Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 25 april:
Kwartaal 2 bij Daedalus
Senne en Sanne in Tsjernobyl
Meer gratis onlinemagazines van Asterix en Eppo
De eerste pagina van Blake en Mortimer 27
Uitverkochte Chlorophyl-integralen herdrukt
Nieuwe bedankingen van Milo Manara
Dan toch geen uitstel voor De Muizen van Leningrad 2
Franse voorpublicatie van nieuwe Roodbaard

Updates van 18 april:
Laatste Rani komt eraan
Vervolg Blake en Mortimer-verhaal De Septimus-golf
Willy Linthout kankervrij
12 nummers Eppo-4-FREE
De Muizen van Leningrad 2 uitgesteld naar 2021
Raoul Cauvin bijna uitgeschreven
Nog meer corona-illustraties door Milo Manara
Buitenreeksalbum voor 20 jaar Atalante
De Glazen Kroon 1 in afwachting van De Lemen Troon 7
Een van de meest complete DC Comics-collecties wordt verkocht
Aandacht voor Standaard Uitgeverij en Hec Leemans in Turks magazine
Sergio Tisselli (63) overleden
Gene Deitch (95) overleden

Updates van 11 april:
Mort Drucker (91) overleden
Actie gratis ex librissen van Charel Cambré is van start gegaan
Ken Broeders' DriftWereld krijgt Franse vertaling
Gratis onlinemagazine Asterix nu ook in het Nederlands
Onvertaald Asterix-verhaal in oktober als kinderboek
Covers van Suske en Wiske 352 en 353
Uitverkochte Piet Pienter en Bert Bibber integraal 1 wordt herdrukt
Luxes en speciale edities
Milo Manara gaat verder met zijn corona-illustraties
Hommages aan Albert Uderzo in de Eppo van komende week
De Lijkwade wordt tv-reeks

Updates van 4 april:
Boodschap van belang
Juan Giménez (76) overleden
Te verwachten bij Sherpa
Storm-projecten in verjaardagsjaar
75 jaar Suske en Wiske
Dark Dragon Books vertaalt Juan Giménez' laatste reeks
Eerste voorsmaakje van De Schorpioen door nieuwe tekenaar Luigi Critone
Verdere voorbereidingen voor De Klaagzang van de Verloren Gewesten door Paul Teng en Béatrice Tillier
Dankbare Milo Manara
Britse Trigië-integraal nader bekeken
Agata 2 komt eraan
Manon van de Bronnen volgt na Jean van Florette
Auteurs van Ira Dei bereiden piratenreeks voor
Gratis Asterix-weekblad in het Frans en de stripreeks gaat zeker door
Jose Luis Munuera verstript novelle van Herman Melville
Voorsmaakjes XIII 27
Ronald Libin (78) overleden
Malotruf (52) overleden
Daniel Azulay (72) overleden
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2020: mei • juni • juliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaartapril
 
Kwartaal 2 bij Daedalus
25/04
TOP
De Buit
Daedalus stelt de releases van april met één week uit waardoor de eerstvolgende nieuwe albums vanaf 30 april verkrijgbaar zullen zijn. We overlopen die albums en ineens de te verschijnen albums van mei en juni in dit overzicht. Welk album wanneer verschijnt, kan je raadplegen in de rubriek Te Verschijnen waar je ook een pdf van de aankondigingsfolder kan downloaden.

Volgende week al ligt het 128 pagina's dikke one-shot De Buit in de winkel. Het is de opener van een collectie verstrippingen naar de romans van de Franse schrijver Émile Zola door Éric Stalner en Cédric Simon. In het Frans is al een tweede verstripping aangekondigd naar de roman Verscheurde Hartstocht (Pot-Bouille in het Frans). Dat album verschijnt later dit jaar in het Nederlands. Beide romans zijn vertaald en ook verfilmd. Een voorstelling van De Buit: "'Goud en genot', zo vatte Émile Zola De Buit samen. Het goud, dat is Aristide Saccard. Die hebzuchtige burgerman zonder scrupules wil Parijs laten bloeden en zich verlustigen op het geld dat door de aderen stroomt van de hoofdstad, die overhoop is gehaald door de werken van Haussmann. Zonder scrupules bedriegt, steelt, liegt en manipuleert hij... zelfs zijn naasten. Het genot, dat is Renée, de tweede echtgenote van Saccard. Ze is de praal en de ijdelheid beu en probeert haar verveling te doorbreken door haar fortuin te verkwisten en taboes te schenden. Of is er misschien iets immoreler dan een hartstochtelijke relatie met de stiefzoon die je zelf hebt opgevoed?"


Magiërs 1
Elfen 22
Dwergen 12
Orks & Goblins 6
Prachtige covers zijn het weer. In de wereld van Arran zijn zoals elk kwartaal nieuwe albums te verwachten van Elfen, Dwergen en Orks & Goblins en ook de nieuwste loot aan de boom, Magiërs, beleeft zijn vuurdoop in het Nederlands. Het eerste album is het werk van Kyoko Duarte en Jean-Luc Istin, samen met kompaan Nicolas Jarry de bedenker van de wereld van Arran. In het Frans zijn er al drie albums van Magiërs verschenen.

Magiërs deel 1: "Tyrom, een oude kluizenaar, raakt tegen wil en dank gehecht aan Shannon, een schalks meisje uit Castlelek. Koning Gerald heeft zijn zinnen gezet op die onafhankelijke stad om zo zijn koninkrijk uit te breiden. Wanneer een huurling Shannon bedreigt, komt Tyrom tussenbeide. Een tel later ligt het rokende lijk van de huurling aan zijn voeten. Hij begrijpt niet wat er is gebeurd. Is hij een magiër? Zo ja, waarom is hij zijn geheugen dan kwijt?"

Elfen deel 22: "Beloënn is een prikkelbare meester van de wortels die angstvallig waakt over de oude bomen. Hij leeft als kluizenaar tot Laëdyss, een jonge jaagster, hem op een dag om hulp komt vragen. Haar clan is uitgemoord en overal in de landen van Arran worden de boswezens gek en vallen ze Boselfen aan...De oorsprong van het kwaad lijkt diep in het woud van Duhann geworteld, in het heiligdom van koningin Ora, hoedster van het groene krystal."

Dwergen deel 12: "Kardum is de zoon van een glasblazer. Hij ziet zo'n middelmatig, moeizaam en glansloos leven als handwerker niet zitten. Na een lange en bloedige weg naar de top wordt hij een van de machtigste koopmannen van zijn volk. Zijn handel: wapens. Hij levert aan al wie de juiste prijs kan betalen, van welk ras die ook is of wat zijn bedoelingen ook zijn."

Orks & Goblins
deel 6: "De Boselfen van het eiland van Céliandes houden de zoon van een machtige goblinkrijgsheer gevangen. Die krijgsheer doet een beroep op Ayraak en zes van zijn moedige gezellen om de gijzelaar te bevrijden. De orks beseffen niet dat ze de hel zullen moeten doorkruisen om deze missie tot een goed einde te brengen en ooit hun geld te ontvangen."


Mooi, eerder dit jaar kwam Carthago deel 8 uit (lees hier onze bespreking), deel 9 is ook al op komst. "Lou Melville is volwassen geworden. Twaalf jaar zijn verstreken sinds zij en haar moeder met miljardair Feiersinger de ruïnes van een oude onderwaterstad ontdekten. Nu staat ze aan het hoofd van een wetenschappelijke expeditie die onderzoek doet naar de megalodons. De jonge vrouw heeft de smaak voor avontuur en ontdekking nog niet verloren. De verzamelaar Feiersinger heeft zijn toekomst goed voorbereid, en maakt van Lou zijn erfgename. Maar Lou is nog steeds niet op de hoogte van haar eigen afkomst."

Van Chimère(s) 1887 verschijnt eindelijk een nieuw album. Deel 5 is het voorlaatste deel. Van tekenaar Vincent verscheen trouwens onlangs deel 1 van het tweeluik Liberty Bessie bij Microbe. "Parijs, 1887. Chimère, de jongste pensionaire van de Purperen Parel, onthult eindelijk haar afkomst aan de andere meisjes in het chicste bordeel van Parijs. Ze is vast van plan om haar afkomst te gebruiken om de carrièreladder in de seksclub te bestormen, zeker omdat ze over een bijzondere troef beschikt: een foto van haarzelf in het gezelschap van Ferdinand de Lesseps, die de reputatie van het etablissement voorgoed dreigt te bezoedelen."


Medici's 3
De Onthoofde Arenden bundeling 14
In het vijfdelige Medici's staat deel 3 gepland. "Een gewelddadig en gepassioneerd fresco, dat kunstgeschiedenis, oorlog, vriendschappen, liefde en verraad met elkaar vermengt. Vergeet de geschiedenisboeken, luister naar de stem van Florence, herbeleef het epos van degenen die het hebben geschreven... de Medici-saga. Peter van de Medici, die over Florence regeert, ziet het gevaar van de monnik Savonarola niet, een visionair voor sommigen, een gek voor anderen, hij probeert de Medici uit Toscane te verdrijven. Vanuit Rome willen de Borgias de controle over de Kerk, maar ze zijn niet de enige scheidsrechters in dit conflict... De meest levendige geest van deze eeuw lijkt vastbesloten om deel te nemen aan het lot van zijn land: Nicolas Machiavelli."

In De Onthoofde Arenden bundeling 14 staan de reguliere delen 27 en 28 die later nog afzonderlijk in softcover zullen verschijnen. Het is al geleden van januari 2019 dat er nog een nieuw album in het Frans verscheen. Intussen kon Daedalus dus inhalen, want de Franse middeleeuwse reeks van Michel Pierret telt inmiddels negenentwintig delen. "Zomer 1270... De jonge Sigwald van Crozenc ging bij de Tempeliers om met de koning in het Heilig Land te gaan vechten. Hij heeft zijn geloften nog niet afgelegd. Zijn moeder overtuigde hem ervan een jaar aan de zijde van de priester-ridders door te brengen in de hoop dat hij door de walgelijke oorlog voorgoed het idee zou opgeven bij de orde te gaan. Sigwald heeft het inderdaad moeilijk zoveel bloedbaden te aanvaarden in naam van god en de koning! Op het domein van Crozenc zijn de gevolgen van deze verre oorlog vreselijk: boodschappers van de koning eisen tienduizend zilverlingen van Hugo om de kruistocht te financieren en dreigen de landerijen in beslag te nemen."


Man van het Jaar 12
De Onthoofde Arenden bundeling 14
Metropolis is een filmklassieker van Fritz Lang uit 1927. De robot in die film inspireerde velen, onder wie de designers van Star Wars. Maar wie zit verscholen achter het metaal? Dat verzint Jean-Pierre Pécau in Man van het Jaar deel 12. "Als de Metropolis-robot beroemd is, wie kent dan het verhaal van degene die hem tot leven bracht op het scherm? Naast een portret van Brigitte Helm gaat dit album over wat het belangrijkste symbool van de film van Fritz Lang is geworden. In 1925 beginnen de opnames van Metropolis. De cast selecteerde een aantal mensen zonder ervaring met cinema, zoals de negentienjarige Brigitte Helm, en de eisen van de regisseur maakten het een zware beproeving voor de acteurs. Maar vooral vanwege de tijd en de context waarin de film werd opgenomen, luidde deze film de komst in van de totalitaire regimes die Europa en de wereld een paar jaar later zouden teisteren."

Een Hart voor Elkaar is een 128 pagina's dikke strip met het verhaal van de Belgische sociale zekerheid. Het is geschreven en getekend door Harald Franssen. "Mijn naam is Louise. Ik ga jullie het verhaal vertellen van mijn hart, dat bij mijn geboorte geopereerd moest worden. En ook het verhaal van een hart dat we allemaal al 75 jaar delen/ Dat hart dat wij met elkaar delen, elke dag van ons leven, is de sociale zekerheid. Een beschermingssysteem bedacht door een kleine groep die in het geheim samenkwam tijdens de Tweede Wereldoorlog. In december 1944 slaagde dit clandestiene comité erin het Belgische parlement het 'Sociaal Pact' te laten goedkeuren, waaruit de sociale zekerheid is ontstaan. Het doel was ons beschermen in geval van ziekte, werkloosheid of ongevallen. Om voor eens en voor altijd komaf te maken met ellende en onrechtvaardigheid. Dit is het verhaal van mijn hart en van de sociale zekerheid. Het is mijn verhaal en het uwe. Het is het resultaat van een lange strijd voor solidariteit, rechtvaardigheid en dagen vol geluk."


Een Leven 3
Een Leven met Alexandra David-Néel
Twee uiteenlopende levens. Dat van Winston Smith is fictief, de reeks over Alexandra David-Néel is gebaseerd op historische werkelijkheid. Van beide reeksen verschijnt deel 3.

A Chinese Year, deel 3 van het zesdelige Een Leven, speelt zich af tussen maart 1905 en april 1906. "Wie was Winston Smith, de man die de moeder van Anna aanschreef? Deze Engelse schrijver en verslaggever, geboren in 1903 en overleden in 1984, zal de twintigste eeuw doorkruisen en belangrijke ontmoetingen maken met onder andere Aldous Huxley en George Orwell... In dit derde deel trekt Winston Smith naar Shanghai om zijn eerste jobervaring op te doen..."

Van het vierdelige Een Leven met Alexandra David-Néel komt in mei deel 3: "Na de dood van Alexandra David Néel werd Marie-Madeleine, die haar tien jaar lang bijstond en ondersteunde, geconfronteerd met een gebrek aan middelen. Ze had de middelen nodig om de laatste wil van de ontdekkingsreiziger te respecteren: om haar as en die van haar geadopteerde zoon, de lama Yongden, in de Ganges te verstrooien. Om Alexandra deze laatste reis aan te bieden, gaat
Marie-Madeleine in de publicatie van de correspondentie van de eerste vrouwelijke lama. Het is
voor haar een gelegenheid om veel ontroerende en ongepubliceerde anekdotes op te rakelen over Alexandra David-Néel."


Darnand 3
Frontlinies 7
Van Darnand - De Franse Beul komt in juni het laatste deel van de trilogie uit. "Wie was Joseph Darnand? Een oorlogsheld of een meedogenloze beul? Met deze triptiek verkennen Fabien Bedouel en Patrice Perna, in een zeer onderhoudend en goed gedocumenteerd fictieverhaal, de duistere krochten van de menselijke ziel. Of hoe Joseph Darnand, soldaat tijdens de Groote Oorlog, tevens de meest gedecoreerde soldaat van heel Frankrijk, uitgroeide tot een van de meest overtuigde collaborateurs van het Vichy-regime in 1940, een van de meest sinistere figuren uit de Franse geschiedenis van de twintigste eeuw."

Het Kokoda-pad is deel 7 van de tiendelige oorlogsreeks Frontlinies. "Australië beschikt maar over een paar honderdtal manschappen om het Japanse offensief in Nieuw-Guinea neer te slaan. Een honderdtal mannen die eigenlijk nog jongens zijn. Ze worden chocoladen soldaten genoemd. Yates belandt midden in deze hopeloze strijd. Het Japanse leger delft het onderspit en de chocoladen soldaten betalen een zware tol."


De Dag 3
Simak 1
Van de mooi vertelde reeks De Dag staat in juni deel 3 gepland, De Dag Waarop Ze Niet Naar Compostella Ging. "Antoine en Clementien zijn op de wandel in de Pyreneeën. 'Nemen we een GR?' vraagt Clementien. 'Neen, liever een GP, een geitenpad', antwoordt Antoine. Want een uitgestippelde weg volgen, het verkennen van platgetreden paden, betekent je overgeven aan de greep van de Miezers die ons verwijderen van het rechte pad, dat pad dat eigen is aan ons, enig en uniek. Tijdens deze lange, niet vooraf geplande, tocht geeft Antoine Clementien de laatste sleutel in handen, de sleutel die de poort wagenwijd opent naar de rest van haar leven..."

Simak is een tweeluik dat zich afspeelt in het universum van Meta-Baron, die sinds deel 5 wordt uitgegeven door Daedalus. Jerry Frissen schrijft eveneens Simak. De tekenaar is Photoshopartiest Jean-Michel Ponzio (Het Chimpansee-syndroom, Experience Death, Het Pelikaanprotocol). De ttel van deel 1 luidt Klopjacht op Solar Corona... rustig, rustig. "De maan Hesperia. Phoenix, een begaafde agent die aan geheugenverlies lijd, is getuige van de moord op zijn partner. Zijn onderzoek leidt hem naar Solar Corona, de planeetstad van alle losbandigheid. Hij kruist er het spoor van Simaks, transhumans ontworpen voor prostitutie en schijnbaar uitgeroeid. In het hart van dit gewelddadige en corrupte universum zal zijn dorst naar gerechtigheid Phoenix leiden naar sporen van zijn afkomst." De hardcover verschijnt op 30 april, de softcover op 22 mei.


De Vier van Baker Street 7
Orakel 10
Deel 7 van De Vier van Baker Street is weer een gewichtig hoofdstuk in het leven van de drie straatkinderen, hun kat en de beroemde detective Sherlock Holmes. "1894. De ultieme confrontatie komt dichterbij... Na drie jaar geheime oorlog tegen de vroegere handlangers
van Moriarty, is voor Sherlock Holmes het moment aangebroken om uit de schaduw te treden en weer naar Baker Street te trekken... Maar eerst moet hij de laatste en gevaarlijkste luitenant van de overleden professor schaakmat zetten: kolonel Moran, scherpschutter en killer met stalen zenuwen. De jacht is geopend — maar wie is de jager en wie is de prooi? Terwijl Holmes zijn pionnen verplaatst, laat Moran zijn honden los — een troep moordenaars, geleid door de sinistere Deadeye, maar de dodelijke val sluit zich rond de partizanen van Baker Street! Billy, Charlie en Black Tom (en natuurlijk ook de kat, Watson!), de trouwe assistenten en gezellen van de grote detective, staan op de eerste rij als de dodelijke strijd het einde nadert... Voor de Vier van Baker Street is de laatste slag een kwestie van leven en dood."

In juni (HC) en juli (SC) verschijnt het slot van de tiendelige conceptreeks Orakel, een reeks rond de Griekse mythologie. Bojan Vukic en Sylvain Cordurié ronden de reeks in schoonheid af. "Na zijn zoveelste poging tot vadermoord moet Apollo voor het Godentribunaal verschijnen. Zeus haalt Homeros naar de Olympus om te getuigen over de feiten waaraan zijn zoon zich schuldig heeft gemaakt. Het orakel heeft zijn zienersgave echter zo goed als verloren. Hij krijgt nog nauwelijks zicht op het verleden en heeft geen toegang tot de toekomst. Sinds de dood van Cydippe is hij een rondzwervende, kwetsbare ouderling. Zeus geeft hem zijn gave terug en Homeros gaat vanuit het heden in het verleden steeds verder terug in het verleden van Apollo. Langzaam maar zeker komt hij dichter bij de waarheid."


Iason 1
Iason 2
Theseus
De Ilias 2
Ook op de volgende week te verschijnen softcoverversies van Daedalus en Icarus en De Ilias deel 1, de openers van de collectie De Wijsheid van Mythes, geldt de actie dat je Daedalus en Icarus gratis krijgt bij aankoop van De Ilias deel 1. De komende maandne komen daar vier nieuwe albums bij die in zowel softcover als hardcover zullen verschijnen.

Vooreerst is er Iason en het Gulden Vlies deel 1 (HC, 30 april en SC, 22 mei) en deel 2 (HC, 19 juni en SC, 3 juli). "De kleine Iason is de enige overlevende van het bloedbad dat zijn oom, de smerige Pelias, aanricht. Iason is de rechtmatige troonopvolger van Iolkos, en wordt door zijn moeder in veiligheid gebracht. Hij groeit op in een grot en geniet een opleiding bij de beste pedagoog van Griekenland: de centaur Cheiron onderwijst hem in de muziek, de krijgskunst en de geneeskunde... Wanneer hij volwassen is, krijgt Iason de waarheid te horen over zijn afkomst en verlaat hij zijn mentor om zijn lot in handen te nemen. Zijn listige oom lokt hem in de val en Iason wordt gedwongen een levensgevaarlijke missie uit te voeren: zich meester maken van het Gulden Vlies, een schat die onschatbaar is, en onbereikbaar." Deze minireeks zal in drie delen verschijnen.

Het driedelige De Ilias vervolgt in mei (HC) en juni (SC) met deel 2. "Om een einde te maken aan de eindeloze gevechten besluiten Grieken en Trojanen elk hun respectievelijke kampioen af te vaardigen: Aiax en Hektor. Maar de twee helden zijn even sterk en slagen er niet in de ander klein te krijgen. De uitkomst van de Trojaanse oorlog blijft onzeker, en al helemaal als Achilleus blijft weigeren de wapens weer op te nemen... en ook de goden zijn nog niet klaar met hun persoonlijke disputen."

Theseus en de Minotaurus (HC, 22 mei en SC, 19 juni) is een one-shot. "In het koninkrijk van Troizen komt de jonge en dappere Theseus te weten dat hij niet alleen de zoon van Poseidon is, maar ook die van Aigeus, koning van Athene. Wanneer hij zijn aardse vader eindelijk ontmoet, ontdekt hij dat die het slachtoffer is van een schandalige chantage. Elke negen jaar eist Minos, koning van Kreta, een offer van Aigeus om de woede van Zeus af te wenden: zeven jonge jongens en zeven jonge vrouwen moeten als voedsel voor de Minotauros geworpen worden, midden in het labyrint. Theseus meldt zich als vrijwilliger om het beruchte beest te bevechten en zo een einde te maken aan het wrede ritueel. Zijn grootste uitdaging lonkt."


Volgende week verschijnen ook softcoverversies van de in maart als hardcover verschenen albums Androïden deel 6, Brocéliande deel 6, De Kathedraal van de Afgrond deel 1 en De Meester-chocolatier deel 1.
(Bron:
Daedalus / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Senne en Sanne in Tsjernobyl
25/04
TOP
Asterix
Op 26 april is het 34 jaar geleden dat de kernramp in Tsjernobyl plaatsvond en waarbij een enorme hoeveelheid radioactief materiaal in de lucht vrijkwam. De deeltjes kwamen via de wind tot in onze contreien terrecht terwijl de regering in Moskou de ramp aanvankelijk geheim wou houden... Op Canvas loopt de documentairereeks In de Ban van Tsjernobyl, telkens gevolgd door afleveringen van de enorm goed onthaalde tv-serie Chernobyl, een productie van de Amerikaanse betaalzender HBO. En nu is er ook de strip van Marc Verhaegen, in opdracht van en samenwerking met Tsjernobylkinderen vzw. Het educatieve én onderhoudende album Senne & Sanne: Tsjernobyl is een initiatief om ons blijvend te informeren over de dramatische gevolgen van een nucleaire ramp. De opbrengst van de albumverkoop gaat integraal naar het welzijn van de Tsjernobylkinderen. Het album zal vanaf komende week beschikbaar zijn in softcover (10 euro) en hardcover (18 euro).

Tsjernobyl is het zesde avontuur van Senne & Sanne, de stripreeks die Marc Verhaegen opzette na zijn jarenlange carrière voor Suske en Wiske. Senne en Sanne kunnen eveneens in de tijd terugreizen om avonturen te beleven die de lezer iets moeten bijbrengen, zo ook naar het jaar 1986 en de vermaledijde gebeurtenissen van toen. Dit is de samenvatting van Tsjernobyl: "De Tsjernobylkinderen Olga en Sergei vatten samen met Senne en Sanne het plan op om naar Tsjernobyl van 1986 te reizen. De aanvankelijke bedoeling om een ontmoeting tussen Olga en haar opa Vasili te organiseren, loopt uit op een race tegen de klok. Opa Vasili was brandweerman ten tijde van de nucleaire ramp in Tsjernobyl. Bovendien heeft Sergei zijn eigen agenda. Zijn plan is vermetel maar ook ronduit gevaarlijk. De scène waarin Olga haar zwaar bestraalde opa opzoekt in een kliniek in Moskou grijpt naar de keel. Onze vrienden komen in het vizier van de KGB. Vanaf dan is het alle hens aan dek."
(Bron:
Bart Beernaerts / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)o


Meer gratis onlinemagazines van Asterix en Eppo
25/04
TOP
Asterix
Vanaf maandag herneemt Eppo de gratis nummers van Eppo-4-FREE met nog eens zes nummers. Onlangs stopte het na twaalf nummers, maar de reacties op het initiatief motveerden de redactie en uitgeverij om er nog even mee door te gaan. Aanstaande maandag zit een nieuw nummer in de mailbox van wie zich inschreef. Je vindt alle nummers ook terug via www.uitgeverijl.nl.

En sinds afgelopen week is nummer 2 van het gratis onlinemagazine Asterix beschikbaar. Je kan het hier als pdf downloaden. In het Frans zijn inmiddels vier onlinenummers verschenen. Bij onze zuiderburen komt er wekelijks een nummer online, in het Nederlands slechts elke twee weken. Alle vorige Franse nummers kan je via deze pagina downloaden.
(Bron:
Van Ditmar / Eppo / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Asterix
Asterix
Asterix
Asterix


De eerste pagina van Blake en Mortimer 27
25/04
TOP
Blake en Mortimer
Blake en Mortimer
Opwindend is het nog niet, maar hierboven staat de eerste pagina van het eind dit jaar te verschijnen album van Blake en Mortimer. Daaronder staat een ander fragment. Deel 27 is het vervolg van Jean Dufaux's De Septimus-golf, getekend door Christian Cailleaux en Étienne Schréder.
(Bron:
Yves Schlirf i / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Uitverkochte Chlorophyl-integralen herdrukt
25/04
TOP
Chlorophyl
Chlorophyl
Scratch Books meldde dat de eerste twee integralen van Raymond Macherots Chlorophyl binnenkort weer leverbaar zijn. De herdrukken van de uitverkochte integralen zijn inmiddels naar de distributeurs gestuurd. Tussen 2015 en 2018 gaf Scratch Books de Franse integralen van Le Lombard uit in het Nederlands in drie zeer verzorgde edities met heel informatieve achtergronddossiers en niet eerder in album uitgegeven beeldmateriaal en kortverhalen. Dankzij de herdrukken zal de reeks weer compleet zijn.

Enkel de Chlorophyl-verhalen van Raymond Macherot, tevens de bedenker van Clifton en Snoesje, werden gebundeld. De vele verhalen van zijn opvolgers werden niet heruitgegeven. Dat waren verhalen van Pierre Guilmard + achtereenvolgens Hubuc, Greg en Bob de Groot, opgevolgd door Dupa (met de hulp van Tome en Janry) + Greg en later Bob de Groot en tot slot het duo Walli + Michel de Bom.
(Bron:
Scratch Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe bedankingen van Milo Manara
25/04
TOP
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Afgelopen week mochten fruit- en groenteverkopers, tuinbouwers en dierenartsen op een specifieke bedankingsillustratie van Milo Manara rekenen. Klik op de afbeeldingen voor een grotere weergave.
(Bron:
Milo Manara / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dan toch geen uitstel voor De Muizen van Leningrad 2
25/04
TOP
De Muizen van Leningrad 2
Thomas Du Caju kreeg vorige week het verlossende bericht dat er dan toch geen uitstel komt voor De Muizen van Leningrad deel 2. Volgens eerdere info was het uitgesteld naar februari 2021, nu verschijnt het in mei.

Dit gezegd zijnde heeft MDS, de distributeur van de albums van onder meer Ballon Comics, Casterman, Dargaud, Dupuis, Glénat en Le Lombard, sinds vorige week de activiteiten met een minimumbezetting hernomen. De achterstand op de vele bestellingen door stripwinkels en andere verkoopkanalen wordt nu ingehaald. Bovendien is er weer een vooruitzicht op gloednieuwe albums. De releases van april zullen grotendeels bij die van mei worden gevoegd, terwijl enkele albums sowieso worden uitgesteld. Zodra we het concrete overzicht hebben, delen we die uiteraard met je.
(Bron: Thomas Du Caju
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Franse voorpublicatie van nieuwe Roodbaard
25/04
TOP
L'Immanquable 112
Het Franse stripblad L'Immanquable start binnenkort met de voorpublicatie van De Nieuwe Avonturen van Roodbaard deel 1 door Stefano Carloni en Jean-Charles Kraehn. De vertaling van het album verschijnt deze zomer bij Dargaud.
(Bron:
Stefano Carloni / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Laatste Rani komt eraan
18/04
TOP
Rani 8
Eind mei in het Frans, onder voorbehoud in juni in het Nederlands, verschijnt het laatste deel van de reeks Rani. Deel 8 sluit de saga van Jolanne alias Rani af. Het album heet Markiezin en houdt dus een hoopvolle climax in na het veelbewogen parcours van de française die ten onrechte voor moord werd beschuldigd. Met veel ups en downs bouwde ze in de Indische kolonies een nieuw bestaan op. Intussen beraamt de laaghartige Valcourt, die verantwoordelijk is voor de aanvankelijke ondergang van Jolanne, nog steeds duistere plannen die tot een ultieme confrontatie moeten leiden. En dat allemaal op de achtergrond van de achttiende-eeuwse oorlog tussen Frankrijk en Engeland die ook tot in de verre kolonies gevolgen heeft.

Rani is de tweede stripreeks van tekenaar Francis Vallès in samenwerking met Jean Van Hamme na hun klassieker De Meesters van de Gerst. Deze keer schreef Van Hamme het stripscenario niet zelf omdat hij het verhaal eigenlijk had geschreven voor een achtdelige, Franse tv-reeks die in 2011 op de Franse buis kwam. Alcante bewerkte die tv-reeks naar de gekende stripreeks. In de tv-reeks vertolkte de Franse actrice en fotomodel Mylène Jampanoï de titelheldin.
(Bron:
Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Rani


Vervolg Blake en Mortimer-verhaal De Septimus-golf
18/04
TOP
Blake en Mortimer
Het staat inmiddels vast dat in november het vervolg van het Blake en Mortimer-verhaal De Septimus-Golf zal verschijnen als deel 27 in de reeks. Jean Dufaux zag zijn bijdrage aan de reeks altijd als een trilogie. Dit vervolg wordt evenwel niet getekend door Antoine Aubin, maar wel door nieuwkomer Christian Cailleaux met de stevige hulp van specialist Étienne Schréder. De afbeelding die je hierboven ziet, zal linksboven in het cirkeltje op de cover staan.

Eind dit jaar verschijnt er in het Frans nog iets anders voor Blake en Mortimer-lekkerbekken. In het Frans zijn al een aantal facsimileherdrukken verschenen van Blake en Mortimer met de oorspronkelijke pagina's uit het weekblad Kuifje/Tintin en dus nog met de oude inkleuring. In het Nederlands kwam daar slechts eentje van uit, meer bepaald Het Gele Teken in 2016 als luxe op groot formaat. Eind dit jaar vervoegt Het Halssnoer van de Koningin het rijtje Franse uitgaven met linnen rug.

Eerdere albums in deze collectie zijn de Tintin-versies van Het Mysterie van de Grote Piramide deel 1 en 2 (2018), Het Gele Teken (2012), Het Raadsel van Atlantis (2013), S.O.S. Meteoren (2014) en De Valstrik (2015).
(Bron:
Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Blake en Mortimer


Willy Linthout kankervrij
18/04
TOP
Urbanus 188
Urbanus Omnibus 9
Afgelopen week kreeg Willy Linthout het heuglijke nieuws dat hij kankervrij is. Het mag nu ook geweten zijn dat hij de voorbije maanden in behandeling was voor prostaatkanker. En daar is hij nu dus van af. Daar kikkert een mens van op en het vage plan om met de stripreeks Urbanus te stoppen na nummer 200 — zoals Urbanus afgelopen week in Humo liet optekenen — is weer van de baan. Daarover vertelde Willy Linthout ons het volgende: "Ik kan je garanderen dat we niet stoppen bij album 200 (tenzij door onvoorziene omstandigheden). Eigenlijk ligt er nog niets echt vast, we hebben wat dat betreft geen nieuws te melden op het ogenblik! Door die kanker zag ik het wel even allemaal niet zitten, maar nu werk ik terug met plezier aan de strip. Ik heb trouwens zéér veel tijd om te tekenen momenteel. Er is toch niks te doen."

In maart verscheen Urbanus 188: De 1 Aprilvissers met een pagina van De Kiekeboes als openingspagina. Sinds woensdag is de negende Urbanus Omnibus te koop. In deze bundelingen, waarvan er jaarlijks eentje verschijnt, staan telkens vijf oudere Urbanus-verhalen. In Omnibus deel 9 staan de reguliere delen 41 tot 45, oftewel de verhalen De Dochter van Urbanus, De Depressie van Urbanus, Tomatenpuree, Een Knap Zwartje Is Ook Niet Mis en De Vettige Vampiers.
(Bron:
Willy Linthout / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


12 nummers Eppo-4-FREE
18/04
TOP
Eppo-4-FREE
De jongste weken kon je om de twee dagen (behalve in het weekend) een link naar de pdf van een gratis onlinenummer van Eppo in je mailbox ontvangen of deze nummers via www.uitgeverijl.nl downloaden. Na twaalf nummers is dit gratis vertier afgelopen. Je ziet hierboven de covers van alle nummers bij elkaar.

Storm

De redactie concentreert zich intussen weer volop op de papieren nummers die blijven verschijnen. In het jongste nummer 7 staat een aankondiging voor het volgende nummer van het tweewekelijks verschijnende stripblad. En daarin staat een kortverhaal van Storm door Fred de Heij. Het is een eerste hommageverhaal om de 45ste verjaardag van Storm te vieren. Ook van Gerben Valkema, Kenny Rubenis en Dick Matena zijn al dergelijke bijdragen te verwachten. De voorbije jaren gebeurde dat ook met Agent 327. En eind dit jaar staat zoals eerder verteld een door Martin Lodewijk geschreven kortverhaal van twaalf pagina's in Eppo, getekend door Romano Molenaar en nog eens ingekleurd door Jorg de Vos. Het is een afgeslankte versie van De Poort naar Ellders dat oorspronkelijk als deel 30 was gepland.
(Bron:
Eppo / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Muizen van Leningrad 2 uitgesteld naar 2021
18/04
TOP
De Muizen van Leningrad 2
Op 6 mei had De Muizen van Leningrad 2: De Dodenstad moeten verschijnen, tevens het slot van het tweeluik door Thomas Du Caju en Jean-Claude Van Rijckeghem. Thomas meldt dat het album is uitgesteld... en nog geen klein beetje, want de nieuwe datum is pas in februari 2021.

Hierbij zie je alvast de covers voor de softcover en hardcover. Check, deze keer geen "muisen", maar nog wel een Franse ondertitel op de rechtercover.
(Bron:
Thomas Du Caju / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Raoul Cauvin bijna uitgeschreven
18/04
TOP
Raoul CauvinDe 81-jarige scenarist Raoul Cauvin stelt het wel, ondanks het gemis aan contact met vrienden. In een interview voor ActuaBD betreurt hij wel dat zijn komische reeksen Vrouwen in 't Wit en G. Raf Zerk (en inmiddels ook De Psy) zijn stopgezet door uitgeverij Dupuis. Van Vrouwen in 't Wit en G. Raf Zerk zijn de laatste kortverhalen en gags al geschreven, maar ze moeten nog in album verschijnen. Cauvin verklaart altijd bereid te zijn deze reeksen weer op te pikken, maar Dupuis besliste daar dus anders over, volgens diverse bronnen omdat de auteurscontracten, die al van enkele decennia geleden dateren, voor de uitgeverij te duur zijn geworden.

Op de vraag wat er op zijn grafsteen mag komen te staan, stelt Cauvin zich tevreden met "EINDE", het woord dat hij zo vaak heeft geschreven op het einde van zijn vele vervolgverhalen. Cauvin vulde vele duizenden pagina's in het weekblad Robbedoes/Spirou. Hij heeft meer dan vijftig miljoen albums verkocht en is steenrijk. Hij bezit veel vastgoed (in Brussel bezit hij naar verluidt een volledige straat), maar hij is allerminst een grote geldverkwister. Hij schrijft enkel nog de reeks Cédric, die nog steeds goed verkoopt. Van De Blauwbloezen heeft hij ook al afscheid genomen. Zijn laatste verhaal verschijnt volgend jaar. Over een nieuwe scenarist is nog niets bekend. De reeks Agent 212 is trouwens ook nog niet afgelopen, maar in werkelijkheid schrijft Cauvin die niet meer terwijl Daniël Kox tegenwoordig met moeite één pagina per maand tekent.
(Bron:
ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nog meer corona-illustraties door Milo Manara
18/04
TOP
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Sinds vorige week tekende Milo Manara weer enkele illustraties om mensen te bedanken die specifieke beroepen uitoefenen tijdens de coronamaatregelen. Zoals vorige week meegedeeld, is zijn inspiratie nog niet op en zullen er nog meer tekeningen volgen. Het is nog niet duidelijk of deze achteraf worden gebundeld in een boek of indien ze worden verkocht voor het goede doel of ten gunste komen van een ander initiatief met een meerwaarde. Voorlopig blijft het voor ons eigen plezier mooie plaatjes kijken die via zijn sociale media ten zeerste in de smaak vallen.
(Bron:
Milo Manara / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Buitenreeksalbum voor 20 jaar Atalante
18/04
TOP
Atalante
Eind dit jaar wordt alvast in het Frans de twintigste verjaardag van Atalante gevierd met het buitenreeksalbum Les Arcanes de Chronos, geschreven door Crisse voor tekenaar en inkleurder Fred Besson. Silvester deelde het nieuws, dus nemen we aan dat het ook in het Nederlands zal verschijnen. De bovenste illustratie is de covertekening van dat speciale album. De onderste illustratie is van een ex libris. Naast het album beloofde Crisse vele verrassingen om de verjaardag passend te vieren.
(Bron:
Crisse / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Atalante


De Glazen Kroon 1 in afwachting van De Lemen Troon 7
18/04
TOP
De Glazen kroon 1
Ook al is Theo Caneschi tegenwoordig de tekenaar van Murena, heeft hij nog wel verplichtingen na te komen voor de andere reeksen die hij tekent. De Verschrikkelijke Paus heeft hij inmiddels voltooid met deel 4. Het verscheen in maart bij Daedalus (check onze bespreking!). Momenteel werkt hij aan een nieuw album van Murena en daarna zou hij het laatste album, deel 7, van de middeleeuws-historische reeks De Lemen Troon aanpakken. Daar moeten we dus nog wat langer op wachten. Tussendoor zal begin 2021 de prequelreeks De Glazen Kroon uit de startblokken schieten met Tommaso Bennato (De 7 Wonderen, Man van het Jaar) als tekenaar. France Richemond schrijft opnieuw het scenario.
(Bron:
Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een van de meest complete DC Comics-collecties wordt verkocht
18/04
TOP
Ian Levine
Sinds 30 maart loopt een nooit eerder geziene privéverkoop bij de Amerikaanse poot van het veilinghuis Sotheby's voor de befaamde Ian Levine Collection, de Heilige Graal voor comicverzamelaars. Deze collectie bevat ALLE comics die DC Comics en diens voorganger National Allied Publications tussen 1936 en 2014 uitgaf, inclusief zeldzame en unieke uitgaven die niet voor de handel waren bestemd. Het gaat hoofdzakelijk om de comics die officieel werden verkocht, aanbiedingen en weggeefexemplaren zitten daar niet bij. Dan nog betreft het meer dan 40.000 comics, inclusief de peperdure eerste nummers van Superman en Batman die op eerdere veilingen al recordbedragen opbrachten van respectievelijk 3,2 miljoen dollar en 1,075 miljoen dollar. De collectie wordt als één geheel geveild en moet vele miljoenen opbrengen. Via Sotheby's kan je een catalogus downloaden met een voorstelling van de collectie. Wie de nieuwe eigenaar wordt, ziet zich verzekerd van ongeveer 1,6 miljoen pagina's... en een ferm geslonken bankrekening. Wanneer de verkoop beklonken wordt, is nog niet geweten.

Ian Levine startte als achttienjarige in 1960 met het lezen van comics en vervolgens het verwerven van een almaar groter wordende verzameling. Taschen maakte gebruik van zijn collectie om het monumentale boek 75 Years of DC Comics: The Art of Modern Mythmaking van bijna alle illustraties te voorzien. Hij verpatste twaalf jaar geleden zijn eigen collectie die hoe dan ook nog steeds zijn naam draagt.

Levine is een Britse muziekproducer en songwriter die met Pet Shop Boys, Erasure, Bananarama, Kim Wilde, Bronski Beat, The Pasadenas, Billie Piper, Simon Cowell en vele anderen werkte. Hij producete ook de eerste vijf singles van Take That. Hij is tevens een gigantische fan van de Britse tv-reeks Doctor Who waarvan hij begin jaren 1980 een scriptdeskundige was. Nu helpt hij de producenten van die reeks als Continuity Advisor en hielp hij verloren gewaande afleveringen restaureren. Het personage Abzorbaloff zou op hem gebaseerd zijn.
(Bron:
Sotheby's / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Ian Levine Collection


Aandacht voor Standaard Uitgeverij en Hec Leemans in Turks magazine
18/04
TOP
Gölge e-Dergi
Gölge e-Dergi
Gölge e-DergiVoer voor verzamelaars. Voor het aprilnummer van het Turkse maandblad Gölge e-Dergi schreef de in België wonende Turk Erol Bostanci een artikel over Standaard Uitgeverij en Hec Leemans wiens Nino ooit in het Turks verscheen. Het nummer staat ook stil bij de overlijdens van Albert Uderzo (met hommagetekeningen en -strips) en Juan Giménez en biedt verder een mix van informatie over nieuwe en oude Europese reeksen met strips van Turkse stripmakers en leesverhalen in het fantasy- en horrorgenre, aangevuld met info over films en literatuur. Dit nummer is hier ook gratis te lezen.
(Bron:
Erol Bostanci / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Sergio Tisselli (63) overleden
18/04
TOP
Sergio Tisselli
Op 14 april is de Italiaanse tekenaar Sergio Tisselli overleden. Hij werd 63 jaar. Hij stierf in zijn slaap. Hij was meesterlijk in rechtstreeks in kleur geschilderde strips.

Zoals wel meer Italiaanse realistische tekenaars heeft hij Tex Willer getekend. Er zijn geen strips van hem vertaald in het Nederlands. In het Frans publiceerde hij de westerns Le Chemin du Couchant (2018), Marqué par le Diable (2019), beide op scenario van François Corteggiani, en het Tex Willer-verhaal Prisonnière des Apaches (2016), geschreven door Pasquale Ruju. Deze drie albums verschenen bij Mosquito.

Sergio Tisselli
Sergio Tisselli
Sergio Tisselli


Zijn eerste publicaties waren zelf geschreven kortverhalen en strips op scenario van anderen voor het tijdschrift Corier Boy Music vanaf 1980. Een modern verhaal over de pest in Bologna, zijn eigen geboortestad, leverde een eerste lange strip van 44 pagina's op: La Costelliazione del Cave. Hij werkte daarna voor diverse bladen en met verschillende scenaristen voor meerdere one-shots. In 2003 tekende hij Kim naar de roman van Rudyard Kipling, bewerkt door Valerio Rontini. Daarnaast was hij ook illustrator voor covers van strips, tarotkaarten en andere grafische toepassingen.

Zijn collega's herinneren hem als een bescheiden persoon die geen "maestro" genoemd wilde worden, hoewel hij dat volgens hen wel was. Hieronder vind je een minigalerij. Klik op de afbeeldingen om de volledige prenten of fragmenten te zien.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Sergio Tisselli
Sergio Tisselli
Sergio Tisselli
Sergio Tisselli
Sergio Tisselli
Sergio Tisselli
Sergio Tisselli
Sergio Tisselli


Gene Deitch (95) overleden
18/04
TOP
Gene DeitchOp 16 april overleed Gene Deitch, een in de VS geboren Tsjechische strip- en tekenfilmtekenaar, illustrator en regisseur. Hij werd 95 jaar.

Deitch werkte voor de tekenfilmseries Tom and Jerry, Popeye, Tom Terrific, Nudnik,... Voordat hij aan een lange, eervolle tekenfilmcarrière begon, was hij striptekenaar. Voor het muziekblad The Record Collector tekende hij de cartoonreeks The Cat (1948). Terr’ble Thompson (1955-1956) maakte hij voor diverse kranten. Voor het Tsjechische tijdschrift Kvety tekende hij in 1962 Mely Svet die het communisme op de korrel nam. De censuur stak daar een stokje voor en liet de stripreeks ophouden.

Op Lambiek.net vind je een uitgebreid carrièreoverzicht.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Gene Deitch
Gene Deitch
Gene Deitch
Gene Deitch


Mort Drucker (91) overleden
11/04
TOP
Mort Drucker
Op 8 april overleed de New Yorkse legende Mort Drucker. Hij werd 91 jaar. Hij was 55 jaar werkzaam voor het satirische stripblad Mad en kende daarmee de langst lopende actieve carrière voor dat blad. Hij is vooral gekend van zijn parodieën op films, tv-series, alle soorten cultuur en celebrities.

Mort Drucker kan in één adem genoemd worden met andere Mad-legenden zoals Harvey Kutzman, Al Feldstein, Jack Davis, Bill Elder, Sergio Aragonès en Don Martin. Hij hefet nog de roemrijke tijden meegemaakt dat het blad een oplage kende van twee miljoen exemplaren. Hij heeft helaas ook moeten vernemen dat Mad is verveld naar een blad met voornamelijk herdrukken van oud materiaal als voorbode om definitief uit te doven, maar toen was hij al jaren met pensioen.

Van Wikipedia: "Mort Drucker is internationaal bekend om zijn karikaturen, illustraties en covers voor publicaties zoals MAD Magazine, Newsweek en Time. Daarnaast maakte hij ook tekenfilms, illustreerde hij kinderboeken en ontwierp hij filmposters. Door collega-kunstenaars en fans wordt hij beschouwd als een van 's werelds grootste karikaturisten. De covers die Mort Drucker voor Time maakte, bevinden zich nu in de collectie van de National Portrait Gallery. Hij werd gelauwerd voor zijn werk met de National Cartoonists Society Special Features Award in 1985, 1986, 1987 en 1988, en met een Reuben Award in 1987. Drucker werd ook bekroond met een eredoctoraat (Honorary Doctor of Fine Arts) aan het Art Institute of Boston."

Dat Drucker fans kende bij héél beroemde mensen, getuigt de volgende anekdote. Nadat Drucker een parodie had getekend op Star Wars voor Mad kloegen de advocaten van George Lucas Mad aan. Een dag na hun aanklacht schreef Lucas zelf naar het blad met complimenten voor de geslaagde parodie en dat Drucker daarvoor een Oscar verdiende. Lucas omschreef Druckers werk verder als "een Leonardo da Vinci van de satrische strip". Het volstond voor de uitgever om Lucas' advocaten een kopie van deze brief te bezorgen met de boodschap: "Blijkbaar hield jullie baas er wel van". Er kwam geen verder gevolg aan de aanklacht.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Actie gratis ex librissen van Charel Cambré is van start gegaan
11/04
TOP
Amoras
Junior Suske en Wiske
Standaard Uitgeverij en Charel Cambré willen getroffen stripspeciaalzaken in Vlaanderen en Nederland een hart onder de riem steken. Wie een online bestelling plaatst bij een stripspeciaalzaak krijgt één gratis ex libris bij één besteld album van Cambrés Suske en Wiske Junior, Amoras of De Kronieken van Amoras. Er zijn twee ex librissen in kleur te verzamelen. Volgens Standaard Uitgeverij krijg je de ex libris van Amoras bij een besteld Amoras-album en de prent van Junior Suske en Wiske bij een bestelling van het onlangs verschenen deel 1 van de nieuwe reeks. De ex librissen zijn inmiddels beschikbaar bij alle stripspeciaalzaken. Ze zijn nergens anders te verkrijgen en wachten op jouw bestelling!

De stripspeciaalzaken bij wie de albums zijn te bestellen en van wie je bijgevolg de ex librissen hoort te krijgen, vind je hier terug.
(Bron: Standaard Uitgeverij /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ken Broeders' DriftWereld krijgt Franse vertaling
11/04
TOP
DriftWereld
DriftWelt 1Recent maakte Ken Broeders bovenstaande tekening van zijn figuren uit DriftWereld met mondmaskertje. Dat is niet het nieuws dat we je te melden hebben. Na de Nederandse uitgave van deel 1 bij Uitgeverij L en de Duitse vertaling bij Splitter (zie cover hiernaast) maakt DriftWereld namelijk ook de overstap naar het Frans. De fantasyreeks, die prima uit de startblokken schoot, vervoegt Drakoo, een uitgeeflabel van de Franse uitgeverij Bamboo, die in het leven is geroepen met Arleston als stuurman.

Bij Drakoo verschijnen fantasy- en sf-reeksen waarvan slechts twee of drie delen zullen verschijnen. Verscheidene reeksen zijn al in vertaling aangekondigd bij Arboris (het tweeluik Dragons & Poisons) en Uitgeverij L (de tweeluiken Danthrakon en La Pierre du Chaos). In december stelden we Drakoo aan je voor. Herlees hier ons bericht. DriftWereld is de enige reeks die de omgekeerde stap zet: van het Nederlands naar het Frans. Bovendien heeft Broeders DriftWereld helemaal in zijn eentje gemaakt zonder hulp of inspraak van Arleston.

De verschijning van deel 2 is momenteel gepland in september, afhankelijk van de coronacrisis. Het verhaal loopt momenteel in Eppo. Ken Broeders is inmiddels aan de slag voor deel 3.
(Bron: Rob van Bavel /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Gratis onlinemagazine Asterix nu ook in het Nederlands
11/04
TOP
Asterix
AsterixHet gratis onlinemagazine van Asterix is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar (zie ons eerder bericht). In het Frans verschijnt het wekelijks op woensdag, in het Nederlands is de frequentie om de twee weken. Klik snel verder om het eerste nummer te downloaden.

Intussen is vorige week ook het tweede Franse nummer beschikbaar. Klik hier voor de downloadlink.
(Bron: Asterix.com /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Onvertaald Asterix-verhaal in oktober als kinderboek
11/04
TOP
Asterix
Asterix
Asterix
Asterix
Asterix
Asterix
Asterix
Asterix
Asterix
In oktober verschijnt een niet eerder in het Nederlands uitgegeven verhaal van Asterix als kinderboek. Het volgt als vierde deel in de reeks Asterix-verhalen na Hoe de Kleine Obelix in de Ketel Viel, De XII Werken van Asterix en Het Geheim van de Toverdrank.

In 1967 kwam alleen in het Frans een vinylplaat uit met een luisterspel van Asterix. Het verhaal, Le Menhir d'Or (De Gouden Menhir) was door René Goscinny specifiek voor de plaat geschreven en gaat over een zangwedstrijd tussen barden waaraan ook Kakofonix deelneemt. Hij is zeker van zijn stuk om de wedstrijd te winnen. Asterix en Obelix reizen met hem mee, want hij moet beschermd worden tegen een Romeinse generaal. De tekst was bij de plaat ook uitgeschreven met illustraties van Albert Uderzo. In oktober verschijnt dit dus in het Nederlands als geïllustreerd kinderboek.
(Bron: Van Ditmar / Ger Apeldoorn /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Covers van Suske en Wiske 352 en 353
11/04
TOP
Suske en Wiske
Luc Morjaeu is klaar met de coverillustraties van Suske en Wiske deel 352, Team Krimson (de coverillustratie rechts), en deel 353, Het Gewiste Wiske. De titel van deel 354 luidt De Zwijgende Zwollem en intussen is hij met zijn team al begonnen aan deel 355, De Fluitende Olifant.
(Bron: Luc Morjaeu /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Uitverkochte Piet Pienter en Bert Bibber integraal 1 wordt herdrukt
11/04
TOP
Piet Pienter en Bert BibberTer info: de eerste integraal van Piet Pienter en Bert Bibber is sneller dan verwacht uitverkocht bij de uitgeverij. Dat wil nog niet zeggen dat de oplage ook in de winkels is uitverkocht, maar die winkels kunnen dus geen exemplaren meer bijbestellen. Geen nood, dit najaar verschijnt een herdruk!

In 2020 verschijnen ook nog de delen 2, 3 en 4. In 2021 volgen de volgende vier delen en in 2022 de laatste drie. Vanaf deel 2 worden er telkens vier verhalen gebundeld, telkens met een achtergronddossiertje erbij.

Onze bespreking van de eerste integraal vind je hier.
(Bron: Standaard Uitgeverij /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Luxes en speciale edities
11/04
TOP
De Preutse Prinses
Supergroom
Supergroom
De volgende luxes en speciale uitgaven van distributeur Stribbel Strips kan je al bij je Vlaamse of Nederlandse stripspeciaalzaak bestellen, maar de leveringsdata zijn tot nader order onbekend tot de coronamaatregelen in België versoepelen. Je weet het nu vroeg genoeg om tijdig te kunnen vooruitbestellen. Al deze uitgaven zijn in principe enkel te verkrijgen in of via stripwinkels. Hier vind je een lijst van winkels die aan Stripspeciaalzaak.be deelnemen.

Hier gaan we:
De Preutse Prinses (softcover/PERSEDITIE): beperkt tot 1.975 exemplaren met een andere backcover, een bijgevoegde ex libris en een speciale vermelding op de cover. Dit album was bedoeld voor een verkoop op twee verschillende persvoorstellingen met publiek, maar die zijn uitgesteld. Het album komt daarom in de verkoop via stripwinkels. Prijs: 10 euro.

Supergroom deel 1 (HC/luxe): 160 exemplaren in linnen kaft met een door Yoann gesigneerde ex libris. Prijs: 60 euro. Intekening bij de winkels voor alle drie te verschijnen delen.

• De eerder aangekondigde luxes met linnen rug en ex libris van Gilles de Geus integraal deel 1 (70 euro), De Rode Ridder - De Biddeloo-jaren integraal deel 1 (75 euro), Nero: De Stallaert-Jaren deel 6 (65 euro), De Kiekeboes deel 155 (luxe en superluxe, 65 en 100 euro) zijn tot nader order uitgesteld omdat ze niet geleverd kunnen worden. De gewone edities van deze albums en integralen verschijnen op 15 april.

• Voor wie een abonnement bij zijn winkel heeft op de Regenboogcollectie is er nieuws. In de loop van dit jaar verschijnen nog drie albums (elk 99,95 euro) en daarmee is deze tiendelige luxecollectie compleet. De laatste drie titels worden luxes van De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers deel 4, Vrouwen in 't Wit deel 42 (allerlaatste deel) en Wild West deel 1. De albums in deze collectie zijn genummerde en gesigneerde luxes in linnen kaft met ex libris in een linnen doos.
(Bron: Stribbel Strips /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Milo Manara gaat verder met zijn corona-illustraties
11/04
TOP
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Vorige week lieten we je enkele illustraties zien die de Italiaanse tekenaar Milo Manara tekende om zijn dankbaarheid voor diverse beroepen tijdens de coronacrisis te uiten. Afgelopen week maakte hij een reeks nieuwe tekeningen die je hierboven ziet. Ze worden via zijn sociale media massaal gedeeld en ook de Amerikaanse krant The Washington Post heeft er al aandacht en een interview met Manara aan gewijd. Achter elke illustratie zit een verhaal, zo blijkt. En hij vertelt ook dat hij nog een lange lijst heeft met volgende illustraties van beroepen om bij stil te staan in deze tijden. Hij noemde onder meer krantenverkopers, apothekers, groente- en fruitverkopers,... We houden ze zelf ook bij op onze Facebook- en Instagrampagina. Daar kan je ook het geanimeerde filmpje bekijken van onderstaande reeks illustraties dat Manara recent postte.

Milo Manara
(Bron: Milo Manara /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Hommages aan Albert Uderzo in de Eppo van komende week
11/04
TOP
Eppo
In de Eppo die komende week verschijnt, zijn vier pagina's uitgetrokken met hommages aan Albert Uderzo van tekenaars die in het blad publiceren. Martin Lodewijk tekende de cover. In hetzelfde nummer start ook de voorpublicatie van Nevada deel 1, de nieuwe reeks van Colin Wilson op scenario van Jean-Pierre Pécau en Fred Duval.

Intussen stelt Eppo om de twee dagen nog steeds een gratis onlinenummer samen met oudere gags, kortverhalen en vervolgverhalen. Wie hiervoor ingeschreven is, krijgt telkens een mail met een link naar de pdf van het nummer. Je kan alle verschenen nummers ook downloaden via www.uitgeverijl.nl.
(Bron: Eppo /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Lijkwade wordt tv-reeks
11/04
TOP
De Lijkwade
De Lijkwade
De Lijkwade
De Lijkwade
Tekenaar Éric Liberge kondigde aan dat De Lijkwade, op scenario van Gérard Mordillat en Jérôme Prieur, bewerkt wordt voor een tv-reeks. Het zouden drie seizoenen van elk zes afleveringen moeten opleveren. De striptrilogie, waarvan deel 1 en 2 al zijn vertaald door Daedalus, moet daarvoor wel uitgebreid worden met nieuwe intriges. Hierboven zie je een eerste van zeven geplande illustraties die hij heeft gemaakt voor een presentatieboekje van seizoen 1. Er wordt nog onderhandeld op welk streamingplatform de tv-reeks zal lopen.

Hier vind je onze bespreking van deel 1.
(Bron: Éric Liberge /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Boodschap van belang
04/04
TOP
Corona
Bovenstaande boodschap is van belang voor het voortbestaan van ons striplandschap en dus tegelijk het uitgebreide aanbod voor stripliefhebbers. Laat de boodschap duidelijk zijn.

Het overzicht van net verschenen strips vind je terug in onze rubriek Stripinvasie. Je kan er de afgelopen twaalf maanden raadplegen. Jaaroverzichten vind je dan weer via Striplijst. Een lijst met te verschijnen strips houden we in de rubriek Te Verschijnen bij.

En hieronder vind je een lijst met alle deelnemende stripspeciaalzaken van Stripspeciaalzaak.be in Vlaanderen en Nederland. Je kan recent uitgegeven albums vanzelfsprekend nog steeds bestellen via mail, telefoon of hun webshop (hier vind je meer contactgegevens per winkel).
Laat je bestellingen naar je opsturen of laat ze opzij leggen tot je volgende winkelbezoek na het opheffen van de coronamaatregelen. In Nederland zijn de meeste winkels nog open, in Vlaanderen voorlopig enkel online.


VLAANDEREN

ANTWERPEN
Beo, Oude Vaartplaats 16, 2000 Antwerpen, 0032(0)32332536, beostripwinkel@skynet.be, www.stripwinkelbeo.be
De Stripkever, Shopping Bruulcenter, Bruul 79, 2800 Mechelen, 0032(0)15217605, stripkever@skynet.be, www.stripkever.be
Mekanik, Sint-Jacobsmarkt 73, 2000 Antwerpen, 0032(0)32342347, info@mekanik-strip.be, www.mekanik-strip.be
Stripwinkel Alex, Gitschotellei 143, 2600 Berchem, 0032(0)32362540, stripwinkelalex@proximus.be,
www.stripwinkelalex.com
Tistjen Dop, Paterstraat 96, 2300 Turnhout, 0032(0)475379968, info@tistjendop.be, www.tistjendop.be
‘t Vlaams Stripcentrum, Boomsesteenweg 337, 2610 Wilrijk, 0032(0)38274426, info@vlaamsstripcentrum.be,
www.vlaamsstripcentrum.be

LIMBURG
Boekhandel Somi Beringen, Koerselsesteenweg 26, 3580 Beringen, 0032(0)11451955, info@somi.be
Boekhandel Somi Neerpelt, Marktplein 12, 3910 Neerpelt, 0032(0)11641456, info@somi.be
Boekhandel Somi Zonhoven, Heuvenstraat 86, 3520 Zonhoven, 0032(0)11813962, info@somi.be
Wokka Mokka, Genutstraat 11, 3740 Bilzen, 0032(0)473943822, info@wokkamokka.be, www.wokkamokka.be

OOST-VLAANDEREN
Adhemar, Kammerstraat 25, 9000 Gent, 0032(0)92243239, peterjanda@skynet.be, www.adhemar.be
Atlantis, Broekstraat 2, 9700 Oudenaarde, 0032(0)55318174, atlantisstrips@skynet.be
De Poort, Nederkouter 137, 9000 Gent, 0032(0)92253128, info@depoort.com, www.depoort.com
Hermelijn, Molenstraat 36, 9300 Aalst, 0032(0)53414866, info@hermelijn.be, www.strips-hermelijn-games.be
't Oneindige Verhaal, Stationsstraat 68, 9100 Sint-Niklaas, 0032(0)37765225, info@oneindigeverhaal.be, www.oneindigeverhaal.be
Vermeire, Kerkstraat 34, 9220 Hamme, 0032(0)52477040, strips@vermeirebvba.be, www.vermeirebvba.be

VLAAMS-BRABANT
9 Levens, Volpestraat 17, 1500 Halle, 0032(0)23561589, info@negenlevens.be, www.negenlevens.be
Het Besloten Land, Parijsstraat 16, 3000 Leuven, 0032(0)16225840, info@hbl.be, www.hbl.be
Gobelijn, Mechelsestraat 35, 3000 Leuven, 0032(0)16235586, info@gobelijn.be, www.gobelijn.be

WEST-VLAANDEREN
Blitz, Stormestraat 147, 8790 Waregem, 0032(0)56610158, blitz@printstation.be, www.blitz-videotheek.be
Boekenwolf, Meensesteenweg 18, 8500 Kortrijk, 0032(0)56354498, info@boekenwolf.be, www.boekenwolf.be
De Striep Brugge, Katelijnestraat 42, 8000 Brugge, 0032(0)50337112, info@destriep.be, www.destriep.be
De Striep Oostende, Paulusstraat 36, 8400 Oostende, 0032(0)59515460, chris.collector@gmail.com, www.striepclub.be
Stripweb, Wijnbergstraat 38, 8560 Wevelgem, 0032(0)468158169, info@stripweb.be, www.stripweb.be

NEDERLAND

GELDERLAND
De Noorman, Koningstraat 43A, 6811 DH Arnhem, 0031(0)264420909, winkel@denoormanstrips.nl, www.denoormanstrips.nl
Señor Hernandez, In de Betouwstraat 24, 6511 GC Nijmegen, 0031(0)243608181, info@senorhernandez.com, www.senorhernandez.com

GRONINGEN
Akim, Ulgersmaweg 14, 9731 BS Groningen, 0031(0)505499698, info@akim.nl, www.akim.nl
Comic Stripshop, www.comicstripshop.com

LIMBURG
Atomik, Stationsstraat 21, 6131 AX Sittard, 0031(0)464515074, info@atomik.nl, www.atomik.nl

NOORD-BRABANT
Eppo, Kleine Berg 33, 5611 JS Eindhoven, 0031(0)402441882, eppo@eppo.nl, www.eppo.nl

NOORD-HOLLAND
Het Beeldverhaal, Bilderdijkstraat 80, 1053 KW Amsterdam, 0031(0)206855100, info@beeldverhaalamsterdam.nl,
www.beeldverhaalamsterdam.nl
Het Gele Teken, Grote Oost 35, 1621 BR Hoorn, 0031(0)229218623, hetgeleteken@quicknet.nl,
Jopo de Pojo, Kleine Houtstraat 8, 2011 DM Haarlem, 0031235311075, info@jopodepojo.nl, JopodePojoHaarlem
Lambiek, Koningsstraat 27, 1017 GP Amsterdam, 0031(0)206267543, lambiek@lambiek.net, www.lambiek.net
Strips & Zo, Boterstraat 17, 1811 HP Alkmaar, 0031(0)728445858, info@stripsenzo.nl, www.stripsenzo.nl

OVERIJSSEL
De Fantast, Burgwalstraat 7, 8261 HJ Kampen, 0031(0)383320325, info@defantast.nl, www.de-fantast.nl
De Strip-aap, Javastraat 22, 7512 ZJ Enschede, 0031(0)534305261, info@stripaap.nl, www.stripaap.nl

UTRECHT
Stripwinkel Blunder, Oudegracht 203, 3511 NH Utrecht, 0031(0)302311461, comics@stripwinkelblunder.nl,
www.stripwinkelblunder.nl

ZEELAND
Perron 2, St-Janstraat 9C, 4331 KA Middelburg, 0031(0)118614184, perron2@zeelandnet.nl

ZUID-HOLLAND
Aelix, Chassestraat 71, 2518 RW Den Haag, 0031(0)703650738, info@aelix.nl, www.aelix.nl
Professor Barabas, Strijensedijk 3, 3295 KI ‘s-Gravendeel, 0031(0)616110888, info@profbarabas.nl, www.profbarabas.nl
Stripwinkel Dumpie, Hogewoerd 21, 2311 HE Leiden, 0031(0)715126404, info@stripwinkeldumpie.nl, www.stripwinkeldumpie.nl
Stripwinkel Sjors, Scheffersplein 1, 3311 EJ Dordrecht, 0031(0)786142012, stripwinkelsjors@gmail.com, mail@stripwinkel-sjors.nl, www.stripwinkelsjors.nl
Yendor, Korte Hoogstraat 16, 3011 GL Rotterdam, 0031(0)104331710, info@yendor.nl, www.yendor.nl

© strip: Skottie Young, Alex Cox / Image Comics (vertaald door Arboris)


Juan Giménez (76) overleden
04/04
TOP
Juan Giménez
Juan Giménez heeft de strijd tegen het coronavirus verloren. Hij overleed in zijn geboortestad Mendoza in Argentinië waar hij medio maart werd opgenomen in het ziekenhuis. Hij liep het virus op in Sitgès in Spanje waar hij vele jaren woonde. Hij werd 76 jaar. Op 16 november zou hij 77 worden. Hij is een van de eerste striptekenaars die het slachtoffer werden van het virus.

Juan GiménezGiménez verwierf bij sf-liefhebbers wereldfaam dankzij de reeks De Metabaronnen op scenario van de eveneens Zuid-Amerikaanse Alejandro Jodorowsky. Die reeks was een spin-off van De Incal, het sf-epos van Mœbius en Jodorowsky. De Metabaronnen stond zelf ook aan de basis van andere spin-offreeksen. Hij is verder de tekenaar van sf- en fantasyreeksen als Leo Roa, De Underzone, De Vierde Kracht, De Zwarte Ster en Ik, Draak. Een collega van hem merkte op dat Giménez een van de weinige realistische tekenaars was die met een ambachtelijke inkleuring een technologische sf-wereld kon neerzetten.

Voordat hij in het Frans begon te publiceren, kende Giménez al een lange staat van dienst in zijn geboorteland Argentinië. Hij werkte eerst voornamelijk als tekenaar voor de reclamewereld. Zijn werk werd opgemerkt door Victor Hugo Arias die in die periode oorlogsverhalen bij de vleet tekende voor pocketboekjes van de Engelse uitgeverijen Fleetway en DC Thompson. Giménez mocht aan de slag als zijn assistent voor het Argentijnse jeugdblad Record.

Omdat er in eigen land een overaanbod aan getalenteerde striptekenaars was, emigreerde hij naar Spanje waar hij strips tekende voor Spaanse, Italiaanse, Britse en Franse bladen. Intussen ontdekte hij het legendarische Métal Hurlant waarin het werk van Enki Bilal, Mœbius en Richard Corben stond. Ze werden allen grote invloeden op zijn eigen werk. Later nam hij deel aan de tekenfilm Heavy Metal door het storyboard, de concept art en de enscenering van de Harry Canyon-sequentie voor zijn rekening te nemen.

Juan Giménez
Juan Giménez
Juan Giménez

Met Ricardo Barreiro, een eveneens uit Argentinië naar Spanje overgewaaide scenarist, maakte hij de strip De Zwarte Ster (1982, Mondria) en de luchtvaartreeks As de Pique (1988, tien delen) voor uitgeverij J. Toutain. Voor Albin Michel reeg hij de strips aan elkaar: Mutante, Titania, Gangrène (op scenario van Carlos Trillo) en daarnaast tekende hij vele fantasy- en sf-illustraties, ook voor videospelletjes.

Juan Giménez
Juan Giménez
Juan Giménez

In 1988 publiceerde hij bij de Catalaanse uitgeverij Norma twee delen van de sf-reeks Leo Roa die in het Frans door Dargaud en in het Nederland door Blitz werden opgepikt. De reeks De Vierde Kracht schreef hij zelf. Deel 1 verscheen onder de titel De 4de Macht in Collectie 500 van Talent in 1997. In 2011 pikte Medusa de draad weer op. In 2016 voltooide INdruk de reeks met het vierde deel.

Juan Giménez
Juan Giménez
Juan Giménez

 Tussen 1992 en 2004 haalde hij zijn grootste succes met De Metabaronnen. Daar verschenen tussen 1992 en 2003 acht vaak herdrukte albums van bij Arboris. In 2000 (deel 0) en 2008 (deel 9) verschenen twee specials met respectievelijk een blik achter de schermen en een album over de wapens van de machtige krijgers. Vanaf 2010 werkte hij nog aan de trilogie Ik, Draak waarvan het slotdeel nog niet is vertaald. Tussen 2011 en 2014 tekende hij de sf-reeks Segments (drie delen, Glénat), de eerste reeks van advocaat en scenarist Richard Malka. Dark Dragon Books kondigde inmiddels aan dat ze Segments dit jaar nog in het Nederlands zullen uitgeven.

Hier kan je een Argentijnse documentaire in het Spaans en met Engelse ondertiteling bekijken. En hieronder hebben we enkele plaatjes verzameld. Klik erop voor een grotere en volledige weergave.

(Bron: ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Te verwachten bij Sherpa
04/04
TOP
Het Beste uit het Wilde Westen
Bueberry
Bueberry
Bueberry
Bueberry
Dit jaar verschijnen er veel westerns bij Sherpa. Comanche integraal 3 op groot formaat is klaar en wacht nu tot het kan uitgeleverd worden aan de winkels zodra de Belgiche winkels weer geopend zijn. Het eerder aangekondigde Het Beste uit het Wilde Westen bundelt komische westernstrips van Peter de Wit. Van Blueberry staan twee edities op groot formaat gepland met in de ene de verhalen De Lange Mars en De Ongrijpbare Navajo's en in de andere Arizona Love. Van de cyclus Mister Blueberry (met reproducties van de originelen) staat het laatste deel, Dust, gepland.


De Kinderen van Sitting Bull
Mœbius Klassiek 7
En zelfs Edmond Baudoin waagt zich min of meer aan het westerngenre met De Kinderen van Sitting Bull. Baudoin vertelt hierin over zijn grootvader die een avontuurlijk leven leidde als scheepsjongen, walvisjager, schipbreukeling, daarna goudzoeker en bizonjager. Hij ontmoette zelfs legendarische figuren als Buffalo Bill en Sitting Bull. Baudoin vertelt hoe zijn opa dat allemaal beleefde en hoe hij kennismaakte met indianen, een volk dat hem fascineerde en inspireerde.

In de collectie Mœbius Klassiek komt deel 7, en prentenboek getiteld Chaos en Evenwicht, uit in drie uitvoeringen.


Maurits Cornelis Van Esk 2
Bob Fish & De Jonge Albert
De reeks Maurits Cornelis Van Esk, van de briljante auteur Marc-Antoine Mathieu, breidt verder uit met deel 2, Wachten op K...

Ook eerder aangekondigd, nu met voorlopige cover: een integraal van Yves Chalands Bob Fish en De Jonge Albert. Het album verschijnt later dit jaar bij Sherpa in drie uitvoeringen, elk 96 pagina's dik. De gewone hardcover zal 39,95 euro kosten, de luxe met prent 75 euro en de ultra limited luxe met twee prenten 99 euro. Van diezelfde Chaland verschijnt daarvoor nog de vertaling van Captivant in samenwerking met Luc Cornillon. Details over de drie verschillende euitvoeringen vind je terug in de rubriek Te Verschijnen.


Malaterre 1
Malaterre 2
Sherpa vertaalt dit jaar het tweeluik Malaterre van Pierre-Henry Gomont, samen goed voor 224 pagina's. In het Frans verscheen het in 2018 als one-shot bij Dargaud. Het werd door veel Franse media en jury's beschouwd als een van de beste albums van 2018. Het verhaal gaat over een man die een regelmatig leven leidt met vrouw en drie kinderen. Maar hij snakt naar vrijheid en laat alles achter om zich in Afrika te vestigen. Geleidelijk aan kom je meer te weten over zijn zeer lastige jeugd waarin hij vaak gestraft en geslagen werd. Een verhaal over demonen, familiebanden en drama's.


Alack Sinner 2
Luc Orient - Ale Avonturen 3
Qua integralen hebben we de tweede bundeling van de grimmige detectiveserie Alack Sinner (een voorbeeld voor Blacksad) te goed. Naast eerder verschenen verhalen staat ook de eerste striproman, Ontmoetingen, erin. In Luc Orient - Alle Avonturen deel 3 worden de sf-avonturen De Krater van Tovenarijen, Het Legioen van Verdoemde Engelen en 24 Uur voor de Planeet Aarde gebundeld, oftewel de reguliere delen 7, 8 en 9. Van Roodbaard verschijnt een veertiende integraal met de eerste twee verhalen van de vijfdelige cyclus De Jonge Jaren van Roodbaard.


Malaterre 1
De Wereld van Hein de Kort 2
Tropische Ogen; Satu
Van eigen bodem is er Posthumus door Jeroen Janssen en de overleden schrijver Pieter van Oudheusden, een tweede cartoonbundel van De Wereld van Hein de Kort en Tropische Ogen; Satu door Mark De Jonge.
(Bron: Sherpa /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Storm-projecten in verjaardagsjaar
04/04
TOP
Storm
In de Eppo van afgelopen week staat een artikel van twee pagina's over het ontstaan van Storm en het jubileum van vijfenveertig jaar dat in 2020 wordt gevierd. Storm werd namelijk in 1975 bedacht door Martin Lodewijk als opvolger voor Trigië. Het bleek een valse start onder de andere naam Commandant Grek.

Het eerder aangekondigde, gloednieuwe, door Lodewijk geschreven verhaal betreft een kortverhaal van twaalf pagina's dat eind dit jaar pas in Eppo zal verschijnen. Het is een afgeslankte versie van De Poort naar Ellders dat oorspronkelijk als deel 30 was gepland voor Romano Molenaar en toen nog Jorg De Vos als inkleurder en eigenlijk co-tekenaar. Lodewijk werkte dat verhaal nu af en kortte het in. Bijzonder: Jorg De Vos nam nog "eenmaal" de inkleuring voor zijn rekening.

Er staat ook een reeks eerbetonen in Eppo gepland. Gerben Valkema, Fred de Heij, Kenny Rubenis en Dick Matena zullen al zeker iets rond Storm maken.
(Bron: Uitgeverij L / Eppo /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


75 jaar Suske en Wiske
04/04
TOP
Suske en Wiske
Op 30 maart was het vijfenzeventig jaar geleden dat het verhaal Rikki en Wiske in Chocowakije voor het eerst in de krant De Nieuwe Standaard verscheen. De verjaardag van Willy Vandersteens reeks Suske en Wiske zullen wij nog passend vieren in december, want dan begon vijfenzeventig jaar geleden het verhaal Op het Eiland Amoras te lopen, het eerste verhaal met Suske erbij.

Suske en Wiske

Op de website van VRT kan je een filmpje bekijken waarin de Vlaamse komieken Adriaan Van den Hoof en Alex Agnew de complete strip Rikki en Wiske in Chocowakije voorlezen.

Van Standaard Uitgeverij ontvingen we ook nog dit overzicht van geplande projecten dit jaar: "Er staan dit jaar nog heel wat activiteiten op het programma voor de vijfenzeventigste verjaardag van Suske en Wiske. In de zomer pakt Blankenberge uit met een grote expo en in het najaar komen Suske en Wiske terug thuis in Bibliotheek Permeke in Antwerpen. De Preutse Prinses, het eerbetoon van Paul Geerts aan Willy Vandersteen, is tot nader order uitgesteld. De Blauwe Reeks verschijnt ook wat later: de eerste integrale (voorlopig) in juli, de tweede integrale in oktober. Dat alles in aanloop van het nieuwe Blauwe Reeks-verhaal De Sonometer, van de hand van scenarist François Corteggiani en tekenaar Dirk Stallaert. Een album waar Vandersteen ooit aan begon, maar nooit afwerkte. Het resultaat wordt verwacht in november 2020."
(Bron: Standaard Uitgeverij /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dark Dragon Books vertaalt Juan Giménez' laatste reeks
04/04
TOP
Segments
Segments
Segments
Dark Dragon Books liet weten dat ze de sf-trilogie Segments zullen vertalen. Dit is de laatste reeks die de overleden tekenaar Juan Giménez heeft getekend.

Het verhaal van Richard Malka (De Orde van Cicero) speelt zich af in de achtentwintigste eeuw. De mensheid is volgens types verspreid op planeten met specifieke functies: spiritualiteit, handel, plezier, oorlog, werk, orde en creativiteit. De sociale onderverdeling is gebaseerd op theorieën van psychiater Jung. Om conflicten te vermijden, worden mensen gehergroepeerd volgens de waarden die elkeen deelt. Maar in dat perfect lijkende universum maken de onsterfelijke, mysterieuze Segmentleiders zich zorgen. Een onbegrijpelijke epidemie (!) maakt de mensen steriel en er moet dringend een middel gevonden worden om de mensheid van uitsterving te behoeden. De luie Loth Lundgren en de sensuele Jezréel delen de hoofdrol. Ze worden beiden berecht, de een voor een seks- en drugsverslaving, de ander voor desertie. Er wacht hun een kafkaiaans proces en ze proberen te ontsnappen uit dat neurotisch heelal.
(Bron:
Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Eerste voorsmaakje van De Schorpioen door nieuwe tekenaar Luigi Critone
04/04
TOP
De Schorpioen
Dit is een eerste voorsmaakje van De Schorpioen door de nieuwe tekenaar Luigi Critone. Zijn eerste album is eind dit jaar te verwachten bij Dargaud.

Vooraan vervolgt de reeks in kortere cyclussen, nog steeds geschreven door Stephen Desberg. Enrico Marini behoudt het recht om in zijn eentje eigen verhalen naast de hoofdreeks te tekenen, maar hij heeft nog een hoop andere projecten die voorrang krijgen.
(Bron: Yves Schlirf /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Verdere voorbereidingen voor De Klaagzang van de Verloren Gewesten door Paul Teng en Béatrice Tillier
04/04
TOP
Aylissa
Paul Teng is sinds eind maart klaar met zijn eerste album van een nieuwe cyclus van De Klaagzang van de Verloren Gewesten. Deel 1 zal 64 pagina’s tellen. In deel 2 draait het verhaal rond een zekere Aylissa die je op bovenstaande schets ziet. Ja, ze lijkt inderdaad wat op Klaasje van K3.


Blackhead
Voor het volgende album van de cyclus Heksen in de reeks De Klaagzang van de Verloren Gewesten heeft Béatrice Tillier een 3D-model van het hoofd van Blackhead geboetseerd. Tillier: "Het zal een kostbare hulp zijn voor de pagina's die op komst zijn waarop hij alomtegenwoordig is".
(Bron:
Paul Teng / Béatrice Tillier / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dankbare Milo Manara
04/04
TOP
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Milo Manara
Milo ManaraNadat Milo Manara via sociale media nevenstaande tekening postte van een verpleegster die het coronavirus trotseert, bleek dat het begin van een reeks illustraties waarmee hij zijn dankbaarheid wil uitdrukken. Inmiddels maakte hij vier nieuwe illustraties om schoonmaak- en supermarktpersoneel, de politie en bezorgers te danken.
(Bron: Milo Manara /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Britse Trigië-integraal nader bekeken
04/04
TOP
Trigië
Trigië
Trigië
Trigië
Trigië
Trigië
Trigië
Uit nieuwsgierigheid bestelden we de Britse uitvoering van de eerste Trigië-integraal die inmiddels bij Rebellion verschenen. Op de eerste foto zie je links de paperbackeditie (£19,99), midden de gelimiteerde hardcovereditie met coverillustratie van Chris Weston (£35), rechts een vel A4.

De inhoud en het semi-glossy papier van het binnenwerk zijn precies hetzelfde. De uitgave telt 304 pagina's met als enige extra's een voorwoord van Liam Sharp, een coming soon met een voorsmaakje van zes pagina's van deel 2, dat in november 2020 verschijnt, en op de laatste pagina een korte biografie van Mike Butterworth en Don Lawrence. In het colofon wordt Rob van Bavel bedankt. De Britse uitgeverij Rebellion kon namelijk gebruikmaken van de scans die Rob van zowat 80% van de originelen kon maken, aangevuld met scans van reproducties als de originelen ontbraken.

Dit album bundelt in chronologische volgorde de eerste dertien verhalen uit de tijdschriften Ranger en Look and Learn uit de periode 18 september 1965 tot 17 mei 1968. Van de Britse editie zullen vier integralen verschijnen waarin ook verhalen van Don Lawrence' opvolgers gebundeld zullen worden, hoewel momenteel enkel Ron Embleton werd genoemd door Rebellion. De Nederlandstalige integrale reeks van Uitgeverij L zal uit zeven delen in hardcover bestaan die elk ongeveer 200 pagina's tellen waaronder een fors dossier per integraal. Voor deel 1 zijn dat alvast een veertigtal pagina's die de zeven verhalen Strijd om Trigië, Crash in de Jungle, Laatste Uur voor Elekton, Indringers uit Gallas, Het Rijk der Laatste Dagen, De Wilde loris en Oorlog met Hericon voorafgaan.

De reeks van Uitgeverij L beperkt zich tot de door Don Lawrence getekend verhalen, maar in de dossiers zal wel uitvoerig verteld worden over zijn en Butterworths opvolgers. De reguliere versie zal te koop zijn tegen 29,95 euro, er komt ook een in linnen gebonden luxe-editie met een stofomslag met coverillustratie van Romano Molenaar die 89,95 euro moet kosten en beperkt blijft tot tweehonderd genummerde en gesigneerde exemplaren. De release van het Nederlandstalige deel 1 is momenteel uitgesteld tot na de strikte coronamaatregelen.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Agata 2 komt eraan
04/04
TOP
Agata 2
Cover van Agata deel 2. Deze vierdelige maffiareeks van Olivier Berlion verschijnt ook in vertaling bij Glénat. De verschijningsdatum van deel 2 is nog niet aangekondigd. Hier vind je onze bespreking van deel 1.
(Bron: Glénat /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Manon van de Bronnen volgt na Jean van Florette
04/04
TOP
Manon van de Bronnen 1
Net zoals de oorspronkelijke films naar het werk van Marcel Pagnol volgt Manon des Sources (Manon van de Bronnen) op het eerder verstripte Jean van Florette. Tekenares Christelle Galland is klaar met deel 1 van het tweeluik dat zich twintig jaar na Jean van Florette afspeelt. Deel 1 verschijnt onder voorbehoud in de herfst in het Frans. Ze is ook al begonnen aan deel 2. Saga Uitgaven geeft de albums van Pagnol in het Nederlands uit. Jean van Florette deel 2 verscheen in november 2019. Lees hier onze bespreking.

Christelle Galland is trouwens de vrouw van Morgann Tanco die zelf al vier strips van Pagnol heeft getekend. Hij werkt momenteel aan de misdaadstrip Monsieur Vadim op scenario van Gihef voor dezelfde Franse uitgeverij Bambo die de Pagnols-trips uitgeeft.
(Bron: Glénat /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Auteurs van Ira Dei bereiden piratenreeks voor
04/04
TOP
Captain Scylla
We moeten nog wachten op de verschijning van het afsluitende deel 4 van de middeleeuwse reeks Ira Dei dat pas begin 2021 wordt verwacht. Inmiddels bereiden Ronan Toulhoat en Vincent Brugeas al een volgende reeks voor. En dat wordt een piratenstrip. Je kan alvast kennismaken met kapitein Scylla.
(Bron: Yves Schlirf /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Gratis Asterix-weekblad in het Frans en de stripreeks gaat zeker door
04/04
TOP
Asterix
In het Frans is op woensdag 1 april een nieuw online Asterix-weekblad verschenen met strips en spelletjes en een artikel over Albert Uderzo. Nummer 1 kan je gratis downloaden als pdf. De volgende nummers verschijnen telkens op woensdag en zullen ook gratis te downloaden zijn. Klik hier naar de verdere info en de downloadlink voor nummer 1.

Voorts bevestigde Anne Goscinny, de dochter van René Goscinny, in dit interview voor de Franse krant Le Figaro dat de reeks Asterix doorgaat na het overlijden van Albert Uderzo. Er komt eigenlijk geen verandering in de huidige situatie met Didier Conrad als tekenaar en Jean-Yves Ferri als scenarist. Alleen waakte Uderzo nog wel over tekst en tekeningen. Zo liet hij Ferri grotendeels het verhaal De Dochter van de Veldheer opnieuw schrijven omdat hij vond dat er te veel grappen in stonden die ten koste gingen van het verhaal, de vertelling.
(Bron: Asterix.com /
Le Figaro / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jose Luis Munuera verstript novelle van Herman Melville
04/04
TOP
Jose Luis Munuera
Een volgend project van Jose Luis Munuera (Zwendel, De Campbells, Fraternity, Betoveringen) is een stripbewerking van een novelle van Herman Melville, wereldberoemd dankzij Moby Dick. De novelle verscheen in 1853 anoniem in een tijdschrift voordat het een paar jaar later in een verhalenbundel van Melville werd opgenomen. Het boek is meermaals opnieuw vertaald, onder andere onder de titel De Klerk Bartleby, een Verhaal van Wall Street. Hierboven zie je twee storyboardpagina's.

Het verhaal: "Bartleby is het relaas van een advocaat in Wall Street die een nieuwe kantoorkracht aanneemt. De zwijgzame klerk Bartleby verzet aanvankelijk bergen werk, maar gaat dan kuren vertonen. Zonder reden begint hij opdrachten te weigeren ('I would prefer not to' is zijn enige, tot gek wordens toe herhaalde uitleg), en ten slotte voert hij helemaal niets meer uit. Hij reageert stoïcijns op smeekbeden en dreigementen, blijft na zijn ontslag stipt op tijd ten kantore verschijnen en neemt er zelfs permanent zijn intrek: als zijn werkgever 's ochtends vroeg het kantoor afgegrendeld vindt, hoort hij achter de deur Bartleby's stem die hem meedeelt dat hij nog niet op bezoek is gekleed. De tot wanhoop gedreven verteller ziet ten slotte geen andere oplossing dan met kantoor en al te verhuizen, waarmee de rampspoed overigens allerminst ten einde is."
(Bron: Yves Schlirf /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorsmaakjes XIII 27
04/04
TOP
XIII 27
XIII 27
Het werk gaat gewoon door voor tekenaar Iouri Jigounov. Hierboven zie je twee voorsmaakjes van XIII deel 27.
(Bron: Yves Schlirf /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ronald Libin (78) overleden
04/04
TOP
Ronald Libin
Ronald LibinDe Oostendse cartoonist Ronald Libin alias BING was geen sant in eigen land. Hij publiceerde vaak in China en won prijzen in Japan, Schotland en de VS. Hij overleed op 1 april in Brugge en werd 78 jaar. Hij laat een vrouw, twee dochters en vier kleinkinderen na.

Libin was de voormalig president-generaal van FECO, de Federation of European Cartoonists Organisations. Hij werkte veertig jaar als reclametekenaar en grafisch vormgever. Hij is de houder van een Guinness Book of Records-record voor de grootste zandtekening. Voor de honderdvijftigste verjaardag van België realiseerde hij op het strand van Oostende een veertig meter lange tekening. In de jaren 1980 werd hij vaak opgenomen in het ziekenhuis waar hij de tijd vond om zich aan zijn grootste passie te wijden: cartoons tekenen. Daarnaast organiseerde hij wereldwijd cartoontentoonstellingen in onder meer Shanghai, Zagreb en Bratislava of hij zat in internationale jury's voor cartoonwedstrijden (België, Nederland, China, Gran Canaria, Roemenië, Rusland, Slovakije, Turkije, Iran, Polen, Frankrijk).
(Bron:
KW.be / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Malotruf (52) overleden
04/04
TOP
Malotruf
Zijn werk werd niet vertaald en in het Frans gaf hij zijn strips voornamelijk in eigen beheer uit. Wie weleens een Frans stripfestival heeft bezocht, herkent hem misschien: Malotruf, het pseudoniem van Emmanuel Malot. De Franse tekenaar overleed op 31 maart en werd amper 52 jaar. Corona. Hij begon pas in 2012 met het tekenen van strips en het maken van geïllustreerde boeken nadat een handicap het hem onmogelijk maakte zijn hoofdberoep als interierarchitect en standenbouwontwerper uit te oefenen. Zijn stripproductie bestaat uit drie delen in de reeks L'Étoile Miraculeuse en het album Contes des 1001 Vies - 7 Destins.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Daniel Azulay (72) overleden
04/04
TOP
Daniel Azuay
De Braziliaan Daniel Azulay heeft de jammerlijke primeur om als eerste striptekenaar geveld te zijn door het coronavirus. Hij overleed op 27 maart en werd 72 jaar. Er zijn geen strips van hem vertaald. Hij was bovendien actief in meerdere creatieve takken. Een uitgebreide biografie vind je hier terug.
(Bron:
Lambiek.net / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips