Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 31 oktober:
Guus Slim achterna in Atom Agency
André Taymans zoekt het Eden

Updates van 27 oktober:

Microbe lanceert one-shotcollectie Vizier
Stripbiografie over luchtvaartheldin Hélène Boucher
Naslagwerk over de vrouwen in Kuifje 

Updates van 24 oktober:

Teasertrailer Urbanus-tekenfilm De Vuilnisheld
Robbedoes en Kwabbernoot on hold ten voordele van nieuwe reeks SuperGroom
Aimée de Jongh neemt de taxi
De Kronieken van Amoras 3 wint allereerste LangZullenWeLeven-trofee
De Plastieken Plunk: stem mee op het beste kortverhaal
Vervolg en slot van tweeluik Rosa in 2019
Leone Frollo (87) overleden

Updates van 20 oktober:

De Kronieken van Amoras deel 4 wordt een compleet verhaal met een oude bekende
Soloreeks van Didier Tarquin gaat volgend jaar van start
FRNK, Harmony en Magic 7 in vertaling stopgezet
Jean Van Hamme toch weer paraat voor Wayne Shelton
Vlaamse stemmencast voor Asterix-tekenfilm
Nieuwe animatiereeks De Smurfen in 2021
Integrale van Antares in aantocht

De cover van De Klaagzang van de Verloren Gewesten: Heksen 2
Oproep voor deelname aan Vlaams satirisch magazine
Strip van overlevende van aanslag op Charlie Hebdo wordt verfilmd


Updates van 17 oktober:

Robbedoes-spin-off over de graaf van Rommelgem
Viravolta gaat De Schorpioen achterna
Uitstel voor Fanny K. 3
Dark Dragon Books laat Force Navale te water
Een hondje voor Cordelia
100 jaar Henri Vernes!

Updates van 13 oktober:

Het laatste deel van Lanfeust Odyssey
Jean Van Hamme over zijn volgende Blake en Mortimer en nog meer XIII Mystery-albums
Angel Wings 5 vliegt weldra weer
Hoempa Pa integraal
Leopoldville 60, het vervolg op Glimlach 58
De zaak-Jacobs, het vervolg

Updates van 6 oktober:

Willy Vandersteens De Rode Ridder integraal in verjaardagsjaar 2019
Overzichtsboek Eric Heuvel in 2019
Kersvers Nobelprijswinnaar voor de Vrede in Jean Van Hammes nieuwste strip
Detox, een volgend tweeluik van Jim
Colin Wilson tekent weer een western

Updates van 3 oktober:

Speciale Robbedoes Special voor Rode Neuzen Dag
Storm 31 in november
Integrales op groot formaat van Edelweiss en De Nachtuil
René Pétillon (72) en Carlos Ezquerra (70) overleden
Projecten van Dany
Stripspeciaalzaak.be verwelkomt Wokka Mokka
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2018: oktober • november • december
2019: januari • februari • maart • april • mei • juni • juli • augustus • september
 
Guus Slim achterna in Atom Agency
31/10
TOP
Atom Agency 1
Het duo Olivier Schwartz en Yann, tevens de auteurs van drie Robbedoes en Kwabbernoot-albums waarvan Piccolo in Veldgroen er met stip bovenuit steekt, liep al jaren rond met het verlangen een nieuw avontuur van Guus Slim te maken. De erfgenamen van Maurice Tillieux hebben zo'n voorstellen al vele keren gekregen, maar ze zijn er als de dood voor dat zo'n nieuw verhaal niet aan de verwachtingen zou voldoen en weigeren daarom elke poging tot een comeback. Na een eenmalig hommageverhaal van Guus Slim in Spirou, dokterden Schwartz en Yann dan maar hun eigen Guus Slim uit: Atom Agency. En hun ambities zijn hoog, ze willen er een langlopende reeks van maken. In het Frans is het goed onthaalde deel 1 al een feit. Op de vertaling (alleen in hardcover) moeten we wachten tot 6 februari 2019. Hier kan je een Franstalige preview bekijken.

Atom Agency 1Atom Agency start in augustus 1949 en heeft drie detectives in de hoofdrol. Atom is de zoon van een Armeniër die tradities hoog in het vaandel voert en die commissaris is van een belangrijk politiekantoor in Parijs. Atom is zelf de oprichter van een detectivebureau. Hij wordt bijgestaan door de dynamische Mireile (Mimi) en de indrukwekkende Joseph Villain, een voormalig bokser. Om geld in het laatje te krijgen, onderzoekt Atom een juwelendiefstal van La Bégum, de vrouw van de rijke Aga Khan.

Op 7 december geeft Dupuis in het Frans ook een versie in zwart-wit uit met een andere cover (zie hiernaast) en zestien extra pagina's. Een album voor verzamelaars.
(Bron: Dupuis / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


André Taymans zoekt het Eden
31/10
TOP
Eden 1
Eden 1
Eden 1
Sinds 24 oktober loopt op Sandawe.com een crowdfundingcampagne voor een nieuwe reeks van André Taymans (de auteur van Caroline Baldwin). Eden wordt een "flowerpowersaga" in drie delen die bij de nieuwe uitgeverij Editions du Tiroir zal verschijnen. Er is nog geen vertaling van gemeld, het eerste album is nog niet eens af.

Het verhaal speelt zich af in 1970. Kathy Malone is de kleindochter van journalist Edward Malone die met professor Challenger (een figuur van Sherlock Holmes-auteur Arthur Conan Doyle) de Verloren Wereld ontdekte. Met aanwijzingen uit het dagboek van haar grootvader trekt ze naar die wereld om er met een bende hippies en hun Volkwagenbusje een commune, een nieuw Eden, te scheppen. Ze verzwijgt tegen haar vrienden wel dat die wereld is bevolkt door prehistorische dinosaurussen die allerminst lieverdjes zijn. Als kersvers gediplomeerde in de paleontologie betekent die wereld voor haar een ander Eden.
(Bron: André Taymans / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Microbe lanceert one-shotcollectie Vizier
27/10
TOP
Mijn Oorlog
De Fotograaf van Mauthausen
Layla
Eind november lanceert Microbe Collectie Vizier. Daarin komen de volgende paar jaar welgeteld negen straffe one-shots in uiteenlopende genres. Op het einde van de rit kan je de negen albums desgewenst in een verzamelbox stoppen.

De eerste twee albums zijn het fantasyverhaal Layla, door Mika Souillard en Jérémy Petiqueux, en Mijn Oorlog, door Tiburce Oger (Het Pad van de Schimmen, Buffalo Runner) naar de getuigenissen van zijn grootvader Guy-Pierre Gauthier. Eind januari 2019 volgt De Fotograaf van Mauthausen, eveneens naar waargebeurde feiten uit de concentratiekampen, door Pedro J. Colombo en Salva Rubio.

Layla hebben we al een paar keer voorgesteld. De vertaling was eerst gepland bij Dargaud die het daarna van de planning schrapte. Jérémy kreeg de verklaring dat hun strip niet past in de huidige markt. Dat was buiten Microbe gerekend die het pleit won om het album te mogen vertalen. Mika is een nieuwkomer en hij heeft zijn stripdebuut allerminst gemist. Samen met de als scenarist debuterende Jérémy (de tekenaar van Barracuda en De Ridders van Heliopolis) kreeg hij alvast in de Franse pers en bij het Franstalige publiek veel lof.
Layla is dark fantasy over de jongen Grenoye, bijgenaamd de Kikker, die bij zijn moeder woont in Nosgrey, ooit de luisterrijke hoofdstad van het koninkrijk van Flyne Yord. Nu is de stad in verval. Zijn vader liet hen in de steek en zijn moeder kwijnt weg van verdriet. De jongeman heeft één doel voor ogen dat intussen een obsessie is geworden: hij wil Layla terugvinden, een mysterieuze, beeldschone vrouw die hij ooit per toeval ontmoette in het Scharlaken Moeras. Maar Grenoye is niet de enige die betoverd is door de mysterieuze vrouw. Niemand minder dan koning Ragnar Falx is bezeten door Layla... en van de rode edelsteen die ze om de hals draagt. Moord, verraad, oorlog en ander onheil volgt zich op. Hoeveel beproevingen zijn er nodig voor het mysterie rond Layla wordt onthuld?

Het zeer confronterende Mijn Oorlog vertelt over het leven in het concentratiekamp van Dachau. Gautier was een verzetslid die in het Franse La Rochelle spoorwegen en inlichtingenlijnen saboteerde. In 1943 wordt hij gearresteerd, door de Gestapo ondervraagd, maakt hij een muiterij in de gevangenis van Eysses mee en ziet hij mannen gefusilleerd worden. De nachtmerrie moet dan nog goed en wel beginnen wanneer hij in een beestenwagon wordt gezet en naar Dachau wordt gebracht. Het album geeft het dagelijks leven in het kamp weer dat gedomineerd is door honger, kou, ontbering, martelingen, vernederingen,... tot de verschijning van een Amerikaanse G.I. op 30 april 1945.
Tiburce Oger deed er dertig jaar over om de verhalen van zijn opa langs moeders zijde te verzamelen tot hij die eindelijk klaar mee was en het kon laten vertellen zodat hij, zijn vrienden die het ook overleefden en al wie het niet overleefde niet vergeten zouden raken.

Ook De Fotograaf van Mauthausen speelt zich dus af in een concentratiekamp. Het Spaanse duo Colombo en Rubio brengen het werk van hun landgenoot Francisco Boix in herinnering over wie al een boek is geschreven en een documentaire is gemaakt. De strip met zijn verhaal dat naar de befaamde processen van Neurenberg leidden, verscheen vorig jaar in het Frans bij Le Lombard. Ditis het soort belanghebbend verhaal dat niet onvertaad mocht blijven.
De voorstellig: "En wat als de diefstal van de eeuw werd gepleegd in een concentratiekamp van de nazi’s? Mauthausen, 1941... Samen met enkele van zijn lotgenoten bedenkt Francisco Boix, gevangene nummer 5185, een gewaagd plan. Hij wil de foto’s stelen die de misdaden bewijzen die in Mauthausen worden gepleegd. Francisco beseft immers dat hij bewijsmateriaal nodig zal hebben als hij de nazileiders na de oorlog aan de galg wil zien bengelen. Maar dit plan bedenken was nog maar de eerste stap. Om de verschrikkelijke waarheid aan het licht te brengen, moet het ook uitgevoerd worden..."
(Bron: Microbe / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Stripbiografie over luchtvaartheldin Hélène Boucher
27/10
TOP
Hélène Boucher
In december geeft Silvester het complete verhaal Hélène Boucher - De Vallende Ster uit. De auteurs zijn Olivier Dauger (Hemel in Puin, Hemel in Strijd, Miss Marple: Moord in de Bibliotheek) en Didier Quella-Guyot (Het Eiland van de Wroeging, De Soldaat en de Negerin). Zij vertellen het (korte) levensverhaal van de Franse luchtvaartheldin Hélène Boucher (1908-1934) die verschillende hoogte- en snelheidsrecords vestigde.
(Bron: Silvester / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Naslagwerk over de vrouwen in Kuifje
27/10
TOP
Les Femmes dans le Monde de Tintin
Over Hergé en Kuifje zijn meer dan vijfhonderd boeken en naslagwerken geschreven. Ze zijn lang niet allemaal vertaald. Afgelopen week verscheen bij het Franse Éditions Sepia het boekje Les Femmes dans le Monde de Tintin dat zich buigt over de vrouwelijke aanwezigheid in de reeks Kuifje.

Op een Bianca Castafiore na lijkt daar niet veel over te vertellen, maar schrijver Renaud Nattiez (die al twee andere boeken en heel wat artikelen over Kuifje heeft geschreven) lukt het toch om op 72 pagina's portretten te geven van 28 vrouwelijke personages met licht komische toelichtingen. De auteur werpt zich ook op echte vrouwen die inspiratie boden voor Hergés personages.

Ondertussen staat Nattiez in het boek stil bij de grote lacune aan vrouwelijke personages in de reeks en maakt hij de balans op voor de verwijten aan en kritiek op Hergés vermeende vrouwenhaat.

De coverillustratie is van Stanislas, de tekenaar van De Avonturen van Hergé. Enkel in het Frans bij Éditions Sepia, 15 euro, ISBN: 9791033401469.
(Bron: Éditions Sepia / BDZoom.com / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Teasertrailer Urbanus-tekenfilm De Vuilnisheld
24/10
TOP
Urbanus
Vanaf 27 februari 2019 verovert Urbanus zoals eerder aangekondigd het zilveren scherm met de tekenfilm De Vuilnisheld. De officiële teasertrailer werd afgelopen maanden in roulatie gebracht. De stemmen zijn ingesproken door onder meer Ben Segers (Nabuko Donosor), Sven De Ridder (Amedee), Frances Lefebure (juffrouw Pussy), Sien Eggers (Eufrazie), Ron Cornet (Cesar), Ludo Hellinx (Jef Patat), Pieter Embrechts (agent René), Dimitri Leue (agent Modest), Koen Van Impe (meneer pastoor), Tom Van Dyck (dokter Schrikmerg) en uiteraard Urbanus himself.
(Bron: Eyeworks / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Robbedoes en Kwabbernoot on hold ten voordele van nieuwe reeks SuperGroom
24/10
TOP
SuperGroom
Volgend jaar wordt Robbedoes een superheld in de nieuwe reeks SuperGroom door Yoann en Fabien Vehlmann. Het eerste album verschijnt in april 2019 (vooreerst in het Frans). Er zijn er drie gepland. De gewone reeks staat intussen voorlopig on hold. Met SuperGroom willen de auteurs en de uitgeverij een verjonging en diversifiëring doorvoeren waarbij alle middelen geoorloofd zijn: compactere hoofdstukken met meer actiescènes en wendingen, een nieuwe tekenstijl, een nieuwe inkleurder en een paginalay-out die er meer als een comic uitziet.

In SuperGroom wordt Robbedoes niets bespaard. Hij beleeft avonturen aan duizend kilometer per uur. Tegelijk geven Yoann en Vehlmann hun ironische bedenkingen op de stoffige, klassieke, Franco-Belgische avonturenheld door Robbedoes willens nillens in een rol van superheld te duwen. Tekenaar Yoann omschrijft SuperGroom in een interview voor een lokale krant in Nantes als: "We willen de Europese X-Men creëren! Haha! En ineens de traditionele lezer desoriënteren." Vehlmann voegt eraan toe: "We hebben de vrijheid om eventueel jarenlange fans te misnoegen. Aan hen — wiens smaak ik oprecht respecteer — raad ik gewoon aan SuperGroom niet te lezen als het hen niet zo bevalt! Maar ze mogen gerust zijn, Robbedoes keert vroeg of laat terug in zijn traditionele vorm."

SuperGroom was aanvankelijk een kortverhaal in Spirou. Op signeersessies bleek de superheldenversie van Robbedoes populair te zijn bij kinderen die daar meer interesse voor hadden dan voor de klassieke versie. Ook andere reacties waren positief bij zowel lezers als de uitgeverij. Dupuis zag daarin een concept dat meer aansluit bij jongere lezers. Vehlmann vertelt dat "het tijd was om de reeks te herbronnen, ook al duurt het niet langer dan een ludieke verpozing".

In zes albums in de reguliere reeks hebben de auteurs diverse genres aangepakt: van humor en detective tot fantasy en zelfs sciencefiction. De eenmalige terugkeer van de Marsupilami, die al sinds het tweede album van Jean-Claude Fournier niet meer in de reeks mocht gebruikt worden, had geen enkel effect op de verkoop of de interesse.
(Bron: Presse Océan / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


SuperGroom
SuperGroom


Aimée de Jongh neemt de taxi
24/10
TOP
Taxi!
Aimée de Jongh heeft al zoveel gepresteerd op strip-, animatie- en ander gebied, waarbij ze telkens met lof is overladen, dat het gek lijkt dat haar volgende stripproject Taxi! nog geen Nederlandstalige uitgever heeft gevonden. De reden is gewoon dat ze nog volop in het schetsproces zit en Taxi! nog niet heeft aangeboden aan haar vaste uitgeverijen. Een samenwerking met een andere uitgeverij sluit ze trouwens niet uit. Meelezende uitgevers kunnen haar dus gerust contacteren. Na ons Facebookbericht is trouwens al interesse gewekt.

Taxi! is Aimées eerste autobiografische strip dat minstens 96 pagina's zal tellen. Het verschijnt volgend jaar al zeker in het Engels bij de Canadese uitgeverij Conundrum Press. Het gaat over vier bijzondere taxiritten die ze had in Los Angeles, Parijs, Washington en Jakarta. Alle strips spelen zich af op de achterbank. Meer dan vovenstaande conceptcover kon ze ons nog niet tonen.

Daarnaast komt er een tweede samenwerking met Zidrou als scenarist na hun goed onthaalde Bloesems in de Herfst, maar dat zal nog een paar jaartjes duren.

Intussen introduceerde Aimée het project ook op haar eigen Facebookpagina met de volgende uitleg: "Mijn nieuwe boek heeft een naam en een conceptcover. Taxi! komt volgend jaa r in het Engels uit bij Conundrum Press, een Canadese uitgever. Een NL / FR vertaling is nog niet aan de orde, maar ik ga er snel mee aan de slag...
Het is mijn eerste autobiografische boek (smallpress niet meegeteld) en het gaat over vier bizarre taxiritten die ik tussen 2014 en 2018 had in de steden Washington, Parijs, Los Angeles en Jakarta. De meeste taxiritjes zijn redelijk inwisselbaar, natuurlijk, ook bij mij. Maar na de verplichte 'Where are you from?' ging het gesprek bij deze vier chauffeurs opeens een heel andere kant uit.
Het hele boek speelt zich af op de achterbank. En het is zwart-wit, 96 pagina's. En belangrijk om te vertellen: het is een boek met humor. Een ode aan de taxi!
Meer info komt spoedig. Eerst maar eens de pagina's afmaken ;)"
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


De Kronieken van Amoras 3 wint allereerste LangZullenWeLeven-trofee
24/10
TOP
De Kronieken van Amoras
De Kronieken van Amoras 3Een maand geleden kon je in diverse categorieën je stem uitbrengen op favoriete boeken en ook een categorie strips & graphic novels voor de allereerste LangZullenWeLezen-trofeeën. Deze leesbevorderinsgactie is een samenwerking tussen de VRT en zijn partners.

Uiteindelijk won het album De Kronieken van Amoras: De Zaak Krimson deel 3 in de stripcategorie. Een echte Krimson, namelijk Patje Krimson, overhandigde tekenaar Charel Cambré de trofee bij hem thuis zoals ook is te zien in bovenstaand filmpje uit de talkshow Van Gils & Gasten van dinsdag 23 oktober. Scenarist Marc Legendre werd schromelijk over het hoofd gezien. Hij werd niet vermeld in het filmpje, noch op de trofee.
(Bron:VRT NWS / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


De Plastieken Plunk: stem mee op het beste kortverhaal
24/10
TOP
De Plastieken Plunk
Voor de elfde editie van De Plastieken Plunk (een wedstrijd om het beste kortverhaal te bekronen) zijn acht straffe genomineerden in stelling gebracht. Cartoonist Lectrr, stripjournalist Joost Pollmann (tevens juryvoorzitter) en foto- en videokunstenares Tine Guns buigen zich over de genomineerden om de Juryprijs aan toe te kennen. De winnaar gaat naar huis met 250 euro en een door Luc Cromheecke geboetseerd beeldje van het stripfiguurtje Plunk.

Jij hebt ook zeggenschap om een kortverhaal te bekronen met de Publieksprijs. Dat kan tot vrijdag 16 november om middernacht. Omdat wij de publieksprijs van 50 euro aan de lage kant vinden, schenkt Stripspeciaalzaak.be geheel belangeloos 100 euro extra aan de winnaar. Maar stem eerlijk voor wat jij het beste kortverhaal vindt, niet omdat een genomineerde de meeste Facebookvriendjes heeft. Surf snel naar www.plastiekenplunk.be om je stem uit te brengen.
(Bron: De Plastieken Plunk / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Vervolg en slot van tweeluik Rosa in 2019
24/10
TOP
RosaIn 2015 verscheen het eerste deel van het prachtig geschilderde en meeslepend vertelde tweeluik Rosa door François Dermaut naar de roman van Bernard Olivier. Door gezondheidsperikelen bleef het vervolg op zich wachten, maar de Franse release is alvast in februari 2019 gepland.

Waarover ging Rosa ook alweer? Hier vind je onze bespreking van deel 1.
(Bron: Glénat / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Leone Frollo (87) overleden
24/10
TOP
Lucifera
Casino
Mona Street
Leone frolloOp 17 oktober overleed de Italiaanse tekenaar Leone Frollo. Hij is 87 jaar geworden.

Frollo startte zoals veel Italiaanse tekenaars met pulpboekjes: westerns en erotisch vertier waaronder Lucifera die in de jaren 1970 ook in ons taalgebied aftrek vond. Zijn eerste strip publiceerde hij in 1948. Tussen 1958 en 1968 werkte hij voor het Londense agentschap Fleetway en produceerde hij oorlogsverhalen. Tot medio jaren 1980 was hij een veeltekenaar van horror-, fantasy- en erotische strips, onder meer met persiflages op sprookjesfiguren. Vanaf 1987 is hij actief voor de Franse markt met alweer erotische strips waarvan er een aantal vertaald raken: Casino en Mona Street. Daarna stopte hij als striptekenaar en legde zich voortaan volledig toe op erotische illustraties en schilderijen. Google zelf maar eens om zijn kunsten op papier te bewonderen.
(Bron: afnews.info / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Leone Frollo
Leone Frollo


De Kronieken van Amoras deel 4 wordt een compleet verhaal met een oude bekende
20/10
TOP
De Kronieken van Amoras
Charel Cambré deelde via Facebook bovenstaande pagina in potlood om aan te tonen dat er wordt gewerkt aan het vierde album van De kronieken van Amoras. In tegenstelling tot de cyclus De Zaak Krimson is deel 4 een compleet verhaal in één album.

We vroegen scenarist Marc Legendre meer uitleg en hij hield het mysterieus genoeg om ernaar uit te kunnen kijken:
"We bouwen verder op wat voorafging, maar je hoeft de vorige delen niet gelezen te hebben. Omdat we elementen uit de zesdelige Amoras-reeks en de drie vorige Kronieken meenemen, vergroot wel het plezier voor wie de serie heeft gevolgd, maar wie dat niet deed zal niet het gevoel krijgen dat-ie ergens iets gemist heeft.
Inhoudelijk willen we het universum van Willy Vandersteen verder verkennen. Daarin lopen nog zoveel personages rond met wie we graag eens iets zouden doen. Daarin zijn ook nog zoveel onaffe verhaallijnen te vinden dat het echt kriebelt en niet snel genoeg kan gaan.
In het eerstvolgende album maakt een oude bekende haar opwachting. Het was niet evident om haar in de wereld van Amoras in te passen, maar het was te verleidelijk om het niet te proberen en wij vinden haar rentree in elk geval geslaagd. Waarschijnlijk zal ze zelfs een paar albums meegaan.
Het allerplezantste blijft echter om de overbekende figuren van Vandersteen doorheen je verhaal te laten lopen en te merken hoe die echt lijken te leven. Je moet daar niet tussenkomen, ze hebben jou niet nodig. Geef die een probleem dat ze moeten oplossen en de rest gebeurt vanzelf."

Van Robbedoes Special, die andere reeks van het duo Cambré en Legendre, verschijnt in december het al meermaals aangekondigde deel 3 van Robbedoes Special. Afgelopen week werd de cover van het album prijsgegeven.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be met dank aan Charel Cambré en Marc Legendre)

Robbedoes Special 3


Soloreeks van Didier Tarquin gaat volgend jaar van start
20/10
TOP
UCC Dolores
Onlangs stelden we nog het te verschijnen laatste album van Lanfeust Odyssey aan je voor. In januari 2019 verschijnt het eerste deel van de gloednieuwe reeks UCC Dolores bij Glénat. Er is nog geen vertaling aangekondigd, maar die komt er vast wel, want het gaat om een sf-reeks door Didier Tarquin, de tekenaar van Lanfeust. Tarquin tekent en schrijft deze nieuwe reeks zelf.

Mony, een nonnetje van achttien jaar, dat als vondeling in een klooster terechtkwam, verlaat haar vertrouwde plek en moet haar eigen weg vinden. Ze komt erachter dat ze de erfgename is van de UCC Dolores, een oorlogskruiser met een mysterieus verleden die nog aan generaal Mc Monroe heeft toebehoord. Omdat ze het schip zelf niet kan besturen, zoekt Mony een piloot en vindt zo de zwijgzame veteraan Kash. Samen reizen ze naar de grens waar een virtuoos sf-epos begint...

De uitgeverij gooit de referenties Star Wars, Firefly, Cowboy Bebop en Lanfeust van de Sterren op een hoop om UCC Dolores te omschrijven.
(Bron: Glénat / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


FRNK, Harmony en Magic 7 in vertaling stopgezet
20/10
TOP
FRNK
FRNK
Magic 7
"De jeugd leest geen strips meer." Die stelling om de dalende verkoop van stripverhalen te verklaren, gaat nog het meest op voor nieuwe reeksen die in de eerste plaats voor de jeugd zijn bedoeld. Het lukt al vele jaren zelden om een jeugdreeks van de grond te krijgen in ons taalgebied ondanks vele pogingen van bijvoorbeeld uitgeverij Dupuis. In het Frans staat Dupuis net heel sterk op het gebied van jeugdreeksen die daar wel goed lopen. In vertaling lukt dat veel minder, ook al gaat het om eigentijdse verhalen met veel aandacht voor de leefwereld en interesses van jongeren.

Daarom moest Ballon Media, de uitgeversgroep waartoe de Nederlandstalige tak van Dupuis hoort, helaas beslissen om met de jeugdreeksen FRNK, Harmony en Magic 7 in vertaling te stoppen. Deze reeksen lopen gewoon door in het Frans met nieuwe cyclussen, maar voor ons taalgebied moet Ballon Media jammer genoeg de handdoek in de ring gooien wegens een te gering aantal kopers.

FRNK, door Brice Cossu en Olivier Bocquet, over een hedendaagse weesjongen die in een prehistorische wereld belandt, was de jongste reeks die Dupuis lanceerde. In 2017 en 2018 gaf de uitgeverij vier albums uit die samen de eerste cyclus vormen. Ook van Mathieu Reynès' paranormale thriller Harmony is de eerste cyclus van drie delen compleet vertaald. In het Frans zit men aan deel 4. Het magische Magic 7, op scenario van Kid Toussaint, stopte vorig jaar eigenlijk al na vier delen terwijl de Fransen momenteel aan deel 6 zitten. De rechten op deze reeks zijn verkocht voor een tekenfilmreeks. Er wordt momenteel gewerkt aan een pilootaflevering.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Jean Van Hamme toch weer paraat voor Wayne Shelton
20/10
TOP
Wayne Shelton
Hierboven zie je de eerste plaat van het volgende avontuur van Wayne Shelton. Imponerend tekenwerk van Christian Denayer! Maar zou scenarist Jean Van Hamme niet stoppen na deel 13? Blijkbaar niet, ook het volgend jaar te verschijnen deel 14 is van zijn hand.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Vlaamse stemmencast voor Asterix-tekenfilm
20/10
TOP
AsterixVanaf 5 december loopt de 3D-geanimeerde Asterix-tekenfilm Het Geheim van de Toverdrank in de cinema. Het scenario is een origineel verhaal dat Alexandre Astier speciaal voor de film schreef. Hier kan je de Nederlandstalige trailer bekijken. De Vlaamse acteurs Warre Borgmans en Ivan Pecnik spreken de stemmen in van respectievelijk Asterix en Obelix. De Nederlandse YouTuber Dylan Haegens leent zijn stem voor het personage Teleferix.

Het verhaal: "Wanneer de druïde Panoramix ten val komt tijdens het plukken van maretakken besluit hij om de toekomst van hun dorp veilig te stellen. Samen met Asterix, Obelix en de trouwe Idefix reist hij het Gallische rijk rond op zoek naar een getalenteerde en betrouwbare Galliër aan wie hij het geheim van de toverdrank kan toevertrouwen.  Hij ontmoet Teleferix, een getalenteerde maar ietwat onnozele, jonge Galliër die een grote kans maakt om zijn opvolger te worden waaraan hij het geheim wel durft toe te vertrouwen. Panoramix' rivaal Sulfurix is vastberaden dat geheim te ontrafelen en sluit een pact met de Romeinen..."


Nieuwe animatiereeks De Smurfen in 2021
20/10
TOP
De Smurfen
De Smurfen vieren dit jaar hun zestigste verjaardag. Een eerder bericht over een gloednieuwe animatiereeks in 3D is inmiddels concreet. Vanaf september 2021 zal het Amerikaanse Nickelodeon de nieuwe reeks uitzenden. De reeks is ook al verkocht aan Ketnet die co-producer is, samen met tv-zenders in Wallonië, Groot-Brittanië, Duitsland en Frankrijk.
Het is een Amerikaans-Frans-Belgische productie met medewerking van Studio Peyo en Dupuis Audiovisuel met Ren and Stimpy-animator Bob Camp als regisseur en storyboardtekenaar en Spike Brandt en Tony Cervone als producers en regisseurs. Samen werkten ze al aan nieuwere films van Tom and Jerry, Scooby-Doo! en The Looney Tunes.

Hanna-Barbera bracht De Smurfen in de jaren 1980 ook al naar het kleine scherm en het immense, wereldwijde succes maakte van Peyo een multimiljonair. De vele stress als zakenman en een ongezond leven kostten hem uiteindelijk ook zijn leven na een reeks hartaanvallen. Twee live actionfilms en een 3D-geanimeerde film volgden tussen 2011 en 2017. Ze brachten wereldwijd samen een dikke 1,1 miljard dollar op.
(Bron: Nickelodeon / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Integrale van Antares in aantocht
20/10
TOP
Antares
Half november verschijnt in het Frans de integrale van Antares, de derde cyclus van De Werelden van Aldebaran die tussen 2007 en 2015 liep. Deze cyclus telt één album meer dan Aldebaran en Betelgeuze. Inmiddels is ook al de vierde cyclus, Terug naar Aldebaran, begonnen. Een Nederlandstalige versie van de Antares-integrale hoef je dit jaar niet meer te verwachten en aan de planning van volgend jaar wordt nog gesleuteld.
(Bron: Dargaud / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


De cover van De Klaagzang van de Verloren Gewesten: Heksen 2
20/10
TOP
De Klaagzang van de Verloren Gewesten
De Klaagzang van de Verloren GewestenHierboven zie je de werkelijke cover van Béatrice Tilliers vervolg in de cyclus Heksen van De Klaagzang van de Verloren Gewesten van Jean Dufaux. Te verschijnen in kwartaal 1 van 2019, eind januari al in het Frans. In november verschijnt in het Frans alvast een gelimiteerde editie in zwart-wit waarvan je hiernaast de cover ziet.

Zoals je ook al wist — zolang je bijvoorbeeld onze Facebookpagina volgt of deze website leest — is met Paul Teng al een nieuwe tekenaar aangetrokken voor een volgende cyclus, met name over de jonge jaren van Sioban.
(Bron: Dargaud / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Oproep voor deelname aan Vlaams satirisch magazine
20/10
TOP
Hieronder vind je een oproepje van een initiatief voor een nieuw digitaal Vlaams satirisch magazine dat eind dit jaar wordt gelanceerd. We hebben voor alle zekerheid nagevraagd of daar een vergoeding tegenover staat en dat is inderdaad het geval. Oproepen om aan gratis bijdrages te raken, plaatsen wij namelijk pertinent niet. Of die vergoeding overeenstemt met de verwachtingen is onze zaak daarentegen niet.

"Heb je een hart voor scherpe satire? Bijtende humor? Grappige cartoons? Een kleurrijker Vlaanderen? Stuur contactgegevens, testtekeningen, briljante biografieën naar vlaamsesatire@gmail.com. We vertrekken vanuit een bepaalde filosofie, en die is dat we van het digitaal platform een 'Vlaams' satirisch platform willen maken. Daarbij bekijken wij 'Vlaams' niet op politieke wijze, maar wel vanuit een zekere frustratie dat we bijvoorbeeld aan de ene zijde een soort Vlaams maaiveld hebben waarbij we Vlamigen die iets positiefs doen willen kortwieken, en tegelijkertijd mensen en maatregelen die Vlaanderen 'klein' willen maken soms steunen of bejubelen. Het nieuwe platform mag dus gerust ietwat rebels zijn!"


Strip van overlevende van aanslag op Charlie Hebdo wordt verfilmd
20/10
TOP
La Légèreté
Op 7 januari 2015 werd een terroristische aanslag gepleegd op de redactie van het satirische stripblad Charlie Hebdo. Twaalf mensen kwamen om en het sloeg diepe wonden bij de nabestaanden en de overlevende medewerkers. Sommigen verwerkten hun gevoelens in strips, zoals Catherine Meurisse die in 2016 het album La Légèreté publiceerde. Dat album krijgt een staartje op het zilveren scherm. Een filmbewerking wordt momenteel geschreven. Julie Lopes-Curval is de regisseuse en Catherine zal vertolkt worden door Isabelle Carré.
(Bron: 9emeArt.fr, 17 oktober 2018 / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Robbedoes-spin-off over de graaf van Rommelgem
17/10
TOP
Rommelgem
Robbedoes
Robbedoes
Nazisymbolen (van hakenkruisen tot stampende laarzen) komen wel vaker voor op de covers van diverse Robbedoes-albums. Zowel Émile Bravo's Robbedoes als die van Olivier Schwartz en Yann spelen zich net voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog af. Schwartz en Yann zijn voorlopig uitverteld na drie Robbedoes-albums en leggen zich nu toe op Atom Agency, hun eigen versie van Guus Slim waarvan het duo een langlopende reeks wil maken. Van Bravo verschijnen in de komende twee jaar VIER albums met Robbedoes' lotgevallen tijdens en na de Bezetting. Eerder al publiceerde hij Dagboek van een Fantast. Zijn jongste album wordt pas in februari vertaald omdat men in het Nederlands voorrang geeft aan de Robbedoes van Charel Cambré en Marc Legendre waarvan in december een nieuw album verschijnt. En dan is er nog de gloednieuwe spin-off over de jonge jaren van de graaf van Rommelgem die we al een paar jaar aankondigen op onze site. Begin januari verschijnt het eerste deel in het Frans. Hieronder hernemen we onze eerdere info over die reeks. De voorlopige cover hierboven wordt het alvast niet. Een stuk van de werkelijke cover zie je hieronder links. De afbeelding rechts is een scène met de Battle of London.

Rommelgem
Rommelgem

David Etien (De Vier van Baker Street, de prequel van Op Zoek naar de Tijdvogel) is de tekenaar van de spin-off. Het speelt zich tijdens de Tweede Wereldoorlog af en de graaf is dan al een wetenschapper. De nazi's bezetten het dorpje Rommelgem en de graaf wordt samen met andere geleerden door de nazi's gerekruteerd om aan een massavernietigingswapen te werken. De graaf is ook in Engeland terug te vinden waar hij een Schotse schone leert kennen. Uit de titel van het eerste album af te leiden werkt hij vermoedelijk mee aan het ontcijferen van de befaamde, Duitse Enigmacode. David Etien suste al de Robbedoes-fans door te zeggen dat zijn reeks niets te maken heeft met de strips die Émile Bravo, Olivier Schwartz en Yann maken en die eveneens zijn gesitueerd voor, tijdens en/of na de Tweede Wereldoorlog. In zijn verhaal is Robbedoes nog niet eens geboren.

BéKa is de scenarist van dit gloednieuwe project. Achter dit pseudoniem schuilt eigenlijk het koppel Bertrand Escaich en Caroline Roque dat onder meer de gagseries Dance Academy en Hartendiefjes schrijft.

(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)

Rommelgem
Rommelgem
Rommelgem
Rommelgem


Viravolta gaat De Schorpioen achterna
17/10
TOP
Viravolta 1
In kwartaal 1 van 2019 start Dark Dragon Books met de vertaling van de nieuwe historische reeks Viravolta. Het verhaal speelt zich af in de achttiende eeuw. Pietro Viravolta, bijgenaamd "De Zwarte Orchidee", de voormalige geheim agent van de republiek Venetië, heeft een stevige reputatie als een van de beste zwaardvechters van Europa. Nadat hij een complot heeft blootgelegd, reist hij naar Versailles om in dienst te treden van Lodewijk XV. Dezelfde avond van zijn aankomst wordt de koning zwaar gewond met een dolk. De eerste missie van de superspion dient zich al meteen aan: de opdrachtgevers achter de aanslag ontmaskeren.

De ambitie van tekenaar Eric Lambert (Flor de Luna, Merlijn) en scenarist Arnaud Delalande (Bloedkoninginnen, Surcouf) is niet min: een mantel- en degenstrip in de lijn van De Schorpioen, of zo stelt de oorspronkelijke uitgeverij Glénat het tenminste voor. Elk album is weliswaar een compleet verhaal.
(Bron: Dark Dragon Books / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Viravolta 1
Viravolta 1


Uitstel voor Fanny K. 3
17/10
TOP
Fanny K. 3
Hierboven zie je de ingekleurde cover van Fanny K. deel 3, het slot van de cyclus en tot nader bericht ook het einde van de reeks. Het album stond in november gepland, maar die deadline zal niet gehaald worden. Eind september pas liet tekenaar Jean-Marc Krings weten dat hij klaar is met alle potloodtekeningen. Het inkten en de inkleuring zijn de volgende stappen.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Dark Dragon Books laat Force Navale te water
17/10
TOP
Force Naval
Uit de sneak peek van Dark Dragon Books voor het eerste kwartaal van 2019 pikken we alvast Force Navale (Franse titel). Tekenaar Luc Brahy kennen we nog van Insiders Genesis, Cognac en de luchtvaartreeks De Blauwe Verten. Bij Silvester start binnenkort de nieuwe reeks Café Noir die hij ook tekent. Scenarist Thierry Lamy heeft de western Promise op zijn actief.

In deze nieuwe reeks werkt heldin Morgane als fotoreporter voor de Franse zeemacht. Ze wordt naar het vliegdekschip Charles de Gaulle gestuurd die in de Perzische Golf vaart in de strijd tegen IS. Omdat ze een vrouw van de actie is, wordt ze soms meer dan enkel een getuige met een fototoestel...

Force Navale kan op ondersteuning van de werkelijke Franse zeemacht rekenen.
(Bron: Dark Dragon Books / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


Een hondje voor Cordelia
17/10
TOP
Cordelia 15
Cordelia 15Deze week ligt Cordelia deel 15 van Ilah in de winkels. Een belangrijke nieuwigheid is Kitsu die in Cordelia's leven komt. Kitsu is een Japanse Shiba, een hond dus. Vergelijkingen met manlief zijn niet van de poes: "Je merkt immers amper een verschil tussen vent en viervoeter: ze verliezen her en der haar, ze liggen struikelings in de weg, je moet ze manieren leren, voederen en hun gevoeg opruimen. En in ruil voor een aai over hun kop, krijg je een lik."
(Bron: Oogachtend / eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be)


100 jaar Henri Vernes!
17/10
TOP
Henri Vernes
Ongelofelijk! De Belg Henri Vernes (echte naam: Charles-Henri Dewisme), de bedenker en schrijver van Bob Morane, vierde gisteren 16 oktober zijn honderdste verjaardag. Zijn verhalen van Bob Morane, waarvan er zo'n tweehonderd volgden, zijn sinds 1953 in uiteenlopende formaten verschenen, van romans over strips tot een tv-reeks en tekenfilmserie. De laatste stripverhalen raakten niet meer vertaald en ook in het Frans was de oplage gezakt naar een bedroevend aantal exemplaren voor ze werd stopgezet, maar nog steeds verschijnen er in het Frans bibliofiele heruitgaven en integrales. Een reboot door Dimitri Armand op scenario van Luc Brunschwig en Aurélien Ducoudray strandde dan weer na twee delen door toedoen van Vernes. Hij was absoluut niet te spreken over de aanpak van de scenaristen. Een van zijn commentaren was dat de auteurs twee-drie pagina's nodig hadden om iets uit te leggen wat hij zelf in één prentje zou verteld hebben.

Yann en Conrad hebben trouwens ooit een parodie op de reeks gemaakt met de helden als homokoppel. Toen het tot een gezamenlijke signeersessie kwam, vreesde Yann dat hij op zijn gezicht zou krijgen van Vernes, die nog heeft gebokst. De schrijver kon er echter hartelijk om lachen.
(Bron: eigen nieuwsvergaring Stripspeciaalzaak.be — © foto: Le Soir)


Het laatste deel van Lanfeust Odyssey
13/10
TOP
Lanfeust Odyssey 10
Eind november verschijnt in het Frans het tiende album van Lanfeust Odyssey. De vertaling kunnen we pas in 2019 verwachten bij Uitgeverij L. Met een laatste strijd tegen Lylth en miljoenen Banshees die de planeet Troy verwoesten, wordt deze derde cyclus na Lanfeust van Troy en Lanfeust van de Sterren afgerond. Om Lylth te kunnen verslaan en Troy te redden, moet Lanfeust eerst een monster uit het middelpunt van de wereld overwinnen, maar niemand weet waar dat middelpunt zich bevindt.

Volgens eerdere informatie zouden Didier Tarquin en Christophe Arleston de cyclus na deel 11 afsluiten. De pauze die ze daarna wilden inlassen, reserveren ze dus een album vroeger. In die pauze zullen ze zich afzonderlijk van elkaar toeleggen op andere projecten tot ze weer zin hebben in een nieuwe cyclus van Lanfeust. Arleston heeft in elk geval geen gebrek aan werk met al zijn lopende reeksen.


Jean Van Hamme over zijn volgende Blake en Mortimer en nog meer XIII Mystery-albums
13/10
TOP
Zwaardvis
Na hun Blake en Mortimer-tweeluik op scenario van Yves Sente kunnen Peter Van Dongen en Teun Berserik meteen hun tanden zetten in het scenario van Jean Van Hamme dat nu al klaar ligt. Hij heeft er zoals al meermaals gezegd een extra verhaal uitgeperst. Het album verwachten we pas over enkele jaren, afhankelijk wanneer andere auteursteams klaar zijn met hun Blake en Mortimer (zie dit overzicht). Van Hamme heeft zelfs al een idee voor de cover met het amfibietoestel ('t kan onder water en ook vliegen) de Zwaardvis:
"Het verhaal heet De Laatste Zwaardvis. De vijf laatste modellen staan nog altijd in een geheime basis in Pakistan. Olrik en zijn trawanten stelen er een van en vernielen de vier andere. Het speelt zich af in 1948. Voormalige nazi's beramen een aanslag op Londen en zitten achter de diefstal van de laatste Zwaardvis. Die komt via de Theems binnen op een precieze datum: midzomeravond, de periode van de grote getijden. Daardoor stijgt de rivier en kan de Zwaardvis verder. En hij komt tevoorschijn bij de Big Ben: dat wordt de cover!"
(Bron: Lauret Beauvallet — Ouest France, 8 oktober 2018)

Ondanks Van Hammes eerder aangekondigde pensioen verschijnen nogal wat nieuwe strips van zijn hand. Kivu verscheen onlangs, op 31 oktober staat het laatste album van XIII Mystery gepland. Het verhaal speelt zich trouwens af ná het einde van zijn eigen cyclus van XIII. Jean Van Hamme heeft namelijk een extra einde voorzien.
En wat nu? Iouri Jigounov en Yves Sente gaan gewoon door met nieuwe cyclussen van telkens twee tot drie albums van de hoofdreeks XIII. En ook voor XIII Mystery ligt de weg inmiddels open naar nieuwe delen over andere personages. Dat wil de uitgever zeer graag, hoewel Jean Van Hamme had opgemerkt dat de eerste cyclus al meer dan twaalf jaar geleden is afgelopen en dat het voor de lezers al welletjes is.
Yann had al langer een idee voor een nieuw album en ook Xavier Dorison had een voorstel. Ook de andere betrokken scenaristen zouden volgens XIII Mystery-supervisor Van Hamme weer willen deelnemen. Van Hamme wil weliswaar niet meer zelf betrokken zijn. "Het is mijn probleem niet meer. Ik zal me wel tevreden stellen met de 2% auteursrechten op alle albums!" knipoogde hij in een interview.
(Bron: Jean-Pierre Fuéri / Frédéric Vidal — Casemate 118, oktober 2018)


Angel Wings 5 vliegt weldra weer
13/10
TOP
Angel Wings 5
Angel Wings vliegt weldra weer! Deel 5, Black Sands, staat eind november gepland bij Silvester. De uitgeverij zit daarmee dicht bij de Franse release.

Het staat inmiddels vast dat een door Romain Hugault gewenste derde cyclus van opnieuw drie delen er zeker komt. In de eerste cyclus vormt het CBI-front (China-Burma-Indië) tijdens de Tweede Wereldoorlog de achtergrond. In de huidige cyclus vinden we Angela McCloud terug boven de Stille Oceaan en op eilandjes aldaar. En in de nog uit te dokteren derde cyclus verleggen Hugault en Yann het decor naar Korea. Angela zal in die cyclus zes jaar ouder zijn.


Hoempa Pa integraal
13/10
TOP
Hoempa Pa
Hoempa Pa
Hoempa Pa
Op 12 december verschijnt bij Ballon Comics (de uitgever van Jommeke) de eerder aangekondigde integrale van Hoempa Pa, de reeks van Albert Uderzo en René Goscinny vóór ze Asterix lanceerden. De reeks viert dit jaar zijn zestigste verjaardag.

In het Frans verschijnt deze integrale al op 31 oktober. Er komt enkel in het Frans ook een luxe-artbook van 176 pagina's op groot formaat in een cassette. In dat artbook staan reproducties van alle originelen van deze reeks en er hoort een portfolio van tien ex librissen bij. Oplage: 250 exemplaren. Prijs: 150 euro. Als je die wil, bestel 'm dan nu.


Leopoldville 60, het vervolg op Glimlach 58
13/10
TOP
Leopoldville 60
Van de Franse en Nederlandse editie van Glimlach 58, door Baudoin Deville en Patrick Weber bij uitgeverij Anspach, zijn tot nu toe zo'n 12.500 exemplaren verkocht. In deze tijden is dat een ongelofelijk cijfer. Het is trouwens een van de enige strips die in het Atomium te koop zijn. Intussen loopt de crowdfundingcampagne voor een nieuw op en top Belgisch verhaal met het hoofdpersonage Kathleen.

Na haar hostessenbestaan tijdens de Wereldexpo van 1958 gaat ze als luchtstewardess aan de slag bij Sabena. In het woelige jaar 1960 maakt ze de onafhankelijkheid van Belgisch Congo op de eerste rij mee, en dat gaat met het nodige drama gepaard.
Het album krijgt de titel Leopoldville 60 en zullen we pas in 2020 kunnen lezen bij de zestigste verjaardag van de feiten. Hier vind je de crowdfundingmogelijkheden terug, de grootste investeerders krijgen een originele plaat.


De zaak-Jacobs, het vervolg
13/10
TOP
JacobsIn de zaak-Jacobs, waarbij gestolen originelen van Edgar P. Jacobs zijn verhandeld voor vermoedelijk miljoenen euro in totaal, is op maandag 8 oktober Philippe Biermé, de voormalige voorzitter van de Fondation Jacobs, opgepakt en dezelfde dag weer vrijgelaten onder strikte voorwaarden. Een Belgische tussenpersoon loopt momenteel ook in het vizier van het Belgisch gerecht. Bij een bezoek van de politie aan de twee Parijse galerieën Daniel Maghen en Eric Leroy zijn een twintigtal originelen gerecupereerd.

Meer dan honderd originelen zijn de voorbije jaren verkocht geraakt aan kopers die integendeel wel te goeder trouw gehandeld zouden hebben. Die originelen acht men nu als verloren voor het Belgisch strippatrimonium, al wordt er nog onderzocht om die alsnog terug te vorderen. De galerieën dreigen voor het gerecht gedaagd te worden. Er zijn namelijk ook vermeende valse facturen in beslag genomen die de verkoop van de gestolen originelen moesten dekken en witwaspraktijken in de hand werkten. Het Belgisch-Franse onderzoek loopt nog.
(Bron: Nicolas Keszei — L'Echo, 10 oktober 2018)


Willy Vandersteens De Rode Ridder integraal in verjaardagsjaar 2019
06/10
TOP
De Rode Ridder
Op 5 november 1959 publiceerden de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad de aankondigingsstrook van Het Gebroken Zwaard. Daarmee startte het grote stripavontuur van De Rode Ridder door Willy Vandersteen naar het personage van Leopold Vermeiren. De reeks viert volgend jaar zijn zestigste verjaardag. Na Suske en Wiske is het Vandersteens langst lopende reeks waarvan nog steeds albums verschijnen. Om daar de gepaste luister aan te geven, verschijnen alle door Willy en Studio Vandersteen gemaakte verhalen in zes integrales in hardcover. Het gaat om de productie vóór Karel Biddeloo begon mee te draaien, dus tot deel 36. Bij die eerste 36 delen kon Willy Vandersteen rekenen op de stevige medewerking van Karel Verschuere, Frank Sels en Eduard De Rop die het meeste tekenwerk op zich namen.

Om de twee maanden zal een nieuwe integrale verschijnen. De strips zelf zijn in tweekleurendruk met afwisselend blauwe en bruine kleuren zoals de eerste albumuitvoeringen. Niet alle verhalen zijn namelijk ingekleurd en het zou een soepje worden om ingekleurde verhalen bij de niet-ingekleurde te bundelen. Alles dan maar inkleuren, was hoegenaamd geen optie. Bij elke integrale hoort ook een achtergronddossier in kleur van zestien pagina's.

Als toemaatje stopt Standaard Uitgeverij bij elke integrale een door Fabio Bono getekende ex libris als ode aan de complete reeks. Bono zal zijn versie tekenen van Galaxa, Demoniah, Bahaal, Merlijn, Lancelot en samen op één prent het koninklijke stel Arthur en Guinevere.

De verkoopprijs wordt 34,99 euro. Van elke integrale komt ook een luxe-editie uit met bovenop de prent van Fabio Bono een tweede ex libris door Claus D. Scholz met dezelfde personages. Die luxes zullen 75 euro kosten.

Een overzicht van de inhoud per integrale.

 
DE RODE RIDDER INTEGRAAL 1 (deel 1>6)
 
 


 
DE RODE RIDDER INTEGRAAL 2 (deel 7>12)
 
 


 
DE RODE RIDDER INTEGRAAL 3 (deel 13>18)
 
 


 
DE RODE RIDDER INTEGRAAL 4 (deel 19>24)
 
 


 
DE RODE RIDDER INTEGRAAL 5 (deel 25>30)
 
 


 
DE RODE RIDDER INTEGRAAL 6 (deel 31>36)
 
 


Overzichtsboek Eric Heuvel in 2019
06/10
TOP
January Jones
January Jones
January Jones
Sinds eind september ligt January Jones deel 10 in de winkel. Nu de stripreeks ook in Brazilië verschijnt, vond Eric Heuvel het wel aardig om zijn heldin naar Rio te sturen voor een nieuw avontuur. Maar het Braziliaanse verschijningstempo is zodanig traag dat ze deel 10 daar wellicht pas over een jaar of vijf jaren te lezen krijgen. Van integrales, zoals ze in Duitsland verschijnen, is in het Nederlands nog geen sprake. Dat er over de auteur nochtans veel valt te vertellen voor eventuele achtergronddossiers lost Uitgeverij L volgend jaar op met een groot overzichtsboek van Eric Heuvel.


Kersvers Nobelprijswinnaar voor de Vrede in Jean Van Hammes nieuwste strip
06/10
TOP
Kivu
Kivu
Van een gelukje gesproken. Sinds woensdag 3 oktober ligt het one-shot Kivu in de winkel, geschreven door Jean Van Hamme en eigenlijk een strip in opdracht. Dat verhaal is deels gebaseerd op de documentaire en het boek L'Homme qui Répare les Femmes over dokter-gynaecoloog Denis Mukwege die zich het lot aantrekt van de vele meisjes en vrouwen die het slachtoffer zijn van systematische verkrachtingen en verminkingen in het oosten van Congo. En deze laatste heeft afgelopen week de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen! In het stripverhaal komt de kliniek van dokter Mukwege aan bod en ontmoet hoofdpersonage François Daans hem.

Maar het door Christophe Simon getekende verhaal gaat over meer dan dat. Van Hamme schuwde de straffe uitspraken in interviews trouwens niet. Elke keer je op je smartphone zit, vloeit er volgens hem bloed en zweet van Afrikaanse kindslaven aan. Het kostbare en onmisbare erts coltan is voor onder meer gsm's nodig. 80% van de wereldreserve wordt gedolven in Afrika, en dan nog eens 80% in de mijnen van Noord- en Zuid-Kivu om vervolgens (illegaal) via Rwanda verscheept te worden naar de geïndustrialiseerde landen.


Detox, een volgend tweeluik van Jim
06/10
TOP
Detox
Detox
Deze maand verschijnt bij Saga Uitgaven de hardcoverversie van Een Nacht in Rome deel 3, de softcover (met een andere cover) volgt in november. Jim is inmiddels bezig met deel 4, het slot van het tweede tweeluik. Maar hij werkt tegelijk ook aan het tweeluik Detox waarvoor hij de personages tekent en de jonge tekenaar Antonin Gallo de decors en de inkleuring verzorgt. Deel 1 verschijnt in 2019, ook in het Nederlands.

Het verhaal is geïnspireerd op een vriend van Jim die een detoxkuur volgde om tien dagen lang zonder computer en telefoon op het platteland te leven, terug naar de natuur. In het stripverhaal gaat het om een workaholic die van zijn secretaresse de waarschuwing krijgt dat hij een hartinfarct zal krijgen... maar die hartaanval krijgt ze zelf.

Momenteel is er trouwens een casting aan de gang voor een verfilming van Jims tweeluik De Erectie. Hij staat ook aan het roer van een romancollectie waarvoor hij al zelf romans schreef. Voor twee andere stripprojecten zoekt hij nog een tekenaar.


Detox
Detox
 
Detox


Colin Wilson tekent weer een western
06/10
TOP
Wonderball 5Eind deze maand verwachten we bij bij Silvester het vijfde en laatste deel van de seriemoordenaarsthriller Wonderball. Hetzelfde auteursteam (tekenaar Colin Wilson en de scenaristen Fred Duval en Jean-Pierre Pécau) werken nu aan een nieuwe reeks die Wilson zelf omschreef als een western in de jaren 1930. In plaats van op een paard rijdt de held op een motor, een andere fascinatie van Wilson, die we uiteraard ook kennen van De Jonge Jaren van Blueberry. Een proeftekening die we onlangs zagen, zag er verbluffend uit: met een Grand Canyon-decor en alweer zeer dicht bij het werk van Jean Giraud voor diens Blueberry.

Sinds afgelopen week loopt in de Parijse boekhandel Bulles en Tête een verkoopexpo van Wilson. Niet alleen platen uit Wonderball en De Jeugd van Blueberry worden er verkocht, ook exclusief voor die expo gemaakte illustraties.


Speciale Robbedoes Special voor Rode Neuzen Dag
03/10
TOP
Robbedoes Special
Op 12 december verschijnt deel 3 van Robbedoes Special. Maar sinds vandaag is een speciale Special te koop voor het goede doel Rode Neuzen Dag, met een gloednieuw en exclusief verhaal door Charel Cambré en Marc Legendre. Daarin speelt An Lemmens mee, die ook de ambassadrice van het initiatief is. Ook de coaches van The Voice Kids (Vlaamse editie) hebben een rol in het verhaal. Het album kost vijf euro en de opbrengst gaat, na aftrek van de btw en de kosten, integraal naar Rode Neuzen Dag. Helaas is het album niet te koop in stripwinkels, wel in de Carrefour en Standaard Boekhandel of als e-strip op www.yieha.be. Omdat dit voor het goede doel is, melden we het hier ook.

Het verhaal is korter dan de andere albums en bevat een dossier over Rode Neuzen Dag en over Robbedoes. De plot: "In de studio van The Voice Kids maakt An Lemmens kennis met Sis en zijn supporters Robbedoes en Kwabbernoot. Sis legt een goede auditie af, maar gaat niet door. Al snel blijkt dat Sis niet lekker in zijn vel zit, maar moeite heeft om daar met iemand over te praten. Sis’ vriendin Nadira, met wie hij op school samen aan de zangwedstrijd ten voordele van de Rode Neuzen Dag deelneemt, probeert hem te helpen. Maar Sis raakt meer en meer verstrikt in pesterijen en gedrag dat niet oké is. Dankzij Robbedoes, Kwabbernoot en zijn leraar Meneer Meesters komt Sis tot inkeer en zo duikt hij onverwacht toch nog op voor een duet met Nadira op de Rode Neuzen zangwedstrijd. Hoe dat afloopt lees je uiteraard in de strip zelf..."


Storm 31 in november
03/10
TOP
Storm 31
Half november ligt Storms nieuwste avontuur, Het Gesticht van Krijs, in de winkel. Tekenaar Romano Molenaar deelt al een tijdje experimenten op zijn Facebookpagina als voorbereiding om voortaan Storm ook helemaal zelf in te kleuren.


Integrales op groot formaat van Edelweiss en De Nachtuil
03/10
TOP
Edelweiss integraal
Edelweiss integraal
Silvester start in november ook met integrale edities, maar dan op hun eigen manier. De complete trilogieën Edelweiss en De Nachtuil, door Romain Hugault en Yann (tevens de makers van Angel Wings), verschijnen in twee verschillende integrales op groot formaat (te vergelijken met de dubbele jaargangen van Prins Valiant) met leeslint en genummerde prent. De oplage bedraagt 444 exemplaren en de prijs per integrale is 79,95 euro, of samen tegen 149,95 euro. Wil je het nog exclusiever? Dan kan je kiezen voor een luxe-editie met stofomslag, leeslint en een genummerde + gesigneerde prent. De oplage daarvan is slechts 55 exemplaren en het kost je 149,95 euro per boek. Nu al bestellen bij je stripwinkel is raadzaam.


René Pétillon (72) en Carlos Ezquerra (70) overleden
03/10
TOP
René Pétillon
Jack Palmer
René Pétillon
Op zondag 30 september overleed de Franse stripauteur René Pétillon. Hij werd tweeënzeventig jaar. Voor diverse stripbladen, tijdschriften en kranten maakte hij satirische strips en cartoons. Zijn bekendste en langst lopende reeks (sinds 1974) was Jack Palmer, een geestige detectivereeks waarvan ook verhalen verschenen in de Nederlandse stripbladen Rhaa Lovely en Titanic. De detective die doorgaans niets snapt van de zaken die aan hem zijn toevertrouwd, maar die ze altijd weet op te lossen, spelen zich af in de politiek, de media, de maffia, de jetset en andere maatschappelijke speelvelden. In 2004 werd een van die verhalen, L'Enquête Corse, verfilmd in een regie van Alain Berberian, de broer van stripmaker Charles Berberian. In 2001 liep er ook een dertigdelige tekenfilmserie met afleveringen van anderhalve minuut. In 1989 won Pétillon de grote prijs van Angoulême. De enige albums die in het Nederlands van zijn hand verschenen, waren de twee delen van De Zwarte Baron (1980 en 1981) waarvoor hij enkel het scenario schreef.


Judge Dredd
Strontium Dog
Op maandag 1 oktober overleed de Spaanse tekenaar Carlos Ezquerra op zeventigjarige leeftijd. Hij gaf als co-schepper de futuristische, uitvoerende rechter Judge Dredd in 1977 zijn kenschetsende uiterlijk. Hij stierf aan de gevolgen van longkanker. In 2010 werd een van zijn longen weggenomen waarop hij zijn fans vertelde: "Oké, één long minder, maar... wie heeft er verdomme twee nodig om te tekenen?" Andere reeksen waar hij als tekenaar bij betrokken was, zijn onder meer Strontium Dog, ABC Warriors, Tharg the Mighty, Bloody Mary, Adventures in the Rifle Brigade, War Stories en specials van Preacher. In april was hij nog te gast in Gent voor FACTS.


Projecten van Dany
03/10
TOP
Femmes
Dany en Yann zitten na vele maanden nog steeds in een impasse om de voortgang van hun Robbedoes-one-shot uit het slop te halen. Er is onenigheid over het verdere verloop en het einde van het verhaal en Dany weigert het verder te tekenen. Van de 62 geplande platen is de helft getekend. Volgens Dany is het aan uitgeverij Dupuis om voor een oplossing te zorgen.

Dany's meest concrete project is een Vrije Vlucht-album op scenario van Denis Lapière. De titel luidt eenvoudig Femmes! (Vrouwen!) en het speelt zich af in twee verschillende periodes: een somber gedeelte in het heden met veel donkere schaduwpartijen en het andere gedeelte is een flashback met herinneringen die Dany in aquarel schildert.

De vertaling van de vierde en laatste integrale van Roze Bottel verschijnt begin volgend jaar bij Saga Uitgaven. Op 10 oktober maakt de reeks trouwens een eenmalige comeback in het stripweekblad Spirou. Dat is een speciaal nummer met aandacht voor de mensenrechten.


Stripspeciaalzaak.be verwelkomt Wokka Mokka
03/10
TOP
Wokka Mokka
Stripspeciaalzaak.be, nog steeds een informatiewebstek voor stripspeciaalzaken in Vlaanderen en Nederland en hun klanten, heeft er een nieuwe deelnemende winkel bij: Wokka Mokka in het Limburgse Bilzen. Sinds enkele maanden kan je daar de nieuwste strips kopen, maar ook gezellig een kop koffie drinken, want de zaak van eigenaar Kris Huygen combineert de stripwinkel met een koffiebar.

Wokka Mokka heeft een eigen website, www.wokkamokka.be, waar je alle openingsuren en andere gegevens terugvindt, en ze zijn ook aanwezig op Facebook (@wokkamokka).


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips