Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 31 mei:

Belgisch model Jade Foret maakt een strip

Updates van 28 mei:

Luc Jacamons volgende project
Nominaties Silvester Debuutprijs 2016

Updates van 25 mei:

De geschiedenis van het weekblad Kuifje in een Franstalig, 777 pagina's tellend boek

Updates van 21 mei:

Vooruitblik Durango 17
Vooruitblik INdruk
Zidrou krijgt eigen thrillercollectie bij Dupuis
Toch nog een vervolg voor Empire
Een nieuwe scenarist voor Yakari

Updates van 19 mei:

Paul Gastine en Jérôme Félix maken een western
Na de strip en de tekenfilm volgt de film van De Kat van de Rabbijn

Updates van 14 mei:

De Smurfen worden mega
Darwyn Cooke overleden
Vooruitblik Hauwaerts Uitgeverij

Updates van 12 mei:

Robbedoes door Dany en Yann

Updates van 10 mei:

Vooruitblik Uitgeverij SubQ

Updates van 6 mei:

Siné overleden
Vooruitblik Duplex

Updates van 5 mei:

Hanco Kolk gevraagd voor Robbedoes-one-shot
Vooruitblik Don Lawrence Collection

Updates van 3 mei:

Brecht Evens' reisdagboek voor Louis Vuitton + vooruitblik De Beste van Alle Werelden
François Boucq begint aan Bouncer 10
Kuifje-origineel voor meer dan 1 miljoen euro geveild
Cleet Boris overleden
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2016: meijunijuli • augustus • september • oktober • november • december
2017: januarifebruarimaartapril
 
Belgisch model Jade Foret maakt een strip
31/05
TOP
Jade Foret
Ze is Belgisch met Franse familieroots, ze is 25 jaar, ze is een brunette van 1,83 meter hoog, ze werkt als fotomodel en liep op de catwalk voor Armani, ze had een stormachtige relatie met voetballer Emile Mpenza en sinds 2010 is ze samen met de Franse zakenman Arnaud Lagardère met wie ze volgens de gespecialiseerde pers begin dit jaar een derde kindje kreeg... en later dit jaar verschijnt haar eerste stripverhaal. Aangenaam, maak kennis met Jade Foret.

Volgens de karige info is die strip met de titel Amber een duistere thriller. Daarvoor gaat de schone in zee — en alleen daarom kozen we bovenstaande foto — met de Amerikaanse tekenaar Jackson "Butch" Guice (Aquaman, Birds of Prey, Captain America, The Flash, Iron Man, Supergirl, Superman, Teen Titans, Thor: God of Thunder,...). Hun album verschijnt eind dit jaar bij Glénat in het Frans. Volgens Vanity Fair zal Jade de strip ondertekenen met de naam Jade Lagardère. In haar streven naar meer geloofwaardigheid en om haar talloze haters een poepie te laten ruiken, is het een poging om van haar bimboreputatie af te geraken. Ze heeft ook ambitie als regisseuse naar het voorbeeld van Angelina Jolie.

Hieronder zie je een fragmentje.
(Bron: Paul Giner — Casemate)

Amber


Luc Jacamons volgende project
28/05
TOP
The Religion
The ReligionRecent verscheen de integrale uitgave van Cycloop waarvan Luc Jacamon de eerste twee delen tekende en in september start een nieuwe integrale reeks van De Killer, beide op scenario van Matz. Voor zijn volgende project gaat de tekenaar in zee met Benjamin Legrand die voor Jacques Tardi De Kakkerlakkenkiller schreef dat later werd hernomen in New York Mi Amor. Samen verstrippen ze de roman The Relighion van Tim Willocks. De stripreeks zal vier delen tellen.

Tim Willocks is een Britse schrijver wiens roman Bad City Blues in 1999 verfilmd werd met Dennis Hopper. Hij schreef ook het screenplay voor Swept from the Sea, gebaseerd op een roman van Joseph Conrad. The Religion was in 2006 het eerste deel van zijn trilogie over Mattias Tannhauser. In 2013 verscheen Twelve Children of Paris. Het slot van de trilogie moet nog verschijnen.

Het verhaal is gesitueerd in 1565 tijdens de belegering van Malta. Mattias is een Saks wiens familie werd uitgemoord. Hij is de zoon van een smid. Hij smeedde zelf een dolk voor hij gevangen genomen werd door de Turken die hem verder hebben opgeleid als Janitsaar in het leger van het Ottomaanse rijk. Na een jarenlange dienst walgt hij zo van zijn gewelddadige leven dat hij voortaan wapens en opium verhandelt. Maar er wordt opnieuw een beroep gedaan op zijn kunde en kennis om de Orde van Malta alias de hospitaalridders te helpen in hun strijd tegen het leger van sultan Soleiman de Grote terwijl hij een jonge, Maltese gravin haar vermiste zoon helpt zoeken.

The Religion

Jacamon zag het aanvankelijk niet zitten om een historische reeks te maken. Dat kost hem te veel werk, het vergt te veel opzoekingswerk en documentatie, noem maar op. Maar zijn uitgeefster overhaalde hem om de roman een kans te geven. En kijk, fragmenten, personagestudies, storyboards en een eerste coverontwerp staan hier afgebeeld.

The Religion

The Religion

The Religion

The Religion

The Religion


Nominaties Silvester Debuutprijs 2016
28/05
TOP
Silvester Debuutprijs
Silvester heeft dit jaar opnieuw een geldbedrag van duizend euro te geef aan de winnaar van de Silvester Debuutprijs. Vlaamse en Nederlandse stripmakers die tussen april 2014 en maart 2016 debuteerden maakten kans op de prijs. Van alle debuutalbums zijn de volgende zes titels genomineerd. Op tekenaar Wilbert van der Steen en het one-shot van Bart Nijstad is het een Vlaams onderonsje.
Ayak + Por 1 door Wilbert van der Steen en Marc Legendre
Hubert door Ben Gijsemans
Mijn Begrafenis door Maarten De Saeger
Muggen door Bart Nijstad
Het Mirakel van Vierves door Inne Haine
Woekeraar door Pieter Coudyzer

De winnaar wordt bekend gemaakt op vrijdag 3 juni tijdens de officiële opening van de Stripdagen Haarlem. De jury bestaat uit stripauteur Michiel van de Pol, Dimitri van Amerongen (uitbater van stripspeciaalzaak Silvester in Haarlem), Wout Jut (striprecensent voor Stripverslag en Eppo) en Ward Wijndelts (schrijver/journalist voor Mindshakes) onder leiding van Patrice van der Linden, eindredacteur bij uitgeverij Silvester, allen Nederlanders.


De geschiedenis van het weekblad Kuifje in een Franstalig, 777 pagina's tellend boek
25/05
TOP
La Grande Aventure du Journal Tintin
Raymond Leblanc en Georges Lallemand creëerden in september 1946 het weekblad Kuifje dat later de slogan "Het superblad voor de jeugd van 7 tot 77 jaar" kreeg. Dat betekent dat we dit jaar de zeventigste verjaardag van het weekblad vieren. In het Frans wordt dat op 2, 3 en 4 september gevierd tijdens het jaarlijkse stripfestival in Brussel met signeersessies, vraaggesprekken, animatie voor de jeugd en tentoonstellingen. En op 26 augustus verschijnt iets bijzonders. Uitgeverij Le Lombard en Éditions Moulinsart hebben de handen in elkaar geslagen voor een 777 pagina's tellend boek met de titel La Grande Aventure du Journal Tintin.

Meer dan zeshonderd pagina's zijn gevuld met een honderdtal korte, zeldzame of onuitgegeven strips door meer dan tachtig auteurs uit het blad: Edgar P. Jacobs, Paul Cuvelier, Jean Graton, Hermann, William Vance, Hugo Pratt, Grzegorz Rosinski, ook André Franquin,... met verhalen van Adler tot Yakari, een selectie van een honderdtal verschillende helden. Medesamensteller Philippe Goddin schreef daarbovenop een chronologische terugblik. Er is uiteraard ruime aandacht voor het werk van Hergé van wie 77 pagina's zijn gereserveerd voor het tonen van mythische covers, illustraties die speciaal voor het weekblad werden gerealiseerd, kalenders, enzovoort.

Het boek is tegelijk een geschiedenis van uitgeverij Le Lombard die samen met het weekblad uit de grond gestampt werd. Het overzicht stopt dus niet in 1988 toen de Franstalige versie van Kuifje verdween (in het Nederlands gebeurde dat pas in 1993). Ook de verdere albumuitgaven worden toegelicht. Het boek zal 49 euro kosten, dat is 7 x 7 euro.
(Bron: ToutenBD.com, 24 mei 2016)


Vooruitblik Durango 17
21/05
TOP
Durango 17
Klopt, dit is een zoveelste vooruitblik op Durango 17: Jessie, maar nu met de Franse cover en de korte inhoud. Arboris wil het in het derde kwartaal vertaald krijgen.

Na een confrontatie in Californië laat Durango zich verzorgen bij zijn oude vriend, sheriff Larry Haynes in het vredige stadje Hancock. De rust is van korte duur want een belangrijk geldtransport wordt aangevallen. De buit en de daders zijn onvindbaar. Op hetzelfde moment belandt de jonge Jessie in het stadje waar ze ruzie zoekt met Maxwell, de uitbater van de plaatselijke saloon.


Vooruitblik INdruk
21/05
TOP
De Vierde Kracht 4
De komende maanden mogen we een en ander verwachten bij INdruk. Over het in juni te verschijnen eerste deel van Het Meisje van Paname hadden we het al uitvoerig. Diezelfde maand verschijnt ook het laatste deel van Juan Giménez' De Vierde Kracht. Daarin volgen we het onwaarschijnlijke verhaal van Exether Mega, een jonge pilote van een militair ruimteschip, tijdens de orolog tussen de mensen en de Krommiums. De oorlog winnen is maar een voorwendsel want Exether is in feite het slachtoffer van een wetenschappelijk experiment om het absolute wapen te creëren. Door vier hersenen te verenigen, kunnen de wetenschappers een wezen scheppen met oneindige, kosmische krachten, een superieur wezen die uit de fusie van vier oncontroleerbare vrouwen geboren wordt.


Châteaux Bordeaux 6
Het Land van de Vampiers 2
Ys, de Legende 3
Over de andere te verschijnen albums gaan we korter zijn. Van Châteaux Bordeaux weten we inmiddels dat er negen delen zullen verschijnen. Met deel 6 beent INdruk de Franse albums bij. Het Land van de Vampiers 2 is het vervolg van de trilogie terwijl van Ys, de Legende het derde en laatste deel verschijnt.

Een speciale vermelding is er uiteraard voor Apostata 7 dat in oktober verschijnt. Met dat album sluit Ken Broeders zijn historische saga over de Romeinse keizer Julianus Apostata af. Het album verschijnt in soft- en hardcover.


Zidrou krijgt eigen thrillercollectie bij Dupuis
21/05
TOP
La Petite Souriante
La Petite Souriante
La Petite Souriante
Zidrou is de laatste jaren een van de meest genoemde scenaristen op onze site en hij blijft nieuwe projecten starten. Dupuis presenteerde bovenstaande drie platen als voorsmaakje op een collectie thrillers die het van Zidrou gaat uitgeven. Elk album wordt getekend door een andere tekenaar. Benoît Springer bijt de spits af met La Petite Souriante over een man die zijn vrouw op gewelddadige manier doodt, haar in een kuil begraaft, terugkeert naar huis en daar zijn vrouw aantreft... levend!

Springer en Zidrou werkten al samen voor de one-shots Een Mooie Reis en het onlangs verschenen Onafscheidelijk.


Toch nog een vervolg voor Empire
21/05
TOP
Empire 4
In 2007 gaf Silvester het derde en laatste deel uit van Empire, een reeks van Igor Kordey en Jean-Pierre Pécau die in het toen vrij nieuwe steampunkgenre verscheen. Toen was er al sprake van een tweede cyclus, temeer omdat deel 3 nog meer dan zat veel stof bood voor een vervolg. Nu beide heren een punt hebben gezet achter de langlopende reeks De Verborgen Geschiedenis (waarvan Silvester nog vijf albums moet vertalen) pikken ze Empire weer op. Deel 4 verschijnt begin juli in het Frans bij Delcourt.

In 1820 wordt in Istanboel een aanslag gepleegd op Napoleon Bonaparte. Cavalerieoficier Sint-Elmo en de excentrieke intellectueel Charles Nodier, de twee beste spionnen van het napoleontische rijk, worden naar Egypte gesommeerd om een mysterieus monster de pas af te snijden. Dat wezen kan de gedaante van gelijk wie aannemen en hij infiltreert in de entourage van de Franse heerser. De twee superspionnen moeten achterhalen om wie het gaat voor het te laat is. Maar er wacht Nodier een extra verrassing.


Een nieuwe scenarist voor Yakari
21/05
TOP
Yakari
In 2009 stopte Le Lombard de vertaling van Yakari, het indianenreeksje van Derib en Job met deel 35. Momenteel wordt deel 39 voorbereid, nog steeds getekend door Derib, maar voortaan met een andere scenarist. Job (André Jobin) wordt bijna negentig jaar en geeft na nagenoeg een halve eeuw samenwerking met de Zwitser Derib het stokje door aan Joris Chamblain. Derib en Job maakten sinds 1973 samen 38 albums van Yakari en daaraan voorafgaand drie albums van Pythagoras en C°.

Chamblain heeft een Franse bestseller in handen met Les Carnets de Cerise die hij schrijft voor Aurélie Neyret. Geen enkele strip (ook nog Enola et les Animaux Extraordinaires, Sorcières sorcières, Nanny Mandy, Alyson Ford) is vertaald. Hij wisselt het schrijven van strips voor kinderen sinds 2010 af met kinderboeken. Yakari 39 verschijnt in oktober bij Le Lombard, enkel in het Frans.


Paul Gastine en Jérôme Félix maken een western
19/05
TOP
Le Dernier Cowboy
Later dit jaar verschijnt het laatste deel van de reeks De Erfenis van de Duivel bij Saga Uitgaven. Ondertussen kreeg tekenaar Paul Gastine veel voorstellen, maar bij de Franse uitgeverij Bamboo joegen ze de andere kapers op de kust liever weg. Omdat het tekenen van scènes in de middeleeuwen hem danig beviel, kwam zijn scenarist Jérôme Félix met het idee om een nieuwe heroïc fantasyreeks te starten. Hun uitgever stelde voor om daar een one-shot van te maken, maar dat vonden de auteurs te weinig om een compleet nieuwe wereld voor uit te vinden. Het kwam tot een deal waarbij ze nu eerst een westernone-shot maken met de Franse titel Le Dernier Cowboy (De Laatste Cowboy). Daarna pikken ze hun fantasyproject weer op. Hierboven en hieronder zie je alvast een voorsmaakje van hun western.

Le Dernier Cowboy


Na de strip en de tekenfilm volgt de film van
De Kat van de Rabbijn
19/05
TOP
De Kat van de Rabbijn
De Kat van de Rabbijn laat Joann Sfar vooralsnog niet los. Vorig jaar verscheen er nog een zesde deel die de stripreeks afsloot (we wachten nog steeds op de vertaling) en nu zijn er concrete plannen om een film te maken. Er bestaat sinds 2011 een tekenfilmversie, maar deze nieuwe film wordt een live action-adaptatie met echte acteurs. Joann Sfar staat opnieuw in voor het script en de regie. Ervaring (en prijzen) verwierf hij al met een eigenzinnige biopic van Serge Gainsbourg.

Behalve bovenstaande film staat hij al verder met een ander project. Hij is namelijk onlangs begonnen met de productie van Kleine Vampier als animatiefilm.
(Bron: Le Film Français, 17 mei 2016)


De Smurfen worden mega
14/05
TOP
Com!cs Station
Com!cs Station
Com!cs Station
De nodige vergunningen zijn eindelijk in orde. Gisteren, vrijdag 13 mei, zijn de eerste officiële stenen gelegd van Com!cs Station, het thema- en belevingspark achteraan het station van Antwerpen waarvoor Standaard Uitgeverij en Ballon Media de handen in elkaar sloegen. Vooralsnog gaat het om de aanwezigheid van De Kiekeboes, Suske en Wiske, Urbanus, Jommeke, Luky Luke en De Smurfen.

Rond De Smurfen bestaan er wereldwijd nog grotere plannen voor themaparken. In de komende jaren staan er maar liefst vier gepland! Deze zomer al opent het Movie Animation Park Studio in Ipoh, de op twee na grootste stad van Maleisië, in de buurt van de hoofdstad Kuala Lumpur. Het park start met veertig attracties, onderverdeeld in zes thema's. De Smurfen zijn er één van. Het is het eerste Aziatische park waar de Smurfen een plaats krijgen en daar moeten bij voorkeur anderhalf miljoen bezoekers per jaar op afstormen.

Motiongate

In Dubai zien ze het weer groter. Daar werkt men ineens aan een immens themapark van 230 hectare. In Motiongate komt er een Smurfs Village met vijf attracties: een studiotoer waarbij bezoekers achter de schermen van de Smurfen-studio kunnen kijken, een livetheatershow met interactie met geanimeerde Smurfen, een rollercoaster, een avonturenparcours met touwbruggen, glijbanen en paddenstoelvormige huisjes en een interactief speelplein met grote Smurfbeien. De Smurfen zijn een van de dertien geselecteerde Hollywoodfilms rond wie attracties worden gebouwd, maar het is ook de enige die zijn naam leent aan een afzonderlijk gedeelte van het park. Het budget bedraagt 2,4 miljard euro en de opening is voorzien in oktober. Het park wil jaarlijks 7 miljoen bezoekers lokken. Pascal Garray, een van de tekenaars van de strips, ontwierp mee het grondplan.

Motiongate

Azië, Arabië, maar ook in de Verenigde Staten en Rusland is er plaats. In 2017 staat een indoorpark gepland in Albertville (de staat Minnesota) met de Smurfen opnieuw als een van de hoofdacts. In 2018 moeten de Moskovieten zwichten voor het blauwe geweld in een themapark.

Al deze parken zijn een rechtstreeks gevolg van het wereldwijde succes van de twee De Smurfen-films. Die brachten producer Sony Pictures al ruim 1 miljard dollar op. Volgend jaar in maart zou er een derde film moeten komen met een totaal andere invulling. "Het wordt een terugkeer naar de echte waarden van de Smurfen: de magie, het fantastische en de humor", verduidelijkte Philippe Glorieux, marketingdirecteur bij IMPS die de rechten en licenties op de blauwe figuurtjes beheert. Een jaar later, in 2018, vieren de Smurfen hun zestigste verjaardag en daar zullen tal van evenementen en tentoonstellingen in eigen land aan gewijd zijn.

Daar blijft het niet bij. Er is ook nog sprake van een fresco in het Brussels Hilton-hotel en in de nieuwe Terminal B op de luchthaven van Zaventem zou een reuzestandbeeld van een Smurf moeten komen.

IMPS boerde de laatste jaren niet slecht zonder als een inhalige haai het onderste uit de kan te halen bij commerciële partners, maar ook door te waken over de correcte geest van Peyo's creatie en zijn nalatenschap. Met een team van 38 medewerkers in het hoofdkwartier in het Waalse Genval haalde het in 2014 een jaaromzet van 16,3 miljoen euro en een nettowinst van 2,45 miljoen euro. Het Amerikaanse zusterbedrijf Lafig reef in 2015 een omzet van 5,3 miljoen euro binnen en puurde daar 2,3 miljoen euro winst uit. Van de stripreeks zijn er volgens de albumafdeling van IMPS 50 miljoen exemplaren verkocht in negentig landen en veertig talen. De 272 afleveringen van de tekenfilmreeks raakten uitgezonden in honderd landen en er bestaan drieduizend licenties waarvan zevenhonderd actieve (voor onder meer Ferrero, McDonald's, H&M).
(Bron: Jean-Claude Hennuy — RTBF.be, 12 mei 2016 / Frank Dereymaeker — De Morgen, 12 mei 2016)


Darwyn Cooke overleden
14/05
TOP
Darwyn Cooke
Gisteren, 13 mei, meldde de familie van Darwyn Cooke dat de man palliatieve zorgen krijgt toegediend als gevolg van een agressieve kanker. De man lag dus op sterven. Ondertussen is hij effectief overleden. We nemen afscheid van de in 1962 geboren Canadese comictekenaar die ook in het Nederlands sporen nalaat.

Parker

ParkerBefore WatchmenDarwyn Cooke kreeg als allereerste stripmaker de toestemming om de Parker-romans van Richard Stark te verstrippen met behoud van de oorspronkelijke naam van het personage. Dat was niet het geval voor de verfilmingen met Lee Marvin (Point Blank) en Mel Gibson (Payback), maar weer wel voor het vehikel met Jason Statham uit 2013. Blloan vertaalde drie Parker-albums. Er blijft er nog eentje over om te vertalen. Bij RW Uitgeverij verschenen de twee bijdragen aan de reeks Before Watchmen met het door hem getekende en geschreven album Minutemen en het voor Amanda Conner geschreven Silk Spectre. Hij schreef voor Tim Sale ook de gebundelde miniserie Superman: Kryptonite.

CatwomanUit zijn graphic novel Batman: Ego (2000) vloeide freelancewerk voor (mini)reeksen als X-Force, Wolverine/Doop, Spider-Man's Tangle Web, Just Imagine... Met de zesdelige miniserie DC: The New Frontier (2004) behandelde hij de comicperiode in de jaren 1950, meerbepaald de overgang van de golden age of comic books naar de silver age in het DC-universum. Hij schreef mee aan een tekenfilmversie van de reeks. Andere publicaties zijn Selina's Big Score, Solo, Batman/The Spirit, Superman Confidential,... In zijn rijk gevulde carrière won Darwyn Cooke tal van prijzen.

Cooke is veel meer dan een samenvatting van bovenvermelde titels. In 2001 gaf hij Catwoman een nieuw kostuum dat nog steeds in gebruik is. Behalve voor de comicindustrie was hij ook heel actief voor tekenfilms. Hij bekleedde diverse functies (storyboardtekenaar, regisseur, designer) voor onder meer Batman: The Animated Series, Superman: The Animated Series, Men in Black: The Series. In 2014 maakte hij nog de kortfilm Batman Beyond om de vijfenzeventigste verjaardag van Batman te vieren.


Vooruitblik Hauwaerts Uitgeverij
14/05
TOP
Uit de Archieven van Erik 2
Uit de Archieven van Bob Mau
Zilverpijl 2Binnen een paar weken verschijnt bij Hauwaerts Uitgeverij een tweede bloemlezing van tekenaar Erik Vandemeulebroucke met oud werk van de tekenaar van Jim Lont. Deze keer gaat het niet om een dikke bundel met losse strips en gags (zoals deze eerste bundel), maar wel om een 208 pagina's dikke turf met alle raadsels en zoekprenten die de tekenaar voor Gazet van Antwerpen tekende.

Bob Mau publiceerde zijn bekendste reeks Kari Lente in Gazet van Antwerpen. Van hem verschijnt in september een Uit de Archieven van. Het is een hulde van zijn weduwe aan de tekenaar die tien jaar geleden, op 26 mei 2006, overleed. Aan de samenstelling van het boek <wordt momenteel nog gewerkt waardoor er nog geen details over de inhoud en het aantal pagina's bekend zijn.

Onlangs verscheen een eerste bundeling van Frank Sels' Zilverpijl - De Jeugdavonturen van de Kleine Antilope die hij voor de Duitse markt maakte. Hauwaerts Uitgeverij neemt zich voor om de eerste 38 verhalen in chronologische volgorde te bundelen. De meeste zijn niet eerder verschenen in het Nederlands of met een andere tekst. In september staat een tweede bundel va 128 pagina's gepland. In de eerste bundel stonden vier verhalen opgenomen.


Tamba 5
Tamba 6
Tamba 7
Van 1988 tot 1990 publiceerde Comic Productions vier albums van de reeks Tamba door het Braziliaanse duo Mozart Couto en Julio Braz. Je zou dit komische reeksje over indianen in het Amazonewoud nog makkelijk in afslagbakken moeten vinden. Daarna nam Piet De Lombaerde de reeks over als scenarist. Hij haalde de indianen naar Europa voor nog eens drie albums die allen in september zullen verschijnen. In deel 5, De Zonnekoning, brengt hij de personages naar het hof van Lodewijk XIV alias De Zonnekoning, de daaropvolgende verhalen Vlaamse Kermis en Heksenjacht spelen zich af aan de Vlaamse kust, in Brugge en in Gent. Van Piet De Lombaerde publiceerde Hauwaerts Uitgeverij al de middeleeuwse reeksen Jeroen en Klaas en De Kruisvaardertjes, beide getekend door Couto's landgenoot Arthur Garcia.


Robbedoes door Dany en Yann
12/05
TOP
Robbedoes
We hadden het nog maar net over Hanco Kolk die door uitgeverij Dupuis gevraagd is om een one-shot van Robbedoes te maken of we stuitten op beelden van Dany's one-shot op scenario van Yann. Hierboven zie je een fragment van plaat 5 met een zomers tafereeltje aan de Vlaamse kust en onderstaande personagestudies. Ja, het blik vrouwen wordt weer opengetrokken.

Robbedoes
Van Marc Hardy wisten we al dat hij de eerste zeventien platen van zijn Robbedoes-verhaal (op scenario van Zidrou) op zijn barbecuestel heeft verbrand en er opnieuw aan begon omdat de tekenstijl hem niet beviel. Ook Dany heeft de eerste vijf pagina's opnieuw getekend omdat hij zijn stijl voor het album nog niet goed had vastgelegd. Hij vindt het moeilijker dan gedacht om uit de immense schaduw van André Franquin te komen en met een specifiek eigen versie te komen. Daar gaat hij ook niet te ver in. Hij gaf in een interview de waarschuwing dat lezers ermee zullen moeten leven als met name Kwabbernoot er niet helemaal hetzelfde uitziet op bijvoorbeeld pagina 4 en 30. Maar in maart 2016 zat hij nog maar aan twintig pagina's.

De samenwerking met Yann, die al een kortverhaaltje van Robbedoes had geschreven voor Dany, vindt de tekenaar super. Ze delen dezelfde smaak en referentiepunten qua films, strips en boeken en Dany looft Yanns ideeën. Het verhaal heeft een ecologisch thema, maar gaat ook over het misbruiken van ecologie: hoe het kan gebruikt worden om te misleiden. Een grote rol is weggelegd voor IJzerlijm. Hun album zou in 2017 in de winkel moeten liggen. In een interview voegde Dany er wel aan toe dat het om het eerste deel gaat, wat laat uitschijnen dat het wellicht om een tweeluik zal gaan.

Behalve zijn Robbedoes-one-shot is er ook nog een nieuw project van Christophe Arleston na de Lanfeust-spin-off Amazones van Troy met een ander type vrouwen dat Dany gewoon is te tekenen terwijl er al sprake is van een tweede album van het soft-erotische Angelique (waarvan deel 1 in juni verschijnt) met andere historische periodes waarin Angelique terechtkomt. Er is ook een kant en klaar uitgewerkt scenario met zelfs de bladschikking en de uitgewerkte dialogen voor een nieuw verhaal van Roze Bottel en Duifje Vleugelslag, maar hij vindt de tijd niet om het te beginnen tekenen. Rooie Oortjes-collega Gurkan Gürsel had al voorgesteld om het in zijn plaats te tekenen, maar het zou Dany te veel frustreren dat hij het niet zelf zou hebben gedaan. De Franse titel luidt Le Pays des 1001 Ennuis waarin er een confrontatie gebeurt tussen Dromenland en de wereld van 1001 Nachten. Dany heeft duidelijk geen gebrek aan projecten en dan schildert hij nog tussendoor en reist de wereld rond. Op de koop toe schrijft hij momenteel een graphic novel, zijn eerste.
(Bron: Branchés Culture, april 2016)


Vooruitblik Uitgeverij SubQ
10/05
TOP
Deserteur
Volgende maand daagt er een nieuwe stripuitgever op. Het Nederlandse Uitgeverij SubQ hoort bij de groep Singel Uitgeverijen waarbij onder andere ook Nijgh & Van Ditmar, Querido, De Arbeiderspers en Athenaeum horen. De verantwoordelijken achter Uitgeverij SubQ "willen het beeldverhaal in Nederland op de kaart zetten". Met het beeldverhaal bedoelen ze specifiek graphic novels en als het even kan blijft het niet bij papieren uitgaven. SubQ denkt al luidop aan bewerkingen of kruisbestuivingen met film, animatiefilm, interactiviteit, tentoonstellingen,...

Wij houden het hier bij de concrete feiten en kondigen de eerste titels aan. Ten eerste is dat Deserteur (104 pagina's) dat in juni verschijnt. Het is het werk van de Deen Halfdan Pisket en gaat over zijn vaders jeugd die opgroeide in een welvarende familie in een klein dorpje in Oost-Turkije. "Hij zit klem tussen het militaire regime en de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging. Zijn vader is Turks en een aanhanger van Atatürk, zijn moeder is Armeens. Centraal element in het verhaal is de korte tijd die Piskets vader in het Turkse leger heeft gediend. Uiteidnelijk deserteert hij en dat heeft fatale gevolgen." Deserteur is het eerste deel van een trilogie, maar elk album is afzonderlijk te lezen.


Refugee Republic
Het in juli te verschijnen Economix lijkt nauw verwant met andere stripessays die al verschenen over de economie, over hoe het werkt en niet werkt. Zo gaf de nog piepjonge uitgeverij Soul Food Comics in oktober 2015 Supercrash uit.
Economix (304 pagina's) wil met veel gevoel voor humor en in heldere bewoordingen het volledige verhaal van de economie vertellen, van de opkomst van het Westerse economische denken tot de Occupy Wall Street-beweging. "Iedereen heeft het altijd maar over de economie. Maar hoe kunnen wij, het volk, begrijpen wat de beurshandelaten, de overheden en de banken weten (of zeggen te weten)?" Michael Goodwin toetst hoe we door de eeuwen heen over de economie dachten aan hoe die geschiedenis zich verhoudt tot de huidige economische realiteit. Voor de tekeningen zorgde Dan E. Burr en hem kennen we nog van de bij Xtra verschenen albums Op Weg en Galgenaas waarin onheuse gevolgen van bittere economische realiteit de revue passeerden.

Refugee Republic (162 pagina's) van beeldend kunstenaar Jan Rothuizen is al een eerste graphic novel waarvan al iets crossmediaals bestaat. Check deze interactieve website maar eens. De voorstelling van het album: "Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog telt de wereld meer dan vijftig miljoen vluchtelingen. De honderden vluchtelingenkampen die de wereld telt, groeien in hoog tempo tot complete steden. De inwoners proberen, net als alle mensen in gewone steden, iets van hun leven te maken. Ze werken, worden verliefd, krijgen kinderen, sturen die kinderen naar school. Hoe dat dagelijks leven er precies uitziet, vertelt Refugee Republic: het is een verzameling tekeningen, foto's en teksten. Voor deze graphic novel bezochten tekenaar Jan Rothuizen, fotograaf Dirk-Jan Visser en journalist Martijn van Tol enkele weken het Syrische vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak. Ze maakten kennis met een waaier aan personages die allen op een eigen manier het hoofd boven water proberen te houden."


Siné overleden
06/05
TOP
Siné
Het sterftecijfer in het stripmilieu stijgt de laatste tijd gevoelig. Op donderdagmorgen 5 mei overleed de Franse cartoonist Maurice Sinet alias Siné op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longoperatie in een ziekenhuis in Parijs. Hij liet enkele jaren geleden al een grafsteen op het kerkhof van Montmartre aanleggen. Op het graf staat een bronzen cactus in de vorm van een uitgestoken middenvinger met het opschrift "Mourir? Plutôt crever!" De nabestaanden van de omliggende graven kloegen het bestaan van dit voor hen onkiese graf aan, maar het graf is niet eens voor hem bedoeld want hij wenste gecremeerd te worden. In het graf passen zestig urnes. Siné dacht eraan om alvast plaats te maken voor zijn vrienden. Zijn leven en carrière kan je op zijn minst bewogen noemen.

Siné
Siné bracht zijn kindertijd door in Parijs. Zijn vader werd veroordeeld om enkele jaren dwangarbeid uit te voeren wat de jonge Siné al snel kritiek liet uitstoten tegen de overheid, het gerecht en de politie. Op zijn veertiende volgde hij tekenlessen en ging 's nachts zingen in cabarets. Wanneer hij op een dag het werk van Saul Steinberg (een van de belangrijkste illustrators in Amerika) onder ogen zag, was de beslissing snel gemaakt om zich verder in dat vak te bekwamen.

Zijn militaire dienstplicht bracht hij meer in de gevangenis door dan erbuiten. Daarna startte hij zijn tekencarrière door foto's voor pornografische magazines bij te werken. In 1952 publiceerde hij zijn eerste tekening, in 1955 ontving hij al een humorprijs voor een cartoonbundel. Later maakte hij politieke cartoons voor L'Express en drukte onder meer antikoloniale meningen uit. Soms reageerden talloze lezers om hun ongenoegen te uiten. Ondanks excuses van de redactie, raakte de relatie met hun huistekenaar niet getroubleerd.

In 1962 richtte hij zijn eigen magazine Siné Massacre op waarin veel anarchistische antigevoelens geuit werden: tegen het kolonialisme, tegen het zionisme, tegen het kapitalisme, tegen de clerus. Het blad werd mee uitgegeven door de advocaat van het FLN. In mei 1968 richtte hij met dezelfde man het satirische blad L'Enragé op. Daar verschenen twaalf nummers van met bijdragen van tekenaars als Reiser, Cabu, Topor, Wolinski en Willem die al werkten voor gelijkaardige bladen als Hara-Kiri. Het eerste nummer werd wervend omschreven als een mogelijkheid om er een molotovcocktail mee aan te steken of om het te gebruiken als gasmasker. Het blad stond erop dat er niets verboden was, behalve rechts zijn.

In 1981 vervoegde hij de ploeg van Charlie Hebdo, een voortzetting van Hara-Kiri. Een jaar later werd hij aangeklaagd voor antisemitisme voor uitlatingen op een vrije radio: "Sinds Israël bombardeert ben ik antisemiet. Ik wil voortaan ook hakenkruizen op muren tekenen. Ik wil dat iedere Jood in angst leeft, tenzij hij pro-Palestijns is." Hij excuseerde zich voor zijn tirade door een brief op te nemen in de veel gelezen krant Le Monde in de vorm van een reclameleaflet en steekt het op zijn woede en de alcohol. De klacht wordt ingetrokken en hij krijgt in de plaats felicitaties. Maar de vereniging Avocats sans Frontières van de Frans-Israëlische advocaat Gilles-William Goldnadel zette de aanklacht door en hij werd alsnog veroordeeld.

In 1992 hernam Siné zijn rubriek in Charlie Hebdo, maar het botste met de nieuwe directie. In 2008 werd hij uit het blad geschopt om een proces te vermijden nadat hij een vermeend antisemitische column betreffende Jean Sarkozy, de zoon van toenmaig Frans president Nicolas Sarkozy, had geschreven. het komt tot extreem uiteenlopende reacties op zijn ontslag met voors en tegens. Het kwam toch tot een proces, maar Siné raakte er zonder kleerscheuren uit. Charlie Hebdo werd daarentegen veroordeeld om een schadevergoeding en intresten te betalen aan Siné voor het onrechtmatig verbreken van zijn contract. Na een beroep in 2012 beet de uitgeverij van het blad opnieuw in het zand en werd de schadevergoeding bijna verdubbeld tot 90.000 euro.

Maar goed, in 2008 richtte Siné dan maar zijn eigen blad Siné Hebdo op met zijn echtgenote als hoofdredactrice. Na anderhalf jaar werd het opgedoekt door gebrek aan financiële middelen. Siné Hebdo ging over in het maandblad Siné Mensuel en dat sloeg wel aan met een eerste verkoop van vijftigduizend exemplaren.

In 2004 raakte zijn huis in Corsica verwoest door een aanslag. Hij bracht heel wat cartoonbundelingen uit terwijl hij als jazzliefhebber ook klanten vond in de muziekwereld. Hij illustreerde heel wat boeken en artikels over jazz en tekende platen- en cd-hoezen. Na de kaalslag bij Charlie Hebdo in 2015 was Siné een van de laatste tekenende satirici met grote faam in Frankrijk.Vooruitblik Duplex
06/05
TOP
Duplex
Strip2000 voegt aan de releases in juni nog een speciaal hardcoveralbum toe. Duplex is een internationaal project waarbij tekenaars aan dichters worden gekoppeld. Stefan Nieuwenhuis, zelf ook een schrijver en verbonden aan onder meer Zone5300, is verantwoordelijk voor de samenstelling. Hij liet de volgende duo's samenwerken voor het eerste album:
• Lies van Gasse + Tsead Bruinja
• Serge Baeken + Anneke Claus
• Wilbert van der Steen + Marije Langelaar
• Robert van Raffe + Daniël Dee
• Maarten De Saeger + Maarten van der Graaff
• Delphine Frantzen + Maud Vanhauwaert
• Sam Peeters + Dennis Gaens
• Ruben Steeman + Ellen Deckwitz


Hanco Kolk gevraagd voor Robbedoes-
one-shot
05/05
TOP
Hanco KolkIn 2006 hoorden we tal van stripmakers uit over André Franquin, zo ook Hanco Kolk van wie zopas De Man van Nu is verschenen in samenwerking met Kim Duchateau (lees hier een preview). Kolk leerde Franquins werk echt goed kennen dankzij Yves Chaland met wie Kolk bevriend was. Hij bekende ook dat Bravo Brothers het enige verhaal was waar hij de slappe lach om kreeg. Inmiddels zijn we tien jaar verder en nu mag Hanco Kolk op vraag van uitgeverij Dupuis eens zelf proberen een Robbedoes-verhaal te maken. Dat maakte het Nederlandse stripinformatiemagazine Stripschrift gisteren bekend. Begin april had hij het ook al verteld aan The Comics Journal. Hij is daardoor de eerste Nederlander die in de nevencollectie Robbedoes door... een album mag maken.

Hanco liet aan ons weten dat hij momenteel het scenario aan het schrijven is en ook: "Ik hoop dat ik dat in het najaar compleet heb zodat ik kan gaan tekenen. Onnodig te zeggen dat ik er veel zin in heb, natuurlijk!"

Zo'n album houdt in principe ook een voorpublicatie in het weekblad Spirou in. En dat is voor Hanco Kolk al geleden van de jaren 1980 toen de Nederlandstalige evenknie Robbedoes eventjes een nieuwe koers mocht varen met strips van Vlaamse en Nederlande bodem. Met zijn voormalige collega Gerard Leever van het in 1980 opgerichte Studio Arnhem maakte het duo de strip Ernst vrolijk & Dik Hout. Hanco Kolk is op stripgebied voornamelijk bekend van de komische schavuitenstrip Gilles de Geus, de strookjesstrip S1ngle en het grensverleggende Meccano waarmee hij ook in het Frans publiceerde.

Hanco Kolk is niet de eerste Nederlandse stripmaker van wie nu ineens een bijdrage wordt verlangd aan een bekende, klassieke stripreeks. Eerder was er al het nieuws dat Peter van Dongen (Rampokan) en Teun Berserik aan een tweeluik van Blake en Mortimer mogen werken. Volgens het concept van de Robbedoes-one-shots mogen de tekenstijl en verhaalaanpak net wel afwijken van de hoofdreeks terwijl van Dongen en Berserik geacht worden heel trouw te blijven aan het voorbeeld.


Vooruitblik Don Lawrence Collection
05/05
TOP
January Jones 8
Don Lawrence Collection spaart nieuwe releases altijd op voor enkele belangrijke stripfestivals per jaar en in juni is het weer zover, dan verschijnt weer een aantal nieuwe albums. Vooreerst presenteren we January Jones 8: De Eerste Keizer, net als het voorgaande deel getekend en geschreven door Eric Heuvel. Dat betekent niet dat Martin Lodewijk volgende verhalen niet meer zal schrijven.

De inhoud van deel 8: "Door geldgebrek gedwongen gaat January Jones in op de uitnodiging van een geheimzinnige opdrachtgever in China. Vanuit haar thuisbasis nabij Los Angeles vertrekt ze met Rik per schip naar het Verre Oosten, waar in de tweede helft van de jaren 1930 van alles loos is. Door de Japanse aanwezigheid in zijn land beschikt haar opdrachtgever niet over volledige handelingsvrijheid en dat zal ook January parten spelen." January en Rik krijgen ook nog het gezelschap van de bevallige Yuling op de lange reis naar China. Via het chaotische Shanghai reizen January en Rik door naar het ruige noordoosten waar de opdrachtgever een opmerkelijke opdracht voor het duo heeft.


Haas 6
Haas 6
  Ook Haas is weer van de partij met deel 6, Jachtgrond, waarvan als vanouds een hardcovereditie op kleiner formaat verschijnt met extra achtergronddossier. "Een groep van vijf Duitse soldaten valt in handen van Donkersloot, een van de leden van de verzetsgroep Haas. Donkersloot licht de groep niet in want hij heeft zo zijn eigen plannen met de nazi's die hij gevangen houdt in een schuurtje in de Biesbosch. In het geheim bereidt hij een gruwelijke mensenjacht voor, maar dan gaat er opeens van alles mis."


Storm - De Kronieken van Roodhaar 2
Liberty Meadows 2
Douwe Dabbert 9
Een luxueuze dossiereditie met nieuwe cover en making of-dossier komt er ook van Storm - De Kronieken van Roodhaar 2 waarvan Haas-scenarist Rob van Bavel het stokje overnam van scenarist Roy Thomas. Een bespreking van het reguliere album lees je hier.

De voorrraad vertaalde en exclusief voor de Nederlandse markt ingekleurde stroken van Frank Cho's Liberty Meadows is inmiddels groot genoeg om na het in maart verschenen eerste deel al met een tweede album te komen.

Tot slot is er een nieuwe heruitgave van Douwe Dabbert. Na de vierdelige windstrekencyclus trekt Douwe in deel 9 op met Florijn de Flierefluiter, "een rondtrekkend kunstenmaker, naar kasteel Falckesteyne. Daar maken ze kennis met Gwendoline, die tegen haar wil gedongen wordt om met de wrede Justus van Bottericke te trouwen. En dat laat Douwe niet zomaar gebeuren." In de hardcovereditie staan extra pagina's met anekdotes en weetjes over de totstandkoming van het album en zaken waar je op moet letten in het eigenlijke verhaal.


Brecht Evens' reisdagboek voor Louis Vuitton + vooruitblik De Beste van Alle Werelden
03/05
TOP
Paris
Zijn werk ging al behoorlijk de wereld rond en Brecht Evens mocht op kosten van Louis Vuitton nu eens zelf naar een verre bestemming reizen. Het luxemerk stuurde hem naar Tokio om er een reisdagboek bij elkaar te tekenen. In hun reeks Travel Books worden jonge en gevestigde auteurs namelijk gevraagd om exclusieve reisdagboeken te tekenen. Het internationaal zeer gevarieerde gezelschap Jirô Taniguchi, Floc'h, Blaise Drummond, Daniel Arsham, Lorenzo Mattotti, Jean-Philippe Delhomme, Natsko Seki en Chéri Samba ging Brecht Evens voor.

Maar de Tokio-reis gebeurde in een periode dat het niet goed ging met de jongeling uit Hasselt die nu in Parijs woont. Hij leed al een tijdje aan een zware depressie en werd met spoed gerepatrieerd naar Frankrijk. De firma nam hem dat niet kwalijk en ze stelde hem een locatie voor dat Evens beter zou aankunnen: zijn 'eigen' Parijs. Behalve de verplichte nummertjes (de Eiffeltoren, de Sacré-Cœur, de stichting Vuitton,...) kreeg hij voor de rest carte blanche wat hem toeliet om Parijs vanuit andere, soms onmogelijke standpunten te (her)ontdekken op een panoramisch formaat. Veelal ging hij ter plaatse tekenen en vroeg soms vrienden, kinderen in de straten waar hij ging tekenen ook, om een bijdrage te leveren. Dat leidde tot het reisdagboek Brecht Evens Paris dat deze week verschijnt. De tekst is tweetalig Frans en Engels. In Vlaanderen wierp Pinceel zich op als distributeur van het 168 pagina's tellende boek. Het kost 49,95 euro.

Les Rigoles

Brecht Evens' volgende graphic novel zal in de lijn liggen van zijn doorbraakstrip Ergens Waar Je Niet Wil Zijn. In Les Rigoles (Franse titel naar de naam van een bar) vertelt hij het verhaal van drie personen, twee jongens en een meisje, die in een taxi stappen en op weg gaan naar een denkbeeldige wijk waar men de hele nacht kan feesten. Het album staat gepland in 2017. De Nederlandse titel luidt De Beste van Alle Werelden, de Engelse titel is er ook al: The City of Belgium.
(Bron: Frédéric Bosser — dBD 103, mei 2016)


François Boucq begint aan Bouncer 10
03/05
TOP
Bouncer
Bouncer 9 dateert alweer van 2014. Tijd voor deel 10. Maar eerst publiceerde François Boucq een album van de Franse superheldenreeks Superdupont en werkte hij aan een nieuw album van De Janitor dat nog moet verschijnen. Hij is net klaar met De Janitor en nu begint hij aan Bouncer 10. Langer hoeven nieuwsberichten soms niet te zijn.


Kuifje-origineel voor meer dan 1 miljoen euro geveild
03/05
TOP
Kuifje: De Scepter van Ottokar
Begin maart hebben we bericht over de verkoop van heel wat originelen waar de Franse zanger Renaud zich van wilde ontdoen. Het topstuk was een origineel met twee pagina's uit de eerste versie van het Kuifje-album De Scepter van Ottokar uit 1939. Daar betaalde hij indertijd, en rekening houdend met de inflatie, zo'n 42.000 euro voor. Op de veiling van Artcurial van 30 april laatstleden betaalde een Europese verzamelaar daar 1.046.300 euro voor, inclusief veilingkosten (820.000 euro zonder kosten). De geschatte waarde bedroeg 600.000 tot 800.000 euro.

Renaud kocht dit origineel dertig jaar geleden van de weduwe van tekenaar Étienne Le Rallic bij wie Hergé enkele dagen tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef en van wie ook enkele platen te koop waren. Ze haalden nauwelijks enkele honderd euro. Een plaat van Kwik en Flupke werd verkocht tegen 95.700 euro, een bronzen beeldhouwwerk van Nat Neujean van Kuifje en Bobbie ging onder de hamer tegen 178.600 euro.

Op dezelfde veiling werd ook het werk van Jean-Marc Reiser verkocht (met een totaal van 113.691 euro) en onder meer de cover van De Jonge Jaren van Blueberry 2 door Jean Giraud (67.600 euro), een plaat uit Kermis der Onsterfelijken van Enki Bilal (51.000 euro), maar ook een haastig en niet zo goed gemaakte dédicace van Asterix door Albert Uderzo tegen meer dan 4.000 euro. Op de veiling bleek dat Hergé, Jean Giraud / Mœbius, Hugo Pratt en Albert Uderzo het nog altijd heel erg goed doen op veilingen. Op volgende veilingen van Christie's en Sotheby's is weer een divers aanbod topwerken te verwachten.
(Bron: Didier Pasamonik (L'Agence BD) — ActuaBD.com, 1 mei 2016 // ToutenBD.com, 30 april 2016)


Cleet Boris overleden
03/05
TOP
Cleet Boris
Kort na het overlijden van René Hausman overleed er nog een striptekenaar. Op 2 mei overleed Hubert Mounier die onder het pseudoniem Cleet Boris een tweetal vertaalde albums van het Louis Trio publiceerde, het eerste in de collectie Buldog van Paul Rijperman en Loempia, De Vredestempel (1986), het tweede als het album Hoe Word Ik een Rock-Star (1989). Hij werd nauwelijks 53 jaar.

Een Avontuur van het Louis Trio
Hoe Word Ik een Rock-Star

La Maison de Pain d'ÉpicesIn feite was Mounier vooreerst een singer-songwriter, volgens uitgeverij Dupuis begin jaren 1980 een van de beste in het Franse popgenre, met zijn de groep L'Affaire Louis Trio (vandaar die strips). De hoes van hun eerste plaat Chic Planète was getekend door zijn vriend Yves Chaland wiens klare lijnstijl Cleet Boris inspireerde voor zijn eigen tekenstijl.

Door het succes van zijn groep en een latere solocarrière liet hij het tekenen voor wat het was met sporadische publicaties tot 2011. Dat jaar slaagde Dupuis erin hem opneiuw aan de tekentafel te krijgen waarop het autobiografische La Maison de Pain d'Épices volgde en dat de totstandkoming van zijn gelijknamige muziekalbum vertelde. De laatste jaren werkte hij aan een immens project voor de collectie Vrije Vlucht, een dik tweehonderd pagina's tellend essay in stripvorm over Tarzan, het personage waar hij sinds zijn jeugd verslingerd aan is. Onder artistieke leiding van Frank Le Gall (Theodoor Cleysters) zal dit album voltooid worden voor een te verwachten release in de tweede helft van 2017.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel