BD Must Uitgeverij L Uitgeverij L Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 31 mei:

Robbedoes-universum breidt uit naar zeven reeksen
Stripgids weldra terug als betalend tijdschrift


Updates van 27 mei:

Pierre Seron overleden
Vooruitblik Getekend: Damiaan door Jan Bosschaert


Updates van 24 mei:

Ook Jommeke krijgt spin-off
Vooruitblik De Ridder
Verfilming Mijn Vriend Dahmer
Erik Kriek werkt aan De Balling
Vooruitblik De Argonautjes door Jan van Haasteren
Vooruitblik Fflint
Nieuw album van Channel Zero met illustraties van Patrick Cornelis

Updates van 20 mei:

Asterix: een expo, luxes en een nieuwe animatiefilm
Vooruitblik Angor
Vooruitblik Mijn Vriend Grompf
Orcs & Gobelins, de derde conceptreeks na Elfen en Dwergen

Updates van 17 mei:

Suske en Wiske voor alle leeftijden
Vooruitblik Standaard Uitgeverij
Vooruitblik Belladonna integraal
Een voorsmaakje van Agent 327, de animatiefilm
Miljoenenovername voor Snoopy

Updates van 13 mei:

Stedho en Lectrr lanceren Red Rider in oktober
Unieke Suske en Wiske-bijlage in Het Nieuwsblad
Vooruitblik Uitgeverij L
300 jaar na De Wouden van Opaal
Vooruitblik Soul Food Comics
Recordopbrengst voor stickerverkoop Rode Kruis dankzij De Kiekeboes
Het eerste nummer van Brabant Strip magazine van deze jaargang komt eraan


Updates van 6 mei:

Vooruitblik Dupuis
Vooruitblik Casterman
Vooruitblik Dargaud
Vooruitblik Glénat
Vooruitblik Le Lombard
Vooruitblik Zon
Vooruitblik integrales
Oproep voor Robbedoes-fans
Twee Eisner Award-nominaties voor Vlaming Brecht Evens
Filmplannen voor Magasin Général

Updates van 3 mei:

Jidéhem overleden
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2017: mei • juni • juliaugustusseptemberoktober • november • december
2018: januari • februari • maart • april
 
Robbedoes-universum breidt uit naar zeven reeksen
31/05
TOP
Robbedoes Special 1
Robbedoes Special 1
Robbedoes SpecialAfgelopen maandag stelde uitgeverij Ballon Media de gloednieuwe reeks Robbedoes Special voor in kapel Elzenveld in hartje Antwerpen. Bekijk hier onze fotoreportage. Voor het eerst in 79 jaar mocht een Vlaams team het uithangbord van uitgeverij Dupuis onder handen nemen en dat is uitzonderlijk. Het voorstel voor de strip kwam van Charel Cambré en Marc Legendre die na het afronden van de reeks Amoras en voor het starten van De Kronieken van Amoras de stoute schoenen aantrokken om de Nederlandstalige poot van Dupuis een mail te sturen. CEO Alexis Dragonetti reageerde meteen enthousiast. Hij gaf het duo na amper een halve minuut groen licht. Ook bij de Franstalige tak van Dupuis was er geen bezwaar, zolang de Marsupilami, Guust Flater en zijn entourage niet gebruikt werden. Dat het verhaal zich gedeeltelijk in Zuid-Frankrijk afspeelt, gaf weliswaar aanleiding tot een discussie of het territorium van de Vlaamse Robbedoes niet moest afgebakend worden tot de hele wereld behàlve Frankrijk, maar uiteindelijk konden Cambré en Legendre hun gang gaan. Een onmiddellijke Franse vertaling is weliswaar nog niet aan de orde.

Voor beide auteurs is het een droom die uitkomt. Ze hebben André Franquin heel hoog zitten, maar ze trappen niet in de val er een kopie of hommage van te maken. Het blijft de tekenstijl van Cambré met de opdracht aan mede-inkter Wim Swerts goed te kijken naar de dynamische lijnvoering van Jose Luis Munuera (die de albums 47 tot 50 tekende). Het dolkomische achtervolgingsverhaal is pretentieloos en tijdloos gesitueerd in een sixtiessfeer waarin bakelieten telefoons rinkelen, kinderen nog spelen in een cowboypakje of een pet met ventieltje op hun kruin dragen en het Zuid-Franse decor herinneringen oproept aan familiereizen uit onze jeugd. Het eerste album ligt sinds vandaag in de winkel. Hier kan je al een bespreking lezen. Het contract bestaat uit een reeks van drie albums en daar hoeft het voor alle betrokken partijen niet bij te blijven. Deel 2 verschijnt in december, deel 3 in het voorjaar van 2018, telkens als softcover (6,95 euro) en als luxe (49,95 euro) met andere cover, gesigneerde ex-libris en een making-offkatern van acht pagina's.

Robbedoes Special
Ballon Media ziet het alvast groots om Robbedoes Special te lanceren en in feite tegelijk het personage Robbedoes te herlanceren. De uitgeverij trok een budget van meer dan 200.000 euro uit om een nationale printcampagne in dagbladen en tijdschriften te financieren. Het verhaal loopt sinds maandag in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. In Humo van deze week staat een publireportage van drie pagina's met verschillende interviews en een extra voorstelling van de personages. Ook in winkels zal je er niet naast kunnen kijken. En dan zijn er nog de digitale campagnes via social media, een signeertournee in specifieke winkels in Vlaanderen en Nederland en op 21 juni in Comics Station in Antwerpen, een puzzelgame via het mobiele spelletjesplatform OJOO, aanwezigheid op de evenementen Pennenzakkenrock, het Brusselse Stripfeest en de Antwerpse Boekenbeurs. Via www.ballonmedia.com/robbedoeswedstrijd maak je tot 30 juni zelfs kans om een reis naar Zuid-Frankrijk te winnen.

Hoewel elk nieuw album van de hoofdreeks Robbedoes en Kwabbernoot en Robbedoes door... nog wel opduiken in de verkooptop-100 in Vlaanderen, met af en toe even een notering in de top-10, is de bekendheid van het personage en de stripreeks in onze regio tanend. En dan moet je als uitgever durven ingrijpen. In Vlaanderen en Nederland zijn we van populaire reeksen gewoon dat er meerdere albums per jaar verschijnen. Kinderen kennen het personage hoogstens van de tekenfilmserie of van de spin-off De Kleine Robbe. De inbreng van Cambré en Legendre kan helpen om de regelmaat te verhogen, zelfs te verdubbelen, en Robbedoes wat populairder te maken. Maar ook de Franstaligen zitten niet stil. Er wordt als vanouds gewerkt aan nieuwe albums in de hoofdreeks en de nevenreeks Robbedoes door..., in juni verschijnt het eerste deel van een spin-off over Zwendel (de vertaling verschijnt later) en er komt een extra Robbedoes-reeks die Yoann en Fabien Vehlmann, de huidige auteurs van Robbedoes en Kwabbernoot, zullen afwisselen met de hoofdreeks. Met het sporadisch verschijnende De Kleine Robbe en de reeks Marsupilami (een spin-off met Franquins mythische springbeest dat hij voor de reeks Robbedoes en Kwabbernoot creëerde) erbij bestaat het Robbedoes-universum binnenkort uit zeven verschillende reeksen, speciale en eenmalige albums en integrales uitgezonderd. Dat vraagt om een vernieuwd overzicht met aanvullingen...


Twee hoofdreeksen
Het nieuwe Robbedoes Special hebben we nu al wel uitgelegd. Ook de hoofdreeks loopt gewoon door. Het contract met Yoann en Vehlmann was al langer verlengd tot tenminste maart 2021. Zoals gewoonlijk verwees ook het einde van deel 55 naar het volgende album. Daarin vinden we onze helden terug in Hollywood. Ze zijn uitgenodigd op de opnames van een film die zich in de jaren 1940 afspeelt. We zien er de actrice uit deel 52, De Schaduwzijde van Z, in terug, maar ook nazi's die de laatste jaren wel vaker opduiken in verschillende Robbedoes-verhalen). Als Robbedoes Special na deel 3 blijft bestaan, zullen er vanaf 2018 dus twee hoofdreeksen lopen waarbij er in principe jaarlijks twee Robbedoes Specials en één Robbedoes en Kwabbernoot of Supergroom (zie verder) zullen verschijnen. Robbedoes en Kwabbernoot 56 verschijnt in 2018.


Robbedoes door...
De nevenreeks met afwijkende, maar wel nog te verkopen interpretaties van Robbedoes door gastauteurs breidt verder uit en er komen almaar nieuwe namen bij terwijl eerdere auteurs opnieuw een album maken.

Dat is bijvoorbeeld het geval voor Émile Bravo (Het Dagboek van een Fantast) die inmiddels met het inkten is begonnen van zijn turf van 350 pagina's. Bravo wilde er enkel werk van maken als hij een goed idee had, en dat vond hij naar eigen zeggen. Het centrale thema wordt de Holocaust. Ook de cruciale rol van Jean Doisy, de eerste hoofdredacteur van het weekblad Robbedoes en de uitvinder van Kwabbernoot, bij het redden van Belgische Joden zal aan bod komen. Dat vervolg zal zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog tijdens de Bezetting. In het begin zal Kwabbernoot naar het front trekken en voor de rest zal in het album vooral een bange Robbedoes de verschrikkingen van de oorlog meemaken om hem daaruitvolgend de moed te geven die hem vandaag zo kenschetst. Bravo ziet de Robbedoes van vandaag als een overlever, maar hoe doorstond hij de oorlog? Hoe werd hij de avonturier en de mensenvriend? In het eerste deel ontdekte hij de horror van het nazisme, in het vervolg zal hij nog meer moeten reageren. Dat Bravo zijn eerste one-shot maakte, heeft-ie te danken aan Fabrice Tarrin (die Het Graf van de Rommelgems tekende). Tarrin vertelde 'm over het concept van de nevenreeks en vroeg Bravo een scenario voor hem te schrijven. Omdat Tarrin het verhaal wilde situeren in de jaren 1960 — zodat het min of meer kon aansluiten op QRN op Bretzelburg — haakte Bravo af die liever over Robbedoes' jeugd wilde vertellen. In zijn plaats kwam Yann die een verhaal voor Tarrin schreef en vervolgens eveneens hoog scoorde met Piccolo in Veldgroen waar twee vervolgalbums uit voortvloeiden. Bravo's album verschijnt in 2019.

In het eerste boek van La Véritable Histoire de Spirou, een lijvig naslagwerk over de geschiedenis van het strippersonage Robbedoes, maakte het schrijverskoppel Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault bekend dat Robbedoes gebaseerd is op een piccolo die dodelijk verongelukte aan boord van het cruiseschip waarop hij werkte en dat tussen de Franse havenstad Le Havre en New York voer. Yves Sente las deze anekdote ook en wilde in zijn verhaal nagaan wie die jongen was en hoe hij stierf. Hij verzon een triestig en een beetje een hard verhaal waarin ook een lief ogend meisje meespeelt. Met dat als Ptirou getitelde verhaal wil hij bewijzen dat hij meer kan dan andermans reeksen (Blake en Mortimer, XIII, Thorgal) voortzetten. Tekenaar Laurent Verron (Bollie en Billie, Govert Suurbier) is de uitverkoren tekenaar van het 'echte' verhaal achter de persoon die Rob-Vel inspiratie bood voor de creatie van de jeugdheld Robbedoes. Er was eerst sprake dat het verhaal zou verschijnen als een afzonderlijk album of zelfs in de collectie Vrije Vlucht (wat nooit werd bevestigd), maar het zal nu toch verschijnen in de nevencollectie. Het album verschijnt in december in vertaling.

Zidrou schreef al mee aan het Robbedoes-one-shot van Frank Pé (Het Licht van Borneo). Dat doet hij ook voor Marc Hardy (G. Raf Zerk, Arkel). Onder de titel Soumaya, een Arabische term voor we weten nog niet wat, speelt het verhaal zich op aangeven van Hardy gedeeltelijk af in het Verre Oosten. Het zal zeker geen klassiek avonturenverhaal worden of een klassieke Robbedoes-strip. Het wordt een hard en realistisch verhaal. Zidrou vergeleek het met de Batman-strips van Frank Miller die zijn eigen visie op de personages en het universum waarin ze bestaan uitwerkte. Eenzelfde aanpak streeft Zidrou na. "Soumaya vertelt het eerste liefdesavontuur van Robbedoes. Zoals dat hoort voor een zichzelf respecterende piccolo begon het allemaal in de lift. Het is ook een denkoefening over de status van 'held'." Hardy was niet tevreden over wat hij al had gemaakt en verbrandde zeventien pagina's op zijn barbecuestel alvorens te herbeginnen. De tekenstijl van die mislukte pagina's lag in de lijn van Vuur, de al na één album afgevoerde reeks op scenario van Tome. Het kostte Hardy een jaar om de juiste grafische klik te maken.

Als Bravo en Olivier Schwartz meerdere albums mogen tekenen, dan Fabrice Tarrin ook. We liepen niet hoog op met Yanns scenario voor het one-shot Het Graf van de Rommelgems, maar voor Tarrins tweede Robbedoes-album is Fred Neidhardt de schrijver. In 2004 werkte het duo al samen aan de jeugdreeks Nestor et Polux (getekend door Olivier Grojnowski) dat in Pif Gadget verscheen. Neidhardt kleurde samen met zijn vrouw Het Graf van de Rommelgems in. In 2010 en 2011 tekende Neidhardt de Robbedoes-parodie Les Aventures de Spouri et Fantaziz met Kwabbernoot als migrant voor enkele bijlages van het weekblad Spirou. De meningen van de lezers waren zeer verdeeld. Zijn naar verluidt zeer grappige Robbedoes-verhaal brengt de held terug naar Rusland (zie ook Robbedoes in Moskou).

Ook Fabrice Parme (de tekenaar van het door Lewis Trondheim geschreven Robbedoes-verhaal Paniek op de Atlantische Oceaan) komt terug. Deze keer schrijft hij zelf het scenario.

Robbedoes door... Dany + Yann

Yann
is voor meerdere tekenaars actief. Voor Dany (Rooie Oortjes, Roze Bottel en Duifje Vleugelslag) schreef hij een verhaal waar de tekenaar met de duizend verschillende projecten momenteel toch prioriteit aan lijkt te geven. Volgens de karige info, van Dany zelf, gaat het verhaal de richting uit van de fantasy. Het heeft de Franse titel La Gorgone Bleue.

Christian Durieux (Eerlijke Lui, Oscar, Mobilis) is ook al een tijd bezig met een verhaal. Zijn Robbedoes-album is gepland voor 2018. Hij had er het volgende over te vertellen: "We vinden er Kwabbernoot in terug als groom. Robbedoes en Kwabbernoot zijn dus zo'n beetje Laurel en Hardy als groom en dat vind ik heel prettig. Het verhaal ontwikkelt zich binnenskamers in een afgelegen hotel, het Pacific Hotel, dat normaal gezien de titel van het album wordt. Door het binnenskamers te houden, kan ik spanning en een zekere theatraliteit opbouwen die ik graag opvoer. Het is een project dat ik al vijfentwintig jaar in het achterhoofd heb en dat ik heb aangepast voor de personages Robbedoes en Kwabbernoot. Nu kan ik het me niet meer voorstellen zonder hen."

Robbedoes door... David Etien
Robbedoes door... David EtienDavid Etien
postte op zijn Facebook-pagina boven- en nevenstaande plaatjes met nazi's (daar zijn ze weer!) die naar Rommelgem rijden. De scenarist is nog niet bekend. Etien is de tekenaar van het volgende prequelalbum van Op Zoek naar de Tijdvogel waarvan het tekenwerk is afgerond, nu rest nog het inkleuren. Daedalus start in juli met de vertaling van zijn De Vier van Baker Street.

Sinds Didier Conrad de tekenaar is van Asterix was het na verloop van tijd duidelijk dat hij een door Christophe Arleston geschreven verhaal dan toch niet zou tekenen hoewel Conrad er al aan was begonnen. Arleston keurde naar verluidt de eerste pagina af omdat het te veel Franquin was. Hij zag het meer als Hugo Pratt (Corto Maltese). Het decor van het verhaal is Venetië. Uitgeverij Dupuis stelde Arleston andere tekenaars voor, maar hij had zelf een naam in het achterhoofd. De keuze zou al gemaakt zijn.

Uit dezelfde entourage van Tehem (Pas Op, Robbedoes!) komt Tebo, de tekenaar van komische strips als Captain Biceps en een vorig jaar verschenen, Franstalig album van Mickey Mouse voor uitgeverij Glénat.

La Théorie des Dominos (De Dominotheorie) wordt een speciaal album op scenario van de in Engeland geboren en in Marseille wonende Christopher Longé (tekenaar van Op Kamers). Hij schreef zeven kortverhalen van elk acht pagina's over een bepaalde zaak uit het standpunt van telkens een ander personage, zijnde IJzerlijm, Kwabbernoot, Zwendel, de graaf van Rommelgem, Wiebeling, Robbedoes en Spip. Het extra bijzondere is dat elk kortverhaal wordt getekend door een verschillende illustrator die verbonden is aan de Amerikaanse animatiefilmstudio Pixar. Bill Presing zou het verhaal over IJzerlijm tekenen. Drie andere tekenaars zijn alvast Ted Mathot, Ronnie del Carmen en Pascal Campion.

Jean Dufaux wil zich meer en meer toeleggen op korte reeksen of one-shots. Volgens een interview van vorig jaar denkt hij na over hoe hij zijn Robbedoes-verhaal zal aanpakken en welke thema's hij wil behandelen, wat nog geen garantie is op een concreet album.

Robbedoes door Hanco Kolk

Cambré en Legendre hebben Nederlander Hanco Kolk (S1ngle, Gilles de Geus, De Man van Nu) de pas afgesneden om als eerste een album van Robbedoes te maken dat uit ons taalgebied voortkomt. Zijn verhaal zal zich voor een belangrijk deel in Rotterdam afspelen en heeft de titel Het IJzeren Gordijn. Extra nieuws: zijn album verschijnt eind oktober, ook in luxe-uitvoering.

Robbedoes door Chris Evenhuis + Kid Toussaint
Robbedoes door Chris Evenhuis + Kid Toussaint

Nog een andere Nederlander had een album van Robbedoes kunnen maken, maar een summier voorstel van Chris Evenhuis (Snooze, Notorious Circus) en scenarist Kid Toussaint (Holly Ann, Magic 7) over een kloon van Robbedoes gaat niet door (zie afbeelding linksboven). Toussaint werd zelf gevraagd door Dupuis om een voorstel uit te werken. Van hem werden ook Robbedoes-projecten geweigerd met Paul Renaud (Red Sonja en covertekenaar voor heel wat comicreeksen), zie prent rechtsboven, en de Spaanse comictekenaar David Lafuente, die werkte aan onder meer X-Men, Ultimate Comics: Spider-Man en Batman Eternal, zie hieronder. De lijst met ondertussen geweigerde of voorgestelde projecten die niet doorgaan is trouwens veel langer dan dit.

Robbedoes door David Lafuente + Kid Toussaint
Robbedoes door David Lafuente + Kid Toussaint


Spin-off
De Kleine Robbe en Marsupilami lopen al heel wat jaartjes. In het najaar staat een Frans album van De Kleine Robbe gepland, maar dat wordt een album met interviews naar aanleiding van de Franse verfilming met een selectie van oudere gags. Dit album wordt niet vertaald. Van Marsupilami is onlangs deel 30 verschenen.
In juni komt er een andere spin-off bij, de vertaling is pas voor 2018. Het betreft een spin-off over Zwendel en zijn zestienjarige dochter Zandra. Jose Luis Munuera, die op scenario van Jean David Morvan Robbedoes en Kwabbernoot deel 47 tot 50 tekende, is hier de auteur van. Zwendel toont zich als een overbeschermende vader die tijdens een ruzie met zijn dochter per ongeluk een laserstraal op een stad afvuurt. Zandra's door Zwendel getergde vriendje moet ondertussen zien te ontsnappen aan Zwendels killer robots. Een politicus komt zich ook nog eens op de geniale uitvinder wreken omdat Zwendel hem de verkoop van de Zwendelstraal weigerde. De Zwendelbasis wordt aangevallen door soldaten. Een origineverhaal hoort er ook nog bij, want we willen toch weten waar Zandra vandaan komt? Die waarheid over haar oorsprong had zij weliswaar liever niet willen weten...

Zwendel 1


Superheld
Les CaptainzEen nieuwe reeks wordt Supergroom, een voortzetting van een kortverhaal dat Yoann en Vehlmann in 2015 voor het weekblad Spirou maakten. Dat verhaal viel zodanig in de smaak van de lezers en de uitgever dat er een reeks in de steigers staat waarin Robbedoes als superheld optreedt. Door deze serie zou er nog maar eens om de twee jaar een album verschijnen van Robbedoes en Kwabbernoot, want Yoann zou een album van de gewone Robbedoes en Kwabbernoot jaarlijks afwisselen met een album van Supergroom.
Yoann pastte zijn stijl wat aan naar het voorbeeld van de Britse tekenaar Jaimie Hewlett (Tank Girl, Gorillaz) en dat is niet toevallig. Yoann en Hewlett publiceerden beiden voor het eerst in het magazine Deadline in de jaren 1990. Yoann voelde zich toen een verwante geest met Hewlett. Ook Yoanns eerste Robbedoes-album, Versteende Reuzen, was nog geënt op die stijl.
Vorige week verscheen van Yoanns hand het Franstalige album Les CaptainZ bij Le Lombard op scenario van Olivier Texier. Het is eveneens een superheldenpastiche die Yoann eigenlijk al was begonnen voor hij aan Robbedoes en Kwabbernoot begon.

Supergroom

En meer...
We hadden eerder ook al een kortverhalenbundel aangekondigd die in de hoofdreeks zou verschijnen, maar uit een gesprek met Yoann op het festival van Angoulême in januari 2017 bleek dat die kortverhalen als deel 5 als een buitenreeksalbum zullen verschijnen. Enkel de eerste twee albums raakten ooit vertaald. Het gaat om losse verhalen die Yoann en Vehlmann de afgelopen tien jaar voor Spirou maakten, aangevuld met een exclusief voor het album gemaakt kortverhaal. Volgens een oudere Franse planning verschijnt dat album in oktober.


Stripgids weldra terug als betalend tijdschrift
31/05
TOP
Stripgids
Na het opnieuw opstarten van het stripinfomagazine door het wegvallen van subsidies en de overstap van voormalig hoofdredacteur Toon Horsten naar Standaard Uitgeverij, waar hij sinds februari uitgever is, maakt Stripgids op 15 juni een doorstart. Het eerste nieuwe nummer telt 132 pagina's (waarvan er 32 zijn ingepalmd door Nix, een lid van de redactie), maar het is niet langer gratis te verkrijgen. Voor het eerste nummer, gedrukt op mooi papier en uitgegeven als een boek, geldt een introductieprijs van 9,99 euro. Er hoort ook een door Nix gesigneerde ex-libris bij. Vanaf het tweede nummer stijgt de prijs naar 14,99 euro. In elk nummer wordt een dertigtal pagina's gewijd aan een gastauteur, in het eerste nummer dus Nix, en zal er telkens exclusief werk bijgevoegd worden. De verspreiding wordt ook breder en het verschijnt slechts twee keer per jaar. Ondertussen wordt de website wel nog aangepast naar een nieuw dragend medium over strips.

De inhoud van het eerste nieuwe nummer wordt als volgt samengevat:
"Stripgids is hét blad voor de stripliefhebber, al sinds 1974. Vanaf dit nummer brengt het elke zes maand een onweerstaanbare mix van voorpublicaties, essays, kortverhalen, recensies en interviews. Stripkenners roemen het blad omwille van de diepgang en de kwaliteit van de bijdragen. Zij die daarentegen slechts sporadisch een strip in handen houden, worden bekoord door de waaier aan onderwerpen, de variatie in stijlen en de mix tussen bekend en onbekend werk. Stripgids is, zoals zijn naam suggereert, een betrouwbare strip doorheen de wondere wereld van het beeldverhaal.

De redactie wordt bemand door vooraanstaande stripmakers als Judith Vanistendael, Simon Spruyt, Marc Legendre en Nix, naast journalisten Karl Van den Broeck (Apache.be, voorheen De Morgen en Knack) en Roel Daenen (Bruzz).

In dit eerste nummer: nieuw werk van Nathalie Carpentier, Jeroen Janssen, Kim, Simon Spruyt, Judith Vanistendael, Aniss El Hamouri, Charlotte Dumortier, Jente Vanloven, Wilbert Van der Steen, Lukas Verstraete, Gabri Molist, Dieter VDO, enzovoort. En boeiende interviews en essays met en over onder andere Otto-Jan Ham, Johan De Smedt, Comics Station, censuur, digitale strips, erfgoed, Red Rider en nog véél meer."


Pierre Seron (75) overleden
27/05
TOP
Pierre SeronIn het al veelvuldig door overlijdens geplaagde jaar 2017 raakte afgelopen woensdag 24 mei bekend dat Pierre Seron diezelfde dag is overleden. Hij was al een paar jaar ernstig ziek en werd 75 jaar. We kennen hem het best als de tekenaar van De Mini-Mensjes, door Saga Uitgaven omgedoopt in De Minimensjes voor de integrale reeks die sinds vorig jaar verschijnt en waarvan al twee delen zijn verschenen.

Pierre Seron werd op 9 februari 1942 geboren in Chênée, Luik. Zijn vader was ingenieur, wat we later nog zouden merken aan de zelfuitgevonden vliegtuigen in De Mini-Mensjes, en het gezin moest dikwijls verhuizen, tot Canada toe. In 1957 stond hij weer op Belgische bodem en volgde lessen toegepaste kunsten, publiciteit en illustratie in het Saint-Luc-instituut in Luik. Hij kruiste er het pad van Dany, Jean Pleyers en François Walthéry voor wie hij later nog decors zou tekenen voor Natasja 7: De Vlucht met Mona Lisa. Hij koos zelf ook voor een bestaan als striptekenaar. In 1961 studeerde hij af en werd later een assistent van Dino Attanasio (Spaghetti, Ton en Tineke, Bob Morane). Na een jaar moest hij het leger in. Terug in het burgerlijke leven contacteerde Mittéï hem om zijn assistent te worden. Onder het pseudoniem Foal assisteerde Seron hem voor reeksen als Ton en Tineke, die Mittéï ondertussen van Attanasio had overgenomen. Seron werkte ook mee aan Tante Zenobie van Maurice Maréchal, De 3L en zelfs Rik Ringers van Tibet. Kortom, allen series voor het weekblad Kuifje. Maar zijn hart lag bij de concurrentie.

Hij wilde ook op eigen vleugels vliegen. Met een aan André Franquin sterk verwante tekenstijl charmeerde hij Charles Dupuis, de uitgever van het weekblad Robbedoes, en Yvan Delporte, de hoofdredacteiur van het weekblad. Franquin stond steeds minder in het blad en Dupuis verwelkomde zijn grootste imitatoren met open armen. Seron heeft veel te danken aan Franquin, inclusief de schets voor een kostuum voor De Vries, het hoofdpersonage uit De Mini-Mensjes. Nadat Franquin met de reeks Robbedoes stopte, was het "vaagweg de bedoeling dat Seron de reeks Robbedoes en Kwabbernoot zou overnemen", herinnerde Thierry Martens, voormalig hoofdredacteur van Robbedoes, zich. Maar Charles Dupuis wilde het personage verder laten evolueren. Het hielp ook niet dat Franquin een hekel had aan alle tekenaars die zijn eigen stijl nabootsten, nochtans dikwijls op vraag van zijn uitgever. Vooral Seron moest het ontgelden. Er speelde ook een geval van ontgoocheling mee. Seron zou originele platen van Franquin hebben doorverkocht nadat hij die had gekregen van zijn grote idool.

De Minimensjes integraal 1
De Minimensjes integraal 2

In 1967 maakte Seron een eerste kortverhaal voor Robbedoes op scenario van Victor Hubinon, de tekenaar van Buck Danny. Seron doorstond de lakmoesproef, want nog geen drie maanden later startte hij de reeks De Mini-Mensjes, vooreerst op scenario van Yvan Delporte en na één avontuur al door de aan Dupuis verbonden journalist Albert Desprechins, vervolgens met zijn voormalige leermeester Mittéï onder het pseudoniem Hao. Vanaf deel 12, De Wesp, schreef hij zelf de scenario's wat hem jaren daarna veel minder goed afging. Geleidelijk aan experimenteerde hij steeds meer met het stripmedium door bijvoorbeeld een album met alleen maar witte decors te tekenen, een album met horizontaal gekantelde pagina's, een aantal pagina's als een platformgame in te lassen, met zwarte bladspiegels te werken of hij waagde zich met Gos aan een crossover met De Katamarom.

De Minimensjes 44

Van de langlopende reeks verschenen tussen 1972 en 2007 43 albums bij Dupuis. Het ultieme afscheidsalbum, deel 44 (het vijftigste avontuur), werd gepubliceerd bij Clair de Lune in 2011. Op de cover neemt De Vries afscheid van de lezers. Er volgt opnieuw een verhuis van de inwoners van Ellendam 2. Daarna hangt Seron zijn tekenpen aan de wilgen. De reeks was toen al lang uit het weekblad Spirou verdwenen. De albums werden zelfs niet meer vertaald vanaf deel 42. Twee albums met voorheen niet in album gepubliceerde kortverhalen en het lange Van Mini-Mensjes en Muizen verschenen bij Farao en werden ondertussen in chronologische volgorde opgenomen in de Franstalige integrales die Dupuis sinds 2010 uitgeeft. In september 2016 kwam deel 7 uit met de albums 27 tot 32. Sinds 2016 is Saga Uitgaven gestart met de vertaling van deze integrales. Er zijn er al twee verschenen.

Aurora & Ulysses
La Famille Martin

De Mini-Mensjes was Serons grootste succes en raakte vertaald in redelijk wat Europese landen. Zelfs de integrales zijn opgepikt in meerdere talen. Tussendoor, in 1978, maakte Seron voor het weekblad Robbedoes de reeks Aurora & Ulysses, Centauren over twee jonge centauren die via een mythische poort door de tijd kunnen reizen. Seron stond in deze periode op de top van zijn kunnen waarbij hij zich kon verliezen in de details. Behalve deel 1, dat geschreven werd door Stephen Desberg, schreef Seron alle verhalen. Dupuis publiceerde vier albums tussen 1982 en 1985. MC Productions en Soleil voegden daar respectievelijk in 1988 en 1989 twee Franstalige albums aan toe met verhalen die enkel in het weekblad Robbedoes verschenen. Tussen 1973 en 1976 nam hij er ook de gagserie La Famille Fohal bij die hij onder het pseudoniem Fohal tekende voor het Franse Pif Gadget, op scenario van Saint-Thomas. Daar kwamen twee albums uit voort die in 1990 en 1992 bij Soleil verschenen onder de reeksnaam La Famille Martin.

Nou Nou!Eind 2000 was de ster van Seron al lang vergaan bij Dupuis. De klassieke Franquin-school was niet meer in zwang hoewel de albums nog wel bleven verschijnen. Seron nam er weer een nieuwe serie bij en ging de erotische toer op met het komische Les Petites Femmes, een reeks exotisch-erotische avonturenverhalen met naakte minivrouwtjes waarvan hij zes albums tekende voor P & T Productions en Joker. Er raakten drie delen vertaald bij Uitgeverij De Boemerang in de reeksen Nou Nou! en Rooie Oortjes Cartoonalbum. In hetzelfde register tekende hij in 2003 twee erotische albums van T'As d'Beaux Yeux, Tu Sais. In 2008 volgde een weinig memorabel gagalbum over vissers voor uitgeverij Bamboo, op scenario van Christophe Cazenove en Hervé Richez.

Seron heeft zelf ook een tijdje een assistent gehad: Marc Hardy, de tekenaar van G. Raf Zerk. Hij is trouwens de oom van Frédéric Seron, beter bekend als Clarke, de tekenaar van Melisande.

Seron heeft tijdens zijn carrière veel commentaar en kritiek van lezers en de pers moeten slikken omdat hij zo trouw bleef aan de stijl van Franquin en sommige voorbeelden van de meester wat te opvallend had bestudeerd. Hij werd aanvankelijk gemanipuleerd door zijn uitgever in die richting te werken, maar het achtervolgde hem zijn hele leven. Later weigerde hij veel interviews. Hij werkte nog wel mee aan de achtergronddossiers voor de integrales.

In 2014 kreeg Seron een beroerte. Daarna heeft hij nooit meer iets getekend. Het nieuws over zijn overlijden werd ook opgepikt in de Canadese pers. Dupuis liet in een persbericht weten dat ze afscheid moeten nemen van een van hun oudste medewerkers.
(Bronnen: Henri Filippini — BDZoom.com, 25 mei 2017 / Didier Pasamonik — ActuaBD.com, 25 mei 2017)


Vooruitblik Getekend: Damiaan door Jan Bosschaert
27/05
TOP
Getekend: Damiaan
Onlangs verscheen een artbookje van Jan Bosschaert in de nieuwe reeks Spinsels van Saga Uitgaven met allemaal blote, vrouwelijke riddertjes. In september verschijnt deel 2 van de integrale van Sam die hij op scenario van Marc Legendre tekende. Ondertussen is de laatste rit ingezet voor Jan Bosschaerts one-shot met Zidrou en in oktober laat hij opnieuw van zich horen met een biografische strip over priester Damiaan.

Het album verschijnt op 11 oktober, dag op dag acht jaar na de heiligverklaring van Damiaan, bij Van Halewyck. Het telt 46 pagina's met een extra katern van 8 pagina's. Bart Maessen en Ruben Boon vertellen in Getekend: Damiaan "het onwaarschijnlijke verhaal van Damiaans tocht, van Tremelo via Leuven en Parijs naar de Hawaï-eilanden." Het album is geschikt voor jong en oud.


Ook Jommeke krijgt spin-off
24/05
TOP
Jommeke
In een artikel over de vernieuwde Suske en Wiske verwees De Morgen naar Jommeke waarvan een spin-off wordt voorbereid die "binnenkort" moet verschijnen. Alexis Dragonetti, CEO van Ballon Media, houdt de lippen stijf op elkaar over wie het zal tekenen en schrijven, maar net zoals de Suske en Wiske-spin-off Amoras mikt de Jommeke-spin-off op een volwassener publiek. De uitgeverij zal hierin met respect voor de basisreeks werken, maar er wordt ook aan toegevoegd dat het moreel testament — geen drugs, seks of alcohol — van Jef Nys voor de hoofdreeks gold. Dat die regels niet noodzakelijk voor de spin-off hoeven te tellen, betekent nog niet dat er in de spin-off veel verder wordt gegaan. Dragonetti: "We gaan ook voor de spin-off goed kijken hoever we kunnen gaan. Zo zal Jommeke nog steeds Jommeke blijven en zal hij in de spin-off niet plots een drugsverslaafde tiener zijn die in een of andere ghetto woont."

Ondertussen zijn er van Suske en Wiske (Amoras), De Kiekeboes (Fanny K.), De Rode Ridder (Red Rider) spin-offs gestart of op komst terwijl Vertongen & Co een eigen bestaan kreeg naast F.C. De Kampioenen, maar de toon of tekeningen bleven hierin gehandhaafd. Volgend jaar maakt de klassieke vagebondenreeks Robert en Bertrand van Willy Vandersteen een comeback als spin-off.

Dergelijke zijstappen zijn al langer een vaste waarde in comics en ondertussen ook steeds meer in Wallonië en Frankrijk waar spin-offs, nevenreeksen, reboots of "nieuwe avonturen van" verschijnen van bijvoorbeeld XIII, Thorgal, Robbedoes en Kwabbernoot, Bob Morane, Rik Ringers,... Ook van de oerklassieke helden Blake en Mortimer wordt een speciaal, afwijkend album voorbereid door François Schuiten en de filmmakers Thomas Gunzig en Jaco Van Dormael. Spin-offs en integrales, daar gaan we het de komende jaren nog vaak over hebben.
(Bron: Zico Saerens — deredactie.be, 20 mei 2017)


Vooruitblik De Ridder
24/05
TOP
De Ridder 1
De Ridder 1
De Ridder 1
In diverse tijdschriften (P-magazine, Eppo, Veronica Magazine) is sinds vorig jaar een altijd geharnaste ridder opgedoken van tekenaar Frodo De Decker, tevens de auteur van de tekstloze stripreeks Otto die in album verscheen bij Syndikaat. Diezelfde uitgeverij publiceert in september het eerste album van De Ridder met de titel Kruistocht in Lederhose.

De Ridder is een amusante gagreeks over, tja, een ridder die ons al meermaals verraste en ons aan het lachen bracht. Het wemelt van de knipogen naar andere stripfiguren en personages uit films en andere populaire cultuur.


Verfilming Mijn Vriend Dahmer
24/05
TOP
Mijn Vriend Dahmer
Mijn Vriend DahmerHet was ons ontgaan, maar vorige maand ging de Amerikaanse film My Friend Dahmer in première op het Tribeca Film Festival. De distributierechten zijn inmiddels verkocht voor een release deze herfst. Wanneer de film in onze contreien is te verwachten, weten we nog niet. Maar het verhaal kennen we al, want het is een verfilming van Derf Backderfs graphic novel die in vertaling verscheen bij Scratch Books (lees hier onze bespreking en hier ons interview met de auteur).

Derf zat op dezelfde school als de latere seriemoordenaar, necrofiel en kannibaal Jeffrey Dahmer, bijgenaamd The Milwaukee Cannibal, met wie hij bevriend raakte. Backderfs eigen scherpe oordeel over Dahmer als student is een aanvulling op de historische bronnen over Dahmer die in 1994 in de gevangenis werd vermoord. Ross Lynch alias Jeffrey en Alex Wolff als Derf vertolken de hoofdrollen in de film. Marc Meyers (Harvest, How He Fell in Love) zat in de regisseursstoel.


Erik Kriek werkt aan De Balling
24/05
TOP
De BallingHopelijk wordt er nog eens nagedacht over een andere titel dan De Balling (waarvan in 2010 en 2014 twee albums verschenen bij Le Lombard), maar Erik Kriek werkt na het algemeen goed onthaalde In the Pines aan een nieuwe graphic novel voor Scratch Books. Zijn one-shot De Balling wordt zijn eerste lange verhaal en speelt zich af in IJsland rond het jaar 800. We moeten er volgens de website www.michaelminneboo.nl nog even op wachten, want Erik Kriek hoopt het abum pas in 2020 af te hebben.


Vooruitblik De Argonautjes door Jan van Haasteren
24/05
TOP
De Argonautjes
De Argonautjes
De Argonautjes
De Argonautjes
De Argonautjes
Uitgeverij Favoriet heeft ondertussen twee auteurscollecties lopen waarin diverse reeksen van enerzijds Jan van der Voo (Ketelbinkie, Pipo de Clown) en anderzijds Børge en Joanika Ring (Distel, Kobus en Kachelmans). In de collectie van Jan van der Voo moeten vijftien albums verschijnen, in de collectie van Ring zijn negen albums in voorbereiding. Binnenkort komt er een derde collectie bij met strips van Jan van Haasteren. Arboris werkt momenteel aan een overzichtsboek van de tekenaar die vooral — en wereldwijd! — is bekend van zijn geestige puzzels terwijl Uitgeverij Favoriet zijn eerste en enige verhaal van De Argonautjes zal uitgeven.

De Argonautjes is een creatie van Dick Matena en Lo Hartog van Banda voor Pep. In het stripweekblad verschenen tussen 1968 en 1974 twaalf avonturen die in aantal pagina's varieerden. Dick Matena schreef avontuur 10 en 11, het laatste verhaal was het werk van Jan van Haasteren en Patty Klein en verscheen tot nu toe nooit in album. Bij Oberon verschenen van De Argonautjes vijf albums in zwart-wit en één in kleur. Rijperman had het ambitieuze plan om in hun Dick Matena Collectie alle verhalen van De Argonautjes in album uit te geven (met covers van Gerben Valkema) in hardcover, maar dat plan strandde na vier albums door een onvoldoende verkoop. Uitgeverij Favoriet beperkt de uitgave tot 250 exemplaren in softcover tegen 12,50 euro net zoals de andere albums die het al uitgaf. De albums zijn te verkrijgen via de gangbare distributiekanalen en dus ook in stripspeciaalzaken. Hetzelfde geldt voor het in augustus te verschijnen De Argonautjes en het Water van de Styx.

Uitgeverij Favoriet wordt bestierd door Fons Kolkman, een man met "een goed striphart". De plannen voor zijn auteurscollecties moesten wat bijgesteld worden omdat er enorm veel werk gaat naar het inkleuren en restaureren van de oorspronkelijke pagina's. Vaak door een gebrek aan originelen loopt dat al snel op tot twintig uur werk per pagina. Daarom wil en kan de liefhebbersuitgeverij slechts twee albums per jaar uitbrengen.


Vooruitblik Fflint
24/05
TOP
StripGlossy 5
Fflint
Sinds deze week is het vijfde nummer van het Nederlandse StripGlossy een feit. Het glossy kwartaalblad van Uitgeverij Personalia ontpopt zich steeds meer als een opdrachtgever voor nieuwe strips die het zelf zal uitgeven. Zo verschijnt in juni een bundeling van de vier verhalen van Fflint die in de vorige nummers van StripGlossy werden gepubliceerd. Fred de Heij (Haas, Claire DeWitt) en Ger Apeldoorn vonden het een goed idee om de reeks na 44 jaar weer vanonder het stof te halen.

Fflint is namelijk een comeback van de reeks Llewellyn Fflint die in 1972 en 1973 in het stripweekblad Pep verscheen. Het was een uitstapje van cartoonist Peter van Straaten die op scenario van Yvan Delporte drie griezel- en detectiveavonturen schreef die zich afspeelden in het negentiende-eeuwse Londen. De reeks kwam onder andere ten einde omdat van Straaten naar eigen zeggen gek werd van de steeds technischer wordende verhalen van Delporte. In 1997 bundelde Stripschrift de verhalen uit Pep. Personalia publiceert het gloednieuwe album Fflint en het Mysterie van de Nevelhaaien in twee uitvoeringen: een softcover van 56 pagina's en een hardcover van 64 pagina's met extra dossier. Scenarist Apeldoorn schreef al het boek De Jaren Pep, over de geschiedenis van Pep, en werkt momenteel aan een gelijkaardig boek over Eppo. Hij is redacteur bij Eppo en schrijft onder meer de scenario's van de komische sf-reeks Star Barz™.

In StripGlossy 5 is trouwens een nieuwe reeks van Eric Heuvel gestart. Op scenario van Jacques Post loopt een verstripping van Posts roman De Meimoorden. Beide heren zijn ook de gasthoofdredacteuren van het blad. Een andere reeks loopt al sinds nummer 4: Saul, een nogal sterk gelijkende kopie van Storm door de tekenaar van De Verloren Verhalen van Lemuria op scenario van Willem Ritstier.


Nieuw album van Channel Zero met illustraties van Patrick Cornelis
24/05
TOP
Channel Zero
Met amper één strip op zijn actief, de zombiestrip Virus, raakte Patrick Cornelis al opgemerkt door Franky De Smet-Van Damme van de metalformatie Channel Zero die hem vroeg de hoes te tekenen van hun nieuwe single Blood Letters. Het nummer werd geschreven na de aanslagen van 22 maart in Brussel en was ongelukkig genoeg voor het eerst te beluisteren op de dag na de aanslag in Manchester. Cornelis mag ook de albumhoes tekenen van Exit Humanity dat dit najaar wordt gereleased.

Ondertussen probeert Patrick Cornelis opnieuw via het crowdfundingproject Sandawe.com centen te vergaren voor de financiering van Virus 2: Highborn dat in oktober moet verschijnnen. Om extra geld in het laatje te brengen, organiseert hij momenteel een veiling van originelen. Hij vroeg aan 21 tekenaars in binnen- en buitenland hun versie van Virus te tekenen. De veiling loopt tot 5 juni en je kan bieden op originelen van onder meer Barry Kitson, Romano Molenaar, Charel Cambré, Steve Van Bael, Mario Boon, Ivan Adriaensens, Wim Swerts,... Meer info vind je hier.


Asterix: een expo, luxes en een nieuwe animatiefilm
20/05
TOP
Asterix
Van 1 juni tot 3 september organiseert het Belgisch Stripcentrum een grote expo over Asterix en de Belgen. De expo beperkt zich niet tot het album, maar handelt ook over de Belgische achtergrond van tekenaar Albert Uderzo en René Goscinny die hen samenbracht. Bezoekers van de expo zullen bovendien op een ludieke manier de kans krijgen hun kennis over België te testen. We komen hier later op terug in de rubriek Kalender.

Een dagje voor de opening van de expo zou ook een eenmalige heruitgave van het album Asterix en de Belgen in de winkels moeten liggen. Deze editie is verrijkt met een extra katern van zestien pagina's met achtergrondinformatie, schetsen, foto's en weetjes. Van dit album zal ook een aangenaam geprijsde luxe-editie verschijnen en dit is de aanleiding voor nog meer luxes, want voortaan zal er van elk nieuw te verschijnen album ook een luxe-uitvoering gepubliceerd worden zoals ze al jaren in het Frans verschijnen. In oktober verschijnt het gloednieuwe deel 37, Asterix en de Race door de Laars.

En ons vat met Asterix-nieuwtjes is nog niet geledigd. Na de succesvolle animatiebewerking van De Romeinse Lusthof door Louis Clichy en Alexandre Astier (de bedenker van Kaamelott) kregen ze groen licht voor een nieuwe animatiefilm, maar deze keer met een eigen verhaal. Afgelopen week raakte bekend dat het verhaal grotendeels gebaseerd zal zijn op De Ronde van Gallië en Het Gouden Snoeimes. De twee Gallische vrienden moeten in de nieuwe film Gallië rondreizen om een jonge druïde te vinden die hen het geheim van Panoramix' toverdrank kan geven. De druïde uit het dorp van Asterix kreeg namelijk een ongeluk en kan het magische drankje zelf niet meer brouwen. De Franse titel van de film luidt Le Secret de la Potion Magique (Het Geheim van de Toverdrank). De productie is inmiddels gestart bij Mikros Animation met december 2018 als bedoelde release.


Vooruitblik Angor
20/05
TOP
Angor
Angor
Angor
Angor
De planning van Dark Dragon Books voor de rest van het jaar is rond. Nog een ontbrekende reeks in onze lijst is de reeks Angor, een fantasyreeks in vijf delen van Dimitri Armand en Jean-Charles Gaudin die tussen 2008 en 2013 bij het Franse Soleil verscheen. Dark Dragon Books vertaalt de eerste twee delen in juli, de delen 3 en 4 in november en het afsluitende deel volgend jaar. De albums verschijnen enkel in softcover.

Dimitri Armand werkte zich de laatste paar jaar in de kijker als tekenaar van de reboot van Bob Morane en het westernone-shot Sykes op scenario van Pierre Dubois met wie hij momenteel een nieuw one-shot maakt. Jean-Charles Gaudin is al een oudgediende in het fantasygenre. Hij schreef onder meer Marlyse, De Boeken van de Zieners, De Feul, Phœnix en Er Was Eens... De Mens waarvan komende week deel 2 verschijnt bij Silvester.

In Angor maken we kennis met drie jongeren die hun miserabele bestaan in een dorpje in het uitgestrekte koninkrijk Angor proberen te ontlopen door hun lot in eigen handen te nemen. Als leden van de onderste kaste is hun toekomst al uitgestippeld als landbouwers en veehoeders, maar ze dromen over ridders, avontuur en vrijheid. Na een bloedig treffen tussen twee ridders vinden ze een magisch medaillon. Dankzij het medaillon kunnen ze gelijk welke leeftijd aannemen die ze willen. Het betekent het begin van een lange reis en heel wat gedonder.


Vooruitblik Mijn Vriend Grompf
20/05
TOP
Mijn Vriend Grompf
Mijn Vriend Grompf
Mijn Vriend Grompf
Plan A Uitgevers, gespecialiseerd in het uitgeven van strips voor de jongste lezertjes, voegt in september een nieuwe reeks toe aan het fonds van de collectie Kijk en Lees. Van Mijn Vriend Grompf verschijnen dan ineens drie delen.

De strip werd enkele jaren geleden voorgepubliceerd in Nickelodeon Magazine en is het werk van Nob. Die auteur hebben we keihard leren waarderen dankzij de gagreeks Dad die hij voor Spirou maakt en waarvan momenteel drie albums zijn verschenen. Van Mijn vriend Grompf bestaan in het Frans al tien albums. We maken hierin kennis met een jongetje dat zich eenzaam voelt. Zijn vader besluit hem een gezelschapsdier te geven: een aapje dat hij bij een verkoper in een doos vindt. De verkoper maakte hem wijs dat het om een Tibetaans dwergaapje gaat, maar in werkelijkheid gaat het om een yeti die snel uitgroeit tot een reusachtig beest. Tegelijk is hij grote vriend voor zijn nieuwe meester.

Plan A Uitgevers is het gezamenlijk initiatief van Michiel van de Vijver en Gerben Valkema. Ze gaven in eigen beheer heel mooie albums uit van Joep, Geheim Agent G. Ruwel en Kik. Mijn Vriend Grompf is hun eerste vertaalde reeks.


Orcs & Gobelins, de derde conceptreeks na Elfen en Dwergen
20/05
TOP
Orcs & Gobelins
Sinds afgelopen week ligt deel 11 van de reeks Elfen in de winkel. Ook in vertaling is deze conceptreeks een verkoopsucces. Sommige delen doken zelfs al op in de algemene boekenverkooptop-100 in Vlaanderen. Dat gold trouwens ook voor Dwergen, een tweede reeks die in hetzelfde universum van Elfen past. We hadden al aangekondigd dat er een derde reeks op komst is over orks en kobolden, de minder fraaie wezens in het fantasygenre dus. In het Frans komt het eerste deel van Orcs & Gobelins in oktober uit. Collectiedirecteur Jean-Luc Istin schrijft opnieuw het eerste deel dat getekend wordt door Diogo Saito. Een volgend album is het werk van Jesús Hervás Millán en Nicolas Jarry.

In het Frans zijn er al zeventien albums van Elfen en zeven van Dwergen verschenen. Elke cyclus telt vijf albums, getekend en geschreven door telkens andere duo's die ook een album maken voor de tweede cyclus met hun eigen weerkerende personages. Dit concept zal ook voor Orcs & Gobelins gehanteerd worden.


Suske en Wiske voor alle leeftijden
17/05
TOP
Suske en Wiske
Suske en Wiske
© Raymond Lagae
Afgelopen maandag stelde Standaard Uitgeverij in Com!cs Station het nieuwe Suske en Wiske-album De Planeetvreter voor. De uitgeverij verschafte ook uitleg bij alle andere albums die we dit jaar nog mogen verwachten. Als we alle albums, spin-offs, speciale albums en luxes optellen, komen we uit aan een uitbreiding van het Suske en Wiske-universum met dit jaar 36 albums, zijnde vier delen in de hoofdreeks (plus acht luxe-uitvoeringen), twaalf delen in de gloednieuwe 'witte reeks' Suske en Wiske Classics en drie integrales, twee delen van De Kronieken van Amoras (plus vier luxe-uitvoeringen) en een jaarlijks hommagealbum waarvan we aannemen dat er ook twee luxe-uitvoeringen verschijnen. Dan laten we nog specifieke, commerciële verhalen buiten beschouwing. Bovendien mogen we de animatiereeks Suske en Wiske Junior binnenkort verwachten op Ketnet. Voor een uitzending op een Nederlandse zender wordt nog onderhandeld. Een Suske en Wiske voor iedereen, van 3 jaar tot hoogbejaard. Een overzicht.


Suske en Wiske
De Planeetvreter is het eerste album van Suske en Wiske nieuwe stijl. Aan het team achter deze aanpak is niets veranderd. De figuren zien er voortaan wat anders uit en ze hebben nu slagschaduwen. Ze dragen modernere kleren en schoenen en de kapsels zijn een beetje tot veel opgefrist. Lambik heeft een iets duidelijker snor, tante Sidonia heeft beentjes aan haar bril (Barabas daarentegen niet), ze draagt nu een broek en net als Wiske heeft ze borstjes. Over dat fenomeen is nogal wat inkt gevloeid en zijn er heel wat pixels over het internet gestuurd. Wij doen daar niet aan mee, we vragen ons eerder af welk kind met de maturiteit van Wiske nog met een lappenpopje rondloopt.

Ook de bladschikking is grondig aangepast. De strakke en ook wel saaie structuur van vier stroken per blad is doorbroken. De pagina's kunnen nog wel in twee helften verdeeld worden (handig voor de publicatie in de krant), maar achtergronden verdwijnen nu van de bladrand, prenten zijn groter, hoger of breder dan vroeger of staan op andere prenten en er duiken meer close-ups op. Het geheel oogt dynamischer, maar helaas is de witmarge rond de tekeningen veel te klein waardoor werkelijk alle tekeningen in de middenvouw verdwijnen en sommige dubbelpagina's drukker overkomen dan de tekenaars bedoelden. Deze productietechnische fout zien we ook terug in De Rode Ridder, Fanny K., de Amoras-verhalen en wat minder in De Kiekeboes.


Suske en Wiske
Het scenario is nog meer toegespitst op kinderen vanaf 8 jaar met wat minder humor en meer actie. Hoop en al zijn er een paar maatschappijkritische grapjes die voor meelezende ouderen zijn bedoeld, maar dat maakt het verschil niet meer. Volwassen lezers verwijzen we liever naar de collectie Suske en Wiske Classics of de jaarlijkse hommagealbums. Als introductie voor kinderen die minder vertrouwd zijn met Suske en Wiske circuleert bovenstaand introductiestripje. We kunnen ons inbeelden dat het die kinderen voor de ogen duizelt om in het kort te lezen over een rare kerel in een holle boom, reizen door de tijd en een halfblote meneer in lendendoekje. Uit voorafgaand onderzoek bleek trouwens dat kinderen Sidonia maar "een rare meneer" vonden. Dat moest sowieso aangepakt worden.

Naar de korte inhoud van Suske en Wiske 340: Mami Wata hebben we nog het raden. De inhoud van deel 341 en 342 zijn al wel bekend, min of meer toch.
Suske en Wiske 341: Mona Lisa: "Barabas onderzoekt in opdracht van het Louvre de Mona Lisa. Wanneer hij het figuur uit het schilderij tot leven wekt met zijn Teletransfor, blijkt het om een man te gaan. Die beweert dat hij in 1911 model heeft gestaan voor de kopie en vlucht het labo uit. De Mona Lisa is een vervalsing! De politie denkt echter dat de prof liegt om zijn gezicht te redden nadat hij een kostbaar schilderij heeft vernield. Hij wordt gearresteerd en zijn reputatie staat op het spel. Er zit onze vrienden niets anders op dan in het verleden naar de échte Mona Lisa te gaan zoeken. Maar dat blijkt moeilijker dan gedacht, want de dief heeft een grote verrassing voor hen in petto..."
Suske en Wiske 342: De Gouden Gondel: "Venetië met zijn talrijke kanalen en gondels vormt de achtergrond van dit mysterieuze Suske en Wiske-avontuur. Het geheim van de Gouden Gondel is zo goed bewaard dat zelfs de schrijvers van dit verhaal nog niet helemaal op de hoogte zijn!"


Suske en Wiske
De rode reeks start op de achterkant van de backcover met deel 300. De delen 67 tot 299 worden volgens dezelfde pagina met een regelmaat van een dozijn titels per jaar opnieuw uitgegeven in de witte reeks, Suske en Wiske Classics. Hiervoor gaat elke voorafgaande nummering op de schop en verschijnen de albums van weleer in een gloednieuwe uitvoering, op groter formaat, opnieuw ingekleurd en geletterd. De eerste vier albums liggen nu in de winkels. In het Frans verschenen ze als zeer mooi verzorgde hardcovers, in het Nederlands gebeurt dat als softcover met flappen waarop extra info staat.

Deze vier verhalen zijn ook gebundeld in een integrale die enkel in stripspeciaalzaken te koop zijn. Alleen in deze integrale staan per gebundeld verhaal twee achtergrondpagina's met onder meer de oorspronkelijke Kuifje-covers (voor de verhalen uit de blauwe reeks) of de aankondigingsstrook uit de kranten. De verhalen uit de blauwe reeks zijn de ingekorte versies, niet de oorspronkelijke Kuifje-weekbladversies.

Later dit jaar verschijnen de onderstaande Classics-albums, dus ook twee integrales voor de delen 5 tot 8 en 9 tot 12.
Suske en Wiske Classics 5: De Koning Drinkt
Suske en Wiske Classics 6: De Tamtamkloppers
Suske en Wiske Classics 7: De Zwarte Zwaan
Suske en Wiske Classics 8: Het Gouden Paard
Suske en Wiske Classics 9: De Knokkersburcht
Suske en Wiske Classics 10: De Gezanten van Mars
Suske en Wiske Classics 11: De Wolkeneters
Suske en Wiske Classics 12: De Wilde Weldoener


Tussen al dat jong geweld en ambitieuze heruitgeefplannen betekent De Kronieken van Amoras door Charel Cambré en Marc Legendre ineens een houvast. De Zaak Krimson is het tweede deel van een eerste cyclus in drie delen.
De Kronieken van Amoras: De Zaak Krimson 2: "De jonge Lambik en Krimson zijn beiden gestrand in Piscine-les-Bains waar de dorpelingen in het bestaan van de duivel geloven. Tijdens reparaties aan de waterleiding van het pension, doet Lambik een ontdekking die de loop van de geschiedenis zal veranderen. Maar ook het koffertje dat Suske en Wiske van Krimson hebben gestolen, bevat iets wereldschokkends. Barabas tracht te stoppen wat hij zelf ontketend heeft, maar werkelijk alles zit tegen."


Suske en Wiske
En dan is er dit speciale geval. Ingegeven door de succesvolle nevenreeks Robbedoes en Kwabbernoot door... zullen verschillende tekenaars en scenaristen voortaan jaarlijks de kans krijgen hun visie op Suske en Wiske te geven, weliswaar onder waakzaam oog van verantwoordleijken bij Standaard Uitgeverij. Gerben Valkema, een lid van de denktank The Wolfpack, mag de spits afbijten op scenario van de in Marseille geboren en al vele jaren in Brussel wonende scenarist Yann, bekend van De Onnoembaren, Marsupilami, Angel Wings, Berentand, Pin-Up, De Werelden van Thorgal, XIII Mystery of de Robbedoes-albums van Olivier Schwartz.

Yann is allerminst een vreemdeling in het wereldje van Suske en Wiske. In zijn jeugd had hij een flink stapeltje Suske en Wiskes van Willy Vandersteen. Hij liep toen ook rond met zwarte gedachten. Voornemens om zich te pletter te storten, verdreef hij naar eigen zeggen met het lezen van een goeie, ouwe Suske en Wiske. "Aan alle chronische depressievelingen raad ik De IJzeren Schelvis aan", gaf hij nog als tip in een interviewboek. Onze vrees dat Yann zijn Suske en Wiske-verhaal zou overladen met knipoogjes en verwijzingen naar authentieke, historische feiten — die veel van zijn laatste strips haast onleesbaar maken — is ongegrond, werd ons verzekerd. Daar kijkt men wel degelijk nauwlettend op toe.


Elsje op Texel
Suske en Wiske
Gerben Valkema kennen we natuurlijk als tekenaar van Elsje. In juni verschijnt bij Don Lawrence Collection het compilatiealbum Elsje op Texel. In een verder verleden tekende en schreef hij gags van Jans, Jans en de Kinderen op de studio van Jan Kruis. Ook voor Donald Duck en andere Disney-publicaties etaleerde hij zijn talenten. Verser in het geheugen ligt het zeer goed onthaalde Suske en Wiske-album De Grandioze Gitaar dat hij vorig jaar in samenwerking met Bekende Nederlander Guus Meeuwis maakte voor het goede doel SOS Kinderdorpen. In dezelfde stijl tekent hij Cromimi, het eerste deel van de reeks Suske en Wiske door... of hoe de collectie met hommagealbums officieel ook zal heten. Hieronder staat de korte inhoud.

Suske en Wiske door...1: Cromimi: "Jerom en Lambik ontdekken dat er in het begin van de twintigste eeuw een Belgische expeditie naar de Himalaya trok. Zij vonden er een Cro-Magnon mens onder het ijs en brachten dat ijsblok mee terug naar België. De vondst werd echter opgeborgen in een diepvriezer in de kelders van het natuurhistorisch museum te Brussel en... helaas vergeten. Jerom kan zijn nieuwsgierigheid amper bedwingen en gaat samen met Suske en Wiske, Lambik en tante Sidonia op zoek in de kelders van het museum. Als bij wonder vinden onze helden de ingevroren mens. Niets te vroeg want het ijsblok is al enige tijd aan het smelten en de Cro-Magnon mens die opnieuw tot leven komt, heeft een grote verrassing in petto..."


Vooruitblik Standaard Uitgeverij
17/05
TOP
Red Rider 2
Red Rider 3
Red Rider 1
Red Rider 1
Komende zomer en najaar maken niet alleen Suske en Wiske het mooie weer bij Standaard Uitgeverij. Een overzicht van zo goed als alle andere te verschijnen strips vind je hieronder of kan je ook raadplegen via onze rubriek Te Verschijnen.

We starten met het inlossen van onze belofte van afgelopen zaterdag om de covers van Red Rider deel 2 en 3 en bovenstaand voorsmaakje met Red in zijn blote kont te tonen. De korte inhouden van de drie albums die in oktober, november en december verschijnen, vind je hieronder, maar veel wijzer word je er vooralsnog niet van. De tattoo op zijn rug geeft wel prijs dat John alias Red als Irak-veteraan bij de Navy SEALs diende.
Red Rider 1: De Zevende Scherf: "Twee onsterfelijke magiërs, ouder dan de tijd zelf. Tegenpolen in een eindeloze confrontatie. Merlijn, gedoemd in plaats van gezegend. Krankzinnig geworden. Een versplinterde, dolende dwaas. B'hal, een multimiljonair. Een gewetenloze zakenman, glad als teflon. Het vuur in de tijdloze oorlog tussen de beide machtige opponenten laait vandaag opnieuw op. Harder, brutaler, rauwer en genadelozer dan ooit tevoren!"
Red Rider 2: Teufelsberg: "De strijd lijkt gestreden. B'Hal heeft bijna alle scherven in zijn bezit en is klaar om het Einde der Tijden in te luiden. Merlijn is de laatste verdedigingslinie tegen het kwade, maar zijn verslavingen weerhouden hem ervan het gevecht aan te gaan. Ook Red vlucht weg van het gevecht, uit angst dat het verleden zich zou kunnen herhalen."
Red Rider 3: Het Huis Merlijn: "De aanhangers van het Kwade zijn klaar om Golgorath, de Duistere Meester, te verlossen. Zonder het te beseffen zijn Red en Celeste de enigen die de apocalyps nog in de weg staan. Welk offer moet er gebracht worden om de wereld te redden van een zekere ondergang?"


De Rode RidderDe albums van Red Rider tellen elk 56 pagina's. De meest gehoorde kritiek op de albums van De Rode Ridder is dat ze snel uitgelezen zijn. Alle albums in de reeks zijn weliswaar 32 pagina's dik, maar tijden veranderen, de verwachtingen en eisen van het publiek ook. Als je weet dat er van Fabio Bono verlangd wordt per album een viertal pagina's met grote beelden uit te laten werken, dan schiet er niet veel meer over om een substantieel verhaal te kunnen vertellen.

In september en december verschijnen de delen 255 en 256 van de achtdelige cyclus. Daarna moet er nog één deel verschijnen om een punt te zetten achter de lopende cyclus. Fabio Bono en Marc Legendre hebben ondertussen wel een nieuw contract getekend voor nog eens acht albums. We hopen dat de juiste beslissingen genomen worden om de lezers nogmaals te kunnen overhalen de reeks te blijven volgen.
De Rode Ridder 255: De Heks en Merlijn: "In een poging om uit handen van Malfrat de Wrange te blijven, trekt Johan met Allis de bergen in waar veel gevaren op hen wachten. Ondertussen krijgt Merlijn op Camelot bezoek van iemand met wie hij een geheim uit het verleden deelt. Een geheim dat met de Uitverkorene te maken heeft. Maar wil Merlijn daaraan herinnerd worden?"
De Rode Ridder 256: Het Offer: "Johan en Allis hebben een schuilplaats gezocht in een slot dat hen alles behalve veiligheid biedt. De keuze die ze moeten maken is onmenselijk en wreed. Lancelot en Mordred snellen hun goede vriend te hulp, maar wat ze aantreffen is niet wat ze verwachtten."


Fanny K. 2
Toni Coppers, de scenarist van de Kiekeboes-spin-off Fanny K., kreeg de opdracht een misdaadverhaal te schrijven. Op dat elan gaat hij verder in deel 2 van de cyclus met de titel Morpheus. In dat vervolg zouden we weer de sterke en ondernemende Fanny, die we kennen uit De Kiekeboes, moeten herkennen. Maar dat ze zonder verdere verklaring in deel 1 koos voor een vriendje dat haar slaat en zich door hem laat doen, gaat er bij velen nog niet in. Jean-Marc Krings krijgt nu een herkansing om zich te herpakken na het overhaaste eerste deel, maar de tijdsdruk speelde toen ook wel mee.
Fanny K. 2: Morpheus: "Fanny reist naar Zwitserland om de uitvaart van haar vermoorde vriendin Naomi bij te wonen. Wanneer ze iets te nieuwsgierig wordt naar de precieze omstandigheden van Naomi’s overlijden, komt het gevaar angstaanjagend dichtbij. Fanny wordt opgejaagd, moet op de vlucht slaan en krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek."


De Kiekeboes 149
Uiteraard is ook De Kiekeboes weer van de partij. Sinds dit feestjaar, waarin de reeks zijn veertigste verjaardag viert, moeten we het echter stellen met twee nieuwe delen in de reeks. Een Sneeuwpret-special bundelt de verhalen Bing Bong, Moet er nog Sneeuw Zijn? en De Aqua-Rel. Volgend jaar valt er weer wat te vieren, want dan verschijnt deel 150. We maken van de gelegenheid gebruik om te vertellen dat we door tijdsgebrek noodgedwongen moesten stoppen met ons plan om veertig artikels aan De Kiekeboes te wijden.
De Kiekeboes 149: Zo Zie Je Maar: "Virtual reality via contactlenzen. Opeens waan je jezelf in volle bezetting ten tijde van WO II. Dat overkomt Marcel Kiekeboe. Wat is er in een ver verleden gebeurd waardoor zijn nieuwe opticien wraak op hem wil nemen? En dit terwijl Nopel de hele tijd gepest wordt op school."


Urbanus 175
Onlangs deed Willy Linthout een oproep om getuigenissen te verzamelen over anal bleaching, hoe dat precies te werk gaat en of het pijn doet. Het zal ons benieuwen wat hij met die informatie zal aanvangen en of het wel voor de anus van Urbanus is bedoeld. In elk geval zitten we nog even rustig op de stoel in afwachting van de volgende albums:
De Avonturen van Urbanus 175: Het Patatje van Patat: "Jef Patat leert zijn zoon, Patatje, alle knepen van het zwerversbestaan: Hoe kun je zoveel mogelijk drinken? Hoe moet je als zatlap aan een paaltje hangen? Hoe kun je best gaan schooien? Na een avontuur onder de grond wordt Patatje bijna doodgestoken en ontfermt Urbanus zich over hem. De ouders van Urbanus zijn ondertussen op wereldreis naar allerlei exotische plaatsen..."
De Avonturen van Urbanus 176: De Zweetvoetmannen: "De Urbanussen willen afgeraken van nonkel Fillemon. Zo laten ze hem achter in het Sprookjesbos en daarna in de vondelingenschuif. Wanneer hij uiteindelijk in het bejaardentehuis belandt, voert dokter Schrikmerg experimenten op hem uit en verandert nonkel Fillemon in een superheld."
• Er verschijnt ook nog een Eufrazie-special met de verhalen De Gedroomde Kans, De Zwarte Maagd en De Gepeperde Paus, aangevuld met spelletjes, huishoudtips van Eufrazie die ons ook katholieke waarden bijbrengt.


Mieleke Melleke MolScenarist Urbanus schreef ook weer twee Mieleke Melleke Mol-albums bij elkaar voor Dirk Stallaert.
Mieleke Melleke Mol 26: Het Brave Kindertjes Boek: "Mieleke Melleke en Mol krijgen van Tante Tulp een leesboek, met als titel Het Brave Kindertjes Boek. Daar kunnen ze veel uit leren. Ze gaan er meteen mee in bad zitten en het duurt niet lang of het boek valt in het water. De kaft is nat en komt los van het boek. Maar wat blijkt, er zit een tweede kaft onder met als titel Het Stoute Kindertjes Boek. Dat vinden onze rakkertjes natuurlijk veel spannender. Ze willen alle guitenstreken uit het boek echt uitproberen, en dat loopt behoorlijk mis..."
Mieleke Melleke Mol 27: Mol de Losbol: "Mieleke en Melleke zijn de allerleukste bengeltjes, maar in dit verhaal is het Mol die de superheld mag spelen. Niemand weet wat hij onder de grond allemaal uitspookt, zeker als hij weer aan het wroeten is. Met de vele fratsen die Mol uithaalt met de muisjes, kikkers en egeltjes wint hij de prijs van het grappigste huisdiertje ter wereld. Maar de kaboutertjes in de buurt zijn heel boos op Mol, want hun paddenstoelen zijn in de grond gezakt omdat Mol er een tunnel had onder gegraven. De kaboutertjespolitie zit achter hem aan. Oei, hoe gaan Mieleke en Melleke dit oplossen?"


F.C. De Kampioenen 97
Ook voor F.C. De Kampioenen en de spin-off Vertongen & Co is het een productief jaar. Eind dit jaar verschijnt er een extra album in de hoofdreeks naar aanleiding van de derde film van F.C. De Kampioenen. In deel 96 gaan Pol en Doortje trouwens scheiden. Of zou dat een misverstand zijn?
F.C. De Kampioenen 95: Maurice De Zwijger: "Maurice gedraagt zich vreemd. Pascale weet niet waar hij mee bezig is. Hij verdwijnt soms voor uren naar de zolder. Wat is er aan de hand? Niemand die het weet en Pascale maakt zich zorgen. Burgemeester Freddy Van Overloop heeft grote plannen voor een ringweg rond zijn stad en hij brengt Balthazar Boma op de hoogte. De plannen hebben echter grote gevolgen voor de Kampioenen. De ringweg zou over hun veld lopen... Bieke ontdekt dat Maurice een pop heeft gekocht in een poppenwinkel. Ze begint aan de geestelijke gezondheid van Maurice te twijfelen. Maar Maurice zwijgt."
F.C. De Kampioenen 96: Pol en Doortje Gaan Scheiden: "Pol heeft tickets kunnen bemachtigen voor een belangrijke match, maar hij heeft de tickets in de zak van zijn broek laten zitten. Wanneer Doortje de broek in de was gooit, blijft er niks meer over van de tickets.
Pol is razend. Tot overmaat van ramp komt Doortjes moeder er zich mee bemoeien. De zaak loopt verder uit de hand en Doortje zet Pol aan de deur. De Kampioenen zien het al aankomen: dit zal op een scheiding uitlopen. Doortje en Pol raadplegen een advocaat. Zonder dat ze het weten, consulteren ze dezelfde raadsman, die hen tegen elkaar opzet."
F.C. De Kampioenen 97: Allemaal Cinema!: "Freddy Focus heeft al tijden geen film meer kunnen maken. Op een dag krijgt hij echter een voorstel uit een Afrikaans land, waar men een filmindustrie op poten wil zetten. Freddy heeft een scenario in zijn hoofd. In zijn verhaal spelen de Kampioenen de hoofdrol. Hij kan immers geen echte acteurs betalen. Bij de Kampioenen is het crisis: de voorzitter vindt dat er nieuwe spelers moeten komen. Pol denkt dat ze die moeten gaan zoeken in Afrika en wanneer Freddy Focus met zijn voorstel komt aanzetten, zien Pol en Boma de kans schoon om naar Afrika te vertrekken en daar te gaan scouten."
Er verschijnt ook nog een Xaverianen-special met de verhalen Vertongen Vampier, De Verdwenen Kampioenen en Xaverius de Grote.


Vertongen & Co 21
Vertongen & Co 21: De Kus van de Vampier: "In het verre Roemenië hebben de dorpelingen die rond het kasteel van Yogibèr wonen een schitterend Vampierenpretpark gerealiseerd. Dat was zo afgesproken met Graaf Mircevlad, die nog steeds eenzaam op zijn kasteel woont en ervan droomt ooit een echte vampier te worden. Mark Vertongen, Paulien, oma Boma en inspecteur Porei worden naar Yogibèr uitgenodigd voor de opening van het pretpark. Ook ma en pa Vertongen zullen van de partij zijn. Het idee voor het pretpark kwam immers van Mark Vertongen. Het wordt een blij weerzien met de graaf en zijn oom Boleslav, die een échte vampier is. Oma Boma heeft in de gaten dat Mircevlad treurig is en zich eenzaam voelt. Maar tijdens de openingsfeesten van het pretpark ontmoet hij een mooi blond meisje. Hij is op slag verliefd..."


De Smurfen 36
De Smurfen 36: De Smurfen en de Paarse Bonen is het laatste album van tekenaar Pascal Garray. Hij overleed in januari op 52-jarige leeftijd, snel na het vaststellen van een hersentumor.
Het verhaal: "De winter is hard geweest voor onze blauwe vrienden en ze hebben niets meer om te eten. Een tovenaar geeft hen kleine paarse bonen die altijd en overal kunnen groeien. Maar kunnen de Smurfen op alleen droge bonen overleven? Smulsmurf probeert een aantal nieuwe bonenrecepten uit en de Smurfen zijn helemaal verkocht. Ze eten alleen nog maar bonen: als ontbijt, lunch en avondmaal. Maar kan een Smurf wel overleven op niets anders dan bonen?"

In december verschijnt er ook een paddo-special, excuseer, een paddenstoelenspecial met spelletjes en strips.


Nero - De Premières 7
In De Granaatslikker maakte Tuizentfloot, een van de meest bizarre sidekicks in het Vlaamse striplandschap, zijn eerste opwachting. Het verhaal verschijnt als zevende Nero - De Premières.

Voorts herhalen we nog eens dat Standaard Uitgeverij in september een punt zet achter de vertalingen van Marvel-comics. Van de reeksen All New X-Men, Iron Man, Uncanny Avengers, The Superior Spider-Man en Wolverine verschijnen nog de delen 009. Van The Superior Spider-Man komen ook nog een deel 010 en 011 en van Wolverine een deel 010 om alle verhaallijnen af te ronden.


Vooruitblik Belladonna integraal
17/05
TOP
Belladonna integraal
Ondertussen alweer tien jaar geleden startte Bee Dee de vertaling van de mantel- en degenstrip Belladonna door Pierre Alary (SinBad, Silas Corey) en Ange (De Orde van de Drakenridders, Verloren Paradijs). Bee Dee verdween en de reeks bleef onafgewerkt na twee vertaalde delen. De Franse reeks telde drie delen. Maar kijk, in het laatste kwartaal van dit jaar bundelt Dark Dragon Books de complete trilogie in een hardcoveralbum (op regulier formaat) van 160 pagina's. De integrale bevat ook een dossier met extra schetsen en illustraties.

Uit onze bespreking van deel 1 citeren we de korte inhoud van Belladonna: "Parijs, zeventiende eeuw. Lodewijk XIV, de Zonnekoning en middelpunt van alle belangstelling, heeft een schare trouwe dienaren rondom zich. Voor zijn persoonlijke veiligheid rekent hij op de musketiers en hun kapitein Maxime. De krachten die de koning nu bedreigen, blijken echter te straffe kost voor zijn garde. Een uiterst begaafde Italiaanse moordenaar slaagt er bijna in de koning te doden onder de neus van de musketiers. Marie, een jonge dame, getraind in India en werkzaam bij een geheim genootschap dat samenwerkt met de musketiers, is de enige die de moordenaar kan stoppen. Het is het begin van een flitsend kat- en muisspel waarin beiden elkaar in niets ontzien en alle vuile truken toegelaten zijn."


Een voorsmaakje van Agent 327, de animatiefilm
17/05
TOP
Agent 327
Het in Amsterdam gevestigde Blender Animation Studio werkt momenteel aan haar eerste 3D-geanimeerde speelfilm, gebaseerd op niemand minder dan Martins Lodewijks stripserie Agent 327. Sinds afgelopen maandag kan je de teaser Operation Barbershop, een voorsmaakje van drie minuten, online bekijken op YouTube. Behalve geheim agent Hendrijk IJzerbroot herken je ook zijn aartsvijanden Boris Kloris en Wu Manchu. Jammer genoeg geen fragment met Olga Lawina, wellicht vergde de 3D-omzetting te veel rekenkracht van Blenders computerpark.

Wat er aan deze scène voorafgaat en nog zal volgen, hangt af van de verdere financiering van de film. Er is zo'n 3 miljoen euro nodig om de film in 2019 te kunnen realiseren. Volgens Martin Lodewijk is er al veel internationale belangstelling voor het project.Miljoenenovername voor Snoopy
17/05
TOP
SnoopyWe kunnen het nu wel blijven hebben over Suske en Wiske (zie de berichten hierboven), maar in vergelijking met Snoopy is het Vlaamse duo 'peanuts'. De Canadese groep DHX Media stak zich in de schulden om de rechten op het personage over te kopen voor de lieve som van 345 miljoen euro. Dat is meer dan hun zakencijfer. 20% blijft in het bezit van de erfgenamen van Charles M. Schulz.

De overname ging weliswaar gepaard met een beursdaling van 5,9% voor DHX Media, maar er staat nochtans wat tegenover. De 3D-animatiefilm die in 2015 in de zalen liep, schraapte 246 miljoen dollar bij elkaar en daar moeten de merchandising, publicaties in duizenden kranten wereldwijd en andere inkomsten nog bijgeteld worden. In de portefeuille van DHX Media zitten ook Inspector Gadget en Teletubbies.


Stedho en Lectrr lanceren Red Rider in oktober
13/05
TOP
Red Rider 1
Vorig jaar pakte Standaard Uitgeverij uit met een teaserafbeelding van Red Rider: Johan (Red in het verhaal) op een Harley met een zwaard in de rechterhand. Op de muur achter hem geen schaduw van de man op zijn stalen ros, maar een Rode Ridder zoals wij hem allen kennen, als ridder op een steigerend paard. Een detail op de muur verraadt de aanwezigheid van Bahaal (B'Hal in Red Rider). Het album had in oktober moeten verschijnen, maar in tijden van binge watching en een groeiend ongeduld bij lezers die niet lang op het vervolg van een reeks willen wachten, verschijnt het een jaar later, in oktober 2017. De delen 2 en 3 van de afgeronde cyclus volgen meteen in november en december. Van deel 3 moeten nog een veertigtal pagina's getekend worden.


Band of Brothers
Twee Stevens en een echte Johan staan achter dit project waar ze al vier jaar vol enthousiasme aan werken. Steven Dhondt (Stedho) en Steven Degryse (cartoonist Lectrr) zijn de uitvoerende krachten. Johan De Smedt, de grote Manitoe van The Wolfpack, is de stille vennoot. Alle drie hebben ze een aandeel in wat De Smedt onomwonden "de allerleukste samenwerking die ik al ooit heb gehad" noemt. Hij beschouwt het team achter Red Rider als een Band of Brothers. In teamverband was het een voortdurend finetunen.

Hoewel Stedho en Lectrr deel uitmaken van The Wolfpack is Red Rider geen vrucht van de denktank van Standaard Uitgeverij die brainstormt over nieuwe spin-offreeksen naar de catalogus van Willy Vandersteen. Het project liep al langer dan The Wolfpack bestaat. Dat was ook het geval met Amoras, J.ROM - Force of Gold en Fanny K.


Marathon
Tekenaar Stedho kennen we van diverse Marc de Bel-strips, de tekstloze graphic novel Ooievarken en gesmaakte bijdragen aan de kortverhalenbundels Brussels in Shorts. De voorbije jaren werkte hij aan Obscurcia, een omvangrijk verhaal van een driehonderdtal pagina's op het formaat van de Europese mangareeks Lastman. Het had bij Casterman moeten verschijnen in zwart-wit, maar het project is doorgeschoven naar Delcourt die er eind 2018 mee start als een voorlopig driedelige reeks van honderd pagina's per album in kleur. Op www.obscurcia.com vind je nog de oude voorstelling van de reeks.

Stedho's naam was al bekend als tekenaar van Red Rider, Lectrr werd pas gisteren als co-auteur voor de leeuwen gegooid. Als cartoonist is hij een verrassende naam, want een te verwachten vraag is of hij dat wel kan, een langer verhaal over drie albums gespreid. Lectrr: "In feite ben ik ook maar gewoon een verhalenverteller. Zie me als iemand die bekend is van het sprinten maar al vijftien jaar achter de schermen aan het oefenen is voor de marathon. Overigens in Red Rider niet écht een debuut natuurlijk, zo zot zijn ze bij WPG nu ook weer niet. Hiervoor heb ik jarenlang als ghostwriter voor de meest uiteenlopende tekenaars gewerkt."

Hij is bovendien heel vertrouwd met het universum van De Rode Ridder. De allereerste strip die hij las, was er een van De Rode Ridder die bij zijn grootvader lag. Slechts één album, De Maagdenburcht. Lectrr: "Dat album heb ik duizend miljard keer gelezen omdat er niks anders was."

Lectrr is voornamelijk als humorist gekend, maar Red Rider moeten we niet op een dubbel niveau lezen als een parodie of een komische strip, hoewel de scenarist de comic relief niet schuwt. Daar dienen sidekicks voor. Lectrr: "We beschikken allemaal over een heel register aan emoties. Het zou nogal gemakzuchtig van me zijn mocht ik me m'n hele leven enkel op humor toeleggen."


Speeltuin
De reeksen van Vandersteen vormen momenteel een speeltuin waarin de gekste ideeën mogelijk zijn en waarbij er geen rem staat op vertelling, setting en grafische aanpak. Maar de onderlinge relaties tussen de hoofdpersonages blijven staan als een huis. Toen Stedho gevraagd werd mee te werken aan Red Rider, aanvankelijk met een project over Merlijn, Galaxa en Demoniah, verontrustte het hem enigszins of hij zijn ruwe tekenstijl niet moest opschonen. Die kwam integendeel net van pas voor een verhaal over een Irak-veteraan op een motor in de stoffige Midwest. Stedho: "Johan en Lectrr waren erg gecharmeerd door enkele karakterschetsen die ik had gemaakt in een embryonaal stadium van dit project... Ik veronderstelde echter de wens voor een wat, euh... cleanere, gekuiste, finale stijl (zoals je die wel vaker ziet in volwassen avonturenstrips). Maar niks daarvan. Integendeel, na de eerste, concrete proefplaten klonk het van: 'Stedho, laat je gaan man... Maak je schetsen niet dood, behoud zoveel mogelijk de spontaniteit of 'vrijheid' van je zoekende hand!' Dat klonk als muziek in mijn oren. En de perfecte vrijgeleide om dat drie albums lang aan te houden en daarin zelfs te groeien. Veel tekeningen kregen dan ook rechtstreeks vorm op mijn cintiq (digitaal tekenpalet, red.) zonder vooraf uitgewerkte schetsen..."

Voor de looks van de personages werd een galerij aan voorbeelden aangelegd, volgens Stedho "inspirerende acteursmoelen. Voor Red was het een zwijgzame hunk met ruige en doorleefde gelaatstrekken." Johan De Smedt vult aan: "Stedho mocht stoeien met Karen Gillan (Amy Pond uit Doctor Who), Kim Coates en Mark Boone (beiden uit Sons of Anarchy), Bradley Cooper (The Hangover) en nog wat anderen. Ze moesten enkel dienen als inspiratie en een soort houvast bieden. Ze waren meer emotioneel bedoeld dan als model… en niet om na te tekenen. Het oog van Stedho zag het allemaal en hij gaf er zijn eigen interpretatie van."

Van Lectrr kreeg Stedho heel wat documentatie, onder meer een handleiding van een Harley Davidson om de juiste onderdelen te kunnen benoemen. Waarom dan toch die fout op de cover van deel 1 waarbij Red een zwaard in de rechterhand houdt terwijl hij die hand nodig heeft om de gashendel te bedienen? Lectrr: "Over het al dan niet correct zijn van die gashendel van die Harley ga ik geen uitspraken doen. Daarover doen nu al de wildste theorieën de ronde. Wie ben ik om de mensen te beknotten in hun verbeelding?" Stedho slaat integendeel een mea culpa: "Ik was me eerlijk gezegd niet 100% bewust van deze zogenaamde fout… Maar persoonlijk bedek ik ze graag met de mantel der artistieke keuzes. De compositie en rechtshandigheid van Johan vroegen erom. Ik laat me als beeldenmaker eerder verleiden door een goeie compositie, expressie of beeld tout court dan door slaafse, technische correctheid. Achteraf heb ik het stiekem toch even opgezocht en blijkbaar bestaan er cruise controls voor Harleys... Dus no prob."


Vroegere projecten
Jowan van RodeStedho liep al eerder rond met plannen voor een spin-off over De Rode Ridder. Na de dood van Karel Biddeloo in 2004 was er sprake van een spin-off met een jongere Johan in de hoofdrol, aanvankelijk op scenario van Tom Bouden. De verhalen zouden op zichzelf staan, maar toch hier en daar een verwijzing naar de gewone reeks bevatten. De visie van Stedho (die het meer in de fantasyrichting zocht) en Bouden (die in de lijn van de klassieke verhalen wilde werken) liep uiteen en Stedho ging er alleen mee verder. Het scenario voor een eerste trilogie was al helemaal af en Standaard Uitgeverij stond postitief tegenover het voorstel. Maar de uitgeefster, die alles had opgestart, werd vervangen en het project strandde uiteindelijk compleet. Stedho werkte nog wel een kortverhaal uit met de titel Jowan van Rode, zie ook onze eigen De Rode Ridder Story waar je het kortverhaal kan lezen op pagina 138 en 139.

In 1990 waagde de uitgeverij zich een eerste keer aan een spin-off met Red Knight, een samenwerking tussen Marvano en Ronald Grossey. Na één album was het avontuur alweer voorbij. Vlaanderen was nog niet klaar voor een duistere, Frank Miller-achtige reboot met een meer volwassen toon. Rond 2000 waren er opnieuw plannen om Red Knight weer op te starten, deze keer met Minck Oosterveer als tekenaar. Dik tien jaar later was er nog altijd geen beslissing genomen over een mogelijke uitgave en kozen Oosterveer en Grossey voor andere projecten. In 2011 kwam Oosterveer op vijftigjarige leeftijd om het leven... door een motorongeluk. Hij stierf zelf in het zadel van zijn motor. Uit ons interview met Marcel Rouffa in Martin Hofmans reeks over De Rode Ridder bleek dat er de voorbije jaren nog wel meer voorstellen waren voor aparte Rode Ridder-reeksen.


Red Rider
Magie en heldendom
Ook de aanpak van Stedho en Lectrr steunt op grimmige, gritty voorbeelden van hoe verhalen anno nu worden verteld. Dan gaat het al snel over tv-reeksen en beeldregie (Lectrr tekende overigens zelf een voorstel voor het storyboard met eigen ideeën voor modernere kadrages, zie voorbeeld hierboven). Het eerste seizoen van True Detective en ook Game of Thrones werden genoemd. Maar het meest sprekende voorbeeld is Sherlock, of hoe de negentiende-eeuwse Sherlock Holmes naar de eenentwintigste eeuw wordt overgeheveld. Red Rider is in dat opzicht geen reboot van het origineel, maar een gloednieuwe reeks met grotendeels dezelfde personages (niet noodzakelijk met hetzelfde geslacht) met elk een nieuw achtergrondverhaal. In eerste instantie gaat het in Red Rider over heldendom in de eenentwintigste eeuw en hoe middeleeuwse heldhaftigheid en een queeste daar ingepast kan worden.

Wie de klassieke ridderreeks van Vandersteen nooit heeft gelezen, mist overigens geen belangrijke verhaalelementen of voorkennis. Temeer omdat de nieuwe Johan met een moderne variant van de mythologie rond de ridders van de ronde tafel en Camelot wordt geconfronteerd en die kennis wordt om de zoveel jaar opnieuw gedeeld met een film zoals de Guy Ritchie-prent King Arthur: Legend of the Sword die sinds afgelopen week in de cinema speelt.

De Red Rider-albums staan trouwens bol van de (goed) verborgen knipoogjes. Wie ze over het hoofd ziet, mist niets. Voor wie ze herkent, betekent het een extra feestje. Zo zou er in deel 2 een verwijzing staan naar de stripreeks Ramtamtam en Kierikieli, een oude reeks van Dupuis door Mazel en Raoul Cauvin, waar Stedho en Lectrr gek op zijn.

Magie is een sleutelwoord in Red Rider, maar op een ontsloten manier die eigen is aan de zorgvuldig opgebouwde geloofwaardigheid van het nieuw gecreëerde universum. Lectrr: "Van het begin af aan hebben we besloten dat magie geen deus ex machina mag zijn. Geen 'oeps, we zitten vast met het scenario, we laten het hoofdrolpersonage uit zijn hachelijke situatie toveren.' De magie binnen het Red Rider-universum is consequent en ook niet zonder gevolgen. Het is geen mechanisme uit de trukendoos van de verteller, maar een natuurwet binnen ons universum. Een beetje zoals J.K. Rowling ook doet. Je kan van je lezer wel vragen om in magie te geloven, maar je moet het ook geloofwaardig màken."

De scenarist spendeerde naar eigen zeggen zowat zijn hele voorschot voor Red Rider aan (dure) boeken om het verhaal te stofferen. Zo spitte hij het gebruik van het spijkerschrift uit. Lectrr: "Uiteindelijk bleek ik te dom om voldoende Cuniform te leren om de spijkerschriftteksten in het verhaal te doen kloppen. Ik heb daar lang ambetant van gelopen, ja. Nu staat er dus spijkerschrift in het album dat kant noch wal raakt. Dat is spijtig, want alle andere details kloppen wél. De mythologie waarnaar we verwijzen, de magische cultussen uit de periode die wij opvoeren: het klopt allemaal. Maar nu ga ik mijn klep houden want ik verklap te veel."


Doodsbedreigingen
Johan De Smedt liet Red Rider ook nalezen door Marc Legendre, de huidige scenarist van De Rode Ridder. Legendre had wat opmerkingen en leverde feedback, maar zijn eindconclusie was de volgende: "Deze Red Rider blaast de lezer omver. Dit is een aanval op gerustheid, op content zijn met voorspelbaarheid, op gezapigheid en op zelfgenoegzaamheid. Het is een nieuw tijdperk in de stripgeschiedenis. Degoutant goed, er zijn geen andere woorden voor."

Net als bij Amoras, J.ROM - Force of Gold en Fanny K. mogen de auteurs zich uiteraard verwachten aan de nodige kritiek. Stedho: "Ik besef dat er altijd kritiek zal zijn. Sommigen zullen dit niet lusten. Ik kan daar goed mee omgaan en sta sowieso zelden of nooit op mijn achterste poten. Ik amuseer mij enorm met dit project en geloof er erg in, als tekenaar en als kompaan van Johan en Lectrr. Dat is een reusachtige filter voor eventuele kritiek van stuurlui aan wal. In 1985 won ik als jong bazeke trouwens de Europalia-wedstrijd en was ik uitgenodigd voor een talkshow van Mike Verdrengh. Urbanus zat toen naast mij in de sofa. Men vroeg mij wat ik vond van de Urbanus-strips. Ik zal nooit vergeten dat ik toen met iets té veel bravoure voor een snotaap zei dat ik de tekeningen wat slordig vond zoals bijvoorbeeld de getekende handen. Urbanus counterde machtig: 'dat ze geen vingers, maar bierworstjes wilden tekenen'. Lesson Learned: het gewicht van kritiek (al dan niet terecht) verlicht je best met een vleug humor." Lectrr maakt zich geen zorgen: "Door mijn cartoons heb ik al doodsbedreigingen gehad. Ik ben al een en ander gewoon."


Red Rider 1: De Zevende Scherf telt 56 pagina's en ligt op 11 oktober in de winkel. In die maand komen we hier uiteraard op terug met een langer interview. Aanstaande woensdag delen we nog de covers van deel 2 en 3, de korte inhouden van de drie albums en een preview uit deel 1 met je. Ook de rest van het najaar van Standaard Uitgeverij zullen we woensdag uitgebreid aan je voorstellen.


Unieke Suske en Wiske-bijlage in Het Nieuwsblad
13/05
TOP
Woensdag 17 mei verschijnt Suske en Wiske 339: De Planeetvreter waarin de personages er voortaan wat anders uitzien. In Het Nieuwsblad stond al een aangepaste versie van de vermaarde toren als aankondiging voor een unieke Suske en Wiske-bijlage die nu maandag, 15 mei, bij de krant zit. Daarin staat ook een preview van het gloednieuwe album.

Diezelfde dag is er een persvoorstelling van het album waarop ook andere plannen rond Suske en Wiske uit de doeken worden gedaan. Daar zullen we aanstaande woensdag verslag over uitbrengen.

Ook nog op 17 mei verschijnen de eerste vier Suske en Wiske Classics-albums met een opnieuw ingekleurde en geletterde editie van Het Geheim van de Gladiatoren, De Duistere Diamant, De Schat van Beersel en De Groene Splinter op groter formaat en met flappen. Deze verhalen verschijnen ook in een gekartonneerde integrale die enkel in stripspeciaalzaken en Standaard Boekhandel te koop zal zijn.

Dit jaar verschijnen er twaalf Classics-uitvoeringen en drie integrales. Enkel in de integrales zijn twee achtergrondpagina's per gebundeld verhaal opgenomen, dus een dossiertje van acht pagina's in totaal, met weetjes over het verhaal en de carrière van Willy Vandersteen. Voor deze integrales, laat staan voor de Classics-collectie, wordt er niet chronologisch te werk gegaan.Vooruitblik Uitgeverij L
13/05
TOP
Ekhö 6
Moréa 8
In de rubriek Te Verschijnen zijn de albums aangevuld die in het derde kwartaal bij Uitgeverij L verschijnen. Over Ekhö - De Spiegelwereld 6 hebben we het al vaak gehad. Het is nu eenmaal een geliefde reeks bij onze lezers. Dit is de officiële korte inhoud: "De populaire zangeres Soledad lanceert In New York een nieuwe plaat waarmee ze zich de woede van een presbyteriaanse splintergroep op de hals haalt. Ze zoekt bescherming bij haar agent, de aantrekkelijke Gratule, die besluit om Soledad te begeleiden tijdens haar tournee door New Orleans. En dat is niet zonder gevaar! "

Met de vertaling van Moréa 8 zullen alle tot nu toe in het Frans verschenen albums beschikbaar zijn. "De onsterfelijke Moréa wordt niet alleen door haar eigen mensen buitenspel gezet, maar moet ook beantwoorden aan het ultimatum van haar aartsvijand Immaros. En als dat nu alles was..."


Agent 327
Het Leven van Anne Frank
Met de opnieuw ingekleurde en opnieuw geletterde uitgave van Agent 327 2: Dossier Dozijn Min Een (na deel 1 opnieuw een bundeling van tien kortverhalen uit de oude doos) is de hele reeks weer compleet in de nieuwe, geredigeerde vorm.

Van Het Leven van Anne Frank - De Grafische Biografie verschijnt een herdruk in softcover als jubileumeditie voor het 75-jarig bestaan van Anne Franks wereldberoemde dagboek. In 2010 verscheen de eerste druk in hardcover. Dit is de eerste geautoriseerde grafische biografie van Anne Frank.


300 jaar na De Wouden van Opaal
13/05
TOP
Opaal
In het recentste nummer van Lanfeust Mag, het Franse stripmaandblad van Soleil en Delcourt, maken we kennis met de volgende cyclus van De Wouden van Opaal. Het verhaal speelt zich 300 jaar later af dan de eerste cyclus. De nieuwe personages Luksand, Altaï en meester Rodombre zoeken naar de waarheid over het verleden. De terugkeer van Ghörg herinnert nog aan de eerste cyclus.

Opaal

Cédric Fernandez
is de nieuwe, ook weer getalenteerde tekenaar van deze cyclus, opnieuw op scenario van Christophe Arleston, en onder waakzaam oog van de oorspronkelijke tekenaar Philippe Pellet. Pellet werkt ondertussen aan een eigen project dat hij zelf schrijft. Arleston superviseert het scenario.


Vooruitblik Soul Food Comics
13/05
TOP
De Witte Eezel
Na het overlijden van Guus van Sonsbeek, de uitgever van Soul Food Comics, zag hij zijn wens ingewilligd: de uitgeverij blijft bestaan dankzij voormalige medewerkers. De eerste twee nieuwe albums verschijnen op 13 juni en die stellen we hieronder aan je voor.

Over De Witte Ezel: Zaidon, Irak 2007 door Maximilian Uriarte kunnen we het volgende meegeven: "Abe Belatzeko is negentien en zoekt naar een doel in zijn leven. Hij meldt zich aan bij het United States Marine Corps in de hoop het daar te vinden. Door de strikte hiërarchie, schreeuwende en stuntelende officieren, maar vooral lange dagen waarin niets noemenswaardigs gebeurt, vraagt hij zich af ofh ij de juiste keuze heeft gemaakt. Op missie in Irak verlangt hij naar een vuurgevecht en een heldhaftige daad, maar in plaats daarvan maakt hij een fout met verstrekkende gevolgen... Max Uriarte vroeg zich af waarom er zo weinig verhalen bestaan die een eerlijk beeld geven van het leven als militair en besloot er zelf een te maken. De Witte Ezel geeft een openhartig kijkje in de keuken van het USMC tijdens een missie in Irak in 2007. We zien de kameraadschap en de sleur, maar ook het gevaar en de gevolgen daarvan. Op indringende wijze brengt Uriarte in beeld hoe PTSS zijn tol eist bij Abes terugkeer in de samenleving. Marinier en Irakveteraan Max Uriarte meldde zich in 2006 aan bij het United States Marine Corps. Hij was op dat moment negentien en zou vier jaar dienen. Tijdens zijn eerste uitzending naar Irak in 2007 reed hij mee in een MRAP-pantservoertuig. Daarbij zat hij afwisselend achterin en in de geschutskoepel. Hij was onderdeel van het jump platoon van India Compagnie, gestationeerd in de regio Zaidon ten zuidoosten van Fallujah. In 2009 werd hij opnieuw uitgezonden naar Irak, ditmaal als officieel fotograaf en tekenaar van gevechtshandelingen. Terug in de Verenigde Staten ging hij naar het California College of the Arts. In 2010, terwijl hij nog marinier was, begon hij met de webcomic Terminal Lance. De strip verschijnt tegenwoordig ook in de Marine Corps Times en is mateloos populair met 450.000 facebookvolgers en ruim 1 miljoen bezoeken per maand."


La Casa

La Casa is nieuw werk van de Spaanse stripmaker Paco Roca die we nog kennen van het one-shot Rimpels. La Casa is door Guus van Sonsbeek opgedragen aan zijn zoon Dante. Paco Roca droeg het zelf op aan zijn overleden vader. "Een jaar na de dood van hun vader keren zijn drie kinderen terug naar het vakantiehuis van hun gezin met de intentie het te verkopen. Maar tussen het leegruimen en opknappen door komen niet alleen oude herinneringen naar boven, maar ontvouwen zich ook dromen van een mogelijke toekomst. Langzaam groeit het besef dat ze met de verkoop niet alleen de herinnering aan hun vader zullen verliezen, maar ook een stuk van hun eigen leven. Met dit intieme verhaal verwerkt Paco Roca de dood van zijn vader. Een afscheidsgeschenk, het laatste gesprek tussen een zoon en zijn vader. Paco Roca is een van de belangrijkste gezichten van de moderne Spaanse strip. Hij brak door in 2007 met het ontroerende Rimpels, zijn eerste graphic novel. Het werd een internationale bestseller, won meerdere prijzen en werd zelfs uitgewerkt tot een prijswinnende tekenfilm. Sindsdien heeft hij meerdere graphic novels gemaakt, waarmee hij regelmatig in de prijzen viel. La Casa is zijn meest recente werk."


Recordopbrengst voor stickerverkoop Rode Kruis dankzij De Kiekeboes
13/05
TOP
De Kiekeboes
Dit jaar waren de Kiekeboes het gezicht van de stickers die het Rode Kruis Vlaanderen jaarlijks verkoopt om de lokale afdelingen te steunen. Tussen 27 april en 11 mei heb je wellicht vaak de kans gekregen om zo'n sticker te kopen. Het persbureau Belga meldt dat er dit jaar 650.000 stickers zijn verkocht en dat zijn er 80.000 meer dan vorig jaar toen de Rode Ridder voor het eerst zijn vernieuwde tronie liet zien.

De verkoop van de stickers ligt al jaren in stijgende lijn. In 2014 verkocht het Rode Kruis nog 525.000 stickers, in 2015 565.000 en vorig jaar 570.000. 2017 is een nieuw record na het vorige in 2006 toen er 580.000 stickers verkocht raakten. Het record is mede te danken aan de inzet van 13.000 vrijwilligers, het goede weer, promofilmpjes op sociale media en een spectacuaire lanceringsactie met een Sea King-helikopter boven het strand van Bredene.


Het eerste nummer van Brabant Strip magazine van deze jaargang komt eraan
13/05
TOP
Brabant Strip Magazine
Binnenkort ontvangen leden van Brabant Strip het eerste nummer van jaargang 2017 in de bus. Omdat we zelf de aandacht een beetje verloren door de grote pauzes tussen nieuwe nummers (waarvan er nog maar drie per jaar verschijnen) delen we graag de korte inhoud van het nieuwe nummer met je.

De cover verklapt al dat er een uitgebreid dossier aan Blake en Mortimer is gewijd, meerbepaald over het tijdperk na Edgar P. Jacobs. Het nummer is aangevuld met artikels over Merho en zijn carrière voor De Kiekeboes, de Deense tekenaar Lars Jakobsen en een gedegen analyse van Bob De Moors meesterwerk Cori de Scheepsjongen: De Onoverwinnelijke Armada. Er wordt ook stilgestaan bij het overlijden van Bernie Wrightson, het nummer diept onbekend werk van Maurice Tilieux op, je kan een gesprek lezen met Patrick Van Oppen en Ivan Claeys (de auteurs van Mister Nobody) en er is een artikel over Renaat Demoen (een striptekenaar en illustrator voor Averbode wiens tekeningen voor De Druivelaar nog steeds worden gebruikt) en John Flanders. Sleens Curiosahoekje en een reportage over Angoulême ronden het nummer van tachtig pagina's af.

Wie lid wil worden, betaalt nog steeds slechts 20 euro per jaar en ontvangt daarvoor drie nummers, een gratis album in de zomer en nummers van het stripblad P@per. Meer info vind je op www.brabantstrip.be.


Vooruitblik Dupuis
06/05
TOP
Guust 3
Guust 1
Guust 2
Guust 4
Onlangs verscheen in het Frans een collector's box met daarin alle gags van Guust Flater in chronologische volgorde. Het afgedrukte resultaat zag er nooit beter, scherper en gedetailleerder uit, want de oorspronkelijke drukfilms werden geremasterd en de gags opnieuw ingekleurd. In elk album werd een katern opgenomen met vaak onuitgegeven illustraties. Het goede nieuws is dat Dupuis deze hardcoveralbums ook in het Nederlands uitbrengt. Over de verzamelbox is nog niet nagedacht, maar bij elk album hoort wel een ex-libris met reproducties van exclusieve tekeningen die André Franquin voor fans en verzamelaars maakte.
In augustus volgen de eerste twee delen, in september de delen 3 en 4 en daarna elke maand twee nieuwe delen, dus ook nog in 2018. Voor het eerst zijn de gags ook opnieuw vertaald en geletterd. Alle albums krijgen een nieuwe cover en — opgepast — het gaat om een eenmalige, gelimiteerde editie. De prijs per hardcoveralbum bedraagt 16,95 euro. Ze worden gedrukt op een iets groter formaat dan de reguliere softcoveralbums waarvan de komende maanden nog enkele herdrukken verschijnen.


FRNK 1
FRNK 2
Dupuis blijft zoeken naar goeie reeksen voor de jeugd. Daar slaagde het de afgelopen jaren in met bijvoorbeld Alleen, Harmony en Magic 7. We koesteren dezelfde verwachtingen bij FRNK, een nieuwe reeks van Brice Cossu, die van register verandert na bijdragen aan realistische fantasyreeksen als Verloren Paradijs en De Orde van de Drakenridders, en Olivier Bocquet. Het is het eerste vertaalde album van de scenarist. In het Frans schreef hij onder meer de vervolgdelen van De IJstrein.
Frank is dertien jaar en woont van kleins af aan in een weeshuis. Wanneer een adoptiefamilie hem in huis wil nemen, praat de directrice haar mond voorbij en zegt ze dat niemand weet wat er met zijn ouders is gebeurd. Hij dacht dat ze dood waren, maar door deze onthulling is hij vastbesloten zijn familie terug te vinden en loopt hij weg uit het weeshuis. Hij start zijn zoektocht op de plaats waar hij gevonden werd: een voormalig bos dat nu een werkplaats is voor een toekomstig attractiepark met de prehistorie als thema. Door een ongeluk valt hij in een grot. Wanneer hij weer ontwaakt, komt hij erachter dat hij in de echte prehistorie is verzeild!


Jeremiah 35
Mooie Navels: Eerste Pesterijen 1
Het valt te hopen dat bovenstaand coverontwerp voor Jeremiah 35: Kurdy Malloy niet de definitieve versie wordt of we zullen ons toch vragen beginnen stellen of Hermann niet te veel wordt omringd door jaknikkers die hem niet durven te zeggen dat er meer en meer iets schort aan de verhoudingen van zijn personages, perspectieven en dergelijke meer. In elk geval wist je al dat in dit prequelalbum het verhaal van Kurdy wordt verteld voor hij de jonge Jeremiah leerde kennen.

Nog blikken opnieuw vooruit naar het eerder aangekondigde Mooie Navels: Eerste Pesterijen 1 met de volgende, nieuwe korte inhoud: "Ze zullen het niet snel bekennen, maar Vicky en Jenny denken met heimwee terug aan de tijd dat ze schaamteloos misbruik konden maken van de naïeve Karin. Na zeven albums is er heel wat veranderd en Karin lijkt in niets nog op het domme gansje van toen. In deze spin-off zien we de drie hoofdrolspeelsters terug in de tijd toen Karin nog geen contact had met Dan, een makkelijke prooi was voor Jenny en Vicky en braaf deed wat haar ‘vriendinnen' vroegen."


De Avonturen van Buck Danny "Classic" 4
De Rode Baron 3
Duivelseiland rondt het tweede tweeluik in de "Classics"-spin-off van Buck Danny af. "September 1945. Nadat hij met zijn vliegtuig in noodweer belandde, is Buck op een mysterieus eiland gecrasht. Het wordt bevolkt door koppensnellers. Op datzelfde moment ontvouwt het rebellenleger van de 'spoken van de rijzende zon', onder leiding van generaal Osho, verder zijn duivelse plannen. Met de hulp van niet alleen Mo-Choung-Young, de wrede Miss Lee en de vreselijke dokter Ishii, maar ook generaal Hessler en zijn mannen, bereidt Osho een allesverwoestende aanval voor op de westkust van de Verenigde Staten. Daarvoor wil hij onderzeeërs en een gigantische bommenwerper inzetten."

Van de ene naar de andere luchtvaartreeks: De Rode Baron 3 is het slot van de trilogie.


Yoko Tsuno 28We krijgen niet alleen een nieuw album van Yoko Tsuno, maar ook de start van de integrale reeks (zie verder) die begint met een eerste selectie van drie Vineanen-verhalen. Ook in deel 28 zijn de Vineanen weer van de partij. "Yoko krijgt een bericht van Khany die haar hulp inroept. Samen met Emilia snelt ze naar Loch Castle, niet naar de cottage maar naar de restanten van een middeleeuws kasteel. Daar ontdekken ze een krijtgrot waar cisterciënzer monniken in de vijftiende eeuw een klooster hebben ingericht. Ze stuiten er op Lathy die hen vertelt dat Zarka, de dienares van Lucifer, wil dat Yoko haar vervoegt. Maar ook Khany zit in de rats: uit vrees ontdekt te worden, leidt ze de Vineanen steeds verder weg onder het aardoppervlak, tot diep in de grot waar Zarkâ de plak zwaait... Maar hoe daar geraken? Misschien kan Yoko's nieuwe vriendin Isolde de weg tonen?"


Vooruitblik Casterman
06/05
TOP
De Nieuwe Avonturen van Snoesje 1
Nadat Raymond Macherot het weekblad Kuifje inruilde voor Robbedoes, waar hij goede vrienden als André Franquin en anderen terugvond, kostte het hem eerst een commerciële flop (Poezekat) voor hij met de nieuwe dierenreeks Snoesje in hetzelfde vaarwater van zijn eerdere creatie Chlorophyl kwam. Dupuis gaf tussen 1967 en 1985 elf albums uit. In het weekblad stonden meer verhalen, maar die raakten niet allemaal gepubliceerd. In 2006 startte liefhebbersuitgeverij Flouzemaker een nieuwe reeks avonturen van het muisje die voortaan door André Taymans werden getekend, het eerste nog op scenario van Macherot die in 2008 overleed. Deze albums verschenen enkel in het Frans. Deel 3 was in feite een heruitgave van Het Kleine Circus met extra pagina's om het verhaal een extra inleiding en einde te geven. Na vijf albums was deze comeback alweer voorbij. In 2011 en 2012 bundelde Casterman alle Snoesje-verhalen van Macherot in vijf Franstalige integrales. Nu start Casterman zelf met een nieuwe reeks van Snoesje, getekend door Netch, een medewerker van Midam voor de reeks Game Over, op scenario van François Corteggiani die ook het laatste album van Taymans had geschreven. Hij schrijft trowuens ook mee aan de reeks Vertongen & Co, de spin-off van F.C. De Kampioenen.
"Ver weg van de moderne maatschappij met haar oorlogen, hongersnood, genetisch gemanipuleerde groenten en kabeltelevisie lijkt alles peis en vree in het feeërieke bos van Snoesje en haar vrienden. Tot Flouzemaker een vreemde affiche tegen zijn snavel krijgt aangewaaid. Daarop prijkt de lelijke tronie van de ergste tovenares ooit. Snoesjes verloofde Taboem bekijkt de affiche en raakt erdoor in een banvloek. Hoe kunnen ze die vloek in hemelsnaam ongedaan maken?"


De Roofdierenclub 2
Bloed van Lafaards 4
Het Feest is het tweede en laatste deel van het tweeluik De Roofdierenclub door Steven Dupré en Valérie Mangin. "Londen 1865. Terwijl de heren in hun clubs achteroverleunen na alweer een succulente maaltijd, werken de armeluiskinderen zich dood in hun fabrieken. Jack, een jonge schoorsteenveger met grijpgrage handjes, wil al die roofdieren maar wat graag lik op stuk geven. Zeker de angstaanjagende boeman die zijn vader heeft vermoord. Het toeval brengt hem in contact met Liz, een heel jonge erfgename van een groot fortuin. Hun ontmoeting verandert zijn leven. Van de goorste steegjes van Londen tot de meest selecte salons: hun onschuld moet al gauw plaats ruimen voor pure terreur."
Wie de Facebookpagina van Steven Dupré volgt, zag de laatste dagen een achttal projecten passeren waarvan hij telkens een paar proefpagina's toonde, allen om ter mooist. Nu De Roofdierenclub is afgelopen, zit hij verlegen om een nieuwe strip. Het valt af te wachten of er een uitgever toehapt en of Dupré daar correct voor wordt vergoed.

Met De Grote Zeeslagen wenkt een nieuw avontuur voor Jean-Yves Delitte. Hij zet nog wel een punt achter jet onderzoek in Het Bloed van Lafaards waarvan deel 4 verschijnt. "1666. Op bevel van koning Charles II onderzoekt majoor Pike de mysterieuze moorden langs de oevers van de Thames. Een van de slachtoffers is de hertog van Wokingham, eminent lid van het Hogerhuis en een vertrouweling van de koning. Het lijkt alles van een roofmoord te hebben, maar schijn bedriegt. Zou er achter de afschuwelijke daad geen samenzwering tegen de koning schuilen? Sommigen maken gebruik van de chaos om voorrechten en geld in te pikken. Eeuwige vijand Frankrijk blijft uit de schaduw van het complot en wrijft zich in de handen bij de dreiging boven de Britse kroon. Rest de vraag of majoor Pike ongeschonden uit dit verhaal komt. Zijn ijver valt immers niet bij iedereen in goede aarde."


Waar Gaan de Mieren Heen?Waar Gaan de Mieren Heen? is een verrassend one-shot van Michel Plessix (De Wind in de Wilgen) en Frank Le Gall (Theodoor Cleysters). "Waar gaan ze toch heen, die lange slierten mieren die onvermoeibaar door de straten van zijn dorp en door het woestijnzand slingeren? Wat is hun mysterieuze bestemming? Veel liever dan naar school te gaan, volgt de kleine Saïd geduldig het spoor van de mieren op zoek naar het antwoord. Maar verder dan de fontein durft hij ze niet te volgen. Dat mag niet van moeder. Tot op een dag een norse oude man hem toesnauwt hem te volgen... voorbij de fontein! Het is het begin van een magisch avontuur waarin Saïd, samen met de sprekende geit Zakia, djinns lik op stuk geeft, betoveringen doorprikt, de liefde ontdekt en eindelijk een échte grootvader vindt. Een prachtig en poëtisch verhaal voor kinderen én voor grote mensen die het dromen nog niet verleerd zijn."


Vooruitblik Dargaud
06/05
TOP
Katanga 1
Katanga is een nieuwe trilogie van Sylvain Vallée en Fabien Nury, de auteurs van de maffiareeks Er Was Eens waarvan Saga Uitgaven de laatste twee albums in vertaling bracht. Er Was Eens ging nog over een voornamelijk in Frankrijk bekende figuur, Katanga wordt een koloniale, Belgische vertelling. We keren terug naar het jaar 1960. Na tachtig jaar kolonisatie wil Congo de onafhankelijkheid uitroepen. Minder dan twee weken later scheurt de rijke mijnprovincie Katanga zich af en breekt de oorlog los tussen Congo en Katanga met als inzet de macht over de mijnen. Er vallen talloze doden en er komt een stroom vluchtelingen tot stand. De UNO stuurt blauwhelmen ter plaatse. Ondertussen moet een groep meedogenloze huurlingen de ingenomen mijnen bevrijden terwijl de zwarte huisbediende Charlie de hand legde op een grote schat: diamanten met een gezamenlijke waarde van dertig miljoen dollar. Hij wordt de meest gezochte zwarte van Katanga.


Het Verslagvan brodeck 2
Fils du Soleil
Het Verslag van Brodeck 1 zindert nog na en krijgt goede kritieken. Het vervolg en slot van het tweeluik is voor september.

Het one-shot De Zoon van de Zon is een stripbewerking van de roman A Son of the Sun van Jack London wiens bekendste werk White Fang is. De tekeningen van Eric Henninot (Carthago, XIII Mystery 3) zijn uitmuntend. Het scenario is van Fabien Nury die de avonturen van veertiger David Grief tot een goed einde brengt. Grief is een steenrijke zakenman met een kantoor in het Australische Syndye, maar met eigendommen op verschillende eilanden. Hij zeilt graag van eiland tot eiland in de Stille Oceaan, maar hij krijgt daarbij te maken met avonturiers, schurken, oplichters, piraten en zelfs kannibalen. De oorspronkelijke roman bevat acht afgeronde verhalen. Nury koos er twee van en combineerde ze als één verhaal van 76 pagina's.


De Bank 6
De Laatste Grens 4
De Bank 6 is het slot van het derde tweeluik over de derde generatie van de rijke bankiersfamilie Saint-Hubert die wordt gevolgd. "De Bank is niet alleen razend spannend, je steekt ook wat op over hoe onze moderne maatschappij functioneert en welke rol de banken speelden aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog."

De Laatste Grens 4 is het voorlaatste deel van de sf-reeks waarvoor Léo het scenario verzorgde. "Niets verloopt zoals gepland op de planeet Tau Ceti 5: Jane en John, twee huurlingen die de kolonisten van deze verloren gebieden te hulp zijn gesneld, moeten niet alleen afrekenen met een rijke eigenaar maar ook met onverwachte fauna."


Wayne Shelton 13
Mooie Zomers 3
Wayne Shelton laat zich in deel 13, Vendetta, inhuren door de maffia om de enige erfgenaam van de belangrijkste maffialeider terug te vinden. De zoektocht leidt Wayne naar Italië, Engeland, Brussel en andere plekken in Europa waarbij hij te kampen krijgt met bedreigingen, verraad en aanslagen.Maar voor een beloning van 2 miljoen euro is hij tot veel in staat, vooral als Honesty hem kan helpen.

In Mooie Zomers 3 maken we weer een (forse) sprong in de tijd, nu naar de zomers van 1962 en 1992. "1962. Mam'zelle Esterel maakt haar eerste rit mét muziek, op de tonen van Let's Twist Again! 1992. De jaren zijn voorbij gevlogen, het jonge koppel van weleer is intussen met pensioen. De kinderen zijn intussen volwassen en de R4 staat te koop... Het uitgelezen moment om herinneringen op te halen aan het jaar 1962 en hun allereerste vakantie aan boord van Mam'zelle Esterel in het gezelschap van... de schoonouders! Een trip die eerder gastronomisch dan idyllisch lijkt te worden... Op naar Saint-Etienne!"


Vooruitblik Glénat
06/05
TOP
De Oorlog der Werelden 1
De Oorlog der Werelden 2
De Grote Zeeslagen 2
Glénat start met een nieuwe collectie die het werk van de Britse schrijver H.G. Wells (1866-1946) in stripvorm giet. Verschillende tekenaars werken mee aan de albums (tweeluiken of one-shots) zodat ze in principe snel op elkaar kunnen volgen. Vicente Cifuentes en vaste scenarist Dobbs ontfermden zich over De Oorlog der Werelden (The War of the Worlds) dat als tweeluik verschijnt.
"Het duurt nu al enkele dagen dat de Aarde bestookt wordt met projectielen van de planeet Mars. Een buitenaardse aanval? In het gehucht Ottershaw in Engeland heeft professor Ogivly het moeilijk met die theorie van zijn jonge leerling. Als er vlakbij een meteoor van de rode planeet neerstort, kan hij zich ervan vergewissen met zijn eigen ogen. Hij stuit op een grote metalen cilinder die duidelijk het werk is van een hogere beschaving. En die lijkt helaas geen vredelievende bedoelingen te hebben. Uit de buitenaardse capsule stijgt een immense driepotige moordmachine op. In zijn kielzog volgen er nog vele anderen die dood en verderf zaaien. En de echte uitroeiing moet dan nog beginnen…"
Misschien ken je de oorspronkelijke romans van Wells niet, maar ongetwijfeld wel de talloze verfilmingen. Andere verhalen van Wells zijn namelijk The Invisible Man, The Island of Dr. Moreau en The Time Machine, maar hij schreef nog tientallen andere verhalen. In juni zal de Franse collectie zes albums tellen.

De nieuwe reeks De Grote Zeeslagen is zopas te water gelaten. Zeevaartspecialist Jean-Yves Delitte is hier de kapitein van, maar hij tekent lang niet alle albums. Volgens een interview selecteerde hij een dertigtal beroemde zeeslagen uit de geschiedenis waar hij en een select clubje collega's mee aan de slag gaan zolang ze niet te water gaan. Denis Béchu tekende het tweede album, op scenario van Delitte, over de slag van Trafalgar (1805). "Napoleon wil de Engelsen op hun eigen grondgebied verslaan en verzamelt zijn troepen aan het Kanaal. Vice-admiraal De Villeneuve krijgt de opdracht de Royal Navy van de Engelse kust weg te lokken om de doorgang vrij te maken. Maar dan moet de keizer zijn troepen helaas in allerijl naar het oosten sturen waar oorlog dreigt uit te breken. De Frans-Spaanse vloot, onder leiding van De Villeneuve, zoekt zijn toevlucht in Cádiz, achternagezeten door Horatio Nelson. Een confrontatie lijkt niet meer te vermijden. Voor De Villeneuve staan zijn eer en carrière op het spel. Hij besluit de handschoen op te nemen: hij heeft meer en beter uitgeruste schepen dan de Royal Navy… Maar levert dat hem ook de zege op? De slag bij Trafalgar ging de geschiedenis in als de grootste overwinning van de Royal Navy en de meest smadelijke vernedering voor de Franse zeemacht."


Vooruitblik Le Lombard
06/05
TOP
Saga Valta 3
In een volgende update zullen we wat meer vertellen over de huidige projecten van scenarist Jean Dufaux. Een ervan wacht nog op de goedkeuring met een nieuwe tekenaar voor Blake en Mortimer. In elk geval hoort Saga Valta niet langer tot zijn toekomstprojecten, want met deel 3 wordt de Vikingenserie afgerond.


Kinderen van het Verzet 1
Rani 6
Van het duo Benoît Ers en Vincent Dugomier zijn de laatste twee delen van De Duivels van Alexia jammer genoeg niet vertaald geraakt en ook hun daaropvolgende reeks Hell School (drie delen bij Le Lombard) bleef onvertaald. Treuren heeft geen zijn en ons verzetten tegen hun nieuwste reeks net zo min, want de Tweede Wereldoorlog doet het altijd goed als onderwerp. Dan gaan we er met goed emoed vanuit dat Kinderen in het Verzet wel volledig vertaald wordt. "Juni 1940. Het Franse leger kan de Duitse stoottroepen niet langer afhouden. Een deel van de bevolking vlucht naar het zuiden. Maarschalk Pétain tekent een staakt-het-vuren met nazi-Duitsland en neemt de leiding van het bezette Frankrijk op zich. In een klein dorpje in het oosten van Frankrijk zijn twee jongens en een meisje, alle drie net dertien geworden, niet van plan om dat over hun kant te laten gaan. Als de Duitse soldaten door de straten marcheren, slaan de jongens hun ogen niet neer zoals de andere dorpsgenoten. Nee nee, borst vooruit! Met hun drieën beramen ze kleine verzetsdaden om zo aan alle doemdenkers te tonen dat Frankrijk misschien wel een slag heeft verloren, maar de oorlog nog lang niet!"

I.R.$. 18In Rani 6: Veroordeelde heeft Jolane heeft intussen de touwtjes strak in handen in het bordeel waar ze zelf ook werkte. "Maar dan speelt haar verleden opnieuw op. Ze moet op de vlucht slaan, maar krijgt daarbij een klap op het hoofd waardoor ze haar geheugen kwijt is. Moederziel alleen in het onmetelijke Indië en zonder enige herinnering of houvast moet ze op zoek gaan naar nieuwe bondgenoten..."

Kate's Hell is het slot van het negende tweeluik van de financiële thriller I.R.$. Het oorspronkelijke covervoorstel van Bernard Vrancken werd afgekeurd wegens te hard. Daar zullen we nog een weetje aan wijden. "Nu hij is afgezwaaid bij de IRS stelt Larry Max zijn talenten ten dienste van een privé-investeringsmaatschappij. Veranderde de beste agent van de Amerikaanse belastingdienst plots van kamp? Of is hij aan het infiltreren? Wat zijn plannen ook zijn, alles verdwijnt naar de achtergrond als hij plots een telefoontje krijgt dat zijn wereld overhoophaalt: 'Hallo, Larry? Gloria hier...'"


Vooruitblik Zon
06/05
TOP
Zon
Wilbert van der Steen viel in de gratie dankzij zijn debuutreeks Ayak+Por die op scenario van Marc Legendre bij het ondertussen opgedoekte Strip2000 verscheen. Maar na drie delen was hij die reeks grafisch ontgroeid en is hij klaar voor de volgende stap. Bij Blloan verschijnt het one-shot Zon, "het tragikomische relaas van Lucien, een jochie dat het niet altijd makkelijk heeft." Dit verhaal is gebaseerd op een eigen kortverhaal van amper twee pagina's als inzending voor de Benelux Beeldverhalen Prijs uit 2010. een preview van Zon zal in het eerste nieuwe nummer van Stripgids te lezen zijn dat in juni v erschijnt.


Vooruitblik integrales
06/05
TOP
Trent integraal 1
Je weet dat we gek zijn op integrales. Op onze compleet vernieuwde website die dit najaar online komt, zullen we er zelfs een aparte rubriek aan wijden. Het volgende kwartaal verschijnen heel wat integrales bij de uitgeverijen van de groep Ballon Media. We gooien ze hier bij ellaar voor een kort overzicht.
Van Léo en Rodolphe wordt hun eerste samenwerking Trent gebundeld in drie integrales. De achtdelige reeks verscheen tussen 1991 en 2000. Sopeciala voor de derde bundel keerden de auteurs nog eens terug naar canada voor een geïllustreerd leesverhaal. "Philippe Trent is een mountie, een agent van de bereden politie van Canada. In die hoedanigheid doorkruist hij de sublieme landschappen van het Noord-Amerikaanse continent. In zo'n onmetelijke weidsheid krijgt elke opdracht al snel de allures van een heuse expeditie! Trent is discreet, rechtschapen en graag op zichzelf. Een man met vele twijfels. Het leven is dan ook niet mals voor hem geweest... Trent is bedacht door Léo en Rodolphe, de latere auteurs van Kenya. De avontuurlijke verhalen drijven op diepmenselijke waarden en een bezwerende sfeer. Denk aan films zoals Jeremiah Johnson of recenter The Revenant."


Airborne cyclus 2
De Killer cyclus 2
Casterman gaf van de eerste cyclus van Airborne 44 twee aparte albums uit en een gebundelde editie. Met het tweede tweeluik gebeurde dat niet, maar daar komt nu verandering in.

In een tweede kloeke integrale worden de delen 6 tot 10 van De Killer gebundeld.


Ravian integraal 2
Ravian integraal 3
Jaja, de duurste Franse film aller tijden komt eraan: een film naar de stripreeks Ravian. De komenden maanden vervolgt Dargaud de integrale reeks met twee nieuwe delen.


Orval
Bloed van Lafaards 4
Bij Dupuis verschijnt een gebundelde editie van het historisch-dramatische tweeluik Orval van Jean-Claude Servais. Lees hier een bespreking van deel 1.

Over de integrale reeks van Yoko Tsuno schreven we al een nieuwsbericht. Eind januari gaf Dupuis de negende integrale uit in het Frans. Dit jaar nog zouden de eerste twee bundels een feit moeten zijn in het Nederlands. De reeks wordt al een tijdje niet meer herdrukt en sommige albums zijn al moeilijker te vinden. De verhalen in deze integrale reeks worden net als de Baard en Kale-integrales bij Arboris niet chronologisch gebundeld, maar wel thematisch. En in elk album staat natuurlijk een achtergronddossier met schetsen, zeldzame documenten, niet eerder gepubliceerde tekeningen en zelfs weggelaten scènes. Hieronder vind je een overzicht van de albums die per integrale gebundeld worden:
• Integrale 1: deel 1-3-6 (van de aarde naar Vinea)
• Integrale 2: deel 2-7-14 (Duitse avonturen)
• Integrale 3: deel 11-17-20 (tijdreizen)
• Integrale 4: deel 8-10-13 (Vinea in gevaar)
• Integrale 5: deel 16-22-23 (Chinese avonturen)
• Integrale 6: deel 4-18-21 (robots van hier en elders)
• Integrale 7: deel 9-12-19 (duistere complotten)
• Integrale 8: deel 5-15-24 (de aarde bedreigd)
• Integrale 9: deel 25-26-27 (geheimen en vervloekingen)


Borgia integraal
De Schakelaar integraal 2
Erotisch vertier bij Glénat met de integrale bundeling van het historische vierluik Borgia, het pausenepos van Milo Manara en Alejandro Jodorowsky.

In de tweede integrale van Manara's De Schakelaar (met de laatste twee delen) gaat het er luchtiger en minder bloederig aan toe.


De Brokkenmakers integraal 1
Steven Sterk: De Integrale 2
In maart blikten we al vooruit naar de integrale reeks van De Brokkenmakers, een actiereeks van Christian Denayer (Wayne Shelton) en André-Paul Duchâteau (Rik Ringers). In deze reeks worden heel wat voertuigen in de prak gereden. De reguliere albumreeks telt 21 delen die tussen 1977 en 1994 verschenen. Ze passen netjes in zeven bundels, telkens voorzien van acht achtergrondpagina's met onuitgegeven tekeningen, interviews, extra info en in sommige bundels ook nog (onuitgegeven) kortverhalen. De Franse bundels verschenen in in 2009 en 2010. Een eerste Nederlandstalige bundel verschijnbt opo 31 mei, de volgende wordt verwacht in oktober. De Brokkenmakers was een van de 77 Kuifje-reeksen die we selecteerden naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van het weekblad. Hier kan je een voorstelling lezen van de reeks.

Sinds afgelopen week ligt het eerste deel van Steven Sterk: De Integrale in de winkel. Deel 2 is voor september en bundeldt de verhalen Oom Ponnes, Circus Bodoni en Lady Adel Fine. De reeks wordt in vijf integrales uitgegeven. In de laatste krijgen we dus alsnog het niet-vertaalde deel 14, Sur les Traces du Gorille Blanc uit 2015 in het Nederlands te lezen. Dit album werd net als de delen 8 tot 13 getekend door Pascal Garray die op 17 januari op 51-jarige leeftijd overleed. In september maand zou ook het Smurfen-album De Smurfen en de Paarse Bonen moeten verschijnen, een album dat hij net had afgewerkt.


Oproep voor Robbedoes-fans
06/05
TOP
Robbedoes en Kwabbernoot
In de rubriek Te Verschijnen ontbreekt nog een titel bij Dupuis, een heel bijzondere strip van Robbedoes en Kwabbernoot waarbij we nu moeten doen alsof we van niets weten. Ondertussen zoekt de uitgeverij naar Robbedoes-fans die deze nieuwe strip willen helpen promoten via eigen kanalen op social media of wat ons betreft door zelfgemaakte flyers te printen en in de brievenbus van de buren te stoppen. Lees er hieronder meer over.

"Ben jij fan van Robbedoes? Ken jij de avonturen van de sympathieke piccolo, Kwabbernoot en Spip, en volg je ze steeds op de voet? Dan zoek wij JOU! Je krijgt de unieke kans om als Robbedoes-ambassadeur de blijde boodschappen van Robbedoes en Kwabbernoot als eerste mee te helpen verspreiden. Wil jij hier graag aan meewerken en zo kans maken op exclusief Robbedoes-materiaal? Stuur dan voor 16 mei een mailtje naar robbedoes@ballonmedia.com, laat ons weten wat je zo leuk vindt aan de avonturen van Robbedoes én hou je mailbox heel goed in de gaten!"
Robbedoes en Kwabbernoot


Twee Eisner Award-nominaties voor Vlaming Brecht Evens
06/05
TOP
Magasin Général
De Vlaamse twintiger Brecht Evens doet het 'm weer. Opnieuw is hij twee keer genomineerd voor een Eisner Award, zeg maar de oscars voor de Amerikaanse stripindustrie. In de categorie "best painter/multimedia artist" neemt hij het met zijn vertaalde versie van Panter op tegen Federico Bertolucci (van de tekstloze dierenstripreeks Love), Manuele Fior (met de vertaling van 5000 Kilometer per Seconde), illustratielegende Dave McKean (voor Black Dog), Sana Takeda (Monstress) en Jill Thompson (Wonder Woman: The True Amazon). Hij is bovendien ook genomineerd in de categorie beste letteraar waar onder meer Dan Clowes (met Patience) een concurrent is.

De prijzen worden in juli uitgereikt op de ComiCon van San Diego, de jaarlijkse hoogmis van de Amerikaanse stripwereld waar film- en tv-makers ook graag in primeur hun projecten voorstellen.


Filmplannen voor Magasin Général
06/05
TOP
Magasin Général
Afgelopen week zaten Régis Loisel en Jean-Louis Tripp samen om een conference call te voeren met scenarist Benoît Guichard, regisseur Christian Duguay en de producers Christophe Mazodier en Roger Frappier uit Frankrijk en het Canadese Quebec om de filmplannen voor hun beider reeks Magasin Général te bespreken. Een concrete aankondiging voor een speelfilm (en vreemd genoeg geen tv-reeks om het voortkabbelende verhaal volledig te vertellen) is dit vooralsnog niet, maar de eerste steen is dus al gelegd.

De Canadees Christian Duguay regisseerde in de jaren 1990 twee voor tv gemaakte sequels op de horrorfilm Scanners en de horrorfilm Screamers. Enkele andere films op zijn palmares zijn The Art of War, Boot Camp en Coco Chanel. In januari kwam zijn verfilming van de roman Een Zakje Knikkers in de zalen. De verstripping ervan verscheen bij Daedalus.


Jidéhem overleden
03/05
TOP
Jidéhem
JidéhemGisteren maakte uitgeverij Dupuis bekend dat Jean De Mesmaeker, beter bekend onder zijn pseudoniem Jidéhem, afgelopen zondag 30 april is overleden. Hij zag op 21 december 1935 het levenslicht in Brussel en werd dus 81 jaar. Hij was de voormalige rechterhand van André Franquin voor de reeksen Robbedoes en Kwabbernoot en Guust en hij was tevens de schepper van de reeksen Ginger en Sophie terwijl hij voor de populaire autorubriek Starter uit het weekblad Robbedoes honderden tekeningen van de nieuwste modellen tekende. Begin juni verschijnt bij Dupuis de vijfde en laatste Franse integrale van Sophie. In mei 2015 verscheen de vertaling van de eerste integrale bij Arboris. Een tweede integrale is al een tijdje aangekondigd.

In 1954 publiceerde Jidéhem op zijn negentiende zijn eerste serie Ginger, een politiereeks, in het stripblad Héroïc-Album waarin hij toen al prachtige wagens vol chroom rond liet rijden. Op de redactie ontmoette hij een andere jonge tekenaar: Greg, toenmalig auteur van Le Chat, een kattenversie van Batman. Héroïc-Album ging failliet. Op aanraden van Maurice Tillieux, die onder meer Felix publiceerde in het stripblad, solliciteerde Jidéhem bij Dupuis met de laatste platen die hij van Ginger had gemaakt. Uitgever Charles Dupuis stuurde 'm door naar Franquin omdat deze om hulp verlegen zat en net een appartement in de Braziliëlaan had gehuurd om er een atelier in onder te brengen. Franquin hield zelf van auto's in alle soorten en maten en had het talent van Jidéhem al opgemerkt. Jidéhems eerste test was het tekenen van een fiets uit het blote hoofd.

Starter
StarterFranquin hield niet van het tekenen van machines en andere technische zaken. Jidéhem was de aangewezen persoon om dat in zijn plaats te komen doen. In 1956 creëerde Franquin voor de autorubriek van Jean Wauters in Robbedoes het personage Starter dat hij in 1958 overliet aan Jidéhem. Hij hield het twintig jaar vol! Uit de Starter-rubriek volgde later een gelijknamige stripreeks die na een microverhaal op scenario van Robbedoes-hoofdredacteur Yvan Delporte, bij wie Jidéhems vriendin als secretaresse werkte, en drie vervolgverhalen snel evolueerde naar de charmante serie Sophie. In 2010, 2013 en 2014 gaf Dupuis in het Frans een selectie van de beste autokronieken uit in vier uitgaves.

Jidéhem was Franquins eerste, trouwe assistent. Hij stond in voor de decors van Robbedoes en Kwabbernoot en zette vanaf het prille begin in 1957 de gags van Guust Flater in inkt... Maar in feite is dat een te geringe omschrijving van zijn taak, want hij tekende de gags volledig uit naar een geschetst storyboard van Franquin. Ook nu nog worden gags en diverse illustraties op veilingen aan Franquin toegewezen terwijl Jidéhem er het meeste of zelfs alle werk voor had geleverd. In drukke periodes voor Franquin schreef Jidéhem ook nog eens zelf de gags. Hij ontleende aan het personage uitdrukkingen als "m'enfin" (vertaald als "nou moe") en "bof". Over de bekende contractenman in de gags merkte Jidéhem aan Franquin op dat hij sterk leek op zijn vader wat het personage prompt de naam De Mesmaeker opleverde.

Guust

Het was Franquins bedoeling om Guust na verloop van tijd volledig aan Jidéhem over te dragen. Dat gunde Franquin hem wel omdat Jidéhem toen geen eigen serie had. Maar op een dag kwam Jidéhem hem vertellen dat hij weinig voeling had met de antiheld. Het personage was te soepel getekend en hij geloofde er niet echt in. Jidéhem tekende wat gedecideerder. Ze tekenden dan maar samen de serie tot het moment waarop Guust definitief op één pagina werd gepubliceerd na bijna vijfhonderd gags. Jidéhem had ondertussen met Sophie zijn eigen serie en Franquin was van Robbedoes verlost. Franquin hervond zelfs het plezier om zelf decors te tekenen.

Guust
Jidéhem werkte actief mee aan de volgende Robbedoes-verhalen: de kortverhalen Robbedoes en de Sifon en het verhaal met de telegeleide schoenen (allebei uit 1957), Boeven op de Kermis (1958), De Gevangene van Boeddha (1958-1959), De Graaf Is Verstrooid (1959), Z van Zwendel (1959-1960), De Schaduw van Z (1960), Hommeles in Rommelgem (1967-1968) en het geïllustreerde leesverhaal De Robinsons van het Spoor. De laatste Guust-gag waaraan hij zijn medewerking verleende, was gag 505 uit 1968.

De Complete Sophie 1Jidéhems eigen creatie Sophie kende een voorgeschiedenis. Begin jaren 1960 koesterde hij het plan voor een eigen stripserie met een jonge vrouw van een jaar of zeventien-achttien. Maar hij was zijn tijd vooruit. Robbedoes was een traditioneel, deugdelijk blad. Toch kampte het met aanhoudende vermaningen van de Franse censuurcommissie die zeer streng toezag op alle stripbladen en strips die het land binnenkwamen. Meer uit protectionisme voor de eigen stripproductie eigenlijk, maar dat mocht niet luidop worden gezegd. Geweld en vrouwelijke vormen waren uit den boze. Uitgever Charles Dupuis was als er als de dood voor en legde zelfcensuur op. Toen Jidéhem met zijn bijna volwassen Sophie met een duidelijke boezem kwam aandraven, wilde hij er niet van weten. "Nee, geen meisjes in Robbedoes, het is een weekblad voor jongens! Bovendien hebben we al genoeg last met de censuur...", was zijn kordate antwoord. Jammer voor Jidéhem, want vijf jaar later slaagden achtereenvolgens François Walthéry en Roger Leloup om respectievelijk Natasja en Yoko Tsuno geplaatst te krijgen. In de weekbladen van die tijd pionierden Walthéry en Leloup met hun sterke en slimme heldinnen.

De revolutie was al ingezet, maar Jidéhem had de boot dus gemist. Van Dupuis mocht hij wel een jonger meisje als sidekick voor Starter gebruiken. Dat gebeurde ongeveer tegelijk met de geboorte van Jidéhems dochter die naar de Franse actrice Sophie Desmarets werd genoemd. Haar familienaam Karamazout (Karapolie in het Nederlands) verwees naar De Gebroeders Karamazov van de Russische schrijver Fjodor Dostojevski. Sophie zou aanvankelijk slechts in één verhaal meespelen, maar zoals dat wel eens gebeurt bij figuurtjes die een eigen leven gaan leiden, werden het er meer en kaapte ze uiteindelijk de hoofdrol als titelheldin van een eigen stripreeks waarvan twintig albums verschenen. En dat voor een serie waarvan Dupuis niet wilde inzien dat een jongen zich zou vereenzelvigen met een meisje. Lezersbrieven kwamen er vervolgens minder voor Starter dan voor Sophie. Maar eind jaren 1980 verkeerde de klassieke Franco-Belgische strip in een identiteitscrisis. Lezers kozen meer en meer voor andere genres terwijl Franse lezers manga's ontdekten. Ook Sophie ontsnapte niet aan de crisis en onderging een make-over naar een meer realistische avonturenreeks. Tussen 1990 en 1995 verschenen de delen 18 tot 20 in die stijl waarna de reeks werd opgedoekt.

In 1979 maakte de realistische reeks Ginger in Robbedoes een comeback en nadat de redactie de reeks uit het blad wilde, liepen de avonturen verer in Télé Moustique. Tussen 1983 en 1985 verschenen drie albums bij Dupuis en er volgde enkel in het Frans nog een vierde bij P&T Productions in 2000. Voorts verzorgde hij ook voor Jean Roba (voor twee avonturen van De Sliert), een oude collega bij Franquin, en voor François Walthéry (voor het Natasja-tweeluik Opnamen voor Caltech en De Raadselachtige Gedaanten) de decors. Vanaf 1959 startte hij een lange samenwerking voor het weekblad L'Auto Journal om er enkele rubrieken te illustreren. Dat deed hij tot 2005. De laatste jaren weigerde hij elk interview. Brabant Strip Magazine wijdde in 2015, in nummer 205, een reeks artikels aan de man.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel