Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 29 september:
Natasja 23 begin 2019
Blake en Mortimer in de komende jaren
Hermann krijgt Deense ereprijs

Updates van 27 september:

November en december bij Daedalus
Galaxa komt terug in De Rode Ridder
Een nieuw team voor Alfa
Voorsmaakje Alex Origines
Politie is gestolen Blake en Mortimer-platen op het spoor
Slot van Châteaux Bordeaux is ontkurkt
Stripmuur Suske en Wiske in Middelkerke

Updates van 22 september:

Stripspeciaalzaak.be nu ook op Instagram
Voorlaatste deel van Samber en laatste deel van De Prins van de Nacht
Fresco van 15-jarige Hergé gevonden
Vervolg van Savage
Johan De Moor en Stephen Desberg werken opnieuw samen
Planning De Kennedy Files


Updates van 20 september:

Kwartaal 4 bij Arboris
Kwartaal 4 bij Ballon Comics, Blake en Mortimer, Blloan, Graton en Lucky Comics
Kwartaal 4 bij Casterman
Kwartaal 4 bij Dargaud
Kwartaal 4 bij Dupuis
Kwartaal 4 bij Glénat
Kwartaal 4 bij Le Lombard
Tyler Cross knalt voortaan bij Uitgeverij HUM!

Paul Teng tekent vierde cyclus van De Klaagzang van de Verloren Gewesten
't Vlaams Stripcentrum lanceert StripKiosk als opvolger van Brabant Strip Magazine
Stem mee voor de LangZullenWeLezen-trofee

Updates van 15 september:
Suske en Wiske versus Theofiel Boemerang
Vier auteurs brengen hommage aan De Kiekeboes in speciaal album
Jeroen Janssen wint Bronzen Adhemar
Uitreiking Atomiumprijzen op Brusselse Stripfeest
Kwartaal 4 van Dark Dragon Books
Het najaar van Soul Food Comics
Tweemaal Sigmund
Misschien een derde cyclus voor Angel Wings
Erik Krieks De Balling in 2019
Het einde van De Grote Dode
Charleroi drie maanden lang in het teken van Guust Flater
Drie affiches voor Angoulême

Updates van 13 september:

Ramiro integraal bij Dark Dragon Books
Voorstelling F.C. De Kampioenen 100
Oorlog in Waregem, Ivan Petrus Adriaenssens' vierde oorlogsstrip
Jack Wolfgang bij Dark Dragon Books
Vroegere reeks van Ana Mirallès als integrale bij Dark Dragon Books
Speciale editie van Michel Vaillant 7
Gary Friedrich (75) en Russ Heath (91) overleden

Updates van 10 september:

Édouard Aidans (88) overleden
Saga Uitgaven in oktober en november
Derde Robbedoes Special in de Ardennen
Uitbreiding collectie Marcel Pagnol-verstrippingen
Steven Dhondt publiceert bij Franse uitgeverij Delcourt
Een kunstzinnig verhaal in Trollen van Troy 23
Een nieuwe Ythaq
Cover van Asterix en het Geheim van de Toverdrank
De laatste De Piraten van Barataria
Hal Foster Award 2018 voor Ann Jossart
Niffle-integrales van Johan en Pirrewiet


Updates van 5 september:

Het najaar van Sherpa
Buck Danny 56 start van trilogie
Vervolg van Milo Manara's Caravaggio komt eraan
Cover De Blauwbloezen 62
Sporadische Marsupilami-verhalen van Franquin in een Franse luxebundel

Updates van 1 september:

Oprichters Leblon-Delienne veroordeeld voor fraude en vervalsing
Eerste bundeling populaire webcomic Niet Nu Laura
Lucky Luke-verzamelalbums bij Humo
Drakenbloed loopt gewoon door
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2018: september • oktober • november • december
2019: januari • februari • maart • april • mei • juni • juli • augustus
 
Natasja 23 begin 2019
29/09
TOP
Natasja 23
Nu woensdag ligt de eerste integrale van Natasja in de winkel met daarin de eerste vier verhalen (Natasja Luchtstewardess, Natasja en de Maharadja, Paniek in de Lucht en Het Metalen Geheugen) van de bekende luchtstewardess en een knap dossier van twintig pagina's. Op het vervolg en slot van het verhaal De Blauwe Sperwer (naar een oude reeks van Sirius) moeten we wachten tot begin volgend jaar. Hierboven zie je al de cover van het album dat eind november al in het Frans verschijnt.


Blake en Mortimer in de komende jaren
29/09
TOP
Blake en Mortimer
Blake en Mortimer
Blake en Mortimer
Op 23 november verschijnt een nieuw album van Blake en Mortimer, het eerste van Peter van Dongen en Teun Berserik op scenario van Yves Sente. Hieronder geven we je een overzichtje van wat we de volgende jaren mogen verwachten in de reeks... en daarbuiten. We nemen gewoon de Franse titels over en die zijn onder voorbehoud. Het jaar waarin de albums verschijnen, staat ook nog niet vast. Dat hangt af van welke tekenaar eerder klaar is met zijn werk.

• deel 26: Le Millième Bras du Mékong (2019 of 2020) door Peter van Dongen / Teun Berserik + Yves Sente. Dit is het vervolg en slot van De Vallei der Onsterfelijken.
• deel 27: Huit Heures à Berlin (zie afbeeldingen hierboven) door Antoine Aubin (die niet meer wenste samen te werken met Jean Dufaux) + nieuwkomers Jean-Luc Fromental & José-Luis Bocquet. Het scenaristenduo is gekend van hun biografische De Avonturen van Hergé. Fromental schreef ook de Vrije Vlucht-thriller De Praagse Coup terwijl Bocquet onder meer De P.I. van Hollywood en Kiki van Montparnasse op zijn actief heeft.
• deel 28: vervolg op De Septimusgolf door nieuwkomer Christian Cailleaux & veelvuldig Blake en Mortimer-assistent Étienne Schréder + Jean Dufaux. Van Cailleaux is enkel zijn Vrije Vlucht-album Het Molitorzwembad vertaald.
• deel 29 of 30: André Juillard + Yves Sente met Keltische mythen als thema. Juillard legt zich de komende paar jaar eerst toe op andere projecten, meer bepaald het vervolg op De 7 Levens van de Sperwer en een derde verhaal van Lena.
• deel 29, 30 of 31: Le Dernier Espadon (De Laatste Zwaardvis) door Peter van Dongen / Teun Berserik + Jean Van Hamme. Het scenario is al af.

Daarnaast blijven er integrales, boeken, naslagwerken, facsimiles van weekbladpublicaties en andere randliteratuur verschijnen, niet altijd in vertaling. Ook te onthouden zijn:
Blake en Mortimer door François Schuiten en ingekleurd door Laurent Durieux (de Belg die nieuwe filmaffiches illustreert van filmklassiekers en vooral in de VS goed verkoopt) op scenario van filmmakers Thomas Gunzig en Jaco Van Dormael (Toto le Héros, Mr. Nobody). Dit album wordt in juni 2019 verwacht en is een geheel eigen kijk op de personages van Edgar P. Jacobs. Het speelt zich onder meer af in het Brusselse Justitiepaleis en Schuiten doet niet mee aan de vintage-revival om Blake en Mortimer in de jaren 1950/1960 te situeren. In zijn meer dan tachtig pagina's tellende verhaal komen er bijvoorbeeld gewoon computers voor, maar het is ook futuristisch.
Aan andere tekenaars is ook zo'n hommagealbum gevraagd. De bedoeling is dat zij net NIET in de stijl van Jacobs werken, te vergelijken met de albums in de collectie Robbedoes door... Schuiten was indertijd een van de tekenaars die het verzoek afsloegen om het vervolg van De 3 Formules van Professor Sato te tekenen. Jacques Martin was een andere. Uiteindelijk deed Bob De Moor het. Schuiten hielp ook het slot van René Sternes tweeluik af te werken door diens weduwe Chantal De Spiegeleer bij te staan. Schuitens eerste keuze voor het scenario was trouwens zijn oude kompaan Benoît Peeters (De Duistere Steden) die een verhaal bedacht tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar dit project belandde in de koelkast.

• Over Blake en Mortimer-schepper Edgar P. Jacobs werken Philippe Wurm, die ooit proefplaten maakte voor Blake en Mortimer op scenario van Jean Dufaux, en François Rivière aan een graphic novel.

Jacobs


Hermann krijgt Deense ereprijs
29/09
TOP
Hermann
Hermann
Op het Art Bubble-festival, dat op 22 en 23 september plaatsvond in Denemarken, reikte de organisatie een Hanne Hansen-ereprijs uit aan Hermann Huppen voor zijn bijdrage aan de stripkunst in het algemeen en zijn invloed op Deense stripmakers in het bijzonder. Liefst honderdtwintig albums van Hermann zijn in het Deens vertaald. Daar zal het niet bij blijven, want Hermann legde onlangs de laatste hand aan Duke deel 3 en is inmiddels alweer begonnen aan een nieuwe Jeremiah.
(met dank aan Étienne Hauwaerts)


November en december bij Daedalus
27/09
TOP
Darnand 1
Joseph DarnardHet programma van Daedalus in november en december bestaat uit vier leveringen: op 9 en 23 november en op 7 en 14 december.
Een van die titels is de start van de trilogie Darnand - De Franse Beul. Liefhebbers van verhalen uit de Eerste én Tweede Wereldoorlog zullen hierbij aan hun trekken komen. In de Eerste Wereldoorlog was Joseph Darnand nog een oorlogsheld, de meest gedecoreerde soldaat van heel Frankrijk. In 1940 was hij weliswaar een van de meest overtuigde collaborateurs van het Vichy-regime en een meedogenloze oorlogsmisdadiger. Zijn portret zie je hiernaast staan.
Wie was Joseph Darnand? Fabien Bedouel en Patrice Perna gieten zijn levensverhaal in een goed gedocumenteerde fictie. Hetzelfde duo maakte al een een boeiend portret van Felix Kersten in dit album.


14-18 9
14-18 10
De lotgevallen van acht jongemannen van een Frans plattelandsdorpje die worden gemobiliseerd voor de Eerste Wereldoorlog bleek een schot in de roos. Daedalus herdrukte al enkele albums uit de reeks 14-18 wat niet vaak voorkomt bij een reeks die enkel in hardcover verschijnt. Vorige week verscheen deel 8 (lees hier onze bespreking), in november verschijnt deel 9
In het Frans kwam elk semester sinds augustus 2014 een nieuw album uit. De reeks volgde de historische gebeurtenissen op de voet. In oktober verschijnt deel 10 in het Frans. Dat is het laatste album waarin de wapenstilstand van november 1918 aan bod komt. De hoofdrolspelers mogen terug naar huis! Maar wie overleefde de oorlog en in welke toestand? Zelfs na de oorlog vallen nog slachtoffers... Links zie je de cover van het in november te verschijnen deel 9. De cover ernaast ishet Franse deel 10. De vertaling van dat album is volgend jaar pas te verwachten.


De Druïden 9
Servitude 5
Deze hadden we nog te goed: het negende en ook laatste album van de reeks De Druïden. "Terwijl Gwenc'hlan en Taran wanhopig op zoek zijn naar het vinden van Pa en zijn familie van kannibalen, kruipt Leonin uit de restanten van het kasteel van Orient. Tegen alle verwachtingen in heeft hij het overleefd en ziet hij, terwijl hij flauwvalt, de komst van een leger onder leiding van Claudas. Wat komt deze heer, gekend om zijn ambities en zijn wreedheid, in deze regio doen? De opvolger van monseigneur Verrus vergezelt hem om een nieuwe kerk in naam van de christelijke god op te richten. Er vinden plots verschrikkelijke gebeurtenissen plaats in het bos, en onze helden ontdekken met wie ze te maken hebben..."

De auteurs van Servitude zijn niet de snelsten. Het laatste verhaal spreiden ze bovendien over twee delen. De reeks zal uiteindelijk zes delen tellen. "Het leger van de Zonen van de Aarde, uitgeput en verzwakt, slaagt erin de woestijn in te vluchten. De hertog van Omel heeft geen andere wens dan zijn ijzeren kroon terug te veroveren op het hoofd van koning Riben d ‘Arkanor. Maar het is in het hart van dit vijandige land dat het geluk lijkt te keren. De soldaten komen aan bij Shalin, die de hoop heeft dat afvalligen Drekkars en Riddraks-slaven ontsnapt zijn uit Farkas..."


Orks  & Goblins 1
Orks  & Goblins 2
Wat we al lang zeker waren, maakt Daedalus nu concreet: de reeks Orks & Goblins is de derde fantasyreeks in hetzelfde universum als Dwergen en Elfen, met nu een ander volk uit de fantasywereld, en komt opnieuw tot stand dankzij Jean-Luc Istin. Het is het werk van deze scenarist om als conceptdirecteur dergelijke reeksen uit te werken. Hij schreef ook het eerste deel van Orks & Goblins, getekend door Diogo Saïto. Giovanni Lorusso en Sylvain Cordurié nemen deel 2 voor hun rekening. In het Frans zijn er al vier delen verschenen. Elk album is een afgerond verhaal volgens hetzelfde concept als Dwergen en Elfen.

Orks & Goblins deel 1: "De halfork Turuk wordt wakker. Versuft, gewond en met geheugenverlies. Hij dwaalt door de straten van een verlaten stad, of bijna verlaten, want een boogschutter lijkt hem naar het leven te staan. En er zijn schepsels die hij per toeval tegenkomt in het duister van een gebouw. Schepsels die hem willen verscheuren maar die het daglicht vrezen. Wie zijn ze? Waarom willen ze hem doden? Wat is er gebeurd in de stad? En wat doet hij hier? Hij wil die vervloekte stad ontvluchten. Wanneer hij naar het hoogste punt klimt, ziet hij pas dat hij op een eiland zit. Geen schip in de haven, geen draak aan de horizon... Toch kan hij niet blijven dralen, de nacht komt en brengt de dood met zich mee..."

Orks & Goblins deel 2: "Myth is een goblin. Maar niet zomaar een goblin. Het is een dief die even handig als brutaal is, met een lijst vijanden zo lang als zijn arm. Daarom is hij voortdurend op de vlucht. Wanneer hij een opdracht uitvoert voor een rijke vrouw uit Scarande, wordt hij weer gedwongen te vluchten. De huurlingen die hem op de hielen zitten, zijn alleen maar gestuurd om zijn vaardigheden te testen. Myth staat al snel oog in oog met hun werkgever, die hem wil inhuren om een juweel te stelen van een oude zwarte elf, in het hart van Slurce."


Dwergen 7
Elfen 16
Van Dwergen en Elfen verschijnen ook nieuwe delen.

Dwergen deel 7: "Het is vijftien jaar geleden dat fort Draz in vlammen opging. De orde van de Talion was niet vernietigd. De macht kwam enkel in andere handen terecht, van die van de archivisten naar de handen van heren van de Stenen Bank. Ordo werd achtervolgd door de moordenaars van de Zwarte Loge en zag af van zijn wraak... Tot op de dag waarop de mooie en mysterieuze Derdhr, een van de machtigste heren van de Stenen Bank, hem opzoekt en hem voorstelt af te maken waaraan hij begonnen was..."

In Elfen deel 16 speelt de dwerg Redwin uit die andere reeks Dwergen een rolletje "Lah'saa en haar ghoulleger houden zich op aan de voet van de citadel van Slurce. De Zwarte Elfen krijgen de keuze: haar als hun nieuwe Vorstin aanvaarden of volledig worden uitgeroeid. Er nadert echter nog een leger onder leiding van Tenashep de Witte Elf, Redwin de Dwergenkrijger, Aamnon de Blauwe-Elfenheer en Gal de Yr. Er zou zich zelfs een magiër in hun gezelschap bevinden..."


Geronimo
30 Jaar, 2 Katten
Geronimo is een one-shot van Jef en Matz (bekend van De Killer) van wie bij Dark Dragon Books al het one-shot Verdwaalde Kogels verscheen. "'Wij konden deze strijd niet winnen. Toch betreur ik het niet mij verzet te hebben. Als ik al iets betreur, dan is het dat ik niet meer Mexicanen heb omgebracht. Als ik kon, als ik de kracht nog had, dan ging ik opnieuw op oorlogspad tegen hen...' Geronimo, de iconische figuur van de strijd der indianen, weigerde heel zijn leven zijn vrijheid op te geven. Hij wilde leven en sterven in het land van zijn voorvaderen, niet achter prikkeldraad of muren. De geschiedenis besliste er anders over."

Iets compleet anders wordt de gagstrip 30 Jaar, 2 Katten oftewel een jaar in het leven van een kattenliefhebster. Dat zou nogal herkenbaar moeten zijn voor lezeressen met katten. Het verschijnt in twee delen. "Leven met twee katten is niet moeilijk: doe gewoon wat zij willen! Lucie is een doodgewone Parisienne. Zoals duizenden vrouwen van haar leeftijd heeft ze een klein appartement, veel vrienden, een baan in een kantoor,... Kortom, een gewoon meisje, als ze geen serieus probleem had: Lucie is een kattenmeisje! Ze heeft er twee en ze doet er alles aan om hun leven zo aangenaam mogelijk te maken. Van hun kant gebruiken Neko en Yoshi al hun kattenkennis om het bestaan van hun mens overhop te zetten..."


Prometheus 14
Sint-Bartholomeüs 3
Prometheus loopt nog even door. Deel 14 staat alweer op stapel, het begin van de tweede cyclus. "Slechts een klein deel van de mensheid heeft het overleefd... De mensheid die geen rekening wilde houden met de waarschuwingen die elke dag om 13.13 uur plaatsvonden. Had dit vermeden kunnen worden? Of beter gezegd... Kan dit worden vermeden? In 1959 zien wetenschappers van het geheime project Montauk de aankomst van enkele personen uit de eenenwtintigste eeuw. Deze 'mannen van de toekomst' zullen de mensheid moeten overtuigen van de komende ramp! In 2019 proberen de weinige overlevenden van de invasie te overleven... Voor hen is de tijd gekomen om de slachtoffers van de door de buitenaardse wezens geregisseerde volkerenmoord te verbranden en te begraven."

De Vier van Baker Street 4Van het op historische gebeurtenissen gebaseerde Sint-Bartholomeüs verschijnt het slot vab de trilogie. "Parijs, 25 augustus 1572, 's daags na de Bloedbruiloft. Niettegenstaande de bevelen van de koning gaat het moorden gewoon door. Elie doolt rond in de van bloed druipende stad, verscheurd tussen zijn hoop zijn zus terug te zien en zijn angst gedood te worden door zijn bloedeigen, fanatieke broer. Waar komt die band tussen Scipio, een intrigant, en de familie van Sauveterre vandaan? Stamt die misschien uit het verleden? In dit derde en laatste deel van de serie wordt dit vraagstuk opgelost. De tumultueuze, Franse geschiedenis en het wedervaren van de Sauveterres, de geheimen van hun familie, zijn innig met elkaar verbonden."

De drie straatkinderen en hun kat in De Vier van Baker Street voelen zich in deel 4 des te meer verweesd, want hun grote vriend Sherlock Holmes is niet meer. "Dat zeggen de kranten toch... Tijdens een ultieme confrontatie met de duivelse Moriarty, stort de beroemde detective in de watervallen van Reichenbach. Door de shock van dit tragische nieuws, zijn onze partizanen van Baker Street compleet ontredderd en, na een heftige ruzie, spat de groep uit elkaar. Billy, de speurneus, Black Tom, de inbreker, en Charlie, het meisje gekleed als jongen (en niet te vergeten de kat Watson!) gaan elk hun eigen weg — en raken al snel in de problemen. Ze moeten nu zonder hun mentor de valkuilen en gevaren van de Londense onderwereld trotseren... En daarbovenop zit een van hun beruchtste vijanden hen op de hielen, vast van plan de Vier van Baker Street een kopje kleiner te maken..."


Lodewijk XIV
Suleyman
De collectie Zij Schreven Geschiedenis breidt uit met twee titels over twee uiteenlopende figuren uit de wereldgeschiedenis. Renato Guedes en Jean-David Morvan werpen zich op het leven van Lodewijk XIV alias de Zonnekoning terwijl Christi Pacurariu en Mathieu Esteban het leven van Süleyman presenteren.

Lodewijk IXIV: "Lodewijk XIV, de Zonnekoning, belichaamt het koninklijke absolutisme par excellence en roept, als bouwheer van het kasteel van Versailles, het symbool van de Franse Grote Eeuw, herinneringen op aan een schitterend en oppermachtig Frankrijk. Zijn tweeënzeventigjarige koningschap werd gekenmerkt door een jeugd onder de dreiging van de Fronde en Lodewijk de Grote was voortdurend in de weer met zijn gezag in het koninkrijk op te leggen aan de adel, de protestanten en de boeren en aan de grenzen een oorlog te voeren. Dit eerste deel schetst de totstandkoming van zijn politieke en militaire macht, geschraagd door een uitzonderlijke culturele bloei."

Süleyman de Prachtlievende: "Gedurende bijna een halve eeuw is Süleyman de Prachtlievende een van de machtigste en de geduchtste mannen ter wereld. Na grote overwinningen bij het begin van zijn heerschappij, die bij al zijn tegenstanders in de Oriënt en in Europa respect afdwingen, vormt Süleymans tijd het hoogtepunt van het Ottomaanse Rijk, van zijn prachtige hof en van zijn hoofdstad, het mythische Istanbul. Tijdens zijn lange regeerperiode steken opnieuw problemen de kop op: de dreiging aan de grenzen, de ambitie van zijn zonen, de dood van zijn enige liefde. De oude sultan moet opnieuw op oorlogspad en de toekomst van de dynastie vrijwaren door zijn eigen kinderen uit te moorden."

Ook nog bij Daedalus verschijnt de dertiende bundeling van De Onthoofde Arenden met daarin de delen 25 en 26 die in het voorjaar van 2019 als softcoveralbums gepland zijn. In het Frans zit de reeks aan 28 delen. Dus nog één extra bundeling en Daedalus heeft de reeks, die al sinds 1986 loopt, bijgebeend.


Galaxa komt terug in De Rode Ridder
27/09
TOP
Galaxa
Galaxa
Galaxa
Fans van de fee Galaxa uit de stripreeks De Rode Ridder mogen al uitkijken naar deel 262 dat in 2019 verschijnt. Dan wordt ze eindelijk herenigd met Johan. Fabio Bono wou haar al langer tekenen, fans hengelden naar haar terugkeer en Marc Legendre acht het moment rijp om haar weer in de reeks te schrijven. Of het een kortstondige comeback wordt of misschien toch ietsje langer staat nog lang niet vast. Bij het uitwerken van het scenario en het tekenen van het verhaal zullen ze nog wel ondervinden of het goed aanvoelt.

Sophia LorenVoor haar looks stelde Legendre actrice Katheryn Winnick uit de tv-reeks Vikings voor als grafische inspiratiebron. Bono zag liever klassiekere schoonheden en viel op een foto van een jonge Sophia Loren, zijn landgenote, terwijl hij ook de versie van Karel Biddeloo in ere wil houden. De voluptueuzere Sophia Loren was zelf al een voorbeeld voor Biddeloo om andere vrouwen in De Rode Ridder te tekenen, met name voor Demoniah heeft hij weleens foto's overgetekend van La Loren.

Bezoekers van het stripfestival van Breda, dat aanstaande weekend doorgaat, krijgen de primeur om een ex libris te kunnen kopen van Galaxa die als signeertciket geldt voor fabio Bono. De ex libris is een compositie van de zwart-witbeelden die je hierboven ziet. Hij heeft ook al een reeks originele illustraties getekend om te blijven oefenen en die kunnen geïnteresseerden desgewenst ook kopen.

Volgend jaar is de stripreeks zestig jaar en de terugkeer van Galaxa is niet het enige dat voor grote sier moet zorgen.


Een nieuw team voor Alfa
27/09
TOP
Alfa 12
Alfa 13
Nadat Iouri Jigounov het eerste seizoen van zijn spionagereeks Alfa afsloot en de uitverkoren tekenaar was om XIII te tekenen, vertrouwde hij de tekeningen van Alfa toe aan Chris Lamquet. Jigounov kende hem al een dertigtal jaar, hij leerde hem zelfs tekenen met de computer. Jigounov schreef nog wel het scenario van deel 12 en 13 dat op 31 oktober verschijnt. Lamquet deed er zo'n negen jaar over om twee albums te tekenen. Niet zo bevorderlijk om een reeks draaiende te houden. Er zijn al andere reeksen (Sasmira iemand?) waar de interesse voor verloren ging. Maar er wordt drastisch ingegrepen. Het Franse Casemate maakte bekend dat zowel Lamquet als Jigounov stoppen met de reeks Alfa. Het volgende album wordt het slot van het seizoen, maar daar staat een ander team voor klaar.

Alain Queireix en Emmanuel Herzet, de auteurs van de Alfa-spin-off Eerste Wapenfeiten, verzekeren de voltooiing van deel 14. Jigounov heeft Herzet in detail verteld hoe hij graag het einde van het personage Alfa ziet. Hij wacht nu af waar Herzet mee komt opdraven. Met deel 14 zou de reeks ook helemaal tot een einde kunnen komen, maar dat is nog geen uitgemaakte zaak. Herzet is de vierde scenarist voor de reeks. Medebedenker Pascal Renard pleegde na twee delen zelfmoord. Mythic schreef de reeks, die een bestseller werd, vervolgens tot deel 10. Door creatieve meningsverschillen nam Jigounov het van hem over vanaf deel 11.

Jigounov houdt ermee op om persoonlijke redenen. Hij is zelf zijn interesse verloren voor Alfa, eerst voor de tekeningen, nu ook voor het scenario, maar hij houdt nog wel een oogje in het zeil voor deel 14 zonder zich te willen opdringen. Bovendien stort hij zich momenteel volop op volgende delen van de reeks XIII waarvan een nieuw album in 2019 wordt verwacht. Nieuwe verhalen in die reeks zullen voortaan kortere cyclussen zijn van twee tot drie albums, nog steeds op scenario van Yves Sente.

Lamquet kampte tijdens de productie van Alfa met een depressie die hem de zin ontnam te tekenen. Vandaar dat het zo lang duurde dus. Hij kon in die moeilijke periode enkel zijn hartje ophalen aan het turen door een telescoop. Uit die periode stamt een eigen strip die zich afspeelt in de wereld van de astronomie. Het heeft de Franse titel Immersions. Hij heeft er al 120 pagina's van getekend en het zal in 2019 in album verschijnen. Daarna denkt hij aan een comeback van Alvin Norge op scenario van Richard Marazano die op een goed idee kwam om de reeks nieuw leven in te blazen.

Welke consequenties de overname van Alfa op de spin-off Eerste Wapenfeiten heeft door dezelfde auteurs is nog niet geweten.


Voorsmaakje Alex Origines
27/09
TOP
Alex Origines
Alex OriginesHierboven vind je een voorsmaakje van de Alex-spin-off over zijn jeugd. Hier is hij zeven jaar en zie je hem met zijn vader Astorix en moeder Myrdinna. Hij heeft ook nog een zusje die je hiernaast kan zien. De auteurs van deze spin-off zijn Laurent Libessart (Moréa) en Marc Bourgne (Roodbaard, Michel Vaillant, De Piraten van Barataria). Alex Origines zal dit jaar niet meer in vertaling verschijnen. Met deze reeks wil uitgeverij Casterman een jonger publiek aanspreken.

Alex' naam werd zestig jaar geleden eigenlijk verkeerd vertaald omdat men de oorspronkelijke naam Alix te vrouwelijk vond. De ix-uitgang was nochtans correct voor Gallische namen.


Politie is gestolen Blake en Mortimer-platen op het spoor
27/09
TOP
Blake en Mortimer
De Belgische en Franse politie is gestolen platen van Blake en Mortimer en andere originelen van Edgar P. Jacobs op het spoor. Het past in een grootschalig onderzoek naar een van de grootste diefstallen van origineel werk (ongeveer tweehonderd originelen en schetsen uit de kluis van Fondation Jacobs) van een stripmaker na diens dood. Jacobs' plan voor deze stichting was nota bene het beheer van zijn originele œuvre.

De ontvreemde, versluisde en doorverkochte stukken hebben een geschatte waarde van tien miljoen euro en raakten verspreid tot in Hongkong toe. Dit werk wordt beschouwd als Belgisch erfgoed. Met name originelen uit verhalen als Het Geheim van de Zwaardvis (+ de covers), Het Mysterie van de Grote Piramide (+ de covers) en Het Gele Teken horen bij deze diefstal. Deze week zullen er huiszoekingen plaatsvinden en mensen ondervraagd worden over het doorverkopen van deze originelen.

Le Soir, die vorig jaar de kat de bel aanbond in een reeks artikels met gedegen onderzoeksjournalistiek, pakte hier deze week mee uit op twee pagina's in de krant.


Slot van Châteaux Bordeaux is ontkurkt
27/09
TOP
Châteaux Bordeaux 9
Châteaux Bordeaux - A Table! 1
Châteaux Bordeaux, de reeks die een apart genre over wijn ontkurkte, kent sinds deze week de ontknoping. Deel 9 is net verschenen bij Glénat. Alexandra, de erfgename van een wijndomein die het allemaal zelf moest uitzoeken en op een reeks onfrisse praktijken stootte, wacht in dat album een nieuw avontuur: ze is zwanger!

Het is nog niet zeker of INdruk dit slot dit jaar nog vertaald. Intussen loopt sinds maart ook de spin-off À Table! met dezelfde heldin, maar nu wat meer op de gastronomische wereld toegespitst. Van deze spin-off zullen twee delen uitkomen.


Stripmuur Suske en Wiske in Middelkerke
27/09
TOP
Suske en Wiske
Nog maar net na de inhuldiging van De Kiekeboes-stripmuur in Middelkerke was het weer drummen in de kustgemeente om de nieuwste stripmuur met Suske en Wiske te onthullen. Die staat sinds kort in vol ornaat in de IJzerlaan nummer 25. Suske en Wiske-tekenaar Luc Morjaeu ontwierp de illustratie en inkter Christian Verhaeghe maakte die af en verzorgde het decor. Ze waren er zelf niet bij in Middelkerke, de kleinzoon van Willy Vandersteen , Tom Willequet, wel. Hij was een van de genodigden die het lintje doorknipte.
© foto's: Raymond Lagae

Suske en Wiske
Suske en Wiske


Stripspeciaalzaak.be nu ook op Instagram
22/09
TOP
InstagramSinds begin augustus namen we Facebook erbij als aanvullend informatiekanaal en dat bleek een goede zet. We trokken nieuwe lezers aan die ons nog niet kenden, er volgden extra inschrijvingen op de nieuwsbrief, we leerden intussen wat werkelijk belangrijk is qua informatie — en dat is niet altijd wat wij zelf of andere media interessant vinden — en je hebt hier zelf al kunnen merken dat het aantal nieuwsberichten fors gestegen is dankzij onze gespreide berichten per week, zelfs per dag, op sociale media.

Sinds vorige week kan je Stripspeciaalzaak.be onder die naam ook terugvinden op Instagram. Een selectie van onze berichten kan je daar voortaan ook lezen, weliswaar aangepast voor dat specifieke medium.

Wie sociale media allemaal gestolen kan worden, mist nog steeds niet. Op onze website komt alles samen, dikwijls uitgebreid met extra informatie. Onze nieuwsbrief zet wekelijks op zaterdag ook alle updates voor je op een rij.

En hoe zit het nu met onze gloednieuwe website? Ha ja, ook waar, wel, tja, dat moeten we blijven uitstellen door een teveel aan werk. Onze nieuwe streefdatum is 1 januari 2019.


Voorlaatste deel van Samber en laatste deel van De Prins van de Nacht
22/09
TOP
Samber 8
De Prins van de Nacht 8
Afgelopen donderdag stelden we het najaarsprogramma van Glénat aan je voor. Daar is nog geen plaats voor Samber deel 8 en De Prins van de Nacht deel 8 die dit najaar al wel in het Frans verschijnen.

Samber deel 8 verschijnt dertig jaar na de creatie door Bernard Yslaire (werkelijke naam: Bernard Hislaire). Van de reeks zijn al meer dan een miljoen exemplaren verkocht in diverse talen en het gaf ook aanleiding tot de spin-off De Oorlog van de Sambers met drie trilogieën over voorouders van het geslacht Samber. Deel 8 is het laatste deel van een driedelige cyclus over het einde van de Sambers. Daarna is het weer wachten op het ultieme deel 9 dat de reeks moet afsluiten.

Een andere geliefde reeks van Glénat is De Prins van de Nacht. Sinds de comeback in mei 2015 is er veel gebeurd bij Yves Swolfs. Zo nam hij er de nieuwe western Lonesome bij die een stevige start kende terwijl hij Durango vervolgde met nieuwe tekenaar Iko. Het tekenwerk van De Prins van de Nacht 8: Anna liet hij intussen over aan Thimothée Montaigne (Het Vijfde Evangelie, Het Derde Testament - Julius) en met dat album zet Swolfs een punt achter de reeks.

Deel 7 was eigenlijk een prequel over de voorgeschiedenis van vampier Kergan in de tijd van de oude Romeinen. Na achthonderd jaar vinden we hem in deel 8 terug in de steppes en de bossen van Centraal-Europa. Die eeuwen vulde hij met nachtelijke jachten in gezelschap van Arkanea die hem de kracht en de ervaring van een oude vampier doorgaf. In het jaar 1103 houden de twee halt in Kiev waar heer Vladimir regeert als een dictator. Daar beslist Kergan, die klaar is om zijn eigen instincten te volgen, zich te bevrijden van Arkanea en zijn eigen koers te volgen in de loop van de geschiedenis.

Jaren geleden opperde Swolfs nog het idee voor een sequelcyclus in de nabije toekomst waarin Kergan andermaal terugblikt op zijn leven. Of die er nog komt, wachten we nog af tot er verdere informatie volgt.


Fresco van 15-jarige Hergé gevonden
22/09
TOP
In het Sint-Bonifatiusinstituut van Elsene, Brussel, zijn oude muurtekeningen ontdekt achter de muren van een schoollokaaltje waar de scouts samenkwamen. Ze zijn het werk van een toen vijftienjarige Hergé en ze zien er nog knap uit ook. Het probleem is dat het lokaal een privé-eigendom is, maar er is al een offerte aangevraagd om te weten hoeveel het zou kosten om de fresco's te bewaren. Daarna moet er met de gemeente beslist worden over de financiering voor de restauratie en een eventuele opening voor het publiek.Vervolg van Savage
22/09
TOP
Savage
Savage
Half november verschijnt bij Casterman deel 4 van Savage door Félix Meynet en Yann. De vertaling is niet meer voor dit jaar. De titel van dit album luidt Esmeralda. Hierboven zie je de coverillustratie en een selectie platen uit het verhaal.

Nadat hij zijn rekening heeft vereffend met de markies de Trazegnies en de dood van zijn ouders heeft gewroken, neemt Felix Savage een zeer gevaarlijke missie aan: aan het hoofd van het 3de escadron Chasseurs d'Afrique (een lichte cavalerie-jagerseenheid uit het Franse leger) moet hij naar Sinaloa gaan om er generaal-juarist Corona op te jagen. Maar daarvoor moet hij over de Cordillera Occidental, een Andesgebergte in Colombia. Ondertussen wordt het weesmeisje Esmeralda toevertrouwd aan de zorgen van de stoïcijnse Karmelieten die jonge meisjes opleiden met behulp van de zweep. Haar enige hoop is dat Felix met haar trouwt. Ze is niet vergeten dat hij een snoepje, dat zij hem aanbood, afsloeg. Volgens een oud Azteeks gebruik betekent dit dat de twee verloofd zijn. Voortaan gelooft ze dat Felix' hart haar toebehoord. Complicaties!


Johan De Moor en Stephen Desberg werken opnieuw samen
22/09
TOP
Les Animaux Sauvages
Johan De Moor en Stephen Desberg werken na Kasper, Kobe de Koe / Volle Melk en Het Laatste Jungleboek opnieuw samen aan de nieuwe dierenstripreeks Les Animaux Sauvages (De Wilde Dieren). Hierboven zie je hem met de eerste plaat die hij samen met andere platen kwam afgeven bij uitgeverij Casterman.

Of het vertaald zal worden, valt nog af te wachten. We vergaten niet dat noch het allereerste deel van Kobe de Koe noch het allerlaatste deel vertaald werden. Johan Anthierens vertaalde indertijd trouwens vakkundig een aantal albums.


Planning De Kennedy Files
22/09
TOP
Het eerste deel van De Kennedy Files is in mei in het Frans vertaald bij Dargaud, een van de grootste stripuitgeverijen. Mooie deal voor de Nederlanders Erik Varekamp en Mick Peet. Op het Nederlandstalige deel 2 blijft het wat wachten nadat deel 1 over de oorsprong van de Kennedy-clan in 2016 verscheen. Het zou dit jaar nog moeten verschijnen bij Scratch Books en het slot van de trilogie in 2020. Bovenstaande banner vat de Franse planning samen.


Kwartaal 4 bij Arboris
20/09
TOP
Brand in Moskou
Brand in Moskou
Arboris lanceert in november de nieuwe Collectie XL waarin one-shots zullen verschijnen die wegens een hoger aantal pagina's de standaard omvang van een strip overschrijden. Let nog niet op de typografie van de cover van het eerste album, dit is een voorlopige en haastige opmaak. Dat album, Brand in Moskou, is er al een van tachtig pagina's. Het verscheen in het Frans in de auteurscollectie Signé (Getekend) van Le Lombard. Het verhaal gaat over de nakende verovering van Moskou door de troepen van Napoleon Bonaparte waarop de Russen hun hoofdstad liever in brand steken. De gouverneur van de stad gooit bovendien de deuren van de gevangenissen open en nodigt hen uit de inmiddels verlaten stad te plunderen. Gevangene Anatoli gaat meteen op zoek naar zijn vrouw en kind, want zijn medegevangene Kolia heeft gezworen hen te gaan vermoorden.

L'Art de MourirLes DanoisEr zijn ook al plannen voor twee andere albums in deze collectie. L'Art de Mourir (De Kunst van het Sterven) is een album van Philippe Berthet en scenarist Sandro Raule (Jazz Maynard, Isabellae, Arthus Trivium). Dat wil zeggen dat Dargaud is gestopt met de vertaling van de collectie Zwartlijn waarin deze strips van Berthet, telkens met een andere scenarist, verschenen.
Les Danois
is een album van Clarke (Melisande, Luna Almaden) waarin blonde kinderen met blauwe ogen plots geboren worden in families van Arabische, Aziatische en Afrikaanse origine. Hoe reageren de bevolking, het leger, de politici, de regering, religieuze gemeenschappen daarop? Hoe reageren wij daarop? Een sociopolitieke studie in stripformaat.


De Complete Guust Slim 5
De Complete Sophie 3
Arboris werkt hard aan de vervolgen van lopende integrale reeksen en neemt er af en toe nog nieuwe reeksen bij om als een integrale uit te geven. Al langer lopende reeksen zijn De Complete Guus Slim en De Complete Sophie waarvan respectievelijk deel 5 en deel 3 verschijnen. In oktober verschijnt trouwens een herdruk van De Complete Guus Slim deel 1.

De Complete Guus Slim deel 5 bundelt de langere verhalen De Windmaker en 18-Karaatswerk, aangevuld met maar liefst negen kortverhalen en een rijkelijk geïllustreerd achtergronddossier. In deze peridoe nam Gos het tekenwerk van Maurice Tillieux over die toen een van de meest gevraagde scenaristen van het weekblad Robbedoes was. Hierna verschijnt nog één integrale.

In De Complete Sophie deel 3 staan eveneens een aantal kortverhalen, vaak gemaakt voor vakantie- en themanummers van Robbedoes. In deze integrale staan alle verhalen die Jidéhem op scenario van Vicq maakte tussen 1968 en medio 1970, inclusief de lange verhalen Zoef Voelt Zich Bedreigd en De Ka-Straal (de delen 4 en 5 in de reguliere reeks).


De Avonturen van Rob Harren
Olivier Blunder's Nieuwe Avonturen 2
Arboris gaf vorig jaar in september een zeer mooie geïllustreerde biografie over Jan van Haasteren uit. Dit jaar staat een nieuwe biografie op stapel over Rob Harren. Rob wie? Harren is een uitgever die voor Oberon (waar hij reeksen als Asterix, Lucky Luke, De Generaal en Storm uitgaf) werkte, daarna bij de uitgever van FC Knudde en vervolgens Uitgeverij De Boemerang oprichtte om van Rooie Oortjes een knallend succes te maken. In zijn carrière heeft hij meer dan vijftig miljoen strips verkocht. Hij stond ook kort aan het roer van het weekblad Kuifje en kon daardoor onder meer Minck Oosterveer, Willem Ritstier en Jack Staller het stripweekblad binnenloodsen. De Avonturen van Rob Harren biedt een terugblik op zijn loopbaan, geïllustreerd met veel zeldzaam beeldmateriaal. Extra aandacht is er voor tekenaar Gürsel Gürcan met wie Harren The Champions en diverse albums van Rooie Oortjes en spin-offalbums lanceerde. Zestig pagina's van dit 128 pagina's dikke boek gaan over Dany, de bedenker van de allereerste Rooie Oortjes-gags. Ook dit dossier is uitgebreid geïllustreerd. Er zijn verder nog bijdragen van Bruno DiSano en andere tekenaars. De redactie van dit boek lag in handen van Kris de Saeger en uitgever Hans van den Boom. Dat brengt hun dossierreeks uit de jaren 1980 en 1990 in herinnering met gelijkaardige albums over François Walthéry, André Franquin, François Craenhals en Raoul Cauvin.

In juni verscheen het eerste deel van de zeer goed vertaalde comeback van Olivier Blunder, een oude gagreeks van Greg. De nieuwe auteurs Serge Carrère en Fabrice Caro hebben drie albums gemaakt met gloednieuwe gags waarin de praatzieke Olivier met onze moderne tijd te maken krijgt. Deel 2 komt er al in vertaling aan. "Olivier Blunder is weer goed op dreef in dit album, bijgestaan door vaste bijfiguren als Zuiger en zelfs hoofdredacteur Goscinny, die een oogje in het zeil houdt voor wat betreft de populariteit van het vorige album. Op tekst van Fabcaro en met tekeningen van Serge Carrère, die de strip samen voortzetten na het overlijden van Greg, beleeft Blunder weer nieuwe avonturen, die voor alle lezers van vroeger en nu zeer herkenbaar zijn! Zoals we gewend zijn bij Blunder hebben zijn daden, die vaak zo onbeduidend lijken, soms gigantische gevolgen! Hop!"


Kwartaal 4 bij Ballon Comics, Blake en Mortimer, Blloan, Graton en Lucky Comics
20/09
TOP
Jomme
Jomme
Jomme
In kwartaal 4 verschijnen een pak nieuwe titels bij uitgeefgroep Ballon Media. Losse albums van verschillende uitgeverijen bundelen we hier samen voor een overzicht. De andere overzichten per uitgever vind je onder dit artikel.

In de pdf van BM Mag 21 kon je al de eerste vier platen van en extra info lezen over Griffo's hommage aan Jef Nys. Hij eigende zich het allereerste Jommeke-album De Jacht op een Voetbal toe, voegde nieuwe personages toe en vertelt het oorspronkelijke verhaal op een gloednieuwe manier. Een remake dus. Volgend jaar lanceert Ballon Comics trouwens een spin-off van Jommeke voor oudere lezers.

Ook nog bij Ballon Comics zal op 12 december de integrale van Hoempa Pa verschijnen, een oude komische reeks van Albert Uderzo en René Goscinny voor ze Asterix lanceerden.


Blake en Mortimer 25
Blake en Mortimer 25 biblio
De Vallei der Onsterfelijken is het rechtstreeks vervolg van Edgar P. Jacobs' Het Geheim van de Zwaardvis. Het is het eerste deel van een tweeluik op scenario van Yves Sente voor de Nederlandse tekenaars Peter van Dongen en Teun Berserik. Het duo is al begonnen aan het vervolg. De Franse uitgeverij blijkt zodanig opgetogen over hun werk, de positieve feedback bij pers en publiek en als kers op de taart de mate waarin ze hun deadlines halen, dat ze ook al een Blake en Mortimer-scenario van Jean Van Hamme kregen aangereikt om na dit tweeluik te tekenen. Het album verschijnt in drie uitvoeringen: de gewone softcover van 56 pagina's, een luxe hardcover met linnen kaft en ex-libris van 56 pagina's tegen 49,95 euro en een bibliofiele hardcover van 72 pagina's met wikkel en extra dossier tegen 34,95 euro. Deze laatste versie verschijnt in een beperkte oplage.
Het verhaal: "In Lhassa heeft een eskader Zwaardvissen het keizerlijk paleis van dictator Basam-Damdu platgegooid. De wereld haalt weer opgelucht adem en viert het einde van de Derde Wereldoorlog. Maar in het naburige China komen de communisten van Mao in opstand tegen de nationalisten van Chiang Kai-Shek. Krijgsheer Xi-Li weet de hand te leggen op geschriften die hem de macht over het Midden-Rijk toeschrijven. Om de dreiging voor de regio af te wenden krijgt kapitein Francis Blake de opdracht om de Britse kolonie van Hongkong in stelling te brengen voor een eventuele aanval. In Londen raakt professor Philip Mortimer geïntrigeerd door een archeologische vondst uit China die ook heel wat interesse en afgunst wekt van buitenstaanders. De beruchte kolonel Olrik — door Basam-Damdu bedankt voor zijn diensten als militair raadgever — zint dan weer op wraak. Hij maakt gebruik van de chaos en biedt generaal Xi-Li zijn diensten aan..."


Amorostasia 2
Michel Vaillant 7
De Nieuwe Avonturen van Lucky Luke naar Morris 8Van de trilogie Amorostasia verwachten we deel 2. "Het is nu drie jaar geleden dat het Amorostasia-virus uitbrak en zijn slachtoffers in een soort catatonische staat achterliet. Journaliste Olga Politoff was op onderzoek naar de vreemde ziekte toen ze er zelf door werd getroffen. Intussen is de epidemie verder uitgedijd en heeft ze heel de wereld in haar greep. Overal zoeken laboratoria naar een remedie om de slachtoffers opnieuw in beweging te krijgen. In één lab lijkt het te lukken, maar nu moeten ze het middel nog uittesten op een proefpersoon. Kiran, die geen familiebanden lijkt te hebben, is ideale man. Maar het experiment draait verkeerd uit en hij zakt weg in een diepe coma. Enkele honderden kilometers verderop wordt de knappe Olga plots wakker bij haar ouders in haar kinderkamer. Ze wil maar één ding: haar geliefde zo snel mogelijk terugvinden om opnieuw met hem te verstenen. Maar al snel ontdekt ze dat de wereld op drie jaar tijd grondig veranderd is... Bovendien wil iedereen meer weten over haar plotse ontwaken..."

Over Michel Vaillant deel 7 haden we het ook al een paar keer. Marc Bourgne hield het door onenigheid voor bekeken waarop decor- en wagentekenaar Benjamin Benéteau er alleen voor stond om voortaan alles te tekenen. Dat deed hij met verve. "Michel Vaillant zit in de gevangenis. De brutale zelfmoord van Jean-Pierre laat de familie totaal verweesd achter. Françoise runt het team tijdens zijn afwezigheid terwijl Patrick een heel andere toekomst voor zichzelf ziet weggelegd. De breuk met Jean-Michel en Agnès, die verantwoordelijk zijn voor de opsluiting van de beroemde racepiloot, lijkt definitief. Vanuit zijn kantoren in Hongkong wil Ethan Dasz de clan-Vaillant helemaal op de knieën krijgen. Maar dan recht Michel de rug. Dankzij zijn zoon kan hij de gevangenis verlaten en werpt hij zich opnieuw op als een echte leider. Hij schaart zijn vertrouwelingen achter een ambitieus sportief project. De eerste kaap moet gerond worden in Macau tijdens het wereldkampioenschap F3."

Als trouwe lezer van onze website heb je al gelezen dat Lucky Luke in deel 8 van de nieuwe avonturen door Achdé, opnieuw bijgestaan door scenarist Jul die in deze reeks debuteerde met het geslaagde Het Beloofde Land, voor het eerst naar Europa komt. "De Franse beeldhouwer Auguste Bartholdi doet een spectaculaire tournee in de Verenigde Staten om fondsen te werven om het toekomstige Vrijheidsbeeld af te werken. Maar het beeld en Bartholdi zelf worden het mikpunt van een reeks incidenten. Lucky Luke krijgt de opdracht om de Fransman te escorteren tot in Parijs. De schok is groot voor de cowboy die voor het eerst de Atlantische Oceaan oversteekt. Hij ontdekt de pracht van de lichtstad en de vreemde kantjes van haar inwoners, de Parijzenaars."


Kwartaal 4 bij Casterman
20/09
TOP
Alex 37
Over het nieuwe team voor de reeks Alex, of toch al voor deel 7, hadden we het al meermaals. Nieuwe tekenaar Giorgio Albertini gaat terug naar de bron met de klassieke tekenstijl van Jacques Martin voor de albums Het Vervloekte Eiland en De Tiara van Oribal terwijl David B. eveneens debuteert in de reeks. Voor de auteur van onder meer Vallende Ziekte, Kapitien Scharlaken en Het Alfabet der Ruïnes is Alex een held uit zijn kinderjaren waarmee hij nu aan de slag mag. "Alex en Enak zijn voor Caesar op missie in Samosata. Ze verkennen de stad, waar ze boeken moeten inslaan om een bibliotheek aan te leggen voor Rome, naar het voorbeeld van het grote Alexandrië. Maar er heerst onrust. Terwijl de enen geloven in slechte voortekenen, kijken de anderen in de richting van de Romeinen. Vooral sinds de zelfmoord van Mithridates, de heerser die werd verraden door zijn met de Romeinen samenzwerende zoon. Alex weet haast zeker dat er een complot in de maak is. Hij moet en zal Caesar verwittigen!"

Van de spin-off Alex Senator verschijnt ook deel 8, Het Tegengif. De spin-off over de jonge jaren van Alex, door Laurent Libessart en Marc Bourgne, staat dit jaar niet meer op het programma.


Alex catalogus
Nestor Burma 13
Bezoekers van het Brusselse Stripfeest van afgelopen weekend konden desgewenst terecht in het Jubelparkmuseum voor een expo over de zeventigjarige Alex en zijn schepper Jacques Martin. De catalogus van die expo, met lange artikels over Martin en zijn carrière, komt ook in de handel als een hardcover van 56 pagina's. De expo loopt nog tot 6 januari 2019 en liep eerder in het Franse Angoulême.

Van Tristan 17: De Lijdensweg van Gilles de Rais hebben we nog geen cover. Het is opnieuw getekend door Jean Pleyers, de eerste tekenaar van de reeks, en voor het eerst op scenario van Néjib, een Tunesiër (echte naam Néjib Belhadj Kacem) die tegenwoordig artistiek directeur bij uitgeverij Casterman is. Hij heeft zelf enkele niet-vertaalde strips op zijn palmares waarvan Stupor Mundi enkele nominaties en prijzen bij elkaar scharrelde. Hij is ook de auteur van een strip over de muzikale beginjaren van David Bowie. "Nadat hij alle conventies met de voeten heeft getreden, de draak heeft gestoken met de Kerk en een geestelijke publiekelijk heeft gemolesteerd, wordt Gilles de Rais opgesloten. En ondanks zijn vergeefse pogingen om hem te aanroepen, blijft de duivel doof voor de noodkreet van de heer van Tiffauges. Gilles voelt zich verloren. Tenzij... om zijn vriend van een hachelijk proces te redden, gaat Tristan op zoek naar het beeldje van de huilende maagd, het enige reliek dat Gilles opnieuw op het rechte pad kan krijgen. Maar de uren tikken weg en het proces komt steeds dichterbij..."

Corrida op de Champs-Élysées is het dertiende deel in de reeks Nestor Burma naar de boeken van Léo Malet. Het is het derde album van Nicolas Barral. "Jaren 1950. Nestor Burma heeft er net een eerder aangename klus opzitten: hij moest lijfwacht spelen voor een filmster op wie hij — uiteraard — verliefd werd. Hij verlengt zijn verblijf in het Hôtel des Champs-Élysées
waar zijn cliënte resideerde en schuimt op uitnodiging van zijn maatje Covet enkele avantpremières af. Zo zit hij op de eerste rij als een actrice op de retour dood wordt aangetroffen na een overdosis. Burma steekt zijn neus in de louche zaakjes van de showbusiness."

Jacques Tardi is de vroegere tekenaar van Nestor Burma. Persoonlijker werk is de bewerking van zijn vaders dagboeken uit de Tweede Wereldoorlog. Van Ik, René Tardi, Krijgsgevangene van Stalag IIB verschijnt het derde en laatste deel. Het is tevens het eerste album van de trilogie dat grotendeels in kleur verschijnt, 144 pagina's dik.


Kwartaal 4 bij Dargaud
20/09
TOP
Marshal Blueberry integraal
Blueberry integraal 7Blueberry-fans worden deze week al verwend door Sherpa met het dubbelalbum Gebroken Neus en De Wereld van Gir op groot formaat waarover je hier meer kan lezen. Bij Dargaud doen ze in kwartaal 4 niet onder met niet één, maar twee Blueberry-integrales. Op 31 oktober verschijnt vooreerst een integrale van de complete trilogie Marshal Blueberry. William Vance (die met Ringo zelf actief was in het westerngenre) tekende daar de eerste twee albums van op scenario van Jean Giraud. Vele jaren later deed Giraud Vance een wederdienst door het voorlaatste album van XIII te tekenen. Het slot van de trilogie Marshal Blueberry nam Michel Rouge op zich. HIj was ooit de opvolger van Hermann voor de reeks Comanche. Ouwe jongens krentenbrood? Bij de integrale hoort wederom een mooi achtergronddossier.

Hetzelfde geldt voor de zevende integrale van de reeks Blueberry, te verschijnen op 12 december, met daarin de reguliere delen 20 tot 22, zijnde de avonturen De Ongrijpbare Navajo's, De Laatste Kaart en Het Einde van de Lange Rit. Op nog Arizona Love (deel 23) na zijn dit de laatste verhalen die Jean-Michel Charlier heeft geschreven. Na diens dood nam Giraud de reeks over voor de cyclus Mister Blueberry die samen met Arizona Love nog in twee bijkomende integrales zal gebundeld worden. Deze cyclus verschijnt in afzonderlijke delen ook op groot formaat met reproducties van de originele platen bij Sherpa.


Double 7
Ira Dei 2
Double 7 is een nieuw one-shot van André Juillard en Yann na hun goed onthaalde Mezek uit 2011. Juillard liet er Blake en Mortimer voor staan om zich aan dit historisch gesitueerde liefdes- en luchtvaartverhaal te wijden. Het album van 72 pagina's verschijnt op 23 november in softcover en hardcover. "De winter van 1936. Spanje zit in volle oorlog: de Republikeinen staan recht tegenover de Nationalisten van Franco. Stalin wil de Spaanse regering helpen en levert verschillende Moscagevechtsvliegtuigen aan de Republikeinen. Roman Kapulov is een van de piloten die door Rusland worden meegestuurd. Hij haalt de ene overwinning na de andere, wat hem de bijnaam de Vliegenkoning oplevert. Als Spaanse soldaten een groepje kloosterlingen brutaal aanpakt, komt Roman tussenbeide. Daarbij ontmoet hij de mooie Lulia Montago, een jonge milicienne met een gevaarlijke reputatie. Een blik volstaat opdat de twee halsoverkop verliefd worden op mekaar. Maar Spanje is hun liefde niet goed gezind. Verraad, complotten, de strategische belangen van de sovjets en van de nazi's — je weet niet goed meer op wie je nog kunt rekenen... Zijn de gevoelens van Roman en Lulia sterk genoeg om de horror van de oorlog te overleven?"

Na de imposante start van deel 1 dendert de middeleeuwse reeks Ira Dei door in deel 2. "Taormina is nu al enkele maanden glorieus ingenomen. Maniakes heeft de troepen van koning Harald het bevel gegeven om op zijn leger te wachten bij Catania. Maar het nietsdoen maakt de soldaten zenuwachtig en hun vertrouwen in Tancrède slinkt zienderogen. Ze zien in hem niet meer de strijdvaardige en listige aanvoerder, maar een melancholische en gezagsgetrouwe man. Toch blijft Maniakes hem als een geduchte tegenstander zien, die hij wil manipuleren om zijn goud terug te winnen. En daarvoor is alles geoorloofd... Je bondgenoten van vandaag zijn tenslotte je vijanden van morgen. De situatie dreigt opnieuw uit de hand te lopen!" Van hetzelfde duo Ronan Toulhoat en Vincent Brugeas verschijnt in kwartaal 4 bij Glénat een one-shot van Conan naar een roman van Robert E. Howard.


XIII Mystery 13
XIII 13bis
Twee XIII-albums dit najaar. Ten eerste sluit Judith Warner op 31 oktober de fantastische, dertiendelige spin-offreeks XIII Mystery af. Olivier Grenson en Jean Van Hamme doen dat in schoonheid. Een weetje: Van Hamme had dit laatste verhaal ook willen maken met Jean-Pierre Gibrat.
"Jessica Martin is op de vlucht voor haar misdadige verleden als ze in Santa Barbara, Californië belandt en er een kamer huurt boven de apotheek van Judith Warner. De twee vrouwen voelen zich meteen tot elkaar aangetrokken. Ze delen bovendien een oude liefde voor een welbekende man met grijzende slapen en geheugenverlies. Toch kan Judith, die een zwak heeft voor onenightstands, het idee dat ze voor een vrouw valt maar moeilijk vatten. Dan wordt Jessica gevonden door haar achtervolgers. Deze keer neemt ze Judith mee op haar vlucht..."
Olivier Grensons volgende project is een one-shot in de lijn van Voor het Ongeluk Geboren en Geen Weg Terug. Hij heeft er nog geen uitgever voor gezocht. Bovendien is hij ook gevraagd om een Robbedoes-one-shot te tekenen op scenario van Jean Dufaux.

Ook Jean Van Hamme blijft ondanks zijn hoge leeftijd en zelfverklaarde pensioen actief als scenarist. Binnenkort verschijnt het one-shot Kivu bij Le Lombard. Als dat succes heeft, wil hij er een vervolg aan breien met een ander maatschappelijk bewustmakend verhaal dat getekend zal worden door Christophe Simon. Hij heeft ook nog een nieuw verhaal van Blake en Mortimer geschreven dat door Peter van Dongen en Teun Berserik zal getekend worden wanneer ze klaar zijn met hun huidige tweeluik op scenario van Yves Sente. Dat kan dus nog een paar jaar duren. Van Hammes uitgever Yves Schlirf had het in een recent interview ook nog over een geheel ander project door Van Hamme, maar meer wou hij daarover niet lossen.
Concreter is de verschijning van XIII 13bis: Het Onderzoek deel 2 op 12 december. Het is niet meer dan 32 pagina's dik en verschijnt enkel in softcover. Net zoals het eerste deel 13 blikt het album terug op de albums die daarna zijn verschenen, van Staatsgevaarlijk! tot De Laatste Ronde met het beproefde recept: dossiers en artikels over nevenpersonages en gebeurtenissen uit deze verhalen, hier en daar aangevuld met kortverhalen die Philippe Xavier (Tango, Kruistocht, Conquistador) heeft getekend.


Krasse Knarren 5
Mooie Zomers 5
Kan er ook nog gelachen woden? Jawel, met name met Krasse Knarren waarvan deel 5 verschijnt. Inmiddels loopt een Franse verfilming in de zalen. "Antoine, Mimile en Juliette zijn terug in Parijs. Het plan is om Juliette bij haar moeder te droppen en dan naar het Stade de France te snellen voor de rugbymatch Frankrijk-Australië. Maar dat is buiten Sophie gerekend. Zij wil koste wat het kost zien hoe haar vader en grootvader het goedmaken en verplicht hen om samen voor Juliette te zorgen. Mimile rekent op Pierrot om met hem naar de match te gaan. Maar die voert alweer een nieuw gevecht: nu neemt de anarchist het op voor de migranten. Een match bijwonen tussen Frankrijk dat weigert om migranten op te vangen en Australië dat de vloer aanveegt met de mensenrechten en migranten opsluit? Pierrot denkt er niet aan! Mimile is dus op zichzelf aangewezen... Of is hij intussen zelf ook al klaar voor het asiel?"

Batman - The Dark Prince Charming 2Mooie Zomers 5: Londen Calling wordt een kerstverhaal. "Het jaar 1979 is bijna om. De Faldéraults kunnen niet zeggen dat ze er veel goeie herinneringen aan overhouden: Madeleine is haar werk als schoenenverkoopster en vooral haar krenterige bazin spuugzat en Garin stelt Pierre voor om de reeks Zagor over te nemen, een reeks waarop hij helemaal is uitgekeken... Kortom, het is tijd dat er een eind komt aan het
jaar! Om hun zinnen te verzetten beslissen de Faldéraults om koers te zetten naar de zon om kerst te vieren. Maar niet iedereen is van de partij: Julie-Joechei blijft thuis om zich voor te bereiden voor haar examens. En zo'n kersttripje is ook niet naar de zin van Louis die in Londen een concert van Pink Floyd wil bijwonen en zijn plannen zo gedwarsboomd ziet... Het belooft een bewogen vakantie te worden... zeker als Louis halverwege besluit om het op een lopen te zetten..." De eerste drie delen van deze aardige reeks worden trouwens herdrukt.

Van Batman - The Dark Prince Charming deel 2 hadden we nog een hardcovereditie te goed, opnieuw met andere cover. Deze versie van tachtig pagina's verschijnt op 12 december. Enrico Marini is recent begonnen aan het volgende album van De Schorpioen.


Kwartaal 4 bij Dupuis
20/09
TOP
Robbedoes door Rob-Vel
Een integrale van Robbedoes door Rob-Vel, de schepper van het personage voor het weekblad dat zijn naam zou dragen? Hier hebben we tachtig jaar op moeten wachten en je hebt het ook wat te danken aan ons. Toen we namelijk voor ons eigen project rond tachtig jaar Robbedoes toestemming vroegen aan Ballon Media om de allereerste Robbedoes-verhalen van Rob-Vel uit het weekblad Robbedoes op onze site te mogen plaatsen, bracht dat de uitgeverij op het idee om de Franse integrale van Robbedoes door Rob-Vel toch in het Nederlands uit te geven, daarbij gebruikmakend van ons materiaal. Dat vonden we zelf ook een goed idee. De Waalse tak van Dupuis was er ook enthousiast over.
Behalve de meer dan tweehonderd platen die Rob-Vel, zijn vroeg overleden assistent Luc Lafnet en zijn echtgenote Blanche Dumoulin (die samen met Lafnet actief was onder het pseudoniem Davine om een tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen genomen Rob-Vel te vervangen), staan ook de 27 nooit in het weekblad Robbedoes verschenen gags opgenomen in deze integrale. Robbedoes startte namelijk een halfjaar later dan Spirou en die eerste gags werden nooit in Robbedoes gepubliceerd. Daarin kan je bijvoorbeeld kenismaken met Robbedoes' tweelingbroer die maar één keer opduikt. Speciaal voor deze integrale zijn ze vertaald en met de hand geletterd.
De scans die wij konden leveren aan Dupuis zijn trouwens mooier en beter dan wat er in de Franse integrale staat. Een van de heren die het scanwerk en de restauratie verzorgde, overleed helaas enkele maanden geleden. Het was nog een van zijn dromen om Rob-Vels Robbedoes eindelijk in album verzameld te zien. Gedeeltes van Rob-vels werk waren weliswaar te lezen in oude stripinformatiebladen en minderwaardige liefhebbersuitgaven voor een zeer beperkt publiek, maar deze integrale is de versie die je als Robbedoes-fan die volledigheid nastreeft dus moet hebben. Je leert de oerversie van de held onder meer kennen als een knaap die wordt gekoeioneerd door zijn baas in het Moustic Hotel en je leert hoe hij de eekhoorn Spip ontmoette. Ook zijn eerste exotische avonturen — tot in de ruimte toe! — komen hier aan bod.
Voorafgaand aan de platen die tussen 1938 en 1943 in Spirou en Robbedoes verschenen, zit een uitgebreid achtergronddossier van 43 pagina's. Daarin wordt de carrière van Rob-Vel, de oorsprong van Robbedoes en de samenwerking met anderen uitgespit. Het stel Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault is verantwoordelijk voor het dossier. De laatste jaren zijn ze de hele geschiedenis van Robbedoes aan het optekenen in dikke boeken en leveren ze ook al langer dossiers voor integrales van andere reeksen van uitgeverij Dupuis. Een kortverhaal van Rob-Vel uit 1970, voor de 33ste verjaardag van Robbedoes en op scenario van de toen jonge debutant Raoul Cauvin, sluit deze integrale af. Deze integrale lijkt ons niet alleen voer voor verzamelaars of een aangereikte kennismaking met Robbedoes-strips die lang niet iedereen kent, maar misschien ook voor geïnteresseerden in belangrijk strippatrimonium van de Franco-Belgische school.
Deze integrale van 312 pagina's zal 39,95 euro kosten. Opgepast, er komt ook een luxe uit met een volledig linnen omslag en de cover als ex-libris. De oplage is 140 exemplaren en zal 80 euro kosten. Deze eenmalige luxe is enkel te koop in stripspeciaalzaken. As je er eentje wil hebben, zal je snel moeten bestellen bij je favoriete stripwinkel. En wie weet, als deze integrale een succes blijkt, kan de integrale met Jijé's Robbedoes-verhalen ook nog volgen. Pas daarna kwam André Franquin die Robbedoes in zijn definitieve plooi liet vallen.


Robebdoes Keer op Keer
Zwendel 2Nog meer Robbedoes die mikt op nostalgici is Robbedoes Keer op keer, een prettig kleinood van tekenaar Al Severin. Hij voert Robbedoes en Kwabbernoot op als werkloze figuren in komische mini-avonturen waarin ze uiteenlopende jobs uitvoeren.

Van de Vlaamse Robbedoes Special staat deel 3, De Wolfman, op het programma voor 12 december. Van het album verschijnt ook weer een luxehardcover met bonuspagina's en een gesigneerde ex-libris. Het verhaal speelt zich af in de Ardennen waar Robbedoes, Kwabbernoot en IJzerlijm te maken krijgen met een rijke Amerikaan die in de Ardense bossen een pretpark wil bouwen. Charel Cambré en Marc Legendre hebben binnenkort trouwens nog wat anders in petto en als toemaatje was er het bericht dat het duo nog meer verhalen mag maken.

Even tussendoor. Voor het vervolg op Emile Bravo's Het Dagboek van een Fantast zullen we in vertaling moeten wachten tot maart 2019. Dat vervolg wordt een minireeks van vier delen.

En dan is er ook nog het vervolg van de spin-off Zwendel van de vroegere Robbedoes en Kwabbernoot-tekenaar Jose Luis Munuera. "Zwendel zit in volle onderhandeling voor zijn zakenimperium als hij een op z'n minst vreemd personage ontmoet: Zedrik is tien jaar en zijn grootste fan. Maar Zwendel heeft al zoveel zorgen aan zijn hoofd met Zandra, zijn droïdedochter. Een rotgetalenteerde knaap in de leer nemen is één ding, maar een puber in toom houden die in staat is om de helft van de planeet te vernietigen, is een ander paar mouwen! Het is makkelijker om een kwaadaardig genie te zijn dan een voorbeeldige papa: dat kun je moeilijk tegenspreken."


Rampokan
Rampokan luxe
Dankzij de Franse uitgave van Peter van Dongens Rampokan in de prestigieuze auteurscollectie Vrije Vlucht profiteren we in het Nederlands mee om deze heruitgave voor het eerst in kleur en integraal op een regulier formaat te kunnen lezen. Het album verschijnt in twee uitvoeringen: als een gewone hardcover van 24,95 euro en een luxe-editie met andere cover die je in huis kan halen voor 45 euro.


De Blauwe Chalet
Godin Wit, Godin Zwart integraal
Tweemaal Jean-Claude Servais in de collectie Vrije Vlucht. Het uitverkochte tweeluik Godin Wit, Godin Zwart krijgt een herkansing als integrale editie en De Blauwe Chalet is een gloednieuw one-shot van 92 pagina's. "De kleine Alice verfoeit haar familie, hun gebrek aan ambitie en de troosteloosheid van hun bestaan. Haar broers zijn nitwits en haar ouders hebben geen oren naar wat ze echt wil: in het Wolvendal gaan wonen. Ze is groot geworden met de verhalen van haar grootvader. Onder andere de legende van de godin Cybele, die verliefd werd op een simpele herder... Een verhaal met een dramatisch einde dat het lot van het meisje zal bezegelen: in het bos waar dromen waar worden, waar magie de levende wezens met elkaar verbindt, daar wil Alice koningin zijn. Ver weg van de huisregels, in de chalet van haar grootvader, groeit het meisje op midden in de ongerepte en betoverende natuur, tussen de dieren en andere bosbewoners. Op een dag ontmoet ze er een verdwaalde jongen. Hij heeft geen naam en zit al duizend jaar gevangen in een lichaam dat niet veroudert. Is hij vervloekt? Misschien is zijn lot wel verbonden aan de enorme eik die uittorent boven het Wolvendal..."


Guust 0
Guust Best Of 9
Met Guust 0: Flaters Archief, samengesteld met de allereerste cartoons, illustraties en gags, komt de chronologische en zo compleet mogelijke heruitgave met geremasterde platen tot een eind. In tegenstelling tot wat eerder werd beweerd, komt er in het Nederlands géén verzamelbox om de reeks Guust in op te bergen.

Nog meer Guust biedt het zesde compilatiealbum met gags rond het thema sport.


Paul Panter 2
Jeremiah 36
Begin augustus maakten we (opnieuw) kennis met Paul Panter, een in de vergetelheid gesukkelde held van Maurice Tillieux voor hij Guus Slim ontwierp. In het begeleidend dossier was uitleg te lezen over een tweede verhaal waar Tillieux al aan was begonnen. Door het verdwijnen van Sprint, waarin De Duivelswagen werd voorgepubliceerd, stopte Tillieux ook met de detectivereeks. De laatste jaren werkten Jean-Luc Delvaux onder supervisie van François Walthéry en op scenario van Étienne Borgers aan het onuitgegeven vervolg en de voltooiing van het verhaal De Vrachtwagens van de Duivel. Het resultaat is een bibliofiele uitgave van 72 pagina's. "Wat zit er in godsnaam in die koffer? Het is een vraag waar de lezers van de tweede aflevering van De Vrachtwagens van de Duivel, het tweede verhaal van Paul Panter, meer dan veertig jaar op hebben moeten wachten! Toen Maurice Tillieux aan een nieuw avontuur begon voor zijn fotograaf-held, wist hij nog niets van de stopzetting van het weekblad Risque-tout / Sprint waarin het verhaal zou verschijnen. Op dat moment waren nog maar zeven platen gepubliceerd. En alsof de duivel ermee gemoeid was, moest het project ook in 1978 worden afgebroken. De bedenker van Guus Slim en Felix had nog maar net besloten om de draad van het verhaal weer op te pikken, toen hij brutaal om het leven kwam in een auto-ongeluk. Veertig jaar later bundelen Étienne Borgers, François Walthéry en Jean-Luc Delvaux de krachten om het werk af te maken en het geheim van de koffer te onthullen...

Het schiet nog altijd goed op bij Hermann. Hij is sinds kort klaar met Duke deel 3 en het werkpaard is al begonnen aan een nieuw verhaal van Jeremiah. Eerst moet nog deel 36, met de titel Shit, Verdomme!, verschijnen. "Jeremiah en Kurdy weten zich als enigen te redden uit de brand die hun hotel in de as legt. Ze verlaten zo snel mogelijk de plaats van het onheil, waar nu een militie rondwaart. Maar Kurdy loopt met zijn smoelwerk in de kijker en de twee worden achternagezeten door een bestelwagen. Om de nor te vermijden, betreden de twee vechtjassen een privédomein dat bewaakt wordt door de minst gastvrije bewakers mijlenver in de omtrek. Wat of wie zouden ze hardnekkig beschermen?"


De Blauwbloezen 62
Buck Danny 56
Over de historische hond Sallie, die in De Blauwbloezen deel 62 een glansrol wegkaapt, hadden we al bescheven. Hier is nu ook de korte inhoud: "Het kamp van korporaal Blutch en sergeant Chesterfield dreigt onder vuur te komen. Terwijl het 11de infanterieregiment vanuit Pennsylvania te hulp snelt, geeft de legerleiding Chesterfield een uiterst belangrijke maar ook risicovolle opdracht: hij moet een vijand gevangennemen om hem informatie te ontfutselen. De hond Sallie besluit de sergeant te volgen. Van het welslagen van de missie hangt het leven van duizenden soldaten af... Dit 62ste verhaal is doorspekt met authentieke anekdotes over de relatie die de soldaten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog erop nahielden met hun dierlijke metgezellen. Het onderstreept dat affectieve banden het strijdgewoel vaak overstijgen. De hond Sallie heeft ook echt bestaan en staat vandaag in Gettysburg, aan de voet van het standbeeld van het 11de regiment van Pennsylvania."

Zoals eerder gezegd is Buck Danny deel 56 het eerste deel van een trilogie waarin we Buck Danny voor het eerst verliefd zullen zien en waarin Lady X weer opduikt. "Buck heeft een tussenlanding gemaakt en overnacht op de poolbasis van Amundsen-Scott. In het holst van de nacht maakt de directeur hem wakker en laat hem een S.O.S. horen. Buck is wantrouwig maar herkent de stem van Natalya, de knappe virologe die hij 24 uur eerder ontmoette en die hulp inroept vanop de basis van Vostok... Buck en Sonny stijgen op om de jongedame en haar leerlingen uit de nood te helpen, maar als ze Vostok naderen, zijn ze getuige van een indrukwekkend spektakel: de Russische basis is volledig in de as gelegd. Ze ontdekken enkele sporen die wijzen op twee overlevenden, die om een mysterieuze reden zijn gevlucht zonder op hulp te wachten. Vastberaden om te begrijpen wat er gebeurd is, volgen ze de sporen. Ze detecteren een vreemd vliegend toestel dat ontsnapt aan hun radio- en radarsignalen. Sonny trekt eropaf, maar ook hij verdwijnt en laat Buck ontredderd achter..."


Minions 3
Mooie Navels 8
Het wordt weer lachen met de tekstloze gags van de Minions die aan hun derde album toe zijn. Van de eerste twee delen raakten in het Nederlands vijftigduizend exemplaren verkocht. Deze maand nog verschijnt een herdruk van deel 1. De wereldwijd verkochte oplage bedraagt inmiddels 330.000 exemplaren. "Dit derde Minions-album opent de deuren naar de geschiedenis. Weg met hun ruimteschip, klaar voor het grote avontuur! Van de saloons in het Wilde Westen over het Egypte van de farao's tot de grotten uit de oertijd: de Minions verkennen alles en laten zich daarbij door niets of niemand tegenhouden. Hun overdaad aan vlijt om de slechteriken te dienen, doet alles keer op keer in het honderd lopen. Nee, niemand is bestand tegen de Minions!"

Een nieuw album van Mooie Navels liet wat langer dan anders op zich wachten. We hadden je al eerder verteld dat Marc Delaf en Maryse Dubuc verder vooruit wilden kijken omdat ze al met het einde van de reeks in het achterhoofd zitten. Mooie Navels zal namelijk stoppen na deel 10. Voor het zover is, lees je eerst nog dit verhaal met de titel Ex, Flirt & Rock-'n-roll: "Beroemdheden, hysterische fans, opnamestudio's: dagelijkse prik voor Karin nu. Waar is de tijd dat iedereen haar zag als een stumperd! Maar ook het sterrendom heeft zo zijn nare kantjes... Jenny en Vicky gaan op hun beurt door een bewogen periode. Vicky's gezin valt uiteen nu haar vader gaat samenwonen met... de moeder van Jenny! Plots moeten de ex-vriendinnen dezelfde kamer delen! Vicky schuift de schuld voor heel de toestand in de schoenen van Jenny. Maar die heeft wel wat anders aan haar hoofd. Ze is stiekem verliefd op Hugo. Een beauty queen zoals zij die verliefd is op een lelijke dikkerd: hoe is het in godsnaam mogelijk?!"


Kwartaal 4 bij Glénat
20/09
TOP
Conan 2
Of Glénat het Franse tempo van Conan-one-shots naar de oorspronkelijke fantasyromans van Robert E. Howard kan bijhouden en niet voortijdig afhaakt, moeten we nog afwachten. Het zal in elk geval niet liggen aan de keuze voor de tekenaars en scenaristen en de mooie uitvoering met bonuspagina's. De Zwarte Kolos is het werk van Ronan Toulhoat en Vincent Brugeas, het duo achter Ira Dei, Block 109 en De Koning van de Ribauds. Brugeas heeft ook de reeks The Regiment op zijn actief die meteen aansloeg. Deel 1 is al herdrukt en deel 2 verschijnt binnenkort.
"Conan sluit zich in Khoraja aan bij de huurlingen van Amalric. In afwachting van het volgende gevecht leidt hij het leven van een ordinaire soldaat. Hij drinkt en rotzooit erop los in de lokale kroegen. Maar dan haalt het lot hem weer in als hij op een avond toevallig stuit op Yesmala, de prinses en regente van het koninkrijk. Ze heeft een visioen gehad waarin Conan haar troepen aanvoerde tegen de duivelse horde van de tovenaar Nathok. Plots rust alle hoop van het koninkrijk op Conans schouders."


Donald's Happiest Adventures
Mickey door de Eeuwen Heen
Glénat doet aan cherrypicking in de Franse collectie met Disney-hommages door sommige albums over te slaan. Na de Mickey-albums van Régis Loisel, Tebo en Silvio Camboni + Denis-Pierre Filippi volgt Donald's Happiest Adventures van Nicolas Kermidas en Lewis Trondheim. Hetzelfde duo had al Mickey's Craziest Adventures gemaakt, opgevat als een pulpblaadje met zogezegd weggescheurde pagina's en hoekjes en fake slijtage, maar die verschijnt dus momenteel niet in het Nederlands, net zo min als het Mickey-one-shot van Cosey en een persiflage met Mickey als Corto Maltese door Giorgio Cavazzano en Bruno Enna.

In elk geval is het dolle pret verzekerd met Donald's Happiest Adventures met de volgende inhoud: "Op een blauwe maandag krijgt Donald telefoon van oom Dagobert. Die roept zijn hulp in voor een nieuwe schattenjacht. Maar Donald beseft dat hoe groot de schat ook is die hij moet gaan zoeken, zijn oom nooit tevreden zal zijn. Dagobert mag dan wel een oude krenterige kniesoor zijn, ook hij zoekt waar iedereen in de wereld naar op zoek is: geluk. Hij stuurt zijn neefje erop uit om die onbetaalbare schat te vinden. Maar voor de kolerieke en stuntelige Donald lijkt het geheim van het geluk haast onmogelijk te doorgronden..."

Een andere Disney-strip wordt Mickey door de Eeuwen Heen door Italiaan Fabrizio Petrossi en Fransman Dab's. "Sterreporter Mickey jaagt op de scoop van de eeuw! Hij heeft een laboratorium ontdekt waar twee gekke geleerden beweren dat ze een tijdmachine hebben uitgevonden. Meer is niet nodig om de legendarische nieuwsgierigheid van Mickey te prikkelen. Hij besluit om het zelf uit te proberen, maar stoot daarbij zijn hoofd en ontregelt de machine. Plots bevindt hij zich in een onbekende periode in het verleden! En tot overmaat van ramp: bij elke nieuwe slag op zijn hoofd wordt hij naar een andere willekeurige periode in de geschiedenis geslingerd. Zo staat hij oog in oog met een T-rex in de oertijd, op het slagveld rond Waterloo en tegenover Christoffel Columbus in hoogsteigen persoon!"


Lacrima Christi 4
De Piraten van Barataria 12
Lacrima Christi, een spin-off van de reeks De Geheime Driehoek, zal zeven delen tellen. In december staat deel 4 op het programma. "Jean Nomane is geraakt door een kogel en wordt in
allerijl overgebracht naar het ziekenhuis van Monterodonto. De dokters doen er alles aan om hem te redden, maar hij lijkt dieper en dieper weg te zakken, in het grote niets. In een ijldroom ontmoet hij Biancofuori die hem terug tot leven wil wekken. Raakt Nomane op die manier aan het antigif van de alchemist? Want nu de Lacrima Christi in slechte handen zijn gevallen, lijken de dagen van de mensheid geteld..."

De Piraten van Barataria sluit waardig af met deel 12. "1820, New Orleans. Artemis en haar bemanning treffen de laatste voorbereidingen om Napoleon van Sint-Helena te bevrijden. Om niets aan het toeval over te laten, mikken ze op twee pistes en twee schepen: You zal met de Abeille 's nachts stiekem aanmeren terwijl Artemis zich verstopt tussen een lading katoen aan boord van de Firebrand. Maar enkele dagen na hun vertrek vat de lading vuur. Spontane ontbranding? Daar gelooft Artemis niets van... Zou er een verrader onder hen zijn?"

Een andere reeks die een slotakkoord beleeft, is het brutale en bloedige Vorstenbloed van Dongzi Liu en Alejandro Jodorowsky.


Kwartaal 4 bij Le Lombard
20/09
TOP
Thorgal 36
Thorgal 36 luxeHierboven zie je de werkelijke cover van Thorgal 36: Aniël in plaats van de andere coverillustratie die we je toonden. Die groene versie is namelijk voor een speciale, Franse editie van een Franse supermarktketen. Zoals je al hoort te weten, is dit het laatste Thorgal-album van Grzegorz Rosinski en het eerste van Yann in de hoofdreeks. In dit album vloeien ook de verhaallijnen van Kriss van Valnor en Wolvin samen. Rosinski's opvolger Fred Vignaux, de tekenaar van Kriss van Valnor, heeft inmiddels het scenario van deel 37 gekregen en dat wordt weer een lekker klassiek avonturenverhaal zoals de oude Thorgals van weleer.
De inhoud van deel 36: "Na een lange queeste heeft Thorgal eindelijk zijn zoon Aniël teruggevonden. Maar ook de terugreis belooft geen lachertje te worden. Gesterkt door de wetenschap dat de rest van zijn Vikingfamilie op hen wacht in zijn thuisland, laat Thorgal zich door niets of niemand uit zijn koers slaan..."
Het album verschijnt in softcover, hardcover en als luxe op groot formaat (prijs: 139 euro) met een andere coverillustratie."


De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor 8
Tango 2
Het slotabum van Kriss van Valnor verschijnt enkele weken eerder dan Thorgal deel 36, wat uiteraard logisch is. De inhoud: "Kriss van Valnor heeft nog maar één doel: haar zoon Aniël terugvinden. Om dat te doen, kiest ze de kortste — maar daarom niet de makkelijkste — weg en beklimt ze de Tijdberg. Maar de proef die haar wacht blijkt nog wreder dan ze zich ooit had kunnen voorstellen... Intussen vecht Jolan zijn genadeloze duel met keizer Magnus verder uit."

Deel 1 van Tango, de nieuwe reeks van Philippe Xavier (Kruistocht, Conquistador) en Matz (De Killer) sloeg in maart goed aan. Hier is al het vervolg. "Sommige mensen roepen waar ze ook gaan het onheil over zich af. John Tango is zo iemand. Nadat hij ternauwerdood de hel van het Andesgebergte overleefde, kiest hij het ruime sop om zijn grootvader een bezoekje te brengen op een eilandje van de Bahama's. Maar ook de lokale maffia heeft plannen met het eiland. Tango's vakantie is wederom van korte duur..."


Alfa 13
Texas Jack
Mogen we het deze keer geloven? Het al meermaals aangekondigde en even veel uitgestelde Alfa deel 13 zal eindelijk verschijnan op 31 oktober. Tekenaar Chris Lamquet deed er bijzonder lang over, onder meer door een dispuut met scenarist Iouri Jigounov. Dat raakte bijgelegd, maar intussen is een gat van vijf jaar geslagen tussen deel 12 en 13. Hoe de toekomst van de reeks eruit ziet, willen we nog weleens uitgelegd zien in bijvoorbeeld interviews die we voor je op de voet vogen. "Alfa wordt door de CIA beschuldigd van verraad en slaat op de vlucht. Hoe kan hij zijn onschuld bewijzen als alle geheim agenten van het land hem achternazitten? En vooral: is Alfa wel zo onschuldig als hij zelf beweert?"

Dan Cooper integraal 3Het westernone-shot Sykes, door Dimitri Armand en Pierre Dubois, viel danig in de smaak. Niet alleen wordt het album herdrukt, hetzelfde duo voegt in de collectie Getekend een nieuw westernone-shot toe: Texas Jack. Sykes komt ook voor in dit verhaal, maar de hoofdrol is weggelegd voor revolverheld Texas Jack. "Niemand kan beter met een revolver overweg dan Texas Jack. Maar ondanks zijn status van levende legende heeft hij zijn talent nooit buiten het circus gebruikt. Tot hij op een dag voor de uitdaging staat: naar het Wilde Westen vertrekken om er af te rekenen met de bloeddorstige Gunsmoke en zijn killers. Het is een regelrechte zelfmoordactie, maar Texas Jack kan niet anders dan toestemmen om zijn reputatie hoog te houden. Gelukkig hebben ook twee échte wildwestlegenden het op Gunsmoke gemunt: de marshals Sykes en O'Malley..."

De derde integrale van Dan Cooper bundelt de verhalen Het Waagstuk, Het Escadrille van de Jaguars en Het Geheim van Dan Cooper. De eerste twee zijn op scenario van Jean-Michel Charlier.


Tyler Cross knalt voortaan bij Uitgeverij HUM!
20/09
TOP
Slecht nieuws van de ene uitgeverij betekent goed nieuws voor de andere uitgeverij. Na twee vertaalde albums van Tyler Cross, de hardboiled detective in het film noirgenre, stopte Dargaud met de reeks in het Nederlands wegens tegenvallende verkoopcijfers. Niet getreurd, daar zaten verschillende uitgeverijen op te azen die met lagere oplages kunnen werken. Uiteindelijk haalde Uitgeverij HUM! de buit binnen. Huurmoordenaar Torpedo (van de geweldige integrales die Uitgeverij HUM! al uitgeeft) krijgt dus het gezelschap van die andere smeerlap Tyler.

Het al in het Frans verschenen deel 3 zal in het voorjaar van 2019 in vertaling verschijnen. Uitgeverij HUM! zal hetzelfde formaat als de eerste twee delen handhaven. In dat derde album is Tyler in het zonnige Miami terug te vinden. Het verhaal baadt in de sfeer van de detectivefilms met Frank Sinatra in de hoofdrol.

Tyler Cross


Paul Teng tekent vierde cyclus van
De Klaagzang van de Verloren Gewesten
20/09
TOP
De Klaagzang van de Verloren Gewesten
Komt er nog een vierde cyclus van De Klaagzang van de Verloren Gewesten na De Heksen van Béatrice Tillier? Jawel! En het is Nederlander Paul Teng die 'm tekent. Dat maakte de tekenaar deze week bekend met bovenstaand plaatje waarop je de hoofdpersonages van Grzegorz Rosinski kan herkennen. De cyclus speelt zich namelijk af na die van Rosinski waarmee de reeks ooit spectaculair begon in 1993. Uiteraard schrijft Jean Dufaux weer het verhaal. Paul Teng heeft nog maar een paar proefplaten getekend, het eerste album is dus nog niet meteen te verwachten. Van Tilliers cyclus verschijnt begin volgend jaar het tweede deel.


't Vlaams Stripcentrum lanceert StripKiosk als opvolger van Brabant Strip Magazine
20/09
TOP
StripKiosk
StripKioskBehalve de Collectie Fenix vindt ook een deel van de redactie van Brabant Strip Magazine nieuw onderdak bij 't Vlaams Stripcentrum. Op de Wilrijkse Stripdagen van 6 en 7 oktober, georganiseerd door 't Vlaams Stripcentrum, wordt het nieuwe infoblad StripKiosk boven de doopvont gehouden met een nulnummer. Ook de eerste twee nieuwe delen van Collectie Fenix (De Bende van Black-C van Hurey en een voorheen onuitgegeven verhaal van Dees Dubbel en Cesar) worden daar gelanceerd.

Het nieuwe ledenblad StripKiosk gaat officieel van start in 2019 en er zullen drie nummers per jaar verschijnen van telkens minstens 64 pagina's. De hoofdredactie wordt gedeeld door Marc De Lint en Peter Van Hooydonck. StripKiosk legt voortaan de focus op Europese strips en stripbladen die tussen 1920 en 1980 gemaakt werden met aandacht voor bibliografische overzichten, analyses, beschouwing met aandacht voor albums, afgeleide producten, promotiemateriaal en merchandising.

Je inschrijven of abonneren kan via overschrijving en het versturen van een ingevuld formulier gebeuren dat je via info@vlaamsstripcentrum.be kan aanvragen of dat je op de Facebookpagina van 't Vlaams Stripcentrum kan terugvinden.


Stem mee voor de LangZullenWeLezen-trofee
20/09
TOP
LangZulenWeLezen
Je kan een boekenpakket met tien gesigneerde boeken en strips winnen als je hier meestemt op een selectie genomineerde titels van het afgelopen jaar die volgens jou de LangZullenWeLezen-trofee verdient. Je hoeft niet in alle categorieën te stemmen. Uiteraard is er ook een categorie met strips. Deze prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt door de VRT en zijn partners in het kader van de leesbevorderingsactie LangZullenWeLezen. Je stem is enkel gedlig als je je eerst online registreert, anders werkt het niet.


Suske en Wiske versus Theofiel Boemerang
15/09
TOP
Suske en Wiske: Boemerang
Op 7 november verschijnt het tweede Suske en Wiske-album in de vorig jaar gestarte hommagecollectie met eenmalige verhalen door telkens andere auteurs. Gerben Valkema en Yann openden de collectie met het album Cromimi. Ze worden stevig opgevolgd door tekenaar Steven Dupré (bekend van Kaamelott, Wolf, Sarah & Robin, De Roofdierenclub) en scenarist Conz (De Tweede Kus). Hun album Boemerang verschijnt in softcover en twee verschillende luxe-uitvoeringen: een met linnen rug, de ander in velours, deze keer dus geen uitvoering op groot formaat.

Boemerang speelt zich af in een futuristisch alternatief universum met Theofiel Boemerang in een belangrijke rol als een commerciële Big Brother die over de wereld heerst. Enkel onze vrienden Suske, Wiske, Sidonia, Lambik en Jerom zijn in staat om deze booswicht voor eens en altijd te stoppen. Maar de oproerpolitie van Theofiel is niet het enige gevaar dat om de hoek loert. Een ware waanzinepidemie waart rond in Boemerang City en iedereen die getroffen wordt door deze ziekte, ziet de werkelijkheid doorspekt met de meest uiteenlopende waanbeelden.

Wie het volgende hommagealbum zal tekenen, dat volgend jaar moet verschijnen, is ook al bekend, want Jean-Marc Krings postte een tijdje geleden een ondertekend contract dat liet vermoeden dat hij de volgende tekenaar is. Enkele jaren geleden werd hij al genoemd bij de voorstelling van de spin-offreeks met Zidrou als scenarist. Bij de tekenaar van Fanny K. is weliswaar onlangs een burn-out vastgesteld. Andere namen die indertijd circuleerden, waren onder meer André Taymans (Caroline Baldwin, Lefranc), scenarist Jean David Morvan (Konvooi) en Etienne Willem (De Vleugels van de Aap, Het Zwaard van Ardenois) van wie je hieronder ontwerpschetsen kan zien.

Suske en Wiske


Vier auteurs brengen hommage aan De Kiekeboes in speciaal album
15/09
TOP
De Kiekeboes
De Kiekeboes
Op 10 oktober verschijnt een speciaal album van De Kiekeboes waarvoor Merho enkel de cover en de titelpagina heeft getekend. Het hommagealbum Hoor Je het Ook Eens van een Ander bundelt namelijk vier kortverhalen door Nix (De Buurtpolitie, Kinky & Cosy), Frodo De Decker (De Ridder, Otto), Gerben Valkema (Elsje, Suske en Wiske: Cromimi) en Kim Duchaetau (Esther Verkest). Enkele weken geleden liet Merho ons nog weten dat hij zich wil laten verrassen door de inhoud en verklaarde hij er nog niets van gezien te hebben. Diezelfde maand, op 24 oktober, viert de auteur zijn zeventigste verjaardag. De Belgische ondernemer en econoom Geert Noels schreef een nawoord voor dit album.


Eppo
De Kiekeboes is amper gekend in Nederland, maar daar zal komende week een beetje verandering in komen. De Kiekeboes-versie van Gerben Valkema uit het begin oktober te verschijnen hommagealbum, siert namelijk de cover van het Nederlandse stripblad Eppo. In dat nummer staat het complete kortverhaal van Valkema. Voorzeker voer voor Vlaamse verzamelaars!

Hieronder kan je van alle vier deelnemende tekenaars de selfie van het Kiekeboe-gezin zien en de eerste plaat van hun verhaal. Klik erop voor grotere versies.


Escape from El Catraz
door Gerben Valkema


De Kiekeboes
  In de Rats
door Nix


De Kiekeboes
De Kiekeboes   De Kiekeboes
Dédé Kong
door Frodo De Decker


De Kiekeboes
  De Tegengestelden
door Kim Duchateau


De Kiekeboes
De Kiekeboes   De Kiekeboes


Jeroen Janssen wint Bronzen Adhemar
15/09
TOP
Jeroen Janssen
Geen gedoodverfde kandidaat als Griffo, Charel Cambré, Ken Broeders of Pieter De Poortere dit jaar, maar wel Jeroen Janssen wint deze keer de Bronzen Adhemar, de oudste Vlaamse bekroning voor een striptekenaar die al sinds 1977 wordt uitgereikt. Vrijdagavond ontving Jeroen in BOZAR, waar een deel van het Brusselse Stripfeest plaatsvindt, een cheque van tienduizend euro uit handen van Vlaams minister Sven Gatz en juryvoorzitter Luc Cromheecke, die twee jaar geleden de Bronzen Adhemar won. Op zijn bronzen beeldje moet Jeroen nog wachten tot 23 november, want dan start de overzichtstentoonstelling De Zoon van Kuifje. Jeroen Janssen in de Warande in Turnhout. Daar heeft elke winnaar recht op. Het volgende nummer van Stripgids besteedt ruime aandacht aan de tekenaar en biedt een nieuwe onuitgegeven reportage over Doel. Dat nummer ligt op 23 oktober in de winkel.

Jeroen Janssen liet zich de voorbije jaren gelden als een reportagemaker met geïllustreerde verslagen over het bedreigde polderdorp Doel en zijn bewoners of zijn ervaringen in Afrika in de reportageboeken Guaranda en Abadaringi. Tussen 1990 en 1994 werkte hij in een kunstschool in Rwanda. Bij zijn stripwerk horen albums als Muzungu - Sluipend Gif, Bakamé, De Wraak van Bakamé, De Grote Toveraar, Een Nachtegaal in de Stad, Fatale Nacht, Imigani, Klaarlichte Nacht, meestal op scenario van Pieter van Oudheusden die in 2013 overleed.

Voor zijn albums kon Jeroen vaak rekenen op subsidies. Van het maken van strips kan hij weliswaar niet overleven. Tegenwoordig is hij bibliotheekbediende in Evergem. Tevoren was hij onder meer begeleider van psychiatrische patiënten, chauffeur, tuinier, publiciteitsman in een veevoederbedrijf, postbode, leraar en jobcoach.

Jeroen Janssen


Uitreiking Atomiumprijzen op Brusselse Stripfeest
15/09
TOP
AtomiumprijzenHet Brusselse Stripfeest wint jaarlijks aan belang en er zakken almaar meer auteurs en bezoekers af naar de Belgische hoofdstad die een weekend lang de bakermat is voor al wie van strips houdt. Behalve voor het eerst de Bronzen Adhemar (zie hierboven) werden ook weer de Atomiumprijzen uitgereikt. Dat is een Franstalig onderonsje met gesponsorde prijzen in diverse categorieën met de bedoeling de winnaars financieel te steunen in hun wer, hetzij met een werkelijke geldrpijs, hetzij met een reclamebudget. Een van die prijzen ervan ging naar Aimée de Jongh. In totaal werd 115.000 euro verdeeld onder negen winnaars, inclusief de 10.000 euro die naar Jeroen Janssen ging. Het peterschap voor de tweede editie van deze prijzen nam scenarist Fabien Vehlmann op zich.

Een overzichtje.
• De Prix Raymond Leblanc betekent al jaren een ruggensteuntje voor jong talent. Maurane Mazars krijgt 20.000 euro en een albumcontract bij Le Lombard voor haar project Tanz!, een coming-of-age-verhaal over een jonge, Duitse danser die zijn plaatsje wil veroveren in de moderne danswereld net na de Tweede Wereldoorlog.
• Het Waals-Brussels Gewest reikte 10.000 euro uit aan Aurélie William Levaux voor haar "vernieuwende, constante en consequente" œuvre. Sinds 2013 publiceerde ze drie albums: Johnnychrist, Sisyphe: Les Joies du Couple en Le Verre à Moitié Vide.
• De Prix Spirou voor het humoristisch avontuur is een geldprijs van 15.000 euro die was weggelegd voor Adrien Lemassons Tim et la Fin du Monde.
• Radiozender Prem1ère kende Halim een prijs van 20.000 euro aan promotie toe voor de beste grafische roman voor zijn Petite Maman.
• De Prix Cognito (3.000 euro) voor de beste historische strip ging naar Voltaire Amoureux van Clément Oubrerie, de tekenaar van Aya uit Yopougon.
• De Prix Le Soir voor de beste reportagestrip kent winnaars Jérôme Tubiana en Alexandre Franc voor hun Guantanamo Kid een promotiebudget van 20.000 euro toe in de krant Le Soir die bestaat uit advertenties en redactionele omkadering.
• De Prix Atomium de Bruxelles mochten Delphine en Anaële Hermans ophalen voor hun verhaal over de vrouwengevangenis van Berkendael, La Ballade des Dangereuses. Deze prijs is goed voor 7.500 euro en bekroont ene album waarin de stad Brussel naar voren komt.
Aimée de Jongh en Zidrou mogen 5.000 euro delen voor hun bekroning van Bloesems in de Herfst met de Prix Atomium Citoyenne. Dat is een prijs voor "een stripverhaal die een ethische en maatschappelijke reflexie losweekt en die op een positieve, constructieve en genereuze manier hedendaagse kwesties aansnijdt". De Nederlandstalige editie van het album werd intussen al herdrukt, de Franse editie is aan zijn derde druk toe.


Kwartaal 4 van Dark Dragon Books
15/09
TOP
Viegende Azen 1
Viegende Azen 2
Van het vierde kwartaal van Dark Dragon Books hebben we donderdag al de luxeverzamelbox van Ramiro (William Vance + Jacques Stoquart), de gebundelde trilogie De Zoektocht naar de Eenhoorn van Ana Mirallés en de nieuwe reeks Jack Wolfgang van Henri Reculé en Stephen Desberg voorgesteld. Daar komen een hoop softcoveredities van eerder verschenen hardcovers en ook collector's packs van afgeronde reeksen en cyclussen bij. Je vindt die alle opgesomd in de rubriek Te Verschijnen. De overige titels stellen we hieronder aan je voor.

We beginnen in de lucht met de eerste twee delen van de luchtvaarttrilogie Vliegende Azen door Cédric Fernandez en Thierry Lamy die zich afspeelt in 1917 aan het Westfront.
"Piloot Alexander Marais verbergt zijn verminkte gezicht achter een leren masker. Zijn leven draait alleen nog om luchtgevechten. Daarin is hij de beste, tot de jonge opschepper Lafitte zich bij het eskader voegt. Beide mannen zijn vastbesloten als eerste de meest beruchte Duitse gevechtsvlieger Stipetic neer te halen. De rivaliteit tussen beide mannen loopt hoog op. De verminkte veteraan en de brutale nieuwkomer moeten niet alleen elkaar weerstaan, ze krijgen ook te maken met de onberekenbare techniek uit de begintijd van het gevechtsvliegen. Voor de beschadigde Marais komt er nog een extra factor bij die hem van slag brengt: de onverwachte genegenheid van de mooie Gabrielle. Achter het masker vechten woede en liefde ook een strijd uit over wie de sterkste is."


Arale
De Wereld van het Kristallen Zwaard: Zwarte Zorya 3
Arale is een geweldig getekend one-shot van Denis Rodier (De Drakenorde) en Tristan Roulot (Het Testament van Kapitein Crown, Hedge Fund) dat zich in een alternatieve versie van de jaren 1930 afspeelt nadat de Eerste Wereldoorlog een andere wending nam. "De jaren 1930. Na een mislukte revolutie is de Russische staat nog steeds onder controle van de tsaren. Aan de Grote Oorlog is na dertig jaar geen einde gekomen, en Europa maakt zijn donkerste tijd door met de komst van nieuwe wapens en oorlogsmachines. Als tsaar Nicolaas II in coma raakt na een moordaanslag, moet oorlogsheld Kyril zijn geest op de tsaar overdragen door middel van de waanzinnige machines en krachten van Rasputin. Kyril baant zich een weg door een andere wereld om de echte geest van de tsaar te vinden. Hij heeft geen idee wat hem daarin te wachten staat."

Het duurde eventjes, maar de sequeltrilogie van Het Kristallen Zwaard, Zwarte Zorya, wordt in december afgesloten. Tekenaar Fabio Lai werkt inmiddels mee aan de gagreeks Mooie Navels - Eerste Pesterijen als assistent van tekenaar Marc Delaf. "Zwarte Zorya is dood. Hoewel... moordenaar Kolob stemt ermee in om te sterven om haar opnieuw tot leven te brengen. Want de profetie is helder: het land van de Hemelse Hoorn kan alleen herleven dankzij Zorya, dezelfde die het land te gronde richtte. De herboren Zorya lijkt niet in het minst op degene die ze was, toen ze regeerde als een genadeloze keizerin. Heeft die verandering misschien te maken met haar opzwellende buik?"


Oliver & Peter 3
Oliver & Peter artbook
Van Oliver & Peter, een trilogie met een originele insteek, verschijnt in november het laatste deel. het is ook te koop met een weelderig geïllustreerd artbook. "In het prachtig gereconstrueerde Victoriaanse Londen zijn twee jonge jongens op zoek naar hun roots, opgejaagd door een Jack de Ripper die uiteindelijk geïdentificeerd wordt als... Een adembenemende en fantastische klopjacht die je meeneemt van de mist van de Theems naar Neverland."


Victus 1
Victus 2
Op citytrip in Barcelona twee jaar geleden zagen we deze historische strip in plaatselijke stripwinkels liggen in het Spaans en Catalaans. Het is een romanbewreking in drie delen. "Victus gaat over een belangrijke periode in de Catalaanse geschiedenis. "Victus speelt zich af tijdens de Spaanse Successieoorlog en vertelt de tragedie van een stad en de man die haar verraadde. Martí Zuviría, de jonge student van Markies de Vauban, ontpopt zich als een briljant militair ingenieur en zal een sleutelrol spelen tijdens het beleg van Barcelona in 1714. Het grillige lot maakt dat hij aan de ene kant de stad bouwkundig moet versterken, en aan de andere kant een strategie moet bedenken om haar te belegeren en te vernietigen."


Jong Verzet 2
De Krijgers van God 4
Ook nog in het historische genre verschijnt het vervolg van Jong Verzet. "November 1940. 'Bollie' Franks vader vraagt of zijn zoon naar Parijs wil om een bestelling af te leveren. 'Chef' Guy en 'Doc' Edmond gaan ook mee, om de beroemde Franse hoofdstad eens te ontdekken. Ondertussen zet een groep Parijse studenten een organisatie op touw die een protest tegen de Duitse bezetting wil laten horen. Ze verspreiden een pamflet dat ook in handen komt van Guy. Hij ziet daarin een krachtige daad van verzet. Chef, Doc en Bollie nemen een besluit: ze gaan meedoen aan de demonstratie!"

De middeleeuwse reeks De Krijgers van God loopt ook gewoon door. In december verschijnt deel 4. "Maart 1563. De moord op hertog François de Guise maakt een einde aan de eerste godsdienstoorlog, die wordt afgesloten met het Edict van Amboise. Achter de schermen is Catherina de Medici, de moeder van de jonge koning Karel IX en vermoedelijk de opdrachtgever van de moord, nu druk bezig om de vrede te bewaren. Maar de vrede blijft fragiel, en de spanningen zullen snel weer opkomen... Ridder Arnaud de Boissac dacht dat hij afstand had genomen van het militaire leven met de politieke en religieuze ruzies. Maar een oude belofte zal hem terugbrengen naar het hart van de binnenlandse strijd... op het bloedige pad van de geschiedenis. "


Wild River integraal
Serpieri's Western Collectie 3
In 2008 verscheen deel 2 van de trilogie Wild River bij Casterman. Het slot werd nooit vertaald. Daar brengt Dark Dragon Books in december verandering in door de complete trilogie als een honderdzestig pagina's dikke integrale uit te geven, inclusief grafisch en historisch dossier. Het verhaal is van Roger Seiter die doorbrak met Fog en tegenwoordig actief is voor de reeks Lefranc. Vincent Wagner is in de vergetelheid geraakt, maar in dit stevig verhaal over pioniers en indianen in het Wilde Westen, was hij in goede doen.

Nog meer cowboys en indianen zijn terug te vinden in het derde en laatste deel van Serpieri's Western Collectie dat in december verschijnt.U-47 3
U-47 4
De duikbootreeks U-47 gaat deze maand te water bij Dark Dragon Books, in december verschijnen de delen 3 en 4.
Deel 3, Arctisch Konvooi: "22 juni 1941: Hitler valt de Sovjet-Unie op verschillende fronten aan. De Duitse Kriegsmarine heeft als taak te verhinderen dat kostbare voorraden via de Noordelijke IJszee de Sovjets bereiken. Op de U-bootbasis Lorient maakt men zich ongerust als een observatiepost in de Barentszzee geen signalen meer stuurt, zodat er geen nieuws meer binnenkomt over vijandelijke konvooien. De U-47 moet op onderzoek uit, alleen... er is een verrader aan boord."
Deel 4, De Amerikaanse Tegenaanval: "Omdat de schepen van het neutrale Amerika zwaar lijden onder Duitse onderzeeërs, geeft president Roosevelt het bevel bij het de minste dreiging terug te vechten. Hitler wenst echter geen oorlog met de Verenigde Staten, omdat hij zich op het oostelijk front wil concentreren. De U-47 krijgt daarop een speciale opdracht en een intensieve training, gericht tegen de Britse en Amerikaanse vijand."Deadpool Kills the Marvel Universe Again 1
Deadpool Kills the Marvel Universe Again 2
Na het tweeluik Deadpool Kills the Marvel Universe verschijnt in oktober een nieuw tweeluik met de originele titel Deadpool Kills the Marvel Universe Again. Hetzelfde duo Dalibor Talajic en Cullen Bunn verrassen de lezer weer. En opnieuw geeft Dark Dragon Books een op honderd exemplaren gelimiteerde editie uit met alternatieve covers en genummerde artprints.


Marvels 3
Marvels 3
Marvels verzamelboxHet vierdelige Marvels wordt deze maand gelanceerd. In november staan de delen 3 en 4 op het programma. Het complete vierluik van Alex Ross, een weergaloze schilder, en Kurt Busiek, bekend van Conan, wordt ook uitgegeven in vier limited editions die in een verzamelbox passen. Als je je van zo'n luxebox verzekerd wil zien, dien je er een te bestellen via je stripwinkelier. De oplage wordt vastgelegd naargelang het aantal vooruitbestellingen. De prijs voor de box met de vier luxes is vastgelegd op 69,95 euro.Assassin's Creed Origins 1
Assassin's Creed Origins 2
Origins is een nieuw tweeluik in de reeks Assassin's Creed naar de wereldberoemde game. "Egypte, de turbulente laatste jaren van het Ptolemeïsche Rijk. Met de opkomst van een gevaarlijke groep heeft de uit Alexandrië afkomstige Aya haar leven gewijd aan het oprichten van een Broederschap die iets kan doen tegen die macht. Deze 'Verborgenen' gaan te werk vanuit de schaduwen en vermoorden degenen die de vrije wil van het volk proberen te onderdrukken. Aya, die inmiddels een operatiebasis in Rome heeft, laat haar blik vallen op een nieuw doelwit; de machtsbeluste dictator, Julius Caesar..."


ElfQuest - De Laatste Tocht 13
ElfQuest - De Laatste Tocht 0
De reeks ElfQuest - De Laatste Tocht wordt afgerond met twee albums. Ten eerste kan je in deel 13 de ontknoping lezen. "Eindelijk komt er een einde aan de lange, lange zoektocht van de elfen en hun bondgenoten. Hoewel... einde? Het Paleis van de Allerhoogsten is vertrokken, maar dat betekent dat er minder elfen over zijn op de Wereld van Twee Manen om het hoofd te bieden aan de menselijke indringers. Die komen langzaam maar zeker dichter bij de heilige Vaderboom. Voor het eerst moet Snijer het zonder zijn bloedbroeder Hemelwijs zien te klaren. Onverwachte ontwikkelingen gooien de verwachtingen aardig overhoop. Hoe gaat dat aflopen?"

Daarnaast is er ook nog een deel 0, een 56 pagina's tellende special met achtergrondinformatie, alle covers van de cyclus De Lange Tocht, informatie over de vele stammen binnen de wereld van ElfQuest en een niet eerder in het Nederlands vertraald kortverhaal De Jury.


Celestine en de Paarden 6
My Little Pony 2
De jeugdreeks Billy Stuart hadden we de vorige keer al voorgesteld. Voor dezelfde jeugdige doelgroep is Celestine en de Paarden deel 6 en het slot van het My Little Pony-tweeluik Vriendschap Is Betoverend bedoeld.


Star Wars Avonturen
Star Wars: Legends: Darth Vader vs. Darth Maul
We besluiten met de traditionele stapel Star Wars-albums. Onverwachte Omweg wordt de tweede titel van Star Wars Avonturen die is bedoeld voor een publiek van jong en oud. "FN-2187 heeft een rotdag, maar krijgt gelukkig wel een compliment van kapitein Phasma. Luke en Leia gaan op een undercover-missie naar Tibrin, waarbij veel op het spel staat. Plus nog meer verhalen met K-2SO, Cassian, Emil en CR-8R. Zij openen de deur voor een nieuwe generatie fans naar de wereld van Star Wars. Van scenaristen Landry Q. Walker, Alan Tudyk, Shannon Eric Denton, Ben Acker, Ben Blacker en Delilah S. Dawson met tekeningen van Eric Jones, Arianna 58 Florean en Annie Wu."

In de collectie Legends bestrijden Darth Vader en Darth Maul elkaar op leven en dood in een one-shot dat enkel in hardcover verschijnt. "Dames en heren! Jongens en meisjes! Droïden en Jawa's! Bereid je voor op het gevecht van de eeuw! In deze hoek, met een gewicht van honderd kilo, de terreur van Tatooine, de Dark Lord van de Sith, voormalige Anakin Skywalker: DARTH VADER! En in deze hoek, met een gewicht van tachtig kilo, een Jedi-moordenaar, de Vernietiger van Naboo, de nr.1 leerling van Darth Sidious: DARTH MAUL! Haast je naar de dichtstbijzijnde stripwinkel voor het antwoord op de vraag die op ieders lippen ligt: "Wie is er sterker? Vader of Maul?" Laat het gevecht beginnen! Maul is wreed, fysiek en primitief. Vader is gefocust en berekenend, maar heeft nog steeds het vleugje menselijkheid. Beiden zijn bezweken voor de duistere kant van de Force. Beiden zijn ambitieus. Maar volgens de wet van de Sith is er slechts plaats voor één Sith Lord."


Star Wars cyclus 9 1
Star Wars cyclus 9 2
Muiterij op Mon Cala is de negende cyclus in de doorlopende Star Wars-reeks. "Het is een periode van wederopbouw in het sterrenstelsel. De Death Star is vernietigd en de keizerlijke aanval op Jedha is afgeslagen. Er ontstaat een vonkje hoop bij de Opstand. Er komen elke dag nieuwe allianties bij... De Rebellenalliantie richt zich op het versterken van zijn troepen door het aantal te laten groeien. Maar een groter aantal rekruten leidt ook tot ruzie en onenigheid. Kan prinses Leia, met hulp van Han en Luke, de vele facties tot één echte alliantie vormen? Op een missie om Mon Cala te bevrijden krijgt Leia het bijna onmogelijke plan om de belegerde planeet te winnen voor de Opstand, een plan dat alleen kan slagen met de unieke vaardigheden en culturele kennis van de enige echte C-3PO! Terwijl Han, Luke en Leia een gevaarlijke reddingsoperatie ondernemen, moet Threepio de belangrijkste opdracht van zijn carrière voltooien... Maar moet dat nou echt netwerken bij de opera zijn?! Nu het Keizerrijk tijdelijk verzwakt is, staat de Alliantie klaar om in opstand te komen. Zou hun ultieme overwinning nabij zijn?"


Star Wars: Darth Vader: Brandende Zeeën 1
Star Wars: Darth Vader: Brandende Zeeën 2
Ook van Darth Vader blijven nieuwe afgeronde tweeluiken verschijnen waarvan de verhaallijnen samenvloeien met die van de hoofdserie. Brandende Zeeën is de nieuwste cyclus. "Terwijl het Keizerrijk zijn greep verstevigt, begint er een opstand te broeien in het Mon Calastelsel. De orde moet gehandhaafd worden... een taak voor Vader, zijn Inquisitors... en een man met de naam Wilhuff Tarkin. Drie jaar zijn verstreken sinds de kroning van Keizer Palpatine, de vorming van het Grote Galactische Keizerrijk en de transformatie van de voormalige Jedi-ridder Anakin Skywalker tot zijn nieuwe vorm als een halfman, halfmachine Darth Vader. De Sith-leerling van Palpatine, Darth Vader en zijn team van kwaadaardige, Force-gebruikende jagers, de Inquisitors, hebben veel succes geboekt bij het opsporen van de weinige overlevenden van de zuivering die de nobele Jedi-orde heeft vernietigd. Er zijn niet veel Jedi over in het sterrenstelsel. Maar nu is er een dreiging ontstaan voor de keizer en moet Darth Vader de confrontatie aangaan met zowel zijn verleden als zijn heden..."


Star Wars: Darth Maul: Zoon van Dathomir 1
Star Wars: Darth Maul: Zoon van Dathomir 2
Ook Dartth Maul speelt de hoofdrol in een eigen cyclus, Zoon van Dathomir. "Darth Maul laat zich niet tegenhouden door de afwijzing van zijn voormalige Sith-meester Darth Sidious of doordat hij in tweeën is gehakt door Obi- Wan Kenobi. Het maakt hem juist kwaad genoeg om het op te nemen tegen het hele sterrenstelsel! Aan zijn zijde heeft hij ook nog een leger van Mandalorianen verzameld. Nu wordt het serieus! Na het oprichten van het Shadow-collectief, een criminele organisatie die bestaat uit Hutts, de Zwarte Zon, Mandalorianen en de geduchte Nachtbroeders - trekt Maul ten strijde tegen Darth Sidious en zijn generaals, graaf Dooku en generaal Grievous! Dit verhaal is gebaseerd op een aflevering van Star Wars: The Clone Wars. Uiteindelijk is deze episode nog niet geproduceerd. Darth Maul, Zoon van Dathomir is het laatste geplande hoofdstuk van de saga rond Darth Maul."


Star Wars: Legends: Thrawn Trilogie 3
Star Wars: Leren Lezen$
Het Laatste Bevel is het slotdeel van de Thrawn-trilogie naar de romans van Timothy Zahn. Na Olivier Vatine (deel 1) en Terry Dodson (deel 2) neemt Edvin Biukovic de tekeningen van deel 3 op zich. "De belegerde Republiek wankelt onder de aanvallen van grootadmiraal Thrawn. Hij voert de restanten van de keizerlijke strijdkrachten aan en heeft de rebellen teruggedreven. Dit heeft hij voor elkaar gekregen dankzij een afschuwelijke technologie die hij heeft opgediept uit de geheime vesting van de keizer: kloonsoldaten. Terwijl Thrawn aan zijn laatste beleg begint, doen Han en Chewbacca hun best om een coalitie van smokkelaars te vormen voor een laatste wanhopige aanval op het Keizerrijk. Leia probeert ondertussen de Alliantie bijeen te houden en zich voor te bereiden op de geboorte van haar Jedi-tweeling. Overweldigd door de schepen en klonen van Thrawn, vestigt de Republiek zijn laatste hoop: op een kleine troepenmacht onder leiding van Luke Skywalker. Ze sturen hem naar de vesting waar de vreselijke kloonmachines van Thrawn staan. Daar ligt een laatste gevaar op de loer, want de voormalig Jedi C'baoth leidt de strijd tegen de Rebellen. Hij heeft het pas van de duistere kant gekozen en zet al zijn krachten in om te voltooien waar hij al aan begonnen was: de vernietiging van Luke Skywalker."

Voor de jongste lezers zijn er weer drie geïllustreerde leesboekjes: Problemen op Tatooine, Een Leider met de Naam Leia en De Tocht van Rey.


Het najaar van Soul Food Comics
15/09
TOP
Kinderland
Het Kruispunt
Soul Food Comics brengt in oktober en november twee strips voor fijnproevers. Op 10 oktober ligt Kinderland in de winkel, een one-shot van de Duitser Marwil. "Mirco Watzke is een doodnormale tiener. Hij beweegt zich onbeholpen door het leven, probeert desondanks zijn mannetje te staan, verzamelt moed om zijn klasgenootje te vertellen dat hij verliefd op haar is en, oh ja... hij heeft sinds kort ruzie met een paar jongens uit de bovenbouw. De enige die hem daarbij kan helpen, is uitgerekend die rare, nieuwe jongen uit de parallelklas. Niks bijzonders dus, ware het niet dat Mirco in het communistische Oost-Berlijn woont in de zomer van 1989."

Na steengoede strips als Rimpels, La Casa en Sporen van het Toeval heeft Soul Food Comics een volgende strip van de Spaanse stripmaker Paco Roca in petto. Op 6 november verschijnt Het Kruispunt, in samenwerking met zanger José Manuel Casañ. "Als Paco Roca vaste gast wordt in een radioprogramma, raakt hij bevriend met de zanger José Manuel Casañ. Ze beginnen een project waarbij ze elk met gebruik van verschillende stijlen een wandeling door de historie van hun eigen medium maken. Het resultaat is Het Kruispunt, een graphic novel, maar ook een muziekalbum (te beluisteren op YouTube en Spotify). Paco en José Manuel bespreken de verschillen en overeenkomsten tussen het maken van strips en muziek. Ze nemen 'het wereldje' onder de loep, gaan terug in de geschiedenis, proberen te begrijpen waarom de mens zo gedreven is om te creëren en amuseren zich over wat er bij komt kijken als je je brood ermee wilt verdienen. Zo biedt Het Kruispunt een unieke blik in de wereld van twee artistieke grootheden en hun creatieve proces."


Tweemaal Sigmund
15/09
TOP
Sigmund 28
De Sigmund Almanak
In november verschijnen twee Sigmund-albums bij De Harmonie. In de Achtentwintigste Sessie krijgt Sigmund, die ook weleens als Sigmundklaas optreedt, te maken met trieste babyboomers, wanhopige gelukzoekers, verwende millennials, dwangmatige appers, gefrustreerde slutshamers en meneer Baltus. Om daarvan bij te komen geniet de dokter van een welverdiende strandvakatie.

De Sigmund Almanak is een honderdzestig pagina's tellend naslagwerk. We geven het woord aan Sigmund, de onbescheidenheid zelve: "Mijn naslagwerk DSM – De Sigmund Methode, dat in 2013 het levenslicht zag, kreeg een bijzonder positief onthaal binnen en buiten mijn vakgebied. Uit de vele herdrukken is gebleken dat zowel patienten als therapeuten wereldwijd hadden uitgekeken naar dit definitieve diagnostische naslagwerk om iedereen voor gek te verklaren. Het uitgangspunt van mijn nieuwe boek De Sigmund Almanak is weer even simpel als geniaal. Sinds mensenheugenis was de mensheid voor haar geestelijke welzijn aangewezen op de psychologie van de koude grond. Met niets dan slechts enkele zegswijzen en fabels met een moraal, tried and tested huismiddeltjes, lichaamstaal, astrologie en droomduiding probeerde het volk zich staande te houden. Kan deze volkstherapie nu ook nog een zinnige en vooral kostenbesparende bijdrage leveren aan onze peperdure geestelijke gezondheidszorg? Ik heb het antwoord voor u geformuleerd in De Sigmund Almanak en kan hier alvast verklappen dat de uitkomst niets minder dan een sensatie is die ons vakgebied zal doen schudden op zijn grondvesten!"


Misschien een derde cyclus voor Angel Wings
15/09
TOP
Angel Wings 5
Angel Wings 5
Eind dit jaar wordt Angel Wings 5: Black Sands verwacht in het Frans. Daarna is het aan Silvester om hier een gaatje voor te vinden op de planning, maar met zo'n bestseller moet dat wel lukken. Romain Hugaults droom is om drie cycli van elk drie albums te maken. In de eerste cyclus vormt het CBI-front (China-Burma-Indië) tijdens de Tweede Wereldoorlog de achtergrond. In de huidige cyclus vinden we Angela McCloud terug boven de Stille Oceaan en op eilandjes aldaar. En daarna zou Hugault op scenario van Yann graag het decor verleggen naar Korea op het einde van de oorlog.

Die derde cyclus staat nog niet vast, want Hugault heeft ook nog een project lopen met een vriend voor vier kortverhalen. Het onderwerp is de Eerste Indochinese Oorlog van 1946 tot 1954 die later zou uitmonden in de Vietnamoorlog. Hugault zou Hugault niet zijn als hij daar niet een specifiek vliegtuig voor in de spotlichten zou plaatsen. Als dit project doorgaat, zullen we de Bearcat uit alle hoeken kunnen zien.


Erik Krieks De Balling in 2019
15/09
TOP
De Balling
Sinds kort is Erik Kriek klaar met zijn De Balling - Een Noordse Sage, maar op de verschijning moeten we nog wachten tot begin 2019. Het one-shot wordt zijn eerste lange verhaal en speelt zich af in IJsland in de tiende eeuw. Hij omschreef het als een soort western, want het verhaal speelt zich net zoals verhalen in de Far West ook af aan het uiterste randje van de beschaving.

Op pagina 6 en 7 in ons vroegere interview met de Nederlandse auteur geeft Kriek meer uitleg over de strip. Klik hier voor het interview.


Het einde van De Grote Dode
15/09
TOP
De Grote Dode 8
De Grote Dode 8Spoiler alert! Hiernaast zie je een fragment van het eindplaatje van De Grote Dode deel 8, het laatste deel van de reeks van Vincent Mallié op scenario van Régis Loisel en Jean-Blaise Djian. De pagina's moeten nog ingekleurd worden. De release is pas voor begin 2019... Kom, hierboven krijg je ook nog de coverillustratie te zien.


Charleroi drie maanden lang in het teken van Guust Flater
15/09
TOP
GuustWie dezer dagen naar de Waalse stad Charleroi afzakt, zal er ondergedompeld worden in de wereld van Guust Flater. Tot eind november staat ontzettend veel op het programma in de hele stad. We vermelden een expo met duizend platen, studenten die uitvindingen maken, de wagen van Guust waarbij je een foto kan maken, signeersessies, conferenties, animatie voor kinderen, een gekostumeerd bal op Halloweenavond, een masterclass koken (zalm met aardbeien iemand?), een artistiek parcours langs winkeletalages, een wedstrijd 'schreeuwen als een meeuw' en meer. Bekijk hier het complete programma.


Drie affiches voor Angoulême
15/09
TOP
Angoulême
Angoulême
AngoulêmeHet Franse stripfestival van Angoulême kent voor de editie van januari 2019 niet één affiche, maar drie. De illustraties komen van tekenaars uit drie verschillende continenten. Een eerste is van Richard Corben, de Amerikaanse comictekenaar die vorige keer tot president van het komende festival werd uitgeroepen. De andere twee zijn van de française Bernadette Després (de auteur van de Franse bestseller Tom-Tom et Nana aan wie een expo wordt gewijd) en van de Japanner Taiyô Matsumoto (die aanleiding geeft tot een expo over probleemjongeren).

Voortaan zullen er voor elke editie drie verschillende affiches gemaakt worden. Ook handig om de kritiek te pareren als zou het festival te weinig aandacht geven aan vrouwelijke stripmakers of niet divers genoeg is.


Ramiro integraal bij Dark Dragon Books
13/09
TOP
Ramiro
Ramiro
Ramiro
Ramiro
RamiroWoop woop! Een euvel uit 2010 en 2011 wordt in december goedgemaakt door Dark Dragon Books. Dan verschijnt de complete reeks Ramiro, een middeleeuws epos van William Vance en Jacques Stoquart, in een vierdelige luxereeks die in een verzamelbox past. Elke integrale telt 144 pagina's met alle verhalen en bestaand bonusmateriaal. OPGEPAST! De oplage wordt vastgelegd naargelang het aantal vooruitbestellingen via winkeliers. Als je je verzekerd wil zien van een exemplaar, contacteer dan nu je winkelier om een exemplaar van de verzamelbox te bestellen. De prijs is vastgelegd op 149,95 euro.

Tussen 1979 en 1985 verschenen acht van de twaalf verhalen in album. Daarna verschenen slechts twee Ramiro-integrales in de reeks Alles van W. Vance. Deel 2 vergaarde zelfs een jaar lang stof in een magazijn omdat de uitgever het album vergat in de handel te brengen. De Stripspeciaalzaak deed daar indertijd navraag voor waarop het alsnog in roulatie kwam, maar toen was het kalf al verdronken. De laatste twee delen van deze middeleeuwse reeks, met drie nooit in het Nederlands verschenen verhalen, werden ons in vertaling onthouden. Dark Dragon Books trekt zich niets aan van die voorgeschiedenis en geeft alle twaalf verhalen van Ramiro gewoon uit in een eigen uitgave.

Het blijft trouwens niet bij deze ene integrale uitvoering met werk van William Vance. Volgende week stellen we een andere integrale van hem voor.


Voorstelling F.C. De Kampioenen 100
13/09
TOP
Hec Leemans
Op woensdag 12 september werd in Com!cs Station in Antwerpen het honderdste album van F.C. De Kampioenen voorgesteld. Een aantal acteurs uit de bekende tv-reeks tekenden present, maar het was vooral Hec Leemans die in het zonnetje werd gezet. De zichtbaar verraste tekenaar en scenarist ontving er als extra erkenning voor zijn werk de allereerste Com!cs Station Ster die in het indoorpretpark een plaatsje zal krijgen. Tegelijk loopt in het pretpark een belevingsexpo en een wedstrijd.

F.C. De Kampioenen 100: Alles Loopt in het Honderd ligt sinds gisteren in de winkel. Het is met zijn 48 pagina's dikker dan gewoonlijk en je krijgt er ook een spaarkaart bij met alle covers die je kan aankruisen als je nog albums ontbreekt. Op dezelfde kaart, een dubbelgevouwen vel, speelt Carmen voor pin-up.

Op onze Facebookpagina kan je de speech van uitgever Toon Horsten bekijken waarop alle aanwezige acteurs en Hec Leemans op het podium komen waarbij deze laatste zijn ster krijgt overhandigd.


Oorlog in Waregem, Ivan Petrus Adriaenssens' vierde oorlogsstrip
13/09
TOP
Oorlog in Waregem
In Oorlog in Waregem, Ivan Petrus Adriaenssens' vierde WO I-strip, brengt de stripmaker de laatste weken van de Groote Oorlog in Waregem en omstreken in beeld. Het album verschijnt op 18 september bij Lannoo. Waarom Waregem? Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag het er relatief rustig bij. Pas bij de Bevrijding wordt een spoor van vernieling achtergelaten.

Twee studenten in het heden raken gefascineerd door het verhaal van een jongen van elf jaar die door zijn kinderlijke nieuwsgierigheid een obus liet ontploffen — met dramatische gevolgen. Ze lezen over sergeant Paul Smithhisler, die de Schelde probeerde over te zwemmen nadat alle bruggen opgeblazen waren én ze vinden het dagboek van een overlever. Ontdek samen met Jim en Sophia de verhalen van een tiental soldaten en reconstrueer zo de laatste weken van de Eerste Wereldoorlog in en rond Waregem.


Jack Wolfgang bij Dark Dragon Books
13/09
TOP
Jack Wolfgang 2
Jack Wolfgang 2
Zaterdag staat het complete programma van Dark Dragon Books voor de rest van het jaar online. Vandaag pikken we er al enkele aankondigingen uit (zie ook Ramiro en De Zoektocht naar de Eenhoorn). Vandaag en vrijdag stellen we op onze Facebookpagina nog andere reeksen voor die je zaterdag uiteraard ook in deze nieuwsrubriek terugvindt.

"Blacksad meets James Bond". Welja, de marketeers houden van referenties. In elk geval is Jack Wolfgang een nieuwe reeks van Henri Reculé en Stephen Desberg (het duo achter Het Laatste Jungleboek en Cassio) die in november start bij Dark Dragon Books.

In deze reeks lopen vermenselijkte dieren en mensen door elkaar. Ze vreten elkaar niet op door de uitvinding van Super Mega Tofu. De wolf Jack Wolfgang is een beroemd culinair journalist en daarnaast ook nog een van de beste CIA-spionnen. Wanneer zijn mentor wordt gedood, ruikt Jack dat er een samenzwering mee gemoeid is. Hij reist de halve wereld rond en ontdekt dat de wet eten of gegeten worden nog niet overal is afgeschaft.


Vroegere reeks van Ana Mirallès als integrale bij Dark Dragon Books
13/09
TOP
De Zoektocht naar de Eenhoorn
De Zoektocht naar de Eenhoorn is ouder werk van Ana Mirallès, de tekenares van Djinn. Deze trilogie op scenario van Emilio Ruiz (die voor haar ook Mano en Mano en Muraqqa' schreef), dateert van eind jaren 1990. Dark Dragon Books geeft het in december uit als een integrale. Het is een 160 pagina's tellend historisch epos dat zich afspeelt in de vijftiende eeuw.

Het verhaal: "1471, Juan de Olid is de leider van een groep trouwe kruisboogschutters. Hij is de vertrouweling van de leider van Castilië. Hij wordt door koning Enrique IV op een zoektocht naar een eenhoorn gestuurd. Zijn missie: de hoorn bemachtigen en terugbrengen. Deze wordt gezien als het universele tegengif en afrodisiacum voor deze koning met een probleempje. Op advies van de meest vooraanstaande experts van hun tijd, nemen Juan de Olid en zijn metgezellen het enige mee wat hen kan helpen bij hun zoektocht: een maagd. Want de geur van onbezoedelde maagden heeft de macht om de meest geduchte eenhoorns te temmen. Juan de Olid verlaat Castilië in het geheim, op weg naar avontuur en het onbekende land van Sub-Sahara Afrika. Ondertussen wachten de apothekers van Koning Hendrik IV van Castilië, die de bijnaam 'De Impotente' heeft gekregen, ongeduldig op deze legendarische hoorn, omdat er wordt gezegd dat het de Koning kan genezen en de voortzetting van de koninklijke lijn kan verzekeren. Het koninkrijk hangt ervan af!"


Speciale editie van Michel Vaillant 7
13/09
TOP
Michel Vaillant
Macao wordt het zevende album van de huidige Michel Vaillant-reeks en het verschijnt dit najaar. Marc Bourgne gaf er als medetekenaar van de personages de brui aan door meningsverschillen met en een gebrek aan respect van de erfgenamen. Daardoor stond decor- en wagentekenaar Benjamin Benéteau er alleen voor.

Michel Vaillant wordt beschuldigd van moord op zijn broer. In de gevangenis beslist hij zijn onschuld aan te tonen en de toekomst van de familie Vaillant te redden. Eenmaal uit de gevangenis onderneemt hij actie in Macao, waar de Grand Prix F3 gereden wordt, maar Ethan Dasz is vastberaden de Vaillants kapot te maken.

In het Frans verschijnt ook een collector's edition met een dossier van 24 pagina's en een andere cover.


Gary Friedrich (75) en Russ Heath (91) overleden
13/09
TOP
Ghost Rider
We vergeten weleens over comics te schrijven, tenzij om overlijdens te melden. Dit zijn er twee.

Op 30 augustus overleed Gary Friedrich (75) aan complicaties van Parkinson. Als schrijver stond hij mee aan de basis van Ghost Rider (eerst een westernheld, vanaf 1973 een motorrijdende demon). In 2007 moest hij zijn belangrijke bijdrage aan de reeks laten gelden dooor comicuitgeverij Marvel, de filmmaatschappijen Sony Pictures en Columbia TriStar Motion Pictures, speelgoedfabrikant Hasbro en andere bedrijven aan te klagen voor het oneigenlijk exploiteren van zijn creatie via films en merchandising. In plaats van alle opbrengsten van de rechten te ontvangen verloor hij de zaak. Na beroep kwam het in 2013 tot een schikking.

Op 23 augustus overleed Russ Heath (91). Hij is bekend voor de Playboy-reeks Little Annie Fanny , strips voor het satirische stripblad Mad en militaire comics. Maar eigenlijk ken je 'm wellicht onbewust het best door Roy Lichtensteins pop-artschilderijen naar prenten van Russ Heath. Maar liefst vijf doeken zijn gebaseerd op artwork van de tekenaar. Terwijl Lichtenstein daar miljoenen mee verdiende, kreeg hij er zelf geen cent voor. Daar maakte hij onderstaand stripje over. Het toont nog maar eens aan hoe penibel de financiële situatie voor heel veel tekenaars is na hun pensioen... en net zo goed tijdens hun carrière.

Russ Heath


Édouard Aidans (88) overleden
10/09
TOP
Édouard AidansOp 13 augustus (en niet 30 augustus zoals vaak verkeerd vermeld) mocht Édouard Aidans nog achtentachtig kaarsjes uitblazen, sinds 6 september is de Belgische tekenaar niet meer. Hij maakte deel uit van de generatie Raymond Reding, Dino Attanasio, Jean Graton en Albert Weinberg die in Robbedoes debuteerden om daarna in het weekblad Kuifje door te breken. Aidans kon vele stijlen aan: realistisch, semirealistisch en komisch. Zijn bekendste reeks is Toenga.

Zoals veel realistische tekenaars tekent Aidans verschillende verhalen van Oom Wim voor het weekblad Robbedoes. Zijn eerste strips publiceert hij op nauwelijks zestienjarige leeftijd. Vanaf 1956 gaat hij voor concurrent Kuifje aan de slag voor tientallen waargebeurde verhalen, de evenknie van Oom Wim. Dat doet hij aanvankelijk onder het pseudoniem Jok(e). Eveneens voor Line, een Franstalig stripweekblad voor nette meisjes van Le Lombard en Dargaud, levert hij historische kortverhalen. In 1960 gaat hij in zee met scenarist André-Paul Duchâteau voor de komische reek Bob Binn. De journalist beleeft niet alleen avonturen in vervolgverhalen en kortverhalen, maar hij animeert ook spelletjespagina's. De reeks loopt tot 1969 en kent een paar scenaristenwissels.

Aidans
Aidans
Aidans

In 1961 start Aidans' grootste succes Toenga. Van deze prehistorische reeks verschijnen zeventien albums. Aidans is hier zelf de scenarist van. Voor deel 3, De Vuurgod, kreeg hij hulp van Jacques Acar. Amper twee jaar later komt daar de eveneens realistisch getekende reeks Marc Kleester bij. De reeks over de globetrotter krijgt later de titel De Familie Kleester. Acar en Yves Duval schrijven de scenario's voor deze reeks. In 1965 wijkt Aidans even uit naar het Franse stripweekblad Pilote om er op scenario van Duchâteau Alex Vainclair te maken.

Aidans
Aidans
Aidans

In 1971 zijn de tijden veranderd en is er ook voor Kuifje geen bezwaar meer voor stripreeksen met heldinnen. Greg schrijft voor Aidans De Panters. In 1974 volgen nog Brik Brak voor Kuifje en in 1975 de komische, prehistorische reeks Gour le Ba-Lourh voor het kortstondige Achille Talon Magazin. Voor het Duitse stripblad Zack (waarvan eventjes de Nederlandstalige variant Wham! bestond) creëert Aidans de reeks Tony Stark, een soort hedendaagse, ecologische cowboy, naar een Duitse tv-reeks. Niemand heeft door dat er al een Tony Stark (Iron Man) bestaat aan de overkant van de oceaan. In de zomer van 1975 stelt Aidans aan Jean Van Hamme voor om na een door hemzelf geschreven eerste aflevering de reeks te vervolgen als scenarist. Omdat alles in het zwart wordt betaald, mag Van Hammes naam niet vermeld worden. De reeks telt zes delen, waaronder vier door Van Hamme. Hij heeft nog steeds een scenario liggen voor een vijfde avontuur.

Aidans
Aidans
Aidans
 
Zijn vele producties nopen Aidans medio jaren 1960 een eigen studio op te richten. Magda, Chris Lamquet, Marc Hardy, Claude Laverdure, Bernard Linssen vonden er emplooi. In de jaren 1980 schroeft hij zijn productie terug. In 1986 geeft hij de nog beginnende scenarist Jean Dufaux een kans door voor Dargaud de trilogie Andreas de Florentijn te tekenen. Tussendoor tekent hij in 1990 de niet-vertaalde strip Arkan op scenario van Brice Tarvel. Voor uitgeverij Blanco neemt hij Bernard Prince van Dany over, op zijn beurt de opvolger van Hermann. In 1992 en 1993 resulteert dat in twee albums die op bitter weinig bijval kunnen rekenen en het einde van de reeks betekent tot Hermann en Yves Huppen in 2010 een allerlaatste album publiceren dat het met een matige verkoop moet stellen.

Onder het pseudoniem Hardan laat Aidans zich vanaf 1995 onledig in het erotische genre met gags voor de reeks Rooie Oortjes. Op scenario van zijn oude kompaan Yves Duval tekent hij in 2007 een biografische strip over de Belgische tennisster Justine Henin. In 1973 wierp ditzelfde duo zich al op een andere Belgische sportglorie, Eddy Merckx, in het album Heldenepos van de Ronde van Frankrijk.

Na het uitdoven van het weekblad Kuifje lukte het Aidans niet meer om zijn verworven plaatsje in het stripmilieu te behouden. Na de mislukte en voor hem teleurstellende overname van Bernard Prince wacht hem een nieuwe ontgoocheling met een comeback van Toenga in 1995 (De Dood van de Reus) en nog eens in 2004 (2007 in vertaling bij Arcadia, De Laatste Oever) die geen succes kennen. Na de Justine Henin-strip knoopt hij de eindjes aan elkaar met enkel in het Frans verschenen heruitgaven van oud werk voor kleinere uitgeverijen.

Aidans wordt herinnerd als een vriendelijke, lieve, hard werkende man. Marvano weet van zijn tijd bij het weekblad Kuifje nog dat hij een van de weinige Franstalige tekenaars was "die het niet beneden hun waardigheid achtten om even binnen te springen bij de Vlaming".
(Bron: Henri Filippini — BDZoom.com, 7 september 2018 / © foto: Jean Jacques Procureur)


Saga Uitgaven in oktober en november
10/09
TOP
Een Nacht in Rome 3
Een Nacht in Rome 3In kwartaal 4 mijdt Saga Uitgaven de maand december en geeft de uitgeverij enkel in oktober en november nieuwe strips uit. Over stripbewerkingen van Marcel Pagnol hebben we dit afzonderlijke artikel voorbereid.

Over Een Nacht in Rome deel 3, de start van het tweede tweeluik waarin Marie en Raphaël elkaar tien jaar na het eerste tweeluik opnieuw met elkaar afspreken, hebben we het al vaak gehad. In oktober is de Nederlandstalige publicatie eindelijk een feit. Het album is maar liefst 104 pagina's dik. De coverillustratie van de softcover zie je hierboven, die van de hardcover staat hiernaast afgebeeld. Jim is inmiddels begonnen aan het vervolg en slot van dit tweeluik. Hier vind je trouwens info over de oerversie van de reeks.
"Tien jaar geleden zagen Marie en Raphaël elkaar terug in een hotelkamer. Een nacht in Rome om een belofte na te komen. Daarna keerden de geliefden terug naar hun leven en verloren ze elkaar uit het oog. Vandaag krijgt Marie een uitnodiging om Raphaëls vijftigste verjaardag te vieren in Rome, maar moet ze andere situaties het hoofd bieden. Is ons leven gecompliceerder als we de vijftig naderen? Het is tegelijk een kwestie van verloren onbezorgdheid als de wil om een beetje verloren gegane magie terug te vinden... Marie twijfelt. Al wat ze moet doen is een risico nemen. Al wat ze moet doen is een vliegticket kopen... Maar is Rome, dat ons op een leeftijd vol passie en opwinding zo deed dromen, nog wel hetzelfde op ons vijftigste?


Chick Bill integraal 4
De Minimensjes integraal 6
Voyeur - Eroitsche Kortverhalen uit Playboy 2Er staan ook drie integrales op het programma. Chick Bill integraal 4 bundelt de avonturen De Neptunus Is Verdwenen, "Montana Kid", De Laatste van de Bulls, Rattenvergif en De Honderd Dubbelgangers. In de voorafgaande dossiertjes getuigt Tibet over Hergé en René Goscinny met sappige herinneringen en anekdotes.

In de zesde integrale van De Minimensjes start Pierre Serons experimentele periode met eigen scenario's en pagina's op horizontaal formaat (De Planeet Ranxerox), een gefotokopieerde wereld in zwart-wit (Het Witte Gat) tot een opmerkelijke crossover met de sf-reeks De Katamarom (De Pickpocket). Tussendoor hield Mittéï — op last van uitgeverij Dupuis — de tekenaar in toom met het gangsterverhaal Ondergronds Offensief.

Voyeur deel 2 bundelt vierentwintig erotische kortverhalen van Horacio Altuna uit het weekblad Playboy. Ze dateren uit een periode toen de schaamstreek nog niet gekortwiekt werd. Op een twintigtal extra pagina's staan bloedmooie illustraties in kleur, schetsen in zwart-wit en ander fraais verzameld. Deze kortverhalen verschenen in het Nederlands eerder in de reeks Opwindende Gebeurtenissen.


De Ballade van Dusty 2
Jack Cool 2
Onder de Hoede van de Freaks is het slot van het tweeluik De Ballade van Dusty. In deze minireeks loopt het meisje Dusty heel wat bekende historische én fictieve figuren tegen het lijf. In deel 2 zijn dat onder meer Malcolm X, Charlie Chaplin, de Little Rascals, de circusfreaks uit de film Freaks en Huckleberry Finn. "Verenigde Staten, jaren 1930... De Grote Depressie! Zoals veel arme families die het slachtoffer werden van de crisis, worden Dusty en haar familie uit hun huis in de Midwest gezet. Met haar vrij felle temperament als enige bagage loopt het jonge meisje weg om haar vader te proberen zoeken. Hij is een idealistische vakbondsafgevaardigde die naar Washington reisde met het doel president Roosevelt te ontmoeten. In deel 2 van dit tweeluik ontmoet Dusty, de 'koningin van de hobo's', opnieuw wereldberoemde, historische en fictieve figuren. Het weerzien met haar lief Beanie stemt haar blij, de toestand waarin ze haar kompaan Bertha terugvindt, is daarentegen schrijnend."

Ook van Jack Cool, eveneens met historische figuren, verschijnt het slot van het tweeluik met de titel Tot Acid Zult Gij Wederkeren. "1967. Wat dreef Jezus Grijstus ertoe alles achter te laten om toe te treden tot de hippiecommune van Ken kesey? En wat verbergt hij onder zijn handschoen? Zal detective Jack Cool de dochter van Hollywoodster Jayne Mansfield, tevens de hogepriesteres van Anton Laveys Kerk van Satan, terugvinden? Lukt het de gemeenschap van de Merry Pranksters, die met hun oude bus de baan opgaan om het gebruik van LSD te promoten, heel Amerika te bekeren? Heel wat vragen die (psychedelische) antwoorden krijgen in dit slot van het tweeluik."


Dag en Heidi 5
Dag en Heidi 30
Je mag je ook verwachten aan twee Dag en Heidi-albums. De Onbekende Planeet is een heruitgave in zwart-wit van een ouder avontuur. Het Geheim van Lahneck daarentegen is een gloednieuw avontuur in kleur, deel 30 in de reeks, op scenario van Jeff Broeckx' echtgenote Ingrid Van Dijck. Dit album verschijnt in softcover en ook in hardcover met een exclusieve ex-libris erbij.

De inhoud van de zevende Boes-integrale verschijnt nu ook afzonderlijk als de softcoverdelen 13 en 14.


Derde Robbedoes Special in de Ardennen
10/09
TOP
Robbedoes Special
Met enige trots presenteerde Charel Cambré bovenstaande illustratie die op de ex-libris zal prijken bij de luxe-editie van Robbedoes Special deel 3. Dat album verschijnt in december onder de titel De Wolfman. Scenarist Marc Legendre deelde de volgende korte inhoud: "Robbedoes, Spip, Kwabbernoot en IJzerlijm trekken naar het Ardense Machin om een reportage over de streek te maken. Maar ze mogen de bossen niet in, want een rijke Amerikaan bouwt er een pretpark."

Extra goed nieuws was al een tijdje bekend: het Vlaamse Robbedoes-duo mag de reeks na deel 3 gewoon voortzetten. Hun contract is verlengd.


Uitbreiding collectie Marcel Pagnol-verstrippingen
10/09
TOP
Le Temps des Amours
Cigalon
In november verschijnt bij de Franse uitgeverij Bamboo Tijd voor Liefde, het laatste deel van de vierdelige verstripping van Marcel Pagnols autobiografische romanreeks over zijn jeugd- en studentenjaren in Marseille en de Provence. Van deel 1, De Triomf van m'n Vader, raakten al meer dan vijftigduizend exemplaren verkocht. Zo'n vaart loopt het niet in het Nederlands, maar dat album en het vervolg Het Kasteel van m'n Moeder zijn toch ook al herdrukt bij Saga Uitgaven. De vertaling van dit laatste deel zal pas in 2019 verschijnen. Tekenaar Morgann Tanco gaf aan dat dit zijn laatste bijdrage is aan de reeks Pagnol-verstrippingen. Twee kortere hoofdstukken uit deze boeken krijgen nog een langere stripbewerking in afzonderlijke one-shots. Een ervan gaat over de petanquewedstrijd uit deel 3, Tijd voor Geheimen.

Nog voor de vertaling van Tijd voor Liefde staat de vertaling van het one-shot Cigalon, getekend door Éric Hübsch, de tekenaar van het Pagnol-tweeluik Topaze, op het programma. Dat album is gebaseerd op Pagnols gelijknamige film uit 1935 en gaat over een chef-kok die het zat is te werken. Hij opent een restaurant puur voor het plezier klanten te kunnen weigeren.

Ook het vervolg van het door Alex Tefenkgi getekende tweeluik Jean van Florette, naar de film en de roman Jean de la Florette, verschijnt volgend jaar in vertaling. Uiteraard komt ook de sequel Manon des Sources daar nog bij. Daarnaast is voor diverse andere stripbewerkingen naar Pagnols œuvre het startschot gegeven. Sébastien Morice (de tekenaar van Het Eiland van de Wroeging en De Post- en Liefdebezorger) stort zich bijvoorbeeld op Pagnols Marseille-toneeltrilogie Marius, Fanny en César.


Steven Dhondt publiceert bij Franse uitgeverij Delcourt
10/09
TOP
Obscurcia 1
Op 12 september verschijnt bij Delcourt een Franse strip door een Vlaamse tekenaar. Het gaat om het Europese mangaproject Obscurcia van Steven Dhondt (Red Rider) dat eerst bij Casterman zou verschijnen. In plaats van zwart-wit is het nu een album in kleur op scenario van David Boriau. De reeks zal drie delen tellen van elk een honderdtal pagina's. De delen 2 en 3 zijn in januari en april gepland. Er is nog geen vertaling aangekondigd.

Obscurcia is een coming of age-verhaal, een zoektocht in een wereld vol herinneringen, grote monsters en vergeten knuffeldieren. We maken kennis met de twaalfjarige Alex die veel nachtmerries heeft. Misschien omdat zijn moeder weggelopen is en zijn vader dikwijls afwezig is. Hij moet bovendien zorgen voor zijn zusje Nina. Alles verloopt eigenlijk goed tot die nacht waarin Nina in de val zit in het land Obscurcia, het gebied van de nachtmerries. Om haar te redden, moet Alex naar de andere kant van de spiegel.


Een kunstzinnig verhaal in Trollen van Troy 23
10/09
TOP
Trollen van Trou 23
In het volgende album van Trollen van Troy (deel 23 verschijnt begin oktober in het Frans) organiseert een kalief een wereldexpo en een schilderwedstrijd. De eerste prijs is de hand van de prinses. Zij koos zelf het thema voor de wedstrijd. Hoogstwaarschijnlijk omdat ze liever geen winnaar wenst, luidt de opdracht: "schilder een trol". Maar de trollen laten zich niet graag schilderen.

Dit album wordt 72 pagina's dik, want er staat een extra katern van 24 pagina's in met een overzichtje van de kunstgeschiedenis, maar dan met de trollen op wereldbekende doeken. Tekenaar Jean-Louis Mourier schilderde de voorbije jaren wel meer hommageschilderijen die we nu verzameld zullen zien.


Een nieuwe Ythaq
10/09
TOP
Ythaq 15
Op de aankondiging van de vertaling van Sangre 2 bij Uitgeverij L is het nog wachten. Intussen wisselde het duo Adrien Floch en Christophe Arleston die nieuwe en ook wel goed gestarte fantasyreeks af met hun andere reeks Ythaq. Daarvan verschijnt eind deze maand het Franse deel 15 dat zich op een gigantische trein, de Imperator Express, afspeelt. Graniet gaat erop werken als hostess. Ze heeft niet in de gaten dat iemand haar gadeslaat omwille van haar technologische wapens.


Cover van Asterix en het Geheim van de Toverdrank
10/09
TOP
Asterix
Hierboven zie je de cover van het in december te verschijnen Asterix-album naar de animatiefilm die nog in de zalen moet komen. Fabrice Tarrin is de tekenaar van dit eenmalige album, een geïllustreerd leesverhaal, géén strip. Meer uitleg lees je hier in ons vorig bericht.


De laatste De Piraten van Barataria
10/09
TOP
De Piraten van Barataria 12
Dit is de cover van De Piraten van Barataria deel 12 dat later dit jaar verschijnt. Het is het laatste album van de reeks waarvan elk nieuw deel beter werd, met uitverkochte delen en herdrukken als integrales als gevolg.

Voor scenarist Marc Bourgne wenken andere projecten, onder meer een spin-off van Alex over diens jeugd. Tekenaar Franck Bonnet stort zich op een eigen project voor Glénat waarvoor hij opnieuw de zee kiest. USS Constitution gaat over het gelijknamige Amerikaanse fregat, een van de eerste zes fregatten van de US Navy. Het oorlogsschip werd onder meer ingezet in de Eerste Barbarijse Oorlog (1801-1805) en in de oorlog van 1812 tegen Groot-Brittannië. Het schip bestaat nog steeds en ligt aangemeerd in Charlestown.


Hal Foster Award 2018 voor Ann Jossart
10/09
TOP
Ann JossartOp vrijdag 31 augustus werd de tweejaarlijkse, Nederlandse Hal Foster Award uitgereikt aan de Vlaamse Ann Jossart, werkzaam bij de Vlaamse distributeur Pinceel en stripspeciaalzaak Het Besloten Land en uitgeefster van Oogachtend. Hieronder geven we je het persbericht.

"Tijdens een druk bezochte receptie in stripwinkel Het Beeldverhaal in Amsterdam is de Hal Foster Award door de vorige winnares Mara Joustra uitgereikt aan een zichtbaar blij verraste Ann Jossart.
 
De Hal Foster Award is een wisselbeker die om de twee jaar wordt uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk maakt in de periferie van het beeldverhaal en dat is bij deze winnaar zeker het geval. Ann Jossart is verantwoordelijk voor verkoop en promotie bij Pinceel stripverspreiding, sinds twee jaar mede-eigenaar van stripwinkel Het Besloten Land in Leuven en medezaakvoerder bij Oogachtend, een Belgische uitgeverij van strips en graphic novels.
 
De Hal Foster Award gaat dus global! De Belgische winnares Ann Jossart hield de beker de hele avond zorgvuldig bij zich en moest Mara Joustra met de hand op het hart beloven dat de bokaal bij de volgende uitreiking weer op Nederlandse bodem zou terugkeren.
 
De Hal Foster Award werd in 2018 voor de twaalfde keer uitgereikt. Vorige winnaars waren René Meulenbroek, Peter de Wit, Frits Jonker, Pieter M. Dorrenboom, Shamrock, Vince, Klaas Knol, Mat Schifferstein, Ron Poland, Natasja van Loon en Mara Joustra."


Niffle-integrales van Johan en Pirrewiet
10/09
TOP
Johan en Pirrewiet
Na de Comanche-verhalen van Hermann, de Blake en Mortimer-verhalen van Edgar P. Jacobs en nog steeds Thorgal start Niffle op 16 november met het bundelen van Johan en Pirrewiet. Die dikke boeken in zwart-wit bevatten geen extra's, behalve wat uitleg op een binnenflap, maar ze zijn bloedmooi uitgegeven op groot formaat. Helaas ook enkel in het Frans. De eerste integrale van Johan en Pirrewiet wordt 352 pagina's dik, bevat de eerste vier verhalen en zal 79 euro kosten. Deze reeks zal op liggend formaat verschijnen met per pagina een halve plaat uit Johan en Pirrewiet. Zo groot kan je ze enkel als originele platen in een museum zien.


Het najaar van Sherpa
05/09
TOP
Blueberry / De Wereld van Gir
Mister Blueberry 3
Mister Blueberry 4
Sherpa is er klaar voor. Het najaar van de Nederlandse uitgeverij is pure weelde voor de liefhebbers. Met name de fans van Jean Giraud worden in veelvoud verwend. Ook de sneak peek voor 2019 (zie onderaan dit artikel) doet ons hartje een slag overslaan... daar moeten we toch maar eens mee naar de dokter.

Nu goed, in de reeks Blueberry op groot formaat volgt het album Gebroken Neus. Het "extraatje" in dit deel is niet min. De Wereld van Gir is een grote verzameling illustraties in kleur en zwart-wit, aangevuld met achtergrondinformatie over Jean Giraud alias Gir en zijn creatie Blueberry. Het is gebaseerd op een Frans boek uit 1986. Dit dubbelalbum met dubbele cover is 144 pagina's dik. Volgend jaar verschijnt in dezelfde collectie een zwart-witbundeling van De Lange Mars en De Ongrijpbare Navajos.

Van de cyclus Mister Blueberry staan de delen 3 en 4, Geronimo de Apache en O.K. Corral, gepland. Volgend jaar komt deze reeks ten einde met deel 5, Dust, Jean Girauds laatste Blueberry-verhaal. Deze heruitgaven zijn interessant doordat de originele platen werden ingescand. Je ziet nog bijgewerkte foutjes, sporen van potlood en penseelvegen in geïnkte vlakken.


Roodbaard integraal 12
Luc Orient 1
Sherpa volgt aardig het ritme van de piratenreeks Roodbaard die in het Frans door Dargaud wordt uitgegeven. In de twaalfde integrale staan de eerste twee verhalen van Marc Bourgne en Christian Perrissin. Deel 13 volgt medio 2019 en eind 2019 komt nog een afzonderlijke integrale van de spin-off De Jonge Jaren van Roodbaard door Daniel Redondo en Christian Perrissin.

Het western- en piratengenre is al nadrukkelijk vertegenwoordigd in het fonds van Sherpa. Op sciencefictiongebied maken onder meer Mœbius en Ravian en Laureline het mooie weer. Daar komt de integrale reeks Luc Orient van Eddy Paape en Greg bij die al een paar keer was aangekondigd en daarna weer uitgesteld. In deel 1 staan de verhalen Het Dal van de Drie Zonnen, De Bevroren Zombies en De Meester van Terango en het kortverhaal De Sporen van Doctor X plus dossier.


Alack Sinner 1
De Hemingway Triatlon
De Vrouwne van Lian OngNóg een integrale wordt Alack Sinner, een gitzwarte detectivestrip van Carlos Sampayo en José Muñoz die Sherpa in de jaren 1990 in de collectie Sherpa-reeks uitgaf. Voor de auteurs van Blacksad was dit een grote inspiratiebron. De vierdelige reeks verschijnt in twee dikke integrales van 208 pagina's.

Behalve vertalingen en heruitgaven van markante buitenlandse auteurs heeft Sherpa nog steeds oog voor auteurs van eigen bodem. Zo krijgt Dirk-Jan Hoek een nieuwe kans kans met zijn one-shot De Hemingway Trilogie. "Dirk-Jan Hoek debuteerde in 2013 met Mao's Mussen. Nu vertelt hij in een fraaie Klare Lijn-stijl die doet denken aan Erik Varekamp (De Kennedy files) en de Fransman Floc'h (Blitz) een verhaal over de laatste jaren van de befaamde schrijver Ernest Hemingway, die worstelt met zijn laatste boek... Door de vernietigende kritieken op zijn vorige roman is hij in een depressie gestort, en de vraag is of hij zichzelf weer erbovenop kan helpen. Hoek schetst een indringend portret van de schrijver, in een mengeling van historische gegevens en fictie."

De Nederlandse tekenares Lian Ong maakte ooit furore in het maandblad Wordt Vervolgd en ze won een paar prijzen met haar weergaloze one-shot Horizon. De Vrouwen van Lian Ong bundelt kortverhalen en een langer verhaal. In 2019 verschijnt een bundeling van haar werk dat ze maakte onder het pseudoniem Amoebe.

Wie kent Vlerk nog? Hij was zo'n beetje de huistekenaar van ZozoLala, olala, wat was dat toch een geweldig stripinformatieblad. Zeven (een werktitel) bundelt op vierkant formaat al zijn hardrock- en undergroundposters die hij voor Groningse poppodiums tekende.

Van Ibrahim R. Ineke staat Dune Hag gepland. De uitleg: "Het Den Haag van 1900 is de vestigingsplaats van allerlei occulte genootschappen, vrijmetselaarsloges en spiritistische sociëteiten. Werkzaam als accountant voor één ervan, ontdekt Tomasso Cavalieri dat er nog veel meer dan alleen een dubbele boekhouding te verbergen valt. Dune Hag is een droom over Den Haag, een psychogeografisch eerbetoon aan de geboortestad van de tekenaar, een beeldnovelle als reisgids."

Ook Marcel Ruijters tekent opnieuw present met het one-shot Pola, een vervolg op Het 9e Eiland. "De kleindochter van de helden uit Het 9e Eiland is een schrandere, wat naïeve jonge vrouw geworden, die op het vasteland op zoek gaat naar de liefde. Maar ze komt in een absurde wereld terecht, waarin de tijd teruggezet is naar het jaar 1913. Het geeft de auteur de ruimte om een vervlogen tijd te doen herleven en er tegelijk venijnig de draak mee te steken." Ruijters krijgt er niet genoeg van, want hij is al begonnen aan een vervolg op Pola.

En wat brengt 2019? De eerder genoemde Blueberry- en Mister Blueberry-verhalen, de delen 13 en 14 van Ravian en Laureline, nieuwe integrales van Roodbaard en Comanche, ook Jonathan Cartland wordt niet vergeten en er zijn nog andere plannen. In een sneak peek (zie hieronder) herken je Barney Jordan, want Sherpa wil Bernard Prince opnieuw uitgeven in kleur. En kijk eens aan, ook van Yves Chaland staat iets op het programma.
Daarnaast is er ook deel 1 van de vierdelige autobiografische strip Extase! van JeanLouis Tripp (die onder de naam Jean-Louis Tripp Magasin Général tekende). In deze autobiografie heeft hij het voornamelijk over zijn seksuele avonturen en avontuurtjes. Hij heeft blijkbaar veel te vertellen, want deel 1 telt 268 pagina's en stopt bij zijn twintigste. Deel 2 gaat verder tot zijn veertigste, deel 3 stopt bij zijn 57ste en deel 4 zal over zijn huidige, monogame seksleven gaan met zijn echtgenote Aude Mermilliod, zelf ook een striptekenares die het plan heeft opgevat een gelijkaardig album te maken over hun seksleven, maar dan gezien door haar ogen. Tripp schuwt geen taboes. Hij vertelt openlijk over zijn eerste kus, homoseksuele experimenten, swingen en orgies. Ook in de tekeningen toont hij organen, openingen en ingangen zoals ze zijn.
Het mannetje met de hoed is geplukt uit een album van Marc-Antoine Mathieu, een van de eigenzinnigste auteurs van het moment die het experiment in tekst en tekeningen niet schuwt. Ongezien!

Sherpa


Buck Danny 56 start van trilogie
05/09
TOP
Buck Danny 56
Het dit najaar te verschijnen Buck Danny deel 56 is het eerste deel van een trilogie met Lady X als spilfiguur. Scenarist Frédéric Zumbiehl zei in een interview "dat er dingen met haar gebeuren die we nog nooit hebben gezien" terwijl hij voor Buck Danny een korte romance heeft bedacht. Een deel van het decor is weggelegd voor een Russische basis op Antarctica. Vierduizend meter onder de grond bevindt zich een ondergronds meer waar ongelofelijke dingen gebeuren en waar een onbekend dodelijk virus, waartegen geen remedie is opgewassen, huist.

Zumbiehl is trouwens ook de scenarist van het volgende album van Tanguy en Laverdure. Hij blijft daarnaast Team Rafale schrijven. Sinds vandaag ligt deel 2 in de winkel. In het Frans bestaat de reeks al uit tien delen.


Vervolg van Milo Manara's Caravaggio komt eraan
05/09
TOP
Caravaggio
Hoe zit het met het vervolg en slot van Milo Manara's tweeluik Caravaggio? Deel 1 dateert van 2015. Manara is toch ook al 72 jaar, maar hij is klaar met deel 2. Glénat kondigt het in het Frans al aan voor eind november.

De schilder is gewond en op de vlucht na zijn confrontatie met Ranuccio. Hij verlaat Rome en vindt onderdak bij een gezelschap kunstenmakers. Hij legt het aan met de mooie Ipazia die een latere bron van inspiratie zal zijn. Wanneer de karavaan Napels bereikt, beseft Caravaggio dat hij niet alleen een beroemd schilder is, maar ook gezocht wordt in heel Italië. De trawanten van Ranuccio willen zich wreken terwijl zijn opdrachtgevers meer werk van hem willen. De enige oplossing om uit die patstelling te raken, is toetreden tot de Orde van Malta om pauselijke gratie te bekomen.


Cover De Blauwbloezen 62
05/09
TOP
De Blauwbloezen 62
Een maand geleden hadden we het nog over De Blauwbloezen 62 met een historische hond als onderwerp. De Franse cover werd inmiddels prijsgegeven. Als je onze info nog even wil nalezen, moet je dat hier terugvinden.


Sporadische Marsupilami-verhalen van Franquin in een Franse luxebundel
05/09
TOP
Marsupilami
Marsupilami
Marsupilami
Marsupilami
Franquin-liefhebbers opgelet! Op 2 november verschijnt bij Dupuis het Franstalige Le Marsupilami de Franquin met daarin een heleboel Marsupilami-verhalen, meerbepaald Het Nest van de Marsupilami's, gags en kortverhalen die Franquin doorheen de jaren tekende. Al die tussendoortjes worden in dit grote album (30,7 x 43 cm) verzameld en via artikels van de nodige context voorzien. Het album telt 144 pagina's in kleur en kost 129 euro. Dit album hoort namelijk in de Franse "version originale"-luxereeks waarin Franquins Guust- en een aantal Robbedoes-albums en Zwartkijken al zijn verschenen.


Oprichters Leblon-Delienne veroordeeld voor fraude en vervalsing
01/09
TOP
Leblon-Delienne
Met inbreuk op auteursrechten, vervalsing, fraude en misbruik van vertrouwen lacht het gerecht niet. Dat ondervond het voormalige koppel Marie Leblon en Eric Delienne afgelopen donderdag 30 augustus in de rechtbank. De twee Fransen stonden tussen 1983 en 2007 aan het hoofd van Leblon-Delienne, het bedrijf dat een grote reputatie geniet als fabrikant van figurines van bekende figuren uit strips en tekenfilms waaronder Kuifje, Asterix, Mickey Mouse en vele anderen, zelfs ook even Suske en Wiske.

Leblon en Delienne worden gestraft voor het maken van beeldjes zonder toestemming van de rechthebbenden, het vervalsen van contracten met betalingen van royalties en nog wat aantijgingen meer. Ze zijn veroordeeld tot het betalen van meer dan twee miljoen euro schadevergoedingen en intresten, onder meer aan Moulinsart (voor financiële en morele schade), de rechthebbenden van Kuifje, de curator van het bedrijf LB Créations en aan Laurent Buob, de overnemer van Leblon-Delienne die door eerdere fraudegevallen van de twee voormalige eigenaars tot liquidatie van het bedrijf moest overgaan.

Op de koop toe kreeg Delienne één jaar gevangenisstraf met uitstel, Leblon kreeg zes maanden met uitstel. Delienne gaf toe dat hij werknemers omkocht en zich aan vervalsing bezondigde. Leblon was in shock bij het verlaten van de rechtbank in Dieppe. De twee gaan in beroep. Op 10 november komt de zaak opnieuw voor. Duizenden beeldjes zijn inmiddels in beslag genomen.


Eerste bundeling populaire webcomic Niet Nu Laura
01/09
TOP
Niet Nu Laura
In oktober publiceert Uitgeverij Vrijdag de tweede strip van Laura Janssens, Niet Nu Laura. Haar eerste album Hoger dan de Bergen, Dieper dan de Zee (over migratie), maakte ze samen met Laïla Kouba.

Niet Nu Laura is een eerste bundeling cartoons en illustraties die Laura voor haar populaire webcomic maakt. Je vindt haar werk ook terug op Facebook en Instagram waar ze respectievelijk meer dan 21.000 en 14.000 volgers heeft. Van de uitgever: "Laura tekent wat Instagram ons niet vertelt: geen loze spreuken of holle 'inspirational quotes', maar koude pizza op zondagochtend en kroketten, al dan niet gevuld! Het is een boek voor mensen die uitvluchten zoeken: het is oké om zo af en toe eens van 't paadje te gaan. Doe een keer zot."

Check haar werk hier. Wie niet op sociale media zit, zal moeten wachten tot oktober.


Lucky Luke-verzamelalbums bij Humo
01/09
TOP
Lucky Luke
Vanaf aanstaande dinsdag kan je bij Humo een verzamelalbum in hardcover van Lucky Luke kopen voor slechts 7,95 euro! In het eerste deel staan de verhalen Avonturen in het Westen, Rodeo, Arizona, Dick Digger's Goudmijn en Lucky Luke tegen Pat Poker. Deze verzamelactie loopt achttien weken. In deze reeks worden alle verhalen van tekenaar Morris gebundeld. Zoals vorige, gelijkaardige reeksen worden de albums op een iets kleiner formaat uitgegeven en staan er geen extra's in.

In het begin van zijn carrière heeft Morris trouwens tientallen covers geïllustreerd van Humoradio, de voorloper van Humo. Het weekblad werd toen nog uitgegeven door Dupuis, de eerste uitgever van Lucky Luke.


Drakenbloed loopt gewoon door
01/09
TOP
Drakenbloed 12Onlangs kondigden we voor oktober Drakenbloed deel 12 bij Silvester aan. Dit wordt dan toch niet het laatste deel van de reeks, maar gewoon het slot van de tweede cyclus. Een derde cyclus is al in de maak. Voor dat volgende avontuur over kapitein Hannibal Meriadec hoef je de vorige albums niet gelezen te hebben. Het wordt een compleet nieuw verhaal.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips