Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 31 maart:

Urbanus-tekenfilm in 2019
Léo in veelvoud
De Zang van de Vampiers weldra uitgezongen
Fascinatie voor bijen en lego in Hoe Bijen de Ruimte Vullen

Updates van 28 maart:

François Boucq gaat in zijn eentje verder met Bouncer
Westernprojecten voor Dupuis

Updates van 24 maart:

Peter Jackson en Steven Spielberg klaar voor tweede Kuifje-film

Updates van 21 maart:

Rik Ringers staat weer te popelen voor een volgend onderzoek

Updates van 17 maart:

Daedalus in de aanval in kwartaal 2
Storm-kloon Saul schiet in april uit de startblokken
Laatste albums van Marc Sleens De Avonturen van een Vader en Zijn Zoon
Slot van Enrico Marini's Batman-tweeluik komt eraan
Robert van der Kroft nieuwe ambassadeur van Stichting Tekenen voor Kinderen

Updates van 14 maart:

De Generaal gaat integraal
152 sleutelmomenten van het weekblad Robbedoes
Soleil stopt met jaarlijkse artbooktraditie en slankt Lanfeust Mag af

Updates van 10 maart:

Vergeten Guust-remake verschijnt 53 jaar later alsnog in vertaling
Tweede cyclus van Mermaid Project

Updates van 7 maart:

Lancering uitgeverij Comicwatch in april
Het voorjaar van Soul Food Comics
Onlinepetitie haalt Franse "seksistische" strip over puberteit bij meisjes uit de handel

Updates van 3 maart:

Uitgeverij L verwelkomt Ken Broeders' Driftwereld
Dark Dragon Books in mei en juni
Albumnominaties Stripschapprijzen 2017 en de Bulletje en Boonestaak Schaal 2018

Updates van 1 maart:

Oogachtend in maart en april
Luxereeks Regenboogcollectie
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2018: april • mei • juni • juliaugustusseptember • oktober • november • december
2019: januari • februari • maart
 
Urbanus-tekenfilm in 2019
31/03
TOP
Urbanus
Willy Linthout en Urbanus hebben een druk programma dit jaar. Voor hun stripreeks Urbanus mogen ze dit jaar vijfendertig kaarsjes uitblazen. Dit weekend loopt de expo Kattenkwaad af in het Nationaal Museum van de Speelkaart en er is nog een grote overzichtsexpo met een originele insteek te verwachten in het Belgisch Stripcentrum. Er is het eerder gecommuniceerde musicalproject naar de stripreeks en sinds kort kunnen we ook uitkijken naar De Vuilnisheld, een heuse tekenfilm voor de bioscoop die in februari 2019 wordt gereleased. Uiteraard loopt de stripreeks gewoon door met inmiddels 178 verschenen albums en bijna tien miljoen verkochte exemplaren. Willy Linthout, die dit jaar vijfenzestig wordt, hoeft zich niet druk te maken om deadlines voor nieuwe albums, want hij staat een jaar voor met tekenen.

Het project voor een tekenfilm stak enkele jaren geleden weer de kop op na de eerdere korte tekenfilm Het Lustige Kapoentje uit 1992 naar het gelijknamige album uit 1988. Voor de nieuwe tekenfilm kregen het productiehuis Eyeworks en Urbanus in 2014 een bedrag van 127.500 euro ontwikkelingssteun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) voor het project dat toen nog Het Vuile Goud heette. De Vuilnisheld is een nieuw verhaal van Urbanus en Jimmy Simons waarin Jef Patat zich als Rus vermomd om een deal te sluiten met de inwoners van Tollembeek. Ze krijgen allemaal een fors bedrag om in ruil een jaar lang het dumpen van gevaarlijk afval te gedogen. Urbanus wil met zijn verworven inkomsten een dure verlovingsring kopen om te kunnen trouwen met juffrouw Pussy. Niets loopt zoals gepland en de kinderen komen in opstand tegen de volwassenen.

De regie ligt in handen van Erik Verkerk en Joost Van den Bosch. De productie wordt verdeeld onder de animatiestudio's Ka-Ching Cartoons uit Nederland en de Belgische studio's Bal Gehakt en Fabrique Fantastique. De centen komen van Eyeworks Film & TV Drama, BOSBEROS, tv-zender één, steun van het Stap-programma van Telenet, het VAF, Screen Flanders, het Nederlands Filmfonds, The Netherlands Film Production Incentive, de Belgische taxshelter voor filmfinanciering in samenwerking met SCIO Productions en Kinepolis Film Dustribution.

De opnames van de stemmen startten onlangs onder regie van Vincent Bal. In de stemencast vinden we uiteraard Urbanus himself terug, aangevuld met Ben Segers (Nabuko Donosor), Sven De Ridder (Amedee), Frances Lefebure (Pussy), Sien Eggers (Eufrazie), Ron Cornet (Cesar), Ludo Hellinx (Jef Patat), Pieter Embrechts en Dimitri Leue (René en Modest), Koen Van Impe (meneer Pastoor), Tom Van Dyck (dokter Schrikmerg), Tuur Verelst, Thijs Antonneau en Wout Verstappen (Dikke Herman, Botswana en Pinnekeshaar), Mark Verstraete (meester Kweepeer) en Anke Helsen (madam Pif).


Léo in veelvoud
31/03
TOP
Centaurus 4
Terug naar Aldebaran 1
Amazonia 3
Sciencefictionliefhebbers in het algemeen en Léo-fans in het bijzonder mogen zich schrap zetten, want de komende maanden staan de sterren bijzonder goed. Een overzichtje.

Nog niet concreet als vertaling aangekondigd bij Silvester is Centaurus 4 op scenario van Léo en Rodolphe en getekend door Zoran Janjetov dat in het Frans in mei uitkomt. Zowel in het Frans als het Nederlands was deze reeks vanaf deel 1 een instant succes. Het onderzoek naar de moorden aan boord van het gigantische ruimteschip gaat onverdroten verder. Dat wordt bemoeilijkt door de landing op een planeet die niet het doel van de ruimtevaartmissie was en het terugvinden van June. Dit album is het voorlaatste deel van de cyclus. De Franse uitgeverij Delcourt laat duidelijk verstaan dat het om een eerste cyclus gaat.

Terug naar Aldebaran is dan weer de vierde cyclus in De Werelden van Aldebaran, zonder de spin-offcyclus Overlevenden mee te tellen. De vertaling is gepland voor 1 augustus. In deze nieuwe cyclus keert Kim samen met haar dochter Lynn terug naar haar geboorteplaneet Aldebaran. Ze blijkt een beroemdheid te zijn op de hele planeet. Als afgezante van een buitenaards ras kreeg Kim nieuwe verantwoordelijkheden waarbij ze een groep wetenschappers moet begeleiden die een vreemde kubus met een kwantumpoort in een uitgestrekt bos gaan bestuderen. Tegelijk ontmoet Kim de overlevende Manon — jawel, de Française uit de spin-off Overlevenden - Kwantumanomalieën — die wordt opgenomen in de groep.

Amazonia is op 30 mei aan de vertaling van episode 3 toe en die kent een nieuwe wending nadat Kathy Austin het kadaver van een conquistador in een grot vindt. Samen met de Braziliaanse geheim agent Delio besluit Kathy de plek, waar een van oorsprong buitenaards wezen lijkt te leven, nader te onderzoeken. Ook deze reeks schrijft Léo samen met Rodolphe, in dit geval voor tekenaar Bertrand Marchal.


Retour sur Aldebaran 1
Amazonia 3
Amazonia is het derde seizoen van Kenya (toen nog getekend oor Léo) dat gevolgd werd door het seizoen Namibia. Van deze laatste komt op 2 mei de integrale editie uit. Van Kenya verscheen al eerder een gesmaakte integrale.

Onlangs publiceerde Dargaud het slot van de reeks Mermaid Project. Van die reeks van Fred Simon op scenario van Léo en Corine Jamar is alvast in het Frans een tweede cyclus aangekondigd waar we het hier al over hadden.


De Zang van de Vampiers weldra uitgezongen
31/03
TOP
De Zang van de Vampiers 18
De vertaling van De Zang van de Vampiers 17 ligt nog op onze immense "te lezen"-stapel, maar wij zijn het soort dat weleens snel naar de laatste pagina bladert voor we een strip of boek beginnen te lezen. Wel, van die waanzinnige climax keken we onze ogen uit. Hoe loopt dit af, en in ons geval: wat ging eraan vooraf? Dat kunnen Franstalige lezertjes in juni ontdekken, want dan publiceert Delcourt het allerlaatste deel van de reeks. Het is een geval van overlevenden, hongersnood, mutaties, een nietsontziende verwoesting en een wellicht laatste strijd.

Het is nog niet bekend wanneer Daedalus dit sluitstuk, waar we twintig jaar op moesten wachten, zal vertalen. Nog een weetje: Dimitri Fogolin, de inkleurder van De Zang van de Vampiers, voorziet ook Fabio Bono's De Rode Ridder-verhalen van een kleurtje.


Fascinatie voor bijen en lego in Hoe Bijen de Ruimte Vullen
31/03
TOP
Hoe Bijen de Ruimte Vullen
Bij de literaire uitgever De Nieuwe Oost | Wintertuin verschijnt eind april de graphic novel Hoe Bijen de Ruimte Vullen van Jelko Arts. Arts is van alle creatieve markten thuis. Hij tekent en schrijft, zowel strips, proza als theater. Hij is oprichter van het Nederlands literair festival Boek op de Bank. Hij is een performer, presentator en interviewer. Zijn strip is een zogenoemde chapbook van de uitgeverij, een uitgave voor jonge talenten die als visitekaartje voor hun kunnen doorgaat.

De voorstelling van de uitgeverij: "Hoe Bijen de Ruimte Vullen is een stripnovelle over bijzondere hobby’s waarin mensen zichzelf kunnen verliezen. Jelko bouwt werelden van lego en zijn vader is imker. Beiden gaan volledig op in hun eigen hobby, maar ondanks die overeenkomst vinden ze elkaar niet. Het lukt ze niet hun liefde voor lego en bijen met elkaar en hun omgeving te delen. Als Jelko naar een beurs in Keulen afreist wordt hij geconfronteerd met zijn onvermogen tot werkelijk contact."

Hoe Bijen de Ruimte Vullen


François Boucq gaat in zijn eentje verder met Bouncer
28/03
TOP
Bouncer 10
Bouncer 11
Wij moeten nog even wachten tot 4 april en september op de vertalingen van Bouncer deel 10 en 11 die bij Blloan verschijnen. In het Frans is het tweeluik al een feit. Beide albums tellen elk tachtig pagina's. Officieel zijn het de eerste albums die François Boucq zelf heeft geschreven omdat Alejandro Jodorowsky het te druk had met nieuwe filmprojecten, maar eigenlijk werkte de tekenaar ook al het verhaal van deel 9 uit dat hij weliswaar samen met Jodorowsky had bedacht.

Hoe het verhaal met het meisje, wier tatoeages op het hoofd een schatkaart vormen, begint en afloopt, moeten wij nog te weten komen. In elk geval is Boucq al aan het nadenken over een volgend verhaal. Daarin zullen bepaalde elementen uit de intrige die in deel 10 en 11 voorkomen ten einde komen.

Daarnaast werkt Boucq ook aan een gloednieuw album van Fré Van der Mugge, de heroïsche kantoorbediende op een verzekeringskantoor die Boucq opvoerde in absurde albums als De Tanden van de Haai en In de Binnenlandne van het Alledaagse. Van de honderd voorziene pagina's heeft hij er al een tachtigtal getekend. Bij Le Lombard wordt (in het Frans) een heruitgave van Maankop verwacht en ook een one-shot in de collectie Signé (Getekend) op scenario van Jérôme Charyn. Samen maakten ze al de memorabele one-shots Little Tulip, Duivelsmond en De Vrouw van de Tovenaar. Hun nieuwe one-shot zal New York Cannibal heten. En daarna volgen de nieuwe albums van Bouncer en De Janitor.

Boucq viert dit jaar zijn drieënzestigste verjaardag, maar aan stoppen denkt hij duidelijk nog lang niet.
(Bron: Christian Missia Dio — ActuaBD.com, 26 maart 2018)


Westernprojecten voor Dupuis
28/03
TOP
Wild West
Wild West
Wild West
Wild West
Wild West
Wild West
Wild West
Hierboven zie je een aantal fragmenten uit een westernproject van tekenaar Jacques Lamontagne die hij sinds een paar jaar op zijn Facebookpagina deelt. Op scenario van Thierry Gloris, met wie Lamontagne de grappige detectivereeks Aspis maakt, werkt de tekenaar aan Wild West dat bij Dupuis zal verschijnen. Het hoofdpersonage is een heldin. Het eerste album is ten vroegste in 2019 te verwachten. Het project is opgevat als een tweeluik en als het aanslaat bij het publiek, kan het een langere reeks worden.

En we blijven in het westerngenre. Steve Cuzor maakte onlangs nog indruk met zijn dikke Vrije Vlucht-album Een Ster van Zwart Katoen. De tekenaar van O'Boys en een album van XIII Mystery wordt vaak gevraagd wanneer hij eens een western zal tekenen. Niet zozeer omdat hij zelf een verleden als rodeorijder heeft, maar omdat zijn passie voor het genre bekend is. Goed nieuws! Opnieuw voor de collectie Vrije Vlucht werkt hij aan een westernone-shot. Hij wil er geen details over kwijt omdat hij vreest dat iemand anders nog met zijn idee gaat lopen. Voor het eerst schrijft hij namelijk zelf het scenario.


Peter Jackson en Steven Spielberg klaar voor tweede Kuifje-film
24/03
TOP
Kuifje
Een paar maanden geleden luidde het nog bij Nick Rodwell, die over de rechten van Kuifje waakt, dat de tijd aan het verstrijken is voor Steven Spielberg en Peter Jackson om een tweede Kuifje-film te maken. Volgens Rodwell staan andere producers, onder wie ook Belgen, te trappelen om het van hen over te nemen. De eerste film was geen succes in Noord-Amerika (maar elders wel) en daarna namen Jackson en Spielberg andere projecten aan. Jackson stortte zich bijvoorbeeld op de Hobbit-saga. Maar in een recent interview naar aanleiding van Spielbergs nieuwe film Ready Player One stelde de Amerikaanse regisseur de Kuifje-fans gerust. Zijn wapenbroeder Jackson begint binnenkort aan het schrijven van het script van hun tweede Kuifje-film die Jackson deze keer zal regisseren. Spielberg voegde er nog aan toe dat de productie minstens twee jaar zal duren en de release niet in de volgende drie jaar te verwachten is. Jackson heeft vooreerst nog een documentaire te regisseren over de Eerste Wereldoorlog die eind dit jaar op de BBC wordt uitgezonden. Het verhaal van de tweede 3D-geanimeerde film is gebaseerd op het tweeluik De 7 Kristallen Bollen en De Zonnetempel.
(Bron: Frédéric Foubert — Première, 23 maart 2018)

Kuifje: De 7 Kristallen Bollen
Kuifje: De Zonnetempel


Rik Ringers staat weer te popelen voor een volgend onderzoek
21/03
TOP
Rik RingersOp 20 juni verschijnt De Ideale Moord, deel 3 van De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers. Sinds de detectivereeks in 2015 een opgemerkte en succesvolle comeback maakte onder de vleugels van Simon Van Liemt en Zidrou is Rik weer een blijvertje geworden. Het werk van Zidrou is genoegzaam bekend en Van Liemt genoot een prima opleiding bij tekenaars als Ralph Meyer (Undertaker) en Bruno Gazzotti (Soda, Alleen). Aanvankelijk was het de bedoeling dat het duo niet meer dan een hommageverhaal zouden maken terwijl een ander team (Olivier Wozniak en Jean-Christophe Derrien) voor een nieuwe hoofdreeks zou zorgen. Het goede en snellere resultaat van Van Liemt en Zidrou boezemde uitgeverij Le Lombard meer vertrouwen in en de rest is actuele geschiedenis.

In deel 3 volgt een reeks perfect uitgevoerde, bloederige moorden elkaar op in Frankrijk. Geen enkele moord lijkt verbonden met de ander tot Rik Ringers de schuldige vindt: een handboek voor de perfecte moord, discreet geplaatst in diverse boekhandels. Nu moet hij nog de verantwoordelijke voor deze samenzwering vinden.


Daedalus in de aanval in kwartaal 2
17/03
TOP
De Avonturen van een Vader en Zijn Zoon
Het offensief van Daedalus voor kwartaal 2 is er een om u tegen te zeggen met heel wat vervolgen en enkele nieuwigheden van auteurs die bij de liefhebbers van Daedalus in de smaak vallen. Een van de successen is de Eerste Wereldoorlogreeks 14-18. Niet alleen worden de eerste drie albums van de tiendelige reeks al voor de derde keer herdrukt — een zeldzaam feit bij hardcovers — ook het zevende album komt eraan. Het verhaal: "De Slag om de Chemin des Dames, geleid door generaal Nivelle, was een van de dodelijkste uit de Eerste Wereldoorlog. Het lokt een opstand bij de troepen uit, die zal resulteren in tientallen executies als voorbeeld... April 1917. Zeker van zijn strategie, die zeer duur in mensenlevens blijkt, engageert generaal Nivelle al zijn strijdkrachten in de strijd om de Chemin des Dames. Maar het eerste offensief resulteert in een ware slachting. Opgenaaid door het gerucht van de Russische revolutie, roept Jacques op tot ongehoorzaamheid. Hij wordt gearresteerd en moet voor de krijgsraad verschijnen, waarvan hij weet dat hij niet kan rekenen op enige clementie..."


Carthago 6
Carthago Adventures 4
De climax van Carthago deel 5 noopte tot een snel vervolg. Gelukkig verschijnt dat album met een prachtige cover al in mei, samen met deel 4 van de spin-off Carthago Adventures. Carthago 5: "Lou Melville is volwassen geworden. Twaalf jaar zijn verstreken sinds zij en haar moeder met miljardair Feiersinger de ruïnes van een oude onderwaterstad ontdekten. Nu staat ze aan het hoofd van een wetenschappelijke expeditie die onderzoek doet naar de megalodons. De jonge vrouw heeft de smaak voor avontuur en ontdekking nog niet verloren. De verzamelaar Feiersinger heeft zijn toekomst goed voorbereid, en maakt van Lou zijn erfgename. Maar Lou is nog steeds niet op de hoogte van haar eigen afkomst..."

Carthago Adventures 4: "London Donovan jaagt op Amarok, een gigantische wolf, in opdracht van de eeuweling van de Karpaten. Wanneer ze ontdekken dat Amarok zich in roedels voortbewegen, wordt jagen gevaarlijker dan verwacht. Mens of wolf, welk roofdier komt levend uit de strijd?"


Olympus Mons 1
prometheus 12
Van scenarist Christophe Bec lanceert Daedalus de nieuwe sf-reeks Olympus Mons, getekend door Stefano Raffaele. "2026. Op de bodem van de Baltische Zee ontdekt een team van schattenjagers de restanten van een onbekend artefact. In Iowa wordt een medium getormenteerd door vreemde visioenen, waarin hij een mysterieus spoor volgt op de zeebodem. Op Mars stoot een groep kosmonauten op een serie enigmatische objecten. Tijdens hun tocht over een bergkam bereiken ze het hoogste punt van Mars: de Olympus Mons. Daar ontdekken ze een gecrasht, gigantisch ruimtevaartuig. Het enigma is compleet, tot blijkt dat er een verband is tussen beide fenomenen!"

Van hetzelfde duo komt ook het vervolg van de sf-thriller Prometheus uit. Van die reeks zijn in het Frans al 16 delen verschenen. Vanaf deel 14 start de tweede cyclus. "De dertiende dag, de apocalypse arriveert. Vanuit de zeeën en oceanen lanceren de buitenaardse schepen een massale aanval op de mensheid. 99 procent van de mensheid wordt uitgeroeid... Slechts een handvol overleven, waaronder Jeff Spaulding en Kellie Lambert... Maar voor hoe lang?"


Dwergen 5
Elfen 14
Ook een blijvend succes zijn de fantasyreeksen Dwergen en Elfen waarvan respectievelijk deel 5 en deel 14 te verwachten zijn. Dwergen 5: "Brahm, kapitein van de orde van het Schild, is gebroken. Hij is zijn vrouw verloren en zijn zoon, ernstig gewond, zal nooit de cognar worden waar hij zo op hoopte... Zijn dochter, Tiss, besluit ondanks alles de plaats van haar broer in te nemen en het pad van de krijger te volgen... Meer dan een offer, een roeping."

Van Elfen 14 is de identiteit van scenarist Marc Hadrien inmiddels prijsgegeven, het gaat om niemand minder dan Christophe Arleston. "In de halfelfenstadstaat Trein Er' Madenn, weigert de hoge raad vanwege een grenzeloze haat en rancune elke vorm van handel met de Mensen. Urghain, een van de belangrijkste raadslieden van de stad, verzet zich tegen dat beleid. Tijdens een woordenwisseling met medestanders van de hoge raad, doodt hij per ongeluk een van hen. Zijn gelijken veroordelen hem tot 'de put', maar hij wordt wonder boven wonder gered door een
mysterieuze onbekende die een Ghoul gevangenhoudt en Urghain en zijn vrienden laat weten dat er een invasie op til is die de Halfelfen weinig hoop te bieden heeft."


Broceliande 1
Broceliande 2
Fantasywezens komen ook in veelvoud voor in de nieuwe reeks Brocéliande - Woud van het Kleine Volkje, geschreven door Stéphane Betbeder (Bunker, Deep). Dit wordt een zevendelige reeks waarvan in het Frans al drie albums, telkens getekend door een andere tekenaar, verschenen.
Deel 1: "De Korrigans hebben eindelijk een manier gevonden om Orignace te dwingen een verhaal voor hen te schrijven. Ze willen dat de kabouter een sprookje schrijft waarin ze een mooie rol spelen, maar Orignace heeft geen inspiratie. Dan gaat hij op zoek naar ideeën in het woud van Brocéliande en is getuige van de ontluikende passie tussen Merlijn en Vivian..."
Deel 2: "Het kasteel van Comper ligt op de rand tussen het rijk der mensen en dat van het kleine volkje. Om de aanleg van een weg te verstoren, die Brocéliande in tweeën zou delen, ontvoert de beschermster van het woud de erfgenaam van de meester van Comper. Ze legt een 'wisselkind' in zijn plaats, een wezen dat als twee druppels op de pasgeboren erfgenaam lijkt. Die wordt haar spion aan het hof van de vijand, maar zijn vreemde gedrag leidt al snel tot vermoedens over zijn ware aard..."


Samoerai 11
SQamoerai Origine 1
Van oude bekende Samoerai is deel 11 te verwachten en tegelijk deel 1 van de spin-offreeks Samoerai Origine, getekend door Vax die ook al verantwoordelijk is voor de reeks Senseï en opgemerkte bijdragen leverde aan De Orde van de Drakenridders. Samoerai 11: "Het leven van Takeo wordt op zijn kop gezet. Hij ontmoet de prachtige Sekiyo, zijn jeugdliefde. Vertrouwend op hun gedeelde geschiedenis, vraagt ze hem om Kozaemon te helpen vinden, haar verloofde die onlangs verdwenen is. Takeo accepteert en gaat op zoek naar de geliefde. Takeo beseft niet in welke mate haar leven in gevaar is."

Samoerai Origine blikt terug op de kindertijd van Takeo. "Takeo is nog maar een kind wanneer hij zijn vreselijke mentor bijna dodelijk verwondt tijdens een les. Ongelukkig genoeg week hij hierbij van het pad van de Boeddha af... en moet bijgevolg de consequenties dragen. Ontdek in deze nieuwe reeks alles over de jeugd van Takeo."


Luuna 9
Een Zekere Cervantes
Kijk eens aan, het indianenmeisje Luuna maakt een comeback. "Grote Sachem vindt zijn dorp terug dat door Luuna, zijn dochter, vakkundig werd uitgemoord. Overmand door woede en verdriet valt hij in handen van Malsum, een kwaadaardige godheid. Intussen werkt Luuna aan de opdracht die zij kreeg van Hekoya, een kwaadwillige plaaggeest. Zij moet namelijk Glooscap vinden, de welwillende tweelingbroer van Malsum, om zo het verstoorde evenwicht tussen goed en kwaad te herstellen.

Van Christian Lax was het al een tijdje geleden dat er een album van hem raakte vertaald, op het bij Microbe verschenen tweeluik Moederland dat hij schreef voor Frédéric Blier. Ziehier het one-shot Een Zekere Cervantes, een hedendaagse bewerking van Cervantes' roman Don Quichotte. "Mike Cervantes was een Amerikaans militair in Afganistan, gevangen in de handen van de Taliban. Mishandeld, en één arm geamputeerd, ontsnapt hij, en keert hij naar huis. Hij leert een andere Mike Cervantes kennen die, net als hij, zijn linkerarm verloor in een oorlog (Slag van Lepanto, 1571)... Mike Cervantes haalt inspiratie uit de held van het boek geschreven door die andere Cervantes, Don Quichotte... Aan het stuur van zijn Ford Mustang komt hij op voor de minderbedeelden, voor alle onrecht in de wereld..."


Winter 1709 2
Vorsers 2
Winter 1709 deel 2 sluit het historisch gesitueerde tweeluik af. Inmiddels slaat Philippe Xaviers nieuwe reeks Tango, een hedendaagse western, goed aan. Deel 1 dook vorige week op in de Vlaamse verkooptop-100. De coverafbeeldingen van beide delen vormen trouwens één grote illustratie. "Terwijl Lodewijk XIV zijn laatste oorlog voert, wordt Frankrijk getroffen door de koudste winter in tijden. De vrieskou doodt, de hongersnood maakt zijn eerste slachtoffers. Het graan waarmee de ganse bevolking en het leger moeten worden gevoed, wordt steeds schaarser en duurder dan goud. De avonturier Loys Rohan bindt in de barre koude de strijd aan met tal van vijanden, in een race tegen de klok om te verhinderen dat een konvooi met graan voor het koninkrijk in de handen van de vijand zou vallen. Een haast onmogelijke missie, die het lot van miljoenen levens zal bepalen."

Ook van Vorsers verschijnt het slot van het tweeluik. "Astronomen, wiskundigen, fysici en botanisten hebben zich verenigd in het majestueuze paleis van Uraniborg, op het eiland Hven. Frederik II, de oude koning van Denemarken en Noorwegen, heeft de leiding over het eerste Europees wetenschappelijk laboratorium toevertrouwd aan Tycho Brahe... De ijskoude noordenwind teistert het kleine Scandinavische eiland, maar de briljante geesten laten zich hierdoor niet afschrikken en experimenteren er op los, terwijl ze nieuwe theorieën ontwikkelen. Maar tijdens de winter van 1594 doen zich tal van bloedige rituelen voor, waar geen van de wetenschappers een verklaring voor heeft. In de hoop het mysterie op te lossen, komen twee geleerden met een tegengestelde visie op de voorgrond: een Duits genie met een aparte kosmische perceptie vs. een punctuele en berekende astroloog uit Pisa."


Sint-Bartholomeüs 2
Het Leven van Alexandra David-Neel 2
Deel 1 van het historische Sint-Bartholomeüs komt deze maand uit, deel 2 volgt in juni. Vorig jaar verscheen het laatste deel van de trilogie door Eric Stalner en Pierre Boisserie in het Frans. "Parijs, 24 augustus 1572, vijf uur 's ochtends. De klok van het paleis geeft het signaal tot de slachting. Geen enkele Hugenoot mag deze dag overleven, die in het teken van gods woede werd geplaatst. Bezeten van woede doden de katholieken mannen, vrouwen en kinderen. Karel IX probeert een situatie weer in handen te krijgen die hij zelf heeft uitgelokt. Maar hij moet machteloos toekijken op het bloedbad. Elie Sauveterre, een jonge protestant, probeert aan de dood te ontsnappen en terug te keren bij zijn koning, Hendrik van Navarra, die in het Louvre zit. Zijn pad kruist dat van zijn jonge broer Clement, die een fanatieke katholiek werd in dienst van de hertog van Guise."

Een Leven met Alexandra David-Néel was aangekondigd als tweeluik, maar door het Franse succes zal er nog een extra album volgen. Deel 2 is alleszins in juni een feit. "Oriëntaliste, operazangeres, journaliste, schrijfster, ontdekkingsreizigster, boeddhiste... Alexandra David-Néel lijkt wel duizend levens te hebben geleid! En zelfs in haar nadagen houdt de eerste westerse vrouw die Lhasa bezocht er nog een heleboel geheimen op na... Terwijl ze aan een lange, maar serene worsteling met de dood begint, blikt de grote avonturierster, onder het waakzame oog van Marie-Madeleine, haar huishoudster en vertrouwelinge, nog eenmaal terug op haar lange en buitengewone leven: van haar tumultueuze jeugd en de ontmoeting met de man van haar leven tot de fabelachtige en gevaarlijke reis naar de verboden stad Lhasa, doorkruist Alexandra David-Néel de eeuw met niet-aflatende energie. Een lofzang op het avontuur en het anticonformisme."


Alice Matheson 5
De Meester-Inquisiteurs 4
Alice Matheson schiet aardig op. Deel 5 komt eraan. Daarmee houden we gelijke tred met de Franstalige uitgave. Hierna moet nog één album verschijnen. "Sam Gibbs is een niemand. Hij is een arme nerd, zonder een diploma, blijkbaar zonder interesse, die 's nachts in de kelder van het Saint Mary's Hospital werkt. Sam is stiekem verliefd op verpleegster Rays, die hij constant bespioneert, tot het ziekelijke toe. Hij weet dat ze het kind van die klootzak dokter Cooper draagt, een verdomde dronkaard die alles verleidt wat een slipje draagt. Sam Gibbs is een niemand en wil meer dan dat zijn voor Shirpa Rays. En daarvoor is hij tot alles in staat: liegen, doden en indien nodig een deal sluiten met de duivel."

Er is ook nog het vervolg van De Meester-Inquisiteurs 4 waarvan in het Frans al acht delen bestaan. "Een bovennatuurlijke storm, een drijvend schip, een onbewoond eiland... Vijftien overlevenden, waaronder Mihaël, een jonge meesterinquisiteur. Op dit idyllische eiland denken de schipbreukelingen dat ze het verloren paradijs hebben gevonden, de plaats lijkt als bij toverslag te reageren op al hun behoeften. De droom zal echter snel veranderen in een nachtmerrie... Wezens die uit het niets opduiken doen de schipbreukelingen één voor één verdwijnen. Wanneer Noenn op haar beurt verdwijnt, weigert Mihaël haar aan haar lot over te laten. Om dit kind te redden, onderneemt hij een reis naar het hart van het eilanden zijn duistere geheimen ..."


Dr Watson 2
Holmes 2
Twee albums met personages uit Arthur Conan Doyles wereldberoemde detectivereeks wedijveren om je aandacht. Dr Watson 2 sluit het tweeluik af. "Sherlock Holmes werd door zijn aartsvijand, professor Moriarty, van de rotsen geduwd en verdwijnt in de waterval van Reichenbach. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Dokter Watson, de trouwe metgezel van de detective, is ervan overtuigd dat zijn vriend nog leeft. Hij vermoedt dat hij ergens in Londen gevangen wordt gehouden door Moriarty. Zonder aanwijzing of enig bewijs, gaat hij op zoek. Hij klampt zich vast aan de gedachte dat Holmes nog in leven is, tot grote bezorgdheid van zijn omgeving, die hem steeds somberder ziet worden en hem ziet wegglijden in paranoia. Al gauw zal blijken dat de verdwijning van Holmes in scène werd gezet en dat het zogenaamde waanidee van Watson dichter tegen de waarheid aanleunt dan wat hij zelf kon vermoeden. Maar van zodra Watson een misstap maakt, keert het tij en verandert de jager in een prooi."

Van Holmes zien we eveneens deel 2 tegemoet. Die reeks loopt nog in het Frans met intussen vier albums op de teller. "Op 4 mei 1891 verdwijnt Sherlock Holmes in Zwitserland bij de Reichenbachwatervallen en neemt hij zijn grootste vijand, professor Moriarty, mee de dood in. Een paar dagen later wordt het appartement van de detective op 221b Baker Street geplunderd door misdadigers ingehuurd door Sherlocks eigen broer Mycroft Holmes. Mycroft probeert al het bewijs van de waanzin van zijn broer, die hij ervan beschuldigt zich aan cocaïne te hebben overgegeven, te vernietigen. Voor hem is de dood van Holmes de verkapte zelfmoord van een man die zichzelf er niet toe kon brengen zijn hersens door drugs te vernietigen. Ondanks het bewijs geleverd door Mycroft, weigert Watson deze versie van de feiten te geloven. Hij onderneemt een groots onderzoek dat hem alles zal vertellen over het verhaal van Sherlock Holmes en zijn familie."


De Onthoofde Arenden 24Het Kasteel van de Duivel, deel 24 van De Onthoofde Arenden, stond al in de twaalfde bundeling. In juni verschijnt het als softcoveralbum.


Storm-kloon Saul schiet in april uit de startblokken
17/03
TOP
Saul 1
Saul 1
Behalve de eerder vermelde integrale reeks van De Generaal (zie dit bericht) lanceert Uitgeverij Personalia in april ook nog de nieuwe fantasyreeks Saul van tekenaar Apri Kusbiantoro en Willem Ritstier. De hoofdstukken van het eerste deel, De Levende Mantel, verschenen in het Nederlandse kwartaalblad StripGlossy. Het eerste album komt uit in twee uitvoeringen: een softcover en een hardcover met alternatieve cover en een extra dossier van zestien pagina's.

Dat Apri een immense fan is van Don Lawrence liet hij al overduidelijk blijken in De Verloren Verhalen van Lemuria, geschreven door Sytse S. Algera. Van die reeks verschijnt in september een derde album bij Comicwatch, maar voortaan tekenen Rully Akbar en Sean Lee de albums. Apri's idolatrie voor Don Lawrence valt in Saul nog harder op. De held ziet er precies hetzelfde uit als Storm en de tekenaar recupereerde zelfs de hoofdband die Storm lange tijd droeg, weliswaar in een ander kleurtje. Zowel Willem Ritstier als uitgever Seb van der Kaaden maakten zich zorgen over die gelijkenis. Apri wuifde het commentaar weg met de uitleg dat het om een generiek stoer personage gaat, "eenzelfde acteur in een andere rol". Daarmee is de kous voor de betrokkenen af, hoewel de meningen bij de eerste voorsmaakjes van Saul enigszins verdeeld zijn. Sommigen vragen zich af of dit een spin-off, dan wel rip-off is van Storm, anderen zijn vol bewondering over het inderdaad toch wel straffe tekenwerk van de Indonesiër die er anatomisch gezien op vooruit is gegaan. Maar kom, het verhaal is pure fantasy en zolang er geen roodharige sidekick en een andersgekleurde spierenbundel opduiken, zullen we er verder maar niet om malen.

Het verhaal van deel 1 in een notendop: "Nadat hij vals is beschuldigd en hem een fikse straf boven het hoofd hangt, ontvlucht Saul de hoofdstad van de planeet Boritas, Hyremdahr. Een plots opstekende wervelwind overvalt Saul en zorgt ervoor dat hij uiteindelijk terechtkomt in het land van Luc, waar dwergen en reuzen al een eeuwigheid verwikkeld zijn in een strijd om de macht. In Saul zien de dwergen de nieuwe drager van de levende mantel, die hun uiteindelijk de overwinning kan bezorgen. Niet alleen de reuzen willen dit, koste wat kost, verhinderen, maar ook de tovenares Elfirha wil hier een stokje voor steken. En dan is er natuurlijk nog de premiejaagster Lea. Zij is uit op de som van 80.000 Sem die het bestuur van Hyremdahr heeft uitgeloofd aan degene die Saul terugbrengt om zijn straf te ondergaan."

Inmiddels is Willem Ritstier al beginnen aan het schrijven van deel 2.

Saul 1


Laatste albums van Marc Sleens De Avonturen van een Vader en Zijn Zoon
17/03
TOP
De Avonturen van een Vader en Zijn Zoon
Op 23 maart publiceert Adhemar de delen 21 tot 26 van Marc Sleens gagreeks De Avonturen van een Vader en Zijn Zoon. Met deze albums wordt de complete heruitgave van de reeks afgerond.

De Avonturen van een Vader en Zijn Zoon liep van 1944 tot 1965 in Ons Volk en 't Kapoentje. Daarna maakten Hurey en Jean-Pol voor Pats nieuwe gags en bewerkingen van oude gags tot de serie in 1974 raakte stopgezet. De albums van Adhemar bevatten alleen de gags van Sleen, inclusief alle (bewerkte) herplaatsingen met aangepaste nummering. Dit is de eerste complete, chronologische uitgaven van de reeks. Dirk Stallaert, voormalig assistent van Marc Sleen voor Nero, tekende voor alle abums nieuwe covers.

Adhemar meldt ook nog dat de vijf volgende heruitgaven van Robert en Bertrand binnenkort zullen verschijnen.


Slot van Enrico Marini's Batman-tweeluik komt eraan
17/03
TOP
Batman - The Dark Prince Charming 2Hiernaast staat de coverillustratie van Batman - The Dark Prince Charming deel 2 afgebeeld. Het vormt het tegenbeeld van Batman op de cover van deel 1. De Franse release is voor juni. Dit album sluit Enrico Marini's Batman-tweeluik af waarin een prominente rol is weggelegd voor The Joker, een geliefkoosd personage van Marini. Bij het verschijnen van het eerste deel in november 2017 (in softcover, de hardcover met andere cover en acht extra pagina's volgde in december) sloot Marini niet uit om een nieuw verhaal van Batman te maken, maar dan met The Joker als hoofdpersonage en eigen personages die niet in het Batman-universum van de Amerikaanse uitgeverij DC Comics zouden voorkomen. Er was ook een geuite wens om andere superhelden onder handen te nemen. Of dat er ooit van komt, is nog de vraag. In elk geval geeft Marini nu eerst voorrang aan volgende albums van De Schorpioen (zijn laatste voor hij de hoofdreeks overlaat aan een andere tekenaar en hij zelf een spin-off met afgeronde verhalen lanceert), De Adelaars van Rome en een al lang aanslepend project voor een detectivestrip.


Robert van der Kroft nieuwe ambassadeur van Stichting Tekenen voor Kinderen
17/03
TOP
Robert van der Kroft
In mei verschijnt een nieuw album van Claire, de reeks van tekenaar Robert van der Kroft die inmiddels is stopgezet in het Vlaamse vrouwenweekblad Flair. Naast het tekenen van strips is Robert van der Kroft bijzonder actief op andere fronten waarbij het stripvak kan gepromoot worden. Onlangs kreeg hij nog het ambassadeursschap van de Nederlandse Stichting Tekenen voor Kinderen toebedeeld. Er werken vijftien tekenaars voor de stichting die in meer dan vijftig ziekenhuizen in Nederland aan het bed van zieke kinderen gaan tekenen om hun ideeën vorm te helpen geven. De taak van Robert van der Kroft is het vergroten van de naamsbekendheid van de stichting.


De Generaal gaat integraal
14/03
TOP
De Generaal
Integrales zijn al lang geen tijdelijk fenomeen meer. We vernemen almaar nieuwe plannen voor zowel dit jaar als volgende jaren. Die zullen we telkens op het juiste moment aankondigen. En het gaat al langer niet meer enkel om Nederlandstalige edities van Franse integrales. Ook voor eigen producties worden kosten noch moete gespaard. Uitgeverij Personalia (van het stripblad StripGlossy) kondigde zopas een integrale editie aan van De Generaal, de in Nederland behoorlijk populaire reeks van Peter de Smet die in onder meer Pep, Eppo, Sjors en Sjimmie Stripblad en Titanic was te lezen. De reeks dreef op één running gag: een generaal probeert de macht te grijpen over een fort waar een maarschalk de plak zwaait. Alle pogingen zijn gedoemd te mislukken door pech, onkunde, tegenwerking, falende medewerkers en gewoon ook de eigen schuld van de generaal.

De Generaal startte in 1971 en verdween samen met diens auteur in 2003. Er kwamen veertien albums uit, maar er is genoeg bonusmateriaal met vaak onbekende tekeningen van Peter de Smet om acht integrales van elk 128 pagina's te vullen tegen zo'n 25 euro per integrale. Voor het eerst verschijnen de verhalen ook chronologisch. De lijnfilms zijn allemaal gedigitaliseerd en elke pagina is opnieuw ingekleurd. Het eerste deel, met veertig dossierpagina's geïllustreerd met minder bekend en ongepubliceerd werk van Peter de Smet, verschijnt in april. Jaarlijks zal Uitgeverij Personalia twee delen publiceren. De officiële lancering vindt plaats op De Stripdagen in Utrecht waarvoor tekenaar Vick Debergh, die in dezelfde stijl als Peter de Smet werkt, onderstaande affiche illustreerde. Debergh is een van de medewerkers die de integrale reeks tot een goed einde zullen brengen.

De Stripdagen


152 sleutelmomenten van het weekblad Robbedoes
14/03
TOP
Moments Clés du Journal de Spirou
Recent verscheen bij Dupuis de Franstalige illustratiebundel Moments Clés du Journal de Spirou. Stripessayist en stripmaker François Ayroles (van wie niets is vertaald) koos uit de eerste 48 jaargangen van Dupuis en Robbedoes 152 belangrijke momenten die de uitgeverij, het weekblad en bij uitbreiding de Franco-Belgische strip groot hebben gemaakt. De evolutie strekt zich uit van de geboorte van het weekblad tot de verkoop van de uitgeverij in 1985.

Alle grote namen van het blad passeren in deze uitgave de revue met passende cartoons en een woordje uitleg. Auteurs als André Franquin, Jijé, Morris, Peyo en Yvan Delporte (die het blad als hoofdredacteur leidde in een glorieperiode) en nemen een prominente plaats in. Maar voor de rest is dit een uitgeberide, nostalgische terugblik op grote brok Belgische stripgeschiedneis.

In april is het tachtig jaar geleden dat het weekblad Spirou voor het eerst verscheen. Het Nederlandstalige broertje verscheen pas vanaf oktober 1938. We kunnen je bij dezen aankondigen dat we vanaf eind april starten met een wekelijks overzicht waarin tachtig reeksen uit het weekblad Robbedoes zullen voorgesteld worden. Heel wat medewerkers zetten zich hiervoor in. En we nemen onze aanpak van dit Kuifje-overzicht als voorbeeld.


Soleil stopt met jaarlijkse artbooktraditie en slankt Lanfeust Mag af
14/03
TOP
Les Filles de Soleil 23
Sinds 2011 is Soleil het eigendom van zijn vroegere concurrent Delcourt. En dat houdt af en toe wat veranderingen in. Zo gaf Soleil in 1994 een eerste artbook uit met pin-ups van tekenaars die voor Soleil werken. De traditie van deze artbookcollectie onder de naam Les Filles de Soleil werd quasi jaarlijks volgehouden. Bij aankoop van drie albums van Soleil kregen kopers tijdelijk een gratis exemplaar van zo'n artbook. Ook Talent probeerde die actie te kopiëren, maar van De Vrouwen van Talent bleef het bij twee delen. Vorige week startte de jongste actie van Soleil en verscheen deel 23 van Les Filles de Soleil. Het is ook het laatste. Soleil stopt na dit jaar namelijk met deze actie.

Een andere verandering is het aantal pagina's van het maandblad Lanfeust Mag waarin strips van Soleil en Delcourt wordne voorgepubliceerd en auteurs speciaal voor het blad stripjes maken. Het huidige nummer 216 van maart is niet langer 116 pagina's dik, maar plots honderd pagina's. De verkooprijs van 5,40 euro bleef onveranderd. De kwaiteit van het papier ging ook achteruit, maar het papier is ietsje dikker om de illusie van een dik nummer te handhaven.

Kwatongen zetten intussen vraagtekens bij de toekomst van Soleil. Temeer omdat ons onlangs nog het nieuws bereikte dat Christophe Arleston voor de sterk groeiende Franse uitgeverij Bamboo een eigen collectie creëert. Voor die collectie Drakoo zal hij auteurs begeleiden die in eerste instantie one-shots en tweeluiken zullen maken in uiteenlopende genres. Jaarlijks zullen er zes tot acht strips verschijnen. Arleston omschreef zijn taak als "lastpak". Zijn betrokkenheid is ook van financiële aard, want hij heeft een aandeel van 25% in de collectie. Toch blijft hij schrijven voor Soleil, de uitgeverij die samen met hem groeide dankzij reeksen als Lanfeust, Trollen van Troy en Ythaq.


Vergeten Guust-remake verschijnt 53 jaar later alsnog in vertaling
10/03
TOP
Biographie d'un Gaffeur
In 1960 verscheen het allereerste Guust-albumpje. Het was niet meer dan een strook groot en het kende een vermoedelijke oplage van 350 exemplaren die enkel voor de Franstalige markt bestemd was. Na een eerdere editie van uitgeverij Matla in 1980 publiceerde Dupuis het boekje eind vorig jaar als een collector's edition en het werd razendsnel duidelijk dat het aantal collectors van het werk van André Franquin nog steeds groot genoeg is. Zowel de oorspronkelijke Franse uitgave als de recentste vertaling zijn tegenwoordig peperdure verzamelobjecten. En er bestaat nog meer Guust-materiaal dat niet eerder in het Nederlands uitgegeven raakte.

In 1965 bracht Dupuis in de collectie Gags de Poche de pocket Biographie d'un Gaffeur met Guust-gags uit. Het albumpje verscheen als nummer 26. Voor deze enkel Franstalige collectie werden avonturen van bekende reeksen (Lucky Luke, Guus Slim, Ouwe Niek, Johan en Pirrewiet, De Sliert, Bollie en Billie,...) uit het weekblad Robbedoes opnieuw gelay-out om ze op pocketformaat te monteren. Bij bepaalde prenten moesten stukjes decor worden bijgetekend, andere prenten werden bijgeknipt. In veel gevallen werd die taak uitgevoerd door tekenaars die op de redactie van het weekblad Robbedoes/Spirou werkten, niet door de oorspronkelijke tekenaars. Perfectionist André Franquin ging weliswaar een stapje verder en herwerkte samen met Jidéhem tientallen oudere gags door ze compleet te hertekenen. Van andere bestaande gags pasten de twee de tekeningen wat aan om ze eveneens meer te laten aansluiten bij Franquins nieuwere tekenstijl die sinds de jaren 1950 drastisch evolueerde. Slechts enkele herwerkte gags kwamen terecht in latere Guust-heruitgaven en bibliofiele heruitgaven, zoals de Rombaldi-collectie uit de jaren 1980, de Lekturama-integrales of de recente geremasterde reeks. Ook enkele specifiek voor de pocket gemaakte cartoons recycleerde Dupuis voor dergelijke uitgaven en een gedeelte verzeilde ook (in kleur) in de Nederlandstalige pocketcollectie Starstrip uit de jaren 1980 waarin slechts vijf pockets verschenen waaronder twee van Guust. Maar de oorspronkelijke pocket bleef een eenmalige uitgave.

Vorig jaar, het jaar waarin Guust zijn zestigste verjaardag vierde, gaf Dupuis Biographie d'un Gaffeur opnieuw uit in een iets grotere editie met wikkel en in hardcover. Het vergde wat tijd tot de beslissing viel om deze mooie uitgave ook in het Nederlands uit te brengen. En er kwam goed nieuws: het album van 128 pagina's, eveneens met wikkel en in hardcover, mag je bij dezen in september verwachten. Deze keer in een voldoende grote oplage.


Tweede cyclus van Mermaid Project
10/03
TOP
MutationsAfgelopen week verscheen het vijfde en laatste album van de reeks Mermaid Project, een futuristische reeks van tekenaar Fred Simon op scenario van Léo en Corine Jamar. Zoals wel vaker het geval is met reeksen waarbij Léo betrokken is (zie ook Aldebaran-Betelgeuze-Antares of Kenya-Namibia-Amazonia), komt er een tweede cyclus met dezelfde helden, maar onder een andere titel. In mei verschijnt bij Dargaud alvast in het Frans het eerste deel van de tweede cyclus die de titel Mutations krijgt. Deze cyclus zal drie delen tellen en het eerste album is ineens 64 pagina's dik in plaats van 48 zoals Mermaid Project.

In Mutations vinden we politie-inspecteur Romane en geheim agent El Malik terug die nu voor eigen rekening werken. Maar nadat orka's, walvissen en andere grote zeezoogdieren een reeks aanslagen plegen met behulp van boten die ze leiden, doen de Verenigde Naties opnieuw een beroep op de twee. Ze moeten de toedracht achter deze aanval achterhalen en vooral te weten te komen wie (en waarom) de muterende zoogdieren lijkt te manipuleren.


Lancering uitgeverij Comicwatch in april
07/03
TOP
De Verloren Verhalen van Lemuria - Citadel 1
Vorig jaar kondigden we je aan dat Sytse S. Algera zijn eigen uitgeverij Comicwatch zou oprichten nadat hij eerdere albums publiceerde bij Dark Dragon Books (De Verloren Verhalen van Lemuria deel 1) en Don Lawrence Collection (De Vries, De Verloren Verhalen van Lemuria deel 2). In april verschijnen de eerste titels die Sytse hieronder aan je voorstelt. We geven je ook nog andere uitgeefplannen mee.

De sf- en fantasyreeks De Verloren Verhalen van Lemuria moest mede door het tekenwerk van Apri Kusbiantoro (overduidelijk geïnspireerd op de tekenstijl van Storm-tekenaar Don Lawrence) een sterktemaker worden van de uitgeverij. Maar voor deel 3 kwam er een kink in de kabel met de tekenaar die intussen op scenario van Willem Ritstier de nieuwe fantasyreeks Saul startte in StripGlossy. Een eerste album van deze held (bijna een kopie van Storm met rode hoofdband) verschijnt in april bij uitgeverij Personalia. Sytse zat dus zonder tekenaar van zijn succesreeks, maar hij vond vervanging bij de Rully Akbar en Sean Lee. Hun eerste album, deel 3 in de reeks, verschijnt in september in softcover, hardcover en een dossiereditie in hardcover. Je kan hier alvast een exclusief voorsmaakje bekijken. Meer info krijg je later in de rubriek De Commentator geserveerd. De eerste twee delen komen in april en mei ook in het Engels uit.

Ook over de Lemuria-spin-off Citadel schreven we al. Die meer hedendaagse thriller wordt eveneens getekend door Rully Akbar met de hulp van Karly Engracta en Vincent Alcantra. Het eerste deel is voor mei en komt eveneens in drie uitvoeringen uit. Deel 2 volgt dit najaar. Sytse hierover: "In het eerste album van De Verloren Verhalen van Lemuria - Citadel wordt de lezer meegenomen naar de eerste pagina's in de kronieken van Lemuria waar een bergbeklimmer in een diepe kloof viel en de eerste resten van Lemuria vond. Het team van Karly Engracia en Vincent Alcathera laten op een fantastische wijze zien wat er na die valpartij gebeurd is. Zodra de wereldmachten horen van het bestaan van een geheimzinnig grottenstelsel sturen zij hun agenten en soldaten eropaf. De eerste die deze geheimen te weten komt, zal namelijk heersen over de wereld. Het wordt een spannende strijd om informatie, een nieuwe energiebron en natuurlijk wapens." Bekijk hier de eerste vijf pagina's van deze reeks.


24/7 2
Aqua Invicta 1
Samen met de Vlaamse tekenaar Patrick Van Oppen maakte Sytse S. Algera de politiestrip De Vries. De eerste vier albums werden in Eppo voorgepubliceerd, gevolgd door albums bij Don Lawrence Collection. Comicwatch zal de complete reeks later dit jaar bundelen in een integrale. Het duo is ook verantwoordelijk voor de meer educatief bedoelde reeks 24/7 waarvan in 2015 een eerste album verscheen. Deel 2 is in april te verwachten. "In dit tweede deel maken we kennis met echte gebeurtenissen en realistisch politiewerk. We lezen waar de politiemensen dagelijks mee te maken krijgen en hoe zij hun werk ervaren. Spannende zaken, maar ook treurige gebeurtenissen en menselijk leed. Het werk is niet altijd vol glamour en actie. De actie maakt zeker deel uit van het alledaagse politiewerk, maar veel minder dan de meeste mensen denken. Het grootste deel van het politiewerk is administratie, naar incidenten toe gaan, afhandelen en vooral heel veel wachten. Dit album is een fictieve weergave van het echte politiewerk bij de Nederlandse politie. Alle voorbeelden die hierin opgetekend zijn, hebben echt plaatsgevonden, maar gebeurtenissen zijn voor de lezers gedramatiseerd. Niemand zit namelijk te wachten op een verhaal waarin politiemensen alleen maar achter een computer zitten om hun administratie te doen. De gebeurtenissen zoals ze hier verhalend beschreven worden, lijken soms te vreemd om waar gebeurd te zijn. Maar kijk eens op een willekeurig politiebureau of spreek een willekeurige politieman of politievrouw aan op straat en je zult versteld staan van wat zij allemaal hebben meegemaakt. Bij de politie is de werkelijkheid altijd nog veel gekker dan iemand ook maar kan verzinnen. Dit album bestaat uit een aantal korte verhalen die elk een eigen thema hebben, onderdelen binnen het politievak die laten zien wat politiemensen nu op een dag meemaken. Van deze uitgave verschijnt ook een versie in de Engelse taal. Beide versies zijn alleen verkrijgbaar in softcover."

Later dit jaar staat het eerste deel van Aqua Invicta gepland, getekend door debutant Leroy Soesman. "Deze actiestrip vertelt het verhaal van een Aarde die getroffen is door een deel van de maan waardoor het grootste deel van de planeet onder water staat. Samen met een aantal vrienden gaat de hoofdrolspeelster op zoek naar een legendarisch eiland waar de kennis van vroeger nog aanwezig is. Kennis waarmee stukken grond terug gewonnen kan worden van de eeuwig oprukkende zee."


Vluchtelingen 1
De Witte Indiaan 1
Van Vluchtelingen, getekend door de Pool Przemyslaw Klosin, komt een Nederlandse en een Engelse softcovereditie uit en ook een Nederlandse hardcover met dossier. "De reeks Vluchtelingen gaat over verschillende soorten mensen die allemaal om hun eigen reden op de vlucht zijn. Het kan een jonge agente zijn die vlucht voor een ervaring uit het verleden, of een tot Belg of Nederlander genaturaliseerde Iraniër die hier een nieuwe toekomst heeft opgebouwd. Maar ook een man die vlucht voor zijn verleden, voor de fouten die hij heeft gemaakt en die nu vlucht voor de pijn uit het verleden. De gemeenschappelijke factor in alle verhalen in deze reeks is het gegeven dat ze op de vlucht zijn. Dat gegeven leverde al heel wat mooie verhalen, films en televisieseries op. In het eerste album maken we kennis met Mohammed, een jongen uit Marokko die zich voordoet als een asielzoeker uit Syrië."

Ook de western De Witte Indiaan, getekend door Jake Bilbao, is bedacht door Sytse S. Algera. "Een jeugd doorgebracht bij indianen die haar verzorgd hebben als een van hen. Een blanke die haar adoptievader doodt omdat hij denkt dat die een gevaar is. Een reis op zoek naar haar afkomst. Dat zijn de elementen van de nieuwe westernreeks De Witte Indiaan. De strijd van de Arapaho-indianen om het bezit van de eerste paarden en de enorme hoeveelheid slachtoffers van de Grote Trek naar het westen in Amerika. In deze tumultueuze periode van de Amerikaanse geschiedenis leven we mee met twee jonge mensen die elk met hun eigen ervaringen het dagelijkse leven in het Wilde Westen beleven."

Met de tekstloze gagreeks Caztar heeft Sytse S. Algera voor de verandering niets te maken, behalve dat hij het volgende album van Poetzarelli en Ivan Petrus in de reeks (deel 3) zal uitgeven. De eerste twee delen verschenen bij het ionmiddels opgedoekte Strip2000.


Het voorjaar van Soul Food Comics
07/03
TOP
De Verboden Vrucht
De Zomer van Haar Leven`
Don Quichot
Voor de albums die Soul Food Comics dit voorjaar, van maart tot mei, uitgeeft, zocht de Nederlandse uitgeverij interessante titels uit Zweden en Duitsland.

De Verboden Vrucht van de Zweedse strip- en radiomaakster Liv Strömquist buigt zich over de dubbele moraal in onze samenleving over het vrouwelijk geslachtsdeel. "Strömquist legt onder meer de mannelijke moraalridders die onze blik door de eeuwen heen bepaalden het vuur aan de schenen, ze maakt zich druk over flauwekul in schoolboeken, hekelt het overspannen gedoe rondom de menstruatie en laat zien dat het allemaal ook anders kan. Ze bedient zich daarbij van een tegendraadse tekenstijl en vlijmscherpe humor."

Soul Food Comics gaf van de Duitse tekenares Barbara Yelin al het fel gesmaakte en zelfs herdrukte one-shot Irmina uit, volgens onze lezers het negende beste album van 2016. Voor De Zomer van Haar Leven gaat ze in zee met scenarist Thomas von Steinacker met opnieuw een beklijvend onderwerp. "Gerda woont in een verzorgingshuis en voelt haar einde naderen. Ze vraagt zich af of ze wel gelukkig is geweest in haar leven. Ze blikt terug op haar leven en de keuzes die ze heeft gemaakt. Op haar jeugd in de jaren 1960, haar passie voor astrofysica die haar scheve blikken bezorgde en die ene zomer waarin ze de keuze moest maken tussen de liefde van haar leven en een carrière in het buitenland."

Na een Vlaamse Robbedoes door Charel Cambré en Marc Legendre en een Nederlandse door Hanco Kolk komt er ook een Duitse Robbedoes voor de eigen markt. En dat album wordt gemaakt door Flix. In vertaling kennen we die tekenaar met een mooie Franco-Belgische stijl inmiddels door het one-shot Münchhausen en Freud dat vorig jaar bij Soul Food Comics verscheen. In Don Quichot blaast Flix een klassiek verhaal opnieuw leven in door er een moderne draai aan te geven (met Don Quichot op de fiets) en er een maatschappelijk onderwerp aan toe te voegen. "Als Alonso Quijano zich besluit te verzetten tegen de bouw van een nieuw windmolenpark krijgt hij maar weinig bijval. In zijn frustratie besluit hij het hogerop te zoeken, als een nieuw probleem zich aandient: alzheimer. Naarmate Alonso zich dieper vastbijt in zijn strijd, vervaagt zijn grip op de werkelijkheid en neemt de queeste in zijn hoofd levensechte vormen aan."


Onlinepetitie haalt Franse "seksistische" strip over puberteit bij meisjes uit de handel
07/03
TOP
On a chopé la puberté
De Franse uitgeverij Milan bracht begin februari On A Chopé la Puberté uit, een jeugdboek met strips en teksten over de veranderingen die meisjes ondergaan en doorstaan tijdens hun puberteit. De twee schrijfsters, nota bene allebei gespecialiseerde journalistes voor publicaties voor pre-adolescenten, Mélissa Conté Grimard en Séverine Clochard en tekenares Anne Guilard gingen met het thema aan de slag voor een publiek van negen tot dertien jaar. Dat deden ze op een komische, speelse manier waarbij ze vier puberende meisjes opvoeren die op verschillende manieren omgaan met hun veranderingen. Maar verschillende lezers achtten de bewust schertsend bedoelde inhoud seksistisch met het verwijt dat het clichés in stand houdt.

Na een extreem gemene campagne op sociale media (waarin woorden als "verkrachtingscultuur" vielen en argumenten dat meisjes niet gemaakt zijn om jongens te behagen) ondertekenden in nauwelijks een paar dagen een 145.000-tal mensen een onlinepetitie tegen het album met de vraag aan de uitgeverij het uit de handel te nemen. Uitgeverij Milan liet zondagavond weten dat het inmiddels uitverkochte album niet meer wordt herdrukt. Er raakten vijfduizend exemplaren van verkocht.

In de diverse voorbeelden die op sociale media als voorbeeld werden gepost, gaat het onder meer over coole voordelen van ontluikende borstjes, make-up, een dikke kont en opmerkingen van jongens over stijve tepeltjes, alle in een context die een grote groep lezers niet zinde.

UPDATE 10 MAART: Daags na bovenstaande heisa kroop tekenares Anne Guilard in de pen om een open brief te schrijven. Daarin deelde ze mee dat ze na tien jaar stopt met het tekenen van Les Pipelettes, haar vier vaste heldinnen die ze opvoert in gagalbums en specifieke thema-uitgaven, zo ook in On A Chopé la Puberté.
De meeste fragmenten die circuleerden, waren volledig uit de context gerukt en zijn eigenlijk de wat stoute woorden van een van de heldinnen. Niets meer dan dat. In het album staan veel genuanceerder antwoorden op bepaalde kwesties, ook al zijn ze wat onhandig geformuleerd omdàt ze zogezegd zijn geformuleerd door een van de meisjes. Guilard verklaarde dat er al plannen waren voor volgende albums met thema's als zelfvertrouwen en de school. Maar "er waren amper 48 uur nodig om dit wereldje publiekelijk te ruïneren".
Het album verscheen in een collectie die geschreven, getekend, gecreëerd en uitgegeven is door vrouwen bij een uitgeverij die zich al langer engageert voor gendergelijkheid, maar niettemin eieren voor zijn geld koos na de hetze op sociale media. De collectie wordt eveneens opgedoekt. Jammer voor andere tekenaressen en scenaristes die bezig waren met andere uitgaven voor een tienerpubliek. In haar open brief stipt Guilard nog aan dat als ouders hun dochters willen behoeden voor gevaarlijke lectuur, ze hen net zo goed moeten sensibiliseren over publieke lynchpartijen.Uitgeverij L verwelkomt Ken Broeders' Driftwereld
03/03
TOP
Driftwereld
"We've got him", luidde het trots in de jongste nieuwsbrief van Eppo. Daarmee kondigde het Nederlandse stripblad aan dat Ken Broeders' nieuwste fantasyproject Driftwereld deze zomer in voorpublicatie begint te verschijnen. Nog later verschijnt de reeks, waarvan drie delen zijn gepland, in album bij Uitgeverij L.

Driftwereld

Broeders is al een paar jaar bezig met het verkennen van zijn zelf geschapen wereld sinds het afronden van zijn historische reeks Apostata. Op Facebook post hij regelmatig voorsmaakjes en fragmentjes van prenten en gaf hij de vorderingen van het eerste verhaal te kennen. Aan de reacties te oordelen wordt er verwachtingsvol uitgekeken naar het eerste verhaal.

Driftwereld

Maar over wat gaat Driftwereld eigenlijk? Ken Broeders stelt zijn spruit als volgt voor:

"Driftwereld is een doorgaans aan het zicht onttrokken wereld die we ontdekken via de avontuurlijke schelm Dellric Twotter. Deze laatste is wat hokjesdenkers* een Lage Elf zouden noemen.
Dellric raakt betrokken bij een reeks vreemde gebeurtenissen waarin heksen, tovenaars, trollen en een nijdige Moeder K'Nosser hem het leven danig zuur maken. Om nog maar te zwijgen van een erg lastig Mensenkind dat plotseling opduikt en de vernietiging en plunderingen van talloze tempels, kloosters en tombes die Driftwereld doen opschrikken.
Bovendien wordt het alsmaar duidelijker dat niet enkel het Elfenrijk gevaar loopt, maar dat ook de Mensenwereld bedreigd wordt. Want de grens tussen beide is veel dunner dan gedacht.
Wie Moeder K'Nosser is? Tja, daar moet je nog even geduld voor hebben..."
* Blijken meestal Hoge Elfen te zijn.

Driftwereld


Dark Dragon Books in mei en juni
03/03
TOP
Jos Beaugard
De voorbije weken presenteerden we je de albums die Dark Dragon Books in april zal publiceren. Inmiddels is het volledige tweede kwartaal gepland. Je kan het in deze pdf bekijken. Hieronder sommen we de albums op die we nog niet hadden aangekondigd en we geven er wat extra uitleg bij.

Dark Dragon Books stelt je geduld niet op de proef en bundelt waar het kan Franse tweeluiken als een dubbeldik one-shot in het Nederlands. Het tijdens de Napoleontische oorlogen gesitueerde Jos Beaugard is zo'n lang verhaal. "April 1809, ankerplaats van Cádiz. Op het bovendek van de 'Verschrikking', een van de niet meer in gebruik zijnde schepen die werden veranderd in drijvende gevangenissen, ook wel bekend als 'ponton', houdt een Spaanse officier zijn pistool tegen de slaap van luitenant Jesse Beaugard, gewond en verzwakt, maar niet bang voor het lot dat hem wacht! Het is inderdaad buiten twijfel dat Jesse zal sterven. Maar de dood is misschien beter dan dit leven van onbeschrijflijke ellende. Men zegt dat sommige mensen op dit precieze moment, vlak voor de dood, hun leven aan zich voorbij zien gaan. Dat van luitenant Beaugard lijkt drie jaar daarvoor de meest beslissende wending te hebben genomen..."


De Lange Stilte
Dracula
Ook De Lange Stilte van Éric Stalner verscheen oorspronkelijk als tweeluik. "Februari 1892, New York. Ellis Island is de verplichte toegangspoort voor migranten naar de Verenigde Staten. Eenmaal op Amerikaanse bodem aangekomen, ziet de jonge Will Campbell zijn moeder sterven bij een aanslag. De getraumatiseerde jongen zegt vervolgens geen woord meer. Per abuis komt hij zo terecht in een gespecialiseerde instelling voor doven en blinden. Tien jaar gaan voorbij. Een volwassen Will probeert de ware omstandigheden van de dood van zijn moeder te ontdekken. Zijn zoektocht voert hem langs het veelkleurige New York, van losbandig theater tot genadeloze maffia. Daarbij merkt hij iets interessants op: in zijn aanwezigheid spreken mensen open en bloot, omdat ze hem doofstom wanen. Will leert dit voordeel te cultiveren, wat van hem een soort gewone superheld maakt, met een bijzondere gave. Eric Stalner tekent met de belevenissen van deze jongen op zoek naar de waarheid een levendig beeld van het turbulente leven in en rond New York City aan het einde van de negentiende eeuw. Het is de tijd van grote migraties en het hoogtepunt van de industriële revolutie."

In de Collectie Rood van TOOG (een oud samenwerkingsverbond tussen Talent en Oog & Blik) verscheen ooit een deel van Pascal Croci's Dracula. Croci imponeerde meer met zijn one-shot Auschwitz, maar kom, het volledige Dracula-verhaal komt zoveel jaar na datum in een dik album van 160 pagina's. "Wanneer de schrijver Bram Stoker naar de archivaris van het British Museum gaat, doet deze hem een vreselijke openbaring over de historische figuur 'Vlad Tepes', de Spietser. Dit vormt de inspiratie voor de romanschrijver voor het schrijven van zijn cultroman Dracula... Dit album van Pascal Croci is een eerbetoon aan de gotische en fantastische literatuur. In een sombere en grauwe stijl is de geboorte van de mythe rondom Dracula getekend. Voor het bewerken van deze fantastische interpretatie van het werk van Bram Stoker, hebben Françoise-Sylvie Pauly en Pascal Croci het eerste deel over de Walachijse prins Vlad Tepes getekend waarna in het tweede deel een brug wordt geslagen naar de gast van graaf Dracula: Jonathan Harker en de wanhopige relatie met zijn geliefde Mina in Engeland."


Death Valley
Het Goud van Morrison
We hadden je al verteld dat je wat meer westerns mag verwachten bij Dark Dragon Books. Death Valley is er alvast een van. Het scenario van dit one-shot komt van Frédéric Brrémaud die je vast wel kent van zijn tekstloze dierenstrips Love, maar TOOG (hier zijn we weer) publiceerde van Brrémaud in de Collectie Bauw in 2003 het eerste deel van Kochka, een andere western die hij schreef. Helaas bleef het in vertaling bij dat ene deel. "Om zijn jonge Indiaanse metgezel te redden die gelyncht dreigt te worden na een mislukte overval op een trein, sluit Wayne een pact met de sheriff. Hij gaat Debbie bevrijden, de dochter van de burgemeester die ontvoerd werd door Coyoteros. Het vermoeden is dat ze is doorverkocht aan een bordeel in de goudvelden van Death Valley: een hels gebied. Het is er vergeven van de indianen, de goudzoekers hebben de vingers los aan de trekker, het leger is corrupt... Alleen een volslagen idioot is zo gek om dat risico te lopen."

Serpieri's Western Collectie 2Voor het gebundeld tweeluik Het Goud van Morrison bundelden Daniel Brecht (van de western Death Mountains) en Roger Seiter (Fog, Lefranc, Wild River) de krachten. "Hoewel hij diende onder de vlag van een land dat niet meer bestaat, is kolonel Marion Michaël Morrison nog steeds een uitstekende officier. Zijn plan heeft dus alle kans van slagen. Met zijn mannen overvalt hij een trein en weet daarbij de hand te leggen op 350.000 dollar. Daarmee kan de bende via San Francisco mooi de boot nemen naar Australië om een nieuw leven in luxe te beginnen. Helaas loopt niet alles helemaal volgens opzet. De aanval op de trein wordt een bloedige toestand en Apachen stelen de paarden waarmee de bende wil vluchten. Om snel nieuwe vluchtdieren te bemachtigen, zetten Morrison en zijn medeplichtigen heel Laramie in vuur en vlam. Morrison krijgt vervolgens zowel het Amerikaanse leger, de militie van Laramie als een groep Apachen achter zich aan. Om ze af te schudden zoekt hij beschutting in het meest ontoegankelijke en genadeloze berglandschap van het Wilde Westen."

En er is ook nog het tweede deel in Serpieri's Western Collectie met herdrukken van Serpieri's oude westernverhalen. Van deze collectie zullen drie dikke delen met dossiers verschijnen.De Schaduw van de Shinobis
Kami 2
Van het westen gaan we over naar het oosten. De Schaduw van de Shinobis is een 112 pagina's dik album waarin scenarist Sylvain Runberg een middeleeuws en bovennatuurlijk Japan voorschotelt. "In het feodale Japan dreigt een burgeroorlog. Keizerin Hiroyo wordt gehaat door het volk vanwege allerlei snode misdaden. De enige shogun die in staat is om op te staan tegen de keizerlijke legers is Ashigaka. Deze strijd vraagt om Shinobis... Half moordenaars, half demonen, uit de mengeling van angst en fascinatie ontlenen ze hun krachten. Ze komen alleen uit hun Spartaanse dojo's om de gevaarlijkste missies met de grootste discretie te volbrengen. De clan gevormd door Hideyoshi en drie van zijn kinderen is de meest geduchte van allemaal. Velen begeren het geheim van hun macht... Terwijl de vijanden overal opduiken, zullen de clanleden van Hideyoshi zowel hun strijdvaardigheid als hun voorzichtigheid moeten verdubbelen om hun doel te bereiken... Dit complete verhaal van Sylvain Runberg speelt zich af in het middeleeuwse Japan. De intriges zijn talrijk, maar het belangrijkste zijn de Shinobis, ook wel ninja's genoemd. Vergeet echter de beelden van gemaskerde krijgers uit Hollywood. Deze mannen komen voort uit een volk dat ontsnapt is aan de feodale macht die op de rest van het eiland van kracht is. Zij voelen zich niet verplicht om de erecodes 'bushis' in de Japanse vechtkunst te volgen. Zij bedenken veel onorthodoxere vechtmethodes voor die tijd: de kunst van spionage, guerrillaoorlogvoering, hinderlaag en moord."

Op het eerste deel van het alvast mooi getekende Kami wachten we nog. Deel 2 is ook al gepland. "Jinx bezoekt haar vriendin Nura om haar de uitnodiging van hun meester te brengen om hun priesteressentraining te voltooien. Nura aarzelt echter, ze maakt zich zorgen over de staat van Belsem. Sinds zijn wedergeboorte heeft hij zijn tong verloren. Hij praat niet meer en hij lijkt zich Nura niet meer te herinneren. Ervan overtuigd dat hun meester in staat zal zijn om dit te verhelpen, beginnen Nura en Jinx een reis naar Kamilina in de richting van de tempel waar ze ooit hun opleiding begonnen. Zodra ze aankomen, ontdekken ze dat ze om een heel andere
reden zijn opgeroepen. Jean-Gaël Deschard heeft een fabel voor kinderen gecreëerd waarin mensen en goden naast elkaar leven en elkaar nodig hebben voor hun voortbestaan. Dit op het eerste oog luchthartige universum heeft vanwege de aangeboorde onderwerpen, zoals de ondergang van een maatschappij door materialisme en het weigeren volwassen te worden, heel wat meer diepte. Maar het via dialogen vertelde verhaal blijft toch heel toegankelijk voor een groot publiek."


The Bridge
Moord in de Bibliotheek
The Bridge is geen verstripping van de spannende tv-reeks, maar een compleet verhaal van Michel Kœniguer (Misty Mission) over de Tweede Golfoorlog. "Irak, regio Kerbala. Een verkenningseenheid van het Mariniers Corps wordt in een verlaten dorp in een hinderlaag gelokt terwijl ze een leider van de opstandelingen proberen te onderscheppen. In het team zit korporaal Enrique 'Rick' Chavez die net vijf dagen in Amerika heeft doorgebracht. Daar heeft hij geprobeerd alle gezins- en persoonlijke problemen aan te pakken die de oorlog blootlegt. Maar nu moet hij zijn aandacht richten op de operatie waarbij de mariniers moeten samenwerken met een CIA-agent om de jihadist te stoppen. Michel Kœniguer heeft op het eerste gezicht twee heel verschillende werelden samengebracht. Aan de ene kant Irak, een land verwoest door de oorlog en aanslagen waarbij de auteur het dagelijks leven van de Amerikaanse soldaten tekent. Aan de andere kant de Verenigde Staten, geplaagd door onveiligheid en straatgeweld. Enrique Chavez is de ooggetuige van deze parallel tussen de gruwelen die zijn begaan in tijden van oorlog en stedelijke criminaliteit in zijn thuisland."

Moord in de Bibliotheek wordt het derde album in een nieuwe reeks met verstrippingen van Agatha Christies detectiveromans. Het verhaal is een onderzoek van het bekende personage Miss Marple. Tekenaar Olivier Dauger kennen we van zijn luchtvaartreeksen Hemel in Strijd en Hemel in Puin die beide bij Silvester verschenen. "De gepensioneerde kolonel Arthur Bantry en zijn vrouw Dolly wonen in Gossington Hall. Op een ochtend vindt de meid in de bibliotheek het lichaam van een onbekende, jonge, opgemaakte blondine. Arthur schakelt de hulp in van inspecteur Slack en hoofdinspecteur kolonel Melchett van de lokale politie. Dolly telefoneert naar Miss Marple. Volgens de autopsie overleed de vrouw de vorige avond tussen 10 en 12 uur ten gevolge van wurging, werd ze gedrogeerd en blijkt ze bovendien nog maagd te zijn. De eerste verdachte is buurman Basil Blake, die werkt voor een filmproducent. Hij gaat uit met een blondine, maar zij blijkt nog in leven te zijn. De achttienjarige danseres Ruby Keene, die in het Majestic Hotel verblijft, wordt opgegeven als vermist. Haar nicht Josie Turner identificeert het lijk als dat van Ruby. Aan miss Marple om deze zaak op te helderen."


Solo 5
Solo: Fortuna
Solo 4 hadden we al aangekondigd voor april. Een maand later ligt deel 5 in de winkel. En nog een maand later is het post-apocalyptische wereldje het toneel voor de spin-off Solo: Fortuna, getekend door Alvaro Sanchez. In dat complete verhaal volgen we een wit poesje. "Na een vreselijk ongeluk onderneemt de piepjonge Fortuna een lange tocht om herenigd te worden met haar familie. Tijdens de terugreis door een post-apocalyptische wereld, herbeleeft ze bitter de gebeurtenissen, vindt ze de liefde, verandert ze in een volwassen vrouw en ontdekt, tenslotte, haar doel in het leven."

Concept Art
Concept Art
Concept Art wordt een nieuwe collectie met telkens een indrukwekkend, tekstloos portfolio van internationale conceptillustratoren en een Engelstalige biografie. De albums zullen 72 pagina's tellen. Met het werk van David Benzal en van Dibujante Nocturno kan je in de eerste twee delen kennismaken.

"David Benzal is een van de eerste Spaanse conceptartiesten. Zijn werk wordt gebruikt voor films, tv-series, games en boekomslagen. Na zijn studie aan de kunstacademie ging David
in een van de grootste studio's van Barcelona werken. Daar rees zijn ster al snel en werd hij via reclamebureaus gevraagd om concepten uit te werken voor topmerken. Hiermee won hij vele prijzen in relevante reclamecompetities. Daardoor besloot David in 2015 zijn eigen studio op te richten. Inmiddels bestaan zijn opdrachtgevers onder andere uit Universal Studios en een
Steven Spielberg-project."

"Fransisco Garcés is de werkelijke naam van de Spaanse artiest Dibujante Nocturno uit Tenerife, een van de Canarische eilanden. Hij heeft zichzelf al op heel jonge leeftijd leren tekenen. Hij was vooral geobsedeerd door fantasy en draken, maar toen sloeg de realiteit toe en studeerde hij in zijn tienerjaren electronica, waarin hij enkele jaren werk vond. Maar een leven zonder zijn passie, zonder kunst bleek niet voldoende. Uiteindelijk ging Fransisco op twintigjarige leeftijd toch naar de hogeschool voor Schone Kunsten, maar ook deze methode van werken beviel hem niet. Maar hiermee vond deze artiest wel weer zijn passie voor tekenen terug. Na heel veel oefeningen en studie werkt Garcés nu als conceptartiest en illustrator. Zo kan hij zijn liefde voor tekenen combineren met zijn voorkeur voor fantasy. Vooral bij het maken van coverafbeeldingen voor boeken kan hij zijn passie kwijt in duistere, epische werken. Daarnaast werkt hij als concept- en karakterontwikkelaar voor de game-industrie en ontwerpt hij trading cards."


Lady Mechanika
Lady Mechanika
Lady Mechanika slaat goed aan bij liefhebbers van het steampunkgenre. De half mechanische meid is toe aan de vijfde cyclus die in twee delen wordt verteld. "Nadat een voormalige collega is vermoord, ziet Lewis zich gedwongen de confrontatie met de schimmen uit zijn verleden aan te gaan. Maar zullen de hedendaagse gebeurtenissen nu voor altijd zijn toekomst overschaduwen? Én die van Lady Mechanika?"


Star Wars
Star Wars
Het Star Wars-universum deint uit en uit en uit. In de doorlopende serie met afgeronde cyclussen van eerst drie en tegenwoordig twee dikkere delen is Tussen de Sterren alweer de zevende cyclus. "Luke Skywalker is eindelijk alleen met prinses Leia. Dat wilde hij al een hele tijd. Alleen jammer dat het dan net gebeurt als ze stranden op een woestijneiland! Gelukkig weet Han hen wel te vinden. Ondertussen bundelen Sana en Lando hun krachten op Coruscant omdat er dringend een heleboel kredieten te betalen zijn. Daarom gaan Han en Chewie ook weer smokkelen... maar voor een Hutt? De Alliantie blijft zoeken naar een nieuwe geheime basis. Han kent als smokkelaar talloze plekken die het Keizerrijk niet kent. Hij helpt Leia om een schuilplaats uit te zoeken die hij alleen aan Han bekend is. Bij aankomst vinden ze echter een groep moordenaars die hem dood willen hebben! De archeoloog Chelli Aphra heeft kort samengewerkt met Luke Skywalker en zijn vrienden om een artefact te reactiveren. Deze poging leidt ertoe dat ze alleen maar kunnen ontsnappen door Lukes gebruik van de Force, besluiten ze dat ze beiden hun eigen weg moeten gaan... In bezit van het recent geactiveerde Rur kristal, is het tijd om te doen waar Aphra het beste in is: rijk worden, of sterven bij de poging..."


Star Wars: Darth Vader
Star Wars: Darth Vader
Ook van Darth Vader staat een zevende cyclus in de steigers. "Terwijl Darth Vader zijn plaats inneemt bij het commando van het geheime Inquisiteurs-programma van de Keizer, heeft die zijn zinnen gezet op een van de gevaarlijkste Jedi die nog steeds in leven zijn... Jocasta Nu, de bibliothecaris van de Jeditempel, stelt wanhopige pogingen in het werk om alle Jedi-erfenissen van na de zuivering te verzamelen en te behouden. Darth Vader en de Groot Inquisiteur kunnen Jocasta niet laten slagen en worden naar haar toegestuurd, aangezien Palpatine haar als een bijzondere bedreiging beschouwt. Haar kennis maakt haar bijna een Jedi-orde in haar ééntje en die moet worden gestopt. Dat is niet de gevaarlijkste Jedi die je zou verwachten. Darth Vader mag echter niet alle middelen inzetten want keizer Palpatine verwacht dat hij haar levend bij hem brengt."

Warship Jolly Roger 4Tot slot verschijnt ook het laatste deel van de sf-reeks Warship Jolly Rogers. "Het ziet er goed uit voor President Vexton. De dag vóór de uitgestelde verkiezingen confronteert hij zijn voormalige adviseur, Rebecca Veri publiekelijk met de problemen die zij veroorzaakt heeft. Ook Rebecca stelt zich kandidaat voor het presidentschap, maar President Vexton heeft besloten zijn kandidatuur te hernieuwen. Bovendien treedt hij in het huwelijk met de beroemde holoactrice, Penelope. Hij buit haar beroemdheid schaamteloos uit om zwevende kiezers over te halen. President Vexton kan zich niet voorstellen dat Jon Tiberius Munro zijn wraak aan het plannen is op de Warship Jolly Roger. Samen met de hulp van zijn metgezellen, start hij met de uitvoering van het plan om Vexton te laten betalen voor de dood van zijn zoon."


Albumnominaties Stripschapprijzen 2017 en de Bulletje en Boonestaak Schaal 2018
03/03
TOP
Via onderstaand persbericht kom je te weten welke albums van Nederlandstalige stripmakers op 1 april tijdens de Nederlandse De Stripdagen in Utrecht kans maken om het album van het jaar 2017 te worden in de algemene categorie en de jeugdcategorie. Ook de jaarlijkse Bulletje en Boonestaak Schaal (een bekroning voor wie zich inzette voor het Nederlandse beeldverhaal) wordt die dag uitgereikt. Deze keer valt Peter Middeldorp die eer te beurt. "Peter Middeldorp heeft een beslissende rol gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse stripbladen Pep en Sjors, de voorlopers van Eppo, en daarmee de ontwikkeling van de Nederlandse strip. Tevens heeft hij aan de wieg gestaan van misschien wel de meest populaire strip die Nederland ooit heeft gekend, Jan, Jans en de Kinderen van Jan Kruis, die al bijna vijftig jaar lang in het vrouwenblad Libelle wordt gepubliceerd en waarvan een kleine honderd uitgaven zijn verschenen." Peter Middeldorp was ooit ook hoofdredacteur van het stripweekblad Robbedoes. Als aanvulling kunnen we nog toevoegen dat we in een vroeger onderzoek te weten kwamen dat hij het Franstalige "Schtroumpf" vertaalde als "Smurf" en onder die naam veroverden de blauwe dwergjes van Peyo de hele wereld. Lees het hier maar eens na.


Nominaties Album van het Jaar 2017 en Jeugdalbum van het Jaar 2017
"Net als in voorgaande jaren heeft de Commissie voor de Stripschapprijzen voor wat betreft Album van het Jaar 2017 haar oog laten vallen op vijf bijzondere titels. Opvallend de laatste jaren is het steeds hogere niveau van de strip in Nederland. De tijd dat het publiek alleen nog verrast kon worden met het zoveelste deel uit een reeks begint langzaam maar zeker plaats te maken voor monumentale albums. Dit zorgt er mede voor dat het selecteren van vijf titels aan de ene kant steeds moeilijker wordt maar aan de andere kant is het ook weer een feest en een uitdaging om juist de juweeltjes uit het overvolle aanbod te kiezen.

Tulpen uit Istanboel
Zon
Wills Kracht
Het 9e Eiland
octopus
 
De vijf albums zijn van een uiteenlopend karakter. Neem nu het Robbedoes-verhaal van Hanco Kolk, Tulpen uit Istanboel. Kolk geeft deze Franco-Belgische stripklassieker een Nederlands tintje mee. Maar dat geldt ook voor Zon van Wilbert van der Steen. Deze tekenaar treedt de laatste jaren steeds meer in de voetsporen van die andere Vandersteen. Nee, dan Wills Kracht van de Stripschapprijswinnaar van vorig jaar, Willem Ritstier. Zelden werd in een Nederlandse strip op zo'n hoog niveau een persoonlijk verhaal op papier gezet. Het 9e Eiland van Marcel Ruijters is de volgende verrassing. Hij leverde een intrigerende publicatie af vol vileine humor en gekte. Met Mark Hendriks' Octopus is de nominatielijst compleet. Net als bij zijn vorige schepping, Tibet, geeft hij zijn fans een waar koffietafelboek cadeau. Een van de makers van deze vijf titels zal op 1 april 2018 met de Stripschappenning voor Album van het Jaar 2017 De Stripdagen in de Utrechtse Jaarbeurs verlaten.


Robbedoes Special
Suske en Wiske: Cromimi
Acception
Op dezelfde dag wordt ook het Jeugdalbum van het Jaar 2017 bekendgemaakt. De commissie nomineerde drie titels, waarvan twee zijn gemaakt door stripmakers met een lange staat van dienst, Robbedoes Special 1: Happy Family door Charel Cambré en Marc Legendre en Suske en Wiske: Cromimi door Gerben Valkema en Yann. Het derde album, Acception: Losers is van een veelbelovende nieuwkomer. Coco Ouwerkerk heeft met haar 26 jaar nog een hele carrière voor zich, maar zij heeft nu al een nominatie voor Jeugdalbum van het Jaar te pakken."


Oogachtend in maart en april
01/03
TOP
Doorsnee
De eerste titels die Oogachtend in 2018 uitbrengt, zijn bekend. We beginnen graag met het 160 pagina's tellende debuut Doorsnee van Phaedra Derhore. Doorsnee is een autobiografisch one-shot waarin Derhore over haar levenslange geworstel met haar overgewicht vertelt. In dat thema zullen zich velen herkennen. "Phaedra weet je hoe het voelt om dik te zijn, de vooroordelen die mensen hebben. Ze kijkt in de spiegel en wil iets anders zien. Met haar beslissing om een maagverkleining te laten plaatsen hoopt ze op een normaal leven. Van de onzekere aanloop naar de operatie tot de reacties van haar vrienden nadien: in deze openhartige graphic novel vertelt Phaedra hoe haar gewicht haar relatie met eten heeft verziekt en hoe ze besliste om haar leven ingrijpend te veranderen..."


Babyboem
Eldorado
Babyboem is de derde samenwerking tussen Stedho (Red Rider) en Johan Stuyck, de vroegere uitgever van Oogachtend, na Een Broer!? en Boy. Het is een prentenboek voor kinderen over een zwangerschap, maar ouders mogen ook meelezen.

Tot slot is er Eldorado (160 pagina's), zo'n beetje de comeback van Tobias Schalken, tien jaar na het vijfdelige Eiland dat bij Bries verscheen. Eldorado is een verzameling apocalyptische kortverhalen die zich afwisselen met "fijngevoelige coming of age-kronieken en vrij werk".


Luxereeks Regenboogcollectie
01/03
TOP
The Regiment 1
Lonesome 1
Stribbel Strips is de distributeur van alle strips van Saga Uitgaven, maar ook van de luxes van Standaard Uitgeverij (waarvoor Stribbel Strips zelfs het initiatief overnam nadat Standaard Uitgeverij er in eigen beheer mee stopte) en sinds een paar jaar ook van de luxes van Ballon Media. Dit jaar lanceert Stribbel Strips in samenwerking met Ballon Media de Regenboogcollectie, een exclusieve, gelimiteerde luxereeks die zijn naam te danken heeft aan de doosjes met verschillende kleuren waarin elk luxealbum zal zitten.

Concreet worden er ten minste vijf tot maximaal acht luxeversies van dit jaar te verschijnen albums uitgegeven op slechts 125 exemplaren met genummerde en gesigneerde prent. Elke luxe zal 99,95 euro kosten en je zal moeten intekenen voor een volledige jaargang. Losse luxealbums kopen is niet mogelijk. De eerste twee luxes zijn The Regiment, van Thomas Legrain (Sisco) en Vincent Brugeas (van wie in april deel 1 van de nieuwe middeleeuwse reeks Ira Dei verschijnt), en deel 1 van Yves Swolfs' nieuwe westernreeks Lonesome. De andere titels zijn nog niet bekend, maar er zullen ook grote namen tussenzitten en niet alleen uitgegeven door Le Lombard, maar net zo goed door Dargaud, Dupuis en andere uitgeverijen onder de vlag van Ballon Media. Intekenen op de Regenboogcollectie kan via je favoriete stripspeciaalzaak.

Stribbel Strips verzorgt ook de distributie van de strips van uitgeverij Adhemar. We kunnen je bij dezen melden dat in maart de delen 21 tot 26 verschijnen van Piet Fluwijn en Bolleke. Deze complete heruitgave van alle gags zijn de laatste albums van de reeks.

En voor de Suske en Wiske Fandag op 8 april in Nieuwegein geeft Stripwinkel Barabas op groot formaat een artist's edition van Schanulleke-gags door Eric De Rop uit in een oplage van 120 genummerde en gesigneerde exemplaren. Bij elk exemplaar hoort een originele plaat en een ex-libris. Deze unieke luxe wordt verkocht tegen 249,95 euro. De gags komen uit Okki en Suske en Wiske Weekblad. Na de Fanclubdag zijn de resterende exemplaren beschikbaar voor stripspecoiaalzaken die hier ook bestellingen voor doorgeven. Wie interesse heeft, contacteert best zijn of haar stripwinkel.

Schanulleke


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel