Daedalus Uitgeverij L Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 29 maart:

Nieuwe look voor Suske en Wiske
Flair neemt afscheid van Claire
Eppo neemt afscheid van Liberty Meadows
Judith Vanistendael verhuist naar Scratch Books
• De Smurfen werven aan
Maurice Tillieux' Paul Panter krijgt na zestig jaar een vervolg


Updates van 25 maart:

Vooruitblik Saga Uitgaven
Uitgever Guus Van Sonsbeek overleden
Vooruitblik De Zwerver
Grote extraatjes bij albums van Silvester
Didier Tarquin tekent 35ste BIFFF-affiche

Updates van 22 maart:

Corentin vervolgt
Bernie Wrightson overleden

Updates van 18 maart:

Orbital vervolgt bij Microbe
Verfilming De Terugkeer van de Wespendief woensdag op tv
Vooruitblik Jan van Haasteren - Van Striptekenaar tot Puzzelfenomeen

Updates van 15 maart:

Pascal Zanon overleden
Originele plaat uit Kuifje in Amerika wordt geveild
Herdruk voor hardcover van Duke 1 en Hermanns volgende projecten


Updates van 11 maart:

Vooruitblik De Adoptie 2
Vooruitblik Dickens & Dickens
Vooruitblik Tramp 11
Dominique Goblet eerste striptekenares in Brusselse stripmuurparcours
Cutting Edge Award en Stripschapprijzen


Updates van 4 maart:

Voorsmaakje XIII Mystery 12
Philippe Berthet in Barcelona
Internationaal Stripfestival Antwerpen een jaar uitgesteld

Updates van 1 maart:

Vooruitblik De Brokkenmakers integraal
Vooruitblik Herlock Sholmes integraal
De filmcast van De Kleine Robbe
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2017: maartaprilmei • juni • juliaugustusseptemberoktober • november • december
2018: januari • februari
 
Nieuwe look voor Suske en Wiske
29/03
TOP
Suske en Wiske
Op zaterdag 25 maart was er een vooropening van het nieuwe indoorthemapark Comics Station in Antwerpen. De alerte redactie van De Fameuze Fanclub zag er bovenstaande afbeelding van Suske en Wiske. Het is ondertussen geen geheim meer dat het vorig verschenen album, Suske en Wiske 338: De Heldenmaker, het einde van een tijdperk betekent. Vanaf het volgende album ziet alles er wat anders uit. Dat album verschijnt in mei. We kunnen hier later pas op terugkomen.


Flair neemt afscheid van Claire
29/03
TOP
Claire
In het nummer van vorige week neemt het vrouwenweekblad Flair afscheid van de strip Claire. Vreemd als je weet dat de strip uit lezersonderzoeken vaak als populairste 'rubriek' uit de bus kwam. De gagreeks liep al sinds 1988 en werd speciaal voor het Belgische weekblad gecreëerd door de Nederlanders Robert van der Kroft, Jan van Die en Wilbert Plijnaar. Sinds album 16 nam Evert Geradts het over van Plijnaar. Voor de tekeningen werkte van der Kroft samen met Carlos Guirado van de Spaanse studio Comicup, een zeventiger die het rustiger aan wil doen. Hij werkte al mee aan Sjors en Sjimmie. Aan Stripgids verklaarde van der Kroft ook dat door interne bezuinigingsacties bij Flair nog maar eens in de drie weken een nieuwe aflevering verscheen. In de twee andere weken publiceerd ehet weekblad oude gags. Ondertussen kreeg de tekenaar het druk met andere bezigheden zoals de educatieve strip Droppie Water en de organisatie van het stripfestival Cross Comix Rotterdam en is er een plannetje om iets te doen rond Sjors en Sjimmie, hoewel de rechthebbende uitgeverij Sanoma al vele jaren blijft dwarsliggen om een comeback van de belhamels mogelijk te maken.

Het einde in Flair, met het huwelijk tussen Claire en Ricky, hoeft niet het einde te betekenen van Claire, zo luidt het: "We zouden nu hooguit nieuwe avonturen kunnen gaan maken voor een ander tijdschrift. Claire zou bijvoorbeeld een baby kunnen krijgen, met alle grappige problemen die daarbij horen." Ook op albumgebied zijn we nog een paar jaar zoet. Nog voor de zomer verschijnt deel 28 en er is nog een voorraad ongepubliceerde gags om zo'n vier albums te vullen.
(Bron: Wouter Adriaensen — Stripgids.org, 24 maart 2017)


Eppo neemt afscheid van Liberty Meadows
29/03
TOP
Liberty Meadows
De bruiloften hangen in de lucht (zie het bericht hierboven over Claire), want ook Brandy Carter uit Liberty Meadows staat op trouwen in het stripblad Eppo. In een extra lange aflevering neemt Eppo deze week afscheid van de strookjesstripreeks van Frank Cho. Niet omdat de lezers er niet meer van houden — integendeel zelfs —, maar omdat er gewoon niet meer strips beschikbaar zijn. Frank Cho zette er namelijk een punt achter in 2006 om zich daarna meer toe te leggen op het tekenen van superheldenstrips.

Liberty Meadows 1
Liberty Meadows 2
Liberty Meadows 3
Liberty Meadows 4

De reeks liep sinds 1997 en kende een paar onderbrekingen. De vertaling liep eerst in Silvesters stripmaandblad Myx en vervolgde in Eppo waar het sinds 2010 een van de vaste series werd, in kleur bovendien. Een eerste album verscheen pas in maart 2016 (dus precies een jaar geleden) bij Don Lawrence Collection. Momenteel staan er vier albums op de teller. In Eppo verschijnen er geen st
rookjes meer, maar de albumreeks kan nog een tijdje doorgaan.


Judith Vanistendael verhuist naar Scratch Books
29/03
TOP
Toen David Zijn Stem VerloorHet is definitief afgelopen met de stripactiviteiten van Oog & Blik die na het opslorpen van De Bezige Bij en het latere ontslag van hoofdverantwoordelijke Hansje Joustra heel wat Vlaamse en Nederlandse auteurs zag vertrekken naar het mee door Joustra opgerichte Scratch Books. Ook vertaalde vervolgen op titels van Oog & Blik, zoals De Kat van de Rabbijn, bleven uit terwijl aangekondigde titels nooit verschenen. Met mondjesmaat verschenen er nog graphic novels, met name Toen David Zijn Stem Verloor en Mikel van Judith Vanistendael. Maar ook zij maakt nu de overstap naar Scratch Books die in april een nieuwe editie publiceert van Toen David Zijn Stem Verloor. Judith Vanistendael werkt momenteel aan een nieuwe strip met de titel Penelope die pas in 2019 staat gepland.
(Bron: Wouter Adriaensen — Stripgids.org, 28 maart 2017)


De Smurfen werven aan
29/03
TOP
De SmurfenNa het spijtige en plotse overlijden van Pascal Garray op 17 januari 2017 is er een plaatsje vrijgekomen in het tekenteam van De Smurfen. We plaatsen hieronder de vacature die de studio liet verspreiden. Als je je geroepen voelt en je beschikt over het benodigde talent, waag dan zeker je kans. Voor je het weet ben je misschien een collega van Vlaming Jeroen De Coninck die al een behoorlijk aantal albums van De Smurfen heeft getekend.

"Wij zoeken een tekenaar (m/v) die het team van de Smurfenstudio wil vervoegen en samen met ons de uitdagingen van de toekomst wil aangaan.

De tekenaar moet zich kunnen aanpassen aan de grafische stijl van Peyo. De studio bevindt zich in Genval, België.

Ben jij klaar voor een nieuw avontuur? Stuur ons dan je portfolio via het mailadres candidatures@smurf.com.

Veel succes!"


Maurice Tillieux' Paul Panter krijgt na zestig jaar een vervolg
29/03
TOP
Paul Panter
De erfgenamen van Maurice Tillieux blijven zich hardnekkig verzetten tegen de vele overnameplannen van Guus Slim die verschillende tekenaars en scenaristen (onder wie Olivier Schwartz en Yann) door de jaren aan hen voorlegden. Maar dankzij de bemiddeling van Tillieux' oude vriend François Walthéry komt er wel een vervolg op Paul Panter (Marc Jaguar in het Frans) waarvan in 1958 slechts één album verscheen bij Dupuis: Het Dodenmeer, in 1978 heruitgegeven in de collectie Jeugdzonden. Tillieux creëerde deze held voor het weekblad Sprint, de grote broer van Robbedoes, waarvan in 1955 en 1956 een vijftigtal nummers verschenen. Na het eerste avontuur van Paul Panter startte nog het tweede verhaal De Duivelswagen, maar na het abrupt stoppen van Sprint bleef het onvoltooid. Er bestaan slechts acht pagina's van. Tot nu, want Walthéry en zijn Belgische collega Jean-Luc Delvaux (Jacques Gipar) kregen in 2016 de toestemming het verhaal voort te zetten. Walthéry superviseertr het werk van Delvaux. Étienne Borgers (Natasja, Nora Stalle) schreef het scenario. Het album verschijnt dit jaar nog bij Dupuis, meer dan zestig jaar nadat Tillieux het verhaal moest onderbreken.

Paul Panter


Vooruitblik Saga Uitgaven
25/03
TOP
De Macht der Onschuldigen cyclus 2 1
In de rubriek Te Verschijnen is de planning van Saga Uitgaven voor de maanden mei en juni toegevoegd. Meer uitleg lees je hieronder.

Volgende maand verschijnt de integrale van de eerste cyclus van de (politieke) thriller De Macht der Onschuldigen. Bij Talent verschenen ooit de eerste vier delen, maar het vijfde deel werd nooit vertaald. Je zal merken dat deze reeks uit de jaren 1990 opnieuw behoorlijk actueel is door thema's als een verbeten verkiezingsstrijd, extremisme en terrorisme.
Na die voltooiing van de eerste cyclus als integrale komt in mei al het eerste deel uit van de tweede cyclus die zes delen zal tellen en enkel in hardcover verschijnt. We kunnen daar moeilijk de korte inhoud van geven zonder het einde van de eerste cyclus te verklappen. Daarom houden we het op het feit dat de tweede cyclus zich een halfjaar na de eerste afspeelt.
De tweede cyclus wordt getekend door David Nouhaud in plaats van Laurent Hirn. In het Frans verschenen er al vier van de zes delen. En na deze tweede cyclus schrijft Luc Brunschwig nog een cyclus van zes delen die in 2007 is gesitueerd. 9/11 speelt daarin ook een rol van betekenis.


De Lach van de Clown
Lance Crow Dog integraal
Laurent Hirn wilde zich na de eerste cyclus van De Macht der Onschuldigen op andere reeksen toeleggen. Nog steeds op scenario van Luc Brunschwig tekende hij de aangrijpende trilogie De Lach van de Clown die Saga Uitgaven als een integrale van 200 pagina's uitgeeft.
"Grocko en Clock zijn twee clowns van middelbare leeftijd die nooit echt succes hebben gekend. Al jarenlang voeren ze hun straatoptredens in dorpjes en kleine voorsteden op. Overal waar ze komen, spannen ze zich in om de mensen aan het lachen te brengen of hen te ontroeren. Op hun tournee doen ze ook het stadje Hoogwind aan. Daar komt hun reis ten einde."

Een andere integrale is de bijwijlen spannende politiereeks Lance Crow Dog van Gaël Séjourné (De Lokroep van de Roots, Tatanka) en Serge Perrotin. Het Franstalige crowdfundingplatform Sandawe leverde veel technische moeite om de vijf bestaande verhalen opnieuw te kunnen uitgeven als doorstart voor gloednieuwe verhalen door een nieuwe tekenaar. Daarin diept Perrotin de achtergrond van het hoofdpersonage, een halfbloedindiaan, nog meer uit. De vijf albums verschenen weliswaar al in vertaling bij Talent, maar deel 5 kwam enkel in hardcover uit en is moeilijker te vinden dan de eerste. Saga Uitgaven begint gewoon opnieuw om de reeks voor iedereen toegankelijk te maken als pasmunt voor het vervolg, want die komt er dit jaar nog aan.
"Lance Crow Dog is een halfbloed, een mesties. Niet vanzelfsprekend voor een FBI-agent! Voor de politie is hij een indiaan. Voor de indianen is hij een blanke flik. Dus incasseert hij. Van beide kanten. Hij torst zijn melancholie en zijn existentiële twijfels in zijn eentje, tot zijn baas hem verplicht een team te vormen met de verleidelijke agente Helen Catwright. Deze integrale bundelt de eerste vijfdelige cyclus van de indiaanse politiestrip. Het geweld van een arrogant blank Amerika, de wrede en racistische realiteit voor de natives, de ongelijkheid in zijn meest onhoudbare, kille vorm... contrasteren met de gevoelens van de twee hoofdrolspelers."


Fatale Vakanties
Kabeljauwtje
Kijk eens aan. 'Nieuw' werk van Vittorio Giardino in een dikke uitvoering met extra's. "In 1991 bundelde Casterman acht kort- en langere verhalen van de Italiaanse tekenaar Giardino (Jonas Fink, Max Fridman, Sam Pezzo) in het album Fatale Vakanties dat in de collectie Wordt Vervolgd Novellen verscheen. Giardino legde daarin de menselijke ziel bloot in zijn somberste en diepste vorm, maar met een grote dosis ironie. Cynisme, manipulaties, moord, verleiding en nog meer van dat fraais bepaalden de thema's in wisselende vakantiedecors. In dezelfde lijn volgde in 2003 een volgend 'vakantiealbum' met vier nieuwe kortverhalen. Maar dat album verscheen enkel in het Frans. Saga Uitgaven bundelt beide albums en voegt er een rijkelijk geïllustreerd achtergronddossier aan toe over Giardino, de meester van de sensuele lijn."

De verstrippingen van het werk van Marcel Pagnol volgen zich op (lees hier de bespreking van Het Kasteel van m'n Moeder en Topaze 1), maar het tempo zal nog zakken een keer Saga Uitgaven de Franse collectie heeft bijgebeend. Een volgende titel wordt het one-shot Kabeljauwtje, getekend door A. Dan (Tahya El-Djazaïr, Voor een Beetje Geluk). Pagnol schreef het verhaal oorspronkelijk voor een film die hij zelf regisseerde.
"Kabeljauwtje is de angstaanjagende opzichter van het lyceum van Marseille. Hij is weinig geliefd en afstotelijk en hij wacht op een promotie die men hem weigert omdat men een andere kandidaat geschikter acht. Wanneer de eindejaarsfeesten eraan komen, moet hij de kostgangers opvangen die Kerstmis niet thuis kunnen vieren... Maar voor niemand loopt het zoals voorzien! Soms spant het leven gelukkig samen met mensen die elkaar leren kennen, elkaar leren begrijpen en van elkaar leren houden."Starfuckers 1
Spinsels 1
Voor een streepje bloot zorgen een Amerikaanse en een Vlaamse tekenaar. De Amerikaan is Dylan Teague die de op Europese leest geschoeide reeks Starfuckers lanceert op scenario van Alcante (Rani, Jason Brice, Ars Magna) en Gihef (het duo achter Complot). In deze reeks leren we een Mexicaans meisje kennen dat illegaal de grens overstak en nu in de VS als stripster werkt. Een verwaande Hollywoodvedette huurt haar in, maar verkracht haar. Met opgenomen bewijsmateriaal komt ze terecht in de wereld van de paparazzi.

De Vlaamse tekenaar is Jan Bosschaert. Hij opent de collectie Spinsels waarvoor hij een exclusieve reeks potloodillustraties tekende met meisjes die een ridderhelm dragen... en niets anders. "Dompel je onder in Bosschaerts wereldje met sensuele, guitige, waakzame, strijdvaardige, dominante en zwangere vrouwen." Dit kleiner uitgevoerde boek zal 48 pagina's tellen.


Liefde en Haat
Verdun 2
Saga Uitgaven heeft een neus voor verhalen die beklijven. Zo'n uitblinker wordt het one-shot Liefde en Haat over de verboden vriendschap tussen een zwart en een blank jongetje in het racistische Louisiana van de jaren 1930. Het scenario is van de hand van Stéphane Louis, de tekenaar van Tessa - Intergalactische Agente waarvan volgende week het laatste deel verschijnt bij Dark Dragon Books, de tweeluiken Escobar en Khaal (dat hij schreef voor Valentin Sécher) en het komische lichtgewicht Miss Deeplane. Tekenaar Lionel Marty kennen we nog van Agency Interpol en de voortijdig in vertaling stopgezette reeks De Droom van Jeruzalem.
"'Vrienden voor het leven', niets lijkt Will, een jonge blanke die geen bolleboos is, en zijn pientere, zwarte vriend Abe te kunnen scheiden. Noch de vijandigheid van hun beider families, noch het hatelijke racisme die de hele Amerikaanse gemeenschap vergiftigt. Er is zelfs een pact gesloten: Abe helpt Will bij zijn huiswerk en Will zal altijd werk voor Abe vinden. Ondanks de druk en de agressie van het dagelijkse racisme rondom hen blijven de twee mannen in de loop van de jaren gehecht aan hun vriendschap. Maar het broze evenwicht dreigt ondermijnd te worden door verpletterende verantwoordelijkheden, onderdrukkende families, vrouwen... Kan een zo sterke vriendschap onder zoveel druk in dat Amerika standhouden?"

Het eerste album van Verdun verschijnt in april. Een maand erop zien we deel 2 tegemoet en dat wordt een behoorlijk claustrofobische belevenis in het Fort Vaux nabij Verdun dat door de Duitsers belegerd wordt. "Juni 1916. Om Verdun te kunnen innemen, moeten de Duitsers het fort van Vaux veroveren. Commandant Raynal heeft de leiding over het fort met de voorposten van de Franse linies. Hij weet dat hij niet lang kan standhouden tegen het offensief van de vijand. De Fransen in het fort zijn omsingeld, ze worden belegerd en ze kampen met een gebrek aan drinkwater. Ze moeten zich terugtrekken in de onderaardse gangen waar ze zes dagen lang een verbeten strijd voeren in donkere tunnels. Ze hopen dat er versterkingen komen of een tegenaanval die hen kan redden. Het verzet is even heldhaftig als wanhopig."


Washita 4
Washita 5
Washita 4 en 5 verschijnen in respectievelijk mei en juni (andersom zou onnozel ziin) en sluiten de reeks af. De spanningen lopen hoog op en er dreigt een oorlog tussen de dierenstammen en de mensen die allen door een besmettelijke ziekte worden gedecimeerd. Wie treft schuld aan die ziekte en is er een remedie? 


Uitgever Guus Van Sonsbeek overleden
25/03
TOP
Guus Van Sonsbeek
Toen we Guus Van Sonsbeek, de uitgever van Soul Food Comics, enkele weken geleden wezen op de opmerkelijk goede score in onze Top-20 van 2016 voor het one-shot Irmina dat hij had uitgegeven (en ondertussen ook had herdrukt), kregen we minder goed nieuws als antwoord. Hij was voor de derde keer hervallen aan de kanker waar hij leed en volgens het verdict van zijn dokter had hij nog één of twee weken te leven. Hij overleed gisteren 24 maart op vijftigjarige leeftijd. Voor intimi en zakenrelaties organiseerde hij een paar weken geleden ingetogen afscheidsmoment.

In zijn laatste weken zette hij zich nog in om een overnemer te zoeken voor zijn uitgeverij, gaf hij ons mee. Die overnemer is gevonden in de figuur van Sigge Stegeman, zijn rechterhand van het eerste uur, die zich over de volgende titels zal ontfermen met de hulp van de andere twee medewerkers van de uitgeverij. Guus kon het overlaten van zijn nalatenschap nog zelf regelen. In mei verschijnen twee nieuwe albums waar hij zelf een actieve rol in speelde voor de verwezenlijking ervan. Een van de titels wordt opgedragen aan zijn zoon.

Supercrash
Ontaard Verklaard
Teleurstellen Vergt Lef
Irmina

Soul Food Comics geeft inhoudelijk waardevolle graphic novels uit met een grote variatie aan thema's. Sinds oktober 2015 volgden Supercrash, Ontaard Verklaard, Teleurstellen Vergt Lef en Irmina elkaar op.


Vooruitblik De Zwerver
25/03
TOP
De Zwerver
Volgende week geeft Maarten De Saegers one-shot De Zwerver de aftrap voor Bries' uitgeefprogramma van 2017. Twee jaar geleden maakte hij al indruk met het eveneens door Bries uitgegeven Mijn Begrafenis. De Zwerver is dubbel zo dik, verschijnt in softcover en gaat over Hannes en Ines, over hoe ze een stelletje werden en weer uit elkaar gingen, over hoe hun rekatie na de breuk evolueerde en welke rol een zwerver daarin speelde.


Grote extraatjes bij albums van Silvester
25/03
TOP
Kunstdrukken
Van Silvester kregen we een aangepaste aankondigingsbrochure voor de maanden april tot juni die je hier als pdf kan downoaden. Een toegevoegd aanbod vind je hierboven. Bij tien te verschijnen hardcoveralbums krijg je namelijk gratis een op luxepapier gedrukte kunstdruk van de coverillustratie op A3-formaat. Net zoals de prenten die bij sommige hardcovers zaten, zijn deze kunstdrukken gelimiteerd. In volgende kwartalen zullen er nog meer van deze kunstdrukken volgen.


Didier Tarquin tekent 35ste BIFFF-affiche
25/03
TOP
BIFFF
Van 4 tot 16 april vindt de 35ste editie van het Brussels International Fantasy, Fantastic, Trhiller and Science Fiction Film Festival (BIFFF) plaats. Sinds de allereerste jaargang werd telkens een striptekenaar gevraagd om de affiche te tekenen, steevast in zwart-wit met bloedrood steunkleur. Dat leverde al een fantastische collectie op met (soms postume) bijdragen van Hergé, André Franquin, Edgar P. Jacobs, Grzegorz Rosinski, William Vance, François Bourgeon, Philippe Delaby, Enki Bilal, Jacques Tardi en een nog grotere Europese toplaag op. Dit jaar viel Lanfeust van Troy-tekenaar Didier Tarquin de eer te beurt. Surf naar www.bifff.net voor het programma van het BIFFF.


Corentin vervolgt
22/03
TOP
Corentin
Tekenaar Christophe Simon zit momenteel aan plaat 13 van zijn one-shot op scenario van Jean Van Hamme. Dat album gaat over dokter-gynaecoloog Denis Mukwege en is gebaseerd op het boek L'Homme qui Répare les Femmes van de Belgische journaliste Colette Braeckman. Daar bestaat ook een documentaire van die verboden is in Congo. Dokter Mukwege behandelt al jarenlang vrouwen die verkracht en vooral verminkt zijn aan hun geslachtsorganen in zijn ziekenhuis in Panzi, in het Congolese Zuid-Kivu. Christophe Simon tekent het verhaal voor uitgeverij Le Lombard.

In de stroom comebacks en reanimaties van oude stripfiguren was Christophe Simon in 2016 ook verantwoordelijk voor een nieuw verhaal van Corentin, een van de oudste stripfiguren die een nieuw leven kregen. Met De Drie Parels van Sa-Skya bewerkte Simon een oude novelle van Jean Van Hamme uit 1973. Daarna was het voor de tekenaar even koffiedik kijken of er meer Corentin-albums mogelijk waren. Er moest daartoe namelijk onderhandeld worden met diverse erfgenamen. Die beslissing is ondertussen gemaakt. Op de stripbeurs van Geraardsbergen vertelde Simon aan een van onze medewerkers dat zijn volgende album een nieuw verhaal van Corentin wordt. Het verhaal mag hij nu zelf bedenken, maar hij krijgt wel de hulp van Jean Van Hamme die zich als supervisor opwerpt.


Bernie Wrightson overleden
22/03
TOP
Bernie Wrightson
2017 blijft een zwart jaar als het om overlijdens van striptekenaars gaat. Op 18 maart overleed de Amerikaanse tekenaar Bernie Wrightson. Hij werd geboren op 27 oktober 1948. De man is een van de scheppers van Swamp Thing en maakte vooral in het horrorgenre furore. Ook de literaire -, film- en muziekwereld deed een beroep op zijn fantasie en creativiteit.

Zijn eerste professionele stripwerk kon hij in 1968 publiceren in de comicserie House of Mystery waarop hij voor diverse reeksen werkte voor DC en concurrent Marvel. In 1971 creëerde hij samen met scenarist Len Wein het moerasmonster Swamp Thing voor DC. Drie jaar later verliet hij de uitgeverij om voor Warren Publishing te werken aan horrorcomics in zwart-wit. Daarvoor ontwikkelde hij eigen verhalen en bewerkte hij verhalen van horrorschrijvers H.P. Lovecraft en Edgar Allan Poe. In 1975 richtte hij met Jeff Jones, Michael Kaluta en Barry Btman: De CultusWindsor-Smith een stduio op om ook buiten het comiccircuit illustraties kwijt te kunnen. Naast zijn stripwerk maakte hij talloze posters, kalenders en zelfs kleurboeken. Voor een uitgave van Mary Shelley's roman Frankenstein tekende hij een vijftigtal uiterst gedetailleerde pentekeningen die deden denken aan gravures uit de negentiende eeuw. Hij deed er zeven jaar over! Voor nog zo'n horrorgrootmeester, Stephen King, tekende hij de filmposter van Creepshow en maakte hij er ook de comicbewerking van. Dat leidde naar meer opdrachten rond het werk van Stephen King. Voor de muziekwereld illustreerde hij enkele platenhoezen, onder meer voor Meat Loaf. Als conceptual artist verleende hij zijn bijdrage aan films als Ghostbusters, The Faculty, Galaxy Quest, Spider-Man, Land of the Dead en The Mist (naar een roman van Stephen King). Als comictekenaar werkte hij aan onder meer Spider-Man, Batman (RW Uitgeverij vertaalde in 2015 De Cultus) en The Punisher terwijl hij talloze covers maakte voor andere reeksen.


Orbital vervolgt bij Microbe
18/03
TOP
Orbital 5
Orbital 6
Orbital 7
Toen het eerste album van Orbital in 2007 verscheen, schoven we onze lade met complimenten ver open. "Het charmante van deze strip is zijn vertrouwd coherent universum. Het is één groot eerbetoon aan alle gekende sf-strips. Het zwarte ei van De Incal, de aardse legerkostuums en buitenaardsen van Enki Bilal, de ruimteschepen uit De Technovaders, de Jävloden figureren ook in Konvooi, de confederatiedirecteur kennen we uit Ravian,... " Bij deel 2 gooiden we de verwijzingen naar ander sf-spul verder open door Orbital ook met films als Starship Troopers en The Chronicles of Riddick te vergelijken. Maar het had ook voldoende originele elementen om het niet zomaar af te serveren als een samenraapsel van andere sf-verhalen. Elk nieuw deel werd beter. Jammer dat Dupuis besliste om de vertaling na twee tweeluiken voor bekeken te houden. De verkoop was weliswaar gezakt (hoewel niet drastisch) tot het voor hen niet meer interessant genoeg was om voort te zetten. In het Frans liep de reeks door. In januari laatstleden verscheen deel 7.

De lagere verkoop voor een grote uitgeverij is nog steeds een prima oplage voor een kleinere uitgever. En zo waagt de nieuwe uitgeverij Microbe de gok om de sf-reeks van Serge Pellé en Sylvain Runberg opnieuw te lanceren en de niet-vertaalde albums alsnog uit te geven.

Microbe wil vooreerst de complete reeks in een gelimiteerde oplage van niet meer dan tweehonderd hardcoveralbums uitgeven in vier maanden tijd. Dat betekent dus dat de vier bij Dupuis verschenen albums opnieuw in een hard jasje verschijnen. De delen 5, 6 en 7 verschijnen daarbovenop ook in softcover voor wie de eerste vier delen al had en de reeks liever in slappe kaft voortzet. Houd de zomervakantie alvast vrij om deze reeks (opnieuw) te ontdekken, want de planning ziet er als volgt uit:
• juli: hardcover deel 5 + deel 1
• augustus: hardcover deel 6 + deel 2 / softcover deel 5
• september: hardcover deel 7 + deel 3 / softcover deel 6
• oktober: hardcover deel 4 / softcover deel 7


Verfilming De Terugkeer van de Wespendief woensdag op tv
18/03
TOP
De Terugkeer van de Wespendief
De Terugkeer van de WespendiefIn 2014 verscheen het one-shot De Terugkeer van de Wespendief waarmee de Nederlandse Aimée de Jongh ook in het graphic novelmilieu haar plaatsje veroverde. Van de strip verschenen ondertussen enkele vertalingen en er werd ook werk gemaakt van een verfilming. Het resultaat daarvan kan je aanstaande woensdag 22 maart op tv bekijken of opnemen. NPO3 zendt voor tv gemaakte bewerking uit om 20.30 uur. De regie is van Stanley Kok. De cast bestaat uit Benja Bruijning, Sanne Langelaar, Mandela Wee Wee, Svenno van Kleij en Samuel Bouma.

De Terugkeer van de Wespendief opent het nieuwste seizoen van Telefilm. Dat zijn Nederlandse speelfilms die speciaal zijn gemaakt voor de publieke omroep. Sinds 2001 worden er per seizoen een zestal films geproduceerd en uitgezonden. Ze behandelen actuele maatschappelijke thema's. Aimée de Jonghs verhaal snijdt het thema pesten aan.

De volgende samenvatting komt van NPO3: "In De Terugkeer van de Wespendief komt een man de boekwinkel van Simon binnen. De man doet Simon denken aan iemand uit zijn verleden. Simon raakt door de vreemdeling geïntrigeerd en begint de man te achtervolgen. We zien flarden uit Simons jeugd waar zijn beste vriend Ralph het leven zuur wordt gemaakt door twee pestkoppen op school. In deze psychologische thriller wordt langzaam het traumatische verleden van Simon en zijn schoolvriend Ralph ontrafeld en ontdekken we wat voor gruwelijk geheim Simon bij zich draagt. Lukt het hem om in het reine te komen met zichzelf en de toekomst die hij samen met zijn vrouw Laura heeft opgebouwd te behouden? Of is het verleden te zwaar en gaat Simon aan de enorme druk van een bezwaard geweten ten onder?"


Vooruitblik Jan van Haasteren -
Van Striptekenaar tot Puzzelfenomeen
18/03
TOP
Jan van Haasteren
De puzzels met drukke zoekplaten van Jan van Haasteren gaan de wereld rond. Wij kennen de Nederlander ook als striptekenaar van onder meer Baron van Tast, Erik en Opa, Tinus Trotyl en zijn medewerking aan het Nederlandse undergroundblad De Vrije Balloen. Arboris werkt momenteel aan een overzichtsboek met de bedoeling het eind dit jaar uit te brengen. Op een kleine driehonderdtal pagina's moet zijn veelzijdige carrière aan bod komen met achtergrondinformatie, foto's, kindertekeningen strips, reclame-illustraties en uiteraard zijn puzzelplaten. De bundel zal enkel in harde kaft verschijnen.


Pascal Zanon overleden
15/03
TOP
Pascal Zanon
In het al meermaals door sterfgevallen geplaagde jaar moeten we nog het schrijnende overlijden van de op 1 november 1943 in Brussel geboren tekenaar Pascal J. Zanon toevoegen. Hij tekende de eerste negen albums van de reeks Harry Dickson naar de held van Jean Ray.

Hij overleed al op 15 januari 2017, maar het nieuws raakte pas een paar weken geleden bekend. De 73-jarige man overleed namelijk in absolute eenzaamheid in een ziekenhuis in Brussel. Eind 2016 drong zijn dokter tijdens een routineonderzoek aan op een operatie omdat er een fatale slagaderbreuk dreigde. De operatie in het ziekenhuis was een succes, maar er waren complicaties en er wachtte hem een revalidatieperiode. Uiteindelijk overleed hij aan een longontsteking. Het ziekenhuis lichtte niemand in en hij werd inderhaast begraven in een kist die werd betaald door de gemeenschap.

Blogger Robert Steuckers herinnert Pascal "Julius" Zanon vooral als een zachtaardige, vriendelijke man met een gouden hart die meticuleus met documentatie te werk ging voor zijn tekeningen die in de klassieke tradities van de klare lijn passen. Dat proces kostte veel tijd waardoor het verschijningstempo laag was. Hij verdiende nauwelijks zijn brood en stortte geen enkele cent aan de sociale zekerheid. Hij gaf zijn geld liever uit aan boeken, ijsjes en taarten. Dat leverde hem weliswaar een proces op, maar na de verloren zaak vertikte hij het nog altijd om te betalen.

Harry Dickson verschijnt sinds 1986. Weldra verschijnt deel 12, het tweede album dat getekend is door Renaud (Jessica Blandy). Philippe Chapelle hielp mee aan deel 9 en tekende deel 10.

Harry Dickson


Originele plaat uit Kuifje in Amerika wordt geveild
15/03
TOP
Kuifje in Amerika
Kuifje in AmerikaOp 8 april organiseert het veilinghuis Artcurial weer een stripveiling die uit twee delen bestaat. Het eerste luik is gewijd aan Hergé en Kuifje. Een topstuk wordt een originele plaat uit Kuifje in Amerika uit 1937 waarop Kuifje vanop een trapje van een taxi een boef achterna zit in de straten van Chicago. In de eerste albumversie was het de enige plaat die in kleur verscheen. De kleurindicaties op kalk horen bij hetzelfde veilingkavel. De geschatte waarde is 600.000-700.000 euro.

Op de vorige veiling van november werd nog een wereldrecord gebroken voor een andere originele plaat uit Mannen op de Maan (uit 1954). Die plaat ging toen weg voor 1,55 miljoen euro.


Herdruk voor hardcover van Duke 1
en Hermanns volgende projecten
15/03
TOP
Duke 1Nog voor de exemplaren aan de winkels werden geleverd, bleek de oplage van de hardcoverversie van Duke 1 ontoereikend om aan alle bestellingen te voldoen. Het album was op dat moment al uitverkocht bij de uitgeverij. Zodra klanten daar lucht van kregen, kwam er een zelden geziene jacht op het album. We zagen een foto circuleren van iemand die vijf hardcovers onder de arm had in een winkelketen (wellicht uit menslievendheid om zijn vrienden verzamelaars een exemplaar te schenken), we zagen prijzen op verkoopsites tot meer dan vijf keer de officiële winkelwaarde en winkeliers kregen tal van telefoontjes en mails met de vraag of er nog een exemplaar beschikbaar was.

Hoewel de softcoverversie nog ruim voorradig is, besliste Le Lombard om het hardcoveralbum te herdrukken om aan de grote vraag te voldoen. Die herdruk komt er in mei. Voor wie toch te veel betaalde: troost je, je hebt nog altijd de eerste druk. De eerste oplage bedroeg vijfhonderd exemplaren en dat zou doorgaans moeten volstaan voor een album dat ook nog in softcover verschijnt. Maar het laatste jaar was er ontzettend veel aandacht voor Hermann. Dat merkten ook Sherpa en Saga Uitgaven waarvan de toch duurdere integrales van respectievelijk Comanche en De Torens van Schemerwoude snel uitverkocht raakten. Saga Uitgaven kon nog snel de oplage van de integrales van De Torens van Schemerwoude opkrikken. Voor de integrale die deze maand van Hermanns oude jeugdreeksje Hee Nick verschijnt, is dan weer een voorzichtige oplage behouden.

Hebben we ook nog ander nieuws over Duke? Welja. Er zijn voorlopig drie albums voorzien. "Daarna zien we wel", dixit Hermann. Hij herinnerde zijn uitgever eraan dat hij over anderhalf jaar al tachtig jaar is. Scenarist Yves H. ziet het grootser. Hij voorziet al een reeks van zeven of acht albums waarvan er net zoals Jeremiah jaarlijks een nieuw album zal verschijnen.

Een volgend verhaal van Jeremiah, waar Hermann onlangs de laatste hand aan legdet, gaat over Kurdy Malloy voor hij Jeremiah leerde kennen. Momenteel werkt Hermann aan deel 2 van Duke. En blijkbaar is er nog steeds ruimte voor extra albums naast Jeremiah en Duke, want Hermann denkt al aan een nieuwe Schemerwoude met de nederlaag van Napoleon Bonaparte in Spanje op de achtergrond. Daar wist hij in alle enthousiasme het volgende over te vertellen: "Napoleon kreeg in Spanje te maken met de guerilla, een soort oorlogsvoering die nog niet bestond. De slachtpartijen, de wraakacties op dorpen, dat was verschrikkelijk. Bij mijn weten is dat in nog geen enkele strip behandeld geweest."
(Bron: Jean-Pierre Fuéri en Frédéric Vidal — Casemate 99, januari 2017)


Vooruitblik De Adoptie 2
11/03
TOP
De Adoptie 2
Sinds vorige maand ligt het eerste deel van het tweeluik De Adoptie in de winkel. Tekenaar Arno Monin postte op Facebook bovenstaande illustratie als voorproefje van wat de cover van deel 2 kan worden. Hij verraadt er al mee dat het hoofdpersonage Gabriël nog meer uit zijn comfortzone komt door naar Peru te reizen. Omdat zijn zoon en schoondochter een Peruaans weeskindje adopteerden, werd hij prompt opa en scenarist Zidrou liet toch na een half album Gabriëls norse houding afbrokkelen. Monin meldde dat de tekeningen van deel 2 zo goed als af zijn. De vertaling plant Saga Uitgaven in september.


Vooruitblik Dickens & Dickens
11/03
TOP
Dickens & Dickens 1
Bij Vents d'Ouest, een label van het Franse Glénat, verscheen vorige maand het eerste deel van het tweeluik Dickens & Dickens door Griffo en Rodolphe. Het vervolg is gepland voor augustus. Voor de vertaling wordt er gewacht tot beide albums zijn verschenen om die als een gebundelde editie uit te geven. Die bundel zou volgens de planning, en onder voorbehoud van eventuele veranderingen, in oktober moeten verschijnen.

Ondertussen broedt het nieuw samengestelde duo Griffo en Rodolphe — het is hun eerste samenwerking — al op een gelijkaardig tweeluik met eveneens een beroemde schrijver in de hoofdrol, maar het zal zich daarentegen afspelen in het eind negentiende-eeuwse New York. Voor Griffo daaraan begint, heeft hij nog wat andere katjes te geselen. Vooreerst legt hij de laatste hand aan het slotalbum in de reeks Het Orakel van de Maan. Hij moet ook nog twee kortverhalen tekenen voor het eerste album in de tweede trilogie van S.O.S. Geluk, nu op scenario van Stephen Desberg in plaats van Jean Van Hamme. Voor de tweede trilogie wordt het concept van de eerste herhaald: de eerste twee albums bestaan elk uit drie losse kortverhalen die in het afsluitende deel samenvloeien in een lang verhaal.

We zoudne nog graag afsluiten met de voorstelling die Griffo voor ons over Dickens & Dickens schreef: "Londen 1852. Charles Dickens, Engelands vermaardste schrijver, wordt gelauwerd in de hoogste en laagste regionen van het Victoriaanse British Empire. De auteur van onder andere Oliver Twist, Nicolas Nickelby, Bleak House en A Christmas Carol doet zijn inspiratie op tijdens zijn lange nachtelijke wandelingen door de straten en stegen van Londen. Zijn dagelijkse routine wordt verbroken als hij merkt dat er een mysterieus individu hem overal lijkt te volgen. Het houdt hem uit zijn concentratie. Als het hem te veel wordt, besluit hij het detectivebureau Wyatt & Jones in te schakelen om de man te ontmaskeren. Deze onderneming eindigt op dramatische wijze: de twee detectives worden op bijzonder gruwelijke wijze vermoord teruggevonden in een verlaten steeg. Op een nacht brengt het onvermijdelijke noodlot Charles Dickens oog in oog met zijn achtervolger. Tot zijn grote verbazing blijkt de man zijn fysisch evenbeeld te zijn, maar dan zonder het gerafineerde van de schrijver. De dubbelganger blijkt een onderwereldfiguur te zijn die het geweld niet schuwt en zich in de kringen van prostitutie, opiumdealers en gokkers begeeft. Zijn naam is Charlie. Dickens is geïntrigeerd door dit personage en als hij hem beter leert kennen, blijkt dat ze tijdens hun prille jeugd een gelijkaardige ervaring hebben beleefd. Een soort ontdubbeling. Hun persoonlijkheden vervoegen elkaar of beter gezegd, het zijn de twee kanten van eenzelfde persoonlijkheid. Voor onze beroemde schrijver het beseft, wordt hij in Charlies wereld gezogen met alle gevolgen van dien..."


Vooruitblik Tramp 11
11/03
TOP
Tramp 11
De Vliegenier 1, een spin-off van de maritieme thriller Tramp, viel blijkbaar in de smaak vorig jaar, want het album komt voor in de striptop-20 van 2016. Deel 2 is al op komst. Maar hoe zit het eigenlijk met Tramp? Wel, er is goed nieuws en er is slecht nieuws.

Het goede nieuws is dat Tramp 11 dit jaar nog verschijnt bij Dargaud. Hierboven zie je een van de platen van Patrick Jusseaume. Het slechte nieuws is dat het album het laatste van zijn hand zal zijn. Door zware, aanhoudende gezondheidsproblemen — die het hem lastig maakten om deel 10 (uit 2012!) tot een goed einde te brengen — moest hij na 31 platen de handdoek in de ring gooien. De rest van het album is getekend door Jean-Charles Kraehn. Ook de volgende delen zal Kraehn voor zijn rekening nemen. Jusseaume stopt daarom niet met tekenen, hij gooit zich ondertussen op een project waar hij niets over wil vertellen, behalve dat het meer met de luchtvaart heeft te maken.


Dominique Goblet eerste striptekenares in Brusselse stripmuurparcours
11/03
TOP
Dominique Goblet
Van de meer dan vijftig stripmuren in Brussel zijn er welgeteld nul getekend door een vrouw. Daar komt in de lente verandering in, want Dominique Goblet werd gevraagd om een illustratie voor een stripmuur te ontwerpen voor de Alhambrawijk. Het plaatselijke wijkcomité was zelf vragende partij om een stripmuur te krijgen voor de gevel in de Sint-Jan-Nepomucenusstraat nummer 15. Er kon gekozen worden uit drie vrouwelijke stripmakers en het wijkcomité koos unaniem voor Goblet. Later dit jaar komt er ook nog een stripmuurproject met Brecht Evens in de hoofdstad, maar Ans Persoons, schepen van Nederlandstalige aangelegenheden Wijkcontracten en Participatie, ijvert ervoor om jaarlijks minstens één stripmuur van de hand van een vrouw in te huldigen. Een belofte die ze naar eigen zeggen zal waarmaken. Haar motivatie kan je hier nalezen.


Cutting Edge Award en Stripschapprijzen
11/03
TOP
Cutting Edge Award
Afgelopen week telden we dagelijks af in onze striptop-20 van 2016 waarvoor jij de gelegenheid had om als jurylid op te treden. De volledige uitslag staat sinds vandaag online. Ook elders werden beste albums van 2016 verkozen.

WolvenPatienceDe Belgische cultuur- en mediasite Cutting Edge reikte voor de twalfde keer zijn jaarlijkse awards uit. In de categorie strips viel het bij Bries verschenen one-shot Wolven van Ward Zwart en Enzo Smits als beste nationale strip uit de bus. Voor de beste vertaalde strip riepen de deelnemende lezers van de site Patience van Daniel Clowes uit als winnaar. Charel Cambré maakte bovenstaande illustratie met alle winnaars. Check hier de lijst om te controleren of hij er geen vergeten is.

Elsje Maakt GeschiedenisIn the PinesIn Nederland heerst dezer dagen verkiezingskoorts, maar de jury van de Stripschapprijzen kwam tot een makkelijker keuze. In the Pines - 5 Murder Ballads van Erik Kriek was volgens hen het beste album van 2016 die bekroond kon worden met een Stripschappenning. Het beste jeugdalbum was volgens basisschoolleerlingen uit Rijswijk en De Lier Elsje Maakt Geschiedenis van Eric Hercules en Gerben Valkema.


Voorsmaakje XIII Mystery 12
04/03
TOP
XIII Mystery 12
In juni verschijnt XIII Mystery 11: Jonathan Fly door Olivier TaDuc en Olivier Brunschwig. TaDuc tekent momenteel trouwens een 120 pagina's tellend one-shot op scenario van Serge Le Tendre voor de collectie Vrije Vlucht van Dupuis. Het is naar eigen zeggen verwant met Chinaman. Er wordt al jaren gesproken over een mogelijke comeback van hun westernreeks. Maar we gingen het eigenlijk over XIII Mystery hebben.

Hierboven zie je een voorsmaakje van XIII Mystery 12, het voorlaatste deel in de spin-offreeks van XIII. Klik erop voor een grotere weergave. Het auteursduo van dienst is Philippe Buchet (Konvooi) en Daniel Pecqueur (Golden City). Zij vertellen het verhaal van wellicht het meest afwezige personage in de reeks XIII: Alan, de zoon van Abe en Sally Smith uit XIII deel 1.

Daarna verschijnt nog één deel, geschreven door Jean Van Hamme, die in zee gaat met Olivier Grenson (Niklos Koda). Hun vaarwel aan de reeks spitst zich toe op Judith Warner en Jessica Martin.


Philippe Berthet in Barcelona
04/03
TOP
Berthet - Raule
Na het tweeluik Perico (met Régis Hautière in Cuba en de VS), de one-shots Zwijgen als Vermoord (met Zidrou in Australië) en Motorcity (met Sylvain Runberg in Zweden) rijgt Philippe Berthet een nieuwe scenarist aan zijn degen voor een volgend abum in de collectie Zwartlijn die Dargaud speciaal voor hem creëerde. Deze keer werkt hij samen met Spanjaard Sandro Raule voor een misdaaverhaal dat zich in Barcelona afspeelt. Raule dook in 2011 in ons taalgebied op met de vertaling van Jazz Maynard bij uitgeverij Blloan. Daarna volgden Isabellae bij Dark Dragon Books en Arthus Trivium bij Dargaud. Uitgever Yves Schlirf deelde bovenstaande en onderstaande voorsmaakjes van het volgende album via Twitter.

Berthet - Raule


Internationaal Stripfestival Antwerpen een jaar uitgesteld
04/03
TOP
ISA
Op 5, 6 en 7 mei had in hartje Antwerpen de eerste editie van het Internationaal Stripfestival Antwerpen (ISA) moeten plaatsvinden. De organisatie hakte afgelopen week echter de knoop door om het evenement uit te stellen naar mei 2018. In het persbericht hieronder wordt die beslissing toegelicht.

INTERNATIONAAL STRIPFESTIVAL ANTWERPEN:
volledige focus op eerste editie in 2018!

"Ballon Media en Standaard Uitgeverij, de organisatoren van het Internationaal Stripfestival Antwerpen (ISA) hebben in overleg met de Stad Antwerpen beslist om de eerste editie van ISA te verschuiven naar mei 2018.

We doen dit enerzijds met spijt in het hart omdat er zowel inhoudelijk als naar sponsors en partners toe reeds een mooi traject werd afgelegd, maar anderzijds zijn we verheugd over de mogelijkheden die ontstaan door alsnog de noodzakelijke tijd te nemen voor de organisatie van ISA.

Uit het enthousiasme dat ontstond na de ISA-persconferentie medio januari op het stadhuis van Antwerpen, zijn immers enkele bijzonder relevante deelprojecten ontstaan die het potentieel van ISA duidelijk aantonen maar waarvoor mei 2017 te snel bleek.

Beide uitgeverijen geloven ten zeerste in het welslagen van dit verbindend en enthousiasmerend stripproject en richten eerstdaags een vzw op die als organisator van ISA zal gaan optreden en contractant zal worden voor alle nationale en internationale partners. Mede daardoor was de aanloopperiode voor de organisatie van ISA 2017 te kort. Zonder het unieke dna van dit nieuwe stripfestival los te laten, kiezen we ervoor even een stapje terug te zetten om in 2018 in full force en met meer krachtige partners aan boord een festivalbeleving te creëren die Antwerpen inderdaad kroont tot Striphoofdstad van Vlaanderen.

Ballon Media en Standaard Uitgeverij engageren zich nadrukkelijk voor het Internationaal Stripfestival Antwerpen en garanderen de kwalitatieve en vooropgestelde ambitieuze invulling van dit stripfestival in 2018, tijdens het eerste weekend van mei.

Wij danken van harte de Stad Antwerpen, alle stripauteurs en andere stakeholders uit het stripboekenvak en partners die ondertussen hun enthousiaste medewerking aan ISA hebben bevestigd. Afspraak in Antwerpen begin mei 2018."

Ondertekend door: Alexis Dragonetti (CEO Ballon Media) en Jeroen Overstijns (CEO Standaard Uitgeverij / WPG België)


Vooruitblik De Brokkenmakers integraal
01/03
TOP
De Brokkenmakers integraal 1
De Brokkenmakers integraal 2
De Brokkenmakers integraal 3
De Brokkenmakers integraal 4
De Brokkenmakers integraal 5
De Brokkenmakers integraal 6
In 2016 verschenen niet minder dan 110 albums die wij als een integrale beschouwden. (Pocket)bundelingen, thematische specials, omnibussen, vakantiealbums met meerdere strips en tutti quanti telden we ook mee. Gewone uitvoeringen en de luxeversies ervan telden we als twee uitgaves. Dit jaar zet de trend zich verder met heel wat uiteenlopende verschijningen en aankondigingen. Onlangs stelden we nog Yoko Tsuno voor, hieronder staat Herlock Sholmes en we kregen van Le Lombard de bevestiging dat de uitgeverij dit jaar nog start met de complete heruitgave van de actiereeks De Brokkenmakers door Christian Denayer en André-Paul Duchâteau.

In De Brokkenmakers worden heel wat voertuigen in de prak gereden. De reguliere albumreeks telt 21 delen die tussen 1977 en 1994 verschenen. Die passen netjes in zeven bundels, telkens voorzien van acht achtergrondpagina's met onuitgegeven tekeningen, interviews, extra info en in sommige bundels ook nog (onuitgegeven) kortverhalen. De Franse bundels verschenen in in 2009 en 2010. Een eerste Nederlandstalige bundel wordt verwacht in juni, de volgende in oktober. Deze maanden zijn nog onder voorbehoud.

De Brokkenmakers was een van de 77 Kuifje-reeksen die we selecteerden naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van het weekblad. Hier kan je een voorstelling lezen van de reeks.
De Brokkenmakers integraal 7


Vooruitblik Herlock Sholmes integraal
01/03
TOP
Herlock Sholmes integraal 1
In een achtergronddossier in de integrale reeks van De Partizanen stond nog vermeld dat er technische moeilijkheden waren om Herlock Sholmes, een komische reeks van tekenaar Julio Radilovic, pseudoniem Jules, opnieuw uit te geven. In het Nederlands gebeurt dat alsnog voor het eerst, meteen in een gebundelde uitvoering van vier geplande integrales. De eerste integrale, met de titel Meester van de Vermomming, telt 96 pagina's. De verhalen zijn geschreven door de Joegoslaaf Zvonimir Furtinger die de bekende speurder van Conan Doyle persifleerde. Hij overleed in 1986. Herlock Sholmes was zijn laatste stripcreatie en dateert al van 1972.

In de eerste bundel staan drie afgeronde verhalen. Een kleine voorstelling: "In hun avonturen nemen Sholmes en zijn assistent Dr. Waston ons mee naar uiteenlopende locaties: van de donkere straten in het oude Londen tot de Afrikaanse jungle en het Wilde Westen, met zelfs een uitstapje naar de ridders van de ronde tafel. Onderweg redden zij de levens van onschuldige mensen en ontmaskeren zij moordenaars en criminelen."


De filmcast van De Kleine Robbe
01/03
TOP
Le Petit Spirou
De volledige cast van de eerste film naar de gagreeks De Kleine Robbe is gekend. De regie is van Nicolas Barry en de hoofdrollen worden verdeeld onder de acteurs Sacha Pinault (Robbe), François Damiens (Meneer Peuk), Pierre Richard (Robbes grootvader), Natacha Régnier (Robbes moeder), Philippe Katerine (vader Angelusse), Gwendolyn Gourvenec (juffrouw Cijfer). De release is voor oktober 2017 en dat zal toch uitsluitend in zalen zijn voor een Franstalig publiek.

Het verhaal is eenvoudig: Robbe stamt uit een familie van grooms en zijn lot is voor hem uitgestippeld. Zijn moeder vertelt hem dat hij in het nieuwe schooljaar naar de groomschool moet. In zijn laatste schooldagen wil hij de liefde verklaren aan zijn vlam Suzanne.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel