amerikaanse uitgever die Batman in het Engels zal uitgeven, bood een flinke vooruitblik waarin de belangrijkste elementen en personages voorkomen.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel