Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 28 april:

Charel Cambrés Pinanti United voor het goede doel
Eric Heuvel is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Nederlandse nominatie voor Eisner Awards
Belgisch-Canadese hoofdcast voor verfilming Magasin Général

Updates van 25 april:
Een nieuwe Bruno Brazil in 2019. Bob Morane is stopgezet
De projecten van Dany
Zo ziet de jonge Alex eruit
Coverschetsen Blake en Mortimer door Perer van Dongen

Updates van 21 april:

De zomer- en najaarsplanning van Standaard Uitgeverij
De albums van Uitgeverij L in juni
Kwartaal 3 bij Arboris

Updates van 18 april:

Émile Bravo start met Robbedoes-minireeks in vier delen
Vijfmaal Zidrou
Kwartaal 3 bij Ballon Comics
Kwartaal 3 bij Casterman
Kwartaal 3 bij Dargaud
Kwartaal 3 bij Dupuis
Kwartaal 3 bij Glénat
Kwartaal 3 bij Le Lombard
Eind mei bij Bonte
Tijl vervolgt in oktober
Selfie met bloementapijtontwerp van Elsje
Gekuiste heruitgave van Dany's Rooie Oortjes in het Frans

Updates van 14 april:

Agent 327 integraal
Saga Uitgaven in mei en juni
Voorsmaakje Suske en Wiske: Boemerang
Het jaar van Peter van Dongen

Updates van 12 april:

De Glazen Kroon, prequelspin-off De Lemen Troon
Speciale heruitgave De Odyssee van Asterix
F'Murrr (72) overleden
Nieuwe stripspeciaalzaak in Genk en Stripwinkel Dumpie is verhuisd

Updates van 7 april:

Geremasterde pop-artstrip Iris met ongelofelijk veel extra's

Updates van 6 april:

Oude Meesters met Suske en Wiske
Matthieu Bonhomme en Fabien Nury lanceren reeks over Belgische prinses

Updates van 4 april:

Baba Yega, de strip
Schetsen van XIII Mystery 13
Giant-auteur Mikaël werkt aan opvolger Bootblack

Updates van 3 april:

Het 9e Eiland en Suske en Wiske: Cromimi winnen Stripschappenningen
De vele projecten van André Juillard
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2018: mei • juni • juliaugustusseptember • oktober • november • december
2019: januari • februari • maart • april
 
Charel Cambrés Pinanti United voor het goede doel
28/04
TOP
Pinanti United 3
Nog tot 3 mei hengelen vrijwilligers van het Rode Kruis-Vlaanderen naar je bijdrage om in ruil een sticker van Robbedoes en Kwabbernoot te krijgen. Die sticker is getekend door Charel Cambré. De barmhartige Samaritaan wisselt die dag het ene goede doel voor het andere, want op 3 mei moet het derde deel van zijn komische voetbalstrip Pinanti United in de winkel liggen. Dat album kost 7,95 euro en zoals we je een vorige keer vertelden, gaat één euro van elk verkocht exemplaar naar het goede doel, meerbepaald vzw Bring A Smile dat zich inzet voor zieke kinderen.

Uitgeverij INdruk polste ook bij bedrijven om hun steentje bij te dragen. Zij konden een deel van de oplage overnemen voor hun eigen klanten. Vijf bedrijven hapten toe. Voor elk van die bedrijven tekende Charel Cambré een andere, gepersonaliseerde cover. De verzamelaars van zijn werk wacht een intensieve zoektocht. Hieronder kan je alle vijf verschillende covers zien. Klik erop voor een grotere weergave.


Pinanti United 3 Pinanti United 3 Pinanti United 3 Pinanti United 3 Pinanti United 3


Eric Heuvel is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
28/04
TOP
Eric HeuvelHiernaast prijkt een trotse Eric Heuvel met zijn lintje op de borst gespeld. Je kan hem voortaan Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen. Voor die orde komen mensen in aanmerking "met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving".

Eric Heuvel dankt zijn bekendheid in stripmiddens vooral aan January Jones, waarvan momenteel een nieuw avontuur in het stripblad Eppo loopt. Met zijn historische en educatieve strips over onder meer de Tweede Wereldoorlog (De Ontdekking en De Zoektocht), de Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd (De Terugkeer) en het Nederlandse slavernijverleden (Quaco) verwierf hij veel lof. Deze albums, behalve Quaco, verschijnen in juni in een integrale bij Uitgeverij L.

Andere lieden in het stripmilieu gingen Heuvel vooraf in de ridderorde: de Nederlanders Jan Kruis, Kees Kousemaker, Martin Lodewijk, Jan van Haasteren, Thom Roep, maar ook Vlaming Paul Geerts.

© foto: Jos van Waterschoot


Nederlandse nominatie voor Eisner Awards
28/04
TOP
Behaving MADly
Op 20 juli worden de Eisner Awards uitgereikt, de jaarlijkse prijzen voor de Amerikaanse comicindustrie. Tussen de vele genomineerden in behoorlijk wat categorieën merkten we een aantal namen die we ook in vertaling kennen. Een ervan komt uit Nederland.

In de categorie Best Painter/Multimedia Artist (interior art) nemen Federico Bertolucci (voor Love: The Dinosaur, Little Tails, bij Dark Dragon Books vertaald als Love: De Dinosaurus) het op tegen EFA voor het bij Le Lombard in vertaling verschenen Monet, Jean-Pierre Gibrat voor de vertaling van Elke Raaf Pikt, Cyril Pedrosa voor Portugal en Sana Takeda voor Monstress.

Gibrats Flight of the Raven (Elke Raaf Pikt dus) maakt ook kans in de categorie Best U.S. Edition of International Material. Hij krijgt in die categorie concurrentie van de makers van In de Geest van Gaudí dat in vertaling verscheen bij Gorilla.

In de categorie Best Archival Collection/Project - Comic Books vinden we Behaving MADly terug, een overzichtsboek van minder bekende imitaties van het satirische stripblad Mad dat geschreven is door Mad-fanaat Ger Apeldoorn, de Nederlandse schrijver en redacteur van De Jaren Pep en het in juni te verschijnen De Jaren Eppo.

De volledige nominatielijst vind je onder meer op deze site.


Belgisch-Canadese hoofdcast voor verfilming Magasin Général
28/04
TOP
Jérémie Renier
melissa
Van de negendelige stripreeks Magasin Général, door Régis Loisel en Jean-Louis Tripp, zijn al meer dan één miljoen exemplaren verkocht in België, Nederland, Frankrijk en Québec. Een verfilming moet nog meer zieltjes winnen voor de zieleroerselen van Marie Duchamp en haar dorpsgenoten. De Canadese regisseur Christian Duguay (die ook al de verstripte roman Een Zak Knikkers verfilmde) heeft inmiddels de volledige casting achter de rug.

Voor de rol van Serge kan hij rekenen op de internationale star quality van de Belgische acteur Jérémy Renier die meespeelde in onder meer vijf films van de gebroeders Dardenne (La Promesse, L'Enfant, Le Silence de Lorna, Le Gamin au Vélo, La Fille Inconnue), twee films van François Ozon (Les Amants Criminels, Potiche), maar bij het grotere publiek wellicht bekender is als de vertolker van de Franse zanger Jean-Claude François in Cloclo.

Renier zal vooral te zien zijn in de buurt van de Canadese actrice Mélissa Désormeaux-Poulin (Hors les Murs) die Marie gestalte zal geven. De rest van de cast bestat uit onder meer Niels Schneider, Catherine Saint-Laurent, Roy Dupuis, Emmanuel Schwartz, David La Haye, Mario Saint-Amant enRaymond Bouchard.

De opnames van de film moeten nog dit jaar gebeuren.


Een nieuwe Bruno Brazil in 2019
Bob Morane is stopgezet
25/04
TOP
Bruno Brazil
Tekenaar Philippe Aymond (Lady S., Highlands) kon zijn geluk niet op toen hij afgelopen weekend bekend kon maken dat hij de nieuwe tekenaar is van Bruno Brazil, een reeks van William Vance en Greg die tussen 1967 en 1977 in het weekblad Kuifje liep. Samen met Laurent-Frédéric Bollée (Deadline, Laowai, De Pijl van Nemrod), de scenarist met wie Aymond al ApocalypseMania maakte, werkt hij aan een tweeluik van Bruno Brazil waarvan het eerste deel in het eerste kwartaal van 2019 zal verschijnen. Het idee komt van de auteurs zelf. In 2016 stelden ze het voor aan uitgeverij Le Lombard die toehapte en ook Vance gaf groen licht. Hij apprecieerde Bollées verhaal over Billy Stockton voor de reeks XIII Mystery uitermate. Aymonds eerste tekeningen ontroerden Vance bovendien.

Bruno Brazil
Het nieuwe verhaal begint in 1977, een halfjaar na de dramatische gebeurtenissen in Quitte of Dubbel voor Alak 6 waarin het complete Commando Kaaiman van de geheim agent Bruno Brazil werd uitgeroeid, op Bruno en Gaucho Morales na. Daarna verhuisde Greg naar de Verenigde Staten om er samenwerkingen op poten te zetten voor de uitgeverijen Dargaud en Le Lombard (wat indirect leidde naar Largo Winch, lees er hier meer over). De aanvoer van scenario's stopte en meer dan zes pagina's van een nieuw verhaal kon Vance niet meer tekenen. Jean Van Hamme wou de reeks wel overnemen, maar de toestemming van Greg kregen ze niet. Uiteindelijk creëerden Vance en Van Hamme dan maar een nieuwe serie die een weergaloos succes zou kennen: XIII.

Bollée vond het uitgangspunt van het zware verlies dat de overlevenden na de oude albums moeten dragen een interessant gegeven. Hij negeert doelbewust het onafgewerkte verhaal van Vance en Greg dat in de jaren 1980 een nieuw begin moest betekenen en pikt de draad dus weer op na Quitte of Dubbel voor Alak 6. Hij benadrukt dat het nieuwe tweeluik (van twee keer 56 pagina's) geen reboot wordt of een modernisering van de bestaande elementen. Het verhaal speelt zich gewoon af tijdens de jaren 1970 met decors, kledij en gebruiken van toen in volle Koude Oorlog, al zal er wat minder worden gerookt, op vraag van Vance. Er bestaat weliswaar ongerustheid bij de vraag of het personage nog bekend genoeg is na veertig jaar afwezigheid en of het een nieuw publiek kan bekoren. Saga Uitgaven bundelde enkele jaren geleden de complete reeks in drie integrales.

Bruno Brazil

Stopzetting Bob Morane en een andere mogelijke terugkeer
De voorbije jaren dook de ene na de andere held uit het verleden weer op in gloednieuwe albums. Michel Vaillant, Clifton en Rik Ringers (met zo'n 25.000 verkochte exemplaren per album in het Frans) behoren tot de successen. Hermann hield het na één nieuw avontuur van Bernard Prince weer voor bekeken. Het album verkocht niet onaardig, maar minder dan Hermann gewoon is, dus investeerde hij zijn tijd liever in andere projecten.

Ook de reboot van Bob Morane kende volgens uitgever Gauthier Van Meerbeeck een "correcte verkoop" met respectievelijk 25.000 en 23.000 verkochte exemplaren voor de delen 1 en 2, maar we hebben je de voorbije paar jaar ook ingelicht over de ruzie tussen de oude (Henri Vernes) en nieuwe scenaristen (Aurélien Ducoudray en Luc Brunschwig) en de zoektocht naar een nieuwe scenarist (Emmanuel Herzet). Daardoor kreeg Le Lombard niet langer zin om Bob Morane voort te zetten. Er zullen daarom geen nieuwe albums meer verschijnen.

William Vance is een van de tekenaars die Bob Morane hebben getekend. Dat brengt ons bij nog een andere reeks van hem. Volgens het Franse stripinfomagazine Casemate wordt er gefluisterd dat Vance niet gekant is tegen een nieuw avontuur van zijn favoriete held Bruce J. Hawker.

(Bron: Jean-Pierre Fuéri — Casemate 114 // Milan Morales — GenerationBD, 22 april 2018)


De projecten van Dany
25/04
TOP
Robbedoes
In een recent interview liet tekenaar Dany weten dat hij momenteel bezig is met twee verschillende stripprojecten. Het eerste kennen we al langer, want het betreft zijn Robbedoes-verhaal op scenario van Yann waarvan je hierboven een plaat ziet staan. Maar de voortgang van het verhaal zit al enkele maanden in het slop omdat er onenigheid is tussen beide heren over het einde van het verhaal. "Dat gebeurt weleens en het komt wel in orde", sust Dany echter. Het verhaal telt 62 platen.

Dany
Dany
 
Een ander project tekent hij op scenario van Denis Lapière in een meer realistische stijl. Lapière schreef het speciaal voor Dany. De titel luidt eenvoudig Femmes! (Vrouwen!) en het speelt zich af in twee verschillende periodes: een somber gedeelte in het heden met veel donkere schaduwpartijen en het andere gedeelte is een flashback met herinneringen die Dany in aquarel schildert. Dit verhaal wordt 74 platen lang en het zal verschijnen in de collectie Vrije Vlucht.

Laatst hadden we het nog over een Franse herdruk van Rooie Oortjes die wat softer zal zijn dan de oorspronkelijke gags. Er worden namelijk enkele oude gags weggelaten. "Door sommige gags zou ik nu opgesloten worden... of erger", legde Dany lachend uit. Tegelijk gaf hij mee dat de vernieuwde uitgave de mogelijkheid tot nieuwe albums van Rooie Oortjes inluidt op scenario van Erroc met wie hij het komisch-erotische Angelique maakte.

Rooie Oortjes verschijnt in het Frans bij Joker dat vorig jaar werd overgekocht door Kennes Editions. Bij Joker verscheen de Franse integrale van Roze Bottel die bij Saga UItgaven in vertaling verschijnen (lees hier een bespreking van deel 2 en 3, later dit jaar volgt nog de vierde en laatste integrale). Uitgever Dimitri Kennes is nu geïnteresseerd in een gloednieuw verhaal van Roze Bottel en daar heeft Danuy wel oren naar. Hij heeft nog steeds een volledig uitgeschreven scenario klaarliggen met alle dialogen en bladschikkingen, maar het ontbreekt de tekenaar momenteel aan tijd om daar werk van te maken.


Zo ziet de jonge Alex eruit
25/04
TOP
AlexOver Alix Origines (de Franstalige titel voor de spin-off van Alex over diens Gallische jeugd) hebben we het al enkele keren gehad. Maar zo'n nieuws raakt sneller opgepikt als er beeldmateriaal bij komt te staan. Wel, ziehier een voorsmaakje van de jonge Alex door de ogen van tekenaar Laurent Libessart (Moréa). Het scenario is van de hand van Marc Bourgne (De Piraten van Barataria, Michel Vaillant).

De look met grotere "mangaogen" is bewust gekozen om de jonge held bij jongere lezers te kunnen introduceren die vaker manga's lezen. Als dat publiek het bij die spin-off houdt, is dat fijn. Als ze later de avonturen van de oudere Alex door Jacques Martin en zijn opvolgers beginnen te lezen, is dat voor uitgeverij Casterman nog beter. Ondertussen is er ook nog de spin-off over vijftiger Alex in Alex Senator waarvan in augustus deel 7 verschijnt.


Coverschetsen Blake en Mortimer door Perer van Dongen en Teun berserik
25/04
TOP
Blake en Mortimer
Hierboven zie je een coverschets die Teun Berserik maakte voor het later dit jaar te verschijnen Blake en Mortimer-album dat hij samen met Peter van Dongen tekent op scenario van Yves Sente. Peter van Dongen maakte dan weer onderstaande schets voor de Portugese editie van het album.

Blake en Mortimer


De zomer- en najaarsplanning van Standaard Uitgeverij
21/04
TOP
De Kiekeboes 151
In dit interview gaf Merho al inzage op de toekomstplannen rond De Kiekeboes. Niet alleen evolueert de bladindeling geleidelijk aan naar een modernere aanpak met van de pagina aflopende prenten en een afwijkend stramien dan de klassieke vier stroken, maar Merho gaf ook aan dat er in de twee kwartalen waarin er geen regulier album verschijnt ruimte is voor iets anders rond De Kiekeboes. In vorige jaren waren dat bijvoorbeeld specials. Ook dit jaar verscheen al zo'n speciale heruitgave van het tweeluik Kiekeboe in Carré en De Schat van Mata Hari met achtergronddossier (lees hier een bespreking). In december komt de special Dan Maar Beter een Verre Vriend uit met daarin de verhalen Geeeeef Acht!, En in Kwade Dagen en Boek.bv.

In oktober wordt een ander concept aangesneden: vier kortverhalen van verschillende tekenaars en scenaristen worden gebundeld in een buitenreeksalbum. Meerbepaald Kim Duchateau (Esther Verkest, Nero), Nix (Kinky & Cosy, De Buurtpolitie), Gerben Valkema (Elsje, Suske en Wiske: Cromimi) en Frodo De Decker (Otto, De Ridder) mogen een verhaal vertellen met de personages uit De Kiekeboes. Het album geldt als een verjaardagsgeschenk voor Merho die op 24 oktober zeventig jaar wordt. Hij denkt nog lang niet aan stoppen, maar wel aan opvolging. Zo meldde hij in het interview dat hij eraan denkt zijn medewerker Kristof Fagard verhalen te laten tekenen op scenario van iemand anders voor albums die in de andere kwartalen kunnen verschijnen.

In elk geval is, Dédé & Partner, met al een eerste stapje naar een modernere paginalay-out, gewoon deel 151 in de reeks. "De supergangster Dédé la Canaille koopt dankzij zijn 'partner' Balthazar voor een prikje een appartement in een luxeresort op Gran Penaria. Toevallig heeft ook Van de Kasseien geïnvesteerd in dit prestigieuze bouwproject. En wie mag er dan de kastanjes uit het vuur halen als alles dreigt mis te lopen... Marcel Kiekeboe!"

Van de spin-off Fanny K. verschijnt in oktober — en laten we hierbij maar "onder voorbehoud" vermelden — deel 3, De Lokvogel. Officieel het laatste deel van de cyclus. Die andere spin-off bij Standaard Uitgeverij, Red Rider, is trouwens stopgezet na de driedelige cyclus. Stedho en Lectrr hebben elkaar wel gevonden en werken aan een nieuw project. De inhoud van Fanny K. 3: "Als Fanny de moord op haar vriendin ontrafelt, moet ze vluchten uit Zwitserland. Tijdens een waanzinnige tocht door Europa wordt ze gegijzeld door criminelen en opgejaagd door de politie, maar toch slaagt ze erin om heelhuids in Antwerpen te geraken. Daar wacht haar echter een onaangename verrassing. De vastberaden Fanny heeft geen andere keuze: ze gaat de ultieme confrontatie aan met een nietsontziende bende..."


Suske en Wiske 345
In september en december staan twee nieuwe Suske en Wiske-verhalen op het programma.
Suske en Wiske 345: Operatie Siggy: "Suske en Wiske ontdekken op zolder een kostbare ring en plaatsen er een foto van op de sociale media. Dit tot grote ergernis van Sidonia voor wie de ring een grote sentimentele waarde heeft. De ring schijnt een bijzonder verleden te hebben en daar heeft een oud vriendje van Sidonia alles mee te maken. Wanneer blijkt dat tante echt in gevaar is, trekken Suske en Wiske naar het verleden om daar het geheim te ontrafelen. Een moeilijke opdracht die onze helden in nauwe schoentjes brengt..."
Suske en Wiske 346: Chronos en Chaos: "Op een dag slaat de tijd bij Sidonia thuis op hol. Het blijkt al snel om een wereldwijd fenomeen te gaan. Onze vrienden worden uitgenodigd door Barabas die door de autoriteiten is opgeroepen de zaak te onderzoeken. De prof wil dat Suske en Wiske met de teletijdmachine naar het land van De Tijd reizen."

De reeks Suske en Wiske Classics, met opnieuw ingekleurde en geletterde heruitgaven van Suske en Wiske, breidt in december uit met vier nieuwe delen: De Vliegende Aap, Lambiorix, De Windmakers en Het Hondenparadijs. Zonder zich iets aan te trekken van vroegere nummeringen of chronologie worden dit de delen 17 tot 20.

Het hommageverhaal Boemerang van Steven Dupré en Conz kondigden we eerder deze maand al aan. Lees hier het complete artikel.


Urbanus 179
Willy Linthout zit een jaar voor op de productie van zijn Urbanus-albums. Zo had hij meer tijd voor de vele evenementen die de 35-jarige reeks dit jaar te beurt vallen, van expo's tot een toekomstige musical en een animatiefilm.
Urbanus 179: De Dikke Vamp Amel: "De klasgenootjes van Urbanus communiceren alleen nog maar met elkaar via een iPad of iPhone en juffrouw Pussy is helemaal in de ban van het online shoppen. Urbanus voelt zich buitengesloten en wil ook zo'n toestel, maar dat is buiten zijn ouders gerekend. Maar dan komt Urbanus in het bezit van een nieuwe versie van de iPad, de hiPad, en wordt hij ineens superpopulair..."
Urbanus 180: Kermis in de Broek van Urbanus: "Op een zekere dag wordt de mooie rode broek van Urbanus opgeëist door Merlijn, de magiër. 's Nachts krijgt hij de broek echter terug mét een magisch kantje... Al wat Urbanus wenst, komt uit zijn broek tevoorschijn! Je raadt al dat dit alleen maar voor onheil kan zorgen... Ondertussen maakt Tollembeek zich ook klaar voor de Carnavalstoet van Aalst."
Urbanus 181: De Vliegende Kerktoren: "Urbanus heeft een eigen tekenfilmreeks: Superbanus! Deze superheld beschermt de inwoners van Tollembeek tegen de superschurk Superjef! In het echte leven gaat het Urbanus echter niet voor de wind: hij is maar 'een zwak afschijnsel van Superbanus'... Om zijn imago een beetje op te krikken, gaat hij zelf scenario's schrijven voor de tekenfilmreeks, maar dat valt niet in goede aarde bij de animatiestudio..."

Aansluitend op deel 181 is er in november een Filmspecial met de verhalen De Geboorte van Urbanus, Tomatenpuree, Kogels en Jarretels en tal van spelletjes.


F.C. De Kampioenen 100
Merho wordt zeventig, de reeks Urbanus zingt het al vijfendertig jaar uit en Hec Leemans publiceert zijn honderdste album van F.C. De Kampioenen dat voor een keertje 48 pagina's dik is in plaats van 32. Het verschijnt in september.
F.C. De Kampioenen 100: Alles Loopt in het Honderd: "De Xaverianen, de verre bewoners van de planeet Xaverius, die allemaal lijken op Xavier Waterslaeghers, besluiten om de honderdste verjaardag van Oma Boma mee te vieren. Een delegatie vertrekt in een ruimtetuig richting aarde... Op aarde bereiden de Kampioenen de vijfentachtigste verjaardag van Oma Boma voor en de honderdste match tegen De Schellekens. Boma wil de match absoluut winnen. Wanneer de Xaverianen arriveren op aarde, blijkt dat ze zich van tijdvak hebben vergist. De Kampioenen zijn allemaal stokoud... Vanaf dan loopt alles in het honderd."
F.C. De Kampioenen 101: De Bucketlist van Xavier: "Xavier heeft nog maar drie maanden te leven. Daarna is het afgelopen, over en uit. Carmen is in tranen en loopt in het zwart rond, als ontroostbare weduwe. De Kampioenen besluiten de laatste maanden van Xavier zo aangenaam mogelijk te maken en raden hem aan een Bucketlist op te stellen, een verlanglijst van dingen die hij nog wenst te doen of plaatsen die hij wil bezoeken. Na lang nadenken heeft Xavier zijn lijst klaar. Er staan verdacht veel kroegen en cafés op..."

In juli staat in de tiende omnibus een ouder jubileumalbum: 50 Kaarsjes. Doortje presenteert ook nog de delen 46 tot 49. In november komt een Oma Boma-special uit met de verhalen Oma Boma, Oma Boma Trainer en uit de reeks Vertongen & Co het verhaal De Verdwijning van Oma Boma.


Vertongen & Co 24
De reeks Vertongen & Co, de spin-off van F.C. De Kampioenen, jubileert in november ook al met vijfentwintig delen. In augustus verschijnt eerst nog deel 24.
Vertongen & Co 24: Balthazar van Baskerville: "Oma Boma wil deelnemen aan een vliegtuigwedstrijd, die de beroemde vliegenier Blériot herdenkt. Hij kon als eerste in 1909 over het kanaal vliegen van Frankrijk naar Engeland. Het wedstrijdreglement bepaalt echter dat enkel mannelijke piloten worden toegelaten. Mark Vertongen neemt als piloot de plaats in van oma Boma. Boven Engeland storten hij en zijn co-piloot, de hond Balthazar, neer in een dikke mist.
Ze verdwalen in een verlaten moerasland, waar vreemde dingen gebeuren. Balthazar verandert helemaal van karakter en wordt een gevaarlijke hond."
Vertongen & Co 25: Operatie Frankenstein: "Professor Flessentrekker experimenteert met artificiële intelligentie en wil Mark Vertongen gebruiken als proefkonijn, om van het alombekende 'kieken' een genie te maken. Dat gebeurt via enkele ingrepen in Marks hersenen. Maar het experiment loopt niet zoals verwacht..."


De Rode Ridder 259
De Rode Ridder gaat vanaf het volgende te verschijnen album voort als een reeks met losse verhalen per album, maar daarin vinden we wel oude bekenden terug, zelfs een dood gewaande schurk. In september en december verwachten we de delen 259 en 260.
De Rode Ridder 259: De Slavin: "Het is jaarmarkt en dat feest trekt veel volk. Ook slavenhandelaar Omero is van de partij. Maar Ciaran, z'n gegeerde slavin, weet te ontsnappen. De jonge vrouw loopt in de armen van de Rode Ridder die Omero een lesje in menselijkheid wil geven. Daar heeft hij meer hulp bij nodig dan aanvankelijk gedacht. Zeker wanneer blijkt dat zelfs de deken van de stad de kant van de slavenhandelaar kiest. Ondertussen weet de wrede Omero een nieuw slachtoffer te maken, een koppige rosse die beweert dat ze een heksenjong is..."
De Rode Ridder 260: De Razende Magiër: "Malfrat de Wrange heeft het gerucht opgevangen dat Johan en Allis weer verenigd zijn, maar dat blijkt niet het geval. Merlijn de tovenaar wil Bahaal duidelijk maken dat hij de sterkste is en blijft. Wanneer een geheim uit een ver verleden Merlijn zuur dreigt op te breken, lijkt het alsof de magiër alle zin voor redelijkheid verliest. Z'n woede is tomeloos en vormt een bedreiging voor alles waar de Rode Ridder voor staat. Johan heeft geen keuze, hij zal zich tegen Merlijn moeten keren."


Nero - De Premières 8
Van Matsuoka, de imprint van Standaard Uitgeverij, hebben we nog geen najaarsplanning ontvangen. Misschien hoort daar deel 2 van Nero: De Stallaert Jaren (de integrale reeks met Dirk Stallaerts Nero-verhalen) bij. Tot dan stellen we ons in juli tevreden met het voorlaatste deel in de reeks Nero - De Premières, deze keer met de allereerste verschijning van Madam Pheip in de reeks. En dat deed ze nadrukkelijk in het verhaal De Hoed van Geeraard de Duivel.


De Smurfen 37
Fans van de reeks Johan en Pirrewiet zullen in De Smurfen en de Dappere Draak de draak Fafnir uit Het Onzalige Land herkennen. Deel 37 verschijnt in augustus. "Wanneer Potige Smurf een tochtje maakt op het meer, ziet hij opeens een vreemde schaduw opduiken achter hem. Het reusachtige reptiel blijkt een draak te zijn! Al gauw beseffen de Smurfen dat de draak geen kwade bedoelingen heeft, maar wat wil hij dan wel van onze blauwe vriendjes?"

Ook nog in augustus verschijnt deel 3 (232 pagina's) van de integrale reeks van De Smurfen, in oktober gevolgd door deel 4 (272 pagina's). Deze integrale uitvoering stopt na het gebundelde De Smurfjes, het laatste verhaal dat indertijd bij Dupuis verscheen. Beide integrales bevatten tientallen bonuspagina's die samen imposante achtergronddossiers vormen. Onder meer het zeer belangrijke hoofdstuk over de tekenfilmserie wordt uitgebreid behandeld.


De albums van Uitgeverij L in juni
21/04
TOP
Roodhaar 4
Enkele albums die Uitgeverij L in juni publiceert, hebben we de voorbije maanden al aangekondigd. Vorige week hadden we het nog over de integrale reeks van Agent 327. Eric Heuvels De Ontdekking, De Zoektocht en De Terugkeer verschijnt ook als een integrale onder de titel Oorlogsverhalen. En over Ger Apeldoorns naslagwerk De Jaren Eppo, de opvolger van De Jaren Pep, hebben we al meermaals bericht.

Niet eerder aangekondigd is De Zwevende Vesting, het vierde deel van de Storm-spin-off De Kronieken van Roodhaar. "Het mysterieuze zwevende gewest is in groot gevaar, maar niemand weet waar de dreiging vandaan komt. De ter dood veroordeelde Roodhaar en Kiley worden door de Mandat op verkenning uitgestuurd en reizen met hun gids Ginnes door delen van de diepe wereld waar ze niet eerder zijn geweest. Zo komen ze op het spoor van een verschrikkelijk wapen, dat door een van de grootste vijanden van de Mandat in gereedheid wordt gebracht. Zijn Roodhaar en Kiley op tijd om een ramp te voorkomen?"


Alternative Facts
Cor Morelli 2
Het stripblad Eppo publiceerde onlangs het voorlopig laatste kortverhaal van Alternative Facts, de spitse, satirische reeks van tekenaar Fred de Heij en de scenaristen Noël Ummels en Pieter Albert over het politieke fenomeen Donald Trump. "De wereld van Donald Trump is compleet verschillend van die van ons. En in welke wereld worden de feiten nu correct weergegeven? In Alternative Facts kijken we door de bril van de vijfenveertigste president van de USA en zien we hoe hij schijnbaar onoplosbare kwesties in een mum van tijd fikst. In veertien korte verhalen sluit Trump bondgenootschappen met Poetin en Kim Jong-un, brengt zaken op orde in Nederland en Frankrijk, verklapt de betekenis van Covfefe, gaat op bezoek bij de paus, ziet de voordelen van de Brexit en geeft hij altijd zijn ongezouten mening."

Ook Cor Morelli - Open Dossiers bestaat uit kortverhalen, telkens misdaadverhalen die speurneus Cor Morelli niet kon oplossen. Alleen de lezer krijgt de ware toedracht van die cold cases gepresenteerd. Deel 2 verschijnt in juni.

De fantasyreeks Sangre is in Frankrijk een groot succes. Adrien Floch en Christophe Arleston, het duo dat erachter zit, bewees al met Ythaq wat het waard is. "De onbezorgde jeugd van de kleine Sangre eindigt op de dag dat ze ziet hoe haar moeder wordt ontvoerd en de rest van het gezin wordt vermoord. Ze komt als weeskind terecht op een instituut, waar ze een bijzondere gave blijkt te ontwikkelen: ze kan de tijd een moment 'bevriezen'... De rest van haar levenslessen leert Sangre op straat en dat komt goed uit, want Sangre wil slechts één ding: haar moeder terugvinden en wraak nemen op de Duistere Schuimers, die de verschrikkelijke slachtpartij op hun geweten hebben..."

Sangre 1


Kwartaal 3 bij Arboris
21/04
TOP
De Complete Beverpatroelje 6
De Complete Tanguy en Laverdure 9
Arboris voegt amper vier titels toe aan de planning van kwartaal 3, maar dat biedt ruimte om eerder aangekondigde albums van vorige kwartalen deze zomer ook nog uit te brengen. Twee nieuwe integrales van De Beverpatroelje en Tanguy en Laverdure horen alvastbij de nieuwe aankondigingen.

In het Frans is de integrale reeks van De Beverpatroelje al compleet na acht verschenen delen. Maar in die reeks werden telkens vier reguliere albums gebundeld (uitgezonderd de laatste twee integrales) terwijl Arboris het bij drie albums houdt. Dat betekent dat de Nederlandstalige integrale reeks tien delen zal tellen. Momenteel zitten we dus op de helft. In deel 6 worden de reguliere delen 16, 17 en 18 gebundeld, zijnde de verhalen Het Fantoom, Dodenland en Duistere Machten... "In deze zesde bundeling is het slot opgenomen van de avonturen van de Beverpatroelje in Iran, maar ze zijn nog maar kort thuis als de groep alweer op reis gaat, dit keer naar Moanda, in West-Afrika. In dat land willen ze helpen de hongersnood te bestrijden, maar raken betrokken bij politieke verwikkelingen rond de president van het land. Dit avontuur beslaat twee albums, die allebei in deze bundel zijn opgenomen."

Van dezelfde scenarist Jean-Michel Charlier bundelt De Complete Tanguy en Laverdure 9 de albums Het Geheimzinnige Delta-squadron, Operatie Donder en De Eerste Opdrachten (de delen 19, 20 en 21). "Voor de reeks Tanguy en Laverdure schreef auteur Jean-Michel Charlier bijna steeds verhalen die zich uitstrekten over meerdere albums, omdat hij dan zijn plots beter kon uitdiepen. De drie verhalen van albumlengte in deze bundeling zijn ook zo'n doorlopend verhaal. Na hun avonturen in het Arabische koninkrijk Sarrakat, waarbij ze keer op keer buiten hun boekje zijn gegaan, zijn Tanguy en Laverdure niet te handhaven in het Franse leger. Het tweetal krijgt het aanbod om over twee jaar weer dienst te nemen in hun oude functie en in de tussentijd voor de geheime dienst te werken, maar ze slaan dat voorstel af en gaan werken voor de particuliere vliegtuigmaatschappij Delta Airways, die in nogal schimmige zaken verwikkeld blijkt. Tekenaar Jijé, bekend van Jan Kordaat, Jerry Spring en diverse andere reeksen, wordt tijdens de productie van deze verhalen ziek en kan de cyclus niet afmaken, waarna de jonge tekenaar Patrice Serres hem te hulp komt en de serie voltooit. Een uitgebreid dossier met zeldzame documenten uit de archieven van Charlier, Jijé en Serres, en diverse pagina"s die nog nooit in het Nederlands verschenen, zijn aan het boek toegevoegd." Het lukt Arboris vooralsnog dicht bij de releases van de Franse integrales de vertalingen te presenteren. De reguliere albumreeks telt inmiddels dertig Franse delen waarvan er nog eentje vertaald moet worden. Met nog eens drie integrales raken alle verschenen albums gebundeld.


Moses Rose 3
Piet Heyn 2
El Deguello is het laatste deel van de westerntrilogie Moses Rose waarvan deel 2 ook nog moet verschijnen. Tekenares Christelle Galland is de partner van Morgann Tanco, de tekenaar van intussen drie verstrippingen van Marcel Pagnol-romans die bij Saga Uitgaven verschijnen. "Louis 'Moses' Rose heeft zich gevangen laten nemen in de hoop op een eerlijk proces, maar daar komt niets van terecht en hij wordt ter dood veroordeeld. Hij weet te ontsnappen dankzij zijn kameraden, maar zijn oude vijand Masseria gaat weer achter hem aan en het komt tot een climax in de ruïnes van het Alamo, waar de hele geschiedenis begonnen is..."

Sinds John Heijink zijn sf-avonturen van Kapitein Kreiss aan de kant schoof gooit hij hogere ogen met de historische avonturenstrip Piet Heyn. "In dit deel vaart Piet Heyn uit om de Zilvervloot te veroveren van de Spanjaarden. Aan dit wapenfeit heeft Piet Heyn te danken dat zelfs nu iedereen zijn naam nog kent. Het verhaal bestaat uit drie tochten. De eerste tocht gaat over de verovering van de stad San Salvador in de Allerheiligenbaai in Brazilie, de tweede over zijn grote overval op een vloot Portugese schepen, terwijl de derde tocht het beroemde verhaal is van zijn aanval op de Zilvervloot in de baai van Matanzas op Cuba. Dit boek is net als deel 1 een geromantiseerde vertelling gebaseerd op ware feiten; de namen van de officieren en Spaanse hoge heren zijn stuk voor stuk correct."


Émile Bravo start met Robbedoes-minireeks in vier delen
18/04
TOP
Spirou
Vandaag is een extra dik nummer van het Franstalige stripweekblad Spirou verschenen, net voor 21 april waarop het weekblad en tegelijk het stripfiguurtje zijn tachtigste verjaardag viert. Op de cover staat Robbedoes door Émile Bravo die tien jaar na het grote succes Het Dagboek van een Fantast klaar is met het vervolg, L'Espoir Malgré Tout (Hoop Ondanks Alles) dat in dit nummer van Spirou van start gaat. Bravo heeft er al vier jaar aan gewerkt en er wacht hem nog anderhalf jaar werk om Robbedoes' avonturen tijdens de Duitse invasie van België, de bezetting en het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog uit te werken. Dat doet Bravo in maar liefst 327 pagina's. Bravo had het graag als één deel zien verschijnen, maar Dupuis zal het als een vierdelige minireeks uitgeven.

Morgen start trouwens de jaarlijkse stickerverkoop van het Rode Kruis met deze keer Robbedoes Special door Charel Cambré en Marc Legendre als onderwerp. En kijk ook maar uit naar aanstaande zaterdag, want dan starten we een tachtigdelige updatereeks over even veel reeksen uit het weekblad Robbedoes en Spirou.


Vijfmaal Zidrou
18/04
TOP
Bloesems in de Herfst
De volgende twee maanden verschijnen bij drie verschillende uitgeverijen in totaal vijf albums die Zidrou bij elkaar schreef. Twee ervan reserveerde hij voor 'eigen volk', de Nederlandse Aimée de Jongh en Vlaming Jan Bosschaert.

Het one-shot van Aimée de Jongh, Bloesems in de Herfst, verschijnt tegelijk in het Frans bij Dargaud als het Nederlands bij Blloan. Het is een 144 pagina's tellend liefdesverhaal tussen twee bejaarden dat op 30 mei op een iets kleiner formaat in softcover zal verschijnen. Het verhaal: "Hij heet Ulysses. Hij is al jaren weduwnaar en als hij op zijn negenenvijftigste zijn job als verhuizer verliest, duikelt hij in grote eenzaamheid. De banden met zijn kinderen aanhalen? Geen optie: zijn dochter verongelukte op haar zestiende en zijn zoon wordt helemaal opgeslorpt door zijn werk. Zij is mevrouw Solenza. Mediterranea is haar voornaam en ze heeft tweeënzestig jaar op de teller. Ze was een vroeger een gevierd fotomodel en haalde ooit nog de cover van Lui (een Frans blad met veel naaktfoto's). Ze is nooit getrouwd en runt nu de kaashandel van haar moeder die net gestorven is na een aanslepende ziekte. Hun dagen tikken troosteloos weg en de rompslomp kan hun isolement niet langer verbergen. Tot zich een mirakel voordoet: er ontstaat een heus liefdesverhaal tussen hen beiden. Dat het zo laat komt, maakt het er alleen maar mooier op. De toekomst lacht hen toe..."


Op 20 juni verschijnt bij Le Lombard het 72 pagina's tellende one-shot Horizontaal in hardcover, ook op een wat kleiner formaat. Dit is het album dat voor Jan Bosschaert een grote uitdaging was, want het hele verhaal speelt zich af in het huis van het hoofdpersonage met telkens hetzelfde interieur: een vrouw die na drie maanden zwangerschap complicaties krijgt en plat moet blijven liggen (horizontaal dus) tot de bevalling. Naar eigen zeggen kon Bosschaert er zich pas volledig op storten toen zijn schoondochter hetzelfde is overkomen met een te vroeg geboren kleinzoon als gevolg.
"Nathalie en Arthur zijn in blije verwachting van een broertje of een zusje voor hun dochtertje Samantha. Op kerstavond vertellen ze het heuglijke nieuws aan de trotse grootouders. Het glas wordt geheven en dan verliest Nathalie plots wat bloed. Zwangerschapscomplicaties! Ze moet de rest van de zwangerschap platte rust houden en is veroordeeld tot kruiswoordpuzzels en bingewatchen. Om helemaal gek van te worden!"


Ook op 20 juni verschijnt bij Dargaud deel 4 van de reeks Mooie Zomers. "In dit vierde album tekenen alle Faldéraults present: Pierre, Madeleine en hun vier kinderen. En daar komt nog Jean-Manu bij, het liefje van Nicole. Het is de zomer van de veranderingen: Pierre is mede-eigenaar geworden van een nieuwe, sleutelklare villa diep in de Provence! De sleutel hebben ze alvast, maar waar is in godsnaam de deur en de villa?..."


De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 3
Shi 2
Over de te verschijnen albums van De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 3: De Perfecte Moord en Shi 2: De Demonenkoning hadden we het ook al in eerdere updates. Ze komen respectievelijk op 20 juni en 2 mei uit.

Dat helaas niet elke pennenvrucht van Zidrou het benodigde succes behaalt, is te merken aan de tegenvallende verkoop van de vertalingen van Marina. Die reeks van tekenaar Matteo wordt na twee vertaalde albums stopgezet. In het Frans bestaan er al drie delen.


Kwartaal 3 bij Ballon Comics
18/04
TOP
Jommeke 290
Voetbalgek! 15
In Jommeke 290: De Ideeëndief knipoogt Philippe Delzenne naar zijn eigen tekenaarsbestaan. Ook zijn uitgever Alexis Dragonetti is in het verhaal te herkennen. "Striptekenaar Zeppi Dephenelli zoekt de rust en stilte van Zonnedorp op om aan zijn nieuwe album te werken. Maar dat is buiten de dorpsbewoners gerekend. Het nieuws gaat vliegensvlug over de tongen en binnen de kortste keren staan talloze fans voor de deur van de overwerkte striptekenaar. Hoe zal hij in 's hemelsnaam zijn album klaarkrijgen met al die drukte om hem heen? Geen nood, Jommeke weet raad!"

Op 1 augustus komt er nog een album van Philippe Delzenne met de titel Pampa en de Blauwe Duif. "Elodie en Odilon zijn op reis geweest naar Peru en hebben daar een merkwaardig dorpje bezocht, San Baretto. De inwoners dragen allemaal een grote hoed waarin hun huisdiertje schuilt. Jommeke en zijn vriendjes willen ook wel zo'n hoed en gaan meteen aan het knutselen. Binnen de kortste keren woont er in ieders hoed een lief diertje. Alleen Filiberke heeft geen geluk. Zijn hoed blijft leeg. Tot er een doodvermoeide blauwe duif uit de lucht komt gevallen. En niet zomaar een duif!..."

Jommeke mikt tussendoor ook op de WK-voetbalgekte die deze zomer zal losbreken. Eind mei verschijnt namelijk een spelletjesboek met weetjes, raadsels, moppen, quizzen, een WK-kalender, gags uit de reeks Voetbalgek! en een gloednieuw kortverhaal van Gerd Van Loock.

Ook het vijftiende album van Voetbalgek! werkt rond het WK Voetbal in Rusland. "Om de vier jaar staat Marcel Vangool voor dezelfde uitdaging: hoe erbij geraken op het WK Voetbal? Maar deze keer hoeft hij het niet ver te gaan zoeken: hij wordt analist voor een klein radiostation en reist mee af naar Rusland, waar het stenen uit de grond vriest. Marcel profiteert van zijn verblijf om nieuwe spelers voor zijn FC Leerklooiers te scouten."


Kwartaal 3 bij Casterman
18/04
TOP
Alex Senator 7
We kijken al uit naar de spin-off van Alex over de jeugdjaren van de held die Laurent Libessart en Marc Bourgne voorbereiden. Maar nieuwe delen van Alex Senator — over de oudere Alex — zijn ook niet mis. Deel 7, De Macht en de Eeuwigheid, behoort tot de tweede cyclus die zal bestaan uit vier delen.

Van het sterk gedocumenteerde one-shot Wannsee hebben we nog geen cover. Het is een verhaal van Fabrice Le Hénanff (Westfront, Ostfront, De Kameleons) over het topoverleg waar de organisatie van de Holocaust in de steigers werd gezet. "20 januari 1942 in Wannsee, een chique buitenwijk van Berlijn. Vijftien mannen, onder wie topambtenaren van het Reich en de SS, plegen topoverleg in een discrete villa aan de oevers van het meer. De vergadering is bijeengeroepen door SS-functionaris Adolf Eichmann en wordt voorgezeten door Heydrich. Ze duurt nauwelijks anderhalf uur maar is allesbepalend voor de organisatie van de Shoah en bezegelt daarmee het lot van miljoenen mensen in Europa."


Lefranc 29
Libertalia 2
Scenarist Christophe Bec (Carthago, Duisternis) maakte een paar dagen geleden bekend dat hij werd ingehuurd om het Lefranc-verhaal Het Geheim van Stalin (deel 24) van Thierry Robberecht voor Régric te herschrijven. Om diverse redenen kwam Becs naam niet in het album te staan. Sindsdien schrijft Robberecht niet langer mee aan de reeks Lefranc, maar Régric is op 30 mei toe aan zijn zesde album in de reeks, De Chaostheorie. Het is opnieuw geschreven door Roger Seiter die zijn derde Lefranc schrijft.
"Journalist Guy Lefranc is op weg naar Australië om er de Olympische Spelen van 1956 te coveren. Maar noodweer houdt het vliegtuig aan de grond. In de wachthall maakt hij kennis met zijn Amerikaanse collega Janet Kear en loopt hij ook een oude bekende tegen het lijf: de atleet Jean Duval. Die stelt hem voor om samen met 49 andere passagiers met een watervliegtuig naar Melbourne te vliegen. Maar de vlucht loopt niet zoals voorzien. Na een noodlanding worden Lefranc en de rest van de passagiers opgepikt door een immense boot die uit de toekomst lijkt te komen. Helaas is het schip helemaal niet gastvrij..."

Van Libertalia verschijnt deel 2 van de trilogie. "De vrijstaat Libertalia is nog maar net gesticht of Misson en Carracioli stuiten al op nieuwe problemen. De organisatie van hun 'vrije' gemeenschap heeft nog heel wat voeten in de aarde. Zo botst hun utopistische ideeëngoed op de natuurlijke luiheid van de enen en de gewelddadige inborst van de anderen. Ze moeten bovendien komaf maken met oude en diepgewortelde gewoonten die de kop weer opsteken. Tot overmaat van ramp worden ze ook van buitenaf bedreigd. Zal het libertaire project de uiteenlopende visies van hun leiders overleven?"


Kwartaal 3 bij Dargaud
18/04
TOP
Terug naar Aldebaran 1
Amazonia 3
Over de volgende maanden te verschijnen albums van Léo hadden we het recent in dit artikel. De integrale van Namibia is binnenkort een feit, op 30 mei volgt de vertaling van Amazonia 3 en op 20 juni het eerste deel van de nieuwe Aldebaran-cyclus Terug naar Aldebaran.

Ook over het slot van Enrico Marini's Batman-tweeluik The Dark Prince Charming hadden we het al meermaals. De vertaling verschijnt op 1 augustus in softcover. De hardcovereditie zal pas in het najaar verschijnen. De inhoud: "Batman speurt wanhopig de straten van Gotham City af om een spoor te vinden van de kleine Alina, zijn vermeende dochter. Die is ontvoerd door zijn aartsvijand de Joker. Maar de psychopathische clown solt met de vleermuisman: hij heeft het gemunt op Bruce Wayne die de sleutel heeft om zijn probleem op te lossen. Bovendien is de Joker tot alles bereid om aan de grillen van zijn geliefde Harley Quinn te voldoen. Zelfs als hij daarvoor het leven van een klein meisje moet opofferen. Of zoals hij zelf zegt: 'Alleen sprookjes
hebben een happy end... en dit is beslist geen sprookje!'"


Blueberry integraal 6
XIII Mystery 12
De zesde integrale van Blueberry bundelt de verhalen Vogelvrij Verklaard, Angel Face, Gebroken Neus en De Lange Mars, als vanouds voorafgegaan door een uitgebreid achtergronddossier.

We hebben de voorbije jaren al zo vaak gemeld dat XIII Mystery 12 door Philippe Buchet (Konvooi) en Daniel Pecqueur (Golden Cup) over Alan Smith gaat, de zoon van Sally en Abe Smith uit het allereerste XIII-album die niet eens in het album voorkomt, maar waar gààt het verhaal over? Awel, hier is de inhoud: "Alan Smith is 23 en een briljant student. Het leven lacht de jonge snaak toe... En toch neemt het allemaal een andere wending. Officieel is hij voor zijn land gesneuveld in Vietnam. De waarheid is niet minder pijnlijk: getraumatiseerd door het bloedbad van de oorlog is Alan gedeserteerd. Dit album doet eindelijk het relaas van de laatste weken uit het leven van de zoon van Sally en Abe Smith. Zij zijn het die XIII in het allereerste album van de mythische reeks opvangen en hem de voornaam van hun verdwenen zoon geven. En hun liefde..."

Op 1 augustus staat de comeback gepland van Insiders, tegenwoordig met nieuwe tekenaar Munch. Deel 3 van het tweede seizoen gaat verder over de drugsoorlogen, terrorisme en de strijd om de macht waar ook Najah bij betrokken is. "Najah is gevangengenomen door de Amerikanen en zit in death row in een zwaarbeveiligde gevangenis. Op alle mogelijke manieren probeert ze opnieuw in contact te geraken met het Witte Huis om haar onschuld aan te tonen. Intussen toont een mysterieuze senator ongewoon veel interesse voor Najah en haar rol in het maffiakartel."


Kwartaal 3 bij Dupuis
18/04
TOP
Theodoor Cleysters 13
Na dertien jaar afwezigheid mogen we ons op 20 juni eindelijk verwachten aan een nieuw album van Theodoor Cleysters. De Laatste Reis van de Amok is deel 13 in de reeks en het verschijnt zowel in softcover als hardcover. Hoe komt het dat het zo lang duurde voor Frank Le Gall de reeks weer kon oppikken? De grote lijnen van het nieuwe verhaal waren bij hem al gekend toen hij deel 12 maakte, maar onder meer persoonlijke redenen en een mislukt stripproject speelden mee.

In 2007 maakte Le Gall het Robbedoes-one-shot Het Moeras van de Tijd en voor Michel Plessix schreef hij Waar de Mieren Heen Gaan dat in 2017 verscheen. Tussendoor werkte hij enorm veel aan Mary Jane, een one-shot voor Futuropolis dat aanvankelijk (in 2000!) bedoeld was voor de collectie Vrije Vlucht. Het was veel harder van toon en hij schilderde het rechtstreeks in kleur. Maar Le Gall moest de handdoek in de ring gooien na drieëndertig pagina's. Hij was zijn uitgever, die ontslag nam in zeer woelige tijden bij Dupuis na de overname door Média-Participations, gevolgd, maar bij Futuropolis kreeg hij niet dezelfde behandeling als bij Dupuis en stond hij er voornamelijk alleen voor. Le Galls leven veranderde op de koop toe door een scheiding, hij moest verhuizen en zijn energie kreeg een knauw. De band met Dupuis raakte hersteld na herhaaldelijke voorstellen om van Theodoor Cleysters een integrale te maken. Uiteindelijk ging hij overstag. Tussen 2010 en 2012 verschenen in het Frans drie integrales. En het trucje om hem een nieuw album te laten maken met de integrales als (her)lanceerplatform werkte eveneens. Hij herwon zijn enthousiasme. Drieënhalf jaar geleden kon hij zich eindelijk toeleggen op een nieuwe Theodoor Cleysters. Inmiddels wordt er ook over nagedacht om Mary Jane door iemand anders te laten tekenen.

De Laatste Reis van de Amok begint enkele maanden nadat kapitein Crabb het eiland van Theodoor Cleysters heeft ingenomen. Theodoor is vastbesloten het eilandje nabij Singapore weer in handen te krijgen. Hij koopt een schip, doopt het de Amok (dodelijke waanzin) en huurt een dertigtal matrozen in, de een al loucher dan de ander. Met zo'n bemanning is het niet zeker wie loyaal blijft, wie verraadt pleegt bij de eerste gelegenheid die hij krijgt en wie naar de vijand overloopt. Maar de nog steeds mysterieuze November staat hem bij.

Ook al doen de titel en het einde van het album uitschijnen dat Frank Le Gall een punt zet achter de reeks, is niets minder waar. Het daaropvolgende album zal zich ergens in Europa afspelen in dezelfde periode van deel 13, het jaar 1934. Het scenario van deel 14 is bijna klaar en Frank Le Gall denkt al aan nog meer albums.


De Tweekoppige Adelaar - Eagle 1
De Tweekoppige Adelaar - Adler 1
Luchtvaartreeksen blijven aanslaan. Team Rafale raakte na de lancering in vertaling snel uitverkocht. Het softcoveralbum wordt in mei herdrukt. De landingsbaan ligt al langer open voor andere luchtvaartreeksen. De Tweekoppige Adelaar is meteen al een fascinerend concept, want eigenlijk gaat het om een "tweelingreeks" met bijzondere raakvlakken. Beide subreeksen verschijnen in soft- en hardcover. Hardcovers van veel luchtvaartreeksen raken snel uitverkocht.

In Eagle (door Julien Camp en Wallace) worden de lotgevallen van de Amerikaanse piloot James O'Brady aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog gevolgd, in Adler volgt het auteursduo Damien Andrieu en Patrice Buendia (Buck Danny, Thomas Silane, "Classic" Tanguy en Laverdure) de Duitse piloot Hans Raeder. "Hoe worden ze groot als man, als patriot en als piloot? Is hun kijk op het leven onderling inwisselbaar?"

Het verhaal van Eagle begint zo: "Begin jaren dertig oogt de toekomst mooi voor James O'Brady. De jongeman maakt zich op om het zakenimperium van zijn vader, een oorlogsheld uit
de Eerste Wereldoorlog, over te nemen. Maar dan slaat het lot om. In het najaar van 1935 volgt James zijn vader naar Berlijn. Hij maakt er kennis met Erika, een jonge studente journalistiek. Ze toont hem de vuige achterkant van het naziregime. Intussen probeert zijn vader in de gunst te komen van Göring, minister van luchtvaart en een intimus van Hitler. James weigert mee te stappen in de plannen van zijn vader en beslist om op aanraden van zijn neef Joe toe te treden tot de USAF."

En Adler heeft de volgende inhoud: "Hans Raeder is de zoon van een oorlogsheld uit de Eerste Wereldoorlog. Zijn vader was piloot bij de Luftwaffe en liet het leven in de strijd. Of zo vertelt Hans het tenminste aan iedereen. De leugen is begonnen om het moreel van zijn stervende broertje op te krikken, maar gaandeweg is Hans er zelf in gaan geloven. Zijn versie van het verhaal helpt hem om zich niet minder te voelen tegenover de anderen. Het gaat zelfs zo ver dat hij zijn eigen moeder afstoot en zich laat verleiden door de nazidoctrine."


Alleen 11
Paul Panter
De jeugdreeks Alleen blijft spannend. Spijkerharde Wraak is alweer deel 11 in de reeks. "Yvan is ondergedoken in Bretagne in het oude vakantiehuisje van zijn ouders... Hij overleeft op spinkrabben en conserven uit leegstaande huizen. Waar moet hij heen om zijn vrienden terug te vinden? Naar Neosalem waar de psychopaat Saul de plak zwaait? Of naar het huiveringwekkende Markstad? Dan krijgt hij bezoek van Camille. Wat ze zegt en wat ze weet over de vijftien families is onvoorstelbaar! Yvan beseft dat zij het Middernachtkind moet zijn, de uitverkorene van de families van het kwaad. Camille bedreigt hem: hij moet naar zijn vrienden in Markstad om het bezoek van de spijkeraars af te wenden. Ze verdwijnt weer even plots als ze gekomen is. De volgende nacht rijdt een bus uit de zee. Een horde zombiekinderen stapt uit, gewapend met hamers en spijkers. Ze belegeren het landhuis waar Yvan zich verschuilt. Voor Yvan breken nachten van wachtlopen, vluchten en nachtmerries aan in wat wellicht de meest angstaanjagende episode van de reeks is."

Een van de vele creaties van Maurice Tillieux is de detective Paul Panter (Marc Jaguar in het Frans) waarvan in 1958 bij Dupuis slechts één album verscheen, Het Dodenmeer. Twintig jaar later werd het, in 1978, heruitgegeven in de collectie Jeugdzonden van dezelfde uitgeverij. En nog eens veertig jaar later (inmiddels zestig jaar na de eerste druk) komt het album nogmaals uit bij Dupuis, maar nu als een editie met een uitgebreid achtergronddossier. Het album van 96 pagina's, compleet met onuitgegeven materiaal, verschijnt op 30 mei in het Nederlands en zal 24,95 euro kosten. Je kan de uitvoering vergelijken met de dossieruitgaven van Robbedoes, zoals Bravo Brothers en De Boevenkermis.
Van Paul Panter was in Sprint, een zusterblad van Robbedoes, een tweede verhaal De Duivelswagen begonnen, maar na acht pagina's werd daar de stekker uitgetrokken door het abrupte verdwijnen van Sprint. Deze platen zullen nu voor het eerst in het Nederlands verschijnen. Tillieux schiep meteen na het verdwijnen van Paul Panter de detectivereeks Guus Slim. In 2016 kegen François Walthéry en zijn Belgische collega Jean-Luc Delvaux (Jacques Gipar) de toestemming het verhaal voort te zetten. Walthéry superviseert het werk van Delvaux. Étienne Borgers (Natasja, Nora Stalle) schreef het scenario. Het resultaat van hun werk zal (alvast in het Frans) in oktober verschijnen.


Guust 15
Guust 15
Guust 17
Guust 15
En met de delen 15 tot 18 naderen we de complete heruitgave van geremasterde gags van Guust. Daarna moeten nog de delen 19 tot 21 en deel 0 verschijnen en er is ook sprake van een verzamelbox om de complete reeks in op te bergen.

Tot slot komt er ook een integrale van het Vrije Vlucht-tweeluik Een Moordenaar die met Vogels Praat van Jean-Claude Servais.


Kwartaal 3 bij Glénat
18/04
TOP
Exilium 1
Bij Daedalus verscheen van tekenaar en co-scenarist Éric Stalner het eerste deel van de historische trilogie Sint-Bartholomeüs. Bij Glénat start op 20 juni de vertaling van een compleet andere trilogie waarvoor de productieve tekenaar zich weer in het sf-genre stort. In eXilium heeft de mens de natuur op aarde bedwongen, maar dat geldt niet voor andere plekken. "2189, Milaan. De Glory is het vlaggenschip van de menselijke ruimtevloot. Alles wordt in gereedheid gebracht voor een interstellaire vakantievlucht. Voor kapitein Sonntag is het routine: tijdens de vlucht kan hij 27 daagjes wegdromen in een stasekamer... Maar als hij wakker wordt, is niets nog wat het lijkt: de Glory raakte op drift en is te pletter geslagen op een heel andere bestemming! Sonntag zit nu samen met de andere overlevenden vast op de planeet Kayenn. Ze proberen het te rooien in een geïmproviseerde stad rond het wrak van hun ruimteschip. Waarom zijn ze op deze vervloekte plek gestrand? En zullen ze er ooit wegraken?"


Mickey: De Verloren Oceaan
Conan de Avonturier
Over het Mickey-hommageverhaal van Silvio Camboni en Denis-Pierre Filippi hebben we vorig jaar een artikel geschreven. Toen wisten we nog niet dat het ook vertaald zou worden. Na de vertaalde Mickeys van Tebo en Régis Loisel worden er dus een paar andere Franse hommageverhalen overgeslagen (dat van Nicolas Keramidas + Lewis Trondheim en van Cosey) en kiest Glénat liever voor een vertaling van het steampunkverhaal De Verloren Oceaan. Filippi heeft al wat ervaring in het steampunkgenre met De Kapers van Alcibiades. Hij is ook de scenarist van Dromen en Ethan Ringler, Federal Agent.
"Na een lange oorlog kent de wereld eindelijk vrede. Mickey, Minnie en Goofy zijn een soort moderne schattenjagers. Ze doorzoeken oude oorlogswrakken om technologische snufjes te recupereren. Uiteraard is ook Boris Boef van de partij om hen het leven zuur te maken. Op een dag stuurt een opdrachtgever hen diep in de oceaan naar een vreemde kubus. Moeilijk in te schatten wat de echte motivatie van hun opdrachtgever is. Bovendien lijken er krachten te schuilen in het artefact dat er nochtans ongevaarlijk uitziet... Sommige schatten blijven beter verborgen!"

Ook van de gespierde heroïc fantasyreeks Conan startte Glénat een hommagecollectie door diverse Europese auteurs naar de oorspronkelijke verhalen van Robert E. Howard. Zie ook dit artikel. Conan de Avonturier: De Koningin van de Zwarte Kust wordt de eerste vertaling en is het werk van Pierre Alary (Belladonna, Silas Corey, SinBad) en Jean David Morvan (Konvooi, Luuna, Robbedoes en Kwabbernoot).
"Conan wordt vervolgd omdat hij een rechter heeft gedood. Hij zoekt zijn toevlucht op een koopvaardijschip. Maar ze zijn nog maar net ingescheept of de avonturier en zijn nieuwe kompanen moeten een eerste bedreiging afwenden: de piraten van de legendarische Koningin van de Zwarte Kust! Zijn heldhaftige optreden heeft wat losgemaakt bij zijn tegenstandster die valt voor zijn charmes. Ze ziet in hem haar langverwachte wederhelft, de piratenkoning die haar mannen naar de ultieme overwinning zal leiden..."


De Ridders van Heliopolis 2
Sneeuw - De Oorsprong 3
Voorts verschijnen ook deel 2 van het vierluik De Ridders van Heliopolis en het slot van Sneeuw - De Oorsprong, de prequelcyclus van Sneeuw. Tekenaar Fred Vignaux is inmiddels de nieuwe tekenaar van De Werelden van Thorgal: Kriss van Valnor.


Kwartaal 3 bij Le Lombard
18/04
TOP
Vasco 28
Alfa - Eerste Waoenfeiten 5
Bij Le Lombard is Vasco een van de beter verkopende reeksen. Elk nieuw deel duikt op in de Vlaamse verkooptop-100 van Boek.be. Deel 28, Lombardische Zaken, is het slot van het tweeluik met de ontknoping van de zoektocht naar de moordenaar van meester Fiorentino. "Vasco is terug in Italië. Zijn oom geeft hem een bijzondere opdracht: hij moet bij een grote schilder over de aankoop van een van zijn doeken onderhandelen. Maar dan wordt de schilder vermoord. Vasco komt in het middelpunt van de verdenkingen te staan in een onderzoek vol verrassende wendingen."

Sinds Alfa - Eerste Wapenfeiten is overgenomen door tekenaar Alain Quereix is het ritme mooi hersteld. Nu nog dat van de hoofdreeks Alfa waarbij het Chris Lamquet maar niet lukt om het volgende album af te werken... Op 20 juni zijn we in elk geval toe aan deel 5 van de prequelspin-off. "Alfa wil tot het uiterste gaan om zich te wreken. Zijn tegenstanders moeten de kelk tot de bodem ledigen. Zijn zoektocht om het complot op te helderen, brengt hem op het spoor van de machtige Russische maffia. Intussen vraagt de CIA zich af wat het moet aanvangen met die dolle hond die de cynische gang van hun zaakjes komt verstoren."

Na de zesdelige cyclus door Griffo en Stephen Desberg nam Magda Seron het stokje over als tekenares voor de tweede cyclus van Sherman. De Wegen van Jeannie. 1969, deel 8 in de reeks en het tweede deel van de cyclus die zich twintig jaar later afspeelt dan de eerste, verschijnt op 1 augustus. "Er zijn twintig jaar verstreken sinds de dood van Jay Sherman. Zijn dochter Jeannie woont nu in Londen samen met haar grote liefde, de operazanger Ludwig. Ze hebben een dochter: de knappe Kundry. Die geniet met volle teugen van haar jeugd in het feestgedruis van de Swinging Sixties. Maar Kundry is een Sherman en het tragische verleden van haar familie speelt lelijk op..."

Ook nog van scenarist Desberg komt deel 19 van de financiële thriller I.R.$. "Larry B. Max is meer dan ooit vastberaden om de financiële criminaliteit te bestrijden. Hij komt in opstand tegen zijn eigen vader die is opgestaan uit de doden. Hij wordt hoofdaandeelhouder van de Channing Corporation, een financiële groep die nauwe banden heeft met Robert Max en een sleutelrol speelt in de onderhandelde akkoorden tussen China en de VS. Met de hulp van Jakoff, een andersglobalist en financieel genie, wil Larry de schimmige deals tussen de Amerikaanse banken en de Chinezen blootleggen."


Eind mei bij Bonte
18/04
TOP
Marc Sleen in Overal & Zondagsvriend
Marc Sleen in Overal & Zondagsvriend
Marc Sleen in Overal & Zondagsvriend
Tegen eind mei heeft uitgeverij Bonte een aantal strips in beperkte oplage voorbereid. We geven je hierbij een overzichtje.

Bonte volgt verder Marc Sleens carrière in de jeugdbijlagepers met deze keer zijn bijdrages aan Overal en Zondagsvriend in de periode 1947-1950. Alle pagina's waarvoor Sleen illustraties of gags (voornamelijk Pollopof) leverde, zijn ingescand en urenlang gerestaureerd. In de 188 pagina's dikke uitgave staan ook artikels over Sleen en Bob De Moor. Te koop tegen 29,95 euro.


Frika
Per'Bat 3
Marc Sleens Nero komt ook voor in Frika, een 176 pagina's tellende bundeling in kleur vol onuitgegeven Afrikaanse avonturen van Pirana. Na het aankondigen van Nero's laatste avontuur, Zilveren Tranen, in 2002 begon Pirana gewoon met een eigen Nero-verhaal in P-Magazine, maar dan wel met een satirische, parodiërende knipoog. In De Hete Mandjaro stuurde Pirana Nero naar Afrika. De cartoonist hield het zestien weken vol. Alle zestien pagina's staan in de kleurenuitgave gebundeld. Prijs: 45 euro.

Per'Bat is een fantasyreeks van Yncke (het pseudoniem van Melanie Cappaert) die in hardcover verschijnt. Deel 3, De Profetie, is 72 pagina's dik, verschijnt in hardcover en kost 24,99 euro.


Boeken der Duisternis
Uh?
De eerste cyclus van Eric van der Heijdens Boeken der Duisternis komt in twee edities uit: zestig exemplatren in kleur en zestig exemplaren in zwart-wit, beide tegen 45 euro en 192 pagina's dik.

Uh? Vrouwen Vertellen Verhalen bundelt erotische illustraties en kortverhalen van Marc Scherbateyev in een harde kaft en in kleur. 64 pagina's, 24,99 euro, honderd exemplaren.


Fratoom Portfolio
Strips op Wielen
Frank Lauwers publiceert onder het pseudoniem Fratoom illustraties en strips die aan de atoomstijl van Yves Chaland, Daniel Torres, Ever Meulen, Joost Swarte en nog anderen doet denken. Fratoom Portfolio bundelt op 72 pagina's in kleur een verzameling van die mooi getekende zaken. 24,99 euro.

Pascal Schokaert tekent vaak albums met illustraties rond een bepaald thema. Zijn tekenstijl wordt per album merkbaar beter. Hij kan een mooie evolutie voorleggen. Strips op Wielen wordt het eerste deel van Vlechtje en haar Vriendinnen Presenteren... met vijftig valse covers als parodie op de albums van bekende stripfiguren. Van de oorspronkelijk mannelijke helden maakt hij telkens vrouwelijke versies. Zo wordt Jerom de Gouden Stuntman plots Mieke de Gouden Stoot. Op elke illustratie komen oude wagens voor. Die covers worden op 104 pagina's gebundeld, telkens de zwart-witversie naast de ingekleurde versie. Oplage: honderdtwintig exemplaren, 29,95 euro.


Tijl vervolgt in oktober
18/04
TOP
Tijl 2
Syndikaat is er vroeg bij om het vervolg van Tijl aan te kondigen. Deel 1 van de komisch-historische reeks door Ron Schuijt wist ons te bekoren, vandaar dat we hier graag de aandacht vestigen op het in oktober te verschijnen deel 2, Een Ridderzaal zonder Ridders.

"Onze helden vervolgen hun tocht door de roerige geschiedenis van ons land. We duiken dieper in de hoekse en kabeljauwse twisten van het vijftiende-eeuws Nederland, van plottende adel tot plunderende legers, gebeurtenissen die de vriendschap tussen Tijl en Lamme op de proef zullen stellen. Een groot gedeelte zal zich afspelen in Den Haag, maar de glorie van het hof van Holland was ook toen verleden tijd..."


Selfie met bloementapijtontwerp van Elsje
18/04
TOP
Elsje
Dit weekend, op 21 en 22 april, kan je in het Nederlandse Noordwijkerhout terecht voor een unieke selfie met Elsje, de papieren dochter van Gerben Valkema en Eric Hercules. Alleen die dagen prijkt haar beeltenis in een bloemenmozaïek rond het witte kerkje van Noordwijkerhout waar andere bloemenmozaïeken liggen. Het initiatief komt van de plaatselijke CDA-afdeling die bovenstaand ontwerp aan Gerben Valkema vroeg.


Gekuiste heruitgave van Dany's Rooie Oortjes in het Frans
18/04
TOP
Ne Pas Toucher
Van Dany's Rooie Oortjes-albums zijn in verschillende vertalingen miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan. Maar de tijden zijn veranderd. Op 13 juni verschijnt in het Frans bij Joker (sinds geruimte tijd overgenomen door Kennes Editions) een eerste heruitgave van oude, geremasterde gags. Die 'remastering' slaat niet alleen op de drukkwaliteit, maar ook op de tekeningen, want het gaat om een gekuiste versie met softere gags. Zelfs de cover refereert naar aangepaste tijden.

Herdrukken van Dany's Rooie Oortjes-albums verschijnen in het Nederlands nog steeds met dezelfde inhoud, maar wel met andere covers. Deze week verschijnt bij Saga Uitgaven nog de derde integrale van Dany's Roze Bottel, en dat is al altijd een softe, poëtisch-romantische reeks geweest.


Agent 327 integraal
14/04
TOP
Agent 327
Eind maart kwam bij Uitgeverij Personalia het eerste deel van het achtdelige De Generaal Gaat Integraal uit. Dat album heeft Vlaamse stripwinkels nog steeds niet bereikt. In juni volgt een nog groter icoon van de Nederlandse strip als integrale reeks. Dan publiceert Uitgeverij L het eerste deel van Martin Lodewijks komische spionagereeks Agent 327 als een integrale editie. Het was een kwestie van tijd tot Agent 327 deze integrale behandeling te beurt viel. Ook deze reeks zal in acht delen verschijnen die elk tweehonderd pagina's dik zullen zijn. Er zullen jaarlijks twee integrales verschijnen.

In deze integrale reeks zullen alle kortverhalen en lange verhalen chronologisch opgenomen worden. Uiteraard ontbreken uitgebreide achtergronddossiers niet. Die zijn het werk van Rob van Eijck en Rob van der Nol in nauwe samenwerking met Martin Lodewijk. Uitgeverij L belooft alvast veel uniek beeldmateriaal.

De reeks verschijnt in hardcover tegen 29,95 euro per deel. Hieronder vind je ontwerpschetsen voor de covers van de eerste drie delen. Klik erop voor grotere afbeeldingen.

Agent 327
Agent 327
Agent 327


Saga Uitgaven in mei en juni
14/04
TOP
Lester Cockney integraal 1
Lester Cockney integraal 2
In mei slaat Saga Uitgaven toe met twee dikke integrales met daarin alle negen reguliere albums van Lester Cockney, een toffe avonturenreeks van Franz die tussen 1982 en 2005 bij Le Lombard verschenen. Franz' leven en werk voor het weekblad Kuifje wordt in de twee bijhorende achtergronddossiers uit de doeken gedaan. In de twee integrales staan ook een paar kortverhalen en een losse strippagina die niet eerder in album verschenen. Beide integrales zijn goed voor 472 pagina's (her)leesplezier.
Lester is een Ierse rebel die na een schermutseling op café per ongeluk een Britse officier doodt. Tegen zijn wil komt hij in het Engelse leger terecht en wordt hij naar het oosten gestuurd. We reizen samen met hem mee naar Kaboel, Hongarije, India en zelfs de Verenigde Staten. Intussen maakt hij vrienden en vriendinnen, maar ook vijanden.
Voor de collectie Getekend maakte Franz ook nog een tweeluik over de jonge jaren van Lester Cockney. Deze twee verhalen stonden niet in de Franse editie van de integrales en staan bijgevolg ook niet in de Nederlandstalige editie.


Berenkoning
Nooit$
Berenkoning is het opvallend sterke stripdebuut van de Frans-Mexicaanse Mobidic die in Brussel woont. We hadden vrij laat door dat de takken op de cover de omtrek van een beer vormen. Zie jij het ook?
"Het indianenmeisje Xipil wordt geofferd aan de kaaimangodin om een vervloeking van haar dorpsgenoten tegen te gaan. Maar de berenkoning redt haar van een zekere dood. Nu de kaaimangodin een offergave mist, moet er een oplossing komen. De berenkoning besluit met Xipil te trouwen tot grote consternatie van de dieren in het bos. Maar wat heeft de berenkoning in ruil voor Xipils leven aan de kaaimangodin beloofd?"

Van Bruno Duhamel verscheen bij Saga Uitgaven al het sterke one-shot De Terugkeer. Nooit is een luchtiger verhaal met een originele insteek.
"Troumesnil, Albastkust, Normandië. Aangetast door de zee en de wind, wijkt de klif jaarlijks onverbiddelijk terug en neemt daarbij het landschap en woningen weg. De burgemeester van het dorp slaagde erin de meest bedreigde inwoners te beschermen. Iedereen, behalve een negentigjarig vrouwtje dat nog steeds verzet biedt tegen de burgervader. Madeleine wil verder leven met haar kat en de herinnering aan haar man in HAAR huis. Madeleine weigert het gevaar te zien. Logisch. Madeleine is sinds haar geboorte blind."


Onze Navelstreng
De Ballade van Dusty 1
Onze Navelstreng is het werk van een vrouwelijk auteursduo. Zij brengen een "feelgoodverhaal over oude en nieuwe familiebanden, over teruggaan naar de roots en de liefde voor een kind."
"Lily verneemt dat ze zwanger is. Net op het moment dat haar vriend haar vertelt dat hij op tournee vertrekt met zijn band en haar vraagt om te zorgen voor Balthazar, zijn neefje dat van Canada komt. Lily probeert de jongen, die ze nog nooit heeft gezien en die er verdrietig bijloopt door de scheiding van zijn ouders, op te monteren. In een opwelling verlaat ze samen met Balthazar Parijs. Jimmy, een jongeman aan de zelfkant, trekt met hen mee op tocht. Het toeval leidt hen naar Pierrot, een eenzame veehouder die met zijn hond zijn geiten hoedt. Samen proberen deze vier verwarde zielen een tweede adem te vinden."

Boxcar Bertha is het eerste deel van het tweeluik De Ballade van Dusty dat dit jaar nog wordt afgerond. Scenarist Aurélien Ducoudray kennen we nog van de tweeluiken De Honden van Pripyat (zie hieronder), Moeder Rusland en Te Mooi Om Waar Te Zijn. Nieuwkomer Gilles Aris komt beslagen op het ijs om de sfeer van het Amerika van de jaren 1930 te scheppen.
"De familie van Dusty wordt onteigend en moet bij de buren gaan wonen. Het meisje vindt dat niet erg, want haar vader trok naar Washington om met duizenden betogers verhaal te halen bij de president... Maar het duurt te lang. Ze besluit hem achterna te gaan! Op de spoorwegen waar de beruchte hobo's, de spoorwegzwervers, zich ophouden, op stoffige wegen van het Amerika tijdens de Grote Depressie, ontmoet Dusty de een na de ander en gaat mee met tal van iconische figuren, echte of fictieve, uit de Amerikaanse maatschappij van de eerste helft van de twintigste eeuw."
Het album zit vol intelligente verwijzingen naar uiteenlopende Americana uit de jaren 1930. Op het einde zit je tussen de cast van de film Freaks van Tod Browning uit 1932. En over het titelpersonage Boxcar Bertha regisseerde Martin Scorsese al een misdaadfilm in 1972.


De Honden van Pripyat 2
Succubus 7
Elke keer Saga Uitgaven nieuwe verhalen start, beëindigt het ook minireeksen. Zo eindigt het knap getekende en vertelde De Honden van Pripyat met het verrassende De Atoomkinderen.
"Na de ontploffing van de kerncentrale van Tsjernobyl worden jagers naar het besmette gebied gestuurd om bestraalde dieren uit te roeien. Terwijl de jonge Kolia zich verwijdert van de groep jagers onder leiding van zijn vader “Everzwijn” ontdekt hij een groepje kinderen dat in de ondergrondse ruimtes van de stad leeft. Als overlevenden van de ramp proberen 'de atoomkinderen' dagelijks te overleven. Honden leveren kleingeld op, maar sommige jagersgroepen menen dat kinderen heel wat meer roebels kunnen opbrengen als ze gevangen en verkocht worden. Wanneer hij de verdwijning van zijn zoon opmerkt, gaat 'Everzwijn' naar hem op zoek. Maar hij loopt in de val van een rivaliserende groep die tot alles bereid is om zoveel mogelijk lijken te verzamelen van besmette dieren of kinderen..."

Verdun 3Ook van de softerotische reeks Succubus verschijnt het laatste deel, zowel in softcover als hardcover.
"Parijs, 1766. Diamante woont de begrafenis bij van haar oudste zus die afschuwelijk vermoord werd. Tijdens de uitvaart benadert een onbekende haar. Ze beweert haar te kunnen informeren over de mysterieuze omstandigheden omtrent de moord. Maar de weg naar de hel is soms geplaveid met goede voornemens! Als jonge vrouw uit de rijke burgerij, die zich gehoorzaam schikt naar de fatsoensregels, komt Diamante in aanraking met de wereld van de libertijnen die alle richtlijnen van de maatschappij minachten. En zij dansen naar de pijpen van de goddelijke markies Donatien Alphonse François de Sade!"

De trilogie Verdun is uitgestreden met een laatste album over een vermoeiend juridische strijd voor eerherstel van een onterecht gefusilleerde Franse officier. Het verhaal is gebaseerd op historische feiten.
"In zijn laatste brief aan zijn vrouw van 11 juni 1916 houdt de zonder veroordeling op het slagveld van Verdun gefusilleerde onderluitenant Gustave Herduin zijn onschuld vol. Voor zijn echtgenote Fernande begint een juridische strijd van lange adem om zijn eerherstel te verkrijgen. Een aanklacht tegen de oversten die haar man naar willekeur veroordeelden, een polemiek in de pers, een parlementair schandaal, alles is goed om deze kwestie onder de aandacht te brengen en de minister van Oorlog, die het dossier niet wil heropenen, onder druk te zetten. Het ware verhaal van tien jaar strijd, een liefdesverhaal en trouw, in naam van de rechtvaardigheid en de eer."


Boes 10
Boes 11
Boes 12
En we hebben ook drie softcoveralbums van Boes te goed.


Voorsmaakje Suske en Wiske: Boemerang
14/04
TOP
Suske en Wiske: Boemerang
We hebben een titel, een datum, wat meer uitleg en bovenstaand fragment in kleur. En dan bedoelen we de hommagestrip van Suske en Wiske door Steven Dupré en Conz. Hun album met de titel Boemerang verschijnt op 7 november bij Standaard Uitgeverij. Het is het tweede hommagealbum na Cromimi door Gerben Valkema en Yann dat eind vorig jaar verscheen.

Zoals de titel laat uitschijnen, speelt Theofiel Boemerang een belangrijke rol. De auteurs situeren hun verhaal in "een futuristisch alternatief universum waar Boemerang als een commerciële Big brother over de wereld heerst. Enkel onze vrienden Suske, Wiske, Sidonia, Lambik en Jerom zijn in staat om deze booswicht voor eens en voor altijd te stoppen. Maar de oproerpolitie van Theofiel is niet het enige gevaar dat om de hoek loert. Een ware waanzinepidemie waart rond in Boemerang City en iedereen die getroffen wordt door deze ziekte, ziet de werkelijkheid doorspekt met de meest uiteenlopende waanbeelden. In een spannend verhaal boordevol actie en humor beleven onze vrienden een avontuur als nooit tevoren."

Voor dit album zal weer een mediacampagne gevoerd worden. Het verschijnt ook in het Frans.


Het jaar van Peter van Dongen
14/04
TOP
Rampokan
2017 kon eigenlijk al niet stuk voor Peter van Dongen na het zeer goed onthaalde en inmiddels twee keer herdrukte one-shot Familieziek naar de roman van Adriaan van Dis. Maar 2018 wordt beslist een nog belangrijker jaar voor Peter van Dongen. Onlangs nam hij de Stripschapprijs, de Nederlandse œuvreprijs, in ontvangst. Dit najaar komt De Vallei der Onsterfelijken, het eerste deel van zijn Blake en Mortimer-tweeluik, uit in samenwerking met Teun Berserik op scenario van Yves Sente terwijl er al een akkoord is om ook op scenario van Jean Van Hamme een Blake en Mortimer te tekenen. En op de koop toe neemt Dupuis van Dongens doorbraakstrip Rampokan op in de collectie Vrije Vlucht. Hierboven vind je de Franse cover. Het tweeluik verschijnt als one-shot en in kleur in november.


De Glazen Kroon, prequelspin-off De Lemen Troon
12/04
TOP
Tanneguy
Theo Caneschi volgde de overleden Philippe Delaby op als tekenaar van Murena. Vorig jaar verscheen deel 10. Theo moet eerstvolgend het laatste deel van zijn twee andere historische stripreeksen maken. Momenteel werkt hij aan De Verschrikkelijke Paus 4 op scenario van Alejandro Jodorowsky. Van De Lemen Troon deel 7 had hij al elf pagina's klaar. En intussen liet co-scenarist France Richemond weten dat er ook al sinds 2016 wordt gewerkt aan een spin-off van De Lemen Troon die De Glazen Kroon zal heten. Nicolas Jarry schrijft niet langer mee.

De Glazen Kroon speelt zich vóór De Lemen Troon af en focust zich op de jonge jaren van het hoofdpersonage Tanneguy van Châtel uit De Lemen Troon tijdens de Honderdjarige Oorlog. Uiteraard komt ook de kindertijd van koning Karel VI eind veertiende eeuw aan bod. De tekenaar van deze spin-off is de Italiaan Tomasso Bennato (De 7 Wonderen, De Man van het Jaar, hij tekent ook voor Marvel) en hij is al flink opgeschoten met deel 1 dat nog dit jaar kan verschijnen in het Frans, dus vóór het laatste deel van De Lemen Troon waar Theo Caneschi ons nog een tijd op zal doen wachten. Hij is nog wel betrokken als art director voor De Glazen Kroon.

De Glazen Kroon


Speciale heruitgave De Odyssee van Asterix
12/04
TOP
Asterix 26
Asterix 26
Sinds enkele jaren geleden startte Les Éditions Albert René de traditie om van een ouder Asterix-album een speciale editie uit te geven, sinds vorig jaar komt daar ook een luxeversie van uit. Elk nieuw album van Didier Conrad en Jean-Yves Ferri verschijnt ook telkens als luxe. In jaren zonder nieuw album wordt een tweede oud album als luxe uitgegeven, maar in dat geval niet als een speciale editie als softcover. Ben je nog mee?

Voor eind mei of begin juni (afhankelijk van de leveringen) viel de keus voor de speciale heruitgave dit jaar op De Odyssee van Asterix. Het album bevat een extra katern van zestien pagina's met schetsen, scenariofragmenten, foto's, anekdotes en andere weetjes over het ontstaan van het album. De luxe-editie is uiteraard exclusiever en op groot formaat, het bevat het complete verhaal in kleur en nogmaals als inktversie in zwart-wit. Voor de luxe is het dossier dubbel zo lang, namelijk tweeëndertig pagina's. Al deze versies verschijnen eenmalig in deze vorm. In het najaar verschijnt dus een ander album als luxe.


F'Murrr (72) overleden
12/04
TOP
F'MurrrDe op 31 maart 1946 geboren Franse stripmaker F'Murrr, echte naam Richard Peyzaret, is op 10 april overleden. In vertaling verscheen in de jaren 1980 slechts een parodie op Jeanne d'Arc en Attila de Hun in het stripmaandblad Wordt Vervolgd. Hij werkte ook mee aan hommagealbums over Hergé en Natasja van zijn goede vriend François Walthéry.

In Frankrijk was hij gekender door zijn bijdragen aan diverse stripbladen waaronder Pilote, Circus, Fluide Glacial, Métal Hurlant en andere. Zijn bekendste strip, het absurde en metafysische Le Génie des Alpages, startte hij in 1973 in Pilote nadat hij zijn eerste strips in datzelfde weekblad mocht publiceren na een ontmoeting met René Goscinny via Mandryka. In 2007 verscheen het veertiende en laatste album van die komische reeks over een dromerige herder en zijn intelligente schapen. In 2002 mondde een gag als hommage aan vijftig jaar Robbedoes in 1988 uit in het boekje Spirella, met een vrouwelijke Robbedoes en een uit de kluiten gewassen eekhoorn als gesprekspartner. In 2011 publiceerde F'Murrr met Robin des Pois à Sherwood, een parodie op Robin Hood, zijn laatste album.


Le Génie des Alpages 1
Le Génie des Alpages 14
Spirella


Nieuwe stripspeciaalzaak in Genk en Stripwinkel Dumpie is verhuisd
12/04
TOP
Het Negende LabyrintSinds begin dit jaar verloor de Limburgse stad Genk stripspeciaalzaak Bloomie's, maar op 21 april komt er een andere stripwinkel in de stad, vlak bij het oude Bloomie's. De nieuwe zaak heet Het Negende Labyrint en is gevestigd in de Rootenstraat 29/5. Weldra komt de website www.hetnegendelabyrint.com online. De overige contactgegevens en openingsuren vind je terug op deze pagina.

De Nederlandse stripspeciaalzaak Stripwinkel Dumpie meldde ons de verhuis van hun winkel naar het nieuwe adres Hogewoerd 21, 2311 HE Leiden. 17.30 uur is het nieuwe sluitingsuur van de winkel.


Geremasterde pop-artstrip Iris met ongelofelijk veel extra's
07/04
TOP
Iris
Iris luxe
Later deze maand publiceert Sherpa een al eerder aangekondigde heruitgave van het stilistische meesterwerk Iris, het one-shot van Thé Tjong-Khing en Lo Hartog van Banda over een jonge popartieste ten prooi aan een manipulatieve mediamagnaat dat in 1968 voor het eerst verscheen.

"Heruitgave" is eigenlijk een te makke omschrijving voor het werk dat vormgever Rudy Vrooman aan het remasteren van de pagina's en de inkleuring verrichtte. Op de koop toe is het achtergronddossier ontzettend uitgebreid. Meer dan zestig pagina's zijn gewijd aan de totstandkoming van de strip met stevig uitgewerkte verwijzingen naar strips (zoals Jodelle, Pravda, Valentina, Barbarella), films, muziek en kunst (Roy Liechtenstein, Andy Warhol) en artikels over de toenmalige maatschappij, tegencultuur en heel wat meer. Meer dan dertig mensen verleenden hun medewerking aan deze uitgave die 160 pagina's telt.

Het album verschijnt in twee handelsuitvoeringen. De reguliere editie verschijnt in een oplage van achthonderd exemplaren en zal 45 euro kosten. De luxe-editie heeft een andere cover en bevat een door Thé Tjong-Khing gesigneerde zeefdruk. De oplage hiervan is honderd exemplaren en de prijs voor dit alles bedraagt 75 euro.

Sherpa gaf van het duo Thé Tjong-Khing en Lo Hartog van Banda ook al de complete sf-reeks Arman & Ilva opnieuw uit. Van Lo Hartog van Banda verscheen afgelopen week toevallig een herdruk met nieuwe coverlay-out van zijn Lucky Luke-verhaal Fingers dat hij voor Morris schreef. Het geldt nog steeds als een van de beste verhalen in de komische westernreeks. Lees hier een bespreking.


Oude Meesters met Suske en Wiske
06/04
TOP
Oude Meesters met Suske en Wiske 1
Suske en Wiske hebben heel wat historische figuren ontmoet, onder wie ook enkele kunstschilders. Onder de titel Oude Meesters met Suske verschijnt in mei een eerste speciale uitvoering van De Raap van Rubens waarin de personages Peter Paul Rubens ontmoeten. Het verschijnt niet toevallig dit jaar, want het past in de herleving van de Gouden Eeuw in Antwerpen met tal van evenementen en tentoonstellingen als verwijzing naar de bloeiende Antwerpse kunstscene van vierhonderd jaar geleden. Rubens wordt een spilfiguur tijdens deze vieringen.

De heruitgave bevat een dossier over de kunstenaar van de hand van schrijfster en kunsthistorica Leen Huet. De nieuwe cover van Paul Geerts is een illustratie die voor de eerste publicatie van het album in 1977 als coverontwerp was afgekeurd. Het album telt 88 pagina's en zal 7,99 euro kosten.

Het is de bedoeling om volgende albums in de reeks Oude Meesters met Suske en Wiske te koppelen aan eventuele tentoonstellingen of feestjaren. Veel van die albums verschenen toen zelf in een feest- of herdenkingsjaar.


Matthieu Bonhomme en Fabien Nury lanceren reeks over Belgische prinses
06/04
TOP
Charlotte
Charlotte
Charlotte
Charlotte
Charlotte
Charlotte
Een volgend album van Matthieu Bonhomme (Esteban, De Moordenaar van Lucky Luke, Texas Cowboys) verschijnt in augustus in het Frans bij Dargaud. Charlotte Impératrice (Keizerin Charlotte) is een project waar Bonhomme al tien jaar over spreekt met scenarist Fabien Nury en nu wordt het alsnog werkelijkheid.

Charlotte was de dochter van de Belgische koning Leopold I. Ze huwde met de Oostenrijkse aartshertog Maximiliaan die op aandringen van Napoleon III in 1864 de keizer van Mexico werd. Dat was het begin van heel wat tragische gebeurtenissen (haar man eindigde voor een vuurpeloton) waar Nury een melodramatisch verhaal in zag. Van deze reeks zullen meerdere albums verschijnen. Nury omschrijft het zelf als zijn versie van Sissi met uiteenlopende invloeden van filmregisseusrs Luschino Visconti en Sam Peckinpah.

Een interessant project, zeker na het goed scorende Katanga van scenarist Nury waar nog één deel van moet verschijnen. Helaas is er ook slecht nieuws te melden. De sombere hard boiled detectivereeks Tyler Cross wordt door een tegenvallende verkoop in vertaling stopgezet. De afwijkende tekenstijl ligt wellicht wat moeilijker bij een traditioneel publiek. Het onlangs in het Frans verschenen deel 3, waarin Tyler Cross in Miami terug te vinden is met een verhaal dat in de sfeer baadt van detectivefilms met Frank Sinatra, zal niet in het Nederlands verschijnen. De door Brüno getekende reeks vervogt nog wel in het Frans.

Tyler Cross


Baba Yega, de strip
04/04
TOP
Baba Yega
Baba Yega 1De BV-strips zijn terug. Standaard Uitgeverij heeft zijn De Buurtpolitie, Ballon Comics zet in op de populariteit van de dansformatie Baba Yega die Belgium's Got Talent won en in de Duitse versie Das Supertalent de tweede plaats haalde. Sinds kort loopt in de cinema een film die voor de jeugd is bedoeld. De release van een jeugdstrip naar de film is wat uitgesteld en verschijnt op 2 mei.

Steve Van Bael (Figaro) is verantwoordelijk voor de stripbewerking van de film. Met zijn strip over Marc Coucke en toen nog diens voetbalclub KV Oostende en de politieke gagstrip Ergerlijk Eliootje was hij zelf al actief in het BV-striplandschap. Voor Baba Yega ontwierp Steve eerder een figuurtje dat op de T-shirts van hun merchandising prijkt. Hiernaast zie je de cover van deel 1. Het verhaal gaat over de verdwijning van de aardbodem van een van de vijf Baba's. Zijn vrienden moeten hem terugvinden. Daarbij nemen ze het op tegen de kwaadaardige Cordelia Zen die alle kinderen van hun spontaniteit en levensvreugde probeert te bestelen. Tegen de Boekenbeurs zou een tweede album moeten verschijnen.


Schetsen van XIII Mystery 13
04/04
TOP
XIII Mystery
XIII Mystery
  Op 20 juni verschijnt de vertaling van XIII Mystery 12: Alan Smith door Philippe Buchet en Daniel Pecqueur. In oktober staat XIII Mystery 13: Judith Warner gepland, het laatste deel van de spin-off dat over apothekeres Judith Warner en de kille moordenares Jessica Martin zal gaan. XIII ontmoette Judith in Greenfalls in de albums Het Dossier Jason Fly en De Nacht van 3 Augustus, de delen 6 en 7 in de reeks XIII.

Zoals je al langer weet, schreef Jean Van Hamme zelf dit album. Voor de tekeningen koos hij voor tekenaar Olivier Grenson (Niklos Koda). Grenson is er al sinds een jaartje mee bezig en onlangs deelde hij bovenstaande schetsen op zijn Facebookpagina.

Een volgend project van Grenson is een Robbedoes-verhaal op scenario van Jean Dufaux. In ons interview met Grenson sprak hij daar al over.


Giant-auteur Mikaël werkt aan opvolger Bootblack
04/04
TOP
Bootblack
Bootblack
Bootblack
De Nederlandstalige poot van Dargaud had het geduld om te wachten met het uitgeven van het uitstekende tweeluik Giant om het in vertaling als een one-shot uit te brengen. Intussen is de Canadese auteur Mikaël bezig aan een volgend tweeluik onder de titel Bootblack. Het eerste deel verschijnt in 2019.

Bootblack is geen vervolg op Giant. Hoewel er een paar personages uit Giant als nevenpersonage zullen opduiken in Bootblack (zoals de maffioso Frankie), volgt Mikaël enkele andere personages onder wie de schoenpoetser Al Chrysler. Voor Mikaël is het ware personage van zijn reeks tweeluiken de stad New York in de jaren 1930. Bootblack wordt een somberder verhaal dan Giant en minder een sociale kroniek.

Bootblack


Het 9e Eiland en Suske en Wiske: Cromimi winnen Stripschappenningen
03/04
TOP
Het 9e Eiland
Suske en Wiske: Cromimi
Op De Stripdagen die afgelopen weekend in Utrecht plaatsvonden, werden de winnaars bekendgemaakt van de jaarlijkse Stripschappenningen voor Album van het Jaar en Jeugdalbum van het Jaar. Hieronder vind je het persbericht.

"De Stripschappenning voor Album van het Jaar is toegekend aan:
Het 9e Eiland (Marcel Ruijters, uitgeverij Sherpa)
De Commissie voor de Stripschapprijzen noemt het: een prachtig getekend relaas, goed verteld, met een frisse pagina-indeling. Termen als: krachtig, uniek, speels, luchtig, gekkigheid, verrassend, absurdistisch zijn veelvuldig langsgekomen als het gaat om dit album. Het thema is bijzonder origineel en het werkplezier spat werkelijk van iedere pagina af. Ondanks de ietwat zwarte en absurde humor doet het nergens geforceerd aan. Dankzij de kenmerkende tekenstijl weet dit album zich te onderscheiden zonder dat het high-brow of arty-farty wordt. Niet alleen worden alle vertrouwde stripclichés op de hak genomen, er wordt ook vernuftig gespeeld met het medium strip. Wat ervoor zorgt dat het verhaal  een mengeling is van Monty Python met Claire Bretécher
 
De Stripschappenning voor Jeugdalbum van het Jaar is toegekend aan:
Suske en Wiske: Cromimi (Gerben Valkema + Yann, Standaard Uitgeverij)
De jeugd maakt vaak andere keuzes dan een volwassen lezer. Het winnende album is er een dat zowel bij jong als oud hoog op het lijstje staat. Geroemd is de frisse invalshoek van een aloud fenomeen. Waar de oorspronkelijke versie de laatste jaren zijn glans heeft verloren, komt met dit album het plezier van strips lezen weer naar boven. Tel hierbij een enorm lekkere tekenstijl op en alle vertrouwde elementen voor  een grappig en prettig verhaal en je hebt de winnende titel in handen.

Deze onderscheidingen zijn tijdens De Stripdagen in de Jaarbeurs in Utrecht uitgereikt, met een aantal andere prijzen op stripgebied.
Op zaterdag ontving Peter van Dongen de Stripschapprijs voor zijn complete œuvre, waaronder het inmiddels zeer succesvolle Familieziek, gebaseerd op het gelijknamige boek van Adriaan van Dis. Peter van Dongen reikte zelf ook een prijs uit. Voor het eerst werd de Bronzen Kroontjespen uitgereikt aan het jonge Groningse talent Jan-Willem Spakman.
Op zondag werden naast de albumprijzen twee andere prijzen uitgereikt:
De P. Hans Frankfurtherprijs aan stripjournalisten Rob van Eijck, Willem van Helden en Joost Pollmann, voor hun grote verdiensten aan de Nederlandse stripjournalistiek.
De Bulletje en Boonestaak Schaal ging naar Peter Middeldorp voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse strip.  Hij was verantwoordelijk voor de succesjaren van de stripbladen Pep en Sjors en introduceerde Jan, Jans en de Kinderen van Jan Kruis in het vrouwenblad Libelle."


De vele projecten van André Juillard
03/04
TOP
André Juillard
De Franse stripjournalist en gereputeerde kenner van de negende kunst Philippe Tomblaine waagde zich vorig jaar aan een eerste publicatie van een monografie over een bekende stripmaker. Dat was niemand minder dan Hermann. In dat Franstalige werk overliep hij zowat het volledige leven en de carrière van de Belgische auteur. Sinds begin maart is een gelijkaardige monografie over André Juillard verschenen bij uitgeverij Le Troisième Homme. Volgende monografieën portretteren Dany (dit jaar nog) en Emmanuel Lepage (2019).

De monografie over Juillard is 360 pagina's dik, bevat heel veel teksten, maar ook bijzonder veel afbeeldingen waarvan talloze documenten minder gekend zijn. Juillards carrière omspant intussen meer dan vijfenveertig jaar met reeksen als Arno, De 7 Levens van de Sperwer, Roodmasker, Wuivende Veder, Het Dagboek, Lena, Mezek en uiteraard ook Blake en Mortimer. Daarnaast gaat er ruimschoots aandacht naar zijn overige tekenwerk: illustraties, ex-librissen, reclame, portfolio's, postzegels, seriegrafieën,...

We maken meteen van de gelegenheid gebruik om Juillards volgende projecten op te sommen, en dat zijn er verdomd veel. Volgens de laatste berichten gaat het om onderstaande albums, in die volgorde.
• Allereerst verschijnt op scenario van Yann (met wie Juillard al het one-shot Mezek maakte) een nieuw one-shot dat de Franse titel Double 7 kreeg. Het verhaal speelt zich af tijdens de Spaanse burgeroorlog en had over fotograaf Robert Capa moeten gaan, maar daar verschenen de laatste paar jaar andere strips over. Bovendien was Juillard het idee om met dat personage te werken niet genegen. Yann schreef in de plaats een ander verhaal met een andere visie op de burgeroorlog. Hij volgt enerzijds piloten van het Italiaanse jachtvliegtuig Macchi en anderzijds piloten die met het voormalige Sovjet-jachtvliegtuigmodel Polikarpov, een dubbeldekker, vliegen. Double 7 zullen we dit jaar nog kunnen lezen.
• In 2011 publiceerde Dargaud een bundeling van De Lange Reis van Lena en Lena en de Drie Vrouwen onder de korte titel Lena. Deze twee verhalen waren tot dan nog niet vertaald. Na Double 7 komt er een derde verhaal over Lena.
• In 2014 kwam een schoorvoetend vervolg op De 7 Levens van de Sperwer in een nieuwe cyclus op scenario van Patrick Cothias. Die nieuwe cyclus krijgt alsnog een vervolg.
• Daarna staat Juillard weer paraat voor een album van Blake en Mortimer op scenario van Yves Sente.
• En als afwisseling komt daarna nog een vervolgalbum van De 7 Levens van de Sperwer. Na dit album moet nog één deel komen om de cyclus te beëindigen. Tegen dan zijn we al een aantal jaar verder.

Op 2 mei verschijnt bij Casterman trouwens een gebundelde heruitgave van Juillards one-shots Het Dagboek en Na de Regen naar aanleiding van veertig jaar stripmaandbad Wordt Vervolgd.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel