Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 27 juli:

Vooruitblik Arboris
Vooruitblik Ballon Comics
Vooruitblik Blloan
Vooruitblik Casterman
Vooruitblik Dargaud
Vooruitblik Dupuis
Vooruitblik Glénat
Vooruitblik Le Lombard
Vooruitblik Lucky Comics

Updates van 18 juli:

Het vervolg van XIII


Updates van 16 juli:

Vooruitblik Blake en Mortimer 24
Christian Durieux maakt een Robbedoes
Vooruitblik Standaard Uitgeverij
Vooruitblik Doomboy en De Daltons
Gerrit de Jager schenkt complete archief weg
Vooruitblik Duisteringen
Vooruitblik Strip2000 / Syndikaat
Julius Palmboom integraal
Filmprojecten voor Death Note en Lone Wolf and Cub

Updates van 8 juli:

Don Lawrence Collection neemt Uitgeverij L over
Jean Dufaux schrijft een Robbedoes-verhaal en er komt een film
Didier Savard en Nine Culliford overleden
Verfilming Alleen in 2017

Updates van 2 juli:

Vooruitblik Daedalus
Netflix verfilmt Hilda en Death Note
Benoît Feroumont herneemt held(in) uit Ivan Ivanka
Voorsmaakjes De Blauwbloezen-special
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2016: juli • augustus • september • oktober • november • december
2017: januarifebruarimaartapril mei • juni
 
Vooruitblik Arboris
27/07
TOP
Anders 3
Van uitgeverij Arboris zijn weer een paar albums klaar die we elk moment in de winkel verwachten. Het gaat om de eerste twee geremasterde edities van Vicente Segrelles' De Huurling. In kwartaal 4 zien we onder meer Anders 3 van Erwin Suvaal en Willem Ritstier tegemoet, het slot van de trilogie.
"Lucy en Lucas ontsnappen uit Loods 51, maar alles loopt anders dan ze hadden verwacht. Via de laptop van directeur Grayer ontdekt Lucas dat hij en Lucy een tweeling zijn, en dat is lang niet het enige geheim dat voor hen altijd verborgen is gehouden. Ook blijkt dat Lucas en Lucy heel ergens anders vandaan komen. Samen met Osram, Tinklor en Tanklar besluiten ze om een bezoekje te brengen aan de Van Boffellaan nummer 666, waar een oude professor woont, die hen mogelijk kan helpen terug te keren naar hun eigen wereld... of niet! Ondertussen zitten Grayer en zijn twee handlangers, Ram en Ros, hen op de hielen. Redden ze het, of...? Dat blijft spannend tot het einde."


De Complete Beverpatroelje 5
De Complete Sophie 2
De Complete Tanguy en Laverdure 6
Er zit een grote regelmaat in de integrales die Arboris uitbrengt. Dit kwartaal verwachten we nog De Complete Baard en Kale 5 en De Complete Jerry Spring 1. De Complete Guus Slim 3 laat daarentegen verdacht lang op zich wachten. Vragen naar het uitblijven van deze integrale werden op de Facebookpagina van de uitgeverij verwijderd of genegeerd. Een mogelijke kink in de kabel komt door de erfgenamen van Maurice Tillieux die volgens onze bronnen zwaar tilden aan een vloek die in de vorige integrale stond.

In kwartaal 4 bundelt De Complete Beverpatroelje 5: Onheil in Braslavië de delen 13, 14 en 15, zijnde de verhalen De Verborgen Kroon, De Duivelsketel en De Trip met de Autobus. "In de vijfde bundeling met avonturen van de Beverpatroelje zien we een duidelijke ontwikkeling naar meer 'volwassen' avonturen. De Bevers zien er niet meer zo jong uit als eerder en de avonturen die ze gaan beleven, zijn daar een afspiegeling van. De eerste twee verhalen in deze uitgave spelen zich af in het Oostblokland Braslavië, waar de Bevers het tegen de kwaadaardige overheid moeten opnemen, en in het derde verhaal gaan de Bevers maar liefst op reis naar Iran!"

In De Complete Sophie 2: De Vindingen van Karapolie beginnen de werkelijke avonturen van het meisje na de lange voorgeschiedenis die de reeks kende met het figuurtje Starter in de hoofdrol. Starter en zijn kompaan Pieters zullen in de komende, gebundelde verhalen steeds meer hun meerdere moeten erkennen in het ondernemende, altijd goedlachse en inventieve meisje. "Als Jidéhem halverwege de jaren 1960 wat meer tijd krijgt, omdat André Franquin het tempo van de strip Robbedoes iets verlaagt en het tekenwerk van de grotendeels door Jidéhem getekende strip Guust weer zelf gaat doen, krijgt hij eindelijk de kans meer tijd te besteden aan zijn eigen strip Sophie. Hij ontmoet tekstschrijver Vicq, met wie het goed klikt, en samen gaan ze werken aan twee soorten verhalen: ten eerste lange verhalen als De Bel der Stilte, die verschijnen onder de noemer De Avonturen van Starter, Pieters en Sophie, en daarnaast korte verhalen rond Sophie, waarin Starter en Pieters nauwelijks voorkomen en die meestal in themanummers van het weekblad Robbedoes gepubliceerd worden. In deze tweede bundeling zijn de verhalen opgenomen die verschenen van 1965 tot en met 1967."

Met Trammelant in de Woestijn staat alweer de zesde De Complete Tanguy en Laverdure gepland, opnieuw extra lange verhalen van Jijé en Jean-Michel Charlier. Het Complete in de reeksnaam gaat meer dan ooit op voor deze bundel want voor de oorspronkelijke albumpublicaties werden de verhalen ingekort. "Voor de reeks Tanguy en Laverdure schreef auteur Jean-Michel Charlier graag verhalen die zich uitstrekten over twee albums. Dat stelde hem in staat dieper in te gaan op de personages en intriges waar zijn helden mee te maken kregen. De twee verhalen van albumlengte die de kern van dit boek vormen, zijn ook zo'n dubbelverhaal dat zich grotendeels afspeelt in het fictieve in het Midden-Oosten gelegen land Sarrakat, waar de politieke situatie overigens veel lijkt op Jordanië. De verhalen zijn destijds in ingekorte versie in album verschenen. De toen weggelaten stroken zijn in deze uitgave uiteraard weer toegevoegd. De overige drie verhalen in dit boek zijn elk zestien bladzijden lang en spelen aan het eind van de jaren 1950. Deze verhalen stonden los van de hoofdreeks en werden eind jaren 1960 en 1970 in de pocketreeks Pepparade gepubliceerd. Een uitgebreid dossier met zeldzame documenten uit de archieven van Charlier en Jijé, en diverse pagina's die nog nooit in het Nederlands verschenen, zijn aan het boek toegevoegd."


Vooruitblik Ballon Comics
27/07
TOP
De Hartendiefjes 1
De makers van de meisjesstrip Dance Academy creëren de nieuwe reeks De Hartendiefjes. "Wist je dat feeën op school een specialisatie mogen kiezen? De meest getalenteerde feeën worden Valentijnsfeeën genoemd, gespecialiseerd in... de liefde. Hun missie? Een droomprins vinden voor de dochters van sprookjesprinsessen. Helaas is dat niet zo eenvoudig! In de wereld van feeën en prinsessen lopen er weinig mannen rond. Brume en Perle, twee pas afgestudeerde feeën besluiten daarom om naar de aarde te reizen om hun eerste missie te volbrengen. Ze moeten een charmante prins vinden voor de dochter van Doornroosje. Slagen ze erin om op aarde de ideale man te vinden?"


Game Over 14
Jommeke 283
Er valt niet veel voor te stellen aan Game Over 14: Fatal Attraction zolang de gags de beproefde formule blijven volgen. Je kan de gags in voorpublicatie lezen in het stripblad Eppo.

De reeks Jommeke groeit langzaam naar het driehonderdste album. In oktober verschijnt deel 283, De Notenkraker. "Jommeke en zijn vrienden wandelen tussen de velden van Zonnedorp, wanneer plots het hele dorp op zijn grondvesten schudt. Vanuit het struikgewas stijgt een hels lawaai uit. Onze vrienden vrezen het ergste... tot er plots een vriendelijke Italiaan tevoorschijn komt. Octavio Solemio is een operazanger die aan het oefenen is voor zijn nieuwe opera. Maar er is een probleempje... Octavio zingt een beetje héél vals. Maar daar weet Annemieke wel raad op! Ze stuurt de notenkraker op zangcursus bij de broeders van de orde der Fasolisten. Muziek verzekerd!"


Vooruitblik Blloan
27/07
TOP
De Tuin van Daubigny
Bouncer integraal 1De reeks J.Rom - Force of Gold vinden we nog steeds een afgrijselijk product. We schatten Bruno De Roovers scenario voor de biografie De Tuin van Daubigny, getekend en geschilderd door Luc Cromheecke — die een ander facet van zijn kunnen laat zien — vele malen hoger in. "Daubigny was een van de eerste kunstenaars die niet alleen in zijn atelier werkte. Hij trok liever de natuur in om te schilderen. Zo schilderde hij vaak vanop een bootje waarmee hij de Seine afvoer. In de natuur werken betekent dat je snel moet schilderen, want de omgeving verandert constant. En dus waren zijn schilderijen vluchtige momentopnames. Zijn haastige verfstreken resulteerden volgens critici tot schilderijen die 'onaf' waren. Geklieder zelfs. Ondanks de aanvankelijke kritiek werd Daubigny een van de belangrijkste voorlopers van de nieuwe kunststroming: het impressionisme. Hij was een lichtend voorbeeld voor grote namen als Monet, Manet, Cézanne en Van Gogh. Van Gogh apprecieerde het werk van Daubigny enorm en schilderde zijn tuin meer dan eens. In een tiental hoofdstukken krijgt de lezer korte impressies uit het leven van de vrolijke bon-vivant Daubigny. Scenarist Bruno de Roover baseerde zich op de brieven die Daubigny onderweg aan zijn vrouw of vrienden schreef. Dit najaar vindt er in het Van Goghmuseum in Nederland een grote retrospectieve plaats van het werk van Daubigny."

Ook nog bij Blloan verschijnt een eerste integrale van de klassewestern Bouncer, een bundeling van het eerste tweeluik.


Vooruitblik Casterman
27/07
TOP
Parijs Zien... 2
François Schuiten heeft zich volgens een interview ontzettend goed geamuseerd met het maken van het tweeluik Parijs Zien... waarin hij met Benoît Peeters een unieke kijk op de stad Parijs etaleert. In december is de pret uit want dan verschijnt het slot van het tweeluik. We komen nog uitgebreid terug op dit album met heel wat becommentarieerde platen. Over een volgend project voor Schuiten hebben we het al enkele keren gehad: een hommagealbum van Blake en Mortimer!...


Alex 35
Alex Senator 5
Een dubbelslag voor de reeks Alex waarvan deel 35 verschijnt en ook deel 5 van de spin-off Alex Senator, het slot van de cyclus. Het was al van 2012 geleden dat Marco Venanzi een Alex-album publiceerde. Deel 31, De Schaduw van Sarapis, was niet zijn eerste bijdrage aan de reeks. Twee jaar tevoren schreef en tekende hij ook deel 29, Het Testament van Caesar (2010), toen het eerste album dat verscheen na het overlijden van Jacques Martin. Van Venanzi staat in november een derde Alex-album, Het Goud van Saturnus, op stapel. Het is tevens het eerste album in de reeks dat geschreven is door Pierre Valmour (Lois). Hij situeert het verhaal chronologisch tussen de albums De Verloren Legioenen (deel 6) en De Laatste Verovering (deel 32). We vinden er Garofula weer in terug, de agent van Pompeius en Julius Caesar voor deze laatste de Rubicon overstak in De Laatste Verovering. Caesar heeft zijn kamp laten opslaan in de Alpen en stuurt Alex naar Rome om Cicero te ontmoeten die zijn zaak moet bepleiten. Maar Cicero kan niet kiezen tussen de twee kemphanen. Zij hebben allebei nood aan geld om hun legionairs en huurlingen te betalen voor het tot een treffen komt.


De Cambridge 5
De oorlog van de Lulu's 4
Het op historische feiten gebaseerde De Cambridge Five kent met deel 2 de ontknoping. "Terwijl het fascisme zijn hoogtepunt bereikt en een oorlog onafwendbaar is, maken vijf studenten uit Cambridge zich klaar voor een spannende missie: infiltreren, informatie verzamelen en zo bijdragen aan de vernietiging van de vijand. Die vijand is het fascisme. De Cambridge Five vormen de ideale pionnen voor het communistische spionagenetwerk van de Sovjet-Unie. Hun sterkte? Na hun studies kan het vijftal hoge posities in de Britse maatschappij bekleden. Zo kunnen ze infiltreren in de inlichtingendienst en in de hoogste kringen van de staat. Perfect om het communisme en de Sovjet-Unie naar een overwinning te loodsen! Maar dat gaat niet zonder slag of stoot: ze stellen zichzelf in vraag en moeten opofferingen maken… In dit tweede en laatste deel wordt de rol van de Cambridge Five in de aanvang en het verloop van de Tweede Wereldoorlog duidelijk: een onzichtbare maar cruciale rol die de maatschappelijke orde volledig verstoorde."

De Oorlog van de Lulu's breidt van vier delen uit naar zes want in deel 4, Het Afscheid, is de Eerste Wereldoorlog nog niet voorbij. "Augustus 1917. De Lulu's arriveren in België. In dit land, waar de bevolking ondanks de Duitse bezetting toch haar levensvreugde behouden heeft, ontmoeten ze heel wat kleurrijke figuren. Ze leggen samen met een olifant, een groep boeren en een fotograaf stukken van hun lange tocht af. Daarbij verliezen ze op geen enkel moment hun doel uit het oog: terugkeren naar het geboortedorp van Lucy, waar de grootouders van het meisje hopelijk nog steeds wonen!"


De Reportages van Lefranc: De SQtrijd om de Pacific
Scott Leblanc 4
In De Reportages van Lefranc: De Strijd om de Pacific duiken Olivier Weinberg en Yves Plateau in de geschiedenis en schetsen hoe de van de Tweede Wereldoorlog in de Stille Oceaan werd uitgevochten.

Scott Leblanc, een van de onnozelste detectives in stripland, is toe aan zijn vierde avontuur. "Scott Leblanc is dolblij: hij heeft een interview kunnen vastleggen met koning Boudewijn. Op naar Brussel! Maar dan stuurt een groep terroristen alles in de war. Totaal onverwacht schakelen ze Scott uit en vervolgens vermomt een van hen zich als onze geliefde dierenreporter met de bedoeling om tot bij de koning te geraken en hem uit de weg te ruimen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, gaan de terroristen nog een stap verder met hun snode plannen... Gelukkig laat professor Moleskine de jonge Leblanc niet in de steek."


Vooruitblik Dargaud
27/07
TOP
De Adelaars van Rome 5
In principe, als we Enrico Marini moeten geloven, verschijnt eind dit jaar het voorlaatste deel van de reeks De Adelaars van Rome waarvoor hij verdomd veel gevechten en grote prenten met veldslagen heeft moeten tekenen. Hij bereidt met Polar al een nieuwe reeks voor als afwisseling voor zijn verdere werk aan zijn sandalenepos dat zich kan meten met Murena. Daar verschijnt in 2017 dan weer een nieuw album van.


Ster van de Woestijn 3
Arthus Trivium 2
Ook nog van Enrico Marini, nu als co-scenarist met Stephen Desberg, verschijnt de al meermaals aangekondigde prequel van de western Ster van de Woestijn. Hugues Labiano staat nu in voor de tekeningen. Deel 3 is het eerste deel van een tweeluik dat zich dus voor de gebeurtenissen in het eerste tweeluik afspeelt. "Het vreedzame bestaan van een indianenstam wordt volledig verstoord door aanvallen van gewetenloze cowboys en diepgelovige kolonisten. Het is het begin van een reeks zware conflicten. Ze zijn de voorbode van de tragedie van de Ster van de woestijn..."

Arthus Trivium was eind vorig jaar een complete voltreffer. Een vervolg mocht niet lang uitblijven. In november is het zover. "De succesvolle tandem Raule - Landa gaat op hetzelfde, wervelende elan verder. Ze beëindigen de eerste cyclus van Arthus Trivium met epische gevechten en wraak in het Frankrijk van de zestiende eeuw. De legioenen van de levende doden hebben het op de troon van de jonge koning Charles IX gemunt. Kunnen Nostradamus en zijn drie leerlingen een drama voorkomen?"


Barracuda 6
De Klaagzang van de Verloren Gewesten - cyclus 2 integraal
Barracuda 6 is het vooropgestelde slot van de reeks. "De piraten gaan tot het uiterste om de Kashar-diamant te bemachtigen. Kapitein Blackdog en de Rode Valk vertrekken met de Barracuda op ramkoers richting Puerto Blanco. Tegelijk leidt Raffy de aanval van op het vasteland. In tegenstelling tot de meeste Spanjaarden heeft de zoon van Blackdog het bloedbad op Puerto Blanco overleefd. Ook broeder Esteban zet alles op alles om de diamant eindelijk in handen te krijgen. Het wordt een strijd op leven en dood."

Jérémy tekende ook de cover voor de integrale van de cyclus De Genaderidders waarvan hij het laatste deel afwerkte na de plotse dood van Philippe Delaby die de overige delen van de tweede cyclus van De Klaagzang van de Verloren Gewesten tekende. De integrale van deze cyclus verschijnt in december. Jean Van Hamme verleende zijn medewerking door een dossier te schrijven dat als extra wordt opgenomen. Ondertussen werkt Jérémy aan twee totaal verschillende projecten: een eerste op scenario van Alejandro Jodorowsky met een historische achtergrond, een tweede als scenarist voor een fantasyreeks.


Blueberry integraal 3
Djinn 13
De tweede integrale van Blueberry verschijnt volgende week! En het kan niet op want in december voegt Dargaud daar deel 3 aan toe met de delen 7, 8 en 9. Alle verhalen zijn opnieuw geletterd en er hoort uiteraard een uitgebreid achtergronddossier bij.

Met Djinn 13: Kim Nelson nemen we afscheid van de reeks en daarin verschijnt de mysterieuze Kim Nelson opnieuw op het toneel. "Na haar reis door Afrika, de zoektocht naar de zwarte parel, de avonturen in Calcutta en de kennismaking met de Rani van Eschnapur, treffen we Kim in het heden. Stroomt het bloed van de Djinn ook door haar aderen?"


Amazonia 1
De Laatste Grens 3
Amazonia is na Kenya en Namibia de derde cyclus met dezelfde personages en door dezelfde makers. Co-scenaristen Léo en Rodolphe verlaten het Afrikaanse continent en ruilen het in voor het Zuid-Amerikaanse. De nieuwe setting wordt het Amazonewoud in Brazilië in 1949. In een Engelse nederzetting aan de oever van een zijtak van de grote rivier laat een fotograaf vreemde foto's na voor hij zijn laatste adem slaakt. Een priester neemt ze mee naar het Engelse consulaat in Manaus. Op een van de foto's staat een wezen dat niets menselijks heeft. Meer is er niet nodig om MI6 en zijn speciale agente Kathy Austin in te lichten.

De 'sf-western' De Laatste Grens , eveneens op scenario van Léo, dvervolgt met deel 3. "Niets gaat zoals gepland op de planeet Tau Ceti 5, de onherbergzame, buitenaardse stad. In het derde deel worden de tengere Jane Jones en haar broer, de aan een rolstoel gekluisterde John, opnieuw op de proef gesteld. Zij proberen orde op zaken te stellen in een kolonistenwereld vol gemuteerde wezens en futuristische decors. En dan zijn er nog de malafide veeboer Burton en de geheimzinnige Sledge, een oude bekende van Jane Jones."


Mermaid Project 1
Mermaid Project 2
Nog meer Léo! En zelfs een inhaalmanoeuvre. De auteur van Aldebaran en een trosje vervolgcyclussen en spin-offs schrijft in samenwerking met Corine Jamar de reeks Mermaid Project voor Fred Simon. Jamar is de vrouw van Dargaud-uitgever Yves Schlirf. Zij schreef zelf al de trilogie De Dochters van Afrodite (getekend door André Taymans). Fred Simon kennen we van het nog steeds niet in vertaling voltooide Rails en het vierluik Clownvisje. Mermaid Project speelt zich af op de aarde in de nabije toekomst. De wereld onderging zware klimaat- en economische veranderingen. In die wereld ontspint zich een detectiveverhaal met een onderzoek naar het verdwenen lichaam van een overleden meisje. Zij werkte in New York voor het bedrijf Algapower dat gespeciaiseerd is in de productie van methaan, een vervangmiddel voor het zeldzaam gewordne petroleum. Algapower doet aan genetische manipulatie van algen om daar energie uit te halen. De Franse inspecteur die met het onderzoek is belast, heeft een broer die voor datzelfde bedrijf werkt en kan terplaatse op onderzoek gaan. Ze ontdekt dat de activiteiten van het bedrijf zich niet beperken tot energieontginning en dat de experimenten verder gaan dan het denkbare.


De Dood van Stalin
Vincent
De Dood van Stalin verscheen in het Frans in twee delen en wordt in vertaling in een gebundeld hardcoverjasje uitgegeven. Deze trilogie van Thierry Robin (Koblenz) en Fabien Nury (Er Was Eens, Tyler Cross, Silas Corey) kon bij onze zuiderburen in elk geval op heel wat bijval rekenen. "2 maart 1953, middernacht. Joseph Stalin, de man die als een absolute dictator over het Russische volk heerst, krijgt een hartaanval. Pas twee dagen later wordt hij doodverklaard. Zijn dood betekent het begin van een ongeziene strijd voor de absolute macht in de Sovjet-Unie. Achter het totalitarisme blijkt waanzin, perversiteit en onmenselijkheid schuil te gaan. Wie wordt de opvolger van Stalin?"

Martin Jamar en Jean Dufaux werkten na De Rovers van Keizerrijken en Dubbelmasker opnieuw samen aan het historische one-shot Vincent: Heilige tussen de Musketiers. Op hun eigen manier vertellen ze het verhaal van Vincentius a Paulo (1581-1660), een Franse heilige die verschillende caritatieve ordes en congregaties stichtte. In 1643 werd hij lid van een raad die medezeggenschap had bij het benoemen van bisschoppen. Hij stond de Franse koning Lodewijk XIII bij aan diens sterfbed. Naar zijn voorbeeld werd de Sint-Vincentiusvereniging gesticht, een internationale katholieke vereniging van leken in dienst van noodlijdenden waar ook een Belgische en Nederlandse tak van werd opgericht. Sint Vincent is de patroon van alle liefdadigheidsverenigingen en van ziekenhuizen. Jean Dufaux maakt er een portret van waarin moord en macht niet ontbreken.


Vooruitblik Dupuis
27/07
TOP
Buck Danny 55
Buck Danny 55: Defcon One wordt het tweede album van Gil Formosa en Frédéric Zumbiehl na deel 54, Een Schaduw in de Nacht. Het is dan ook het vervolg op het tweeluik met China en Japan als plaats van actie. In dat album wil Lady X een vliegdekschip kelderen met de hulp van de Chinezen die een speciale raket hebben ontwikkeld.


De Blauwbloezen 60
De Blauwbloezen door...
De Blauwbloezen is al zestig albums een vaste waarde. Over zowel het nieuwe album als een speciaal hommagealbum door diverse auteurs (onder wie de Nederlandse Aimée de Jongh aan wie is gevraagd om de cover van de Nederlandse versie te tekenen) hebben we het al uitgebreid gehad. Het hommagealbum verschijnt trouwens in softcover en hardcover. De inhoud van deel 60: "Door een bloedige aanval lijdt de 22e cavalerie zware verliezen. Ook sergeant Chesterfield komt niet heelhuids uit de strijd. Het lijkt erop dat hij zijn verstand compleet verloren is. Hij reageert nergens op, zit onbeweeglijk stil en staart zwijgend, met een doelloze blik, voor zich uit. Het wordt zelfs zo erg dat de commandant overweegt om de sergeant aan de kant te schuiven. Hij moet enkel nog een manier bedenken om snel van hem af te geraken. Korporaal Blutch neemt het op voor zijn trouwe kameraad en vraagt de commandant respijt. Die geeft hem carte blanche: hij krijgt dertig dagen de tijd — en geen dag langer — om zijn overste weer de oude te maken. Blutch probeert alles om zijn vriend weer in orde te krijgen, maar de tijd tikt..."


De Duivel der Zeven Zeeën integraal
De Veerman
2017 belooft een memorabel jaar te worden voor de liefhebbers van Hermann. Een overzichtsexpo in Angoulême waar hij dit jaar de grote prijs won, de lancering van de nieuwe westernreeks Duke (dat meer te vergelijken zal zijn met Fargo dan met Comanche), een integrale in twee delen van De Torens van Schemerwoude, een Franse monografie bij uitgeverij PLG, een nieuwe Jeremiah in de herfst van 2017 en het "everzwijn van de Ardennen" heeft nog wel meer in zijn mouw zitten. Maar voor we in dat jaar duiken, lanceert Sherpa nieuwe luxebundelingen van Comanche, geeft Le Lombard in het Frans al zijn albums opnieuw uit met nieuwe covers en bundelt Dupuis het tweeluik De Duivel van de Zeven Zeeën in een integrale. In dezelfde collectie Vrije Vlucht verschijnt ook het one-shot De Veerman op scenario van Yves H. Het verhaal neigt naar de fantasy en presenteert een jong koppeltje reizigers dat zich laat verleiden door een beloofd stukje paradijs op aarde. In werkelijkheid gaat het om de hel.


Blueberry integraal 3
Djinn 13
De Ontsterfmachine is de titel van Alleen 10 en dat geeft te denken dat er misschien een uitweg of terugweg is voor de kinderen in de geweldige stripreeks.

Nog zo'n goede "alle leeftijden"-strip is Harmony waarvan deel 1 ons danig wist te overtuigen. "Harmony, zes jaar eerder. Een geheimzinnige organisatie leidt kinderen op voor hun militair programma. Wanneer ze ontdekken dat de jonge patiënte van William Torres buitengewone krachten heeft, gaan ze achter haar aan. Zal William Harmony dat risico laten lopen? Stap voor stap, tussen staatsgeheimen en buitengewone krachten, ontrafelt het mysterie van het eerste deel zich. Verslavend!"


berentand integraal
Lady S. 12
Of bovenstaande illustratie de cover wordt, is nog de vraag. Feit is dat er een integrale komt van de eerste vierdelige cyclus van Berentand, een prima reeks van Alain Henriet (Golden Cup) en Yann. Deel 4 verscheen vorige maand pas. De integrale in november verschijnt verrassend vroeg.

We hebben nog geen idee waar het in Lady S. 12 over zal gaan, maar de cover geeft alvast prijs dat er een ontvoering en kidnapping aan te pas komt.


Millennium Saga 1
Op Weg naar Compostella 3
Na zes delen van de stripreeks Millennium moest er noodgedwongen afscheid genomen worden want van de oorspronkelijke romantrilogie van Stieg Larsson was daarmee volledig bewerkt als stripverhaal. En nu? Wel, de fans van de boekenreeks zullen al wel het vierde deel, Wat Ons Niet Zal Doden, gelezen hebben dat in 2015 in 43 landen verscheen. Omdat de weduwe van Larsson de rechten op de boeken niet bezat (ze was namelijk niet met hem getrouwd), koos de Zweedse uitgever eigenhandig en tegen haar zin voor David Lagercrantz die het vervolg van de avonturen van journalist Mikael Blomkvist en de hacker Lisbeth Salander neerpende. Van de oorspronkelijke romantrilogie gingen er wereldwijd al zo'n tachtig miljoen exemplaren over de toonbank. Het is nu de bedoeling om de tien boeken die Larsson voor ogen had af te maken. Ook de stripadaptatie van Sylvain Runberg mag een succes genoemd worden. Er raakten meer dan honderdvijftigduizend exemplaren van verkocht in het Frans. De stripreeks is een tiental keer vertaald: onder meer om te verschijnen in België en Nederland, Zweden, Japan, Brazilië,... Uitgeverij Dupuis verkreeg het exclusieve en wereldwijde alleenrecht om gloednieuwe stripverhalen te ontwikkelen met door Runberg bedachte verhalen. De albums van de nieuwe reeks Millennium Saga zijn dus niet gebaseerd op het vervolg van David Lagercrantz, maar ze worden speciaal voor de stripserie bedacht. Fransman Runberg woont het meeste deel van het jaar in Zweden. Voor de tekeningen doet hij na José Homs en Man opnieuw een beroep op een Spaanse tekenaar, een Andalusische schone eigenlijk. Belén Ortega is een fervente mangatekenares, maar voor Millennium Saga ging ze in de leer bij voornoemde José Homs.

Op Weg naar Compostella 3 voert ons naar de tussenstop Notre-Dame in Parijs. "In dit derde deel voert Jean-Claude Servais ons mee langs de schoonheid van verschillende Franse regio's, in het voetspoor van de vier pelgrims op hun weg naar Compostella. Blanche ontdekt de pracht van de Champagnestreek. De Zwitser Alexandre houdt samen met zijn groep halt bij de Notre-Dame in Parijs. Céline, een jonge novice uit het klooster van Mont Saint-Michel doorkruist het magische bos van Brocéliande in Bretagne. Ze wordt vergezeld door Angelo, een zonderlinge man die verdacht wordt van de moord op een jong meisje. Heeft hij ook iets te maken met een andere moord en met een hoteldiefstal? Wordt Céline verliefd op hem of houdt ze vast aan haar geloof?"


Robbedoes door... 10Dit jaar verschijnen nog de laatste zeven dubbelalbums van Robbedoes en Kwabbernoot door Franquin. Maar in november kijken we nog het meest uit naar het in onze nieuwsrubriek al vaak voorgestelde Robbedoes door... 10: Het Licht van Borneo door Frank Pé en Zidrou. De officiële samenvatting luidt als volgt: "Robbedoes kapt er mee! Hij weigert een kritisch artikel over een van de adverteerders van het blad te verbloemen. Dan slaat hij nog liever de deur van de redactie achter zich dicht. Als werkloze journalist komt er plotseling een zee van tijd vrij. Robbedoes besluit om die goed te besteden: hij wil genieten van het leven! Een reeks vreemde voorvallen slaat hem echter uit zijn lood. Zo lijkt het of de natuur gek geworden is en stoot de graaf van Rommelgem, tot zijn grote ontsteltenis, op bovennatuurlijke paddenstoelen. Bovendien komt er een reeks mysterieuze schilderijen aan bij de galerie Bernard. Sjeik Ibn-Mah-Zout is bereid om een fortuin neer te tellen voor het werk van de onbekende auteur. Kwabbernoot krijgt de opdracht om de geheimzinnige schilder op te sporen. Wie is het genie die deze nieuwe artistieke stroming, het ‘Zooïsme’ lanceert? Als klap op de vuurpijl loopt Robbedoes een oude bekende tegen het lijf: Noë, de dierentemmer uit Bravo Brothers. Die verklapt hem een groot geheim…"


Vooruitblik Glénat
27/07
TOP
Samber 7
Jawel, na vijf jaar wachten wordt de verschijning van Samber 7: Straatmadeliefje in november werkelijkheid. "Juni 1857. Bernard Samber groeit op bij zijn tante in La Bastide. Kilometers verderop, in Parijs, treffen we Judith in een weeshuis. Terwijl Bernard gebukt loopt onder de strenge opvoeding van zijn tante en de druk van hun familiepatrimonium, leeft Judith tussen straatjongens, schooiers en boefjes. Een dramatisch voorval in hun kindertijd heeft de wegen van de tweeling gesplitst. En het lot zal weer toeslaan, want net zoals hun ouders zijn Bernard en Judith getroffen door de familievloek..."


De Meesters van de Gerst integraal 1
Sneeuw - De Oorsprong 1
Let niet op bovenstaande illustratie van een Franse heruitgave van De Meesters van de Gerst. Onthoud liever dat Glénat de complete, achtdelige reeks in twee integrales zal uitgeven. De eerste integrale is voor oktober.

Sneeuw - De Oorsprong is wat het is: een nieuwe prequel op de reeks Sneeuw van Christian Gine en Didier Convard. "In een wereld die totaal vernietigd is door het kwaad van Orion, vormen De Twaalf een broederschap met de missie Europa te redden. Hun leider Northman ontmoette jaren geleden een jongeman waarin hij hun toekomstige redder zag: Sneeuw. Vooraleer het zo ver is, moeten De Twaalf zich eerst schrap zetten voor een grote dreiging: Bohort wil een doorgang maken in de muur die Europa scheidt van de rest van de wereld. Als hij slaagt in zijn opzet, kan de buitenwereld Europa binnendringen en de missie van De Twaalf in de war sturen. Om dit plan te verijdelen, vraagt Northman de hulp van de vroegere strijdmakker van Bohort, Agravain. Samen vertrekken ze naar Rome, waar de Keizer heerst... In dit nieuwe album nemen Frédéric Vignaux en Éric Adam ons mee naar een bevroren en verwoest Europa. Dit album is een losstaand verhaal."


Vooruitblik Le Lombard
27/07
TOP
Gelukkige Tijden
In vorige updates hebben we al wat te verschijnen albums van Le Lombard aangekondigd. Er is nog geen cover van Thorgal 35: Scharlaken Vuur, maar die verschijnt dus ook in zowel soft- als hardcover en dan ook nog eens als luxeversie. Dit is het eerste verhaal van Xavier Dorison die het stokje overnam van Yves Sente. Het is nu zijn taak om in samenwerking met Yann (die de spin-offs Wolvin en De Jonge Jaren voor zijn rekening neemt) de verschillende verhaallijnen te laten samenvloeien. In Wolvin 6 zien we alvast dat het de goede richting opgaat: "Net zoals Aaricia is Wolvin het beu om te wachten tot Thorgal terugkeert. Ze beslist om naar Bag Dadh te gaan om hem te vinden. Onderweg kruist ze het pad van de dwerg Tjahzi, die ook op zoek is naar Thorgal. De zwarte alfen maken de dwergen het leven zo moeilijk, dat ze Thorgals hulp absoluut nodig hebben. Zo komt Wolvin terecht in een avontuur dat haar wildste kant naar boven brengt."

We focussen ons nu op Gelukkige Tijden, de jongste samenwerking tussen Eric Warnauts en Raives. In het Frans verscheeen het als tweeluik in de collectie Signé. In het Nederlands verschijnt dit als een integrale in de collectie Getekend. "De jaren 1950. Iedereen in Europa wil de oorlog zo snel mogelijk vergeten. De gevechten in Indochina lijken ver weg. In Brussel wordt ijverig gewerkt aan de voorbereidingen van de wereldtentoonstelling van 1958. Bernadette, de dochter van Thomas, beslist om naar Algerije te vertrekken. Haar vertrouwen in een betere tijd begint snel te vervliegen."


Heroveringen 4
Magritte
Jammer genoeg nemen we met Heroveringen 4 afscheid van een straffe fantasyserie die verbluffend is getekend en ingekleurd door de Canadees François Miville-Deschênes. "De Horde van de Levenden is verzwakt door de aanhoudende aanvallen van de Hittieten. De enige manier waarop ze hun vel kunnen redden, is door binnen te dringen in het vijandig territorium en de koning te doden. Volgens de wetten van de Hittieten kan de oorlog immers pas stoppen als er een nieuwe koning op de troon zit. Thusia onderneemt een tocht naar de hoofdstad van de Hittieten. Enkel als zij slaagt, kan de Horde overleven.

Magritte: Ceci n'est pas un Biographie van het duo Thomas Campi en Vincent Zabus wordt vast en zeker een visueel en surrealistisch festijn voor de liefhebbers van het werk van René Magritte die in 2017 vijftig jaar geleden stierf. "Charles Singullier is een doodgewone werknemer. Op een dag beslist hij om zichzelf te trakteren op een geschenkje: hij koopt een bolhoed op de vlooienmarkt van de Marrollen in Brussel. Vanaf dat moment verandert alles. Zodra hij de bolhoed op zijn hoofd zet, wordt hij meegezogen in hallucinaties. Ze slepen hem mee in de wereld van de schilder Magritte. De bizarre waanvoorstellingen doen hem alles in vraag stellen. Charles geraakt verwonderd over zichzelf, over de liefde en over de plaats van fantasie in het leven."


Advocaat 2
Sherman 7
De Advocaat ging in 2015 goed van start en krijgt nu een vervolg. "Leopold Sully-Darmon is een van de meest gerenommeerde advocaten aan de balie van Parijs. Hij is echter ook gewiekst en kiest zorgvuldig voor zaken waarmee hij in de media een goed imago krijgt. Uitzonderlijk beslist hij om in een nieuwe rechtszaak een vrouwelijke ex-officier uit het leger van Saddam Hoessein te verdedigen. Ze wordt beschuldigd van martelpraktijken op gevangenen die intussen als vluchteling in Frankrijk verblijven. Is de vrouw schuldig of onschuldig? Sully-Darmon stelt zich de vraag pas nadat hij door zijn bevlogenheid de vrijspraak van zijn cliënte heeft kunnen bekomen. Maar werd de mediagenieke advocaat gemanipuleerd?"

Na de zesdelige cyclus door Griffo en Stephen Desberg gaat deze laatste nog een cyclus verder over de rijke Amerikaanse zakenman Jay Sherman, nu getekend door Magda Seron (Charly). "De moord op zijn zoon, presidentskandidaat Robert Sherman, betekende de start van een zenuwslopende zoektocht naar de daders van de aanval. Wie zijn de schuldigen en wat is de reden voor deze vijandigheid? Het spannende familieverhaal vol mysterie, verraad en tragische gebeurtenissen eindigt niet met de dood van Jay Sherman. Twintig jaar na zijn overlijden treffen we zijn dochter Jeannie in Londen met haar grote liefde, de operazanger Ludwig. Hun knappe dochter Kundry beleeft de tijd van haar leven in de feestelijke ambiance van het swingende Londen uit de jaren 1960. Maar ook Kundry is een Sherman en net zoals haar moeder en grootvader komt ze in een extreem moeilijke situatie terecht."


Vooruitblik Lucky Comics
27/07
TOP
De Kunst van Morris
Dit najaar staat helemaal in het teken van Lucky Luke die zijn zeventigste verjaardag viert. Over de restyling van de oude albums, een gloednieuw album van Achdé en diverse evenementen hebben we het later nog. We kunnen alvast het artbook De Kunst van Morris aankondigen, een lijvig en prachtig vormgegeven boek waarin je in detail de finesses van Morris' onmiskenbare talent kan ontdekken. "In december 1946 publiceerde Maurice de Bevere onder de naam Morris het allereerste avontuur van Lucky Luke in de Robbedoes Almanak: het verhaal Arizona 1880. De reeks werd zo populair dat Morris al gauw in de schaduw van zijn geesteskind belandde. Onverdiend, want Morris was een absoluut genie van de negende kunst. Hij hanteerde een vertelstijl vol actie en ontwikkelde een unieke tekenstijl. Redenen genoeg dus voor een waardig eerbetoon aan deze iconische striptekenaar."


Het vervolg van XIII
18/07
TOP
XIII
Nu Jason MacLane er in XIII 24 een afkomst heeft bijgekregen tot in de zeventiende eeuw is de vraag wat er voortaan zal gebeuren in en met de reeks XIII. Er is vooreerst nog een ernstige crisis tussen Jason en Jones op te lossen en de weg ligt open naar een Cubaans spoor. De tandem Iouri Jigounov en Yves Sente wordt alvast niet opgeborgen.

'Stamboomalbum'
De 'stamboompagina's' op het einde van XIII 24 luiden een nieuw album naar het voorbeeld van Jean Van Hammes door William Vance geïllustreerde overzichtsalbum The XIII Mystery in. Yves Sente hierover: "We zullen een volgend spin-offalbum maken met daarin alle interessante elementen uit dat verleden en die de persoonlijkheid van XIII opbouwen. Het zal niet essentieel zijn om de thrillerintrige van de hoofdserie te begrijpen. Hoe meer elementen uit dat verleden we onthullen, hoe geloofwaardiger we zijn betrokkenheid met de andere hoofdrolspelers maken. Tegelijk krijgt de macht van Janets familie betekenis door dat begrip van die geschiedenis. Het lijkt me trouwens duidelijk dat Janet niet ongevoelig kan blijven voor XIII, emotioneel gezien dan, want ze zijn de twee laatste afstammelingen van die geschiedenis. Dat verschil in perceptie komt sterk naar voren in de tekeningen van Iouri voor de laatste scène van het vierentwintigste album." Dit album zal net als zijn voorganger samengesteld worden uit teksten en illustraties.

Kortere cyclussen
Scenarist Sente is er nog niet over uit of dat stamboomalbum samen zal verschijnen met XIII 25. Vanaf dan moet je je niet meer verwachten aan lange cyclussen zoals Van Hamme ze indertijd schreef en waar Sente ook vijf albums de kans voor kreeg. Sente: "Indertijd kon Jean het zich permitteren om een cyclus van twaalf delen te maken, maar in 2016 is de lezer ongeduldiger. De concurrentie van televisieseries indachtig proberen we kortere cyclussen te maken die in de toekomst iongetwijfeld nog korter zullen worden: in twee of drie delen? (...) De uitgever gebruikte de term 'cyclus' op de achterkant van de albums, maar volgens mij waren er al drie cyclussen in de eerste negentien albums. We zullen terugkomen op andere aspecten uit het leven van XIII, maar die zullen we ontwikkelen in minder delen."
(Bron: Charles-Louis Detournay — ActuaBD.com, 4 juli 2016)


Vooruitblik Blake en Mortimer 24
16/07
TOP
Blake en Mortimer 24
De Franse cover van Blake en Mortimer 24: Le Testament de William S. (Het Testament van William S.) is vrijgegeven, dat maakt het verschijnen van het album altijd concreter. Het album moet op 7 december het mooie weer maken en is opnieuw het werk van André Juillard en Yves Sente. Tegen dan is het al twee jaar geleden dat er nog een album van het Britse speurdersudo verscheen. In hun nieuwe avontuur gaat het onder meer over het ware gelaat van William Shakespeare. Ook Olrik is weer van de partij.

Over Olrik gesproken: hij staat op nummer 2 in onze Schurken- & Feeksentop. Ook Jean Dufaux heeft wat met het personage. Bij het schrijven van zijn verhaal De Septimus-Golf gaf hij aan dat hij nog niet was uitgeschreven over Olrik. Hij had al heel wat bedacht over het verleden van de meesterschurk en diens familie. In een interview van 8 maart 2016 heeft Dufaux het over een tweeluik waarvan De Septimus-Golf het eerste deel was. Dit jaar zou hij dat vervolg willen schrijven. Of Antoine Aubin het opnieuw zal tekenen, is nog geen uitgemaakte zaak. Van deze tekenaar verschijnt in 2017 trouwens een nieuw verhaal, voor het eerst geschreven door Jean-Luc Fromental en José-Louis Bocquet.


Christian Durieux maakt een Robbedoes
16/07
TOP
Robbedoes door Christian Durieux
Het ene Robbedoes-album (van Benoît Feroumont) is nog maar uit of er komt alweer een volgend (van Frank Pé en Zidrou) na de zomer. Ondertussen blijft het lijstje auteurs die aan volgende albums werken groeien. Vorige week meldde Jean Dufaux dat hij een avontuur van Robbedoes schrijft, nu kunnen we aankondigen dat Christian Durieux al een tijdje bezig is met een album. Durieux is de tekenaar van uiteenlopende strips, van de kinderstrip Oscar over de thriller Mobilis op scenario van Andreas tot de auteursstrips Central Park en de Vrije Vlucht-reeks Eerlijke Lui.

Zijn Robbedoes-album is gepland voor 2018. Hij heeft er het volgende over te vertellen: "We vinden er Kwabbernoot in terug als groom. Robbedoes en Kwabbernoot zijn dus zo'n beetje Laurel en Hardy als groom en dat vind ik heel prettig. Het verhaal ontwikkelt zich trouwens binnenskamers in een afgelegen hotel, het Pacific Hotel, dat normaal gezien de titel van het album wordt. Door het binnenskamers te houden, kan ik spanning en een zekere theatraliteit opbouwen die ik graag opvoer. Het is een project dat ik al vijfentwintig jaar in het achterhoofd heb en dat ik heb aangepast voor de personages Robbedoes en Kwabbernoot. Nu kan ik het niet meer voorstellen zonder hen."

Over een ander one-shot van Robbedoes schreven we voor het eerst in 2014: Fondation Z (Stichting Z) door Fabrice Lebeault en Denis-Pierre Filippi die samen het Vrije Vlucht-tweeluik De Boeman maakten. Na een lange stilte duikt het project weer op met het jaar 2017 dat naar voor wordt geschoven voor een geplande verschijning. Dat Zwendel erin meedoet, is wel duidelijk, maar over de rest van het verhaal of de intenties van de auteurs is niets geweten. Volgens schetsen en ontwerpen is het beïnvloed door het steampunkgenre.
(Bron: Frédéric Bosser — dBD 105, juli 2016)

Robbedoes door Lebeault en Filippi


Vooruitblik Standaard Uitgeverij
16/07
TOP
De Kiekeboes: Special 8
Vertongen & Co 16
Urbanus 170
Vandaag hebben we in de rubriek Te Verschijnen covers toegevoegd bij Standaard Uitgeverij. Het gaat om albums die in augustus verschijnen. We zullen er ook nog even de korte inhoud bijgeven.

Van De Kiekeboes verschijnt een achtste special, een heuse Bling Bling-bundel met een cover waarvoor de Kiekeboes precies de kleerkast van Eddy Wally hebben geplunderd. De special bundelt de verhalen De Roze Rolls, King Sacha en De Pepermunten.

Vertongen & Co 16: De Verdwijning van Oma Boma: "Mark besluit een detectivebureau op te richten. Hij heeft in het verleden al ervaring gehad als detective, aan de zijde van inspecteur Porei. De eerste klant die zich meldt, is Fernand. Maar wanneer Fernand zijn probleem probeert uit te leggen, duikt Oma Boma op: Balthazar is verdwenen! Al snel blijkt dat de hond is ontvoerd. Even later ondergaat Oma Boma hetzelfde lot. Zij verdwijnt op mysterieuze wijze. Mark mag meteen zijn tanden zetten in deze moeilijke opdracht. Maar al zijn onderzoeken leiden tot niets. Op aanraden van Paulien schakelt hij dan maar inspecteur Porei in. Op een dag komt er een dreigbrief van de ontvoerders. Ze eisen drie miljoen Bomaworsten voor de vrijlating van Oma Boma. Welk mysterie gaat hierachter schuil?"

De Avonturen van Urbanus 170: Oedipussy: "Wanneer Urbanus zijn vader in bed betrapt met zijn grote liefde Oedi, zakt de grond onder zijn voeten weg. Wat Urbanus echter nog niet weet, is dat Oedi eigenlijk zijn eigen moeder Eufrazie is. Zal Cesar dit ooit aan Urbanus uitgelegd krijgen?"


Vooruitblik Doomboy en De Daltons
16/07
TOP
Doomboy
Les Dalton 1Vorige maand stelden we de nieuwe Franse reeks Les Dalton aan je voor. Goed nieuws, dat album verschijnt in oktober in vertaling bij Gorilla. Deze imprint van Strip2000 publiceerde van dezelfde tekenaar Jesús Alonso al de detectivethriller In de Geest van Gaudí.

Een andere nieuwe titel wordt Doomboy, een one-shot van Tony Sandoval van wie Gorilla in sneltempo het ene na het andere album uitgeeft. De vertaling verschijnt in november. Doomboy is een eenzame tiener met veel verbeelding die enkel voor zichzelf op zijn elektrische gitaar metal speelt. Via een oude radiozender stuurt hij zijn liedjes naar gene zijde, naar een vriendin die plots overleed. Dat doet hij onder de naam Doomboy. Hij heeft niet door dat de hele stad en omstreken zijn muziek kan beluisteren. Hij wordt snel een anonieme held. Alleen zijn beste vriend weet dat hij achter de liedjes schuilt tot op een dag een opname van zijn muziek wordt opgepikt.


Gerrit de Jager schenkt complete archief weg
16/07
TOP
Duisteringen
De Nederlandse stripmaker en cartoonist Gerrit de Jager heeft zijn complete archief geschonken aan het departement Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Volgens beheerder Jos van Waterschoot bood de Jager zijn archief zelf aan omdat hij naar eigen zeggen "eindelijk eens van die zooi afwilde". Vier jaar later is de overdracht een feit. Het gaat om een collectie van honderdtachtig dozen met ongeveer vijftienduizend originele stripplaten, cartoons, illustraties, schetsen, enzovoort. Voor het archiveren van de hele zwik vanaf 1978, inclusief het werk waarin hij nog niet professioneel tekende, had Gerrit de Jager op een gegeven moment mensen in dienst om alle nieuwe publicaties in te binden en te ordenen. Ook het digitale werk vanaf 1995 gaat mee in de collectie. Aan Het Parool legde hij uit waarom.

De Jager schept geen precedent. Dick Briel (Julius Palmboom) gaf eveneens aan Bijzondere Collecties een deel van zijn archief in beheer. In eigen land schonk François Schuiten het grootste gedeelte van zijn collectie weg aan diverse musea en instellingen in België en Frankrijk. "Bijzondere Collecties is in Nederland de enige collectie met een grote openbare stripcollectie", aldus van Waterschoot. Een probleem was wel dat het al geruime tijd een beleid voert dat er niets meer bij het archief mocht komen, tenzij er iets anders uit verdween: "Je gooit er niet graag vijfendertig meter strips uit".
(Bron: Willem van Ewijk — Folia.nl, 11 juli 2016)


Vooruitblik Duisteringen
16/07
TOP
Duisteringen
In september geeft Prestige Duisteringen uit, een 96 pagina's tellende bundel kortverhalen van de Spaanse tekenaar Alfonso Font (Gevangene van de Sterren, Héloïse van Montfort, Jon Rohner,...). Het gaat om maar liefst achttien kortverhalen en een dossier over de man die voor werkelijk elk denkbaar genre strips heeft gemaakt: avontuur, sciencefiction, western, detectivethriller, geschiedenis, erotisch,...

Font was een leerling van Italiaan Hugo Pratt met wie hij nog heeft samengewerkt in zijn atelier. Behalve voor de Spaanse en Italiaanse markt was de in 1946 geboren tekenaar ook actief voor de Franse en Belgische markt met verhalen die zijn geschreven door Patrick Cothias, Jean-Michel Charlier en Richard Marazano.


Vooruitblik Strip2000 / Syndikaat
16/07
TOP
Piet Paaltjens
Tijl 1
Een van de grootste successen van uitgeverij Syndikaat (tegenwoordig een partner van Strip2000) zijn de cartoonbundels van Evert Kwok. Het in juni verschenen vakantieboek is uitverkocht en wordt in augustus herdrukt. In november volgt een herdruk van deel 2 en verschijnt deel 6. Gloednieuwe albums die we nog niet hadden voorgesteld, zijn Piet Paaltjens in Beeld en Tijl 1 die in december verschijnen.

Piet Paaltjens in Beeld is een bundel verstripte gedichten van de negentiende-eeuwse, Nederlandse dichter Piet Paaltjens, het pseudoniem van François Haverschmidt. Debutant Marc Weikamp maakt zich de gedichten eigen door ze in stripvorm te presenteren.

Tijl 1: De Twist in het Schicht is het eerste deel van een vierdelige reeks van Ron Schuijt (Tussen Katers & Spraakwater) met voor Vlamingen wel heel erg bekende figuren. "Tijl is een avontuurlijke miniserie over de val van de Bourgondische Nederlanden rond 1470. We volgen Lamme Goedzak, Tijl Uilenspiegel en andere figuren uit volksverhalen langs een adaptatie van diverse historische gebeurtenissen zoals de Hoekse en Kabeljauwse twisten, de Utrechtse burgeroorlog en de Bourgondische oorlogen."


Julius Palmboom integraal
16/07
TOP
Julius Palmboom 1
Julius Palmboom 2
Julius Palmboom 3
Na de overname van Uitgeverij L heeft Don Lawrence Collection nog ander nieuws te vertellen. Er komt in oktober een integrale van Julius Palmboom, de zeer lezenswaardige avonturenreeks van Dick Briel die in 2011 overleed. De eerste verhalen verschenen eind jaren 1970 in het weekblad Eppo en vervolgens in 1981 en 1982 in album. Daarna bleef het stil tot 1997 toen Briel zijn serie weer oppikte voor een laatste lang verhaal dat in 1999 in album verscheen bij Arboris die daarna de eerste twee albums opnieuw uitgaf. Enkele kortverhalen verschenen niet in een regulier album, maar verschenen wel in een luxe-uitvoering bij Bee Dee. Don Lawrence Collection kan nu voor eens en altijd alles uitgeven in een ultieme, integrale uitgave. Julius Palmboom werd in negen talen vertaald.


Filmprojecten voor Death Note en Lone Wolf and Cub
16/07
TOP
Death Note
Voor de Nederlandstalige poot van manga-uitgever Kana verdampte, gaf het tussen 2007 en 2009 de complete serie Death Note uit. Daar bestaan al heel wat Japanse adaptaties van voor film en tv, maar nu maakt mastodont Netflix er een Amerikaanse film van. Begin juli zijn de opnames gestart. Op de eerste foto's uit de film is alvast de gemaskerde L (vertolkt door Keith Stanfield) te herkennen die aan de pers de oorlog verklaart aan Light (een rol van Nat Wolff) die met zijn Death Note misdadigers het hoekje ombrengt, maar daardoor zelf op het verkeerde pad komt terwijl hij zich een god waant. De release is voor volgend jaar. De regie gebeurt door Adam Wingard.

Een andere geliefde, maar helaas nooit vertaalde mangaklassieker is Lone Wolf and Cub van Goseki Kojima en Kazuo Koike waarvan 28 delen verschenen tussen 1970 en 1976, goed voor een epos van meer dan achtduizend pagina's. Van de reeks, waarin een uit de gratie gevallen samoerai een huurmoordenaar wordt en zijn zoontje betrekt in zijn voornemen om een hele clan uit te roeien, bestaan al verschillende Japanse bewerkingen als films en tv-reeksen. Frank Miller is een fan van de serie en Darren Aronofsky probeerde een paar keer de manga erdoor te krijgen als filmproject, maar het is regisseur Justin Lin (gekend van Star Trek Beyond, verschillende Fast and Furious-films, de tv-reeks Community) die er nu een nieuwe film van zal maken die geproduceerd wordt door SP International Pictures. Lin verduidelijkte dat de opnames volgend jaar beginnen met een overwegend Japanse cast.

Lone Wolf and Cub


Don Lawrence Collection
neemt Uitgeverij L over
08/07
TOP
Uitgeverij L
Het gaat ontzettend goed met Don Lawrence Collection, de uitgeverij van onder meer Storm, January Jones, Haas, Elsje, De Verloren Verhalen van Lemuria en het stripblad Eppo. Dat liet uitgever Rob van Bavel ons weten. Het bedrijf is financieel kerngezond en er was ruimte voor uitbreiding. Omdat Jacques Post, zowat de eenmansverantwoordelijke van Uitgeverij L, het striplabel van Luitingh-Sijthoff, met pensioen gaat, zag Rob van Bavel een opportuniteit in het verwerven van het fonds van Uitgeverij L. Deze laatste staat heel sterk in Vlaanderen met vertalingen van diverse reeksen van scenarist Christophe Arleston (Lanfeust van Troy, Trollen van Troy, Ythaq). Bovendien publiceert Martin Lodewijk bij Uitgeverij L nieuwe albums en herdrukken van zijn reeks Agent 327. Nu komt die reeks weer bij dezelfde familie terecht. In het verleden liet Uitgeverij L ons ook kennis maken met de betere strips van manga-auteur Osamu Tezuka (Boeddha, Ode aan Kirihito), maar stootte zich ook aan Donjon die een onvoldoende verkoop kende om alle spin-offs te blijven uitgeven. Inmiddels zijn die overgenomen door Silvester.

Agent 327 Lanfeust Odyssey Trollen van Troy Ythaq 1


Uitgeverij L blijft bestaan als een zelfstandige imprint en behoudt de uitgeversnaam. Als lezer verandert er dus niets. Rob van Bavel verzekert dat de lijn gewoon wordt verdergezet en dat er ruimte is voor uitbreiding van het fonds. Het zal ook geen effect hebben op de uitgaven van Don Lawrence Collection. Alleen voor de Vlaamse distributie kiest hij resoluut voor Pinceel als distributeur voor stripspeciaalzaken en andere kanalen. Dat zal niet langer gebeuren door VBK en Centraal Boekhuis. Hij noemt de overname van Uitgeverij L in alle enthousiasme "een uitdaging".

Het officiële persbericht willen we je ook nog meegeven:
"Uitgeverij L, het stripfonds van Luitingh-Sijthoff, uitgever van werk van het Franse fenomeen Christophe Arleston, Eric Heuvel, Hein de Kort en Martin Lodewijk, is per 1 juli 2016 onderdeel van Don Lawrence Collection, de uitgever van een groot aantal Nederlandse auteurs en het tweewekelijks verschijnende stripblad Eppo.
Initiatiefnemer en uitgever van L, Jacques Post, die deze maand met pensioen gaat: 'DLC geniet een uitstekende reputatie en was vanaf het begin de eerste keuze. Met andere partijen is niet eens gesproken. De beide fondsen vullen elkaar goed aan, overlap is er nauwelijks. De positie van DLC op de stripmarkt wordt aanzienlijk versterkt, de toekomst van Uitgeverij L is meer dan verzekerd. Ik ben er blij mee.'
DLC-eigenaar en -uitgever Rob van Bavel: 'Met de overname heeft Don Lawrence Collection er een prachtig fonds bij en is daarmee de grootste onafhankelijke stripuitgeverij van Nederland. Het merk Uitgeverij L blijft onder de vleugels van DLC gehandhaafd als een zelfstandige imprint.'"


Jean Dufaux schrijft een Robbedoes-verhaal en er komt een film
08/07
TOP
Jean Dufaux heeft heel wat reeksen lopen en lanceert om de zoveel tijd nieuwe projecten. Een album waar hij momenteel over nadenkt, meerbepaald over hoe hij het zal aanpakken en welke thema's hij wil behandelen, is een one-shot van Robbedoes voor de reeks Robbedoes door...

SiobanDaarnaast heeft het personage Sioban uit de eerste cyclus van De Klaagzang van de Verloren Gewesten hem nooit echt verlaten. In een interview vertelt hij dat het personage ook buiten hem leeft en ze is verder gegroeid sinds hij haar in de steek liet. Hij wil er nog niet te veel op vooruitblikken, maar hij denkt toch al na over een derde cyclus na Béatrice Tilliers huidige cyclus De Heksen. In die derde cyclus wil hij het dan hebben over de oorsprong van alles: het kwaad, de Verloren Gewesten, de families die elkaar al decennia lang bestrijden,... Of hij daar effectief tijd voor zal hebben en of de verdere avonturen van Sioban daarin passen, valt nog af te wahcten. Hij roep zijn leeftijd (hij is er 67) in als excuus om niet al te ver meer in de toekomst te kijken als het om nieuwe stripprojecten gaat.

Over Robbedoes hebben we ook nog filmnieuws. Van de spin-off De Kleine Robbe zijn deze zomer de opnames gestart voor een Franse film die geregisseerd wordt door Nicolas Barry. De release is pas voorzien voor oktober 2017. Dat is al ouder nieuws, maar het om de zoveel jaar opduikende project om van Robbedoes en Kwabbernoot een film te maken, kreeg recent een concrete invulling. De Franse filmmaker, acteur en komiek Ramzy Bédia (zie foto, hij gaf Averell Dalton gestalte in de Franse film Les Dalton) verklaarde namelijk zopas dat hij de rol van slechterik zal vertolken in een film van Robbedoes en Kwabbernoot. Wiebeling, Zwendel of nog iemand anders? Daar hebben we nog het raden naar. Van de vier films die voor hem momenteel op stapel staan, noemde hij de Robbedoes-film als een van die vier. Volgens eerdere berichten komt het scenario van Mathieu Ouillion en Cécile Sellam.
(Bron: Christian Missia Dio — ActuaBD.com, 7 juli // 9eArt.fr, 6 juli 2016)


Didier Savard en Nine Culliford overleden
08/07
TOP
De stripwereld verloor afgelopen week twee mensen die elk op hun manier een steentje bijdroegen aan het striplandschap.

Dick HerrisonOp 4 juli overleed de op 13 december 1950 geboren Franse striptekenaar Didier Savard. In vertaling kennen we hem enkel van de detectivereeks Dick Herrison waarvan bij Dargaud acht albums verschenen in Collectie Charlie tussen 1984 en 1998. De delen 9 tot 11 (2000-2004) bleven onvertaald.

Voor hij als pers- en striptekenaar aan de bak kwam, gaf Savard tien jaar lessen Engels. Vanaf 1972 begon hij te publiceren in tijdschriften, een jaar later startte zijn stripcarrière met Le Fabuleux Destin d'Augusto Pinochet. In latere publicaties voor diverse stripbladen en tijdschriften toonde hij zich van zijn politiek incorrecte kant. In de jaren 1980 mat hij zich een klare lijn aan in het zog van Floc'h, Ted Benoit en Jacques Tardi. De hoofdredacteur van het toen nieuwe stripblad Charlie Mensuel zag daar wel brood in en gaf Savard de kans om Dick Herrison te publiceren, een detectivestrip geïnspireerd op Harry Dickson, de held uit de romans van Vlaming Jean Ray. Eind jaren 1980 lanceerde hij de reeks Léonid Beaudragon voor het magazine Okapi, geschreven door Jean-Claude Forest. In 1999 verkreeg hij de toestemming van de Stichting Hergé voor de Kuifje-hommage Objectif Monde waarvan 24 platen verschenen in de krant Le Monde. Na het elfde avontuur van Dick Herrison moest hij in 2004 het tekenen voor bekeken houden door een zware ziekte. Het vervolg van dat laatste album heeft hij niet meer kunnen uitwerken.

SmurfEen dag later stierf de 86-jarige Janine Devroye, de meisjesnaam van Nine Culliford, de weduwe van Pierre Culliford alias Peyo die de wereldberoemde Smurfen schiep. Nine was Peyo's naaste medewerkster die de strips inkleurde van De Smurfen, Johan en Pirrewiet en Steven Sterk. Via simpele deductie kwam ze ertoe de Smurfen een blauw kleurtje te geven. Samen met André Franquin en zijn vrouw was ze er trouwens bij op hun befaamde reisje aan de Belgische kust waar Peyo niet op het woord voor zoutvat kwam en aan Franquin in de plaats om de "schtroumpf" (het Franse woord voor Smurf) vroeg. De rest is stripgeschiedenis. Als moederkloek ontfermde ze zich over de jonge talenten François Walthéry, Gos, Derib en Lucien De Gieter die bij Peyo kwamen werken en er het vak leerden.
(Bron: Henri Filippini / Gilles Ratier — BDZoom.com, 6 juli 2016)


Verfilming Alleen in 2017
08/07
TOP
Alleen
Eind februari zijn de opnames gestart van de verfilming van Alleen, de mysterieuze thriller van Bruno Gazzotti en Fabien Vehlmann. De film covert de eerste cyclus van vijf delen. Afhankelijk van het succes kunnen er dus meer films volgen. In februari 2017 is de release voorzien. Hierboven zie je alvast een shot uit de film. Voor regisseur David Moreau wordt dit zijn vierde prent na Ils, The Eye en 20 Ans d'Écart. Naar eigen zeggen liet hij zich voor Alleen beïnvloeden door films als Back to the Future, E.T. - The Extra Terrestrial en The Goonies en dat zijn mooie referenties.

De van origine Congolese acteur en stand-upkomiek Stéphane Bak vertolkt Dodji. Hij speelde mee in de Frans-Duits-Belgische film Elle van Paul Verhoeven die eerder dit jaar uitkwam. Sofia Lesaffre geeft Leila gestalte. Kim Lochhart, Jean-Stan du Pac en Thomas Doret vervolledigen de hoofdcast.

Alleen


Vooruitblik Daedalus
02/07
TOP
De Zang van de Vampiers 16
In de rubriek Te Verschijnen hebben we bij Daedalus weer correcte maanden van verschijning kunnen plaatsen bij eerder aangekondigde albums. Tegelijk zijn de maanden september en oktober aangevuld waarvan je ook een pdf kan downloaden. Uit die nieuwe maanden pikken we deze voorstellingen.

Ten eerste haalt Daedalus de achterstand in van De Zang van de Vampiers door deel 16 te publiceren. Het Franse deel 17, het voorlaatste van de reeks, verscheen in maart 2016. "Na de ontdekking van Weltmans manier om de steriliteit van de vampiers te verhelpen, besluit Debrah haar geluk te beproeven. Terwijl de foetus onder zware bewaking opgroeit in het lichaam van haar moeder, groeien de spanningen binnen het team. Het lijkt erop dat er een verrader onder hen is... Maar wie is hij, en wat zijn zijn ware bedoelingen?"


De Eeuw der Schimmen 6
Carmen McCallum 10
Travis 10
Van dezelfde scenarist Eric Corbeyran verschijnt het laatste deel van de Vampiers-prequel De Eeuw der Schimmen. "1751. Enkele decennia voor de Franse Revolutie waait er een nieuwe wind door Europa. Een zucht naar vrijheid en vooruitgang... Maar door de ontdekking van een vreemde meteoriet aan de andere kant van de wereld laaien, midden in de eeuw van de verlichting, de aloude tegenstellingen weer op. In opdracht van kardinaal d'Orcières zitten Cylinia en Abeau de Roquebrune baron d'Holbach, een verlicht filosoof en humanist, op de hielen. Zij verdenken hem ervan de ongrijpbare Sandor G. Weltman te zijn. In de nasleep van deze achtervolging barst er een hevige strijd los om het bezit van die steen met zijn mysterieuze krachten."

Carmen McCallum en Travis spelen zich in hetzelfde sciencefictionuniversum af en worden allebei geschreven door Fred Duval, van wie dit najaar een one-shot verschijnt van XIII Mystery, getekend door Corentin Rouge. Voor de rest hebben beide reeksen niets met elkaar te maken. In oktober
Carmen McCallum 10: "2056, Corsica. Een orkaan van kracht 4 stevent recht op het eiland van de schoonheid af, zwaar getroffen door de klimaatverandering. Alle alarmbellen gaan rinkelen. Alleen tegen de bulderende elementen haast Carmen zich hals over kop naar het pand van De Cambre, de man achter het schandaal in de Lyonse wateren... De huurling moet waakzaam zijn!"
Travis 10: "Na geplaagd te zijn door alcoholisme, begint Travis zich terug te herpakken... Vlad is Haussen op het spoor, de man die verantwoordelijk is voor de verontreiniging van de waterreinigingsstations van de maan. Haussen heeft Pacman ontvoerd, en bereidt een grote operatie voor... Alle middelen zijn goed om hem te elimineren, zelfs de hulp inroepen van de gevreesde killer, Miss Thundercat."

Beide reeksen lopen nog steeds in het Frans. Van Carmen McCallum zijn al vijftien Franse albums verschenen, van Travis elf. Tussen 2006 en 2009 liep er van Carmen McCallum ook de spin-off Code McCallum, getekend door Didier Cassegrain terwijl van Travis het spin-offalbum Travis Karmatronics (2005) verscheen, getekend door Fred Blanchard, over het personage Pacman. En dan waren er ook nog twee albums van de spin-off Carmen+Travis in 2003 en 2005 met kortverhalen over de hoofd- en nevenpersonages door diverse auteurs.


Netflix verfilmt Hilda en Death Note
02/07
TOP
HildaHet streaming- en on demand-kanaal Netflix zit op een berg geld en blijft nieuwe projecten lanceren. Zo zijn voor 2018 een dozijn afleveringen aangekondigd van een tekenfilmserie van Hilda naar de stripreeks van Luke Pearson. De vertalingen verschijnen bij Scratch Books waar al vier albums zijn verschenen. Silvergate (Octonauts, Peter Rabbit) en Mercury FilmWorks (The Lion Guard) staan in voor de productie.

Netflix heeft ook zijn schouders gezet onder een verfilming van de mangareeks Death Note die in 2017 in de zalen moet komen. In de cast vinden we onder meer Keith Stanfield (Short Term 12), Margaret Qualley (The Leftovers), Nat Wolff (Paper Towns), Paul Nakauchi (Star Wars: The Clone Wars, Call Of Duty) en Shea Whigham (Boardwalk Empire) terug.
(Bron: 9emeArt.fr, 30 juni en 2 juli)


Benoît Feroumont herneemt held(in) uit Ivan Ivanka
02/07
TOP
Ivan-IvankaNu Benoît Feroumonts Robbedoes-one-shot Kwabbernoot Gaat Trouwen is verschenen, is het tijd voor de vraag wat de strip- en tekenfilmmaker eerstvolgend aanpakt. Terwijl Robbedoes nog weelderig omringd werd door vrouwen behandelt Feroumont in een nieuwe kortfilm die hij realiseert de vriendschap tussen twee mannen. Voor zijn volgende strip herneemt hij zijn held(in) uit het Vrije Vlucht-buitenbeentje Ivan Ivanka waarin hij een man letterlijk liet omtoveren naar een vrouw.
(Bron: Charles-Louis Detournay — ActuaBD.com, 27 juni 2016)


Voorsmaakjes De Blauwbloezen-special
02/07
TOP
De BlauwbloezenEnkele weken geleden kondigden we een special van De Blauwbloezen aan die dit najaar zal verschijnen naar aanleiding van het zestigste album van de reeks. Ook de Nederlandse Aimée de Jongh is gevraagd om een kortverhaal te tekenen dat voorafgaand aan de verschijning van het album in het weekblad Spirou zal verschijnen. Voor de Nederlandstalige editie van het album mag ze bovendien de cover tekenen waarvan je hiernaast een fragment ziet staan. Dupuis publiceerde ondertussen onderstaande voorsmaakjes van andere deelnemende auteurs op de eigen blog. Je vindt ze ook hieronder.

Aimée de Jongh
De Blauwbloezen

Baba + Lapuss'
De Blauwbloezen

Denis Bodart + Thierry Gloris
De Blauwbloezen
De Blauwbloezen

Clarke
De Blauwbloezen

Renaud Collin
De Blauwbloezen

Dutto
De Blauwbloezen

Olivier Frasier + Joris Chamblain
De Blauwbloezen

Denis Goulet + Sti
De Blauwbloezen

Eric Maltaite + Zidrou
De Blauwbloezen

Jose Luis Munuera
De Blauwbloezen

Pau + Denis Lapière
De Blauwbloezen

Olivier Schwartz
De Blauwbloezen


Na India Dreams en Africa Dreams volgt China Dreams
28/06
TOP
In september verschijnt bij Casterman het slotalbum van de reeks Africa Dreams door Frédéric Bihel en het scenaristenkoppel Jean-François en Maryse Charles. Later dit jaar verschijnt van het Charles-echtpaar ook nog het laatste deel van de reeks India Dreams. Daar wachten we toch al een jaar of twee op. Alvast in het Frans hoort er een artbook bij.

Voor Africa Dreams was het eerst de bedoeling dat een Afrikaanse tekenaar de reeks zou tekenen die het echtpaar op een stripfestival in Antwerpen ontmoette. Na enkele platen had die tekenaar geen zin meer om de rest te tekenen waardoor het project tien jaar lang in de schuif bleef liggen. Jean-François Charles wilde het niet zelf tekenen. "Er stond me één detail tegen om me zelf op die serie te gooien... er komen geen vrouwen in voor", verklaarde hij lachend in een recent interview. Op een Frans stripfestival raakte hij bevriend met Bihel en hij zag het wel zitten om de reeks te tekenen.

India Dreams kwam eerder toevallig tot stand. Het Charles-koppel maakt vele verre reizen. Een reis naar Egypte leidde naar Fox, hetzelfde ging op voor India Dreams. De twee kwamen net terug van een reis door Indië en ze beslisten meteen om er een stripreeks over te maken. Sinds 2002 verschenen acht albums, dit jaar verschijnt dus het slot.

En dan is er nog de trilogie War and Dreams dat begon na de aankoop van een huis aan de Opaalkust in de Noord-Franse regio Nord-Pas-de-Calais. Vlak in de buurt van hun tuin ontdekten ze een bunker met de inscriptie "Erwin 1942". Meer heeft het koppel niet nodig om een saga rond te bedenken.

En wat nu na het afronden van al die Dreams-reeksen? Een volgende dan maar...
Jean-François: "We zijn een project aan het uitwerken over China, een land dat ons ook fascineert. Het wordt een saga die ik zelf zal tekenen. Hoogstwaarschijnlijk krijgt het de titel China Dreams..."
Maryse: "Hetzal zich afspelen aan het begin van de Culturele Revolutie met een flashback naar de jaren 1909, 1910 op het einde van het Chinese keizerrijk..."
Jean-François: "Het wordt een beetje het China van Pearl Buck, een Amerikaanse schrijfster... Het China van de jaren 1920 want ik moet toegeven dat het huidige China me nauwelijks aanspreekt."
Maryse: "Maar het is nog te vroeg om er meer over te vertellen... We zijn het nog aan het opbouwen."
(Bron: Francis Degré — Quatrième de Couv' 18, juni 2016)


Tot slot vind je hieronder een overzicht van de verschillende Dreams-reeksen.

India Dreams
Acht delen verschenen tussen 2002 en 2014. Deel 9 verschijnt dit najaar.
In 2005 verscheen een verzamelbox voor de eerste vijf delen.

India Dreams India Dreams India Dreams India Dreams
India Dreams India Dreams India Dreams India Dreams


Africa Dreams
Drie delen verschenen tussen 2010 en 2013. Deel 4 verschijnt in september.

Africa Dreams Africa Dreams Africa Dreams Africa Dreams


War and Dreams
Drie delen verschenen tussen 2007 en 2009. Enkel in het Frans verscheen een special met illustraties, schetsen en toegevoegde teksten met fictieve getuigenissen van de hoofdpersonages die een studente in het heden verzamelt.

War and Dreams War and Dreams War and Dreams War and Dreams


Vooruitblik XIII Mystery 10
28/06
TOP
XIII Mystery 10
Vandaag moesten we wel uitpakken met bovenstaande cover van XIII Mystery 10: Calvin Wax dat het werk is van Corentin Rouge en Fred Duval. Niet alleen publiceren we vandaag een bespreking van XIII 24 (het laatste deel van de cyclus), we laten tekenaar Corentin Rouge ook zijn recente album Rio 1 becommentariëren (een topalbum waarvan je hier de bespreking kan lezen) en bovendien ronden we de reeks 13 x XIII af met Jean Van Hammes commentaar op het album XIII 13: The XIII Mystery dat de bijbel vormde voor de spin-offreeks XIII Mystery.

Fred Duval is de scenarist van onder meer Hauteville House, Nico, Travis, UUR U en het nieuwe Wonderball. Hij bedacht een afgerond verhaal over de nummer II van het complot waar XIII een uitvoerende kracht van was. In de hoofdreeks XIII was Calvin Wax de vicepresident en minister van defensie onder Joseph Galbrain en probeerde met generaal Standwell en kolonel McCall een staatsgreep te plegen. Hij had het voornemen om zonder Wally Sheridan een dictatuur te installeren nadat hij een derde wereldoorlog had ontketend. XIII en Jones konden hem in een hinderlaag lokken waarop hij zelfmoord pleegde voor de militaire politie hem bij de lurven kon grijpen. Hij kwam voor in de albums SPADS en Rood Alarm, deel 4 en 5.

Na XIII Mystery 10 volgen nog de volgende albums in de komende paar jaar:
• Deel 11 over Jonathan Fly door Olivier TaDuc + Luc Brunschwig in 2017.
• Deel 12 over Alan Smith, de zoon van Abe en Sally Smith, door Philippe Buchet + Daniel Pecqueur in 2017.
• Deel 13 over Judith Warner en Jessica door Olivier Grenson + Jean Van Hamme in 2018.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel