Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 9 augustus:
Dilemma voor Jason MacLane in XIII 27
Nieuwe projecten voor Thomas Du Caju
Scratch Books vertaalt historische saga De Bom
Voorsmaakje van Marsupilami-tweeluik door Frank Pé en Zidrou
Krasse Knarren 6 is road trip
Murena 11 dit najaar
Tango 5 sluit Zuid-Amerikaanse cyclus af
Nieuwe tekenaar voor Buck Danny "Classic"
Handkwaal veroorzaakt uitstel voor Urban 5
Vervolg op De Nieuwe Avonturen van Bruno Brazil
Nieuw album van Agent 212 na jarenlange pauze
Danthrakon bijna afgelopen
Slot van De Gezusters Fox in 2021

Integrale editie van Enrico Marini's Batman-tweeluik
Club Brugge in stripreeks
Encyclopedie De Werelden van Aldebaran
Chinese actiester Donnie Yen in volgende Asterix-film


Updates van 1 augustus:

Jean Van Hamme schrijft spin-off van Largo Winch voor tekenaar Philippe Berthet
Spin-off van Jones uit XIII door Olivier TaDuc en Yann
Diverse Blake en Mortimers
Aanvulling op Strip Sticker Catalogus
Ythaq 17 sluit cyclus af
Wild West gaat verder met tweede tweeluik
Vervolg van Berlijn Wordt Ons Graf
Hommage Juan Giménez
Complete tv-reeks De Smurfen komt op dvd
Yakari-tekenfilm vanaf 12 augustus in de bioscoop
Remake De Blauwbloezen-game
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2019: september • oktober • november • december
2020: januari • februari • maart • april • mei • juni • juliaugustus
 
Dilemma voor Jason MacLane in XIII 27
09/08
TOP
XIII 27
Eind dit jaar komt XIII deel 27 uit. Dat is het vervolg en slot van het tweeluik dat begon met het album 2132 Meter, de afstand die de door Jason MacLane afgevuurde kogel aflegt en die hem in een lastig parket brengt. De ultraconservatieve Mayflower-stichting stelde hem voor de keuze: zijn herinneringen terugkrijgen of verraad plegen.

Dit verhaal om de macht in de allerhoogste echelons komt uit na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Op een van de previewpagina's en op een eerder coverontwerp zagen we XIII nog zelf staan in de Oval Office van het Witte Huis.

(Bron: Dargaud
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe projecten voor Thomas Du Caju
09/08
TOP
Les Ailes de l'Espérance
Les Ailes de l'Espérance
Les Ailes de l'Espérance
Les Ailes de l'Espérance
Les Ailes de l'Espérance
Les Ailes de l'Espérance
Les Ailes de l'Espérance
Na de reeks Betty & Dodge en de tweeluiken Little England en De Muizen van Leningrad wenkt een nieuwe samenwerking tussen tekenaar Thomas Du Caju en scenarist Jean-Claude Van Rijckeghem. Dat wordt een vervolg op Little England.

En volgend jaar geeft de Zwitserse uitgeverij Paquet deel 1 van het Franstalige tweeluik L'Ailes de l'Espérance uit. Du Caju tekent hiervoor op scenario van de in Brazilië geboren Wander Antunes (van het one-shot Big Bill Is Dood en de Vrije Vlucht-strip Hard Times). Du Caju wou nog niet veel kwijt over het verhaal, behalve dat het zich in Engeland afspeelt tijdens The Battle of Britain, de luchtoorlog tussen de Duitse Luftwaffe en de Britse Royal Air Force in de Tweede Wereldoorlog. De mooie prentjes hierboven kregen we wel los van hem.

Paquet geeft zelf geen albums uit in het Nederlands, dus valt nog af te wachten welke uitgeverij dit op de vertaalplanning neemt. Het duo komt terecht bij de uitgeverij die ook de strips uitgeeft van Romain Hugault, en die worden vertaald door Silvester.

(Bron: Thomas Du Caju
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Scratch Books vertaalt historische saga De Bom
09/08
TOP
De Bom
Op 6 augustus was het precies 75 jaar geleden dat de atoombom op Hiroshima viel. Over de ontwikkeling van de bom, met de betrokkenheid van heel wat historische sleutelfiguren en van de ontginning van uranium in Katanga (met een rol voor een Belg) over gebeurtenissen in Duitsland, Noorwegen, Rusland en New Mexico tot het droppen van de bom en de gevolgen daarvan, tekende Denis Rodier op scenario van Alcante en Laurent-Frédéric Bollée een 472 pagina's tellend one-shot in zwart-wit met de Franse titel La Bombe (= De Bom, moeilijker moet een vertaling niet zijn).

Het bij Glénat verschenen album sloeg in als een, heu, bom in Frankrijk. Er raakten al meer dan honderdduizend exemplaren verkocht. Met een percentage daarvan kan Scratch Books al blij zijn, want het vertaalt dit najaar de ontzettend boeiende strip waarin historische figuren als Roosevelt, Truman, Einstein, Oppenheimer, Fermi en anderen de revue passeren.

De auteurs volgen ook onbekendere figuren. Wetenschapper Leó Szilàrd is bijvoorbeeld een hoofdrolspeler in het verhaal. Hij bewoog hemel en aarde zodat de Verenigde Staten de bom zou ontwikkelen en deed er daarna alles aan om die vooral nooit in te zetten. De auteurs volgen ook Ebb Cade, een Afro-Amerikaanse arbeider die een spuitje met plutonium kreeg toegediend om de effecten op zijn gezondheid te onderzoeken. Er is ook nog generaal Leslie Groves die met ijzeren hand Project Manhattan leidde. En ook de burgers van Hiroshima, waarvan de authentieke impact van de bom wordt gereconstrueerd, krijgen alle aandacht.

De extreem gedocumenteerde aanpak is volgens Glénat te vergelijken met de tv-serie Chernobyl. De uitgeverij noemt het onomwonden een referentiewerk over de atoombom. Tekenaar Rodier kennen we nog van Arale en De Drakenorde. Hij was ook inkter, scenarist en/of tekenaar voor diverse Superman- en Star Wars-comics. Alcante heeft onder meer Rani, Jason Brice en Ars Magna op zijn naam terwijl Bollée onder meer De Nieuwe Avonturen van Bob Morane, Laowai en De Pijl van Nemrod heeft geschreven.
(Bron: Scratch Books
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorsmaakje van Marsupilami-tweeluik door Frank Pé en Zidrou
09/08
TOP
Marsupilami
Marsupilami
Marsupilami
Deel 1 van het Marsupilami-tweeluik door Frank Pé en Zidrou is nog dit jaar te verwachten. Deel 1 is 156 pagina's dik, deel 2 wordt even volumineus. In dit verhaal belandt een Marsupilami via smokkel in de jaren 1940 in een buitenwijk van Brussel waar een jonge dierenliefhebber met een moeizaam dagelijks bestaan zich over het exotische dier ontfermt. Enkele sleutelwoorden die uitgeverij Dupuis nog meegeeft: spannend, somber, hoop, vriendschap. Frank en Zidrou brengen hier zowel een hommage mee aan André Franquins creatie als het aanklagen van de handel in exotische dieren.

De Franse editie verschijnt op 9 oktober. In vertaling moeten we wat langer wachten, maar het is nog voor dit jaar. Hierboven zie je een voorlopige coverversie in het Frans en een preview in niet in zo'n goede kwaliteit, maar het geeft je een klein idee van wat de lezer te wachten staat. Het complete eerste verhaal verschijnt intussen wekelijks in voorpublicatie in extra bijlagen. Enkel abonnees van het Franstalige Spirou krijgen die bijlagen bij hun weekblad.Frank Pé
  Ook over het in oktober bij Dupuis te verschijnen, Franstalige overzichtsartbook Une Vie en Dessins, met meer dan tweehonderdvijftig reproducties van originelen van Frank Pé, hadden we het al. Op bovenstaande mooie illustratie passeren waarin Frank zijn voornaamste werk heeft verzameld: Ragebol, Zoo, Robbedoes, het nog in het Nederlands te verschijnen Little Nemo en zijn Marsupilami-tweeluik, zijn beeldhouwwerk en vele schilderijen met dieren, onder meer voor dierentuinen in binnen- en buitenland.

Het artbook verschijnt op 2 oktober op groot formaat, 320 pagina's, 55 euro bij Dupuis in samenwerking met Champaka. Frank Pé levert commentaren bij de afbeeldingen en er staat ook een biografisch artikel over zijn leven en werk in. Het wordt uitgegeven in dezelfde collectie die werd geopend door gelijkaardige boeken over François Walthéry en Yves Chaland. Een van de volgende uitgaven zal reproducties bevatten van Victor Hubinon, de tekenaar van Buck Danny.
(Bron: Dupuis
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Krasse Knarren 6 is road trip
09/08
TOP
Krasse Knarren 6
Van het later dit jaar te verschijnen deel 6 van Krasse Knarren hebben we de cover al voorgesteld. We hebben nu ook meer info over de inhoud, en het wordt een heuse road trip. De bejaarde activisten maken deze keer een verre reis naar Latijns-Amerika, naar het hartje van het Amazonewoud, om zich daar druk te maken over de plaatselijke goudontginning en de bosbranden. Ze reizen ook via Guyana, waar moessonregens, giftige dieren en het verleden van Pierrot aan bod komen.

De stripreeks van Paul Cauuet en Wilfrid Lupano blijft in het Frans een fenomeen. Er werden van de reeks al meer dan 1,8 miljoen exemplaren verkocht en er volgde een verfilming. In het Nederlands zijn diverse albums al herdrukt.

(Bron: Dargaud
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Murena 11 dit najaar
09/08
TOP
Murena 11
En dit is dan de Franstalige cover van Murena deel 11, later dit jaar te verschijnen bij Dargaud.
(Bron: Dargaud
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tango 5 sluit Zuid-Amerikaanse cyclus af
09/08
TOP
Tango 5Dit najaar te verwachten bij Le Lombard: Tango deel 5, het slot van de Zuid-Amerikaanse cyclus. Sinds het najaar van 2019 is dit al het derde album in een reeks die nog maar sinds 2017 loopt. Met veel succes trouwens. Deel 5 wordt een overgangsdeel dat zich voornamelijk afspeelt in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië. Daarna wenkt een ander decor. Tekenaar Philippe Xavier en scenarist Matz lieten eerder al weten Nieuw-Zeeland te overwegen.

Philippe Xavier ging als jongeling vaak op vakantie naar Zuid-Amerika en hij woonde er zelfs een tijdje, eerst in Argentinië en daarna het Chili van Pinochet. In deel 1 vonden we Tango terug in Bolivia, in deel 2 de Caraïben, in deel 3 Panama en in deel 4 Ecuador.

Uitgeverij Le Lombard geloofde vóór de lancering van de reeks nogal sterk in de reeks en steunde het duo Philippe Xavier en Matz om een reis van drie weken te helpen bekostigen doorheen Bolivia. Ze sliepen in kleine hotelletjes en piepkleine kamers, dikwijls samen in bed. Omdat Matz nogal luid snurkt, kon Xavier vaak niet slapen en gaf hij Matz oorvijgen. Voor de rest schieten ze goed met elkaar op. De inspanningen loonden. In het Frans gingen er al meer dan 100.000 exemplaren voor de vier delen samen over de toonbank.

(Bron: Le Lombard
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe tekenaar voor Buck Danny "Classic"
09/08
TOP
Sea DartNa zes delen van de vintagereeks Buck Danny "Classic" werd tekenaar Jean-Michel Arroyo ontslagen. Hoewel zijn soepele tekenstijl aangenamer oogt dan de steriele tekeningen van de hoofdreeks Buck Danny voordat Gil Formosa daar de tekeningen van overnam, liep hij er de kantjes af bij het tekenen van de vliegtuigen. En dat leverde veel kritiek op bij luchtvaartliefhebbers en detailfreaks, niet noodzakelijk ook liefhebbers van goede strips.

Arroyo had voor het tweeluik dat bestaat uit deel 7 en 8 voor het eerst op scenario van nieuwe scenarist Yann moeten werken, maar zelfs Yann is van het toneel verdwenen. Fred Marniquet en Fred Zumbiehl nemen het scenario over terwijl André Le Bras voortaan de tekenaar is. Hij tekende al het vervolg van het Buck Danny-tweeluik Blackbirds.

Zij brengen een verhaal dat zich begin jaren 1950 afspeelt. De titel Sea Dart verwijst naar het Amerikaanse Convair F2Y-prototype voor een jachtvliegtuig dat op het water zou kunnen landen. In het verhaal spelen spionnen en de CIA mee en we vinden onze helden terug in het Argentinië van president Juan Perón dat toen een pleisterplek was voor gevluchte nazi's.

Buck Danny "Classic" deel 7 verschijnt volgens de Franse planning eind november bij Dupuis/Zéphyr.

(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Handkwaal veroorzaakt uitstel voor Urban 5
09/08
TOP
Urban
Dit is een al wat oudere opdrachttekening van Roberto Ricci van zijn sf-reeks Urban die hij op scenario van Luc Brunschwig tekent. We moeten al een tijd wachten op deel 5. Helaas kon Ricci acht maanden lang niet tekenen door een probleem aan de rechterhand. Die kwaal speelde hem in het verleden ook al parten, maar niet zo ernstig als tot voor kort het geval was. Hij heeft de tekeningen inmiddels weer opgepikt en verzekert ons ervan dat hij in december klaar zal zijn met de strip. De Franse verschijning zou volgens hem dan voor het eerste semester van 2021 moeten zijn en dan moet Dark Dragon Books nog volgen met de vertaling. Naar eigen zeggen zullen ze niet veel tijd laten tussen de Franse en Nederlandse release van deze topreeks.
(Bron: Roberto Ricci
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vervolg op De Nieuwe Avonturen van Bruno Brazil
09/08
TOP
In november verschijnt alvast in het Frans het vervolg en slot van een tweeluik van De Nieuwe Avonturen van Bruno Brazil. Philippe Aymond en Laurent-Frédéric Bollée werken deze comeback samen uit voor uitgeverij Le Lombard nadat William Vance en Greg de actiereeks tussen 1967 en 1979 voor het weekblad Kuifje maakten. Hun verhaal speelt zich nog steeds in de jaren 1970 af.
(Bron: Le Lombard
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuw album van Agent 212 na jarenlange pauze
09/08
TOP
Agent 212 30
Tekenaar Daniel Kox haalt nog maar een maandelijkse productie van één pagina per maand en daardoor duurt het telkens enkele jaren tot er weer een album van Agent 212 van de persen rolt. Deel 29 dateert van 2016, later dit jaar volgt deel 30.

Raoul Cauvin schrijft al lang niet meer deze komische politiestrip, maar zijn naam blijft als bedenker van de reeks wel op de cover staan. Nu Cauvin een tijd geleden zijn laatste verhaal van De Blauwbloezen heeft geschreven, afgelopen week het allerlaatste album van Vrouwen in 't Wit verscheen en ook G. Raf Zerk op zijn laatste benen loopt, is de bestseller Cédric de enige stripreeks die hij nog schrijft.

Cauvin lijdt nog steeds aan de gevolgen van de behandelingen die hij moest ondergaan voor keelkanker, maar hij is momenteel gezond. Het is een van de redenen waarom hij de laatste jaren zijn productie terugschroefde en in feite met pensioen is gegaan.
(Bron: Dupuis
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Danthrakon bijna afgelopen
09/08
TOP
Danthrakon 2
Danthrakon 3
Uitgeverij L publiceerde onlangs het eerste deel van de fantasytrilogie Danthrakon. Deze minireeks door Olivier Boiscommun en Arleston zit er eind dit jaar al op in het Frans. Hierboven zie je de covers van de in het Nederlands nog te verschijnen delen 2 en 3.

Danthrakon is een van de reeksen die bij Arlestons eigen label Drakoo (een onderdeel van de Frans uitgeverij Bamboo) zitten. In september start Steen der Chaos in het Nederlands, een andere reeks van Drakoo. Een derde titel is te verwachten bij Arboris.

(Bron: Christophe Arleston
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Slot van De Gezusters Fox in 2021
09/08
TOP
De Gezusters FoxIn 2018 publiceerde Saga Uitgaven deel 1 van De Gezusters Fox, een tweeluik door Grégory Charlet (Kabbala, Meesters van het Spel) en Philippe Charlot (Het Kerkhof der Onschuldigen, De Wezentrein, De Onderzoeken van Lord Harold). Het duurt wat lang om het vervolg en slot eindelijk te kunnen lezen omdat de auteurs er lang over doen om het album te maken. De Franse uitgeverij Bamboo heeft het album nu in februari 2021 gepland zodat Saga Uitgaven dit tweeluik later ook nog kan voltooien.

Spoiler alert: Het verhaal over een reeks geestesoproepingen in 1848 in het behekste stadje Hydesville is gebaseerd op ware feiten (en bedrog). De gezusters Fox, drie dochters van een pastoor, stonden mee aan de basis van het hedendaagse spiritualisme en hoe men daar geld mee kan verdienen. Op hun hoogtepunt hadden Margaret en Kate Fox drie miljoen aanhangers en lieten ook slimme koppen en geleerden hun interesse blijken. De schrijvers Victor Hugo, James Fennimore Cooper en Arthur Conan Doyle waren enkele van hen. Hun oudere zus Leah fungeerde een tijdlang als manager van de twee meisjes en ging eveneens aan de slag als betaald medium.

In 1888 biechtte Margaret Fox op dat het allemaal een hoax was, om die bekentenis een jaar later te herroepen. Intussen hadden heel wat media al eerder hun bedrog uit de doeken gedaan, maar ook in die tijd geloofden mensen niet zomaar wat er in de krant verscheen.

De reputatie van de zussen was intussen om zeep en in minder dan vijf jaar stierven Margaret en Kate in volslagen armoede. Omdat mensen nu eenmaal graag bedot worden — complottheorieën tieren dezer dagen ook weer welig — won de spiritualistische beweging desondanks meer en meer aan populariteit.

(Bron: Bamboo
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Integrale editie van Enrico Marini's Batman-tweeluik
09/08
TOP
Het was te verwachten dat Enrico Marini's Batman-tweeluik nog in een integraal jasje zou verschijnen, vooreerst in het Frans. Dit is een voorlopige cover van de hardcoverintegraal die op 20 november in het Frans bij Dargaud verschijnt. Er hoort een wikkel rond en vijf bonuspagina's met illustraties en schetsen. Deze uitgave zal 144 pagina's tellen. Een planning van de strips die in november en december in het Nederlands zullen verschijnen, hebben we nog niet ontvangen.
(Bron: Dargaud
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Club Brugge in stripreeks
09/08
TOP
Club Brugge
Pascal Plovie
Club Brugge heeft dan wel naast de beker gegrepen in de bekerfinale tegen Antwerp FC, maar over hun voetbalclub komt in het najaar wel een stripverhaal... tenzij die uitgevers uit Antwerpen daar een stokje voor steken en de vertaling niet in het programma van Dupuis opnemen.

In de vorig jaar gelanceerde Sportcollectie, met toen albums over Arsenal, Barcelona en Standard Luik en in het Frans nog meer albums, komt een eerste deel van de miniserie Club Brugge met de titel No Pain, No Gain! De Franse tekenaar Rémi Torregrossa en de Waalse scenarist François Maingoval (Ada Enigma, Alex, Barbara Wolf) werkten hiervoor samen met de voetbalclub uit Brugge. We krijgen via een fictief verhaal over een jonge voetbalspeler een inkijkje in de kleedkamer van de huidige landskampioen. Voormalig voetbalspeler Pascal Plovie speelt ook een rol in het verhaal.

Plovie voetbalde — op twee uitleenseizoenen aan Antwerp FC na — tien jaar lang voor Club Brugge en werd daarmee driemaal kampioen en won viermaal de beker van België. Het einde van zijn spelerscarrière eindigde hij bij Antwerp FC in het degradatiejaar 1998. Daarna ging "Broere" aan de slag als materiaalmeester bij Club Brugge.

(Bron: Dupuis
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Encyclopedie De Werelden van Aldebaran
09/08
TOP
De Werelden van AldebaranOp 16 oktober verschijnt bij Huginn & Muninn een Franstalige, geïllustreerde encyclopedie over Leo's De Werelden van Aldebaran. In 200 pagina's (hardcover, 26,95 euro) worden diverse onderwerpen uit alle cyclussen van Leo's sf-werelden voorgesteld: planeten, landschappen, personages, dieren, niet-menselijken, maatschappij, intieme relaties, wetenschap en technologie en het dagelijks leven. De encyclopedie biedt zo een volledig overzicht van de strips.

Dit najaar verschijnt tevens Terug naar Aldebaran deel 3, het slot van die cyclus, en een integraal van de spin-off Overlevenden.
Leo voegt na Terug naar Aldebaran een nieuwe cyclus toe aan zijn sf-universum.
(Bron: Huginn & Muninn
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Chinese actiester Donnie Yen in volgende Asterix-film
09/08
TOP
Donnie Yen
Zoals je al weet (want je volgt onze website ) speelt de volgende live action film van Asterix zich af in China. Het verhaal is speciaal voor de film geschreven en is niet gebaseerd op een bestaand stripverhaal. De opnames zijn door het coronavirus uitgesteld tot maart 2021, maar het project van en met regisseur en Asterix-vertolker Guillaume Canet is daarmee niet begraven. Sterker zelfs, aan de casting is de Chinese acteur en martial artist Donnie Yen toegevoegd.

In de geromantiseerde biopic Ip Man (de vierde film is nog maar pas gereleased) vertolkt Yen de leermeester van onder meer Bruce Lee en hij was te zien in de Star Wars-film Rogue One als het personage Chirrut Îmwe. Verder speelde hij rolletjes in tientallen actiefilms waaronder Hero, Iron Monkey, Blade II, Shanghai Knights en xXx: Return of Xander Cage. Hij zal ook acteren in Sleeping Dogs, een verfilming van de gelijknamige game.

Behalve Canet (Asterix) en Gilles Lellouche (Obelix) zien we bij de cast ook Vincent Cassel en Jonathan Cohen terug. De française Marion Cotillard zal in de huid kruipen van Cleopatra.

(Bron: Allociné
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jean Van Hamme schrijft spin-off van Largo Winch voor tekenaar Philippe Berthet
01/08
TOP
Largo Winch
Het Blake en Mortimer-verhaal voor Peter van Dongen en Teun Berserik had zijn laatste stripverhaal moeten worden, maar Jean Van Hamme kan het schrijven blijkbaar niet laten. Hij werkt dezer dagen de laatste hand aan een trilogie over de voorouders van Nerio Winch, de adoptievader van Largo Winch. Daarin vertelt Van Hamme over het vergaren van het fortuin van de familie Winczlav tot de adoptie van Largo door Nerio Winch. Philippe Berthet tekent deze trilogie die in 2021 start en waarvan er jaarlijks een album van 56 pagina's moet verschijnen.

De Franse titel luidt La Fortune des Wincszlav (Het Fortuin van de Wincszlavs). De trilogie start als een western, evolueert verder naar luchtvaartavonturen tijdens de Eerste Wereldoorlog en resulteert in een familiesaga waarbij we even moeten denken aan Van Hammes De Meesters van de Gerst. Hieronder staat meer info over de inhoud van de drie delen en daar past een spoiler alert bij.

In de eerste Franstalige roman die hij van Largo Winch schreef (in 1977 verschenen bij Mercure en sindsdien een paar keer herdrukt, ook met een coverillustratie van Dany) laat Van Hamme Largo's adoptievader Nerio Winch al terugblikken op het verhaal van het verwerven van het familiefortuin. Het begint allemaal bij Vanko Winczlav die uit Montenegro emigreert naar de Verenigde Staten en zich in 1845 met zijn vrouw, een Bulgaars naaistertje, en zijn twee zonen in New York vestigt. Hij richt een postorderbedrijfje op dat een relatief succes kent. Zijn zonen zijn avontuurlijker. Sandor wordt levend begraven door de Sioux-indianen die opgejut zijn door hun recente overwinning op de 7de cavaleriebrigade van generaal Custer bij Little Bighorn. Zijn broer Milan probeerde verschillende beroepen uit te oefenen en trouwt met een danseres/hoertje die even snel met haar pistool schiet als Calamity Jane.

De overlevende broer Milan krijgt zelf twee kinderen. En over hen gaat het in deel 2. Thomas is een brutale en koppige schoft die altijd het tegendeel doet van wat men hem aanraadt. Dat leidt hem paradoxaal genoeg naar zijn glorie en fortuin tijdens de beurskrach van 1929. Zijn zus Betty heeft een heel ander lot dan wat Van Hamme in de roman beschrijft. Nu is ze gepassioneerd door luchtvaart en neemt ze deel aan de Eerste Wereldoorlog en de verdediging van Frankrijk. Ze is daarbij niet ingedeeld in een Frans eskader. Ze baant zich met succes een weg door het firmament en krijgt zelfs te maken met de Rode Baron, de Duitse luchtvaartheld.

In deel 3 volgt Van Hamme de lotgevallen van de familie tot de adoptie van de jonge Largo door Nerio Winch. Largo komt er enkel in voor als een tweejarige baby op het einde van deel 3. Van Hamme amuseert er zich ontzettend mee. "Ik ben op een leeftijd gekomen (81 jaar) dat vooral dat van tel is", legt hij uit. Het houdt voor hem ook een nieuwe oefening in om 75 jaar familiegeschiedenis in een rechtlijnig, samenhangend verhaal te vertellen. Hij heeft voor zichzelf uitgesloten dat hij zijn lezers zal opzadelen met om de haverklap een "enkele jaren later".
 

Berthet heeft al een dertigtal pagina's van deel 1 getekend dat 56 pagina's zal tellen. Het kostte hem veel tijd om eraan te beginnen omdat er veel documentatie nodig is over verschillende tijdperken, landen en kledij. Van Hamme is inmiddels klaar met het schrijven van deel 1 en 2. Het eerste album van de trilogie zal in de loop van 2021 verschijnen. Het voorstel kwam van José-Louis Bocquet, uitgever bij Dupuis en trouwens ook een nieuwe scenarist van Blake en Mortimer.

(Bron: Casemate
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Spin-off van Jones uit XIII door Olivier TaDuc en Yann
01/08
TOP
Jones
Jean Van Hamme (zie het bericht hierboven en hieronder) heeft het voorstel voor een spin-off rond de jongere Jones uit zijn eigen reeks XIII goedgekeurd. Yann is de scenarist van deze spin-off. Hij schreef al over de jongere Jones in het door Éric Henninot getekende album Little Jones in de reeks XIII Mystery. Dat smaakte naar meer en die kans grijpt hij samen met tekenaar Olivier TaDuc (bekend van de western Chinaman). TaDuc tekende eveneens een album in de reeks XIII Mystery, meer bepaald over Jonathan Fly. Jean Van Hamme vindt dat Yann met succes over de jeugd van Thorgal vertelt en ziet het potentieel in van een reeks over Jones, gesitueerd in de jaren 1970.

Jones
Jones

De illustraties van Jones, die we in dit bericht laten zien, zijn concepttekeningen van Félix Meynet die uiteindelijk dus niet de reeks zal tekenen. Hij tekent op scenario van Yann nog wel verder de reeks Savage.
(Bron: Casemate
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Diverse Blake en Mortimers
01/08
TOP
Blake en Mortimer bibliofiel
Hierboven en hiernaast zie je twee afwijkende coverillustraties voor speciale (Franse) edities van het dit jaar te verschijnen Blake en Mortimer-album door Christian Cailleaux, Étienne Schréder en Jean Dufaux. De cover hierboven is voor de gelimiteerde bibliofiele uitgave.

Bmake en Mortimer
We kunnen je ook nog eens een voorsmaakje laten zien van Blake en Mortimer door Antoine Aubin op scenario van José-Louis Bocquet en Jean-Luc Fromental. Dat verhaal met de titel Huit Heures à Berlin zou eind 2021 moeten verschijnen als Aubin het tijdig af krijgt. In de nieuwste Casemate staat toch al dat De Laatste Zwaardvis in 2021 zal verschijnen. Dat is het album door Peter van Dongen, Teun Berserik en Jean Van Hamme.

Bmake en Mortimer
Over De Laatste Zwaardvis gesproken. Hierboven staat een van de laatste potloodpagina's die Peter van Dongen voor de Blake en Mortimer op scenario van Jean Van Hamme heeft getekend. De volgende stap is het inkten. Net zoals bij het tweeluik De Vallei der Onsterfelijken tekenen van Dongen en Teun Berserik elk de helft van de pagina's.

Jean Van Hamme amuseerde zich bij het schrijven van zijn Blake en Mortimer. Hij lacht nog steeds bij de gedachte dat hij Mortimer en Olrik heeft laten samenwerken om te kunnen ontsnappen. Van Hamme beweert ook enkele lang geheim gehouden dingetjes over Blake en Mortimer te onthullen. De scenarist verklaart dat dit laatste Blake en Mortimer-verhaal van zijn hand ook zijn beste is.
(Bron: Centaur Club / Yves Schlirf / Peter van Dongen / Casemate
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Aanvulling op Strip Sticker Catalogus
01/08
TOP
Strip Sticker Catalogus
Precies een jaar na de eerste editie van Sascha Van Laekens Strip Sticker Catalogus publiceert uitgeverij Bonte op 19 september een tweede uitgave met aanvullingen. In de eerste editie van 340 pagina's stonden meer dan zevenduizend afbeeldingen van stickers met bekende en minder bekende stripfiguren en met bijkomende uitleg en prijsindicaties. In de aangevulde editie van 124 pagina's staan meer dan tweeduizend extra stickers. Sylvain Polfliet (Brian Howell) tekende een variant op de eerste coverillustratie. De aanvullingscatalogus zal 29,95 euro kosten.
(Bron: Bonte
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ythaq 17 sluit cyclus af
01/08
TOP
Ythaq 17
Van de sf-reeks Ythaq, door Adrien Floch en Christophe Arleston, hebben we afgelopen zondag nog deel 16 aangekondigd dat in oktober bij Uitgeverij L verschijnt. Een maandje vroeger komt in het Frans deel 17 uit, en dat is het einde van de cyclus. Arleston deelde deze voorlopige coveropmaak van deel 17.

Daarnaast maken Floch en Arleston ook nog de fantasyreeks Sangre waarvan inmiddels twee delen zijn verschenen.
Die reeks pikken ze eerstvolgend weer op voor deel 3.
(Bron: Christophe Arleston
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Wild West gaat verder met tweede tweeluik
01/08
TOP
Wild West 2
Dit is de coverillustratie met een door Jacques Lamontagne geschilderd portret van westernlegende Wild Bill Hickok voor Wild West deel 2. Lamontagne en scenarist Thiery Gloris vertellen in deze strips over de jongere jaren van Calamity Jane. Wild West was eerst aangekondigd als een tweeluik, maar na deze eerste cyclus van twee delen volgt er een bijkomend tweeluik, liet de tekenaar ons weten.
(Bron: Jacques Lamontagne
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vervolg van Berlijn Wordt Ons Graf
01/08
TOP
Berlijn Wordt Ons Graf 2
In augustus verschijnt alvast in het Frans het vervolg van de trilogie Berlijn Wordt Ons Graf door Michel Kœniguer (Misty Mission, Bomb Road). Dark Dragon Books publiceerde in november 2019 het eerste deel in vertaling.

In dit minireeksje voert Kœniguer ons mee naar het Berlijn van april en mei 1945, wanneer de Duitse hoofdstad van het Reich tot een ruïne is herleid. We volgen een groepje Franse soldaten die in de Duitse Charlemagnedivisie meevechten en de laatste bolwerken verdedigen tegen de Russische opmars. De resterende soldaten hopen het zo lang mogelijk uit te zingen tot de Amerikanen komen aan wie ze zich liever overgeven dan aan de Russen. Hun vijand uit het oosten heeft namelijk bloedwraak geroken na de jarenlange ontberingen van de Tweede Wereldoorlog.

(Bron: Paquet
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Hommage Juan Giménez
01/08
TOP
Juan Giménez
Segmenten 1
Segmenten 2
Op 2 april overleed Juan Giménez aan het coronavirus. We hebben toen gemeld dat hij het virus opliep in Sitgès, Spanje, waar hij vele jaren woonde. Medio maart werd hij opgenomen in het ziekenhuis van Mendoza (Argentinië) waar hij ook overleed. Hij was een van de eerste striptekenaars die het slachtoffer werd van het virus. Bovenstaande hommage is van Valentin Sécher, die voor de reeks Meta-Baron, een spin-off van De Metabaronnen, meerdere albums heeft getekend. Het schilderij is bedoeld voor een expo die op diverse locaties in Spanje te zien zal zijn.

Dark Dragon Books
vertaalt in september de eerste twee delen van de sf-trilogie Segmenten, getekend door Giménez op scenario van Richard Malka (De Orde van Cicero). Deze reeks zal in softcover verschijnen.

(Bron: Valentin Sécher
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Complete tv-reeks De Smurfen komt op dvd
01/08
TOP
De Smurfen
De Smurfen
De SmurfenSony Pictures Home Entertainment Benelux heeft de rechten verworven op alle tekenfilmafleveringen van De Smurfen voor België en Nederland. De komende jaren zullen alle negen seizoenen in negen dvd-boxen verschijnen. Dat is goed voor 42 dvd-schijfjes met 242 afleveringen en meer dan honderd uur kijkplezier. Het oorspronkelijke 4:3-beeldformaat is voor de omzetting naar dvd wel geforceerd omgezet naar het 16:9-breedbeeldformaat zodat er beeldverlies is.

De eerste twee seizoenen zijn sinds eind juni verkrijgbaar in of via diverse verkoopkanalen. Ook de langspeeltekenfilm De Fluit met 6 Smurfen, waarin Peyo's andere stripfiguren Johan en Pirrewiet de Smurfen ontmoeten, is inmiddels opnieuw op dvd verkrijgbaar. In tegenstelling tot de tv-reeks van De Smurfen, die tussen 1982 en 1990 door Hanna-Barbara werd geproduceerd en die van Peyo een multimiljonair hebben gemaakt, is De Fluit met 6 Smurfen een Belgische productie uit 1976.

Eind 2021 wordt een gloednieuwe tv-reeks gelanceerd met 3D-animatie.

(Bron: IMPS
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

De Smurfen
De Smurfen
De Smurfen
De Smurfen
De Smurfen
De Smurfen
De Smurfen


Yakari-tekenfilm vanaf 12 augustus in de bioscoop
01/08
TOP
Yakari
Vanaf 12 augustus loopt de tekenfilm Yakari: Het Grote Avontuur in de Belgische bioscopen. De Franse kritieken die we lazen, zijn bemoedigend voor de productie van regisseur Xavier Giacometti. Sinds 2005 hielp hij het leeuwendeel van de tekenfilmserie van Yakari inblikken. Er bestaan inmiddels 156 afleveringen. En nu is het tijd voor een heuse internationale langspeeltekenfilm met het verhaal van de ontmoeting tussen het Sioux-indiaantje Yakari, die met dieren kan praten, en Zilveren Bliksem, het paard dat zijn beste vriend zal worden. Samen beleven ze de grootste avonturen op de prairie.

De tekenfilm naar de stripreeks van Derib en Job heeft ook een Vlaamse stemmencast. Op YouTube vind je de trailer.

(Bron: Cineart.be
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Remake De Blauwbloezen-game
01/08
TOP
De Blauwbloezen
Eind jaren 1980 bestond er al een nu voorhistorisch videospel van De Blauwbloezen, geproduceerd door Infogrames voor Amiga en NES. In 2012 kwam daar een update van en op 27 oktober stelt Appeal Studios in opdracht van Microids (die ook nieuwe games van De Smurfen, XIII en Kuifje uitbrengt) de meest moderne versie voor, geschikt voor Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, PC en Mac.

Het game is een strategie- en actiespel waarbij je als speler of met meerdere spelers forten en spoorwegen moet verdedigen om voorraden aan te vullen en versterkingen vanuit Europa moet leiden.

(Bron: 9emart.fr
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips