Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 28 september:

Jeremiah zonder Jeremiah
Affiche verfilming Alleen
Luxecollectie Robbedoes door Jean-Claude Fournier

Updates van 24 september:

Vooruitblik Silvester
Kuifje in het Land van de Sovjets voor het eerst in kleur
Tempelkoffer en piratenkoffer voor de reeksen Djinn en Barracuda
Sint-Michielsprijzen 2016

Updates van 21 september:

Vooruitblik Uitgeverij L
Vooruitblik Don Lawrence Collection
Hommage aan Guus Slim in Spirou 4093 + vooruitblik De Complete Guus Slim 3

Updates van 17 september:

Vooruitblik Ekhö - De Spiegelwereld 6 en Odyxes 2
Wat na Samber?
Vooruitblik Gung Ho 3
Stripmuur Piet Pienter en Bert Bibber in Deurne

Updates van 14 september:

Vooruitblik Mediageuzen
Erik Kriek illustreert Anouk

Updates van 7 september:

Vooruitblik Turks Fruit. Een Beeldverhaal
Fanny gaat trouwen
Een volgende cyclus voor De Verborgen Geschiedenis
Franse prestige-editie voor Thorgal 35
 

Updates van 4 september:

Vooruitblik Thorgal 35 + luxe
Vooruitblik De Harmonie
Vooruitblik De Stripprofessor
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2016: september • oktober • november • december
2017: januarifebruarimaartapril mei • juni • juliaugustus
 
Jeremiah zonder Jeremiah
28/09
TOP
Kurdy
In december verschijnt het nieuwe one-shot De Veerman van Hermann en Yves H. in de collectie Vrije Vlucht van Dupuis. Diezelfde maand verschijnt ook een integrale van het tweeluik De Duivel der Zeven Zeeën van hetzelfde duo. In januari zal er extra veel aandacht naar Hermann gaan want hij mag de honneurs waarnemen op het festival van Angoulême waar hij begin dit jaar tot president van de editie 2017 werd gekozen. Voor begin 2017 is alvast de Franse uitgave van zijn nieuwe westernreeks Duke aangekondigd die bij Le Lombard zal verschijnen, opnieuw op scenario van Yves H. Onderaan dit bericht vind je een voorsmaakje.

Ondertussen is "het everzwijn" (de bijnaam van Hermann) volop bezig met een nieuw album van Jeremiah. Dat ging iets speciaals worden, beloofde zijn zoon Yves H., en dat was geen leugen. Het hele album is namelijk gewijd aan Kurdy, net voor hij Jeremiah leerde kennen. We komen meer te weten over de voorgeschiedenis van Jeremiahs sidekick wat van het album dus een soort prequelverhaal maakt.

Duke


Affiche verfilming Alleen
28/09
TOP
Seuls
Op 8 februari beleeft de Franse film Seuls zijn première. Hierboven zie je de filmaffiche. En ja, we hebben het hier over de verfilming van Alleen, de stripreeks van Bruno Gazzotti en Fabien Vehlmann. Vanaf volgende week begint de trailer te circuleren. Het verhaal volgt de eerste cyclus van vijf delen. Dat legt de weg open naar sequels want in december verschijnt deel 10, De Ontsterfmachine, bij Dupuis.


Luxecollectie Robbedoes door Jean-Claude Fournier
28/09
TOP
Robbedoes Jean-Claude Fournier
Robbedoes Jean-Claude FournierSinds het Monegaskische Marsu Productions is opgeslorpt door Dupuis zit er geen schot meer in verdere Franse luxes van de verhalen van Robbedoes en Kwabbernoot door André Franquin. In die reeks op groot formaat werden de originele platen van Franquins Robbedoes-verhalen gereproduceerd met een mooi portfolio aan covers en hoofdingen van het weekblad als bonuspagina's. Met dezelfde aanpak start de Franse uitgeverij Editions Black and White (gespecialiseerd in luxes van uiteenlopende strips) in november met een eigen Robbedoes-collectie. In negen delen zal het alle Robbedoes-verhalen van Franquins opvolger Jean-Claude Fournier uitgeven. Dat gebeurt op groot formaat, in zwart-wit en met nogal wat bonusmateriaal. Enkel in het Frans.

Er wordt begonnen met De Goudmaker met daarbovenop de kortverhalen Kerstkameraden en De Japanse Paddenstoel. De luxe telt 88 pagina's en bevat een uitgebreid dossier in kleur met een selectie van de platen als facsimilereproducties, een interview met Fournier en onuitgegeven dingetjes van Fournier en Franquin die nauw betrokken was met de productie van De Goudmaker waarin de Marsupilami toen voor het laatst voorkwam.

Robbedoes Jean-Claude Fournier
Bovenop de luxe krijgen de kopers/verzamelaars een extra boek op A4-formaat van 88 pagina's mt het oorspronkelijke, complete storyboard van de 66 pagina's die Fournier maakte voor hij De Goudmaker daadwerkelijk begon te tekenen. 66? Dat klopt. Voor de uiteindelijke versie moest hij twaalf pagina's schrappen die dus enkel als storyboard bestaan. Bij sommige pagina's leverde Franquin commentaar met schetsen en uitleg over hoe hij bepaalde prenten of scènes zou tekenen. Het kortverhaal Kertskameraden zit er ook bij als storyboard en die versie wijkt nog meer af van de eindversie.

Robbedoes Jean-Claude Fournier
De oplage bedraagt vijfhonderd exemplaren, allen gesigneerd door Fournier die ook nog een nieuwe illustratie tekende voor een ex-libris. Dat alles kost je 175 euro. Googelen maar!

Robbedoes Jean-Claude Fournier


Vooruitblik Silvester
24/09
TOP
Romain Hugault
Romain Hugault
Angel Wings 3
Pin-Up Wings 4
Fans van Romain Hugault, opgelet! In het vierde kwartaal van 2016 heeft Silvester heel wat in petto voor je. Vooreerst verschijnt het laatste deel van de eerste cyclus van Angel Wings op scenario van Yann. Er staat tegelijk ook een vierde Pin-Up Wings op stapel, een collectie illustraties met vliegtuigen en schaars geklede dames naast, voor, op en in vliegtuigen. Voor je drie Angel Wings-albums zal er ook een verzamelbox verkrijgbaar zijn met bijhorende ex-libris. Voor wie dit nog niet genoeg vindt, kan zijn hartje ophalen (en zijn portefeuille ledigen) om een speciaal Romain Hugault-pakket in huis te halen. In het verzamelaarspakket van 39,95 euro vind je Angel Wings 3 en Pin-Up Wings 4, drie prenten en een speciale pin-upomslag die rond dat hele pakket past. Voor tien euro extra krijg je er ook nog een door Hugault gesigneerde ex-libris bij.


Angel Wings box
Golden Cup box
De Hel van het Oostfront box
De Hemel in Puin box
De Orde van de Drakenridders box
Het Testament van Kapitein Crown box
Walking Dead verzamelbox deel 17-20
Wollodrïn box
Behalve van Angel Wings verschijnen er in november en december ook verzamelboxen (telkens met een ex-libris erbij) van Golden Cup (voor de complete, zesdelige reeks), De Hel van het Oostfront (deel 1-4), De Hemel in Puin (deel 1-5), De Orde van de Drakenridders (deel 7-9), Het Testament van Kapitein Crown (deel 1-2), Walking Dead (deel 17-20) en Wollodrïn (deel 5-6). De verzamelcassettes worden op maat gemaakt volgens het aantal bestellingen. Die kan je tot eind oktober doorgeven aan je favoriete stripspeciaalzaak.


Drakenbloed 10
De Engelsman die niet van Vuurwapens Houdt 3
Hauteville House 11
Drakenbloed is een van die series waarvan we er als de kippen bij zijn om cover en inhoud te presenteren zodra de Franse versie er al is. En nu is het tijd voor de Nederlandstalige versie. "De ontmoeting tussen Hannibal Meriadec en zijn dochter Lilth verloopt, hoewel erg kil, toch vreedzaam. Tegen alle verwachtingen in besluiten ze samen te werken om de gouden steden te vinden. Hannibal laat zelfs zijn gevoelens de vrije loop om het hart van zijn enige kind te winnen. Door deze samenwerking steekt een bries van muiterij de kop op. Hannibal moet al zijn charisma gebruiken om zijn bemanning in toom te houden. Wie verbergt zich achter dat masker? Wie is Lilith echt? Terwijl de schepen van Hannibal door Venezuela varen, wordt het verleden van de jonge vrouw beetje bij beetje onthuld."

Kijk eens wie hier eindelijk is! De Engelsman die niet van Vuurwapens Houdt. Deel 3, Het Mysterie van de Spinnenvrouw, is het voorlaatste deel van de komische western waarin een explosieve eigendomsakte voor beroering zorgt en verschijnt in december. "Margot weet wel hoe ze met mannen moet omgaan. Daarvoor geeft ze die stakkers lieve kusjes, maar als het moet serveert ze net zo gemakkelijk blauwe bonen. En sommige mannen hebben in de ogen van Margot recht op beide. Maar er is wel een probleempje: als ze de aanpak van Margot overleven, worden de mannen nogal wraakzuchtig. Daarom zijn Byron Peck en Knut Hoggaard ook niet meer de enigen die in het land van de Navajo's jacht maken op de lieftallige dievegge. Het lijkt erop dat Margot haar dagen geteld zijn. Hoewel... De geheimzinnige spinnenvrouw schiet haar te hulp!"

Hauteville House 11 is het begin van een nieuwe cyclus. De titel Den Haag zal misschien extra de aandacht trekken van onze Nederlandse vrienden. "Gavroche is klaar om Hauteville House te
verlaten en zich bij Zelda te voegen. Maar de agent die hem vervangt blijkt verdwenen te zijn. Samen met zijn oude partner, gaat de officier naar hem op zoek. De twee mannen ontdekken dat in de kolencentrale, die Napoleon in Normandië heeft laten bouwen, een nieuw wapen wordt gefabriceerd waarmee Londen weldra zal worden gebombardeerd..."


Hazes, de Stripbiografie 1
De Hel van het Oostfront 4
De Legendariërs 6
Ben Westervoorde en Jan-Willem de Vries hebben het plan opgevat om in drie delen het leven van André Hazes met ons te delen. De ambities zijn niet minder dan de definitieve weergave van Nederlands grootste volkszanger (sorry, Frans Bauer). Ze gaan volgens uitgeverij Silvester met het grootste respect te werk, zonder de ongemakkelijke thema's over te slaan. Er verschijnt ook een Mokum-editie met afwijkende cover met daarin het verhaal in het Amsterdams dialect.

De Hel van het Oostfront is met deel 4 toe aan het laatste deel. "Augustus 1944. De Duitse troepen zijn teruggedrukt tot over de Russische grens, richting nazi-Duitsland. Ze hebben honger, ze zijn moe, en duizenden Duitse jongens zijn op hun terugtocht afgeslacht door Russische jachtvliegtuigen, de meedogenloze heersers van de hemel. De tactiek van de verschroeide aarde, in het oosten toegepast door de nazi's, heeft alleen maar meer haat veroorzaakt bij hun vijanden... Februari 1945. In een laatste poging de opmars van de Russen te stuiten, blazen de Duitsers alle bruggen over de Oder op. De Oder is een grensrivier tussen Polen en Duitsland, op een afstand van negentig kilometer van Berlijn. De SS blijft fanatiek als altijd. Ondanks de dreigende nederlaag in de Tweede Wereldoorlog dwingen ze kinderen om toe te treden tot de rangen van het Duitse leger. De jonge Kessler heeft inmiddels alle hoop over het lot van nazi-Duitsland laten varen. Duitse soldaten hebben een lastige keuze: vechten tegen de bolsjewieken die Berlijn bedreigen en een zekere dood tegemoet gaan, of doorstoten naar het westelijk front en zich overgeven aan de Amerikanen."

De jeugdige fantasyreeks De Legendariërs is er weer met deel 6. "De Legendariërs gaan terug in het verleden om kapitein Ceydeirom te achtervolgen. Ze moeten tot elke prijs verhinderen dat hij veranderingen aanbrengt in het heden. Helaas zorgen de duistere krachten van Darkhell en zijn dochter Tenebris ervoor dat hun kans op succes wel heel klein wordt... En dat is mede te wijten aan het verraad van prins Halan."


xxx
De Lemen Troon 6
Operatie Overlord 2
Te Paard! 1
De Lemen Troon 6: Het Beleg van Orleans is het voorlaatste deel van de historische reeks en zal bevestigen waarom de keuze voor tekenaar Theo Caneschi de juiste was om hem te vragen de reeks Murena over te nemen van de overleden tekenaar Philippe Delaby. "Jeanne, de door God gezonden maagd, vertrekt naar Chinon om er Karel VII te ontmoeten en hem te smeken naar Reims te gaan om er gewijd en gekroond te worden. Hij zou hierdoor eindelijk de wetmatigheid verwerven die door zovelen wordt betwist: zich laten erkennen als enige erfgenaam van de Franse troon. Zullen devotie en eenvoud de jonge Jeanne kunnen helpen om de Engelsen uit Frankrijk te jagen?"

Onze bespreking van Operatie Overlord 1 vind je hier. In oktober en november verschijnen de hardcover- en softcoveruitvoering van deel 2 met daarin de bloederige landing op Omaha Beach tijdens de Tweede Wereldoorlog als plaats van actie. "1944, Sable d'Or-stranden, Normandië. Generaal Rommel geeft de laatste orders voor de verdediging van het Normandische front. Aan de overzijde van het Kanaal krijgen Robert Capa, oorlogsfotograaf, en Hard Gund, Amerikaan van Duitse origine, samen met de andere GI's van de Easy Company een briefing over operatie Overlord. Over enkele dagen zullen, tussen fluitende kogels en donderende explosies, vele Duitsers en Amerikanen angst, pijn en de dood vinden, en het zand van Omaha Beach rood kleuren met hun bloed."

Te Paard! is een buitenbeentje bij Silvester. Het is een gagstrip in softcover over diverse paarden in een manege.


De Verborgen Geschiedenis 29
Walking Dead 23
De Zielenvreter 2
Onlangs wisten we je te vertellen dat er na het einde van de Franse reeks De Verborgen Geschiedenis (deel 32) toch weer een nieuwe prequelcyclus is aangekondigd. Maar Silvester is nog niet klaar met de hoofdreeks. In december verschijnt deel 29, Operatie Bojinka. "Reka gaat een overeenkomst aan met de vrienden van Erlin, zodat hij kan terugkeren in ons universum. Het gevaar van een alliantie tussen die twee Magistraten is nog niks vergeleken met de dreiging van de Operatie Bojinka, die eigenlijk een aankondiging is van de aanval op New York van 11 september 2001. Al met al loopt onze planeet ernstig gevaar in complete chaos te belanden. Dat zou de Zwarte Monniken overigens heel erg plezieren..."

In onze bespreking van het recent verschenen Walking Dead 21 stelden we Silvester een ultimatum: rap met de vervolgdelen komen of we zouden overstappen op de Amerikaanse edities. Maar het was al eerder gepland dat er zoals weleer twee delen tegelijk zullen verschijnen. Dat gebeurt in december met de delen 22, Een Nieuw Begin, en deel 23, Gefluister en Geschreeuw. De rol van Rick Grimes daarin doet je nog maar eens afvragen of hij wel een goeie held is. Eind oktober gaat het nieuwe seizoen van de televisiereeks trouwens in première op FOX.

De trilogie De Zielenvreter vervolgt al relatief snel in kwartaal 4 met deel 2. "Ovidius en zijn vrienden zijn erin geslaagd om het Beest, dat het meer terroriseerde, te verslaan. Maar zonder het te weten zorgen ze er hierdoor voor, dat een poort geen bewaker meer heeft. Een poort, gebouwd om een afschuwelijke plaag tegen te houden, die onze wereld dreigt te vernietigen..."


Wollodrïn 5Wollodrïn 6Silvester wachtte geduldig op de Franse verschijning van Wollodrïn 6 om in november het complete tweeluik (deel 5 en 6) te kunnen uitgeven. Ook te verkrijgen met verzamelbox. Het is ondertussen bekend dat de fantasyreeks van Jérôme Lereculey en David Chauvel tien delen zal tellen, dus nog twee tweeluiken erbij. In Hij die Slaapt? krijg je volgend verhaal geserveerd: "Tridïk is een erg romantische dwerg. Smoorverliefd op Mëlinhh, droomt hij ervan haar een bloem te schenken die enkel diep onder de bergen groeit. Wanneer hij kans ziet om via een geheime doorgang zijn doel te bereiken, aarzelt hij niet en stort zich in het avontuur. Maar Tridïk weet nog niet welke gevaren hem te wachten staan wanneer hij doordringt in de diepten van het verboden koninkrijk, en een slaper wekt die niemand ooit uit zijn slaap mocht doen ontwaken."


Kuifje in het Land van de Sovjets
voor het eerst in kleur
24/09
TOP
Kuifje in het Land van de SovjetsKuifje in het Land van de Sovjets is lang niet het beste album in de reeks, maar het was in 1929 wel het eerste avontuur van de reporter. Het is ook het enige album dat achteraf niet door Hergé en zijn studiomedewerkers opnieuw onder handen is genomen voor een hertekende en ingekleurde versie. In dat laatste aspect komt in januari 2017 verandering want Casterman kondigde een nieuwe uitgave van het album aan, voor het eerst in kleur.

Uit het persbericht, het promopraatje moet je erbij nemen:
"Fanny Rodwell, de universele erfgename van het œuvre van Hergé, en uitgeverij Casterman hebben besloten een gekleurde uitgave te publiceren van het enige avontuur van Kuifje dat tot op vandaag enkel in zwart-witversie beschikbaar was: Kuifje in het Land van de Sovjets.
 
Dit eerste grote avontuur dat werd gecreëerd in 1929 en onbeschikbaar bleef tot in 1973, wordt beschouwd als de geboorte van Kuifje. Met kinderlijk plezier, en gedreven door spel en zucht naar snelheid, richt Hergé zich tot de lezer in deze achtervolgingsrace waar vliegtuigen, auto's, treinen, buitenboordmotoren en motoren er met grote snelheid tegenaan gaan. De tekeningen passen nog niet helemaal perfect in de stijl van de klare lijn, maar de jonge auteur van 21 jaar geeft toch al blijk van grote vaardigheid als beeldend romancier. De dynamiek van de beweging, het beheersen van de aaneenschakeling en de samenhang van de tekeningen, de constructie van de pagina's geven al duidelijk aan dat hij over het talent beschikt om via het beeld zijn verhaal te vertellen; dat zal van Hergé een grootmeester van het stripverhaal maken.

Dit ernstig onderwerp, dat besteld werd door eerwaarde heer Wallez, de baas van het dagblad Le XXe Siècle, biedt aan de humorist meteen ook de kans om zich te openbaren als visionair, in tegenstrijd met de toen heersende tijdsgeest.
 
In het kader van de Studios Hergé werd het inkleuren toevertrouwd aan Michel Bareau, bijgestaan door Nadège Rombaux. Deze inkleuring versterkt de leesbaarheid van het verhaal, de helderheid van de tekeningen, en verrast door zijn moderniteit, alsof het ging om een nieuw album.
 
Kuifje komt opnieuw in de boekhandel op 11 januari 2017, de dag na zijn 88ste verjaardag, en enkele maanden voor de herdenkingsplechtigheden van de honderdste verjaardag van de Oktoberrevolutie."


Tempelkoffer en piratenkoffer voor de reeksen Djinn en Barracuda
24/09
TOP
Djinn
Djinn
Djinn
In november en december brengen de meeste uitgeverijen hun verkoopkanonnen in stelling en als het even kan pakken ze uit met speciale uitgaven, luxes, integrales of bijzondere uitgaven. Bij de Franse poot van Dargaud vonden ze er niets beters op dan van Djinn een verzamelbox te maken die eruit ziet als een Oosterse tempel. Als je het bovenstuk er afhaalt vind je alle dertien albums van de reeks door Ana Miralles en Jean Dufaux. Dertien? Klopt. Het laatste album van de reeks verschijnt in november. De verzamelkoffer (enkel in het Frans) is voor december. Van Djinn 13 komen ook nog verschillende, gelimiteerde edities uit met alternatieve covers of in zwart-wit.

Scenarist Dufaux mag trouwens nog extra ruimte vrijmaken in zijn archief want ook van zijn piratenreeks Barracuda (waarvan in november het laatste deel verschijnt) wordt een exclusieve koffer gefabriceerd voor de Franstalige markt. Die ziet eruit zoals op de onderstaande foto.

Barracuda


Sint-Michielsprijzen 2016
24/09
TOP
Milo Manara
De Brusselse Sint-Michielsprijzen worden al sinds 1971 uitgereikt en gelden als de oudste Europese prijs voor stripverhalen en stripmakers. De winnaars van 2016 zijn de volgende:
• De œuvreprijs was voor de Italiaanse tekenaar Milo Manara.
• Het beste scenario was weggelegd voor Xavier Dorison en Fabien Nury die samenwerkten om het gangsterone-shot Zo Maak Je Fortuin in Juni 1940 neer te pennen.
• De persprijs ging naar Christophe Simon voor zijn Corentin-album De Drie Parels van Sa-Skya.
• De humor/jeugdprijs kaapten Benoît Ers en Vincent Dugommier binnen voor het niet-vertaalde Les Enfants de la Résistance.
Lucy Mazel werd bekroond als beste jong talent dankzij haar album Communardes: Les Éléphants Rouges op scenario van Wilfrid Lupano.
• Van Frederik Peeters verschenen de afgelopen maanden twee vertalingen, Zandkasteel en Een Beeld van een Jongen. Zandkasteel is in het Frans al een ouder album. Met het nieuwe Een Beeld van een Jongen geraakte hij als beste tekenaar bekroond.
• Het beste album van een Nederlandstalige auteur kent gewoon een eigen categorie. Nederlander Paul Teng kreeg de prijs voor zijn Tristan-album De IJzeren Poort. Hij is trouwens gevraagd om een tweede Tristan-album te tekenen.
• De prijs voor het beste album ging naar Matthieu Bonhommes hommage aan Lucky Luke: De Moordenaar van Lucky Luke.
(Bron: Jacques Schraûwen — Le Soir, 23 september 2016)


Vooruitblik Uitgeverij L
21/09
TOP
Uitgeverij L
Moréa 6Op onze advertentieruimte voor Don Lawrence Collection en Uitgeverij L (die is overgenomen door Don Lawrence Collection) is vandaag een extra advertentie toegevoegd met bovenstaande vooruitblik op drie heruitgaven van de delen 3, 4 en 5 van Trollen van Troy en het nieuwe deel 21 in oktober. Vorige week gaf Uitgeverij L nog het vierde en laatste album uit van Cutting Edge.

Uitgeverij L kwam ook met een vernieuwde planning voor de volgende maanden waardoor de overname heel clean verloopt. In oktober en november geeft het alle eerder aangekondigde albums uit (inclusief heruitgaven van Trollen van Troy deel 7 en 8) en voegt er ook nog Odyxes 2 (zie ook dit bericht) en Moréa 6 aan toe. Alleen op de opnieuw ingekleurde heruitgaven van Agent 327 Dossier 1 en 2 moeten we nog wachten tot in 2017. In feite zijn dat herdrukken van de oude delen 6 en 8 met een nieuwe cover die indertijd de allereerste kortverhalen bundelden.


Vooruitblik Don Lawrence Collection
21/09
TOP
Storm - De Kronieken van Roodhaar 3
Omdat inkleurder en co-tekenaar van Storm Jorg de Vos tegenwoordig andere prioriteiten heeft en zijn stripwerk voor Don Lawrence Collection op een lager pitje staat, schuiven Romano Molenaar en Rob van Bavel hun spin-off over Roodhaar nogmaals naar voor. Het derde deel verschijnt in oktober. De Ark van Noorach laat zich volgens de uitgeverij het best omschrijven als Storm meets The Walking Dead. "Roodhaar en Kiley vrezen voor het leven van prins Nerlin, de jonge nazaat van de mandat van het zwevende gewest en worden bijgestaan door Noorach, een spiritueel leider dat het einde van de Diepe Wereld heeft voorspeld en daar aan wil ontsnappen in een mysterieuze ark. In die ark ligt ook de redding van prins Nerlin, alleen moeten ze dan wel door de vallei van de ondoden."


Floris van Dondermonde 2
Douwe Dabbert 10
Palmboom Compleet
We verheugen ons ook op het tweede album van Floris van Dondermonde waarin alleen maar kortverhalen zijn opgenomen. De humor van Remco Polman is nogal schatplichtig aan die van Mark Retera's Dirkjan. Niet gek want Polman tekent en schrijft al sinds 2003 voor een van de grappigste strookjesstripreeksen van de Lage Landen. Lees hier een bespreking van deel 1.

Van Douwe Dabbert verschijnt een opnieuw ingekleurde heruitgave van deel 10, De Tanden van Casius Gaius. In het achtergronddossiertje blikt Thom Roep zoals steeds terug op de totstandkoming van het verhaal en staat hij stil bij markante details terwijl hij anekdotes opdist. Dit dossier staat enkel in de hardcoverversie. Het verhaal: "Douwe Dabbert belandt op een verlaten strand waar de troosteloze restanten van een oud Romeins fort als kapotte tanden naar de hemel wijzen. Uit de verhalen van een vriendelijke vissersfamilie wordt hem duidelijk, dat rondom de ruïne een mysterieuze sfeer hangt. 's Nachts verschijnen er vreemde lichtjes op zee, en voor Douwe er erg in heeft, is hij betrokken in een complot, waarbij smokkelaars op een meedogenloze wijze te werk gaan."

Palmboom Compleet bundelt eenvoudigweg alle lange en korte verhalen van Dick Briels Professor Palmboom zoals we eerder hebben aangekondigd. Dat wordt een hardcoverintegrale van dik 190 pagina's, inclusief achtergronddossier. Op 26 september is het vijf jaar geleden dat Dick Briel overleed.


Elsje 10
Argus 2016
Het ene album van Elsje is nog niet koud of daar ligt bijna een nieuw album op onze gretige vingers te wachten. In november verschijnt een tiende bundeling met strookjesstrips. Het album dat vorige week verscheen, was een derde deel op regulier formaat met gags van telkens één pagina.

De cartoonbundel Argus biedt een terugblik op het jaar 2016, gezien door de echt wel humoristische bril van René Leisink.


Hommage aan Guus Slim in Spirou 4093
+ vooruitblik De Complete Guus Slim 3
21/09
TOP
Spirou 4093
De Complete Guus Slim 3Sinds vandaag is Spirou 4093 beschikbaar. Het nummer biedt een grote hommage aan Maurice Tilleux' privédetective Guus Slim die op 20 september 1956, dus zestig jaar geleden, debuteerde op de pagina's van het weekblad Spirou en het toen ook nog in het Nederlands verschijnende Robbedoes. Olivier Schwartz tekende niet alleen de cover, op scenario van Yann (met wie hij al twee verhalen van Robbedoes en Kwabbernoot maakte) presenteert hij ook een kortverhaal van negen pagina's. Het hele verhaal kan je ook hier lezen op een blog over zijn werk. Daar leren we dat het duo al in 2005 plannen had voor een comeback van de reeks wat leidde naar enkele proefplaten die een onderdeel hadden kunnen zijn van een volwaardig album. Nu zijn ze gerecycleerd en aangevuld voor het kortverhaal. Na zijn dood in 1978 hebben Tillieux' erfgenamen zich altijd verzet tegen nieuwe verhalen hoewel er nog steeds verschillende auteurs concrete plannen hebben voor een overname. Ook Baron Brumaire tekende een hommageverhaal. De abonnees van Spirou krijgen er nog eens twaalf pagina's bovenop met een verhaal door BiberLu.

Over Guus Slim gesproken. In oktober publiceert Arboris alsnog de derde integrale van Guus Slim. In het Frans verscheen de integrale reeks in vier delen, in het Nederlands zal dit gebeuren in zes dunnere delen.

Paul PanterEn over Maurice Tillieux gesproken. Voor het weekblad Sprint, een groter broertje van Robbedoes, maakte hij in de jaren 1950 een vervolgverhaal van Paul Panter, een andere detectivereeks die in het Frans naar de naam Marc Jaguar luistert. Tillieux was ook al begonnen aan een tweede verhaal, maar samen met Sprint verdween de speurder nogal snel van het striptoneel. Dupuis was nog wel zo vriendelijk om Het Dodenmeer, het eerste verhaal, in 1958 als album te publiceren en het in 1978 te herdrukken in de collectie Jeugdzonden.

Awel, momenteel is er sprake om dat tweede verhaal af te maken door andere auteurs. Scenarist Étienne Borgers (Natasja, Nora Stalle) gooit zich dezer dagen op het uitwerken van het scenario. Er is sprake van dat François Walthéry, een groot liefhebber en grote vriend van Tillieux, het album zal tekenen in samenwerking met nog een andere tekenaar, maar het plan is nog niet volledig in kannen en kruiken. De beslissing zou deze maand nog vallen.


Vooruitblik Ekhö - De Spiegelwereld 6 en Odyxes 2
17/09
TOP
Ekhö 6
Ekhö 6
Ekhö 6
Door de overname van Uitgeverij L door Don Lawrence Collection schuiven alle eerdere aankondigingen een paar maandjes op waardoor ook de verschijning van Ekhö - De Spiegelwereld 5 wat langer op zich laat wachten, maar binnenkort is het zover, dan ligt het album in de winkel.

Van die overname trekken de Italiaanse tekenaar Alessandro Barbucci en de Franse scenarist Christophe Arleston zich natuurlijk niets van aan. Ze werken onverdroten verder aan het zesde deel dat eind dit jaar in het Frans staat gepland.

De titel van dat verhaal is Big South en daarin wordt het decor andermaal verplaatst, nu naar het zuiden van de Verenigde Staten (in de alternatieve fantasyversie die eigen is aan de reeks tenminste). De auteurs presenteren een verhaal over een rockster op tournee. Evangelisten volgen haar tot in New Orleans. Volgens de schetsen die Barbucci al toonde, krijgt het album een westernsausje met Fourmille Gratule in zowel cowboy- als indianenoutfits.

Fans van de reeks mogen zich voortaan verheugen op een verhoogd ritme want er is afgesproken dat er van Ekhö - De Spiegelwereld twee albums per jaar blijven verschijnen. De Franse verkoop is dan ook uitstekend te noemen. Per album worden er net geen vijftigduizend exemplaren verkocht. Arleston hoopt toch nog over die magische grens te geraken. Dat is een serieus verschil met zijn reeks Odyxes waarvan er slechts zesduizend exemplaren in het Frans verkocht geraakten, een commerciële flop. Van die reeks waren er zes delen gepland, maar Arleston en tekenaar Steven Lejeune hebben van deel 2 het slotalbum moeten maken. Geen paniek, in november verschijnt de vertaling van dat tweede deel bij Uitgeverij L.

Odyxes 2


Wat na Samber?
17/09
TOP
Samber 7In november verschijnt Samber 7, het begin van de laatste cyclus van het familie-epos die drie delen zal tellen. Bernard Yslaire heeft al wel wat plannen voor wat hij na die cyclus zou doen, maar dat gaat gepaard met een spoiler alert. Je bent bij dezen gewaarschuwd.

Op het einde van de trilogie zal er geen personage meer bestaan met de familienaam Samber. Het geslacht sterft uit met de laatste erfgenaam. Voor daarna heeft Yslaire al een synopsis geschreven voor een epiloog ten tijde van de Commune en ook een prequel die zich afspeelt tijdens de prehistorie.

Dat betekent nog niet dat die albums er effectief zullen komen. Hij speelt namelijk ook met het idee voor een compleet ander, groot project dat zich in drie verschillende tijdperken afspeelt: de middeleeuwen, de geboorte van de staat Israël en onze nabije toekomst.

Zijn onlineproject Úropa, over de toekomst van Europa, wil hij onder zijn andere pseudoniem iSlaire ook nog tot een goed einde brengen. In samenwerking met journalisten van Le Soir en Libération bedachten ze fictieve nieuwsberichten voor een imaginair nieuwsmagazine dat via een app te lezen is. Echte foto's van getekende personages, reclameboodschappen, authentieke sf- en architecturale toekomstverzinsels en ook een vervolgstrip die dieper ingaat op de personages volgen vanaf januari tot oktober 2032 de verkiezingsstrijd van de allereerste door de Europese bevolking gekozen Europese president. Ondertussen onderzoekt Ana Pravda, een jonge rebelse blogster, de mysterieuze achtergrond van de vreemdste kandidaat: Angel Stern. Wie vertrouwd is met het œuvre van iSlaire weet waar Stern vandaan komt. De bekendste presidentskandidaat is Jules De Gaulle, volgens hemzelf een nazaat van Frans generaal en president Charles De Gaulle. Maar voor Nederlandstaligen is er rampzalig nieuws in de toekomstwereld van iSlaire. Door de opwarming van de aarde zijn twee derde van Nederland, de helft van Vlaanderen en de Deense en Duitse kusten overstroomd. Amsterdam en Antwerpen zijn geëvacueerd. Brussel is omgevormd in Uropa, een Europees district en de hoofdstad van het nog meer Verenigde Europa met drie officiële talen: Frans, Nederlands en Engels. Nouvelle Europe Écologie is de machtigste partij en staat tegenover Vlaamse, Baskische, Schotse, Catalaanse en Lombardijse separatisten. In 2032 zijn we volgens iSlaire dus nog niet van die strijd af. Het ergste is dat dankzij chirurgische ingrepen en verjongingskuren de stokoude Silvio Berlusconi van de desinteresse van Frankrijk en Duitsland profiteert om de eerste verkozene te worden. In 2032 ambieert hij een tweede mandaat, maar in de persoon van Jules de Gaulle vindt hij een sterke tegenkandidaat. Op één punt hebben de betrokken auteurs toch al gelijk gekregen: ze hebben namelijk de Brexit voorspeld!


Vooruitblik Gung Ho 3
17/09
TOP
Gung Ho 3
Gung Ho 3
In 2015 verkozen deelnemende lezers het eerste deel van Gung Ho als negende beste album van het jaar. Samen met deel 2 was het zelfs de zesde beste reeks na Undertaker, Amoras, De Werelden van Thorgal, Asterix en Krasse Knarren. Ondertussen is het al anderhalf jaar geleden dat het Franse deel 2 verscheen. Tekenaar Thomas von Kummant kon een lucratief animatieavontuur niet laten liggen en moest het werk aan het vervolg van de vijfdelige reeks even op een lager pitje zetten.

Maar kijk, voorafgaand aan de eerste twee delen bracht de Zwitserse uitgeverij Paquet telkens twee luxeversies uit als de delen 1.1 en 1.2 voor deel 1 en 2.1 en 2.2 voor deel 2 met een interval van telkens enkele maanden. Dat kon best want elk regulier album telt een solide tachtig pagina's. Volgende week verschijnt 3.1 waardoor we mogen verwachten dat deel 3.2 begin volgend jaar en vervolgens het complete deel 3 zal verschijnen. Daarna is het gewoon wachten tot Gorilla het in vertaling uitgeeft.


Stripmuur Piet Pienter en Bert Bibber in Deurne
17/09
TOP
Piet Pienter en Bert Bibber
Piet Pienter en Bert Bibber
Sinds 9 september is België een stripmuur rijker. In Deurne is namelijk een stripmuur ingehuldigd van Piet Pienter en Bert Bibber met diverse figuren uit de reeks van Pom. Je kan het werk bezichtigen aan de Arena-bibliotheek, Arenaplein 62 A, 2100 Antwerpen.

De stripmuur is een initiatief van de districtsraad van Deurne. In samenwerking met vzw 't Mannekesblad heeft Art Mural, bekend door zowat alle andere stripmuren te lande, de striphelden vereeuwigd op basis van een ontwerp van Poms opvolger, Ben Seys.

Deze laatste had er het volgende over te zeggen: "Een tijdje terug werd ik gecontacteerd door de districtsraad van Deurne. Ik was onmiddellijk te vinden voor het idee. Deze muur zou een eerbetoon worden aan Pom. Samen met Linda Torfs (stripmuren.be) had ik dan ook snel een idee voor het concept klaar. Voor de vzw 't Mannekesblad en mezelf is dit in de eerste plaats een bedanking voor de jarenlange vriendschap met de grootmeester. De muur bevat niet alleen Poms favoriete figuren, er zitten verschillende subtiele verwijzingen naar de albums van Piet Pienter en Bert Bibber."


Vooruitblik Mediageuzen
14/09
TOP
Anne 1
Dejah Thoris 1
Het fonds van Mediageuzen breidt gestadig uit. Ondertussen zijn de albums ook verkrijgbaar in Nederland via distributeur Strips in Voorraad. In oktober komen er weer twee titels bij: Anne 1 en Warlord of Mars - Dejah Thoris 1.

De pin-upcovers van beide albums laten toch nog wat aan de verbeelding over, maar Anne is efefctief te situeren in het licht-erotische genre. Speciaal voor Mediageuzen tekende de Italiaanse tekenaar Vincenzo Cucca (die bij Dark Dragon Books het erotische Hot Charlotte, een artbook en het post-apocalyptische Pandamonia publiceerde) op scenario van Vlaming LeON (DoomsDay, Iris, Marc Coucke) de avonturen van Anne. Zij is een verlegen en schuchtere eerstejaarsstudente die voor het eerst op kot mag (voor de Nederlanders: op kamers). Op een afstandje waakt papa over haar wel en wee.

Dejah Thoris past in het universum van John Carter en zijn belevenissen op de planeet Mars, bedacht door Edgar Rice Burroughs die de wereld de bekende jungleheld Tarzan schonk. De prinses uit de verhalen van John Carter krijgt nu haar eigen reeks die in een eerste hardcoveralbum van 128 pagina's wordt gebundeld. De Braziliaanse tekenaar Carlos Rafael heet eigenlijk voluit Carlos Rafael Duarte en diens werk ken je misschien al door de nieuwe Romeinse reeks Maxentius waarvan in juni 2016 de eerste twee albums verschenen bij Le Lombard. Dat is zijn eerste reeks voor de Europese vastelandsmarkt. Als comictekenaar werkte hij mee aan reeksen als Classic Battlestar Galactica, Highlander, Green Hornet, Buck Rogers en Red Sonja.


Erik Kriek illustreert Anouk
14/09
TOP
Anouk
Anouk-liefhebbers of Erik Kriek-liefhebbers of zij die beide liefhebberijen weten te combineren, dienen 21 oktober te noteren want dan verschijnt Fake It Till We Die, het elfde studioalbum van de Nederlandse zangeres Anouk. Erik Kriek illustreerde alle artwork voor het album waarvan je hierboven de cover ziet staan. Van Kriek wisten we al langer dat hij hij veel met muziek bezig is. Dat resulteerde begin dit jaar in het door velen geprezen In the Pines.


Vooruitblik Turks Fruit. Een Beeldverhaal
07/09
TOP
Turks Fruit
Op 14 september publiceert uitgeverij Meulenhoff Dick Matena's nieuwste verstripping van een Nederlandse romanklassieker met behoud van alle tekst: Turks Fruit van Jan Wolkers. Tussen 2006 en 2012 verscheen van Wolkers' Kort Amerikaans al een andere beeldromaneditie in drie delen door Dick Matena. Deze keer klaart Matena de klus in één album van 192 pagina's. De prijs bedraagt 24,99 euro.

"Turks Fruit is Jan Wolkers' meest gelezen en meest vertaalde boek. Deze autobiografische roman verscheen in 1969, beleefde tientallen herdrukken en geldt thans als een klassiek meesterwerk. Het boek werd in 1972 verfilmd door Paul Verhoeven met Monique van der Ven en Rutger Hauer in de hoofdrollen. In Turks Fruit beschrijft Wolkers de heftige liefde van de jonge beeldhouwer Erik en zijn grote liefde Olga. Ze beleven een grandioze, romantische zomer en besluiten te trouwen, tegen de zin van Olga's rijke ouders. Totdat Olga zich zeer vreemd begint te gedragen, abrupt breekt met Erik en terug naar haar ouders gaat."


Fanny gaat trouwen
07/09
TOP
Of het goed of slecht nieuws voor je is, laten we in het midden, maar over een maand gaat Fanny Kiekeboe trouwen. Geen uitnodiging gekregen? Hiernaast vind je de cover van het te verschijnen album, deel 147: Gebroken Zwart.

En dan krijg je ook nog de inhoud: "Het meest onwaarschijnlijke gebeurt. Fanny trouwt! En nog wel met een van de beste voetballers ter wereld. Voor de romantische huwelijksplechtigheid trekt de hele familie feestelijk uitgedost naar het zonnige Toscane. Maar is alles wel wat het lijkt? Charlotte koestert alvast argwaan. En achter de schermen heeft de miljardair Wolf Devos de touwtjes stevig in handen. Wat voert hij in zijn schild?"


Een volgende cyclus voor De Verborgen Geschiedenis
07/09
TOP
De Verborgen Geschiedenis 33Hah! En wij die dachten dat De Verborgen Geschiedenis naar zijn einde toeloopt. Met deel 32 sloten Igor Kordey en Jean-Pierre Pécau hun langlopende serie af. Oorspronkelijk was het als een zevendelige reeks bedoeld. In december beent Silvester bij met de vertaling van deel 29. Ze zijn er bijna, of beter: ze waren er bijna want in oktober verschijnt alsnog een Frans deel 33, het eerste deel van een gloednieuwe cyclus.

De auteurs keren terug in de geschiedenis tot het jaar 0 van onze tijdrekening. Een ster leidt drie ruiters naar Nazareth. Het zijn drie magiërs, twee vrouwen en een man. Ze zullen een boreling reden en voorkomen dat de jongen door de soldaten van Herodes wordt afgeslacht. Alleen een zekere Erlin weet waarom ze dat moeten doen. Scenarist Pécau keert dus terug naar de basis en situeert deze nieuwe cyclus zo ergens tussen de eerste delen.


Franse prestige-editie voor Thorgal 35
07/09
TOP
Thorgal 35
Als aanvulling op onze vooruitblik op Thorgal 35 van afgelopen zondag kunnen we ook nog een prestige-editie van het album aankondigen die op 10 november enkel in het Frans verschijnt. Voor deze speciale editie op groter formaat schilderde Grzegorz Rosinski een alternatieve cover terwijl zestien extra pagina's een making-of vormen. Voor dit album moet je 39 euro neertellen. De luxe-editie die in december ook in het Nederlands verschijnt, bevat 32 bonuspagina's.


Vooruitblik Thorgal 35 + luxe
04/09
TOP
Thorgal 35
Precies een maand geleden schreven we een lang artikel over Thorgal 35: Het Scharlaken Vuur en de toekomst van de reeks en de spin-offreeksen onder de koepel De Werelden van Thorgal. Een grote schoonmaak is aan de orde en daar zal vooreerst nieuwe scenarist Xavier Dorison voor zorgen. Behalve het uitroeien van enkele nevenpersonages was hij zelfs van plan om Thorgals geliefde Aaricia te doden, maar scenarist Yann kon hem overtuigen dat toch maar niet te doen. Grzegorz Rosinski denkt er ook nog over na om weer van tekenstijl te veranderen. Herlees hier het artikel.

Thorgal 35 luxeOndertussen is bovenstaande cover prijsgegeven. Het album is wat dikker dan anders: 56 pagina's en dit is de korte inhoud: "Bag Dadh wordt belegerd door het leger van Magnus en er woeden hevige gevechten. Maar daarvoor is Thorgal niet naar de brandende stad gekomen. De Viking heeft maar één doel voor ogen: Aniël terugvinden en hem uit de klauwen van de Rode Magiërs redden. Zij hebben zijn zoon gedood om hem te laten reïncarneren als hun Grote Meester, Kah-Aniël. Zal Thorgal erin slagen om het vertrouwen terug te winnen van zijn zoon, die een fanatieke religieuze leider geworden is?"

Het album verschijnt op 23 november. Op 14 december verschijnt de luxeversie die 88 pagina's zal tellen. Dat zijn dus heel wat extra's. Daar zal je 139 euro voor moeten neertellen.


Vooruitblik De Harmonie
04/09
TOP
S1ngle 15
Sigmund 26
Lachen met Bril
Na vijf albums in zwart-wit op een quasi vierkant formaat en negen albums in kleur op een iets groter formaat met een glossy-look voert De Harmonie vanaf $1ngle, het in oktober te verschijnen vijftiende deel van de strookjesreeks, een nieuwe formaatwijziging in. De albums krijgen voortaan het formaat van een klassiek album, dus weer wat groter. Inhoudelijk mogen we ons aan het volgende verwachten: "Miljonairs, who cares! Tegenwoordig draait het om miljarden. Maar zelfs een miljard... Op het eerste gezicht lijkt het veel, maar het zijn vooral veel nullen, nietwaar? Stella wil zekerheid en heeft haar zinnen gezet op een echte multimiljardair. Een man die haar kan onderhouden in de stijl die ze totaal niet gewend is. En dat lijkt nog te lukken ook! Ze wordt uitgenodigd om naar het paradijselijke St Barth te komen om kennis te maken met een jonge internetmultimiljardair die een geschikte vrouw zoekt. Stella zet alles op alles om deze golden technerd aan de haak te slaan en natuurlijk neemt ze haar beste vriendinnen Fatima en Nienke mee om te baden in haar weelde."

Van S1ngle-scenarist Peter de Wit verschijnt in november de zesentwintigste sessie met de volgende cases: "De diversiteit in Nederland neemt toe en dat ziet dokter Sigmund terug in zijn praktijk. De wachtkamer is heden ten dage gevuld met transgenders, goedgelovigen, ervaringsdeskundigen, teruggekeerde jihadstrijders, control freaks, ZZP'ers, hoogopgeleide starters, vluchtelingen, gutmenschen, zorgverzekeraars, narcisten, roetveegpieten, belastingontwijkers, hebberds, ruziezoekers, misdienaars, doodlopers en het internet der dingen. Vanzelfsprekend heeft onze kleine therapeuter voor iedereen een luisterend oor. Het andere oor(tje) bewaart hij steevast voor de apocalyptische trash metal die het gezever van zijn patiënten moet overstemmen."

Peter van Straaten heeft zijn cartoonproductie danig teruggeschroefd, maar dat belet De Harmonie niet om (thematische) bundelingen te blijven uitbrengen. Volgend jaar staat de vijfentwintigste Zeurkalender op het programma. In oktober al komt de mini-uitgave Lachen met Bril uit, vijf jaar na de bundeling Lachen zonder Bril. Een bril is misschien aangewezen om de cartoons te lezen want de uitgave is slechts 8 bij 10 centimeter groot.


Vooruitblik De Stripprofessor
04/09
TOP
De Nederlandse stripjournalist, essayist en publicist Joost Pollmann voegt in november een nieuw lijntje toe op zijn visitekaartje: stripprofessor. In het boek De Stripprofessor, met een coverillustratie van Joost Swarte, bundelt hij vijftig colleges over tekenkunst, over hoe je beelden moet lezen, "leerzaam voor de leek, onderhoudend voor de liefhebber. Zo leert hij ons kijken naar het spel dat stripmakers spelen met de kaders, het gootje ertussen, de bladspiegel en uiteindelijk het brein van de lezer. Ook doet hij uit de doeken hoe je een tekenaar aan de stijl kunt herkennen, van Typex' liederlijke lijn tot de spaghettilijn van Barbara Stok. Daarnaast schetst hij belangrijke ontwikkelingen binnen het vakgebied zoals de opkomst van de getekende journalistiek en de vermenging van strip en beeldende kunst. En er zitten een paar verrassingen in, of wist je al van het stripscenario van Vladimir Nabokov? Al deze inspirerende colleges zijn rijk geïllustreerd met voorbeelden uit de Nederlandse en internationale stripcultuur."

Het boek telt 224 pagina's, kost 22,50 euro en verschijnt bij Uitgeverij Podium.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel