Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 27 december:
Het Venijn 2 in 2020
Alex terug naar Gallië in Alex Senator 10
Opvolger voor Tot de Laatste wordt klaargestoomd


Updates van 25 december:

Nieuwe fantasyreeksen onder supervisie van Arleston bij Uitgeverij L
Silvester in kwartaal 1 van 2020
Merho draagt de Kiekeboes zachtjes over
Even geen Alex meer voor Marc Jailloux
De laatste scenariopagina van Tome
Verjaardagsnummertje van Spirou voor Bollie & Billie
Plopsa Group neemt Comics Station over


Updates van 21 december:

Jules Deelder (75) overleden
Censuurgevalletje voor Filip & Mathilde
1,2 miljoen dollar voor origineel van Bernie Wrightson

Updates van 18 december:

Jeugdserie van Olivier Schwartz landt bij Uitgeverij HUM!
Censuurgevalletje voor Chinese vertaling van Hubert
Patrice Ordas (68) overleden
Ooievaars spelen hoofdrol in volgende De Smurfen
Nevada 2 staat al in de steigers


Updates van 15 december:

Sisco komt terug
De cast van Urbanus, de Musical
Mary Jane door Damien Cuvillier en Frank Le Gall

Een nieuwe Rik Ringers in februari
Laatste deel van de cyclus voor Shi
Dani Dacquin (84) overleden


Updates van 11 december:

Covertriptiek voor integrale reeks van Gilles de Geus
Unieke luxe van F.C. De Kampioenen ten voordele van De Warmste Week
Extases 2 in 2020

Updates van 10 december:

Sherpa bundelt Peter de Wits komische westernstrips

Updates van 8 december:

Kwartaal 1 bij Daedalus
Theodoor Cleysters 14 in 2020

Updates van 5 december:

De plannen van het stripblad Eppo in 2020
Locke & Key op Netflix in februari 2020
Luxereeks XIII stopgezet na 25 delen

Updates van 4 december:

Saga Uitgaven in januari en februari

Updates van 3 december:

De Wijsheid van Mythes bij Daedalus
Stephen Desberg kiest voor andere aanpak
De verdere plannen van Yves Sente voor Blake en Mortimer
Howard Cruse (75) overleden
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2019: december
2020: januari • februari • maart • april • mei • juni • juliaugustusseptemberoktobernovember
 
Het Venijn 2 in 2020
27/12
TOP
Het Venijn 2
In december publiceerde Daedalus nog het eerste deel van de topwestern Het Venijn, een reeks die Laurent Astier in vijf delen heeft gepland. Omdat we wat moesten wachten op de vertaling kan Daedalus sneller op de proppen komen met het vervolg, want het Franse deel verschijnt al in januari bij de Franse uitgeverij Rue de Sèvres.

Onze bespreking van deel 1 vind je hier. En hier kan je het commentaar van Astier bij vier pagina's uit het album lezen.
(Bron:
Laurent Astier / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Alex terug naar Gallië in Alex Senator 10
27/12
TOP
Alex Senator 10
Begin april 2020 verschijnt Alex Senator deel 10 alvast in het Frans. Daarin keert de oude Alex terug naar Gallië in het spoor van zijn verleden. Scenarist Valérie Mangin deelde bovenstaande cover als cadeautje voor haar volgers.
(Bron:
Valérie Mangin / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Opvolger voor Tot de Laatste wordt klaargestoomd
27/12
TOP
A l'Ombre des Géants
Tot de Laatste, een topwestern van Paul Gastine en Jérôme Félix, moet in vertaling nog verschijnen bij Saga Uitgaven. In februari verschijnt alvast de gelimiteerde hardcover. Later komt het album ook nog uit met een andere coverillustratie in softcover. Inmiddels stelde Félix hun opvolger in hetzelfde genre voor. Die krijgt de Franse titel À l'Ombre des Géants. De afbeelding hierboven is nog maar een conceptillustratie. Het belooft eveneens een bloedig verhaal te worden.
(Bron:
Jérôme Félix / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nieuwe fantasyreeksen onder supervisie van Arleston bij Uitgeverij L
25/12
TOP
Danthrakon 1
Dit jaar lanceerde de Franse uitgeverij Bamboo het fantasylabel Drakoo onder supervisie van Christophe Arleston, bekend van Lanfeust en Trollen van Troy. Het gaat hierbij om minireeksen van meestal twee of uitzonderlijk drie delen. Uitgeverij L verwierf inmiddels de vertaalrechten op de tweeluiken Danthrakon en La Pierre du Chaos.

Hieronder vind je een kort overzicht van de eerste reeksen en de auteurs waarvan er sommigen nog niet lang actief zijn op stripgebied.

La Pierre du Chaos 1
Dragons & Poisons 1

Danthrakon, door Olivier Boiscommun (Het Rijk) en Arleston. Een leerling-kok werkt bij een magiër bij wie hij een toverboek vindt dat hem probeert te onderwerpen. Komische fantasy.

La Pierre du Chaos, door Stéphane Créty (Drakenbloed, Dwergen, Orks & Goblins) en Gabriel Katz (het pseudoniem van een tv-scenarist en fantasy- en jeugdromanschrijver). Stevige en klassieke avonturenfantasy die zich afspeelt in een rijk dat op zijn laatste benen loopt en barbaarse invasies te wachten staat.

Dragons et Poisons, door Rebecca Morse en Isabelle Bauthian. Fantasyparodie over een draak in een wensput. Het eerste deel van deze reeks is al verschenen in het Frans.


Te verschijnen in 2020 in het Frans:
Sheid, geschreven en getekend door Philippe Pellet (De Wouden van Opaal). In een grote stad in een kurkdroge streek moet een huurling het leven redden van een jong meisje met kostbare krachten. Realistische fantasy.

Démonistes, door GeyseR (Androïden, Omnopolis) en Olivier Gay. Avontuur, liefde, magie, gevechten, verraad en demonen. Klassieke fantasy met veel humor.

Les Argileuses, door Étienne Willem (Het Meisje van de Wereldexpo, De Vleugels van de Aap) en Pierre Pevel. Speelt zich af in een eerdere trilogie van Pevel, Le Paris des Merveilles. Drie jonge vrouwen zijn gespecialiseerd in ba,overvallen op het hoogste niveau. Ze verzeilen in een spionagezaak en worden dooralle mogelijke geheime diensten van Europa op de hielen gezeten..

Spirite, door Mara. Een verhaal over een jonge journaliste die met een spokenjager samenwerkt om het op te nemen tegen een superschurk in de jaren 1930. Dit is de enige trilogie tussen alle voornoemde tweeluiken.

La Baroque Épopée du Monde qui ne Voulait plus Tourner, door Dana Dimat en Arleston. Steampunkfantasy die Arleston ooit had voorgesteld aan Mœbius die het wel wou doen, maar dan sloeg een ziekte bij de tekenaar toe. Het gaat over een planeet die plots stopt met draaien waardoor de ene helft in het donker en vriestemperaturen blijft liggen en de andere helft aan een verschroeiende zon is overgeleverd. De bevolking ziet zich verplicht om op de grens van de beide helften te gaan wonen terwijl enkele personages zich inspannen om de planeet weer te doen draaien. Dimat en Arleston werkten al samen aan hun albums over de zwarte elfen in de reeks Elfen.

En verder zijn er ook nog de projecten Nécromants (Tina Valentino + Olivier Gay), Thorel (Romain Sordet + Dominique Latil), Terrence Trolley (Patrick Boutin-Gagné + Serge Le Tendre), Le Serment de l'Acier (Elisa Ferrari + Gwenaël Weissengel), Elfie (Mini Ludvin + Arleston en Audrey Alwett).
(Bron:
Drakoo / Casemate / Eppo / Ger Apeldoorn / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Silvester in kwartaal 1 van 2020
25/12
TOP
Centaurus 5
In de rubriek Te Verschijnen vind je het eerste kwartaal van 2020 van Silvester terug. Eerder aangekondigde en inmiddels uitgestelde titels, zoals de laatste vier delen van Walking Dead, krijgen een nieuwe datum. We kregen ook enkel korte inhouden en de voorstelling van de titels die in januari zullen verschijnen. Dat vind je hieronder opgesomd. Een van de bestsellers, Centaurus deel 5, het slot van de eerste cyclus, verschijnt in februari.


Olivier Varèse 3
Olivier Varèse 4
In 2004 (!) en 2012 (!!) verschenen de eerste delen van Olivier Varèse, de debuutreeks van Enrico Marini. In januari 2020 (!!!) verschijnen eindelijk de twee laatste delen van de komische actiereeks. Deel 3, Aanval op Kokonino World, is dan nog het vervolg op het tweeluik dat in deel 2 werd ingeleid. Beide albums verschijnen in hardcover. We herinneren je er ook nog aan dat Dark Dragon Books Marini's doorbraakreeks Gipsy in januari in twee integralen publiceert.

Deel 3: "Olivier Varèse is verslaggever zonder grenzen. En, zoals dat gaat in spionageverhalen, niets is wat het lijkt. Na het geharrewar met mevrouw Kokonino wacht Olivier Varèse op zijn executie in de gevangenis van Kantoucha. Dankzij de Frenchman weet hij te ontsnappen. Samen gaan ze proberen de plannen van mevrouw Kokonino te dwarsbomen, waarbij ze het moeten opnemen tegen ninja's, robots en andere moordenaars. Maar wie trekt er echt aan de touwtjes bij Kokonino World?"

Deel 4: "In de Amerikaanse Rocky Mountains bestudeert een oude man de grond, hij lijkt iets interessants te hebben gevonden... In Genève neemt een jonge en mooie biologe contact op met Varèse; ze belooft hem exclusieve informatie. Maar de mooie vrouw blijft erg mysterieus en stelt voor om de volgende dag opnieuw af te spreken. Geïntrigeerd, en vooral aangetrokken door de jonge vrouw, accepteert Varèse ondanks het vroege tijdstip. Eenmaal aangekomen wacht er echter niemand op hem. De journalist besluit op onderzoek te gaan..."

Van de complete reeks in hardcover zal ook een paket verschijnen tegen 49,95 euro.


Shanghai Dream 1
Sonora 1
Shanghai Dream is een tweeluik door Jorge Miguel (Orion) en Philippe Thirault. De albums verschijnen in een gelimiterde hardcover en later als softcover.
De samenvatting van deel 1: "Berlijn, 1938. Bernhard en zijn vrouw Illo, beiden van joodse komaf, ondervinden het geweld van de nazi’s aan den lijve: ze moeten hun passie voor cinema opgeven. Ze hebben geen andere keuze dan alles achter te laten en naar het buitenland te vluchten. Een verhaal dat zich afspeelt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, gebaseerd op ware feiten en geïnspireerd door de exodus van joden naar minder bekende streken."

Sonora wordt dan weer een trilogie door Benoît Dellac (Slangengod, Dwergen, Orks & Goblins) en Jean-Pierre Pécau. Ook te verschijnen in softcover en hardcover.
"Het gerucht verspreidt zich als een lopend vuurtje door de hele wereld. Van de ene dag op de andere spoelt een golf mensen aan in San Francisco. Onder hen honderden Fransen: de vluchtelingen van de mislukte Parijse revolutie van 1848. 1851, Maximilien Bonnot gaat in San Francisco van boord, samen met zijn andere door de goudkoorts aangetrokken reisgenoten, bannelingen, avonturiers. Hij is niet ten prooi gevallen aan die koorts, maar aan een andere, net zo gevaarlijke: de koorts om wraak te nemen..."


De Zeearend 1
De Hel van het Oostfront 1
In januari is er ook nog het eerste deel van het tweeluik De Zeearend door Enea Riboldi en Philippe Thirault. "1916. Op bevel van de Kaiser, voert Hugo von Krüger het commando over het krachtige zeilschip Seeadler. Hij brengt koopvaardijschepen tot zinken om de bevoorrading van geallieerden te verstoren, maar zijn erecode verbiedt hem om slachtoffers te maken. De komst van een Franse bemanning die niet van plan is om lijdzaam toe te kijken, waaronder de mooie Pénélope de Luynes, zet het leven aan boord totaal op zijn kop."

Tot slot verschijnt de complete reeks De Hel van het Oostfront, het oorlogsvierluik van Olivier Speltens, in een luxe-uitvoering met nieuwe covers, linnen rug, een extra schetskatern van zetsien pagina's, een gesigneerde ex libris op A4 in een genummerde oplage van slechts honderd exemplaren. Elk kwartaal in 2020 zal een van de vier delen als zo'n collector's edition uitgegeven worden.


We gaan nog even in een drafje door de maanden februari en maart die we later uitgebreider zullen voorstellen.

In februari verschijnt het al vermelde Centaurus deel 5, Brian Bones, Privédetective deel 2 (voorlaatste deel), het laatste deel van de trilogie Café Noir, het laatste deel van de vierdelige western Het Wilde Westen, het jongerentweeluik Ravencroft en de uitgestelde titels Crazy Cavia's deel 2, Er Was Eens... Het Leven deel 3, De Legendariërs deel 12 en Super Kaka deel 3.

In maart mag je je verwachten aan de titels Bomb Road deel 3 (laatste deel), Conquests deel 3, Golden City deel 13, deel 1 van het luchtvaarttweeluik De Koerier van Casablanca, Marshal Bass deel 5, De Orde van de Drakenridders deel 24 door Stéphane Collignon en Ange die een nieuwe cyclus van Yves Swolfs' Legende maken, Prins Valiant deel 33 (van de 35 te verschijnen jaargangen) en de uitgestelde kortverhalenbundel Sky Doll - Lacrima Christi Collection deel 2.
(Bron:
Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Merho draagt de Kiekeboes zachtjes over
25/12
TOP
de Kiekeboes
Afgelopen zomer publiceerden we nog dat Merho een aangevuld team rond zich had verzameld zodat hij de Kiekeboes meer uit handen kon geven, vooreerst als tekenaar. De voorbije dagen kwam deze beslissing opnieuw in de pers. Even opfrissen en aanvullen.

Vanaf 2020 werken de tekenaars Kristof Fagard en Steve Van Bael (Nachtwacht) afwisselend aan nieuwe albums als tekenaars. Jos Vanspauwen zorgt nog steeds voor eenheid door hun werk digitaal te inkten. Merho's dochter Ine Merhottein ontfermt zich als vanouds over de inkleuring. Thomas Du Caju werkt daarentegen niet langer voor Merho. Zijn laatste album verscheen begin december.

Op 1 april 2020 verschijnt In Troebel Water door Kristof Fagard en scenarist Peter Van Gucht (Suske en Wiske, Nachtwacht) die voortaan een van de vaste scenaristen is. Bruno De Roover (Jylland, De Avonturen van K3) is ook een van de scenaristen. Zijn eerste album, getekend door Van Bael, verschijnt na In Troebel Water. Het is de bedoeling dat er weer meer albums per jaar verschijnen.

Wie zijn hart al vasthoudt voor plotse veranderingen, panikeert voorbarig en voor niets. Het is namelijk niet de bedoeling dat er een stijlevolutie komt in de Kiekeboes. De keuze om meer met de bladschikking in plaats van de vier traditionele stroken te werken, was al langer ingezet. En ook de garderobe van de personages blijft veranderen per album. Maar aan het uiterlijk van de hoofdpersonages verandert er uiteraard niets. Merho hierover in Het Nieuwsblad: "Aan de figuren mogen ze geen eigen draai geven. Als iedereen dat gaat doen, dan zit er geen duidelijke lijn meer in. Ze moeten dus mijn handschrift zo goed mogelijk imiteren. Wel krijgen ze de vrijheid om de omgevingen naar hun hand te zetten en nieuwe nevenpersonages te introduceren."

Merho houdt het voortaan op supervisie van het werk van de tekenaars en scenaristen. Bovendien blijft hij eigen scenario's schrijven Hij was vooral het routinematig tekenen van de strips beu, maar hij is nog lang niet uitverteld. Er liggen ook geen duo's vast zodat Fagard en Van Bael de ene keer een scenario van Van Gucht, De Roover of Merho zullen tekenen naargelang hun planningen. Van Bael heeft namelijk nog een contract voor drie Nachtwacht-albums per jaar.
(Bron:
Het Nieuwsblad / vtm nieuws / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Even geen Alex meer voor Marc Jailloux
25/12
TOP
Alex 38
In de stripreeks Alex is een fout/misverstand in de nummering geslopen. Het retroalbum Veni Vidi Vici, door Giorgio Albertini en David B., werd uitgebracht zonder nummer op de rug en gold bij zijn verschijning in 2018 als een buitenreeksalbum. De Helvetii werd in november doodleuk uitgebracht als deel 38. Als je de complete reeks op de plank naast elkaar plaatst, ontbreekt dus het nummer 37, maar dat is dus gewoon het album Veni Vidi Vici. Afgesproken?

De Helvetii werd door ons goed onthaald. Het verhaal is trouwens geïnspireerd op een originele synopsis uit de nalatenschap van Jacques Martin en dat is voor het eerst sinds andere auteurs de reeks na Martins dood hebben overgenomen. Zijn zoon Bruno spaarde de synopsis op en veranderde in tussentijd de intenties rond de reeks om meer coherentie in de reeks te bekomen, bijvoorbeeld wat Alex' leeftijd betreft en zijn situering in de werkelijke geschiedenis.

Tekenaar Marc Jailloux bracht het er ook weer goed vanaf. De Helvetii was zijn vijfde Alex-album. Het ziet er nu wel naar uit dat Alex het een tijdje moet stellen zonder zijn inzet, want voor Glénat werkt hij aan een trilogie die zich in de renaissance zal afspelen. Het gaat over de opmerkelijke klim op de sociale ladder van een familie schrijnwerkers. De prijswinnende romanschrijver Didier Decoin en Jérôme Clément, een van de oprichters van de Frans-Duitse cultuurzender Arte, schrijven het scenario. Jailloux heeft het al over een mogelijke televisiereeks naar de strip.

Voor Jailloux is de renaissance vertrouwd terrein, want voor Gilles Chaillet tekende hij al mee aan het tweeluik Vinci. Pas na zijn nieuwe trilogie, of tussen twee albums door, wordt een terugkeer naar Alex mogelijk.

(Bron:
ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De laatste scenariopagina van Tome
25/12
TOP
Soda
Hierboven zie je de allerlaatste pagina van het scenario van de volgende Soda voordat scenarist Tome onverwachts overleed. Dan Verlinden moet nu de rest vanaf pagina 31 bedenken, maar door erover te spreken met Tome weet hij wel hoe het verhaal verder verloopt. Helaas neemt Tome het geheim over Soda’s drie vingers aan de ene hand mee in zijn graf.
(Bron:
Dan Verlinden / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Verjaardagsnummertje van Spirou voor Bollie & Billie
25/12
TOP
Spirou
"Mocht er me ooit iets overkomen, zou ik niet graag hebben dat men me begraaft als een farao met mijn personages. Ik wil dat ze me overleven. Ze verdienen een leven na mij", zei Jean Roba ooit in een interview. Daar werd naar geluisterd en zestig jaar na de creatie is de gagreeks nog steeds springlevend. Het duo Jean Bastide en Christophe Cazenove ontfermt zich inmiddels over de gagreeks.

Het weekblad Spirou wijdt deze week een tiental pagina's aan de verjaardag van de stripreeks die op 24 december 1959 voor het eerst in Robbedoes te lezen was. Jose Luis Munuera, die in het Frans zes geïllustreerde kinderboekjes van P'tit Boule & Bill tekende, gaf samen met scenarist Olivier Bocquet (FRNK) het allereerste verhaaltje van de jongen en zijn hond, Bollie en Billie tegen de Mini-haaien, een moderne update met drones in plaats van telegeleide bootjes.

Het kortverhaal telt zes pagina's en is te lezen in het nummer van 25 december.
(Bron:
BDzoom.com / Spirou / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Plopsa Group neemt Comics Station over
25/12
TOP
Plopsa Group
Op de valreep van 2019 kwam er nog goed nieuws uit de bus voor het noodlijdende en dezer dagen gesloten themapark Comics Station in Antwerpen dat in 2017 de deuren opende. Daarin staan attracties in het teken van populaire reeksen van Standaard Uitgeverij en Ballon Media die inmiddels zijn gefuseerd en door het leven gaan als Standaard Uitgeverij. Plopsa Group, de themaparkdivisie van Studio 100, breidt het aanbod uit en neemt Comics Station over.

Volgens planning gaat het park de Paasvakantie weer open onder een nieuwe naam. Plopsa Group investeert vijf miljoen euro in de volgende jaren. Er volgen ook nog nieuwe onderhandelingen met Standaard Uitgeverij rond de stripfiguren die momenteel in het themapark aanwezig zijn. En dat zijn de Kiekeboes, Suske en Wiske, Jommeke, Urbanus, Lucky Luke en de Smurfen. Dat aanbod wordt gewijzigd, sommige attracties verdwijnen en uit de stal van Studio 100 zullen er andere figuren een plaatsje krijgen. Zo komt er al zeker een dagelijkse Bumba-show.

Plopsa Group baat inmiddels zeven themaparken uit die goed zijn voor drie miljoen bezoekers per jaar: Plopsaland De Panne, Plopsaqua De Panne, Plopsa Indoor Hasselt, Plopsa Coo, Plopsa Indoor Coevorden in Nederland, Holiday Park in Duitsland, Majamand Kownaty in Polen en er komt in 2020 een tweede Plopsa-waterpark in Hannuit-Landen.

Mensen met vragen over hun abonnement of aangekochte, maar nog niet gebruikte tickets kunnen op deze pagina terecht voor een geruststellend antwoord.
(Bron:
Plops Group / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jules Deelder (75) overleden
21/12
TOP
Amber & Akka
Professor Hilarius
Na een kort ziekbed overleed op 19 december Jules Deelder, schrijver, (jazz)dichter, performer, muzikant en "nachtburgemeester van Rotterdam". Hij werd vijfenzeventig jaar.

Ook op stripgebied liet Deelder zich niet onbetuigd. In 1969 tot 1972 publiceerde hij in het weekblad Robbedoes en Spirou de stripreeks Amber en Akka, getekend door zijn jeugdvriend Rob Peters. Er verschenen negen kortverhalen. Voor dezelfde tekenaar schreef hij drie kortverhalen van Professor Hilarius waarvan er in 1970, 1971 en 1972 jaarlijks eentje werd gepubliceerd in Robbedoes. In 1985 publiceerde De Lijn een album van elk van deze reeksen.

Hetzelfde duo maakte in 1968 het ABC voor de Genieter van Marihuana, een gids voor marihuanagebruikers met tekeningen en korte gedichten. Dat deden ze onder de pseudoniemen Joussoph Ben Houpla (Peters) en Julian the Joint (Deelder). Deze pseudoniemen komen ook voor in hun werk voor Robbedoes.
(Bron:
eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Censuurgevalletje voor Filip & Mathilde
21/12
TOP
Filip & Mathilde
Filip & Mathilde
Filip & Mathilde 4In een nog te verschijnen nummer van Story liet de redactie van het weekblad een gag van Filip & Mathilde wijzigen. Charel Cambré had koningin Mathilde een doorschijnend en onthullend slaapkleedje aangetrokken. In de nieuwe versie is het slaapkleedje niet doorschijnend meer.

Welke versie van de gag we later in album te zien krijgen, valt nog een jaartje af te wachten. We herinneren je eraan dat de cover van Filip & Mathilde 4: Femme Fatale, met een klein beetje blote bil van een naakte Mathilde, in september op heel wat media-aandacht kon rekenen.
(Bron:
Charel Cambré / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


1,2 miljoen dollar voor origineel van Bernie Wrightson
21/12
TOP
Frankenstein
FrankensteinIn de VS is het origineel van een wraparoundcover van Bernie Wrightson geveild voor maar liefst 1,2 miljoen dollar. Wrightson tekende zeven jaar lang aan vierenzeventig illustraties en de cover voor een geïllustreerde versie van Frankenstein, het wereldberoemde verhaal van Mary Shelley uit 1831. Dat geïllustreerde boek verscheen in 1983 bij Marvel en raakte meermaals heruitgegeven. Het wordt beschouwd als een van de mooist getekende, geïllustreerde boeken uit de twintigste eeuw.

Wrightson is vooral bekend van zijn horrorsrtips, met Swamp Thing als zijn belangrijkste creatie op scenario van Len Wein in 1971. Batman: De Cultus is ook van zijn hand. Tijdens zijn carrière won hij vele album- en œuvreprijzen. Hij tekende ook platenhoezen (bijvoorbeeld voor het album Dead Ringer van Meat Loaf) en filmposters. In 2017 moest hij noodgedwongen met pensioen na een hersentumor. Om de torenhoge ziektekosten te kunnen betalen, moest hij rekenen op giften van vrienden. Twee maanden later overleed hij. Tijdens zijn leven heeft hij nooit zoveel betaald gekregen als nu op een veiling voor slechts één origineel.
(Bron:
Newsarama.com / ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jeugdserie van Olivier Schwartz landt bij Uitgeverij HUM!
18/12
TOP
Inspecteur Bayard 4
Inspecteur Bayard 5
Toen het Robbedoes en Kwabbernoot-verhaal Piccolo in Veldgroen in 2009 verscheen, kwam tekenaar Olivier Schwartz niet zomaar uit de lucht vallen. Hij had al een langere staat van dienst als tekenaar van jeugdstrips voor Astrapi, te vergelijken met Zonneland. Voor dat blad tekende hij de detectivereeks Inspecteur Bayard waarvan een tijdlang vertalingen verschenen in Suske en Wiske Weekblad onder de titel Inspecteur Sleutels. Uitgeverij HUM! zal vanaf het voorjaar van 2020 de albums van deze geestige en goed gemaakte jeugdreeks in album uitgeven tegen een tempo van twee of drie albums per jaar.

Inspecteur Bayard

Inspecteur Bayard startte als een reeks kortverhalen op scenario van Jean-Claude Cabaneau, Dieter en Jean-Louis Fonteneau waarin lezers mee op zoek moesten gaan naar de dader van een misdaad. Op de laatste pagina werd dan de schuldige ontmaskerd. Deze kortverhalen bundelde uitgeverij Bayard Éditions vaaf 1993 in de eerste drie delen. Vanaf deel 4 lieten Schwartz en Fonteneau hun inspecteur langere avonturen beleven van meestal veertig pagina's. Tot 2010 kwamen achttien albums uit en drie geïllustreerde leesverhalen. Tussen 2015 en 2017 gaf Milan de complete reeks opnieuw uit in vier integralen met dossiers en onuitgegeven kortverhalen.

Uitgeverij HUM! lanceert de reeks in het Nederlands als reguliere hardcoveralbums die 17,95 euro zullen kosten. Om de reeks een goede start te geven, begint de uitgeverij met de vertaling van deel 4 en 5 waarin lange verhalen staan. Uiteraard zullen de eerste drie albums met kortverhalen ook nog volgen. Bij de eerste uitzet van de eerste vertaling zal een gratis album geschonken worden in een gelijkaardige uitvoering als de Tex Willer-uitgave Rio Quemado uit 2018. Daarin zullen enkele korte speurverhalen uit de eerste drie albums staan als introductie op de reeks.

Het is nog niet zeker dat Uitgeverij HUM! de reeks uitbrengt onder de reeksnaam Inspecteur Bayard. Het is niet ondenkbaar dat er, in navolging van Kitty Beaufort, naar een nieuwe naam wordt gezocht. Inspecteur Sleutels is al bij voorbaat uitge-heu-sloten. In het voorjaar van 2020 staat het eerste album gepland, in het najaar het tweede.
(Bron: Uitgeverij HUM!
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Censuurgevalletje voor Chinese vertaling van Hubert
18/12
TOP
Hubert
De strips van Oogachtend vinden nog steeds hun weg naar het buitenand. Voor het dit jaar verschenen Beatrice van Joris Mertens stonden alle grote uitgeverijen in de rij om het in Frankrijk aan te bieden. Toch koos Oogachtend voor het kleinere Rue de Sèvres die werk uitgeeft van onder meer Lewis Trondheim, Hugo Pratt, Régis Loisel, Emmanuel Guibert, Benoît Sokal, Alex Alice, Zidrou, Pierre Alary, Clément Oubrerie, Olivier Pont, Zep, François Schuiten, Laurent Astier, Matz, Tiburce Oger, Fabien Vehlmann, enzovoort.De "vertaling" van de woordloze strip beperkt zich tot een aanpassing van het colofon en het logo van de uitgeverij.

Voor Hubert van Ben Gijsemans, uit 2014, wacht een grotere markt. Er komt namelijk een Chinese vertaling die dezer dagen wordt gedrukt. Daar zien ze niet zo graag blote tepels in strips waardoor een scène moest aangepast worden. Zie hieronder het origineel en daaronder de bijgewerkte versie. Gijsemans zag daar trouwens geen enkel probleem in. Hij is momenteel bezig met een volgend one-shot, met de titel Aaron, dat in het najaar van 2020 wordt verwacht.
(Bron: Oogachtend
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Hubert
Hubert


Patrice Ordas (68) overleden
18/12
TOP
Hindenburg
De Rafale
S.O.S. Lusitania
Het Oog van de Dobermanns
De Venetiaanse
Ambulance 13
Patrice OrdasDe Franse scenarist Patrice Ordas is op 9 december overleden op 68-jarige leeftijd. Samen met Patrick Cothias schreef hij reeksen als Hindenburg, De Rafale, S.O.S. Lusitania, Het Oog van de Dobermanns, De Venetiaanse en zijn grootste succes Ambulance 13 (150.000 verkochte exemplaren in het Frans) waarvan dit jaar het laatste deel in vertaling verscheen bij Saga Uitgaven. Die reeks over een chirurg tijdens de Eerste Wereldoorlog had hij al in zijn eentje voortgezet.

Ordas was 25 jaar lang directeur van een juweliersschool in Parijs. Als schrijver werd hij een specialist in historische romans. Met zijn debuutroman Les Griffes de l'Hermine won hij meteen een prijs. Samen met Cothias schreef hij nog meer boeken, zo ook L'Ambulance 13 en L'Œil des Dobermans waar later stripbewerkingen van verschenen.
(Bron: ActuaBD.com
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Ooievaars spelen hoofdrol in volgende De Smurfen
18/12
TOP
De Smurfen
Toen de Smurfen nog geen eigen stripreeks hadden, maakten ze in Johan en Pirrewiet al verre verplaatsingen per ooievaar. In het volgende album van De Smurfen gaat het eindelijk over die betrouwbare vervoersmiddelen. Het Franse album verschijnt in april.

In dat nieuwe verhaal vliegen Smurfen naar magiër Homnibus om zijn verjaardag te vieren. Om terug te kunnen keren, is er een probleem. Drie ooievaars dagen niet op terwijl ze anders zo punctueel zijn. Bovenstaand fragment uit het verhaal maakt al duidelijk dat ze gevangengenomen zijn.
(Bron: Le Lombard
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nevada 2 staat al in de steigers
18/12
TOP
Nevada 2
Eppo moet nog beginnen aan de voorpublicatie van het eerste deel van Nevada, een halve western door Colin Wilson op scenario van Fred Duval en Jean-Pierre Pécau. Wanneer het eerste album in het Nederlands een feit zal zijn, ligt deel 2 in het Frans al in de winkel, want dat staat gepland in april 2020. Hierboven zie je een plaatje uit dat tweede deel.
(Bron: Delcourt
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Sisco komt terug
15/12
TOP
Sisco 11
Nu tekenaar Thomas Legrain klaar is met de trilogie Het Verhaal van de SAS concentreert hij zich weer volop op zijn succesreeks Sisco. In april 2020 staat deel 11 alvast in het Frans gepland bij Le Lombard. De titel luidt Belgian Rhapsody. Het is het eerste deel van het zesde tweeluik.

In de vorige delen ging het van kwaad naar erger voor de voormalige veiligheidsagent van de Franse president. Na zijn ontslag werd hij bodyguard voor de allerrijksten tot de veiligheidsdienst hem toch weer opviste om hem actie te laten ondernemen in een heel onfrisse zaak. Hier kan je onze besprekingen lezen van nagenoeg de complete reeks tot nu toe.
(Bron: Le Lombard
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De cast van Urbanus, de Musical
15/12
TOP
Urbanus
In oktober 2020 start een tournee van Urbanus, de Musical die in Antwerpen, Gent en Hasselt zal worden opgevoerd. Jonas Van Thielen speelt daarin Urbanus, Veerle Malschaert zijn moeder Eufrazie en Bart Vanneste, beter bekend als Freddy De Vadder, Urbanus' vader Cesar. Stany Crets regisseert het hele festijn naar de stripreeks van Willy Linthout en Urbanus. Hieronder vind je het persbericht waarin je meer details en namen van de overige cast terugvindt.

"In de tuin van de Tollembeekse bloemenwinkel Puur Passie verzamelde, onder grote persbelangstelling, vrijdagvoormiddag de complete cast van Urbanus, de Musical, vanaf vrijdag 16 oktober 2020 te zien in Antwerpen, (Theater Elckerlyc), Gent (Capitole) en Hasselt (Ethias Theater). Op basis van het geschifte œuvre en met de steun van Urbanus en lijftekenaar Willy Linthout, maakt regisseur Stany Crets voor productiehuis Deep Bridge een voorstelling voor de jeugd van 2 tot 215 jaar. Jonas Van Thielen, bekend van zijn rollen in Ten Oorlog, Tegen De Sterren Op en de nieuwste Ketnet-reeks Dag Sinterklaas, krijgt straks het verrassende gezelschap van stand-up comedians Bart Vanneste, Gunter Lamoot en Veerle Malschaerts. 'Ik vind het wreed speciaal. Ik weet niet goed wat ik ervan moet verwachten, want het is de eerste keer dat ze mij voor zoiets hebben gevraagd. Ik stap uit mijn comfortzone, maar dat maakt het net boeiend', zegt Bart Vanneste, die hoopt om als vader Cesar even hard te mogen schitteren als zijn Freddy De Vadder. Net als in een ver verleden, vormen Bart en de actrice Veerle Malschaert, die de rol van moeder Eufrazie voor haar rekening neemt, een koppel. Comedian Gunther Lamoot heeft een dubbelrol en geeft invulling aan Stofjas en de belastingscontroleur. Stany Crets zorgt voor het scenario en de regie van Urbanus, de Musical en hij heeft er nu al veel zin in: 'Jonas gaat die rol sterk neerzetten. Ik kijk uit naar Koen Van Impe, een trouwe luitenant die de madam met de bontjas gaat spelen, de aartsvijand van Urbanus. De musical is eerder gebaseerd op het werk van Urbanus in plaats van zijn leven, want dan zou het een saaie musical worden. (lacht) Als we gebruik zouden maken van al het materiaal dat er voorradig is, met name zijn sketches, liedjes, films en strips, dan zijn we vertrokken voor een productie van minstens dertien uur met maximum drie pauzes (lacht), maar dat gaan we niet doen. Het wordt een kwestie van selecteren en keuzes maken, maar wees gerust: jong en oud gaan zich amuseren.'

Willy Linthout
Striptekenaar Willy Linthout kijkt over de schouders mee van Urbanus, de Musical en is net als de beroemdste inwoner van Tollembeek nauw betrokken bij dit verhaal. 'Ik vind het fantastisch dat er met een Urbanus-strip een echte musical wordt gemaakt. Toen ik 37 jaar geleden begon met Urbanus te tekenen, zei iedereen: 'Urbanus, dat is een heel plezante strip, maar die gelijkt daar toch niet op!' Ik ben blij dat ze met Jonas Van Thielen eindelijk iemand hebben gevonden die erop trekt. Ik krijg dus toch nog gelijk', zegt Linthout lachend. Ook over de rest van de cast is hij laaiend enthousiast: 'Veerle Malschaert heeft nog even tijd om te transformeren naar Eufrazie. Ik heb haar voorgesteld dat ze vanaf nu twee wasspelden op haar kaken zet en op drie maanden tijd gaat de gelijkenis treffend zijn. (lacht) Bart Vanneste gaat zich ook nog wat moeten aanpassen en vooral wat meer buik kweken. Als hij niet weet hoe dat moet, dan mag hij mij altijd om raad en advies komen vragen. Kijk maar', zegt de goedlachse tekenaar, die met zijn assistent Steven de Rie de decors tekent en afsluit met 'We gaan het beste geven wat we in ons hebben!'

Urbanus
'Het is leuker dat ze van u een musical maken, dan gehakt in de pers', begint Urbanus lachend het gesprek. 'Dat ik op mijn zeventigste dit nog mag meemaken, dat vind ik keitof. Ik zie het als een eerbetoon, maar als het een groot kassasucces wordt, dan is het eerder een exploiteerbetoon', zegt hij lachend. Urbanus kreeg vaak de vraag waarom hij aan de kant supportert, maar zelf niet meespeelt in Urbanus, de Musical: 'Ik kan helemaal niet zo goed zingen als Gunter Lamoot of Bart Vanneste en daarmee val ik er direct buiten. Het theater is mijn eigen winkel en daar heb ik meer dan werk genoeg mee, als kleine zelfstandige ga ik niet in iemand anders zijn winkel koekeloeren, dus vind ik het tof dat ze daarvoor andere mensen hebben gevonden.' In de musical die rond het werk van de populaire en geliefde komiek draait, zal er straks veel gelachen, maar ook gezongen worden: “In het begin was het de bedoeling om een musical te maken rond de strips, maar toen we aan tafel zaten vroegen ze me of ze er ook wat liedjes mochten insteken. 'Da's geen probleem', zei ik en ondertussen zitten er 22 liedjes in. Ik heb alle vertrouwen in de cast en in de Stany (Crets). Die gaat dat goed doen en volgens mij wordt dat een beetje hetzelfde scenario als de musical Mamma Mia!, behalve dat het sjieke galakostuum van Waterloo wordt ingeruild voor Tollembeek met een floeren broek. Mamma Mia! wordt Als Moeder Zong, Thank You For The Music wordt Hitttentit en Money, Money, Money wordt Ge Moogt Naar Huis Gaan.

Urbanus, de Musical met onder andere Jonas Van Thielen (Urbanus), Veerle Malschaert (Eufrazie), Bart Vanneste (Cesar), Ann Van Den Broeck (Pola), Gunter Lamoot (Stofjas en Belastingscontroleur), Koen Van Impe (Madam met een bontjas) en ensemble Shana Pieters, Florian Avoux, Floris Devooght, Charlotte Campion, Jolijn Antonissen en Helle Vanderheyden, speelt vanaf 16 oktober 2020 in de Antwerpse Elckerlyck, vanaf 14 november in de Gentse Capitole en vanaf 21 november in het Hasseltse Ethias Theater. Voor tickets en info: www.deepbridge.be.
(© foto: Yona Lebaigue - Bron: Willy Linthout / Deep bBridge
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Mary Jane door Damien Cuvillier en Frank Le Gall
15/12
TOP
Mary Jane
Mary JaneOnlangs kondigden we Theodoor Cleysters deel 14 aan dat in 2020 zou moeten verschijnen bij Dupuis. Deel 13 verscheen in 2018 na dertien jaar afwezigheid. Een van de oorzaken van dat oponthoud was Frank Le Galls onzekerheid over het one-shot Mary Jane dat hij voor de Franse uitgeverij Futuropolis voorbereidde. Dat sleepte dus jarenlang aan. Uiteindelijk schakelde hij de hulp in van tekenaar Damien Cuvillier (De Rode Schoenen, De Oorlog van de Lulu's - Het Verhaal van Luigi en het dikke one-shot Eldorado dat op 24 januari 2020 bij Daedalus zal verschijnen). Op 19 februari 2020 verschijnt Mary Jane alsnog als album, in een reguliere (cover hiernaast) en een gelimiteerde editie (cover hierboven) met andere coverillustratie. Deze release betreft vooreerst een Franse uitgave.

Mary Jane vertelt het verhaal van Mary Jane Kelly, een van de slachtoffers van de zware sociale ellende die Engeland eind negentiende eeuw teisterde. Op haar negentiende wordt ze weduwe en trekt ze naar Londen waar ze aan de slag gaat als prostituee. Ze zal de wereldgeschiedenis ingaan als het laatste slachtoffer van Jack The Ripper.
(Bron: Futuropolis
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een nieuwe Rik Ringers in februari
15/12
TOP
De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 4
Op 5 februari ligt het vierde deel van De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers in de winkel. De titel luidt Gesneuveld voor Frankrijk.

De inhoud: "Richard Ringers, vader van de beroemde reporter, wordt gearresteerd door de politie, terwijl hij al jaren dood was verklaard. Door zijn statuut als wees kon Rik ontkomen aan de legerplicht. Nu Rik Ringers in het vizier komt van de administratie, moet hij de wapenen wel opnemen, voor het vaderland."

(Bron: Le Lombard
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Laatste deel van de cyclus voor Shi
15/12
TOP
Shi 4
Op 5 februari verschijnt verschijnt Victoria, het vierde deel en slot van de eerste cyclus van Shi, een goed onthaalde reeks van José Homs en Zidrou.

De inhoud"Jay en Kita zitten in de rats: de politie en de verschrikkelijke Kurb hebben hen te pakken. Ze slagen er ternauwernood in te vluchten met de hulp van sensei, maar ten koste waarvan? Nu er een prijs op hun hoofd staat, sluiten ze een verbond met de Dead Ends, de bende straatkinderen van Husband en Maria-vol-van-de-goot. Samen willen ze zich wreken op het Britse rijk dat hen schaamteloos verplettert. Ze kunnen handig gebruik maken van de beslissingen van koningin Victoria om hun doel te bereiken. De Noord-Amerikaanse provincies eisen hun onafhankelijkheid, en dat kan de Queen maar matig waarderen. Ze laat een zeevloot bouwen en verklaart de oorlog aan Amerika. Er wordt een aanslag voorbereid voor de dag van de inwijding... De demon zal tranen plengen, maar vergis u niet, hij zal er zich door voeden om sterker te worden en zal zijn haat de vrije loop laten."

(Bron: Dargaud
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dani Dacquin (84) overleden
15/12
TOP
Dani DacquinOp 7 december overleed de nabij Brugge geboren Dani Dacquin op 84-jarige leeftijd. Hij startte zijn creatieve loopbaan als cartoon- en striptekenaar, eerst voor Brugsch Handelsblad, later voor Het Nieuwsblad waarvoor hij vanaf 1974 met zijn echtgenote Lieve Zeghers strips tekende die in Patskrant en opvolger Stipkrant gepubliceerd werden. Daarnaast was hij vooral actief in de publicitaire wereld met een eigen reclamebureau en als illustrator.

Tot zijn staat van dienst als striptekenaar horen:
• 1958: De Avonturen van Peerke Paraplu: strookjesstrip voor 't Pallieterke.
• 1969: Tele-Dani-Visie: parodieën op tv-reeksen en celebrities voor Gazet van Antwerpen.
• 1973: Adam en Eva: wellicht zijn bekendste gagreeks, voor De Bond, die ook resulteerde in twee albumuitgaven bij Lannoo in 1974.
• 1974: Televisektie: gelijkaardig als Tele-Dani-Visie voor Knack.
• 1974: De Lotgevallen van Lotje, ook wel Sprookjesavonturen van Lotje genoemd, voor Patskrant en Stipkrant, het wekelijkse bijvoegsel van Het Nieuwsblad en De Standaard. Tot 1980 verschenen elf komische avonturen.
• 1998: Yoeko: gagreeks over een Inuïtmeisje voor Suske en Wiske Weekblad die tot 2000 liep.
Voor Brugsch Handelsblad tekende hij ook nog Sissen BAB en voor Het Laatste Nieuws de strookjesstrip Tom.

Liefe Is een Geurig kruid
De Avonturen van Kas en Bas

Een massaal verspreide strip behoorde tot zijn publicitaire werk. Dan hebben we het over De Avonturen van Kas en Bas (1979) voor Kredietbank. Met Eddy Ryssack maakte hij ook heel wat reclamestrips.

Met diezelfde Ryssack stond hij in 1978 mee aan de wieg van de Stripgilde, een vakvereniging voor Vlaamse stripmakers en cartoonisten. Hec Leemans was daar oook van bij het begin bij betrokken. Van hem ontvingen we dit afscheidswoord dat hij voorlas op de begrafenis van Dani Dacquin.

"Het was in 1979, op een donkere herfstavond in Leuven, dat ik voor het eerst kennismaakte met Dani en Lieve. In achterzaaltje van Café Gambrinus verscheen toen het kruim van de Belgische stripwereld, voor wat de stichtingsavond zou worden van twee beroepsverenigingen voor tekenaars en scenaristen, het Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde en haar Franstalige tegenhanger, de Union Professionelle de Créateurs d'Histoires en Images et de Cartoons, kortweg UpChic.

Dani was een van de initiatiefnemers, samen met Berck, Merho en niet te vergeten, de legendarische Eddy Ryssack, die onze eerste voorzitter zou worden.

Dani voelde zich thuis tussen zijn vrienden en collega-tekenaars. Het was zijn wereld en hij behoorde met mensen als Alidor, Pil, Hugoké en Picha tot die tussengeneratie, die vlak na Marc Sleen, Willy Vandersteen en Bob De Moor kwam.

Al heel vroeg maakte hij kennis met de wereld van cartoons en stripverhalen. Op zijn vijftiende besloot hij een eigen tekenstudio op te richten in een vrije kamer van zijn ouderlijk huis. Zijn jongere broers Hedwig en Fernand deden dienst als studiomedewerkers. Later, rond 1960, zou hij zijn eerste stappen zetten als professioneel tekenaar op de pagina's van Brugsch Handelsblad. Guido De Cloedt, die in de krant een actualiteitsstrip verzorgde over de Brugse politiek, stierf op jonge leeftijd. De krant zocht een opvolger en kwam bij Dani Dacquin terecht.

Dani zou meer dan vijfduizend strips tekenen over het politieke reilen en zeilen in Brugge. Op zich genoeg om een museum mee te vullen. De tekeningen van Dani inspireerden de jonge Marc De Cloedt, die hierdoor zin kreeg om ook in het vak te stappen. Wij kennen hem nu beter onder de naam Marec. En Guido De Cloedt was zijn neef. De cirkel is rond.

Op het moment dat ik Dani leerde kennen, had hij al een goedgevulde carrière als tekenaar achter de rug. Hij was in de loop der jaren, stapsgewijs, geëvolueerd naar de wereld van de publiciteit, die hem evenzeer goed lag vanwege zijn grafisch inzicht. Eric Claeys van De Persgroep typeerde Dani als iemand met een zeer hoge intelligentie en visie, die feilloos voor elk probleem de juiste oplossing koos. Hij werkte voor vele opdrachtgevers van alle gezindten, en, voor de goede verstaanders onder u: Dani heeft altijd goed zijn Pasen gehouden.

Toen hij en Lieve begin jaren 1990 aankondigden dat ze naar de Provence zouden verhuizen, vreesde ik dat we hen niet vaak meer zouden zien. Maar het tegendeel was waar. Zoals velen onder u trokken we vaak en graag naar het afgelegen dorpje Mormoiron, waar je op La Mourre de La Ville moest zoeken naar de villa van Dani, die verscholen lag aan het eind van een weggetje dat begon, rechts van de amandier. Soms was het weggetje weggespoeld door de regens, vonden we het niet meer en moesten we Dani bellen vanuit een telefooncel aan de Gendarmeriepost. Waarna we enkele dagen konden genieten van de gulle gastvrijheid van Lieve en Dani. Het zijn momenten om nooit te vergeten.

We konden ook met hen Londen en New York ontdekken. Ik kan u verzekeren dat Dani moeilijk bij te benen was als hij door The Big Apple wandelde. Hij hield er flink de pas in. Onze gemeenschappelijke interesse voor kunst, en schilderkunst in het bijzonder, leidde ons naar talrijke musea en tentoonstellingen.

Ik vermoed dat de achttien jaar dat hij in Mormoiron woonde een fijne tijd in zijn leven is geweest, zoals hij ook van elke andere levensfase volop heeft genoten.

Heel typisch: al gauw kende hij iedereen in de streek. Hij en Lieve werden ook al snel lid van de lectuurclub in Mormoiron. Dani's leeshonger is bekend. Er lagen naast zijn zetel altijd stapels boeken te wachten. En zoals hij zelf vaak zei: dankzij de literatuur heeft hij zich nooit een moment verveeld.

Humor was natuurlijk een hoofdbestanddeel in het leven van Dani. Het was zijn motor, zijn vermogen om alles te relativeren. In het leven moet gelachen worden en dat is hij nooit uit het oog verloren.

Zijn lievelingsschrijvers waren Willem Elsschot, die hij elk jaar herlas, en Thomas Mann, waarover hij mij soms vertelde. Maar uiteraard ook Gaston Durnez, grote vriend van Dani, die eveneens vaak te gast was in Mormoiron en die ons amper enkele weken geleden heeft verlaten.

Dani stond nuchter en rationeel in de wereld. Het was wat het was. Een levenseinde komt altijd te vroeg. Je verwacht altijd meer, je hoopt op wat meer tijd.

Tenslotte wil ik graag citeren uit een mail van Merho, de tekenaar van de Kiekeboes, die er vandaag helaas niet bij kan zijn: 'We leerden Dani kennen bij de oprichting van de Stripgilde, nu zo'n veertig jaar geleden, en hij werd een goeie vriend. We koesteren de vele mooie herinneringen aan onze trips naar Venetië en New York en de leuke vakanties in Frankrijk. Daar leerden we trouwens Gaston Durnez kennen, die twee weken geleden zelf overleed. Zowel hij als Dani in de periode van onze reis, tijdens dewelke we ook nog eens bij het graf stonden van Gauguin en Brel op Hiva Oa. Dat geeft een somber randje aan ons verblijf in dit paradijs.'

Dani, in naam van al je vrienden, bedankt voor al die jaren van oprechte vriendschap."
(Bron: Hec Leemans
/ Lambiek.net / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Covertriptiek voor integrale reeks van Gilles de Geus
11/12
TOP
Stampede!
Dankzij Hanco Kolk kunnen we je bovenstaand triptiek tonen. Het zijn de drie ingekleurde coverillustraties voor de integralen van Gilles de Geus die in 2020 (deel 1 en 2) en 2021 zullen verschijnen. De integralen zullen 34,99 euro kosten. Daarnaast kan je je desgewenst bij je stripspeciaalzaak intekenen op de luxe-edities met linnen rug en gesigneerde ex libris tegen 70 euro per deel.

Matsuoka, een imprint van Standaard Uitgeverij, brengt de integrale reeks uit. Deel 1 verschijnt op 1 april 2020 en zal 256 pagina's tellen. Behalve de complete reeks met kortverhalen en lange verhalen, staan er ook niet eerder in album verschenen kortverhalen, gags en illustraties in. Ronald Grossey verzorgt de rijkelijk geïllustreerde achtergronddossiers. Hanco Kolk hierover: "Heel mooi, en grondig gedocumenteerd. Sommige dingen wist ik zelf niet eens meer." Hij schreef onder meer al een boek over Studio Vandersteen en de biografie van Bob De Moor.
(Bron: Hanco Kolk
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Unieke luxe van F.C. De Kampioenen ten voordele van De Warmste Week
11/12
TOP
F.C. De Kampioenen
Dankzij de bijdragen van stripliefhebbers haalde Dave Van Heerswynghels vorige vrijdag 15.395 euro bij elkaar via een Catawiki-veiling van originele tekeningen voor twee goede doelen die deel uitmaakten van De Warmste Week van Studio Brussel. Dat is meer dan vorig jaar.

Ook stripspeciaalzaak en gelegenheidsuitgever Adhemar doet zijn duit in het zakje voor De Warmste Week, meer bepaald voor het Kinderkankerfonds, met de verkoop van een unieke luxe van F.C. De Kampioenen. Van het recent verschenen album Patatten en Saucissen is een editie te koop op het formaat 24,5 x 32,5 centimeter in een oplage van slechts 150 exemplaren. Het album bevat op 64 pagina's alle scenarioschetsen en de (soms deels geïnkte) potloodpagina's van Hec Leemans. Zo zie je een blik achter de schermen van hoe een verhaal van F.C. De Kampioenen in de eerste fases tot stand komt. Hec Leemans schreef ook een voorwoord en signeerde een bijgevoegde, genummerde ex libris. De luxe kost 75 euro plus 10 euro verzendkosten, afhalen in de winkel is ook mogelijk. Bestellen kan via de webshop van Adhemar (maximum drie exemplaren per klant).

Klik op onderstaande afbeeldingen voor een grotere impressie van deze grandioze luxe.
(Bron: Adhemar
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

F.C. De Kampioenen
F.C. De Kampioenen
F.C. De Kampioenen
F.C. De Kampioenen
F.C. De Kampioenen
F.C. De Kampioenen


Extases 2 in 2020
11/12
TOP
Extases 2
Extases deel 1 zal wellicht een van de strips van het jaar zijn. JeanLouis Tripp (Magasin Général) beschrijft en tekent hierin zijn liederlijke seks- en liefdesleven uit zijn jeugd tot nu in drie of vier delen. En bijkbaar helpt het in Frankrijk al bij relatietherapieën, lees het nog maar eens na in dit interview van Wouter Porteman.

Deel 1 verscheen dit jaar in vertaling bij Sherpa. Het Franse deel 2 staat in maart 2020 bij Casterman gepland. De cover, compleet anders dan van deel 1, zie je hierboven. De titel Les Montagnes Russes is een omschrijving voor een achtbaan, maar bij Tripp zal het wel op iets seksueels slaan...
(Bron: JeanLouis Tripp
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Sherpa bundelt Peter de Wits komische westernstrips
10/12
TOP
Stampede!
Stampede!
De Cowboys
Sherpa bereidt voor april 2020 een weelderige bundeling voor met de komische westernstrips van Peter de Wit. Daarin zal je gags en strookjes terugvinden van Stampede! (ook bekend als De Cowboys) en Kleine Hihahoeha die verschenen in Eppo, Nieuws van de Dag en SjoSji. Deze uitgave zal 208 pagina's tellen met achtergronddossier en een voorwoord van Willy Linthout, de auteur van Urbanus. De gewone hardcovereditie zal 29,95 euro kosten. Daarnaast verschijnt een ultra limited luxe-editie op amper 35 exemplaren met gesigneerde prent(en) en die zal 75 euro kosten. Na navraag hoe compleet deze uitgave zal worden, blijkt dat slechts een klein aantal minder sterke grappen uit de latere reeksen niet opgenomen worden. Geen complete integraal dus, wel een bundeling om de ondertitel Het Beste uit het Wilde Westen te verantwoorden.

Stampede! is de bekendste gagreeks in de geplande bundeling. Toen Peter de Wit zich eind jaren 1970 met een nieuwe strip aanmeldde bij de redactie van Eppo was dat met een strookjesstripreeks over de Egyptische koningin Cleopatra en haar entourage, naar het voorbeeld van de Amerikaanse krantenstrips waarmee hij was opgegroeid: De Tovenaar van Fop en Tumbleweeds (eventjes vertaald als Jippie). Frits Van der Heide en Martin Lodewijk, de toenmalige kopmannen van Eppo, loodsten Peter naar een gagreeks over cowboys die in Eppo nummer 4 van 1979 van start ging.

Tegenwoordig is Peter de Wit uiteraard bekend van zijn psychiater Sigmund. Als scenarist levert hij ideeën aan Hanco Kolk voor S1ngle. En van hun beider hand start in 2020 een integrale uitvoering van Gilles de Geus bij Matsuoka, een imprint van Standaard Uitgeverij. De eerste integraal verschijnt eveneens in april 2020.
(Bron: Sherpa
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kwartaal 1 bij Daedalus
08/12
TOP
De 5 Rijken 1
De 5 Rijken 2
De 5 Rijken 3
Ook van Daedalus kunnen we inmiddels het eerste kwartaal van 2020 presenteren. De details per titel vind je terug in onze rubriek Te Verschijnen. Over de inhoud per album en bijkomende informatie over de makers, kan je in onderstaand overzicht meer lezen.

Op 21 februari start Daedalus met de ambitieus opgezette fantasyreeks De 5 Rijken in hardcover (februari) en softcover (maart). Later in 2020 verschijnen ook nog de delen 2 en 3. "Ambitieus" als in een reeks van maar liefst dertig albums, verdeeld over vijf cyclussen van elk zes albums met drie te verschijnen albums per jaar. De personages zijn antropomorfe dieren. Een lezer omschreef het al als "Backsad meets Game of Thrones".
Scenarist en conceptdirecteur David Chauvel werkt hier l twee jaar aan met een heel team. Chauvel schreef het scenario samen met Lewelyn en Andoryss. Didier Poli is verantwoordelijk voor het design. Jérôme Lereculey werkt samen met Lucyd aan de tekeningen en de inkting. En dan zijn er nog de Griek Dimitri Martinos voor de inkleuring en enkele anderen voor de verdere opmaak en afwerking.
De inhoud van deel 1, Uit Volle Kracht: "Het is geen geheim dat de oude koning Cyrus, de held van de Slag bij Drakhenor, stervende is. Zijn neef Hirus, een brutale en ambitieuze jonge tijger, en de aangewezen opvolger van de koning, droomt ervan zijn wet op te leggen aan de rest van de 5 rijken. Maar zoals altijd bij de katten is niets eenvoudig, en de troon is het voorwerp van alle lusten... Intussen observeren de naburige koninkrijken de situatie, klaar om zich bij de minste fout op Angleon te storten..."


Eldorado
Winter 1709 integraal
Al meteen een dikke klepper wordt Eldorado, een album van 176 pagina's door Damien Cuvillier (De Rode Schoenen, De Oorlog van de Lulu's - Het Verhaal van Luigi) en Hélène Ferrairini dat ons terugbrengt naar begin twintigste eeuw. "In een haven in de Verenigde Staten wordt Marcello, een jonge arbeider, ontslagen door de staalfabriek waar hij werkt. Hij belandt ongewild op een boot naar Eldorado. Ergens in Latijns-Amerika staan duizenden mannen klaar om een kanaal aan te leggen, door het hart van het regenwoud. Marcello heeft schulden en gaat als arbeider aan de slag op dit gigantische bouwterrein, in de hoop op een dag voldoende geld te hebben voor de terugvaart. Om niet in waanzin weg te zinken, schrijft hij liefdesbrieven aan Louisa, zijn geliefde, die achterbleef in de Verenigde Staten. Zijn brieven worden onderschept door Barbara Hogen, de vrouw van een van de ingenieurs van het bouwproject. Barbara verveelt zich en de brieven geven wat kleur aan de somberheid van haar dagen. De bouw vreet elke dag wat meer aan de arbeiders en aan het woud, in een koortsachtig tempo. Beetje bij beetje vervaagt het gelaat van Louisa uit Marcello’s gedachten… terwijl Barbara niet meer zonder de gestolen briefwisseling kan."

Het tweeluik Winter 1709, door Philippe Xavier (Tango) en Nathalie Sergeef, krijgt een herkansing als integrale editie. Hier is nog eens de inhoud: "Terwijl Lodewijk XIV zijn laatste oorlog voert, wordt Frankrijk getroffen door de koudste winter in tijden. De vrieskou doodt, de hongersnood maakt zijn eerste slachtoffers. Het graan waarmee de ganse bevolking en het leger moeten worden gevoed, wordt steeds schaarser en duurder dan goud. De avonturier Loys Rohan bindt in de barre koude de strijd aan met tal van vijanden, in een race tegen de klok om te verhinderen dat een konvooi met graan voor het Koninkrijk in de handen van de vijand zou vallen. Een haast onmogelijke missie, die het lot van miljoenen levens zal bepalen..."


Air America 1
De Verschrikkelijke Paus 4
Het tweeluik Air America verscheen in het Frans bij Zéphyr, een uitgeverij gespecialiseerd in luchtvaartstrips. De scenaristen Patrice Buendia ("Classic" Tanguy en Laverdure, Buck Danny: Backbirds, Thomas Silane) en Wallace hebben samen ook al De Tweekoppige Adelaar geschreven. "Midden in de Vietnamoorlog verliet Peter Hopper, moe van het bombarderen van de burgerbevolking, de Amerikaanse luchtmacht, in tegenstelling tot Bob Janssen, die trouw wilde blijven aan zijn verplichtingen. Peter, die als expat in Laos leeft, verlamd met schulden, wordt gedwongen om onofficieel te werken voor de CIA... Wat Bob betreft, hij ontdekte de verdachte dood van een winkelier dankzij twee journalisten die hij op zijn basis moest 'vergezellen'. Ze gaan dan alle drie een onderzoek aan dat hen overstijgt."

Theo Caneschi, de huidige tekenaar van Murena, moest nog de reeksen De Lemen Troon en De Verschrikkelijke Paus afronden voor hij een hoger ritme kan hanteren voor verdere delen van Murena. De Verschrikkelijke Paus mag hij al van zijn to do-lijstje afstrepen. De vertaling komt in maart uit. " Rome, 21 februari 1513. Nadat hij is ontsnapt aan de afzetting waarmee zijn vijanden hem tijdens het conclaaf van Pisa bedreigden, en nadat hij de heilige macht van het Vaticaan heeft hersteld, pleegt Julius II, de oorlogspaus, de mecenaspaus, de heilige paus, zelfmoord. Machiavelli, zijn enige echte vriend, geeft zich nog een laatste keer aan Madame Imperia, koningin van de prostituees, en vertelt haar de laatste listen van Giuliano Della Rovere, de verschrikkelijke paus."


De Meester-Chocolatier 1
De Kathedraal vand e Afgrond 1
De Meester-chocolatier past in het genre van Château Bordeaux, Cognac, Café Noir en andere reeksen over alcohol of drank. Eric Corbeyran is de schrijver van dat alles. Voor de trilogie De Meester-chocolatier mag hij zich buigen over de chocolade-industrie. Waar anders zou het gesitueerd dan in België, Brussel. Tekenaar Chetville kennen we nog van Sienna en Sam Lawry. "Alex Carret is een echte chocoladekunstenaar met een passie voor smaken. Met de hulp van zijn jeugdvriendin Clémence, de ambitieuze Benjamin en de handige Manon gaat hij eindelijk zijn professionele en persoonlijke dromen waarmaken en met innoverende ideeën een frisse wind door het conservatieve chocolademetier jagen."

Het Kathedraal van de Afgrond is een zoveelste nieuwe fantasyreeks van scenarist Jean-Luc Istin, getekend door Sébastien Grenier. "Een wereld gescheiden door een scheur, de grens, twee grote voorouderlijke rijken en drie gekken die ervan dromen om ze samen te brengen door een grote kathedraal te bouwen! Sinead was tien jaar oud toen ze werd opgenomen door Simon, een Tempelier. Hij leerde hem de profetie van de afgrond: hoe de goden, moe van de oorlogen tussen het Noorden en het Zuiden, besloten om een gigantische kloof tussen hen te creëren. De voorspelling zegt dat op een dag een kathedraal de twee rijken met elkaar zal verbinden en dat de Messias zal komen. Als volwassene zocht Sinead een evangelie met betrekking tot profetie. Tegelijkertijd sloot de architect Pier de La Vita zich aan bij de stad Anselme om een geschil te beslechten. Een zeer gevaarlijke reis begint, want ook deze is verbonden met de profetie."


Aspis 6
Androïden 6
Nog niet zo lang geleden kwam er terug schot in de zaak voor de fantasy-detectivereeks Aspis met de vertaling van deel 5. Het slot van het tweeluik, met tekeningen van Emmanuel Despujol die de tekenpen van Jacques Lamontagne overnam, verschijnt in januari. Scenarist Thierry Gloris bedacht dit verhaal: " Opera Garnier vormt een veilige haven voor diva's met oversized ego's en hun steenrijke opdrachtgevers. Maar terwijl op de scène de hartstocht wordt verzinnebeeld, dient het doksaal als schouwtoneel voor de duistere praktijken van een obscuur crimineel die zich daar schuil houdt. Wie verbergt zich achter het masker van Mephistopheles? Is het de kostuumontwerper? De directeur? Of die fantasierijke journalist Gaston Leroux, een individu dat Flora en Hugo iets te vaak tegen het lijf lopen tijdens hun onderzoek? Al hun pogingen om de demon te elimineren, draaien op niets uit. Op wie kunnen ze rekenen om hen te helpen? Het spook van Flora’s pas overleden moeder, of de avant-garde (en licht onstabiele) wetenschap van professor Letendre?"

Androïden deel 6 is het tweede deel van het tweede seizoen, maar elk album is toch een compleet verhaal door telkens andere auteurs, in dit geval Erion Campanella Ardisha en Christophe Bec. " Om te anticiperen op een invasie op aarde, wordt er een oorlog uitgevochten op een verre planeet. De Mantas die de mensheid bedreigen hebben de macht om de menselijke troepen te vernietigen door ze te bestrijden met een leger van androïden. De hogere klasse, 'Wander', is uitgerust met een verhoogde kunstmatige intelligentie. Robots ervaren geen stress, angst, kou, vermoeidheid en komen nooit in opstand. In de gevechtszone lijken twee eenheden echter uit de hand te lopen. Hoe ondenkbaar het ook is, het zijn deserteurs!"


Carthago 7
Samoerai Origine 2
Leviathan is de titel van Carthago deel 8. "Lou Melville is volwassen geworden. Twaalf jaar zijn verstreken sinds zij en haar moeder met miljardair Feiersinger de ruïnes van een oude onderwaterstad ontdekten. Nu staat ze aan het hoofd van een wetenschappelijke expeditie die onderzoek doet naar de megalodons. De jonge vrouw heeft de smaak voor avontuur en ontdekking nog niet verloren. De verzamelaar Feiersinger heeft zijn toekomst goed voorbereid, en maakt van Lou zijn erfgename. Maar Lou is nog steeds niet op de hoogte van haar eigen afkomst."

Onlangs werden we nog verwend met een dubbele Samoerai-portie. In februari verschijnt het vervolg op Samoerai Origine, over Takeo's jeugd, getekend door Vax, op scenario van Jean-François Di Giorgio. " Die zomer traint Takeo om samoerai te worden door zich dood te vervelen. Gelukkig komt Yukio, een mooie en mysterieuze zwaardvechtster, aan op het eiland. Tussen de twee werd een buitengewone vriendschap geboren. Maar een vreemdeling wekte vrijwillig een kracht op die het koninkrijk zou kunnen vegen: een Tsuhiganô. Takeo en Yukio, die smoorverliefd zijn, hebben nu hun handen vol."


Brocéliande 6
Elfen 21
Het Dal zonder Terugkeer is het zesde en voorlaatste deel in de fantasyreeks Brocéliande - Woud van het Kleine Volkje. "Alle dorpen van Paimpont tot Tréhorenteuc nemen deel aan een wedstrijdje soule. Om Fanchin te verslaan, de grote onoverwonnen kampioen, sluit een jongeman een pact met een heks. Hij neemt de soule mee naar het Dal zonder terugkeer, een plek waar duizenden verdoemde zielen opgesloten zitten. Ongewild zet hij zo de doorgang open tussen de wereld van de levenden en die van de doden. Alleen bovennatuurlijke wezens zijn in staat hem weer te sluiten. Maar waar schuilen de wezens die een catastrofe kunnen verhinderen, in een wereld waar de Mens alles heeft ingenomen?"

Uit de wereld van Arran zijn er nieuwe vertellingen te lezen in Elfen deel 21, Dwergen deel 11 en Orks & Goblins deel 5.

Elfen deel 21: " Lanawyn beloofde Lah'saa om een manier te vinden om de Zwarte Elfen Lea'yn en Feda’yn in Rode Elfen te veranderen. Terwijl de band tussen haar en het blauwe kristal steeds zwakker lijkt te worden, moeten zij en haar bondgenoten duizend omzwervingen maken om de Rode Dynastie nieuw leven in te blazen. Maar in de schaduw hebben tegenstanders hun krachten gebundeld en de Zwarte Compagnie ingehuurd om te voorkomen dat ze hun doel zouden bereiken."


Dwergen 11
Orks & Goblins 5
Dwergen deel 11: "'Wat ook de omstandigheden zijn die je naar het legioen duwen, je zult ze het hoofd moeten bieden als een echte behaarde... Groeien doe je niet door beproevingen te ontvluchten, Torun, maar door ze te doorstaan.' Het was niet het antwoord waar ik op hoopte, maar de woorden van kapitein Fey raakten me even diep als een rune het staal raakt waarin hij wordt gegrift. Ik voelde me nog altijd even ellendig, ongelukkig en verward, maar ik begreep dat het een noodzakelijk kwaad was, een beproevende stap naar de behaarde die ik zou worden... En ik zou al snel ontdekken dat ik niet de enige was die door het duister dwaalde."

Orks & Goblins deel 5: "De Schurk is een orklin, een bastaardwezen, halfork, halfgoblin. Hij is ’n moordenaar en een weergaloze dief, een van de beste huurlingen van de Grijze compagnie. Helaas voor hem, is hij het slachtoffer van een hinderlijke vloek: brute pech. De Schurk trekt tegenslag aan als geen ander. Niet verwonderlijk dat hij wakker wordt in een stad vol kadavers, de lijken van zijn wapenbroeders, die nochtans enkel een eenvoudige escortemissie uitvoerden. Iemand moet boeten voor deze slachting! De orklin heeft niet alleen pech, maar ook een rotkarakter."


De Meester-Inquisiteurs 8
Yin en de Draak 3
Van De Meester-Inquisiteus verschijnt deel 8. "De inquisitie, verzwakt sinds het verraad van de keizerin, ging door met haar mutatie... Voor het eerst zou een niet-magiër het onderzoek voor de orde uitvoeren. Priesters werden afgeslacht in het klooster van Kandvost. Synillia, een niet-magiër die tot meester-inquisiteur is verheven, vertrekt om het onderzoek te voeren. Aangezien ze geen macht heeft, compenseert ze dit gebrek met haar intelligentie en haar zwaardvechtkunst. Ze kan ook rekenen op Eldeween, de elf met wie ze een efficiënt duo vormt. Effectief, het zal efficiënt moeten zijn tegenover de moordenaar, die macht lijkt te hebben. Hij wachtte enkel tot Synillia en Eldeween aankwamen om een dodelijke zoektocht te beginnen."

Met Onze Vluchtende Draken rondt Daedalus de mooi vertelde jeugdserie Yin en de Draak aan. "De storm, die Yin en haar vrienden zo vreesden, barst los: Xi Qong, de grote zwarte draak van het einde der tijden valt het mensenrijk aan. Het Japanse leger slaat op de vlucht en niets lijkt de vernielzucht van de verschrikkelijke draak te kunnen stoppen. Maar Yin en haar vrienden geven de moed nog niet op en willen strijden voor hun leven en voor hun wereld. Maar om Xi Qong te kunnen overwinnen, moeten ze op zoek naar bondgenoten die hun in de strijd kunnen bijstaan... want de strijd tegen de grote zwarte draak van het einde der tijden wordt een verschrikkelijke beproeving."


De Meester-Inquisiteurs 8
O ja, nog dit. Recent kondigden we de nieuwe collectie De Wijsheid van Mythes aan (lees hier alle uitleg). Om deze collectie te lanceren, geeft Daedalus het eerste album gewoon gratis weg bij aankoop van deel 2 in hardcover (in maart) of in softcover (in april). Dat gratis album heet Daedalus en Icarus. daedalus geeft dus een Daedalus cadeau.
(Bron: Daedalus
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Theodoor Cleysters 14 in 2020
08/12
TOP
Theodoor Cleysters
Het was zo'n dertien jaar wachten tot Frank Le Gall Theodoor Cleysters liet terugkeren in deel 13, De Laatste Reis van de Amok, verschenen in 2018. Een nieuw avontuur is voor 2020. Het album met de titel Aro Satoe wordt in het Frans eerst voorgepubliceerd in vier cahiers in zwart-wit met extra's. Het eerste cahier verschijnt op 14 februari. Twintig pagina's ervan zijn het eerste deel van de strip, de resterende pagina's verschaffen je een blik achter de schermen.

In dit vervolgalbum zijn de bemanningsleden van de Amok gevangengenomen in Singapore waar ze de doodstraf riskeren. Theodoor kon vluchten naar het eiland van de mooie Aro Satoe. De Engelsen kunnen elk moment op het eiland aankomen om hem in de boeien te slaan voor piraterij. Theodoor wil zijn onfortuinlijke bemanning gaan helpen, maar Aro Satoe steekt daar een stokje voor en stuurt hem door de doolhoven van het eiland.

(Bron: Dupuis
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De plannen van het stripblad Eppo in 2020
05/12
TOP
Eppo
Het stripblad Eppo liet weten dat het vanaf nummer 26 van dit jaar de strip Heden Verse Vis van Charel Cambré en Marc Legendre zal plaatsen. Het auteursduo zet zichzelf en de stripwereld in hun hemd via scherpe gags, strookjesstrips en cartoons die met een grote regelmaat op een eigen Facebookpagina worden geplaatst. Na dit bericht kwam een extra mail waarin Eppo de voorpublicatieplannen voor 2020 ontvouwt. Dat delen we hieronder met je.

"2019 loopt nu echt op zijn einde. Een keihard feit dat we meteen verzachten met groot (en vooral geweldig) nieuws over de toekomst. Welke strips mag je verwachten in jouw lijfblad in 2020? We sommen het hier even voor je op. Franka maakt haar heroptreden met een nieuw avontuur Gratis Goud. Uiteraard schotelen we jullie ook het tweede deel van Ken Broeders' Driftwereld voor.

We hadden je al in 2019 Nevada van Colin Wilson beloofd en die is er niet gekomen. Maar van uitstel komt geen afstel dus ook deze strip mag je verwachten in Eppo! Een terugkeer van jewelste in 2020 wordt die van Bert — bekend van de 40 Hours-strip — in de strip... 24 Hours. Dat lees je goed. Ook benieuwd wat de makers Dick Heins en Eric Hercules nu weer uit hun mouw hebben geschud? Wij ook!

Een totaal andere strip wordt dan weer Jenny Pine, een westernstrip van Fred de Heij en Willem Ritstier en Fred heeft ook laten weten dat na Jenny een nieuw deel van Haas zal verschijnen. Opnieuw geschreven door Rob van Bavel en dit belooft het hardste deel uit de reeks te worden. 2020 wordt dus sowieso een knaljaar!"

Ken Broeders toonde met onderstaande foto alvast dat hij klaar is met deel 2 van Driftwereld. Dit schilderij is de coverillustratie van deel 2.

Driftwereld
(Bron: Eppo
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Locke & Key op Netflix in februari 2020
05/12
TOP
Locke & Key
Als de tv-reeks even goed wordt als de comicreeks, is de Netflix-lancering van Locke & Key op 7 februari 2020 iets om naar uit te kijken. Het eerste seizoen bestaat ui ttien afleveringen.

Mocht je Locke & Key nog niet kennen, kan je terecht bij deze oude bespreking die je een grote introductie biedt.

(Bron: Netflix
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Luxereeks XIII stopgezet na 25 delen
05/12
TOP
XIII 25Na vijfentwintig delen is Dargaud gestopt met de luxeversies van XIII. Van het recent verschenen deel 26 komt dus geen luxe meer. Dat beantwoordt meteen vragen van enkele van onze lezers.

De verkoop was al langer gezakt en deze luxes bestaan niet in het Frans. Iouri Jigounov tekende nog wel exclusief voor deze luxereeks ex librissen. Van dat extra karweitje is hij nu af.

De reeks blijft natuurlijk wel verschijnen in softcover en hardcover. Onlangs verscheen deel 26, het eerste deel van een tweeluik.

(Bron: Ballon Media
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Saga Uitgaven in januari en februari
04/12
TOP
Tot de Laatste
Tot de LaatsteWe kunnen nogmaals een nieuwe western presenteren. Het in februari bij Saga Uitgaven te verschijnen Tot de Laatste is een one-shot van Paul Gastine en Jérôme Félix, die samen al de vierdelige reeks De Erfenis van de Duivel tot een goed einde brachten. Het album verkoopt momenteel geweldig in het Frans en er staat inmiddels een herdruk op stapel. De auteurs krijgen niet alleen lof en complimenten in de Franstalige pers en van lezers, maar ook collega's van Gastine steken hun bewondering niet onder stoelen of banken.

Saga Uitgaven heeft beslist om het album in zowel hardcover (zie cover hierboven) en softcover (zie cover hiernaast) uit te brengen, te beginnen met de hardcover die een lagere oplage én hogere prijs zal kennen dan andere hardcovers die de uitgeverij uitbrengt met de reden dat er later dus ook nog een softcover komt. Félix denkt trouwens al aan een tweede westernone-shot voor Gastine. Volgens een interview zou hij een personage uit de epiloog van Tot de Laatste gebruiken voor dat nieuwe verhaal.

Het album telt 72 pagina's en dit is de inhoud: "Het tijdperk van de cowboys loopt op zijn einde. Binnenkort voeren treinen de koeien naar de slachthuizen van Chicago. In het gezelschap van Bennett, een simpele jongen van twintig jaar, heeft Russell beslist om zijn sporen op te bergen om landbouwer te worden in Montana. Onderweg houden ze halt in Sundance. 's Ochtends vroeg wordt Bennett dood aangetroffen. De burgemeester denkt liever aan een ongeluk dan aan de mogelijkheid dat er zich een moordenaar onder zijn medeburgers bevindt. Hij stuurt Russell weg uit zijn stad. Maar de oude cowboy komt terug aan het hoofd van een bende outlaws om de waarheid over Bennetts dood op te eisen..."


Mijn Vader, de Dronkaard
Nieuw Contact
Stéphane Louis (Tessa, Androïden, Liefde en Haat) put uit eigen familie-ervaringen om een melodramatisch portret te schetsen van een alcholverslaafde man die een grote beslissing maakt. "Lucien Basset is een alcoholicus. In het laatste stadium. Waarin men alles drinkt wat men in handen krijgt. Zelfs ether. De rest van zijn bestaan is weggespoeld. Zijn vrouw heeft hem verlaten voor een leven bij iemand die niet drinkt. Hij heeft ook al jaren niets vernomen over zijn zoon. Nochtans, op een avond, terwijl hij aan de toog van een café in Saint-Denis zit, beslist hij dat het deze keer menens is! Hij zal stoppen met zuipen. Want hij heeft iets belangrijks te doen! Een vluchtig beeld in het nieuws op tv doet hem beseffen dat hij iemand moet opzoeken. Om diens leven te redden!"

Bruno Duhamel, de auteur van de goed onthaalde one-shots De Terugkeer en Nooit, neemt in Nieuw Contact sociale media op de korrel en welke verregaande impact die kunnen hebben. "Doug woont alleen in de Highlands. Hij verjaagt de eenzaamheid met zijn camera en deelt zijn foto’s op TwisTer. Nu ja, "deelt"... Omdat het leven in Castle Loch niet spectaculair te noemen is, raakt het publiek het dagelijkse leven van Doug snel beu. En Doug begint te twijfelen. Aan zichzelf en zijn foto’s. En hij deelt niets meer. Maar wanneer hij een afgrijselijk, doorzichtig monster fotografeert, heeft Doug slechts één reflex: terugkeren naar TwisTer en erover opscheppen. Hij beseft niet dat hij op het punt staat een ongekend experiment te ontketenen."


Kamp Poetin 1
40 Olifanten 3
Van Anlor en Aurélien Ducoudray, het auteursduo van Moeder Rusland en Te Mooi om Waar te Zijn, komt deel 1 van Kamp Poetin. "Elke zomer komen kinderen uit heel Rusland op vakantie naar Kamp Poetin. Op het programma staat samenleven in een groep, militaire activiteiten, openluchtervaring en training om echte verdedigers te worden van het grote Rusland tegen haar vijanden aan alle kanten: Europeanen, Tsjetsjenen, Oekraïners, maar vooral de legers van Daesh. Voor Katjoesja, een jong, ietwat geheimzinnig meisje, is het haar tweede vakantie in het kamp. Ze rekent erop alle wedstrijdproeven te winnen zodat ze Vladimir Poetin persoonlijk mag ontmoeten."

Met het complete verhaal Dorothy, de Gaatjesmaakster vervolgen Virginie Augustin en Kid Toussaint hun 40 Olifanten over een vrouwelijke roversbende uit Londen. "De Olifanten hebben hun mannelijke rivalen verslagen. Maar deze bendeoorlog heeft veel gekost. Om er weer bovenop te komen, kennen de vrouwen maar één middel: de misdaad. De wijk Elephant & Castle wordt weer een dodelijk oord voor wie er zich waagt. De politie moet een snelle en radicale oplossing vinden, vooral nu een opeenvolgende reeks weerzinwekkende moorden op nonnen pers en publiek beroert. Het antwoord op de vrouwenbende uit South London? Een compleet vrouwelijke politie-eenheid."


Chick Bill integraal 8
De Minimensjes integraal 9
Van Chick Bill verschijnt de achtste integraal en van De Minimensjes zijn we toe an deel 9.

In de 260 pagina's tellende Chick Bill-integraal staan maar liefst zes komische westernavonturen gebundeld, meer bepaald De Gier van Wood City, De Waterkoorts, het tweeluik Cowboys tegen Musketiers en Het Teken van de Graaf, Grapjassen Werden Gapjassen… en de Sheriff Keek Toe en Het Raadselachtige Tibet. Het dossier somt anekdotes en herinneringen op van de grapjas in Tibet.

De Minimensjes integraal 9 bundelt de jaren 1992 tot 1995 waarin Pierre Seron de avonturen Zuurkool-Melba, Baby Tango, Tchakakahn en Melting-pot maakte. Daarin zet hij de codes van het klassieke stripverhaal weer op losse schroeven waarbij hij ook even stoeit met games. Uitreraard hoort er een behoorlijk achtergronddossier bij met onder meer getuigenissen van bevriende piloten.


Het Petanquespel
Boes 17
Het Petanquespel is een breder uitgesmeerde versie van een hoofdstukje uit Tijd voor Geheimen. Een spannend duel in de Provence, getekend door Éric Hübsch die ook al de verstrippingen van Topaze en Cigalon voor zijn rekening nam. "Terwijl hij zijn vakantie doorbrengt in zijn geliefde heuvels, woont de jonge Marcel een petanquetoernooi bij waar zijn vader Joseph en zijn oom Jules aan deelnemen. Het is voor de toekomstige academicus een uitgelezen kans om alle poespas en de verbeelding bij deze Provençaalse sport te observeren. Het zit vol symboliek, traditie en eer (zelfs oneer voor de verliezers die te weten komen wat 'Fanny kussen' betekent). Een petanquespel dat, met de pen van Pagnol, de vorm aanneemt van een waar duel in de zon waarbij komedie, drama en suspense elkaar afwisselen."

De inhoud van het softcoveralbum Boes deel 17 verscheen eerder in de negende integrale.


Dag en Heidi 10
Dag en Heidi 11
En van Jeff Broeckx' Dag en Heidi verschijnen twee heruitgaven van De Kristallen Waterval en De Toverster met nieuwe covers. Ze worden heruitgegeven als de delen 10 en 11.
(Bron: Saga Uitgaven
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Wijsheid van Mythes bij Daedalus
03/12
TOP
De Wijsheid van Mythes
De Wijsheid van Mythes
De Wijsheid van Mythes
De Wijsheid van Mythes
Daedalus lanceert in maart 2020 de nieuwe collectie De Wijsheid van Mythes die in softcover en hardcover zal verschijnen. De Franse reeks verschijnt sinds 2016 bij Glénat onder de hoede van filosoof Luc Ferry die de dertig belangrijkste Griekse mythes als stripverhaal wil (her)introduceren, verteld als one-shots of minireeksen van twee tot vier albums. Achter dat plan schuilt het idee dat onze kennis over deze mythes vaak gebrekkig is door vele fouten in allerlei boeken en naslagwerken. De verhalen zijn ervoor gemaakt dat ze door volwassenen kunnen gelezen worden om hun kinderen de mythes te laten begrijpen. Achterin elk album wordt in een extra katern van acht pagina's de behandelde mythe uitgediept.

Alle verhalen worden geschreven door Clotilde Bruneau met per verhaal een andere tekenaar onder leiding van artistiek directeur Didier Poli. Frédéric Vignaux, de huidige tekenaar van Thorgal, zorgt voor harmonie door alle covers te schilderen. In het Frans onthaalt pers en publiek de reeks erg goed. Intussen zijn er in het Frans al meer dan twintig albums verschenen over onder meer Jason, Hercules, Perseus, Antigone, Midas, Orpheus, Gilgamesh en langere verhalen die De Ilias en De Odyssee samenvatten. In maart verschijnen twee albums in vertaling, in april en mei gevolgd door twee andere. Daedalus volgt niet de Franse volgorde.

Een overzicht van de eerste titels die Daedalus uitgeeft:

• 1. Daedalus en Icarus (getekend door Giulia Pellegrini)
"Minos, de kersverse koning van Kreta, geeft de geniale Daedalus het bevel een labyrint te bouwen om er de Minotauros op te sluiten. Het is Pasiphaë, zijn eigen vrouw, die het beest het leven schonk. Wat later eist de Kretenzische heerser, na zijn overwinning tegen Aigeus, de koning van Athene, dat de Grieken regelmatig jongelingen opofferen om het monster te voederen. Wanneer Minos te weten komt dat Daedalus hem verraden heeft — door zijn dochter Ariadne te laten vluchten met Theseus – laat hij de architect opsluiten in zijn eigen creatie, in het gezelschap van zijn zoon, Icarus. Vader en zoon zijn veroordeeld om totterdood rond te dwalen in de ingewikkeldste gevangenis die ooit werd gebouwd."

• 2. De Ilias 1: De Twistappel (getekend door Pierre Taranzano)
"Het Griekse leger slaat zijn tenten op bij de oninneembare stad Troje. De verschrikkelijke oorlog duurt al tien jaar… Voor Menelaos, koning van Sparta, is het een kwestie van eer omdat zijn vrouw, de beeldschone Helena, ontvoerd is door Paris, een Trojaanse prins. Agamemnon, Menelaos’ broer, heeft zo zijn voorwendsel om de mythische stad te veroveren en zijn rijk uit te breiden. Achilleus, de moedigste strijder, ziet zijn kans om een legende te worden. Maar deze mensen, hoe machtig ze ook zijn, weten niet dat ze slechts pionnen zijn. En Troje vormt het toneel van een dodelijk spel schaak waar alleen de god oden als overwinnaars uit de strijd zullen komen."

• 3. Iason en het Gulden Vlies 1: Eerste Wapenfeiten (getekend door Alexandre Jubran)
"Het Gulden Vlies is de gouden schapenvacht van de god Chrysomallos. Deze behoorde eigenlijk toe aan de gouden ram die de kinderen van koning Athamas, Phrixus en Helle, wegvoerde, om hen te redden uit de handen van Athamas en zijn nieuwe vrouw, Ino. Op hun vlucht keek Helle, juist toen ze over de Hellespont vlogen, naar beneden en stortte in zee. Phrixus bereikte alleen zijn doel, offerde de ram en hing de gouden vacht op. Dit gulden vlies was later het doel van een queeste ondernomen door Jason en de Argonauten. Jason had hiertoe opdracht gekregen van zijn oom Pelias, aan wie voorspeld was dat hij door toedoen van Jason zou sterven. Het vlies was in het bezit van koning Aietes van Colchis, die Jason, om het vlies te verkrijgen, drie opdrachten gaf:
- span de Colchische stieren in en ploeg hiermee een veld om
- plant drakentanden en versla het leger dat uit deze drakentanden groeit (dat deed Jason door een grote steen in hun midden te gooien)
- versla de altijd wakende draak die het vlies bewaakt

• 4. Theseus en de Minotaurus (getekend door Mauro De Luca)

"Minos, de kersverse koning van Kreta, geeft de geniale Daedalus het bevel een labyrint te bouwen om er de Minotauros op te sluiten. Het is Pasiphaë, zijn eigen vrouw, die het beest het leven schonk. Wat later eist de Kretenzische heerser, na zijn overwinning tegen Aigeus, de koning van Athene, dat de Grieken regelmatig jongelingen opofferen om het monster te voederen. Wanneer Minos te weten komt dat Daedalus hem verraden heeft — door zijn dochter Ariadne te laten vluchten met Theseus — laat hij de architect opsluiten in zijn eigen creatie, in het gezelschap van zijn zoon, Icarus. Vader en zoon zijn veroordeeld om totterdood rond te dwalen in de ingewikkeldste gevangenis die ooit werd gebouwd."
(Bron: Daedalus
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Stephen Desberg kiest voor andere aanpak
03/12
TOP
Le Lion de Judah
Scenarist Stephen Desberg heeft beslist om geen nieuwe thrillerreeksen meer te starten. Behalve voor I.R.$. en verdere avonturen van De Schorpioen voor de nieuwe tekenaar Luigi Critone wil hij af van de beperkingen van een klassiek stripverhaal van achtenveertig pagina's en heeft hij het schrijven van scenario's voor one-shots en minireeksen radicaal veranderd. De thema's die hij daarin uitwerkt, zullen de lezers meer moeten raken en ze komen meer voort uit eigen ervaringen of die van zijn familie.

In januari verschijnt alvast deel 1 van de trilogie Le Lion du Judah bij Dargaud in het Frans (een vertaling is nog niet aangekondigd). Tekenaar Hugues Labiano werkte al eerder samen met Desberg voor de tweede cyclus van De Ster van de Woestijn, de reeks Black Op en het tweeluik Mister George. Hun nieuwe project speelt zich af op Afrikaanse bodem in de jaren 1920. Hoofdpersonage Wallace is een aristocratische koloniaal die voor het Britse rijk de koloniale activiteiten mee in stand houdt. Hij zal zich daarvan (noodgedwongen) bevrijden door zijn contacten met Afrikaanse en Aziatische volkeren die zijn visie op de wereld veranderen. Het zal hem nog leiden naar de befaamde Zijderoute, maar intussen wordt hij door het Britse leger wel gevangengenomen voor een moord die in vreemde omstandigheden werd begaan.

Desberg en Labiano jongleren met referenties als de films Out of Africa, de gevangenisfilm The Hill (met Sean Connery), de stripreeks Corto Maltese en romans van Joseph Kessel en Blaise Cendrars. Voor de relatie tussen Wallace en de zwarte Naïsha put Desberg uit eigen ervaringen, want op een van zijn vele reizen naar Afrika sinds 1983 (wat hem van pas kwam voor de stripreeks Jimmy Van Doren) ontmoette hij zijn latere echtgenote. Na de drie geplande delen (deel 2 verschijnt eind 2020) wordt er een punt gezet achter de cyclus. Het is nog niet uitgemaakt of er daarna een vervolg komt. Dat hangt af van de lezers.


Les Anges d'Auschwitz
Les Anges d'Auschwitz
Een compleet andere strip is een van die one-shots die Desberg voortaan meer wil schrijven. In februari verschijnt bij de Zwitserse uitgeverij Paquet het tachtig pagina's tellende album Les Anges d'Auschwitz, getekend door Emilio Van der Zuiden, die je vast nog wel kent van De Autoreportages van Margot. Een bezoek aan het befaamde concentratiekamp bracht Desberg danig van zijn stuk en hij schreef daarna een verhaal.

Ook nog met Emilio Van der Zuiden bereidt hij momenteel een ander one-shot van tachtig pagina's voor over de belevenissen van zijn eigen moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Parijs. Bij de Bevrijding ontmoette ze zijn vader, een Amerikaanse soldaat, en dat zorgde voor wat opschudding in de familie. Desberg heeft trouwens lang een dubbele nationaliteit gehad. Hij was een Amerikaanse Belg (of een Belgische Amerikaan). Nu is hij een Belg.

(Bron: Casemate
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De verdere plannen van Yves Sente voor Blake en Mortimer
03/12
TOP
Volgende zomer is André Juillard klaar met het vervolg en slot van het laatste tweeluik van De 7 Levens van de Sperwer. Over zijn andere plannen hebben we het recent nog gehad. Een nieuwe Blake en Mortimer van zijn hand is nog niet concreet gepland, maar zijn vaste Blake en Mortimer-scenarist Yves Sente gaat daar wel van uit.

Op verzoek van Juillard spelen die verhalen zich grotendeels af op Britse bodem. Dat zal ook bij hun volgende gezamenlijke verhalen het geval zijn. Sentes verhalen op meer exotische locaties, zoals nu in het tweeluik De Vallei der Onsterfelijken, zullen door Peter van Dongen en Teun Berserik (na hun verhaal met Jean Van Hamme) getekend worden, want ja, het Nederlandse duo blijft volgens Sente aan boord als twee van de vaste tekenaars van de stripreeks. Tijdens een gesprek met hun uitgever vroeg men aan Berserik trouwens hoe oud hij al was. Er volgde snel een berekening dat hij nog voldoende tijd heeft om acht Blake en Mortimers te tekenen.

VoronovSente heeft momenteel een drietal ideeën voor nieuwe verhalen. Hij vraagt zich ook af wat er verder is gebeurd met de sinistere, Russische professor Voronov uit Het Voronov-complot, deel 14 in de reeks uit 2000 en toen het eerste verhaal van Juillard. Rond hem plant hij ook nog een verhaal.

Over Olrik, en diens eeuwige terugkeer in de reeks, wou Sente ook nog het volgende zeggen: "Jacobs wou hem zelf kwijt. Maar na De Valstrik, zonder Olrik, kreeg hij zodanig veel klachten dat Olrik snel weer terugkwam. Jacobs heeft altijd schrik gehad om zijn publiek te verliezen. Ik begrijp ook het standpunt van de uitgever voor wie een Blake en Mortimer zonder Olrik geen echte Blake en Mortimer is."

(Bron: Casemate
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Howard Cruse (75) overleden
03/12
TOP
 
Howard Cruse
Op 26 november overleed de Amerikaanse stripmaker Howard Cruse op vijfenzeventigjarige leeftijd aan kanker.

In de jaren 1970 liet hij zich, na bijna een decennium werkzaam te zijn geweest achter de schermen van de televisiewereld, in de undergroundscene opmerken met het surreële Barefootz over een goed gemanierde, goed geklede jongen met enorme voeten waardoor hij blootsvoets liep. Een nevenpersonage daarin was een homo.

Cruse was al tijdens de jaren 1970 open over zijn eigen homoseksualiteit, maar pas in de jaren 1980 kwam hij daar ook via zijn werk afgemeten voor uit. Hij richtte in 1980 Gay Comix op en hij publiceerde vanaf 1985 de stripreeks Wendel die openlijk allerlei homo-onderwerpen aansneed. Hij vertelde in een mix van humor en woede over homorechtendemonstraties, gay bashing, beroemdheden die in de kast blijven, homorelaties, aids,... Een groter publiek leerde hem in 1995 kennen dankzij de graphic novel Stuck Rubber Baby dat meermaals werd herdrukt door DC Comics en het label Vertigo.

Stuck Rubber BabyIn Stuck Rubber Baby vertelt Cruse het fictieve verhaal van de jongeman Toland Polk die in de jaren 1960 gaat werken bij een benzinestation na een verkeersongeluk waarbij zijn ouders omkwamen. Hij worstelt met zijn homoseksualiteit in het racistische en homofobe zuiden van de VS. De zwarte gemeenschap aanvaardt zijn homoseksualiteit beter dan zijn eigen, blanke gemeenschap. Hij probeert van zijn homoseksualiteit te genezen door aan te pappen met een folkzangeres met wie hij een kind krijgt en dat ze afstaan voor adoptie. Na een bomaanslag op een zwart gemeenschapscentrum, de lynchpartij van een homovriend en andere gebeurtenissen, wordt hij een activist.

Zijn website kan je hier bezoeken.

(Bron: Newsarama
/ eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips