Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 27 augustus:

 Vooruitblik Lucky Luke 7
• Stripmuur Robbedoes door Hanco Kolk
• Vooruitblik Stripgilde

Updates van 24 augustus:

• Vooruitblik De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 2
• Een nieuwe reeks voor Jacques Lamontagne na zijn afscheid van Aspis en De Druïden
• Een vijfde integrale voor Johan en Pirrewiet
• Mickey Mouse door Fred Tebo en Régis Loisel

Updates van 20 augustus:

• Een stand van zaken voor Durango, De Prins van de Nacht en een nieuwe western door Yves Swolfs
• Víctor Mora overleden
• Vlaamse stripverkoop stijgt met 6,3% in eerste jaarhelft

Updates van 17 augustus:

• Vooruitblik Angel Wings 3, Pin-Up Wings 4 en andere strips van Yann
bpost brengt reeks postzegels uit voor 70 jaar Kuifje weekblad

Updates van 13 augustus:

Suske en Wiske voor SOS Kinderdorpen: de Nederlandse versie

Updates van 11 augustus:

Vooruitblik Mediageuzen
Vooruitblik Scratch Books
Vooruitblik De Rode Ridder 251

Updates van 6 augustus:
Vooruitblik Saga Uitgaven
Vooruitblik Ster van de Woestijn 3
Een sequel voor de Marsupilami-film
Het verhaal van een gijzelaar door Guy Delisle

Updates van 3 augustus:

Thorgal: de grote schoonmaak
Coverstudie XIII Mystery 11

Updates van 1 augustus:

Vooruitblik Asterix Verovert Rome
Vooruitblik Middeleeuwse Trilogie over Vlaanderen door Bob De Moor
Franse patrimoniumuitgave van Suske en Wiske
Guy Decissy en Jack Davis overleden
Jacques Tardi opgenomen in Hall of Fame van Eisner Awards
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2016: augustus • september • oktober • november • december
2017: januarifebruarimaartapril mei • juni • juli
 
Vooruitblik Lucky Luke 7
27/08
TOP
Lucky Luke 7
Begin november verschijnt het nieuwste album van Lucky Luke door Achdé. Het scenario is voor het eerst geschreven door Jul die eigenlijk tweede keuze was om voortaan Asterix te schrijven. In dat nieuwe album met de Franse titel La Terre Promise (Het Beloofde Land) begeleidt Luke een Joodse familie die de oversteek maakte uit Oost-Europa en verder wil reizen naar de Far West. Luke wordt door een vriendje verzocht om diens Joodse familie te vergezellen. Alleen heeft de jongen zijn familie wijsgemaakt dat onze cowboy een advocaat uit New York is. Het gezin bestaat uit een grootvader die gebosedeerd is door de sabbat, een mama die hem per se gevulde karper wil doen eten, een preuts meisje dat een ideale man probeert te vinden en het zoontje van de familie dat meer geïnteresseerd is in de Far West dan in zijn bar-mitsvah. Voeg er ook nog confrontaties aan toe met pokerspelers, indianen, misdadigers en andere personages die voor een grappenfestijn moeten zorgen en je hebt een mooi speelveld voor beide auteurs om er een hopelijk steengoed album van te maken. De Franse uitgevers geloven er alvast in. De eerste druk is namelijk vastgelegd op een half miljoen exemplaren.

Lucky Luke en de Joden
Jul wijst erop dat in nog geen enkel album in de reeks Joden voorkwamen terwijl René Goscinny, de scenarist die de reeks hielp groot maken, zelf Joods was. Jul: "Luky Luke en de Joden, dat is een thema dat elke betrokkene liet opschrikken, maar zodra ze erover nadachten vonden ze het een vanzelfsprekendheid. Door onze tanden in dit verhaal te zetten, openen we een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de Verenigde Staten dat vreemd genoeg door René Goscinny compleet over het hoofd is gezien. Italianen, Ieren, Chinezen, al die symbolische volkeren kwamen naar voor in andere albums... maar Joden nooit! Was het uit vrees om te choqueren, uit terughoudendheid terwijl de migratie van Oost-Europese Joden naar de Nieuwe Wereld gelijkaardig verliep met zijn eigen geschiedenis? Net nu, in tijden van krampachtig vasthouden aan identiteit, leek het me belangrijk om te kiezen voor een verhaal dat het over een botsing van culturen heeft, zonder dat af te zwakken, maar door in te zetten op de vrolijkheid, en op de intelligentie van de lezer." Nou, dat is pas een statement maken.

Heruitgaveprogramma
De reeks Lucky Luke blijft een van de grootste Europese verkoopsuccessen. Van de 79 albums die in de afgelopen zeventig jaar verschenen werden er ongeveer driehonderd miljoen exemplaren verkocht in 29 talen. Ter vergelijking: de geschatte verkoop van Kuifje ligt op 230 miljoen exemplaren, van Asterix 350 miljoen exemplaren. Drie live actionfilms, vier animatiefilms, vijf tv-series, zestien games en tonnen merchandising hebben zijn bekendheid nog meer vergroot. In dit verjaardagsjaar zet ook Ballon Media veel in op Lucky Luke. Het personage wordt een van de gezichten van de stripfestivals in Brussel, Breda en op de Boekenbeurs in Antwerpen. In november komt er een stripmuur in Middelkerke. En vanaf september start de uitgeverij een grootschalig heruitgaveprogramma met nieuwe vertalingen, lettering, een uniforme coverlay-out en een aaneensluitende nummering van alle 73 door Morris getekende albums. In september en oktober volgen er telkens vier heruitgaven. De hele operatie zal binnen vijf jaar voltooid zijn.

En houd ook onze website in de gaten voor een wedstrijd en het resultaat daarvan in december.
(Bron: Romain Brethes — Le Point Pop, 25 augustus 2016)


Stripmuur Robbedoes door Hanco Kolk
27/08
TOP
Robbedoes door Hanco Kolk
Ton en TinekeBehalve een stripmuur van Lucky Luke (zie bericht hierboven) plant de Vlaamse kustgemeente Middelkerke dit najaar ook een stripmuur van Robbedoes. Voor het ontwerp werd Nederlander Hanco Kolk gevraagd die, zoals je al weet, een one-shot van Robbedoes en Kwabbernoot zal maken dat zich voor een belangrijk deel in Rotterdam zal afspelen. Zijn verhaal heeft de titel Het IJzeren Gordijn. Deze herfst begint hij met het tekenen en hij rekent erop dat het hem een jaar zal kosten.

Voor zijn ontwerp van de stripmuur liet hij zich leiden door het eerste album van Ton en Tineke van André Franquin waarvan de cover ook is gebruikt voor de integrale editie van alle gags door Franquin.


Vooruitblik Stripgilde
27/08
TOP
P.I.G.S.
Fake Vintage Book Covers 2Op 7 september verschijnen twee nieuwe uitgaven van Stripgilde, de uitgeverij waarvoor stripauteurs zoveel mogelijk zelf het heft in handen nemen.

Kristof Spaey publiceert een tweede hardcoverbundeling van zijn hommage aan de pin-upcovers van misdaad- en andere pulpromannetjes uit de jaren 1920 tot 1960. Strikt genomen is dit geen strip, wel een collectie van honderddertig illustraties met een knipoogje.

Het one-shot P.I.G.S. is een verhaal over immigratie en integratie, een actueel gegeven. De Italiaanse Cecilia Valagussa beschrijft de ervaringen van en Italiaans meisje dat naar België vliegt en hier haar ware aard ontdekt. Met dit album debuteert ze in het Nederlands. Na haar studies in Milaan kwam ze zelf naar België om aan het Sint-Lukasinstituut van Brussel te studeren. Momenteel woont ze in Gent. Bezoek hier haar website.


Vooruitblik De Nieuwe Avonturen van
Rik Ringers 2
24/08
TOP
De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 2
In november verschijnt het tweede album van Rik Ringers door Simon Van Liemt en Zidrou naar de bekende detectivereeks van Tibet en André-Paul Duchâteau. Deel 1 werd een waar succes en kon op veel bijval rekenen. Het verhaal bevatte veel knipogen naar de oude reeks, maar dat stoorde niet de lezers die de oude verhalen minder goed kennen.

In Moord in de Jardin du Luxembourg probeert Zidrou opnieuw de politieverhalen van weleer te combineren met een frisse, modernere toets. Hij voert een mysterieuze moordenaarster op die het gemunt heeft op eenzame mannen in de Jardin du Luxembourg. De politie zit met de handen in het haar. Wedden dat Rik hen kan helpen?


Een nieuwe reeks voor Jacques Lamontagne na zijn afscheid van Aspis en De Druïden
24/08
TOP
Aspis 5
De Druïden 9
Vorige week verscheen deel 4 van Aspis, Detectives van het Ongewone (lees hier een bespreking). De vaart zit er goed in want in september verschijnt alweer deel 5 in het Frans. Maar voor dat begin van een nieuw tweeluik heeft Emmanuel Despujol de tekeningen overgenomen van Jacques Lamontagne en dat is jammer genoeg geen verbetering. In vertaling kennen we Despujol van de reeks Het Tiende Volk dat bij Gorilla verschijnt.

Van Lamontagne verschijnt in oktober het negende en laatste deel van De Druïden in het Frans. Dat betekent dus dat hij zich aan iets geheel anders kan wijden. Gelukkig voor ons zijn dat nog steeds strips. Voor Éditions Kennes (bij wie Steven Dupré een niet-vertaalde jongerenserie publiceerde) werkt hij aan de nieuwe serie Shelton & Felter waarvan je hieronder al de cover in potlood ziet afgebeeld. Het speelt zich af in de jaren 1920 in Boston met de volgende trefwoorden: spanning, eigenaardigheden, moorden en humor. Isaac Shelton is een ex-bokser die nu als journalist door het leven gaat. Hij is op zoek naar scoops om zijn carrière te boosten. Thomas Felter is een oudere, alleenstaande boekhandelaar die met zijn katten samenleeft. Hij is een grote liefhebber van politieverhalen en ontwikkelde daardoor een buitengewoon analytische geest. Na hun eerste ontmoeting vormen ze samen een speurdersduo om de grote mysteriën van de stad te onthullen zodat Felter een erkend journalist kan worden.

Lamontagne schrijft zelf het verhaal. Die ervaring heeft hij al met zijn werk voor de fantasytrilogie Haven. De uitgever vergelijkt Shelton & Felter met het spitante Green Manor van Denis Bodart en Fabien Vehlmann. Het eerste deel verschijnt in 2017. Kennes publiceert ondertussen in het Nederlands al wel de geïllustreerde romans voor meisjes Het Lastige Leven van Léo Olivier en Juliette, maar nog geen strips.

Shelton & Felter


Een vijfde integrale voor Johan en Pirrewiet
24/08
TOP
Johan en Pirrewiet integraal 5Toen de Nederlandstalige poot van Dupuis in 2015 vier integrales uitbracht van Peyo's lievelingsreeks Johan en Pirrewiet kon de uitgeverij de in het Frans opnieuw gelanceerde versies overnemen voor de vertaling. In 2008 en 2009 verschenen ze namelijk al een eerste keer in het Frans. Na de dertien gebundelde albums in de eerste vier integrales verscheen er in 2011 ook nog een vijfde integrale bij Le Lombard. Ook die oude versie wordt nu met een grondig herzien achtergronddossier en een nieuwe cover uitgebracht. In het Frans gebeurt dat in november 2016, de Nederlandstalige versie verschijnt volgens Ballon Media in principe in 2017.

In die vijfde integrale staan de vier albums die na Peyo's overstap van Dupuis naar Le Lombard verschenen. De beslissing voor de comeback van de middeleeuwse reeks na bijna vijfentwintig jaar heeft Peyo nog zelf kunnen nemen. Ook dat het eerste nieuwe album zou gemaakt worden door studiomedewerker Alain Maury. Maar Peyo overleed tijdens de prille voorbereidingsfase. Het album werd alsnog geschreven door Peyo's zoon Thierry Culliford die de hulp inriep van Peyo's voormalige De Smurfen-kompaan Yvan Delporte om mee het scenario te schrijven. De albums lagen allen in dezelfde lijn als de voorgangers en ook de Smurfen doken al eens op. Tussen 1994 en 2001 verschenen dus nog eens vier albums, de delen 14 tot 17: De Horde van de Raaf, De Troubadours van Steenbergen, De Nacht van de Magiërs en De Woestijnroos. Met de gebundelde uitgave van deze verhalen zal de hele reeks in een uniform jasje verkrijgbaar zijn.


Mickey Mouse door Fred Tebo
en Régis Loisel
24/08
TOP
Mickey Mouse
Na de hommagealbums van Nicolas Kermidas + Lewis Trondheim en Cosey eerder dit jaar verschijnen in oktober en november weer twee atypische Mickey Mouse-albums bij Glénat.

In Fred Tebo's La Jeunesse de Mickey vertelt een bejaarde Mickey aan zijn neefje Norbert zijn avonturen als cowboy, als gevangene in de Bayou, als piloot tijdens de Eerste Wereldoorlog, als chocoladesmokkelaar tijdens de Prohibitie en zelfs als astronaut. In november is het de beurt aan Régis Loisels Café "Zombo" waar we het al enkele keren over hadden. Hij grijpt terug naar de beginjaren van de reeks door Floyd Gottfredson om in dezelfde sfeer een eigen hoofdstukje toe te voegen.

Glénat heeft helaas geen vertaalplannen voor al deze albums. Bij Dark Dragon Books staat de reeks De Gouden Jaren van Mickey Mouse (met ingekleurde verhalen van Gottfredson) trouwens on hold wegens tegenvallende verkopen.

Mickey Mouse


Een stand van zaken voor Durango, De Prins van de Nacht en een nieuwe western door Yves Swolfs
20/08
TOP
Durango 17Tijdens een diner (niet met ons, wel met een van zijn fans) somde Yves Swolfs een stand van zaken op van zijn lopende reeksen en projecten. Dat lijstje vind je hieronder.

Bij Arboris staat Durango 17: Jessie gepland, het eerste album van nieuwe tekenaar Iko. Op deel 18 zullen we weer wat langer moeten wachten want de Italiaanse tekenaar werkt momenteel aan het laatste album van Duisternis op scenario van Christophe Bec. Daedalus vertaalt deze sf- en fantasyreeks.

Voor de prequelcyclus van De Prins van de Nacht heeft hij een nieuwe tekenaar gevonden: Thimothée Montaigne (Het Vijfde Evangelie, Het Derde Testament - Julius). Er is nog geen vooruitgeschoven datum voor dat album. Ook nog voor de reeks over vampier Kergan heeft hij een scenario geschreven voor een spin-off die zich in onze tijd afspeelt. Het probleem is dat hij er momenteel geen tekenaar voor vindt.

De tekeningen van zijn twee bekende reeksen besteedde hij dus uit. Hij gaf in eerdere interviews te kennen dat hij het tekenen van strips beu was en zich voortaan zou toeleggen op het schrijven van scenario's. Daar is hij nu gedeeltelijk op teruggekomen. Hij heeft namelijk al vijftien pagina's getekend van wat een nieuwe reeks moet worden. Hij heeft er nog geen titel voor en ook zijn held gaat nog zonder naam door het leven. De reeks wordt een western, maar minder traditioneel dan Durango. Volgens zijn fan spat het tekenplezier van de pagina's. Er is al een contract met een uitgever, maar het is nog niet ondertekend. Voor de eerste cyclus dacht hij aan drie albums. Als die voldoende verkopen, zou er een tweede cyclus van drie albums moeten verschijnen. Het eerste album van 56 pagina's is voorzichtig gepland voor het najaar van 2017.

Eventuele vervolgen van James Healer en Legende komen er vooralsnog niet.


Víctor Mora overleden
20/08
TOP
TruenoDe in 1931 in Barcelona geboren scenarist Víctor Mora overleed op 17 augustus. Als kind emigreerde hij naar Frankrijk omdat zijn ouders de Spaanse burgeroorlog wilden ontvluchten. Op zijn tiende keerde hij terug naar zijn geboorteland. Amper een jaar later begon hij al te werken. Na diverse beroepen belandde hij bij uitgever Bruguera waar hij in 1956 onder meer El Capitán Trueno creëerde voor Miquel Ambrosio. De reeks over een dolende ridder die ooit kruisvaarder was, werd een groot succes en bereikte internationale oplages tot driehonderdduizend exemplaren. Arboris vertaalde twee albums getekend door John Burns. In 2011 regisseerde Antonio Hernández een Spaanse verfilming.

In 1956 trad Mora toe tot de Catalaanse, communistische partij. Het jaar erop arresteerde de politie van dictator Fransisco Franco hem. Samen met zijn vriendin werd hij beschuldigd van communisme en vrijmetselarij (wat in zijn geval niet klopte) en opgesloten. In de gevangenis werd hij in elkaar geslagen, maar naar eigen zeggen dankte hij zijn leven aan de bekendheid van zijn stripheld. Na een halfjaar werd hij vrijgelaten en nam hij zijn beroep als scenarist weer op. Omdat hij tegen het regime van Franco was, koos hij in 1962 opnieuw voor ballingschap en hield dat vol tot 1976. Franco overleed in 1975.

Dani Futuro
Gigantik
Felina

Voor Pif, een Frans stripblad van communistische strekking, en uitgeverij Mon Journal schreef hij de ene na de andere reeks. Voor de Belgische bladen Kuifje en Robbedoes schreef hij respectievelijk Dani Futuro (waarvan zeven albums verschenen bij Le Lombard) en De Natuur-commando's. In de jaren 1970 vonden zijn reeksen ook hun weg naar de Franse bladen Pilote, Super-As, Charlie Mensuel en Virus. Dat leidde in vertaling naar albums van Gigantik, Felina, De Onaantastbaren, De Steel Angels en Nadia: Het Eiland van de Dood. In zijn zog kregen ook Spaanse tekenaars meer en meer toegang tot de Franstalige markt, met name Victor de la Fuente, Carlos Gimenez, Alfonso Font, Arthur Aldomà Puig en Antonio Parras.

De Onaantastbaren
De Steel Angels
Nadia

Behalve strips schreef Mora romans en was hij de vertaler van Asterix voor de Spaanstalige markt. Dankzij zijn inzet voor de stripwereld kreeg hij twee gedistingeerde erkenningen: de Franse rang Chevalier des Arts et des Lettres en het kruis van San Jordi van de Catalaanse regering. Van materiële aard laat hij een uitgebreid archief en bibliotheek na van tienduizend uitgaven die hij had ondergebracht in een stichting in Escala, in de streek rond Barcelona waar hij de laatste jaren woonde.
(Bron: Didier Pasamonik (L'Agence BD) — ActuaBD.com, 18 augustus 2016)


Vlaamse stripverkoop stijgt met 6,3% in eerste jaarhelft
20/08
TOP
Boek.be verstuurde onderstaand persbericht in verband met de boekenverkoop in Vlaanderen. Kort samengevat blijven strips het goed doen en wordt er opnieuw een omzetstijging opgetekend, rekening houdend met het feit dat de grotere verkoopsuccessen pas in het najaar verschijnen. We beschikten niet over verdere details zodat we niet konden nagaan of de omzetstijging te danken is aan een algemeen hogere verkoop van aantal exemplaren of integendeel door hogere prijzen per exemplaar.

BOEKENVERKOOP IN VLAANDEREN HERSTELT NA KLEINE TERUGVAL
De omzet van de boekenverkoop in Vlaanderen daalde in de eerste jaarhelft van 2016 met 6,2%. Toch werd in het tweede kwartaal een positieve omslag opgetekend die de mindere verkoop in het begin van het jaar langzaam lijkt te corrigeren. Terwijl er in het eerste kwartaal nog sprake was van een daling van 7,5%, sloot het tweede kwartaal af met een daling van slechts 4,8%.

Vooral non-fictie vrije tijd krijgt klappen, een trend die vorig jaar werd ingezet en zich dit voorjaar nadrukkelijker manifesteert. De literaire fictie, strips en kinderboeken houden dan weer wel goed stand. In de eerste jaarhelft van 2016 is het aandeel van e-boeken opgeklommen tot 3,5% van het totaal aantal verkochte boeken.

Non-fictie vrije tijd kent grootste duik
Non-fictie vrije tijd kent een daling van ongeveer 21% in de eerste helft van 2016. Pascale Naessens domineert de top 10 binnen dit genre met maar liefst zes titels (Puur Eten 2, Puur Eten dat je Gelukkig Maakt, Puur Genieten 2, Puur Genieten en toch Gezond en Slank, Mijn Pure Keuken, Mijn Pure Keuken 2).

De biografie over voetballegende Luc Nilis, De Waarheid van Thijs Slegers, viel duidelijk in de smaak van het grote publiek en veroverde in mei een eerste plaats in de top 10.  VRT-journalist Rudi Vranckx is de meest verkochte auteur met Oorlog om de Geesten in het segment non-fictie informatief. De lezer gaat duidelijk op zoek naar een internationaal-politieke analyse en verklaringen voor de terreuraanslagen in Brussel die plaatsvonden in maart van dit jaar.

Verkoop strips, kinderboeken en literaire fictie redelijk stabiel
De strips kenden een kleine dip na een uitstekende start in het eerste kwartaal van 2016. De kassuccessen die vorig jaar werden geboekt zoals de vijfde Amoras-strip of de exclusieve Jommeke-uitgave De Rondekoning, konden op het eerste gezicht tijdens het tweede kwartaal niet worden geëvenaard. Toch is de eindbalans positief en zien we uiteindelijk een omzetstijging in het stripgenre (+6,3%).

De verkoop van de kinderboeken bleef stabiel en eindigt het voorbije kwartaal op quasi hetzelfde niveau als vorig jaar (-1,2%). De Waanzinnige Boomhut van 65 Verdiepingen van Andy Griffiths kende heel wat bijval, al domineert Studio 100 de top 10 met maar liefst vier titels waaronder drie titels van K3 (K3 Mijn Allerbeste Vriendenboek, K3 Stickerboek, K3 Sterrenstyling). Het nazinderende effect van de tv-show K3 Zoekt K3 vertaalt zich dus duidelijk in de boekenverkoop. Het effect van de verfilming van De GVR van Roald Dahl kon in de eerste jaarhelft van 2016 nog niet worden opgemeten aangezien de film pas in de zomer werd gelanceerd.

Het literaire fictiegenre kent ondanks een stijgend aantal titels op de markt een omzetdaling (-5,7%). De nieuwe titels van vaste waarden zoals Pieter Aspe, Nicci French en Santa Montefiore doen het dit voorjaar een stuk minder goed. De omzetdaling toont aan hoe sterk afhankelijk dit segment van de boekenmarkt blijft van de verkoop van bestsellers. Het debuut Het Smelt van Lize Spit is het meest verkochte literaire fictieboek.

Online verkoop stijgt met 13,5 % in eerste jaarhelft van 2016
Ook dit voorjaar stijgt de online verkoop van boeken sterk. De online boekhandels kennen een groei van 13,5%. Een tendens die zich de voorbije jaren reeds manifesteerde en zich onverminderd doorzet. De traditionele verkoopkanalen — de ketens en zelfstandige boekhandels — zagen hun verkoop dalen met respectievelijk 9 en 14%.

En het e-book?
In de eerste jaarhelft van 2016 is het aandeel van e-boeken opgeklommen tot 3,5% van het totaal aantal verkochte boeken en tot 22,8% in de totale online verkoop die in Vlaanderen kon worden opgetekend de voorbije twaalf maanden. De verkoop van e-books wordt volledig gedomineerd door het genre literaire fictie dat in het hele Nederlandse taalgebied maar liefst 81% voor zijn rekening nam. Er zijn steeds meer titels verkrijgbaar als e-book. Tegenover vorig jaar is het aantal titels die digitaal beschikbaar zijn gestegen met 3% naar 43.684. Dat is 25% van het totale titelbestand. De prijs voor een e-book is net als voorgaande jaren gemiddeld gedaald (-2,5%).


Vooruitblik Angel Wings 3, Pin-Up Wings 4 en andere strips van Yann
17/08
TOP
Angel Wings 3
Pin-Up Wings 4Medio november verschijnt bij Silvester de Nederlandstalige versie van Angel Wings 3, het slot van de eerste cyclus door Romain Hugault en Yann. Na de Birmaanse cyclus gaan de auteurs gewoon door met de reeks door aan Angela een andere missie toe te vertrouwen. Maar voor het zover is gebeurt er nog heel wat in dat derde deel.

In maart 1944 voert het keizerlijke, Japanse leger een tegenoffensief uit op het front in Birma. De geallieerden krijgen het hard te verduren terwijl de Jappen verder oprukken naar Indië. Het eskader van de Burma Banshees moet de legerbasis halsoverkop evacueren, er is een ramp gebeurd. Tegen hun wil moeten Rob en Philip de meiden Angela en Jinx verlaten wier vliegtuig in de jungle is gecrasht. De twee vrouwen moeten nu op hun eentje zien te overleven en de vele gevaren van de jungle overwinnen.

Tegelijk met Angel Wings 3 verschijnt in november ook de vertaling van Pin-Up Wings 4, hoewel daar als vanouds weinig aan te vertalen valt. Behalve een voorwoord van Romain Hugault bevat dit artbook 48 pagina's (half)naakte pin-ups die gewillig poseren op, in of bij vliegtuigen.

Thorgal, Félix Meynet, André Juillard, Olivier Schwartz en Alain Henriet
Hugault is lang niet de enige tekenaar die op Yanns diensten rekent. Eerder deze maand schreven we nog over hem in ons Thorgal-overzicht. In het zevende Wolvin-album wordt er aangestuurd op de grote hereniging van het ganse gezin die in Thorgal 36 zal gebeuren. Aan Casemate vertrouwde hij in een extra dossier toe dat hij in die spin-offreeks over Wolvin nog een derde zoon van Thorgal zal introduceren na Jolan en Aniël. Op de vraag waarom antwoordde hij: "Waarom niet? In de mythologie kweekten goden overal kinderen. Net zoals in het echte leven overigens." Hij maakt tevens duidelijk dat de spin-offreeksen nog verder kunnen lopen na de reünie, eraan toevoegend dat alles nog mogelijk is.

Ondertussen laat het vervolg van Savage op zich wachten. Nochtans is tekenaar Félix Meynet al halfweg het derde en laatste album. Casterman is voorzichtig en wacht liever nog wat langer. Ondertussen spaart de uitgeverij deel 2 op voor een verschijning in 2017. Ook deel 3 zal dat jaar verschijnen.

Nu André Juillard zo goed als klaar is met zijn nieuwste album van Blake en Mortimer dat in december zal verschijnen, wordt zijn volgende project een one-shot op scenario van Yann met de Spaanse burgeroorlog als onderwerp. Het hoofdpersonage is een Russische piloot die voor de republikeinen vecht. Dergelijke soldaten werden bij terugkeer in de USSR bedankt voor bewezen diensten met een kogel door het hoofd.

Ook Olivier Schwartz is al klaar met het vervolg en slot van hun Robbedoes-trilogie. Yann beweert dat het in januari 2017 zal verschijnen. Beide heren maakten ook het one-shot Gringos Locos over de waargebeurde avonturen van Jijé, Morris en André Franquin in Mexico. Nadat de erfgenamen van vooral Jijé van zich lieten horen en een recht van antwoord lieten meedrukken in het album, voerden Schwartz en Yann het geplande vervolg over de verdere reis in de Verenigde Staten af. In dat album zou de ontmoeting tussen Morris en René Goscinny in New York ter sprake komen, het begin van een triomfantelijke samenwerking voor Lucky Luke. In de plaats werken Schwartz en Yann aan een politiestrip met een held à la Felix, de voorloper van Maurice Tillieux' Guus Slim. Het speelt zich af aan het begin van de Tweede Wereldoorlog met een Armeense commissaris als bijfiguur. Yann wil de grijze zones van het verzet verkennen om de lezers te verrassen. Het album zal verschijnen bij Dupuis.

Van Berentand zal nog één album verschijnen voor Yann met Alain Henriet zich aan een nieuw project wagen. Het verhaal heeft Yann al vele jaren geleden geschreven. Henriet en Yann hadden Berentand oorspronkelijk opgezet als een trilogie, maar Dupuis wilde er verder mee gaan. Yann bedacht dan nog een vierde album over het geheime wapen dat in Amerika Bomber voorkomt. Henriet wil echter iets anders tekenen, vandaar dat nieuwe project dat voorzien is als tweeluik. Bij succes worden het meer albums. Yann sluit niet uit dat de hoofdpersonages uit Berentand toch nog nieuwe avonturen zullen beleven na de val van het Reich.
(Bron: Jean-Pierre Fuéri — Casemate 95, augustus 2016)


bpost brengt reeks postzegels uit voor 70 jaar Kuifje weekblad
17/08
TOP
Kuifje Weekblad
Bijna zeventig jaar geleden, op 26 september 1946, verscheen het eerste nummer van het weekblad Kuifje in zowel het Nederlands als het Frans. Tegen dan lanceren we zelf een unieke terugblik. De Belgische post, bpost, blijft ook trouw aan haar aandacht voor Belgische stripfiguren op postzegels en geeft op 22 augustus aanstaande een reeks postzegels uit met oude covers van het weekblad Tintin en Kuifje. Voor de reeksen Kuifje (Hergé), Blake en Mortimer (Edgar P. Jacobs) en Corentin (Paul Cuvelier) zijn Tintin-covers geselecteerd, voor Cori de Scheepsjongen (Bob De Moor) en Suske en Wiske (Willy Vandersteen) koos men voor Kuifje-covers. Alle postzegels zijn apart te verkrijgen of ook op een speciaal postzegelvel met extra vormgeving waarvoor de cover van weekblad nummer 2 als achtergrond dient. Het betreft een keerdruk, dus met zowel een Franstalige als een Nederlandstalige hoofding.

Kuifje Weekblad

La Grande Aventure du Journal TintinVier dagen later, op 26 augustus, verschijnt het eerder aangekondigde overzichtsboek La Grande Aventure du Journal Tintin bij Le Lombard. Van dit boek is geen vertaling aangekondigd. Deze speciale uitgave telt maar liefst 777 pagina's die tegen amper 49 euro (7 x 7!) te koop is. Het boek bestaat uit twee onderdelen. Het eerste groepeert onuitgegeven tekeningen van Hergé, pagina's die speciaal voor het weekblad zijn gemaakt, legendarische covers, kalenders, een achtergronddossier, enzovoort. Het tweede gedeelte bundelt op zevenhonderd pagina's kortverhalen die zelden of niet in album zijn uitgegeven en gemaakt zijn door de allergrootste namen uit de geschiedenis van het weekblad. Van dit boek zal in november ook een gelimiteerde uitgave te koop zijn, gedrukt op luxepapier met linnen rug en een genummerde ex-libris met een unieke tekening van Hergé. Dat alles past in een bijhorende cassette Hier moet je 180 euro voor neertellen.


Suske en Wiske voor SOS Kinderdorpen:
de Nederlandse versie
13/08
TOP
Vorig jaar in september kon je zes weken lang bij de krant Het Laatste Nieuws een eenmalig Suske en Wiske-album kopen dat geschreven was door een bekende Vlaming en getekend door een uiteenlopend kransje Vlaamse tekenaars. Een belangrijk deel van de verkoop van de albums, een verzamelbox met luxe-edities en de latere veiling in het najaar van de originelen via Catawiki gingen naar het goede doel: SOS Kinderdorpen. Dat leverde een cheque van 46.128 euro op. Toen was er al sprake van een editie voor Nederland.

Dat gebeurt nu effectief vanaf zaterdag 3 september bij de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. Elk album kost 6,90 euro en deze keer laten Nederlandse tekenaars en BN'ers de Vlamingen een poepie ruiken. In elk album staan acht extra pagina's: twee met biografietjes van de auteurs en zes over SOS Kinderdorpen. Een significant deel van de opbrengst is bestemd voor de Nederlandse poot van SOS Kinderdorpen.

Hieronder kan je van alle auteurs de cover, hun versie van de befaamde toren en twee pagina's uit het album bekijken. Klik op elk van de afbeeldingen voor grotere versies.


Eric Heuvel + Wilfred Genee: De Schaal van Moraal
Eric Heuvel is het meest gekend van January Jones en historische strips zoals De Ontdekking, De Zoektocht en De Terugkeer. Wilfred Genee is sportjournalist en samen met Johan Derksen een van de presentators van
Voetbal Inside.

De Schaal van Moraal
De Schaal van Moraal
De Schaal van Moraal
De Schaal van Moraal


Gerben Valkema + Guus Meeuwis: De Grandioze Gitaar
Gerben Valkema is de tekenaar van Elsje en de kinderstrip Kik. Guus Meeuwis is als zanger ook in Vlaanderen bekend dankzij z'n doorbraakhit Het Is een Nacht...


De Grandioze Gitaar
De Grandioze Gitaar
De Grandioze Gitaar
De Grandioze Gitaar


Gerard Leever + Aaf Brandt Corstius: De Pientere Pop
Gerard Leever publiceert tegenwoordig de meidenstrip Suus & Sas bij Strip2000. Hij is ook de tekenaar van onder meer Het Felix Flux Museum en Oktoknopie.
Aaf Brandt Corstius is columniste en schrijfster.

De Pientere Pop
De Pientere Pop
De Pientere Pop
De Pientere Pop


Hanco Kolk + Karin Amatmoekrim: De Tollende Toverkol
Hanco Kolk is een favoriet bij nogal wat stripliefhebbers dankzij Gilles de Geus, Meccano en S1ngle. Met Vlaming Kim Duchateau werkte hij samen aan de unieke graphic novel
De Man van Nu. De Surinaams-Nederlandse schrijfster Karin Amatmoekrim debuteerde met de roman Het Knipperleven en publiceerde daarna nog Wanneer Wij Samen Zijn, Titus, Het Gym en De Man van Veel.

De Tollende Toverkol
De Tollende Toverkol
De Tollende Toverkol
De Tollende Toverkol


Michiel de Jong + Esther Verhoef: De Charmante Chirurg
Michiel de Jong heeft een fantastisch illustratieve lijnvoering die schatplichtig is aan de klare lijn van Yves Chaland en voorbeelden als Joost Swarte en Ever Meulen. Hij tekende een album van De Avonturen van Lana Planck. Ook Esther Verhoef is een schrijfster
, meerbepaald van thrillers en misdaadverhalen waaronder Close-Up en het verfilmde Rendez-Vous. Met haar man Berry Verhoef schreef ze onder het gezamenlijk pseudoniem Escober onder meer Onrust, Chaos, Ongenade en Overkill.

De Charmante Chirurg
De Charmante Chirurg
De Charmante Chirurg
De Charmante Chirurg


Romano Molenaar + Carlo Boszhard: De Irritante Imitator
Romano Molenaar heeft al ervaring met Suske en Wiske of tenminste het personage Jerom als tekenaar van de superheldenspin-off J.ROM - Force of Gold. Zijn grote doorbraak volgde toen hij samen met Jorg de Vos de reeks Storm mocht voortzetten na de dood van Don Lawrence.
Hij is ook de tekenaar van de Storm-spin-off De Kronieken van Roodhaar terwijl hij voor de Verenigde Staten ook bijdragen leverde aan Batman-Detective Comics. Carlo Boszhard is een allround tv-figuur als presentator en jurylid in talentenshows, (stem)acteur, musicalacteur, tekstschrijver en imitator.

De Irritante Imitator
De Irritante Imitator
De Irritante Imitator
De Irritante Imitator


Vooruitblik Mediageuzen
11/08
TOP
Star Trek 1
Op 17 augustus komt Star Trek Beyond in de zalen, de derde prequelfilm in de sciencefictionreboot die nu door Justin Lin (bekend van verschillende Fast & Furious-films) is geregisseerd nadat J.J. Abrams met succes de overstap maakte naar de Star Wars-franchise. Behalve de nieuwste film kunnen Trekkies ook al uitkijken naar een gloednieuwe tv-reeks die er in 2017 aankomt. Dat vertaalt zich misschien naar een goede, oude Star Wars versus Star Trek-strijd. Ook in stripland want Dark Dragon Books geeft met enthousiasme het ene na het andere Star Wars-album uit terwijl Mediageuzen deze maand nog de stripreeks Star Trek start. Het begint waar de eerste, nieuwe Star Trek-film uit 2009 stopte.

Het is niet de eerste Nederlandstalige comic want in 1974 en 1975 verscheen al een tiental dubbelalbums bij De Schorpioen / De Vrijbuiter, maar wie herinnert zich die uitgaven van povere kwaliteit nog? De inhoud van Star Trek 1: 5 Year Mission: "De U.S.S. Enterprise maakt een vijf jaar durende reis door onbekend gebied. Vanuit het Delta Kwadrant zet de Enterprise zijn reis verder langs de uiterste grens van het Alfa Kwadrant. Daar komt de bemanning van de jonge Captain James T. Kirk in aanraking met mysterieuze en vooral dodelijke alpenkrachten... Een ontmoeting waar niet elk bemanningslid levend van af komt."

De Britse tekenares Rachael Stott voegde aan haar palmares trouwens nog een andere sf-klassieker toe. Ze is namelijk ook actief voor comics naar de tv-reeks Doctor Who. Voor uitgeverij IDW tekent ze bovendien de crossover Star Trek/Planet of the Apes. Scenarist Mike Johnson schreef voor onder meer Transformers, Supergirl, Superman, Fringe, Titans, Superman/Batman en verschillende Star Trek-reeksen.


Iris 1
De Queeste van Yin 1
In september publiceert Mediageuzen twee albums door auteurs van eigen bodem. Steve Van Bael ken je natuurlijk van Figaro (waarvan in 2017 eindelijk een nieuw album komt bij Saga Uitgaven) terwijl hij onlangs voor Mediageuzen een strip over BV Marc Coucke en zijn voetbalploeg KV Oostende maakte. Iris 1: Niet voor Publicatie bundelt de gags die Van Bael de voorbije jaren voor Menzo en Ché tekende op scenario van LeON die ook Mario Boons DoomsDay schrijft. De gags kennen een hoog Rooie Oortjes-gehalte waarbij de pointe er vaak toe leidt dat we de bolronde kont of andere uitgesproken lichaamsdelen van de journaliste in volle glorie te zien krijgen.

Isabel Baele is een Vlaamse die zich laat beïnvloeden door Japanse strips en tekenfilms voor haar eigen tekenstijl. Op www.webbelart.be krijg je een mooi idee krijgen van haar kunnen. Voor haar strip De Queeste van Yin bestaat dan weer deze site. En dat verhaal kent de volgende plot: "Een meisje krijgt de opdracht om haar wederhelft te zoeken en zo haar wereld te redden van vernietiging. Ze begint aan een lange tocht met haar nieuwe reisgenoten in een voor haar onbekende wereld. Om te slagen in deze queeste zal ze vele obstakels moeten overwinnen en zichzelf ontplooien van meisje tot vrouw."


Vooruitblik Scratch Books
11/08
TOP
Chlorophy integraal 2
Jan Kordaat integraal 2In september vervolgt Scratch Books de integrale reeks met alle Chlorophyl-verhalen van Raymond Macherot. Die zullen in drie bundels verschijnen. In de tweede bundel staan de verhalen Chlorophyl en de Spoorwegpiraten, Zizanion de GVerschrikkelijke, De Terugkeer van Chlorophyl en vier kortverhalen. Het zijn de eerste verhalen die zich afspelen op het eiland Notenschelp en voor een eerste kentering in de reeks zorgen. De diertjes dragen voortaan kleren om maar iets te zeggen. Booswicht Anthraciet maakt bovendien een eerste comeback. Scratch Books koos voor deze uitgave voor een andere cover dan de Franse uitgave uit 2012.

In november schrijft Scratch Books een klein beetje geschiedenis door de tweede integrale van Jan Kordaat te publiceren. Het gaat namelijk om een chronologische en complete uitgave van de eerste verhalen die Eddy Paape tussen 1946 en 1950 voor het weekblad Robbedoes tekende nadat Jijé, de schepper van Jan Kordaat, de reeks aan hem overliet. Geen enkele van de in deze integrale bundel gepubliceerde verhalen is in een Nederlandstalig album verschenen. Zelfs Franse liefhebbersuitgaven waren niet volledig of in zwart-wit. Wie het weekblad Robbedoes uit die periode nooit heeft gelezen, zal dus voor het eerst de verhalen De Treinramp, Jan Kordaat en de Gestolen Rubens, De Loterij, De Duivelrots en Tegen Cor Aasgier kunnen lezen. Omdat originele platen en oorspronkelijke drukfilms niet allemaal meer beschikbaar waren, is er voor deze uitgave ontzettend veel restauratiewerk verricht aan scans van de weekbladpublicaties. De bundelt telt een solide 288 pagina's.


De Kennedy Files 1
Leve de Vloedlijn!
Voorts beginnen Erik Varekamp en Mick Peet na hun Agent Orange aan een nieuw, biografisch avontuur door te kiezen voor de fameuze Kennedy-clan. Het begint allemaal in 1938 wanneer selfmade miljonair Joseph P. Kennedy zichzelf als doel stelt de eerste Iers-katholieke president te worden. Je krijgt meer te lezen over zijn betrokkenheid om president Franklin Roosevelt ervan te overtuigen niet deel te nemen aan de Tweede Wereldoorlog omdat oorlog voor hem simpelweg slechte business betekent. In 2018 en 2020 staan de delen 2, Op Geheime Missie, en 3, Tegen Wil en Dank, gepland die dieper duiken in de geschiedenis van de bekendste Kennedy: John F.

Met Leve de Vloedlijn! verheugen we ons op de vertaling van de tweede samenwerking tussen David Prudhomme en Pascal Rabaté (Ibicus, Een Tweede Jeugd) na hun one-shot De Maria van Plastic. Het in 2015 bij Futuropolis verschenen Vive la Marée heeft een strand als decor waar de auteurs nauwlettend verschillende personen in de gaten houden: een dame die twijfelt of ze wel of niet met blote borsten zal bruinen, een meneer die als een krijger voorbereidingen treft om te gaan vissen, kinderen die op het strand en in de zee spelen met een hondje erbij. Het zijn simpele observaties van typische personages die de auteurs hebben georchestreerd als een ballet van vakantiegangers.


Vooruitblik De Rode Ridder 251
11/08
TOP
De Rode Ridder 251Marc Legendre liet zich in een van de vele interviews, die hij bij de verschijning van De Rode Ridder 250 aflegde, ontvallen dat hij om de haverklap een andere uitleg moest geven over hoe de verdere avonturen van de vernieuwde stripreeks zullen verlopen. Een langere cyclus in meerdere delen, afgeronde verhalen per album, een verhaal per tweeluik?

Nu goed, deel 251 met de titel De Gevangene verschijnt in september en dat zal de ware test zijn voor de goodwill van het publiek. De cover is alleszins al beter dan het vorige album dat een bij elkaar geplakte indruk gaf van verschillende elementen uit het album. Deel 250 kon rekenen op een veel media-aandacht en eengrote nieuwsgierigheid bij het publiek, ook bij lezers die de reeks al hadden opgegeven. Aan de andere kant waren er trouwe lezers die een punt hebben gezet achter de reeks die ze jarenlang hebben gevolgd. Zo'n fenomeen komt wel vaker voor bij langlopende reeksen waarbij lezers een verandering te baat nemen om het daarbij te houden. De mening van wie deel 250 wel heeft gekocht en gelezen, viel sterk uiteen. De nogal drastische vernieuwing van de tekenstijl door Fabio Bono, de donkere sfeer en de brutale toon vielen niet bij iedereen in goede aarde en tegelijk moet alles nog goed en wel op gang komen.

Maar kom, we zitten hier voor de computer om dat nieuwe deel aan te kondigen zodat je je straks zelf weer een eigen mening kan vormen. Zodoende geven we je nog eens de korte inhoud van De Gevangene weer: "Allis, de uitverkorene die Johan naar Camelot moet brengen, werd door Malfrat de Wrange gevangengenomen. De roverhoofdman gebruikt haar om de Rode Ridder onder de duim te houden. Bij zijn plundertochten kan Malfrat een ridder van de Ronde Tafel immers goed gebruiken als vrijgeleide voor zijn verschrikkelijke daden. Het valt Johan zwaar om niet tussenbeide te komen wanneer dorpelingen worden mishandeld, maar hij kan niets ondernemen omdat hij daardoor Allis' leven in gevaar zou kunnen brengen. Tot het hem op een dag toch te veel wordt en hij alles op alles zet om de wrede schurken uit te schakelen. Malfrat en de Rode Ridder voeren een verbeten strijd, maar als ze de torenkamer bereiken waar het meisje opgesloten zit, blijkt die leeg te zijn. Heeft Johan gefaald?"


Vooruitblik Saga Uitgaven
06/08
TOP
Sam integraal 1
Kramikske integraal 1
De Minimensjes integraal 1
In de maanden september, oktober en november bundelt, vervolgt en voltooit Saga Uitgaven heel wat interessante titels en geeft ook nog gloednieuwe zaken uit. Vooreerst is het een blij weerzien met de Vlaamse reeksen Sam en Kramikske als integrales en komt Pierre Serons De Minimensjes (dat niet langer met de oude spellingsregels als De Mini-mensjes wordt geschreven) goed terecht bij de uitgeverij.

De complete reeks Sam zal in drie delen worden gebundeld. In de eerste integrale staan de delen 1 tot 4 in kleur, aangevuld met een achtergronddossier van niet minder dan 40 pagina's waarin beide auteurs Jan Bosschaert en Marc Legendre terugblikken op de totstandkoming van de komische reeks, stilstaan bij details uit de eerste vier albums, anekdotes opdissen en voorheen ongekende info prijsgeven. Er staat ook een portfolio in, coverstudies, schetsen, reproducties van originelen en nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal. In de tweede integrale worden de delen 5 tot 8 opgenomen. In de derde en laatste integrale komen de delen 9 tot 11 en de beide promotionele strips van de Metaalnijverheid.

Van de integrale reeks Kramikske, nog steeds het bekendste bakkersknechtje van België, zullen vier integrales verschijnen met daarin de vervolgverhalen die Jean-Pol tussen 1985 en 1992 voor de krant Het Volk maakte. Eenentwintig avonturen verschenen in voorpublicatie, maar uitgeverij Het Volk bracht enkel de eerste negentien in album uit. Het laatste avontuur (De Heilige Geit, geschreven door Hec Leemans) gaf Bonte in 2010 als album uit. Deel 20, De Verboden Vrucht, verscheen nooit in album. Al deze verhalen zullen in zwart-wit in de integrale reeks verschijnen. De voorafgaande achtergronddossiers en portfolio's zijn in kleur. Voor deel 1 is een dossier van 36 pagina's voorzien met een uitgebreide terugblik op Jean-Pols begincarrière en Kramikskes geboorte, aanvankelijk nog als gagreeks.

Ook voor de integrale reeks van De Minimensjes, waarvan Dupuis in september deel 8 pubiceert in het Frans, levert Saga Uitgaven geen half werk. In deze reeks worden alle kortverhalen en lange avonturen chronologisch opgenomen, allen opnieuw geletterd en taalkundig gemoderniseerd. Veel van die kortverhalen verschenen in latere albums in de reeks of werden zelfs niet in album uitgegeven na de eerste publicatie in het weekblad Robbedoes. Het lange Van Muizen en Minimensjes verscheen niet eens bij Dupuis in album, wel bij Farao, een voorloper van Talent. We herinneren je er ook aan dat Dupuis de laatste drie albums nooit heeft vertaald, maar zover zijn we nog niet. Uiteraard hoort er ook in deze reeks een achtergronddossier in met boeiende weetjes over de auteurs, de stripreeks en hun voorgeschiedenis.


Boes integraal 2
Boes 1
Boes 2
Saga Uitgaven zet ook de integrale reeks Boes verder met een tweede integrale in hardcover. De inhoud van de eerste integrale verschijnt nu ook in twee softcoveralbums.


De Post- en Liefdebezorger
Ambulance 13 integrale uitgave 3
De Post- en Liefdebezorger is een dik one-shot van Sébastien Morice en Didier Quella-Guyot dat in mei laatstleden nog de Belgische prijs Diagonale/Le Soir won voor het beste album. In Franse artikels en recensies wordt vooral het poëtische aspect van het mooie verhaal geroemd. We lazen ook vergelijkingen met Zidrous verhalen voor een volwassen publiek. "De Eerste Wereldoorlog vordert alle mannen van een Bretoens eilandje op. Alleen kinderen, bejaarden en vrouwen blijven nog over... en Maël. Ondanks zijn drang om het vaderland te verdedigen, wordt hij niet gemobiliseerd want hij heeft een klompvoet. Hij wordt de enige jonge en viriele man van het eiland. Op zijn eigen manier levert hij een inspanning aan de oorlog door de post aan de eilandbewoners, voornamelijk vrouwen, te bezorgen. De man die tevoren werd genegeerd, ontdekt nu al hun geheimen..."

De softcovers van Ambulance 13 5 en 6, een andere uitgave die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog afspeelt, verschijnen later, maar in november kan je beide albums al lezen in een gebundelde uitgave. "Daarin probeert de Franse legerleiding de kritische loopgravendokter Louis-Charles Bouteloup in het verhaal De IJzerveren van het heetst van de strijd weg te voeren door hem over te plaatsen naar een minder gevoelige sector, de Alsace. Daar krijgt hij de opdracht om toekomstige, Amerikaanse loopgravenchirurgen op te leiden die zich voorbereiden om zich in het conflict te mengen. Tot zijn verbazing krijgt hij te maken met de paria's van het leger, de heethoofden, het vrijkorps en roodhuiden die uit hun eenheden zijn geweerd om de vijandelijke verdediging te testen. In Oorlogsgezicht ligt Bouteloup zelf in het ziekenhuis met ernstige verminkingen aan zijn gezicht, het gevolg van een granaatinslag. Zelfs
dan verweert hij zich tegen dwaze beslissingen van hogerhand."


De Erfenis van de Duivel 4
De Erfenis van de Duivel integraal
In De Erfenis van de Duivel 4 zal je de ontknoping kunnen lezen van de reeks waar wij van bij het begin voor op de eerste rij zaten, nog niet in het minst dankzij de zwierige tekningen van Paul Gastine. Er komt ook een tot slechts honderd exemplaren gelimiteerde luxe-integrale op groot formaat met de verhalen in zwart-wit en een extra dossier in kleur. Hoewel het een sluitend einde is met goede antwoorden op alle vragen en mysteries, is scenarist Jérôme Félix al begonnen met het schrijven van een tweede cyclus met naar eigen zeggen een goed idee om opnieuw met dezelfde personages te werken. Dat vervolg moet je nog niet binnenkort verwachten want eerst komt er van hetzelfde duo het westernone-shot Le Dernier Cowboy uit. De verwachtingen zijn hooggespannen, temeer omdat er een preview stond in een aankondigingsbrochure van Bamboo waarop de Franse uitgeverij meldde dat er nooit zoveel reacties kwamen.


De Erfenis van de Duivel 4
Helena integraal
Waar Zijn de Mooie Dagen?
Mooie Momenten
Ook van het tweeluik Moeder Rusland verschijnt er een luxebundel op groot formaat en in zwart-wit op slechts honderd exemplaren. Van hetzelfde duo Anlor en Aurélien Ducoudray verschijnt in september in het Frans trouwens het begin van een nieuw tweeluik, À Coucher Dehors. Van het tweeluik Helena (door Lounis Chabane en Jim) verschijnen de softcovers, maar ook een luxebundel met linnen rug, gesigneerde prent en dossier in een oplage van honderdvijftig exemplaren. Ook van Waar Zijn de Mooie Dagen? verschijnt zo'n luxebundel, zelfde uitvoering en oplage. Van de dikke kortverhalenbundel Mooie Momenten verschijnt eveneens een luxe-uitgave, aangevuld met een dossier met coverstudies, schetsen, uitleg bij personages en een aantal in tekst uitgeschreven scenario's die Jim niet verder heeft uitgewerkt als kortverhaal.


De Rode Schoenen integraal
De Rode Schoenen 1
De Rode Schoenen 2
Saga Uitgaven heeft iets met de Tweede Wereldoorlog (zie ook De Erfenis van de Duivel en Het Oog van de Dobermanns). Het tweeluik De Rode Schoenen is daar andermaal het bewijs van. In november verschijnt het tweeluik als twee softcoveralbums, in september al komt de hardcoverbundeling uit. "Saint-Nicolas-du-Pélem, juni 1944. Bretagne is bezet door het XXV. Armeekorps. Als onbezorgde zeventienjarige geniet Jules van wat zijn vader hem leerde. De jacht en het vissen doorbreken de dagelijkse sleur. Zo ontmoet hij een merkwaardig figuur, Georges, een erudiete Witte Gardist in ballingschap. Er komt een hechte vriendschap tot stand terwijl moord en waanzin zich meester maken van de vijand. Het leven van de twee jongemannen wordt op zijn kop gezet..."


Het Oog van de Dobermanns 3
De Koning van de Ribauds 2
Van de occulte thriller Het Oog van de Dobermanns verschijnt in oktober het derde en laatste album. Het decor wisselt van Tibet, waar enkele opmerkelijke vondsten gedaan worden, naar de onmiddellijke omgeving waar Adolf Hitler zich ophoudt en het zal er stuiven!

In september 2015 verscheen De Koning van de Ribauds 1, in oktober verschijnt het vervolg en slot. In het Frans verscheen dit trouwens als een one-shot. Op de achtergrond van een roemrijke, historische periode waarin figuren en namen passeren als koning Filips II, Richard Leeuwenhart, Jan zonder Land en Eleonora van Aquitanië ontspint zich een brutale complotthriller die zich in achterbuurten, bordelen en schimmige kroegen afspeelt. "Ondanks zijn nederigheid is de zogenaamde Trieste Heer een van de meest gevreesde en gerespecteerde personen in het Franse koninkrijk. Officieel dient hij enkel zijn vorst, koning Filips II, als leider van diens lijfwachten. Maar in de schaduw, ondersteund door twijfelachtige spionnen en schurken, de Ribauds, houdt hij iedereen in de gaten die zijn pad kruist. Maar hartje winter in 1194 vermoordt hij brutaal en uit blinde wraak een handelaar uit Bordeaux. Hij beging een vergissing die tot zijn ondergang kan leiden. Hij wordt nu door de koning opgedragen om de 'moordenaars' van de Aquitaanse handelaar terug te vinden."


Vooruitblik Ster van de Woestijn 3
06/08
TOP
Ster van de Woestijn 3
Bij Dargaud kondigden we recent de verschijning van Ster van de Woestijn 3 aan, maar we zijn er nog niet over uitverteld. We weten al dat het om een prequel gaat, meerbepaald met een jonge cowboy, een pioniersdochter en twee indianen in de hoofdrol. Een van die twee indianen is Ster van de Woestijn die zich in het eerste tweeluik van het leven beroofde. Stephen Desberg kon er veel verschillende thema's in kwijt en Enrico Marini hielp hem een handje bij het verhaal dat werd getekend door Hugues Labiano. En er zijn nog ideeën zat voor nieuwe tweeluiken. Het was de bedoeling dat die door verschillende tekenaars zouden getekend worden, maar Labiano gaf zodanig veel van zichzelf dat volgende tweeluiken ook aan hem toevertrouwd zullen worden. De grote voorwaarde voor die volgende tweeluiken is nu wel dat het nieuwe tweeluik eerst en vooral moet aanslaan bij het publiek. Deel 4 moet over een jaar verschijnen.


Een sequel voor de Marsupilami-film
06/08
TOP
Marsupilami
In de eerste week van de release in 2012 gingen in Frankrijk meer dan 1,7 miljoen bezoekers de film Sur la Piste du Marsupilami bekijken. Wereldwijd gingen er zo'n 6,5 miljoen kijkers naar de cinema om het gele springbeest van André Franquin in digitale vorm te zien. Opnames gebeurden in Frankrijk, België en Mexico. Er is nu sprake van een sequel zonder regisseur Alain Chabat. Jamel Debbouze, een van de hoofdrolspelers uit de eerste film, is betrokken bij het vervolg met het klonen van de Marsupilami als idee voor het scenario. Debbouze krijgt de ehulp van regisseurs Mohamed Hamidi en Nicolas Benamou voor de uitwerking van de film.


Het verhaal van een gijzelaar
door Guy Delisle
06/08
TOP
S'enfuir - Récit d'un Otage
In september verschijnt bij Dargaud het one-shot S'enfuir - Récit d'un Otage, met 432 pagina's Guy Delisles dikste one-shot. Een vertaling ervan is (nog) niet aangekondigd, maar we signaleren het graag. Na zijn reisverslagen over onder meer Birma, Pyongyang, Jeruzalem en Shezhen en de in vertaling gestopte, geestige anekdotes in Gids voor 'Slechte' Vaders wierp hij zich op het waargebeurde verhaal van Christophe André die in 1997 ontvoerd werd door een groep Tsjetsjenen.

Op zijn eenendertigste voerde Christophe André zijn eerste missie uit voor Artsen zonder Grenzen om logistieke steun te verlenen aan een kamp voor vluchtelingen en gewonden van de burgeroorlog. Zijn ontvoerders hebben hem vier maanden vastgeklonken aan een radiator in een kamer met een dichtgespijkerd raam. In die vier maanden werd hij dagelijks enkele minuten van zijn handboeien bevrijd om te kunnen eten en naar het toilet te gaan. In al die tijd heeft hij zich vier keer kunnen wassen. Een lichtpuntje was de belofte op vrijlating want er was losgeld voor hem gevraagd, maar de boekhouder in hem vond het bedrag van een miljoen dollar zelf al te hoog. Hij kon uiteindelijk ontsnappen, maar Delisle maakte er geen ontsnappingsthriller van. Het ware verhaal is hoe de gijzelaar zijn tijd doorbracht met depressieve buien, de kracht van zijn weerstand, zijn woede en zijn vastberadenheid om uit die helse situatie weg te geraken. En Delisle stipt vooral de kleinere zaken aan: hoe hij reageert op een onbekend geluid, het bijhouden van de datum, of hoe hij een ABC uit het tijdperk van Napoleon Bonaparte (waar hij veel over wist) opdreunde of hoe hij alle wijngaarden uit de Bordeauxstreek reciteerde. Het waren allemaal manieren om niet gek te worden. Communiceren met zijn gijzelnemers was geen optie. Zij spraken geen Engels, hij geen Russisch. Na zijn ontsnapping nam hij een halfjaar verlof en nam vervolgens zijn activiteiten voor de ngo weer op.

Voor Delisle was het een hele opgave om meer dan vierhonderd pagina's in hoofdzaak één man in beeld te brengen in één luizige locatie. Maar het lukte hem, en in de Franstalige pers (tot in zijn thuisland Canada toe) is er al veel aandacht voor zijn one-shot.


Thorgal: de grote schoonmaak
03/08
TOP
Thorgal 35
In november verschijnt Thorgal 35: Scharlaken Vuur en daar valt veel over te vertellen. De release liet extra lang op zich wachten omdat Grzegorz Rosinski vaak naar het ziekenhuis moest met gezondheidsproblemen, maar hij is er bijna mee klaar. We hebben dankzij Casemate 95 al de eerste pagina's kunnen lezen en het belooft een rijkgevuld album te worden. De begeleidende interviews met alle betrokkenen maakt ook meer duidelijk over de toekomst van de reeks en de spin-off De Werelden van Thorgal. Hier gaan we!

Schoon schip
Om te beginnen is Thorgal 35 het eerste album van nieuwe scenarist Xavier Dorison in de hoofdreeks. Grzegorz en zijn zoon Piotr en uitgeverij Le Lombard vonden de Bag Dadh-cyclus te lang en te complex met te veel nevenpersonages en bijkomende intriges. Xavier Dorison weigerde drie jaar geleden aanvankelijk het voorstel van de Rosinski's en van de uitgeverij om Yves Sentes werk over te nemen. Hij vond dat hij geen ideeën had en niets aan de serie kon bijbrengen. Uitgever Gauthier Van Meerbeeck kon hem wel overhalen om als script doctor te fungeren, een taak die hij al voor diverse films heeft uitgevoerd. Dat houdt in dat hij aantoont wat er wel of niet kan in een verhaal terwijl hij advies geeft. Zijn oplossingen vielen allemaal in goede aarde bij Le Lombard en hij kreeg de opdracht om dat alsnog uit te werken. Deze keer was Dorison wel zelfzeker genoeg om door te zetten als scenarist. Hij zette zich aan het werk, schreef een veertigtal pagina's en sprak met de uitgever en de Rosinski's af in het Zwitserse Lausanne waar Dorison een fles vodka kreeg van zijn nieuwe partner in crime Grzegorz. En zijn scenario viel in goede aarde, al kreeg hij wel huiswerk mee om nog een en ander aan te passen. Grzegorz staat er nog altijd niet achter om Aniël zoveel jaar ouder te maken. Er kon groen licht gegeven worden aan de verdere lotgevallen van Thorgal en zijn naasten. Op geen enkel moment was er overleg met Yves Sente, de vorige scenarist. Hoe Sente het vervolg zag, zullen we nooit in de reeks te lezen krijgen. Deel 35 wordt wel weer een zuiver Thorgal-verhaal met het gezinshoofd op nagenoeg elke pagina.

Thorgal 35 wordt absoluut geen overgangsverhaal om iedereen weer te laten wennen aan nieuwe ideeën. Dorison kreeg het verzoek om zo snel mogelijk schoon schip te maken met de Bag Dadh-cyclus, hoewel Grzegorz in eerste instantie zelf vragende partij was om het Midden-Oosten als decor te kiezen, en terug naar huis te keren. Er moesten zo veel mogelijk nevenpersonages uit, er is dus enorm veel bloedvergieten en dan komt er ook nog een oorlog tussen christenen strijden en muzelmannen met de stad Bagh Dadh die belegerd wordt en er duikt zelfs een vliegend schip op dat we nog kennen uit de Qâ-cyclus. Dat alles terwijl Thorgals bastaardzoon Aniël ineens tien jaar ouder is en een belangrijke spil is voor de Rode Magiërs. De vader-zoonrelatie wordt op de proef gesteld en net daar houdt Grzegorz van, minder van het magische luik dat hij altijd een luie oplossing vond. Aan Jean Van Hamme heeft hij ook nog gevraagd om het magische aspect in te tomen. Nu verlangt hij telkens een kant-en-klaar scenario voor hij begint te tekenen en vooral dat er niets meer aan wordt veranderd als hij ermee bezig is.

Thorgal 35, 36, 37
Dorison moet ook nog jongleren met Thorgals vrouwen, vooreerst Aaricia, ten tweede Kriss van Valnor en ook nog de mooie en mysterieuze Salouma met wie hij in het vorige album een scheve schaats reed. Dorison gaf toe dat hij aanvankelijk Aaricia wilde laten sterven, maar scenarist Yann weerhield hem daarvan. Yann legde hem uit dat zij allebei personages en een geschiedenis kregen toevertrouwd en dat dit gerespecteerd moest worden door hen net niet te doden. Yanns boodschap was letterlijk: "Je mag niet vernielen wat je niet hebt gecreëerd". Aaricia sterft dus niet, maar Dorison stipt aan dat er andere dingen met haar zullen gebeuren.

Aan het einde van Thorgal 35 blijven Thorgal, Salouma, Aniël en Petrov over en daarmee wordt de cyclus afgesloten. Je krijgt antwoorden op praktisch alle vragen waar Sente zich klaarblijkelijk geen raad meer mee wist, of eigenlijk dat hij er te lang op kauwde volgens de Rosinski's. Wat gebeurt er met de vizier? Waarom wordt Bag Dadh belegerd? Watwillen de Rode Magiërs in werkelijkheid? Wat is het opzet van Salouma? Al die nevenintriges worden afgehandeld. Deel 36 wordt een reisverhaal en eindigt zoals al door Yves Sente voorzien met een hereniging van Thorgal, Wolvin, Kriss, Aaricia en Jolan op een specifieke plaats voor een specifieke reden. Vanaf deel 37 zijn we weer helemaal terug in het Hoge Noorden. Nochtans krijgt Dorison slechts per album een contract. Hij kan dus na elk nieuw album aan de kant worden geschoven en tegelijk kan hij zelf beslissen om ermee te kappen. Zijn ideeën lopen tot deel 37. Daarna ligt nog alles open.

Spin-offs
De Werelden van Thorgal - Wolvin 6Het schema dat in de albums van Thorgal, Wolvin, Kriss van Valnor en De Jonge Jaren is uitgetekend, blijft gehandhaafd. Kriss van Valnor stopt dus na deel 8 en Wolvin na deel 7. Nadat Giulio De Vita de brui gaf aan Kriss van Valnor nam Roman Surzhenko het over voor deel 6. Dorison nam Mathieu Mariolle aan boord omdat hij zelf niet genoeg tijd had om er ook nog Kriss van Valnor volledig bij te nemen. Samen hebben ze al deel 7 geschreven en de indeling van deel 8 is ook al klaar. Maar het is niet de bedieling dat Surzhenko ook de volgende albums van Kriss van Valnor tekent. De laatste twee albums zullen getekend worden door een andere tekenaar die beide albums binnen de twee jaar zou moeten kunnen tekenen voordat Thorgal 36 verschijnt. Ook van Wolvin moeten er nog twee albums verschijnen, in oktober verschijnt alvast deel 6, De Koningin van de Zwarte Alfen. Het vorige album van Kriss van Valnor vond Dorison trouwens zelf geen overgangsalbum. In het begin van het album was Kriss een koningin met haar troon en geld als enig doel. Op het einde was ze een moeder die haar kroon achterliet en tot alles bereid is om haar zoon terug te vinden.

En zijn die spin-offreeksen dan echt afgelopen nadat alle verhaallijnen (behalve de aparte rond Thorgals jonge jaren) in Thorgal 36 samensmelten? "Daarover is nog niets beslist", bevestigt Gauthier Van Meerbeeck. "Er kan er ook één verdwijnen om het eenvoudiger te maken." Een optie is een nieuwe spin-offreeks met one-shots over nevenpersonages naar het voorbeeld van XIII Mystery, maar dat is nog lang geen concreet project. Piotr Rosinski: "We hebben geen specifiek contract getekend voor zo'n voortzetting. Het is slechts een wens. Als we betere ideeën vinden, is alles mogelijk."

Nieuwe tekenstijl
In elk geval loopt Thorgal nog niet op zijn einde. Sterker zelfs: Grzegorz Rosinski worstelt met het idee om na zijn overschakeling van een klassieke tekenstijl naar een volledig geschilderde stijl opnieuw van techniek te veranderen. Hij is het rechtsreeks schilderen in kleur namelijk wat beu. Terug de klassieke stijl wordt het alvast niet, maar hij blijft zich fascineren voor nieuwe technieken, materialen en oplossingen. Hij schuift Thorgals thuiskomst (deel 37) naar voor als potentieel album waarin we weer zullen moeten wennen aan een nieuwe Thorgal, maar hij wil daar nu nog niet te veel op vooruitblikken. Commentaren van lezers over zijn vorige stijlverandering hebben hem niets geleerd: "Sommigen zeggen me dat ze het fantastisch vinden, anderen missen mijn werk met het penseel. Ik ben veroordeeld om over mijn eigen werk te oordelen."

Bovendien heeft hij nog andere stripplannen. Welke weet hij zelf nog niet, al spreekt een pulpverhaal hem wel aan. Hij is dol op fumetti's, Italiaanse pulpstrips, en schoof de western Tex Willer naar voor als een voorbeeld, waarmee hij niet gezegd wil hebben dat hij een avontuur van ranger Tex Willer zal tekenen!
(Bron: Jean-Pierre Fuéri — Casemate 95, augustus 2016)


Coverstudie XIII Mystery 11
03/08
TOP
Thorgal 35
In november verschijnt XIII Mystery 10: Calvin Wax door Corentin Rouge en Fred Duval. Wij kijken nogmaals vooruit naar 2017 waarin XIII Mystery 11: Jonathan Fly zal verschijnen nu er bovenstaande coverstudie is. Tekenaar Olivier TaDuc (Chinaman, Witte Klauw) en scenarist Luc Brunschwig (Makabi, Urban, De Geest van Warren) focussen zich op het leven en de laatste dagen van de communistische journalist vóór die vermaledijde nacht op 3 augustus en zijn relatie met het kind dat hij opvoedde.


Vooruitblik Asterix Verovert Rome
01/08
TOP
Asterix Verovert Rome
Distributeur Van Ditmar meldt de verschijning van een compleet nieuwe versie van Asterix Verovert Rome in oktober. Het oorspronkelijke album was de stripversie van de tekenfilm De Twaalf Werken van Asterix (ook wel Asterix en de Helden of Asterix Verovert Rome genoemd — de Nederlandse tekenaar/animator Börge Ring en de Toonder Studio's werkten hier aan mee) uit 1976. Het was de eerste tekenfilm van Studios Idéfix, de tekenfilmmaatschappij die Albert Uderzo en René Goscinny zelf hadden opgericht in de jaren 1970. Na de Lucky Luke-tekenfilm De Ballade van de Daltons (die Goscinny voor zijn overlijden niet meer in afgewerkte fase kon zien) werd de studio opgedoekt. De twee auteurs en zakenpartner Georges Dargaud verloren een fortuin aan de tekenfilmstudio.

Asterix Verovert Rome

Asterix Verovert Rome
werd door beide auteurs geregisseerd en was een compleet nieuw verhaal op scenario van hun vriend Pierre Tchernia dat niet op een bestaand Asterix-album was gebaseerd. De stripversie van de tekenfilm was niet het werk van Albert, maar wel van diens jongere broer Marcel Uderzo. Over de niet te onderschatten rol van Marcel Uderzo aan de reeks Asterix schreven we dit artikel. Van zijn stripversie bestaan drie Nederlandstalige (recame-)edities uit 1976, 1977 en 1978. In 1976 verscheen ook een verzamelalbum met plakplaatjes uit de tekenfilm. De versie die in oktober zal verschijnen is geen strip meer, maar wel een geïllustreerd verhaal met gloednieuwe cover en speciaal voor deze uitgave gemaakte illustraties naar het voorbeeld van Hoe de Kleine Obelix in de Ketel van de Druïde Viel. Het album zal tachtig pagina's tellen en verschijnt als softcover.

Asterix Verovert Rome


Vooruitblik Middeleeuwse Trilogie over Vlaanderen door Bob De Moor
01/08
TOP
De Leeuw van Vlaanderen
De Kertels van Vlaanderen
Sterke Jan
Na het integraal heruitgeven van reeksen als Barelli, Meester Mus, Cori de Scheepsjongen, Pom en Teddy, Jari en De Witte Ruiter en de luxes van Betty & Dodge 7 en 8 (de enige Nederlandstalige versies van deze laatste albums van de reeks) bleef het stil rond BD Must die in het Frans nog meer complete, oude reeksen in een nieuw jasje uitgeeft (De Avonturen van de 3L, Steven Severijn, Toenga) terwijl het reeksen als January Jones, Rhonda en Franka naar het Frans vertaalt.

In september geeft BD Must opnieuw strips uit in het Nederlands. Dan verschijnt een pakket van de strips De Leeuw van Vlaanderen, De Kerels van Vlaanderen en Sterke Jan in hardcover. Deze middeleeuwste trilogie van Bob De Moor verscheen tussen 1949 en 1951 in het weekblad Kuifje en later in diverse albumuitvoeringen. De drie albums zijn afgeronde verhalen. Vooral met De Leeuw van Vlaanderen, een waar meesterwerk naar de roman van Hendrik Conscience, maakte hij grote sier. Het laat op onder meer Willy Vandersteen een grote indruk na. In 1950 begon De Moor trouwens te werken voor de net opgerichte Studios Hergé waar hij zich zou ontpoppen als Hergés belangrijkste medewerker.


Franse patrimoniumuitgave van
Suske en Wiske
01/08
TOP
Bob et Bobette INT1
Bob et Bobette INT1Verzamelaars van de reeks Suske en Wiske die àlles willen hebben of liefhebbers van mooie, Franse integrales moeten eind augustus de verschijning van de eerste, Franse patrimoniumuitgave van de reeks in de gaten houden. Op 24 augustus verschijnt bij Place du Sablon, een imprint van de Zwitserse uitgeverij Paquet een eerste bundel met de verhalen Het Eiland Amoras, De Sprietatoom en De Vliegende Aap. Rikki en Wiske in Chokowakije wordt dus overgeslagen, maar er wordt wel over geschreven in het voorafgaande dossier over Willy Vandersteen en zijn belangrijkste stripreeks.

Voor deze integrale maakt de uitgeverij gebruik van de oorspronkelijke tekeningen en lettering, maar de drie verhalen zijn speciaal voor deze editie opnieuw ingekleurd.

Paquet loopt al sinds 2014 rond met uiteenlopende uitgeefplannen rond Suske en Wiske. Niet alleen een patrimoniumcollectie, maar ook gebundelde uitgaven van de nieuwere verhalen, de Franse vertaling van Amoras als Amphoria en zelfs hommagealbums door Franstalige tekenaars en scenaristen (onder meer van Jean-Marc Krings, Zidrou, André Taymans, Jean David Morvan en Yann) maakten deel uit van deze plannen. Na een interne herstructurering en het opnieuw invullen van de projecten worden deze plannen langzaam aan opnieuw opgepikt. Na de drie eerder verschenen vertalingen van Amphoria wordt de reeks opnieuw gelanceerd en we zagen Krings ook weer voorsmaakjes van zijn Suske en Wiske-verhaal presenteren. Maar daar bestaan allemaal nog geen concrete verschijningsdatums voor. Franstaligen geraken er trouwens zelf ook niet meer uit wijs.

Bob et Bobette INT1
Bob et Bobette INT1
Bob et Bobette INT1
Bob et Bobette INT1


Guy Decissy en Jack Davis overleden
01/08
TOP
Vorige week overleden drie voorname heren die elk op hun manier hun steentje bijdroegen aan de stripgeschiedenis.

Guy Decissy
Guy DecissyOp 29 juli overleed de Belg Guy Decissy die 92 jaar werd. Hij was geen stripmaker, maar achter de schermen was het kleine mannetje een groot man. Hij was een rechterhand van Hergé (bij wie hij als inkleurder begon als opvolger van Edgar P. Jacobs), hij was directeur en medeoprichter van Publiart, de commerciële poot van uitgeverij Le Lombard, en was de oprichter van het Belgisch Stripcentrum. Via Publiart werd de professionele tekencarrière gelanceerd van tekenaars als William Vance en Berck. Ook Tibet, Hermann, Albert Weinberg, Raymond Macherot, François Craenhals, Dany en Jean Graton hebben voor dat reclameagentschap getekend. Hij wierf ook de jonge Philippe Geluck (De Kat) aan.

Publiart was een grote speler in het reclamelandschap en zorgde ook voor de merchandising rond Kuifje en andere figuren uit het weekblad Kuifje. Decissy verkocht van 1954 tot zijn pensioen zo'n dertig jaar lang advertentieruimtes, hij bedacht reclamecampagnes en organiseerde wedstrijden met belangrijke partners waarbij lezers van het weekblad Kuifje fantastische prijzen konden winnen zoals auto's of verre, exotische reizen. Decissy mocht zijn gang gaan zolang het maar winst genereerde. Onder zijn klanten rekende hij Parein, Rombouts koffie, Côte d'Or, Coca-Cola, Delhaize, Walibi (waarvoor het logo en de bekende oranje kangoeroe werden ontworpen),... Onderhandelen deed hij rechtstreeks met CEO's. Hij deed zijn werk zodanig voortreffelijk dat ook concurrent Robbedoes hem advertentieruimte liet verkopen voor hun blad waardoor Decissy ineens met Peyo en André Franquin kon werken. Voor Publiart creëerde hij de internationale structuur E.M.A.D. (European Martketing Advertising) met kantoren in Noorwegen, Frankrijk, Engeland en andere Europese landen.

Met Publiart probeerde hij tevens fondsen te verwerven voor avantgardetheater in Brussel. Hij kreeg de importeur van Ford-wagens zo ver om Theatre 140 te sponsoren waar onder meer Pink Floyd met heel veel succes kwam optreden, maar in andere gevallen amper tien toeschouwers kwamen opdagen. Met die ervaring dacht hij een Kuifje-museum te kunnen financieren, maar Hergé stelde voor om daar een museum over het beeldverhaal van te maken. Met privéfondsen en amper 15% subsidies en een uitgebreid team rond hem kreeg hij het project van de grond. Bij de opening in 1989 woonden koning Boudewijn en koningin Fabiola en de absolute beau monde van het Belgisch beeldverhaal de plechtigheid bij. Decissy kocht ook het Cauchiehuis aan, een van de mooiste realisaties van Victor Horta en de art nouveau, waar hij aanvankelijk het Kuifje-museum in wilde onderbrengen.

Guy Decissy kleurde trouwens niet alleen voor Hergé strips in. Hij kleurde het grootste deel van de reeksen in die in de beginjaren in het weekblad Kuifje verschenen: het Blake en Mortimer-verhaal Het Mysterie van de Grote Piramide, Barelli voor Bob De Moor, Corentin van Paul Cuvelier en zelfs de Suske en Wiske-verhalen Het Spaanse Spook en De Schat van Beersel.

Guy Decissy was een van de laatste getuigen over de gouden periode van het stripverhaal.
(© foto: Raymond Lagae)


Jack Davis
Jack Davis
Johnny CashJack Davis was nauwelijks een jaar jonger dan Guy Decissy en overleed op 27 juli. De Amerikaanse tekenaar uit Atlanta illustreerde vele advertenties, tijdschriftencovers, filmposters en platenhoezen (onder andere voor Everybody Loves a Nut van Johnny Cash) en tekende talloze stripverhalen.

Zijn eerste cartoons publiceerde hij op zijn twaalfde. Met de opbrengst van illustraties voor een handboek van Coca-Cola kocht hij in 1949 een wagen om naar New York te rijden en daar aan een kunstschool te studeren. Daar vond hij ook werk als inkter van de stripreeks The Saint. Vanaf 1950 was hij actief voor uitgeverij EC Comics met bijdragen aan Tales from the Crypt, Two-Fisted Tales, The Vault of Horror en andere horror-, fantasy- en sciencefictiontitels.

MadHij was met oprichter Harvey Kurtzman een van de grote gangmakers van het satirische strip- en cartoonblad Mad (1952) en ontmoette Morris en René Goscinny in de beginjaren tijdens hun verblijf in de States met wie hij bevriend raakte. Vanaf begin jaren 1960 was Davis in nagenoeg elk nummer van Mad aanwezig, tientallen jaren na elkaar. Hij illustreerde ook vele covers van Mad, in september 1995 zijn laatste met radiopresentator Howard Stern.

Davis was ontzettend bedreven in het komisch-karikaturale genre. Een van zijn meest trotse momenten was toen hij op tv een interview zag met de legendarische, Amerikaanse komiek Bob Hope, waar Davis een grote fan van was, met achter hem een door Davis getekende karikatuur op een cover van een tijdschrift die aan de muur van Hopes kantoor hing. Hij won vele prijzen. In 2003 werd hij opgenomen in de Will Eisner Hall of Fame.
 


Jacques Tardi opgenomen in Hall of Fame van Eisner Awards
01/08
TOP
Eisner AwardsDe Eisner Awards 2016 zijn toegekend. Hier kan je de volledige lijst met winnaars bestuderen. Southern Bastards vanJason Latour en Jason Aaron kreeg de prijs voor beste vervolgserie. Jason Aaron werd ook bekroond als beste scenarist. The Fade Out van Sean Phillips en Ed Brubaker was de beste miniserie. Bij de categorie Best Graphic Album—Reprint merken we Nimona van Noelle Stevenson dat Blossom Books recent in het Nederlands uitgaf.

Geen enkele prijs was voor een auteur uit onze eigen regio weggelegd, maar Fransman Jacques Tardi werd door stemmen van het publiek wel opgenomen in de Hall of Fame, samen met Lynda Barry, Rube Goldberg, The Simpsons-bedenker Matt Groening en de door de jury voorgedragen Carl Burgos en Tove Jansson. In 2011 won Tardi nog een award voor Best Reality-Based Work met de vertaling van zijn Loopgravenoorlog, in 2011 won hij in de categorie Best U.S. Edition of International Material en in 2014 opnieuw met De Grote Slachting.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel