Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 30 juni:

Daedalus in augustus tot oktober
De cover van Blake en Mortimer 25
Lucky Luke komt naar Parijs in tachtigste album
Derde stripmuur voor Yoko Tsuno


Updates van 16 juni:

Aangepast Roodbaard-overzicht
De laatste XIII Mystery

Updates van 9 juni:

Drakenbloed zet koers naar einde
Jommeke verovert Chinese kinderharten
De Gouden Eeuw door Cyril Pedrosa
Bastien Vivès vertelt over een bloes met speciale krachten

Updates van 6 juni:

Een nieuw team voor Tanguy en Laverdure + overzicht complete reeks

Updates van 2 juni:

Deze maand bij INdruk
Jean-Luc Istin lanceert nieuwe sf-conceptreeks
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2018: juni • juliaugustusseptember • oktober • november • december
2019: januari • februari • maart • april • mei
 
Daedalus in augustus tot oktober
30/06
TOP
De Verloren Wereld 1
De Verloren Wereld 2Onze vakantie zit erop, we storten ons meteen weer op nieuwe en te verschijnen strips. Vandaag stellen we de planning van Daedalus voor de maanden augustus tot oktober aan je voor.

Een nieuwe reeks, inmiddels in het Frans compleet als trilogie, is De Verloren Wereld door Fabrizio Faina, Mauro Salvatori en Christophe Bec naar de klassieke roman The Lost World van Arthur Conan Doyle (de bedenker van Sherlock Holmes) uit 1912. In augustus en september komen de eerste twee delen uit in softcover en gelimiteerde hardcover.
"Een man die het anker heft op weg naar 'terra incognita', naar onbekende oorden aan het einde van de wereld... Zo'n man, belust op avontuur, 'rijp voor wapenroem en grootse daden', er rotsvast van overtuigd dat zijn pad bezaaid ligt met heldendaden... Zo'n man valt het niet zwaar afscheid te nemen van zijn vroegere leven. Ook al vraagt hij Gods zegen voor alles wat hij achterlaat... en smeekt hij Hem voor een behouden terugkeer."


De Beul 1
De Beul 2
Persoonlijk kijken we uit naar de trilogie De Beul van Julien Carette (die in het Frans enkel een tweede cyclus van Nomad heeft getekend) en Mathieu Gabella (De Eenhoorn). Het heeft wat weg van een middeleeuwse superheldenstrip à la Batman waarin De Beul, een vigilante die Parijs onder zijn vleugels neemt, het opneemt tegen De Nar. De eerste twee albums zijn in september (hardcover) en oktober (softcover) te verwachten. "Zijn naam doet heel Parijs sidderen en beven. Zijn naam weerklinkt door heel het land. Zijn geschiedenis wordt gefezeld bij het stoffelijke overschot van zijn slachtoffers. Er wordt gezegd dat hij hen kan ontbieden op het uur en de plek die hij heeft gekozen. En dat zij geen weerstand kunnen bieden. En dat zij allemaal komen, om te vallen door zijn zwaard. De Parijzenaars noemen dat 'het Uur van de Beul'... Hijzelf noemt dat 'de Gave'. Hij is de erfgenaam van een eeuwenoude traditie. Hij weet dat anderen, lang voor hem, ook over de gave beschikten... Maar hij is de laatste, de enige... dacht hij. Hij dacht de gezant van God te zijn. Dat was zijn eerste vergissing..."


Mattéo 4
De Lijkwade 1
We hebben er lang op moeten wachten, maar daar is-ie dan toch: het vervolg van Mattéo door Jean-Pierre Gibrat. "Mattéo bevindt zich met z'n vrienden in Barcelona, het hart van Catalonië, waar het bruist van de revolutie. Aangezien teruggaan naar Frankrijk geen optie is, zoeken ze de kant van de revolutie die hen het meest aanspreekt, om zich bij aan te sluiten. Maar hun moraal als revolutionair krijgt een flinke deuk wanneer er doden beginnen te vallen."

Na steampunk- en sf-reeksen verandert Éric Liberge (De Heer Vastenavond van As, De Kapers van Alcibiades) het geweer van schouder en duikt in de trilogie De Lijkwade het verleden in. "De plot van De Lijkwade speelt zich af doorheen verschillende eeuwen, in verschillende landen, terwijl zijn personages de hoofdrolspelers zijn van een verhaal dat in elk van de tijdperken heropleeft. In de veertiende eeuw op het platteland van Troyes, is Lucie een jonge non die binnenkort haar geloftes aflegt. Haar neef, Henri, de bisschop van Troyes, is er het hart van in, maar ze staat onder de bescherming van Thomas, de prior van de abdij van Lirey. Is de fascinerende afdruk van een aangezicht op een doek een heilige reliek uit de eerste eeuw van onze jaartelling, die het bestaan van de mens-God bewijst? Of een volledig verzonnen leugen om hen die willen geloven te misbruiken en beheersen?"


Aquarica 1
Red Skin 2
Het was eventjes afwachten bij welke uitgeverij Aquarica, de eerste samenwerking tussen Benoît Sokal (Canardo) en François Schuiten (De Duistere Steden), terecht zou komen in het Nederlands. Bij Daedalus dus. De twee heren kennen elkaar nog van school en het maandblad Wordt Vervolgd. Aquarica wordt een tweeluik en was eerst een (animatie)filmproject. "Wanneer er op het strand van Roodhaven een gigantische krab opduikt, slaan de bewoners in paniek. Wat is dit voor een beest? Hoe komt het hier? De jonge Greyford, van het instituut voor zeekunde, wordt op onderzoek gestuurd. Aangekomen in Roodhaven stoot hij op verzet van de dorpelingen. Die willen immers dat het beest vernietigd wordt, maar de wetenschapper in Greyford wil een grondig onderzoek voeren..."

Red Skin is na twee delen voortijdig stopgezet in het Frans. Het kende een onvoldoende verkoop om tekenaar Terry Dodson te motiveren ermee door te gaan. Daedalus is nog zo correct om dat tweede deel te vertalen, hoewel de bedoelde cyclus niet ten einde is gekomen. "De Timmerman bleek veel sterker dan verwacht... Na een vreselijke confrontatie wist Vera er nog steeds van af te komen en liet ze hem voor dood achter in de rivier. Ontdaan van deze tegenstander kan de eliteagent van het Kremlin nu haar missie uitvoeren: de nieuwe lieveling van de Amerikanen worden door het kostuum van de superheldin Red Skin te dragen. Maar de jonge vrouw heeft nog een ander project in gedachten: zorgen dat de pornofilm The Farm gedraaid wordt, een film die de puriteinse Jacky Core koste wat kost wil verbieden."


14-18 8
Holmes 3
In september komt deel 8 van de tiendelige reeks 14-18 uit. In het verhaal zijn we in juni 1917 aanbeland. "Het conflict is verzand. We moeten de Drakengrot innemen, een gebied bezet door de vijand. Hiervoor worden de troepen uitgerust met een revolutionaire vlammenwerper waarmee ze vuur met vuur kunnen bestrijden. Nu ze vast zitten in de loopgraven aan de Chemin des Dames, zijn de soldaten druk in de weer met een oplossing. Sinds de dood van Armand hebben ze een nieuwe sergeant, die autoritair is om zijn lafheid te verbergen. Gelukkig is Paul, die sinds het begin van het conflict onder zijn bevel heeft gediend, er om zijn metgezellen op te vrolijken. Maar Paul wacht op zijn moment om een gevallen kameraad te wreken vanwege deze lafaard."

Over het lot van Sherlock Holmes, nadat hij in de Reichenbachwaterval verdween, is nog steeds geen uitsluitsel in het voorlaatste deel van de reeks Holmes. "Op 4 mei 1891 verdwijnt Sherlock Holmes in Zwitserland bij de Reichenbachwatervallen en neemt hij zijn grootste vijand, professor Moriarty, mee de dood in. Een paar dagen later wordt het appartement van de detective op 221 b Baker Street geplunderd door misdadigers ingehuurd door Sherlocks eigen broer Mycroft Holmes. Mycroft probeert al het bewijs van de waanzin van zijn broer, die hij ervan beschuldigt zich aan cocaïne te hebben overgegeven, te vernietigen. Voor hem is de dood van Holmes de verkapte zelfmoord van een man die zichzelf er niet toe kon brengen zijn hersens door drugs te vernietigen. Ondanks het bewijs geleverd door Mycroft, weigert Watson deze versie van de feiten te geloven. Hij onderneemt een groots onderzoek dat hem alles zal vertellen over het verhaal van Sherlock Holmes en zijn familie."


Dwergen 6
Elfen 15
Aan fantasygebroed geen gebrek in Dwergen en Elfen die respectievelijk toe zijn aan deel 6 en deel 15.
Dwergen 6: "Jorun wordt verteerd door woede. Terwijl Ulrog, zijn oudere broer, het talent voor smederij heeft geërfd van Redwin, erfde hij enkel diens razernij... Niet in staat zijn zoon, die steeds opstandiger wordt, te controleren, vertrouwt de voormalige heer van de runen hem toe aan een ronselaar van het IJzeren legioen, een compagnie van huurlingen die courtars verenigt op de vlucht voor het gewicht van de dwergentraditie, de schande of het gerecht..."

Elfen 15 is het derde album op sceario van Marc Hadrien die we beter kennen als Arleston. "Gaw'yns en Dyfelines schip wordt door noordelijke barbaren onder leiding van een zwarte halfelf aangevallen. Als ze niet worden verscheurd, zullen ze de rangen van het ghoulleger versterken dat de zuidelijke keizerrijken voor Lah'saa wil veroveren. Dyfeline raakt besmet en Gaw'yn sluit een pact in een poging om zijn geliefde te redden. Terwijl de zwarte halfelf naar Majinorr trekt, is er nog een gevaar dat Gaw'yn bedreigt: zijn voormalige mentor en zijn trouwste vijand zijn hem op het spoor en willen wraak. De plannen van dodenbezweerster Lah’saa veranderen echter en Slurce, het heiligdom van de zwarte elfen, wordt het nieuwe doelwit van het ghoulleger..."


De Meesterinquisiteurs 5
Orakel 6
De Meesterinquisiteurs 4 is recent als hardcover verschenen, de softcover is voor augustus. Deel 5 komt er in augustus (hardcover) en september (softcover) ook nog bij. "Moordenaars vormen een dodelijke bedreiging voor een stad Ardaigne. Is slechts één meesterinquisiteur genoeg om hen te stoppen? Sinds de oprichting staat de stad Anderion onder de bescherming van de priesters van de Rode Draak. Bij de volle maan reciteren ze de heilige verzen van hun oude grimoire en voorkomen ze het ontwaken van de draken. Wanneer ze dood worden gevonden en hun grimoire vernietigd, zoekt Noriav van de Orde van de wijzen de hulp van Aronn, een jonge meesterinquisiteur. Dankzij zijn macht kan Aronn Eliezer de dwaas uit zijn Gottland-gevangenis halen en hem terugbrengen naar Anderion. Eliezer, die ooit het Grimoire schreef, is de enige die de stad kan redden van de woede van de draken. Maar de huurmoordenaars zijn nog steeds op de loer."

Van die andere fantasyconceptreeks Orakel verschijnt deel 6. "Voor zijn herhaalde overtredingen tegen Zeus, is Sisyphus veroordeeld om een rots een helling op te rollen waarvan hij nooit de top zal bereiken. Zelfs als gevangene van Tartarus is hij nog niet klaar met het uitdagen van Olympus en bereidt hij zijn wraak voor. Het is in de hel dat hij bondgenoten zal vinden om onder de levenden terug te keren en aan hun zijde een oorlog te leiden zoals de aarde slechts eenmaal eerder heeft gezien. Een oorlog die de orakels zullen herinneren als de Tweede Titaanse oorlog."


Prometheus 13
Androïden 3
Van de langlopende sf-serie Prometheus wordt deel 13 verwacht. Eigenlijk is dit overgangsalbum door diverse tekenaars een prequel van de eerste cyclus die tegelijk de tweede cyclus inluidt. Van die tweede cyclus zijn in het Frans al vier albums verschenen (in juni kwam deel 17 uit) waarin overlevenden van de mensheid in een oorlog met de buitenaardsen zijn verwikkeld. "De mensheid werd vernietigd na de buitenaardse invasie: konden deze gebeurtenissen worden vermeden? In de loop van de geschiedenis zijn er veel aanwijzingen verspreid over de hele wereld door de buitenaardse entiteit, maar... niemand wist hoe ze op tijd moesten worden ontcijferd! De mensheid is daarom methodisch uitgeroeid na de buitenaardse invasie! Ontdek de waarschuwingssignalen van de ramp in dit uitzonderlijke album."

Voor het derde deel van de conceptreeks Androïden zien we Emmanuel Nhieu (Nachtelijk Rood) nog eens terug als tekenaar. Zijn afgeronde verhaal is geschreven door Sylvain Cordurié. "Ontwakend uit een lange kunstmatige slaap is Jerrod volledig de kluts kwijt. Hij weet niet waarom hij sliep. Hij kent de mensen niet die hem wakker hebben gemaakt en ze dragen allemaal hetzelfde vreemde pak als hij. Hij begrijpt nog minder waar hun verbazingwekkende krachten vandaan komen, waarom de stad waar hij opgroeide bijna verlaten is en wat de visioenen zijn die hem overkomen. Zoveel vragen die zullen wachten om hun antwoorden te krijgen. Nauwelijks is hij overeind als een gigantisch wezen probeert hem en zijn beschermers te doden. Het wordt een gevecht met de wereld als inzet..."


Napoleon 2
Saladin
Tot slot is er ook nog het vervolg van de trilogie Napoleon en het one-shot Saladin in de collectie Zij Schreven Geschiedenis. Het vervolg van Napoleon focust zich op de jaren 1800 tot 1810, meerbepaald vanaf zijn terugkeer uit Egypte op het hoogtepunt van zijn macht.

Over Saladin, geschreven door Mathieu Mariolle, Xavier Dorisons co-scenarist voor Kriss van Valnor en zelf de scenarist van William Adams, Samoerai: "Saladin is een mythische figuur uit de islamitische geschiedenis, een legende die hij zelf tijdens zijn leven heeft gecreëerd. Een uitzonderlijk krijgsheer, van Koerdische afkomst en muzelman. Hij wijdt zijn leven aan twee missies: de islam verenigen in het Nabije Oosten onder zijn heerschappij om de jihad tegen de Franken beter te kunnen voeren en ze te verdrijven uit hun bezittingen in Syrië-Palestina. De overwinning in de slag van Hattin in 1187 bezegelt dit ambitieuze project en stelt hem in staat Jeruzalem te heroveren minder dan een eeuw na de verovering door de legers van de eerste kruistocht."


De cover van Blake en Mortimer 25
30/06
TOP
Blake en Mortimer 25
In november krijgen we het eerste deel geserveerd van Peter van Dongens en Teun Berseriks Blake en Mortimer-tweeluik op scenario van Yves Sente. De cover is zopas bekend geraakt en vind je hierboven. De situatie doet denken aan een iconische scène uit Kuifje: De Blauwe Lotus.


Lucky Luke komt naar Parijs in tachtigste album
30/06
TOP
Lucky Luke
Dit najaar verschijnt het tachtigste album van Lucky Luke, tevens het achtste van Morris' opvolger Achdé en het tweede van scenarist Jul na zijn geslaagde debuut Het Beloofde Land. De cowboy steekt daarvoor het eerst de grote plas over en beleeft een bijzonder avontuur in Parijs. Nadat hij de Daltons weer eens naar de nor terugbracht, komt Lucky Luke in de woestijn de Franse beeldhouwer Auguste Bartholdi tegen, de schepper van het Vrijheidsbeeld. Luke beschermt de kunstenar en escorteert hem verder naar Parijs op vraag van de Amerikaanse vicepresident. Ook Jolly Jumper verlaat voor het eerst het Amerikaanse continent en doet zelfs mee aan een paardenwedstrijd in het Franse Auteuil. Het album staat volgens Jul vol historische knipogen en de reis houdt vele speciale ontmoetingen in.


Derde stripmuur voor Yoko Tsuno
30/06
TOP
Yoko Tsuno
Na eerdere stripmuren in Brussel en Wavre prijkt Yoko Tsuno sinds 22 juni officieel op een nieuwe stripmuur in Verviers (Luik). Je kan haar reuzegrote afbeelding gaan bewonderen op de hoek van de stationsstraat en de straat Peltzer de Clermont. Deze gevel van het Brusselse Art Mural bevindt zich dicht bij de wijk waar Roger Leloup is geboren en waar hij vijfentwintig jaar heeft gewoond.


Aangepast Roodbaard-overzicht
16/06
TOP
Roodbaard INT12
Marc Bourgne deelde onlangs bovenstaande illustratie die bedoeld is voor de twaalfde integrale van de klassieke piratenreeks Roodbaard. Zijn bijdrage aan de reeks vult niet één, maar twéé integrales, beide voorzien van een zeer uitgebreid dossier met veel beeldmateriaal. Eind 2018 is deel 12 in het Frans gepland, in juni 2019 moet dan de dertiende integrale verschijnen. Dossiersamensteller Brieg Haslé-Le Gall liet ook nog weten dat tegen eind 2019 nog één integrale zal verschijnen met daarin de complete, vijfdelige spin-off De Jonge Jaren van Roodbaard. Volgens hem verschijnt die integrale buiten de reeks en krijgt het bijgevolg geen volgnummer 14. Op dit moment legt Sherpa trouwens de laatste hand aan de productie van deel 11. Als alles meezit, ligt het album eind juli in de winkel.

Herinner je ons Roodbaard-overzicht nog met alle verhalen per integrale? Dit lijkt ons het goede moment om een aangevulde versie te presenteren.

De reeds gebundelde verhalen
Integrale 1 = losse delen 1, 2, 18 (Victor Hubinon + Jean-Michel Charlier)
Integrale 2 = losse delen 3, 4, 17 (Victor Hubinon / Eddy Paape + Jean-Michel Charlier)
Integrale 3 = losse delen 5, 6, 7 (Victor Hubinon + Jean-Michel Charlier)
Integrale 4 = losse delen 8, 9, 10 (Victor Hubinon + Jean-Michel Charlier)
Integrale 5 = losse delen 11, 12, 13 + kortverhaal Het Goud van de San Cristóbal (Victor Hubinon / Jijé + Jean-Michel Charlier)
Integrale 6 = losse delen 14, 15, 16 + kortverhaal De Cobra (Victor Hubinon + Jean-Michel Charlier)
Integrale 7 = losse delen 21, 24 (Patrice Pellerin + Jean-Michel Charlier)
Integrale 8 = losse delen 19, 19bis (Jijé / Lorg + Jean-Michel Charlier)
Integrale 9 = losse delen 20, 22, 23 (Jijé / Christian Gaty + Jean-Michel Charlier)

Integrale 10 = losse delen 25, 26, 27 (Christian Gaty + Jean-Michel Charlier / Jean Ollivier)

Roodbaard Roodbaard Roodbaard Roodbaard
Roodbaard Roodbaard Roodbaard Roodbaard
Roodbaard Roodbaard Roodbaard Roodbaard
Roodbaard Roodbaard Roodbaard Roodbaard
Roodbaard Roodbaard Roodbaard Roodbaard
Roodbaard Roodbaard Roodbaard Roodbaard
Roodbaard Roodbaard Roodbaard Omdat de twee verhalen van Patrice Pellerin op zichzelf staan, worden ze in één bundel samengebracht en voorzien van een zeer uitgebreid dossier van liefst vijftig pagina's.
Roodbaard Roodbaard Roodbaard Vervolg van het verhaal De Helleschuit (integrale 6) met de enige verhalen die grotendeels zijn getekend door Jijé en zijn zoon Lorg. Eveneens uitgebreid met een groot dossier.
Roodbaard Roodbaard Roodbaard Roodbaard
Roodbaard Roodbaard Roodbaard Roodbaard


Nog te bundelen verhalen
Integrale 11 = losse delen 28, 29, 30 (Christian Gaty + Jean Ollivier)
Integrale 12 = losse delen 31, 32 (Marc Bourgne + Christian Perrissin)
Integrale 13 = losse delen 33, 34 (Marc Bourgne + Christian Perrissin). Deze laatste albums vormen een tweeluik.

Roodbaard Roodbaard Roodbaard Roodbaard
Roodbaard INT12 Roodbaard Roodbaard
(eind 2018
in het Frans)
Deel 12
Roodbaard Roodbaard
(juni 2019
in het Frans)


Extra integrale buiten reeks
De vijfdelige spin-off De Jonge Jaren van Roodbaard (Daniel Redondo + Christian Perrissin) wordt gebundeld in een laatste integrale die eind 2019 als een buitenreeksintegrale zal verschijnen.


De Jonge Jaren van Roodbaard De Jonge Jaren van Roodbaard De Jonge Jaren van Roodbaard De Jonge Jaren van Roodbaard De Jonge Jaren van Roodbaard


De laatste XIII Mystery
16/06
TOP
XIII Mystery 13
Op 20 juni ligt XIII Mystery 12: Alan Smith in de winkels. In oktober verschijnt het dertiende en laatste deel van XIII Mystery, de succesvolle en ook zeer goeie spin-off van XIII. Zoals we je al een tiental keer hebben verteld, gaat dit album van Olivier Grenson (Niklos Koda) en XIII-schepper Jean Van Hamme over Judith Warner, de apotheker van Greenfalls waar XIII terechtkwam tijdens zijn zoektocht naar zijn identiteit en zijn verleden. Maar ook huurmoordenaarster Jessica Martin, die een avontuurtje beleeft met Judith, speelt een grote rol in dit album.

Hierboven zie je de cover en dit is de korte inhoud: "Jessica Martin is op de vlucht voor haar misdadige verleden als ze in Santa Barbara, Californië belandt en er een kamer huurt boven de apotheek van Judith Warner. De twee vrouwen voelen zich meteen tot elkaar aangetrokken. Ze delen bovendien een oude liefde voor een welbekende man met grijzende slapen en geheugenverlies. Toch kan Judith, die een zwak heeft voor onenightstands, het idee dat ze voor een vrouw valt maar moeilijk vatten. Dan wordt Jessica gevonden door haar achtervolgers. Deze keer neemt ze Judith mee op haar vlucht..."

Voor een Brusselse stripwinkel leverde Grenson trouwens onderstaande illustratie die vanaf eind juli op plastic draagtasjes te zien zal zijn.

XIII Mystery 13


Drakenbloed zet koers naar einde
09/06
TOP
Drakenbloed 12
Tekenaar Stéphane Créty gaf onlangs deze plaat uit Drakenbloed 12 vrij. Het is de eerste plaat van het allerlaatste verhaal. Het album verschijnt in september in het Frans. Het is dan aan Silvester om snel genoeg de vertaling te publiceren. Daarnaast moet Créty ook nog de spin-off Hannibal Meriadec afronden met een vijfde deel. Daar zullen we wat langer op moeten wachten, want tussendoor tekent Créty deel 3 van Jean-Luc Istins nieuwste conceptserie Conquêtes die we eerder deze maand hebben voorgesteld. Istin is ook de scenarist van Drakenbloed en Hannibal Meriadec.


Jommeke verovert Chinese kinderharten
09/06
TOP
Jommeke
Vlaanderen zendt zijn zoontjes uit. Van Jommeke zijn er in 2016 vijfentwintig titels uitgegeven in China en die raakten in de testperiode allemaal uitverkocht. Het gaat om totaal een half miljoen verkochte exemplaren. Zelfs naar Chinese normen is dat een mooi resultaat. In 2018 en 2019 volgen nog eens veertig vertalingen door het Chinese Bright Media in samenwerking met het Vlaamse Ballon Media. Daarna moeten er jaarlijks dertig tot veertig bijkomende titels in het Chinees verschijnen tot de complete reeks verkrijgbaar is. Het is de eerste keer dat een Vlaamse stripreeks zo'n succes haalt. Een eerdere poging om Suske en Wiske in China te verpatsen strandde na tien vertaalde albums.

In ons patattenlandje zijn al meer dan 63 miljoen exemplaren van Jommeke verkocht. Er zijn maar weinig stripreeksen in Europa die zo'n cijfers kunnen voorleggen, ook al zijn er intussen 290 delen verschenen. En nog opmerkelijker: bij Vlamingen ouder dan 6 jaar kent 95% van het publiek het stripfiguurtje.


De Gouden Eeuw door Cyril Pedrosa
09/06
TOP
De Gouden Eeuw 1
Na gesmaakte albums als Drie Schimmen en de Vrije Vlucht-one-shots Portugal, Vier Jaargetijden en Eenzame Harten blijft Cyril Pedrosa zich in zijn schik voelen in de auteurscollectie van Dupuis. Samen met scenarist Moreil lanceert hij De Gouden Eeuw, het eerste deel van een tweeluik. Het 232 pagina's tellende album komt in oktober in het Nederlands uit.

De Gouden Eeuw is een fantasyverhaal over een door hongersnood en wangedrag verscheurd koninkrijk en een strijd om de troon. Wanneer de oude koning sterft, bereidt zijn oudste dochter Tilda zich voor om hem op te volgen. Dat is buiten haar jongere broer gerekend die haar prompt verbant na een complot om haar van de troon te houden. Geleid door vreemde tekens besluit Tilda met haar metgezellen haar rechtmatige troon te heroveren. Hun lot raakt verstrengeld met een eeuwenoud boek uit de Gouden Eeuw, een legendarische periode waarin het land welvaart kende en de mensen in vrijheid leefden. De macht van het boek is zo groot dat het de wereld kan veranderen.


Bastien Vivès vertelt over een bloes met speciale krachten
09/06
TOP
In september verschijnt bij Casterman alvast in het Frans het nieuwste one-shot van Bastien Vivès die ons vorig jaar nog kon bekoren met Een Zus. In Le Chemisier (De Bloes) speelt Séverine de hoofdrol. Ze studeert aan de Sorbonne, ze is niet speciaal slim of middelmatig, niet mooi, noch lelijk. Ze leidt een banaal bestaan zonder hoogte- en dieptepunten en ze heeft een vriendje dat haar steeds minder aandacht geeft terwijl hij liever tv kijkt en games speelt. Wanneer ze op een avond gaat babysitten, leent ze een zijden bloes die haar leven zal veranderen. Van de ene dag op de andere bekijken mannen haar op een andere manier, vol begeerte. Bezit de bloes magische krachten? Dat weet Séverine niet, maar ze voelt zich in elk geval heel wat zelfzekerder. Ze neemt haar lot weer in handen...


Een nieuw team voor Tanguy en Laverdure + overzicht complete reeks
06/06
TOP
De Complete Tanguy en Laverdure 9
Tanguy en Laverdure
Onlangs kondigden we bij Arboris De Complete Tanguy en Laverdure deel 9 aan. Dat blijkt nu het voorlaatste deel te zijn van de integrale reeks met de klassieke verhalen die getekend zijn door Albert Uderzo, Jijé, Patrice Serres en Al Coutelis. Die reeks liep in het Frans van 1961 tot 1988. De vertalingen startten pas in 1976 en verschenen door elkaar en bij verschillende uitgeverijen.

In 2002 startte het zogenoemde tweede tijdperk van de pilotenreeks met tekenaars en schrijvers die elkaar opvolgden. Deel 31, Diamants de Sable, verschijnt op 22 juni in het Frans bij Dargaud en daar is opnieuw een auteurswissel doorgevoerd. Voortaan tekent Sébastien Philippe de reeks op scenario van Patrice Buendia (Thomas Silane, De Tweekoppige Adelaar) en ex-piloot Frédéric Zumbiehl die als vanouds instaat voor het technische gedeelte van de strips. Als solo-scenarist viel hij bij eerdere albums door de mand. Beide scenaristen zijn ook actief voor Buck Danny.

In het nieuwe verhaal gaat het er heet aan toe in een fictief moslimland (goede verstaanders zullen er Syrië in herkennen). Om de actualiteit helemaal na te jagen, wordt er gevlogen in een Mirage 2000N. Die N staat voor "nucleair". De auteurs kregen toegang tot deze hyperbewapende toestellen. Alleen voor het zitje achterin, waar de navigator zit en die doorgaans de werkelijke commandant aan boord van het jachtvliegtuig is, mocht er niets prijsgegeven worden in de albums. Dat loste de tekenaar op met schaduwpartijen, tekstballonnen en andere trucjes om die ruimte te verstoppen. Ook op menselijk vlak valt er een en ander te verwachten, want Laverdure gaat de confrontatie aan met Tanguy en de spanningen lopen hoog op. Het is de bedoeling dat de personages weer meer naar de voorgrond treden in plaats van de toestellen waarin ze vliegen. En het kan niet op, want eind dit jaar verschijnt deel 32, Le Sabre du Désert, in het Frans door hetzelfde team.

Sébastien Philippe tekende al een eenmalig kortverhaal van Buck Danny én Tanguy en Laverdure in een crossoveravontuur. Dat verhaal was exclusief voor een verzamelbox bestemd van de Franse edities van De Avonturen van Buck Danny "Classic" deel 3 en "Classic" Tanguy en Laverdure deel 1. In september verschijnt bij Dupuis trouwens de vertaling van deel 5 van de retroversie van Buck Danny. Bij Arboris verscheen recent de vertaling van het slot van het tweeluik van "Classic" Tanguy en Laverdure. In januari 2019 verschijnt in die reeks een gloednieuw verhaal door Matthieu Durand op scenario van Patrice Buendia en nieuwkomer Helvet. De spin-offreeks gaat dus eveneens verder. Voor de liefhebbers: in deel 3 wordt er gevlogen met de Zwitserse Mirage III BS.


Tijd voor een overzicht dachten we. Hieronder vind je eerst een overzicht van De Complete Tanguy en Laverdure met de inhoud per integrale. Daarna sommen we de losse albums op die niet in deze integrale reeks zullen opgenomen worden en die ook nog niet allemaal zijn vertaald. Tot slot is er nog de "Classic"-spin-off.

De Complete Tanguy en Laverdure
(chronologische bundelingen met opnieuw vertaalde, onverkorte verhalen, kortverhalen en achtergronddossiers)


1
= losse delen 1, 2 (Albert Uderzo + Jean-Michel Charlier)
2 = losse delen 3, 4, 5 (Albert Uderzo + Jean-Michel Charlier)
3 = losse delen 6, 7, 8 (Albert Uderzo + Jean-Michel Charlier)
4 = losse delen 10, 9, kortverhalen uit deel 21 (Jijé + Jean-Michel Charlier)
5 = losse delen 11, 12, kortverhalen uit deel 21 en 22 (Jijé + Jean-Michel Charlier)
6 = losse delen 13, 14, kortverhalen uit deel 22 (Jijé + Jean-Michel Charlier)
7 = losse delen 15, 16 (Jijé / Daniel Chauvin + Jean-Michel Charlier)
8 = losse delen 17, 18 (Jijé + Jean-Michel Charlier)
9 = losse delen 19, 20, 23 (Jijé / Patrice Serres + Jean-Michel Charlier)
10 = losse delen 24, 25 (Patrice Serres / Al Coutelis + Jean-Michel Charlier)

Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure  
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Inclusief kortverhalen Eerste Opdracht, Zijn Grote Droom en Valstrik voor een Piloot
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Inclusief kortverhalen Overval in de Lucht, De Saboteur en Contraspionage in de Lucht
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Inclusief kortverhalen De Stoorzender, Golflengte 268.5 en Spionnen in de Sahara
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Inclusief geïllustreerde roman Het Vliegtuig dat zijn Piloten Vermoordde deel 1
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Inclusief geïllustreerde roman Het Vliegtuig dat zijn Piloten Vermoordde deel 2
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure
Deel 10
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure  


Vervolg van de reeks
Na de albumreeks uit 1961-1988 en dus na het overlijden van scenarist Jean-Michel Charlier startte in 2002 een nieuwe reeks verhalen.
De albums werden pas in 2013 opgepikt door Arboris die ze voortaan in het Nederlands uitgeeft. De nummering liep door vanaf deel 26. Deel 30 en het in het Frans nog te verschijnen deel 31 zijn nog niet vertaald. De auteurs van deel 31 zullen jaarlijks een nieuw album publiceren.

26: Gevangene van de Serviërs (Yvan Fernandez + Jean-Claude Laidin)
27: Operatie Opium (Renaud Garreta + Jean-Claude Laidin)
28: Vlucht 501 (Yvan Fernandez + Jean-Claude Laidin)
29: Klopjacht in Guyana (Frédéric Toublanc + Jean-Claude Laidin)
30: Rencontre de Trois Types (Yvan Fernandez / Gilles Laplagne + Jean-Claude Laidin)
31: Diamants de Sable (Sébastien Philippe + Patrice Buendia / Frédéric Zumbiehl)

Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure
Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure
Deel 32, Le Sabre du Désert, verschijnt eind dit jaar in het Frans.
 


"Classic" Tanguy en Laverdure
Naar het voorbeeld van De Avonturen van Buck Danny "Classic" kwam deze spin-off tot stand. In deze reeks spelen de verhalen zich af in het verleden. De Bedreigde Mirage F1 en Het Vliegtuig dat zijn Piloten Vermoordde is een tweeluik gebaseerd op de enige roman die Jean-Michel Charlier van Tanguy en Laverdure schreef. De vertaling van deze roman staat in De Complete Tanguy en Laverdure deel
7 en 8. Patrice Buendia bewerkte de roman voor tekenaar Matthieu Durand. Hetzelfde duo, aangevuld door Helvet, publiceert vanaf 2019 goednieuwe verhalen in deze reeks. Ook van deze reeks moet voortaan jaarlijks een nieuw album verschijnen.

Tanguy en Laverdure Tanguy en Laverdure
Deel 3 verschijnt in januari 2019 in het Frans.
 


Deze maand bij INdruk
02/06
TOP
Het Meisje van Paname 2
Later deze maand, meerbepaald op 22 juni, publiceert INdruk twee nieuwe albums. Beide albums verschijnen in hardcover, tellen 64 pagina's en zullen 18,95 euro kosten.

Het Meisje van Paname 2 is het slot van het tweeluik van Kas en Laurent Galandon. Lees hier een bespreking van deel 1. De Franse versie dateert van 2014. Sindsdien werkt hij op scenario van Pierre Dubois aan een one-shot van ongeveer negentig pagina's dat zich tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) afspeelt. Het verhaal met de Franse titel Sans Visage vertelt over huursoldaten die zich aan de meest biedende verkopen. Ze vechten al zo lang dat ze niet meer weten voor wie en waarom. In het Frans zal ook dit album verschijnen in de collectie Signé (Getekend) van Le Lombard.

Een andere strip wordt Het Project Bleiberg 1: Spoken uit het Verleden. Serge Le Tendre (Chinaman, Golias, Op Zoek naar de Tijdvogel) bewerkte hiervoor de roman van David S. Khara uit 2010. Deze thriller gaat over een mondiaal complot door een geheime organisatie om een nieuwe wereldorde te vestigen en de übermensch te creëren. Adolf Hitler is hun eerste bondgenoot. In het heden worden twee mannen en een vrouw betrokken bij dit project dat de mensheid bedreigt. De Franse roman kende een groot succes, kreeg een vervolg en de filmrechten zijn verkocht. Frédéric Peynet maakte er passende tekeningen voor. Hem kennen we nog van De Feul en Phœnix die allebei bij Medusa verschenen, de voorloper van INdruk. De Franse reeks loopt bij Dargaud. In 2017 verscheen zowel deel 1 als deel 2. Het nog te verschijnen deel 3 zal de trilogie afsluiten.

Het Project Bleiberg 1


Jean-Luc Istin lanceert nieuwe sf-conceptreeks
02/06
TOP
Conquêtes 1
Jean-Luc Istin ontwikkelt voor uitgeverij Soleil de ene conceptreeks na de andere in het fantasy- en sf-genre. Het is dan ook zijn job. Daedalus is zo'n beetje de vaste vertaaluitgeverij van al dat schoons. Zijn nieuwste worp is Conquêtes, een vijfdelige space opera die in september van start gaat in het Frans. De Serviër Zivorad Radivojevic (Alice Matheson) is de tekenaar van het eerste deel.

Over de inhoud wou Istin nog niets kwijt. Hij liet wel weten dat Androïden, een andere conceptreeks in het sf-genre, in 2019 vervolgt met opnieuw vijf delen. Elk album is weliswaar een afgerond verhaal, net zoals dat voor bijvoorbeeld Elfen en Dwergen, allebei zeer succesvolle conceptreeksen van Istin, het geval is.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel