Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 28 juni:

Na India Dreams en Africa Dreams volgt China Dreams
Vooruitblik XIII Mystery 10

Updates van 25 juni:

Vooruitblik Silvester
Toch nog een one-shot van Jean Van Hamme

Updates van 23 juni:

Vooruitblik De Avonturen van Hel 2
Nieuwe aandeelhouder bij Ballon Media

Updates van 21 juni:

Jacques Tardi's afscheid van de Eerste Wereldoorlog

Updates van 18 juni:

Vooruitblik Dark Dragon Books
Bollie en Billie in andere handen
Vooruitblik De Blauwbloezen 60 + special

Updates van 14 juni:

Vooruitblik Mediageuzen
Vooruitblik Bob Morane 2

Updates van 14 juni:

Bijna 600.000 euro voor Brigitte Bardot door Milo Manara

Updates van 11 juni:

Het einde van Djinn komt in zicht
Little England, een nieuwe reeks van
Thomas Du Caju


Updates van 7 juni:

Jean Van Hamme teruggefloten voor te veel seks in zijn laatste XIII Mystery
Chinaman komt terug
De 'echte' Daltons als stripfiguren
Gebundelde hommages aan De Kleine Prins

Updates van 4 juni:

Daedalus binnenkort weer terug
Hubert wint Silvester Debuutprijs 2016
Vaste boekenprijs vanaf 2017
H.Ell stopgezet

Updates van 2 juni:

Vooruitblik De Werelden van Thorgal -
Wolvin 6

570.000 verkochte Rode Kruis-stickers van De Rode Ridder
Duitse verfilming van Dolores
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2016: junijuli • augustus • september • oktober • november • december
2017: januarifebruarimaartapril mei
 
Na India Dreams en Africa Dreams volgt China Dreams
28/06
TOP
In september verschijnt bij Casterman het slotalbum van de reeks Africa Dreams door Frédéric Bihel en het scenaristenkoppel Jean-François en Maryse Charles. Later dit jaar verschijnt van het Charles-echtpaar ook nog het laatste deel van de reeks India Dreams. Daar wachten we toch al een jaar of twee op. Alvast in het Frans hoort er een artbook bij.

Voor Africa Dreams was het eerst de bedoeling dat een Afrikaanse tekenaar de reeks zou tekenen die het echtpaar op een stripfestival in Antwerpen ontmoette. Na enkele platen had die tekenaar geen zin meer om de rest te tekenen waardoor het project tien jaar lang in de schuif bleef liggen. Jean-François Charles wilde het niet zelf tekenen. "Er stond me één detail tegen om me zelf op die serie te gooien... er komen geen vrouwen in voor", verklaarde hij lachend in een recent interview. Op een Frans stripfestival raakte hij bevriend met Bihel en hij zag het wel zitten om de reeks te tekenen.

India Dreams kwam eerder toevallig tot stand. Het Charles-koppel maakt vele verre reizen. Een reis naar Egypte leidde naar Fox, hetzelfde ging op voor India Dreams. De twee kwamen net terug van een reis door Indië en ze beslisten meteen om er een stripreeks over te maken. Sinds 2002 verschenen acht albums, dit jaar verschijnt dus het slot.

En dan is er nog de trilogie War and Dreams dat begon na de aankoop van een huis aan de Opaalkust in de Noord-Franse regio Nord-Pas-de-Calais. Vlak in de buurt van hun tuin ontdekten ze een bunker met de inscriptie "Erwin 1942". Meer heeft het koppel niet nodig om een saga rond te bedenken.

En wat nu na het afronden van al die Dreams-reeksen? Een volgende dan maar...
Jean-François: "We zijn een project aan het uitwerken over China, een land dat ons ook fascineert. Het wordt een saga die ik zelf zal tekenen. Hoogstwaarschijnlijk krijgt het de titel China Dreams..."
Maryse: "Hetzal zich afspelen aan het begin van de Culturele Revolutie met een flashback naar de jaren 1909, 1910 op het einde van het Chinese keizerrijk..."
Jean-François: "Het wordt een beetje het China van Pearl Buck, een Amerikaanse schrijfster... Het China van de jaren 1920 want ik moet toegeven dat het huidige China me nauwelijks aanspreekt."
Maryse: "Maar het is nog te vroeg om er meer over te vertellen... We zijn het nog aan het opbouwen."
(Bron: Francis Degré — Quatrième de Couv' 18, juni 2016)


Tot slot vind je hieronder een overzicht van de verschillende Dreams-reeksen.

India Dreams
Acht delen verschenen tussen 2002 en 2014. Deel 9 verschijnt dit najaar.
In 2005 verscheen een verzamelbox voor de eerste vijf delen.

India Dreams India Dreams India Dreams India Dreams
India Dreams India Dreams India Dreams India Dreams


Africa Dreams
Drie delen verschenen tussen 2010 en 2013. Deel 4 verschijnt in september.

Africa Dreams Africa Dreams Africa Dreams Africa Dreams


War and Dreams
Drie delen verschenen tussen 2007 en 2009. Enkel in het Frans verscheen een special met illustraties, schetsen en toegevoegde teksten met fictieve getuigenissen van de hoofdpersonages die een studente in het heden verzamelt.

War and Dreams War and Dreams War and Dreams War and Dreams


Vooruitblik XIII Mystery 10
28/06
TOP
XIII Mystery 10
Vandaag moesten we wel uitpakken met bovenstaande cover van XIII Mystery 10: Calvin Wax dat het werk is van Corentin Rouge en Fred Duval. Niet alleen publiceren we vandaag een bespreking van XIII 24 (het laatste deel van de cyclus), we laten tekenaar Corentin Rouge ook zijn recente album Rio 1 becommentariëren (een topalbum waarvan je hier de bespreking kan lezen) en bovendien ronden we de reeks 13 x XIII af met Jean Van Hammes commentaar op het album XIII 13: The XIII Mystery dat de bijbel vormde voor de spin-offreeks XIII Mystery.

Fred Duval is de scenarist van onder meer Hauteville House, Nico, Travis, UUR U en het nieuwe Wonderball. Hij bedacht een afgerond verhaal over de nummer II van het complot waar XIII een uitvoerende kracht van was. In de hoofdreeks XIII was Calvin Wax de vicepresident en minister van defensie onder Joseph Galbrain en probeerde met generaal Standwell en kolonel McCall een staatsgreep te plegen. Hij had het voornemen om zonder Wally Sheridan een dictatuur te installeren nadat hij een derde wereldoorlog had ontketend. XIII en Jones konden hem in een hinderlaag lokken waarop hij zelfmoord pleegde voor de militaire politie hem bij de lurven kon grijpen. Hij kwam voor in de albums SPADS en Rood Alarm, deel 4 en 5.

Na XIII Mystery 10 volgen nog de volgende albums in de komende paar jaar:
• Deel 11 over Jonathan Fly door Olivier TaDuc + Luc Brunschwig in 2017.
• Deel 12 over Alan Smith, de zoon van Abe en Sally Smith, door Philippe Buchet + Daniel Pecqueur in 2017.
• Deel 13 over Judith Warner en Jessica door Olivier Grenson + Jean Van Hamme in 2018.


Vooruitblik Silvester
25/06
TOP
Golden City 11
In de rubriek Te Verschijnen staan bij Silvester de maanden juli tot september aangevuld. Het is allemaal onder voorbehoud want van vorige maanden slepen we ook nog niet verschenen strips mee. In juli verschijnt trouwens de softcover van De Havik 9. Daar was veel vraag naar.

Een van Silvesters langst lopende reeksen is de sf-serie Golden City waarvan deel 11 verschijnt. Het duurde een tijdje voor dit album er kwam want tekenaar Nicolas Malfin voltooide tussendoor zijn niet-vertaalde Vrije Vlucht-tweeluik Cézembre. "Een burgeroorlog raast over de wereld. Overal gaan gewone mensen in verzet tegen de blinde macht van het grote geld. Banks profiteert van de mondiale chaos om zijn tegenstanders te ontmaskeren. Hij begint daarmee door de sporen te volgen van professor Seed, die op de maan een toevluchtsoord heeft gevonden. De speurtocht van Banks naar professsor Seeds leidt tot regelrechte hoogspanning in een explosieve situatie. De onploffing van het geheel vindt plaats op de stoep van de eerste Golden City."


Skydoll 4
Operatie Overlord 1
De Zielenvreter 1
Over het vervolg van Sky•Doll hadden we het al een paar keer in de voorbije maanden, zelfs jaren. De vertaling verschijnt in september. Dit is de korte inhoud: "Noa, Roy, Jahu, Cleopatra en Yhala hebben zich gevestigd op de vredige planeet Sudra, waar tal van religies vreedzaam samenleven. Terwijl Jahu zijn tijd doorbrengt met Cleopatra, en Roy zich informeert over Sudra, speelt Noa stiekem voor priesteres. Ze staat op het punt verbazingwekkende ontdekkingen te doen over haar verleden en haar afkomst, en over Agape. Welke mysteries verbergt deze op het eerste gezicht zo paradijselijke planeet Sudra?"

Operatie Overlord is een nieuwe reeks waarvan in het Frans al vijf delen zijn verschenen bij Glénat. Silvester had veel succes met De Hel van het Oostfront, hopelijk lukt het met deze Tweede Wereldoorlog-reeks over de landing in Normandië ook. Tekenaar Davide Fabbri publiceert sinds 1989 in Italië en de VS waar hij minireeksen tekende van Starship Troopers, Xena, Star Wars, maar ook actief was voor Batman. Michaël Le Galli schreef het eerste deel, de volgende delen zijn het werk van Bruno Falba die Katharen en De Tempelier schreef voor de nieuwe tekenaar van De Rode Ridder. "Londen, mei 1944. De dag van de ontscheping in Normandië nadert. De luchtlandingstroepen van het 82ste bataljon moeten zorgen voor de beveiliging van wegen, bruggen en landingszones in de noordelijke Cotentin, voor de luchtmachtoperatie Boston. Daartoe moeten ze de stad Sainte-Mère-Église veroveren en tot elke prijs bezet houden tot de versterkingen aankomen op Utah Beach. Hier maken we kennis met vijf G.I.'s, afkomstig uit alle hoeken van de Verenigde Staten. Geen van hen zal levend terugkeren." De volgende delen gaan respectievelijk over vier Duitse soldaten, een Canadees, het enige Franse commando en de inname van het strategisch heel belangijke Pointe du Hoc.

Ook De Zielenvreter is nieuw. Het is een fantasytrilogie van Patrick Bourin-Gagné en François Lapierre. Deze laatste is de inkleurder van Magasin Général en De Grote Dode. De Zielenvreter situeert hij in Quebec waar hij is geboren. Hij schreef het voor zijn Canadese landgenoot Bourin-Gagné. "Het is nog koud in dit afgelegen deel van Quebec, in het dorpje bij het Schaduwmeer, als Ovidia op zoek gaat naar haar tweelingbroer Gideon, die al sinds de winter verdwenen is. De aanwijzingen leiden haar naar de oever van het meer, dat op een paar kilometer van het dorp ligt. Het meer heeft een slechte reputatie, want er vinden al heel lang verdwijningen plaats... Ovidia heeft een vreemde ontmoeting en zal zonder het te beseffen een reeks gebeurtenissen op gang brengen die onze wereld openstelt voor honderden plagen!"


Goblins 1
Het Rechte Pad 2
Zeven Ruiters 2
Goblins is een nieuwe komische reeks van scenarist Tristan Roulot (Het Testament van Kapitein Crown). Voor Corentin Martinage schreef hij een reeksje over kleine, groene, domme en vervelende wezentjes die aan de onderkant van de fantasyhiërarchie staan. "Maar ze zitten ook barstensvol goede wil en creativiteit. Samenwerken is helaas niet iets wat ze kunnen. In Goblins lees je de avonturen van de beginnelingen, de rookies. Goblins fungeren van schietschijf tot speelgoed voor trollen en tandenstokers van draken. Maar hun waanzinnige creativiteit en inventiviteit helpt ze steeds uit deze benarde situaties. Ook al biedt de uitkomst niet altijd een beter resultaat."

Nog meer vervolgen zijn er met het slot van het tweeluik Het Rechte Pad (zie deel 1), deel 2 van de trilogie Zeven Ruiters (zie deel 1)


Outcast 3
Outcast 4
Outcast boek 2
Net voor de lancering van de tv-reeks Outcast publiceerde Silvester alvast de stripreeks die aan de basis lag van de tv-reeks. Lees hier onze bespreking van deel 1 en 2 die ook in een gebundelde hardcoveruitvoering verschenen. De delen 3 en 4 verschijnen ook weer in softcover en in een beperkte oplage in een gebundelde HC.


Aslak 4
Ravermoon 3
Prins Valiant 26
Aslak zal zes delen tellen. In september verschijnt deel 4, De Wereld van het Niets. "De bemanningen van de Aslak en de Markvard hebben maar één ding voor ogen: ze willen dit vreemde, vervloekte land verlaten! Dus moeten ze Osfrid terugvinden. Als hij nog leeft. Maar niets gaat zoals ze willen. Een verschrikkelijke kou, maar vooral de reuzin Hel en haar colonnes van levende doden en een hele kolonie Frowlins willen de manschappen niet zomaar laten gaan."

Met Ravermoon is het afgelopen in augustus. "Kapitein Ornelas en zijn mannen werden gedood
toen ze Gillian probeerden te beschermen tegen de Tijdbedwingers. En na de moord op voorspeller Agmon komen de getrouwen van de Kerk van het Mirakel, die van de zegening
genoten, om in de vreselijkste pijnen. Terwijl Ylgaard ten onder gaat in paranoia en chaos, gaat het plantaardige schepsel over tot de slotfase van zijn honderdjarig complot en dwingt Gillian hem te helpen. Maar ze zal het moeten opnemen tegen Ravermoon en Boroham, die haar identiteit ontdekten, en vooral tegen de woede van Rhomdal, wiens echtgenote een van de slachtoffers van de Zegening was."

De dubbele jargangen van Prins Valiant lopen stilaan op hun einde. Van de achttien delen zijn er al zestien verschenen. Voor de losse jaargangen duurt het nog een tijdje want daar moeten 35 delen van verschijnen. In augustus staat deel 26 gepland, zijnde jaargang 1962. "In dit deel neemt Val zijn zoon Arn mee op reis naar het Midden-Oosten. Daar bezoeken ze prachtige steden als Babylon en Baghdad. Maar Arn heeft meer oog voor de schoonheid van het andere geslacht! Arn begint steeds meer op zijn vader te lijken."


Toch nog een one-shot van Jean Van Hamme
25/06
TOP
Jean Van HammeOnlangs vertelden we je dat Jean Van Hamme zijn laatste verhaal van XIII Mystery deze zomer grotendeels opnieuw moet schrijven omdat het volgens de uitgeverij te veel over seks ging. Afhankelijk van het succes van het nieuwste Corentin-album door Christophe Simon naar een oude novelle van zijn hand ligt de weg vrij om eventueel nog een verhaal van Corentin te schrijven. Als stripscenarist is hij dus toch nog niet helemaal met pensioen gegaan. En daar komt nog een album bij.

Ook nog voor tekenaar Christophe Simon schreef hij namelijk een one-shot van 64 pagina's. Volgens Simon is het: "heel hedendaags, met een thema dat hem nauw aan het hart ligt". Meer details gaf hij niet. Hij ziet het wel als een eer dat Van Hamme hem vroeg om het te tekenen.

Bron: Charles-Louis Detournay — ActuaBD.com, 21 juni 2016 © foto: Daniel Douss


Vooruitblik De Avonturen van Hel 2
23/06
TOP
De Avonturen van Hel 2
In 2012 verscheen bij Don Lawrence Collection het eerste verhaal van De Avonturen van Hel door Danker Jan Oreel op scenario van Franka-auteur Henk Kuijpers. Sindsdien kreeg de tekenaar regelmatig de vraag wanneer deel 2 zal verschijnen. Hij wisselt Hel af met reclamestrips en illustraties, dus dat duurt dan allemaal wat langer. Maar nu is er een concreet vooruitzicht. Eind augustus start in het stripblad Eppo namelijk de voorpublicatie van het tweede avontuur, De Sibylle-codex, nu geschreven door Frank Jonker (Bob Evers, Nieuwe Vrienden). Na de verschijning van deel 1 was er even sprake van dat West-Vlaming Ivan Claeys deel 2 zou schrijven.


Nieuwe aandeelhouder bij Ballon Media
23/06
TOP
Moorkens
Via onderstaand persbericht deelt Ballon Media mee dat er een nieuwe aandeelhouder is verbonden aan het bedrijf.

"Uitgeverij Ballon Media, gespecialiseerd in de uitgave van strips en kinderboeken, heeft een nieuwe aandeelhouder aan boord. De Antwerpse ondernemersfamilie Moorkens verwerft via de holding Nicaphis een aandeel van 29% in de uitgeverij. Met deze nieuwe partner kiest Ballon Media resoluut voor een coherente en familiale aandeelhoudersstructuur.

De familie Moorkens neemt deze participatie via haar holding Nicaphis, aandeelhouder van de familiale holding ALCOPA die vooral bekend is als importeur van de automerken Hyundai, Suzuki, Isuzu en Ssanyong. Alexis Dragonetti, gedelegeerd bestuurder van Ballon Media, blijft meerderheidsaandeelhouder met 51%. Het Franse Média-Participations, de grootste stripuitgeverij in Europa en eigenaar van de uitgeverijen Dupuis, Dargaud en Le Lombard, behoudt een minderheidsaandeel van 20%.

Complementaire samenwerking
Dragonetti licht toe: 'Met de komst van de familie Moorkens verwelkomen we een waardevolle partner met een sterke economische achtergrond in ons bedrijf. Daarnaast zetten we onze nauwe samenwerking met Média-Participations ongewijzigd verder. De combinatie van de ondernemerservaring van de familie Moorkens enerzijds en de creatieve kracht van Média-Participations anderzijds zorgt voor een evenwichtige en familiale aandeelhoudersstructuur. Ik ben ervan overtuigd dat we hierdoor klaar zijn voor de volgende stap in ons groeiproces.'
 
Philippe Moorkens, bestuurder bij Nicaphis, Alcopa, TecnoSpace Group en weldra bestuurder bij Ballon Media, vult aan: 'Strips maken deel uit van ons Belgisch, cultureel erfgoed. We geloven in het ontwikkelingspotentieel van Ballon Media. Daarom hebben we, in het kader van onze gediversifieerde investeringspolitiek binnen Nicaphis, beslist om een langdurige samenwerking aan te gaan met de uitgeverij. Betrokkenheid en een proactieve samenwerking zijn hierbij twee sleutelwoorden.'
 
François Pernot, algemeen directeur van de stripdivisie van Média-Participations voegt toe: 'Onze groep gelooft in Ballon Media sinds zijn oprichting in 2008. Wij zijn verheugd met de komst van deze nieuwe aandeelhouder die het bedrijfsproject wil ondersteunen. Net zoals wij wil de familie Moorkens waarde creëren op lange termijn en bouwen aan de verdere ontwikkeling van Ballon Media.'
 
Over Ballon Media
Ballon Media is een toonaangevende uitgeverij van stripverhalen en kinderboeken. De uitgeverij verdeelt niet alleen de eigen uitgaven zoals Jommeke, maar is ook de exclusieve Nederlandstalige partner van gerenommeerde uitgeverijen zoals Dupuis, Dargaud, Le Lombard en Casterman. Ook de internationale exploitatie van de eigen kinderboeken behoort tot de kernactiviteiten.
 
In juni 2008 werd Ballon Media boven de doopvont gehouden. De familie Moortgat en de groep Média-Participations speelden daarin een instrumentele rol als aandeelhouders. De participatie van de familie Moortgat werd vorig jaar door Alexis Dragonetti in goede verstandhouding overgenomen. In 2011 werd Ballon Media uitgeroepen tot de Excellente Onderneming van het arrondissement Antwerpen door VOKA. In 2013 was de uitgeverij Trends Gazelle voor de provincie Antwerpen en in 2014 werd de uitgeverij genomineerd door EY als finalist voor de prijs van Beloftevolle Onderneming van het jaar.
 
Ballon Media realiseerde in 2015 een omzet van circa 15 miljoen euro en heeft sinds haar oprichting een gemiddelde jaargroei van 6%. Het bedrijf is gevestigd in Antwerpen en telt 43 werknemers."


Jacques Tardi's afscheid van de Eerste Wereldoorlog
21/06
TOP
De Laatste Aanval
In oktober publiceert Casterman De Laatste Aanval waarvan je hierboven een voorlopige cover ziet staan. Alwéér een album van Jacques Tardi over de Eerste Wereldoorlog? Klopt, maar met dit album is hij er ook klaar mee, vertelde hij in een interview. En niet alleen met de Eerste Wereldoorlog trouwens.

In De Laatste Aanval voert hij brancardier Mathurin op aan het einde van de oorlog. Mathurin ontmoet de ene na de andere vreselijke figuur onder wie een racistische kapitein en hij wordt geconfronteerd met de gevolgen van de oorlogsindustrie. Tardi vertelt en toont het onomwonden, maar ook met een scheutje gitzwarte humor wat weer een afgrijselijke blik op de oorlog in en buiten de loopgraven moet opleveren. Maar hij heeft er genoeg van: "Temidden tonnen documentatie doe ik er soms uren over om één prent te tekenen. Dat is een hele beproeving. Het is te zwaar..." De Franse versie is voorzien van een cd met muziek van Tardi's vrouw Dominique Grange.

De Laatste Aanval

Op 30 augustus viert Tardi zijn zeventigste verjaardag en het begint precies door te wegen. Met zijn projecten na De Laatste Aanval zet hij ook al een punt achter grote hoofdstukken in zijn carrière. Op stapel staan namelijk het derde en laatste deel van Ik René Tardi, Krijgsgevangene in Stalag IIB (gebaseerd op de oorlogsdagboeken van zijn vader) en het tiende deel van Isabelle Avondrood waarmee hij de reeks wil afsluiten. Dit jaar is het trouwens veertig jaar geleden dat hij met Isabelle Avondrood startte.
(Bron: Laurent Amalric — BBD, 19 januari 2016)


Vooruitblik Dark Dragon Books
18/06
TOP
Inkt & Bloed
Van Dark Dragon Books kregen we een pdf (download 'm via de rubriek Te Verschijnen) met de planning voor de rest van het jaar en dat is weer een hele boterham.

We beginnen gewoon bij tekenaar Renaud, bekend van Jessica Blandy. Voor de crowdfundingsite Sandawe.com tekende hij een tweeluik dat Dark Dragon Books als Inkt & Bloed in december als een integrale zal uitgeven. Dat wordt dan 144 pagina's dik want er hoort ook een dossier bij. Wie voorintekent krijgt er een artprint bij. Voor onze rubriek Klare Taal lieten we je al uitgebreid kennismaken met deze aanrader van Renaud en Gihef.


Walkure
Meta-Baron 2
Meta-Baron integraal 1
Behalve de integrale van Inkt & Bloed bundelt Dark Dragon Books nog meer strips die in hun oorspronkelijke taal als tweeluik verschenen. Walkure, door de tekenaars Drazen Kovacevic en Simon Champelovier op scenario van Sylvain Cordurié verschijnt zelfs in hard- en softcover. Bij de eerste bestelling krijgen kopers er een artprint bij. Het verhaal: "Een verwoestende winter teistert het land Midgard. Alrik, de zoon van koning Lothar, is het beu om de genade van de goden af te smeken. De Vikingclans besluiten om hem met een aantal andere krijgers naar Odin te sturen om daar hun zaak rechtstreeks te bepleiten. Ze hebben een gids nodig en wenden zich tot Gunhild, een Walkure. Zij is verbannen omdat zij haar maagdelijkheid aan Hermod schonk, een zoon van Odin. Zo begint een reis die Alrik en zijn mannen zal meenemen naar Asgard, waar ze zullen moeten deelnemen aan de grootste oorlog die de noordelijke landen ooit teisterde!"

Eerst verschijnt in september deel 2 van Meta-Baron, het slot van de eerste cyclus die tekenaar Valentin Secher voor zijn rekening nam. In december wordt het tweeluik gebundeld met bonusmateriaal en een artprint voor wie intekende op de uitgave.


Retroworld
Druuna 2
Druuna 3
  Retroworld is ook al zo'n dikke strip die in een dubbele uitvoering (soft- en hardcover) verschijnt. Het is een verstripping van het sf-epos van schrijfster Julia Verlanger. "Mensen zijn al zo lang verspreid over het gekende universum, dat vele van hen hun ware Aardse oorsprong zijn vergeten. Planeten met pure menselijke bewoners en menselijke herinneringen vormen een Galactische Federatie genaamd: 'Formers'. De Retrowerelden zijn afgegleden naar een meer archaïsche, primitieve en geïsoleerde samenleving. De Federatie vertrouwt zijn beste agent, Marce de delicate, maar vitale missie toe om de retrowereld, Almagiel te ontwikkelen. Maar politieke intriges, barre levensomstandigheden en dodelijke wezens lijken tegen Marce samen te spannen."

Van Druuna verschijnen twee nieuwe integrales met elk twee albums in. Ze zullen in november ook samen te koop zijn in een voordeelpakket met een prent erbij.

De uchronie WW 2.2 wordt dit jaar uitgebreid met vier nieuwe albums. In juli verschijnen de delen 3 en 4, in oktober volgen de delen 5 en 6.


Lady Mechanika 1
Lady Mechanika 2
Lady Mechanika 3
Van Lady Mechanika zullen dit jaar drie albums verschijnen, de eerste twee al in juli. Elk album telt 56 pagina's met extra bonusmateriaal. We stelden deze reeks al eens aan je voor en hernemen hierbij onze informatie. Lady Mechanika is een eigen creatie van de Amerikaanse comictekenaar Joe Benitez uit 2010, in de VS uitgegeven door Aspen MLT. Op Benitez' palmares staan ook The Darkness, The Magdalena, Weapon Zero, Wraithborn, Titans en de cross-overs Ballistic/Wolverine, Witchblade/Elektra en Silver Surfer/Weapon Zero. Dark Dragon Books geeft de eerste verhaallijn uit in drie delen. Lady Mechanika is een pure steampunkstrip, een genre waarin de geschiedenis een nieuwe wending krijgt en gewoonlijk een mix is van het negentiende-eeuwse Victoriaanse tijdperk met meer geavanceerde technologie waarbij stoomenergie van tel is. Het hoofdpersonage overleefde als enige de horrorexperimenten van een gekke geleerde, maar haar ledematen zijn nu van metaal. Omdat ze ook nog eens worstelt met haar geheugen en zich haar vroegere leven niet kan herinneren, noch hoe ze door de geleerde gevangen genomen werd, bouwt ze een nieuw leven op als privédetective. Met haar unieke eigenschappen lost ze zaken op die de poltie niet kon of wilde behandelen. Die zijn dikwijls van wetenschappelijke of bovennatuurlijke aard. Ondertussen blijft ze zoeken naar antwoorden over haar eigen verleden.


Night of the Living Dead 1
Enorme Angst 3
Trizia 1
Een compleet nieuwe reeks is Night of the Living Dead, een bewerking van de culthorrorfilm van George A. Romero die in 1968 voor altijd het zombiegenre heeft gedefinieerd. Jean-Luc Istin waagt zich aan de verstripping als scenarist. Het tekenen laat hij over aan Elia Bonetti. Het wordt een trilogie. "Op Halloween verlaat Elisabeth haar man en twee kinderen om met haar broer Leland een bezoek te brengen aan het graf waar hun adoptieouders begraven liggen. Maar zodra ze aankomen op de begraafplaats worden ze aangevallen door een groep van levende doden! Na een lange achtervolging, nemen Elisabeth en Leland hun toevlucht in een smerig hotel. Dit blijkt hun enige verdediging tegen een horde zombies, hongerend naar vers vlees, te zijn. Omdat de epidemie wijdverspreid is, zijn er al een aantal steden verwoest. Het is niet zeker of Elisabeth haar man en kinderen inleven zal vinden."

Van Enorme Angst verschijnt het derde en laatste deel. Omdat tekenaar Mathieu Reynès het te druk had met zijn eigen nieuwe reeks Harmony nam Raúl Arnáiz het stokje van hem over om het slotalbum te tekenen. "Het moment voor de ultieme confrontatie is aangebroken. Bruno en zijn militaire team hebben de taal van de Torpedo's gedecodeerd en duikboten gemaakt die de elektrische aanslagen van de kwallen kunnen weerstaan. Het is nu een kwestie van tijd voordat ze de aantasting van de moleculaire structuur van water kunnen omkeren. Daarmee hoeft het menselijk ras uiteindelijk toch niet uit te sterven. Deze laatste aanval op de Torpedo's zal doorslaggevend zijn, maar het is een zelfmoordmissie, waarvan Bruno waarschijnlijk niet zal terugkeren."

Trizia past bij de uitgeverij in het rijtje Engel / Duvel, Hot Charlotte en andere softerotische dingetjes. Het zeer fraaie tekenwerk is van Pedro Pérez. "Trizia is mooi, getalenteerd en intelligent. Soms is ze onschuldig en timide, maar maak haar niet boos want dan spuwt ze vuur! Ze kan af en toe een beetje een nerd zijn en ze houdt ervan om gekke gezichten naar haar vrienden te trekken op serieuze tijden! Trizia droomt ervan om professioneel tekenares te worden. Op een dag doet zich de kans voor om te gaan werken bij een studio die games produceert. De eigenaar is nogal bazig en haar collega's zijn een... uhm... bijzondere groep jongens. Is dit de eerste stap in een nieuwe fase van haar leven? Zal ze haar droom kunnen waarmaken? Zal het zo perfect en mooi zijn zoals ze zich in die droom voorstelt? Wie weet? Niemand die het weet! Zelfs Trizia niet!"


Isabellae 4
Isabellae 4
Isabellae 4
Van Isabellae verwelkomen we de start van de tweede cyclus. Dark Dragon Books laat er dus geen gras over groeien want onlangs nog verscheen het slot van de eerste cyclus. "Nadat Isabellae naar Ierland is gezeild waar de wortels van haar familie liggen, wordt ze bijzonder hartelijk ontvangen door haar familie. Maar zij hebben een dubbele agenda. Natuurlijk ontvangen zij graag een onoverwinnelijke strijdster in hun midden in een tijd waarin vele stammen vechten om de controle over het eiland. De Katana van Isabellae maakt overuren om haar oom uit kasteel Trim te bevrijden, maar niets of niemand kan haar voorbereiden op een nieuwe vijand, de vijand die slaapt op het graf van vijfhonderd koningen."

De thriller Koralovski is uitgezongen na het derde deel. "Hij was een van de machtigste Russische oligarchen, maar zijn ongehoorzaamheid aan de politieke machthebbers levert Koralovski een gevangenisstraf van tien jaar op. Pragmatisch en geduldig als hij is, heeft hij niet op een spoedige vrijlating gerekend. Maar dankzij een raketaanval weet hij te ontsnappen. Al snel begrijpt hij dat hij op een samenzwering is gestuit die probeert een geostrategische waarheid te verbergen: de olievelden zijn uitgeput. Zijn reddingsteam brengt hem naar een geheim laboratorium waar onderzoek wordt gedaan naar olie. Maar het is er compleet verlaten."

En kijk, nadat we er ons bij hadden neergelegd dat Tessa - Intergalactische Agente een voortijdig stopgezette serie is, komt de uitgeverij alsnog met deel 5. De reeks van Stéphane Louis en Nicolas Mitric is ondertussen tot een einde gekomen na deel 7.


Star Wars: A New Hope
Star Wars: The Phantom menace
Star Wars: Legends verzamelbox
Star Wars 4
Star Wars: Darth Vader
Star Wars: Han Solo
Tot slot is er de verdere uitbreiding in het Star Wars-universum. Over de geremasterde, opnieuw ingekleurde versies van de oude Star Wars-comics die de officiële verstrippingen waren van de Episodes IV tot VI, inclusief scènes die nooit op het witte doek te zien waren, hadden we het al. Ze verschijnen trouwens in softcover en ook een hardcoverversie in beperkte oplage. Ook de meer op kinderen afgestemde verstripping van de Episodes I, II en III wordt in de catalogus van Dark Dragon Books toegevoegd. De reeds verschenen tiendelige reeks Star Wars Legends van scenarist Brian Wood is volgende maand verkrijgbaar in twee verzamelboxen. Voor wie de albums al heeft, zijn er ook lege verzamelboxen voorzien. In oktober komt er een collectors pack van de Vader-cartoonboekjes van Jeffrey Brown.

De tweede cyclus van de hoofdreeks zal weer drie albums tellen onder de titel Confrontaties op Smokkelaarsmaan. "Het is een periode van hernieuwde hoop voor de rebellen. Het machtigste wapen van het keizerrijk, de Death Star is vernietigd door de jonge rebellenpiloot Luke Skywalker. Maar Skywalker weet dat hij nog een lange weg te gaan heeft voordat hij een echte Jedi is. Op zoek naar zijn lot gaat hij terug naar de planeet van zijn geboorte: Tatooine. Daar ontdekt hij een dagboek dat Jedimeester Obi-Wan Kenobi voor hem heeft achtergelaten. Ondertussen worden prinses Leia en Han Solo verrast door keizerlijke cruisers, terwijl ze op zoek zijn naar een nieuwe uitvalsbasis voor de rebellen. Verstopt op een achterafgelegen planeet doen ze een schokkende ontdekking. Ze heet Sana Solo en ze beweert de vrouw van Luke te zijn."

Ook Darth Vader start met een tweede cyclus, Schaduwen en Geheimen, in drie delen. "Darth Vader wordt door keizer Palpatine verantwoordelijk gehouden voor de vernietiging van de Death Star. Geholpen door Dokter Aphra heeft Darth Vader de premiejager Boba Fett ingehuurd om de jonge rebellenpiloot te vinden die de aanval heeft uitgevoerd: Luke Skywalker. Woedend over de twijfel aan zijn loyaliteit aan het keizerrijk wacht Darth Vader een nog grotere schok. De rebellenpiloot, die hij zocht is de zoon waarvan hij niet wist dat hij die had. Samen met Aphra volgt de Sith Lord het spoor dat Boba Fett heeft achtergelaten naar Tatooine, de vroegere thuisplaneet van de jonge Skywalker."

In het afgeronde verhaal C-3PO komen we te weten hoe de robot aan zijn rode arm kwam in de film The Force Awakens. Chewbacca beleeft in twee delen een eigen avontuur. Van Lando hadden we ook al de minireeks aangekondigd. Daar voegen we nu een tweeluik over Han Solo aan toe. "Han Solo heeft eindelijk zijn schip, de Millennium Falcon, ingeschreven in de Drakenleegterace, een beruchte race tussen de sterren met hoge inzetten. Han droomt al zijn hele leven van het winnen van deze race. Er is alleen één maar... Zijn deelname aan de legendarische race is een ultrageheime missie voor prinses Leia en de rebellen! Kan hij zijn aandacht bij de race houden? En belangrijker nog, kan zijn missie slagen, terwijl hij zijn positie in de race behoudt?"


Bollie en Billie in andere handen
18/06
TOP
Bollie en Billie
Valt er je iets op in bovenstaand voorsmaakje uit Bollie en Billie 37? Als je antwoord "nee" is, dan is Jean Bastide alvast geslaagd in zijn opzet. Hij is namelijk de nieuwe tekenaar van de gagreeks. Dat is een verrassende carrièreswitch want Bastide kennen we eigenlijk van de Samber-spin-off De Oorlog van de Sambers; Hugo & Iris, het tweeluik Notre Dame en zijn medewerking aan de fantasyromanverstripping Elric.

Christophe Cazenove
zal voortaan de gags bedenken over het rosse jongetje en de cocker spaniël. Cazenove heeft al een rits gagreeksenop zijn naam staan en houdt daarbij de vinger aan de pols van wat er leeft bij kinderen en jongeren. Denk maar aan Bff's, Kathy's Kat en niet in het minst aan de meidenstrip Sisters. In Diep in de Zee en Insecten gaat hij meer didactisch te werk.

Bastide en Cazenove volgen Laurent Verron op, de voormalige assistent van Bollie en Billie-bedenker Jean Roba. Na Roba's dood nam Verron de reeks over. Hij tekende zeven albums. Nu is het tijd voor iets anders. Momenteel legt hij zich toe op diverse projecten. Een ervan is het 'ware' verhaal van de jongen op wie de Franse tekenaar Rob-Vel zijn held Robbedoes baseerde. Yves Sente (XIII, Thorgal, Blake en Mortimer) schreef het verhaal. Hieronder vind je een fragment in potlood.

Ptirou


Vooruitblik De Blauwbloezen 60 + special
18/06
TOP
De Blauwbloezen 60
Ook dit jaar missen Willy Lambil en Raoul Cauvin hun jaarlijkse afspraak niet om deze herfst met een nieuw album van De Blauwbloezen op de proppen te komen. Tekenaar Lambil denkt nog lang niet aan stoppen hoewel hij in mei zijn tachtigste verjaardag vierde. Scenarist Cauvin daarentegen heeft enkele jaren geleden zijn aandeel in de reeks verkocht aan uitgeverij Dupuis. Nu wordt hij betaald per album. Maar we kunnen je geruststellen, hij is al lang bezig met het scenario van deel 61.

Deel 60 wordt een nostalgische terugblik want sergeant Chesterfield heeft geheugenverlies. Blutch probeert hem zijn geheugen terug te laten krijgen. Hij dist daarom anekdotes op uit vorige albums. Maar hij zal toch een stapje verder moeten gaan om schot in de zaak te krijgen.

Franstalige fans worden de laatste jaren extra verwend. Van de jongste albums is telkens ook een speciale editie verschenen met extra's of het hele verhaal in potloodvorm of met iets anders erbij. Dit jaar is er gekozen voor een speciale uitgave met kortverhalen waarin de deelnemende auteurs een hommage brengen aan de langlopende succesreeks. De Nederlandse Aimée de Jongh is een van de deelnemende auteurs. De anderen zijn Blutch (die als zeer grote fan zijn pseudoniem leende van de gelijknamige korporaal en ook de cover tekende), Baba, Denis Bodart, Joris Chamblain, Clarke, Renaud Collin, Dutto, Olivier Frasier, Thierry Gloris, Denis Goulet, Denis Lapière, Lapuss', Eric Maltaite, Pau, Jose Luis Munuera, Olivier Schwartz, Sti en Zidrou.

De Blauwbloezen special


Vooruitblik Mediageuzen
16/06
TOP
Artemis
Mediageuzen is de nieuwe uitgever van P-magazine dat sinds enkele maanden verdergaat als maandblad. Sporadisch geeft de uitgeverij ook strips uit waarvan de eerste twee albums van Doomsday de bewijzen zijn. De communicatie en distributie naar stripspeciaalzaken lijdt nog aan kinderziektes, maar dat belet ons niet om de andere albums die het binnenkort (in principe volgende week) publiceert. Voor de van oorsprong Franse strips ging de uitgeverij shoppen bij Clair de Lune om er bij voorkeur licht-erotische titels te selecteren.

Vooreerst stellen we Artemis: Dochter van Zeus voor, een afgerond verhaal van Giuseppe Manunta (wiens voornaam op de cover hierboven verkeerd is gespeld) en Frédéric Brrémaud (Love, Miauw!) uit 2011. "Artemis is de godin van de jacht. Dochter van de oppergod Zeus en Leto. Minder bekend is dat ze op jonge leeftijd aan een koning werd toevertrouwd die haar opvoedde als ware zij zijn eigen dochter. De koning beloofde stellig aan Zeus dat niets of niemand haar zou beroeren. Een dure eed want Artemis groeide op tot een bloedmooie vrouw, begeerd door alles en iedereen..." Dit dikke album van 96 pagina's verschijnt in hardcover tegen 19,95 euro. In het Frans verscheen het als tweeluik.

Miss Deeplane
Artemis
Miss Deeplane bestaat eigenlijk al als album, maar de eerste verkoop gebeurde via P-magazine. Tegen een meerprijs kon je het softcoveralbum erbij kopen. Nu kan het dus ook via de stripwinkel gekocht worden. Het one-shotje is getekend en geschreven door Stéphane Louis die we nog kennen van Tessa - Intergalactische Agente waar Dark Dragon Books na een lange pauze weer een album van op de planning heeft staan. "Aanbeden, verafgood, superberoemd, megaster, superheldin, biseksueel, wees,... Miss Deeplane is dit allemaal tegelijk. Ze heeft buitengewone talenten. Buitenaardse talenten zelfs als dochter van een alien en een afstammelinge van een lijn van druïden, die op haar beurt afstammen van een Gallische god! Voeg daaraan haar stomende relatie met de bloedmooie Lynn toe, een bipolaire adoptievader, een hardcore fan met de toepasselijke naam Machoman en je hebt een klein idee van de explosieve cocktail die de auteur van Tessa je in dit one-shot voorschotelt!" Te koop tegen 8,95 euro.

Ook Julien Mottelers Space Gangsters maakt duidelijk uit welk vaatje Mediageuzen tapt. Vrouwen aan de top! Deze reeks verschijnt in softcover en kost dus ook 8,95 euro. Deel 1: "Onze planeet is enkel nog blauw te noemen naar naam. Vervuild en quasi onbewoond blijft de 'blauwe' planeet desondanks de draaischijf van allerlei soorten handel. Aardbewoners hokken samen in megasteden of ruimtestations verspreid over de ganse Melkweg. De Wesker-zusjes zijn verenigd in het betere Melkweg-banditisme: Joanne als premiejager, Penelope als smokkelaar. Altijd op zoek naar nieuwe missies, nieuwe uitdagingen en nieuwe inkomsten. Dit keer moet Joanne een belangrijk object op een gekoloniseerde maan terugvinden. Niet onmiddellijk de grote specialiteit of interesse van Joanne tot wanneer blijkt dat het object in handen was van zus Penelope toen die op de maan crashte. Een pittig detail dat extra problemen en interfamiliale fun oplevert..." Space Gangsters 1 verscheen in maart laatstleden in het Frans bij Clair de Lune

Mosselen om Half TweeTot slot is er ook nog een album van Vlaamse makelij. "Mosselen om Half Twee is de allereerste strip van Xander De Rycke. Deze topper uit de stand-up comedy schreef het verhaal, tekenaar David Felizarda Real zette het om in beelden. Het resultaat: 96 pagina's boordevol humor van de bovenste plank waarin de volledige crew van Vlaanderens bekendste podcast Mosselen om Half Twee de revue passeert."

Het verhaal gaat als volgt: "Iedere week komen zes vrienden samen in een caravan om hun beste verhalen te vertellen in hun online radioshow Mosselen om Half Twee. Maar wanneer de aandacht verzwakt, moeten ze hun beste verhaal bovenhalen. Die keer dat ze de wereld gered hebben van een niet te stoppen dreiging en dat ze de enige waren die België konden redden van de creatieve ondergang. Een verhaal boordevol actie en fantasy, de droogste oneliners en natuurlijk een honderdtal cameo's en onnodige popcultuurreferenties. Net zoals de originele Mosselen om Half Twee ook lichtelijk overdreven. Een hilarische strip geschreven én 'gespeeld' door Xander De Rycke, bijgestaan door Gilles Van Schuylenbergh, Dimitri De Brucker, William Boeva, De Geens en Seppe Toremans." In de rubriek De Commentator presenteert tekenaar David Felizarda Real een making-of van het album.

In de komende maanden zullen we nog andere strips kunnen voorstellen. Voor de strip over KV Oostende en Marc Coucke hebben we dat al gedaan. Van dezelfde tekenaar Steve Van Bael is ook een eerste album van Iris (die met haar blote kont en borsten een de laatste pagina's in P-magazine opleukt) op komst. Verder komen ook Anne 1, Star Trek 1 en een integrale editie van Dejah Thoris (de prinses uit Edgar Rice Burroughs' John Carter) eraan.


Vooruitblik Bob Morane 2
16/06
TOP
Bob Morane 2
In november 2015 verscheen het eerste deel van een compleet nieuwe versie van de stripreeks Bob Morane. Deel 1 van De Nieuwe Avonturen van Bob Morane door Dimitri Armand op scenario van Aurélien Ducoudray en Luc Brunschwig loste de voorzichtige verwachtingen razendsnel in want het album was al snel uitverkocht bij uitgeverij Le Lombard. In november 2016 verschijnt de vertaling van deel 2 waarvan je hierboven een voorlopige cover ziet staan. Wie de oude verhalen van romanschrijver Henri Vernes kent, weet dat de figuur op de cover Ming is en hij komt in onze Schurken- & Feeksentop voor op plaats 37.

Bob Morane 2

Deel 2 belooft een exotisch topavontuur te worden. Bob belandt bij mensen die ervan overtuigd zijn dat hij het absolute kwaad is. Hij zou het Nigeriaanse volk misleiden via de helmen van het Belfon-instituut waarvan hij de economische voordelen duur verpatst aan Frankrijk. Die mensen vormen onder toezicht van de Chinezen en meneer Ming alias De Gele Schaduw het verzet tegen het Westerse neokolonialisme. Ook Tania Orloff maakt deel van hen uit. Zij is het nichtje van meneer Ming. Nochtans ondervindt ze dat Bob onmogelijk het monster kan zijn zoals haar oom iedereen voorwendt. Ze begint te denken dat ze het fout heeft over Bob. Maar kan ze een complete stad die zijn hoofd wil van hetzelfde overtuigen? Die stad is trouwens ultramodern en ligt verborgen in de jungle.


Bijna 600.000 euro voor Brigitte Bardot door Milo Manara
14/06
TOP
Brigitte Bardot
In 1968 poseerde Brigitte Bardot voor de buste van Marianne, het symbool van de Franse republiek dat in elk gemeentehuis en rechtbank staat. Daarmee was la Bardot het eerste model dat gestalte gaf aan Marianne. Sindsdien krijgt Marianne om de zoveel jaar een nieuw uiterlijk met de trekken van een bekende Française. Het was al van dan geleden dat Bardot aan een kunstenaar de toestemming gaf om haar af te beelden. Aan Milo Manara gaf ze die opnieuw. Hij schilderde vijfentwintig aquarelportretten bij elkaar die afgelopen weekend werden geveild in Parijs en Brussel. Ze brachten in totaal 592.702 euro op.

De aquarel hierboven bracht het meest op: 35.100 euro. Het bloemetje is van Bardot zelf die elk schilderij op de achterkant signeerde. Andere werken gingen van de hand voor 30.000, 26.800 euro, enzovoort. De opbrengst gaat voor een deel naar de dierenstichting van de voormalige actrice.


Het einde van Djinn komt in zicht
11/06
TOP
Djinn 13
Djinn 13Sinds december 2014 hebben we niets meer geschreven over de reeks Djinn en een maand later verscheen deel 12 in de reeks. Inmiddels is deel 13 in het Frans aangekondigd voor oktober met de titel Kim Nelson. De vertaling verschijnt begin november. Met dit album sluiten Ana Mirallès en Jean Dufaux hun reeks af. Hierboven zie je een ontwerp voor de cover. Hiernaast de schets voor het ontwerp en verder in dit artikel enkele platen uit het verhaal.

"In een ander leven hadden we vierentwintig delen kunnen voorstellen. Het is als met Afrikaanse legenden waarin een klein verhaaltje zich in een ander verbergt en vervolgens weer in een ander. Idem voor wanneer we ons in de savanne begeven, we komen er obstakels tegen of personen die je van het oorspronkelijke verhaal doen afwijken. Op een bepaald moment moet je weten wanneer je ermee stopt," zo gaf Jean Dufaux in een interview over Djinn mee. Dat moment om te stoppen wordt dus deel 13.

Als we tekenares Ana Mirallès moeten geloven, betekent het geen definitief afscheid want ze had zelf een idee voor een prequel. Zij kon het personage Jade niet zomaar laten vallen en wilde weten waar ze precies vandaan kwam. Volgens de info uit eind 2014 ging Dufaux het verhaal over haar vorming in Constantinopel vertellen. En er komt een uitleg waarom ze de favoriete van de sultan werd. Dat verhaal ging hij in 2015 uitwerken, de tijd die Mirallès nodig had om aan deel 13 te tekenen. En voor daarna wilde het Spaans-Belgische duo graag samenwerken aan andere projecten.

Djinn 13

Bij de Franse tak van Dargaud zijn er al plannen voor een onvergetelijke integrale van de reeks Djinn. Volgens een ontwerp hoort daar een maquette van de Taj Mahal bij.


Little England, een nieuwe reeks van
Thomas Du Caju
11/06
TOP
Little England 1
Nadat Standaard Uitgeverij de reeks Betty & Dodge stopzette met deel 6 kon enkel een kransje gelukkigen het einde van de reeks lezen. De delen 7 en 8 verschenen namelijk enkel in een luxe-uitvoering in een beperkte oplage bij de Brusselse uitgeverij BD Must die de Franse vertaling van de complete reeks op zich nam.

Ondertussen werkte tekenaar Thomas Du Caju als medewerker verder aan De Kiekeboes terwijl hij ook een ander project startte. Dat project wordt in 2017 bekroond met het tweeluik Little England. Het verschijnt bij Zéphyr, een label van Dupuis met uitsluitend luchtvaartreeksen. In het Frans brengt het onder meer de retrospin-off van Buck Danny uit. Recent verscheen daarvan deel 3. Dit is nog geen garantie op een vertaling want daarover is zelfs nog niet gepraat volgens Du Caju.

Little England 1

Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Britse kolonie Birma. De zestienjarige Jonathan is de hoofdrolspeler, hij is de zoon van een kolonel. Aan Stripgids verschafte Du Caju ook nog de volgende informatie: "Hij loopt school in de buurt van de luchtmachtbasis, maar kent ook het échte Birma met zijn pagodes, zijn rebelse boeddhisten en zijn beruchte nachtclub, de Blue Moon. Zijn nieuwe huisgenoot, de Amerikaanse piloot Archie, smokkelt hem binnen in dat broeierige hol van duizend-en-één nachten waar vrouwen halfnaakt dansen en militairen voor het minste of het geringste op de vuist gaan. Jonathan verliest er zijn jongenshart aan de Aziatische zangeres Ruby. Maar dan vallen de Japanners Pearl Harbor aan en komt de oorlog, die tot dan enkel in Europa woedde, gevaarlijk dichtbij. Een Brits vliegtuig wordt neergehaald en Jonathan ontdekt dat de Blue Moon een schuilplaats is voor rebellen. Hij zou alarm moeten slaan maar hij wil eerst Ruby waarschuwen."
(Bron: Wouter Adriaensen — Stripgids.org, 7 juni 2016)


Jean Van Hamme teruggefloten voor te veel seks in zijn laatste XIII Mystery
07/06
TOP
XIII MysteryEind 2018 verschijnt het laatste album van de reeks XIII Mystery. Die eer is natuurlijk weggelegd voor Jean Van Hamme die met dat album zijn carrière als scenarist zal afsluiten. De release is twee maanden voor zijn tachtigste verjaardag voorzien. Het album wordt getekend door Olivier Grenson (Niklos Koda).

De titel is Judith & Jessica en voert apotheker Judith Warner uit het dorpje Greenfalls op die haar opwachting maakte in het album Het Dossier Jason Fly en huurmoordenares Jessica Martin.
De titel is dan ook Judith en Jessica.

Het verhaal was al geschreven, maar volgens de scenarist vond iedereen die met de reeks te maken heeft het te veel over seks gaan. Er werd hem gevraagd om op de rem te gaan staan. Zelf heeft hij het niet over censuur, maar er werd hem toch geadviseerd om het over een iets andere boeg te gooien. Deze zomer wordt dat zijn huiswerk. Als je nevenstaand ontwerp voor de cover bekijkt, dan vermoed je dat er een lesbische relatie aan te pas komt en dat is onderhand een vast gegeven in Van Hammes latere verhalen geworden. In bepaalde gevallen van Largo Winch of Lady S. kwam daar wèl censuur aan te pas in kranten of tijdschriften die de verhalen voorpubliceerden.

In augustus verschijnt er een ander album met zijn naam op. Het Corentin-album De Drie Parels van Sa-Skyia is een bewerking van Christophe Simon naar een novelle die Van Hamme over het personage schreef. Nu houdt Van Hamme zijn hart enigszins vast want mocht dat album een succes worden, dan liggen er eventueel nog meer albums in het verschiet en dan voelt hij zich verplicht om toch nog een album te schrijven. Tekenaar Simon beweert dat het ook zal afhangen van de erfgenamen van Corentin-bedenker Paul Cuvelier want die zijn talrijk en ze staan niet altijd op eenzelfde lijn. In elk geval gooit Simon zich eerst op een ander project.

Corentin

Dat het nieuwe Corentin-album ineens een flink succes zal worden, valt nog te betwijfelen. De verkoop van de reeks door Cuvelier was volgens Van Hamme "drie keer niks". Nieuwe albums deden er jaren over om er achttienduizend exemplaren van te verkopen, wat in de vorige eeuw geen topper was. Maar wat is een topper? Van Hamme: "In 1975 begonnen albums een plaatsje te krijgen. Bij Le Lombard liepen de series van Greg, Comanche en Bernard Prince, goed... zonder hoge toppen te scheren. Ik was directeur bij Dupuis toen Média-Participations Le Lombard midden jaren 1980 wilde overkopen. Ik kreeg de kans om alle verkoopcijfers te zien, daar zat niets extravagants tussen." Op Thorgal na dan. "Dat is waar, onze Viking versloeg alle anderen ruimschoots."
(Bron: Jean-Pierre Fuéri en Frédéric Vidal — Casemate 93, juni 2016)


Chinaman komt terug
07/06
TOP
Chinaman
In 2007 verscheen het negende en laatste deel van de reeks Chinaman door Olivier TaDuc en Serge Le Tendre. De Franse oplage circuleerde rond de vijftienduizend exemplaren wat tegenwoordig al een groot succes is, maar al die jaren geleden mocht dat wat hoger zijn om het als een rendabele reeks te beschouwen. TaDuc en Le Tendre maakten vervolgens de trilogie Witte Klauw waarvan vorig jaar het laatste album verscheen.

TaDucs eerstvolgende album wordt deel 11 in de reeks XIII Mystery die volgend jaar moet verschijnen. Hij zal op scenario van Luc Brunschwig (Makabi, Urban, De Geest van Warren) een album over Jonathan Mac Lane alias Jonathan Fly maken. Het verhaal focust zich op het leven en de laatste dagen van de communistische journalist vóór die vermaledijde nacht op 3 augustus en zijn relatie met het kind dat hij opvoedde.

Nu heeft TaDuc op een Frans stripfestival aangekondigd dat hij na het afwerken van zijn XIII Mystery-album aan Chinaman 10 zal beginnen. Niets te vroeg zolang het westerngenre dankzij Undertaker terug is van weggeweest. Volgens de tekenaar speelt het verhaal zich een twintigtal jaar later af dan de gebeurtenissen in de eerste negen delen. Lees hier onze besprekingen van Chinaman.


De 'echte' Daltons als stripfiguren
07/06
TOP
Les Dalton
70 jaar Lucky Luke dit jaar. In afwachting van een volgend album in de hoofdreeks dat later dit jaar verschijnt, maakt het one-shot De Moordenaar van Lucky Luke van Matthieu Bonhomme momenteel furore. Op 22 juni verschijnt bij de Franse uitgeverij EP Editions het eerste deel van het tweeluik Les Dalton. Dat is geen ongeoorloofde spin-off met de bekende boeven uit de reeks van Moris, maar integendeel een semirealistische strip over de echte Daltons Grat, Emmett en Bob. Morris gebruikte die ook in het album Vogelvrij (1951), aangevuld met Bill, maar dat verhaal overleefden ze niet. De Daltons vielen nochtans in de smaak bij het publiek. Aan de hand van lezersbrieven aan het weekblad Robbedoes zag Morris zijn immense vergissing in om hen te laten sterven. René Goscinny kwam daarop met het idee om hun nog dommere neven Joe, William, Jack en Averell in de reeks te schrijven.

Les Dalton is geschreven door Olivier Visonneau die zich documenteerde over de echte Daltons. Een dankbare bron was de biografie van Emmett die ook de basis vormde voor When The Daltons Rode (1940), een film die Morris ook heeft gezien en die je integraal op YouTube kan bekijken. De tekeningen zijn van Jesús Alonso die onlangs in het Nederlands debuteerde met de thriller In de Geest van Gaudí. Zijn uitgever zag tekeningen van een cowboy op zijn Facebookpagina staan en stelde hem het scenario voor van Les Dalton. Een geluk voor Visonneau want hij ervoer dat het niet gemakkelijk was om een tekenaar te vinden voor zijn westernverhaal. Aanvankelijk zag hij het wel in een stijl als Comanche getekend worden. De reden voor de weigering van veel tekenaars was snel duidelijk: Jean Giraud. Er zijn volgens hem nog steeds zeer veel tekenaars die westernstrips associëren met Girauds Blueberry en daar willzne ze zich niet aan wagen.


Gebundelde hommages aan De Kleine Prins
07/06
TOP
Le Petit prince: HommagesDe Kleine Prins (1943) van de Franse piloot en schrijver Antoine de Saint-Exupéry is het vaakst vertaalde boek uit de Franse literatuur. Het is beschikbaar in meer dan tweehonderdtwintig talen. De geschatte verkochte oplage bedraagt ongeveer 134 miljoen exemplaren. Tussen 2010 en 2013 liep er een animatieserie van 78 afleveringen met nieuwe verhalen waarin de Kleine Prins telkens een andere planeet bezoekt. Glénat engageerde zich tegelijk voor een 24-delige stripreeks waar Standaard Uitgeverij er slechts enkele van vertaalde.

In de Franse stripreeks verscheen als bonuspagina's telkens een kortverhaal van twee tot vier pagina's door een bekende striptekenaar. Sinds eind mei zijn de beste van die verhalen gebundeld in de afzonderlijke uitgave Le Ptit Prince: Hommages. De cover is van Régis Loisel. De kortverhalen zijn het werk van Loisel, Mœbius, Tebo, Griffo, Matthieu Bonhomme, Makyo, André Juillard, Didier Convard, Ptiluc, Hugues Micol en Nicolas Keramidas.


Daedalus binnenkort weer terug
04/06
TOP
7 Wonderen 3
Complot 2
Dwarf 4
Lady Spitfire 3
Mandalay 4
Neanderthaler 3
Orakel 4
De Strijd om het Vuur 3
Thomas Silane 8
Wunderwaffen 5
Door een grondige reaorganisatie bij distributeur SDLCaravelle, waar de helft van het personeelsbestand werd ontslagen, deelde Daedalus onvrijwillig mee in de klappen. Met de uitgeverij zelf is niets aan de hand, maar hun strips moeten nog wel in de winkels geraken. Tondeur NV nam inmiddels de logistieke activiteiten over van Renaissance du Livre die SDLCaravelle had overgenomen. Begrijp ,je het niet? Dat heeft geen belang. Onthoud gewoon dat er na een paar maanden oponthoud deze maand weer albums van Daedalus verschijnen.

Op de precieze datum is het nog even wachten, maar het inhaalmanoeuvre bestaat in elk geval uit onderstaande strips. In de rubriek Te Verschijnen hebben we de maanden van verschijning bij de overige albums eventjes weggelaten tot er daar ook zekerheid is wanneer ze zullen verschijnen. Van uitstel komt dus geen afstel.

• 7 Wonderen 3: De Vuurtoren van Alexandrië (Tommaso Bennato + Luca Blengino) (HC)
• Complot 2: De Krach van 1929 (Luc Brahy + Gihef / Alcante) (HC)
• Dwarf 4: Erà Drakka (Shovel) (HC)
• Elfen 1: Het Krystal van de Blauwe Elfen (Kyko Duarte + Jean-Luc Istin) (herdruk)
• Elfen 3: Witte Elf, Zwart Hart (Stéphane Bileau + Olivier Peru) (herdruk)
• Lady Spitfire 3: Een voor Allen, Allen voor Haar (Maza + Sébastien Latour)
• Mandalay 4: Bloedbroeders (Gallur + Philippe Thirault) (HC)
• Neanderthaler 3: De Meuteleider (Emmanuel Roudier)
• Orakel 4: De Misvormde (Nicolas Demare + Patrice Lesparre)
• Orakel 4: De Misvormde (Nicolas Demare + Patrice Lesparre) (HC)
• De Strijd om het Vuur 3: Door de Watergebieden (Emmanuel Roudier naar de roman van J.-H. Rosny Aîné)
• Thomas Silane 8: Gif (Roberto Zaghi + Patrice Buendia / Philippe Chanoinat)
• Wunderwaffen 5: Disaster Day (Maza + Richard D. Nolane)


Hubert wint Silvester Debuutprijs 2016
04/06
TOP
HubertOnlangs berichtten we nog over de nominaties voor de Silvester Debuutprijs die op 3 juni zou worden toegekend. Dat was gisteren, dus kunnen we je de winnaar kenbaar maken. En dat is Vlaming Ben Gijsemans geworden met zijn tekstloze debuutstrip Hubert die bij Oogachtend verscheen. Er bestaat ook al een Franse editie van. Hij krijgt duizend euro. Het album is ondertussen uitverkocht, maar dat is niet erg want de tweede druk verschijnt binnenkort.

Uit het juryrapport: "In Hubert van Ben Gijsemans gebeurt bijna niets en daardoor juist ontzettend veel. Een steelse blik opzij, het aandachtig bestuderen van een schilderij, het voorzichtig bespieden van het buurmeisje: daar waar andere tekenaars veel meer tekst of drama in hun tekeningen nodig hebben, speelt Gijsemans het klaar om met bijna niets een complete binnenwereld bloot te leggen. En dat in een stijl die het midden houdt tussen Chris Ware, Winsor McCay en Olivier Schrauwen.
Ben Gijsemans beschikt over een uitzonderlijk tekentalent, een zeer verfijnd gevoel voor ritmiek, voor het overbrengen van emoties in tijd, in sequenties. Het is een ode aan het beeldverhaal zelf, het is een ode aan de liefde, aan de eenzaamheid, het is een ode aan de kunst. Het is een ode aan het leven. Hubert is een debuut uit duizenden, het belooft zo veel voor de toekomst van Gijsemans."

Een eervolle vermelding van de jury gaat uit naar het boek De Woekeraar van Pieter Coudyzer (uitgeverij Xtra).


Vaste boekenprijs vanaf 2017
04/06
TOP
10%Voornamelijk op initiatief van N-VA en met de steun van Vlaams minister van cultuur Sven Gatz (Open VLD) heeft de Vlaamse regering het licht op groen gezet voor een vaste boekenprijs in Vlaanderen, dus uiteraard ook voor strips. De maatregel zou in het voorjaar van 2017 in voege moeten treden. Vanaf dan mogen nieuwe boeken in de eerste zes maanden na de publicatie door winkeliers met maximaal 10% korting verkocht worden. Na dat halfjaar mogen ze zelf weer beslissen over kortingen op de verkoopprijs. Er geldt een uitzondering voor bibliotheken en scholen die kortingen tot 25% toegekend mogen worden.

Concreet betekent dit dat strips in zowel supermarkten, winkelketens, onafhankelijke boekwinkels als stripspeciaalzaken eenzelfde verkoopprijs krijgen met een kortingmarge van 10% die veel stripwinkels via een klantenkaart sowieso al toekennen. Als belangengroep voor stripspeciaalzaken benadrukken we dus dat je je nieuwe strips niet speciaal elders moet gaan kopen dan in je favoriete stripwinkel. Kleinere handels die minder boeken inslaan, hoeven niet langer op te boksen tegen winkelketens die grotere oplages bestellen en bijgevolg een grotere korting kunnen bedingen.

De vaste boekenprijs geldt ook voor webshops, ook van buitenlandse aanbieders zoals Bol.com. Vlaamse uitgevers dienen zich te houden aan de gereglementeerde prijs. Wie in de eerste zes maanden toch grote kortingen aanbiedt via het internet zal daar door de Vlaamse uitgever op aangesproken kunnen worden.

Er komt na vier jaar een evaluatie van het systeem. Ook in Brussel komt de vaste boekenprijs er, maar dan enkel voor Nederlandstalige boeken. De vaste boekenprijs bestaat niet in Wallonië. In Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje bestaat al langer een wet die een vaste boekenprijs bepaalt.

Sven Gatz ziet alleen maar voordelen voor zowel de consumenten, de boekhandel, de uitgever als de auteur en om de boekensector te versterken en te wapenen voor de toekomst. Hij verwacht tevens dat uitgevers weer meer kunnen investeren in bekende, maar ook minder bekende en beginnende auteurs wat het aanbod moet verbreden en diversifiëren. Dat is alvast de theorie.
(Bron: Belga — Knack.be, 3 juni 2016)


H.Ell stopgezet
04/06
TOP
H.Ell 1
H.Ell 2
I.R.$. 17In 2014 en 2015 verschenen de eerste twee delen van H.Ell, een middeleeuwse detectivereeks met fantasy-allures van Bernard Vrancken en Stephen Desberg waarvoor het duo eventjes hun succesreeks I.R.$. aan de kant schoof. In onze besprekingen waren we afwisselend euforisch en ontgoocheld en spraken we onze vrees uit voor wat deel 3 ging brengen. Maar dat derde deel komt er niet. Tekenaar Vrancken liet weten dat uitgeverij Le Lombard besliste om de reeks stop te zetten, wellicht wegens tegenvallende verkoopcijfers zoals dat altijd het geval is.

Beide heren kunnen zich weer volop concentreren op I.R.$. waar later dit jaar deel 17, Larry's Paradise, van verschijnt. Die reeks gaat inmiddels een andere koers op als gevolg van de jongste gebeurtenissen. Larry B. Max wordt namelijk zelf verdacht van fiscale fraude.


Vooruitblik De Werelden van Thorgal -
Wolvin 6
02/06
TOP
Wolvin 6
Tussen alle Vlaamse succesreeksen blijft De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren 4 al maandenlang het enige vertaalde buitenbeentje in de Verkooptop 10. Ondertussen staat een nieuw album van Wolvin in de steigers. Na de zomer verschijnt deel 6, als vanouds het werk van Roman Surzhenko en Yann, met de Franse titel La Reine des Alfes Noirs. Dit album is het begin van een nieuwe cyclus. Grzegorz Rosinski schilderde bovenstaande cover. Hieronder staat de eerste plaat in zwart-wit. In de hoofdreeks moet deel 35 dit jaar ook nog verschijnen, het eerste album van Xavier Dorison als scenarist.

Wolvin 6


570.000 verkochte Rode Kruis-stickers
van De Rode Ridder
02/06
TOP
De Rode Ridder
De Vlaamse afdeling van het Rode Kruis is verguld met de verkoop van de stickers met De Rode Ridder. In een maand tijd zijn er 570.000 verkocht. Toen nieuwe tekenaar Fabio Bono dit cijfer onder ogen kreeg, dacht hij eventjes dat het de verkochte oplage was van zijn eerste album in de reeks. Toch mag hij niet klagen. Deel 250, De Uitverkorene, kwam in zijn eerste week van verschijning binnen op nummer 1 in de algemene boekentop 100 en versloeg dus ook alle romans, kookboeken en andere strips in die week. Het album herhaalde dat kunstje de week erop. Voor de langlopende reeks is dat een absolute primeur. Ook op het digitale platform YIEHA voert het al twee weken de lijst aan van meest verkochte strips.


Duitse verfilming van Dolores
02/06
TOP
DoloresIn 1991 verscheen in de collectie Wordt Vervolgd Novellen van Casterman het enigszins onopgemerkte one-shot Dolores van Anne Baltus in samenwerking met François Schuiten en Benoît Peeters. Al even onopgemerkt is daar nu een Duitse verfilming van gekomen, geregisseerd door Michael Rösel met een budget van amper 900.000 euro. In 1992 verscheen een Duitse vertaling van de strip. De kans dat je deze film bij ons in de bioscoop te zien krijgt, is nagenoeg onbestaande want de film vindt geen distributeur in België noch in Frankrijk.

In Dolores speelt een maquettebouwer de hoofdrol. Zijn talent wordt opgemerkt door een filmdiva die haar villa door hem wil laten nabouwen in het klein. Zijn constructies zijn zo realistisch dat hij zelf de realiteit met de fantasie verwart.

Schuiten en Peeters waren indertijd zodanig overtuigd van het potentieel als film dat ze de filmrechten voor zichzelf hielden. In de jaren die volgden verloren ze Dolores uit het oog tot een Duitse producer hen kwam uithoren over de filmrechten. De onderhandelingen hebben de twee alsnog overgelaten aan uitgeverij Casterman, maar duidelijk in hun eigen voordeel. Peeters complimenteerde de makers al door te zeggen dat de film beter is dan het origineel.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel