Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 28 maart:
Gratis prenten van Charel Cambré via stripspeciaalzaken en gratis strips voor kids van Standaard Uitgeverij
Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de jeugd
(W) maakt song voor graphic novel Hubert
De ideale kamer voor een Corona-huis


Updates van 24 maart:
Albert Uderzo (92) overleden
Een extra album voor De Arabier van de Toekomst

Updates van 21 maart:
Corona-uitstellingen
Johny Voners (74) overleden
François Dermaut (70) overleden
Erwin Drèze (60) overleden
Giovanni Romanini (74) overleden
Tweede periode De Rode Ridder integraal
Voorpublicatie eerste 15 pagina's van Largo Winch 23
Elke twee dagen een gratis Eppo in je mailbox
David Bowie in juni bij Silvester
Marcel Pagnols De Pestlijders bij Saga Uitgaven
Thierry Robin werkt aan nieuwe strip over de pest
Nestor Burma 14 door nieuwe tekenaar François Ravard
Alternatieve cover voor limited edition-hardcover van Britse Trigië-integraal
Krasse knarren Ever Meulen en Jan Bosschaert in Humo

Updates van 14 maart:
René Follet (88) overleden
Urbanus neemt de Kiekeboes beet in Urbanus 188
Sherpa bundelt nog meer werk van Yves Chaland
Extra tweeluik Carthago na deel 10
Daedalus vertaalt ook Magiërs in de wereld van Elfen, Dwergen en Orks & Goblins
De Vliegenier stopgezet
Volgende Jerome K. Jerome Bloks ook een extra dik album
Trigië door Romano Molenaar voor luxe-editie

Updates van 7 maart:
Jommeke zoekt versterking
André Chéret (82) overleden
Cover Piet Pienter en Bert Bibber integraal
Drie uitvoeringen voor De Slang en de Speer 1
De Jonge Jaren van Roodbaard integraal
Na Glimlach 58 en Leopoldstad 60 volgt Brussel 43
Toenga integraal uitgesteld
Kaamelott 9 komt eraan

Updates van 4 maart:
Bonte lanceert gratis Getekende Reep Magazine
Robbedoes bij de Sovjets in augustus
Alain Henriet en Yann terug de lucht in met Black Squaw
Britse Trigië-integrale completer dan Nederlandse
Storyboardpagina volgende Blake en Mortimer door Peter van Dongen en Teun Berserik
Charles Burns' nieuwe reeks bij Concerto Books
Franse Natasja integraal 6 in mei
De Complete Maarten Milaan
Vrije Vlucht door Yslaire
Little Nemo door Frank Pé
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2020: mei • juni • juliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaartapril
 
Gratis prenten van Charel Cambré via stripspeciaalzaken en gratis strips voor kids van Standaard Uitgeverij
28/03
TOP
Amoras
Junior Suske en Wiske
Junior Suske en WiskeStandaard Uitgeverij en Charel Cambré willen getroffen stripspeciaalzaken in Vlaanderen en Nederland een hart onder de riem steken. Wie een online bestelling plaatst bij een stripspeciaalzaak krijgt één gratis ex libris bij één besteld album van Cambrés Suske en Wiske Junior, Amoras of De Kronieken van Amoras. Er zijn twee ex librissen in kleur te verzamelen. Volgens Standaard Uitgeverij krijg je de ex libris van Amoras bij een besteld Amoras-album en de prent van Junior Suske en Wiske bij een bestelling van het onlangs verschenen deel 1 van de nieuwe reeks. De ex librissen zijn inmiddels verstuurd naar alle stripspeciaalzaken. Ze wachten op jouw bestelling!

De meeste stripspeciaalzaken bij wie de albums zijn te bestellen en van wie je bijgevolg de ex librissen hoort te krijgen, vind je hier terug.

En speciaal voor de kinderen is er van de prent van Junior Suske en Wiske een versie in zwart-wit die je kan downloaden om in te kleuren. Deze zwart-witversie bestaat niet als papieren prent.


Lees in uw kot
En dit is nog een actie van Standaard Uitgeverij:

LEES IN UW KOT: STANDAARD UITGEVERIJ GEEFT GRATIS STRIPS VOOR KIDS
"Leerlingen zitten thuis of in de opvang vanwege maatregelen tegen het coronavirus. Er worden vanuit het onderwijs tal van mooie initiatieven genomen om leerkrachten en leerlingen zo goed mogelijk te ondersteunen. Standaard Uitgeverij wil graag een steentje bijdragen: vanaf nu vinden kinderen elke dag van de lockdown een nieuwe digitale strip op een leerplatform naar keuze. 'Zo kunnen kinderen zich tussen het huiswerk door ook voldoende ontspannen', aldus CEO Jeroen Overstijns.

Standaard Uitgeverij maakt de online strips beschikbaar via alle open platformen (onder andere Bingel, Diddit) en tijdelijke sites zoals onderwijsdoetertoe.be (initiatief van uitgeverij Die Keure). Er zijn albums op maat van lagere en middelbare schoolkinderen, en ook een aanbod aan AVI-strips voor de eerste lezertjes.

Standaard Uitgeverij heeft zowat alle bekende familiestrips in huis (Suske en Wiske, De Kiekeboes, Jommeke, F.C. De Kampioenen, De Buurtpolitie, Nachtwacht, De Blauwbloezen,...) en biedt via YIEHA ook een online platform om e-strips te kopen en te lezen.

Meer info: www.standaarduitgeverij.be/start/leesinuwkot
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de jeugd
28/03
TOP
NK Striptekenen
Nederlandse aspirant-tekenaars kunnen in een vervroegde editie van het Nederlandse Kampioenschap Striptekenen voor de jeugd nu al aan de slag. Lees de voorwaarden op bovenstaande afbeelding en tekenen maar. De finale vindt op 11 oktober plaatst als onderdeel van het stripfestival van Breda.
(Bron:
Eppo / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


(W) maakt song voor graphic novel Hubert
28/03
TOP
Hubert
HubertTijd voor een streepje muziek. Sinds afgelopen week kan je op alle streamingplatformen naar het lied Hubert, van de Vlaamse singer-songwriter Wederik De Meersman alias (W), luisteren. Zijn lied is een interpretatie van het tekstloze stripalbum Hubert van Ben Gijsemans, in 2016 verschenen bij Oogachtend.

Wederik over zijn nieuwe single: "In mijn eigen teksten draait het meestal om sfeer en associaties, maar ik wou al langer een liedjes schrijven met een echt verhaal. Aangezien ik zelf niet echt een verteller ben, ben ik dat verhaal gaan zoeken in een van de beste Belgische strips die ik al las. Een verhaal over een wat vereenzaamde man, die anders leert kijken. Dat is toch wat ik er van maakte. Ik kon het wel niet laten om in de laatste strofe toch nog wat verder te fantaseren."

Je vindt de clip ook op YouTube terug.
(Bron:
#coronamaison / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De ideale kamer voor een Corona-huis
28/03
TOP
CoronaMaison
Onlangs lanceerde de Franse stripmaakster Pénélope Bagieu, de auteur van Wereldwijven, de hashtag #coronamaison. De bedoeling is dat tekenaars tijdens de lockdownperiode hun ideale kamer tekenen. Op basis van een tekening van een lege kamer met links een trap kan men aan de slag gaan. Al die tekeningenl everen dan een Corona-huis op. Daar bestaat nu ook een website van waar alle internationale deelnames verzameld worden en waar alle tekeningen van de kamers boven en onder elkaar een huis met talloze verdiepingen vormen. Surf snel naar http://coronamaison.fun.
(Bron:
#coronamaison / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Albert Uderzo (92) overleden
24/03
TOP
Albert Uderzo
Een immens verlies. Albert Uderzo, de tekenaar van Asterix, is overleden. Hij stierf vannacht in zijn slaap aan een hartaanval, thuis in Neuilly-sur-Seine. Zijn familie benadrukt dat er geen verband is met het coronavirus. Hij werd 92 jaar. Asterix, zijn larger than life creatie op scenario van René Goscinny, zag het levenslicht in 1959.

In de afgelopen zestig jaar raakten er wereldwijd meer dan 380 miljoen albums van Asterix verkocht. Dat zijn er meer dan Kuifje en Suske en Wiske (beide ongeveer 200 miljoen exemplaren) en Peanuts en Lucky Luke (elk 300 miljoen). Na de Japanse mangareeks One Piece (460 miljoen exemplaren) is Asterix wereldwijd de best verkochte stripreeks aller tijden. Uderzo tekende ook de minder bekende reeksen Hoempa Pa en Johan Pikbroek, beide op scenario van Goscinny die in 1977 overleed. Hij was ook de eerste tekenaar van de realistische luchtvaartreeks Tanguy en Laverdure, geschreven door de Belgische scenarist Jean-Michel Charlier. Uderzo laat een echtgenote, Ada, na met wie hij meer dan 70 jaar lief en leed deelde, en een dochter, Sylvie, met wie hij enkele jaren in onmin leefde over haar deel van de rechten op Asterix. Die ruzie leidde naar een paar processen. Uiteindelijk werd alles bijgelegd.

Albert Uderzo

Uderzo gaf in 2009 te kennen dat de stripreeks Asterix mag blijven doorgaan na zijn dood. Toen had hij 60% van de aandelen van zijn eigen uitgeverij Les Éditions Albert René aan de uitgeversgroep Hachette Livre verkocht voor een bedragje van... 22,7 miljoen euro. In 2011 werden Didier Conrad en Jean-Yves Ferri aangesteld als Uderzo's opvolgers om Asterix respectievelijk te tekenen en te schrijven. Intussen leverde dat vier albums op, het vorige kwam uit in 2019.

Eind 2018 kwam Uderzo terug op het voortzetten van Asterix na zijn dood. We citeren: "Ik weet niet of het volgende album het laatste zal zijn, maar ik denk niet dat er daarna nog veel volgen... Ik wil Asterix niet in andere handen overlaten na mijn overlijden. Ik heb geen zin om het risico te lopen alles te verprutsen, of om zomaar wat te doen voor het geld. Om eerlijk te zijn, ben ik doodsbang. Maar goed, de kaap van de 90 jaar ronden, is al een mirakel. Let op, lang leven zit in de familie. Mijn moeder overleed op haar honderdste, mijn vader was 97 jaar!" Het contract uit 2008 met een "onsterfelijkheidsclausule" spreekt die wens echter tegen, zie ook ons artikel van toen.

In 2007 schreven we voor onze FransenTop zodanig uitgebreide biografische pagina's bij elkaar, vol feiten en anekdotes, dat we je daarheen verwijzen. Zijn leven en carrière staan er uitvoerig beschreven.
• Over zijn jeugdjaren, het succes en erkenningen: klik hier.
• Over moeilijkheden, tegenslag, kritiek en tegenwerking: klik hier.
• Over de Belgische connectie, de dood van Goscinny en de gevolgen ervan: klik hier.
• Over de vele (teken)films en activiteiten op andere domeinen: klik hier.

In 2005 was Uderzo enkele dagen te gast in Brussel. Een exclusieve, complete fotoreportage van toen vind je hier terug.

Asterix 24

Hierboven staat het laatste plaatje uit Asterix bij de Belgen, deel 24 in de reeks. Het album verscheen postuum na de dood van scenarist René Goscinny in 1977. Het huilend konijntje dat links onderaan van het feestmaal wegloopt, is een knipoogje van Uderzo aan Goscinny. Diens vrouw noemde hem vaak "mon lapaing" (mon lapin / mijn konijn in het dialect uit Nice van Goscinny's vrouw).

Asterix
In 2015 tekende Albert Uderzo deze illustratie als hommage aan de slachtoffers van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Vijf jaar later is de tekening toepasselijk op zijn eigen overlijden.

Asterix Top Six

En hoe rijkgevuld de Asterix-strips wel zijn met inhoudelijke en visuele knipoogjes, brengen we nogmaals in herinnering met onze Asterix Top Six.

In de internationale pers en op sociale media wemelt het sinds vanmorgen, 24 maart, van de artikels, hommages, herinneringen, foto's en andere. Ons eigen Facebookbericht met bovenstaande tekst is bij uitstek het meest gelezen en gedeelde artikel sinds we op Facebook actief zijn. Het zegt veel meer over de status van onoverwinnelijke stripauteur die Uderzo had verworven.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een extra album voor De Arabier van de Toekomst
24/03
TOP
De Arabier van de Toekomst
De Franse release van De Arabier van de Toekomst deel 5 is uitgesteld naar september. Riad Sattouf vertelt in deze autobiografische reeks over zijn jeugd waarin zijn vader zijn gezin meesleepte naar onder meer Libië en Syrië. Sattouf meldde ook nog dat er uiteindelijk zes delen zullen verschijnen. De reeks verschijnt in vertaling bij De Geus.
(Bron:
Riad Sattouf eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Corona-uitstellingen
21/03
TOP
Milo Manara
Een verpleegster die het coronavirus trotseert. Met deze illustratie uitte de Italiaanse tekenaar Milo Manara afgelopen week zijn dank voor verplegers in zijn thuisland, het zwaarst door het virus getroffen land in Europa. Het is een van de vele, vele tekeningen, cartoons en initiatieven om gratis strips te lezen, kleurplaten te downloaden of tekenactiviteiten te bekijken of zelf uit te proberen van tekenaars en uitgeverijen via de sociale media. Een aantal ervan vind je verder op deze pagina terug. Op onze Facebook- en Instagrampagina communiceren we er meer.

Inmiddels moesten winkels, en dus ook stripspeciaalzaken, in België de deuren sluiten tot voorlopog 5 april. Contacteer je winkel voor eventuele leveringen via de post en via hun webshop, want pakjes kunnen nog steeds verstuurd worden.

Ook uitgeverijen en distributeurs in zowel Vlaanderen als Nederland passen zich aan. De meeste stellen hun in de komende weken te verschijnen albums uit, sommigen slaan meteen april uit. Hieronder vind je een overzicht van uitgestelde titels na onze navraag bij elk van hen. Sommige uitgevers wachten nog af. Nieuwe datums van verschijning zijn vaak nog niet duidelijk gezien de bijna dagelijks veranderende actualiteit.

BALLON COMICS
Dance Academy 11, Diep in de Zee 5, herdrukken van Jommeke 1, 2, 176 en 202 en het nieuwe deel 299.

BLAKE EN MORTIMER

Herdrukken van Blake en Mortimer 4 en 25.

BLLOAN
De herziene herdruk in hardcover met extra's van Bloesems in de Herfst, Maankop integraal 2 en Het Masker van Duizend Tranen 1.

DARGAUD
Amazonia 5, De Leeuw van Juda 1, Ravian door Manu Larcenet.

DARK DRAGON BOOKS
Dark Dragon Books liet weten dat alle releases van april worden uitgesteld naar mei en de releases van mei naar juni. De releases van maart werden afgelopen week geleverd.

DUPUIS
Herdrukken van Alleen 1, De Blauwbloezen 26 en 55, het tweeluik Littekens en Scherven, Onbemande Dreiging 1, Onklopbaar 2, Yoko Tsuno integraal 7.

GLÉNAT
Oliver Page & de Tijddoders 1, De Ridders van Heliopolis 4 en Vorstenbloed 4.

LE LOMBARD
Jakob Kayne 2, Jugurtha integraal 2, De Werelden van Thorgal: De Jonge Jaren 8.

MDS (distributeur)
De geplande albums op 1 april van Ballon Comics, Blloan, Casterman, Dargaud, Dupuis, Glénat en Le Lombard worden uitgesteld. MDS, de distributeur van al deze albums, sluit bovendien vanaf 24 maart de deuren, zodat er hoegenaamd geen (bij)bestellingen mogelijk zijn, noch in Vlaanderen noch in Nederland.

MATSUOKA
Van Matsuoka zijn de begin april geplande titels uitgesteld. Dat zijn Astrid IJskoud 5, Gilles de Geus integraal 1, Mammette 4 en Nero - De Stallaert Jaren 6.

PINCEEL (distributeur)
De Vlaamse distributeur Pinceel leverde vorige week en tot nader order geen nieuwe strips, wel nog nabestellingen van al verschenen strips aan stripwinkels die online bestellingen blijven afhandelen. De distributeur blijft dus gewoon doorwerken. Een gloednieuw verhaal van Archie Cash, uitgegeven door Arcadia, zal daardoor eventjes niet naar Vlaamse stripwinkels geleverd worden.

SAGA UITGAVEN
Van Saga Uitgaven zijn de albums van maart afgelopen week gedistribueerd. De volgende titels die in april zouden verschijnen, worden voor alle zekerheid uitgesteld. Daarna wordt het van maand tot maand bekeken, afhankelijk van eventueel gewijzigde situaties, of de daaropvolgende albums doorschuiven. De nu uitgestelde titels van april zijn Dag en Heidi 12, de Pagnol-verstripping Marius 1, Maidan Love 1, De Mentors 1 en de softcovereditie van de western Tot de Laatste waarvan de hardcover deze week nieuw is.

SILVESTER
Centaurus 5, Crazy Cavia's 2 en De Legendariërs 12 hadden komende week moeten verschijnen, maar zijn tot nader order uitgesteld. Ook de voor april geplande titels worden uitgesteld. Silvester blijft nog wel nabestellingen leveren aan Belgische winkels die via de post en hun webshops hun klanten van online bestellingen bedienen en Nederlandse winkels die nog steeds open mogen blijven.

STANDAARD UITGEVERIJ
De eind maart geplande Suske en Wiske-hommage De Preutse Prinses schuift door naar welicht begin mei. Ook de albums F.C. De Kampioenen 107, De Kiekeboes 155 en de eerste integraal van De Rode Ridder door Karel Biddeloo (zie verder), die begin april zouden verschijnen, worden eveneens uitgesteld.

STRIPS iN VOORRAAD (distributeur)
De Nederlandse distributeur Strips in Voorraad heeft enkele titels meer kunnen bezorgen aan winkels in Nederland dan de Vlaamse vakbroeder Pinceel: Archie Cash van Arcadia, Vlerkwerk van Sherpa en Vrijwillig Dood van Scratch Books. De komende tijd blijft Strips in Voorraad echter solidair om de ongelijke beschikbaarheid tussen nieuwe titels in Vlaanderen en Nederland niet te vergroten. Daarom zal het géén nieuwe strips aan Nederlandse winkels bezorgen die Vlaamse winkels sowieso al niet ontvangen. Een uitzondering is de nieuwe StripGlossy van Uitgeverij Personalia die deze week wordt verzonden.

UITGEVERIJ HUM!
De aangekondigde herdruk van Torpedo 1936 deel 1 is al in distributie in Nederland, maar de uitgeverij waagde het niet om dit en volgende te verschijnen albums naar de Vlaamse distributeur Pinceel te rijden. Vlaamse winkels en klanten die dit album hadden besteld hoeven zich geen zorgen te maken. Dat aantal wordt netjes aan de kant gehouden. Tex Willer 8, Kraken integraal en het Philemon-album Tussen de Letters waren voor maart gepland, maar Uitgeverij HUM! stelt ze voor onbepaalde tijd uit, zowel in Vlaanderen als Nederland.

UITGEVERIJ L
De beslissing van Uitgeverij L: "Vooralsnog houden we onze uitzet van april tegen. Dus geen Trigië, Elsje, Suus & Sas, Dating for Geeks, Trollen van Troy en Wouden van Opaal. Via Facebook van Eppo en Uitgeverij L zullen we de komende tijd meer communiceren."

VAN DITMAR (distributeur)
De situatie in Nederland is momenteel anders. Daar zijn de winkels vooralsnog wel open. Distributeur Van Ditmar blijft gewoon nabestellingen leveren in Vlaanderen en Nederland. Van uitgeverijen (in Nederland) die hun albums niet uitstellen zullen de nieuwe releases nog wel geleverd worden. Belgische uitgeverijen die hun releases uitstellen, zullen ook geen nieuwe titels in Nederland leveren.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Johny Voners (74) overleden
21/03
TOP
Johny Voners
Op 17 maart overleed de Vlaamse acteur en zanger Johny Voners. Hij werd onsterfelijk als het personage Xavier Waterslaeghers in de komische tv-, strip- en filmreeks F.C. De Kampioenen, maar schitterde ook in reeksen als Axel Nort, De Collega's, Het Pleintje, Kulderzipken, Amigo's en meer. Op de planken uitte hij zijn liefde voor zanger Charles Aznavour door diens liedjes met veel passie te coveren.

Johny Voners leed aan kanker en de laatste tijd ging zijn gezondheid zienderogen achteruit. In alle media vind je in memoriams bij de vleet. Wij beperken ons graag tot bovenstaande hommagetekening van Hec Leemans die Johny alias Xavier vereeuwigde in de stripreeks F.C. De Kampioenen. Daarin zal je hem aan het werk blijven zien als de onfortuinlijke, dagschotels bestellende keeper. De illustratie staat in de weekendeditie van Het Laatste Nieuws van vandaag, zaterdag 21 maart.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


François Dermaut (70) overleden
21/03
TOP
François DermautDe Franse tekenaar François Dermaut is op 19 maart overleden. Hij werd 70 jaar. Hij is de tekenaar van onder meer het tweeluik Rosa en de reeks Malefosse.

De man werd in het Franse Roubaix geboren en studeerde tekenen aan het Saint-Luc van Doornik. Na een carrière in de reclamewereld debuteerde hij als striptekenaar in het Franse stripblad Djin. Daardoor ontmoette hij collega's François Bourgeon en André Juillard die toen actief waren als tekenaars van historische strips voor Djin. Dermaut publiceerde vervolgens in Triolo, Formule 1, Fripounet, Okapi en Kuifje voordat hij in zee ging met scenarist Daniel Bardet.

Met Bardet startte hij in 1982 een jarenlange samenwerking voor de realistische geschiedenisreeks Malefosse. Tussen 1983 en 1993 vertaalde Blitz zeven albums in de collectie Kronieken. De reeks liep echter in het Frans door bij Glénat tot deel 24 in 2016. Malefosse was dan wel al overgenomen door tekenaars Brice Toll (deel 13-18) en Brice Goepfert (deel 19-24).

Door een zware alcoholverslaving moest Dermaut er even tussenuit. Hij liet zich hiervoor opnemen in een afkickkliniek. Later werd bij hem keelkanker vastgesteld dat hem noopte tot het stoppen met roken. Als een soort loutering wandelde hij in 2001 de pelgrimsroute naar Compostella. Over zijn tocht van 1.700 kilometer vertelde hij in het enkel in het Frans verschenen Carnets de Saint-Jacques-de-Compostelle.

Malefosse
De Wegen van Malefosse
Rosa

In 2007 tekende hij De Wegen van Malefosse, nu op scenario van Xavier Gelot en zichzelf, dat een prequel is op de reeks Malefosse. Daedalus vertaalde beide albums in 2007 en 2012. Voor deze albums schilderde hij rechtstreeks met aquarel zijn pagina's.

Die techniek paste hij ook toe voor zijn volgende avontuur: de verstripping van een boek van Bernard Ollivier waarvoor hij heel veel lof kreeg. Zijn aanpak werd vaak vergeleken met zijn grote voorbeeld Magasin Général. Zijn adaptatie onder de titel Rosa verscheen in 2015 en 2019. De lange pauze tussenin was te wijten aan heel wat gezondheidsperikelen. De strip zelf gaat over een vrouw in de negentiende eeuw die met twaalf dorpsgenoten naar bed gaat om een gezondheidskuur voor haar aan tuberculose lijdende man te kunnen betalen.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Erwin Drèze (60) overleden
21/03
TOP
Erwin DrèzeDe Belgische tekenaar Erwin Drèze (60) is op 18 maart in Namen overleden aan de gevolgen van een tumor die meer dan anderhalf jaar geleden bij hem werd ontdekt.

Hij kreeg een opleiding bij Raymond Macherot en leerde het vak pas goed bij de studio van Édouard Aidans. Onder eigen naam tekende hij een zestal kortverhalen (waarvan drie geschreven door Jean Dufaux) voor het weekblad Kuifje en voor hetzelfde stripblad de reeks Lowie de Wit (1986-1989) op scenario van Bom.

Vanaf de jaren 1980 was hij vaak actief als illustrator en voor het Franstalige tijdschrift Tournesol, gericht op kinderen over de bijbel. In 1998 en 2001 tekende hij twee album van Arsène Lupin op scenario van André-Paul Duchâteau naar het werk van Maurice Leblanc. Enkel het eerste werd vertaald.

In 2006 ging hij aan de slag voor Jacques Martin en assisteerde hij André Taymans voor zijn albums van Lefranc (De Meester van het Atoom, Londen in Gevaar en De Vervloeking). Voor De Reizen van Alex illustreerde hij het album over China in 2008 Hij tekende twee albums.

Arsène Lupin
Lefranc
de Reizen van Alex

MinnoltTussendoor kreeg hij in 2007 het aanbod van de inmiddels verdwenen uitgeverij Flouzemaker om nieuwe verhalen te tekenen van de gagreeks Minnolt met een rosse kater in de hoofdrol die zijn voormalige mentor Raymond Macherot voor het weekblad Robbedoes had getekend op scenario van Raoul Cauvin. In het Nederlands kwam daar één album van uit met een gedeeltelijke herdruk van de verhalen door Macherot, aangevuld met drie nieuwere verhalen van Drèze.

Nog voor Taymans verzorgde hij in 2011 de decors van Caroline Baldwin. Hij was ook actief als inkleurder.
(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Giovanni Romanini (74) overleden
21/03
TOP
Giuseppe Romanini
La CicciolinaOverleden op 20 maart: de Italiaanse tekenaar Giovanni Romanini. Hij werd 74 jaar. Hij was een van de meest polyvalente tekenaars in de Italiaanse stripwereld.

Hij begon in de tekenfilmbusiness en werkte mee aan de tv-serie Carosello. Hij stootte door naar de stripwereld met duistere thrillers als Kriminal en Satanik. Hij werkte vaak samen met tekenaar Magnus aan reeksen als Alan Ford, de westerncollectie Special Tex en een parodie op middeleeuwse avonturen.

Verder tekende hij ook heel wat horror en erotische pulpstrips. Zijn getekende biografie van de Hongaars-Italiaanse pornoactrice en het latere Italiaanse parlementslid — echt waar! — La Cicciolina verscheen in 1988 ook in vertaling bij Loempia. Van de erotische reeks Dotje tekende hij het niet-vertaalde deel 2.

Tussen 1992 en 1995 tekende hij vier jaar lang Donald Duck voor het Italiaanse Disney-blad Topolino (Mickey Mouse). Daarna tekende hij de mysterieuze en komische detectivethriller Martin Mystère voor uitgeverij Bonelli.

(Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tweede periode De Rode Ridder integraal
21/03
TOP
De Rode Ridder
De Rode Ridder
Het begin april geplande eerste deel van een tweede reeks integralen van De Rode Ridder is uiteraard uitgesteld om de gekende oorzaak. Deze integraal bundelt de eerste verhalen van De Rode Ridder door Karel Biddeloo. Het gaat om de verhalen die hij aanvankelijk alleen tekende en vervolgens ook schreef. In primeur zie je hierboven de cover.

De tweede De Rode Ridder-periode is afgebakend van het reguliere deel 37, De Wilde Jacht, tot en met deel 80, De Schildknaap. Ze verschijnen in 2020 (deel 1-3) en 2021 (deel 4-7) in zeven bundels met de ondertitel De Biddeloo-jaren • Sword and Sorcery. Volgende periodes worden ook telkens afgebakend tussen specifieke verhalen of cyclussen, maar daarover berichten we later nog.

In de eerste integraal van deze periode staan zes verhalen, de delen 37 tot 42. Het achtergronddossier focust uiteraard op het afscheid van koning Arthur en zijn fatale strijd met Bahaal en een eerste biografisch overzicht van Karel Biddeloo.

Hieronder vind je het overzicht van de zeven te verschijnen integralen van De Biddeloo-jaren • Sword and Sorcery.

DE BIDDELOO-JAREN 1 (maart 2020)
37 De Wilde Jacht
38 De Verzonken Klok
39 Noodkreet uit Cambor
40 De Barst in de Ronde Tafel
41 De Laatste Droom
42 Het Testament
DE BIDDELOO-JAREN 4 (2021)
55 De Koraalburcht
56 Mandragora
57 De Verboden Berg
58 De toverspiegel
59 De IJzeren Hand
60 Sidarta
DE BIDDELOO-JAREN 2 (2020)
43 Parcifal
44 Drie Huurlingen
45 De Hamer van Thor
46 De Lorelei
47 De Weerwolf
48 De Voorspelling
DE BIDDELOO-JAREN 5 (2021)
61 In de Schaduw van de Thughs
62 Het Sprekende Zwaard
63 De Walkure
64 Het Dodenschip
65 Het Adelaarsnest
66 Het Nimfenwoud
DE BIDDELOO-JAREN 3 (2020)
49 Met Masker en Zwaard
50 De Terugkeer
51 De Excalibur
52 De Watermolen
53 De Samoerai
54 De Kluizenaar van Ronceval
DE BIDDELOO-JAREN 6 (2021)
67 De Verrader van Yarkland
68 Het Labyrint
69 De IJsvorstin
70 De Riviergod
71 De Lijfwacht
72 De Ster van het Oosten
73 De Moloch
  DE BIDDELOO-JAREN 7 (2021)
74 De Vete
75 De Hellebron
76 De Barbaar
77 De Galeislaaf
78 Het Verloren Legioen
79 De Banneling
80 De Schildknaap
(Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorpublicatie eerste 15 pagina's van Largo Winch 23
21/03
TOP
Largo Winch 23
In november 2021 verschijnt Largo Winch 23: De Grenzen van de Nacht en dat kan je nu al beginnen lezen! Philippe Francq en Éric Giacometti bieden de komende weken namelijk om de twee dagen een pagina in potlood aan die ook in het Nederlands te lezen is. Op deze manier presenteren ze de eerste vijftien pagina's uit het verhaal.

De eerste pagina (eigenlijk plaat 2) is sinds vrijdag 20 maart te lezen op de site van Dupuis. De volgende pagina staat zondag 22 maart online. Plaat 1 is een flashback naar het vorige album en die heeft Francq nog niet getekend. Lees alle uitleg en de eerste pagina, ook in het Nederlands dus, vanaf vandaag via deze website.

(Bron:
Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Elke twee dagen een gratis Eppo in je mailbox
21/03
TOP
Eppo
Elke twee dagen vind je gratis leesvoer in je mailbox dankzij het stripblad Eppo. Nummer 1 van Eppo 4-FREE, met vervolgstrips, gags en artikelen, verscheen vrijdag 20 maart. Je hoeft je alleen in te schrijven via deze pagina.

Hieronder vind je de introductie van Uitgeverij L.
"Het zijn bizarre tijden, en de plannen die je vandaag maakt zijn morgen alweer achterhaald. Gelukkig probeert iedereen zijn steentje bij te dragen, zo ook de mensen van Eppo. Voor iedereen die binnen zit en behoefte heeft aan een portie strips (en wie heeft dat nu niet) is één Eppo in de twee weken wel wat weinig.
Daarom put Eppo de komende vier weken uit het archief van meer dan 14.000 pagina's. Om de dag verschijnt er een Eppo 4-FREE die je op je computer, tablet of telefoon kunt lezen. Deze Eppo is gratis voor iedereen die van strips houdt, je hoeft je alleen maar te abonneren via een inschrijflink op de website van onze uitgeverij. Je krijgt dan elke twee dagen (behalve in het weekend) de Eppo 4-FREE (GRATIS) in je mailbox."

Van de papieren Eppo belandde afgelopen week nog een nieuw nummer op onze mat. Daarin wordt al vooruitgeblikt naar het volgende nummer waarin een gloednieuw verhaal van Storm in voorpublicatie start. Het past in de context van 45 jaar Storm en het is geschreven door... Martin Lodewijk!
(Bron:
Uitgeverij L / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


David Bowie in juni bij Silvester
21/03
TOP
Bowie
Silvester plant in juni de vertaling van het in het Engels verschenen Bowie, een biografische strip door striptekenaar en Bowie-fan Michael Allred. In dit one-shot schetst hij de groei van David Jones tot Ziggy Stardust.
(Bron:
Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Marcel Pagnols De Pestlijders bij Saga Uitgaven
21/03
TOP
De Pestlijders 1
De Pestlijders 1
Nog vóór er sprake was van het huidige coronavirus kocht Saga Uitgaven de rechten van De Pestlijders, naar een verhaal van Marcel Pagnol in de collectie met verstrippiningen van zijn boeken, films en theaterstukken. Saga Uitgaven geeft het uit als een tweeluik waarvan de albums in mei en juni zijn gepland in hardcover. Samuel Wambre is er de tekenaar van. De inhoud is vrij actueel.

"Marseille, 1720. De ontdekking van drie lijken zal het rustige leven van de stad onder het bestuur van heer Pankration op zijn kop zetten. De pest staat aan de poorten van de stad! Binnenkort zullen alle wijken van Marseille op zichzelf zijn aangewezen. Barricaden worden opgeworpen en niemand mag nog binnen of buiten. In de wijk van heer Pankration organiseert een kleine gemeenschap zich. Ondanks hun goede gezondheid, in veiligheid en met levensmiddelen voor enkele maanden zien de burgers het dagelijks steeds zwarter in. Verveling en angst zorgen voor ongeregeldheden bij de brave mensen..."
(Bron:
Saga Uitgaven / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Thierry Robin werkt aan nieuwe strip over de pest
21/03
TOP
Thierry Robin
Tekenaar Thierry Robin (Koblenz, De Dood van Stalin) werkt aan een nieuw album dat een somber, historisch verhaal wordt met op de achtergrond de zwarte pest in de veertiende eeuw. De pest roeide toen een derde van de Europese bevolking uit. Het krijgt geen happy end. Hierboven zie je een concepttekening als voorbereiding.
(Bron:
Thierry Robin / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nestor Burma 14 door nieuwe tekenaar François Ravard
21/03
TOP
Nestor Burma 13
Nestor Burma 13
Nestor Burma 13
Nestor Burma 13
Nestor Burma 13
Nestor BurmaNa Jacques Tardi, Emmanuel Moynot en Nicolas Barral krijgt Nestor Burma, de detectivereeks van romanschrijver Léo Malet, een vierde tekenaar. François Ravard, van wie Concerto Books al het one-shot Didier, of het 5de Wiel aan de Tractor vertaalde, is klaar met deel 14. Moynot staat Ravard bij als scenarist en helpt 'm ook wat bij de tekeningen.

Deel 14 is een verstripping van de roman Les Rats de Montsouris. Daarin werkt de detective tegelijk voor twee klanten. De ene is Ferrand, met wie Nestor tijdens de Tweede Wereldoorlog tijd doorbracht als krijgsgevangenen. Hij vraagt Nestors hulp in verband met een reeks diefstallen. De andere is Gaudebert, die tot de rijke burgerij behoort. Iemand chanteert hem en Nestor moet te weten komen wie. Op het eerste gezicht lijken beide zaken niets met elkaar te maken te hebben. Nestor komt er echter al snel achter dat ze verbonden zijn door een bende dieven, bijgenaamd de Ratten van Montsouris.

De oorspronkelijke roman maakt deel uit van de vijftiendelige cyclus Les Nouveaux Mystères de Paris die Malet tussen 1954 en 1959 schreef. Elke roman speelt zich in een ander arrondissement van Parijs af, in Les Rats de Montsouris is dat het 14de. Daarnaast schreef Léo Malet tussen 1943 en 1971 veertien andere romans van Nestor Burma waaronder de klassieker 120, Rue de la Gare. Tardi en compagnie hielden en houden geen rekening met de volgorde van de romans voor hun bewerkingen. Bovendien bedacht Tardi met Een Kater Vol Lood zijn eigen Nestor Burma-verhaal.
(Bron:
Casterman / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Alternatieve cover voor limited edition-hardcover van Britse Trigië-integraal
21/03
TOP
Trigië
Woewie, dit zijn ook knappe Trigië-covers. De eerste versie, door de Britse tekenaar Chris Weston (Judge Dredd, The Filth, The Invisibles), siert een gelimiteerde hardcoverbundeling van de eerste Engelstalige integraal van Trigië. Die hardcover is enkel te koop in een select aantal Britse handelszaken zoals Forbidden Planet, Forbidden Planet International, OK Comics en Book Palace. Er moest vooruitbesteld worden tussen 1 november en 4 december 2019... maar hij is zeker niet onvindbaar als je zoekt. Deze editie verscheen samen met de paperbackeditie op 18 maart en kost 35 pond. De paperbackeditie in softcover kost doorgaans 19,99 pond.

Liam Sharp schreef voor de Britse editie een voorwoord. Hij was ooit in de running om Storm van Don Lawrence over te nemen. Zowel Chris Weston als Liam Sharp konden Don Lawrence een tijdlang hun mentor noemen. De onderstaande covers zijn alternatieve versies die Weston had voorgesteld. Klik erop voor een grotere versie. Deel 1 van de eerste integraal in het Nederlands, met een veertigtal dossierpagina's, is noodgedwongen uitgesteld door Uitgeverij L.
(Bron:
Humo / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Trigië
Trigië
Trigië
Trigië


Krasse knarren Ever Meulen en Jan Bosschaert in Humo
21/03
TOP
Ever Meulen
Voor een "krasse knarren"-bijlage vroeg Humo zich af hoe het nog is met enkele (voormalige), oudere medewerkers. Ever Meulen (74 jaar) tekende de cover met daarin zijn eerste tekening voor Humo (uit 1970) erin verwerkt. We leren ook dat hij nog steeds onvermoeibaar verder werkt en momenteel een Travel Book over Brussel voor Luis Vuitton aan het tekenen is. In deze collectie vervoegt hij daarmee illustere namen als Miles Hyman, Brecht Evens, Jirô Taniguchi, Lorenzo Mattotti, Floc'h en Nicolas de Crécy.

Jan Bosschaert

Voor dezelfde bijlage schilderde Jan Bosschaert (62 jaar) zijn beroemde Saint-Amour-affiche uit 1991 nog eens na met een toch ietwat minder sexy versie met zichzelf in zijn blootje. Hij haalt ook herinneringen op aan hoe de befaamde bewerkte Humo-covers in samenwerking met toenmalig hoofdredacteur Guy Mortier tot stand kwamen in pre-Photoshop-tijden. Bosschaert werkt momenteel aan een nieuwe expo met schilderijen die in april zal plaatsvinden.

Dit nummer van Humo met de bijlage verscheen vorige week dinsdag.
(Bron:
Humo / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


René Follet (88) overleden
14/03
TOP
René Follet
Op 13 maart overleed de Belgische tekenaar René Follet. Hij werd 88 jaar en stierf in alle sereniteit in Brussel. Op 10 april zou hij 89 geworden zijn. Reeksen die hij heeft getekend of waaraan hij een bijdrage heeft geleverd zijn Jan Kordaat, Steven Severijn, Oom Wim, Joris Jasper, De Ilias, Edmund Bell, De Zingari,... maar ook voor Bob Morane, Bruno Brazil en De Beverpatroelje. Hierboven zie je een door hem geschilderd zelfportret, omringd door de figuren die hij leven gaf.

Follet publiceerde voor het eerst op zijn veertiende. Dat was een reeks lithografieën als illustratie voor Robert Louis Stevensons' Schateiland voor chocoladefabrikant Aiglon. Net zoals het vroegste werk van veel bekende stripmakers, zoals André Franquin, Hergé en Peyo, was ook Follet actief voor het scoutsblad Plein Jeu. Vanaf 1949 begon hij in het weekblad Robbedoes te publiceren, eerst als illustrator onder het pseudoniem Ref, vanaf 1950 als striptekenaar met eerste bijdragen aan de langlopende, educatieve kortverhalenreeks Oom Wim. Datzelfde jaar stond hij ook in Kuifje als illustrator. In 1953 tekende hij voor dat weekblad vier kortverhalen van de western Rocky Bill en enkele historische verhalen, beide op scenario van Yves Duval.

Voor uitgeverijen als Dupuis, Casterman, Lefrancq en de Nederlandse stripbladen Pep en Donald Duck begon hij steeds meer te illustreren. In 1967 tekende hij op scenario van Maurice Tillieux zijn eerste grote strip: Jan Brega (zie onderaan dit artikel). In 1970 ging hij in zee met Yvan Delporte om voor Le Journal de Mickey de kortverhalenreeks De Zingari te tekenen. Deze reeks over een rondreizend circusgezelschap dat vaak als detective zaken oplost, kreeg in de jaren 1980 een nieuwe kans in het weekblad Robbedoes. Arcadia publiceerde er vervolgens twee albums van in 2007 en 2010.

In de jaren 1960 en 1970 hielp hij vaak tekenaars, met name MiTacq en William Vance, om hun pagina’s in potlood op te zetten. Voor MiTacq verleende hij assistentie voor de reeksen De Beverpatroelje, Joris Jasper en Stany Derval en Vance schakelde hem in voor Bob Morane, Buce J. Hawker en Bruno Brazil.

De Zingari
Ivan Zoerin
Steven Severijn

Sinds de jaren 1970 tot in de jaren 1990 tekende hij vele eenmalige strips en kortverhalen voor allerlei stripbladen. Het langere werk begon in 1974 met de reeks Ivan Zoerin op scenario van Jacques Stoquart en later André Paul Duchâteau. In 1980 verschenen er twee albums van bij Paul Rijperman. Verhalen over het Russische hoofdpersonage liepen achtereenvolgens in Robbedoes en Eppo. Voor deze laatste tekende hij tussen 1975 en 1981 negen avonturen van de avonturenreeks Steven Severijn op scenario van Delporte, Stoquart en Gerard Soeteman.

Jan Kordaat
De Ilias
Edmund Bell

In 1981 reanimeerde Follet op scenario van Duchâteau de reeks Jan Kordaat waarvan sinds 1965 geen nieuwe avonturen meer waren verschenen in Robbedoes. Er bleek niemand op te hebben gewacht, want de comeback duurde slechts twee avonturen, Dossier X en De Blinde Piraat, die nog in de integrale reeks van Arboris moeten verschijnen. In dezelfde periode kon uitgeverij Lefrancq op hem rekenen als illustrator voor romans van Bob Morane, geschreven door Henri Vernes, en Edmund Bell, door John Flanders. In 1982 startte hij met stripbewerkingen van literatuur zoals De Ilias, die als stripverhaal werd bewerkt door Stoquart en in 2003-2004 in twee albums werd uitgeven door Arcadia. Met Martin Lodewijk bewerkte hij vier verhalen van Edmund Bell. Van en met Loup Durand bewerkte hij twee verhalen van Daddy in 1991 en 1992.

Daddy
Ikar
Terreur

Midden jaren 1990 maakte Follet samen met scenarist Pierre Makyo de fantasyreeks Ikar voor uitgeverij Glénat waarvan twee albums verschenen. In 2002 en 2004 vormde hij opnieuw een team met Duchâteau voor het tweeluik Terreur, over het leven van Marie "Madame" Tussaud, dat in de collectie Getekend van Le Lombard werd opgenomen. Voor dit tweeluik paste hij voor het eerst een rechtstreeks in kleur geschilderde techniek toe die hij al langer uitvoerde voor zijn vele illustraties. Vanaf dan zou hij al zijn latere strips tekenen: Shelena (2004, geschreven door Jéromine Pasteur voor Casterman), De Zaak Dominici (2010, op scenario van Pascal Bresson voor Glénat) en Stevenson, le Pirate Intérieur (2013, geschreven door Rodolphe voor de Franstalige versie van de collectie Vrije Vlucht van Dupuis.

Shelena
De Zaak Dominici
Stevenson, le Pirate Intérieur

Les Voyages d'UlysseLes Voyages de JulesOp Follets lange staat van dienst ontbreekt een werkelijke bestseller die volledig van hem is, want hoewel hij voor bekende stripbladen als Robbedoes, Kuifje, Pep, Eppo en de Franse bladen Pilote en Le Journal de Mickey tekende, waardeerden zijn collega-tekenaars hem meer dan een groot publiek. Daarom werd hij een "tekenaarstekenaar" genoemd. Een van die bewonderaars is Emmanuel Lepage. Dat leidde in 2016 en 2019 naar de gezamenlijke, door Lepage en Sophie Michel geschreven albums Les Voyages d'Ulysse en Les Voyages de Jules die Daniel Maghen uitgaf.


Hec Leemans bezorgde ons tot slot dit afscheidswoordje. Ze hielden meer dan veertig jaar contact met elkaar.
"Ik had de grootste bewondering voor René. Ik zag voor het eerst tekeningen van hem in Robbedoes toen ik amper vijf jaar was. Dat waren illustraties bij Rode Vleugel, een roman die in het blad verscheen. Die maakten een sterke indruk op mij.
Later, in 1977, leerde ik hem kennen bij Eppo, waar we toen beiden voor werkten (naast een plejade aan Belgische tekenaars en scenaristen zoals Berck, Eddy Ryssack, Yvan Delporte, Jacques Stoquart, Morris, Turk, Bob De Groot,...). We zijn altijd contact blijven houden.
Hij was een bescheiden mens en een groot illustrator, die beslist meer succes had verdiend. Zijn absolute meesterwerk is voor mij S.O.S. Bagarreur, dat hij samen met Maurice Tillieux maakte. Hij was voor mij ook een voorbeeld inzake dynamiek, compositie, techniek, kleur..."

Jan Brega
S.O.S. Bagarreur

S.O.S. Bagarreur verscheen in 1968 onder de naam Jan Brega: Jan van Gent in het weekblad Robbedoes en als album in de collectie Dupuis’ Avonturen (1985). In 2014 publiceerde Éditions de l'Élan een luxe-editie op groot formaat met zes in album onuitgegeven albums en alle originele platen als facsimile afgedrukt.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Urbanus neemt de Kiekeboes beet in Urbanus 188
14/03
TOP
Urbanus
Urbanus 188De lezers van Urbanus zullen raar opkijken als ze gloednieuwe Urbanus 188: De 1 Aprilvissers beginnen te lezen en de Kiekeboes in de plaats vinden... Het is een vroege aprilgrap die volledig in de context van het verhaal past. In de strip is het 1 april en Urbanus haalt de ene grap na de andere uit, zo ook bij de Kiekeboes. Zijn slachtoffers tuinen er met open ogen in, anderen zijn er niet vatbaar voor. Jammer voor Urbanus, maar in Tollembeek blijkt de doodstraf te staan op het maken van 1-aprilgrappen... of is dat ook een grap?

Verzamelaars van de Kiekeboes moeten Urbanus deel 188 dus ook kopen! Ha ja, anders is je verzameling niet compleet. Het is trouwens niet de eerste keer dat Urbanus en de Kiekeboes in hetzelfde album te zien zijn. In de crossoverstrip Kiekebanus (1996) verwisselden ze van huis. In het speciale album Bij Fanny op Schoot (2005) was Urbanus te gast in Fanny's talkshow. En in de estafettestrip De Strip van 7: Het Geheim van de Kousenband (2001) beleefden ze elk een kortverhaal rond een mysterieuze kousenband.
(Bron:
Willy Linthout / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Kiekebanus
Bij Fanny op Schoot
De Strip van 7


Sherpa bundelt nog meer werk van Yves Chaland
14/03
TOP
Captivant
Bob Fish
De Jonge Albert
Het eerder aangekondigde Captivant, een fake verzamelbundel van al even fake stripbladen met korte strips van Yves Chaland en Luc Cornillon, verschijnt deze zomer bij Sherpa onder de titel Spannend!. De Nederlandse uitgeverij meldde afgelopen week dat het in het najaar ander werk van Chaland zal bundelen, meer bepaald de detectivestrip Bob Fish, een ode aan het werk van Maurice Tillieux, en de gagreeks De Jonge Albert.

Bob FishVan Bob Fish verscheen in 1982 een album bij Oberon. Daarin kwam ook al Albert voor die later zijn eigen reeks kreeg. De gags verschenen in vertaling in het stripmaandblad Titanic. Ze werden in 1992 gebundeld in een luxe door Champaka Books. Een Brusselse editie kwam in 1986 uit bij Magic Strip.

Van beide strips raakten in de loop van de jaren diverse Franse edities gepubliceerd met aanvullingen van niet eerder gepubliceerd materiaal. Die complete inhoud zou Sherpa dit najaar dus bundelen. Daarna blijft nog genoeg materiaal over om te bundelen: de complete reeks Freddy Lombard bijvoorbeeld (het laatste deel werd nooit vertaald), Adolphus Claar en de vele reclamestrips van Chaland.
(Bron: Sherpa
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Extra tweeluik Carthago na deel 10
14/03
TOP
Carthago 11
En wij die dachten dat Carthago gedaan is na deel 10. Ja en nee. Christophe Bec gaf bij bovenstaande cover van het in het Frans te verschijnen deel 11 de uitleg dat het geen rechtstreeks vervolg is, maar een parallel verhaal. Een cyclus naast de tiendelige reeks dus. Deel 11 en 12 zullen een tweeluik vormen.

De vertaling van deel 9, Het Pact van de Eeuweling, verschijnt trouwens op 22 mei bij Daedalus. In februari verscheen deel 8, lees hier onze bespreking.
(Bron: BDGest.fom
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Daedalus vertaalt ook Magiërs in de wereld van Elfen, Dwergen en Orks & Goblins
14/03
TOP
Magiërs 1
Na Elfen, Dwergen en Orks & Goblins maakt nu ook de reeks Magiërs zijn intrede bij Daedalus in het fantasywereldje van Arran. In het Frans zijn inmiddels drie delen verschenen, volgens het oorspronkelijke concept telkens door vaste duo's per album. Voor deel 1 is dat Kyko Duarte en Jean-Luc Istin. Istin stond mee aan de basis van het hele concept en ook Duarte is al langer vertrouwd met Arran. De vertaling van deel 1 verschijnt op 22 mei in hardcover en op 19 juni in softcover.

Ook van Elfen, Dwergen en Orks & Goblins komen eerstvolgend nieuwe vertalingen uit. Elfen deel 22 komt uit op 22 mei (HC) en 19 juni (SC). Dwergen deel 12 en Orks & Goblins deel 6 verschijnen allebei op 19 juni (HC) en 3 juli (SC).

Hieronder sommen we nog eens de stand van zaken op. Het eerste cijfer per reeks is het aantal delen dat nu is vertaald, het tweede cijfer het aantal delen dat in het Frans bestaat. In beide talen komen meerdere delen van elke reeks per jaar uit. In beide talen lopen de reeksen ook erg goed.
Elfen 21 / 26
Dwergen 11 / 17
Orks & Goblins 6 / 8
Magiërs 0 / 3
(Bron: Daedalus
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Vliegenier stopgezet
14/03
TOP
De Vliegenier
De Vliegenier
De Vliegenier
Gil St-André 12Jammer, maar helaas. Ondanks aardige verkoopcijfers in het Frans is de reeks De Vliegenier stopgezet na drie delen, want "aardig" is niet goed genoeg. De Vliegenier is een spin-off van de reeks Tramp met het nevenpersonage Josef nu als hoofdpersonage. Jean-Charles Kraehn schreef beide reeksen. Chrys Millien tekende De Vliegenier. Elk album was een compleet verhaal.

Millien en Kraehn zijn ook de auteurs van Gil St-André. In die reeks heeft Daedalus deel 12 uit 2018 nog niet vertaald. Eind april verschijnt deel 13 in het Frans bij Glénat.
(Bron: BDGest.fom
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Volgende Jerome K. Jerome Bloks ook een extra dik album
14/03
TOP
Het vorig jaar verschenen Jerome K. Jerome Bloks deel 27 scoort hoog in de top-50 van 2019 die is samengesteld door deelnemende lezers. De reeks haalde zelfs nooit eerder zo'n hoge positie. Nog een unicum: met z'n 72 pagina's was dit het dikste album in de reeks. En het zal je wellicht plezieren, want ook deel 28 wordt weer 72 pagina's dik.

Het scenario is afgewerkt en sinds eind januari goedgekeurd door Alain Dodiers uitgever. Hij rekent voor de tekeningen op één week per pagina. Tel zelf maar uit wanneer hij dan klaar is. In een recent interview zei hij nog dat hij zich steeds meer amuseert. Hij zei zelfs onomwonden: "Ik heb het beste beroep ter wereld".
(Bron: Alain Dodier
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Trigië door Romano Molenaar voor luxe-editie
14/03
TOP
Trigië
De extra cover van de luxe-editie van Trigië integraal 1 hebben we nog niet laten zien. Die is getekend door Romano Molenaar. Deze cover zal als stofomslag rond de in linnen gebonden, door Molenaar gesigneerde luxe-editie zitten. De oplage is beperkt tot 200 exemplaren en is ook te koop of te bestellen via stripspeciaalzaken zolang de voorraad strekt. De prijs is 89,95 euro. De reguliere en de luxe-editie zijn eind mei gepland. Van de integrale reeks zullen zeven delen verschijnen. Hierin worden enkel de door Don Lawrence getekende verhalen gebundeld. In de extra dossiers zal er wel aandacht gaan naar de verhalen die door zijn opvolgers zijn getekend.
(Bron:
Uitgeverij L / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jommeke zoekt versterking
07/03
TOP
Jommeke
Tekenaars en scenaristen opgelet, deze kans dient zich maar zelden aan. Bovenstaande intro is terug te vinden op de website www.jommeke/be/zonnedorp als oproep om te solliciteren als tekenaar of scenarist voor de reeks Jommeke. Momenteel wisselen Philippe Delzenne en Gerd Van Loock (soms op scenario van Edwin Wouters) elkaar af om de vier-vijf Jommeke-verhalen per jaar te kunnen bolwerken. Maar de groep Standaard Uitgeverij heeft grotere ambities en wil Jommeke nog meer uitspelen op tal van andere fronten. Daar is extra mankracht voor nodig, zonder dat het de bedoeling is om de huidige auteurs te vervangen. Daar is Kim Sanders, uitgeefster bij Standaard Uitgeverij heel duidelijk over: "We zijn zeer tevreden over de auteurs, maar vijf albums per jaar is een serieus tempo. Jommeke is een merk dat leeft en waar we actief mee bezig zijn, vaak als mascotte voor andere projecten. Door het aanvullen van nieuwe tekenaars en scenaristen willen we vooral ademruimte creëren voor Philippe en Gerd."

Wie zich geroepen voelt en dit niet als een hobbyprojectje beschouwt, maar als een ernstige oproep om vorm en/of inhoud aan de wereld van Jommeke te helpen geven, kan dus solliciteren via de bovenvermelde website. Veel succes! Hopelijk horen we later nog van je.
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


André Chéret (82) overleden
07/03
TOP
André Chéret
André ChéretDe Franse tekenaar André Chéret overleed afgelopen donderdag 5 maart op 82-jarige leeftijd. Zijn bekendste creatie, hoewel er weinig albums van raakten vertaald, is de prehistorische reeks Rahan die zowaar zesenveertig jaar lang liep, van 1969 tot 2015. Jean Van Hamme schreef voor hem een van zijn eerste scenario’s voor de komische reeks Domino. Hij kan een zeer lange staat van dienst voorleggen in tal van stripbladen waaronder Pep, Kuifje, Robbedoes en Pif Gadget.

Chéret wordt op 27 juni 1937 geboren in Parijs. In 1952 vindt hij werk in een drukkerij en daarna in een bureau dat is gespecialiseerd in reclameaffiches en -tekeningen voor bioscopen. Hij perfectioneert zich daar in het maken van geschilderde illustraties wat hem bijkomend werk oplevert voor vrouwenbladen als Bonnes Soirées, Nous Deux en Intimité. Tijdens zijn legerdienst in 1958 tekent hij zijn eerste stripverhaal voor het legerblaadje La Revue des Forces Françaises waarvoor hij ook komische tekeningen en illustraties tekent. Op de redactie leert hij een andere striptekenaar kennen: Pierre Koernig. Samen met diens kameraad, een zekere Jean Giraud die dan ook zijn militaire dienstplicht vervult, beginnen ze illustraties te verkopen in Parijs tijdens hun verlof. Dankzij Koernig kan Chéret in heel wat bladen zijn illustraties kwijt. Het ene werk neemt het andere met zich mee.

Bob Mallard
Rahan
Rahan

In 1962 neemt hij de stripreeks Bob Mallard over, op scenario van Jean Sanitas, die hij tot 1969 tekent voor het stripblad Vaillant dat daarna wordt omgedoopt in Pif. Hier verschijnt ook een album van in het Nederlands bij Oberon. Voor het eerste nummer van Pif Gadget, het stripblad waarbij wekelijks een speeltje zit, creëert hij in februari 1969 samen met scenarist Roger Lécureux de blonde held Rahan die zijn avonturen in een imaginaire prehistorie beleeft waar mensen en dinosauriërs samenleven. Het wordt een eclatant succes. De reeks bestaat aanvankelijk hoofdzakelijk uit complete verhalen van gemiddeld twintig pagina's en staat regelmatig in Pif Gadget tot in 2008 en verschijnt daarna rechtstreeks in album bij uitgeverij Lécureux. Een spin-off, Le Petit Rahan, loopt in 1994 en 1995 en levert vier albums op bij Soleil. Rahan is ook de hoofdreeks in een periodiek verschijnend tijdschrift waar hij zijn naam aan leent tussen 1972 en 1977. Er verschijnen zevenentwintig nummers van en tussen 1978 en 1984 nogmaals zesendertig nummers.

RahanRahan is ook te lezen in het Nederlandse stripblad Pep. Hij staat in 1974 en 1975 dertien keer in het bijvoegsel Peptoe. Amsterdam Boek geeft in 1975 drie albums uit in het Nederlands. Panda publiceert tussen 1979 en 1981 zeven albums. Novedi probeert het ook nog eens tussen 1991 en 1993 met drie albums onder de titel De Nieuwe Avonturen van Rahan. In het Frans verschijnen vierenzeventig bundels met kortverhalen (1971-1987), de drie albums van Novedi 1991-1993) en twaalf albums bij uitgeverij Lécureux en Soleil (1999-2015). Tijdens deze laatste reeks overlijdt Roger Lécureux en neemt zijn zoon Jean-François het scenario over vanaf deel 6. De reeks wordt in het Frans maar liefst zes keer als een integrale reeks (her)uitgegeven in diverse uitvoeringen (kleur, zwart-wit). De nieuwste integrale editie dateert van 2019, voor de vijftigste verjaardag van de reeks, en telt zesentwintig delen bij Soleil.

Uitgeverij Vaillant wil op de groeiende vraag naar meer verhalen voldoen en inspelen op het succes van Rahan door in 1972 de reeks toe te vertrouwen aan de Italiaanse tekenaar Guido Zamperoni... zonder het medeweten noch de goedkeuring van Chéret. De tekenstijl van Zamperoni bevalt Chéret niet. Hij staat voor een voldongen feit en richt nog liever een studio op waarin hij drie tekenaars opleidt om Rahan te tekenen. Na één jaar wordt de studio opgedoekt omdat het Chéret te veel tijd kost om de tekenaars voldoende te vormen. Met de Spaanse tekenaar Romero lukt het beter om een vaste samenwerking op poten te zetten. Maar wanneer Vaillant hem een voorschot op zijn auteursrechten weigert te betalen — met het argument dat hij niet de auteur van Rahan is, maar slechts een "uitvoerder" — sleept Chéret de uitgeverij voor de rechter. In totaal voert hij vier processen: om zijn kwaliteit als co-auteur te erkennen, om auteursrechten op herdrukken te bekomen, om de morele rechten (de immateriële belangen) te verwerven en een plagiaatkwestie met Romero te regelen. Hij wint alle vier processen en sluit een akkoord met Vaillant om Rahan voort te zetten.

Domino 1
Domino 2
Michel Brazier 1

Waar Rahan een succes is, zijn Chérets andere creaties dat niet. Greg schrijft voor hem de komische reeks Domino in 1973 voor het weekblad Kuifje en laat de reeks na vijf kortverhalen over aan Jean Van Hamme die daarna vier vervolgverhalen schrijft. De reeks staat tussen 1973 en 1981 in het weekblad en daar vloeien vijf albums uit bij Le Lombard. Voor het weekblad Robbedoes tekent Chéret in 1979 de spannend vertelde actiethriller Meino Brent (Michel Brazier in het Nederlands) op scenario van Jean-Michel Charlier. Al na één avontuur moet Charlier ermee stoppen omdat hij het te druk heeft met zijn vele andere activiteiten. Dat besluit meteen Chérets aanwezigheid in Robbedoes.

Chéret tekent behalve enkele one-shots verder nog in 1984 een biografie van de Franse tennisvedette Yannick Noah voor het weekblad Le Journal de Mickey waarvan ook een album verschijnt, vijftien albums voor de collectie L'Encyclopédie en Bande Dessinées van uitgeverij Philippe Auzou (1981-1982) en zeven albums van Les Aventures de Protéo (1985-1998), geschreven door Jean-Gérard Imbar, voor dezelfde uitgeverij.

Les Aventures de Protéo 4
Ly-Noock 1
Le Dernier des Mohégans 1

 In 2003 en 2004 publiceert hij twee albums van Ly-Noock op scenario van Michel Rodrigue bij Joker. Arboris vertaalt ze in 2006 en 2008. In 2007 tekent hij een stripversie van de documentaire Le Sacre de l'Homme en tussen 2009 en 2012 volgt nog Le Dernier des Mohégans op scenario van Pfm.

In 2015 herlanceert uitgeverij Fordis Michel Brazier door in het Frans vooreerst het eerste verhaal voor het eerst in album te publiceren. Het kondigt meteen drie vervolgalbums aan die door Christian Godard geschreven worden. Chéret zou aanvankelijk deze albums tekenen, maar door ziekte moet hij dat plan niet alleen opbergen, hij stopt ook met zijn tekencarrière. De jarenlang aanslepende ziekte kost hem uiteindelijk zijn leven. Mankho is nu de tekenaar van Michel Brazier. In november 2019 verschijnt het eerste album van zijn hand.

Chantal, Chérets steun en toeverlaat, ontmoet hij in 1974. Zij ontpopt zich tot een gewaardeerde inkleurster voor Chérets albums. Ze sterft in 2017 op 66-jarige leeftijd.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Cover Piet Pienter en Bert Bibber integraal
07/03
TOP
Piet Pïenter en Bert Bibber
Piet Pïenter en Bert Bibber
En hier is nog de cover en backcover van Piet Pienter en Bert Bibber integraal 1, vanaf woensdag 11 maart in de winkel. Er bestaat nogal veel animo rond, merken we, uitsluitend in Vlaanderen en al zeker in het Antwerpse.
(Bron:
Matsuoka / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Drie uitvoeringen voor De Slang en de Speer 1
07/03
TOP
De Slang en de Speer 1
De Slang en de Speer 1
De Slang en de Speer 1
De Slang en de Speer 1 De Slang en de Speer 1 De Slang en de Speer 1 De Slang en de Speer 1 De Slang en de Speer 1
Silvester lanceert zoals eerder gemeld in juni De Slang en de Speer, de nieuwe reeks van Hub, bekend van Okko. Dat eerste album telt 184 pagina's en verschijnt in drie edities. De reguliere editie zal 39,95 euro kosten. Bij de eerste uitzet komt een stofwikkel rond de cover. Een collector's edition van 150 exemplaren zal 99,95 euro kosten. En dan is er ook nog een original art edition van slechts 50 exemplaren waarbij een originele tekening van Hub zal zitten. Die versie kost 149,95 euro. De andere extra's per versie kan je op de eerste drie afbeeldingen hierboven lezen. Daaronder staan de eerste vijf pagina's uit de strip.

Reserveren bij je stripspeciaalzaak is heel noodzakelijk.
(Bron:
Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Jonge Jaren van Roodbaard integraal
07/03
TOP
De Jonge Jaren van Roodbaard 1
De Jonge Jaren van Roodbaard 2
Het Franse Dargaud heeft beslist om de Roodbaard-spin-off De Jonge Jaren van Roodbaard op te splitsen in twee integralen. De eerste, 132 pagina's tellende integraal verschijnt in juni met daarin de eerste twee delen van de vijfdelige reeks, inclusief dossier. Sherpa zal deze ook in het Nederlands uitbrengen, maar we weten nog niet wanneer. De tweede integraal bundelt dan de overige drie delen van de reeks die Daniel Redondo en Christian Perrissin tussen 1996 en 2001 maakten.

Deel 1 van De Nieuwe Avonturen van Roodbaard, door het nieuwe team Stefano Carloni en Jean-Charles Kraehn, zal deze zomer in het Nederlands verschijnen, niet bij Sherpa, maar bij Dargaud (als onderdeel van de nieuwe groep Standaard Uitgeverij).
(Bron:
Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Na Glimlach 58 en Leopoldstad 60 volgt Brussel 43
07/03
TOP
Brussel 43
Na Glimlach 58 (over Expo 58) en Leopoldstad 60 (over de onafhankelijkheid van Belgisch Congo) gaan Baudoin Deville en Patrick Weber in Brussel 43 verder terug in de tijd. Daarin vertellen ze hoe het er in Brussel tijdens de Duitse bezetting in 1943 aan toeging. Er zijn verwijzingen naar collaborerende striptekenaars in een fictief verhaal tegen een historische achtergrond.

Kathleen, het hoofdpersonage uit de vorige twee complete verhalen, is in 1960 net terug van haar bewogen verblijf in Congo. Samen met haar moeder ruimt ze de zolder op. Ze ontdekt een omslag met heel wat originele platen van een stripverhaal die voor de clandestiene pers tijdens de Tweede Wereldoorlog was bestemd en waarin de afkeer voor de Duitse bezetters tot uiting komt. Kathleen was toen 12 jaar. Haar vader was een kioskuitbater en verzot op strips. Op een dag laat een bevriende striptekenaar hem zijn strips zien. Hij probeert ze te publiceren in een krant van het verzet, maar collaborateurs houden hem in de gaten. Zijn dochter is een vriendinnetje van Kathleen. Intussen wordt de situatie in Brussel almaar onhoudbaarder. Anti-Joodse razzia's vermenigvuldigen zich, de bombardementen ook.

Brussel 43 zal dit najaar in het Nederlands verschijnen bij uitgeverij Anspach. Inmiddels is een crowdfundingcampagne van start gegaan voor de Franstalige publicatie. Naargelang je investering krijg je tegenprestaties in de vorm van allerlei goodies tot originele pagina's.
(Bron:
Anspach / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Toenga integraal uitgesteld
07/03
TOP
De Getekende Reep Magazine 1Dark Dragon Books meldt dat de geplande release van Toenga integraal in een verzamelbox van het voorjaar naar het najaar wordt uitgesteld. De nieuwe lettering van alle zeventien verhalen en het verzorgen van alle extra's voor de bonuspagina's kost meer tijd dan voorzien. Er moeten bijvoorbeeld nieuwe scans uit het weekblad Kuifje gemaakt worden. Het goede nieuws is dat de bundelingen nog dikker worden dan gepland.

We herhalen hieronder onze oorspronkelijke aankondiging van deze integrale reeks:
Net zoals Dark Dragon Books met de complete reeks Ramiro deed, zal het ook de productie aangaan van Toenga. Deze prehistorische reeks van Édouard Aidans dook in 1962 voor het eerst in het weekblad Kuifje op. De complete reeks van zeventien verhalen zal in het najaar van 2020 in vijf luxe-integrales verschijnen die in een verzamelbox passen. Alle verhalen worden hiervoor opnieuw geletterd. Deze uitgaven zijn op basis van een Duitse integrale reeks waarvoor alle artwork opnieuw werd ingescand voor een beter drukresultaat. Elke integrale bevat ook bonusmateriaal in de vorm van covers voor het weekblad Kuifje, schetsen, concepttekeningen, illustraties, enzovoort. Hier vind je een voorstelling van de reeks Toenga uit ons overzicht van het weekblad Kuifje. De verzamelbox zal 175 euro kosten. Volgens onze info kan je die nog steeds reserveren via je stripwinkel.
(Bron:
Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Toenga
Toenga
Toenga
Toenga
Toenga
 


Kaamelott 9 komt eraan
07/03
TOP
Kaamelott 9
In juni komt alvast in het Frans Kaamelott deel 9 uit, de succesreeks van Steven Dupré en Alexandre Astier naar diens komische tv-reeks. Het album is het vervolg en slot van het tweeluik dat met deel 8 begon.
(Bron:
Alexandre Astier / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Bonte lanceert gratis Getekende Reep Magazine
04/03
TOP
De Getekende Reep Magazine 1
Vanaf eind maart zal het eerste nummer van het GRATIS Getekende Reep Magazine beschikbaar zijn. Dit is een uitgave van Peter Bonte die jaren geleden het stripforum De Getekende Reep oprichtte. Die naam heeft het forum te danken aan een foute Google Translate van "bande dessinée", de Franse term voor stripverhaal. De oplage is fors, maar liefst vijfduizend exemplaren, en het is 52 pagina's dik. De distributie naar alle stripspeciaalzaken verloopt via Pinceel in Vlaanderen en Strips in Voorraad in Nederland. Het zal ook verkrijgbaar zijn op stripbeurzen waar uitgeverij Bonte aanwezig is.

De bedoeling van het magazine is in de eerste plaats het voorstellen van de eigen producties van Bonte en de auteurs die er onderdak vonden. Voorts wil Peter Bonte het stripforum een grotere bekendheid geven en betrokkenheid creëren met de forumgebruikers die bijdragen (strips of artikelen) kunnen leveren aan het magazine.

Er staan uiteraard strips en cartoons in van onder meer Pirana, Tom Bouden en Geinz en redactionele bijdragen van vrijwilligers. Er is een artikel in te lezen over Bontes complete heruitgave van Tom Tempo, die tevens de cover van het eerste nummer siert. Yves Kerremans herneemt zijn artikelenreeks over Nero uit Brabant Strip Magazine met twee artikelen in dit eerste nummer. Chris Mouton schrijft over een zeldzame vondst met illustraties van Maurice Tillieux. Sascha Van Laeken stelt dan weer een reeksje stripstickers van De Lombard Uitgaven voor.

Er zijn ook nog bijdragen van of over Michael Vincent, Eric van der Heijden, Lode Devroe, Franky Drappier, Wouter Van Ghysegem, Patrick Cornelis, Alain Poncelet en Gilbert Declercq.

O ja, tien jaar na onze laatste papieren nieuwsbrief maakt De Stripspeciaalzaak op uitnodiging van Peter Bonte een bescheiden comeback in Getekende Reep Magazine met een eerste bijdrage van vier pagina's.

Van dit nieuwe magazine zullen jaarlijks twee nummers verschijnen. Als er voldoende animo voor bestaat, kan de frequentie stijgen naar vier nummers per jaar.
(Bron:
Peter Bonte / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Robbedoes bij de Sovjets in augustus
04/03
TOP
Spirou chez les Soviets
Spirou chez les Soviets
Spirou chez les Soviets
Spirou chez les Soviets Spirou chez les Soviets Spirou chez les Soviets Spirou chez les Soviets
Afgelopen weekend kwam de cover van een in mei in het Frans en op 5 augustus in het Nederlands te verschijnen Robbedoes-album in omloop. Tijd om onze info hierover te recupereren.

In 2007 verscheen Het Graf van de Rommelgems in de reeks Robbedoes door... Scenarist Yann heeft daarna nog meer Robbedoes-verhalen geschreven. Fabrice Tarrin krijgt als tekenaar een herkansing, want in mei 2020 staat een tweede Robbedoes door... van zijn hand gepland. Hij tekende de albumversie van de animatiefilm Asterix en het Geheim van de Toverdrank en de eerste albums van de jeugdreeks Violine. Het scenario wordt verzorgd door Fred Neidhardt die Het Graf van de Rommelgems van een kleurtje voorzag. Neidhardt is zelf de auteur van enkele niet vertaalde parodiealbums van Robbedoes en Kwabbernoot, Spouri et Fantaziz, met twee straatjongeren in de hoofdrol.

Hun verhaal loopt momenteel in Spirou en speelt zich af in de jaren 1950 met wat knipogen naar James Bond. De graaf van Rommelgem wordt ontvoerd door de Sovjets. Robbedoes en Kwabbernoot trekken naar Rusland om hem terug te halen.

Op vraag van Neidhardt paste Tarrin zijn tekenstijl aan. Hij baseerde zich vooral op Pas Op, Kwabbernoot! en werkte ook meer aan zijn decors. Scènes in de goelag met een honderdtal personages leggen de lat hoog. Hij is in 2015 begonnen aan het album dat 56 pagina's dik wordt.

Intussen sierde de Robbedoes door Tarrin en Neidhardt tweemaal de cover van Spirou, de laatste keer twee weken geleden.
(Bron:
Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Alain Henriet en Yann terug de lucht in met Black Squaw
04/03
TOP
Black Squaw 1
In mei lanceert Dupuis de nieuwe luchtvaartreeks van Alain Henriet en Yann, de auteurs van de goed onthaalde reeks Berentand. Deze reeks komt later ook in het Nederlands.

Black Squaw speelt zich af in de jaren 1920. Het gaat over de allereerste Afro-Amerikaanse vrouwelijke luchtvaarder Bessie Coleman in wie ook nog Cherokee-bloed door haar aderen stroomde. Als het succes hun gegund is, wordt dit opnieuw een reeks in zes delen, opgedeeld in twee cyclussen van elk drie delen.

In het eerste deel vervoegt Bessie in volle Prohibition-tijd de georganiseerde misdaad omdat het vervoer van illegaal gestookte drank vanuit Franse eilandjes ter hoogte van de Canadese kust nu eenmaal heel lucratief is. Ze wordt gerekruteerd door Al Capone himself. Zelfmoordvluchten en het gevaar om neergeschoten te worden door kustwachters of gelyncht te worden door de Ku Klux Klan weerhouden haar er niet van om haar doel te bereiken. Tussendoor last Yann flashbacks in over Bessies jeugd in het indianenreservaat waar haar vader woonde.
(Bron:
Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Britse Trigië-integrale completer dan Nederlandse
04/03
TOP
Trigië integraal 1
Trigië integraal 2
Op 19 maart komt deel 1 uit van de Engelstalige integrale reeks van Trigië. Deel 2 is inmiddels aangekondigd voor november 2020. De Britse uitgeverij Rebellion bundelt de complete reeks in vier delen op een kleiner formaat en in een paperbackuitgave. Er kon ook ingetekend worden op een gelimiteerde hardcover. Uitgeverij L geeft de reeks uit in zeven hardcoverbundels. Maar de Britse bundelingen zijn wel dikker. Deel 1 telt namelijk 304 pagina's. Bovendien zal de Engelse versie ook de door Ron Embleton getekende verhalen bevatten met gloednieuwe scans van zijn originelen. In de uitvoering van Uitgeverij L zullen we die verhalen en de eveneens door andere tekenaars en de latere scenarist Ken Roscoe geschreven verhalen moeten missen.
(Bron:
Rebellion / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Storyboardpagina volgende Blake en Mortimer door Peter van Dongen en Teun Berserik
04/03
TOP
Blake en Mortimer
Hierboven zie je Peter van Dongens storyboardpagina van plaat 58 voor zijn derde Blake en Mortimer in samenwerking met Teun Berserik, deze keer op scenario van Jean Van Hamme die zijn laatste Blake en Mortimer schreef.
(Bron:
Yves Schlirf / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Charles Burns' nieuwe reeks bij Concerto Books
04/03
TOP
Daedalus
Daedalus Daedalus
Deze week verschijnt in het Nederlands het eerste deel van een nieuwe reeks door Charles Burns (Zwart Gat) waar hij de komend vijf jaar aan verder werkt. Daedalus is het eerste deel dat bij Concerto Books verschijnt. Het telt 64 pagina's, hardcover, 22,99 euro.

"Een jonge, mysterieuze en gekwelde jongeman. Ongedefinieerde organische vormen. Realiteit is onmogelijk te scheiden van droom en fantasie. Degeneraties, hybride wezens in een hallucinogene en drukkende sfeer. Deze elementen zijn typerend voor het angstaanjagende universum van Charles Burns. Brian, een jonge, introverte student, is een fervent liefhebber van oude horrorfilms. Hij tekent zijn schriften vol met fantasierijke hersenspinsels. Samen met zijn vrienden organiseert hij regelmatig filmavonden. Op een van die avonden wordt Brian aangesproken door Laurie. Ze brengt de schuchtere jongen danig in de war. Het is het begin van een relatie maar ook van een mysterie..."
(Bron:
Concerto Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Franse Natasja integraal 6 in mei
04/03
TOP
Natasja integraal 6
Onlangs lieten we je weten dat de integrale reeks van Natasja na een jarenlange pauze in het Frans alsnog wordt voortgezet. In mei verschijnt deel 6 in het Frans bij Dupuis, in het Nederlands zitten we pas aan deel 4 dat sinds vandaag in de winkels ligt.

In de zesde integraal, met de jaren 1997 tot 2007, staan de verhalen De Zwarte Weduwe, De Dinosauriërs, De Rotsenzee en Atoll 66, de reguliere delen 17, 18, 19 en 20 dus, op scenario van respectievelijk Michel Dusart, Marc Wasterlain, Peyo en Guy d'Artes De Neufmoustier. In deel 7 kunnen de delen 21 tot het nog te verschijnen deel 24 gebundeld worden.
(Bron:
Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Complete Maarten Milaan
04/03
TOP
Maarten Milaan integraal 2
Maarten Milaan integraal 2
Maarten Milaan integraal 1In december gaf Arboris deel 1 uit van De Complete Maarten Milaan. De complete reeks van Christian Godard zal in vier integralen gebundeld worden. In het Frans staat deel 3 voor april gepland, deel 2 is al in het Frans verschenen. Arboris doet wel iets meer moeite, want sommige kortverhalen verschenen deels in kleur, deels in zwart-wit in pockets van het weekblad Kuifje en Tintin (en dus niet eerder in het Nederlands). Die laat Arboris nu volledig inkleuren, in samenspraak met Godard. Elke integraal bevat ook een knap samengesteld dossier. Onze man was nogal lyrisch over de publicatie vand eel 1, lees hier zijn bespreking.
(Bron:
Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vrije Vlucht door Yslaire
04/03
TOP
Baudelaire
We hebben nog het einde van Yslaires familiedrama Samber te goed, maar meneer schuift er nog een ander stripproject tussen. Hij maakt dit jaar zijn intrede in de collectie Vrije Vlucht (althans vooreerst in de Franstalige versie) met een liefdesverhaal over de Franse dichter Charles Baudelaire en zijn minnares, de mulattin Jeanne Duval, bijgenaamd de Zwarte Venus.

Baudelaire leerde haar kennen na zijn opgelegde reis naar Frans Indië waar ze actrice was in een theatertje. De stormachtige, voor de rest van zijn leven durende romance vormde de inspiratie voor heel wat gedichten. Hij omschreef haar als een engel en een demon, de perfecte incarnatie van de femme fatale, een gevaarlijke, ontrouwe verleidster, kortom, heel wat stof voor een zinnenprikkelend verhaal.

Voordat het album werkelijk uitkomt, publiceert Dupuis eerst drie "cahiers", collector's items in een beperkte oplage van toch nog 2.500 exemplaren met daarin de voorpublicaties van het verhaal met bonuspagina's. Het eerste cahier van 32 pagina's verschijnt op 7 mei.
(Bron:
Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Little Nemo door Frank Pé
04/03
TOP
Little Nemo
In 2014 en 2016 publiceerde Toth twee Franstalige luxes op groot formaat van Little Nemo door Frank Pé. Beide albums waren tegelijk een hommage aan de stripreeks van Winsor McCay, een van de eerste (uit 1905!) en nog steeds mooiste strips ooit gemaakt, als een uitnodiging om zelf verhalen met het jongetje Nemo te bedenken. Elke nacht droomt Nemo over Slumberland waar hij waanzinnige avonturen beleeft.

Eind mei bundelt Dupuis alvast in het Frans al deze kortverhaaltjes in een one-shot van 80 pagina's die een ode zijn aan de natuur, de kindertijd, de onschuld en het leven.
(Bron:
Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips