Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 28 juli:

Philippe Xavier en Jean Van Hamme blikken terug op XIII deel 14 tot 19
Moulinsart sommeert stripspeciaalzaak Mekanik om logo te veranderen
Soul Food Comics publiceert Totem
Ekhö - De Spiegelwereld 8 terug naar New York
Nieuwe versie van L'Héritage Jacobs op komst
Allereerste stripnominatie voor prestigieuze literaire Booker Prize

Updates van 21 juli:

Kwartaal 3 bij Uitgeverij L
Arboris in oktober
Marc Hardy's Gaffel en Gitaar verschijnt voor het eerst in album

Updates van 18 juli:

Frank Giroud (62) overleden
Integrales in september en oktober bij Ballon Media
Ballon Comics in september en oktober
Blloan in september en oktober
Casterman in september en oktober
Dargaud in september en oktober
Dupuis in september en oktober
Glénat in september en oktober
Le Lombard in september en oktober

Updates van 14 juli:

Het najaar van Alex
Indianenreeks integraal
Luxetrilogieën Robert en Bertrand met originele plaat
De laatste De Piraten van Barataria
De laatste Drakenbloed

Updates van 7 juli:

Saga Uitgaven in september
Steve Ditko (90), co-bedenker van Spider-Man, overleden
De jonge jaren van Buck Danny door Jean-Michel Arroyo en Yann
Het Laatste Nieuws-editie Kuifje in Congo voor het eerst in album
Trailer Krasse Knarren-film en deel 5 is op komst
WK-koorts treft ook striptekenaars
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2018:  juliaugustusseptember • oktober • november • december
2019: januari • februari • maart • april • mei • juni
 
Philippe Xavier en Jean Van Hamme blikken terug op XIII deel 14 tot 19
28/07
TOP
XIII 13
Onlangs verscheen het Franse deel 12 van XIII Mystery door Philippe Buchet en Daniel Pecqueur terwijl in november de vertaling van deel 13 door Olivier Grenson en Jean Van Hamme wordt verwacht. Dat laatste deel is niet Jean Van Hammes laatste bijdrage aan de reeks XIII, want in oktober verschijnt alvast de Franse versie van een vervolg van The XIII Mystery: Het Onderzoek dat als deel 13 in de hoofdreeks XIII (volg je nog?) verscheen. In dat vervolg blikt Jean Van Hamme terug op de nevenpersonages, intriges en te onthouden elementen uit de delen 14 tot 19 met achtergrondinformatie en bonusverhalen over diverse nevenpersonages uit die albums.

Philippe Xavier (Kruistocht, Tango) is de uitverkoren tekenaar die in de voetsporen van William Vance mocht treden om de kortverhalen en overige illustraties te tekenen, zo ook bovenstaande cover. Vance overleed in mei, maar Xavier wist zich nog van de zegen en de complimenten van de meester te verzekeren.

The XIII Mystery: Het Onderzoek vormde de basis voor uitgangspunten in alle dertien albums van de reeks XIII Mystery waarover Jean Van Hamme de supervisie voerde. Dargaud is naar verluidt vragende partij om na deel 13 nog meer albums te laten maken van XIII Mystery, maar Van Hamme wil dat niet.

De albums van Iouri Jigounov en Yves Sente worden dus niet behandeld in dit vervolg. De opvolgers van Vance en Van Hamme hebben zelf al een vijfdelige cyclus afgewerkt. Volgend jaar zou een nieuwe cyclus moeten beginnen, maar dat zal een kortere worden. Voortaan is het namelijk de bedoelingen om cyclussen in slechts twee of drie delen af te handelen.


Moulinsart sommeert stripspeciaalzaak Mekanik om logo te veranderen
28/07
TOP
Mekanik
Mekanik
Het gestileerde Kuifje-kopje in het logo van de Antwerpse stripspeciaalzaak Mekanik wordt niet langer geduld door Moulinsart, de rechthebbende van Kuifje. De zaakvoerders kregen in januari dit jaar een mail van het bedrijf om het logo onmiddellijk te veranderen. Volgens de jurist van Moulinsart diende dat binnen vijf dagen te gebeuren, een onmogelijke eis daar het logo al 35 jaar het uithangbord van de zaak is en ook op de plastic tasjes prijkt.

Vier jaar geleden namen de huidige eigenaars de zaak over. Toen werd geen woord gerept over het logo. Inmiddels heeft hun eigen jurist bedongen dat Mekanik meer tijd krijgt. Er is al een nieuw ontwerp zonder verwijzing naar Kuifje (zie afbeelding rechtsboven) waar Moulinsart dezer dagen zijn zegen over moet geven. Zolang er geen definitief uitsluitsel is, krijgt Mekanik geen producten van Moulinsart geleverd.

Het kopje is een oud ontwerp van de Spaanse kunstenaar Peret voor een Kuifje-expo in Barcelona in 1984. Die opdracht kwam toen van Moulinsart zelf. Kort daarop vroeg en verkreeg Mekanik van Peret de mondelinge toestemming om het logo te mogen gebruiken. Hetzelfde logo vormde later de basis voor het logo van het Musée Hergé in Louvain-la-Neuve wat voor Peret een aanleiding was om het bedrijf zelf juridisch te bekampen. Die juridische strijd was op zich een gevolg van een eerdere zaak nadat Peret in zee ging met het Franse bedrijf Créations om van zijn logo uit 1984 houten bustes te maken. In 2016 eiste Moulinsart een stopzetting van de verkoop en een vernietiging van de bestaande voorraad. Peret wou zijn aanslepende zaak koppelen aan die van Mekanik, maar deze laatste wil er liever korte metten mee maken.
(Bron: Geert De Weyer — De Morgen, 25 juli 2018)


Soul Food Comics publiceert Totem
28/07
TOP
Totem
Totem Totem
Op 4 september publiceert Soul Food Comics het one-shot Totem, een interessant, knap getekend coming-of-agealbum van de Duitse tekenaar Mikael Ross en de Waalse schrijver Nicolas Wouters. Totem verschijnt als een 128 pagina's tellende hardcoveruitgave en kent de volgende inhoud: "Als zijn broer ernstig ziek blijkt te zijn, wordt Louis halsoverkop op zomerkamp gestuurd in de Ardennen. Voor de twaalfjarige jongen voelt het als een andere wereld. Er wordt stiekem gedronken en geblowd, sommige jongens hebben pornoblaadjes bij zich en er heerst een strenge pikorde. Louis heeft moeite zijn plek te vinden Hij sjokt met zijn ziel onder de arm door de regen, piekerend over het redden van zijn broer. Maar alles verandert als hij tijdens het grote feest een totemdier krijgt toegewezen."


Ekhö - De Spiegelwereld 8 terug naar New York
28/07
TOP
Ekhö
Vorige week kondigden we nog de nakende vertaling van Ekhö - De Spiegelwereld deel 7 aan bij Uitgeverij L. De swingende fantasyreeks blijft er een mooi tempo op nahouden, want dit najaar staat het Frans deel 8 gepland, La Sirène de Manhattan. Nadat Fourmille en Yuri avonturen beleefden in een spiegelwereldversie van de steden New York, Parijs, Hollywood, Barcelona, Rome, New Orleans (en het zuiden van de VS) en Londen zien we haar in deel 9 opnieuw in New York.

Deze keer kruipt Fourmille in de huid van een vermoorde sommelier. Het moordonderzoek speelt zich dan ook af in het wijnmilieu, meerbepaald in superchique restaurants in Manhattan waarbij de door de geest bezeten Fourmille en haar onfortuinlijke sidekick Yuri een onverwachte, monsterlijke vijand moeten trotseren.


Nieuwe versie van L'Héritage Jacobs op komst
28/07
TOP
L'Héritage Jacobs
In 2016 verscheen bij uitgeverij Blake et Mortimer het boek L'Héritage Jacobs, het meest complete boek over alle albums van Blake en Mortimer die in de periode na Edgar P. Jacobs werden gemaakt. Auteurs Jean-Luc Cambrier en Luc Verhoest interviewden alle betrokkken tekenaars en scenaristen en verrijkten de teksten met vele schetsen, potloodtekeningen, reproducties en andere illustraties. De making-off van de verhalen wordt daarbij uitgediept, maar er is ook een eerlijk, inzichtrijk beeld van spanningen tussen auteurs (met name Antoine Aubin en Jean Dufaux), de druk van de uitgever op de tekenaars, details over de werkelijke rol van Étienne Schréder bij verschillende albums en andere interessante achtergrondinformatie.

Intussen zijn er extra albums bijgekomen en werken nog meer verschillende teams aan nieuwe verhalen. Tijd voor een update dus. Een aangevulde editie verschijnt eind dit jaar in het Frans en zal onder meer ook een bijdrage bevatten van Teun Berserik en Peter van Dongen die momenteel een tweeluik maken op scenario van Yves Sente. Antoine Aubin, die zelf ook een nieuw verhaal aan het tekenen is, maakte een nieuwe cover voor deze nieuwe versie.


Allereerste stripnominatie voor prestigieuze literaire Booker Prize
28/07
TOP
Sabrina
Sabrina, een niet-vertaalde graphic novel van de Amerikaanse tekenaar Nick Drnaso, rijfde een nominatie binnen voor de gerenommeerde Britse Booker Prize. De jury (samengesteld uit schrijvers, academici en critici) plaatste het album op de longlist om mee te dingen naar de 50.000 pond. Sabrina is daarmee in de vijftigjarige geschiedenis van de literaire prijs de eerste strip ooit die de nominatielijst haalt. Een van de juryleden zei dat de vorm van fictie verandert en dat het slechts een kwestie van tijd was tot een graphic novel op de nominatielijst zou terechtkomen. In oktober wordt de prijs uitgereikt.

Sabrina gaat over de verdwijning van een meisje waarop een web van veronderstellingen, wilde theorieën en flagrante leugens wordt gesponnen wat een effect heeft op betrokkenen. Het is een moderne, mysterieuze, verontrustende vertelling over angst, paranoia en het gevaar van fake news. Wie het album begint te lezen, wil het in één ruk uitlezen.

In eigen regio raakte Marc Legendre in 2008 genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuur Prijs voor zijn graphic novel Verder. Dat was toen ook een unicum. Het jaar erop werden de voorwaarden voor een nominatie aangepast zodat een strip niet langer genomineerd kon worden.


Kwartaal 3 bij Uitgeverij L
21/07
TOP
Jylland 1
Kwartaal 3 bij Uitgeverij L levert vooral producties van Nederlandse auteurs op en slechts een paar vertalingen. Hieronder staat het goed gevulde programma.

De laatste keer toen een Belgische scenarist een Vikingstrip voor een Poolse tekenaar schreef, leverde dat Thorgal op. Anno 2018 kijken we uit naar het eerste deel van Jylland door Przemyslaw Klosin (Vluchtelingen) en Bruno de Roover (Café Cowala, J.Rom - Force of Gold). "Vikinghoofdman Sten keert na een maandenlange plundertocht met zijn bemanning weer naar huis. Maar er is veel veranderd in zijn thuisland. Zijn vader, Koning Magnulv, heeft net voor zijn dood het land gekerstend. De nieuwe godsdienst bepaalt dat er voortaan vrede heerst tussen alle koninkrijken in Jylland. Rodor, de broer van Sten, zet als nieuwe koning het vreedzame beleid verder. Dit betekent dat Sten zijn geplunderde schatten niet mag houden. Sten is het hier niet mee eens en zoekt een manier om dit nieuwe beleid ten gronde te richten. Maar hoe vermoord je een godsdienst?"


Agent 327 integraal 2
Agent 327 18
De integrale reeks van Agent 327 miste vorige maand zijn start niet. In deel 2 worden alle kortverhalen uit de periode 1969-1976 gebundeld, chronologisch en voorzien van een knap dossier door Rob van Eijck, Rob van der Nol en uiteraard Martin Lodewijk himself.

De reguliere reeks wordt intussen niet vergeten, want van dossier 18, Het Oor van Gogh, verschijnt een herdruk met een gloednieuwe cover... Nu ja, "nieuw", de coverillustratie sierde eerder een nummer van Brabant Strip Magazine.


January Jones 10
Rhonda 3
January Jones heeft ook fans in Brazilië waar de reeks in vertaling is begonnen. Eric Heuvel is geen idioot die een mooie kans onbenut laat, dus stuurt hij zijn heldin gewoon naar Brazilië in deel 10, Flying Down to Rio II. "Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en daarbij blijft de glitter en glamour van Hollywood natuurlijk een enorme magneet. Dat, opgeteld bij de noodzaak om keiharde 'bucks' te moeten verdienen, is voor January Jones de reden om een aantrekkelijke klus voor een toonaangevende filmstudio aan te nemen. Hoewel ze makkelijk als stand-in van de leading lady zou kunnen fungeren in de sequel van een filmhit van een paar jaar eerder, Roel Dijkstra 2wordt onze aviatrice ingehuurd om met haar vliegtuig de DeHavilland Comet te dienen als vliegend cameraplatform boven de baai van Rio de Janeiro. In Flying down to Rio II zullen opnieuw spectaculaire beelden van in formatie vliegende eskaders tweedekkers geschoten moeten worden. Maar Miss Jones en Rik beseffen niet dat er achter de (film)schermen krachten bezig zijn die hun bijdrage aan deze rolprent voor Het Kwaad in willen zetten."

Met Route 66 nemen we afscheid van Rhonda tenzij Hans van Oudenaarden nog meer verhalen uit zijn mouw wil schudden. De reeks verschijnt inmiddels ook in het Frans en Duits.

In Roel Dijkstra 2: Viva Pamplona vinden we de Nederlandse voetballer terug in Spanje. "FC Leidrecht wordt door het plaatselijke elftal van Pamplona, UD Almerida, uitgenodigd voor een toernooi dat gehouden wordt tijdens het bekende San Fermin feest. De eigenaar van UD Almerida heeft de competitie georganiseerd om zijn sterspeler, Rodari Salto, onder de aandacht te brengen van geïnteresseerde scouts. Hij wil Rodari graag aan de hoogste bieder verkopen en zo zijn ploeg behoeden voor een mogelijk faillissement. Helaas gooit Roel Dijkstra onbedoeld roet in het eten door ook de sterren van de hemel te spelen. De voetbalmagnaat ziet nog maar één mogelijkheid: Roel Dijkstra moet zo snel mogelijk worden uitgeschakeld." 


Ekhö - De Spiegelwereld 7
Dead Life 2
Tussen de dit kwartaal weinige van oorsprong Franstalige reeksen komen nieuwe delen van Ekhö - De Spiegelwereld en de trilogie Dead Life. In Swinging London, het zevende deel van de geestige fantasyreeks Ekhö, belanden Fourmille Gratule en Yuri Podrov in een spiegelwereldversie van Londen waar ze in opdracht van His Majesty's Secret Service een ever so British avontuur beleven. De situatie is kritiek in het Verenigd Koninkrijk: er is een ernstig tekort aan thee en de Preshaunen kunnen daardoor met moeite hun beestige natuur bedwingen. Het ene incident na het andere volgt en de mensen zien dingen die ze niet geacht zijn te zien. Fourmille en Yuri voeren een onderzoek te midden de Bobbies en de punks.

Dead Life 2: "Door een kelk uit de tijd van de kruistochten is er een zombie-epidemie uitgebroken in de regio... Curtis heeft zijn vrouw en zijn zoon zien doodgaan... Zijn vlucht brengt hem naar Galdercross, een geïsoleerd dorp dat belegerd worden door hordes levende doden.
De overlevenden moeten extra waakzaam zijn nu ook de dieren allemaal zijn besmet..."


Dating for Geeks 8
Elsje 6
Suus & Sas 14In het segment humorstrips blijft Dating for Geeks bij onze noorderburen hoge ogen gooien. Deel 8, 8-BIT, wordt als volgt voorgesteld: "Dating. Als eenzame vrijgezel in een wereld vol stelletjes móet je wel. Maar wat als de vrouw van je dromen door een paarse alien met een infinity gauntlet weggevaagd is? Of als je ideale vrouw gecancelled is halverwege haar eerste seizoen?"

Robo Sapiens is het zesde album met gags en strookjesstrips die in Eppo verschijnen. "In dit album krijgt Elsje te maken met defecte robots en rare Amerikanen, reist met Uber, slaapt in een AirBnB en worstelt met kunstmatige intelligentie..."

Liefdesfriet is dan weer het veertiende album van de meidenstrip Suus & Sas die wekelijks in Tina staat.


Douwe Dabbert 15
De Kronieken van Roodhaar 4
De heruitgave van Het Bedrog van Balthasar verschijnt als vanouds als een softcover met alleen het stripverhaal en als hardcover met enkele dossierpagina's waarin Thom Roep anekdotes en herinneringen opdist over Douwe Dabbert. Het verhaal: "Douwe Dabbert krijgt het in dit avontuur zwaar te verduren!  Een schurkachtige huisknecht en een stelende keukenmeid bedriegen en bestelen al jarenlang de oude barones van het landgoed Claever-Drie. Het tweetal schopt Douwe letterlijk en figuurlijk het kasteel uit en buiten wacht hem ook nog eens een ontmoeting met een gewapende overvaller. Gelukkig is dat geen echte slechterik, maar een onhandige jongen, die ten einde raad is. Dankzij hem krijgt iedereen juist hetgeen wat hij of zij daadwerkelijk verdient..."

Van Het Zwevende Gewest, deel 4 van De Kronieken van Roodhaar, komt nog een dossiereditie met een kijkje achter de schermen als aanvulling bij het album.


Arboris in oktober
21/07
TOP
De Vuurpoel 1
Van de titels die Arboris in oktober heeft gepland, hebben we De Complete Indianenreeks deel 1 al aangekondigd (check het hier, de cover is trouwens nog een ontwerpversie). Hieronder vind je de overige titels. We deden ook navraag naar andere titels die al langer geleden waren aangekondigd. Concrete antwoorden op enkele van die titels vind je onderaan dit overzichtje.

Allereerst staan we stil bij De Vuurproef, een nieuwe historische spektakelreeks van de Amerikaanse tekenaar Matt Smith en de Canadese scenarist én inkleurder Nathan Fairbairn. "Het jaar is 1220, in de Franse Pyreneeën leidt baron Simon van Montfort al jaren een kruistocht tegen de Katharen. Als een ruimteschip met weerzinwekkende buitenaardse wezen neerstort in de bergen, worden beide partijen met nieuwe gevaren geconfronteerd, die ze amper kunnen bevatten..." Deze reeks zal in drie delen verteld worden. De Amerikaanse editie verschijnt bij Image.


Tanguy en Laverdure 30
Tomoë 2
Vorige maand gaven we je een volledig overzicht van de reeks Tanguy en Laverdure en gaven we je mee dat er nieuwe auteurs aan het werk zijn en dat ook de "Classic"-spin-offreeks doorgaat. Op een vertaling van deel 30, De Derde Factor, was het toen nog wachten. In oktober wordt de achterstand op de Franse reeks bijgebeend en hebben we nog de vertaling van deel 31 tegoed terwijl eind dit jaar het vervolg van dat in deel 31 begonnen tweeluik in het Frans zal verschijnen. De Derde Factor is een afgerond verhaal en is het laatste album van Yvan Fernandez en Jean-Claude Laidin.
"Red Flag is een grote oefening in het voeren van luchtgevechten, die wordt gehouden in de Verenigde Staten en waar de meeste NAVO-leden aan meewerken. In de woestijn van Nevada verdedigen de Franse piloten de belangen van hun Rafale, waarbij ze het onder andere moeten opnemen tegen een zekere Buck Danny en zijn kameraden en Laverdure zelfs met Sonny Tuckson op de vuist gaat! Een en ander speelt zich af in de directe omgeving van de verboden zone 51, waar de piloten beslist niet mogen komen. Als blijkt dat een onbekende groep probeert de toestellen van Tanguy en Laverdure te saboteren, komen ze daar echter toch onvermijdelijk in terecht..."

De Goddelijke Spiegel is het slot van het tweeluik Tomoë waarvan deel 1 in mei verscheen. Zo snel een cyclus afronden kan dus ook. "Japan in de vijftiende eeuw. Het leger van heer Yamana staat met tachtigduizend samoerais tegenover dat van heer Hosokawa. In de coulissen kijkt de piraat Yoshinaka toe, in de hoop te kunnen profiteren van deze strijd en zelf Shogun te kunnen worden. Speciaal hiervoor is hij getrouwd — tegen haar wil — met de jonge Sayo, die hij heeft omgedoopt tot Tomoë, de legendarische vrouwelijke strijder van lang geleden, waar Sayo van afstamt. Maar zij gruwt van hem en probeert weg te vluchten met zijn zoon Oda, wat echter totaal mislukt. Ze wil wraak nemen, maar beseft dat ze dat alleen kan doen als ze Yoshinaka eerst helpt bij zijn strijd om de macht."


En hier zijn enkele beloofde antwoorden op het uitblijven van andere titels:
• De Franse editie van De Complete Mac Coy bevat geen achtergronddossier. Arboris vond dat een gebrek en stelde een eigen dossier samen. Alles is klaar en de verschijning mag je begin augustus verwachten (als er niets tussenkomt).
• Er wordt momenteel gewerkt aan de opmaak van het dossier van De Complete Brametje Bram deel 2 die over enkele weken naar de drukker kan. Samen met deze integrale stuurt Arboris ook Piet Heyn 2, Konvooi 14 en het laatste deel van Showman Killer naar de drukker.
• Volgende delen van De Complete Baard en Kale en De Beverpatroelje gaan binnenkort in productie en zullen in kwartaal 3 verschijnen. In november of december komt daar nog De Complete Sophie deel 3 ofwel De Complete Guus Slim deel 5 bij.


Marc Hardy's Gaffel en Gitaar verschijnt voor het eerst in album
21/07
TOP
Gaffel en Gitaar 3
Voordat tekenaar Marc Hardy doorbrak als tekenaar van de gagreeks G. Raf Zerk publiceerde hij in het weekblad Robbedoes al de avonturenreeks Badminton (twee verhalen, 1974-1980), op scenario van Mittéï en zichzelf, het door Mythic (Rubine, Alfa) geschreven Gaffel en Gitaar (tien korte en lange verhalen, 1975-1979) en het onvolprezen Arkel (zie deze update van vandaag). Van deze laatste startte de in fraaie luxes gespecialiseerde, Franse uitgeverij Black & White al een Franstalige integrale reeks op luxeformaat. Hardy was lang gekant tegen een albumuitgave van zijn jeugdiger werk Gaffel en Gitaar, maar hij ging uiteindelijk overstag na de vele reacties op Facebook bij het tonen van originelen uit deze periode en de vragen naar een album. En zo start Black & White in september een vierdelige reeks van Gaffel en Gitaar, in zwart-wit, een kleinere en goedkopere uitvoering dan de Arkel-luxes en ook weer enkel in het Frans.

De speurders Gaffel en Gitaar stonden in hun mysterieuze zaken vaak tegenover de sexy en intelligente slechterik Foxy Lady. De verhalen spelen zich af tijdens de jaren 1920. Het eerste album dat Black & White uitgeeft, is deel 3 dat in Robbedoes onder de titel Golven over Brugge liep, al meteen met een Vlaams decor. Van dit verhaal waren de scans van de originelen het eerst klaar. De delen 1, 2 en 4 volgen later. Bij het album hoort een dossier van zestien pagina's. Net zoals bij de Franse editie van Arkel komt er ook een strikt gelimiteerde editie waarvoor Hardy in elk album een unieke, originele tekening in kleur zal tekenen.


Frank Giroud (62) overleden
18/07
TOP
Frank Giroud
De laatste jaren leed de op 3 mei 1956 geboren Franse scenarist Frank Giroud aan kanker. Op 13 juli werd hij daardoor geveld. Hij overleed op 62-jarige leeftijd.

Girouds bekendste reeks is De Tien Geboden, een reeks van tien delen en een niet-vertaald samenraapsel van teksten en illustraties door evenveel tekenaars die tussen 2000 en 2003 bij Glénat verscheen. De albums kon je afzonderlijk door elkaar lezen, van nummer 1 tot deel 10 of omgekeerd. Ze speelden zich elk af in een andere periode, van het jaar 652 tot het heden, en ze voegden elk iets toe aan de geschiedenis van Nahik, een mysterieus boek dat handelt over tien geboden die de profeet Mohammed op een schouderblad van een kameel liet aanbrengen en die religieuze fundamenten en de beschaving op zijn kop konden zetten. Van De Tien Geboden raakten meer dan één miljoen exemplaren verkocht, een gigantisch succes voor een dergelijke reeks.

De Tien Geboden
De Erfgenaam
De Fleury-Nadals
Quintett
Levenslijnen
Geheimen

De Tien Geboden blijkt nu een revolutionaire reeks te zijn, razendsnel gevolgd door dat andere succes De Geheime Driehoek van zijn collega Didier Convard. Giroud lag mee aan de basis van de conceptreeks, een reeks rond één idee met meerdere tekenaars en/of scenaristen waarvan de albums kort na elkaar volgen. Zelf voegde hij nog de conceptreeksen Quintett (vijf delen bij Dupuis, 2005-2008 en een special in 2010), Levenslijnen (veertien delen bij Glénat door verschillende tekenaars en scenaristen over twee verschillende, mogelijke levenslijnen van één en hetzelfde hoofdpersonage, 2010-2012) en Geheimen (een onvolledig vertaalde cluster van diverse minireeksen over familiegeheimen bij Dupuis) toe aan zijn knappe staat van dienst. Aan De Tien Geboden breidde hij nog een vervolg met de spin-offreeksen De Erfgenaam (vijf delen, 2006-2010) en De Fleury-Nadals (zes delen, 2006-2013). Jean Van Hamme nodigde hem uit om aan zijn eigen conceptreeks XIII Mystery deel te nemen wat leidde naar het door Colin Wilson getekende deel 8 over Martha Shoebridge (Dargaud, 2015).

XIII Mystery
"Vergeten" in Annam

Wie zijn lange bibliografie bekijkt, zal merken dat Giroud van alle markten thuis was. Hij wisselde sterke auteursverhalen voor bijvoorbeeld de collectie Vrije Vlucht ("Vergeten" in Annam, Azrayen', Het Ibismeisje) af met thrillers, avonturenverhalen, detectives, familiedrama's en diverse meer voor een groter publiek zoals zijn meest recente reeks De Advocaat (drie delen bij Le Lombard) waarvan dit jaar het slot van de cyclus verscheen. Vaak liet hij zijn al dan niet politiek geëngageerde verhalen in de geschiedenis afspelen. Hij startte zijn beroepsleven dan ook als leraar geschiedenis in Milaan en Grenoble waardoor hij veel kon deelnemen aan georganiseerde reizen.

Louis la GuigneGiroud schreef al sinds zijn tiende, maar een fascinatie voor strips ontwikkelde hij pas op zijn zeventiende. In 1978 werkte hij voor de historische archieven van een bibliotheek en ging hij Michel De France interviewen, de verantwoordelijke voor de educatieve geschiedenisreeks L'Histoire de France en BD voor Larousse. De France was geïnteresseerd in Girouds kennis en stelde hem voor mee te werken aan een volgend idee: La Découverte du Monde en BD waardoor de scenarist in de dop kon samenwerken met tekenaars als Paolo Eleuteri Serpieri, Pierre Frisano en anderen, hoewel zijn scenario's drastisch werden herwerkt. Vervolgens legde hij zich toe op de opnieuw historische reeks L'Histoire du Far West en BD tot 1982 terwijl hij didactische kortverhalen schreef voor het tijdschrift Fripounet. Als stripscenarist brak hij door met de niet-vertaalde reeks Louis la Guigne die in voorpublicatie in het stripmaandblad Circus verscheen. De held is een voormalige gevangene uit het bagno van Cayenne die daar belandde na een muitenij in de loopgraven van Verdun. Tussen 1982 en 1997 verschenen dertien albums bij Glénat, getekend door Jean-Paul Dethorey tot de tekenaar overleed. Daarop ging Giroud verder met de achtdelige spin-off Louis Ferchot (1998-2005), getekend door Didier Courtois, over de jeugd van de held. Het succes van Louis la Guigne stond Giroud toe zich voornamelijk op het schrijven van strips te gooien.

Black Page
De Blauwe Verten
De Expert
 
Girouds laatst gepubliceerde album is het niet-vertaalde Churchill et Moi dat een paar weken geleden bij Casterman verscheen, getekend door Andrea Cucchi. Zijn rijk gevulde carrière telt onder meer ook nog de reeksen of strips Black Page, De Blauwe Verten, Eva K., De Expert, Jackson, Mandrill, Missouri en redelijk wat niet-vertaalde producties. Uiteindelijk schreef hij voor een vijftigtal tekenaars over uiteenlopende onderwerpen.

Naast het schrijven van strips bedacht hij ook liedjes (specifiek voor de Franse zangeres Juliette Noureddine), sketches en musicals en was hij actief als acteur en cabaretartiest. Zijn ziekte belette hem niet verder te schrijven. Hij ging door tot het bittere eind en hield zelfs een geïllustreerd, komisch dagboek bij over zijn vele verblijven in het ziekenhuis waar hij nierdialyses moest ondergaan. Hij was een graag geziene en trouwe vriend voor veel tekenaars en hij hield ervan feestelijke avondjes te organiseren. Er wordt dan ook met veel verdriet, respect en plezier teruggeblikt op zijn bestaan.
(Bron: Bas Schuddeboom — www.lambiek.net // Tristan Martine — ActuaBD.com)


Integrales in september en oktober bij Ballon Media
18/07
TOP
Natasja integraal 1
In september en oktober lopen enkele integrale reeksen ten einde, dus komt er ruimte voor nieuwe integrales van golden oldies. In dit afzonderlijke artikel geven we je een overzicht van de te verwachten integrales bij Ballon Media.

Een goed geconserveerde heldin is luchtstewardess Natasja van François Walthéry die nog steeds te land, ter zee en in de lucht tal van avonturen beleeft. Tussen 2007 en 2014 verschenen vijf integrales bij Dupuis en Marsu Productions met daarin de delen 1 tot 16, elk voorzien van een mooi en informatief, uitgebreid achtergronddossier. Voorlopig blijft het daar bij hoewel de reguliere albumreeks inmiddels zit aan deel 22, in februari 2019 staat deel 23 gepland. Het blijft alleszins een knappe integrale reeks die vanaf oktober eindelijk in vertaling uitkomt. De eerste integrale bundelt de albums Natasja, Luchtstewardess, Natasja en de Maharadja (beide geschreven door Gos, Walthéry's toenmalige collega op de studio van Peyo) en Het Metalen Geheugen, in feite twee kortere verhalen op scenario van Étienne Borgers en Marc Wasterlain.


Yoko Tsuno integraal 4
De Blauwbloezen integraal 2
Yoko Tsuno startte niet lang na de lancering van Natasja in het stripweekblad Robbedoes. Van deze heldin verwachten we de vierde integrale, opnieuw met Vineanen die in de problemen raken. Vinea in Gevaar bundelt de delen 8 (De Titanen), 10 (Het Licht van Ixo) en 13 (De Aartsengelen van Vinea). "Een expeditie op de planeet Vinea, twee miljoen lichtjaren van de aarde, eindigt in een nachtmerrie bij de ontdekking van reusachtige insecten die zijn geprogrammeerd om te moorden. Op een satelliet wordt het leven van werkslaven opgeofferd om energie te leveren voor een stad op drift. En in een ondergrondse stad worden kinderen verwerkt die zijn voorbestemd om technici van de dood te worden... Eén ding is duidelijk: de reizen naar Vinea zijn zelden plezierreisjes. Er is heel wat moed en doorzettingsvermogen nodig om de mensheid terug wat hoop te geven. Net waar het Yoko Tsuno nooit aan ontbreekt!"

Van Louis Salvérius en Raoul Cauvin verschijnt de tweede en tevens laatste integrale van De Blauwbloezen. Zoals je weet, geeft Willy Lambil vooralsnog geen toestemming om zijn De Bauwbloezen-verhalen in integrales te gieten. Behalve opnieuw een fors achtergronddossier, waarbij ook wordt stilgestaan bij het plotse overlijden van Salvérius en de overname van Lambil, staan de kortere verhalen Blauw en Uniformen en Lente in de Prairie en de lange verhalen Voor Vijftienhonderd Dollar Extra en Outlaw in deze dikke integrale opgenomen.


De Killer integraal 3
Magasin Général integraal 3
We hadden nog de derde cyclus van De Killer, zijnde de delen 11 tot 13, tegoed als integrale. Daarmee is de hele reeks in drie integrales verkrijgbaar. Hetzelfde geldt voor Magasin Général waarvan de derde en laatste integrale verschijnt met daarin de delen 7 tot 9. In deze integrales staan geen extras. Een volgend hoofdstuk voor Magasin Général is een op stapel staande verfilming, een Frans-Canadese productie.


Ravian integraal 7
Dan Cooper integraal 2
We nemen ook afscheid van Ravian als integrale reeks. De zevende integrale bundelt de delen 19 tot 21. Daarna is nog wel een deel 22 verschenen met kortverhalen die teruggrijpen naar eerdere afleveringen. Jean-Claude Mézières en Pierre Christin werken aan eenzelfde soort nieuw album waar we niet al te lang meer op moeten wachten.

In de tweede integrale van Dan Cooper gaat de luchtvaartreeks ook de sciencefictiontoer op met het gebundelde verhaal Richting Mars (deel 4 in de reguliere reeks). Deze integrale is aangevuld met de delen 5 (Duel in de Wolken) en deel 23 (Operatie Jupiter).


De Brokkenmakers integraal 4
Steven Sterk integraal 4
Van De Brokkenmakers zullen zeven integrales verschijnen. De vierde — het schiet lekker goed op — bundelt het tweeluik Big Mama en Big Mama II en De Supersmeris. "Al en Brock zijn nog maar net terug van Florida of ze worden naar Quebec gestuurd om een bende van vrachtwagenchauffeurs te ontmantelen. De spin in het web van de bende is Big Mama, een truck zoals ze alleen in Amerika over de weg denderen! Christian Denayer en André-Paul Duchâteau leven zich opnieuw uit in spectaculaire crashes. De tekenaar voelt zo zich zo in zijn sas dat hij zelf in de huid kruipt van de supersmeris in de volgende episode. Daarin schakelen de Brokkenmakers zoals altijd weer een versnelling hoger."

Ook van Steven Sterk verschijnt de vierde integrale, tevens de voorlaatste. Het zijn de verhalen Overval op het Witte Doek, Het Eiland van de Tweedracht, De Weg naar het Zuiden en Het Geheim van Egelantine die met een mooie regelmaat verschenen na de lange pauze die de reeks na De Fetisj nam. Deze nieuwe verhalen waren het werk van tekenaar Pascal Garray en Peyo's zoon Thierry Culliford die zich over de scenario's ontfermde.

Van de vijfdelige cyclus De Oorlog van de Lulu's verschijnt ook een integrale, zonder extra's of verdere franjes en in softcover. Daar hebben we nog geen cover van, maar we weten al wel dat er een volgende cyclus komt. Een korte kennismaking voor wie deze uitstekende reeks nog niet kent: "Lucas, Lucien, Luigi en Ludwig vormen een hechte kliek in het weeshuis van de abdij van Valencourt in het Noorden van Frankrijk. Iedereen noemt het viertal de Lulu's. Zodra ze hun kans schoon zien, klimmen ze over de abdijmuur en gaan ze het bos in, op zoek naar avontuur en kwajongensstreken. In de zomer van 1914 maakt niemand zich echt zorgen. Ook de Lulu's staan er niet bij stil dat de oorlog lelijk zal huishouden in hun relatief kommerloze wereldje. Maar al snel weerklinken de eerste geweerschoten. Iedereen moet op de vlucht. Terwijl het weeshuis manu militari wordt geëvacueerd, ontbreken de Lulu's op het appel. Zonder het te willen, bevinden de gezworen kameraden zich plots helemaal alleen achter de Duitse linies."


Ballon Comics in september en oktober
18/07
TOP
Alleen op de Wereld
Alleen op de Speelplaats hebben we al eens voorgesteld toen er nog geen sprake was van een vertaling. We vonden het Franse album belangrijk genoeg om er aandacht aan te besteden omwille van de thematiek: pesten op school, gebaseerd op eigen ervaringen van de schrijfster. Tekenaar Bloz (in vertaling bekend van de educatieve gagreeks Dino's) maakte het samen met zijn dochter Ana. Nu is zij achttien jaar en als kind werd ze gepest op school. Alle gags gaan dan ook over een meisje, Emma, dat het leven zuur wordt gemaakt door pestkop Clarisse die haar klasgenootjes aanmoedigt Emma ook te pesten en te verstoten. Bij haar leraars en ouders vindt ze geen gehoor en weldra staat ze moederziel alleen met haar problemen. Emma's verhaal wordt verteld aan de hand van grappen op één pagina om de bittere pil te vergulden. Die aanpak is te vergelijken met de reeks Mooie Navels waarin pesten onder iets oudere meisjes een centraal gegeven is. De gags tonen aan dat bij pestgedrag iedereen een verantwoordelijkheid heeft. Op het einde staat een pedagogisch katern opgenomen. Als dit wat goed wordt aangepakt, kan dit album opgepikt worden op scholen om erover te praten met leerlingen. Meelezende leraars roepen we dan ook op om hier educatief werkmateriaal van te maken.


Bff's 6
Hartendiefjes 2
In de reeks Bff's staat vriendschap centraal, maar toch ook weer omgaan met iemand die je eigenlijk haat. We zijn intussen toe aan het zesde deel. "Deze zomer gaat Jessica drie weken logeren op de boerderij van haar tante, lichtjaren verwijderd van haar beste vriendinnetjes. Een uitgelezen kans om zich het hoofd te breken over vraagstukken waar ze tijdens het schooljaar nooit toe komt. Zoals: kan je bevriend zijn met een nichtje dat je haat? Of hoe maak je nieuwe vriendinnetjes? En is het beleefd om die van je nichtje in te pikken? En misschien wel de allerbelangrijkste vraag van allemaal: wanneer zie ik mijn BFF's eindelijk terug?"

Nog lieflijker gaat het er in Hartendiefjes aan toe waarvan deel 2 uitkomt, gemaakt door de auteurs van Dance Academy. "Op school mag ieder feetje haar eigen specialiteit kiezen, maar de meisjes met het meeste talent worden Hartendiefjes! Deze liefdesexpertes in de dop hebben maar één missie: een droomprins zoeken voor prinsesjes die oud genoeg zijn om te huwen. In dit nieuwe avontuur vliegen Raafje en Parel opnieuw naar de aarde om een droomprins te zoeken voor de dochter van Assepoester. Hun zoektocht brengt hen naar een tropisch paradijseiland. Daar halen twee jongemannen, Florian en Hugo, alles uit de kast om in het gevlij te komen."

Van Charel Cambrés koninklijke gagreeks Filip & Mathilde verschijnt een derde album, maar daar ontbreekt ons nog de cover van.

Een andere coverloze aankondiging is Jommeke 292: De Roodstaartpapegaai door Philippe Delzenne en Edwin Wouters. "In de dierenwinkel van Zonnedorp zit een grijze roodstaartpapegaai weg te kwijnen van verdriet. Niemand wil hem kopen. Flips hart breekt om zijn soortgenoot zo te zien en vraagt of de arme papegaai een tijdje bij hen mag komen wonen. Eenmaal thuis ontdekken onze vrienden dat hun nieuwe maatje Poe nog andere zorgen aan zijn hoofd heeft. Op het eiland waar hij vandaan komt, worden zijn soortgenoten massaal gevangen om, net zoals hij, hier verkocht te worden. Als er geen actie wordt ondernomen, zijn de papegaaien binnenkort met uitsterven bedreigd. Maar dat hoef je Flip geen twee keer te zeggen!"

En nu we het toch over Jommeke hebben, op 3 oktober verschijnt een gemoderniseerde remake van De Jacht op een Voetbal door Griffo! De uitgeweken Vlaming gaf zijn eigen invulling op het bestaande verhaal en tekende het in zijn eigen stijl. Omdat er nog geen beelden mogen getoond worden, zullen we hier later op terugkomen. Dit zou een eerste album moeten worden van een weerkerend fenomeen, net zoals Standaard Uitgeverij sinds vorig jaar jaarlijks een Suske en Wiske laat maken door andere auteurs. Alleen mogen die auteurs een compleet eigen verhaal bedenken en uitwerken.


Blloan in september en oktober
18/07
TOP
Bouncer 11Blloan houdt het op een zoveelste heruitgave van André Franquins monumentale gagalbum Zwartkijken, aangevuld met een dossier, een interview met Franquin en twee gags die niet in vroegere edities stonden opgenomen.

Een ander album is het vervolg en slot van Bouncer deel 10, het eerste verhaal dat François Boucq volledig in zijneentje schreef. Vanaf deel 12 pikt Alejandro Jodorowsky de draad weer op. "Bouncer en zijn kompanen volgen het bloedige spoor van de moordenaars van Gretel. Het leidt hen naar de Canyon van de Gek. De legende wil dat niemand de canyon doorkomt zonder gek te worden. Aan het uiteinde wacht de droge woestenij van Sonora en haar schat die verborgen ligt aan de voet van de Devil’s Spine, een krater waarvan de kam de vorm heeft van een draak die zichzelf in de staart bijt. In dit apocalyptische landschap moet Bouncer de kleine Panchita uit de klauwen van haar ontvoerders zien te redden. Om maar te zwijgen van alle andere hindernissen die hij onderweg moet overwinnen..."


Casterman in september en oktober
18/07
TOP
China Li 1
Na India Dreams, War and Dreams en Africa Dreams start het Charles-echtpaar met een nieuwe cyclus die hen deze keer naar China brengt. De nieuwe reeks kreeg weliswaar de titel China Li in plaats van China Dreams. Er zullen drie delen van uitkomen. "Li is genoemd naar de rivier in China uit de streek waar ze opgroeide. De rivier waarop al eeuwenlang gevist wordt met aalscholvers meandert er door een feeëriek landschap. Toch is er niets sprookjesachtigs aan haar leven: als meisje verspeelt haar oudste broer haar bij het gokken en wordt ze hardhandig op een trein naar Sjanghai gezet, de hoofdstad van de opiumhandel, de gokspelen en de prostitutie, ook wel ‘het grootste bordeel van de wereld’ genoemd. Haar nieuwe eigenaar is niemand minder dan de sinistere Zhang die aan het hoofd staat van een van de machtigste triades van China."


De Oorlog van de Lulu's: 1916 - door de Ogen van Luigi 1
Zie Mij
Van de vijfdelige cyclus De Oorlog van de Lulu's verschijnt een integrale in softcover zoals je hier kan lezen. Tegelijk start ook een spin-off die in twee delen wordt verteld. Damien Cuvillier (Rode Schoenen, Moeder Oorlog - Kronieken) tekent deze albums die ons terugbrengen naar het jaar 1916 met een aanvulling op de hoofdreeks door de ogen van Luigi. Het verhaal speelt zich af tussen de delen 3 en 4 van de hoofdreeks. "Lente 1916. Tijdens hun vlucht uit het gebied dat door het Duitse leger wordt bezet, springen de vier Franse wezen en de jonge Belgische vluchtelinge op een trein naar Berlijn, de hoofdstad van het Reich. Hongersnood zaait er dood en verderf. Om te overleven houden de Lulu's hun echte nationaliteit voor zich en bundelen ze de krachten met een bende straatkinderen. Het gevaar loert om elke straathoek: ze kunnen elk moment door de politie worden opgepakt of in een bendeoorlog verzeilen."

Bastien Vivès' volgende one-shot hadden we ook al voorgesteld. Hierbij de officiële samenvatting van Zie Mij: "Sévérine is een meisje uit de provincie. Ze studeert literatuur in de stad en hokt samen met haar vriendje, de geek Thomas. Ze is knap en slim, alleen heeft ze er een handje van weg zichzelf volledig weg te cijferen. Ze lijkt wel een decorstuk in de film van haar leven en het ontbreekt haar aan persoonlijkheid om daar verandering in te brengen. Tot het meisje waarop ze op een avond babysit onwel wordt en op haar kleren overgeeft. De man des huizes leent haar een schone bloes, een prachtig zijden exemplaar van zijn vrouw. Als Sévérine de bloes aantrekt verandert alles: haar uitstraling, haar zelfvertrouwen, zelfs haar seksualiteit. Ze ontpopt zich als een Madame Bovary van de eenentwintigste eeuw."

In september verschijnt in het Frans trouwens ook een spin-off van Vivès' niet-vertaalde pornoverhaal Les Melons de la Colère over Paul, het problematisch goed geschapen broertje van het meisje met de loodzware borsten in Les Melons de la Colère. Petit Paul opent de pornocollectie Porno & Pop bij Glénat.


Dargaud in september en oktober
18/07
TOP
De Kat van de Rabbijn 7
Marvano gaf ons te kennen dat hij na Bonneville 2, het slot van zijn tweeluik over records in de autosport en over zoveel meer, stopt met het maken van strips. De inhoud: "De wereld waarin de kleine Zeldine opgroeit gaat in overdrive. Op de zoutvlakte van Bonneville doet de ene snelheidsduivel na de andere een gooi naar het snelheidsrecord. In 1964 wordt alleen al in de maand oktober het record maar liefst vijf keer gebroken. Amateurs in zelfontworpen jetcars overschrijden vlotjes de magische grens van negenhonderd kilometer per uur. Maar niemand blijft het leven of ziekte voor. Zeldine moet afrekenen met haar spookbeelden uit het verleden."

Met de vertaling van De Kat van de Rabbijn 7: De Toren van Bab-El-Oued houdt Dargaud weer gelijke tred met de reeks van Joann Sfar. Sfars werkelijke kat, waarop de auteur zich baseerde, is inmiddels overleden. "Deze nieuwe episode brengt ons naar Algiers. Rabbijn Sfar en zijn neef imam Sfar keuvelen over hun verschillende opvattingen. Die lijken hen onverzoenbaar. En toch: wanneer de moskee onderloopt zijn de rabbijn en de imam het wondersnel eens dat de moslims tijdens de herstellingswerken in de synagoge mogen komen bidden. Intussen beleeft de kat van de rabbijn moeilijke tijden: de baby van Zlabya is een dotje en gaat met alle aandacht lopen. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben vreemde kittens zich in de synagoge verstopt... Waar halen ze het lef om zijn melk op te drinken?"


Emma en Charlotte 3
Mutaties 1
De meidenreeks Emma en Charlotte is aan deel 3 toe. "Emma en Charlotte zijn twee zussen met dezelfde droom: sterballerina worden. Ze trainen zich de ziel uit het lijf om het tot de befaamde dansschool van de Opera van Parijs te schoppen. Charlotte slaagt met vlag en wimpel voor het toelatingsexamen. Emma niet... Haar wereld stort in. Misschien ligt haar roeping wel elders... Haar vader moedigt haar aan haar eigen weg te volgen, maar haar Moeder wil niet dat ze het dansen opgeeft. Voor Charlotte is een danscarrière zonder haar zus ondenkbaar. En dan ontdekt Emma hiphop. Een nieuwe wereld gaat voor haar open... Ballet versus hiphop: Emma en Charlotte is meer dan een hippe dansreeks. Het is ook een rake observatie van de relaties binnen een modern gezin en de ontluikende gevoelens van een pubermeisje."

Over Mutaties, de tweede cyclus van Mermaid Project, hadden we het al meermaals. Hier krijg je nog de korte inhoud: "In de nasleep van het Mermaid Project zijn Romane en El Malik op een zijspoor beland. Ze beslissen dan maar om hun eigen detectivebureau uit de grond te stampen. Maar na een reeks aanvallen op schepen door orka's en andere walvisachtigen doet de VN al snel opnieuw een beroep op hen om uit te zoeken wat de dieren drijft en vooral: wie deze zoogdieren in volle mutatie manipuleert en waarom?" Deze cyclus zal in drie delen verteld worden, maar de albums zijn nu 64 pagina's dik.


Dupuis in september en oktober
18/07
TOP
Stichting Z
De komende maanden kunnen we nog veel vertellen over Robbedoes, maar we sparen het nog wat op. In de reeks Robbedoes door, waarbij geen nummering meer geldt, verschijnt alvast de vertaling van het steampunk- en sciencefictionone-shot Stichting Z door Patrice Lebeault en Denis-Pierre Filippi. Niet alleen de setting is compleet anders dan in de reguliere reeks, ook de onderlinge relaties tussen de hoofd- en belangrijkste nevenpersonages worden op hun kop gezet. "In het oneindige heelal valt een ruimteschip een goederentransport aan. Uit het tuig van de aanvaller komen drie reuzerobots tevoorschijn. Ze zijn bemand door drie personages die we maar al te goed kennen: de graaf van Rommelgem, Zwendel en Wiebeling. Na enkele handige proefjes van Pancratius met de vloeibare lading is Zwendel in zijn nopjes: ze hebben zomaar even een echte oceaan in hun bezit! Niet ver daarvandaan valideert ambtenaar Robbedoes, kleinzoon van de graaf, de transactie van het Fonds Z. Niemand weet dat de onbeduidende pennenlikker een groot onderzoek voert naar de gerespecteerde instelling. Een onderzoek dat wordt doorkruist door IJzerlijm die is toegetreden tot de rebellen en ondergronds gaat. Als Robbedoes en IJzerlijm gevat worden en achterna worden gezeten door moordrobots, redt niemand minder dan Kwabbernoot hun hachje!"


Biografie van een Kluns
Guust 19
Guust 20
Wie Robbedoes zegt, denkt via André Franquin snel aan Guust Flater. Van dat redactiehulpje verschijnt de eerder aangekondigde special Biografie van een Kluns dat in de oorspronkelijke vorm nooit eerder in het Nederlands verscheen. De inhoud, voornamelijk door Jidéhem aangepaste en hertekende oude gags van Guust, raakte in het Nederlands wel verspreid in de inmiddels minder gekende Starstrip-compilaties uit de jaren 1980.
"In 1965 verschijnt in de reeks Gag de Poche, een pocketcollectie met compilaties van het kruim van de Frans-Belgische humorstrip, het album Guust, Biografie van een Kluns van de hand van Franquin en Jidéhem. Het speciale nummer omvat het mythische album nummer nul van Guust dat toen al als een humorklassieker gold. Meer dan een halve eeuw later brengt uitgeverij Dupuis het album opnieuw uit in zijn origineel formaat. Dat doet het in de nasleep van de zestigste verjaardag van de flegmatieke antiheld en als eerbetoon aan Jean De Mesmaeker die de inspiratie vormde voor het gelijknamige personage. 128 pagina's humor en fantasie dompelen je onder in het excentrieke en heerlijk rampzalige universum van Guust. Een klein boekje voor grote emoties!"

De heruitgave van alle opnieuw ingekleurde, geremasterde Guust-gags in hardcover bereikt deel 20. Daarna hebben we nog deel 0 tegoed. In het Frans telt de reeks 21 delen + deel 0, maar in het Nederlands zijn dezelfde gags en extra's gewoon verdeeld over enkele dikkere albums.


De Avonturen van Buck Danny "Classic" 5
Berentand 6
Eerder deze maand hadden we het al over het vijfde "Classic"-album van Buck Danny. Dit is de volledige korte inhoud: "Buck, Sonny en Tumbler worden in volle Koude Oorlog naar Oost-Duitsland gestuurd om te patrouilleren langs de grenzen van het IJzeren Gordijn. Daar zijn de schermutselingen met de MiG’s vaste prik. De toestand is explosief, zeker als de Russen in het allergrootste geheim een nieuw trisonisch vliegtuig op punt stellen. Het prototype haalt een hoogte waarop het niet meer detecteerbaar is en kan een atoombom vervoeren. Nadat een Russische geleerde naar het Westen vlucht, schiet de CIA in paniek. Onze drie waaghalzen zijn plots pionnen in een schaakspel tussen de KGB, de Stasi en de CIA."

De vorige keer gaven we je ook mee dat Yann een volgend tweeluik van Buck Danny zal schrijven voor tekenaar Jean-Michel Arroyo. Met Berentand heeft hij al een eigen populaire luchtvaartreeks lopen, al blijft de focus daarin toch liggen op de boeiende hoofdpersonages. Deel 6, Silbervogel, verschijnt in oktober. "De vernietiging van New York lijkt onafwendbaar. Ondanks haar recente ontdekkingen over hoe de nazi’s de Joden behandelen, is Hanna meer dan ooit overtuigd om de stuurknuppel in handen te nemen van de Silbervogel, de fonkelnieuwe bommenwerper. Dit technologische wonder moet de atoombom lossen boven de Big Apple: de Team Rafale 2ultieme wraakactie die niemand nog voor mogelijk houdt. De spanning stijgt ten top in dit laatste deel van Berentand: zullen Werner en Hanna elkaar terugvinden nadat hun tegengestelde waarden hen uiteendreven? Zal de oorlog alsnog overwinnen door hun vriendschap en het lot van duizenden andere mensen op te blazen? Kan New York gered worden van de bommen? Een explosief orgelpunt voor deze historische saga!"

Nog meer luchtvaart. Team Rafale miste zijn start niet. De hardcovereditie was snel uitverkocht en de softcovereditie raakte inmiddels herdrukt. "Oorlogsbuit speelt zich af in Afrika, ergens tussen Sudan en Somalië. De Westerse inlichtingendiensten zoeken zich al jaren suf naar het goud van Al Qaida. Nu is de schat eindelijk opgespoord. Ze zou zich aan boord bevinden van een vrachtschip dat op doorreis is in de Rode Zee. Maar de interceptie verloopt rampzalig als twee F/A-18E Super Hornets van het vliegdekschip Nimitz worden neergehaald door mysterieuze MIG-29’s. Een Franse satelliet heeft alles geregistreerd. Ook de Fransen worden nu meegesleurd in de schattenjacht. Tom Nolane, Jessica Nate en hun vrienden van het squadron 1/7 Provence snellen te hulp. Maar de inzet wordt drastisch verhoogd als ook kolonel Azad Korgan, een beruchte jachtpiloot die is ingehuurd door de terroristen, in de dans springt. Voor onze vrienden wordt de schattenjacht nu een levensgevaarlijke zoektocht..."


Campbells 5
FRNK 4
Bij Dupuis verschijnen doorgaans de betere jeugdreeksen, al valt het minder en minder mee om daar onze jeugd van te overtuigen. Zelf beleven we natuurlijk ook pret aan zwieruig getekende reeksen als De Campbells, waarvan het laatste deel verschijnt, en het nieuwere, geslaagde FRNK waarvan al groen licht is gegeven voor een tweede cyclus.
De Campbells deel 5: "Campbell en zijn bemanning volgen het spoor naar de schat van San Brandamo. Hun zoektocht leidt hen naar de poorten van het Inferno, een oude tempel die bewaakt wordt door wilde inboorlingen. Daar zou de meest fabelachtige schat uit hun piratenloopbaan te vinden moeten zijn. Maar ze zijn niet alleen... Voor Campbell en zijn broer is het tijd om de hele waarheid op te biechten."
Van dezelfde auteur Jose Luis Munuera zou later dit najaar deel 2 van Zwendel moeten uitkomen.

FRNK 4: "Nu hij is opgenomen door de stam van de homo sapiens, begint Frank zich af te vragen of hij ooit nog terug in de eenentwintigste eeuw zal geraken. Hij besluit om een boodschap op te stellen voor de toekomstige generaties door met zijn smartphone het leven, de personages, de fauna en de flora die hij elke dag op zijn pad vindt te filmen. Dan gooit hij zijn telefoon in het meer waarlangs hij gekomen is, in de hoop dat die de omgekeerde weg aflegt... zodat iemand hem kan komen redden!"


Vrouwen in 't Wit 40
De Gouden Eeuw 1
Van Vrouwen in 't Wit verschijnt deel 40. Het is een van de langst lopende gagreeksen van Raoul Cauvin.

Ook De Gouden Eeuw hebben we al met veel gretigheid aangekondigd, het is de nieuwste strip (een tweeluik) van Cyril Pedrosa (Drie Schimmen, Eenzame Harten, Portugal, Vier Jaargetijden) die hij samen met zijn vrouw Roxane Moreil maakte voor de collectie Vrije Vlucht. "In een lang vervlogen maar tegelijk modern aandoende tijd wordt een koninkrijk geteisterd door hongersnood en gekonkel in de hoogste regionen van het hof. Als de oude koning sterft, maakt zijn dochter Tilda zich op om de troon te bestijgen. Met de steun van de wijze Tankred en haar vertrouweling Bertil wil ze de nodige hervormingen doorvoeren om haar volk te verlossen van het juk. Maar door een complot van haar jongste broer wordt ze plots ver weg verbannen. Tilda beslist om haar koninkrijk te heroveren en laat zich daarbij leiden door vreemde tekens. Samen met haar twee toeverlaten begint ze aan een lange tocht waarbij ze hun lot verbinden aan de Gouden Eeuw. Meer nog dan een legende of een verhaal over vrije mannen en hun strijd, is het een vergeten boek waarvan de kracht zo groot is dat ze de wereld kan veranderen."


Glénat in september en oktober
18/07
TOP
Laowai 2
Laowai deel 1 viel bij ons in de smaak. We keken al uit naar het vervolg van de trilogie van Xavier Besse op scenario van Laurent-Frédéric Bollée en Alcante. "François Montagne is in opstand gekomen toen hij ontdekte dat zijn oversten de oorlog tegen China gebruiken om een schimmige opiumsmokkel op te zetten. Hij die dacht dat hij de eer van zijn familie zou kunnen redden begrijpt dat zijn eigen vaderland steeds dieper wegzakt in de schande. François wordt in de tang genomen door zijn oude wapenbroeders en de Chinese vijand. Het eerste slachtoffer van een oorlog is de waarheid, zegt men wel eens. Dat voelt François aan den lijve. Terwijl alles in een stroomversnelling raakt en het Engelse en Franse leger Peking naderen, zit hij meer dan ooit middenin de Opiumoorlog!"


De Grote Zeeslagen 6
De Kamasutra
De Onzichtbare Man 1Op scenario van Jean-Yves Delitte stort Giuseppe Baiguera zich op de zeeslag van Tsushima in De Grote Zeeslagen deel 6. "Augustus 1904. De oorlog tussen Rusland en Japan woedt in alle hevigheid. De Japanse troepen belegeren Port-Arthur waar de Russische schepen van het eskader van de Stille Oceaan voor anker liggen. Daarop besluiten de Russen om een tweede vloot ter versterking te sturen. Maar die moet helemaal uit de Oostzee komen, een reis van bijna acht maanden lang. Als ze eindelijk aankomen in de wateren voor de kust van Korea is het te laat: Port-Arthur is gecapituleerd. De Russen varen dan maar door naar de haven van Vladivostok. Helaas voor hen krijgt de doorgewinterde en beter uitgeruste Japanse vloot hen in het vizier..."

Collectie Manara wordt aangevuld met een opnieuw vertaalde heruitgave van De Kamasutra, ingeleid door Milo Manara himself. "Parva is een onweerstaanbare blondine. Ze raakt per ongeluk in het bezit van een vreemde gordel... Daarin blijkt de geest van de hindoegod Shiva gevangen te zitten. Die zal de jonge vrouw inwijden in de Kama Sutra. Hij neemt haar mee door het feeërieke India en zijn sensuele en erotische mysteries met als doel zijn menselijke vorm terug te vinden."

In Collectie Manara werd al zijn erotische De Onzichtbare Man als integrale heruitgegeven. Een andere Onzichtbare Man verschijnt als tweeluik in de collectie H.G. Wells, want het betreft een stripbewerking van Wells' roman uit 1897 door Christophe Regnault en Dobbs. "De komst van Griffin, de onzichtbare man, zet het vreedzame dorpje Iping in rep en roer. De inwoners maken zich sterk dat hij een spook is en verjagen hem met geweld. Griffin duikt onder bij dokter Kemp en besluit hem zijn levensverhaal toe te vertrouwen. Maar de dokter wordt bang en besluit om zijn oud-leerling te verlinken bij de lokale autoriteiten. Diep gekwetst en in de ban van zijn eigen krachten geeft Griffin zich over aan megalomanie. Kemp en zijn vervloekte dorp worden de eerste slachtoffers van zijn waanzin en de rest van de wereld volgt..."


Le Lombard in september en oktober
18/07
TOP
Kivu
Kivu is het langverwachte opne-shot van Christophe Simon en Jean Van Hamme, een van zijn laatste stripscenario's waarvoor hij zich baseerde op de documentaire en het boek L'Homme qui Répare les Femmes over dokter-gynaecoloog Denis Mukwege die zich het lot aantrekt van de vele meisjes en vrouwen die het slachtoffer zijn van systematische verkrachtingen en verminkingen in het oosten van Congo. Simon en Van Hamme werkten al eerder samen voor de Corentin-remake De Drie Parels van Sa-Skya die in 2016 verscheen. Kivu verrijkt de collectie Getekend en vergezelt daarin andere albums van Van Hamme, met name het one-shot Western (met Grzegorz Rosinski) en Avontuur Zonder Helden / 20 Jaar Later (met Dany).
Het verhaal: "Stéphane is pas afgestudeerd als ingenieur en gaat aan de slag voor een machtig industrieel consortium. Hij moet een belangrijk contract gaan onderhandelen in Congo. Ter plaatse ontdekt hij een wereld waarin cynisme en corruptie de boventoon voeren op een manier die hij nooit voor mogelijk had gehouden. Zijn lot krijgt een definitieve wending als hij het pad kruist van Violette, een Congolees meisje dat achterna wordt gezeten door een machtige rebellenleider."


De Oorlog Winnen 1
Kinderen in het Verzet 3
De Oorlog Winnen, de nieuwste heroic fantasyreeks van Samoerai-tekenaar Frédéric Genêt die in zijn eentje een roman bewerkt van Jean-Philippe Jaworski, kreeg al veel lof in het Frans. "Benvenuto is een huurmoordenaar, misschien wel de beste van heel de Republiek van Ciudalia. Zijn nieuwste opdracht? Een edelman om het hoekje helpen die zich verlaagt tot de goorste krochten van de stad. Het lijkt een makkelijke klus, maar de klant blijkt een stuk taaier dan gedacht. Plots zit Benvenuto verstrikt in een complot dat zijn petje helemaal te boven gaat..."

Kinderen in het Verzet vinden we nog steeds een keigoede jeugdreeks die in feite voor alle leeftijden is bestemd. Een te koesteren juweeltje. "François' vader werd terechtgesteld door de nazi's. Het maakt hem en zijn maatjes Lisa en Eusèbe vastberadener dan ooit om hun verzetsactiviteiten op te drijven. Onder de codenaam LYNX ronden ze met succes hun geheime en vaak levensgevaarlijke missies af, in samenwerking met PEGASUS, een agent uit Londen die in hen niet meer ziet dan zijn kleine boodschappertjes. De oom van François hoopt terug te kunnen keren naar de boerderij van zijn overleden broer, maar deelt niet dezelfde opvattingen als de verzetsstrijders. Hij dweept met maarschalk Pétain en heeft niet altijd even nobele intenties... Als de Russen en de Amerikanen zich in 1941 mengen in de strijd, is het voor François de kans om zich in te laten met de politiek, het communisme en het kapitalisme en om te begrijpen hoe moeilijk het is om een rechtvaardige wereld te organiseren waarin iedereen zijn plaats vindt."


The Regiment 2
Irons 1
Het eerste deel van The Regiment sloeg beter aan dan Le Lombard had verwacht. De softcovereditie is inmiddels herdrukt. Bij Stribbel Strips opende het de luxueuze Regenboogcollectie. "1941. Aan het front in Noord-Afrika lijkt weinig te doen aan de superioriteit van het Afrikakorps onder leiding van de Duitse veldmaarschalk Rommel, alias de Woestijnvos. Tegen het advies van de legerstaf in drukken drie Britse officieren hun idee door om een klein regiment van elitesoldaten op te richten: de Special Air Service (SAS). Een honderdtal mannen worden specifiek opgeleid om áchter de vijandelijke linies de meest heikele missies uit te voeren. Na een periode van intensieve training en verkenningen, lanceert de SAS haar eerste raids op Duitse vliegvelden."

Irons is een nieuwe, intrigerende actiethriller van Luc Brahy (Insiders Genesis, Climax, Cognac, De Blauwe Verten) en Tristan Roulot (Goblins, Hedge Fund, Het Testament van Kapitein Crown) die in de collectie Derde Stroming wordt opgenomen. "Jack Irons is een ingenieur die gespecialiseerd is in de bouw van superstructuren. Een topper in zijn vakgebied van wie het advies gegeerd is. Maar Irons is een mensenhater en een sarcast. Een man die geen greintje sympathie opwekt. Van reuzebruggen tot constructies in de meest vijandige omstandigheden: als de uitdaging onmogelijk lijkt, is Irons de man die je zoekt."


Het najaar van Alex
14/07
TOP
Alex
Christophe Blain en Joann Sfar werken aan een album van Blueberry terwijl Blutch verder werkt aan zijn versie van Baard en Kale. Beide albums worden in 2019 verwacht. Dat zijn drie tekenaars uit het alternatieve circuit die twee klassieke reeksen aanpakken. Kan er nog zo'n verrassing bij? Welja! Dit najaar verschijnt Alex 37: Veni Vidi Vici, getekend door nieuwkomer Giorgio Albertini en geschreven door... David B. Die auteur kennen we van strips als Vallende Ziekte (over zichzelf en zijn aan epilepsie lijdende broer), Kapitein Scharlaken en Het Alfabet der Ruïnes. Hij is medeoprichter van de Franse alternatieve uitgeverij L'Association. Alex is een held uit zijn jeugd. Albertini is in zijn vrije tijd een fervent archeoloog en historicus die eigenlijk gespecialiseerd is in het illustreren van middeleeuwse boeken en andere uitgaven. Hij is ook de tekenaar van de niet-vertaalde reeks Chronosquad. Voor de tekenstijl van zijn Alex-album keert hij terug naar de klassieke Alex-avonturen Het Vervloekte Eiland en De Tiara van Oribal.

Alex

In hun verhaal voeren Alex en Enak een missie uit voor Julius Caesar in Samosata, een antieke stad die in het huidige Turkije lag. Hun opdracht bestaat in het verzamelen van boeken om een Romeinse bibliotheek mee aan te vullen naar het voorbeeld van de bibliotheek van Alexandrië. Hun komst zorgt voor onrust bij de plaatselijke bevolking. Sommigen zien er een slecht voorteken in, anderen bekijken hen kwaadwillig na de zelfmoord van een heerser die door zijn zoon werd verraden. Die zoon ging een alliantie aan met de Romeinen. Alex denkt dat hij zelf aan waanvoorstellingen leidt, maar hij is er niettemin zeker van dat er een complot wordt gesmeed. Hij moet Caesar verwittigen!

Daar blijft het dit najaar overigens niet bij. Alex wordt dit jaar zeventig jaar jong en dat wordt passend gevierd met meerdere uitgaven. Op 1 augustus komt het eerder aangekondigde Alex Senator 7 uit over een oudere Alex. Dit najaar staat Alix Origines 1: L'Enfance d'un Galois (Franse titel dus) gepland over een tienjarige Alex toen hij nog een Galliër was in plaats van een Gallo-Romein. Laurent Libessart tekent het in een jeugdig mangastijltje op scenario van Marc Bourgne.

In het Frans verschijnt in september ook nog een lijvig boek van honderdzestig pagina's over de kunst van Jacques Martin met talloze (onuitgegeven) illustraties van Alex en overig werk van Martin, voorzien van commentaren en extra uitleg. Eigenlijk is dit boek de catalogus van de expo Alix, l'Art de Jacques Martin die werd opgezet voor de zeventigste verjaardag van Alex.

Alix, l'Art de Jacques Martin

Alix, l'Art de Jacques Martin

Alix, l'Art de Jacques Martin


Indianenreeks integraal
14/07
TOP
Alex Na Brammetje Bram en Elno vist Arboris een andere reeks van eigen bodem op voor een integrale editie. In september/oktober (en in de praktijk vast nog wat later) komt het eerste deel uit van de integrale editie van Hans G. Kresses Indianenreeks. De integrale reeks zal in drie delen verschijnen met nieuwe letteringen en opgefriste kleuren. Elk deel zal ook een uitgebreid achtergronddossier bevatten over de reeks en de auteur, geschreven door Kresse-kenner Rob van Eijck. De integrales verschijnen in een reguliere hardcoveruitgave en een luxe-editie van tweehonderd exemplaren met linnen rug, ex-libris en afwijkende cover.

Kresse is het bekendst dankzij de reeks Eric de Noorman. In de meer dan vijftig jaar dat hij strips tekende, maakte hij regelmatig strips over indianen met als hoogtepunt De Indianen-reeks (de oude spelling) die tussen 1973 en 1982 bij Casterman verscheen. Het tiende album bleef onvoltooid na Kresses dood en verscheen in 2001 als een bibliofiele, beperkte uitgave bij Stichting Hans G. Kresse.
(Bron: Van Ditmar)


Luxetrilogieën Robert en Bertrand met originele plaat
14/07
TOP
Robert en Bertrand
Uitgeverij Adhemar geeft al enkele jaren heruitgaven van Robert en Bertrand uit zoals de Klassiek-uitvoering van Suske en Wiske met linnen rug. Op de koop toe gaat het om reproducties van de originelen met de oorspronkelijke blauwe aanduidingen waar de rasters voor de voorpublicatie in de kranten moest komen. Adhemar beperkt zich tot de eerste 65 albums waar Willy Vandersteen nauw bij betrokken was. Er zijn al 35 delen verschenen. De oplage per album bedraagt vijfhonderd exemplaren.

En er is nu al opvolging, want in september start Standaard Uitgeverij / Stribbel Strips een luxereeks met alle verhalen die toenmalig Studio Vandersteen-medewerker Ron van Riet heeft getekend. Zijn originelen zijn opnieuw ingescand voor een reproductie in zwart-wit. De albums worden per drie verhalen gebundeld in luxes, telkens met één originele plaat erbij naar het voorbeeld van De Rode Ridder-albums van Claus D. Scholz. De oplage bestaat daarom uit slechts 100 tot 110 exemplaren, afhankelijk van het aantal pagina's. Je krijgt er als koper ook een ex-libris bij.

Er zullen elf delen verschijnen waarvoor Ron van Riet telkens een gloednieuwe compilatiecover tekent. De prijs per luxe met origineel en ex-libris bedraagt 400 euro. Geïnteresseerden dienen zich in te tekenen voor de volledige reeks van elf delen. Jaarlijks zullen drie delen verschijnen, uitgezonderd dit jaar waarin er twee luxes zullen uitkomen. Intekenen kan via je stripspeciaalzaak.


De laatste De Piraten van Barataria
14/07
TOP
De Piraten van Barataria 12
Tussen het foeteren op Rode Duivels en Belgen die hun kritiek niet spaarden op het geciteerde Franse antivoetbal in de WK-wedstrijd België-Frankrijk deelde tekenaar Franck Bonnet ook bovenstaande cover van De Piraten van Barataria deel 12 dat in september al in het Frans verschijnt. Zoals je al lang hoort te weten, is dit het laatste album van de reeks. Scenarist Marc Bourgne heeft inmiddels andere projecten lopen waaronder een trilogie over de jonge jaren van Alex (zie ook dit overzicht). Ook voor Bonnet wenkt een ander project waar we het al eens over hadden. Hieronder hernemen we de info.

USS Constitution, met andere personages en een andere setting, wordt een trilogie die Bonnet zelf zal schrijven. Deze reeks van drie keer 56 pagina's zal opnieuw bij Glénat verschijnen. De USS Constitution is een legendarisch fregat met drie masten dat in 1797 te water werd gelaten. De toenmalige president van de Verenigde Staten, George Washington, noemde het naar de Grondwet van de VS (de US Constitution). Het was een van de eerste zes fregatten van de United States Navy, een oorlogsschip dus. Het werd onder meer ingezet in de Eerste Barbarijse Oorlog (1801-1805) en in de oorlog van 1812 tegen Groot-Brittannië. Het schip bestaat nog steeds en ligt aangemeerd in Charlestown. Benieuwd wat Bonnet ervan zal maken voor zijn verhaal en welke historische hoofdstukken hij zal aansnijden.


De laatste Drakenbloed
14/07
TOP
Drakenbloed 12
De Franse tekenaar Stéphane Créty uitte zich als een hevig supporter van de Rode Duivels op het WK tot ze tegen 'Les Bleus' moesten spelen. Achteraf toonde hij zich zwaar ontgoocheld in de Belgische commentaren op de Fransen. Maar kom, we beperken ons hier liever tot strips en geven dan maar meteen de cover van Drakenbloed deel 12 prijs. De Franse editie verschijnt in september. Hopelijk pikt Silvester dit nog mee voor het laatste kwartaal van dit jaar.

Zoals eerder gemeld sluit dit album de fantasypiratenreeks af. Daarnaast moet Créty ook nog de spin-off Hannibal Meriadec afronden met een vijfde deel. Daar zullen we wat langer op moeten wachten, want tussendoor tekent Créty deel 3 van Jean-Luc Istins nieuwste conceptserie Conquêtes die we in juni hebben voorgesteld. Istin is ook de scenarist van Drakenbloed en Hannibal Meriadec.


Saga Uitgaven in september
07/07
TOP
Sam integraal 3
Kramikske integraal 3
Voor onder andere deel 3 van Een Nacht in Rome, nieuwe integrales van De Minimensjes en Chick Bill en een paar andere heel interessante titels moet je nog wachten tot oktober. September wordt vooral een Vlaams feestje bij Saga Uitgaven.

Vooreerst zijn er de derde integrales van Sam en Kramiske. "In het laatste deel van de integrale reeks van Sam staan de dolkomische verhalen vol actie Dubbel en Dwars, Aan de Grond en Goudkoorts, maar ook de twee publicitaire verhalen Metaal, Kei Tof! en Je Hobby, Je Beroep! en een kortverhaal door een andere tekenaar. In deze periode stopte Sam namelijk even en zocht Marc Legendre naarstig naar mogelijkheden om de reeks voort te zetten, ook door een beroep te doen op andere tekenaars. Uiteindelijk beleefde de sympathieke jeugdreeks een comeback, maar de tijden waren veranderd. Het verhaal over Sams pauze, haar terugkeer en het trieste afscheid doen Jan Bosschaert en Marc Legendre uit de doeken in een rijkelijk geïllustreerd dossier met tientallen afbeeldingen."

De integrale reeks van Kramikske zal uit vier delen bestaan. In de derde integrale vind je de verhalen Robby, Robot, De Stalen Baron, Het Pitboeleke, De Zondagspiraat en Teddy en de Tiran. Het achtergronddossier staat stil bij Jean-Pols voldoening gevende carrière bij Studio 100 waarbij hij sinds het prille begin betrokken was. Er is ook een overzicht van zijn vele commerciële werk met extra aandacht voor het internationale project Nikkel. De strips van Kramikske zijn weer in zwart-wit. In deze integrale kom je te weten dat de oorspronkelijke druk- en kleurenfilms verloren zijn gegaan. Dat kwam Jean-Pol jaren later te weten na een geval van broodroof door zijn eigen uitgever bij Het Volk. De strips opnieuw inkleuren zou een te dure aangelegendheid worden met een hogere verkoopprijs als gevolg en de oude strips in kleur opnieuw inscannen zou met kwaliteitsverlies gepaard gaan. Om die reden verkoos Saga Uitgaven Jean-Pols originelen in zwart-wit opnieuw in te scannen.


Ambulance 13 integraal 4
Gran Café Tortoni
De vierde integrale van Ambulance 13 bundelt de later te verschijnen softcoverdelen 7 en 8. Dit is tevens de voorlaatste cyclus van de in de Eerste Wereldoorlog gesitueerde stripreeks.
• Deel 7, De Vergetenen uit het Oosten: "Bouteloup, de voormalige loopgravenchirurg van Verdun, is wanhopig. Zijn twee geliefden, zijn vader en te veel vrienden kwamen tijdens de Grote Oorlog om. Met een verminkt gezicht, alleen en op non-actief geplaatst door het leger voelt hij zich nutteloos en denkt hij erover na er een eind aan te maken. Maar er zijn anderen die een beroep op hem wensen te doen. D'Avrainville, de inlichtingenofficier van premier Clemenceau, verzoekt hem mee te gaan met de bijzondere eenheid van general Jouinot-Gambetta in het Oosten. Van het succes van die expeditie hangt misschien de nederlaag van Duitsland en zijn bondgenoten af. Louis stemt toe, op voorwaarde dat hij Ambulance 13 opnieuw kan oprichten."
• Deel 8, Van de Ene Hel in de Andere: "Niets blijft Bouteloup bespaard. Nauwelijks heeft hij een bloederig beleg in Macedonië overleefd in een wellicht laatste aanval van de cavalerie tijdens de Tweede Wereldoorlog of hij wordt teruggestuurd naar het Franse front. Onderweg op zee dwarsboomt een op wraak beluste oude bekende de geplaagde chirurg en komt een Duitse onderzeeboot de aard van het ziekenhuisschip controleren."

Gran Café Tortoni is een dik, passioneel one-shot van 112 pagina's door Winoc (Rafale) en Philippe Charlot (De Wezentrein, De Gezusters Fox, Karma Salsa, Bourbon Street) dat bestaat uit kortere vertellingen, ingebed in een algemeen verhaal. "Een jonge danser belandt in Buenos Aires in de hoop de leerling te worden van de mythische maestro die zich teruggetrokken heeft in zijn appartement naast het Gran Café Tortoni. Een gedroomde prooi voor Mina die op zoek is naar een nieuwe partner die haar kwijnende carrière weer kan lanceren. Helaas, tango en onschuld gaan niet goed samen. Om te kunnen schitteren, moet een tanguero zich inlaten met passie en een wanhopige liefde, met poëzie en het theater, met het sublieme en het onbeduidende... Maar hij moet vooral zijn eigen demonen onder ogen hebben gezien om op een dag met de engelen van de dans te hopen omgaan. De stamgasten van het Gran Café Tortoni kennen het allemaal en ze vertellen er graag over."


Boes integraal 7
Dag en Heidi 4
Sloeber 3
Van de amusante strookjesstripreeks Boes verschijnt de zevende integrale met daarin de later als softcover te verschijnen delen 13 en 14. Van de tandem Jeff Broeckx en zijn moeder Maria De Winter komen heruitgaven van Dag en Heidi: Heidi in Gevaar en Sloeber: Het Complot.


Steve Ditko (90), co-bedenker van Spider-Man, overleden
07/07
TOP
Spider-Man
Spider-Man
 De op 2 november 1927 geboren Stephen 'Steve' Ditko is op vrijdag 29 juni dood aangetroffen in zijn appartement in Manhattan. Vermoedelijk stierf hij twee dagen ervoor. Het nieuws raakte pas gisteren bekend. Hij werd negentig jaar. Als comictekenaar was hij vooral werkzaam voor Marvel, zelfs voor een voorloper van de grote comicuitgeverij. Eeuwige roem vergaarde hij met Spider-Man die hij samen met Stan Lee creëerde.

Volgens de autobiografie van scenarist Joe Simon (die samen met Jack Kirby Captain America bedacht) kwamen hijzelf en Kirby met een eerste versie van Spider-Man op de proppen nadat Kirby van toenmalig Marvel-hoofdredacteur Stan Lee de opdracht kreeg om een tienersuperheld met spinnenkrachten te creëren. Het uitgewerkte voorstel en de proefplaten stonden Stan Lee niet aan en hij gaf Steve Ditko de opdracht om een betere, nieuwe versie te ontwerpen. Ditko legde het rood-blauwe kostuum en de webshooters vast. Het eerste verhaal verscheen vervolgens in Amazing Fantasy nummer 15 van augustus 1962. Het was een onverwachtse hit en dat leidde naar de eigen serie The Amazing Spider-Man. Ditko dokterde samen met Lee ook schurken als Doctor Octopus, Sandman, de Lizard en Green Goblin uit. Vanaf nummer 25 kreeg Ditko niet alleen credits voor zijn tekenwerk, maar ook voor zijn bijdrage aan de plot.

Behalve het mee bedenken van Spider-Man stond Ditko ook aan de wieg van Doctor Strange, tekende hij veel verhalen van de Hulk waarvoor hij diens grootste vijand de Leader bedacht en gaf hij Iron Man zijn bekende rood/gouden harnas. Na onenigheid met Stan Lee over de ware identiteit van Green Goblin (Ditko hield het op een groter aantal redenen) verliet Ditko in 1966 Marvel en spraken de auteurs elkaar jarenlang niet. Hij werd vervangen door het trio Larry Lieber, John Romita, Sr. en Marie Severin hem opvolgden. Na een lange uitstap via Charlton Comics, DC en kleinere uitgeverijen kwam Ditko in 1979 terug bij Marvel en werkte hij als freelancer voor deze uitgeverij en voor DC. Een van zijn laatste creaties was de culthit Squirrel Girl in 1992. Dat hield hij vol tot zijn pensioen in 1998 waarop hij zich terugtrok uit het publieke leven. Sinds de jaren 1970 weigerde hij bijna elk interviewvoorstel. Hij laat geen vrouw of kinderen na.


De jonge jaren van Buck Danny door Jean-Michel Arroyo en Yann
07/07
TOP
Buck Danny Classic 5Op 5 september verschijnt het eerste deel van het derde tweeluik in de reeks De Avonturen van Buck Danny "Classic". Deel 5 krijgt de titel Operatie IJzeren Gordijn en daarin draven Buck, Sonny en Tumbler in volle Koude Oorlog voor de CIA op. Ze worden naar Oost-Duitsland gestuurd om langs het IJzeren Gordijn te patrouilleren. Later deze maand komen we hier uitgebreider op terug bij de aankondigingen van Ballon Media voor september en oktober. Maar we willen het eigenlijk over iets anders hebben. Jean-Michel Arroyo, de tekenaar van de Classic-spin-off, zal namelijk een Buck Danny-tweeluik tekenen op scenario van Yann over de jeugd van de Amerikaanse piloot.

Vijf of zes jaar geleden vroeg uitgeverij Dupuis Yann al eens om een verhaal te schrijven voor Buck Danny als doorstart voor nieuwe albums. Het enige wat hem toen interesseerde, was een vintageverhaal met in het bijzonder thema's die Jean-Miche Charlier, de oorspronkelijke scenarist van Buck Danny, omwille van censuur niet mocht of kon behandelen. Om te beginnen stelde Yann een scenario voor over de jeugd van Buck Danny aan Jean-Michels zoon Philippe Charlier die als erfgenaam waakt over de rechten van de reeks. Maar Philippe weigerde het voorstel en daar bleef het bij.

Later vroegen Dupuis en uitgeefpartner Zéphyr een nieuw scenario. Deze keer bedacht Yann een verhaal in het heden met flashbacks naar Bucks jeugd op een manier zoals Yann het over de jonge Jones had in het XIII Mystery-album Little Jones. Nu zei Philippe Charlier wel ja en hij gaf zelfs suggesties die Yann met plezier verwerkte in zijn verhaal dat meteen langer werd dan het was bedoeld. Daardoor mocht hij het uitwerken als een tweeluik dat getekend zal worden door Arroyo.
(Bron: Casemate, juni 2018)


Het Laatste Nieuws-editie Kuifje in Congo voor het eerst in album
07/07
TOP
Tintin in Kongo
Tussen 26 oktober 1940 en 16 oktober 1941 liep in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws het avontuur Tintin in Kongo met een wekelijkse aflevering op donderdag. De naam Kuifje bestond toen nog niet, maar het was toen wel de allereerste verschijning van Hergés reporter in het Nederlands. Nadat de tekenaar een nieuwe publicatiemogelijkheid zocht voor zijn reeks Kuifje na het stoppen van Le Petit Vingtième publiceerde Het Laatste Nieuws een speciaal voor de krant herwerkte versie (van subtiele hertekeningen van Kuifjes gezicht en gebaren tot nieuwe decors) die als basis zou dienen voor een nieuwe albumuitgave in kleur.

In november verschijnt bij Moulinsart een integrale editie van deze krantenversie dat voorheen nooit in album is verschenen. Kuifje- en Hergé-vorser Philippe Goddin vult deze uitgave aan met deskundig commentaar. De laatste jaren verschenen al andere Kuifje-albums van Franstalige krantenversies (Le Soir) in bloedmooie uitgaven, met vaak een andere bladschikking dan de reguliere kleurenalbums, maar helaas niet in een Nederlandse uitvoering. Nu krijgen wij eens een eigen versie.


Trailer Krasse Knarren-film en deel 5 is op komst
07/07
TOP
Krasse Knarren 5
Op 22 augustus komt de Franse verfilming van Krasse Knarren in roulatie. Een kleine drie maanden later, op 9 november, zal de Franse versie van deel 5 in de winkel liggen. Rond die tijd komt ook deel 3 van Le Loup en Slip uit, een spin-offje van Mayana Itoïz en Wilfrid Lupano met de marionettenverhalen van Antoines kleindochter Sofie uit Krasse Knarren. Deze spin-off voor kinderen verschijnt niet in vertaling.


WK-koorts treft ook striptekenaars
07/07
TOP
WK
Gisteren zagen we de Rode Duivels nog met glans en een grote portie geluk (dank u, Thibaut Courtois!) winnen tegen Brazilië op het WK Voetbal in Rusland. Aanstaande dinsdag volgt de halve finale tegen Frankrijk. Op onze persoonlijke tijdlijn op Facebook is alvast een gemoedelijke oorlog vol knipoogjes en plaagstoten begonnen tussen Franse en Belgische striptekenaars. Dat zal vermoedelijk nog leiden naar allerhande cartoons om elkaar op de hak te nemen.

De Servische tekenaar Gradimir Smudja (Het Kunstbordeel, Vincent en Van Gogh, Op Tijdreis door de Schilderkunst) ziet de Belgen alvast als wereldkampioen... weliswaar op stripgebied. Op bovenstaande illustratie zie je zijn persoonlijke dream team van Belgische striptekenaars. Op de bovenste rij van links naar rechts herken je Frank Pé, René Follet, Morris, Edgar P. Jacobs als keeper, Peyo, André Franquin en Hergé als kapitein. Op de tweede rij hurken René Hausman, Hermann, François Schuiten en François Walthéry.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips