Daedalus Saga Uitgaven Uitgeverij L  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 30 september:

Gung Ho verhuist naar Silvester
Daedalus in november en december
Take-off voor filmproject van Natasja in 2018
Drie integrales bij Bonte in november
Corto Maltese wordt verfilmd in 2018


Updates van 27 september:

Vervroegde release voor Golden City met artbook
Sporen van het Toeval, het nieuwe one-shot van Paco Roca
Vooruitblik Stripgilde
Animatiereeks Junior Suske en Wiske start in oktober
Drie stripmaaksters reizen naar Lesbos
Nieuwe reeks voor Djief

Updates van 23 september:

Dit najaar bij Uitgeverij L
Murena 10 met extra's en speciaal album
Panorama neemt afscheid van Willems Wereld
Artprintcollectie bij Star Wars-albums
Stoppeltje komt terug
Nick Cave, de getekende biografie
Marshal Blueberry integraal en laatste deel van Mister Blueberry
Tweeluik Bug door Enki Bilal
Variaties op stripklassiekers door Blutch


Updates van 16 september:

Zeventien stripmakers maken huldealbum van Agent 327
Derde cyclus XIII start in 2018
Gastronomische spin-off van Châteaux Bordeaux in aantocht
Boodschap van hoop in borstkankerstrip Betty Boob
De Vier van Baker Street wordt tekenfilmserie
Death Note maakt weer een slachtoffer
 
Updates van 13 september:

Vooruitblik De Machine Jacobs
Een nieuwe Kinderen van de Wind in 2018
De nieuwe Cyril Pedrosa
Len Wein overleden

Updates van 9 september:

Nieuwe uitgeverij Comicwatch start in 2018
Standaard Uitgeverij bijna opnieuw in Vlaamse handen
Vooruitblik Alexander De Grote 0
Hommagealbum en kinderboeken van de Marsupilami
De Duistere Steden in vier integrales
De cast van Krasse Knarren, de film

Updates van 6 september:

Silvester in oktober tot december

Updates van 2 september:

Overgangsplaat Largo Winch
Bert Bus overleden
Een najaar voor Franquin-liefhebbers
Pieter Aspe neemt afscheid van overleden muze in graphic novel
Preview Enrico Marini's Batman
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2017: septemberoktober • november • december
2018: januari • februari • maart • april • mei • juni • juli augustus
 
Gung Ho verhuist naar Silvester
30/09
TOP
Gung Ho 3
Gung Ho 1Gung Ho 2Uit onze lezerstop-20 van 2015 bleek de reeks Gung Ho van het Duitse team Thomas von Kummant en Benjamin von Eckartsberg nogal aan te slaan bij ons nichepubliek. Deel 1 vonden we terug op plaats 9, deel 2 op plaats 52. Deel 3 verscheen pas dit jaar bij de Zwitserse uitgeverij Paquet omdat tekenaar von Kummant er een lucratief tekenfilmproject tussen nam. Gung Ho kwam in vertaling uit bij Gorilla, maar helaas ging dit label eerder dit jaar ten onder samen met Strip2000. Tot er duidelijkheid kwam voor Paquet werden de rechten van alle bij Gorilla vertaalde reeksen bevroren, maar Silvester heeft wat ons betreft alvast prijs met het verwerven van Gung Ho voor hun fonds.

De vertaling van deel 3, met de titel Sexy Beast, is volgend jaar gepland en het zou op een groter formaat verschijnen dan de albums van Gorilla. Meer details zullen later verstrekt worden, maar Silvester wil er volgend jaar alvast een prioriteit van maken om deze waanzinnig goed vertelde, post-apocalyptische thriller incontournable te maken.


Daedalus in november en december
30/09
TOP
Winter 1709
Daedalus lanceert in november en december nog rap drie nieuwe titels, beëindigt drie reeksen en brengt voor de rest heel wat vervolgen uit op lopende reeksen. Een eerste nieuwe titel wordt Winter 1709, een tweeluik van Philippe Xavier (Kruistocht, Conquistador) en Nathalie Sergeef (DownUnder, Tiago Solan). Voor Xavier ligt dit tweeluik al achter de rug. Zijn nieuwste stripreeks speelt zich voor een keer niet in het verleden af, maar in het heden. Het eerste deel van die nieuwe thrillerreeks Tango, op scenario van Matz (De Killer), verschijnt in november in het Frans bij Le Lombard en wordt al vergeleken met Largo Winch.

Maar kom, voor Tango een vertaald feit is, stellen we eerst Winter 1709 aan je voor. "Terwijl Lodewijk XIV zijn laatste oorlog voert, wordt Frankrijk getroffen door de koudste winter in tijden. De vrieskou doodt, de hongersnood maakt zijn eerste slachtoffers. Het graan waarmee de ganse bevolking en het leger moeten worden gevoed, wordt steeds schaarser en duurder dan goud. De avonturier Loys Rohan bindt in de barre koude de strijd aan met tal van vijanden, in een race tegen de klok om te verhinderen dat een konvooi met graan voor het koninkrijk in de handen van de vijand zou vallen. Een haast onmogelijke missie, die het lot van miljoenen levens zal bepalen."


De Vorsers 1
Een Vreemd Maar Teder Geraas
De Vorsers is een gloednieuwe reeks met CSI-allures, maar dan in de vijftiende eeuw. Enkele wetenschappers, onder wie Copernicus, onderzoeken de moord op een docent in de universiteit. Voor hun onderzoek passen ze wetenschappelijke methodes toe. "Nicolas Copernicus wordt als wetenschapper vaak gevraagd op conferenties en colloquia. De Poolse astronoom, dokter en jurist heeft jaren gespendeerd aan de gerenommeerde universiteit van Ferraris, die de beste studenten uit heel Europa verenigt. Zelfs de rebelse types die lak hebben aan de conventies van de canonieke leer. Bij zijn aankomst treft Copernicus een faculteit aan in rep en roer, opgeschrikt door de zelfmoord van een jonge student. Bepaalde individuen, zoals de arrogante Paracelsus, stellen de omstandigheden van het overlijden in vraag, terwijl het onderzoek van de politie beperkt blijft tot een aantal ondervragingen. Zullen de wijsgeren met hun briljante geesten in staat zijn om de menselijke ziel te doorgronden en een nieuw licht te werpen op die duistere zaak?" Stefano Carloni (Sinclair) en Luca Blengino (De 7 Wonderen) zijn hier de auteurs van. De reeks verschijnt zowel in hardcover (november) als softcover (december).

Zep is meer dan alleen Titeuf waarvan het nieuwste album alvast in het Frans de stripverkooplijsten aanvoert. In oktober publiceert Daedalus het meesterlijk vertelde one-shot Mannen onder Elkaar, een maand later komt daar de vertaling van zijn recentste one-shot Een Vreemd Maar Teder Gebaar bij. "Waar ligt de waarde van een leven? In het geluid en de woede of in de stilte? In zijn gevechten of zijn ontslagen? William heeft vijfentwintig jaar geleden eenzaamheid en stilte gekozen door in de religieuze orde van de Karthuizers te treden. Als een erfenis hem ertoe verplicht het klooster te verlaten om naar Parijs te gaan, is het een hele nieuwe wereld die hij moet temmen. Zijn ontmoeting met Méry, een jonge vrouw wier laatste dagen geteld zijn door een ongeneeslijke ziekte, maar die vastbesloten is om te profiteren van haar resterende tijd, confronteert hem met nieuwe vragen en compliceert zijn keuzes."


De Zang van de Vampiers 17
Het Goud der Dwazen 3
De Zang van de Vampiers is bijna uitgezongen... Hoe vaak zouden we deze woordspeling al gebruikt hebben? Nu goed, in november verschijnt het voorlaatste deel 17. "Terwijl Debrah haar plan opzet om de Vampiers te onderdrukken, probeert Nivek de baby terug te brengen naar zijn medemensen. Een strijd brandt los tussen de twee concepties over de toekomst van de betrekkingen tussen de twee gemeenschappen. Alle schaakstukken in deze strijd om het voortbestaan van de Vampiers zijn geplaatst, het ultieme duel is onvermijdelijk."

Voor de trilogie Het Goud der Dwazen is het einde alvast concreet in zicht. "1531. Goud. Het roemruchte metaal, gezocht en gegeerd sinds het begin der tijden. De droom van de conquistadores en hun troepen. De obsessie van Francisco Pizarro, zoon van de zeevaarder Gonzalo Pizarro Rodríguez de Aguilar. Aanlokkelijk vergezicht. Dat in de catacomben van de tempels van Cajamarca voor het rapen ligt. Het mythische doel dat Pizarro zichzelf, zijn honderdtachtig mannen, hun zevenendertig paarden en drie karvelen had gesteld op zijn tocht
naar Peru. Terwijl de verstikkende jungle de ontdekkingsreiziger en zijn conquistadores langzaam opslokt, breekt er een bloederige burgeroorlog los die het Incarijk in tweeën scheurt."


Elfen 13
Dwergen 4
Van de succesreeksen Elfen en Dwergen verschijnen respectievelijk deel 13 en deel 4. Elfen 13: "Lah'saa en haar dodenlegioenen zaaien overal waar ze voorbijtrekken dood en vernieling. Geen heer, geen leger, geen muur lijkt bij machte om de dodenbezwerende zwarte elf te stoppen... tot Fall en zijn draak haar pad kruisen. De tijd waarin de oudste en machtigste wezens de strijd met elkaar aangaan, is aangebroken. Het strijdtoneel wacht. Wie zal er de dood vinden? De witte elf of de zwarte elf?"

Dwergen 4: "Oösram was de grootste generaal van de kasteelstaat Gol-Garsëm, maar hij had zijn koning en zijn orde verraden. Daarna is hij niets meer. Zijn baard wordt afgesneden, zijn bezit in beslag genomen, zijn glorie vergeten. Hij en zijn familie zijn vanaf dan Zwervers, ze bewerken de aarde en zijn het slachtoffer van de grillen van machthebbers. Na verloop van tijd heeft Oösram afstand kunnen nemen van zijn oude leven, maar kun je ooit vergeten wat je altijd bent geweest?"


De Meester-Inquisiteurs
Carthago 5
Deel 3 van de vijfdelige conceptreeks De Meester-Inquisiteurs is het werk van Augustin Popescu en Jean-Luc Istin. "1150. De Chaos, de oorlog die de hemel van Oscitanië gedurende duizend jaar rood heeft doen kleuren, neemt een einde. Daar waar de gevechten de misdaad bedekte, komen deze tijdens de vrede beetje bij beetje aan de oppervlakte. Moorden, afpersingen, diefstal, zedenmisdrijven, ontucht, commerciële conflicten zien nu het daglicht. Om de wet te laten eerbiedigen en om de misdaad te bestrijden, hebben de Wijzen, architecten van de vrede, een orde in het leven geroepen: de meester-inquisiteurs."

Deel 3 van de spin-off Carthago Adventures ligt nog vers in het geheugen, maar de hoofdreeks Carthago is nog net iets beter. In december verschijnt deel 5. "Kim Melville kan haar ogen niet geloven. Verplaatst en dan opnieuw gereconstrueerd, staan de enorme onderwaterkolommen van Djibouti nu in het onderzoekslaboratorium van de miljardair Feiersinger. Terwijl het team van de rijke megalomaan de hiërogliefen die op de monolieten zijn gegraveerd, ontcijferde, blijft een symbool hun aandacht trekken: een diagram suggereert het bestaan van vijf onderzeese steden die door de beschaving over de hele wereld is gebouwd."


USA über Alles 2
Wunderwaffen 8
Maza is de tekenaar van twee verschillende uchroniereeksen met futuristische retrovliegtuigen (!) in een nadrukkelijke hoofdrol. USA über Alles is een trilogie en daar verschijnt weldra deel 2 van. "Terwijl de oorlog in het oosten tegen de USSR verder woedt, verhit het proces tegen Charles de Gaulle de gemoederen in Frankrijk. Tegelijkertijd wordt de laatste hand gelegd aan de plannen voor de Europa-bommenwerper en wordt het mysterie rond Nicolas Charlier, de testpiloot van het toestel, alsmaar groter. Wat is de echte reden van zijn verdwijning in het Baskenland? Wat verbergt zijn druggebruik en zijn misprijzen tegenover de hiërarchie? James Angleton, de CIA-agent, heeft er zijn eigen theorie rond."

Wunderwaffen 8: "Op Antarctica wordt Murnau, die verdwenen was in de put waaruit de Bliksem van Thor ontsnapte, onverwacht vrijgelaten door de bezoeker die al tienduizend jaar in zijn ruimtetuig onder het ijs gevangenzit. Een mysterieuze en onzichtbare figuur die de Duitsers nodig zou kunnen hebben, een onverhoopte kans voor Himmler om het Reich uit te rusten met de krachtigste Wunderwaffen die je je kunt voorstellen!"


Alice Matheson 4
Een Man van het Jaar 10Vreemd Maar Teder Geraas
Van de zesdelige zombiereeks Alice Matheson komt deel 4 uit. "In het St Mary's Hospital probeert Alice het geheim van haar directeur, Dr. Skinner, te ontrafelen. Wat verbergt deze authoritaire en koude man wie zijn leven aan zijn werk toewijdt? Op de dag dat ze ontdekte dat Skinner in de kraamafdeling interesse toonde in een zuigeling, en dat hij vooral geïnteresseerd is in haar gezondheid, vermoedt ze niet dat deze ontdekking dergelijke gevolgen zou hebben... Skinner accepteert geen onderzoek naar zijn privéleven, en zal niemand toelaten zijn plannen te dwarsbomen!"

Van de conceptreeks Man van het Jaar, met per album een afgerond verhaal door wisselende auteurs, staat deel 10 gepland. "1666. Londen is een gore, vieze en vuile stad wanneer het wordt getroffen door een van de grootste rampen uit zijn geschiedenis: de Grote Brand. Een hellevuur, een hels festijn van likkende en smullende vlammen trekt door de stad. Overal heerst chaos en paniek. De gebeurtenis wordt gloedvol beschreven in het dagboek van een notabele."


Samoerai egende 3
Sherlock Holmes: Crime Alleys 2
Van Samoerai Legenden verschijnt het derde en laatste deel over de voorgeschiedenis van de drie Zusters van de Schaduw uit de hoofdreeks Samoerai. Ondertussen staat een nieuwe spin-off onder dezelfde noemer Samoerai Legenden op stapel over de jeugd van Takeo. Die spin-off wordt getekend door Vax. Samoerai Legenden 3: "Het was het einde van een wereld. Aan de ene kant de tweehonderd mannen van generaal Goru, moe en angstig om een klein fort in het zuiden te beschermen. Aan de andere kant de tienduizend mannen van Akuma, hun armen naar de hemel gericht, vol ongeduld voor een overwinning die hen niet kon ontsnappen. De strijd was verschrikkelijk! Manschappen vielen, overal geschreeuw, stromen bloed. Logischerwijs werden de legers die loyaal waren aan de keizer die dag verslaan, het einde van een regering van meer dan honderd jaar. Alleen het noorden en enkele grote steden waren nog steeds onafhankelijk... maar voor hoelang?"

Van de Sherlock Holmes-cyclus Crime Alleys verschijnt het slot van het tweeluik. Het is tevens het negende Sherlock Holmes-album in de collectie 1800. "Mei 1876. In zijn onderzoek naar de verdwijning van Ron Jantscher, die vlak onder zijn neus gekidnapt werd, stoot Sherlock Holmes voor het eerst op James Moriarty, een ontmoeting die veeleer slecht afloopt voor de toekomstige bewoner van Baker Street die op zijn beurt wordt ontvoerd en machteloos moet toezien hoe zijn vriend en musicus wordt gedood. Het ziet ernaar uit dat Holmes hetzelfde lot zal ondergaan. Gelukkig voor hem hebben de Moriarty's eerst met een aartsvijand af te rekenen: Tyron Paterson die hen vroeger hand- en spandiensten verleende tot zijn bloedeigen broer door de Moriarty-clan werd vermoord."

Tot slot is er ook nog de twaalfde bundeling van De Onthoofde Arenden met daarin de delen 23 en 24 die als softcovers in het voorjaar van 2018 zullen verschijnen. Sterk van Daedalus, want dit is hun langste reeks. In het Frans staan sinds augustus laatstleden 28 delen op de teller. "Hugo de Crozenc is stervende. Ervan overtuigd dat de hemel hem met een gebroken belofte niet zal toelaten, roept hij zijn zoon Sigwald bij hem om hem een zwaar geheim toe te vertrouwen. Het is tijd de tempeliers een koffer terug te geven die aan hen behoort. Maar de weg die naar hen leidt, is lang, pijnlijk en gevaarlijk. Het is onmogelijk voor hem om zo'n reis te ondernemen. Sigwald, meer om zijn vader te verlossen dan overtuigd van de vloek van de tempeliers, stelt voor om daar in zijn plaats te gaan. Ondertussen, een beetje verder op dezelfde weg, werft Messire de Salignac ridders en wapens voor een nieuwe kruistocht."


Take-off voor filmproject van Natasja in 2018
30/09
TOP
Natasja
Ondertussen is de Franstalige film naar de gagreeks De Kleine Robbe gelanceerd. Op stapel staan verfilmingen van of projecten rond de Belgische stripreeksen Robbedoes en Kwabbernoot, Guust Flater, Kid Paddle, Cédric, een tweede film van Tamara en we vergeten er nog. Eentje om te onthouden is een filmproject rond Natasja, de luchtstewardess van François Walthéry. Het filmproject dook recent op de Franse filmdatabank Allociné op, maar er is nog geen enkel detail bekend. Al mijmeren we al graag over wie de blondine mag vertolken.

Het is de eeuwig jonge stewardess niet aan te zien, maar dit jaar is het vijftig jaar geleden dat Walthéry de eerste trekken van zijn latere heldin op papier zette. In 1970 maakte de jongedame op scenario van Gos, een studiomedewerker van Peyo bij wie de jonge Walthéry eveneens het vak leerde, voor het eerst furore in het weekblad Robbedoes en daarbuiten. In 2014 kwam het laatst verschenen deel 22 uit, maar levensgenieter Walthéry denkt nog niet aan stoppen. Naar verluidt liggen er in zijn schuif nog een hoop scenario's van bekende scenaristen waarvan er enkele al lang geleden zijn overleden.


Drie integrales bij Bonte in november
30/09
TOP
Flikkerzicht Compleet
Flikkerzicht Compleet
Bonte bereidt drie integrales voor die in november zullen verschijnen. Van Tom Boudens komische, indertijd zeer unieke Flikkerzicht-verhalen komen twee integrales uit met enerzijds alle gags en anderzijds alle lange verhalen. Meer uitleg: "In 1994 verscheen Tom Boudens stripdebuut Flikkerzicht, een bundel gags rond het homoleven waarvan de meesten eerder ook al in het tijdschrift Zizo te lezen waren. Voor die tijd een uniek onderwerp in de Vlaamse stripwereld. Kort na dat eerste Flikkerzicht-album verscheen Max en Sven, een lang pseudo-autobiografisch verhaal over een jongen die langzaam maar zeker ontdekt dat hij verliefd is op zijn beste vriend. De rage van autobiografische strips moest nog aanvangen, maar Max en Sven kan gezien worden als een voorloper daarvan. Een latere, herwerkte versie kreeg verschillende vertalingen en internationaal lof. De personages uit Max en Sven doken ook op in de Flikkerzicht-reeks, die een mix bracht van gags en langere verhalen die in Vlaamse, Nederlandse en Engelse (homo)tijdschriften voorgepubliceerd werden. In totaal verschenen er twaalf albums. In de twee delen van Flikkerzicht Compleet worden die verhalen gebundeld, samen met nog niet eerder in album verschenen strips en extra's."

Zilverpijl bundeling IIOpgepast, de oplage van deze bundelingen is beperkt tot amper honderd exemplaren. Beide integrales worden voorafgegaan door een uitgebreid voorwoord waarin Tom Bouden (tegenwoordig vooral actief als medewerker van Hec Leemans voor F.C. De Kampioenen) de oorsprong en evolutie van zijn Flikkerzicht- en aanverwante albums uit de doeken doet.

In een hogere oplage van driehonderd exemplaren verschijnt een tweede bundeling met opnieuw tien verhalen van Zilverpijl. De cover is van Ersel, de indianenverhalen van zijn vader Frank Sels. Deze tweede, opnieuw zeer verzorgde bundleing bevat de verhalen Het Dal der Grizzly's, De Schapen van Old Black, De Wedloop, De Wet van de Squaw, De Poeajagers, Het Huis in het Meer, De Zwarte Hengst, De Bosbrand, Bloedbroeders en Het Kazoukifeest.


Corto Maltese wordt verfilmd in 2018
30/09
TOP
Corto Maltese
In november verschijnt het tweede Corto Maltese-album door de Spaanse auteurs Rubén Pellejero en Juan Díaz Canales. Komt goed uit in het jaar waarin we de vijftigste verjaardag van Hugo Pratts iconografische avonturier vieren. Als kers op de taart is er nu ook de aankondiging van een film die in 2018 wordt ingeblikt. Regisseur en scenarist Christophe Gans (Le Pacte des Loups, Silent Hill, La Belle et la Bête) is de drijvende kracht achter de film, in samenwerking met de Franse distributiemaatschappij Metropolitan Filmexport. Over de cast is nog niets bekend.

Christophe Gans heeft al ervaring met een stripverfilming na het omtoveren van de mangareeks Crying Freeman naar het zilveren scherm. Voor verschillende van zijn films deed hij trouwens een beroep op tekenaar Matthieu Lauffray (Long John Silver) voor het storyboard. In 2006 kelderde een vergevorderd project om Bob Morane te mogen verfilmen. Twee jaar ervoor zagen we Gans' naam ook verbonden aan een filmproject rond de oertijdstrip Rahan die niet werd verwezenlijkt. In 2002 bewoog Corto Maltese al in een tekenfilmbewerking van Corto Maltese in Siberië.


Vervroegde release voor Golden City met artbook
27/09
TOP
Blue Adventures 2
Golden City 12
Silvester had dubbel goed nieuws en minder nieuws voor ons. Het minder goede nieuws is dat de Franse release van Drakenbloed 12 is uitgesteld naar volgend jaar. In de plaats komen Golden City 12 (met kunstdrukprent op A3) én het artbook Blue Adventures die in november zullen verschijnen. Beide albums zullen ook samen verkrijgbaar zijn als een exclusief pakket met genummerde ex-libris en een grote displayprent.

Golden City 12: Stadsguerrilla heeft de volgende korte inhoud: "Terwijl de wereld gebukt gaat onder terreurdaden en guerrillaoorlogen, spoort Banks de dader van de aanslag op Golden City op. Maar is er wel één verantwoordelijke voor de ondergang van Golden City? De gevaarlijke speurtocht van Banks leidt naar Las Vegas. Daar stuit hij op de beruchte maffiabendes van het gokwezen in Nevada..."

In het 96 pagina's tellende artbook Blue Adventures maak je nader kennis met het werk van autodidact Nicolas Malfin. Zijn succesreeks Golden City komt uiteraard uitgebreid aan bod, maar ook zijn andere publicaties en vroegere werk worden ruimschoots gepresenteerd op paginagrote prenten. De Franse editie van dit artbook dateert van 2013.


Sporen van het Toeval, het nieuwe one-shot van Paco Roca
27/09
TOP
Sporen van het Toeval
Volgende maand verschijnt bij Silvester een herdruk van Paco Roca's one-shot Rimpels waarvan ook een Spaanse tekenfilm bestaat. De Spanjaard vergaarde er internationaal succes mee. Eerder dit jaar verscheen van dezelfde auteur het nog betere album La Casa bij Soul Food Comics. Het verscheen postuum na de dood van uitgever Guus van Sonsbeek. Zijn medewerkers namen de uitgeverij over en kondigden zopas Paco Roca's nieuwste, historisch bijzondere album Sporen van het Toeval aan. Het verschijnt al over een paar weken en zal 24,95 euro kosten voor een uitgave van 332 pagina's.

Deze info kregen we ook nog van de uitgeverij: "Eind maart 1939, in de laatste dagen van de Spaanse Burgeroorlog weten 2.638 mensen per schip te ontsnappen aan de wraak van Franco. Onder hen de Republikein en verzetsstrijder Miguel Ruiz. Hij en zijn kameraden staan aan het begin van vijf barre jaren, waarin ze uiteindelijk op de Champs-Élysées als de bevrijders van Parijs zullen worden toegejuicht. Maar Frankrijk wilde Franse helden en Franco fascistische en dus werd hun verhaal uit de geschiedenisboekjes geweerd.

Paco Roca laat in deze waargebeurde, maar tot voor kort vrijwel onbekende geschiedenis, een van de laatste nog levende Spaanse Republikeinen aan het woord. Al snel ontpopt Sporen van het Toeval zich als een persoonlijk, meeslepend en bij vlagen ontroerend verhaal. Een gelauwerde bestseller in Spanje, waar het door sommigen al de Spaanse Maus wordt genoemd."


Vooruitblik Stripgilde
27/09
TOP
Fake Vontage Book Covers 3
Gäbrik
In oktober publiceert Stripgilde twee strips albums boeken, euh, twee titels die geen prentjes met tekstballonnen bevatten. Tickle Me Silly (64 pagina's, hardcover, 20 euro) is de derde Fake Vintage Book Covers van Kristof Spaey waarvoor hij een reeks illustraties van knappe meisjes maakte en er met de juiste typografie en ironische titels coverillustraties van pulpromannetjes van maakte. Op de vraag of er nog een album komt van zijn stripreeks Anders (wèl een strip met prentjes en ballonnen) blijft hij het antwoord schuldig.

Marc Legendres nieuwste productie Gäbrik (96 pagina's, softcover, 20 euro) valt in geen enkel vakje onder te brengen en tegelijk in meerdere.Tot we het zelf gelezen, bekeken en ondergaan hebben, houden we het bij de volgende uitleg: "Na succesvolle uitjes als scenarist voor Charel Cambré (Amoras, De Kronieken van Amoras en Robbedoes Special) en Fabio Bono (De Rode Ridder) keert Marc Legendre terug naar het serieuzere solowerk.
Wie niet buiten komt bestaat amper
voor de rest van de wereld.
Wie niet buiten kan komen nog minder.
Totdat social media werden uitgevonden...

Gäbrik volgt het publieke social media profiel van een man die altijd opgesloten zal blijven. Fysiek, in zijn zonden en in het verleden. Een verleden dat een duister geheim herbergt. Gäbrik is geen strip of geïllustreerd proza. Gäbrik is iets nieuw!
Bij het boek zit eveneens een download voor een speciaal voor dit boek gecomponeerde soundtrack van de hand van Michael Fahres. Gäbrik heeft ook een Facebookpagina waar tipjes van allerhande sluiers worden opgelicht. Klik hier voor voorsmaakjes van het boek en word een Facebookvriend van Gäbrik."


Animatiereeks Junior Suske en Wiske start in oktober
27/09
TOP
Luke & Lucy
Het duurde een paar jaar langer dan voorzien, maar in oktober start dan toch de 52-delige animatiereeks van Junior Suske en Wiske op Ketnet. De internationale naam is Little Luke and Lucy en elke aflevering duurt zeven minuten. Hier kan je een trailer bekijken.

De verhalen, waarin de figuurtjes dankzij hun fantasie spannende avonturen beleven als piraat, avonturier of nog wat anders, zijn zowel gebaseerd op kortverhalen uit de stripreeks Klein Suske en Wiske en opvolger Junior Suske en Wiske als nieuwe ideeën. Aan de cast zijn de achttienjarige, bij de kinderen inwonende oppas Katie toegevoegd en de hippe surfer Tom die haar soms een handje helpt. Aan de twee energieke deugnieten hebben ze hun handen vol. Oude bekenden zijn dan weer Schanulleke en de hond Tobias.

Diverse animatiestudio's in binnen- en buitenland werkten samen aan deze reeks waarvan de eerste beelden veelbelovend ogen.


Drie stripmaaksters reizen naar Lesbos
27/09
TOP
Lesbos
In oktober slaan de stripmaaksters Aimée de Jongh en Judith Vanistendael en illustratrice Mei-Li Nieuwland de handen in elkaar in samenwerking met de Nederlandse krant NRC, de Vlaamse krant De Standaard, hulporganisatie Because We Carry en Drawing The Times (een platform voor getekende journalistiek) voor een uniek stripproject waarvoor ze naar het Griekse eiland Lesbos reizen. Ze zullen elk een stripreportage tekenen over de vluchtelingencrisis. De resultaten zullen in de maanden nadien in de verschillende media worden gepubliceerd. Deze reportages maken ze niet voor een vluchtig momentje entertainment. Lees hieronder een persbericht voor meer uitleg.

"Op het Griekse eiland Lesbos verblijven nog steeds duizenden vluchtelingen in overbevolkte kampen, wachtend op uitsluitsel over hun asielaanvraag. Wachttijden kunnen oplopen tot een jaar, terwijl de leefomstandigheden mensonterend zijn.

De drie tekenaars willen daarom opnieuw de aandacht vestigen, door middel van deze bijzondere benadering. Initiatiefnemer Aimée de Jongh: 'Stripjournalistiek is zonder twijfel de meest persoonlijke vorm van journalistiek, omdat stripmakers hun eigen ervaringen vertalen naar tekeningen waarin ze zelf ook voorkomen. Bovendien kunnen strips ook tonen wat er niet is: het is mogelijk heen en weer te gaan in de tijd via de verbeelding van de tekenaar. De reportageserie zal ook een publiek aanspreken dat normaal geen kranten leest, en heeft daarom ontzettend veel waarde in deze tijd van visueel denken. We hopen dat meer kranten het voorbeeld zullen volgen en dat ze binnenkort naast journalisten en fotografen ook striptekenaars naar gebieden zullen sturen.'

Tijdens het project zullen de tekenaars kostenloos ondersteund worden door de Nederlandse hulporganisatie Because We Carry. Als dank willen de tekenaars daarom lezers oproepen om een donatie te doen of om zich als vrijwilliger aan te melden om te helpen."
Meer info: www.becausewecarry.org
Of maak direct geld over, op naam van Stichting Because We Carry:
IBAN: NL85 TRIO 0391 0737 96
BIC: TRIONL2U
RSIN: 855736811


Nieuwe reeks voor Djief
27/09
TOP
Liaisons Dangereurses 1
INdruk publiceerde vorige week Godenschemering 5, kort nadat Silvester het tweeluik Broadway - Een Straat in New York afrondde. Bij Arboris is het nog wachten op het tweede en laatste deel van White Crows. Al deze reeksen zijn getekend door Djief, het pseudoniem van de Canadees Jean-François Bergeron. Met de nieuwe serie Liasons Dangereuses - Préliminaires tapt hij uit opnieuw een ander genrevaatje. Het eerste deel verschijnt in oktober in het Frans bij Glénat en de previews zien er likkebaardend mooi uit. De vertaling verschijnt in 2018.

Stéphane Betbeder baseerde zijn scenario op de briefroman Les Liasons Dangereuses van Pierre Choderlos de Laclos (1741-1803) die meermaals werd verfilmd. De versies van Stephen Frears (Dangerous Liaisons) en Milos Forman (Valmont) zijn de bekendste. De strip is een prequel op de roman over hoe graaf Valmont en markiezin Merteuil elkaar leerden kennen.


Dit najaar bij Uitgeverij L
23/09
TOP
Ekhö 7 - De Spiegelwereld
Afgelopen week verscheen onder meer Ekhö - De Spiegelwereld 6 bij Uitgeverij L. In een vorige update over deze prettige fantasyreeks van Alessandro Barbucci en Christophe Arleston konden we je meegeven dat er van deze reeks twee albums per jaar zullen verschijnen. Wel, in het Frans verschijnt deel 7 al in november en dat album speelt zich deze keer af in Londen, of tenminste de spiegelwereldversie van de stad. De eerdere albums hadden New York, Parijs, Hollywood, Barcelona, Rome en diverse steden in het zuiden van de Verenigde Staten als decor. De vertaling is nog niet aangekondigd voor dit najaar, maar onderstaande albums zijn daarentegen wel te verwachten bij Uitgeverij L. Het is een aanvulling van eerdere updates. Het hommagealbum van Agent 327 hebben we vorige week al voorgesteld.


January Jones 9
Guardian 3
Heroïne voor Hanoi wordt het derde door Eric Heuvel geschreven verhaal van January Jones. "Met de plannen van een geheime Japanse basis in Mandsoerije op zak proberen January en Rik uit handen van het Japanse leger te blijven. Hun vlucht voert de twee avonturiers diep China in waar ze, geholpen door de communisten van Mao Zedong, besluiten verder in zuidelijke richting te reizen aangezien de gehele kuststreek gevaarlijk is vanwege de oorlog die inmiddels is uitgebroken tussen China en Japan. Aangekomen in Frans Indochina komen onze helden twee oude bekenden tegen. Een van de twee biedt hen uiteindelijk een uitweg uit Azië, maar of dit gaat lukken is maar de vraag."

Ophelia is tot nu toe het langste verhaal in de reeks Guardian van Robbert Damen. Deel 3 verschijnt enkel als softcover, dus niet langer in een soft- en hardcoveruitvoering. "Guardian onderzoekt de verdwijning van een jong meisje dat op Wittelbay Manor is gaan werken. Al snel komt ze achter het mysterie van de verdwijning, maar daardoor belandt ze in een vijandige spiegelwereld van een betoverd schilderij."


Ward 4
De Avonturen van Hel 2
Het gaat van kwaad naar erger voor de familie Kessel in de reeks Ward. Deel 4: "De situatie voor Ward en de familie Kessel lijkt hopeloos tot ze tegen de romp van een enorm cruiseschip botsen. Aan boord van dit cruiseschip bevindt zich ook het kistje dat de piraten hebben gestolen. Ward ziet kans om het kistje te openen waar zich een puzzelstukje in bevind dat er wellicht voor kan zorgen dat iedereen weer terug kan keren naar zijn eigen wereld... maar wil iedereen wel terugkeren?"

Ondertussen ligt De Sibylle-codex, deel 2 van De Avonturen van Hel, in de winkel. Daar hebben we ook nog een dossiereditie van te goed. Deze versie met een andere cover bevat een dossier van zestien pagina's.


Elsje 4
Suus & Sas 12
Valt er ook nog iets te lachen? Jawel, met Elsje met name. Groeistuipen! is haar vierde album op regulier formaat en die albums bevatten de voor Eppo gemaakte grappen. Het wordt trouwens een opmerkelijk najaar voor tekenaar Gerben Valkema, want zijn bijdrage aan het hommagealbum van Guust Flater zag hij extra gehonoreerd doordat hij de cover van de softcovereditie mocht tekenen. In december verschijnt bovendien ook nog een abum van Suske en Wiske op scenario van Yann dat hij mocht tekenen en dat een nieuwe collectie met Suske en Wiske-verhalen door wisselende auteurs moet openen. In Elsje 4 komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: vloggen, uitstapjes naar de Oertijd en de Batavieren, een episch gevecht met Broccoli...

Na het verscheiden van uitgeverij Strip2000 vonden verschillende reeksen als Dating for Geeks en Snippers onderdak bij Uitgeverij L. Ook Suus & Sas van Gerard Leever maakt voortaan deel uit van de familie. Deel 12, Zoo Leuk, is het eerstvolgende album van de tweelingzussen die al een eeuwigheid in het meidenblad Tina verschijnen.


Trollen van Troy 22
Argus 2017
Ook Trollen van Troy is weer van de partij met deel 22, Trollenschool. Het is andermaal een verhaal dat ons terugbrengt naar de kinderjaren van Waha. "Als Waha en haar vriendjes nog op school zitten en de leraar besluit een uitstapje in de jungle te maken. Een levensgevaarlijke omgeving voor alles wat GEEN trol is. Alhoewel... er zijn ook menselijke kapers op de kust, op zoek naar trollentanden..."

Tot slot is er het jaarlijks nieuwsoverzicht van René Leisink in meer dan tweehonderd cartoons.


Murena 10 met extra's en speciaal album
23/09
TOP
Murena 10
Met bovenstaande foto meldde tekenaar Theo Caneschi dat Murena 10 wordt gedrukt. Het album met de titel Het Banket verschijnt op 6 december in het Nederlands en is veel dikker dan je gewoon bent. Uitzonderlijk verschijnt het eerste album van de nieuwe tekenaar die de overleden Philippe Delaby opvolgde op 72 pagina's. Tien pagina's vormen een dossier met schetsen.

En daar blijft het niet bij, want van hetzelfde album verschijnt ook een hardcovereditie van 56 pagina's met de platen in potloodvorm en bijkomende schetsen en voorstudies die rond de pagina's worden afgebeeld. Dit album zal te koop zijn tegen 19,95 euro.

Dictionnaire MurenaDe korte inhoud van het album krijg je ook nog van ons: "De christenen krijgen onterecht de schuld voor de brand van Rome en worden op bevel van Nero uitgemoord. Lucius Murena wil dat het bloedbad stopt en zoekt daarom toenadering tot de keizer. Maar nu hij terug in de gratie is gekomen, zijn jaloezie en rancune zijn deel. Tegen zijn wil in raakt hij verstrikt in een vreselijk complot..."

Enkel in het Frans komt er nog een publicatie rond Murena bij. Op 3 november verschijnt Dictionnaire Murena waarin schrijver, historicus en universiteitsprofessor Claude Aziza op 136 pagina's terugblikt op de albums van Delaby en Jean Dufaux. Meer info is nog niet gekend. Aziza vertaalde de eerste albums van de reeks in het Latijn. Dit rijkelijk geïllustreerde boek kost 24,95 euro.

Voor Caneschi zit het Murena-album er dus op. Voor hij aan deel 11 begint, werkt hij nog een reeks af. Hij begon onlangs namelijk aan deel 4 van De Verschrikkelijke Paus op scenario van Alejandro Jodorowsky.


Panorama neemt afscheid van Willems Wereld
23/09
TOP
Willems Wereld
Gagreeksen van Nederlandse makelij krijgen het hard te verduren de laatste maanden. Nadat Flair afscheid nam van Claire, de Nederlandse Metro op eigen initiatief van Aimée de JonghSnippers verloor en Beestjes afschoot, is het volgens StripNieuws afgelopen voor Willems Wereld. De gagstrip van Aloys Oosterwijk liep 21 jaar in het Nederlandse Panorama. Afgelopen week verscheen de laatste gag, die je ook hierboven ziet staan, in het weekblad. Vorig jaar werd nog de duizendste gag in het blad gevierd. De albums verschijnen sinds 1998 bij diverse uitgeverijen, vanaf deel 12 gebeurt dat door Arboris. Dit jaar publiceerde de uitgeverij nog deel 18.


Artprintcollectie bij Star Wars-albums
23/09
TOP
40 jaar Star Wars
Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Star Wars: A New Hope voor het eerst in de cinema werd vertoond en sindsdien hordes fans wist te bekoren. Dark Dragon Books viert deze verjaardag met een artprintcollectie waarbij je vanaf oktober maar liefst 23 verschillende prenten kan verzamelen in even veel albums. De prints zijn enkel verkrijgbaar bij de eerste uitzet, niet bij bijkomende leveringen. Deze prints kan je opbergen in een verzamelmap die je bij aankoop van de verstripping van Star Wars: A New Hope cadeau krijgt. Check hieronder bij welke albums je een artprint krijgt. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave. Een deel van de albums zijn gloednieuwe titels, andere zijn nieuwe uitvoeringen van oudere titels.

40 jaar Star Wars


Stoppeltje komt terug
23/09
TOP
Stoppeltje 6
Stoppeltje 7
Stoppeltje 8
Stoppeltje 9
In 2007 lanceerde Dupuis de peutercollectie Ukje en de kindercollectie Plukje voor de jongste striplezers. Niet alles raakte vertaald en beide collecties sneuvelden na een paar jaar, ook in het Frans. Maar een van de reeksen uit de peutercollectie Ukje sloeg wel aan. Van de compleet tekstloze strip Stoppeltje, waarvan zelfs wij als volwassenen goedgemutst raakten, bleven in het Frans nieuwe albums verschijnen (vorig jaar bereikte de reeks deel 19!), er kwam een met lof overladen theaterstuk die ook Vlaanderen aandeed en de kijkertjes van Ketnet kennen Stoppeltje sinds geruime tijd beter als tekenfilmfiguur. Om van die herwonnen bekendheid te profiteren, brengt Dupuis Stoppeltje deel 6, 7, 8 en 9 na bijna tien jaar afwezigheid in één keer op de Nederlandstalige markt. Daarna nog eens tien albums en de reeks is weer compleet in een Nederlandstalige uitvoering. De albums van 32 pagina's door Pierre Bailly en Céline Fraipont in hardcover zullen 7,95 euro kosten. Als je kinderen strips wil leren lezen, zijn deze albums daar uiterst geschikt voor.


Nick Cave, de getekende biografie
23/09
TOP
Nick Cave: Mercy on MeNa een zeer geslaagde stripbiografie van Johnny Cash, medewerking aan een stripbiografie vanElvis Presley, zijn visie op het leven van Fidel Castro en een trip down memory lane in The Secrets of Coney Island staat de Duitser Richard Kleist er in oktober opnieuw met een getekende biografie van Nick Cave. Het album verschijnt bij Scratch Books.

Van het 328 pagina's dikke Nick Cave: Mercy on Me mogen we het volgende verwachten: "Muzikant, dichter, schrijver, acteur: Nick Cave is het allemaal. In Nick Cave: Mercy on Me vertelt Reinhard Kleist op onnavolgbare wijze over het leven en werk van een van de grootste rocksterren ter wereld. In zijn expressieve stijl toont Kleist de ontwikkeling van Nick Cave vanaf zijn vroege jaren met Boys Next Door en The Birthday Party, via de Berlijnse punkscene in de jaren 1980 tot de megaster die hij tegenwoordig is. Een graphic novel over muziek, liefde, waanzin en punk en wat het betekent om kunstenaar te zijn."


Marshal Blueberry integraal en laatste deel van Mister Blueberry
23/09
TOP
Marshal Blueberry integraal
Mister Blueberry
In december publiceert de Franse tak van Dargaud twee Blueberry-uitgaven. De eerste is een integrale van de trilogie Marshal Blueberry, een spin-off die Jean Giraud voor William Vance (de eerste twee delen) en Michel Rouge (deel 3) schreef. De geschilderde cover van Vance sierde een vroegere Franse integrale uit 2000. Deze integrale verschijnt naast de lopende integrale reeks van Blueberry en is nog niet aangekondigd in het Nederlands. In december verschijnt van de oorspronkelijke reeks wel de vijfde integrale in vertaling. De eerste integrale is trouwens al uitverkocht.

Dust is het vijfde en laatste deel van de laatste Blueberry-cyclus Mister Blueberry. Ook van dit deel verschijnt alvast in het Frans een editie op groot formaat en in slappe kaft waarvoor de originele platen opnieuw als facsimiles zijn ingescand, compleet met de resterende potloodlijntjes en retouchesporen. Ook hiervan mag je goede hoop koesteren dat het vertaald raakt, want Sherpa gaf in juni laatstleden de eerste twee delen van deze cyclus uit. Sherpa koos voor een luxe-uitvoering met harde kaft, linnen rug en een prent erbij. Ook de covers zijn reproducties van de oorspronkelijke albums en wijken af van de Franse uitvoeringen.


Tweeluik Bug door Enki Bilal
23/09
TOP
Bug 1
Na zijn trilogie Animal'z, Julia & Roem en het plotsklaps uitverkochte De Kleur van de Lucht dokterde Enki Bilal een compleet nieuw verhaal uit waarvan in november in het Frans het eerste deel bij Casterman verschijnt. Bug is een heuse futuristische thriller waarin op een dag alle digitale gegevens, van de grootste servers tot de kleinste usb-sleutels, ineens zijn verdwenen. De wereld is verlamd, gedesoriënteerd en zit zonder bronnen. Er wordt een verband gelegd met een ruimtetuig dat van een missie naar Mars terugkeerde. Slechts één bemanningslid overleefde de ruimtetocht en hij is de drager van een alien, een "bug". Hij lijkt alle verdwenen digitale gegevens met zich mee te dragen. Voor hij het weet, is hij de inzet van naties, bedrijven, de maffia, religies en zelfs gewone burgers.

Deel 1 van dit tweeluik telt 96 pagina's, maar Bilal is van formaat veranderd. Het album verschijnt namelijk in een kleine uitvoering van 18,6 x 26 centimeter.


Variaties op stripklassiekers door Blutch
23/09
TOP
Variations
Variations
Variations
Het is een idee als een ander om een striptekenaar losse pagina's uit klassieke strips te laten hertekenen, die te bundelen in een boek van 64 pagina's en er 29,99 euro voor te vragen. Op 13 oktober verschijnt in het Frans Variations bij Dargaud waarin Blutch (Blotch, Rapido Moderna, De Kleine Christiaan, Donjon Monsters) zijn fascinatie voor striptekenaars als Hergé, Edgar P. Jacobs, Morris, André Franquin, Jijé, Milo Manara, Jean Graton en anderen tot uiting brengt in een hertekende pagina. Soms blijft hij trouw aan het origineel, andere keren past hij de scène aan of speelt hij ermee.

Ondertussen blijft het wachten op Blutch' complete Baard en Kale-album (of verder nieuws daaromtrent) waar hij al enkele jaren aan werkt op scenario van zijn broer Patrick. In 2015 luidde het bij Dupuis nog dat het speciale album in 2017 zou verschijnen, maar begin dit jaar was dat al geen zekerheid meer. Inmiddels is er nog steeds geen releasedatum bekend.

Baard en Kale door Blutch


Zeventien stripmakers maken huldealbum van Agent 327
16/09
TOP
Agent 327: Hulde aan de Jubilaris
Niet alleen van Guust Flater verschijnt dit jaar een hommagealbum door verschillende tekenaars uit Vlaanderen en Nederland, ook van Agent 327 verschijnt zo'n huldeboek in soft- en hardcover. de cover is van Martin Lodewijk, maar voor de tien kortverhalen bundelden verschillende duo's telkens de krachten voor een dikwijls eenmalige samenwerking. In Eppo van deze week waren dat Danker-Jan Oreel en Henk Kuijpers die het laatste kortverhaal maakten. Het voorwoord van het nummer maakt duidelijk dat dit naar meer smaakt.

Sinds begin dit jaar verscheen er om de twee nummers van het tweewekelijks verschijnende stripblad Eppo een kortverhaal van Agent 327 door een nieuw auteursduo of een auteur die ook zijn eigen verhaal schreef. Op eentje na (die plaats moest ruimen voor de comeback van Rhonda) hoorde er ook een Eppo-cover bij die we hieronder allen presenteren. Het gaat om de volgende samenwerkingen: Mars Gremmen, Fred de Heij + Ruud Straatman, Michiel Offerman + Robbert Damen, Gerben Valkema, Remco Polman + Wilfred Ottenheim, Kees de Boer + Frans Hasselaar, Kim Duchateau + Ger Apeldoorn, Eric Heuvel, René Uilenbroek + Willem Ritstier en Danker-Jan Oreel + Henk Kuijpers.


Agent 327 Eppo
Agent 327 Eppo
Agent 327 Eppo
Agent 327 Eppo
Agent 327 Eppo
Agent 327 Eppo
Agent 327 Eppo
Agent 327 Eppo
Agent 327 Eppo


Derde cyclus XIII start in 2018
16/09
TOP
XIII Mystery 12
In de reeks XIII Mystery moeten nog twee albums verschijnen. Hierboven zie je een ontwerp voor de cover van deel 12 over soldaat Alan Smith wiens lot door Philippe Buchet en Daniel Pecquer uit de doeken wordt gedaan. Deel 13 is het werk van Olivier Grenson en Jean Van Hamme. Een voorsmaakje zie je hieronder.

XIII Mystery 13

Voorts verklapte scenarist Yves Sente dat er volgend jaar een nieuw album komt van XIII dat hij opnieuw schrijft voor Iouri Jigounov. Het wordt het eerste deel van de derde cyclus. Zoals het einde van deel 24 al inleidde, zullen we Jason MacLane in dat nieuwe album in Cuba terugvinden.

Bovendien werkt Sente aan een nieuw boek naar het voorbeeld van The XIII Mystery met vele onthullingen en verklaringen. Het zou dikker worden dan het album dat Jean Van Hamme en William Vance samenstelden. Meer details over de inhoud of wanneer het zal verschijnen, zijn nog een geheim.


Gastronomische spin-off van Châteaux Bordeaux in aantocht
16/09
TOP
Châteaux Bordeaux 8
In oktober verschijnt Châteaux Bordeaux 7 bij INdruk. Het Franse deel 8 van de familiesage rond een geërfd wijndomein is zopas verschenen. In tegenstelling tot eerdere berichten wordt deel 10 niet het laatste deel, maar wel deel 9. Nog één deel te gaan dus in het Frans en dat zal een sluitend einde kennen volgens tekenaar Espé. Tegelijk vertelde hij dat er ook een gastronomische spin-off komt in twee delen: Châteaux Bordeaux À Table. Het eerste deel verschijnt volgend jaar in het Frans bij Glénat.


Boodschap van hoop in borstkankerstrip Betty Boob
16/09
TOP
Betty Boob
Afgelopen week verscheen bij Casterman het 180 pagina's dikke one-shot Betty Boob door de Canadese tekenares Julie Rocheleau (De Toorn van Fantomas) en Véro Cazot. Het gaat over een vrouw die na borstkanker haar linkerborst, haar job en haar vriend verliest. Maar het wordt een heuglijke dag, al weet ze dat nog niet. Hier kan je een preview lezen. Op enkele bindteksten na is het een tekstloos album. Vooralsnog is er geen vertaling aangekondigd, maar we vonden het net zo goed belangrijk om het onder de aandacht te brengen, niet alleen bij stripliefhebbers overigens. Het ziet er prachtig uit en het komt met een boodschap van hoop.


De Vier van Baker Street wordt tekenfilmserie
16/09
TOP
De Vier van Baker Street
Het gaat tekenaar David Etien voor de wind. In december verschijnt zijn eerste album van de prequelcycus Op Zoek naar de Tijdvogel op scenario van Serge Le Tendre en Régis Loisel. Hij werkt momenteel aan een Robbedoes-one-shot zónder Robbedoes en Kwabbernoot dat zich afspeelt in Rommelgem dat bezet wordt door de nazi's. En bij Daedalus verschijnt sinds juli de vertaling van zijn amusante detectivereeks De Vier van Baker Street op scenario van Olivier Legrand en Jean-Blaise Djian. Van deze stripreeks is nu een tekenfilmserie in voorbereiding met twaalf afleveringen die 26 minuten duren. De productie is toevertrouwd aan studio Folivari die recent een tekenfilmversie van het nog bij Scratch Books te verschijnen De Grote Boze Wolf uitbracht. Lees hier een recensie van de eerste twee delen van De Vier van Baker Street.


Death Note maakt weer een slachtoffer
16/09
TOP
Sinds een paar weken kan je via Netflix de Amerikaanse verfilming van de Japanse stripreeks Death Note bekijken. Naar die mangareeks werd enkele jaren geleden verwezen bij een gruwelijke moord in het Brusselse. De nieuwste film maakt opnieuw een slachtoffer: de Twitteraccount van regisseur Adam Wingard. De vernietigende kritiek op zijn film was zodanig hard en gemeen, waarbij toepasselijke commentaren vielen dat zijn naam in zo'n fameus doodsboekje geschreven wordt en waarbij zijn dood dus werd gewenst, dat hij zijn account heeft gesloten. Wingards volgende film wordt Godzilla vs. Kong die in 2020 wordt verwacht.


Vooruitblik De Machine Jacobs
13/09
TOP
De Machine Jacobs
Op 15 november verschijnt bij uitgeverij Blake en Mortimer (in feite een imprint van Dargaud) het boek De Machine Jacobs van Pierre Sterckx. De schrijver en cultuurcriticus gaf jarenlang kunst- en geschiedenisles. In 1965 ontmoette hij Hergé met wie hij goed bevriend raakte. Hij werd zelfs zijn persoonlijke kunstadviseur en werkte mee aan tal van publicaties rond Kuifje en Hergé. De Machine Jacobs verschijnt postuum, want Sterckx overleed in mei 2015.

In het 184 pagina's tellende boek dat 39,95 euro zal kosten analyseert Sterckx het werk van Edgar P. Jacobs en dan vooral diens succesreeks Blake en Mortimer. Verwacht je maar aan veel informatie, interessante anekdotes en heel veel illustraties, al dan niet vergroot om details te tonen. De voorsmaakjes die we al zagen, tonen aan dat het ook een mooi artbook zal worden.


Een nieuwe Kinderen van de Wind in 2018
13/09
TOP
ZaboEn wij die dachten dat het erop zat voor de avonturen van Isa (en haar kleindochter) na het laatste tweeluik van Kinderen van de Wind dat François Bourgeon in 2009 en 2010 nog uitperste. Ondertussen bestaat uitgeverij 12bis niet meer en is Bourgeon weer voor de Franse uitegevrij Delcourt actief. En kijk, daar staat voor 2018 een gloednieuw album van Kinderen van de Wind gepland. Het wordt opnieuw een tweeluik waarvan het eerste deel wordt voorafgegaan door vier krantjes die per trimester een voorpublicatie in zwart-wit bieden. Het eerste krantje verschijnt al op 2 november.

Het nieuwe verhaal speelt zich af in 1885 waardoor Zabo definitief de hoofdrol overneemt. Op 16 februari wordt Jules Vallès begraven in Parijs, vijf jaar na de amnestie van de Communards en de terugkeer van de bannelingen. Ook Zabo, isa's kleindochter, is bij de begrafenis aanwezig tussen de talrijk aanwezige rouwenden. We zijn twintig jaar na de feiten in het vorige tweeluik en Zabo luistert nu naar de naam Clara. Wanneer ze een uit Bretagne afkomstig jong meisje mishandeld ziet worden, grijpt ze in... En daarmee moeten we het voorlopig stellen.

De titel van deel 8 wordt Le Sang des Cerises, wellicht naar Anne Marbruns aangrijpende, Franse roman met dezelfde titel die zich in ongeveer dezelfde periode afspeelt.


De nieuwe Cyril Pedrosa
13/09
TOP
Sérum
Na Drie Schimmen, Portugal en De Vier Jaargetijden (en we zwieren er ook nog graag Eenzame Harten bij) is het uitkijken naar het nieuwste album van Cyril Pedrosa. Vanaf 18 oktober kunnen de Fransen alvast het one-shot Sérum lezen dat bij Delcourt verschijnt. Een vertaling is nog niet aangekondigd. Pedrosa heeft het album niet getekend, wel geschreven voor Nicolas Gaignard. Het is zijn eerste volwaardige strip na diverse kortverhalen voor stripbladen.

Sérum speelt zich af in de toekomst, meerbepaald het jaar 2050 in Parijs. Na een nieuw bestuur en daarbij gepaarde zuiveringen heersen spanningen. Een illegale organisatie bereidt een actie voor. In zijn onooglijke appartementje leeft Kader op zijn eentje. Hij kreeg een inspuiting met een psycychoactief serum waardoor hij onmogelijk kan liegen. Daarom spreekt hij met niemand. Of hij dat nu wil of niet, hij spreekt altijd de waarheid en niets dan de waarheid... de complete waarheid. En die vervloeking maakt van zijn leven een hel.


Len Wein overleden
13/09
TOP
Len Wein
 Op 10 september laatstleden overleed de Amerikaanse scenarist Len Wein. Hij werd geboren op 12 juni 1948 in New York.

In vertaling verschenen bij RW Uitgeverij twee albums van Before Watchmen waar hij aan heeft meegewerkt. Voor de oorspronkelijke serie van Dave Gibbons en Alan Moore was hij al uitgever. Het bekendst is hij als schepper van Swamp Thing (1971) voor de op 18 maart dit jaar ook al overleden tekenaar Bernie Wrightson. In 1975 blies hij de ouxe X-Men-reeks nieuw leven in door een nieuw concept met mutanten uit alle delen van de wereld te bedenken. Kort daarvoor had Wein al met John Romita Sr. en Herb Trimpe het beroemde en geliefde X-Men-personage Wolverine bedacht voor een Hulk-strip. Hij stond ook mee aan de basis van de mutanten Nightcrawler, Storm en Colossus.

Voorts schreef hij voor reeksen als Justice League of America, Teen Titans, The Amazing Spider-Man, The Incredible Hulk, The Mighty Thor, Fantastic Four voor Marvel. Eind jaren 1970 verkaste hij naar DC Comics waar hij als scenarist en redacteur meewerkte aan Batman, Green Lantern, The New Teen Titans en andere. In totaal gaat het om tientallen korte en langere verhaallijnen en comicreeksen voor de twee grootste uitgevers Marvel en DC. Begin jaren 1990 wenkte een nieuwe carrière als hoofdredacteur voor Disney Comics. Drie jaar later schreef hij scripts voor tekenfilmseries van X-Men, Batman, Spider-Man, Streetfighter,...

Wein is altijd comics blijven schrijven en maakte uitstapjes naar de film- en theaterwereld. In 2008 werd hij opgenomen in de Will Eisner Comic Book Hall of Fame.


Nieuwe uitgeverij Comicwatch start in 2018
09/09
TOP
Lemuria
ComicwatchNadat Lemuria bij Dark Dragon Books (deel 1) en vervolgens Don Lawrence Collection (heruitgave deel 1 + nieuwe deel 2) verscheen, gonsde het van de projecten bij scenarist Sytse Algera waar hij regelmatig over vertelde via de rubriek De Commentator. Ondertussen is Sytse actief voor een nieuwe uitgeverij, Comicwatch, die hij zelf uit de grond stampte. Een volgend deel van Lemuria én de spin-offreeks Citadel zullen bij Comicwatch verschijnen. En daar blijft het niet bij. Vanaf 2018 zal Comicwatch per kwartaal een tweetal strips uitgeven die hij ofwel zelf schrijft of die vertalingen zijn van buitenlandse strips. Comicwatch zet zelfs een bij Strip2000 gestrande stripreeks voort. Een vooruitblik op de eerste projecten sommen we hieronder voor je op.


24/7
Als eerste zal het tweede deel van de reeks 24/7, Politieverhalen van de Straat verschijnen waarin het verdere verloop van de training van de jonge politieagenten Marleen en Herre gevolgd wordt. In dit album met kortverhalen en een uitgebreid dossier over politiewerk worden de verschillende aspecten van het politievak, de soms wat zwartgallige politiehumor, maar ook emotionele en soms zelf verbijsterende zaken waar politiemensen mee te maken krijgen gepresenteerd. De tekeningen zijn zoals vanouds gemaakt door Patrick Van Oppen met wie scenarist Sytse Algera ook de reeks De Vries maakte.


Vluchtelingen
Vluchtelingen
Vluchtelingen
In het eerste kwartaal zal ook het album Vluchtelingen uitgebracht worden. Een verhaal waarin de moeilijke situatie van asielzoekers misbruikt wordt door een nietsontziende crimineel die een mensensmokkeloperatie leidt vanuit een asielzoekersopvangcentrum. Tekeningen zijn gemaakt door Przemyslaw Klosin, van wie binnenkort het verhaal Jylland in Eppo verschijnt, en het scenario is van Sytse Algera.


Aqua Invicta
In het tweede en derde kwartaal zijn de volgende albums gepland:
Aqua Invicta is het debuut van tekenaar Leroy Soesman die hier samen met Algera al geruime tijd aan werkt. In dit album volgen we de jonge  Liz in een wereld die is overstroomd na een natuurramp. Samen met een aantal vrienden is zij op zoek naar het eiland waar de kennis van vroeger aanwezig is, maar deze reis verloopt niet zonder slag of stoot. Een religieuze sekte, een gewelddadige hogepriester en een groep kobolds denken daar anders over.

Cop/Killer moet een spannende thriller worden door Przemyslaw Klosin en Algera over politieman Ben Boomgaard. Verlaten door zijn vrouw, achtervolgt door een corruptieschandaal, besluit hij de weg van de misdaad te bewandelen. Als huurmoordenaar voor een nieuwe bende gangsters zaait hij dood en verderf en staat voor de keus om de gehele onderwereld over te nemen of opgejaagd te worden als aangeschoten wild.


Citadel 1
Citadel 1
Citadel 1
Citadel 1
Citadel 1 (van een trilogie) is een spin-off van de succesreeks De Verloren Werelden van Lemuria. Hiervoor moeten we even teruggaan naar deel 1, meerbepaald naar het moment waarop een bergbeklimmer in een diep gat valt. Hij vindt daar een groot aantal schijfjes en een grot die gevuld is met nieuwe technologie. Citadel beschrijft de gebeurtenissen vanaf wanneer de bergbeklimmer terugkomt in Amerika tot het moment waarop de koepel van de Citadel gereed is zoals we konden lezen in het eerste deel. De strijd tussen de supermachten om een nieuwe energiebron en het dilemma van de bergbeklimmer of het een vloek of een zege voor de mensheid is, worden op scenario van Algera, in beeld gebracht door nieuwkomer Karly Engracia. De realistische tekenstijl en inkleuring wijkt compleet af van Lemuria-tekenaar Apri Kusbiantoro, maar hij tekent nog wel verder de reeks Lemuria.

Lemuria 3 vertelt hoe het ontvoerde jongetje door Russ, Carp en LyAnn teruggevonden wordt. Russ zal in dit deel meer over zijn achtergrond leren en de buitenaardse wezens hebben een wreed plan voor de mensheid. Het is aan Carp, LyAnn en Russ om ervoor te zorgen dat zij die niet tot uitvoer kunnen brengen.

In dit kwartaal verschijnt ook het eerste deel van een nieuwe westernreeks waarover later meer bekend zal worden.


Caztar
 In kwartaal 4 van 2018 verschijnt Caztar 3 door Poetzarelli en Ivan Adriaenssens. De eerste twee delen van deze tekstloze, post-apocalyptische gagreeks verschenen bij Strip2000.

Over Cell had Sytse Algera het regelmatig in zijn updates voor onze rubriek De Commentator. Dat vaak uitgestelde verhaal voor tekenaar Przemyslaw Klosin verschijnt dus over een dik jaar. Het gaat over een Marokkaanse jongen die tegen wil en dank de hoofdrol speelt in een spannende thriller waarin hij een terroristische cell probeert te verhinderen om een dodelijke aanslag op Schiphol te plegen.


Standaard Uitgeverij bijna opnieuw in Vlaamse handen
09/09
TOP
WPGUitgeversgroep WPG België huisvest onder meer de Vlaamse uitgeverijen Standaard Uitgeverij, Manteau en Davidsfonds, maar is wel een onderdeel van het Nederlandse WPG Uitgevers. Met die laatste gaat het niet zo goed en WPG België wil nu een zelfstandige uitgeversgroep worden met hulp van een groepje privé-investeerders aangestuurd door Jeroen Overstijns, de ceo van WPG België. Zo'n operatie heet een managementbuy-out. In 2004 probeerde Dimitri Kennes, toenmalig ceo van uitgeverij Dupuis, eenzelfde operatie te forceren tijdens een zeer zware crisis waarbij meer dan honderdvijftig tekenaars en werknemers hun ongerustheid uitten en zelfs aan het staken sloegen na de aangekondigde verkoop van Dupuis aan uitgeversgroep Média-Participations waar Dargaud en Le Lombard al onderdeel van uitmaakten. Die poging faalde en Dupuis raakte alsnog verkocht. Het plan van Overstijns is nog niet afgerond en details zijn daarom nog niet bekend, maar het ziet ernaaruit dat het zal lukken.

Volgens De Standaard is de beslissing mee ingegeven door de machtswissel bij WPG Uitgevers waar Patrick Swart begin dit jaar Vlaming Koen Clement als ceo verving. Swart let op de inkomsten. Daar is alle reden toe, want WPG Uitgevers maakt zware verliezen (vorig jaar 2,5 miljoen euro), ondanks ronkende uitgeverijen als De Bezige Bij, Bruna en tijdschriften als Vrij Nederland en Voetbal International in de portefeuille. Vooral de boekenactiviteiten deden het slecht met voorschotten aan auteurs die niet terugverdiend raakten. Kinderboeken en de educatieve uitgeverij Zwijsen waren een uitzondering die wel winsten konden voorleggen.

Overstijns is zelf een man van de letteren en omschrijft zijn team "bevriende, gelijkgezinde investeerders" als mensen met "een hart voor cultuur en creativiteit". Als de verzelfstandiging lukt, komen de stripactivteiten van Standaard Uitgeverij (waar het voorbije jaar ook ontslagen vielen door besparingen) weer volledig onder Vlaams bestuur. Met de aantoonbaar grote aanwezigheid van vele strips in de Vlaamse boekentop en daarbovenop goed verkopende romans van Pieter Aspe en de kookboeken van Jeroen Meus is er alvast een solide omzet verzekerd. De toekomst voor de betrokken stripmakers hoeft naar alle waarschijnlijkheid niet te veranderen. Zij hebben trouwens al vele ceo's, managers, uitgevers en andere decision makers versleten.


Vooruitblik Alexander De Grote 0
09/09
TOP
Alexander De Grote 0
Na drie albums over de Macedonische veroveraar Alexander De Grote door Bart Proost en Barcas presenteert Bart Proost in oktober een gagalbum over de jongere Alexander. Bij het album hoort een educatief dossiertje met quiz door Barcas. De gags kan je als voorpublicatie ook online lezen via de website alexanderdegrote.com, maar wij prefereren natuurlijk een papieren album. het verschijnt opnieuw bij Strips2Go! en kost je 6,95 euro.

De korte inhoud: "Wie kent er de legendarische veldheer Alexander De Grote niet? Maar heb je er ooit weleens bij stilgestaan dat elk groot figuur uit het verleden ook ooit kind geweest is? Want ook Alexander is klein geweest voor hij de 'Grote' werd. In dit nieuwe gagalbum gaan we op een frisse, leuke en tegelijk leerrijke manier terug in de tijd: op zoek naar de jeugdjaren van Alexander De Grote! We leren zo zijn ouders, zijn idolen en zijn vriendjes, maar ook zijn jeugddromen kennen. Het nieuwste (gag)album zit vol grapjes waarin de jeugd van Alexander op een grappige wijze wordt gemixt met historische feiten. Een kort educatief dossier (met quiz) benadrukt het leerrijke karakter van de strip."


Hommagealbum en kinderboeken van de Marsupilami
09/09
TOP
Marsupilami
Vorig jaar verscheen een geslaagd hommagealbum van De Blauwbloezen door diverse tekenaars onder wie de Nederlandse Aimée de Jongh. Op 15 november verschijnt bij Dupuis een hommagealbum van Guust Flater. Voor de Nederlandstalige markt verschijnt een bundeling gags door alleen maar Vlaamse en Nederlandse tekenaars terwijl voor de Franstalige markt in oktober een compleet ander album is gemaakt. In november verschijnt in het Frans nog een andere hommage aan die andere creatie van André Franquin: de Marsupilami. Er zullen twee delen verschijnen vol kortverhalen. Over een mogelijke vertaling wordt later pas beslist.

Verschillende aan het weekblad Spirou verbonden tekenaars en scenaristen hebben de krachten gebundeld voor dit album: Baba, Federico Bertolucci (die ook de cover tekende) , Olivier Bocquet, Fréderic Brrémaud, Camboni, Renaud Collin, Brice Cossu, Denis-Pierre Filippi, Denis Goulet, Hamon, Lapuss', Jose Luis Munuera, Pog, Priou, Mathieu Reynès, Sti en Tako.

In oktober kunnen Franstalige, jongere kinderen ook kennismaken met de Marsupilami dankzij twee door Benjamin Chaud geschreven en geïllustreerde kinderboekjes. Deze boeken verschijnen bij Little Urban en vertellen de verhalen vanuit het standpunt van de Marsupilami-kinderen. In Le Nouveau Nid des Petits Marsus blaast een storm het nest van de Marsupilami's weg en moeten ze in de jungle naar een nieuw huis. Na een lange tocht vinden ze een prima nieuwe thuis, maar de nieuwe buren zijn niet zo gastvrij. In L'École des Petits Marsus moeten de kleine Marsu's naar school. Het werk van Chaud is vertaald in meer dan twintig talen waaronder ook het Nederlands.

Marsupilami
Marsupilami


De Duistere Steden in vier integrales
09/09
TOP
De Duistere Steden integraal 1
Opgepast, spaar je enthousiasme nog wat op, want deze aankondiging betreft voorlopig enkel een Franstalige editie. Vanaf november geeft Casterman namelijk de reeks De Duistere Steden van François Schuiten en Benoît Peeters uit in vier dikke integrales. De delen 2 en 3 verschijnen in 2018, de laatste bundel in 2019. Volgens Casterman laat deze nieuwe uitvoering de lezer toe om de verhalen in een meer samenhangende vorm te ondergaan.

Deel 1 bevat de verhalen De Muren van Samaris, De Koorts van Urbicande (met het bonusmateriaal uit de laatste heruitgave), De Archivaris (eveneens met de huidige extra's), een eerste deel van De Gids van de Duistere Steden en heel veel bijkomend bonusmateriaal. Dit album zal 336 pagina's tellen op het niet zo grote formaat 20,1 x 26,8 cm tegen de prijs van 45 euro.

De Duistere Steden is een bestseller met ondertussen meer dan 1,2 miljoen verkochte exemplaren en vertalingen in een dozijn talen. Diverse albums zijn ook verkrijgbaar in Japan, China en de Verenigde Staten. In 2002 won François Schuiten als een van de weinige Belgische stripmakers sinds het ontstaan van het gerenommeerde stripfestival de grote prijs van Angoulême.


De cast van Krasse Knarren, de film
09/09
TOP
Krasse Knarren
Krasse Knarren 4In december verschijnt een nieuw album van de zeer gewaardeerde stripreeks Krasse Knarren. In het Frans is de reeks over de drie nog steeds strijdvaardige oudjes een waar fenomeen die tijdens de Franse presidentsverkiezingen zelfs opdoken op affiches met de oproep om voor de socialisten te stemmen. Deel 1 is al tien keer herdrukt en van de drie eerste delen zijn samen meer dan 750.000 exemplaren verkocht. En er is een speelfilm op komst, gebaseerd op de eerste vier delen. De opnames zijn deze zomer gestart, de release is voor volgend jaar.

De Franse regisseur Christophe Duthuron blikt de film in. In de cast vinden we de volgende acteurs terug: Pierre Richard (die weldra als opa van Robbe is te zien in de Franse verfilming van De Kleine Robbe) als Pierre, Roland Giraud als Emile en de Franse zanger/rocker/acteur/stripliefhebber Eddy Mitchell (de cover van zijn nieuwste plaat liet hij illustreren door Ralph Meyer, een vorige plaat heeft Jean Giraud nog geïllustreerd) als Antoine. Aline Pol vertolkt de kleindochter van Antoine.

Krasse Knarren


Silvester in oktober tot december
06/09
TOP
Angel Wings 4 luxe
Silvester heeft dit najaar heel wat vervolgen, verzamelboxen en zelfs herdrukken van uitverkochte strips op stapel staan. Check de rubriek Te Verschijnen voor het complete programma.

We beginnen al met een album dat je misschien best nu al reserveert bij je favoriete stripwinkel. Van Angel Wings 4: Paradise Birds verschijnt namelijk van de reguliere editie (zie cover hieronder) ook een luxeversie op 444 exemplaren met een alternatieve cover (zie hierboven), een A4-prent en een grote display van een Corsair-vliegtuig. Dit alles kost 29,95 euro en verschijnt in oktober. Bij de gewone hardcovereditie is dan weer tijdelijk een gelimiteerde kunstdruk op A3-formaat verkrijgbaar. Eind dit jaar zal je alle kunstdrukken in een verzamelmap kunnen bewaren.

Angel Wings 1
Hemel in Strijd 4
De korte inhoud van Angel Wings 4, de start van de tweede trilogie: "Ergens boven de Stille Oceaan, ten noorden van Nieuw-Guinea. Aan het stuur van een Grumman J2F-5 'Duck' zit Angela McCloud. Ze vliegt pin-up girl Betty Hutton, een aan amfetaminen verslaafd leeghoofd, van basis naar basis om de troepen te vermaken. Het oude zeevliegtuig wordt aangevallen door twee Japanse vliegtuigen, maar dankzij de tussenkomst van twee Corsairs, weet de 'Duck' te ontsnappen. Ze keren terug naar het eiland Ulithi, een waar paradijs op aarde waar mariniers
tot rust kunnen komen. Daar start Angela haar onderzoek naar de dood van haar zus."

Van die andere luchtvaartreeks, Hemel in Strijd, verschijnt het vierde en laatste deel. "In november 1942 ontscheept een indrukwekkende Brits-Amerikaanse strijdmacht in het door Vichy bestuurde Noord-Afrika. De Franse escadrilles die worden ingezet tegen de geallieerde vliegtuigen blijven doorvechten tot het staakt-het-vuren. Na de ondertekening van de wapenstilstand wacht de piloten van beide zijden een zware test: samen een escadrille vormen, ondanks de wederzijdse wrok en verwijten."

Van Drakenbloed verschijnen herdrukken van deel 1 en 4, maar ook het nieuwe deel 12 waar helaas nog geen cover van beschikbaar is. We hebben al wel een korte inhoud: "Kapitein Hannibal Meriadec kent eindelijk het ware gezicht en de motieven van zijn dochter Lilith. Nu moeten samen ten strijde trekken tegen commandant Vasquez. Een ontmoeting in de gouden stad zal niet lang meer op zich laten wachten."


Walking Dead 24
Walking Dead 25
Joepie, er liggen opnieuw twee Walking Dead-vertalingen in het verschiet.
Walking Dead 24: Leven en Dood: "De eerste confrontatie met de Fluisteraars is met een sisser afgelopen. Leider Alpha heeft haar dochter Lydia terug en wil dat Maggie, Rick en de andere overlevenden ze met rust laten. Maggie heeft genoeg aan haar hoofd, eerst met een aanslag op haar leven en nu met een jaarmarkt in het verschiet. Wat Rick echter niet weet, is dat zijn zoon Carl achter Lydia is aangegaan."

Walking Dead 25: Geen Weg Terug: "Rick heeft Carl en Lydia mee teruggekregen uit het gebied van de Fluisteraars. Pas op de terugweg ontdekt hij dat Alpha, de leider van deze gevaarlijke outsiders, de drukke jaarmarkt in Alexandria heeft gebruikt voor het maken van een statement. Ze heeft een grens getrokken en een bloederige waarschuwing afgegeven. Iedereen roept om wraak. Zet Rick alles op het spel wat hij hier heeft opgebouwd?"


Pinokkio
Zeven 13
In een beperkte oplage, met kunstdruk en tachtig pagina's dik, verschijnt een zoveelste bewerking van Carlo Collodi's wereldberoemde verhaal Pinokkio in stripvorm. Scenarist David Chauvel heeft al ervaring met de sprookjesbewerking Alice in Wonderland waarvan in 2010 een stripbewerking verscheen bij Daedalus. Pinokkio-tekenaar Tim McBurnie (check hier zijn website) teikende al een album in de conceptserie Zeven.

En in die conceptserie verschijnt deel 13, Zeven Draken, door Sylvain Guinebaud en Nicolas Mitric. "Ulydas, een jonge koning van de Drakonspacci-familie, wil zijn eer terugwinnen, die hij verloren heeft door te weigeren een drakenmoordenaar te worden. Om zijn taak te volbrengen bezweert hij om de laatste zeven levende draken van deze wereld te doden. In zijn eentje maakt hij echter geen enkele kans. Maar met zes strijders aan zijn zijde gaat het misschien alsnog lukken, want zij zijn allen vastberaden om deze missie te laten slagen. Om uiteenlopende redenen, die niet allemaal zijn uitgesproken..."


Wollodrïn 7
Wollodrïn 8
De delen 7 en 8 van het voorlaatste tweeluik van Wollodrïn verschijnen respectievelijk in oktober en november. Bij deel 7 hoort een kunstdruk en beide albums zullen ook in een verzamelbox verkrijgbaar zijn. Het Vuur van Wffnïr: "Met dit verhaal wordt het Wollodrïn-universum uitgebreid met een initiatievertelling, die toont dat de jeugd van een Ork in niets verschilt van die van een mensenkind. Iedere lente worden jonge Ork-krijgers voor hun vorming op krijgstocht gestuurd tegen de naburige clans. Een van hen is Winhbor, wiens nachten worden geteisterd door een
verwoestende draak. En overdag wordt hij gekweld door zijn zus Wïnhart. Ze wordt aangeduid om hen te vergezellen, maar weet niet dat Wïnhbor en zijn vrienden een plan smeden dat hun allen in een vloedgolf van tranen en verderf zal storten…"


Arctica 9
Orion 2
Ook bij Arctica 9 hoort een kunstdruk. We kunnen hierbij trouwens aankondigen dat Nicolas Malfin begonnen is aan een nieuw album van Golden City op scenario van Daniel Pecqueur. "Onze helden komen eindelijk in contact met de buitenaardsen. Allerlei onthullingen volgen...
Evenals een wederopstanding in dit nieuwe, talentvol door Daniel Pecqueur geschreven, deel!
Buitenaardsen eisen dat ze een stuk land toegewezen krijgen, waar ze zich kunnen vestigen. In een buitengewone vergadering in Sydney, besluiten de leden van de G20 dat te accepteren om een gewapend conflict met hen te voorkomen. Maar in welk land zullen de buitenaardsen zich mogen vestigen? Welke natie zal accepteren een deel van zijn grondgebied aan hen af te staan?"

Van Orion (lees hier een bespreking van deel 1) verschijnt het slot van het tweeluik. "'Kasteloos!' Het oordeel valt op het moment dat het gloeiende ijzer een brandmerk zet op de arm van Kolhen. In plaats van zijn krijgerstatoeage draagt de jongeman nu het kruis van de paria's, de 'kastelozen', zoals ze op de planeet Orion-XB 12557 heten. Kolhen is vastbesloten om zijn onschuld te bewijzen en wraak te nemen op degenen die hem in de val hebben gelokt. Hij weet te ontsnappen en ontmoet op zijn zoektocht een myserieuze vrouw met gouden haar, die over vreemde, krachtige wapens beschikt. Ze vertelt hem dat ze afkomstig is van een verre planeet: de aarde..."


Atalante - De Legende 9
Merlijn - De Profeet 3
In de reeks Atalante- De Legende zoeken Jason en de Argonauten het befaamde Gulden Vlies en in deel 9, Het Geheim van Herakles, krijgen ze het eindelijk te pakken! "Maar Atalante voelt zich nu heel eenzaam en verlaat haar medeavonturiers om zich aan te sluiten bij de Amazones in Cappadocië. Zal ze zich daar eindelijk op haar plek voelen? En welke nieuwe gevaren zal ze onderweg tegenkomen?"

Een bespreking van de twee eerste delen van Merlijn - De Profeet kan je hier lezen. Deel 3: "Op een nacht doden Picten in opdracht van Vortigern koning Constant. Vertigern hoopt zo de troon te nemen en over Bretagne te heersen. Maar Uther Pendragon, de broer van Constant, keert terug uit Letavia en is vastbesloten de stammen te verenigen en komaf te maken met Vortigern. Ahes is terug in Tintagel. Ze bewoont het lichaam van Morgane. Allebei wonen ze samen in één en hetzelfde lichaam. Tezelfdertijd versterkt de vriendschap tussen Bedwyr en Lancelot en hun avontuur krijgt de allures van een initiatie. Merlijn schaart zich aan de zijde van Uther en vertrouwt hem het zwaard Excalibur toe..."


De Avonturen van Betsy 2
Hauteville House 13
Het eerste album van De Avonturen van Betsy, met het nichtje van Margot uit De Autoreportages van Margot, beviel ons heel goed (lees het hier maar eens na). In Het Zilveren Spook, deel 2 met het nieuwsgierige plattelandsmeisje in de hoofdrol, wil ze per se de geschiedenis van een auto, waar een merkwaardig geheim aan lijkt te kleven, achterhalen.

Bij Hauteville House 13 is ook een gratis kunstdruk verkrijgbaar. "1865. Zelda, Gavroche, de archeoloog Désiré en officier Spillett sluiten een verbond met een Mexicaanse bandiet om licht te laten schijnen over de mysterieuze 'Orde van de Obsidiaan'. Dat is een geheime broederschap die in oude tijden is gecreëerd om de grote teleportatiepoorten te bewaken. Maar dat is buiten agent Cooper gerekend, een geduchte moordenaar en lid van de Orde. Hij wordt al gauw achter hen aangestuurd."


Prins Valiant 29
Prins Valiant boek 17
Prins Valiant boek 18
 
De Verborgen Geschiedenis 32Zoals eerder gemeld verschijnen in december de twee laatste dubbeldikke uitgaven op groot formaat van Prins Valiant, meerbepaald de jaargangen 1969 tot 1971. Deel 18 bevat de laatste jaargang van Hal Foster met een uitgebreid dossier. Van de kleinere albums verschijnt jaargang 1965 als deel 29 van de 35 geplande albums.

We nemen ook afscheid van De Verborgen Geschiedenis, hoewel er in het Frans alweer een nieuwe cyclus is gestart. Deel 32, Apocalypto: "Vijftien jaar na de aanslag van 11 september en de spectaculaire omkering van de situatie die verband houdt met de Archons, staan de Zwarte Monniken voor een raadsel. Waar is Erlin gebleven? Een vliegtuig vol uranium en de ontvoering van meerdere mensen die enkel hun geboortedatum gemeen hebben (de dag van de explosie van de eerste A-bom op Hiroshima geeft ze een zekerheid: Erlin heeft zijn laatste kaart gebruikt..."


Er Was Eens... De Mens 3
De Legendariërs 10
Sterrenwaas 2
Te Paard! 3
Silvester denkt ook weer aan de jongere lezers. In het leerzame en komisch vertelde Er Was Eens... De Mens 3 gaat het over de Vikingen. Hierna verschijnt nog één album.
In De Legendariërs 10 moeten de Legendariërs een fout herstellen na hun laatste gevecht waarbij ze weer kind werden.
In de Star Wars-parodie Sterrenwaas gaat Luuk in de leer bij Yoga om een even goed Jadenridder te worden als ziujn vader. Maar Heer Zwardveder gooit roet in het eten en Luuk moet met hem de strijd aanbinden om zijn vriendne te redden.
In Te Paard! 3 krijgt het gezellige clubje paarden en pony's te maken met een vreemde wedstrijd vol chaotische obstakels.


Cosa Nostra Drakenbloed Hemel in Strijd De Orde van de Drakenridders De Orde van de Drakenridders De Orde van de Drakenridders Orion
Outcast De Verborgen Geschiedenis The Walking Dead The Walking Dead The Walking Dead The Walking Dead Wollodrïn
En bovenop al dat fraais verschijnen ook nog veertien verzamelboxen, meerbepaald van Cosa Nostra (deel 11-14), Drakenbloed (deel 7-9), Hemel in Strijd (het complete vierluik), De Orde van de Drakenridders (deel 11-12, deel 13-15 en deel 16-18), Orion (complete tweeluik), Outcast (de softcovers van deel 1-4), De Verborgen Geschiedenis (deel 28-32), The Walking Dead (softcovers van deel 1-4, deel 5-8, deel 9-12 en deel 10-16) en Wollodrïn (deel 7-8).


Overgangsplaat Largo Winch
02/09
TOP
Largo Winch
Speciaal voor de Franse krant Le Figaro tekende Philippe Francq bovenstaande plaat 47 die het vorige album 20 Seconden met een epiloog en een glimlach op het gezicht van Largo afsluit. De plaat dient tegelijk als overgang naar het volgende tweeluik, voortaan geschreven door de Franse romanschrijver Eric Giacometti die de opdracht kreeg terug naar de basis van de reeks te gaan: een financiële thriller. Deze plaat zal niet gepubliceerd worden in een album, laat staan in vertaling. Francq vond dat er iets miste op het einde van het vorige album. De ruzie met Simon Ovronaz blijkt van voorbijgaande aard en Domenica komt Largo toch nog groeten. Tegelijk wenkt dus een nieuw avontuur. De scène speelt zich trouwens af in de Cristal Bar van hotel Sofitel in Brussel.

Op 6 oktober verschijnt Largo's nieuwste avontuur Morning Star. De Franse oplage van deel 21 bedraagt 360.000 exemplaren en ook de nieuwe Franse president Emmanuel Macron is een fan van de reeks. Op de onthulling van de cover is het nog wachten, maar hier is alvast een korte inhoud: "De Dow Jones kent een rampzalige terugval en de Winch-groep wordt beschuldigd van het manipuleren van de beurzen. Maar wie zit er écht achter deze dramatische koersdaling? Wie heeft de touwtjes in handen? Wie zijn de echte heersers van het geld?"


Bert Bus overleden
02/09
TOP
Bert Bus
© Robin Schouten — incognito-comics.blogspot.be
Het Stripschap maakte via Facebook bekend dat de Nederlandse striptekenaar Bert Bus vorige week overleden is. Hij werd vrijdag 1 september in besloten kring gecremeerd. Hij werd geboren op 19 juli 1931 en werd 86 jaar. Zijn realistische tekenstijl wendde hij vooral voor diverse sf-reeksen aan.

Kort na de Tweede Wereldoorlog begon Bert Bus te werken voor uitgeverij De Spaarnestad waarvoor hij zijn hele carrière bleef werken. Hij illustreerde voor het tijdschrift Libelle en publiceerde zijn eerste strip, de sf-reeks Olaf Noord (1953-1956), in het tijdschrift De Rebellenclub. Hij vervolgde zijn activiteiten in de opvolgers Sjors van de Rebellenclub, Sjors, Eppo, Eppo Wordt Vervolgd en Sjors en Sjimmie Weekblad.

Olaf Noord
Theban
De Gouden Kraag
Cliff Rendall

Nadat Olaf Noord was stopgezet, begon Bus met de komische reeks Skokan (1955-1956) en de historisch geïnspireerde reeks Theban de Eerste Wereldreiziger waarvan drie avonturen verschenen tussen 1960 en 1963. Daarna volgden de losse verhalen De Brug in het Oerwoud (1960-1961), De Gouden Kraag (1962), De Slavenkoopman van Pompeï (1963) en een stripversie van Mark Twains roman Huckleberry Finn (1965-1966). Het sf-genre liet hem niet los en dus kwamen De Avonturen van Cliff Rendall (1963-1965) en Lance Burton (1967-1968) er nog bij. Voor Tina tekende hij eventjes de meidenstrips Jola (1970) en Nancy Drew (1969) naar de bekende Amerikaanse jeugdboekenreeks. In Rosita verscheen de strip Woep en Wap (1958-1967) dat Bus voor Nico van Dam schreef. In 1971 moderniseerde Bus de Engelse stripreeks Archie, de Man van Staal waar hij tien verhalen van tekende tussen 1971 en 1974.

Lance Burton
Archie
Stef Ardoba
Russ Bender

Zijn bekendste reeks Stef Ardoba was wederom een sf-strip die tussen 1975 en 1982 achtereenvolgens in Sjors en Eppo verscheen. Stef belandt in deze reeks in het verleden en op verre planeten. In de jaren 1980 publiceerde hij ook nog het onvoltooide, erotische De Vechters van Shar-Yaban (1977-1979) dat in Essef verscheen, het historische Malorix (1983-1985) en De Vondeling (1986). Met de drie verhalen van Russ Bender (ja hoor, sf), maakte hij van 1986 tot 1989 zijn laatste bijdrage aan de Nederlandse stripgeschiedenis. In 1984 schreven Rob van Eyk en Koos Schulte een eerste (en enige) bibliografie van Bert Bus bij elkaar met een interview, een artikel en het eerste verhaal van Olaf Noord. Je kent zijn werk misschien ook van diverse geschilderde covers van Trigië.

Na zijn pensioen bleven verschillende strips van hem verschijnen als herdruk of als allereerste bundeling zoals met Malorix het geval was (in 1996 verschenen en in 2007 dook het weer op in een nieuwe distributie). Bijna alle stripverhalen die hij heeft getekend, zijn in album verschenen.
(Bron: www.lambiek.net)


Een najaar voor Franquin-liefhebbers
02/09
TOP
Biographie d'un Gaffeur
Eind dit jaar verschijnt in vertaling nog een héél speciale uitgave van Guust waar we het later over zullen hebben. Voor de rest is de planning van Dupuis voor dit jaar al gevuld. Een eventuele vertaling van het op 3 november in het Frans te verschijnen Biographie d'un Gaffeur moet nog bekeken worden en als die er komt, is het pas voor volgend jaar. De oorspronkelijke pocketuitgave van deze heruitgave verscheen in 1965 in de Franstalige collectie Gags de Poche. Speciaal en enkel voor die 128 pagina's tellende pocketeditie hertekende André Franquin met de hulp van Jidéhem tientallen oude gags. Ze zijn tot nu toe nooit opnieuw verschenen in een regulier album en al helemaal niet in het Nederlands. Ook in de nieuwe chronologische Guust-reeks, die sinds vorige maand verschijnt, worden deze gags niet opgenomen, behalve enkele losse cartoons die Franquin bovenop de hertekende gags tekende. Het Franse album zal 28 euro kosten.


Les Bandeaux Titres du Journal Spirou
Toutes les Couvertues des Recueils du Journal de Spirou
En Direct de la Rédaction
En daar blijft het niet bij om Franquins nalatenschap in een nieuw jasje te gooien. De man tekende niet alleen lange tijd wekelijks voor het weekblad Robbedoes de reeksen Robbedoes en Kwabbernoot en Guust, maar ook hoofdingen met illustraties, covers en diverse meer. In Les Bandeaux Titres du Journal Spirou 1 worden al zijn hoofdingsillustraties uit de periode 1953-1960 gebundeld. Ze zijn allen minutieus gerestaureerd. Deel 1 telt 336 pagina's en er volgen dus nog bundels. De prijs bedraagt 46 euro.

De covers die Franquin voor de verzamelalbums van Robbedoes maakte, verschenen al eens in een groot uitgevoerde luxebundeling waarin helaas een paar covers ontbraken. Opnieuw op 3 november krijgt de uitgeverij een herkansing, want dan verschijnt een democratischer geprijsd (30 euro), op regulier formaat uitgegeven bundeling van 176 pagina's waarin je al zijn covers terugvindt.

En Direct de la Rédaction hadden we al eens aangekondigd, maar het blijkt toch om veel meer te gaan dan de met Guust Flater geïllustreerde artikels uit Robbedoes te gaan. In de 256 pagian's dikke bundel worden spelletjes, artikeltjes, interviews, losse gags, aankondigingen, advertenties, informatieve steekkaarten, allen in strip- of illustratievorm, uit de bijna tachtigjarige geschiedenis van het weekblad verzameld. Nu ja, lang niet alles, want het accent ligt op de periode van Franquin en die is toch goed voor enkele decennia. Deze uitgave kost 32 euro en verschijnt op 13 oktober.

Spirou VO 22Dupuis gaat ook verder met de Franstalige uitgaven van Marsu Productions die alle Guust-albums, Zwartkijken en een aantal Robbedoes-albums van Franquin in een luxueus uitgevoerd, groot formaat uitgaf. Veel van die albums zijn facsimilé-uitgaven van de originele platen. Deel 22 (!) is een reproductie van de originele platen van Pas Op, Kwabbernoot! Aansluitend zit een achtergronddossier met nog meer reproducties van covers en hoofdingen uit het weekblad Robbedoes. Verschillende delen zijn al uitverkocht en dat is behoorlijk opmerkelijk voor een oplage van tweeduizend exemplaren en een stevig prijskaartje van 119 euro.

Hoe zit het trouwens met de sinds enkele jaren geleden aangekondigde en aangevulde heruitgave van Numa Sadouls interviewboek Et Franquin Créa La Gaffe? De oorspronkelijke editie blijft een van de mooiste boeken over Franquin. De tekenaar bemoeide zich hoogstpersoonlijk met de lay-out en maakte er nieuwe tekeningen voor. Journalist Sadoul liet onlangs weten dat hij momenteel correcties op de nieuwe editie uitvoert. Naar verluidt heeft ook Franquins dochter Isabelle een handje in de nieuwe versie waarbij ze naargelang haar humeur bepaalde passages laat herschrijven of zelfs eist dat ze geschrapt worden. Het boek wordt dit jaar niet meer verwacht.

By the way, dit jaar verschijnt ook de twaalfde Robbedoes door... Maar voor het eerst komt er een afwijking tussen de Nederlandstalige en de Franstalige reeks. Hanco Kolks Tulpen uit Istanboel verschijnt namelijk eerstvolgend als album op 25 oktober
. Je kan hier een preview lezen. Het Franse deel 12, Il s'Appelait Ptirou, verschijnt op 3 november en is het werk van Laurent Verron (Govert Suurbier, Bollie en Billie) en Yves Sente (XIII, Thorgal, Blake en Mortimer). Dit Franse album verschijnt dit jaar niet meer in vertaling, want Dupuis geeft voorkeur aan de nieuwe Robbedoes-reeks van Charel Cambré en Marc Legendre waarvan op 6 december deel 2, Het Plan van Wiebeling, verschijnt.

Robbedoes door... 12
Robbedoes door... 12


Pieter Aspe neemt afscheid van overleden muze in graphic novel
02/09
TOP
Afscheid van een MuzeIn het nieuwe tv-programma Bargoens, elke maandagavond op één, wordt ook de succesvolle misdaadschrijver Pieter Aspe opgevoerd. Hij heeft het duidelijk nog steeds moeilijk met het overlijden van zijn partner Bea Meulman, zijn muze, die op 6 juli 2015 stierf aan kanker. In zijn interieur merkten we trouwens aardig wat strips en beeldjes van stripfiguren op. Dat treft, bij uitgeverij Van Halewyck staat momenteel een graphic novel "in productie" over de romance tussen twee geliefden tot het noodlot toeslaat. Afscheid van een Muze wordt getekend door Bruggeling en Aspes streekgenoot Marec.

De korte inhoud: "Blankenberge, 2002. Twee eenzame mensen ontmoeten elkaar op kerstavond in een café. Allebei in een vastgelopen relatie, allebei op zoek naar liefde en intimiteit. Ze knopen een gesprek met elkaar aan. Ze worden verliefd. Hun geheime romance brengt hen naar obscure bars, afgelegen hotels, een huis in Frankrijk. Uiteindelijk kiezen ze definitief voor elkaar. Hun omgeving reageert fel en de scheiding verloopt niet van een leien dakje, maar hun liefde wordt alleen maar groter. Ze trouwen, kopen een eigen stek, de carrière van de man gaat crescendo. Hij de schrijver, zij zijn Muze. Samen beleven ze de grootste successen: feesten, reizen, lange rijen fans, luxe, tederheid, dolce far niente en heel veel liefde. Ze worden onafscheidelijk en lijken onoverwinnelijk. Tot het noodlot na dertien jaar toeslaat. De man blijft verweesd achter. Afscheid van een Muze is een graphic novel over de liefde, de dood en alles daartussenin."

Recent hebben we nog Wills Kracht aangekondigd waarin stripauteur Willem Ritstier over zijn eveneens aan kanker overleden echtgenote vertelt. Dat abum verschijnt in oktober bij Uitgeverij SubQ.


Preview Enrico Marini's Batman
02/09
TOP
Batman
Batman- en/of Enrico Marini-fans die nog niet kunnen wachten tot 15 november om het eerste deel van Marini's Batman-tweeluik The Dark Prince Charming te lezen, moeten snel surfen naar deze uitgebreide preview. DC Comics, de Amerikaanse uitgever die Batman in het Engels zal uitgeven, bood een flinke vooruitblik waarin de belangrijkste elementen en personages voorkomen.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel