Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 25 november:

Jean Van Hamme schrijft Blake en Mortimer voor Peter van Dongen en Teun Berserik
Kwartaal 1 Daedalus en sluiting stripspeciaalzaak Bloomie's
Glimlach 58 officieel stripalbum van verjaardagsviering Expo '58 en het Atomium
Prestige bundelt Alfonso Fonts Taxi
Wilbert van der Steen wint Willy Vandersteenprijs
Engelse heruitgave De Eeuwige Oorlog krijgt climax met een integrale

Updates van 18 november:

Saga Uitgaven in januari en februari
Vertaling Een Nacht in Rome 3 in mei
40 jaar De Kiekeboes in Stripschrift 452
Een nieuwe tekenaar voor Gil Saint-André
Steampunkversie Mickey Mouse

Updates van 16 november:

Twee series van De Schorpioen op komst
Le Lombard viert 40 jaar Thorgal met artbook
Tweede reeks kortverhalen van Agent 327
De Miekes best verkochte strip op de Boekenbeurs
Bastien Vivès presenteert stomend familieportret

Updates van 11 november:

Kwartaal 1 bij Dark Dragon Books
Marvano's tweeluik Bonneville in 2018
Asterix en Obelix reizen naar China in volgende film

Updates van 8 november:

Standaard Uitgeverij lanceert nieuw label Matsuoka
Kwartaal 1 bij Ballon Comics
Kwartaal 1 bij Blloan
Kwartaal 1 bij Casterman
Kwartaal 1 bij Dargaud
Kwartaal 1 bij Dupuis
Kwartaal 1 bij Glénat
Kwartaal 1 bij Le Lombard
Charel Cambré gasthoofdredacteur StripGlossy 7
Strip over pesten op school
Eerste beelden Guust-verfilming

Updates van 4 november:

Kwartaal 1 van 2018 bij Arboris
Kwartaal 1 van 2018 bij Uitgeverij L
Spin-off over de graaf van Rommelgem
Een nieuwe scenarist voor Bob Morane

Updates van 1 november:

De Smurfen integraal bij Standaard Uitgeverij
Dark Dragon Books verwerft De Vleugels van de Aap
Vooruitblik Prestige
En nog een Robbedoes erbij
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2017: oktober • november • december
2018: januari • februari • maart • april • mei • juni • juli augustus september
 
Jean Van Hamme schrijft Blake en Mortimer voor Peter van Dongen en Teun Berserik
25/11
TOP
Blake en Mortimer
Blake en Mortimer
Jean Van Hammes vrouw wilde nog zo graag dat hij een album van Blake en Mortimer zou schrijven nadat hij een paar jaar geleden te kennen gaf op te houden met het schrijven van strips. Toen was het laatste album van XIII Mystery al verschenen, maar hij kwam intussen al een keer op zijn stappen terug door voor Christophe Simon een nog te verschijnen one-shot te schrijven en de deur op een kier te laten voor een eventueel tweede avontuur van Corentin door dezelfde tekenaar. Volgens de info uit dit interview van medewerker Koen Driessens met Peter van Dongen, naar aanleiding van zijn afgelopen week verschenen bewerking van Adriaan van Dis' roman Familieziek, heeft Van Hamme effectief een scenario geschreven dat Peter van Dongen en Teun Berserik mogen tekenen.

Voor het zover is moeten van Dongen en Berserik eerst nog het Blake en Mortimer-tweeluik op scenario van Yves Sente tot een goed einde brengen. Deel 1 is sinds kort afgewerkt in inkt en zou nu in de zomer van 2018 moeten verschijnen. Het vervolg is gepland voor juni 2019. Over een jaar of twee, drie pas gaat het tekenduo aan de slag met Van Hammes verhaal.

Voor Peter van Dongen blijft het daar niet bij, want volgende zomer komt er ook een gloednieuwe editie van zijn doorbraakstrip Rampokan, deze keer volledig in kleur.


Kwartaal 1 Daedalus en sluiting stripspeciaalzaak Bloomie's
25/11
TOP
Terug naar belzagor 1
Voor we het eerste kwartaal van 2018 van Daedalus voorstellen, moeten we het nog even hebben over de nakende sluiting van stripspeciaalzaak Bloomie's, waar uitgeverij Daedalus uit voortvloeide, in het Limburgse Genk. Deze sluiting moet de verdere toekomst van Daedalus ten goede komen. Lees hieronder alle uitleg.

"Zaakvoerder Luk Schrijvers besliste onlangs om stripspeciaalzaak Bloomie's in Genk te sluiten na 36 jaar toegewijde dienst. Bloomie's was een van de pioniers onder de stripwinkels en een graag bezochte locatie waar menig stripliefhebber zijn verzameling is gestart. Luk stond bekend om zijn encyclopedische kennis van strips en was altijd te vinden voor een babbel en advies, al dan niet met gecombineerd met een drankje.  
De combinatie met uitgeverij Daedalus bleek echter niet langer haalbaar. Luk is namelijk ook de mede-eigenaar van Daedalus en sinds de oprichting in 2006 gaat het met de uitgeverij alsmaar meer in stijgende lijn.
Een laatste verkoopsucces is de nieuwe reeks Zij Schreven Geschiedenis terwijl reeksen als Samoerai, De Druïden, Elfen, Dwergen, Wunderwaffen, Bloedkoninginnen al langer aanslaan en een aanhoudend succes betekenen.
Samen met zijn medewerkers wil Luk zich voortaan volop inzetten om de kwaliteit en productie van Daedalus te blijven verzekeren. Er zijn dan ook volop toekomstplannen met vervolgen op bestaande series en gloednieuwe reeksen en collecties voor de komende jaren. Tevens wordt er gewerkt aan een splinternieuwe, uitgebreide website om weer helemaal up to date te zijn."

Een van die nieuwe titels wordt het sf-tweeluik Terug naar Belzagor van Laura Zuccheri (De Glazen Degens) en Philippe Thirault (De Helse Meute, O'Boys) met veel Léo-maniertjes, hoewel het is gebaseerd op Robert Silverbergs Downward to the Earth. Begin november kwam deel 2 in het Frans uit. De korte inhoud: "Sinds de Holman-Aarde werd gekoloniseerd, werd de oude naam in ere hersteld: Belzagor. Dit aards paradijs wordt sinds oudsher bewoond door twee intelligente soorten wezens, de Nildoror en de Sulidoror, die hun geheimen nog nooit hebben prijsgegeven. Een groep wetenschappers trekt erop uit om clandestien in het Land van de Mist deel te nemen aan een oeroud ritueel: dat van de wedergeboorte, waarover de wildste verhalen de ronde doen."


Moeder Amerika 1
Frontlinies 5
De Eerste en Tweede Wereldoorlog blijven een geliefde periode voor stripliefhebbers. Moeder Amerika is een nieuwe reeks van de hand van Maël en Kris die tevoren Moeder Oorlog maakten, een meeslepende detectivereeks in de loopgraven. Moeder Amerika geldt als tweede cyclus van Moeder Oorlog. "Het was 12 november 1918. De eerste dag vrede van een laatste jaar oorlog. Mijn vader zei dat we die dag de winter van een ganse wereld hadden begraven. Zonder dat we wisten waar de lente was. Op de mistroostige binnenplaats van een kazerne in de Elzas staat Max, een verslagen en revolutionair Duits soldaat, tussen andere mannen uitgespuwd door het conflict. Hij heft woedend zijn vuist naar de vlaggen. Julien was daar ook, een jonge Franse fotograaf die er niet om gaf dat hij een overwinnend soldaat was en maar één ding wilde: de oorlog van zich afgooien. Ergens anders zat zij. Tina, Mexicaanse guerrillera van
twintig, toen ze m’n moeder nog niet was. 't Is grappig als ik eraan denk: ze was toen net zo oud als ik nu. Op het einde van 1918 was de lente voor alle drie nog ver weg. Ik geloof vast dat ze die dag besloten hem samen te zoeken. Ieder voor zichzelf, maar samen... En samen de winter ontvluchten..."

In Frontlinies 5 verschuift de actie naar Bir Hakeim, een voormalige oase in het midden van deeLibische woestijn in mei 1942. "Gedurende zestien dagen biedt de eerste vrije Franse brigade van generaal Koenig het hoofd aan aanvallen van het Italiaanse en het Duitse leger onder leiding van generaal Rommel. Milou is betrokken bij de strijd die de Britten respijt moet geven, zodat ze zich kunnen terugtrekken om later te zegevieren in El Alamein. In Duitsland gaat Magda bij een antinaziverzetsnetwerk terwijl het lied Lili Marleen door het regime verboden wordt."


De Vier van Baker Street 3
Holmes 1
Op 6 december verschijnt David Etiens eerste album van Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht bij Dargaud. Hij werkt ook aan een Robbedoes-spin-off over de jongere graaf van Rommelgem op scenario van Béka (Dance Academy). Daedalus smeedt het ijzer terwijl het heet is en brengt intussen deel 3 van de amusante reeks De Vier van Baker Street uit. "De Vier zijn er weer! Billy, de speurneus, Charlie, het meisje gekleed als jongen, Black Tom de inbreker (en natuurlijk de kat Watson!) nemen ons mee op een spannend nieuw avontuur, onder de vleugels van Sherlock Holmes. Winter 1891. Londen is bedekt door sneeuw en onze helden zitten in de penarie. Van hun beroemde mentor krijgen ze de opdracht een jonge lord in het oog te houden, die verliefd is op een mooie cabaretzangeres. Al snel krijgen ze te maken met de onderwereld van East End... Wat een routinemissie moet worden, verandert zo in een nachtmerrie. Opgejaagd door de verschrikkelijke Bloody Percy moeten onze helden nog moediger en vindingrijker voor de dag komen om hun vel te redden — en dat van hun twee beschermelingen!"

In De Vier van Baker Street is Sherlock Holmes een belangrijk nevenfiguur, maar in Holmes (1854/†1891?) is hij zelf het onderwerp van een onderzoek om te weten te komen wat er is gebeurd met de detective nadat hij in de Reichenbachwaterval verdween. Cécils tekenwerk hebben we al vaak geroemd dankzij het heerlijke Het Vlindernetwerk. Holmes is grimmiger van toon en dat hebben we dan weer te danken aan scenarist Luc Brunschwig van wie de jongste jaren steeds meer albums vertaald raken. "Op 4 mei 1891 verdwijnt Sherlock Holmes in Zwitserland bij de Reichenbachwatervallen en neemt hij zijn grootste vijand, professor Moriarty, mee de dood in. Een paar dagen later wordt het appartement van de detective op 221 b Baker Street geplunderd door misdadigers ingehuurd door Sherlocks eigen broer Mycroft Holmes. Mycroft probeert al het bewijs van de waanzin van zijn broer, die hij ervan beschuldigt zich aan cocaïne te hebben overgegeven, te vernietigen. Voor hem is de dood van Holmes de verkapte zelfmoord van een man die zichzelf er niet toe kon brengen zijn hersens door drugs te vernietigen. Ondanks het bewijs geleverd door Mycroft, weigert Watson deze versie van de feiten te geloven. Hij onderneemt een groots onderzoek dat hem alles zal vertellen over het verhaal van Sherlock Holmes en zijn familie."


Medici's 1
Roma 3
Medici's is een nieuwe conceptreeks over het Italiaanse Medici-geslacht die hun stempel op de geschiedenis hebben gedrukt. Er zijn vijf delen gepland die alle geschreven zijn door Olivier Peru met per album een andere tekenaar. In het Frans zitten ze sinds deze maand al aan deel 4. "Wie zijn de Medici? Bankiers, tirannen, humanisten, samenzweerders, visionairs, kunstenaars, strijders, moordenaars... Generaties lang hebben ze de renaissance gevormd, de bestemming van Italië en Europa beïnvloed, zijn ze een van de belangrijkste families geworden. Ze beïnvloedden kunstenaars zoals Michelangelo en Da Vinci, gaven twee koninginnen aan Frankrijk en drie pausen aan het Christendom... Hun huis heeft de geschiedenis gemarkeerd, maar de eerste Medici waren slechts kleine woekeraars. Dit is het verhaal van hun onweerstaanbare opkomst. De jonge Cosimo heeft een nog onbekende familienaam. Van meer algemene afkomst, zoon van een bankier uit Florence, ziet hij geld als een middel om boven de edelen uit te stijgen, zijn stad en de rest van de wereld uit de middeleeuwen te halen..." De reeks verschijnt in zowel soft- als hardcover.

Roma moest in het Frans vroeger stoppen dan de overleden Gilles Chaillet het groots zag in dertien delen, maar dat mag de pret niet drukken. Deel 3 van de vijfdelige reeks over de geschiedenis van de stad Rome en een reeks markante, historische figuren verschijnt in januari (hardcover) en februari (softcover). "44 voor Christus. De republiek davert op haar grondvesten. Nadat hij de Gallische volkeren onderwierp, deinst Julius Caesar er niet voor terug geweld te gebruiken om dictator van Rome te worden. Verblind door de macht beseft hij niet dat hij zijn eigen lot en dat van Rome bezegelt als hij onder de invloed van zijn maîtresse, koningin Cleopatra, de monarchie probeert te herstellen. Cleopatra wil immers dat Alexandrië de nieuwe hoofdstad van het keizerrijk wordt en dat het Palladium er een ereplaats krijgt. Dat plan druist echter in tegen de duistere bedoelingen van het vervloekte beeld."


Onder een Loden Hemel 1
Onder een Loden Hemel 2
In De Wet van de Kanun wierp het duo Michel Chevereau en Jack Manini zich nog op de in het alledaagse leven ingebakken bloedwet die op het Albanese platteland leeft. In Onder een Loden Hemel veranderen de auteurs het geweer van schouder door een historisch luchtvaartverhaal in twee delen te presenteren en een compleet ander decor te kiezen. Beide delen verschijnen in softcover in kwartaal 1. "In het naoorlogse Buenos Aires probeert ondernemer Jean Vatine zijn project voor een jachtvliegtuig te slijten bij de Argentijnse regering. Zijn ontmoeting met een kennis van Eva Perón opent de deuren van de ministeries. Met enkele vertrouwelingen en vergezeld door zijn zoon, Paul, kan Jean de constructie van een prototype beginnen. Voor Vatine is er geen wolkje aan de hemel. Maar het Argentinië van 1945 is een slangennest waar oud-nazi's, Amerikaanse spionnen, avonturiers, dictators en femmes fatales een explosieve cocktail vormen."


De Onthoofde Arenden 23
Sint-Bartholomeüs 1
De twaalfde bundeling van het middeleeuwse De Onthoofde Arenden is van december uitgesteld naar januari. Het gebundelde deel 23, De Laatste Kruistocht, verschijnt in februari in softcover. Deel 24 volgt later in het voorjaar. De Franse reeks telt inmiddels 28 delen en loopt al sinds 1985. De inhoud van deel 23: "Maart 1268... Hugo van Crozenc is doodziek. Hij is ervan overtuigd dat de hemel hem straft voor een niet gehouden belofte. Hij roept Sigwald bij zijn ziekbed om hem een zwaar geheim toe te vertrouwen. Het is tijd een koffertje, dat aan de Tempeliers toehoort, terug te bezorgen. Maar de weg naar de commanderij is lang, moeilijk en gevaarlijk. Sigwald stelt voor in zijn plaats te gaan, tegen zijn zin vergezeld door zijn moeder en Elooi, zijn jonge schildknaap. Intussen rekruteert de heer van Salignac wat verder op diezelfde weg ridders en soldaten voor de nieuwe kruistocht die koning Lodewijk inzette..."

We blijven in de (late) middeleeuwen met de trilogie Sint-Bartholomeüs waarvoor Eric Stalner en Pierre Boisserie opnieuw samenwerken na Het Kruis van Cazenac, Flor de Luna, Reiziger en Wolf. Het verhaal is gebaseerd op ware, bloedige gebeurtenissen. "'Er komt een moment waarop de vraag waarom in gods naam te doden zich niet meer stelt... We doden, we bidden... we herbeginnen...' De godsdienstoorlogen vreten Frankrijk volledig op. Het fanatisme vestigt zich geduldig, ongecontroleerd, verwoestend, blind. In 1562 gaat Elie de Sauveterre, een jonge protestant, bij het leger van de prins van Condé om zijn broer en zuster terug te vinden die door de papisten werden ontvoerd. Van de eerste schermutselingen tot de ultieme ontketening van Sint-Bartholomeüs, meegesleurd door deze vloedgolf van fanatiek geweld, zal hij, net als de andere, in weerwil van zichzelf de held zijn van dat verhaal."


Een Leven met Alexandra David-Neel 1
Samoerai Legenden 4
Het tweeluik Een Leven met Alexandra David-Neel is gebaseerd op een roman van Marie-Madeleine Peyronnet over een van de grootste ontdekkingsreizigsters van de twintigste eeuw. "1959. De jonge Marie-Madeleine komt in dienst bij een merkwaardige, oude vrouw die met haar gestaalde karakter zelfs de meest toegewijde werknemers afschrikt. Het is niemand minder dan Alexandra David-Néel, de ontdekkingsreizigster, filosofe en schrijfster die in 1924 de eerste westerse vrouw werd die tot Lhasa, het hart van het verboden Tibet, doordrong. In een vreselijke rommelzooi van souvenirs van veertien jaar in Azië wordt Marie-Madeleine ondergedompeld in het bijzondere leven van de beroemde avonturierster, van haar bekering tot het boeddhisme tot haar ontmoeting met de dalai lama..."

De Woedende Wind is deel 4 in de spin-offreeks Samoerai Legenden. "In de middeleeuwen wordt de rust van een klein Japans dorp verstoord door de herhaalde aanvallen van een groep plunderaars. De imcompetente boeren krijgen dan onverwachte hulp... Tegelijkertijd vraagt Lord Akuma zich af of het heilig bloed zich niet vrijwillig heeft laten vangen. Met welk doel? Wanneer ze besluit hem in zijn kerker te ondervragen, is het heilig bloed verdwenen..."


Glimlach 58 officieel stripalbum van verjaardagsviering Expo '58 en het Atomium
25/11
TOP
Glimlach 58
In april 1958 is het zestig jaar geleden dat koning Boudewijn de Wereldtentoonstelling in Brussel opende. Het tijdelijk bedoelde Atomium-monument was een sterk staaltje Belgisch ingenieurschap. Het staat nu al vast dat er in 2018 veel festiviteiten en evenementen zullen plaatsvinden om deze belangrijke verjaardag te vieren. Het one-shot Glimlach 58 hoort officieel bij de feestelijke initiatieven. Het komt eind maart uit in zowel het Frans als het Nederlands.

De in Luik geboren Baudoin (what's in a name?) Deville (die bij Daedalus de retroreeks Rider on the Storm publiceerde) tekende het album van 52 pagina's dat wordt aangevuld met een didactisch dossier. De in Wallonië overbekende royaltywatcher Patrick Weber schreef het verhaal. Wij kennen hem uiteraard beter als scenarist van Lefranc, Alex, Lois en Sparta. Het album komt uit bij gelegenheidsuitgever Anspach van Nicolas Anspach, een van de beste stripjournalisten die onder meer schreef voor het fanzine Auracan en de gerenommeerde website ActuaBD.com. De distributie zal gebeuren door Pinceel (Vlaanderen) en Strips in Voorraad (Nederland). Het album verschijnt enkel als hardcover. De aandacht in het Frans is alvast groot sinds het album voor het eerst werd aangekondigd. Nog tot eind januari 2018 kan je desgewenst het album meefinancieren (in ruil voor goodies) via het crowdfundingplatform Sandawe.com, maar het is nu al een gegarandeerde uitgave met op dit moment 137% van het gewenste budget.

Glimlach 58 is in de eerste plaats een spannend spionageverhaal terwijl je tijdens het lezen ondergedompeld wordt in de sfeer van de jaren 1950 en heel wat opsteekt over de organisatie van de expo. Het verhaal: "Kathleen Van Overstraeten, een jonge Belgische hostess, raakt in 1958 betrokken bij gebeurtenissen die de goede werking van de Wereldtentoonstelling in Brussel bedreigen: een diefstal in het paviljoen van het Vaticaan, sabotage in het paviljoen van de USSR... Door deze voorvallen wordt ze in volle Koude Oorlog de spilfiguur in een strijd tussen spionnen die vredesonderhandelingen willen doen falen."


Prestige bundelt Alfonso Fonts Taxi
25/11
TOP
TaxiVan Catalaan/Spanjaard Alfonso Font verschijnt in januari het dikke album Taxi bij Prestige. In feite is dit een integrale editie onder een nieuwe naam van Het Doolhof van de Draak waarvan in 1989 en 1991 drie albums verschenen bij Arboris.

Even voorstellen: "Mooi, dapper, vindingrijk en getalenteerd — dat is Taxi. Op een nacht redt een man genaamd Nelson haar van een aanvaller... en verandert op slag haar leven. Nelson werkt voor persagentschap Control Press en haalt Taxi over in zijn onderzoeksteam te komen werken.
In Het Labyrinth van de Draak woedt een dodelijke ziekte die alleen slachtoffers maakt onder zwarte mensen. Taxi zet haar leven op het spel om het sinistere plot achter deze 'Zwarte Dood' te ontmaskeren.
In Een Cruise naar de Hel bevindt Taxi zich middenin een internationale crisis waarin Israëlieten, Palestijnen, wapenhandelaren en dodelijke hoeveelheden plutonium een rol spelen. Het lijkt erop dat ze dit keer meer op zich genomen heeft dan ze aan kan.
In De Duivelse Geul geeft een informant Taxi en haar medewerkers details van misdaden nog vóór ze plaatsvinden. Taxi krijgt te maken met drugsbaronnen, huurmoordenaars en corrupte politie en heeft ogen in haar achterhoofd nodig als ze deze escapade wil overleven."


Wilbert van der Steen wint Willy Vandersteenprijs
25/11
TOP
Wilbert van der Steen
Zo'n titel boven dit artikel kunnen we niet vaak schrijven. Op 23 november ontving Nederlander Wilbert van der Steen een cheque van vijfduizend euro en een originele tekening van Gerben Valkema (de vorige laureaat) als winnaar van de Willy Vandersteenprijs voor zijn album Zon dat in september bij Blloan verscheen. Hieronder vind je het persbericht.

Zon"De Willy Vandersteenprijs bekroont het beste Nederlandstalige album van het voorbije jaar en is een initiatief van Stripgids en Sabam For Culture. Van der Steen krijgt vijfduizend euro en een opdrachttekening van de vorige winnaars, Gerben Valkema en Eric Hercules. Die wonnen vorig jaar de prijs met Elsje Maakt Geschiedenis. De prijs werd op 23 november uitgereikt in het Suske en Wiske-Kindermuseum in Kalmthout, dat dit jaar haar twintigjarig bestaan viert.

Zon is het verhaal van een bastaardjongen die door zijn moeder verafschuwd wordt, maar door zijn opa op handen wordt gedragen omdat hij het familiebedrijf kan overnemen.

Aangrijpend begin van een familiesaga
'Na rijp beraad, sloten koffie en een pittige discussie beslisten we om de prijs toe te kennen aan Zon van Wilbert van der Steen, uitgegeven bij Blloan. Wilbert is, voor alle duidelijkheid geen familie van Willy', aldus juryvoorzitter Helena Vandersteen. 'De jury prijst de grafische kwaliteit en originaliteit van het album, net als het aangrijpende verhaal. Ondanks het feit dat de prijs uitdrukkelijk gericht is op het beoordelen van albums op zich, kijkt de jury toch uit naar een vervolg en ontknoping van deze familiesaga.'

Levende scene
Dat de Nederlandstalige stripwereld nog levend en wel is, toont het aantal strips dat in aanmerking kwam voor de Willy Vandersteenprijs aan. 'De jury beoordeelde niet minder dan honderdvijftig albums, en stelde daarbij vast dat de stripscene in de Lage Landen bijzonder vitaal is: klassieke uitgeverijen durven vernieuwende paden in te slaan — vaak met interessante spin-offs van klassieke reeksen of one-shots door verrassende auteurs — en er blijven ook nieuwe uitgevers opstaan die met vakliefde en visie tornen aan de gevestigde orde.'

Een keuze maken tussen de talrijke strips is moeilijk. Zeker als een andere strip tot op het einde meedingt voor de Willy Vandersteenprijs. 'De jury prijst de pregnante verhalende kracht van veel werk en het lef van auteurs om ook heel persoonlijke verhalen aan het papier toe te vertrouwen. Een speciale vermelding wordt daarbij gemaakt van het verstilde strippareltje Wills Kracht van Willem Ritstier', besluit Helena Vandersteen.

De Willy Vandersteenprijs is een initiatief van Stripgids in samenwerking met Sabam For Culture en de erven Vandersteen. De jury bestond dit jaar uit (niet-stemgerechtigd) voorzitter Helena Vandersteen, David Steenhuyse (hoofdredacteur Stripspeciaalzaak.be), Charel Cambré (stripauteur en laureaat van de Willy Vandersteenprijs 2015), Seb van der Kaaden (uitgeverij Personalia/StripGlossy), Koen Clement (directeur Europalia) en Esther Wouda (scripcoach/writer/producer bij Gloworm film).

De organisatoren danken het Suske en Wiskemuseum en de provincie Antwerpen voor de gastvrijheid en de steun bij de organisatie van de prijs."

Hieronder vind je nog Gerben Valkema's tekening die hij aan Wilbert van der Steen schonk.

Zon door Gerben Valkema


Engelse heruitgave De Eeuwige Oorlog krijgt climax met een integrale
25/11
TOP
The Forever War
Marvano is een van de meest vertaalde Vlaamse stripmakers. Dat wordt weleens vergeten. Zijn bewerking van Joe Haldemans sf-roman De Eeuwige Oorlog / The Forever War verscheen in het Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Catalaans, Pools en Tjechisch en dit jaar kwam de reeks een tweede keer uit in het Engels bij het Britse Titan Books. De voorbije maanden verschenen zes comicdeeltjes met verschillende variantcovers waarvan het merendeel uitverkocht raakte. Onderaan dit bericht zie je de covers op een rijtje staan. In december verschijnt de reeks als een Britse integrale waarvan je hierboven de cover ziet staan.

De filmrechten werden al meermaals verlengd. Ridley Scott (Alien, Blade Runner) en 20th Century Fox waren lange tijd de eigenaar van de filmrechten van zowel de roman als de bewerking van Marvano. In 2015 kocht Warner Bros. over na een verbeten strijd met Sony. Sinds eind 2016 is er concreet sprake van een verfilming met Channing Tatum (Step-Up, 21 Jump Street, Magic Mike, G.I. Joe, White House Down, The Hateful Eight,...) in de hoofdrol. Jon Spaihts (Doctor Strange, Prometheus, Passengers) werd gevraagd het filmscript neer te pennen.

De Eeuwige Oorlog blijft een van de beste sf-strips en telt nog steeds mee sinds de eerste verschijning in 1988 en 1989 met om de zoveel tijd een herdruk, integrale of alweer een nieuwe vertaling in het buitenland. Joe Haldeman baseerde zich voor zijn oorspronkelijke roman uit 1975 op zijn persoonlijke ervaringen tijdens de Vietnamoorlog. Ook de vervolgcyclus Een Nieuw Begin en de reeks Dallas Barr hebben ze op hun gezamenlijk actief. Titan Books bereidt inmiddels een vertaling voor van Een Nieuw Begin dat daardoor voor het eerst op de Engelse en Amerikaanse markt te lezen zal zijn.

The Forever War
The Forever War
The Forever War
The Forever War
The Forever War
The Forever War
The Forever War
The Forever War
The Forever War
The Forever War
The Forever War
The Forever War
 
The Forever War
 


Saga Uitgaven in januari en februari
18/11
TOP
Te Mooi om Waar te Zijn 1
Te Mooi om Waar te Zijn 2Over een van de bestsellers van Saga Uitgaven vind je in het artikel hieronder nieuws. Hier stellen we de te verschijnen albums van januari en februari aan je voor.

We beginnen met het tweeluik Te Mooi om Waar te Zijn waarvan beide delen in februari verschijnen. Anlor en Aurélien Ducoudray maakten tevoren het tweeluik Moeder Rusland. Te Mooi om Waar te Zijn zal een nog diepere indruk nalaten door de onvergetelijke personages. De korte inhoud: "De politie neemt de drie daklozen Amedee, de Bidder en Merguez mee richting buitenwijk om de hoofdstad aan de toeristen te laten. Een notaris redt hen op het nippertje van hun verplichte vertrek. Amedee verneemt dat hij de erfgenaam is van... een dak boven zijn hoofd! Maar het huis komt met een voorwaarde: zorgen voor Nicolaas, een jongen met het syndroom van Down en de zoon van de overledene. Als Nicolaas ’m smeert, gaat de erfenis aan Amedees neus voorbij! Nicolaas is ervan overtuigd dat hij kosmonaut zal worden en heeft maar één wens: naar de sterren vliegen. Het komt tot een onwaarschijnlijke achtervolging op de enige kosmonaut ter wereld met het syndroom van Down..."


Jean van Florette 1
Liefdesmonument 1
Saga Uitgaven bouwt verder de reeks verstrippingen van Marcel Pagnols romans, films en theaterstukken uit. Volgende halte: Jean van Florette, naar het wereldberoemde verhaal Jean de Florette. Pagnol schreef het verhaal oorspronkelijk voor de film Manon des Sources die hij in 1952 zelf regisseerde. Daarna dokterde hij een langere versie voor een roman uit en bedacht hij een hele voorgeschiedenis voor Manons vader Jean. En dat boek werd dan weer de basis voor de films Jean de Florette en Manon des Sources van regisseur Claude Berri met Gérard Depardieu, Daniel Auteuil, Yves Montand en Emmanuelle Béart in een glansrol. Beide films kwamen in 1986 uit. Toots Thielemans leverde op zijn harmonica een Belgische inbreng voor de soundtrack van het eerste deel van het filmtweeluik. Ook de verstripping verschijnt in twee delen, hoogstwaarschijnlijk gevolgd door nog twee delen die het verhaal van Manon des Sources zullen vertellen. Serge Scotto en Éric Stoffel zijn als vanouds verantwoordelijk voor de adaptatie, deze keer getekend door Alexandre Tefenkgi (Stille Helden, Waar Zijn de Mooie Dagen?). Het verhaal: "Om zich op de anjerkweek te storten, hebben Papet en zijn neef Ugolin ruimte nodig en vooral een waterbron, een ware schat in de warme Provence. In de hoop tegen een lage prijs de grond van hun buurman Pique-Bouffigue te verwerven, profiteren Ugolin en Papet van de oude man om de bron dicht te metselen en de plek in waarde te verminderen. De boerderij lijkt binnen handbereik, maar de erfgenaam van de eigenaar komt op een dag met zijn vrouw en zijn dochter Manon aan. Hij heet Jean, hij is een bultenaar, een stadsmens en hij lijkt vastberaden de grond weer te laten floreren. Maar Papet en Ugolin zijn tot alles bereid om Jeans plannen te dwarsbomen."

Liefdesmonument is geschreven door Didier Quella-Guyot, de scenarist van De Post- & Liefdebezorger en De Soldaat en de Negerin. De inzet en opleiding van oorlogshonden is gebaseerd op historische gegevens. "Diep in zijn loopgraaf doorstaat Camille betrekkelijk goed de omstandigheden. Door de oorlog kon hij ontsnappen aan grote problemen die hij voor de oorlog had toen hij nog beeldhouwer was. Net wanneer hij klaar is met het graveren van een vrouwenlichaam op een granaat, wordt hij bedolven onder aarde na de inslag van een obus. Een hond vindt hem terug. Hij wordt opgenomen in een ziekenhuis waar hij voornamelijk omgaat met Bounty, zijn redder die hem niet meer verlaat. Wanneer hij aan de beterhand is, wordt Camille naar een africhtingsschool voor loopgraafhonden gestuurd. Daar blijkt hij uit te blinken in deze discipline. Na het ingaan van de wapenstilstand, worden mensen en honden gedemobiliseerd. Camille is ongerust. In het bijzijn van enkele dieren trekt hij naar Nantes om naar zijn kunstenaarsatelier terug te keren. Maar zijn verleden achtervolgt hem en anderen zijn hem niet vergeten..."


Chick Bill integraal 2
De Minimensjes integraal 4
Van Chick Bill moet de eerste integrale nog verschijnen en de vooruitbestellingen van stripwinkels zijn veelbelovend voor een goede verkoop. De tweede integrale bundelt de avonturen Ko-Klox-Klan, het door Greg geschreven Het Huis van de Sterkste, Het Geheim van de Grot en Het Monster van het Meer. De vertaalde integrales zijn dikker dan de Franse om in minder delen alle verhalen van Chick Bill te bundelen dan de Franse. Bovendien zal het publicatieritme vrij hoog liggen met meerdere integrales per jaar.

Al sinds deel 1 een (onverwachts) verkoopsucces is de integrale reeks van De Minimensjes. De eerste twee delen zijn inmiddels herdrukt. Mittéï schreef onder het pseudoniem Hao zowat alle in deze integrale gebundelde verhalen voor zijn voormalige assistent Pierre Seron. Stephen Desberg schreef een van de kortverhalen. In de vijfde integrale zal Mittéï's laatste inbreng aan de reeks staan, want Seron wilde een modernere koers opvaren. Integrale 4 bundelt in chronologische volgorde de avonturen Een Smurfreis, Kogels bij Carmen, Dubbelspel, Een Hoop Tam-tam in Ellendam, Plaatjes Vullen de Gaatjes, Grijpers van de Samoerai, De Groene Hel, het tweeluik De Driehoek des Doods en Het Diepzeevolk en De Dorpspiraat. Een aantal kortverhalen verscheen nooit eerder in album. Een uitgebreid achtergronddossier gaat opneiuw de verhalen vooraf.


De Dominee 2
Stille Woorden 2
Van het westerntweeluik De Dominee verschijnt het slot.

Van Stille Woorden is zopas deel 1 verschenen. Je vindt hier een bespreking en hier een artikel in De Commentator. Het vervolg: "Als gevolg van een politie-inval tijdens een clandestiene filmvertoning werd Anatole gevangengenomen. De jonge, grote, klungelende Célestin ontdekt daarop dat zijn mentor hem heeft voorgelogen en het doofstomme meisje Constance regelmatig opvoerde in zijn naaktfilms. Hij stelt de jonge vrouw daarom voor om een waardiger film met haar te draaien. Met de hulp van Marcel leert hij in het geheim zijn eerste film te regisseren door ’s nachts de lege studio te gebruiken en een beroep te doen op nieuwe vrienden en de uitbaatster van een bordeel... Maar Anatole lijkt in de gevangenis tot alles bereid om het project te dwarsbomen."


Boes 7
Boes 8
Dag en Heidi 2
Van Boes verscheen al de vierde integrale. Dezelfde inhoud komt ook uit in twee softcoveralbums. En van Dag en Heidi verschijnt een tweede album, De Zilveren Sleutel, in een nieuwe reeks die alle verhalen heruitgeeft.


Vertaling Een Nacht in Rome 3 in mei
18/11
TOP
Een Nacht in Rome 3
Een Nacht in Rome 3
Een Nacht in Rome 3
Een Nacht in Rome 3
Een Nacht in Rome 3
Een Nacht in Rome 3
Een Nacht in Rome 3
Een Nacht in Rome 3
Een Nacht in Rome 3
Jim is grotendeels klaar met Een Nacht in Rome 3, het begin van het tweede tweeluik dat zich tien jaar na het eerste tweeluik afspeelt. De belangrijkste berg die Jim momenteel beklimt, is het ontwerp van de cover. Zoals we uit dit interview leerden, besteedt hij daar waanzinnig veel tijd aan met zeer veel verschillende coverontwerpen. Hierboven zie je enkele van die ontwerpen. Het verschil is soms niet meer dan een andere blik. Welke cover het uiteindelijk wordt, zullen we pas in mei in handen kunnen houden, want dan verschijnt de vertaling van het album bij Saga Uitgaven. Het eerste tweeluik werd al meermaals herdrukt. De vele pin-ups van Marie, die Jim in veelvoud tekent, brengen telkens honderden euro's op veilingsites op. Maar nog tot eind dit jaar krijg je bij elk aangekocht album van Saga Uitgaven een gratis kalender voor 2018 met veertien illustraties van Marie door Jim.

Er wordt momenteel ook gewerkt aan een Marie in 3D. Hieronder zie je foto's van het basismodel.

Marie
Marie
Marie
Marie

Jim werd ook gevraagd om de cover te tekenen van een stadsgids van Parijs die via crowdfunding gefinancierd raakte. Het speciale aan deze uitgave van Petit à Petit is dat de toeristische info over Parijs is aangevuld met historische documentaires over dertig locaties in stripvorm. Alle andere gegevens uit stadsgidsen ontbreken niet: plattegrond van de stad, metroplan, must sees en de betere adresjes.

Guide de Paris


40 jaar De Kiekeboes in Stripschrift 452
18/11
TOP
Stripschrift 452
Het feestjaar van De Kiekeboes zit er weldra op, maar volgend jaar verschijnt toch alweer deel 150 en kan Merho opnieuw de champagnekurken laten knallen. In het recent verschenen nummer 452 van Stripschrift worden veertig vragen aan Merho gesteld.


Een nieuwe tekenaar voor Gil Saint-André
18/11
TOP
Gil Saint-André 12
Gil Saint-André 12
Vijf jaar na deel 11 publiceert Glénat in januari deel 12 van de zeer goede thriller Gil Saint-André. De vertalingen verschijnen bij Daedalus. Jean-Charles Kraehn (die onlangs Tramp 11 tot een goed einde bracht) voert twee grote veranderingen door. Ten eerste tekent hij niet zelf meer de albums nadat hij het al moest overnemen van Sylvain Vallée. Voortaan tekent Chrys Millien de reeks. Millien tekent ook al De Vliegenier, een spin-off van Tramp.

Een andere verandering is dat Kraehn het vertellen in cyclussen voor bekeken houdt. Elk nieuw album van Gil Saint-André zal een afgerond verhaal vertellen in voortaan iets dikkere albums van 56 pagina's. In deel 12 vraagt een oude jeugdvriend, een voormalige skinhead die zich bekeerde en de sociaal-democratische politiek instapte, hem om zijn politieke campagne te financieren. Gil wil zijn ogen niet sluiten voor wat er in hun verleden heeft afgespeeld, maar hij beseft niet dat hij nu al is betrokken in een smerig spel waarin zaken en politiek niet goed samengaan.

Gil Saint-André is een van de bestsellers van Glénat. Tot nu toe raakten er al zeshonderdduizend exemplaren van de reeks verkocht.


Steampunkversie Mickey Mouse
18/11
TOP
Mickey et l'Océan Perdu
Mickey et l'Océan Perdu
Mickey et l'Océan Perdu
Sinds afgelopen week liggen twee Mickey Mouse-hommages in de winkel van respectievelijk Régis Loisel en Tebo. Hier en hier kan je een bespreking lezen. In het Frans gaf Glénat ook nog albums uit van Cosey en Nicolas Keramidas + Lewis Trondheim. In 2018 gaat deze collectie Mickey-hommages, waarvoor diverse auteurs min of meer vrij spel krijgen, gewoon door in het Frans. In januari staat alvast Mickey et l'Océan Perdu gepland, een heuse steampunkversie door Silvio Camboni en Denis-Pierre Filippi. Voor dezelfde uitgeverij maakten ze al Le Voyage Extraordinaire. Filippi heeft al wat ervaring in het steampunkgenre met De Kapers van Alcibiades. Hij is ook de scenarist van Dromen en Ethan Ringler, Federal Agent.

In hun verhaal presenteren Camboni en Filippi Mickey, Minnie en Goofy als schattenagers van technologische bronnen die verdwenen raakten na een jarenlange oorlog. Ze worden daarbij gedwarsboomd door Boris Boef. Op een dag vinden ze een vreemde kubus op de zeebodem. Ze hebben nog geen idee van de ware motivatie van hun opdrachtgever noch de krachten van het op het eerste gezicht onschuldige artefact.


Twee series van De Schorpioen op komst
16/11
TOP
De Schorpioen
Dezer dagen steelt Enrico Marini de show met zijn versie van Batman. Op 6 december verschijnt het eerste deel van het tweeluik The Dark Prince Charming ook nog in een hardcover met acht extra pagina's en in de lente van 2018 wordt deel 2 verwacht. Marini beviel de aan hem toevertrouwde wereld van Batman dermate — hij is al een fan sinds zijn jeugd — dat hij niet uitsluit om in de toekomst een ander verhaal te vertellen, meerbepaald met The Joker in de hoofdrol. Ook andere superhelden wil hij best aanpakken, maar daar wil hij de namen niet van noemen om niet onder een lawine aan voorstellen bedolven te raken.

Intussen stelde hij de fans van zijn grote doorbraakreeks De Schorpioen gerust met bovenstaande illustratie. Na zijn Batman-tweeluik stort hij zich op deel 12 van De Schorpioen. Zoals eerder gezegd zal dit het laatste deel van de cyclus zijn. Stephen Desberg gaat daarna verder met een andere tekenaar. Maar Marini laat de held met het brandmerk van een schorpioen op de schouder niet in de steek: "Ik neem geen afscheid van dat wereldje, want ik zal in mijn eentje one-shots maken die een beetje buiten de reeks vallen. Stephen en ik blijven vrienden, alles is in orde! Maar gezien mijn moeilijkheden om het ritme aan te houden — wat een reeks als De Schropioen nodig heeft — is dit de enige goede oplossing".


Le Lombard viert 40 jaar Thorgal met artbook
16/11
TOP
Rosinski artbook
Op 6 december gooit Le Lombard talloze schetsen, voorstudies, illustraties en schilderijen van Thorgal te grabbel in een bloedmooi artbook van 208 pagina's. Jazeker, het boek komt ook uit in het Nederlands. Het zal je als fan van de reeks, die dit jaar zijn veertigste verjaardag viert, 29,95 euro kosten. De cover is muy caliente — met wederzijdse toestemming — en hieronder vind je wat voorsmaakjes.

Rosinski artbook
Rosinski artbook
Rosinski artbook


Tweede reeks kortverhalen van Agent 327
16/11
TOP
Agent 327
Met bovenstaand spielereitje gaf Romano Molenaar prijs dat hij een kortverhaal van Agent 327 zal tekenen. Het hommagealbum door zeventien stripmakers dat onlangs bij Uitgeverij L verscheen, vroeg duidelijk naar meer. Dat gaf uitgever Rob van Bavel ook al toe in een voorwoord in Eppo. Wie het verhaal van Molenaars Agent 327-verhaaltje zal schrijven, wilde hij nog niet vertellen. Ook voor het lijstje van andere auteurs die voor de tweede reeks kortverhalen een bijdrage zullen leveren, is het nog te vroeg.


De Miekes best verkochte strip op de Boekenbeurs
16/11
TOP
De MiekesDe Boekenbeurs zit er al enkele dagen op. Uit het afsluitende persbericht onthouden wij als striminnend kanaal dat De Miekes, het spin-offalbum van Jommeke met Annemieke en Rozemieke in de hoofdrol, de best verkochte strip was en ook de vijfde best verkochte titel in de algemene boekenverkooplijst. Het hoorspel De Rattenvanger, Jef Vermassens Meester, Ik Heb Geen Tranen Meer, het kookboek Plan Boost van Nathalie Meskens en Pieter Aspes De Butlerknop waren de enige titels die beter verkochten dan De Miekes.

De Boekenbeurstop-5 van best verkochte strips ziet er als volgt uit:
1. De Miekes: Zonnedorp op z'n Kop
2. F.C. De Kampioenen 96: Pol en Doortje Gaan Scheiden
3. De Kiekeboes 149: Zo Zie Je Maar
4. Jommeke 286: Missie Middelkerke
5. Largo Winch 21: Morning Star

Volgens Boek.be waren Jef Nys (wiens naam nu eenmaal op de covers van Jommeke blijft staan) en Hec Leemans de best verkopende stripauteurs op de Boekenbeurs.


Bastien Vivès presenteert stomend familieportret
16/11
TOP
La Décharge Mentale
Met Een Zus wist Bastien Vivès weer pers en liefhebbers aan te spreken. Een volgend album komt begin februari 2018 uit bij Les Requins Marteaux in de collectie BD Cul. Dat is een Franse reeks albums waarin wat meer mag. Die kans greep Vivès al een keertje eerder gretig met beide handen met het abum Les Melons de la Colère waarin incest, seks met minderjarigen, gigantische geslachten en overmatig grote borsten voorkwamen.

De cover van zijn volgende album, La Décharge Mentale, lijkt op het eerste gezicht een vrolijk familieportret te tonen, maar waarom heeft de vader geen broek aan? In het verhaal voert Vivès een man op die door een oude vriend wordt uitgenodigd voor een etentje. De man maakt kennis met een schijnbaar perfect gezin. Hij krijgt een opperbeste maaltijd voorgeschoteld... en hij ontvangt tegelijk de beste pijpbeurten van zijn leven. Vivès trekt opnieuw voluit de kaart van de pornokomedie om te rotzooien met hedendaagse taboes. Aan weelderige boezems opnieuw geen gebrek.

Een vertaling is weinig waarschijnlijk. Les Melons de la Colère raakte ook niet opgepikt voor een Nederlandstalige editie.


Kwartaal 1 bij Dark Dragon Books
11/11
TOP
Kindsoldaat 1
Kindsoldaat 2
Kindsoldaat 3
Sinds kort biedt distributeur Darsil, de door Dark Dragon Books en Silvester samen opgerichte firma om hun eigen strips aan stripspeciaalzaken, supermarkten en winkelketens te bezorgen, enkel nog de albums van Dark Dragon Books aan. Daar gaat ook een verhuis naar een ander magazijn mee gepaard. Intussen startte Silvester een eigen distributiebedrijf wat eventjes een uitstel betekende van de verschijning van nieuwe strips waaronder de nieuwe Angel Wings. Sinds vorige week is dat ook weer in orde. Dark Dragon Books communiceerde als eerste over de scheiding, zonder op details in te gaan, en focuste daarbij op de te verschijnen titels van kwartaal 1 van 2018. De uitgeverij houdt woord toen het meldde dat er veel albums bij zijn die een stripspeciaalzaakpubliek zullen bevallen. Bij dezen presenteren we je kwartaal 1 van Dark Dragon Books, hier ook te downloaden als pdf, maar hieronder geven we ook her en der extra informatie.

Het driedelige Kindsoldaat covert de Eerste Wereldoorlog gezien door de ogen van een vijftienjarige jongen die tegen de wil van zijn familie en met een leugen het leger ingaat. Alle drie delen verschijnen in 2018. Van scenarist Pascal Bresson verscheen tot nu toe enkel het one-shot De Zaak Dominici in vertaling. De reeks won album na album waardering. "Jean-Corentin Carré groeit op in Le Faouët, in het zuiden van het Franse Bretagne. Hij valt op door zijn intelligentie zodat hij in 1912 aan een carrière als griffier mag beginnen, al snel onderbroken door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Zijn vader wordt gemobiliseerd en vertrekt naar het front. Hij wil hem volgen, maar is nog te jong. In 1915 deelt hij zijn ouders mee dat hij besluit te vertrekken naar Latijns-Amerika. Echter, hij meldt zich bij het rekruteringsbureau Pau in de Pyreneeën, onder de naam Auguste Duthoy, geboren in Rumigny in de Ardennen. Die geboorteplaats is van belang: hij ligt in bezet gebied, dus is het voor de Franse militaire autoriteiten onmogelijk om zijn burgerlijke staat te controleren. Jean-Corentin wordt aangenomen..."


Duellist 1
Duellist 2
De Duellist wordt een compleet verhaal van drie delen, allen te verschijnen in 2018. Scenarist Emmanuel Herzet schreef onder meer Alfa - Eerste Wapenfeiten en het tweeluik Zwanenzang. De in 1958 geboren, Italiaanse tekenaar Alessio Coppola tekende voornamelijk Disney-strips voor de Italiaanse markt. Sinds een jaar of tien tapt hij uit een meer realistisch vaatje. "Huurling en samoerai tegelijk, gedreven door zucht naar zowel goud als eer. Antoine Velayne is een van de beste zwaardvechters in het Parijs van Lodewijk XIV. Vergezeld door Masao, zijn spirituele vader uit het verre Japan, verhuurt hij zijn diensten aan klanten die rijk genoeg zijn om een vechtjas in te huren, die als plaatsvervanger in duels zijn leven waagt. Tot de dag dat de duistere schaduw van baanbrekende alchemie het leven volledig op z'n kop zet. Dan komt er heel wat meer op het spel te staan. Antoine Velayne haalt zich heel wat problemen op de hals door zijn zwaard te steken in zaken waarmee hij velen tegen zich in het harnas jaagt. Langzaam dringt tot de zwaardvechter door dat zijn vele tegenstanders jagen achter het best bewaarde geheim van alchemisten: de steen der wijzen. Heen en weer geslingerd tussen politiek en fantasie zal zijn zwaard maar weinig rust gegund zijn."


De Krijgers van God 1
De Krijgers van God 2
Ook het driedelige De Krijgers van God wordt compleet uitgegeven in 2018. Pierre Wachs en Philippe Richelle zijn twee oudgedienden die al samen de krachten bundelden voor tweeluiken in de financiële thrillerreeks Bankgeheimen. "1557. Verwikkeld in de oorlog tegen Filips II van Spanje voert Hendrik II, de koning van Frankrijk, ook nog een andere strijd: de ketterij uitroeien die volgens hem zijn land verziekt. Dankzij wetteloze drukkers en boekwinkels circuleren in het geheim de geschriften van Calvijn, en hoewel er genadeloos op hen wordt gejaagd, zijn er steeds meer hugenoten (Franse prostestanten). Een realiteit waar ridder Arnaud de Boissac, die graag meer wil weten over de hervormingsideeën, tot zijn bittere spijt achterkomt als hij wordt gearresteerd omdat hij aanwezig was bij een geheime protestantse bijeenkomst... In De Krijgers van God, een spannende historische serie, schetsen Pierre Wachs en Philippe Richelle een beeld van de opkomst van het protestantisme en de politieke gevolgen daarvan tijdens de Renaissance. Een complexe, turbulente en vrij onbekende situatie die heeft geleid tot de verschrikkelijkste burgeroorlog in Frankrijk."


Het Schaduwglas 1
Het Schaduwglas 2
Met "Voor de liefhebbers van Arthus Trivium" promoot de uitgeverij de trilogie Het Schaduwglas. Het verhaal is gebaseerd op de Elizabethaanse magiër dokter John Dee en zijn spirituele medium, de veroordeelde vervalser Edward Kelley. "Londen. Het midden van de jaren 1560. Voor het jonge meisje Rosalind is het een plek waar ze zich als een jongen kan kleden, zodat ze een zwaard kan dragen en van de grotere vrijheden kan genieten die jonge mannen van dat tijdperk kennen. Een jonge leerlinge van de grootste occultist van Engeland komt erachter dat haar vader zal sterven aan een tumor. Dan blijkt dat haar bloedlijn een beetje ingewikkelder is en dat haar biologische vader een man is die Thomas Hughes heet. Hij is geheel uit haar leven verdwenen. Haar echte vader blijkt een verbond met de duivel te hebben. Rose negeert de waarschuwingen van haar aangenomen vader over de verschrikkelijke geheimen uit haar verleden en gaat op zoek naar antwoorden bij de leraar uit haar jeugd, Dr. John Dee, de occultisme-adviseur van de koningin."


Falklands 1
Falklands 2
Falklands is een van de nieuwe luchtvaartreeksen. Alle drie delen verschijnen volgend jaar. "Mei 1982. Argentinië en het Verenigd Koninkrijk vechten een meedogenloze oorlog uit om zeggenschap over de Falklandeilanden. In deze ijzige hel, duizend kilometer van de kust verwijderd, maken de Falcons — bijnaam van Argentijnse piloten — voor het eerst in hun geschiedenis een luchtoorlog mee. Ze vliegen in verouderde toestellen en beschikken niet over goede uitrusting, noch over ervaring. Toch nemen ze het op tegen de machtige Britse vloot, waarmee ze een heldhaftige pagina toevoegen aan de luchtvaartgeschiedenis. De verhalen in deze serie zijn gebaseerd op de getuigenissen van Argentijnse piloten die de oorlog om de Falklands (Malvinas voor de Argentijnen) overleefden."


De Vleugels van de Aap 1
De Vleugels van de Aap 2
Zoals in een vorige update al aangekondigd vervolgt Dark Dragon Books de dierenstripreeks De Vleugels van de Aap van Étienne Willem (Het Zwaard van Ardenois). Deel 1, dat bij Gorilla verscheen, krijgt een herdruk met nieuwe cover en is verrijkt met een katern illustraties en schetsen. Het is enkel te koop in een pakket met het nieuwe deel 2. Dat vervolgalbum is wel afzonderlijk te koop en bevat eveneens bonuspagina's. De korte inhoud van deel 2, Hollywoodland: "PIloot Harry Faulkner werkt in Hollywood als stuntvlieger. Hij ontdekt dat de stad der engelen ook door enkele demonen herbergt, zoals de mooie Clara Palmer. Onze piloot raakt verzeild in een levensechte film noir, wat weer bewijst dat de realiteit soms vreemder is dan fictie. Een duik middenin het Hollywood van de jaren 1930!"


De uchtvaarder
Sara Lone 3
Brice Bingono kennen we nog van de reeksen Paradise en Piratenvlag. Hij tekende ook het one-shot De Luchtvaarder. "Zomer 1940, Zürich. Richard Stoltz is een vliegenier op de rand van een faillissement. De Grote Oorlog betekende het einde van zijn kleine transportbedrijf. Tot zijn vriend Tessen hem vraagt een luchtbrug tussen Stuttgart en Zürich op te zetten zodat Duitse ambtenaren discreet hun oorlogsbuit op de bank in Zürich kunnen zetten. Hoewel het voor hem ethisch onaanvaardbaar is, accepteert Richard uiteindelijk, omdat er een ander idee in zijn hoofd ontkiemt..."

Sara Lone is een van de succesverhalen van het crowdfundingplatform Sandawe.com. De vertaling van deel 3 is te verwachten in januari. Daarna moet er nog één album verschijnen en dan is de periode 1960-1963, met de toenmalige wereldgeschiedenis als achtergrond, in het verhaal aan bod gekomen. "Begin jaren 1960, in het zuiden van de VS. De voormalige showgirl Sara Lone is dan wel eigen baas, maar ze raakt steeds dieper verstrikt in een serieus complot. Sniper Lady speelt zich af tegen de achtergrond van de Cubaanse raketcrisis. We volgen op de voet hoe agent Janus langzaam maar zeker de jonge Sara voor zijn karretje spant om van haar een gevaarlijke agent te maken... met een onbekende opdracht. Sara Lone (de oude artiestennaam van Joy Carruthers) krijgt steeds minder bewegingsruimte. Voor ze er erg in heeft, ligt ze met een sluipschuttersgeweer voor de kust van Cuba. Ze moet haar nieuwe rol zorgvuldig spelen om te voorkomen dat ze verstrengeld raakt in de samenzwering die zich langzaam maar zeker aftekent."


Dilemma
Urban 4
Dilemma is een speciaal geval. In het Frans kwam dit verhaal van Clarke (bekend van Melisande, maar ook van enkele meer graphic novel georiënteerde albums) uit in twee verschillende albums waarbij je als koper kon kiezen tussen twee verschillende eindes, want ook de hoofdpersonages moeten een keuze maken die het verdere verhaal bepalen. Ofwel kon je beide albums kopen. Dark Dragon Books bundelt die twee edities gewoon als één dik album van 144 pagina's. "Griekenland, 1934. Een jonge Duitse archeoloog ontdekt in een grot oude manuscripten door grote filosofen als Plato of Aristoteles over het thema determinisme. Denkers die probeerden de toekomst van de wereld te voorspellen en daar succesvol in lijken ze te zijn geweest. Wat doe je als je alle sleutels in handen hebt om een verschrikkelijke oorlog naar je hand te zetten? Egypte, 1937. Het team van een opgraving onder Duitse leiding stuit op een groot aantal oude manuscripten in perfecte staat. Na eerste lezing blijken ze ongepubliceerde teksten van de grootste denkers van de oudheid te bevatten. De vondst trekt de aandacht van nazileiders, zodat de resultaten van het onderzoek in beslag worden genomen. Wat als dit alles het hoogtepunt wordt van een groot plan dat eeuwen geleden is bedacht? Dilemma is historische fictie die speelt met samenzweringstheorieën. Het scenario draait zowel om de geweldige ontdekking van Dorffman als de filosofische uiteenzettingen van klassiekers als Diogenes en Aristoteles over determinisme. De lezer krijgt uiteindelijk het dilemma om te kiezen uit een van de twee manieren waarop dit verhaal eindigt."

We hebben een tijdje moeten wachten op het vervolg van het heerlijk gekke en subliem getekende Urban. In maart verschijnt alsnog deel 4. "Op 16 maart 2046 werkt Roman hard in de ruïnes van de oude wereld. Hij bouwt stukje bij beetje aan een robot, altijd op de voet gevolgd door zijn nieuwsgierige handlanger, Membertou. Inderdaad beloofde zijn baas de interplanetaire raad dat hij in minder dan tweehonderd dagen een pretpark zou creëren. Roman heeft een kunstmatige intelligentie genaamd A.L.I.C.E. ontwikkeld. Als hij de ontwikkeling van zijn robot heeft voltooid, moet hij zelf ook weer andere robots kunnen maken. Het effect van al die jaren die Roman besteedde aan dit project heeft ervoor gezorgd dat zijn vrouw is vertrokken. Hij is geïntrigeerd door vrouwen van vlees en bloed, maar hij weet niet hoe hij daarmee om moet gaan. Dit in tegenstelling tot Lidtou. Ondertussen wordt dichtbij Plezierpiek een terroristische aanslag gepleegd. Springy Fool springt uit zijn vel van woede. Niet alleen durfde iemand zijn creatie aan te vallen, maar zijn Interceptor, Zachary Buzz, weigerde een van de verdachten te vermoorden. Deze laatste is opgesloten in zijn kamer. Hier heeft hij tijd om in de archieven van Plezierpiek te duiken. Langzaam begint hij te begrijpen waarom zijn superieur hem vertelde dat de vermoorde jongen Niels Colton vanaf het begin het doel was en dat het geen toeval was."


Evil Road
Judge Dredd
Oudjes aan de macht in Krasse Knarren, waarvan weldra deel 4 verschijnt. Op hetzelfde elan gaat Dominique Monféry (de tekenaar van Tin Lizzie) voort met zijn one-shot Evil Road. "Op de bodem van een vijver wordt een oude T-Ford teruggevonden. Daarmee begint voor twee broers een bijzonder vreemd avontuur. Ze herstellen de oude dame weer in volle glorie, krijgen haar aan de praat en zien daarmee een oude droom binnen handbereik. Na weken van koortsachtige arbeid is de T-Ford klaar voor de grote reis naar New York. De expeditie kan een hele tijd profiteren van strak asfalt, maar wanneer de woestijn bereikt wordt gaat de rit een stuk minder vlot. Een verrassende ontmoeting met een gerestaureerde G 116 Ward verandert de reis echter volledig. Dat is het begin van een achtervolging waarbij de broze T-Ford het bijzonder zwaar krijgt om te voorkomen dat ze van de weg gedrukt wordt. Een duel in de zon tussen oude
rotten op de weg. Welkom op de Evil Road!"

Ook al een golden oldie is Judge Dredd, een van de bekendste Britse comiseries. In De Geschiedenis van de Gerechtigheid wordt een complete cyclus gebundeld in een hardcover van 144 pagina's. "Een ongewoon pakket wordt afgeleverd bij de Grote Hal der Gerechtigheid. Het leidt tot een missie onder leiding van Judge Dredd naar de Vervloekte Aarde, in het donkerste verleden van de geschiedenis van de Judges en Mega-Stad-Eén. In dit bijzondere Dredd-album wordt geschiedenis gemaakt en geschreven. Iemand eist losgeld voor de afgescheurde hand van opperrechter Fargo, de allereerste hoofdrechter. Dredd en zijn team ondernemen een expeditie om te proberen het lichaam van de Vader aller Rechters te herstellen. Dat wordt niet zomaar een reis door Amerika, het is een reis door het verleden, en een zoektocht naar de oorsprong van Judges en het ontstaan van Mega-Stad Eén."


Angor 5
Angor 5 sluit de fantasyreeks van Dimitri Armand (aan wie eindelijk een nieuwe scenarist is gekoppeld voor de voortzetting van De Nieuwe Avonturen van Bob Morane) en Jean-Charles Gaudin. "Drie jongelui, Talinn, Evrane en Corky, wonen in een dorpje in het koninkrijk Angor. Als leden van de laagste kaste staat hun toekomst vast: aan de zijde van hun ouders moeten ze het land bewerken en het vee verzorgen. Alle drie dromen ze echter van het ridderschap, vol avontuur en vrijheid. Inmiddels is hun groepje uit elkaar gevallen. Lorky is gevangengenomen door de beruchte graaf Lekerson, en Evrane en Talinn zijn naar hem op zoek gegaan. De laatste slag is nabij en ze hebben steun van diverse bondgenoten: Mansioeran en de Duisterling met hun bijzondere krachten, maar ook Vilyana en Jesale, twee knappe blonde meisjes. Zal het ze lukken Lekerson te weerhouden alle magische medaillons in handen te krijgen, waarmee hij de koning wil afzetten en de macht wil overnemen?"

Murder in de Oriënt-Express is een verstripping van de wereldberoemde Hercule Poirot-roman van Agatha Christie die binnenkort als een nieuwe verfilming in de cinema is te bekijken. De verstripping opent een nieuwe collectie met romanverstrippingen naar het werk van Agatha Christie, telkens door een ander auteursduo. Chaiko Cai Feng en Benjamin von Eckartsberg openen de reeks. De scenarist is intussen bekend van Gung Ho (dat door Silvester wordt voortgezet) en Kroniek der Onsterfelijken die eveneens door Gorilla werd vertaald. De tekenaar nam deze laatste reeks over van Thomas von Kummant. Het verhaal is genoegzaam bekend. Indien niet moet je maar deze kans aangrijpen. "Als Hercule Poirot vanuit Istanboel met de Oriënt-Expres naar Engeland terugkeert, verwacht hij een rustige reis. Maar rond middernacht strandt de trein in de sneeuw en de volgende ochtend blijkt een van de passagiers op een gruwelijke manier te zijn vermoord. Poirot vindt bij het ondervragen van zijn medepassagiers zo veel tegenstrijdige aanwijzingen, dat hij algauw vermoedt dat dit de meest wonderlijke moordzaak uit zijn carrière zal worden. Dit wordt beschouwd als een van de beste verhalen van Christie. Alle verdachten hebben een motief, en allen hebben een alibi bedacht. Doordat de trein tussen Vinkovci en Slavonski Brod in de sneeuw vast komt te zitten, verdwijnen echter alle alibi's als sneeuw voor de zon. Uiteindelijk blijkt dat alle verdachten kunnen worden aangemerkt als dader. Christie presteert het om al deze personen een motief tot moord te geven."


Meta-Baron 5
Na de Apocalypse
Meta-Baron, de betere sciencefiction uit het brein van Jerry Frissen en Alejandro Jodorowsky, is aan het vijfde deel toe, de start van het derde tweeluik. Er zijn vier tweeluiken gepland. Valentin Sécher (Khaal) neemt opnieuw de tekeningen voor zijn rekening na het tweeluik van Niko Henrichon. "Op de oevers hapt de verminkte man naar adem. Net als alle indringers, arriveerde hij bij het meer van Epiphyte. Terwijl de strijders de vreemdeling doden, redt Rina haar: de beschermster van de planeet Algoma, zij voelt de heilige band die het onbekende in haar universum verenigt. Door haar instinct te volgen verwelkomt Rina niet alleen de Meta-Baron, maar ook de chaos die in zijn kielzog volgt..."

Na de Apocalypse (hopelijk verandert Dark Dragon Books de titel nog in het correcte Na de Apocalyps) is een 96 pagina's tellend, post-apocalyptisch one-shot van Juzhen (tekenaar van Konungar) en Laurent Queyessi. "De aarde, 116 jaar na de Apocalyps. Een eeuw na de ramp die de mens bijna vernietigde, zijn de mensen alle technologische kennis vergeten en proberen ze te overleven in ruïnes van de beschaving. Wanneer een bende slavenhandelaren toeslaat heeft dat desastreuze gevolgen voor Giala en haar stamgenoten, die leven tussen de ruïnes van een metropool. De mannen worden afgemaakt, de vrouwen in ketenen afgevoerd om in hun harem te dienen. De kinderen worden aan hun lot overgelaten om te sterven. Giala weet te ontkomen als de handelaren zelf weer worden aangevallen door een gigantische rondvliegende hagedis. Ze bijt zich vast in één allesoverheersende gedachte: de kinderen van de stam terugvinden, die worden belaagd door wilde dieren. Onderweg kan ze rekenen op de hulp van een stel mutanten met bijzondere krachten. Bovendien krijgt ze een unieke gelegenheid om het geheim te ontrafelen van de werkelijke oorzaak van de catastrofe."


Trizia 2
Kami 1
Na een eerste abum van Trizia (lees hier een bespreking) vinden we het kortgerokte meisje in deel 2 terug in Barcelona. "Trizia is mooi, getalenteerd en intelligent. Ze kan af en toe een beetje een nerd zijn en doet waar ze zin in heeft, zonder al te veel stil te staan bij de gevolgen. Meestal is ze onschuldig en timide, maar wee degene die haar kwaad maakt! Trizia is de studio die games produceert nu even beu. Haar bazige baas en haar kwijlende collega's zijn even genoeg voor de rode rondborstige Trizia. Het is tijd voor een reisje. Barcelona is de ideale bestemming met haar vriendin Olivia. Maar zal ze ook echt even verlost zijn van de mannen van de zaak?"

Waar Trizia schalkse erotiek uitspeelt, mikt Kami (met tekeningen die lijken weggeplukt uit de tekenfilms van Hayao Miyazaki) op tederheid en lieflijkheid. een kinderstrip voor een groot publiek. "Nura maakt zich zorgen om Belsem, de god voor wie zij verantwoordelijk is en die wegkwijnt door het gebrek aan gebeden en offers. Wanneer een naburig hertogdom een verzoek doet aan alle goden van de regio, waar een bescheiden beloning aanhangt, hebben ze geen andere keuze dan naar het hertogelijke paleis te gaan. De priesteres is van plan om de prins te helpen en gunsten te verkrijgen voor haar godheid. Helaas lopen de zaken niet goed in dat rijk en de situatie gaat van kwaad tot erger."


Lady mechanika 1
Lady mechanika 1
La Dama de la Muerte is de vierde cyclus van de razend knap getekende steampunkserie Lady Mechanika. Een vijfde cyclus, De Moordautomaat, ligt ook al in het verschiet. "Na een tragisch verlies besluit Lady Mechanika er even tussenuit te gaan. Net op tijd voor het Día de los Muertos-feest komt ze aan in een klein Mexicaans dorpje. Maar de festiviteiten nemen een doodenge wending door de komst van de Jinetes del Infierno, de mythische ruiters uit de hel. Het belooft een heel speciale Dag van de Doden te worden!"


Assassin's Creed: Thuiskomst 1
Assassin's Creed: Thuiskomst 2
Ook van Assassin's Creed komt een nieuw compleet verhaal in twee delen: Thuiskomst. "De Broederschap van de Assassins heeft problemen. Hun lange vete met de Tempelierorde heeft hun middelen uitgeput en ze worstelen om voet aan de grond te houden in een wereld waarin doelen steeds blijven veranderen. Zou het helpen om hun krachten te bundelen met een mysterieus genootschap? Of liggen hun doelen te ver uit elkaar voor een bondgenootschap? Een nieuwe verhaallijn met een gevaarlijk nieuw geheim! Terwijl het Charlotte nog duizelt van haar treffen met Erudito, is het tijd voor Galina Voronina, de trouwe volgeling van de Broederschap en de aanvoerster van de Assassin-cel, om haar team bij elkaar te rapen. Maar lukt dat haar in haar eentje, of is het tijd geworden om versterkingen in te schakelen? In het Erudito-kamp lopen de spanningen ondertussen hoog op als duidelijk wordt dat de herinneringen van Charlotte misschien de sleutel zijn tot de code waarnaar ze op zoek zijn. Maar die ontcijferen is niet zo makkelijk, terwijl Charlotte de mysterieuze Consus weer ontmoet, deze keer in het hoofd van Giovanni Borgia. Charlotte realiseert zich dat ze het misschien niet allemaal aankan. Zal ze het lang genoeg volhouden om te krijgen wat ze wil van Consus — en van Erudito?"


ElfQuest 11
ElfQuest 11
ElfQuest blijft maar doorgaan in de cyclus De Laatste Tocht. De delen 11 en 12 staan gepland voor februari en juni. "Eindelijk lijkt hij volledig hersteld: Snijer, de hoofdman van de Wolfrijders. Samen met zijn redders keert hij terug naar de Vaderboom. De vreugde over het weerzien vervliegt snel als blijkt dat het Djunslandse invasieleger inmiddels in gevecht is met de mensenstammen van de IJsholt. Iemand is inmiddels op zoek naar een verloren talisman die de ondergang kan betekenen voor het Paleis van de Allerhoogsten!"


Star Wars: Captain Phasma 1
Star Wars: Captain Phasma 2
En uiteraard ontbreekt een sliert Star Wars-titels niet op het appel. In december komt Episode VIII: The Last Jedi in de zalen en inmiddels raakte bekend dat er sprake is van nog een trilogie en een tv-reeks. Captain Phasma is een van de nieuwe personages uit de recente trilogie. Ze is ook de hoofdrolspeelster in een compleet tweeluik. "Het verhaal richt zich op Captain Phasma na de gebeurtenissen van Star Wars: Episode VII: The Force Awakens. Tijdens de laatste momenten van The Force Awakens begint de Starkiller Base te beven en te scheuren en is het lot van Captain Phasma onzeker! Het verhaal gaat vooraf aan de nieuwe bioscoopfilm The Last Jedi en valt dan ook onder de reeks Journey to Star Wars: The Last Jedi. Het verzet van Generaal Organa heeft een directe aanval gedaan op het krachtigste wapen van de eerste orde: de Starkiller Base. Een klein aanvalsteam bestaande uit Han Solo, Chewbacca, en voormalig stormtrooper FN-2187, nu een verzetsstrijder bekend als Finn, heeft de basis geïnfiltreerd om te proberen de defensieschilden rond de Starkiller Base uit te schakelen. Terwijl het planeetverwoestende superwapen wordt opgeladen wordt Captain Phasma onder schot gehouden en gedwongen de schilden uit te zetten. Het verzet kan daardoor de Starkiller Base met volle kracht aanvallen. Gevangen genomen door het verzet en in een vuilnispletter gegooid, volgden we de krijger in zijn chromen pak vanaf de grootste nederlaag van de Eerste Orde tot aan de start van de gebeurtenissen in The Last Jedi."


Star wars: darth Vader: De Uitverkorene 1
Star wars: darth Vader: De Uitverkorene 1
De serie over Darth Vader is toe aan de zesde cyclus, De Uitverkorene. "Het moment waarop Darth Vader zich realiseert dat zijn gepantserde pak hem in leven houdt en dat zijn Padmé Amidala is gestorven. 'NEE', schreeuwt hij in de film. Nu moet hij leren omgaan met het verlies en met het feit dat hij meer machine dan mens is. De Clone Wars zijn voorbij. De Jedi zijn verslagen. Palpatine is uitgegroeid tot keizer, eindelijk in de positie om de sterrenstelsel te laten buigen naar zijn wil omdat hij de macht van de Sith beheerst. Jedi-strijder Anakin Skywalker is gevallen voor de donkere kant van de Force. Aangespoord door Palpatines belofte om hem te helpen de dood van zijn zwangere vrouw, Padmé, te voorkomen. Skywalker heeft daarom de Jedi verraden en is de Sith Lord Darth Vader geworden. Verslagen door zijn oude vriend en voormalig meester Obi-Wan Kenobi, werd Vader achtergelaten om op de vulkanische planeet, Mustafar te sterven. Maar keizer Palpatine hijst hem in een cybernetische pantserpak om hem in leven te houden. Zodra hij bijkomt, hoort hij dat zijn vrouw toch is gestorven. Nu is het enige dat Darth Vader nog rest: woede, pijn en het nieuwe Galactische Rijk.."


Star Wars: Het Mysterie van de Citadel 1
Star Wars: Het Mysterie van de Citadel 2
Het Mysterie van de Citadel is een zesde tweeluik in de doorlopende Star Wars-hoofdserie. "Een rebellenpiloot en een vogelvrije archeoloog die samen de donkerste hoeken van het sterrenstelsel induiken...? Dokter Aphra doet Luke Skywalker een aanbod dat hij niet kan negeren... een aanbod dat hem naar de zeldzame bijeenkomst in het hart van de beruchte Schreeuwende Citadel brengt. Vindt Luke waarnaar hij op zoek is? Is Aphra te vertrouwen? Of eindigen ze straks allebei als slachtoffer van de koningin van de Citadel? Het zijn roerige tijden in het sterrenstelsel. Terwijl het Galactische Keizerrijk nog stevig in het zadel zit, blijven de troepen van de Rebellenalliantie vechten vanuit een geheime buitenpost, op Horox III ver in de Outer Rim, om onder die onderdrukkende greep uit te komen. De jonge Luke Skywalker heeft het zwaar. Hij voelt de Force, maar zonder de juiste opleiding kan hij niet de Jedi-ridder worden die hij denkt te moeten zijn. Intussen heeft dokter Aphra een waardevol, en gevaarlijk, artefact in handen gekregen... waarin het bewustzijn van een oude Force-gebruiker is opgenomen.
Kon ze het nou maar aan de praat krijgen..."


Star Wars: remastered: Episode VII
Star Wars Remastered: Rogue One
Van de film The Force Awakens moet de hardcoverversie dit jaar nog verschijnen, de softcoverversie is voor februari. De verstripping van Rogue One in dezelfde reeks Star Wars Remastered verschijnt in maart als hardcover, als vanouds met een gratis prent.


Marvano's tweeluik Bonneville in 2018
11/11
TOP
Bonneville 1
Bonneville 1
Bonneville 1
Bonneville 1
Titan Books herlanceerde dit jaar Marvano's bewerking van Joe Haldemans geroemde sf-roman The Forever War (De Eeuwige Oorlog) als comicreeks met bonuspagina's die ook in integrale hardcovers gebundeld worden. Intussen werkte de Vlaamse auteur verder aan zijn nieuwste stripproject Bonneville dat zich op de begane grond afspeelt, op Moeder Aarde op de zoutvlakte van Bonneville waar menig snelheidsrecord sneuvelde. De informatie in onze vooruitblik van afgelopen week over de inhoud was karig, dus gingen we bij Marvano zelf te rade.

Marvano: "Waarover gaat Bonneville...? Over opgroeien in de jaren 1960. Over leren leven met de realiteit. Het is een verhaal dat zich afspeelt in een tijd waarin je nog niks voor niks kreeg. De pampermaatschappij lag nog ver in de toekomst. Het is een ode aan de creativiteit, die in die tijd nog niet de nek was omgedraaid door de computer, een ode aan ondernemingszin en doorzettingsvermogen. En moed.
Het is een 'grafische adaptatie' van het manuscript Salt of the Earth (Het Zout der Aarde) door Zeldine Johnson, geboren rond 1950 in Jabbeke in een gezin van Mormonen dat eind 1959 uitweek naar de Verenigde Staten, naar het stadje Wendover in Utah, de staat waar zich, in Salt Lake City, de hoofdzetel bevindt van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. De familie Janssen emigreerde naar het centrum van haar geloof.
Een 'grafische adaptatie' omdat Bonneville geen klassieke strip is. Er komt bijvoorbeeld heel weinig dialoog in voor. Onze vriend Ken noemt het 'een weergave van wat er zich voor het geestesoog afspeelt terwijl je een tekst leest, een illustratie van wat ik veronderstel dat er zich in je brein afspeelt terwijl je een boek aan het lezen bent'. Ik zou het zelf niet mooier kunnen verwoorden.
Dit alles speelt zich af op en rond de zoutvlakte van Bonneville, waar in de jaren 1960 een verwoede strijd werd geleverd om het absolute snelheidsrecord te land. De bonte, pittoreske troep recordracers (M/V) worden Zeldines makkers, en vaak haar mentoren, in haar tocht naar de toekomst. 
Een kind kan het veel beroerder treffen.
Bonneville is geen geïllustreerde tekst — er is interactie tussen tekst en tekening — en het is geen klassieke strip. Het leunt het dichtst aan bij de manier van vertellen van Tom Poes, Otto van Irtin, Piloot Storm en dergelijke 'strips' die in de jaren 1950 redelijk courant waren en die ik als kind met enorm veel plezier gelezen heb in Ons Volkske en 't Kapoentje en zo. De vormgeving is natuurlijk minder rigide, de interactie tussen tekst en tekeningen is beter (al zeg ik het zelf...) en er komt wel degelijk dialoog in ballonnen in voor, maar eigenlijk gaat het om hetzelfde principe. 
Het heeft ook veel van die oude Vandersteen en co 'tussenprentjes' met teksten als 'De volgende ochtend, als Lambik weer nuchter is en zijn hoofdpijn over is, gaat hij terug naar de Boekenbeurs in Antwerpen om zijn gebit te zoeken'. Nu komt dat soort tussenprentjes als oubollig over, maar eigenlijk waren die verbluffend efficiënt en kwamen ze de vertelling zeer ten goede.
Ik ondervind dat het een bijzonder efficiënte manier van vertellen is die veel meer diepgang toelaat dan een gewone strip. Ik vind het zeer jammer dat ik, nu Bonneville op z'n einde loopt, deze manier van vertellen moet opgeven. Al ben ik, zo heb ik gemerkt tijdens de voorbereiding van een nieuw project, op zoek naar iets vergelijkbaar. Maar er zijn natuurlijk geen honderd mogelijkheden. Het kan slechts met als basis een zogenaamd manuscript, of een rapport of verslag of dagboek of Dode Zee-rollen of zoiets."

Deel 1 van het tweeluik, met de titel Vier Nul Zeven!, komt op 7 februari bij Dargaud uit. Met deel 2 zit Marvano al in de laatste rechte lijn waardoor een bijkomende release in 2018 verzekerd is. Hij schreef zelf Craig Breedlove aan om een voorwoord te verzorgen van deel 1. In functie van wat hij schrijft, zal Marvano bijkomende illustraties tekenen. En Breedlove zelf krijgt een introductie van David Tremayne, een Britse F1-journalist voor The Independent en een expert op het gebied van land speed records.

Breedlove is ondertussen tachtig jaar en was een Amerikaanse profracer die in de jaren 1960 vijf keer een snelheidsrecord vestigde. Hij was de eerste man in de geschiedenis die meer dan 600 mijl per uur reed (zo'n 950 kilometer per uur) door gebruik te maken van door meerdere turbojets aangedreven voertuigen die alle Spirit of America heetten.

Marvano was al een van de meest vertaalde Vlaamse auteurs, zonder dat daar ooit gewag van wordt gemaakt. Met Bonneville snelt hij volgens ons weer een sliert vertalingen tegemoet.


Asterix en Obelix reizen naar China in volgende film
11/11
TOP
Asterix
In 2012 kwam de vierde film van Asterix en Obelix uit. Asterix en Obelix bij de Britten was grotendeels gebaseerd op — nee maar! — Asterix bij de Britten en Asterix en de Noormannen. Het budget van de film bedroeg een dikke 61 miljoen euro, maar de Franse opkomst viel tegen in vergelijking met de eerdere films waardoor het een commerciële flop werd. Ook de kritiek was niet mals. En toch is er recent een volgende film aangekondigd.

Volgens de beperkte info reizen onze helden in de volgende film naar China. In geen enkel album hebben Asterix en Obelix China bezocht, dus wordt het voor het eerst geen bewerking van bestaande verhalen. Dat het Chinese publiek doorgaans een lucratieve markt is voor films, speelt allicht mee. De fim moet eind 2020 in de zalen komen. Wie de regisseur is en of Gérard Depardieu en Edouard Baer opnieuw de hoofdrollen vertolken, is nog niet meegedeeld.

Van het nieuwste stripverhaal, Asterix en de Race door de Laars, zijn in het Frans al twee miljoen exemplaren verkocht terwijl de eerste druk in het Frans precies twee miljoen exemplaren bedroeg. De totale oplage voor alle landen bedraagt vijf miljoen exemplaren. Het album is al drie weken de best verkochte titel in de algemene verkooplijsten in zowel Vlaanderen als Frankrijk.


Standaard Uitgeverij lanceert nieuw label Matsuoka
08/11
TOP
Nero
Nero
Gisteren, een jaar en een dag na het overlijden van Marc Sleen en op de zeventigste verjaardag van Sleens bekendste creatie Nero, meldde Standaard Uitgeverij de komst van Matsuoka. Onder deze naam van Nero's aartsvijand in zijn allereerste verhaal (waarin detective Van Zwam weliswaar nog de held van de reeks was) verschijnt vooreerst Kim Duchateaus Nero-verhaal dat in Knack wordt voorgepubliceerd. Het album verschijnt in hardcover op 6 december met een gesigneerde ex-libris erbij. Andere titels in het gloednieuwe stripfonds komen op 4 april uit. Het zijn integrales van Vlaamse reeksen en vertalingen van Franse jeugdstrips, allen in een verzorgde hardcover die minder voor een supermarktpubliek zijn bedoeld en meer voor boekwinkels en stripspeciaalzaken. In deze pdf stelt Matsuoka alle titels voor. Hieronder vind je onze info.


Nero: De Stallaert Jaren 1
Nino integraal
Ook nog van Nero komt een eerste integrale van Dirk Stallaerts Nero-verhalen uit. Stallaert tekende de reeks vanaf het album Barbarijse Vijgen (deel 122 in de reeks van Standaard Uitgeverij) tot het allerlaatste album, 42 in totaal. Ze worden chronologisch per vier of vijf verhalen gebundeld. Nero: De Stallaert Jaren zal in tien integrales verschijnen. Stallaerts oorspronkelijke tekeningen worden hiervoor opnieuw ingescand voor een zwart-witreproductie. De stripverhalen worden dus in zwart-wit gebundeld. Yves Kerremans en Noël Slangen verzorgen de achtergronddossiers. De integrales die de voorbije jaren van Marc Sleen verschenen, met wat achtergrondpagina's en telkens met dezelfde figuur op de cover, is na drie delen stopgezet.

Wij zullen Dirk Stallaert altijd blijven associëren met waarschijnlijk zijn beste werk Nino. Op scenario van Hec Leemans tekende hij drie verhalen die alle worden gebundeld in Nino: Het Amerikaanse Avontuur. Een achtergronddossier met extra's vult de drie gebundelde verhalen aan.


Astrid IJskoud
Mamette 1
Matsuoka beperkt zich niet alleen tot producties van Vlaamse tekenaars, er is ook aandacht voor wat er in het buitenland verschijnt. De jeugdstrip Astrid IJskoud is het werk van Fabrice Parme (Koning Snotneus, Robbedoes door, De Familie Piraat) heeft een schatrijk meisje in de hoofdrol.
"Ze heeft alles om gelukkig te zijn, want haar ouders zijn rijk. Schatrijk. Ze woont in een huis, zeg maar gerust een paleis, dat boven New York uittorent. Alleen: ze verveelt zich stierlijk en voelt zich eenzaam. Daarom trekt Astrid van zodra ze maar kan op avontuur. Ze wil de wereld ontdekken — en haar gouvernante en de butler van de familie proberen te voorkomen dat dat niet uit de hand loopt. Overal maakt ze vrienden — al loopt dat niet altijd van een leien dakje."

In onze bespreking van Mijn Vriend Grompf door Nob (de auteur van de gagserie Dad waarvan in januari deel 4 verschijnt) maakten we nog de opmerking dat we graag een vertaling zouden zien van Mamette van dezelfde tekenaar. En kijk, in april verschijnt een eerste album in vertaling. De tedere, komische aanpak in Mamette vergelijken we graag met André Geerts' Jojo. In het Frans verschenen al zes albums én een al even geslaagde spin-off van drie delen over haar kindertijd in de jaren 1930. Er bestaat zelfs een speciale uitgave die tegelijk een strip als een kookboek is, zo eentje met grootmoeders recepten.
"Mamette is oud. Maar niet versleten. Ze heeft kinderen en kleinkinderen, maar ook vrienden en vriendinnen met wie ze vanop een bankje de gang van zaken in de grootstad bekijkt en van commentaar voorziet. Met nostalgie en humor slaat ze zich door het leven, en laat de mensen rond haar baden in liefde en warmte. Nob maakte met Mamette een ontroerende, geestige en vooral heel mooie strip over een bejaarde vrouw die haar mannetje staat in een drukke, jachtige wereld, de gedroomde grootmoeder van iedereen die de strip ooit gelezen heeft."


Kwartaal 1 bij Ballon Comics
08/11
TOP
Kid Paddle 15
Bff's 5
Het was alweer van 2014 geleden dat er een album van Kid Paddle verscheen. Een kleine vier jaar later zal Men in Blork, deel 15, in de winkels liggen. Inmiddels wordt er een langspeelfilm voorbereid. "Wetenschappelijke experimenten die op een sisser aflopen, nachtmerries over pluchen eenhoorns, binnenglippen in een film voor 16+, blorks in de pan hakken in een lunapark waar de bewaker even kribbig is als zijn keffer: het leven van Kid Paddle peddelt nooit ter plaatse. Altijd loert er een grap of een blork om de hoek."

En dan is er ook nog deel 5 van BFF's: "BFF's? Jessica heeft er massa's. In alle maten en gewichten. Heetgebakerde en zwijgzame BFF's, BFF's uit haar kindertijd, van op school, van bij de kapper, van op de eerste fuif. BFF's waar ze al haar geheimen mee deelt en BFF's aan wie ze zelfs haar kat niet zou toevertrouwen. BFF's hebben is een voltijdse bezigheid, hoor! Sms'jes beantwoorden, afspraken inplannen en annuleren, bemiddelen bij ruzies en je in allerlei bochten wringen om de waarheid te verdoezelen. Nee, BFF's hebben is allesbehalve chill!"

Geen kwartaal zonder Jommeke. In deel 288, De Zwarte Diamant, wemelt het van de diertjes. "Poezen, honden, konijnen, goudvissen, parkieten en een vrolijk gebekte papegaai: de villa van de steenrijke Rosa, een boezemvriendin van gravin Elodie van Stiepelteen, lijkt wel een dierentuin. Sinds de dood van haar man, de avontuurlijke industrieel Oscar Metal, omringt Rosa zich met een heuse beestenboel. Nu ze onder het mes moet, zoekt ze een oppas voor de diertjes. De Miekes zijn het uitgelezen duo om de boel in de gaten te houden, want volwassenen zouden het wel eens gemunt kunnen hebben op de kostbaarheden in het huis..."


Kwartaal 1 bij Blloan
08/11
TOP
Amorostasia 1
Van de geïllustreerde dichtbundel Voor Wie de Liefde (met gedichten van Geert Briers) is nog geen cover, maar we weten al wel dat Hanco Kolk, Wauter Mannaert, Aimée de Jongh, Jan Bosschaert en Wilbert van der Steen voor passende illustraties zorgen. Ze kregen elk twee gedichten toevertrouwd waarvoor ze carte blanche kregen om die te illustreren, hetzij met een schets of een tekening, hetzij met een strip. "Voor Wie de Liefde gaat over de liefde in al haar aspecten: verlangen, tederheid, passie, onvermogen, hoop, sensualiteit, kwetsbaarheid, erotiek. Er schuilt ook veel humor in de teksten: tintelende woordspelingen, vindingrijke associaties, onverwachte gedachtesprongen. Briers schrijft heel beeldrijk en zintuiglijk." De dichtbundel is een softcover van 56 pagina's.

We zagen de laatste paar jaar strips van Cyril Bonin (Fog, Donkere Kamer, Schijn Bedriegt, The Time Before) in het Frans verschijnen en dachten al dat het afgelopen was met verdere vertalingen van zijn originele vertellingen. Maar Blloan wachtte gewoon geduldig af. Amorostasia begon als een tweeluik in zwart-wit en kent sinds vorige maand een in het Frans verschenen vervolg met het uitgangspunt: wat als... verliefdheid je écht ziek maakt? Wel, dan krijg je zoiets geserveerd: "Het eerste slachtoffer valt in Parijs. Een oude dame staat roerloos voor het raam met een huwelijksaanzoek in de hand. Ze lijkt wel versteend. Daarna volgen twee tortelduifjes die innig stonden te zoenen in de straat. Ook zij staan nu stokstijf... Het nieuws verspreidt zich snel: een nieuwe epidemie teistert Parijs. Ze krijgt de naam Amorostasia: wie getroffen wordt door de vreemde ziekte, raakt verlamd en duikelt in een catatonische toestand. Zonder remedie kunnen de medische autoriteiten niet anders dan aanbevelen om elke ongepaste manifestatie van verliefdheid te mijden. Onderzoeksjournaliste Olga Politoff ondervindt het aan den lijve als een collega met een boontje voor haar plots verstijfd. Dat terwijl de ziekte geen vat lijkt te hebben op haar en haar vriend..."


Calypso
Meisje in Dior
De Zwitser Cosey was begin dit jaar de winnaar van de Grand Prix van Angoulême. Eind januari zal er bijgevolg een grote overzichtsexpo van zijn werk te bezichtigen zijn in het Franse stripmekka. Tegen dan zal de vertaling van zijn jongste one-shot Calypso, compleet in zwart-wit, een feit zijn. "Gus en zijn vriend Pepe werken in de bouw. Ze spoelen een dag hard labeur door in de dorpskroeg. Op de televisie speelt Calypso, de mythische film waarin de verbluffende Georgia Gould de pannen van het dak speelt. Georgia Goud is Zwitsers en heet eigenlijk Georgette Schwitzgebel, vertelt Gus aan Pepe. Veertig jaar geleden waren Gus en Georgette dolverliefd op elkaar. Dan verneemt Gus dat Georgia terug in het land is. Ze is opgenomen in de chique en uiterst discrete ontwenningskliniek Edelweiss die door dokter Beat Niederhauser wordt gerund. Als Gus haar opzoekt, raakt hij overtuigd dat zijn jeugdliefde onder de knoet wordt gehouden door de 'witteboordencrimineel'. Beat is niet alleen haar dokter en mentor, maar beheert bovendien ook Georgia’s persoonlijke fortuin. Een fortuin waar ze door haar eigen 'stommiteiten' niet meer aan kan. Georgia wil terug naar New York maar heeft geen rooie duit. Ze stelt Gus voor haar te kidnappen en losgeld te vragen..." Het album is een hardcover van 104 pagina's.

Meisje in Dior is tegelijk een stripverhaal als een unieke inkijk in de modewereld, en dan via een van haar grootste iconen: Christian Dior. Annie Goetzinger verwierf alvast in het Frans heel wat lof met deze stripdocumentaire en biografie. het past op 128 pagina's.
"Clara is een bevlogen modejournaliste en gidst ons door de coulissen van het modehuis Dior. Op 12 februari 1947 verdringt de beau monde van Parijs zich op de Avenue Montaigne om een glimp op te vangen van het allereerste defilé van een zekere Christian Dior. De show begint met een wervelwind van wijd uitlopende rokken. De monden vallen open en het wordt één grote triomf. Carmel Snow van Harper's Bazar roept het uit: 'It's quite a revolution, your dresses have such a new look!' De carrière van de couturier is gelanceerd en ook Clara's verhaal kan beginnen... In de voetsporen van moderecensente Clara wervelt de graphic novel Meisje in Dior door de coulissen van de modewereld en de haute couture."


Kwartaal 1 bij Casterman
08/11
TOP
Kaamelott 8
Alexandre Astier is een drukbezette man. Zijn jongste project is een eigen verhaal van Asterix voor een nieuwe 3D-animatiefilm na zijn succesvolle bewreking van De Romeinse Lusthof. Zijn schrijfwerk voor bijvoorbeeld de stripreeks Kaamelott, gebaseerd op zijn eigen tv-reeks, maar dan met gloednieuwe verhalen, kreeg daardoor minder prioriteit. Steven Dupré moest langer wahcten op het vervolg van het scenario. Maar kijk, deel 8 raakte na eerdere aankondigingen in de voorbije paar jaar alsnog afgewerkt. En er komt geen uistel meer, want de Franse versie wordt dezer dagen gedrukt.


De Oorlog van de Mulu's 5
Savage 3
De Oorlog van de Lulu's is met deel 5 toe aan het laatste deel nu het laatste oorlogsjaar van de Eerste Wereldoorlog wordt aangesneden, maar er is al een volgende vijfdelige cyclus gepland die zich na de oorlog afspeelt. Het eerste deel daarvan wordt in 2019 verwacht. Volgend jaar zal er nog een tweeluik verschijnen die als spin-off geldt. La Perspective Luigi behandelt Luigi's verhaal dat zich in de elf maanden tussen deel 3 en 4 afspeelt. De tekenaar van deze spin-off is Damien Cuvillier (De Rode Schoenen). Tussendoor maken Hardoc en Régis Hautière ook nog een kortverhaal van zestien pagina's met de Lulu's voor een tijdschrift in Picardië dat gespecialiseerd is in verhalen die zich in de geschiedenis afspelen of die over folklore uit de streek vertellen. het verhaal zou over een ontmoeting met twee soldaten gaan die wleens deserteurs zouden kunnen zijn. Casterman gaf het duo groen licht voor dit uitstapje onder de voorwaarde dat het kortverhaal later eventueel gerecupereerd kan worden voor een andere uitgave, als bonus bij een integrale of zo.
Nu goed, de inhoud van deel 5: "Terwijl de Eerste Wereldoorlog volop woedt, proberen de Lulu's te overleven in de bezettingszone. Zonder het zelf goed te beseffen zijn de vier weeskinderen ingelijfd door een geheim genootschap en worden ze gescheiden. Voor het eerst sinds ze elkaar kennen, moeten ze het zonder elkaar rooien. En de scheiding zou wel eens veel langer kunnen duren dan ze denken..."

Na een aanslepende aandoening van Félix Meynet duurde het een tijd tot Savage 2 verscheen. Casterman besliste het album op te sparen tot wanneer deel 3 grotendeels was afgewerkt om ze korter na elkaar uit te geven. Dat derde deel verschijnt in vertaling in januari. In tegenstelling tot wat Meynet en Yann ons van bij het begin wijsmaakten, is deel 3 niet het slot van de reeks. In plaats van een nieuw album van Karaat te maken, gaan Meynet en Yann gewoon verder met Savage. Deel 4 wordt een overgangsalbum waarin Savage het Franse leger in Mexico verlaat en zich ontpopt tot een avonturier.


Bug 1
De reizen van Alex
Over het tweeluik Bug van Enki Bilal schreven we een tijdje geleden al. Hierbij nog eens de info. Na zijn trilogie Animal'z, Julia & Roem en het plotsklaps uitverkochte De Kleur van de Lucht dokterde Enki Bilal een compleet nieuw verhaal uit. Bug is een heuse futuristische thriller waarin op een dag alle digitale gegevens, van de grootste servers tot de kleinste usb-sleutels, ineens zijn verdwenen. De wereld is verlamd, gedesoriënteerd en zit zonder bronnen. Er wordt een verband gelegd met een ruimtetuig dat van een missie naar Mars terugkeerde. Slechts één bemanningslid overleefde de ruimtetocht en hij is de drager van een alien, een "bug". Hij lijkt alle verdwenen digitale gegevens met zich mee te dragen. Voor hij het weet, is hij de inzet van naties, bedrijven, de maffia, religies en zelfs gewone burgers.

Tekenaar Marco Venanzi wijdde zich nog eens aan een educatief Reizen van Alex-album, nu over gladiatoren. "Zwaard, lans, drietand of net: kies je wapen en duik in de coulissen van de beroemdste arena's van het Oude Rome zoals die van Nîmes en Pompeï. Ontdek samen met Alex en Enak de gevaarlijke wereld van de gladiatoren, hoe ze zich voorbereiden, hoe ze leven. Het universum van de gladiatoren wordt bevolkt door wilde dieren, bloedige tradities, gevechten en circusspelen. De verschillende soorten vechters, hun wapens, hun tegenstanders en waar ze elkaar bekampen: alles passeert de revue. Betreed de arena!"


Kwartaal 1 bij Dargaud
08/11
TOP
Giant 1
Bij Dargaud mogen we ons verheugen op een nieuwe prestatie van Marvano, een tweeluik ditmaal over snelheidsrecords op de zoutvlaktes van Bonneville. Het plaatsje is ook de titel van dit tweeluik.

Het Franse tweeluik Giant, van Mikaël (Promise), wordt in vertaling gebundeld als een one-shot van 120 pagina's. "New York, 1932. De Grote Depressie houdt Amerika onder de knoet. Toch rijzen in Manhattan de wolkenkrabbers als paddenstoelen uit de grond. Bouwwerf na bouwwerk wordt opgestart. Ook Giant, een zwijgzame kolos, is bouwvakker. Als een Ierse werkmakker dodelijk verongelukt, krijgt hij de opdracht om de familie in te lichten. Maar als puntje bij paaltje komt verdoezelt hij de trieste waarheid voor Mary Ann, de jonge weduwe. Giant stuurt haar een flinke geldsom en tikt een brief die van haar man zou kunnen zijn... Ze antwoordt en de brieven gaan over en weer, zonder dat Giant uit de biecht klapt. Tot Mary Ann en haar kinderen op een dag in New York staan..."


De Wereldrecordjagers
Katanga 2
De Wereldrecordjagers is een prettig tussendoortje dat de hunker naar 15 minutes of fame op de korrel neemt. Van scenarist Tonino Benacquista is al wel zijn bijdrage aan de reeks Lucky Luke vertaald, maar in het Frans heeft hij enkele zeer geslaagde satirische strips op zijn actief. Zijn nieuwste one-shot is getekend door Nicolas Barral die je vast wel kent van De Avonturen van Philip en Francis, maar ook van Nestor Burma. Het duo werkte al vaker samen.
"Paul Baron werkt op de homologatiedienst van de Wereldrecordgids. Hij weegt reuzepompoenen, schuimt de vreemdste wedstrijden af en registreert records in zowat alles wat een mens maar kan verzinnen om zich te onderscheiden van de massa. Heerlijke job, toch? Tot een van de kandidaten zich waagt aan een... moordrecord."

Katanga 2: Diplomatie is het vervolg van de trilogie die heel sterk begon. We hadden ook niets anders verwacht van Sylvain Vallée en Fabien Nury die al samen de maffiareeks Er Was Eens maakten. "1960. Na tachtig jaar koloniale overheersing door de Belgen, roept Congo zijn onafhankelijkheid uit. Minder dan twee weken later scheurt de rijke mijnprovincie Katanga zich af. Congo en Katanga staan meteen op voet van oorlog. Inzet van hun conflict? Het bezit van de diamantmijnen. De moordpartijen volgen elkaar op en veel burgers vluchten weg. De VN komt tussen en stuurt blauwhelmen... Tegelijk wordt een horde meedogenloze huurlingen ingeschakeld om de bezette mijnexploitaties te bevrijden... Charlie, een zwarte huisbediende, krijgt een ongelooflijke schat in handen: 30 miljoen dollar aan diamanten... Het maakt hem de meest gezochte man van Katanga."


Mermaid Project 5
Ravian integraal 5
Bollie en Bilie 35Tussen november 2016 en maart 2018 raakt de complete reeks Mermaid Project vertaald. Of eigenlijk moeten we cyclus zeggen, want deel 5 is het slot van wat nu een eerste cyclus blijkt te zijn. De weg naar het vervolg ligt open, maar hier is al de info over het voorlopige slotakkoord: "Romane en El Malik komen aan het eind van hun onderzoek naar de activiteiten van Algapower, een consortium dat in de schaduw opereert en vreselijke genetische experimenten uitvoert. Dankzij de dolfijnen kunnen ze binnendringen in de laboratoria van Algapower om de gruwel een halt toe te roepen. Maar kun je ooit winnen tegen een groep die over zulke gigantische middelen beschikt?"

De vijfde integrale van Ravian bundelt de albums Aan de Grenzen, De Levende Wapens en De Sferen van de Macht, aangevuld met en dossier.

Een aanleiding voor Laurent Verrons afscheid van de reeks Bollie en Billie kan je bij het overzicht van Dupuis vinden. Intussen hebben Jean Bastide en Christophe Cazenove de reeks naadloos overgenomen. In januari verschijnt hun tweede album.


Kwartaal 1 bij Dupuis
08/11
TOP
Een Ster van Zwart Katoen
Bij Dupuis loopt de ultieme heruitgave van de reeks Guust gewoon door. In januari en maart verschijnen de delen 9 tot 12.

Van het one-shot Wie Laatst Lacht hebben we nog geen cover, maar als we je zeggen dat het opnieuw een one-shot is van het duo Benoît Springer en Zidrou, die samen Een Mooie Reis en Onafscheidelijk maakten, zou dat al kunnen volstaan. De deze keer rauwe thriller gaat over een man die zijn vrouw met een voorhamer d ekoop inslaat en haar lijk dumpt in een vergeten waterput. Als hij weer thuiskomt, wacht zijn vrouw hem op... alive and kicking.

Een bijzonder one-shot in de collectie Vrije Vlucht wordt Een Ster van Zwart Katoen, een 160 pagina's dik epos van Steve Cuzor (O'Boys, XIII Mystery) en Yves Sente, die voor het eerst een Vrije Vlucht-album schreef, over de rol van de zwarte gemeenschap in de Amerikaanse geschiedeis, van de onafhankelijkheidsstrijd tot de Tweede Wereldoorlog.
"Philadelphia, 1776. Mrs Betsy wordt in zeven haasten opgetrommeld door de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijders om de allereerste vlag van de toekomstige Verenigde Staten te ontwerpen. Stiekem naait haar dienstmeid Angela Brown een geheim symbool in het vaandel waarmee ze een revolutionair eerbetoon brengt aan de zwarte gemeenschap. Dover, 1944. Private Lincoln wordt met de dag neerslachtiger. Rassendiscriminatie en vechtpartijen zijn dagelijkse prik op de militaire basis waar hij is gelegerd. Tot hij een brief van zijn zus Johanna ontvangt. Tussen de bezittingen van hun overleden tante heeft ze de memoires teruggevonden van Angela Brown. Het is een persoonlijke en historische getuigenis van onschatbare waarde. Als haar verhaal waar is, dan moet de geschiedenis van de Verenigde Staten opnieuw geschreven worden. Alleen, het Amerikaanse embleem is in de handen van de nazi's die het samen met ontelbare andere kunstschatten hebben geplunderd. Er wordt een ultrageheime operatie op het touw gezet om de vlag terug te halen. Lincoln tekent present..."


Robbedoes door... 13
De Kleine Robbe: De Strip van de Film
Ook nog van scenarist Yves Sente verschijnt in januari zijn Robbedoes-one-shot Ze Noemden Hem Rooie, getekend door voormalig Bollie en Billie-tekenaar Laurent Verron. Over deze hommage aan het personage Robbedoes en zijn bedenker Rob-Vel hebben we het al vaak gehad, de samenvatting gaat als volgt: "Kerstavond 1958. In een huis in de voorstad van Charleroi popelen drie kinderen van ongeduld. Hun oom Wim is nog maar net binnen of ze zeuren 'm al de oren van het lijf om hen een verhaal te vertellen. Hij gaat maar wat graag in op hun smeekbedes en jaagt het vuur in zijn pijp. Hij begint een oud verhaal dat meer dan dertig jaar teruggaat. Het verhaal van Juliette en Rooie. Zij is de dochter van de grote baas van een Franse rederij en lijdt aan een ernstige hartafwijking. Hij is een jonge trapezeacrobaat van wie de moeder net is omgekomen bij een gewaagde circusact. Hij is op de vlucht uit vrees om naar een weeshuis te vliegen. Juliette en Rooie ontmoeten elkaar op de boot naar New York. Zij vergezelt haar vader, hij glipte stiekem aan boord om zijn geluk in Amerika te zoeken. Een ontmoeting die hun leven dramatisch zal omgooien..."

We hebben nieuws over De Kleine Robbe. De Franse verfilming komt ook in onze taalcontreien in de zalen. Een goede aanleiding om De Strip van de Film uit te brengen. Dit is geen verstripping van de film, maar het biedt wel een blik achter de schermen als making-of van de langspeelfilm, aangevuld met een selectie van de beste en meest legendarische gags, exclusief materiaal en anekdotes van de makers.


Dad 4
FRNK 3
In snel tempo verschijnen nieuwe delen van Dad. Ondertussen raken ook andere reeksen van tekenaar Nob vertaald. Afgelopen zomer Mijn Vriend Grompf bij Plan A Uitgevers en in april 2018 zijn vroegere reeks Mamette bij Matsuoka, de nieuwe imprint van Standaard Uitgeverij. In Dad 4 meer van hetzelfde en dat is vooralsnog meer dan goed. "De opvoeding van vier meiden met pit is niet van de poes. Dat hoef je Dad niet te vertellen! Van de ontluikende emancipatie van zijn oudste Pandora, over de liefdesperikelen van Oona en de ethische dilemma’s van heetgebakerde Roxanne tot de aanhoudende schreeuw om aandacht van Babette: voor de werkloze acteur is het vaderschap de rol van zijn leven."

FRNK mag nog wat meer lezers vinden in het Nederlands, maar we moeten beseffen dat jongere lezers tegenwoordig een archimoeilijk te bereiken publiek is. In elk geval staat deel 3, Het Offer, in maart gepland.


Team Rafale 1
The Dream 1
Nu De Rode Baron is afgerond heeft Dupuis weer ruimte in de hangar om een andere luchtvaartreeks te lanceren. De keuze viel op Team Rafale waarvan in het Frans al negen delen verschenen. Dankzij onder meer deze reeks raakte scenarist Frédéric Zumbiehl opgemerkt en mocht hij nieuwe verhalen van Buck Danny schrijven. Tekenaar Éric Loutte kennen we van een eerdere luchtvaartreeks, Biggles, en van de eerste albums van Alfa - Eerste Wapenfeiten. Team Rafale verschijnt ook in een beperkte oplage in hardcover. De hardcovers van De Rode Baron raakten snel uitverkocht.
"Centrale figuur in Team Rafale is Tom Nolane, een gevechts- en testpiloot. Hij is een stuk menselijker dan in de meeste vliegtuigstrips. Zoals iedereen worstelt hij met de problemen van onze tijd. Hij is gescheiden en deelt het co-ouderschap over zijn twaalfjarige dochter met een ex waarmee het nog altijd moeilijk praten is. Hij schiet bijzonder goed op met zijn knappe partner, Jessica Nate, ook een jachtpilote. Team Rafale is een spannende realistische vliegtuigstrip. Industriële spionage, economische oorlog, terrorisme, bemiddeling bij internationale conflicten: de onderwerpen zitten kort op de geopolitieke actualiteit."

The Dream is het begin van een nieuwe reeks van Jean Dufaux, nogal knap geschilderd door Spanjaard Guillem March die nog een jaartje Catwoman heeft getekend voor DC Comics. "Megan werkt als castingagente voor Invisible Art Production, een filmmaatschappij. Voor een reeks opnames gaat ze op zoek naar opvallende persoonlijkheden, mensen die de Amerikaanse droom nastreven, liefst van al nog een carrière op het witte doek. Op een van haar zoektochten naar talent ontmoet ze Jude. Ze stelt hem voor om mee te spelen in een film over Lord Byron, een kans die deze voormalige erotische danser met beide handen grijpt. Maar niets is wat het lijkt, want tijdens de castingopnames gebeuren rare dingen en er duiken steeds meer vreemde figuren op…"


Kwartaal 1 bij Glénat
08/11
TOP
Elric 3
De Witte Wolf wordt het voorlaatste deel van de stripbewerking van Michael Moorcocks de fantasyroman Elric van Melinboné. Aansluitend zit een making-ofkatern. "Er is nu een jaar voorbij sinds Elric zijn paleis Imrryr heeft verlaten en daarbij Cymoril verweesd achterliet. Het afgelopen jaar doorkruiste hij de Jonge Koninkrijken terwijl zijn beschermer Arioch hem nooit uit het vizier verloor. Hij verkocht zijn talenten als tovenaar en krijger aan de meestbiedende. Met elk gevecht groeide de legende van de albinokrijger met het Zwarte Zwaard. Alleen al het aanhoren van zijn nieuwe naam jaagt de dapperste strijders de stuipen op het lijf. Vandaag is hij niet meer Elric van Melniboné, de 428ste Keizer van het volk van R'lin K'ren A'a. Vandaag kennen de Jonge Koninkrijken hem onder de naam Witte Wolf."

Bij Glénat staan in kwartaal 1 ook de voorlaatste delen van De Piraten van Barataria (deel 11) en Rio (deel 3) gepland en het laatste deel van de reeks Het Derde Testament - Julius. Een samenvatting van deze laatste: "Dronken van wraakzucht heeft Sayn de leiding overgenomen van de 'kraaien', de horde onsterfelijke en meedogenloze krijgers. Omdat hij niet is kunnen toetreden tot het Hemelrijk, stort hij zich op het heerschap van de aarde. De volgende halte op zijn veroveringstocht is de tempel van Jeruzalem, waar Joden en Romeinen sinds mensenheugenis op voet van oorlog met elkaar leven. Maar tegenover de nieuwe vijand zullen ze hun krachten moeten bundelen. Julius, de profeet en bekeerde Romein, is wellicht de enige die hen daarvan kan overtuigen. Maar krijgt hij daarvoor de tijd? De zwarte legioenen naderen snel..." Voor tekenaar Thimothée Montaigne zit de reeks er dus op, hij kan zich nu tenvolle toeleggen op een nieuw album van De Prins van de Nacht op scenario van Yves Swolfs.


Dangerous Liaisons - Voorgeschiedenis 1
Grote Zeeslagen 4
Dangerous Liaisons - Voorgeschiedenis hebben we al met enige bewondering voor tekenaar Djief (Godenschemering, Broadway - Een Straat in New York) voorgesteld in een eerdere update. Het is een door Stéphane Betbeder (Bunker, Deep, Orakel) uit de duim gezogen prequel op de meermaals verfilmde roman Les Liaisons Dangereuses en vertelt hoe graaf Valmont en markiezin Merteuil elkaar leerden kennen.
"1755. Sébastien is een schriel jongetje dat lijdt aan zware epilepsieaanvallen. Zijn fragiele gezondheid vloekt met zijn avontuurlijke karakter. Zijn bezorgde moeder klopt aan bij de vooraanstaande gravin de Senanges die besluit zich over de jongen te ontfermen. Voor Sébastien incarneert de gracieuze gravin alles wat staat voor vrouwelijkheid. Ze leert hem de mores van haar wereld, de meedogenloze aristocratie waar maskerades, liefdesintriges en bedgeheimen de regel zijn. Stap voor stap evolueert ook hun relatie. Sébastien wordt meer dan zomaar een beschermeling..."

Het opnieuw door Federico Nardo en door Jean-Yves Delitte geschreven Lepanto is deel 4 in de reeks Grote Zeeslagen. "1570. Het Ottomaanse rijk strekt zich uit over heel het Middellandse Zeegebied. Die hegemonie begint ook te vreten aan de economische belangen van de christelijke mogendheden. Paus Pius V heeft schoon genoeg van de razzia's van de Turken en probeert een leger op de been te brengen om hen terug te drijven. De verovering van Cyprus waarbij meer dan 20.000 personen het leven laten, haalt de christelijke machten over de streep. Spanje, Venetië, de Kerkelijke Staat, de republiek Genua, het hertogdom van Savoye en de Orde van Malta verenigen zich in de Heilige Liga. Vanuit de haven van het Siciliaanse Messina vertrekken 208 schepen met bijna 30.000 mannen voor de confrontatie met de Turkse vloot. Ze maken zich op voor een bloedige strijd zonder weerga... De slag bij Lepanto is de eerste grote overwinning van de christenen tegen de Ottomaanse marine. De slag kreeg overal in Europa veel weerklank omdat ze de Turkse expansiedrang een definitief halt toeriep. Dat maakt het voor veel historici de belangrijkste zeeslag uit de geschiedenis."


Kwartaal 1 bij Le Lombard
08/11
TOP
Tango 1
Tango wordt beslist een hit in maart. In het Frans miste het zijn lancering alvast niet met een goede pers en een publiek dat het met gretigheid aan het kopen is. Het eerste album van 72 pagina's verschijnt in vertaling tegelijk in softcover en een gelimiteerde hardcover. Philippe Xavier (Kruistocht, Conquistador) is tekenaar van dienst en ruilt historische tijdperken in voor een hedendaagse setting. Hij kan op de medewerking rekenen van Matz die zich met De Killer op de kaart zette. het duo had niets anders dan Bernard Prince voor ogen om met Tango te beginnen. Met het nevenpersonage Anselmo als hun versie van Barney Jordan en eindelijk nog eens een reeks waarvan elk album gewoon een afgerond verhaal biedt, hoewel het verleden van hoofdpersonage Johan Tango wel blijft meespelen in de reeks die werd opgezet als een contemporaine western. Die reekselementen zullen allerminst overheersen om er geen Largo Winch of XIII van te maken, beweerde Xavier. Tango's naam pikte Xavier van de actiefilm Tango & Cash, een vehikel met Sylvester Stallone en Kurt Russell.
"Met de miljoenen die hij heeft buitgemaakt op een drugkartel trekt Johan Tango zich terug in een ingedommeld dorpje in het Boliviaanse Andesgebergte. Het ideale plekje om ook zelf ongestoord uit te bollen. Maar het toeval wil dat ook zijn nieuwe buur en zijn zoon op de vlucht zijn voor een op zijn minst ingewikkeld verleden. Als ze bedreigd worden door drie gewapende mannen, neemt Tango het voor hen op en doodt de belagers. Weet hij veel dat hij zich zo de woede op de hals haalt van twee machtige gewapende groeperingen. De rust is plots ver weg..."
Het contract voor deze nieuwe reeks omvat twee delen. Afhankelijk van het succes (maar dat is in het Frans al een feit) komen er nieuwe delen waarvoor de auteurs al heel wat ideeën hebben. In elk geval heeft Xavier nog de bijkomende zekerheid dat er een volgend tweeluik van Winter 1709 (deel 1 verschijnt in december in vertaling bij Daedalus) is gepland op scenario van Nathalie Sergeef. Die delen 3 en 4 zou Xavier willen afwisselen met Tango 3 en 4, maar die beslissing maakt hij begin volgend jaar pas.


The Regiment 1
Duke 2
Nog zo'n realistische avonturenreeks wordt The Regiment waarvan deel 1 eveneens in soft- en hardcover verschijnt. Thomas Legrain (Sisco) en Vincent Brugeas (De Koning van de Ribauds) bundelen de krachten om de geschiedenis van de SAS, de elitetroepen van het Britse leger te vertellen, te beginnen in Noord-Afrika tijdens de tweede Wereldoorlog waarbij drie Britse officieren het opnemen tegen de Duitse veldmaarschalk Rommel. Aansluitend op het verhaal zit een historisch dossier. "1941. Aan het front in Noord-Afrika lijkt weinig te doen aan de superioriteit van het Afrikakorps onder leiding van de Duitse veldmaarschalk Rommel, alias de Woestijnvos. Tegen het advies van de legerstaf in drukken drie Britse officieren hun idee door om een klein regiment van elitesoldaten op te richten: de Special Air Service (SAS). Een honderdtal mannen worden specifiek opgeleid om àchter de vijandelijke linies de meest heikele missies uit te voeren. Na een periode van intensieve training en verkenningen, lanceert de SAS haar eerste raids op Duitse vliegvelden."
Van The Regiment zijn drie delen gepland. Als ze hun publiek vinden, gaat de reeks verder. Maar na deel 2 wisselt Legrain nog wel af met een nieuw tweeluik van Sisco. En als dat tweeluik is afgelopen terwijl The Regiment blijkt aan te slaan, heeft Legrain al min of meer beslist enkel met The Regiment door te gaan. Er zijn volgens hem nog genoeg verhalen te vertellen over de acties die het eliteteam ondernam in Frankrijk, Itaië, Nederland, enzovoort terwijl er ook SAS-eenheden werden opgericht in onder meer Frankrijk en België. Het is allemaal stof voor een mogelijkheid om in meerdere cyclussen te werken.

Een nog nieuwe reeks die al meteen zijn publiek vond, was Duke. Leel 2 laat niet lang op zich wachten, want het ligt in februari al in de winkel, opnieuw als softcover en hardcover. Elk album is een afgerond verhaal. "Het houdt niet op met overvallen op postkoetsen. Marshal Sharp vormt een posse met mannen om achter de schuldigen aan te gaan. Het enige aanknopingspunt dat ze hebben, is de getuigenis van de enige overlevende van de aanvallen: een meisje dat de lippen stijf op elkaar houdt en zint op wraak. Duke wordt uit zijn rust gehaald en moet de wapens opnemen aan de zijde van zijn broer. Daarbij moet hij zijn demonen in de ogen kijken. Daar gaat het rustige leventje dat hij aan Peg had beloofd..."


De Advocaat 3
Kinderen van het verzet 2
De Wet van de Zwakste is deel 3 in de reeks De Advocaat die geïnspireerd is op het leven van de Franse strafpleiter Jacques Vergès. Breng Jef Vermassen niet op ideeën! "Léopold Sully-Darmon is de beroemdste advocaat van de balie van Parijs. Hij heeft zonet een vrouw vrijgepleit die ervan beschuldigd werd om als oudofficier van Sadam Hoessein gevangenen te hebben van mishandeld. Maar de zaak laat hem niet los. Schuldig of niet? Zou de mediagenieke strafpleiter zich hebben laten manipuleren?"

Een van de beste nieuwe reeksen is toch wel Kinderen in het Verzet, geschikt voor jong en oud met veel drama, maar ook oerdegelijke waardes als moed, solidariteit en vriendschap bij enkele kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op kleinschalig, maar net zo gevaarlijk gebied verzet tegen de Duitse bezetter bieden . deel 2: "De acties van François, Eusèbe en Lisa missen hun effect niet. Ze staan niet langer alleen in hun verzet tegen de Duitsers: ook de burgemeester, de pastoor en de ouders van Eusèbe en François volgen hun voorbeeld en nemen de handschoen op. Zonder hun anonimiteit prijs te geven, tonen de jongeren andermaal hun lef door een cruciale schakel te vormen in een smokkelsysteem om ontsnapte Franse gevangenen naar de vrije zone te loodsen. De Duitsers liggen op vinkenslag en schuwen niet langer geweld en zelfs moord. Onze helden worden geconfronteerd met de dood en met racisme. Frankrijk raakt meer en meer verdeeld. Zullen onze zandkorreltjes erin slagen om de nazimachine te doen stokken?"


De Nieuwe Avonturen van Clifton 2
Steven Sterk: De Integrale 3
Le Lombard biedt veel actie en drama in het volgende kwartaal, maar er kan ook nog gelachen worden. Alhoewel... zo happy ziet Clifton er niet uit als bruidegom op de cover van De Nieuwe Avonturen van Clifton 2: Just Married. "Opschudding in het Verenigd Koninkrijk: een mysterieuze killer heeft het gemunt op pasgetrouwde stelletjes. Letterlijk: aan het eind van de
huwelijksceremonie helpt hij ze naar de andere wereld. Er zit maar één ding op om hem te ontmaskeren: de beste speurneus van het Britse rijk moet zelf in het huwelijksbootje stappen..."

De derde integrale van Steven Sterk bevat De Fetisj, het laatste door Peyo gesuperviseerde verhaal dat bij Dupuis verscheen. Albert Blesteau, de latere tekenaar van Lokje, was hier de tekenaar van. Jaren daarna beleefde de reeks een comeback bij Le Lombard met de in deze integrale opgenomen verhalen Overval op het Witte Doek, en Het Eiland van de Tweedracht, beiden getekend door de dit jaar overleden tekenaar Pascal Garray.


Charel Cambré gasthoofdredacteur StripGlossy 7
08/11
TOP
StripGlossy
Voor elk nieuw nummer van het Nederlandse StripGlossy nodigt de redactie een Nederlandse of Vlaamse gasthoofdredacteur uit aan wie heel wat aandacht wordt gewijd. Op 15 november ligt nummer 7 in de winkels met Charel Cambré (Amoras, Filip & Mathilde, Jump) als gasthoofdredacteur. Speciaal en exclusief voor dit nummer tekende Cambré een parodie op zijn eigen De Kronieken van Amoras op scenario van Marc Legendre.


Strip over pesten op school
08/11
TOP
Seule
We wijzen je graag op de Franse strip Seule à la Récré waarvan een vooruitzicht op een vertaling momenteel onbestaande is. Het album verscheen bij Bamboo. Tekenaar Bloz (in vertaling bekend van de educatieve gagreeks Dino's) maakte het samen met zijn dochter Ana. Nu is zij zeventien jaar en als kind werd ze gepest op school. Alle gags gaan dan ook over een meisje, Emma, dat het leven zuur wordt gemaakt door een pestkop die haar klasgenootjes aanmoedigt Emma ook te pesten en te verstoten. Bij haar leraars en ouders vindt ze geen gehoor en weldra staat ze moederziel alleen met haar problemen.

Emma's verhaal wordt verteld aan de hand van grappen op één pagina om de bittere pil te vergulden. Die aanpak is te vergelijken met de reeks Mooie Navels waarin pesten onder iets oudere meisjes een centraal gegeven is. De gags tonen aan dat bij pestgedrag iedereen een verantwoordelijkheid heeft. Op het einde staat een pedagogisch katern opgenomen.


Eerste beelden Guust-verfilming
08/11
TOP
Guust
Guust
Guust
Guust
Guust
Op de première van de tweede Guust-film (in de jaren 1980 was er al eens een poging waar André Franquin zich van distantieerde) is het nog even wachten tot 4 april 2018. Een trailer is er nog niet, maar al wel enkele vrijgegeven foto's. In deze film is Guust niet langer het redactiehulpje van een stripweekblad, maar werkt hij — nou, ja — voor een start-up.

De regie ligt in handen van Pierre-François Martin-Laval die ook al verfilmingen van de gagreeksen Dokus de Leerling en Les Profs (ooit kortstondig vertaald als Beroep: Leraar) tot een goed einde bracht. Hij schreef bovendien mee aan het verhaal en speelt zelf de rol van Guusts waakhond Pruimpit. De productie is een samenwerking tussen de Franse bioscoopketen en filmdistributeur UGC, de Franse commerciële zender TF1 en het Belgische productiebedrijf Belvision.

In de hoofdrol vinden we de snaak Théo Fernandez terug. Guusts vriendinnetje Jannie wordt vertolkt door de in Ierland (waar rosse meisjes vaker voorkomen) geboren Alison Wheeler. De overige rollen worden ingevuld door Arnaud Ducret (agent Vondelaar) en Jérôme Commandeur (Demesmaeker).


Kwartaal 1 van 2018 bij Arboris
04/11
TOP
De Complete Mac Coy 1
Of al deze aangekondigde titels werkelijk in januari, februari of maart 2018 zullen verschijnen, valt nog af te wachten, maar in elk geval gooit Arboris nog wat andere tites bovenop de sliert eerdere aankondigingen van de laatste jaren. Nu goed, positief blijven! De integrales van Arboris lopen over het algemeen goed. Het bewijs is dat er herdrukken op komst zijn van De Complete Baard en Kale 1 en 2, De Complete Guus Slim 1 en De Complete Tanguy en Laverdure 1. Een gloednieuwe reeks die Arboris bundelt, is Mac Coy van Antonio Hernández Palacios en Jean-Pierre Gourmelen. Van deze westernreeks verschenen 21 losse albums die in zeven integrales gebundeld zullen worden.

De voorstelling van Arboris: "De avonturen van Alexis Mac Coy spelen zich af tegen het einde van de Amerikaanse burgeroorlog, ongeveer rond dezelfde tijd als die van Blueberry en De Blauwbloezen. Mac Coy draagt het uniform van de Zuidelijken als hij gevangen wordt genomen door Noordelijke troepen, maar aan het eind van de oorlog wordt hij wegens zijn dapperheid bevorderd tot sergeant-majoor en al gauw belast met een reeks moeilijke opdrachten, onder andere in Mexico waar hij moet proberen een grote hoeveelheid goud terug te vinden, die bedoeld was als soldij voor de soldaten.
De eerste verhalen van Mac Coy verschenen in 1974 in het Franstalige Lucky Luke-magazine. De reeks, die bij ons direct in albums verscheen, viel sterk op door de gedetailleerde tekenstijl van Antonio Hernández Palacios, die er voor zorgde dat alle uniformen en andere details zo correct mogelijk werden afgebeeld. Bovendien was zijn stijl zeer realistisch en daardoor pakkend en erg expressief. Samen met zijn vaste tekstschrijver Gourmelen maakte Palacios tot en met 1999 21 albums, die bij ons helaas allemaal op slecht houthoudend papier werden afgedrukt, wat een ongelukkige combinatie was met de doorwerkte, kleurrijke stijl van de tekenaar. Voor deze bundeling is daarom gekozen voor hoogwaardig machinecoated papier, dat ideaal is voor het werk van Palacios. Elke bundel bevat drie complete verhalen, die opnieuw vertaald en geletterd zijn en waaraan een dossier wordt toegevoegd met achtergrondinformatie en niet eerder gepubliceerde illustraties."

Moses Rose 2Ook een western, maar geen integrale, is Moses Rose. De belofte om de trilogie kort na mekaar uit te brengen, wordt nagestreefd. Deel 1 verscheen in september. Deel 2, Het Geheugen van de Ruïnes: "Louis 'Moses' Rose is een van de weinige overlevenden van de slachting bij Fort Alamo, maar wordt er juist daardoorvan beschuldigd een deserteur te zijn. Om te bewijzen dat die beschuldiging onterecht is en af te komen van de spoken die hem elke nacht in zijn slaap kwellen, gaat hij vanuit New Orleans terug naar Texas, samen met sheriff Millsaps die in de ruïnes van het fort de achtergebleven eigendomspapieren van een goudmijn hoopt terug te vinden, die hij geërfd heeft. De reis wordt gefinancierd door Mary-Mae Cloud, die ook van de partij is. Op hun tocht worden ze achtervolgd door leden van de Italiaanse Masseriaclan, die eerst de Comanches tegen hen opstoken en daarna zelf proberen de groep uit de weg te ruimen, omdat ze het hebben voorzien op het imperium van mevrouw Cloud..."


De Complete Baard en Kale 6
De Complete Tanguy en Laverdure 8
Ook van De Complete Baard en Kale en Tanguy en Laverdure staan nieuwe integrales gepland. In Baard en Kale 6 worden Het Groene Raadsel en Kale Kaatst Terug gebundeld, samen met enkele kortverhalen die later gedeeltelijk in het abum De Schim van de Samoerai werden opgenomen.

In Evacuatie uit Sarrakat staan opnieuw twee reguliere albums van Tanguy en Laverdure die oorspronkelijk een tweeluik vormden: Gevaarlijke Opdracht en De Verdwenen DC-8 (de delen 17en 18), aangevuld met het tweede deel van de voor het eerst vertaalde roman Het Vliegtuig dat Zijn Piloten Vermoordde (waar het recente "Classic" Tanguy en Laverdure 1 ook al op is gebaseerd.


Olivier Blunder 1
Willems Wereld 19
Na vele jaren afwezigheid ziet Arboris er brood in om Olivier Blunder vanonder het stof te halen. Alle 39 albums van Greg raakten vertaald. Het eerste dat door zijn opvolgers Roger Widenlocher en Christian Godard gemaakt werden ook nog, maar daarna ging de stop eruit. Tekenars en scenaristen volgden elkaar tussen 1998 en 2009 op voor zes albums. Sinds 2014 lanceerde Dargaud de reeks over het praatzieke burgermannetje opnieuw en vertrouwde Olivier Blunder's Nieuwe Avonturen toe aan Serge Carrère (Leo Loden) en Fabrice Caro (Fabcaro). Arboris start van deze laatste, in een modernere setting gesitueerde gagreeks, de vertaling. In het Frans vesrchenen tot nu toe drie albums. Arboris brengt deze albums in soft- en hardcover uit.

Onlangs vertelden we je dat het Nederlandse weekblad Panorama afscheid nam van Willems Wereld. In deel 19, De Laatste Ronde, selecteerde Aloys Oosterwijk de beste grappen van het afgelopen kaar. De hardcovereditie bevat een extra dossier over Willem, Aloys, de bekende figuren in zijn strip en de voor de reeks gebruikte modellen dat niet in de softcover staat.Magika integraal 1
De Huurling 6
Kronieken van de Zwarte Maan 16 is het slot van het tweeluik Terra Secunda. "Het is gelukt! Onder dreiging van de opmars van de Zwarte Maan, die zijn vazallen via de poorten van de hel naar Wismerhills planeet heeft gestuurd, is een grote evacuatie op gang gekomen en de miljoenen overlevenden zijn terechtgekomen op een nieuwe planeet, waar alles nog moet worden opgebouwd, onder het waakzame oog van Methraton. Wismerhill, die de absolute heerser is geworden, krijgt er te kampen met heel wat verrassingen, te beginnen met de ontdekking van de oorspronkelijke bevolking van de planeet, die de nieuwe bewoners absoluut niet met open armen ontvangt!"

Van een gans ander kaliber, maar ook fantasy, is De Huurling waarvan deel 6, De Zwarte Bol, als een opnieuw gescande en opgewaarderde heruitgave uitkomt. Het fort van Claust is vernietigd en de monniken hebben er voor gezorgd dat de formule van het buskruit openbaar is gemaakt. Claust is dus zijn overmacht kwijt en probeert een nieuw wapen te vinden, waarmee hij iedereen kan overheersen. Dat lukt hem, maar zijn 'Zwarte Bol' is instabiel en vormt een bedreiging voor het hele land. De Huurling en Nan-Tay worden er door de monniken van de krater op uit gestuurd om een oplossing te vinden, waarmee de zwarte bol gedeactiveerd kan worden."


Magika integraal 1
Magika integraal 2
Voor de volledigheid melden we ook twee bundelingen van Magika. Zo'n bundeling zonder extra's is ook te verwachten van Castaka, een van de spin-offs van De Metabaronnen, getekend door Dan Pastoras. 


Kwartaal 1 van 2018 bij Uitgeverij L
04/11
TOP
De Wouden van Opaal 10
Sinds Don Lawrence Collection en Uitgeverij L samensmolten en onder de naam Uitgeverij L verder gaan, blijven de reeksen van Christophe Arleston een steunpilaar van de uitgeverij. In het eerste kwartaal van 2018 verchijnen de vervolgen van De Wouden van Opaal, Lanfeust Oyssey en Moréa.

De Wouden van Opaal 10 betekent een nieuw begin van een achtdelige cyclys. Niet alleen neemt Cédric Fernandez het tekenwerk over van Philippe Pellet, het verhaal speelt zich ook nog eens driehonderd jaar na de oorspronkelijke cyclus af. De nieuwe personages Luksand, Altaï en meester Rodombre zoeken naar de waarheid over het verleden. De terugkeer van Ghörg herinnert nog aan de eerste cyclus. Pellet kijkt nog wel nauwlettend toe op het werk van Fenandez terwijl hij zelf aan een eigen project werkt dat hij ook nog eens schrijft. Maar de ene dienst is de andere waard, want Arleston superviseert zijn scenario. Wellicht krijgt het album de cover hieronder, want het Franse deel 0 verschijnt deze maand al.

De Wouden van Opaal 10


Lanfeust Odyssey 9
Morea 8
Douwe Dabbert 14Over Lanfeust Odyssey wisten we je onlangs nog te vertellen dat er een einde in zicht is. Didier Tarquin en Christophe Arleston de cyclus zullen afronden na deel 11. Daarna lassen ze een pauze in waarin ze andere projecten uitwerken tot ze weer zin hebben in een nieuwe cyclus van Lanfeust. In deel 9, De Onnozele Strateeg, moet een nieuwe oorlog met Lilth voorkomen worden voor ze opnieuw tot krachten komt. Lanfeust wil zijn metgezellen verzamelen en Lilth zo snel mogelijk terugvinden, maar de godin is dichterbij dan hij denkt. Het verhaal evolueert weer meer naar een queesteverhaal zoals in de oorspronkelijke cyclus Lanfeust van Troy.

In Moréa 9 wordt de onsterfelijke erfgename van een imperium door haar eigen mensen buitenspel gezet. Ze moet ook beantwoorden aan het ultimatum van haar aartsvijand Immaros. En als dat nu alles was...

Ook Douwe Dabbert is van de partij met een heruitgave van deel 14, Op het Spoor van Kwade Zaken, een bundeling van ze skortverhalen waarin "de sympathieke dwerg meerdere malen tegenover boeven en schurken komt te staan. Gelukkig heeft Douwe Dabbert een scherpe geest en altijd zijn toverknapzak bij de hand, die hem meerdere malen uit de brand helpt."


Spin-off over de graaf van Rommelgem
04/11
TOP
De Smurfen integraal 1
De Smurfen integraal 1
De Smurfen integraal 1
De laatste maanden deelt tekenaar David Etien (De Vier van Baker Street en de nieuwe tekenaar van de prequelcyclus van Op Zoek naar de Tijdvogel) via Facebook fragmentjes van zijn eerder aangekondigde Robbedoes-zonder-Robbedoes-verhaal. We zagen daarop al nazi's naar het dorp Rommelgem rijden. Ondertussen weten we dat het om een spin-off gaat over de jongere graaf van Rommelgem. Het speelt zich tijdens de Tweede Wereldoorlog af en de graaf is dan al een wetenschapper. Hij wordt samen met andere geleerden door de nazi's gerekruteerd om aan een massavernietigingswapen te werken. Het dorp Rommelgem is niet alleen het decor van het verhaal, ook in Engeland is de graaf terug te vinden.

BéKa is de scenarist van dit gloednieuwe project. Achter dit pseudoniem schuilt eigenlijk het koppel Bertrand Escaich en Caroline Roque die onder meer de gagserie Dance Academy schrijven. Etien heeft al ongeveer 40 van de 62 voorziene platen getekend. Hij hoopte dat zijn album in 2018 kon verschijnen, het jaar waarin Robbedoes zijn tachtigste verjaardag viert, maar de werkelijke verschijning is pas voor 2019. David Etien suste al de Robbedoes-fans door te zeggen dat zijn album niets te maken heeft met de strips die Emile Bravo, Olivier Schwartz en Yann maken en die eveneens zijn gesitueerd voor, tijdens en/of na de Tweede Wereldoorlog.

Een dergelijke spin-off over nevenpersonages uit de reeks Robbedoes is niet nieuw. Daar was al sprake van toen Jose Luis Munuera en Jean David Morvan de hoofdreeks nog tekenden. Toen werden ook al de graaf van Rommelgem en een andere potentiële spin-off over IJzerlijm genoemd door een verantwoordelijke bij Dupuis. In deze context kunnen we ook dit nog vermelden: Jean-Marc Krings (De Sliert, Fanny K.) koestert al vele jaren de wens om een Robbedoes te mogen tekenen. Onlangs deelde hij onderstaande illustratie voor een potentieel project rond IJzerlijm, maar dit is vooralsnog wishful thinking.

IJzerlijm


Een nieuwe scenarist voor Bob Morane
04/11
TOP
Bob Morane
Na het verschijnen van het tweede deel van De Nieuwe Avonturen van Bob Morane nu een jaar geleden, spaarde bedenker Henri Vernes (volgend jaar in oktober wordt hij honderd jaar!) allerminst zijn kritiek op het scenaristenduo Aurélien Ducoudray en Luc Brunschwig. Le Lombard koos liever eieren voor zijn geld en ontsloeg de scenaristen. Tekenaar Dimitri Armand mocht aanblijven, maar er moest dus een nieuwe scenarist gevonden worden. Die is onertussen gevonden, het gaat om Tristan Roulot.

Roulot schreef het al hoog gewaardeerde piratentweeluik Het Testament van Kapitein Crown (vertaald door Silvester) en tapte daarna uit en compleet ander vaatje met de moderne, financiële thriller Hedge Fund (vertaald door Dark Dragon Books). Maar hij heeft ook aardig wat gevoel voor humor, want we lachten ons al ziek met zijn gags van Goblins.

Een nieuw deel van Bob Morane is nog niet voor meteen gepland, want eerst verschijnt nog een nieuw westernone-shot van tekenaar Armand, opnieuw op scenario van Pierre Dubois met wie Armand al Sykes maakte.


De Smurfen integraal bij Standaard Uitgeverij
01/11
TOP
De Smurfen integraal 1
De Smurfen integraal 2
De Smurfen integraal 3
De Smurfen integraal 4
Op een verder uitgewerkte planning van Standaard Uitgeverij en verdere info over héél interessante uitbreidingsplannen voor 2018 moeten we nog even wachten, maar we kunnen je toch al meedelen dat de uitgeverij na lang twijfelen, wikken en wegen heeft beslist om de vier Franse integrales van De Smurfen die tussen 2013 en 2016 bij Dupuis verschenen alsnog in het Nederlands uit te brengen. De albums komen in hardcover uit.

Deel 1 komt op 7 februari uit, deel 2 op 4 april. Ze zijn respectievelijk 288 en 272 pagina's dik. In de vier integrales worden de oorspronkelijke verhalen van Peyo gebundeld voor hij de overstap maakte naar Le Lombard in 1988, zijnde de delen 1 tot 13. Alle gags, kortverhalen en langere verhalen worden chronologisch gebundeld. De achtergronddossiers van Hugues Dayez zijn tot bijna zeventig pagina's dik en worden eveneens overgenomen in de vertaalde versies. Reproducties van originelen, covers, voorstudies en de geschiedenis van Peyo en zijn medewerkers komen uitgebreid aan bod. Dayez is een van de gerenommeerdste Belgische stripjournalisten. Hij schreef ook het boek Peyo l'Enchanteur die wij nog altijd een van de beste biografieën aller tijden van een stripmaker vinden.


Dark Dragon Books verwerft De Vleugels van de Aap
01/11
TOP
De Veugels van de Aap 2Langzaam aan voegen andere uitgeverijen reeksen toe aan hun fonds die tevoren bij Gorilla (een imprint van het failliete Strip2000) verschenen. Eerder al verwierf Silvester Gung Ho en er komen er nog bij. Dark Dragon Books meldde met enig enthousiasme de herlancering van De Vleugels van de Aap, een avontuurlijke dierenstripreeks van Etienne Willem van wie bij Gorilla de complete reeksen Het Zwaard van Ardenois en Oude Bokken & Groene Blaadjes verschenen.

Dark Dragon Books publiceert deel 2, Hollywoodland, in hardcover in januari 2018. Het album zal ook te koop zijn in een voordeelpakket met een heruitgave van deel 1 (met een nieuwe cover) erbij. Het nieuwe deel 1 zal enkel via dit hardcoverpakket te koop zijn dat 24,95 euro zal kosten. Beide albums bevatten ook nog een acht pagina's tellend dossier met prachtige illustraties. Bij de eerste uitzet krijgen kopers een artprint cadeau. Later verschijnen beide albums ook nog eens als softcoverversies.


Vooruitblik Prestige
01/11
TOP
Spaghetti Bros
In december verschijnen bij Prestige twee nieuwe titels. Spaghetti Bros 1 is een eerste integrale van vier te verschijnen albums die de complete maffiareeks van Domingo Mandrafina en de in 2011 overleden Carlos Trillo zullen bundelen. Samen maakte dit Argentijnse duo al het one-shot Het Grote Bedrog, maar deze Spaghetti Bros is toch van een ander kaliber die bijvoorbeeld ook de liefhebbers van Torpedo en The Godfather zal bevallen. "Vijf broers en zussen: een gangster, een actrice, een priester, een huisvrouw en een politieagent. Ze komen als immigranten naar New York in 1910 en groeien op tussen geweld, dat van anderen en van elkaar, en kiezen daar ieder hun eigen pad in. Dit eerste deel beschrijft de liefde, haat en geheimen van deze Italiaans-Amerikaanse familie in hoofdstukken die verwijzen naar verschillende beroemde (gangster) films." De eerste integrale telt 196 pagina's in zwart-wit en zal 19,95 euro kosten.

De Lockann Kronieken van Smilton Klaassen (ook al een Argentijn) is een steampunkstrip met de volgende omschrijving: "James Bond verenigd met Assassin's Creed en Jackie Chan in een fantasy-universum is misschien de beste omschrijving van de avonturen van een groep geheim agenten, in dienst van hun koning in een victoriaanse wereld waar magie en alchemie naast elkaar bestaan." 64 pagina's, kleur, 14,95 euro.

De Lockann Kronieken


En nog een Robbedoes erbij
01/11
TOP
Robbedoes
Eén nieuwe Robbedoes erbij, één! Afgelopen zaterdag toonden we je nog de trailer en filmaffiche van de Franse Robbedoes en Kwabbernoot-film die in februari wordt verwacht. Eind januari lijkt van diezelfde film een stripversie te verschijnen door alweer nieuwe auteurs. "Lijkt", want eigenlijk gaat het om een héél vrije adaptatie van de film met een grote eigen inbreng van de auteurs. In werkelijkheid gaat het om een nieuw verhaal waarin de opnames van de film verwerkt worden. In de strip wordt Kwabbernoot te oud geacht om zichzelf te vertolken in de op stapel staande film. Hij belandt in een depressie en Robbedoes montert hem op door hem voor te stellen om als journalist de opnames van de film bij te wonen. De acteur die wel werd uitgekozen is zijn perfecte dubbelganger. Ook IJzerlijm heeft moeite met de film wanneer ze ontdekt dat de actrice die haar vertolkt in te veel scènes met niet-functioneel naakt moet opdraven. Het trio volgt de opnames van nabij in Frankrijk en Afrika terwijl de regisseur hen minachtend bejegent en een producer zich gedraagt als Zwendel.

Van tekenaar Brice Cossu kwamen in september de eerste twee delen van de nieuwe jeugdreeks FRNK uit. Hij is ook de tekenaar van enkele albums van De Orde van de Drakenridders, de tweede cyclus van Verloren Paradijs en losse albums in de reeksen Complot en Carthago Adventures. Hij kreeg de hulp van Alexis Sentenac die hem ook al hielp bij Carthago Adventures en De Orde van de Drakenridders. Scenarist Olivier Bocquet (FRNK, De Toorn van Fantomas) schreef het verhaal. Een vertaling van dit album is nog niet aangekondigd.

Ook van de Frans-Belgische De Kleine Robbe-film werd een album gemaakt. Hier betrof het een special met de beste gags, aangevuld met een blik achter de schermen van de film en anekdotes van Janry en Tome over hun stripreeks. Een vertaling van dit album verschijnt in februari.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel