Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 25 januari:
Viermaal Alex en een Tristan in 2020
Complete comeback van Donjon
Het Lam Gods: Bewonderd en Gestolen

Updates van 21 januari:

Pirana (72) overleden
Uitgeverij L in februari
Te verschijnen bij Oogachtend
Voorstelling Pieter De Poorteres Lam
Van Eyck in Suske en Wiske 351
Suske en Wiske Junior 1 in maart
Keizerin Charlotte 2 komt eraan
Geplande expo's in het Belgisch Stripcentrum
Charel Cambré tekent ex librissen voor luxe-integralen van Piet Pienter en Bert Bibber
Standbeeld René Goscinny in Parijs
Marion Cotillard vertolkt Cleopatra in volgende Asterix-film
Nieuwe Hilda
De Smurfen verhuist van uitgeverij
Benjamin Renners Baby op Komst
Comeback tv-programma Wordt Vervolgd
Bruno Duhamel werkt aan nieuwe western
Finalisten Grote Prijs van Angoulême

Updates van 11 januari:

Arcadia in 2020
Reinhard Kleists volgende stripbiografie over bokser Emile Griffith
Nieuwe plannen voor Syndikaat
De Havik 10 komt dit jaar uit
De IJstrein integraal
Complete herdruk Tom Tempo bij Bonte
Franstalig interviewboek van Willy Lambil
De Generaal Gaat Integraal 4
StripKiosk 4 in februari
Marc Bourgne tekent westernone-shot Big Sky
Nieuwe initiatieven voor de Belgische strip

Updates van 4 januari:

Stripjaarrapport 2019: een daling van 2%, maar een recordjaar qua werkelijk aantal nieuwe titels (+4,2%)
Zuid-Amerikaanse cyclus van Tango loopt op zijn laatste benen
Wellicht extra tekenaar nodig voor Op Zoek naar de Tijdvogel
Eric Maltaite en Zidrou publiceren een one-shot
Nieuwe jeugdreeks door Alessandro Barbucci
Drakoo-reeks bij Arboris
Dany's Vrije Vlucht is af
De Tijd lanceert cartoonwedstrijd
Nieuwe reeks van Manu Larcenet
De cover van Nevada 2
Milo Manara's Giuseppe Bergman beleeft misschien avontuur in Frank Millers Sin City
Italiaanse Vogue met alleen illustraties
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2020: mei • juni • juliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaartapril
 
Viermaal Alex en een Tristan in 2020
25/01
TOP
Alex 39
Dit jaar verschijnen er vier albums van Alex: twee nieuwe albums van Alex Senator, deel 2 van de jongerenreeks De Jeugd van Alex en uiteraard een nieuw album in de reguliere reeks. Dat reguliere album wordt het tweede, maar tegelijk ook laatste album van Giorgio Albertini en David B. In 2018 jaar gingen zij de retrotoer op met het goed onthaalde Veni, Vidi, Vici.


TRistan 18
 TRistan 18Van Tristan, een andere reeks van Jacques Martin, verwelkomen we Valérie Mangin als nieuwe scenarist. Zij schrijft ook al Alex Senator. Tristan deel 18 wordt tegelijk het laatste album van de Nederlandse tekenaar Paul Teng. Hun album verschijnt in april. Het Tapijt van Bayeux speelt er een rol in.
(Bron: Alix Mag' /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Complete comeback van Donjon
25/01
TOP
Donjon Zenit 7
Joann Sfar en Lewis Trondheim hebben de smaak weer te pakken en tijd vrijgemaakt om voor hun Donjon-universum nieuwe verhalen te bedenken. De al eerder aangekondigde terugkeer van Donjon wordt dit jaar een complete comeback met niet minder dan vijf nieuwe albums in het Frans, hier en daar met nieuwe tekenaars en zelfs nieuwe spin-offreeksen. En dat terwijl Silvester nog niet klaar is met het uitgeven van alle vroegere albums in het Nederlands. Een overzichtje vind je hieronder. De eigenaardige nummering van de albums is al altijd een gimmick geweest. Let dus niet te veel op gaten in je mogelijke verzameling, want er worden vele nummers overgeslagen.

Inmiddels ligt het Franse Donjon Zenit deel 7 in de winkel. Boulet is hier nog steeds de tekenaar van. Dit is een nieuw verhaal na dertien jaar.


Donjon Antipodes 10000
Donjon Antipodes 10000
 
Donjon AntipodesOok nieuw is deel 1 (of eigenlijk deel -10.000) van de nieuwe reeks Donjon Antipodes. Deze reeks zal zich afspelen in het verre verleden en de verre toekomst van de gebeurtenissen in Donjon Zenit. Grégory Panaccione is hiervan de tekenaar. In dit eerste album zijn de dieren nog echte dieren en woedt er een oorlog tussen mensen, elfen en orks. Na dit album komt er nog zeker een vervolg in het verleden. Eind dit jaar komt daarentegen deel +10.000 uit dat zich in de verre toekomst afspeelt en dat wordt getekend door Vince. Daarin zien we een oranje eend met gespierde armen die een jeansbroek draagt.


Donjon Parade
De reeks Donjon Parade wordt geherlanceerd met Alexis Nesme als tekenaar. Hij vervangt Manu Larcenet. Nesme tekende Mickey Mouse: Horrifikland, ook al op scenario van Lewis Trondheim, en De Kinderen van Kapitein Grant, allebei reeksen met vermenselijkte dieren. Het nieuwe deel 6 is in het tweede semester gepland.


Donjon Ochtendgloren
Donjon Ochtendgloren, over de voorgeschiedenis van de donjon, krijgt er een deel -82 bij. Stéphane Oiry neemt de tekeningen over van Christophe Blain die zelf werd opgevolgd door Christophe Gaultier. Oiry en Trondheim hebben al samen de niet-vertaalde reeks Maggy Garrisson bij Dupuis gepubliceerd. Dit album moet in mei verschijnen.


Donjon Avondschemer
In 2021 komt er een nieuw deel in de reeks Donjon Avondschemer dat met deel 111 nochtans werd afgesloten. De reeks gaat gewoon verder met deel 112, nu getekend door Obion die al deel 106 heeft getekend.

Ook Donjon Monsters, met een afgerond verhaal per album over een nevenpersonage uit Donjon Zenit, telkens getekend door iemand anders, wordt in 2021 gereanimeerd. Het dertiende deel wordt getekend door David B.

Hieronder geven we nog de vertaalachterstand van Silvester weer, rekening houdend met de net verschenen albums in het Frans, maar nog niet met de hierboven aangekondigde albums. Het eerste cijfer is het aantal vertaalde albums per reeks, het tweede cijfer het aantal in het Frans verschenen delen.
• Donjon Avondschemer: 6/8
• Donjon Antipodes: 0/1
• Donjon Monsters: 9/12
• Donjon Ochtendgloren: 5/5
• Donjon Parade: 4/5
• Donjon Zenit: 6/7

O ja, van Kobijn is er ook weer een nieuw album verschenen. De running joke dat Silvester die vertaalachterstand nog zal inhalen, is al lang niet grappig meer en we geloven beloftes in die richting niet meer tot de albums er werkelijk liggen. Die reeks is sowieso verlieslatend wegens te weinig kopers en daarom financieel niet verstandig om nog nieuwe delen uit te geven, tenzij je die verliezen kan dekken dankzij hoge verkopen van andere reeksen. De kopers die Kobijn wel volgden, zitten inmiddels met een niet volledig gevulde verzamelbox die toch al niet groot genoeg is om de daarna in het Frans verschenen albums te bevatten.

Ook interessant om te vernemen: volgens een interview met Trondheim krijgt hij ongeveer 20.000 euro om een album te maken, de helft als vast bedrag, de andere helft als voorschotten op auteursrechten, ongeacht of het album goed of slecht verkoopt.

(Bron: ActuaBD.com / dBD /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het Lam Gods: Bewonderd en Gestolen
25/01
TOP
Het Lam Gods
Het Lam Gods
Het Lam Gods
Het Lam Gods
Op 5 februari publiceert Blloan de uitgave Het Lam Gods: Bewonderd en Gestolen. Het is geen strip, wel een door Jan Van Der Veken met grote illustraties voorzien boek met teksten van geschiedenisleraar Harry De Paepe en schrijver van onder meer Stiff Upper Lips. Waarom de Engelsen zo Engels zijn. Het verschijnt in drie talen. Casterman geeft het album uit in het Frans en Selfmade Hero in het Engels. De Nederlandstalige versie van 112 pagina's in hardcover zal 19,95 euro kosten.

Dit is de verdere info: "Hoe kwam een van de grote meesterwerken uit de Vlaamse schilderkunst tot stand? Welke symboliek zit erachter? Wie heeft het doorheen de eeuwen gestolen, waar is het beland en hoe kwam het telkens terug naar Gent? En wie ontvreemdde tussen de twee wereldoorlogen het nog steeds vermiste paneel van de Rechtvaardige Rechters?
Dit heerlijke boek over het Lam Gods neemt je mee op een reis doorheen de geschiedenis van het Lam Gods. Het combineert daarbij de vlot geschreven, historisch accurate teksten vol anekdotes van Harry De Paepe met de prachtige illustraties van Jan Van Der Veken. Een streling voor het oog en een must voor al wie een hart heeft voor Gent, Jan Van Eyck en de Vlaamse Meesters, geschiedenis of gewoon boeiende, goed geschreven verhalen."

(Bron: Blloan /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Pirana (72) overleden
21/01
TOP
Pirana
Gisteren bereikte ons het nieuws dat cartoonist Pirana op zondag 19 januari overleed. Pirana was het pseudoniem van de in Zele geboren en uiteindelijk gestorven Leon Van De Velde. Hij had kanker en koos voor euthanasie als uitweg. Bijna niemand, noch zijn familie noch collega's en vrienden, waren op de hoogte van zijn ziekte. Volgens zijn wens komt er geen plechtigheid en wou hij in alle rust uitgestrooid worden. Hij werd 72 jaar. Op 9 februari zou hij 73 jaar geworden zijn.

Pirana's werk stond sinds 1967 in vele tijdschriften waaronder De Zwijger, Penthouse, Panorama, De Nieuwe Panorama en P-Magazine. Alain Grootaers, de hoofdredacteur van Panorama en diens opvolgers getuigt op Facebook over Pirana als volgt: "RIP Leon Van De Velde aka Pirana, fijne kerel en waanzinnige striptekenaar (en een goede vloerder, wat zijn eigenlijke beroep was, als hij niet tekende of bij de zwarte madammen in Ghana zat). Leon was de braafste mens denkbaar, maar kende geen grenzen in zijn tekeningen, wat mij als toenmalig hoofdredacteur soms noopte om voorzichtig in te grijpen als het allemaal wat té gortig werd. Ik heb 'm zo eens moeten verdedigen, herinner ik mij, bij de journalistenbond toen er tegen hem klacht werd ingediend door de artsenvereniging. Hij had toen een strip gemaakt waarin twee gynaecologen rugby speelden met een foetus.  Ja, ja. We hebben die zaak toen gewonnen, overigens. Onze verdediging was dat "de dokters zich niet aangevallen moesten voelen, want dat het maar tekeningskens om te lachen waren". De laatste keer dat ik van 'm hoorde was toen hij enkele weken geleden in een bericht aan Jakobien (Grootaers' partner, red.) zei dat hij het jammer vond dat hij dit jaar voor het eerst in lange tijd niet naar Ghana kon.  Dat dat kwam omdat hij ongeneeslijk ziek was, had hij er niet bij verteld. Als hij had mogen kiezen was hij ongetwijfeld liever in Ghana gestorven, versmacht door een horde zwarte dames tijdens een bokswedstrijd: twee van zijn grote passies."

In 2014 schreef Mark De Block dit zeer uitgebreide portret van Pirana dat je een nagenoeg compleet beeld geeft van zijn publicaties en verwezenlijkingen. Bij Bonte verschenen de laatste jaren weer nieuwe uitgaven met ouder werk. In Frika (2018) bundelde Pirana, die deels in Ghana woonde, talrijke cartoons en strips over het land waar hij zo van hield. Mevrouw Dallemans: Ondersteboven! (2019) bevatte een groot aantal gags en kortverhalen van Mevrouw Dallemans, een vast personage van Pirana.
(Bron: Martin Hofman /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Uitgeverij L in februari
21/01
TOP
Badlands 2
In februari publiceert Uitgeverij L het vervolg op de goed vertelde en knap getekende fantasywestern Badlands in hardcover en softcover. De inhoud: "Perla en haar metgezellen vervolgen hun reis door het Amerikaanse Noordwesten en gaan het gevecht aan met struikrovers, duistere sjamanen en monsters die uit het niets tevoorschijn komen. Onverstoorbaar zet de sexy avonturierster haar fantastische zoektocht voort, die steeds dieper doordringt in Indiaans territorium, waar legendes en magie aan de orde van de dag zijn. Ondertussen vallen er meer doden dan dat Doc Holliday en Jesse James gezamenlijk op hun naam hebben staan."


De Splitsing 1
Douwe Dabbert 18
Ook nog in februari verschijnt het eerder aangekondigde eerste deel van De Splitsing, door Joan Urgell en Sylvain Runberg. Uitgeverij L publiceerde van Urgell al de complete zombietrilogie Dead Life. Ook De Splitsing wordt verteld in drie delen. "In een onbekend Balkanland woedt de burgeroorlog tussen de militaire regering en de rebellen. De scheidslijnen tussen goed en kwaad zijn onduidelijk en het verzet is niet vrij van schuld voor hun methoden. In dit besneeuwde land doen de namen van steden denken aan de Balkan, maar de oorlog in het voormalige Joegoslavië is ver weg. De geschiedenis herhaalt zich in het heden."

Het Leven van Anne FrankDe complete, geremasterde heruitgave van Douwe Dabbert bereikt in februari deel 18 van de 23 delen. De hardcover bevat een extra dossier van acht pagina's waarin scenarist Thom Roep weetjes en anekdotes presenteert met vaak uniek beeldmateriaal. De inhoud van De Kast met Duizend Deuren: "Als de tovenaarskinderen Pief, Kijfje en Domoli het wel erg bont maken besluiten hun vaders ze uit logeren te sturen.Maar wat ze niet hadden verwacht, is dat ze al na één dag de kinderen zo missen dat ze Douwe vragen hen weer terug te halen. Helemaal vanuit Siberië, Japan en Amerika! Via de magische reiskast een fluitje van een cent! Of toch niet?"

Deze week staat ook nog een heruitgave van Het Leven van Anne Frank gepland, waarin voor het eerst de oorspronkelijke teksten uit het dagboek van Anne Frank worden gebruikt. "Onder begeleiding van deskundigen van de Anne Frank Stichting schreef en tekende het Amerikaanse auteursduo Sid Jacobson en Ernie Colón de eerste geautoriseerde grafische biografie van Anne Frank — zowel in historisch als verhalend opzicht een unieke uitgave."
(Bron: Uitgeverij L /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Te verschijnen bij Oogachtend
21/01
TOP
Uitzicht met Kamer
Bij Oogachtend blijven ze kansen creëren voor debuterende striptekenaars die vers van de schoolbanken komen. Op 19 februari kunnen we kennismaken met de in 1995 geboren Mattias Ysebaert wiens masterproef Uitzicht met Kamer als album verschijnt (80 pagina's, hardcover, 22 euro).

Het verhaal: "De jonge fotografiestudente Laura heeft in haar eerste week op kot niet bepaald te kampen met een gebrek aan aandacht. Huisgenoten en opdringerige ouderejaars slepen haar mee naar feestjes en op verkenning in de grote stad — en er is ook nog de overbezorgde mama die elke dag belt. En wie is die man die haar voortdurend lijkt te achtervolgen? Als de nachten nu toch maar eens rust zouden brengen..."


Graph-ik
Man & Kerel
Onder begeleiding van Phaedra Derhore (Doorsnee) werkten negen jongeren tussen 16 en 28 jaar van april tot november 2019 in een tijdelijk atelier in het Leuvense stadhuis aan eigen kortstrips. Het resultaat daarvan wordt eind februari verzameld in Graph-ik, een 176 pagina's tellende softcover. Hiervan zal ook nog een expo lopen in samenwerking met Artforum, een organisatie uit Leuven die werkt voor jongeren en achter dit initiatief staat.

Na Tobias Schalken, die vorig jaar het one-shot Eldorado publiceerde, waagt zijn kompaan van het Eiland-collectief Stefan van Dinther, zich ook nog eens aan een eigen strip. Man & Kerel als Stripfiguren is op 1 april te verwachten en daarin worden de wetmatigheden van de strip in de kijker geplaatst. "De kachel brandt, er is genoeg koffie en het dak lekt niet. Man en Kerel willen dan ook liever niets veranderen. Maar het moet. En dan gaan ze aan de slag. Ze ontdekken nieuwe mogelijkheden, draaien hun wereld een kwartslag en proberen een ei te bakken. Niet alles is even succesvol, maar dat geeft niet. Man en Kerel blijven proberen."
(Bron: Uitgeverij L /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorstelling Pieter De Poorteres Lam
21/01
TOP
Lam
Op woensdag 15 januari werd in De Abt, een restaurant en meeting center in Gent, het album Lam voorgesteld. Deze amusante uitgave van Nanuq door Pieter De Poortere is een speels zoekprentenboek waarin het lam ontsnapt uit De Aanbidding van het Lam Gods, het wereldberoemde schilderij van de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck. Vervolgens moet je in een tiental dubbelpagina's op zoek naar dat lam, maar ook naar andere figuren uit Het Lam Gods, zoals schilder Jan, engel Angele, dief Arsène, zaalwachter Hubert en de enkel met een vijgenblad getooide figuren Adam en Eva.

Lam
Lam

Terwijl het lam vrolijk door Gentse decors loopt, ontdekken oplettende lezers nog veel meer verwijzingen, knipogen en cameo's uit schilderijen van Jan Van Eyck (1390-1441). Een hoop extra knipogen zitten ook nog verstopt in de zoekprenten. Zo zagen we tijdens een doorbladering de bankscène uit Forrest Gump, de spaghettiscène uit Lady en de Vagebond, Pluto, een familie Daltons en Rataplan, Bessy, Édouard Manets Le Déjeuner sur l'Herbe, Samson, Idefix, Superman, Laurel en Hardy, Bianca Castafiore, Asterix en Obelix, de kapiteins Haddock, Haak, Winokkio, Iglo, de kapitein uit Pol, Monty Python and the Holy Grail, Herman Brusselmans, Mahatma Gandhi en nog vele anderen. Gentenaars hebben een streepje voor met figuren uit hun geschiedenis, actualiteit en folklore die ze kunnen opmerken.

Lam

Lam is een van de initiatieven rond het themajaar 'OMG! Van Eyck was here!'. Van Eycks Het Lam Gods is een van onze grootste kunstschatten met een heel bewogen geschiedenis van diefstallen door onder meer de nazi's en de nog steeds niet opgehelderde diefstal van het paneel De Rechtvaardige Rechters. Op dat triptiek, waarvan we vorige week een kopie in een kapel van de Sint-Baafskathedraal bezochten, focust Gent dit jaar overvloedig. Vanaf 8 oktober kan je het zorgvuldig gerestaureerde schilderij van heel dichtbij zien in het nieuwe bezoekerscentrum van de kathedraal. Met een VR-bril zal je diep in het Gentse verleden en de geschiedenis van Het Lam Gods en de Gentse kathedraal kunnen beleven alsof je er zelf bij was. Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) organiseert bovendien voor het eerst in haar bestaan de grootste expo van Van Eyck-werken. Die komen vanuit de hele wereld, "van Philadelphia tot het verre Antwerpen", zoals burgemeester Mathias De Clercq op de voorstelling zei. Zo groot is dat aanbod niet. Wereldwijd zijn er maar een twintigtal werken bewaard gebleven waarvan de helft vanaf 1 februari tot 30 april in Gent te zien zal zijn. Ze worden samengebracht met werk uit Van Eycks atelier en kopieën van verdwenen schilderijen, maar ook met meer dan honderd topstukken uit de late middeleeuwen.

Lam

Lam is sinds vorige week verkrijgbaar, ook in stripspeciaalzaken. Het hardcoverabum kost 19,95 euro. En nadat Pieter De Poorteres Boerke al in 2018 in een expo in het MSK van Gent was te zien terwijl zijn Boerke Kijkt Kunst-album ook in de museumshop te koop was, is ook Lam te koop in het MSK en in andere Gentse musea. Op de backcover staat Nederlandse tekst om de bedoeling van dit zoekalbum uit te leggen. Voor toeristen is die uitleg te lezen op bladwijzers in diverse talen.

Lam

Het loopt trouwens hard voor Pieter De Poortere. Vorig jaar publiceerde hij Super Mickey bij Glénat, een tekstloze hommage aan Mickey Mouse in de stijl van Boerke (zonder daarbij op zijn Boerkes of Hoerkes over de schreef te gaan). Weldra valt er meer nieuws te noteren over de tekenfilmreeks van Boerke die in onze contreien op Canvas zal lopen. De Boerke Bijbel kende vorig jaar zijn derde druk en de verkoop daarvan heeft inmiddels de negenduizend exemplaren overschreden, een uitzonderlijk hoog aantal voor een omvangrijk, duurder album in hardcover. Er is interesse uit China, gesprekken met Korea, plannen voor een volgend thematisch album van Boerke. En voor Pieter De Poortere wenkt binnenkort nog een multimediaal project van strip en theater om migranten de Nederlandse taal te helpen aanleren. Dat presteert Pieter allemaal in samenwerking met De Hofleveranciers, het bedrijf dat niet alleen Pieters werk uitgeeft en helpt animeren, maar zich ook toelegt op tv, film, radio en theater.
(© foto's: Raymond Lagae / Bron:
De Hofleveranciers / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Van Eyck in Suske en Wiske 351
21/01
TOP
Suske en Wiske 351
Van Eyck
Suske en Wiske 351
Van Eyck
Bruegel, Rubens, Van Gogh, Rembrandt, Escher, Magritte, Van Dyck, Dalí, Bosch,... Doorheen de decennia hebben Suske en Wiske vaak kennisgemaakt met kunstschilders of hun werk. Meestal paste dat in een cultureel jaar waarin die bekende kunstenaars werden gefêteerd met expo's, speciale uitgaven, tv-uitzendingen en dus ook strips. In februari verschijnt Suske en Wiske 351: De Verloren Van Eyck dat inhaakt op het themajaar 'OMG! Van Eyck was here' waarbij Gent en Vlaanderen in 2020 op talrijke gebieden het werk en de nalatenschap van Jan Van Eyck willen laten beleven.

Op de cover van het album wordt verwezen naar twee buitenpanelen op het olieverfschilderij Het Lam Gods met Suske én Wiske als apostel Johannes. Op de achterkant van het reguliere album staat het befaamde portret van het Arnolfini-echtpaar, maar nu met Suske en Wiske als de Arnolfini's. Van dit album zal ook een speciale editie met aangepaste backcover te koop zijn in diverse museashops in Gent.

De inhoud van het verhaal: "Suske is een enorme fan van Jan Van Eyck en dan vooral van diens kwaliteiten als geheim agent. Wanneer Jan van Filips de Goede opdracht krijgt een portret te maken van zijn toekomstige bruid Isabella van Portugal, kan Suske het niet laten om als verstekeling mee te reizen. Hij hoopt op die manier de assistent van zijn idool te worden. Maar tot zijn grote verbazing had Wiske net hetzelfde idee. Beiden trachten daarna in de gunst te komen van de beroemde schilder maar die houdt de eer liever voor zichzelf. Tijdens de lange reis worden er ook stokken in de wielen gestoken door enkele geheimzinnige tegenstanders. Blijkt dat iemand het huwelijk van Filips en Isabella niet zo ziet zitten."
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Suske en Wiske Junior 1 in maart
21/01
TOP
Suske en Wiske Junior 1
Suske en Wiske Junior 1Op 11 maart in de winkel: deel 1 van het vernieuwde Suske en Wiske Junior, voortaan door Charel Cambré en Kim Duchateau. Dit jaar verschijnen drie delen van de gagreeks.

Voor de backcover is de befaamde personagetoren hernomen, maar dan zonder Jerom en Lambik en professor Barabas en het hondje Tobias in de plaats. Rond deze personages worden de gags opgebouwd.
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Keizerin Charlotte 2 komt eraan
21/01
TOP
Keizerin Charlotte
We moeten de punten voor de wedstrijd met de top-10 van 2019 nog optellen, maar we zagen al vaak het eerste deel van Matthieu Bonhommes Keizerin Charlotte passeren. Goed nieuws, want in mei verschijnt deel 2 alvast in het Frans. De vertaling moet nog aangekondigd worden.

Bonhomme vertelt in deze vierdelige reeks het niet zo prettige verhaal van de Belgische prinses Charlotte, de dochter van Leopold I, die als jong meisje uitgehuwelijkt werd aan aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk. Maximiliaan blijkt op alle gebieden een teleurstelling te zijn. In het vervolg zullen we nog lezen dat ze zit met haar man in Milaan vestigt en later de keizerin van Mexico wordt terwijl haar geestelijke toestand van kwaad naar erger gaat. Er staan ons als lezer nog grote drama's te wachten.

(Bron: Dargaud /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Geplande expo's in het Belgisch Stripcentrum
21/01
TOP
Belgisch Stripcentrum
Dit zijn de geplande expo's voor het Belgisch Stripcentrum. Op dit moment loopt tot 31 mei een expo over de Franse jeugdserie Pico Bogue. Van 24 maart tot 23 augustus staat een grote overzichtsexo van Blacksad-tekenaar Juanjo Guarnido op stapel. Van 18 juni tot 22 november staat de kinderreeks Stoppeltje centraal in een expo en van 8 september tot 1 maart 2021 wordt een expo gewijd aan roman- en andere literatuurverstrippingen.
(Bron: Belgisch Stripcentrum /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Charel Cambré tekent ex librissen voor luxe-integralen van Piet Pienter en Bert Bibber
21/01
TOP
Piet Pienter en Bert Bibber
Piet Pienter en Bert Bibber
Hierboven zie je de door Charel Cambré getekende ex librissen voor de luxe-edities van deel 1 en 2 van de integralen van Piet Pienter en Bert Bibber, met toestemming van de erfgenamen van Pom. In maart verschijnt deel 1 en in juni deel 2 bij Matsuoka, een imprint van Standaard Uitgeverij.

Je zal de ex librissen dus niet bij de reguliere hardcoveredities vinden, enkel bij de luxes. En die kosten 70 euro per deel. Ze zullen uitsluitend in stripspeciaalzaken te koop zijn en je zou die best op voorhand bestellen. De oplage is beperkt tot 150 exemplaren. Later dit jaar verschijnen nog twee integralen, in 2021 komen er vier integralen bij en in 2022 publiceert Matsuoka de laatste drie delen van de integrale reeks in elf delen. Charel tekent voor alle luxes telkens een ex libris.

In elke integraal zal een achtergronddossier staan die door diverse redacteuren is samengesteld. Er wordt ook gebruikgemaakt van oude interviews met Pom. Alleen de 45 verhalen die Standaard Uitgeverij (her)uitgaf, komen in deze integrale reeks terecht. Het tweeluik Het Vredeswapen en Het Gestolen Vredeswapen, de allereerste verhalen van het avontuurlijke duo, hoort daar jammer genoeg niet bij omwille van een complexe rechtenkwestie.
(Bron:
Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Standbeeld René Goscinny in Parijs
21/01
TOP
René Goscinny
In het 16de arrondissement van Parijs wordt op 23 januari een bronzen standbeeld van René Goscinny ingehuldigd. De scenarist van onder meer Asterix, Lucky Luke, Iznogoedh en De Kleine Nicolaas is de eerste stripauteur die als stripstandbeeld wordt vereeuwigd in Parijs. Hij heeft sinds 2001 al wel een eigen straat in de Franse hoofdstad in de buurt van de Nationale Bibliotheek.

Beeldhouwer Sébastien Langlöys maakte het standbeeld. Hij gaf de volgende uitleg over zijn creatie: "De Kleine Nicolaas zit op zijn schouder alsof hij iets in het oor van zijn vader wil fluisteren. Asterix krijgt de ereplaats op Goscinny's rechterhand, Lucky Luke beschermt Goscinny. En wat Iznogoedh betreft: hij klimt op zijn vest om de plaats van de kalief in te nemen. De personages zijn niet klein, hun schepper is reusachtig. Hij is het genie."

Bij de inhuldiging zullen Renés dochter Anne Goscinny, de Franse minister van Cultuur, Franck Riester, en de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, aanwezig zijn. Het standbeeld is te vinden op de hoek van de straten Boulainvilliers en Singer bij een parkje. Dat parkje ligt bij het gebouw waar de scenarist tussen 1967 en 1977, de laatste tien jaar van zijn leven, met zijn gezin woonde.
(© foto: Institut René Goscinny / Bron: CNnews.fr /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Marion Cotillard vertolkt Cleopatra in volgende Asterix-film
21/01
TOP
Marion Cotillard
In november kondigden we L'Empire du Milieu aan, de nieuwe film van Asterix waarin het duo naar China zal reizen. Guillaume Canet is de regisseur én hij vertolkt Asterix. Obelix wordt niet langer gespeeld door Gérard Depardieu, maar nu door Gilles Lellouche. Een nieuwe naam van de cast is de vaak gelauwerde actrice Marion Cotillard die Cleopatra zal spelen. In de tweede langspeelfilm van Asterix vertolkte Monica Belluci nog de Egyptische schone. Cotillard is gekend van onder meer de Édith Piaf-biopic La Môme, waarvoor ze een Oscar als beste actrice won, Inception, The Dark Knight Rises (als Talia al Ghul), De Rouille et d'Os (met Matthias Schoenaerts), de Dardenne-film Deux Jours, Une Nuit,...

Philippe Mechelen en Julien Hervé pennen het scenario neer voor het verhaal dat niet op een strip van René Goscinny is gebaseerd. De film volgt het pad van een meisje, het enige kind van de Chinese keizer Han Xuandi, die voor een kwaadwillende prins ontsnapt voordat ze de Gallische helden om hulp komt vragen.

Het budget bedraagt 65 miljoen euro. De duurste Asterix-film blijft tot op heden Asterix en de Olympische Spelen met 78 miljoen euro. Momenteel zijn er nog gesprekken aan de gang met een Chinese distributeur om een deel van het budget te bekostigen. Voor de film wordt een tweeduizend jaar oud dorp gebouwd, er komen epische veldslagen in en er zullen veel special effects nodig zijn. Enkele cameo's van beroemdheden zullen er ook in verwerkt worden. De opnames beginnen deze lente of in de zomer.
(Bron: Allociné /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe Hilda
21/01
TOP
Hilda 6
Deze week ligt Hilda 6: Hilda en de Bergkoning in de winkel. Op Netflix is inmiddels een tekenfilmserie van dit ondernemende meisje te bekijken. Deel 6 begint waar het vorige avontuur, Hilda en het Woud van Steen, ophield.

"Eigenlijk heeft Hilda even genoeg van haar wilde avonturen en heeft ze gezworen dat ze voorlopig niet meer naar buiten zal sluipen. Maar dan wordt ze wakker in het lichaam van een trol en weet niet waar ze is. Hoe redt Hilda zich hier nu weer uit?"

(Bron: Scratch Books /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Smurfen verhuist van uitgeverij
21/01
TOP
De SmurfenBegin mei verschijnt De Smurfen 39: De Smurfen en de Ooievaarsvlucht waarvan we hiernaast de Franstalige cover afbeelden. Een nieuwigheid is dat de reeks in het Nederlands voortaan onder het label Ballon Comics zal verschijnen terwijl de vorige delen door Standaard Uitgeverij werden uitgegeven. Dit was al beslist voor Ballon Media met Standaard Uitgeverij fuseerde.

De Smurfen begon ooit bij Dupuis en verhuisde daarna naar Le Lombard die de albums nog steeds in het Frans uitgeeft. Bij Ballon Comics vervoegt De Smurfen nu de gelederen van jeugdreeksen als Jommeke, Dance Academy (waarvan ook een nieuw album verschijnt), Voetbalgek!, Insecten, Diep in de Zee, enzovoort.
(Bron: Ballon Media /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Benjamin Renners Baby op Komst
21/01
TOP
Baby op Komst
Benjamin Renner kennen we nog van het geweldig grappig De Grote Boze Vos uit 2018 waarvan ook een Franse tekenfilm bestaat. In maart verschijnt bij Scratch Books een nieuwe vertaling van zijn werk, Baby op Komst, opnieuw met dieren, maar ook met mensen.

De inhoud: "Wat gebeurt er als de ooievaar die een baby komt brengen opeens vleugellam raakt? En als ze de baby dan doorgeeft aan twee andere brekebenen: een niet al te snugger konijn en een nog minder scherpzinnige eend? Gelukkig let een vriend, een wat knorrig varken, een beetje op."
(Bron: Scratch Books /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Comeback tv-programma Wordt Vervolgd
21/01
TOP
Wordt-Vervolgd
MIEP MIEP! Het is niet voor het eerst dat de comeback van Wordt Vervolgd, het Nederlandse tv-programma uit de jaren 1980 en 1990 over strips en tekenfilms, is aangekondigd, maar deze keer lijkt het toch te gaan gebeuren. In de loop van dit jaar zal Omroep MAX zes gloednieuwe afleveringen uitzenden. Het zal het vooral van de nostalgische kijkers moeten hebben, want de afleveringen worden 's avonds uitgezonden met dat vroegere, ouder geworden publiek als doelgroep. Het zal dus geen jeugdprogramma meer zijn.

De inmiddels 72-jarge Han Peekel is opnieuw de presentator, maar nu als geanimeerde vorm. Een andere aanpassing is dat er minder aandacht naar strips zal gaan ten voordele van tekenfilms. Als de nieuwe afleveringen aanslaan, volgen er nog meer.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Bruno Duhamel werkt aan nieuwe western
21/01
TOP
Fausses Pistes
De voorbije jaren verschenen met De Terugkeer en Nooit toffe one-shots van Bruno Duhamel bij Saga Uitgaven. Binnenkort, deze maand nog, komt daar #nieuwcontact_ bij.

Met zijn Franse uitgever van Bamboo had Duhamel onlangs een gesprek over zijn volgende projecten. Een tweede album van Nooit staat op stapel. Het eerste album gaat over een blind besje dat zich verzet tegen een noodzakelijke onteigening omdat haar huisje aan de Bretoense kust gebouwd staat op een hoge klif die aan het instorten is. Zijn uitgever vond het raadzamer en commerciëler om eerst van dat album werk te maken, maar ze sloten toch een akkoord om voorrang te geven aan het one-shot Fausses Pistes (Valse Sporen). Jawel, een western. Die zal pas in 2021 verschijnen. Nooit deel 2 zwordt een project voor 2022.

Bruno Duhamel publiceerde op scenario van Frédéric Brrémaud al eerder een western, Kochka, waarvan in 2003 een vertaling verscheen bij Toog, een label van uitgeverij Talent. In 2004 kwam het vervolg van het tweeluik enkel in het Frans uit.
(Bron: Bruno Duhamel /
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Finalisten Grote Prijs van Angoulême
21/01
TOP
Angoulême
Het festival van Angoulême maakte vorige week de drie kanshebbers voor de grote prijs bekend die het nu in de volgende ronde tegen elkaar moeten opnemen. Het gaat om Fransman Emmanuel Guibert en Amerikaan Chris Ware, die de voorbije jaren meermaals bij de laatste drie hoorden, en de Française Catherine Meurisse. Van haar zijn nog geen albums vertaald. Ze werkt sinds 2005 voor Charlie Hebdo toen ze pas was afgestudeerd. Over het terug oppikken van haar werk na de bloedige aanslag op de redactie van dat blad maakte ze het album La Légèrité (2016) waarvan inmiddels een filmproject bestaat. Daarnaast tekent ze ook illustraties en kinderboeken.

Ongeveer 1.500 in Frankrijk publicerende stripmakers brachten hun stem uit waaruit deze drie namen het meest naar voor kwamen. Aan dezelfde kiezers is nu gevraagd om opnieuw een stem uit te brenegn voor een van de drie finalisten. Eind deze maand weten we wie de winnaar is en volgend jaar mee de inhoud van het grootste stripfestival van Europa mag bepalen.
(Bron:
Angoulême / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Arcadia in 2020
11/01
TOP
Robin Hoed
Van vzw Arcadia ontvingen we de covers en voorstellingen voor de albums die ze in 2020 uitgeven. Over de comeback van Archie Cash en een gloednieuw album met oude gags van Robin Hoed hadden we het vorig jaar al. Voor de rest maakte de uitgeverij het ons gemakkelijk. We kopiëren gewoon hun artikeltjes over de vier albums.

We beginnen meteen met het album dat als laatste zal verschijnen dit jaar. In Op naar Absurdistan worden niet eerder in album uitgegeven gags van Robin Hoed, de komische reeks van Turk en Bob De Groot, gebundeld.
"Tweeëntwintig jaar na Rumoer in de Rimboe verschijnt er met Op naar Absurdistan een nieuw album van Robin Hoed. Van deze populaire komische gagstrip, die haar grootste successen kende tijdens de jaren 1980, verschenen er negentien albums in het Nederlands bij uitgeverijen Le Lombard en Dargaud, en eenentwintig in het Frans. Tekenaar Turk en scenarist Bob De Groot, die ook al garant stonden voor ettelijke avonturen van Clifton en Leonardo, laten — zoals vanouds — de twee erfvijanden Robin Hoed en sheriff Fritz Alwill opdraven in allerlei absurde situaties. In Op naar Absurdistan vinden we de twee protagonisten van weleer terug in hun natuurlijke habitat, Nottingham Forest, waar ze het pad kruisen van vakantieverpestende aliens, tijdverslindende ambtenaren, zonovergoten onheilsvoorspellingen, onbereikbare olympische ambities en nog veel meer lachspierstimulerende situaties.
Met Op naar Absurdistan pakt uitgeverij Arcadia zonder meer met een primeur uit. De kortverhalen en gags die in het album werden opgenomen, verschenen nooit eerder in album, en waren alleen te bewonderen in het stripweekblad Kuifje en in Tintin Sélection. Wie weet, inspireert het auteurs Turk en De Groot om in de toekomst nieuwe albums van deze reeks te maken."


Archie Cash
Archie Cash
  "'Never say never again' betekende midden jaren 1980 een (eenmalige) terugkeer van Sean Connery naar het grote scherm als James Bond. Niemand had ooit gedacht dat de Schotse acteur zich nogmaals de rol zou aanmeten van de charismatische womanizer en superspion. Wat moet dan gezegd van de op Charles Bronson geïnspireerde Archie Cash, van wie tussen 1973 en 1988 vijftien strips verschenen bij uitgeverij Dupuis. Met Curare leek er een definitief einde te komen aan de exotische avonturen van de spierbalrollende actieheld, maar dat was dan zonder striptekenaar Malik gerekend. Na ettelijke albums van de kleine liefdesgod Cupido, vond de auteur met Aziatische roots de tijd gekomen om zijn wenkbrauwfronsende krachtpatser nieuw leven in te blazen met een nieuw en spannend avontuur.
In Wie Heeft Jack London Vermoord? gaat Archie Cash op zoek naar Jack London, een tweederangsschrijver die er meerdere namen op na houdt en die meer weet over de boot van onze gespierde held die hem in het midden van de Amazone ontstolen werd. Dat de zoektocht van Cash niet over rozen zal gaan, wordt hem al snel duidelijk als er duistere figuren hem het leven zuur maken.
Wie Heeft Jack London Vermoord? is niet alleen het resultaat van het creatieve talent van tekenaar Malik, maar eveneens van Jean-Marie Brouyère (1943-2009), geestelijke vader van de stripreeks Archie Cash, en eveneens scenarist van avonturen van Zakkenloper en Blasius (Bernard Hislaire), De Blauwe Sperwer (Sirius) en Tommy Banco (Eddy Paape).

"De klokt tikt voor Alexia en de andere leden van het CRPS. Vooralsnog slagen ze er niet in de paranormale verschijnselen een halt toe te roepen die sinds enige tijd het land in rep en roer zetten. Nieuwe vreemde tekens die de kop opsteken en een onheilspellende boodschap van medium Paolo Capaldi, doen de onrust alleen maar verder toenemen binnen het team van de jonge exorciste. Hoever is Alexia bereid te gaan om het evenwicht te herstellen, zonder daarbij de veiligheid van haar teamleden op het spel te zetten?
Met Tranen van Bloed naderen we het einde van de bovennatuurlijke avonturen van de blonde heldin, die de lezers ondertussen al zes delen aan hun stoel gekluisterd houden. Tekenaar Benoît Ers en scenarist Vincent Dugomier slagen er andermaal in zesenveertig pagina's lang de spanning op te bouwen, alvorens tot de ultieme climax te komen. Ultiem? Nee, dat nog niet, daarvoor moeten we nog even geduld hebben tot het laatste deel van deze spannende reeks binnen enkele jaren bij vzw Arcadia van de drukpers rolt. Met De Duivels van Alexia zijn Ers en Dugomier er, net zoals bij hun succesverhaal Kinderen in het Verzet, erin geslaagd een vlot lezende reeks te creëren die zowel jong als oud weet aan te spreken.

In het Midden van Nowhere"Al wie Het Oor van de Zalm nog niet gelezen heeft, hoeft niet onmiddellijk naar het eerste deel van In het Midden van Nowhere te grijpen om de verhaallijn van Dubbele Fermentatie te kunnen volgen. Dit komische en bij momenten absurde avontuur speelt zich af tegen de achtergrond van de Amerikaanse drooglegging aan het begin van de twintigste eeuw, en voert twee maffiafamilies ten tonele die met mekaar strijden om de macht over de plaatselijke goktenten. De hoofdrol is echter weggelegd voor Capri, een bevallig danseresje met Indiaanse roots en tevens kleindochter van Elmore, protagonist van dienst in Het Oor van de Zalm. Als nichtje van Don Pellegrino en vriendin van 'de Belg' wordt ze al gauw de speelbal van de machtsstrijd tussen de twee maffiosi.
De tekeningen zijn van de hand van de Luikse tekenaar Michel Constant, die vooral bekend is van de lotgevallen rond de Italiaanse automonteur Mauro Caldi (uitgeverij Gorilla), en van de misdaadreeks Bitume, waarvan zes delen verschenen bij uitgeverij Casterman. De Brusselse scenarist Jean-Luc Cornette werkte reeds eerder samen met Constant aan De Glimlach van Mao (Futuropolis) en Red River Hotel dat in het Frans bij Glénat verscheen. In 2016 zorgde hij voor het scenario van een nieuw album van Chlorophyl, dat majestueus door René Hausman leven werd ingeblazen; en een jaar later mocht hij — samen met Marc-Renier — zijn schouders zetten onder de verstripping van het leven van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt."
(Bron:
Arcadia / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Reinhard Kleists volgende stripbiografie over bokser Emile Griffith
11/01
TOP
Knock Out
In april publiceert Scratch Books een volgende stripbiografie van de Duitse stripmaker Reinhard Kleist. Na gesmaakte albums over Nick Cave, Johnny Cash, Fidel Castro en een bijdrage aan een getekende biografie van Elvis Presley waagt hij zich met Knock Out in een compleet andere arena: de boksring.

In dit one-shot van honderdzestig pagina's in hardcover vertelt hij het opmerkelijke verhaal van de zwarte Emile Griffith (1938-2013). De Amerikaan was een bokser tegen wil en dank. Hij speelde eigenlijk liever tafeltennis, hij ontwierp dameshoeden en hij hield van vrouwen en mannen. Dat laatste moest geheim blijven.

Voor zijn belangrijkste titelmatch in de weltergewichtsklasse trad Griffith in 1962 in de ring met de Cubaan Benny Paret met wie hij al twee keer had gebokst. De eerste keer won Griffith met KO, de tweede keer verloor hij nipt op punten. Bij het wegen voor hun derde treffen raakte Paret het achterste van Griffith aan en fluisterde "flikker, flikker" in zijn oor. Dat maakte Griffith zo furieus dat hij zijn vuisten keihard en genadeloos liet knallen tijdens de match. Schrijver en journalist Norman Mailer was erbij en zei over een reeks uppercuts op Parets hoofd dat hij nooit eerder een man zo hard een andere man zag slaan. Griffith won met KO. Paret raakte nooit meer bij bewustzijn en stierf tien dagen later in het ziekenhuis.

Griffith kreeg geen straf opgelegd en werd in 1963 en 1964 zelfs nog Fighter of the Year. Toch namen velen hem het overlijden kwalijk. Hij kreeg verwensingen naar het hoofd geslingerd en ontving haatberichten. Hij voelde zich sowieso schuldig en werd nooit meer dezelfde bokser als voorheen uit vrees om weer een slachtoffer te maken. Hij had veertig jaar lang nachtmerries over het ongelukkige voorval. In 2005 bracht de documentaire Ring of Fire: The Emile Griffith Story de voormalige bokser samen met Parets zoon. Het kwam tot een omhelzing waarbij de zoon Griffith vergaf.

Griffith was enkele maanden getrouwd met een danseres. In 1992 verloor hij bijna zijn leven nadat hij in elkaar werd geslagen na het verlaten van een homobar in New York. Een van zijn uitspraken zegt veel over waar hij het grootste deel van zijn leven tegen moest opboksen: "Hoe vreemd is dat... Ik dood een man en de meeste mensen begrijpen dat en vergeven me dat. Hou ik daarentegen van een man, dan is dat in de ogen van velen een doodzonde en word ik tot een slecht mens gebombardeerd. Ik ben dan niet in de gevangenis beland, maar ik heb wel bijna mijn hele leven opgesloten gezeten."
(Bron:
Scratch Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe plannen voor Syndikaat
11/01
TOP
De Bergenvaarders
De Bergenvaarders
De Bergenvaarders
Marc de Lobie, de uitgever van Syndikaat, start een nieuw avontuur dat mede door crowdfunding tot stand moet komen. Daarvoor gaat hij in zee met het Vlaamse duo Joey Potargent en Kristof Berte (Lise op Monstereiland) voor het project De Bergenvaarders.

Een voorstelling van Marc: "Na een half jaar voorbereiding en meer dan tien jaar op mijn wensenlijstje is het eindelijk van start gegaan. De Bergenvaarders moet het begin worden van een stripserie over de geschiedenis van de Hanze. Het is een humoristische avonturenstrip die zich afspeelt in de Hanzestad Deventer. Dit is de thuisbasis vanuit waar de hoofdpersonen de wereld verkennen.
Met deze stripserie heb ik een aantal doelen voor ogen. Geheel volgens de Syndikaat-traditie bied ik debutanten een podium om zich te presenteren aan het publiek. Wat dit project anders maakt dan voorgaande albums, is dat het de start wordt van een geheel nieuwe aanpak. De auteurs krijgen een volwaardige paginaprijs voor het werk dat ze er in steken, de oplage wordt 15.000 exemplaren en de afzetmarkt is van te voren bekend. Door te concentreren op een specifieke plaats en een interessante historische periode hoop ik publiek aan te spreken dat gewoonlijk niet per se veel strips koopt, maar wel iets heeft met zijn of haar stad en de geschiedenis van een gebied. Uiteraard heb ik ook aan de striplezer in Nederland en Vlaanderen gedacht en gaan de albums zeker naar de stripspeciaalzaken.
Dit project moet de aanjager worden van meer van dergelijke projecten. Werkt mijn plan en wordt de funding een succes, dan liggen er nog veel meer plannen klaar. Hiermee kan ik andere tekenaars goed betaalde projecten aanbieden en kan ik uiteraard zelf groeien als uitgever in de richting die ik wil; laten we dat zeker niet vergeten.
Voor De Bergenvaarders heb ik een pitch laten maken van drie pagina's. Tekeningen zijn van Joey en scenario van Kristof. Lees er alles over op de crowdfundingpagina op Voordekunst."


Schets en Scheef 1
MWDHX. 2
Op Weg naar Orléans
We kregen ook nog covers van albums die er al zeker komen in februari, maart en mei. In februari worden Evert Kwok deel 1 en 7 en Evert Kwok: De Slechtste Woordgrappen herdrukt. Een nieuwe Evert Kwok verschijnt in mei en dat wordt het derde vakantieboek.

In maart bundelen Kristof Berte, Wouter Van Ghysegem, Tim Bolssens, Joey Potargent, Jimmy Hostens, David Felizarda Real en Maikel Verkoelen de krachten voor het hardcoveralbum Schots en Scheef. Dat is eigenlijk een artbook met schetsen, storyboards en illustraties die zes kortverhalen opleveren, alle geschreven door Kristof Berte, de auteur van Lise op Monstereiland. Hij tekende zelf de cover.

Alex Turks strookjesstrip Mevrouw De Heks landt met haar bezem bij Syndikaat na een eerste album in 2008 bij Catullus. De reeks heet nu lekker kort MWDHX.

De komische avonturenstrip Op Weg naar Orléans is het debuutalbum van Gabi Berkers dat in mei zal verschijnen in hardcover. De jonge tekenares voert daarin een Franse, vijftienjarige jongen, een vriendin van hem en een reusachtige krijgerkat op. Ze moeten vluchten uit hun dorp wanneer het wordt aangevallen door de Engelsen. De jongen besluit Frankrijks enige ware heldin om hulp te vragen en trekt naar Orléans om Jeanne D'Arc te ontmoeten. Maar hij zal eerst een echte man moeten worden. Op welke andere manier dan zijn maagdelijkheid te verliezen? het is de eerste stap om geconfronteerd te worden met de realiteit van volwassen worden. Zijn reis zal hem nog veel bijbrengen over wie hij is en wat het betekent om een held te zijn.

In maart zien we ook nog Gevierendeeld tegemoet, deel 4 van de komische reeks Kapitein Ansjovis van Floris De Smedt.
(Bron:
Syndikaat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Havik 10 komt dit jaar uit
11/01
TOP
De Havik
Met bovenstaand prentje laat Patrice Pellerin weten dat deel 10 van De Havik dit jaar is te verwachten bij de Franse uitgeverij Soleil. Dat beweerde hij vorig jaar ook, maar het schrijven, het zoeken van de documentatie en de voorstudies voor de personages van de twee volgende delen heeft hij tegelijk ook moeten uitvoeren en dat kostte meer tijd dan voorzien. Er waren ook wat gezondheidsproblemen die nu gelukkig achter de rug liggen. Hij vermoedt een weerslag door al die jaren aan aan de veeleisende, historische stripreeks te werken. En daarnaast waren er de vele nevenactiviteiten voor tentoonstellingen, conferenties en signeersessies die het werk aan elk nieuw deel niet verder helpen opschieten.

Het goede nieuws laten we hem zelf zeggen: "Ik zit nu aan de laatste rechte lijn, en als alles verloopt zoals voorzien, zal in juni een zwart-witeditie verschijnen voor de ongeduldigsten en het album in kleur verschijnt in september 2020. Ik dank u bij voorbaat voor uw begrip en uw grote geduld..."

De gecommuniceerde maanden zijn de Franse publicatiemaanden. De vertaling van het kleurenalbum bij Silvester staat nog niet vast, maar als de Franse files tijdig bij Silvester belanden, kunnen we de vertaling in het najaar verwachten.
(Bron:
Patrice Pellerin / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De IJstrein integraal
11/01
TOP
De IJstrein
De IJstreinNa twintig jaar vertaalt Casterman eindelijk het vervolg van het one-shot De IJstrein. In 1984 verscheen dat post-apocalyptische, ijzersterke one-shot, getekend door Jean-Marc Rochette en geschreven door de inmiddels overleden Jacques Lob. In 1999 en 2000 kwamen twee vervolgdelen uit op scenario van Benjamin Legrand die zich vijftien jaar na De IJstrein afspelen met andere personages en een andere trein. Die vervolgen werden nooit vertaald door Casterman. Ook het in 2015 verschenen 'laatste deel', Terminus, nu geschreven door Olivier Bocquet (FRNK), kende geen vertaling. En in 2019 kwam daar nog deel 1 van de nieuwe reeks Extinctions bij, nu op scenario van Matz (De Killer) en voor het eerst in kleur, met alweer een andere trein.

In 2013 regisseerde Bong Joon-ho met zijn Snowpiercer een heel succesvolle Zuid-Koreaans/Tsjechische verfilming van het oorspronkelijke one-shot. In 2020 komt een tv-reeks uit op het streamingplatform Netflix. Er zijn al twee seizoenen besteld. Het verhaal daarvan speelt zich zeven jaar na de film af.

Inspelend op die Netflix-release kunnen we in april een heruitgave van het oorspronkelijke one-shot en een vertaling van de twee vervolgdelen verwachten als een integraal van 248 pagina's in hardcover. Daarmee worden dus Terminus en Extinctions deel 1 nog niet vertaald.
(Bron:
Casterman / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Complete herdruk Tom Tempo bij Bonte
11/01
TOP
Tom Tempo
Uitgeverij Bonte plant een complete heruitgave in een uniform jasje van Tom Tempo, de avonturenreeks van Eduard De Rop. Zijn zoon Eric tekende hiervoor een nieuwe achterkant (zie afbeelding hierboven) die op alle albums, veertien in totaal, te zien zal zijn. De eerste zes delen zullen ten laatste in april beshcikbaar zijn. De overige acht volgen later. De oplage wordt niet zo groot, slechts een paar honderd exemplaren per album. Het binnenwerk blijft zwart-wit zoals de eerste drukken.

Tom Tempo was vanaf 1988 te lezen in de krant Het Volk. In 1989 en 1990 publiceerde Het Volk zes albums, maar die kenden weinig succes. Bonte gaf deze zes verhalen in 2006 en 2007 opnieuw uit en vulde de rest van de veertiendelige stripreeks aan voor een liefhebberspubliek. Omdat er geen andere coverillustraties bestonden van de in 2007 overleden tekenaar, maakte Bonte van afbeeldingen uit de strips nieuwe covers voor alle veertien delen. Diezelfde covers worden opnieuw gebruikt voor de nieuwe herdrukken. Het grotere verschil betreft de druk- en afwerkkwaliteit van het binnenwerk dat nu veel beter zal zijn.
(Bron:
Eric De Rop / Bonte / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Franstalig interviewboek van Willy Lambil
11/01
TOP
LambilHiernaast zie je de cover van een Franstalig interviewboek over Willy Lambil dat in april bij Dupuis verschijnt. Het stel Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault werkte er drie jaar aan om de tekenaar van onder meer De Blauwbloezen, Arme Lampil en Sandy en Hoppy uit te horen. In het boek is Lambil zoals altijd recht voor de raap en deelt hij vrolijke en minder vrolijke herinneringen uit zijn leven en werk.

Willy Lambil (echte naam Lambilotte) viert dit jaar zijn 84ste verjaardag. Hij denkt nog helemaal niet aan stoppen. Scenarist Raoul Cauvin is er wel klaar mee voor wat De Blauwbloezen betreft. Dit jaar verschijnt zijn laatste verhaal. Het staat vast dat de reeks verder loopt, maar dan op scenario van iemand anders.
(Bron:
Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Generaal Gaat Integraal 4
11/01
TOP
De Generaal Gaat Integraal 4
Eind januari staat De Generaal Gaat Integraal deel 4 gepland bij Uitgeverij Personalia. We zitten dan op de helft van de reeks. Jaarlijks verschijnen er twee integralen, al is deel 4 eigenlijk een uitgesteld deel dat eind vorig jaar had moeten verschijnen. De zorg voor de nieuwe, chronologische samenstelling van de strips en het bijhorende achtergronddossier vergde wat meer tijd.
(Bron:
Uitgeverij Personalia / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


StripKiosk 4 in februari
11/01
TOP
StripKiosk 4
Lezers van het in 2019 gelanceerde stripinformatiemagazine StripKiosk die hun abonnement hebben verlengd, ontvangen in februari het vierde nummer. De onderwerpen zie je op de cover hierboven staan.

StripKiosk focust zich voornamelijk op strips uit de jaren 1930 tot 1970. Jaarlijks komen er drie nummers uit. Hier vind je meer informatie.
(Bron:
StripKiosk / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Marc Bourgne tekent westernone-shot Big Sky
11/01
TOP
Big Sky 1
Big Sky 1
Big Sky 1
Big Sky 1
Hierboven zie je voorsmaakjes van het one-shot Big Sky, een western van 64 pagina's die Marc Bourgne en Serge Perrotin voorbereiden voor Glénat. Bourgne kennen we als de tekenaar van Michel Vaillant, Roodbaard en als scenarist van De Piraten van Barataria. Perrotin schreef de reeks Lance Crow Dog. Hij schreef ook deel 4 van Bourgnes thrillerserie Frank Lincoln.
(Bron:
Marc Bourgne / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe initiatieven voor de Belgische strip
11/01
TOP
Belgische academie voor het stripverhaal
ABBDFrançois Schuiten
(De Duistere Steden, De Laatste Farao) en Bernard Hislaire (Samber) richten de Académie belge de la Bande Dessinée op dat op 16 januari een startvergadering organiseert (zie verder in dit bericht). Het doel van de academie is de kwaliteit van de stripkunst te beschermen, een label van excellentie te creëren om Belgische stripgrootmeesters te eren en de vernieuwing bij huidige en nieuwe generaties stripmakers, zonder onderscheid van stijl, scholing of taal, te promoten. Navraag leerde ons dat de Academie ook bedoeld is voor stripmakers uit Vlaanderen en het Duitstalige gewest, maar we zagen nog geen enkele communicatie in de beide andere landstalen passeren.

Dit initiatief komt na onvrede bij een aantal, hoofdzakelijk Waalse stripmakers over de aanstelling van Isabelle Debekker als nieuwe directrice van het Belgisch Stripcentrum die volgens de initiatiefnemers achter de academie een onvoldoende blijk gaf van een toekomstplan. De academie wil een gelijkwaardige vertegenwoordiging bekomen van drie actieve generaties: twintig tot veertig jaar, veertig tot zestig jaar en vanaf zestig jaar. Die gelijkwaardigheid zou ook moeten opgaan voor het genre waarin de stripmakers actief zijn en hun taal. Daarnaast wordt in samenwerking met anderen geijverd voor een grotere erkenning van het beroepsstatuut van stripmakers en illustratoren door de overheid.

Op de eerste vergadering op 16 januari zullen de volgende onderwerpen besproken worden:
• De organisatie van een jaarlijks rondetafelgesprek om de professionaliteit van het medium te bespreken.
• Het voorstellen van denkpistes van een deelname van de academie aan andere overheids- of private instanties zoals het Belgisch Stripcentrum.
• Het beschermen van het Belgische strippatrimonium, het bewaren van œuvres in musea of stichtingen.
• Het aanmoedigen van gespecialiseerde boeken over de geschiedenis en de toekomst van het Belgische beeldverhaal, het aansluiten bij literaire prijzen, enzovoort.

De startvergadering in aanwezigheid van de nieuwe academie, leden van de algemene raad van het Belgisch Stripcentrum, vertegenwoordigers van ABDIL (een andere vereniging van Belgische stripmakers en illustratoren), een vertegenwoordiger van SCAM (een vereniging uit Frankrijk van multimedia-auteurs, stripjournalisten, recensenten, schrijvers, vertalers,...) en anderen gaat door op 16 januari 2020, van 11 tot 14 uur, in het gebouw van de SACD, Koninklijke-Prinsstraat 85/87, 1050 Elsene.


Projecten van het Belgisch Stripcentrum
BSCIntussen communiceerde het Belgisch Stripcentrum de nieuwe projecten waar het dit jaar en de komende jaren werk van wil maken. Het begint al met het goede nieuws dat er in 2019 welgeteld 263.981 bezoekers het museum bezochten en dat is een recordjaar. De nieuwe initiatieven kan je raadplegen in deze pdf van elf pagina's. Hieronder vind je een samenvatting.

Algemene doelstellingen
Een kernopdracht is het herdefiniëren van de identiteit van het Belgisch Stripcentrum (BSC) met als doel er een essentieel centrum voor strips, art nouveau en Belgisch erfgoed van te maken. Een centrum dat een kruispunt wil zijn voor uitwisseling, leren, communicatie en delen en dat rekening houdt met de nieuwe spelers in de sector die er samen met ons zullen naar streven om de Belgische identiteit van de strip nog meer in de verf te zetten.
De promotie van het stripverhaal door het BSC houdt rekening met verschillende belangengroepen: bezoekers, auteurs en andere stripberoepen (inkleurders, uitgevers, verdelers, enzovoort), onderzoekers, instellingen, enzovoort.
Ook het unieke gebouw waarin de tentoonstellingen zijn ondergebracht, krijgt meer aandacht en er wordt naar gestreefd om het specifieke karakter en de integriteit ervan te respecteren.

Concrete doelstellingen
• Tentoonstellingen: Hoewel het programma voor 2020 reeds vastligt, is een van de ambities van het nieuwe management de modernisering van de algemene scenografie en de opening, in maart 2021, van een grote permanente tentoonstelling gewijd aan het Belgische stripverhaal.
• Auteurshuis: Dit project, dat bij de opening van het centrum een van de belangrijkste uitgangspunten had moeten zijn, zal samen met en voor de auteurs worden herontwikkeld. Er is een vergadering gepland met de Belgische auteurs in februari 2020.
• Conservatie: Voortzetting en uitvoering van de maatregelen die in overleg met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium zijn genomen.
• Communicatie: Modernisering van de website en opstarten van een informatieplatform over stripactiviteiten in België en Europa. Uitbouwen van uitwisselingen en partnerships met verschillende soorten actoren en verhoogde aanwezigheid op buitenlandse beurzen en stripfestivals.
• Educatieve dienst en animatiedienst: Deze afdeling zal naast zijn dagelijkse drukke werking, zoals de organisatie van rondleidingen en de activiteiten tijdens de schoolvakanties, in 2020 een specifieke ondersteuning ontwikkelen voor onze gidsen als onderdeel van hun permanente opleiding. Verder wordt ook gedacht een een informatieplatform om leraars te helpen strips in hun lessen te gebruiken.

De andere punten die meer in detail worden besproken in het projectdossier zijn:
• Het begeleidingstraject van Toerisme Vlaanderen "Door de bril van de bezoeker", dat tot doel heeft de verwachtingen van het publiek beter te begrijpen.
• De ontwikkeling van een Europees project ter ondersteuning van de creatie en samenwerking in de stripwereld.
• Verandering van de naam en vernieuwing van de bibliotheek die nu voortaan de "stripotheek" heet.
• Auteursresidentieproject met verschillende partners.
• Grotere betrokkenheid bij het Brussels Stripfeest en bij de projecten ontwikkeld door de Brusselse Museumraad.
• Deelname aan het programma "2020, Jaar van het stripverhaal" in Frankrijk met een nieuwe tentoonstelling over Baard en Kale.
• Een project van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties met een missie in Niger.
• Vernieuwing van de catalogus van de reizende tentoonstellingen.
• Collaboratief human resources management.
• De voortzetting van de onderhouds- en herstellingswerken aan het gebouw en de herinrichting van de werkruimtes.
(Bron:
ActuaBD.com / Belgisch Stripcentrum / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Stripjaarrapport 2019: een daling van 2%, maar een recordjaar qua werkelijk aantal nieuwe titels (+4,2%)
04/01
TOP
Het is weer tijd voor onze jaarlijkse terugblik in cijfertjes. Striplijst 2019 is zo goed en zo kwaad we kunnen met de voor ons beschikbare informatie een laatste keer bijgewerkt. Uitgaven in eigen beheer die niet via gangbare distributiekanalen worden verkocht of bijvoorbeeld enkel via (particuliere) webshops zal je er niet in terugvinden. Ook speciale gelimiteerde beursuitgaven ontbreken weleens. En we zijn nog steeds een Vlaamse website. Bepaalde titels (veelal Donald Duck-strips van Sanoma) die in Nederland in trek zijn, doen dat niet in Vlaanderen waardoor Vlaamse winkels ze gewoon niet aanbieden. Reeksen die Nederlanders hoegenaamd niet lusten en daar bijgevolg niet worden gedistribueerd, zie je op onze site daarentegen wel opgesomd. Onthoud dit als de gebruikelijke (minimale) foutenmarge.
En dan kunnen we nu aan de slag. De percentages in de onderstaande hoofdstukjes zijn afgerond tot één cijfer na de komma. Vergelijkingen met de Franse markt zijn sinds 2017 helaas niet meer mogelijk, want na vele jaren stopte de Franse stripjournalist Gilles Ratier met zijn jaarlijkse vorserswerk. Niemand voelde zich geroepen zijn taak over te nemen.


Totaal: stijging van nieuwe strips
2019 is goed voor 1.497 stripuitgaven (inclusief gecommuniceerde herdrukken) bij 95 verschillende uitgeverijen. Dit is geen record, want in 2018 verschenen er 1.528 strips en dat was een absoluut recordjaar. Na de kleine en grotere schommelingen in de voorbije jaren bedraagt de daling in 2019 ten opzichte van 2018 31 albums of -2%. Daar zijn 95 uitgeverijen en (gelegenheids)partners voor verantwoordelijk, een dalend aantal. 2011 blijft het topjaar met 110 uitgeverijen en partners.

2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
+6,9%
-9,5%
-9%
+15,1%
-3,1%
+17%
+1,6%
+4,3%
-2%


grafiek jaren

Hoe correct het totaal is, hangt eigenlijk af van het aantal herdrukken dat we konden noteren. Niet alle info over herdrukken bereikt ons echter. In ieder geval noteerden we in 2019 208 herdrukken (van uitverkochte strips bij één bepaalde uitgever) en 36 heruitgaven (van oude strips bij een andere uitgever, al of niet met een nieuwe vertaling, lettering en cover). Samen: 244 strips. Volgens onze cijfers is dat een gemiddeld jaar sinds we die in 2010 begonnen mee te tellen. In 2011 noteerden we 346 herdrukken en heruitgaven.

2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
293
346
313
151
238
214
257
235
325
244

Als we al die herdrukken en heruitgaven aftrekken van alle verschenen strips, komen we voor 2019 uit op 1.253 werkelijk nieuwe uitgaves. dat zijn er 50 meer dan in 2018. Het vorige recordjaar beleefden we in 2017 (1.230 nieuwe strips). Ten opzichte van 2018 is het een stijging van +4,2%.

Het aantal maanden met meer dan honderd verschenen strips (nieuw én herdrukken) is acht. 2017 en 2018 waren jaren waarin voor het eerst in negen maanden meer dan honderd albums uitkwamen. In 2018 waren er in mei en oktober pieken met elk 174 albums. In 2009 blijven mei en oktober de grootste piekmaanden met respectievelijk 178 en 177 albums. In beide maanden zijn er zelfs nooit eerder zoveel strips uitgegeven in die specifieke maanden. 2019 kwam wat trager op gang dan in 2018 toen er in februari al 113 strips verschenen. Juli blijft de vakantiemaand bij uitstek. Toch was het in vergelijking met alle voorgaande jaren sinds we cijfertjes bijhouden de productiefste maand juli.

grafiek jaren

grafiek maanden


Wie is de grootste producent?
Wie heeft in 2019 de meeste titels uitgebracht, herdrukken incluis? Per uitgeverij levert dat onderstaande top-10 op, tussen haakjes staat hun aantal uitgegeven strips met daarnaast de top 10 van 2018. Dit is géén top-10 van het aantal gedrukte of verkochte exemplaren of welke uitgeverij het best verkocht, het gaat om het strikt aantal uitgebrachte uitgaven, inclusief herdrukken, waarbij één SC en één HC van dezelfde titel als twee uitgaven zijn geteld.

2019
1. Dark Dragon Books (235)
2. Standaard Uitgeverij (155)
3. Daedalus (142)
4. Dupuis (112)
5. Silvester (72)
6. Dargaud (67)
7. Uitgeverij L (57)
8. Saga Uitgaven (55)
9. Le Lombard (51)
10. Arboris (43)
2018
1. Dark Dragon Books (214)
2. Standaard Uitgeverij (138)
3. Daedalus (118)
4. Silvester (107)
5. Dupuis (84)
6. Saga Uitgaven (63)
6. Uitgeverij L (63)
7. Ballon Comics (58)
8. Casterman (56)
9. Le Lombard (53)
10. Arboris (49)

Dark Dragon Books doet er nog een schep bovenop om de eerste te blijven. Het aantal collector's packs was wederom niet zo groot als in 2017. Nu 29, toen 63 en in 2018 nog 23. Ze brengen als vanouds in korte tijd complete cyclussen, reeksen of complete verhalen in een gebundelde editie uit in uiteenlopende genres. De Disney-licentie voor Star Wars-titels leverde 27 albums op, inclusief herdrukken en packs met sleeves van vroeger verschenen Star Wars-strips. Dat zijn er heel wat minder dan in 2018 (toen 43). Vanaf dit jaar zullen het nog minder titels worden. De uitgeverij zal de vele eenmalige spin-offjes terugschroeven en zich voornamelijk concentreren op de nieuwe hoofdreeks die in de VS al is gestart. Bij die 235 titels horen ook de 12 artboeken, maar het gros daarvan zijn buitenlandse uitgaven die Dark Dragon Books als distributeur te koop aanbiedt in onze contreien. De in 2018 verworven Marvel-licetie was in 2018 nog goed voor 13 titels, in 2019 zijn het er 33.
Standaard Uitgeverij behoudt de tweede plek met opnieuw veel herdrukken, dubbele en driedubbele uitvoeringen (reguliere editie, luxe, superluxe) en de jaarlijkse productie van meerdere delen per succesreeks. Het nieuwste succesnummer is Nachtwacht waarvan we ook in 2020 en 2021 drie delen per jaar zullen zien. Als het om het aantal verkochte albums gaat, is Standaard Uitgeverij sowieso de leider. De oplages van Dark Dragon Books zijn over het algemeen vrij klein waarbij voornamelijk wordt rekening gehouden met het aantal vooruitbestellingen van stripspeciaalzaken. Dat gaat zelden om hoge aantallen.
Daedalus behoudt eveneens haar plek door mee te stijgen met de voornoemde uitgeverijen.
Silvester heeft de productie opnieuw teruggeschroefd en levert alweer een plaats in.
Dupuis kruipt voor en staat nu op nummer 4. Dupuis is een van de uitgeverijen die niet te beroerd is om albums te herdrukken.
• Mede door de vele herdrukken stijgt ook Dargaud die in 2018 niet voorkwam in de top-10.
Saga Uitgaven en Uitgeverij L blijven net zoals in 2018 aan elkaar gewaagd, maar brengen allebei ietsje minder strips uit. Ze laten zich niet ver- of misleiden om almaar meer titels uit te brengen.
• In 2018 brak Casterman nog de top-10 in door een grootscheeps herdrukprogramma van bijna alle Kuifje-albums. Nu laat het buiten de top-10 Ballon Comics (41), Glénat (39) en Sherpa (31) voor.

Er zijn uitgeverijen die soms een coproductie aangaan met andere uitgeverijen of albums uitgeven onder een andere imprint of de exclusieve distributie verzorgen van andere uitgeverijen. En onder de koepel van Ballon Media bevinden zich meerdere uitgeverijen, met name Ballon Comics, Blake en Mortimer, Blloan, Casterman, Dupuis, Dargaud, Glénat, Graton, Le Lombard, Lucky Comics en Marsu Productions. Die groep gaat er terug op vooruit en blijft de grootste producent van stripverhalen in 2019, in aantal titels uitgedrukt (herdrukken incluis). Als we al die albums bij elkaar optellen, komen we aan onderstaand, gecumuleerd lijstje. 25,7% van het totaal aantal strips (nieuwe strips plus herdrukken) komt van Ballon Media. Dat is opnieuw een lichte stijging. In 2018 bedroeg dat percentage 23,6%, in 2017 22,2%.
Vanaf dit jaar treedt de fusie van Ballon Media en Standaard Uitgeverij in voege. Mocht dat in 2019 al het geval zijn, bracht die mastodontgroep vorig jaar 553 strips uit, oftewel 36,9%, meer dan een derde van de totale markt. Er blijft dan toch nog twee derde over voor de concurrentie.

2019
1. Ballon Media (385)
2. Dark Dragon Books (235)
3. Standaard Uitgeverij / Matsuoka / Stribbel Strips (168)
4. Daedalus (142)
5. Silvester (72)
6. Uitgeverij L (57)
7. Saga Uitgaven (55)
8. Arboris (43)
9. Sherpa (31)
10. Bonte (23)
10. Scratch Books (23)
2018
1. Ballon Media (361)
2. Dark Dragon Books (214)
3. Standaard Uitgeverij / Matsuoka / Stribbel Strips (151)
4. Daedalus (118)
5. Silvester (107)
6. Saga Uitgaven (63)
6. Uitgeverij L (63)
7. Arboris (49)
8. Bonte (33)
9. Sherpa (27)
10. Microbe (23)


Hard, luxueus, verzameld en integraal
In 2018 kwamen er 696 hardcoveralbums uit, goed voor 46,5% van het totaal aantal strips. En dat is in effectief aantal verschenen albums een daling van 40 hardcovers. In 2018 was het aantal hardcovers en het percentage veel hoger, zelfs het hoogst sinds onze metingen. Onthoud wel dat hardcovers zelden herdrukt worden, softcovers des te meer.

2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
   
495
533
520
570
642
736
696
37,3%
40,4%
35,1%
41,9%
42,2%
39,5%
43,8%
48,1%
46,5%


107 (= 15,4%) uitgaven van deze hardcovers zijn luxes. Standaard Uitgeverij neemt het leeuwendeel in, meestal in tweevoud van verschillende reeksen. Alle albums van Arcadia verschijnen ook telkens in een luxeversie. In 2019 verschenen er nooit eerder zoveel luxes. De voorbije jaren bedroeg het aantal luxes 105 (2018), 96 (2017), 85 (2016), 88 (2015), 91 (2014) en 58 (2013).

In 2018 konden we in 36 verzamelboxen of -banden (strips die bij elkaar gehouden worden met een kartonnen omhulsel, ook wel sleeve genoemd) strips bij elkaar houden. In 2018 waren het er 41, in 2017 72, in 2016 31, in 2015 63, in 2014 24, in 2013 amper 14, in 2012 waren er dan weer 53 boxen en in 2011 57.

Gestadig groeiden de voorbije jaren het aantal integralen, soms als een dubbele uitvoering met een luxe-editie erbij. De verdere groei stopt in 2019 en neemt met 133 uitvoeringen gelijke tred met 2018. Dat blijft het hoogste aantal na alle voorgaande jaren. Onder de noemer integralen tellen we (pocket)bundelingen, thematische specials, omnibussen, vakantiealbums met meerdere strips en tutti quanti ook mee. Strips die meteen in een gebundelde uitvoering en niet eerder als los album verschenen, tellen we dan weer niet mee omdat het om een eerste albumuitvoering gaat. Dan noemen we in het Frans verschenen tweeluiken en in het Nederlands als één bundel uitgegeven albums als voorbeeld.
Je zou denken dat intussen het beste wel is gebundeld, maar we zijn pas begonnen met de grotere reeksen zoals Buck Danny. In 2019 startte Standaard Uitgeverij met De Rode Ridder, waarvan een voortzetting in de komende jaren verzekerd is. Onder het label Matsuoka start in 2020 een integrale uitvoering van Gilles de Geus en Piet Pienter en Bert Bibber. Saga Uitgaven start vanaf dit jaar met een integrale reeks van Bakelandt die over vier of vijf jaar voltooid zal zijn. Uit het rijkgevulde, meer dan tachtig jaar omspannende patrimonium van Ballon Media valt ook nog veel te rapen. Reeksen die tot een einde komen, worden gewoon opgevolgd door nieuwe integrale reeksen. Ook Arboris blijft op de kar springen van vertaalde integralen of ontwikkelt die zelf. Uitgeverij L start dit jaar met de door Don Lawrence getekende verhalen van Trigië. Bij Uitgeverij Personalia wordt Spaghetti verwacht.
Daarnaast lopen nog een heleboel integrale reeksen die dit jaar of in een van de volgende jaren tot een einde komen: Dan Cooper, De Minimensjes, De Generaal, De Brokkenmakers, Jugurtha, Corentin, Baard en Kale, De Beverpatroelje, Sophie, Guus Slim, Jerry Spring, Nero door Dirk Stallaert, Indianenreeks, Maarten Milaan, Jan Kordaat, Tanguy en Laverdure, Yoko Tsuno, Natasja, Boes, Chick Bill, Agent 327,...


Eén derde investering in eigen talent
In 2019 raakten er 439 albums van Vlaamse en Nederlandse stripmakers uitgegeven, herdrukt of gebundeld. Dat is 29,3% van het totaal, een daling ten opzichte van 2018 (501 albums = 32,8%). Het is op dit gebied een laaggemiddeld jaar. 2014 blijft een recenter topjaar met 531 albums, maar toen verschenen er ook wel enorm veel herdrukken. In 2010, het jaar waarin we begonnen met deze rapporten, bedroeg het percentage oorspronkelijk werk versus vertaalde strips nog 42,5%.


Conclusie
2019 is een recordjaar als het om het werkelijk aantal nieuwe strips gaat zonder herdrukken. Met herdrukken erbij dalen we lichtjes. Een minder aantal uitgeverijen is voor die productie verantwoordelijk. De groep Ballon Media, Dark Dragon Books, Standaard Uitgeverij met Matsuoka erbij, Daedalus en Sherpa brengen allen meer strips uit. Alle andere uitgeverijen in de top-10 van grootste producenten doen het ietsje kalmer aan. In mei en oktober zijn er nooit eerder in die maanden zoveel strips verschenen. Voor de rest zijn er geen uitzonderlijke uitschieters op te tekenen.De beste strips van 2019
In onze Stripmomenten van 2019 blikken we terug op het voorbije jaar en presenteert elk redactielid zijn favoriete strips. In onze eindejaarsoverzichten per genre vind je enkele honderden albums bij elkaar verzameld. Maar welke tien albums vind jij de beste van 2019? Doe mee aan onze jaarlijkse topwedstrijd waarbij je fantastische prijzen kan winnen. Jouw mening is nog de belangrijkste van allemaal.Zuid-Amerikaanse cyclus van Tango loopt op zijn laatste benen
04/01
TOP
Tango 4
In februari komt Tango deel 4 uit. Daarin hoopten Tango en Mario te kunnen genieten van hun reis door Ecuador, maar na de Muller-affaire komt Tango op de radar van de DEA. Het federale agentschap verraadt hem anoniem bij zijn oude opdrachtgevers, om hen in de val te lokken.
Alle vier delen van Tango spelen zich in Zuid-Amerika af waar Philippe Xavier vaak op vakantie ging en als jongeling zelfs woonde, eerst in Argentinië en daarna het Chili van Pinochet. In deel 1 vonden we Tango terug in Bolivia, in deel 2 de Caraïben, in deel 3 Panama en in deel 4 dus Ecuador.

Uitgeverij Le Lombard geloofde vóór de lancering van de reeks nogal sterk in de reeks en steunde het duo Philippe Xavier en Matz om een reis van drie weken te helpen bekostigen doorheen Bolivia. Ze sliepen in kleine hotelletjes en piepkleine kamers, dikwijls samen in bed. Omdat Matz nogal luid snurkt, kon Xavier vaak niet slapen en gaf hij Matz oorvijgen. Voor de rest schieten ze goed met elkaar op.

Nu goed, deel 5 wordt een overgangsdeel dat zich voornamelijk afspeelt in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië. Dat album zal dan de Zuid-Amerikaanse cyclus afsluiten. Het zal eind 2020 verschijnen. Daarna wenkt een ander decor. De auteurs denken momenteel aan Nieuw-Zeeland.
(Bron:
Casemate / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Wellicht extra tekenaar nodig voor Op Zoek naar de Tijdvogel
04/01
TOP
Op Zoek naar de Tijdvogel
Op 4 maart verschijnt Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht 6: Kryll. David Étien is sinds deel 5 de vierde tekenaar na Dominique Lidwine (deel 1), Mohamed Aouamri (deel 2) en Vincent Mallié (deel 3 en 4). En weet je wat? Het zou kunnen dat er nog een vijfde tekenaar nodig is...

Co-scenarist Serge Le Tendre heeft onlangs in een interview beloofd en gezworen dat het einde nu echt in zicht is. Na deel 6 zullen nog twee delen verschijnen. Hij is net klaar met het opdelen van de scènes van die laatste albums. In het laatste album wordt er aangesloten naar de oorspronkelijke cyclus die in de jaren 1980 furore maakte en het fantasygenre op stripgebied nogal op de kaart zette. Sot, in feite Le Tendres favoriete personage, komt er zelfs eventjes in voor.

Le Tendre hoopt dat Étien tot het einde aanblijft, maar de tekenaar is daar nog niet zeker van... In Casemate laat Étien het volgende optekenen: "Elk nieuw album is een soms stormachtig avontuur. Het is telkens een beproeving waarna ik besluit: nu stop ik! Daarna denk ik erover na... Kortom, ik teken nog het zevende album. Voor deel 8 staat nog niets vast! Ik moet ook nog de tijd vinden voor mijn eigen reeksen, De Vier van Baker Street en sinds kort de Robbedoes-spin-off Rommelgem."

Na de acht delen van de prequelspin-off Voor de Zoektocht is het de bedoeling dat Régis Loisel nog zelf een ulitiem sequelalbum tekent met de titel Na de Zoektocht. Daar is voor Loisel nog geen haast bij, want er zijn dringendere projecten die op hem wachten. Het einde staat al vast: de dood van Bolster. Loisel voegt er ook nog aan toe: "En reken maar niet op een verrijzenis van Ramor. Die vervloekte god was een voorwendsel, een MacGuffin zoals Hitchcock zei. Behalve dat liggen de opties open: we sluiten niet zomaar een saga af die meer dan veertig jaar duurt!"
(Bron: Casemate
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Eric Maltaite en Zidrou publiceren een one-shot
04/01
TOP
L'Instant d'Après
Nu een voortzetting van Stomp door de dochter van Maurice Rosy wordt tegengehouden, kan tekenaar Eric Maltaite zich volop aan andere projecten wijden. In maart verschijnt alvast in het Frans het 56 pagina's tellende one-shot L'Instant d'Après op scenario van Zidrou. Maltaite en Zidrou wonen in hun Spaanse woonplaats in elkaars buurt.

In dat album maken we kennis met Blandine Lefranc die als stripster werkt in een louche bar in de Verenigde Staten. Wanneer er een klant binnenkomt, begint ze haar werk te doen, maar ze voelt plots aan dat er iets ergs is gebeurd met haar tweelingzus Aline die in Frankrijk is gebleven. De twee zussen hebben elkaar nochtans al lang niet meer gezien. Aline is een harpspeelster die geslaagd is in het leven en het favorietje van hun ouders is. Ze komt om in een auto-ongeluk. Haar man zat mee in de wagen en wordt beschuldigd.
(Bron:
Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe jeugdreeks door Alessandro Barbucci
04/01
TOP
Les Sœurs Grémillet
Het lukt Alessandro Barbucci om jaarlijks twee albums van Ekhö - De Spiegelwereld te tekenen. In 2020 komt er wel een reeks bij die door Dupuis zal uitgegeven worden. Eind maart verschijnt alvast in het Frans (een vertaling verschijnt later) het eerste deel van zijn nieuwe jeugdreeks Les Sœurs Grémillet op scenario van zijn Italiaanse landgenoot Giovanni Di Gregorio.

Het sprookjesachtige, met een familiedrama verweven verhaal voert drie zussen op die het mysterie achter een vreemde droom proberen te ontrafelen. Het heeft te maken met een drama uit het verleden. De nieuwe stripreeks wil de liefde van een moeder voor haar kinderen vieren. De oudste zus is een bazig typetje, het andere is artistiek aangelegd en de jongste praat enkel met haar kat.

Volgens de info zal de lezer zich kunnen vergapen aan betoverend mooie decors.
(Bron: Dupuis
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Drakoo-reeks bij Arboris
04/01
TOP
Dragons & Poisons
Onlangs hadden we het over een collectie gloednieuwe fantasyreeksen van twee of drie delen die onder het Franse label Drakoo verschijnen. Uitgeverij L heeft er daar al twee van binnengehaald. Ook Arboris pikt er een eerste graantje uit. De uitgeverij kocht namelijk de rechten op het tweeluik Dragon & Poisons, door Rebecca Morse en Isabelle Bauthian, over een draak in een wensput.

Het volledige overzicht van in het Frans al verschenen en aangekondigde titels vind je hier terug (eentje was indertijd bedoeld voor Mœbius die helaas plots ziek werd en Arlestons scenario niet meer kon tekenen).
(Bron: Arboris
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dany's Vrije Vlucht is af
04/01
TOP
Un Homme qui Passe
De voorbije jaren hebben we het meermaals gehad over een Vrije Vlucht die Dany tekent op scenario van Denis Lapière. In maart is het eindelijk zover, dan verschijnt Un Homme qui Passe vooreerst in het Frans. Het album van 72 pagina's speelt zich af in twee verschillende periodes: een somber gedeelte in het heden met veel donkere schaduwpartijen en het andere gedeelte is een flashback met herinneringen die Dany in aquarel schildert.

Het verhaal begint op een eilandje in Normandië tijdens een onverwachte storm. De oudere man Paul wil een einde maken aan zijn leven. De jonge vrouw Kirsten komt hem tegemoet gevaren in een bootje dat tegen de rotsen te pletter slaat. De ontmoeting die daarop volgt, is niet toevallig. Het hoofdthema is een confrontatie tussen Paul en Kirsten, een man en een vrouw, een oude machoman wiens generatie aan het verdwijnen is en een jonge vrouw die zich het laatste woord niet laat afnemen en spreekt in naam van alle vrouwen die hij heeft versierd. Hij is een reporter-fotograaf en zij werkt voor de uitgever die op de lay-out van zijn nieuwste boek wacht. Zijn nieuwe boek is anders, intiemer, het dagboek van een leven vol avontuurtjes met portretten van de vrouwen die hij heeft verleid.
(Bron:
Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Tijd lanceert cartoonwedstrijd
04/01
TOP
De Tijd
De financieel-economische krant De Tijd lanceert vandaag een cartoonwedstrijd waarbij de beste inzendingen kans maken op een geldprijs van 125, 250 of 500 euro en gepubliceerd worden in de weekendkrant van 1 februari. Deelnemen kan tot 27 januari. Hier vind je alle details, vereisten en het reglement.
(Bron: De Tijd
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe reeks van Manu Larcenet
04/01
TOP
Thérapie de Groupe 1
Thérapie de Groupe 1
Thérapie de Groupe 1
Na straffe reeksen als De Dagelijkse Worsteling en Blast is elke nieuwe vrucht van het brein en de handen van Manu Larcenet een evenement. Op 10 januari verschijnt alvast in het Frans het eerste deel van zijn nieuwe reeks Thérapie de Groupe (Groepstherapie) bij Dargaud.

In het eerste album van 56 pagina's voert Larcenet een striptekenaar met een writer's block op. Een Frans commentaar vermeldt dat het album een vrolijke introspectie biedt en de inhoud van een ontroerende zelfspot getuigt.
(Bron:
BDzoom.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De cover van Nevada 2
04/01
TOP
Nevada 2
Eppo moet nog beginnen aan de voorpublicatie van het eerste deel van Nevada, een halve western door Colin Wilson op scenario van Fred Duval en Jean-Pierre Pécau. Wanneer het eerste album in het Nederlands een feit zal zijn, ligt deel 2 in het Frans al in de winkel, want dat staat gepland in april 2020. Hierboven zie je de cover van deel 2.
(Bron: Delcourt
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Milo Manara's Giuseppe Bergman beleeft misschien avontuur in Frank Millers Sin City
04/01
TOP
Frank Miller en Milo Manara
Met deze handdruk op het stripfestival van Napels in april 2018 gaf Frank Miller de Italiaanse tekenaar Milo Manara zijn akkoord om Manara's volgende avontuur van Giuseppe Bergman in Millers Sin City-wereldje te laten afspelen.

Manara hierover in Casemate: "Momenteel heb ik een nieuwe Giuseppe Bergman als project lopen, misschien voor 2020. Ik ben dol op het personage dat door tijd en ruimte reist waardoor ik me volop op uiteenlopende onderwerpen kan storten. Op het gebied van het scenario, maar nog meer op het gebied van de tekeningen. Grafisch is hij veel veranderd. Sorry, lezers, ik experimenteer. Ik wil er Amerika, het boek van Franz Kafka, via Bergman in behandelen. Het is een ingebeeld Amerika, want Kafka heeft nooit een voet op Amerikaanse bodem gezet. Op mijn beurt moet ik er ook mijn gewenst Amerika in terugvinden. Ik dacht aan Jack Kerouac, maar dat is te romantisch. Zolang ik me maar niet op de maan of op Mars begeef! Ik heb erover nagedacht. Ik heb ook Frank Miller de mogelijkheid voorgelegd om zijn Amerika uit het zeer donkere Sin City te mogen gebruiken. Hij is enthousiast! Jawel, ik heb getuigen! En een foto waarop hij me de hand schudt als teken van zijn toezegging."

In 2012 tekende Manara al een hommage (zie hieronder) aan Frank Miller met een illustratie van Elektra, het nevenpersonage uit Daredevil dat Frank Miller heeft gecreëerd.
(Bron: Casemate
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Elektra


Italiaanse Vogue met alleen illustraties
04/01
TOP
Vogue
Voor het eerst in haar geschiedenis vervangt de Italiaanse editie van het internationale modeblad Vogue in het eerste nummer van 2020 alle foto’s door tekeningen van modellen. Omdat er geen enkele fotoshoot aan te pas kwam, maakt het blad daarmee een statement om creativiteit ten dienste van duurzaamheid te stellen. Het daaropvolgende nummer zal gewoon weer wel met foto's gevuld zijn.

Een van de verschillende covers is het werk van de Italiaanse grootmeester Milo Manara met het Deense model Olivia Vinten voor het merk Gucci. Het nummer ligt op 7 januari in de Italiaanse winkels en in winkels die internationale edities van Vogue aanbieden.
(Bron:
Milo Manara / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips