Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 24 februari:

Charel Cambrés Robbedoes op Rode Kruisstickers
Arboris in april en mei
Nog een Agatha Christie-verstripping op komst


Updates van 21 februari:

Teaserprent Suske en Wiske door Steven Dupré en Conz
Dark Dragon Books in april
Hanabi Publishers in juni
Mohamed Aouamri en Régis Hautière creëren nieuwe heldin

Updates van 17 februari:

Kwartaal 2 bij Uitgeverij L
3,6% minder verkochte strips in 2017
Gentse drukkersgroep neemt Franse drukker over en wordt grootste stripdrukkerij van Europa

Updates van 14 februari:

Integrales in april en mei
Ballon Comics in april en mei
Blloan in april en mei
Casterman in april en mei
Dargaud in april en mei
Dupuis in april en mei
Glénat in april en mei
Le Lombard in april en mei
Drie Nederlandse stripjournalisten ontvangen P. Hans Frankfurtherprijs 2018

Updates van 10 februari:

Saga Uitgaven in maart en april
INdruk in mei
Christophe Arleston lanceert fantasy- en sf-collectie Drakoo
• Filmnieuws over Soda, Guust, De Adoptie, Te Mooi Om Waar Te Zijn, Kuifje en Blake en Mortimer
Jean Van Hamme schrijft zelf vervolg op The XIII Mystery: Het Onderzoek


Updates van 2 februari:

Robbedoes door Fabrice Lebeault en Denis-Pierre Filippi + Robbedoes-overzicht
Marc Bourgne stopt als tekenaar van Michel Vaillant
Mort Walker (94) overleden
Nieuwe stichting voor debuterende striptekenaars
Theodoor Cleysters weldra terug
Texas Jack, tweede westernone-shot van Dimitri Armand en Pierre Dubois
Tekenaar gezocht voor Aquablue-spin-off
Voorpublicatie Baard en Kale door Blutch in "cahiers"

Heruitgave Paul Panter én een vervolg

Gespierde hommagecollectie voor Conan

Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2018: maart • april • mei • juni • juliaugustusseptember • oktober • november • december
2019: januari • februari
 
Charel Cambrés Robbedoes op Rode Kruisstickers
24/02
TOP
Rode Kruis
Vorig jaar vierde het Rode Kruis-Vlaanderen op eigen wijze de veertigste verjaardag van De Kiekeboes door de jaarlijkse stickerstrook door Merho te laten illustreren. Dit jaar viert Robbedoes zijn tachtigste verjaardag. En wie anders dan Charel Cambré, die op scenario van Marc Legendre zijn eigen Robbedoes-reeks Robbedoes Special maakt, kon de tekening leveren voor de stickeractie van dit jaar? Tussen 19 april en 3 mei kan je de sticker kopen van vrijwilligers die je overal in Vlaanderen zal zien opduiken.... maar ook zal je een aantal onder hen kunnen zien opduiken in Robbedoes Special deel 3 dat eind oktober verschijnt. Het persbericht vind je hieronder.

"Met gepaste trots en voor een volle zaal vrijwilligers stelden Rode Kruis-Vlaanderen en Ballon Media vanmiddag (zaterdag 24 februari) in de AED Studio's in Lint de nieuwe stickerfiguur 2018 voor: de iconische stripheld Robbedoes, die dit jaar tachtig jaar bestaat. Alexis Dragonetti van Ballon Media: 'Net als de meer dan dertienduizend vrijwilligers van het Rode Kruis staat Robbedoes samen met zijn vrienden altijd en overal klaar om te helpen en problemen op te lossen. Het was een hele eer én een plezier om die perfect match tussen Robbedoes en het Rode Kruis te mogen vormgeven.'

Robbedoes, 80 maar springlevend
Robbedoes werd oorspronkelijk bedacht door de tekenaar Rob-Vel om het gelijknamige weekblad een gezicht te geven. De tweede tekenaar Jijé stelde Robbedoes voor aan zijn eeuwige sidekick Kwabbernoot, en de reeks werd wereldwijd succesvol in handen van Franquin. In 2018 vieren we de tachtigste verjaardag van Robbedoes. Of moeten we zeggen 4 x 20? In aanloop naar dit jubileum kregen de Vlaamse toptalenten Marc Legendre en Charel Cambré vorig jaar al van Dupuis en Ballon Media de unieke kans om Robbedoes in een fris en Vlaams jasje te steken. De reacties waren unaniem lovend en de wekenlange plek in de top-10 van de best verkochte strips tonen aan dat Robbedoes meer dan ooit springlevend is als stripheld voor de hele familie.

Eerste hulp in de kijker
De sticker 2018 toont Robbedoes die eerste hulp toedient mét zijn hoogsteigen exemplaar van het eerstehulp-handboek Help van Rode Kruis-Vlaanderen. Tekenaar Charel Cambré: 'Robbedoes kan zo toekijken dat het verband op een juiste manier wordt aangebracht. Hij krijgt daarbij de hulp van zijn beste vriend Kwabbernoot, de graaf van Rommelgem en Spip, hun eigenzinnige eekhoorn.'

Rode Kruis-vrijwilliger in de strip
Uniek dit jaar is dat we één personage op de sticker kunnen personaliseren. De bedoeling is om met verschillende bekende Vlamingen, die het Rode Kruis een warm hart toedragen, samen te werken. Meer info volgt midden april bij de effectieve start van de stickerverkoop. Het personalisatieverhaal loopt ook door in de Robbedoes-albums zelf. Als resultaat van een wedstrijd zullen één of meer Rode Kruis-vrijwilligers opduiken als personage in de derde Robbedoes Special die eind oktober verschijnt.

Stickerhulp gevraagd
Vanaf 19 april tot en met 3 mei kan je overal in Vlaanderen opnieuw een sticker kopen. Die kost 5 euro en de opbrengst gaat integraal naar een van de 241 lokale afdelingen van het Rode Kruis. Die opbrengsten zijn broodnodig en zorgen ervoor dat de lokale afdelingen in staat zijn om te helpen wanneer het echt telt. Een goed voorbeeld is de recente inzet bij de explosie in januari op de Paardenmarkt in Antwerpen. De hulpdiensten rukten meteen uit en ook de hulpverleners en medische middelen van het Rode Kruis werden massaal ingezet."


Arboris in april en mei
24/02
TOP
Auguria 3
Het werk van Peter Nuyten (Auguria, Apache Junction) vindt meer en meer zijn weg naar het buitenland. In mei verschijnt alweer deel 3 van zijn historische Romeinse reeks Auguria in hardcover met bijhorend dossier. De softcoverversie zal enkele maanden later verschijnen. De inhoud: "Nedergermanië, september 71 na Christus. Een jaar is verstreken na de bloedige oorlog tegen Vitellius. Dankzij de hulp van keizer Vespasianus, leidt de Bataaf Julius Civilis inmiddels een teruggetrokken bestaan, ver weg van Batavodorum. Maar de voormalige commandant vreest steeds meer voor zijn leven. Een donkere schaduw begint zich af te tekenen over zijn lot. In het verre noorden van Brittannië probeert Magis intussen te achterhalen of zijn vader Gaeso Chariovalda nog leeft..."


De Complete Brammetje Bram 2
"Classic" Tanguy en Laverdure 2
Nog een productie van eigen bodem is de tweede integrale van Brammetje Bram. Van de drie gebundelde verhalen De Levende Mummie, De Listen van Linke Loe en De Schrik van Torantijn, uit de periode 1971-1973) verscheen enkel De Levende Mummie al eens in een album, maar dan heb je als eigenaar van zo'n album wel geluk, want het verscheen in een luxeoplage van slechts 46 exemplaren waarvan veertig met originele plaat. De drie verhalen zijn het werk van de Vlaamse tekenaar Eddy Ryssack en de Nederlandse scenarist Frans Buissink. Met deze laatste is een interview opgenomen in het achtergronddossier van de tweede integrale. Onze eigen medewerker Wouter Ardiaensen schreef mee aan het dossier.

Het Vliegtuig dat Zijn Piloten Vermoordde is het vervolg op de stripbewerking van Jean-Michel Charliers enige roman die hij schreef over de Franse piloten Tanguy en Laverdure. De oorspronkelijke roman werd voor het eerst in het Nederlands gepubliceerd in deel 7 en 8 van De Complete Tanguy en Laverdure en diende ook als rechtstreekse inspiratie voor elementen in de Buck Danny-albums Proefmodel FX-13 en Het ZZ Eskader, het Tanguy en Laverdure-verhaal Speciale Opdracht én het Dan Cooper-album Duel in de Wolken, alle op scenario van Charlier. Met dit vervolg komt een slot aan het tweeluik in de nevenreeks "Classic" Tanguy en Laverdure.

De Wachters van de Maser 5Tot slot verschijnt wordt ook nog De Wachters van Maser 5 verwacht, hoewel deel 4 nog moet verschijnen en al vele malen is uitgesteld. Met deel 5 wordt de reeks van Massimiliano Frezzato afgerond. Het verhaal: "Op de vergeten planeet Kolonie is sinds de opstand van de dwergen, zo'n zestig eiz geleden, veel kennis van vroeger verloren gegaan. Her en der overleven nog groepjes mensen. Als Zerit, een van de wachtmeesters van het Maserdorp, op zoek gaat naar de mythische IJzeren Toren, betekent dat het einde van de jaren van stilstand en komt alles in een stroomversnelling. In dit afrondende deel van De Wachters van de Maser komt de strijd tussen de mensen en dwergen tot een climax tijdens een grote slag om de IJzeren toren..."


Nog een Agatha Christie-verstripping op komst
24/02
TOP
De Geheime Tegenstander
Volgende maand verschijnt bij Dark Dragon Books een verstripping van de Agatha Christie-roman Moord in de Oriënt-Expres. Van hetzelfde verhaal liep onlangs een nieuwe verfilming in de cinema. Het album is de opener van een nieuwe collectie Agatha Christie-verstrippingen die bij uitgeverij Paquet uitkwamen. In april volgt De Geheime Tegenstander, bewerkt door Emilio Van der Zuiden die we nog kennen van De Autoreportages van Margot, De Meiden van Oom Bob en McQueen. Speciaal voor de Nederlandse vertaling kreeg Dark Dragon Books van de erven Christie de toestemming om een andere cover te gebruiken.

De Geheime Tegenstander is Christies eerste detectiveverhaal met de personages Tommy en Tuppence Beresford in de hoofdrol. Net zoals Miss Marple en Hercule Poirot kwamen ze wel vaker voor in de romans van Agatha Christie. De oorspronkelijke roman verscheen in 1922, verfimingen volgden in 1929 en 1983. Het verhaal speelt zich vlak na de Eerste Wereldoorlog af en gaat over de zoektocht naar een verdwenen meisje dat belangrijke papieren in handen kreeg bij het zinken van de Lusitania.


Teaserprent Suske en Wiske door Steven Dupré en Conz
21/02
TOP
Suske en Wiske door Steven Dupré + ConzOp zijn Facebookpagina plaatste Steven Dupré (Kaamelott, Sarah & Robin, Coma, De Roofdierenclub) nevenstaande illustratie met zijn versie van de figuren uit Suske en Wiske. Zoals al eerder bekend raakte, maakt hij op scenario van Conz (Toen Ik Nog Baas van de Wereld Was, De Tweede Kus) een eenmalig Suske en Wiske-avontuur dat eind dit jaar moet verschijnen. Gerben Valkema en Yann gaven eind vorig jaar de aftrap voor deze nieuwe reeks hommagealbums. Het enige wat Conz al wilde verklappen, is dat het verhaal "met een sciencefictionsausje is overgoten".


Dark Dragon Books in april
21/02
TOP
999
Deze week ligt de maandelijkse lichting van Dark Dragon Books in de winkel. Dit jaar wil de uitgeverij de breedte van het fonds verder uitbouwen zodat er naar ieders gading wel een strip beschikbaar zal zijn. De komende maanden mag je je verwachten aan luchtvaartreeksen, historisch gesitueerde verhalen en westernstrips die de liefhebbers van traditionele Franco-Belgische strips zullen aanspreken. Daarnaast blijven titels als Star Wars, Lady Mechanika, Game of Thrones en Assassin's Creed pijlers van de uitgeverij. In dit overzichtje blikken we alvast vooruit naar de maand april.

In 999: Dageraad van een Nieuwe Wereld wordt een compleet tweeluik gebundeld in en hardcover van 96 pagina's. De Franse versie verscheen bij Glénat. Het is een bewerking van een boek van Claude Daubercies door Denis-Pierre Filippi (Dromen, Ethan Ringler, De Kapers van Alcibiades) van wie in het Frans in april ook een Robbedoes door-album verschijnt (zie onze eerdere update). Tekenaar Marco Bianchini kennen we nog als co-scenarist van de sf-reeks Witte Termiet. Het verhaal speelt zich af in 999, net voor... het niets. Drie kinderen wonen in de buurt van een abdij. De ene jongen is een natuurvriend, er is een knap meisje en een andere jongen kan heel goed zwemmen en lang onder water blijven, wat normaal is, want hij heeft kieuwen in plaats van oren. Hij redt een kat van de verdrinkingsdood waarop het lot van de drie kinderen door elkaar wordt geschud. De kat kan met hen communiceren via gedachten en neemt hen mee naar de vrijheid in de donkere middeleeuwen.


Alma Cubrae 1
Michelangelo
Ook Alma Cubrae speelt zich in de middeleeuwen af, of tenminste in een middeleeuwse fantasysetting. Deze van oorsprong Spaanse stripreeks kende in 2006 een aanloop als een bedrijf dat eigen middeleeuwse wapens, kostuums en harnassen maakten die hun weg vinden naar historische re-enactments, tentoonstellingen, tv-reeksen van HBO en films. Met nogal wat vergelijkingen met Game of Thrones vloeide er uit het in Spanje bekende grote fantasy-event Alma Cubrae een stripreeks voort over een land met drie machtige koninkrijken die ooit moesten samenwerken om een gemeenschappelijke vijand te confronteren. Er vloeide veel bloed en sindsdien zorgt een soort Witte Garde voor de handhaving van het recht in alle gebieden.

Michelangelo is een gebundeld tweeluik van scenarist Éric Adam die de roman van Didier Convard verstript naar het voorbeeld van Convards striptweeluik Vinci (getekend door de betreurde Gilles Chaillet), eveneens een in de renaissance gesitueerde, historische en esoterische thriller met deze keer Michelangelo als belangrijk personage. In 1508 is een in verbanden gewikkelde seriemoordenaar aan het werk die zijn slachtoffers met een bijl het hoofd afhakt in de straten van Milaan. Hij laat telkens een boodschap na waar kunstenaar Michelangelo zijn werk aan de Sixtijnse kapel voor aan de kant schuift om zich met het onderzoek te bemoeien.


Oliver & Peter 1
Oliver & Peter 2
Oliver & Peter is een reeks die via het crowdfundingplatform Sandawe.com mogelijk raakte. Het is een uchronie waarbij de vraag wordt gesteld wat er zou gebeuren als schrijver J.M. Barrie in werkelijkheid zijn eigen personage Peter Pan was die gevangen zit in onze wereld en zijn eigen wet die hij zich oplegde — een kind blijven — moet overtreden. Op de vlucht voor een schurk met een haak (!) ontmoet hij een andere jongen: Oliver Twist. Op de koop toe komt een kapitein in het Victoriaanse Londen moederliefde zoeken bij de prostituees van Whitechapel. Jack The Ripper, iemand? De overeenkomst tussen deze drie personages is dat ze allen wezen zijn.


Solo 4
Trizia: Artbook
Door het succes in Frankrijk heeft Oscar Martín besloten nog een tweeluik toe te voegen aan zijn verdorven, post-apocalyptische wereld van Solo.

Van Trizia verscheen zopas een tweede album waarin de rosse met de ronde vormen een avontuur en avontuurtjes beleeft in Barcelona. Voor de liefhebbers (en op onze redactie tellen we er ook wel enkele) komt er een artbook met allemaal fraaie tekeningetjes.


Dark Souls: Wintergrief
Star Wars Remastered: Rogue One
De tekeningen van Dark Souls: De Adem van Andolus, een eerste stripalbum naar de rpg-gamereeks Dark Souls, vonden we werkelijk overrompelend. Met Wintergrief is een volgend dik album te verwachten.

Van de Star Wars-film Rogue One kregen we al een stripversie voor een jeugdig publiek, daar komt ook nog een realistischer getekende bewerking versie van.


Schaduwglas 3
Steam Noir 4
Van de magische reeks Het Schaduwglas (waarvan recent de eerste twee delen verschenen) en de steampunkserie Steam Noir - Het Koperen Hart komen respectievelijk de delen 3 en 4 uit die een punt zetten achter beide reeksen.


Hanabi Publishers in juni
21/02
TOP
De Laatste Halte
Yurei
In mei publiceert Syndikaat een tweede vakantieboek van de cartoonreeks Evert Kwok die in Nederland een grote aanhang op sociale media kent. Bij Syndikaats imprint Hanabi Publishers, waar meer Oosters georiënteerde strips verschijnen door debuterende auteurs van Nederlandse bodem, wordt in juni het fonds uitgebreid met twee nieuwe titels. Beide albums zullen 9,95 euro kosten.

De Laatste Halte is een album van 48 pagina's door Sabrina Kooijmans. Het is eigenlijk haar zeer geslaagde meesterproef van de AertEZ-hogeschool in Zwolle waar ze afstudeerde. Op sappig-art.com is het verhaal over een stelletje dat op hotel gaat waar vreemde dingen gebeuren als webcomic te lezen, maar natuurlijk lees jij liever je strips op papier. Van Kooijmans gaan we nog meer zien, vermoeden we...

Yurei: Dwaallichten is nieuw werk van Johan Neefjes die ons al pret bezorgde met RunRun - A Sukeban Story. Het album van 52 pagina's wordt gelanceerd op AnimeCon 2018 en bevat vier korte spookverhalen met vier verschillende thema's: liefde, verdriet, eenzaamheid en aandacht.


Mohamed Aouamri en Régis Hautière creëren nieuwe heldin
21/02
TOP
Tannicia
Bovenstaand fragment is een voorsmaakje van een nieuwe strip door Mohamed Aouamri (Saga Valta, Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht) en Régis Hautière (Aquablue, Boven de Wolken, De Oorlog van de Lulu's). Hun nieuwe heldin heet Tannicia of eigenlijk Zibeline. Het avonturenverhaal speelt zich af op een door mensen verwoeste aarde bevolkt door vermenselijkte dieren met een voodoosausje en ecologische belangen. Een album wordt in 2019 verwacht bij Le Lombard.


Kwartaal 2 bij Uitgeverij L
17/02
TOP
De Jaren Eppo
In de rubriek Te Verschijnen vind je een compleet overzicht van de albums die de komende maanden bij Uitgeverij L worden verwacht. De albums die we nog niet hadden aangekondigd overlopen we in dit overzicht.

Na het goed onthaalde De Jaren Pep uit 2014 kon een gelijkaardig boek over de succesvolle opvolger van het Nederlandse stripblad Pep niet ontbreken. Ger Apeldoorn werkte de voorbije paar jaar, en nog steeds, aan een ontzettend rijkelijk geïllustreerde, nostalgische en historische terugblik op het stripblad Eppo dat in 1975 voor het eerst verscheen nadat Pep en Sjors werden opgedoekt. Eppo verscheen onder diverse namen (Eppo Wordt Vervolgd, Sjors en Sjimmie Stripblad, SjoSji, Striparazzi) tot 1999. In 2009 herlanceerde uitgever Rob van Bavel Eppo waarin opnieuw heel wat nieuwe reeksen het licht zagen en oude reeksen een comeback beleefden. Apeldoorn interviewde (voormalige) auteurs en redacteurs om tot een zo volledig mogelijk tijdsdocument te komen. De Jaren Eppo verschijnt in mei in softcover (24,95 euro) en hardcover (29,95) en wordt met zijn 160 pagina's dikker dan De Jaren Pep. Wie vóór 30 april een van deze edities vooruitbestelt, krijgt er een exclusieve print van Martin Lodewijks coverillustratie bij, gedrukt op zwaar papier.


Dead Life 1
Elsje 5
Dead Life is een nieuwe zombiestrip in drie delen door Jean Urgell en Jean-Charles Gaudin (Angor, De Boeken van de Zieners, De Feul, Marlysa). "De wereldwijde zombie-epidemie is een feit. Het begint allemaal met Stephen die tijdens zijn vakantie een kelk vindt die dateert uit de tijd van de oorlogen tussen christenen en moslims. Hij drinkt uit de kelk en daarmee barst de epidemie los die de wereld in een hel verandert. Dead Life is een intrigerende cross-over tussen horror en middeleeuwse alchemie." De albums verschijnen in soft- en hardcover.

De cover van Elsje 5: Drakendochter is een mooie knipoog naar Game of Thrones. In het album zien we haar onder meer omgaan met draken in het fantasierijk Batavaros. Niets dominerends is Elsje vreemd. In dit vijfde album op regulier formaat lijkt de puberteit te wenken, maar maakt ze dat goed met een groepshug, bingewatcht ze zich scheel, knabbelt aan slowfood en vreet ze nog van alles uit.


40 Hours 4
Suus & Sas 13
Onlangs verschenen de laatste strookjesstrips van 40 Hours in Eppo en dat was een romantisch happy end. Dat krijgen we ook te lezen in het vierde album. Intussen lanceerde Dick Heins op scenario van Bruno De Roover (Café Cowala, J.Rom - Force of Gold, De Tuin van Daubigny) de nieuwe gagstrip Mann van de Wereld, dat er grafisch heel goed uitziet. Het speelt zich af op de kantoren van een tv-productiemaatschappij.

Suus & Sas 13: Tobtalent plaatst de tienermeiden in onder meer de wereld van de vele talentenjachten.

Oorlosgverhalen bundelt Eric Heuvels educatief bedoelde en tegelijk spannend vertelde one-shots De Ontdekking, De Zoektocht en De Terugkeer die hij de voorbije jaren met veel succes maakte voor de Anne Frank Stichting en het Indisch Herinneringscentrum. Daarin komen de bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, de vervolging van de Joden en hun lot in de concentratiekampen, de bezetting van Nederlands Oost-Indië door Japan en de daaropvolgende Indonesische onafhankelijkheidsstrijd aan bod. De heruitgave van deze verhalen als integrale wordt aangevuld met een uitgebreid making-of-dossier. De hardcover van 160 pagina's zal een schappelijke 24,95 euro kosten.

Oorlogsverhalen


3,6% minder verkochte strips in 2017
17/02
TOP
Boekenverkoop 2017
Het jaarrapport van Boek.be over de boekenverkoop in Vlaanderen in 2017 is binnen. Enkele besluiten:
• Er raakten in 2017 3% minder boeken verkocht. Het gaat om ongeveer 14 miljoen exemplaren (afzet), 400.000 minder dan 2016. De inkomsten (omzet) daalden met 1,5% en 'stranden' op 185,6 miljoen euro. Enkel het segment non-fictie informatief (het segmente met de razend populaire kookboeken dus) gaat erop vooruit met 7% (afzet) en 6,8% (omzet).
De Kiekeboes 148• Het percentage strips bedraagt qua afzet 14% en dat is een daling van 3,6%. Qua omzet vertegenwoordigen strips 7,2% van de verkoop in 2017, een daling van 2,2% binnen dat segment. Belangrijke kanttekening: de verkoop via stripspeciaalzaken (en perswinkels) wordt grotendeels niet opgenomen in de cijfers van Boek.be dat maar 89% van de totale verkoop in Vlaanderen in kaart kan brengen.
• Winkelketens (55% afzet, 61,1% omzet) blijven het belangrijkste verkoopkanaal. De onlineverkoop via webwinkels stijgt het meest met 13% en vertegenwoordigt ondertussen 16,1% (afzet) en 19,9% (omzet) van de verkoop. 1 op 6 verkochte boeken wordt in Vlaanderen via internet verkocht, al verloopt dat voor het meeste deel via de in Nederland gevestigde grootste speler Bol.com. Onlineverkoop is niet te verwarren met e-boeks, het gaat om bestellingen via internet. De omzet van digitale boeken is niet in de eindrekening opgenomen.
• De best verkochte boeken van 2017 waren twee kookboeken van Sandra Bekkari, gevolgd door Dan Browns Oorsprong en De Kiekeboes 148 (zie lijsten hieronder).
De Kiekeboes zegeviert als vanouds ook in de lijst met best verkochte strips waarin De Buurtpolitie 1, Asterix 37 en F.C. de Kampioenen 94 de rest van de top-5 uitmaken. In de top-20 deze keer geen albums van Thorgal (met name de hoofdreeks) of Blake en Mortimer, want die waren er in 2017 niet.
• Dat brengt ons meteen naar een algemene conclusie dat er in 2017 een paar echt significante bestsellers ontbraken. In een vorig jaar zorgde bijvoorbeeld Millennium en zelfs een keertje de strip Amoras voor een plus in de boekenverkoop. De Kiekeboes-spin-off Fanny K. lukte het niet om eenzelfde fenomeen te worden als Amoras indertijd. Ook De Kronieken van Amoras kan niet dezelfde vruchten plukken als de eerste cyclus.


TOP-20 BEST VERKOCHTE BOEKEN ALGEMEEN IN 2017
01
Nooit Meer Diëten (Sandra Bekkari)
02
Nooit Meer Diëten 3 (Sandra Bekkari)
03
Oorsprong (Dan Brown)
04
De Kiekeboes 148: Nepwerk (Merho)
05
Nooit Meer Diëten 2 (Sandra Bekkari)
06
Puur Pascale 2 (Pascale Naessens)
07
De Kiekeboes 149: Zo Zie Je Maar (Merho + Peter Van Gucht / Merho)
08
De Buurtpolitie 1: De Roze Olifant (Nix)
09
In het Water (Paula Hawkins)
10
Het Meisje in de Trein (Paula Hawkins)
11
Dagelijkse Kost: Koken met Verstand 2 (Jeroen Meus)
12
Wil (Jeroen Olyslaegers)
13
De Laatste Roos van de Zomer (Santa Montefiore)
14
Asterix 37: En de Race door de Laars (Didier Conrad / Jean-Yves Ferri)
15
F.C. De Kampioenen 94: De Tandartsassistente (Hec Leemans)
16
Suske en Wiske 339: De Planeetvreter (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
17
Jommeke 286: Missie Middelkerke (Gerd Van Loock)
18
Zondagochtend Breekt Aan (Nicci French)
19
Bijna Echt gebeurd (Liane Moriarty)
20
De Butlerknop (Pieter Aspe)


TOP-20 BEST VERKOCHTE STRIPS IN 2017
01
De Kiekeboes 148: Nepwerk (Merho)
02
De Kiekeboes 149: Zo Zie Je Maar (Merho + Peter Van Gucht / Merho)
03
De Buurtpolitie 1: De Roze Olifant (Nix)
04
Asterix 37: En de Race door de Laars (Didier Conrad / Jean-Yves Ferri)
05
F.C. De Kampioenen 94: De Tandartsassistente (Hec Leemans)
06
Suske en Wiske 339: De Planeetvreter (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
07
Jommeke 286: Missie Middelkerke (Gerd Van Loock)
08
Suske en Wiske 338: De Heldenmaker (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
09
Suske en Wiske 340: Mami Wata (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
10
F.C. De Kampioenen 93: Supermarkske Is Weer Proper (Hec Leemans)
11
Fanny K. 1: Moordgriet (Jean-Marc Krings + Toni Coppers)
12
F.C. De Kampioenen 97: Allemaal Cinema! (Hec Leemans)
13
F.C. De Kampioenen 95: Maurice de Zwijger (Hec Leemans)
14
F.C. De Kampioenen 96: Pol en Doortje Gaan Scheiden (Hec Leemans)
15
Jommeke 284: De Redding van Dodis Dada (Philippe Delzenne)
16
Jommeke 285: In de Kauwen van Pretulia (Philippe Delzenne)
17
Suske en Wiske 341: Het Monamysterie (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
18
Suske en Wiske 342: De Zwarte Zwevers (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
19
Jommeke 287: Het Kistje van Sir Pimpeldon (Philippe Delzenne)
20
De Kronieken van Amoras: De Zaak Krimson 1: Gestrand (Charel Cambré + Marc Legendre)


Gentse drukkersgroep neemt Franse drukker over en wordt grootste stripdrukkerij van Europa
17/02
TOP
Tussendoor wat economisch nieuws en een sterk staaltje Belgisch ondernemerschap. De Gentse drukkersgroep Graphius neemt het Franse PPO over en wordt daardoor de grootste stripdrukkerij van Europa. Bij PPO worden honderdduizenden, miljoenen exemplaren zelfs, gedrukt van reeksen als Asterix, Lucky Luke, XIII, De Smurfen, Blake en Mortimer, Largo Winch en andere reeksen van Dupuis, Dargaud, Le Lombard, Casterman,... Ooit waren de bekendste stripuitgevers Belgische ondernemingen vóór Franse uitgeversgroepen ze opkochten en het drukwerk naar Frankrijk verhuisden. Met de overname van Graphius rollen de albums opnieuw van drukpersen van een Belgische onderneming.

Het nabij Parijs gevestigde PPO was tot voor kort in handen van de 72-jarige zaakvoerder Robert Ganem die geen opvolging vond bij zijn dochter. Nieuwe eigenaar Graphius groeide zelf voort uit het familiebedrijf Geers Offset in Gent dat in 1928 werd opgericht door de grootvader van de huidige zakavoerders Denis en Philippe Geers. PPO is sinds 2000 de dertiende overname van de groep en kan nu rekenen op een omzet van 78 miljoen euro. Bij de dertien drukkerijen werken 370 werknemers.
,
In De Tijd, die met het nieuws uitpakte, zegt Geers over de activiteiten van PPO, en bij uitbreiding over de eigen drukkersactiviteiten: "Strips zijn een prachtig product, dat altijd op papier zal blijven verschijnen. Behalve over een mooie portfolio, beschikt de drukkerij over een sterk geautomatiseerd en groter machinepark. We waren al langer op zoek naar capaciteit om grotere oplages, tussen 10.000 en 300.000 exemplaren, te drukken. (...) Mijn ouders vreesden dat de digitalisering ons vak volledig zou wegvegen. Nu weten we wel beter: er zal altijd drukwerk nodig zijn. Mensen zullen altijd willen blijven lezen op papier." Als groep wil het vooral wedijveren met de Oost-Europese drukkers die met hun scherpe prijzen heel wat drukkers in West-Europa kapot concurreerden.
(Bron: Tom Michielsen — De Tijd, 16 februari 2018)


Integrales in april en mei
14/02
TOP
Dan Cooper integraal 1
Uitgeversgroep Ballon Media geeft via de verschillende uitgeverijen Dargaud, Dupuis, Glénat en Le Lombard in april en mei aardig wat integrales uit. We verzamelen ze in dit overzicht. De derde integrale van Steven Sterk was al aangekondigd voor maart, maar verschuift naar april.

We beginnen met de luchtvaartklassieker Dan Cooper van de Belg Albert Weinberg (1922-2011). Zijn Canadese piloot verwierf internationale faam en kwam zelfs voor in een FBI-dossier (lees het hier maar eens na, je leest er ook meer over Dan Cooper). Dan Cooper is samen met Buck Danny (van wie we graag de nieuwste integrale reeks in het Frans in een vertaalde vorm zagen verschijnen) en Tanguy en Laverdure (waarvan de integrale reeks bij Arboris verschijnt en deel 1 zopas werd herdrukt) een van de populairste piloten van het Franco-Belgische striplandschap. Le Lombard waagt het erop om de complete reeks van 41 albums opnieuw uit te geven in een integrale reeks van twaalf delen. Op 2 mei ligt het eerste deel van 184 pagina's (tegen 29,95 euro) in de winkel met daarin de verhalen De Blauwe Driehoek, De Meester van de Zon en De Muur van de Stilte die vele jaren geleden lezertjes van het weekblad Kuifje in spanning bracht. Deze integrale dateert in het Frans van 2000 en net zoals de integrales van Chick Bill, die Saga Uitgaven nu aan het vertalen is, beslaan de achtergronddossiertjes niet zoveel pagina's. Enkele jaren geleden was er nog sprake van een eventuele comeback van Dan Cooper door nieuwe auteurs, maar sindsdien blijft het stil rond dat voornemen.


De Blauwbloezen integraal 1
Yoko Tsuno integraal 3
Een integrale van De Blauwbloezen? Jazeker! Maar let goed op. In twee integrales worden alle Blauwbloezen-strips van de oorspronkelijke tekenaar Louis Salvérius en Raoul Cauvin gebundeld. De oorspronkelijke gags en kortverhalen werden gebundeld in de delen 9 en 10. pas daarna volgde het langere werk in Wagens in 't Westen, Van Noord naar Zuid, Voor 1.500 Dollar Extra en Outlaw. Tijdens dat laatste verhaal overleed Salvérius plots en nam zijn collega en vriend Willy Lambil het van hem over. Het was niet de bedoeling dat hij de reeks zou voortzetten, maar kijk. Lambil verzet zich vooralsnog tegen integrales van zijn albums zolang de reeks nog loopt. We zullen het dus moeten stellen met een bundeling van Salvérius' werk. Die twee bundels bieden ontzettend veel extra's. Patrick Gaumer (bekend van deze monografie van Grzegorz Rosinski) schreef een achtergronddossier van tientallen pagina's om u tegen te zeggen. Niet alleen komt er oud werk van Salvérius aan bod, maar ook fotostrips met de tekenaar en scenarist Cauvin en zelfs een paar stripjes van De Blauwbloezen die niet eerder in album verschenen.

De integrale reeks Yoko Tsuno mag de verhalen dan wel niet chronologisch bundelen, maar dat belette niet dat deel 1 al is uitverkocht bij de uitgever en deel 2 bijna is uitgeput. Dus haast je maar als je nog steeds twijfelt. In deel 3, De Tijd Achterna, worden drie tijdreisverhalen gebundeld en houden we ook halt in het middeleeuwse Brugge. "Samen met Monya, die uit de 39ste eeuw komt, reist Yoko Tsuno door de tijd om de planeet te redden van het grootste onheil: naar 3872 om de verwoesting van de mensheid door een contractiebom te verijdelen, naar 1545 om een pestepidemie in te dijken die naar onze tijd dreigt over te slaan of naar 1350 om een danseresje uit Bali te redden van een verschrikkelijke dood. Verleden, heden en toekomst lopen in elkaar over in deze derde integrale bundeling van de avonturen van Yoko Tsuno."


Namibia integraal
Ravian integraal 6
Na Kenya komt ook de vijfdelige cyclus Namibia als integrale uit. Het derde seizoen Amazonia loopt nog. Vraag nog niet naar een integrale daarvan.

In de voorlaatste integrale van Ravian (deel 6) staan de reguliere albums Gijzelaars van het Ultimatum, De Wees van de Sterren en Onzekere Tijden, oftewel de delen 16, 17 en 18. Een aardig dossier vergezelt opnieuw deze mooi uitgevoerde reeks.


De Brokkenmakers integraal 3
De Onzichtbare Man integraal
In de derde integrale van De Brokkenmakers staan de reguliere delen De Alligatorpoel, Florida Connectie en Trein naar de Hel opgenomen, ingeleid door een dossiertje van acht pagina's. Van deze reeks zullen zeven delen verschijnen.

In de Collectie Manara is het erotische De Onzichtbare Man aan de beurt voor een integrale editie. "Een man vindt een drankje uit dat hem onzichtbaar maakt. Hij is heel zijn leven maagd gebleven en dankzij het drankje ontdekt hij eindelijk alle mogelijke seksuele geneugten. Daarvoor neemt een onschuldig ogende schoonheid hem bij de hand. Hij raakt volledig in de ban... Omdat hij bang is dat zij hem zal verlaten, beslist hij haar te verstoppen. Maar ook een tweede verleidster is erop gebrand om hem het geheim van zijn drankje te ontfutselen."


Ballon Comics in april en mei
14/02
TOP
Jommeke 277
Jommeke 289
Bij Ballon Comics is Jommeke 277: De Babbelpil een van de zes aangekondigde herdrukken met nieuwe coverlay-out. Voor dit album werd een gloednieuwe cover getekend. De oorspronkelijke was een speciale blingblingcover voor de zestigste verjaardag van de reeks. Het 'nieuwe' deel 289, De Rondekoning, verscheen al eens als een promotiealbum voor de wielerwedstrijd De Ronde van Vlaanderen bij de krant Het Nieuwsblad en wordt nu opgenomen in de lopende reeks.
Baba YegaDe BV-strips zijn terug. Standaard Uitgeverij heeft zijn De Buurtpolitie, Ballon Comics zet in op de dansformatie Baba Yega die Belgium's Got Talent won en in de Duitse versie Das Supertalent de tweede plaats haalde, lonkt op 28 maart een cinema-avontuur. Hierboven zie je de trailer. Een week na de filmrelease komt een eerste stripalbum uit, getekend door Steve Van Bael (Figaro) die met een strip over Marc Coucke en voetbalclub KV Oostende en de politieke gagstrip Ergerlijk Eliootje zelf al actief was in het BV-striplandschap. Voor Baba Yega had Steve ook al een figuurtje ontworpen dat op de T-shirts van hun merchandising prijkt. Over de inhoud van het album of een voorsmaakje van de tekeningen en de cover is het nog even wachten. Tegen de Boekenbeurs zou een tweede album moeten verschijnen.


Blloan in april en mei
14/02
TOP
Aldo
Bij Blloan kan er geëxperimenteerd worden met graphic novels van beginnende tekenaars. Aldo is het debuut van Yannick Pelegrin. Het was zijn afstudeerproject voor de stripopleiding van LUCA School of Arts van 2016 en 2017. Leraressen Judith Vanistendael en Lize Spit hebben Pelegrin begeleid voor het scenario. Deze hardcover van 88 pagina's is alleszins eentje om in de gaten te houden. Het verhaal: "Aldo is een eenzaat. Niet altijd geweest, maar geworden. Dat gebeurt op den duur als je onsterfelijk bent... Je ziet iedereen om je heen sterven. Terwijl jij overal tegelijk kunt zijn. Dan liever rekenen op jezelf. Tot hij iemand op tv ziet die eigenlijk al lang dood had moeten zijn. Aldo gaat op zoek naar antwoorden. En naar zichzelf."


Bouncer 10
Black Paradise
Over Bouncer 10 hadden we het al in een vorige update. Het is het eerste verhaal waarvoor François Boucq alleen instaat wegens de drukke filmactiviteiten van Alejandro Jodorowsky. Dat wil niet zeggen dat Jodo afscheid heeft genomen van de reeks. Het vervolg van het tweeluik, met een schattenjacht waarbij een opmerkelijke tatoeage een belangrijke rol speelt, verschijnt in september in vertaling. "Bij een overval wordt de horlogemaker van Barro City gemold en zijn dochter Gretel vreselijk verminkt. Wie begaat in godsnaam zulke wreedheden? Wat mispeuterde de grijze muis? Bouncer zet de achtervolging op de moordenaars in. Hun spoor leidt naar een vervloekte schat midden in de woestijn van Sonora in Mexico. Een dorre en doodse plek waar zelfs de indianen zich niet wagen..." Deel 10 zal 2 euro meer kosten dan de vorige albums, maar het album wordt dan ook tachtig pagina's dik.

De Ronde van BelgiëBlack Paradise is het debuutalbum van de Vlaamse stripmaakster Veerle Hildebrandt. Zij viel als winnares uit de bus bij de YIEHA-debuutprijs. Dat verzekerde haar van een album van 160 pagina's. Het wordt een autobiografisch verhaal over haar jeugdherinneringen in Lagos, Nigeria in de periode 1991-1994.

In De Ronde van België zien we ons landje door de ogen van de Belgisch-Vietnamese blogger Monsieur Iou. Hij verkende een jaar lang België op zijn fiets en versloeg in stripjes zijn bevindingen over bijvoorbeeld het carnaval van Binche, de doortocht van de Tour de France in Antwerpen of zijn bezoek aan de trappisten van West-Vleteren. Het album telt 128 pagina's.


Casterman in april en mei
14/02
TOP
Het Hart van de Amazones
De Cambridge Five 3Kenners van Christian Rossi's Franstalige werk zeuren weleens om een vertaling van de mythologische strips die hij op scenario van Serge Le Tendre bij Casterman publiceerde. We bedoelen de dikke one-shots La Gloire d'Héra en Tirésias. Die mag je effectief in vertaling verwachten, maar nu nog niet en ook niet bij Casterman. Wat er wel al aankomt, is een vertaling van Rossi's nieuwste werk: het prachtige Het Hart van de Amazones op scenario van de jonge debutante Géraldine Bindi. Op 160 pagina's presenteren ze een in sepiatinten doordrenkte saga over de alles verscheurende liefde tussen koningin Penthesilea en de Trojaanse held Achilles en een hervertelling van de legende van de Amazones, het mythische volk van vrouwelijke strijdsters.

De Vijvers van de Patriarch is het slot van de op ware gebeurtenissen gebaseerde spionagetrilogie De Cambridge Five. "Terwijl het fascisme verder oprukt, infiltreren de Cambridge Five in de hoogste regionen van de overheid om de Sovjet-Unie aan de overwinning te helpen. Wiskundige Alan Turing heeft een machine uitgedokterd die de Duitse berichten veel sneller kan decoderen dan het menselijk brein. Het luidt het einde in van de militaire suprematie van het Derde Rijk. Na zijn passage in Istanbul, wil Kim Philby de Amerikaanse inlichtingendienst van binnenuit verzwakken. Maar ondanks al zijn ervaring is een foutje snel gemaakt..."

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de Franstalige versie van het grensverleggende stripmaandblad Wordt Vervolgd voor het eerst verscheen. Enkele mythische verhalen uit het blad verschijnen in een goednieuwe uitvoering. Het Besloten Land van Jacques Tardi en Jean-Claude Forest en het gebundelde tweeluik Het Dagboek en Na de Regen van André Juillard bijten de spits af. De nieuwe covers zijn nog niet klaar en kunnen we bijgevolg niet tonen.


Dargaud in april en mei
14/02
TOP
Iras Dei 1
Van de makers van Block 109 en De Koning van de Ribauds, beide verschenen bij Saga Uitgaven, komt de middeleeuwse reeks Iras Dei waarvoor Ronan Toulhoan en Vincent Brugeas (van wie recent deel 1 van The Regiment uitkwam) tweeluiken zullen afwisselen met nieuwe tweeluiken van De Koning van de Ribauds. In november verschijnt alvast het vervolg van Iras Dei. Liefhebbers van de middeleeuwen, beetsig getekende platen en een grote portie wapengekletter zullen hiermee ruimschoots aan hun trekken komen. Het album verschijnt in soft- en hardcover. "1040. Het Byzantijnse leger probeert Sicilië te heroveren op de Arabieren. Tegelijk belegert koning Harald de stad Taormina. Ingefluisterd door een jonge pauselijke gezant doet de Normandische heer Tancred hem een voorstel. Op drie dagen zal zijn huurlingenleger de stad doen vallen in ruil voor haar rijkdommen. Harald wil best geloven dat het kan, maar de figuur van Tancred boezemt hem weinig vertrouwen in. In zijn ogen staat te lezen dat hij meermaals door de hel is gegaan. Wat ziet de Kerk in de mysterieuze man? En waarop zint Tancred echt?"

Shi 2Het eerste deel van Shi, door José Homs en Zidrou, viel in zeer goede aarde. Complimenten te over. Deel 2 volgt al snel in mei. "Zeven maanden na de trieste gebeurtenissen van Crystal Palace gaan Jay en Kita door de hel. De eerste zit gevangen in haar huwelijk, de tweede moet zichzelf prostitueren. Verteerd door haat vervloeken ze de maatschappij die vrouwen en armen verschopt. Maar dan lonkt de kans op wraak. Alle hoop rust op een reeks compromitterende foto’s die het Britse rijk uiteen kunnen doen spatten. Gooit de duivel zijn ketens los? Ligt hier de oorsprong van Shi, de terroristische organisatie die de weduwe en de wees vandaag wreken?"


Dupuis in april en mei
14/02
TOP
Zwendel 1
In onze almaar uitdeinende Robbedoes-overzichten met te verwachten albums in de hoofdreeks, nevenreeks, speciale reeksen en spin-offs kondigden we de nakende vertaling aan van Jose Luis Munuera's gesmaakte spin-off over Zwendel. Robbedoes en Kwabbernoot doen hier niet in mee, Zwendels tienerdochter Zandra wel. Als we Munuera (die Robbedoes en Kwabbernoot deel 47 tot 50 tekende) mogen geloven, wordt dit een langlopende reeks. De jongste jaren bezorgde hij ons veel pret met De Campbells, Betoveringen, Fraternity en andere steengoede strips). Dupuis gelooft er blijkbaar in en brengt het eerste album uit in softcover én hardcover. Het verhaal: "Zwendel loopt niet hoog op met het nieuwe vriendje van zijn tienerdochter Zandra. Als het verliefde koppeltje na een avondje uit huiswaarts keert, stuurt hij een legertjes robots op hen af die dochterlief schaken en naar huis meetronen. Vader en dochter vliegen elkaar in de haren. Tot de stoppen van de geniale uitvinder doorslaan en hij per ongeluk een laserstraal afvuurt die de hele stad in een eiland verandert. Oeps!"

Marsupilami 31Marsupilami is in feite ook een spin-off van Robbedoes en Kwabbernoot met André Franquins legendarische springbeest in de hoofdrol. Deel 31 komt er alweer aan en daarin komt een Chinees mannetje voor die een doorsnee leven leidt in een doorsnee stad. Maar sinds zijn geboorte is hij de grootste pechvogel ter wereld. Na het uittesten van talloze talismannen, gelukbrengers, amuletten en dergelijke meer trekt hij zich terug in een klooster waar een monnik hem een geheim toevertrouwt: aan de andere kant van de wereld zou in de onbereikbare diepte van de jungle een geel dier met zwarte vlekken voorkomen waarvan de haren de efficiëntste bron van geluk bezorgen aan de gelukkige eigenaar. Meneer Xing Yùn heeft een missie!

Bij Dupuis zien we ook de geremasterde delen 13 en 14 van Guust tegemoet.


Glénat in april en mei
14/02
TOP
Laowai 1
De nieuwe trilogie Laowai verschijnt enkel in hardcover bij Glénat. De knappe realistische tekeningen zijn van Xavier Besse, die samen met Steven Dupré deel 2 van de na twee delen afgevoerde reeks De Herinnering aan Abraham tekende. Voor het historisch gesitueerde scenario bundelen Laurent-Frédéric Bollée (De Pijl van Nemrod, Deadline) en Alcante (Ars Magna, Jason Brice, Rani) de krachten. "1859. Frankrijk en Engeland maken zich op voor een nieuwe oorlog met China. Boezemvrienden François en Jacques willen koste wat het kost mee. Na maanden van keiharde training schepen ze eindelijk in. Aan boord maakt François kennis met een oude diplomaat en zijn veel jongere Chinese echtgenote. Als ze aankomen in de Franse concessie van Shanghai ontdekt de jonge Franse soldaat dat er heel andere belangen op het spel staan in deze oorlog. De commercialisering van opium in China, dat is de echte inzet!"


Het Orakel van de Maan 5
De Tijdmachine
Met Esther en Elena valt na vijf delen het doek voor Het Orakel van de Maan van de Vlaamse tekenaar Griffo op scenario van Rodolphe naar het werk van Frédéric Lenoir die zelf ook hielp om zijn roman te bewerken. "In Jeruzalem slaagt Giovanni erin om een van de mysterieuze, in het rood gehulde mannen te vatten die zijn meester Lucius hebben doodgemarteld. Toch kan hij zijn wraakgevoelens onderdrukken. Zijn ziel blijft onbedorven en met een gerust hart vraagt hij de knappe Esther ten huwelijk. Er breken heerlijk romantische tijden aan tot het lot hen inhaalt en Giovanni’s verleden lelijk opspeelt..".

In Collectie H.G. Wells is inmiddels de verstripping van H.G. Wells' sf-roman De Oorlog van de Werelden als tweeluik verschenen in vertaling. In april is zijn meermaals verfilmde en bewerkte De Tijdmachine aan de beurt. Wells heeft zeer veel romans en verhalen geschreven, maar de collectie beperkt zich tot vier van zijn meest tot de verbeelding sprekende bedenksels. Hierna volgen nog De Onzichtbare Man (als tweeluik) en Het Eiland van Dokter Moreau. De Tijdmachine: "Londen aan het einde van de negentiende eeuw. Een groepje vrienden hangt aan de lippen van een man die beweert de eerste tijdreiziger te zijn. Zijn verhaal voert hen naar het jaar 802701. De aarde wordt bevolkt door de Eloi, afstammelingen van de mens die vreedzaam en harmonieus samenleven in een immense Tuin van Eden. Maar schijn bedriegt. Diep onder de grond leeft ook een andere soort: de Morlocks, witte aapachtige wezens met rode ogen die het zonlicht schuwen. 's Nachts komen ze naar boven om Eloi te kidnappen...'


De Geheime Driehoek - Lacrima Christi 3
De Grote Zeeslagen 5
Van De Geheime Driehoek-spin-off Lacrima Christi verschijnt deel 3 in mei. We weten inmiddels dat de reeks van Denis Falque en Didier Convard zeven delen zal tellen. "Jean Nomane heeft het perkament opgeduikeld met het recept van het tegengif voor de Lacrima Christi. Alleen, het is opgesteld in een vernuftige geheimcode. Er is geen tijd te verliezen want de trouweloze Benciveni heeft het gif geleverd aan Cho Ihn Kyang... verborgen in wijnflessen! Is de Koreaanse dictator echt zo gek dat hij het verschrikkelijke wapen ook echt wil inzetten? Raakt het recept voor het tegengif tijdig ontcijferd?"

Deel 5 van De Grote Zeeslagen (zopas verscheen nog maar deel 4 waarvan je hier een bespreking kan lezen) focust op de slag bij Hampton Roads tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog tussen de eerste twee pantserschepen uit de geschiedenis. Jean-Yves Delitte trok het zeil voor dit album naar zich toe voor de tekeningen en het scenario. "In volle Amerikaanse Burgeroorlog bouwen de Zuidelijken de USS Merrimack, een achtergelaten schip van de Noordelijken, om tot een van de eerste pantserschepen van de geschiedenis: de CSS Virginia. Maar ook hun tegenstanders blijven niet bij de pakken zitten en stomen een nog revolutionairder schip klaar: de USS Monitor. Tijdens de slag van Hampton Roads treffen de twee oorlogsschepen elkaar. De strijd blijft onbeslecht. Toch vormt de slag een keerpunt voor de oorlogsvoering op zee."


Le Lombard in april en mei
14/02
TOP
De Nieuwe Avonturen van Yakari 1
Na De Nieuwe Avonturen van Bob Morane (waarvan de scenaristen intussen zijn vervangen), De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers (waarvan deel 3 dit jaar verschijnt) en De Nieuwe Avonturen van Clifton (waarvan beide albums in april worden herdrukt) is Yakari aan de beurt voor een comeback bij Le Lombard. In feite gaat het gewoon om de vertaling van het Franse deel 39. De delen 36, 37 en 38 raakten niet meer vertaald. Het "nieuwe" zit hem in de komst van Joris Chamblain die het stokje van scenarist Job overneemt. Job schreef veertig jaar lang de sympathieke jeugdreeks over het Sioux-indiaantje dat met dieren kan praten. Chamblain heeft met Les Carnets de Cerise in het Frans een serieuze bestseller lopen in het jeugdgenre. In het hommagealbum van De Blauwbloezen, met kortverhalen door diverse auteurs, kon je een eerste keer kennismaken met vertaald werk van 'm. Voor de rest verandert er niets aan de albums van Yakari tenzij wat eigen, sprankelende accenten die Chamblain erin weet te verwerken. Derib is vooreerst nog steeds de tekenaar. De inhoud van De Dag van Stilte: "Yakari maakt zich onterecht boos op Kleine Bliksem. Hij keert zijn pony de rug toe en houdt de lippen stijf op elkaar. Maar de kleine Sioux ontdekt al snel dat zijn daden niet zonder gevolgen blijven. Als hij oog in oog komt te staan met een rare grizzlybeer, beseft hij dat vriendschap of zijn gave om met dieren te praten lang niet zo vanzelfsprekend zijn... Hij moet nu alles uit de kast halen om zijn dierenvrienden te helpen en het vertrouwen terug te winnen van zijn trouwe makker... en van Grote Adelaar!"


Lonesome 1
De Werelden van Thorgal: De Jonge Jaren 6
De ervaring met de beperkte oplage van vijfhonderd exemplaren voor de hardcover van Hermanns Duke 1 en het succes van Yves Swolfs' andere western Durango indachtig, verhoogde Le Lombard de geplande oplage van vijfhonderd exemplaren voor de hardcover van Lonesome alsnog naar zevenhonderdvijftig exemplaren. Duke 2 verscheen in hardcover overigens in een oplage van duizend exemplaren nadat deel 1 razendsnel was uitverkocht in hardcover en een herdruk kreeg. Lonesome verschijnt dus ook in soft- en hardcover. We hadden het al vaak over de reeks, dit is de korte inhoud: "Kansas, januari 1861. De Amerikaanse Burgeroorlog staat op uitbreken. Langs de grens met de staat Missouri zaaien de duistere predikant Markham en zijn volgelingen terreur. Maar een eenzame cowboy zit hen op de hielen. Wraaklust drijft de anonieme ruiter, van de besneeuwde vlakten van het Midwesten naar de grauwe achterbuurten van New York. Wat volgt is een helse confrontatie, op de grens van het bovennatuurlijke en de horror."

Sius les PavésNog zo'n verkooptopper is Thorgal. Van De Jonge Jaren-reeks onder De Werelden van Thorgal loopt het verhaal gewoon verder in deel 6. Yann hoeft hierbij geen rekening te houden met de perikelen rond de hoofdreeks en de spin-off Kriss van Valnor waarvoor Xavier Dorison niet langer scenario's wenste te schrijven.

In mei zal het vijftig jaar geleden zijn dat jongeren overal ter wereld in opstand kwamen om gehoord te worden. In Frankrijk leidde de studentenrevolte in Parijs naar een algemene staking in het hele land en naar nieuwe parlementsverkiezingen. Eric Warnauts en Guy Raives verweven de historische gebeurtenissen met een romance in het one-shot met de nog niet vertaalde titel Sous les Pavés dat in de collectie Getekend zal verschijnen. "Maart 1968. Overal in de wereld komen jongeren op straat voor vrijheid en tegen oorlog. In Frankrijk blijft het oorverdovend stil. Le Monde kopt zelfs 'Frankrijk verveelt zich...' Tot het Quartier Latin, de studentenwijk van Parijs, vlam vat en heel Frankrijk in lichterlaaie zet. Vier jongelui met heel verschillende achtergronden raken meegesleurd in het revolutionaire tumult. De mythische uitbarsting maakt ook bij hen heftige gevoelens los."


Drie Nederlandse stripjournalisten ontvangen P. Hans Frankfurtherprijs 2018
14/02
TOP
Met onderstaand persbericht van Het Stripschap maken we de laureaten van de jaarlijkse P. Hans Frankufrtherprijs bekend.

"De P. Hans Frankfurtherprijs 2018 is toegekend aan Rob van Eijck, Willem van Helden en Joost Pollmann.
Dit jaar wordt het vak van stripjournalist in het zonnetje gezet. Drie grootmeesters uit de stripjournalistiek krijgen de P. Hans Frankfurtherprijs toegekend, in de volksmond ook bekend als de Jaarprijs voor Bijzondere Verdiensten.
Rob van Eijck, Willem van Helden en Joost Pollmann hebben zich talloze malen bewezen. Voor de Commissie voor de Stripschapprijzen was het dan ook vanzelfsprekend om dit trio voor te dragen. Zeker in het jaar waarin Het Stripschap alweer vijftig jaar bestaat. Deze vereniging heeft immers het bevorderen van de belangstelling voor het beeldverhaal, en daarmee de stripjournalistiek, hoog in het vaandel staan. Een meer dan terechte keuze dus om deze drie mannen te eren met deze prijs.

Rob van Eijck en Willem van Helden mogen wel de grondleggers van de Nederlandse stripjournalistiek worden genoemd. Als spil van een team stripliefhebbers en -kenners belichtten zij het wel en wee in stripland tijdens de Gouden Jaren van het legendarische stripinformatiemagazine Stripschrift. Ook Joost Pollmann schrijft al meer dan twee decennia over het beeldverhaal voor de Volkskrant en bladen als Onze Taal, Gaykrant, Filmkrant, Trouw en Quote. Tel hierbij zijn jarenlange werk voor Stripdagen Haarlem bij op en je hebt de winnaars pur sang van dit jaar.
Uiteraard is het trio ook op De Stripdagen aanwezig. Niet alleen om de prijs in ontvangst te nemen, maar ook voor een meet & greet met volgers van deze stripjournalisten. Zij zullen dan alles vertellen over de hoed en de rand van hun vak.

Deze prijzen worden uitgereikt op zondag 1 april op De Stripdagen, in de Jaarbeurs Utrecht.
De Stripdagen hebben een gedaantewisseling ondergaan en worden vanaf dit jaar gelijktijdig en gezamenlijk gehouden met Heroes - Dutch Comic Con, een schaalvergroting die de landelijke strippromotie ook voor de langere termijn garandeert."


Saga Uitgaven in maart en april
10/02
TOP
Tijd voor Geheimen
There's something about Marcel. De verstrippingen van Marcel Pagnols œuvre slaan goed aan. De Triomf van m'n Vader, naar het eerste deel van Pagnols autobiografische jeugdherinneringen, raakte snel na verschijnen uitverkocht bij Saga Uitgaven. In maart wordt het album herdrukt. Dit was de allereerste vertaling van de Franse roman en het toeval wil dat de oorspronkelijke roman afgelopen zomer eveneens vertaald raakte als De Glorietijd van mijn Vader bij uitgeverij De Geus. Ook nog in maart komt Tijd voor Geheimen, de verstripping van het derde deel van Pagnols vierdelige jeugdherinneringen, als album uit, opnieuw zwierig in beeld gebracht door Morgann Tanco. "Marcel Pagnol groeit verder op en neemt afstand van het gezinsleven. Er is de terugkeer naar school, die zijn oude school zo klein doet lijken en die in zijn ogen aan paternalistisch aanzien verliest. Er zijn de leraars, de schoolvriendjes en nieuwe studievakken. Er zijn kindergeheimen, geheimen van grote mensen, kleine geheimen van jagers en van petanquespelers. En er zijn nog ondoorgrondelijke problemen uit de volwassen wereld waarover men slechts onder vier ogen spreekt: liefde, seks, de toekomst..."

Een van Pagnols bekendste werken is Jean de Florette die in de jaren 1980 een filmversie kende. Deel 1 van de verstripping is zopas in vertaling verschenen. Lees hier de bespreking.


Boes integraal 6
Chick Bill integraal 3
De Minimensjes integraal 5
Roze Bottel integraal 3
Van de lopende integrale reeksen Boes, Chick Bill, De Minimensjes en Roze Bottel komen de volgende twee maanden nieuwe delen uit.

Boes integraal 6 bundelt de later te verschijnen softcovers 11 en 12 met ingekleurde strookjesstrips.

Vanaf de derde integrale van Chick Bill staan er voorpublicatie- en albumgegevens per gebundeld verhaal in genoteerd, een euvel dat in de reeds verschenen eerste twee delen was opgemerkt. Ook op de juiste chronologie van de gebundelde verhalen rees enig commentaar. Tot deel 3 volgde Saga Uitgaven trouw het Franse voorbeeld van Le Lombard die blijkbaar fouten had gemaakt in die volgorde. Vanaf deel 3 mocht Saga Uitgaven de reeks meer naar zijn hand zetten. In dat deel staan de verhalen Kop tegen de Muur, Alarm te Marraccas, Sheriff Te Koop en De Schat van de Groene Boeddha. Twee verhalen die daar nog voor hadden moeten komen, worden om een specifieke reden opgespaard voor latere integrales. We zullen nog weleens een compleet overzicht geven van de verhalen per integrale.

Van De Minimensjes is zopas de vierde integrale verschenen en daar komt deel 5 al aan. In de periode 1979-1982 maakten De Vries en zijn kompanen kennis met de hertog van Diergaard die zich snel ontpopte tot een vaak weerkerende schurk in de reeks. Pierre Serons tekeningen waren in die periode van een zeer hoog niveau terwijl hij ook nog blijk gaf van technisch vernuft. Deel 5 bundelt de verhalen In de Klauwen van de Heer en De Onderhuurders van de Heer (waarin verkleinde middeleeuwers met elkaar oorlog voeren), de gangsterthriller De Wesp, Gevangenen van de Tijd (met een prehistorische beschaving die in verkleinde vorm bewaard bleef), het niet in de reguliere reeks uitgegeven kortverhaal De Ontvoering van Sabine en Minimensjes en Aapmensen, een soort vervolg op Gevangenen van de Tijd.

Dit jaar nog komen de laatste twee delen van de integrale reeks Roze Bottel uit. In deel 3 staan de verhalen De Driedelige Spiegel, De Trompet van de Stilte en Het Kanon van de Goede Luim en twee niet eerder in album verschenen kortverhalen, uiteraard weer aangevuld met een boeiend achtergronddossier. Een weetje: voor twee van de in deze integrale gebundelde lange verhalen kreeg Dany assistentie van Fraymond die prachtige decors en toestellen tekende. Daarna maakte hij in stripmiddens furore als de gewaardeerde inkleurder van Hermanns De Torens van Schemerwoude.


Het Eiland van de Xroeging
Vaarwel Wrede Wereld!
De auteurs van de one-shots De Post- en Liefdebezorger en De Soldaat en de Negerin komen met het nieuwe one-shot Het Eiland van de Wroeging op de proppen waarin een zoon en een vader een opbod doen van het onthullen van familiegeheimen. "1958. De Cevennen vallen ten prooi aan gigantische overstromingen. Plattelandsdokter Jean gaat zijn vader helpen die nog in de heuvels woont. Maar het is al vijfentwintig jaar geleden dat hij plotseling vertrok, zonder iets te laten weten, om dienst te nemen in het koloniale leger. Naarmate het water stijgt, wordt de heuvel een eiland waar vader en zoon verplicht zijn met elkaar te praten en terug te blikken op een gecompliceerde familiegeschiedenis. Tegenover de kille zekerheden van Jean toont zijn vader zich vastberaden menselijk. Jeans zekerheden dreigen met de overstroming weggespoeld te worden!" Nog even meegeven dat tekenaar Sébastien Morice gevraagd is voor het tekenen van een romanverstripping van Marcel Pagnol.

Een heel ander soort one-shot wordt Vaarwel Wrede Wereld! over een gezamenlijke zelfdodingsperiode die maar niet wil lukken. "Dankzij een anonieme ontmoeting op internet spreken drie mannen en een vrouw af bij zonsopgang op het plein van een grote stad. Zonder namen of voornamen uit te wisselen, stappen ze in een wagen, gooien hun smartphones weg en verlaten ze de stad. De werkwijze voor hun samen afgesproken, noodlottige project lijkt goed uit de startblokken te schieten: de plaats, de sfeer, de laatste woorden. Kortom, alleen nog... Maar niets verloopt zoals voorzien. Alleen leven valt niet altijd mee, er samen een einde aan maken, is allesbehalve eenvoudig en kan enkele verrassingen opleveren..."


De Gezusters Fox 1
Jack Cool 1
Grégory Charlet, de tekenaar van de twee voortijdig stopgezette reeksen Kabbala en Meesters van het Spel, en Philippe Charlot, de scenarist van Bourbon Street, Karma Salsa en De Wezentrein, bundelen de krachten voor het "geestdriftig vertelde" tweeluik De Gezusters Fox. "Op een nacht in 1848 in Hydesville, in een boerderijtje met een behekste reputatie, leggen Margaret en Kate, de twee dochters van pastoor Fox, contact met een veronderstelde 'geest'. De 'evenementen in Hydesville' geven al snel aanleiding tot een waar fenomeen. Overal probeert men te spreken met de doden. De gezusters Fox spannen zich in om goed te doen voor iedereen rond hen en durven niet toe te geven dat het om bijgeloof gaat. Maar gaat het werkelijk om bijgeloof? Bij enkele verontrustende zaken twijfelen zelfs de gezusters Fox."

De Macht der Onschuldigen cyclus 2 deel 3In Jack Cool komen geen geesten voor, maar wel geestverruimende middelen. Historische info over LSD wordt verweven met een onversneden detectiveverhaal. "La Honda, Californië, 1966. Hij verscheen als een spook in de 'Merry Pranksters'-gemeenschap van Ken Kesey. Omdat hij smerig en mager was, noemden ze hem Jezus Grijstus. Hij zal de aftandse bus van de Pranksters herstellen en hen meenemen op een ongelofelijke reis. San Francisco, enkele maanden later... Jayne Mansfield, actrice en grote priesteres van de kerk van Satan die wordt geleid door Anton LaVey, huurt detective Jack Cool in om haar oudste dochter terug te vinden. Het onderzoek leidt hem naar de psychedelische bus..." Het duo Olivier Mangin en Jack Manini maakte al eerder de zeer goeie trilogie Liefde in Oorlogstijd.

Voor de tweede cyclus van De Macht der Onschuldigen is inmiddels verandering gekomen in de verdere plannen. In plaats van de vooropgestelde zes delen zullen er maar vijf delen verschijnen en dat vijfde album wordt een extra dik verhaal dat weer getekend zal worden door oorspronkelijke tekenaar Laurent Hirn. Zover zijn we dus nog niet. In deel 3 komt de verkiezingscampagne voor het gouverneursschap van de staat New York in een stroomversnelling, maar het loopt niet als verwacht. Ook de zaak rond de vermeende massamoordenaar Joshua Logan krijgt een nieuwe wending.Dag en Heidi 3
Sloeber 2
En van de hand van Jeff Broeckx en zijn moeder Maria De Winter komen opnieuw twee heruitgaven van Dag en Heidi (deel 3) en Sloeber (deel 2).


INdruk in mei
10/02
TOP
Pinanti United 3
Na Caroline Baldwin, waarvan deel 17 recent verscheen, neemt INdruk opnieuw een reeks over die tevoren bij een andere uitgeverij verscheen. Het volgende album van Pinanti United, met de strapatsen van de kinderversies van de Rode Duivels, zien we in mei tegemoet. Per verkocht exemplaar gaat één euro naar het goede doel, meerbepaald vzw Bring a Smile dat zich inzet voor zieke kinderen. De eerste twee delen verschenen bij Strip2000. Het derde album, Wereldkampioenen, telt 48 pagina's in plaats van 40 en zal 7,95 euro kosten. In het album staat info opgenomen over Bring a Smile. Van dit album komen ook nog aparte edities. Meer info volgt nog.


Châteaux Bordeaux 8
De Zang van de Runen 1
De Handelaar is het achtste deel van de in Frankrijk zeer succesvolle wijngaardreeks Châteaux Bordeaux. Het is ook het voorlaatste deel van de reeks. Vóór Espé en Eric Corbeyran zich aan het laatste deel wagen, lanceren ze eind maart nog de gastronomische spin-off Châteaux Bordeaux À Table waarvan twee delen zullen verschijnen. In dat tweeluik opent Alexandra Baudricourt een restaurant op het eiland van het familiaal domein. Over wijn weet ze al heel wat, nu leert ze ook de facetten van het rijkgevulde restaurantwezen ontdekken.

Van het nieuwe De Zang van de Runen zijn bij Glénat al twee delen verschenen in het Frans en een derde is op komst. Dit is een productie van Jean-Charles Poupard (Jack The Ripper in de collectie 1800) en Sylvain Runberg (Heroveringen, Orbital, Millennium). De albums zullen in hardcover verschijnen. "Eva Sundström is inspecteur bij de criminele politie van Stockholm. Zolang ze leeft heeft ze altijd in de Zweedse hoofdstad gewoond. Ze is een uitzonderlijke flik en een vrijgezel die zweert bij haar job. Josef Wörg, Zweeds archeoloog, vijftig jaar en weduwe. Gespecialiseerd in de Vikingbeschaving, haar mythologie en haar runen. Een man afkomstig van het noorden van Zweden, van die afgelegen contreien waar het geloof in geesten en magie nog deel uitmaken van het alledaagse. Eva Sundström en Josef Wörg zullen moeten samenwerken. Onder ons bevinden zich wezens waarvan iedereen denkt dat ze tot de wereld van de legendes behoren. Maar ze bestaan. Even discreet als gevaarlijk."


Christophe Arleston lanceert fantasy- en sf-collectie Drakoo
10/02
TOP
Afgelopen week raakten twee nieuwtjes bekend over scenarist Christophe Arleston. We kennen de man van reeksen als Lanfeust en Trollen van Troy, Ythaq, Ekhö - De Spiegelwereld, Moréa, De Wouden van Opaal en het later dit jaar bij Uitgeverij L te verschijnen Sangre. Onder zijn echte naam Christophe Pellinq schrijft hij de historisch gesitueerde reeks Chimère(s) 1887. En blijkbaar was hij onder nog een ander pseudoniem actief, want als Mark Hadrien schreef hij de delen 5, 10, 15 en 20 van de fantasyreeks Elfen. De enige informatie die we bij een bespreking van deel Elfen deel 10 konden vinden, was dat Hadrien een jonge romanschrijver was die nog geen stripervaring had, maar die "het zeker niet onaardig doet".

Belangrijker nieuws is dat Arleston voor de Franse uitgeverij Bamboo de fantasy- en sf-collectie Drakoo zal uitwerken. Zowel draken, ruimteschepen en feeën worden in de voorstelling van Drakoo op eenzelfde hoop gegooid. Er is dus van alles wat te verwachten. Het wordt alleszins een speeltuin waarin Arleston zich mag amuseren. Vanaf de lente van 2019 worden de eerste albums verwacht. De eerste aankondigingen volgen dit jaar nog. Arleston maakte alvast duidelijk dat zijn werk voor uitgeverij Soleil (waar zijn lopende reeksen in het Frans verschijnen) daar niet onder zal lijden.


Filmnieuws over Soda, Guust, De Adoptie, Te Mooi Om Waar Te Zijn, Kuifje en Blake en Mortimer
10/02
TOP
Soda
Met bovenstaande conceptaffiche (inclusief taalfout) raakte een filmproject van Soda bekend. Het is een volgend project van regisseur Nicolas Bary, die vorig jaar al De Kleine Robbe van scenarist Tome naar het zilveren scherm bracht. Het concept van de stripreeks is ijzersterk: een New Yorkse flik houdt voor zijn overbezorgde moedertje zijn ware beroep geheim en maakt haar wijs dat hij een priester is terwijl hij de misdaad in de metropool bestrijdt. Er bestaan al vele jaren filmprojecten rond Soda, maar deze keer lijkt het toch concreet te worden. Er is nog geen releasedatum naar voor geschoven, laat staan info over acteurs of het verhaal.En we hebben nog meer filmnieuws. Vooreerst is er bovenstaande trailer van de Frans gesproken Guust-film die in april wordt gereleased.


De Adoptie
Te Mooi Om Waar Te Zijn
  De Fransen ontwikkelen steeds vaker films naar stripreeksen. De Franse stripuitgeverij Bamboo gaat zelfs zover om een maatschappij op te richten om in coproductie films te maken van de strips die het uitgeeft. Zo staan in 2019 de opnames gepland van het tweeluik De Adoptie (van Arno Monin en Zidrou) en het net bij Saga Uitgaven in vertaling verschenen tweeluik Te Mooi Om Waar Te Zijn.

Ook als er geen nieuws is, is dat nieuws. Want hoe zit het eigenlijk met het voornemen van Steven Spielberg en Peter Jackson om zich op een nieuwe animatiefilm van Kuifje te storten? Omdat Nick Rodwell, die voor Moulinsart de rechten op Kuifje beheert, geen nieuws meer kreeg van Spielberg, zal hij de filmrechten recupereren om die aan andere regisseurs aan te bieden. Volgens Benoît Mouchart, de uitgever van Casterman, bestaat er interesse bij verschillende regisseurs, niet noodzakelijk Amerikaanse. De uitgever voegde eraan toe dat ook de tekenfilmserie begint te verouderen, daarmee in het midden latend of er een gloednieuwe tekenfilmreeks komt. Mouchart liet ook nog weten dat er een zeer grote interesse is om van Tintin et le Thermozéro (een niet uitgewerkt Kuifje-verhaal) een album te maken naar het voorbeeld van Kuifje en de Alfakunst.

De plannen voor een verfilming van Blake en Mortimer: Het Gele Teken slepen al aan sinds de jaren 1980 en gingen onafgebroken in vele handen over. Sommige geïnteresseerde producers of regisseurs houden de optie vier of vijf jaar vooraleer de rechten vervallen en er meteen een andere partij klaarstaat. Tot nu toe waren er Engelsen, Spanjaarden en Fransen die wel wilden, maar hun voornemens en plannen niet concreet ten uitvoer konden brengen. Momenteel bezit een Belgische producer de filmrechten. Afwachten maar.


Jean Van Hamme schrijft zelf vervolg op The XIII Mystery: Het Onderzoek
10/02
TOP
XIII
In juni verschijnt het Franse deel 12 van XIII Mystery (door Philippe Buchet en Daniel Pecqueur) en in oktober het Franse deel 13 (door Olivier Grenson en Jean Van Hamme). Dat laatste deel wordt dan toch niet Jean Van Hammes laatste bijdrage aan de reeks XIII, want diezelfde maand verschijnt een vervolg van The XIII Mystery: Het Onderzoek dat als deel 13 in de hoofdreeks XIII (volg je nog?) verscheen. In dat vervolg blikt Jean Van Hamme terug op de delen 14 tot 18 met achtergrondinformatie over en kortverhalen met diverse nevenpersonages uit die albums. Philippe Xavier (Kruistocht, Tango) tekent alvast een van die verhaaltjes over Danny Finkelstein.

Op een nieuw album van XIII zal je, zoals we eerder hebben gemeld, moeten wachten tot 2019. Vanaf dan zullen Yves Sente en Iouri Jigounov nieuwe cyclussen in slechts twee of drie delen afhandelen.


Robbedoes door Fabrice Lebeault en Denis-Pierre Filippi + Robbedoes-overzicht
02/02
TOP
Fondation-Z
In april vieren we de tachtigste verjaardag van Robbedoes. Wij hebben dan alvast een bijzondere traktatie voor je in petto. Van Yoann en Fabien Vehlmann verschijnt die maand geen nieuw album in de reguliere reeks, maar vooreerst in het Frans wel een nieuw Robbedoes door-album van Fabrice Lebeault en Denis-Pierre Filippi, die al samen het Vrije Vlucht-tweeluik De Boeman maakten.

Fondation Z
wordt een heus sf-verhaal waarin de onderlinge relaties van de hoofd- en bijfiguren op hun kop worden gezet. Een ruimteschip valt een buitenaards cargotoestel aan. Uit het aanvallende ruimteschip komen drie reusachtige robotten die lijken op de graaf van Rommelgem, Zwendel en Wiebeling. Na enkele bewerkingen van de graaf op de vloeibare vracht is Zwendel verheugd: ze bezitten nu een ware oceaan. Niet ver daarvan valideert een administratieve agent van de graaf de transactie op naam van Fondation Z. Die agent is Robbedoes... de kleinzoon van de graaf. Maar niemand weet dat hij eigenlijk een onderzoek voert naar het bedrijf. Dat onderzoek wordt per ongeluk gedwarsboomd door zijn zus... IJzerlijm. Deze jongedame is een rebel die in de ilegaliteit opereert. Nadat Robbedoes en IJzerlijm betrapt werden door robotkillers, die hen vervolgens op de hielen zitten, komt een avonturier hun leven redden, en die man is Kwabbernoot.

Dit album is een van de vele Robbedoes-verhalen die al jaren geleden in de steigers stonden. Intussen is de aangekondigde hoeveelheid Robbedoes-titels zodanig groot en versnipperd dat er in vertaling al een en ander wordt overgeslagen of uitgesteld. Een mini-overzicht:
• De spin-off over Zwendel en zijn dochter Zandra, door Jose Luis Munuera, wordt later dit jaar in vertaling verwacht.
• Het recent verschenen one-shot Le Triomphe de Zorglub, door Brice Cossu en Olivier Bocquet, dat in geen enkele bestaande (neven)reeks past, is nog niet aangekondigd als vertaling...
• ... net zo min als de eind 2017 verschenen kortverhalenbundel Les Folles Aventures de Spirou van Yoann en Fabien Vehlmann.
• In het vierde kwartaal mogen we ons weer verwachten aan een album van Robbedoes Special door Charel Cambré en Marc Legendre.
Emile Bravo's dikke vervolg op Het dagboek van een Fantast wordt in oktober verwacht. Zijn verhaal van ongeveer 250 pagina's zou alsnog verspreid worden over een minireeks van vier delen.
• In april komt een exclusief voor de Duitse markt getekend Robbedoes-verhaal van Flix uit. Volgens Hanco Kolk is er ook sprake van een Robbedoes exclusief voor de Spaanse markt.
• Eind 2018 zou ook nog een oud scenario van Jean Doisy (de bedenker van Kwabbernoot) uit 1940, met daarin het allereerste optreden van Kwabbernoot, gerecupereerd worden voor een speciale albumuitgave waarvoor naar verluidt Al Séverin het verhaal tekende.
Ze Noemden Hem Rooie is volgens het canon geen Robbedoes-verhaal, maar het blijft alvast niet bij dat ene verhaal. Laurent Verron en Yves Sente gaan door met het meisje Juliette in de hoofdrol.
• We hadden je ook al verteld dat Yoann en Vehlmann voortaan om de twee jaar een regulier album maken en in de andere jaren een album van de superheldenparodie Supergroom, met Robbedoes als onrechtbestrijder.
David Etien en Béka werken aan een nieuwe spin-off over de jongere jaren van de graaf van Rommelgem.
• En diverse projecten in de nevenreeks Robbedoes door komen van Marc Hardy + Zidrou, Fabrice Tarrin + Fred Neidhardt, Fabrice Parme (nu zonder Lewis Trondheim als scneraist), Dany + Yann, Christian Durieux, een nog te vinden tekenaar + Christophe Arleston (het verhaal was eerst bedoeld voor Didier Conrad), Tebo, Oliver Grenson + Jean Dufaux (aanvankelijk bedoeld voor Sylvain Vallée). Het album van Christopher Longé met kortverhalen die getekend worden door animators van Pixar is inmiddels afgevoerd.


Marc Bourgne stopt als tekenaar van Michel Vaillant
02/02
TOP
Michel Vaillant
In een lange Facebookpost kondigde Marc Bourgne aan dat hij stopt als tekenaar van de reeks Michel Vaillant. Sinds hij met decor- en wagentekenaar Benjamin Benéteau, scenarist Denis Lapière en supervisor Philippe Graton de reeks overnam van Jean Graton en zijn studio betekende dat een boost voor de verkoopcijfers (Philippe Graton had het over tienduizend exemplaren meer) met ook in het Nederlands top-10-noteringen bij de verschijning van elk nieuw album. Dankzij het tornen aan de familiewaarden tot zelfs het lef om een belangrijk personage om te brengen, stond Michel Vaillant weer op de kaart. Trouwens ook op sportief niveau, want verschillende wagens in het WTCC-kampioenschap reden rond met de Vaillante-kleuren.

Bourgne haalt de manier van werken (of eerder de afwezigheid ervan) aan als voornaamste reden voor zijn beslissing. Die stressfactor is hem te veel geworden en dat tast naar eigen zeggen zijn gezondheid aan. Hij haalt ook de houding van uitgeverij Graton tegenover het stripverhaal aan. Het merk Michel Vaillant wordt volgens hem te veel gepromoot in het automilieu met een te geringe aandacht voor het stripmilieu. Ook het schenden van principiële auteurs- en morele rechten liggen mee aan de basis voor Bourgnes afscheid. En dat hij voor een documentatiereis naar Macao voor deel 7 als enige medewerker aan de reeks niet mee werd uitgenodigd, of daar zelfs van op de hoogte was gebracht, was een druppel te veel.

Bourgne tekende alle personages. Zijn afscheid betekent allerminst de stopzetting van de reeks, maar wel een kink in de kabel voor de vlotte voortzetting van het vervolg. Bourgne hoeft ook niet werkloos volgende projecten af te wachten, want die had hij al. Het laatste deel van de twaalfdelige reeks De Piraten van Barataria had hij al geschreven. Dit najaar start een spin-off van Jacques Martins reeks Alex over de jonge jaren van de Gallo-Romeinse held, getekend door Laurent Libessart. Met Didier Pagot (Pandora Box, TransGenesis, Schemerzwervers) bereidt hij een western voor over Sitting Bull. En ook als tekenaar laat hij zich niet onbetuigd. Bij Glénat wordt La Mélodie d'Ostelinda verwacht in de nog niet voor vertaling opgepikte reeks L'Art du Crime. Het vertelt de geschiedenis van een viool uit het zeventiende-eeuwse atelier van Stradivarius tot een muziekschool in Philadelphia in de jaren 1970. Olivier Berlion en Marc Omeyer schrijven het verhaal. Hieronder vind je een paar voorsmaakjes.

La Mélodie d'Ostelinda
La Mélodie d'Ostelinda


Mort Walker (94) overleden
02/02
TOP
Mort WalkerOp 27 januari overleed comic- en Tweede Wereldoorlog-veteraan Mort Walker. Zijn bekendste verwezenlijking was luie soldaat Flippie Flink (Beetle Bailey in de oorspronkelijke versie). De op 3 september 1923 geboren Addison Morton Walker overleed op 94-jarige leeftijd in zijn woning in Stamford, Connecticut.

Flippie Flink (vanaf 1950) liep ook in een aantal tijdschriften in onze taalcontreien waaronder Robbedoes, Pep en nog steeds Eppo. In 1949 startte Walker met de wekelijkse reeks Spider, over een luie student, voor de Saturday Evening Post. Een jaar later kwam Flippie in de plaats die als gesyndiceerde stripreeks werd opgepikt in ontzettend veel andere kranten en tijdschriften. De lotgevallen van Flippie waren in bijna 1.800 kranten te lezen in meer dan vijftig landen met een gezamenlijk lezersaantal van dagelijks tweehonderd miljoen. Het Amerikaanse leger kende Walker in 2000 de Decoration for Distinguished Civilian Service toe. Vorig jaar nog werd hij in het Yankee Stadium, tijdens de zevende inning van een honkbalwedstrijd, geëerd voor zijn dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zijn slechts twee van de vele prijzen en erkenningen die hem in zijn carrière te beurt vielen. Uit de reeks kwam in 1954 de spin-off De Familie Achterop (Hi and Lois) voort met Flippies zus als een van de twee hoofdrolspelers. Dik Browne tekende de reeks die nog steeds loopt. Diks zoon Robert tekent de reeks tegenwoordig, de scenario's komen van Morts zonen Brian en Greg.

Samen met diezelfde Dik Browne stampte Mort Walker in 1974 het Museum of Cartoon Art uit de grond in Greenwich, Connecticut, dat in 1992 verhuisde naar Boca Raton, Forida, waar het werd omgedoopt in het National Cartoon museum. De verzamelde werken kenden een waarde van 20 miljoen dollar, maar in 2002 sloot het de deuren. De collectie verhuisde naar de universiteit van Ohio waar een galerij is genoemd naar Walker.

Onder het pseudoniem Addison creëerde hij in 1968 Boner's Ark. Andere creaties waren Famin and Patches, Mrs. Fitz's Flats, The Evermores en Sam's Strip (geherlanceerd als Sam and Silo).

Voor Eppo's nieuwsbrief van 2 februari tekenden Gerard Leever, Daan Jippes en Peter de Wit onderstaande hommagetekeningen. Voor de oude versie van Eppo tekenden deze drie af en toe zelf covers van Flippie Flink.

Flippie Flink


Nieuwe stichting voor debuterende striptekenaars
02/02
TOP
SDB
Met onderstaand persbericht wordt de nieuwe Nederlandse Stichting Debutantenfonds Beeldverhaal uit de doeken gedaan.

"De stripwereld is een nieuw initiatief rijker, Stichting Debutantenfonds Beeldverhaal (SDB). Deze stichting heeft als doel het verzorgen en mogelijk maken van albumpublicaties voor debuterende striptekenaars in Nederland en Vlaanderen. Een van de initiatiefnemers is Marc de Lobie, eigenaar van de Gelderse stripboekuitgeverij Syndikaat.

Bij een eerste albumpublicatie komt heel wat kijken. Voor een auteur is het moeilijk een uitgever te vinden die bereid is te investeren in onbekend talent en ook de tijd heeft om de auteur te begeleiden. Met dit fonds willen we albumpublicaties mogelijk maken en begeleiden striptekenaars en scenaristen uit Nederland en Vlaanderen in dit proces. Zodra een album gedrukt is en in de winkel ligt zullen wij samen met de auteurs de publiciteit rondom de albums vorm gaan geven. In de toekomst kom je ons dus ook tegen op stripbeurzen en andere evenementen.

Een stichting heeft geen winstoogmerk, zo ook het Debutantenfonds. Het geld om dit mogelijk te maken komt uit fondsenwerving, donaties en de verkoop van de albums. Eventuele winst die wordt gemaakt, zal worden gebruikt om nieuwe projecten te ondersteunen.

SDB is een stichting in oprichting. Het succes is afhankelijk van de inzet van vrijwilligers en fondsen. Ondersteun je ons initiatief en wil je wat betekenen voor talentvolle stripauteurs? Neem dan contact met ons en maak dit initiatief samen met ons mogelijk.

Prioriteit op dit moment is een bestuur (een voorzitter, penningmeester en secretaris) en mensen die zich willen inzetten voor het werven van fondsen. Wil je op een andere manier betrokken worden bij de stichting, laat het ons dan ook weten."

Contact opnemen met Marc de Lobie kan via het nummer ++31 (0)575-490 074 of via lobie@sx4all.nl. Er bestaat ook al een facebookpagina van de stichting.


Theodoor Cleysters weldra terug
02/02
TOP
Theodoor Cleysters 13
In april is de maritieme avonturenreeks Theodoor Cleysters alvast in het Frans terug met deel 13, Le Dernier Voyage de l'Amok, een extra dik verhaal van 64 pagina's. het is al van 2005 gekeden dat het vorige album verscheen. De Franse release werd en wordt voorafgegaan door voorpublicaties in zwart-wit met bonuspagina's in zogenoemde cahiers (katernen). Deze keer vinden we kapitein Theodoor en zijn metgezel November terug in Singapore. Ze zijn nog maar een schim van wat ze ooit waren, maar ze zijn vastbesloten om een nieuw schip te kopen, een nieuwe bemanning aan te werven en terug de zeeën te bevaren... voor wat misschien hun laatste reis wordt.


Texas Jack, tweede westernone-shot van Dimitri Armand en Pierre Dubois
02/02
TOP
Texas Jack
Dit jaar breidt de collectie Getekend van Le Lombard uit met vijf titels. Het valt nog even af te wachten of ze allemaal worden vertaald, maar dat verwachten we toch al van de one-shots Sous les Pavés door Warnauts en Raives (over de romances van vier jongeren tijdens de tumultueuze studentenopstanden van Mei 68) en door Christophe Simon en Jean Van Hamme (een thriller gesitueerd in Congo naar het boek van dokter Denis Mukwege). Twee andere zijn Brûlez Moscou door Stéphane Perger en Kid Toussaint (over de Franse invasie van Napoleon in Moskou in 1812 waarbij de Russen hun gevangenen vrijgelaten worden als ze Moskou in brand steken) en het verrassende Corb-Nez door Emmanuel Civiello en Jerome Charyn (dat zich afspeelt in 797 over een vazal van Karel de Grote die de delicate missie krijgt de door de Moren ontvoerde echtgenote van de koning van Bourgogne terugvinden). Voorsmaakjes van Brûlez Moscou, Sous les Pavés en Corb-Nez vind je hieronder. Klik erop voor een grotere weergave.

Brûlez Moscou
Sous les Pavés
Corb-Nez

De vijfde titel verschijnt in november als laatste in de rij en dat is Texas Jack, na Sykes het tweede westernverhaal van Dimitri Armand (Bob Morane, Anlor) en Pierre Dubois (De Wezentrein, Laïyna, De Legende van het Wisselkind). Texas Jack is een revolverheld, maar in tegenstelling tot de legende die hij zelf in stand houdt, heeft hij zijn talenten nooit bewezen buiten het circus waar hij optreedt. Op een dag krijgt hij een voorstel dat hij niet kan weigeren zonder zijn reputatie te verliezen. Hij moet de bloeddorstige Boone en zijn bende moordenaars het hoofd bieden. Gelukkig voor Texas Jack is Boone ook het doelwit van twee echte legendes van de Far West: de marshals Sykes en O'Malley. Texas Jack wordt een one-shot van 120 pagina's. Daarna wacht tekenaar Armand het vervolg van Bob Morane, voortaan geschreven door Tristan Roulot (Het Testament van Kapitein Crown, Hedge Fund) na het ontslag van Aurélien Ducoudray en Luc Brunschwig wiens werk Henri Vernes, de bedenker van Bob Morane, allerminst kon appreciëren.

Texas Jack


Tekenaar gezocht voor Aquablue-spin-off
02/02
TOP
AquablueReno en Régis Hautière namen in 2011 Aquablue over en brachten de sf-reeks terug naar de bron, naar de blauwe planeet waar het allemaal begon voor Nao. Intussen hebben ze vijf albums gemaakt. Daedalus staat nog een album achter in vertaling. Voor Hautière hoeft het niet te blijven bij die ene reeks. De Franse uitgever Delcourt staat weliswaar weigerachtig tegen een spin-off over de jonge jaren van Nao na de in hun ogen onvoldoende verkoop van Nävis, de spin-off van Kopnvooi over de jeugd van de sf-heldin. Voor de andere spin-off Fondation Aquablue, over Nao en zijn vrienden op verschillende planeten, bestaat wel enthousiasme, maar er wordt nog steeds gezocht naar een tekenaar.

Fondation Aquablue (Stichting Aquablue) begon in de hoofdreeks als een cyclus en was toen het werk van Ciro Tota en Thierry Cailleteau.


Voorpublicatie Baard en Kale door Blutch in "cahiers"
02/02
TOP
Cahiers Tif & Tondu
Over het Baard en Kale-album van Blutch en zijn broer, die het pseudoniem Robber koos, hebben we het al vele jaren. Dit jaar wordt dat hommagealbum een feit. Voorafgaand aan de publicatie publiceert Dupuis in het Frans drie "cahiers" (katernen) in een eenmalige, beperkte oplage van telkens 32 pagina's in zwart-wit tegen 14 euro per cahier. Het eerste cahier verschijnt in april en bevat de eerste tweeëntwintig pagina's in zwart-wit en heel wat illustraties uit de schetsboeken van Blutch.


Heruitgave Paul Panter én een vervolg
02/02
TOP
Paul Panter
Onze excuses dat we vandaag zoveel vooruitblikken naar strips die (hoogstwaarschijnlijk) enkel in het Frans zullen verschijnen, maar de smaak van ons publiek is zodanig uitgebreid en letterlijk grenzenloos dat we het niet nalaten af en toe mooie Franse albums aan te kondigen. Zo weten we dat er onder onze lezers ook heel wat liefhebbers van het werk van Maurice Tillieux bestaan. Een van zijn vele creaties is de detective Paul Panter (Marc Jaguar in het Frans) waarvan in 1958 bij Dupuis slechts één album verscheen, Het Dodenmeer. Twintig jaar later werd het, in 1978, heruitgegeven in de collectie Jeugdzonden van dezelfde uitgeverij. En nog eens veertig jaar later (inmiddels zestig jaar na de eerste druk) komt het album nogmaals uit bij Dupuis, maar nu als een editie met een uitgebreid achtergronddossier. Het album van 96 pagina's, compleet met onuitgegeven materiaal, verschijnt in april en zal 24 euro kosten.

Van Paul Panter was in Sprint, een zusterblad van Robbedoes, een tweede verhaal De Duivelswagen beginnen, maar na acht pagina's werd daar de stekker uitgetrokken door het abrupte verdwijnen van Sprint. Tillieux schiep daarna de detectivereeks Guus Slim. In 2016 kegen François Walthéry en zijn Belgische collega Jean-Luc Delvaux (Jacques Gipar) de toestemming het verhaal voort te zetten. Walthéry superviseert het werk van Delvaux. Étienne Borgers (Natasja, Nora Stalle) schreef het scenario. Het resultaat van hun werk zal (alvast in het Frans) in oktober verschijnen. Hieronder vind je een voorsmaakje.

Marc Jaguar


Gespierde hommagecollectie voor Conan
02/02
TOP
Conan
Conan
Vorig jaar vertelden we je dat Glénat een hommagecollectie voorbereidde van Conan, de cultfiguur uit de verhalen van Robert E. Howard. De eerste twee albums zijn (in het Frans) aangekondigd voor mei. Ze zijn het werk van Pierre Alary + Jean David Morvan en Ronan Toulhoat + Vincent Brugeas. Onderaan dit bericht vind je voorsmaakjes. Het concept doet denken aan de Mickey Mouse-verhalen door verschillende auteurs waarvan enkel de albums door Régis Loisel en Tebo werden vertaald.

Verschillende teams maken elk een adaptatie van een van de oorspronkelijke Conan-romans van Robert E. Howard. De meeste tekenaars zijn er in 2016 mee begonnen zodat ze elk op hun eigen tempo kunnen werken aan een album dat in 2018 moet verschijnen. Het gaat om one-shots waarvan telkens twee edities verschijnen: 64 pagina's op iets groter formaat in zwart-wit en gelimiteerd (29,50 euro) en 72 pagina's op regulier formaat in kleur met een making-of met hommageillustraties door een kransje internationale tekenaars (14,95 euro). De collectie zal ongeveer vijftien albums tellen.

Behalve de hierboven vermelde duo's raakten er nog drie andere Conan-teams bekend: Anthony Jean + Mathieu Gabella, Didier Cassegrain (tekeningen) en Olivier Vatine (storyboard) + Régis Hautière, Etienne Le Roux + Luc Brunschwig. Ook Robin Recht, Thimothée Montaigne, Thierry Ségur en Virginie Augustin werden in deze Conan-context ook al genoemd.

Cassegrain, Vatine en Hautière hebben Rode Spijkers aangepakt, een verhaal dat al eens op legendarische wijze werd verstript door Barry Windsor-Smith en Roy Thomas, de man die ervoor zorgde dat Conan als stripreeks verscheen. Sherpa gaf het in 2007 nog eens uit in een luxeversie.

Conan
Conan


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel