Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 30 april:

Vooruitblik Sky-Doll 4

Updates van 29 april:

René Hausman overleden
Vooruitblik De Klaagzang van de Verloren Gewesten: De Genaderidders integraal


Updates van 27 april:

De cover van De Rode Ridder 250
Vooruitblik Blloan
Vooruitblik Dargaud
Vooruitblik Dupuis
Vooruitblik joep

Updates van 26 april:

Marc Coucke nu ook stripfiguur
Vooruitblik Prestige
Wereldrecord voor Robbedoes-plaatje
Et Milo Manara créa Bardot

Updates van 21 april:

Vooruitblik Daedalus

Updates van 19 april:

Vooruitblik Arboris
Weer auteursveranderingen voor Buck Danny
Vooruitblik Gorilla
Vooruitblik Strip2000

Updates van 16 april:

Arboris geeft Apache Junction (opnieuw) uit
Casterman lanceert Pandora

Updates van 14 april:

Vooruitblik Het Gele Teken (Kuifje-editie)
Vooruitblik Sisco 9

Updates van 9 april:

Toch nog Rode Ridder-verhalen door Claus D. Scholz
Uitgever Jacques Glénat genoemd in Panama Papers-schandaal

Updates van 7 april:

Vooruitblik De Roaap van Rubbes

Updates van 2 april:

Vooruitblik Standaard Uitgeverij
Vooruitblik Op Missie 2
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2016: aprilmeijunijuli • augustus • september • oktober • november • december
2017: januarifebruarimaart
 
Vooruitblik Sky-Doll 4
29/04
TOP
Sky-Doll 4
Sky-Doll 4
In 2003 vertaalde Talent de eerste twee delen van de reeks Sky-Doll. Zes jaar later deed Silvester dat nog eens opnieuw en voegde er deel 3 aan toe. We gaan ervan uit dat Silvester ook deel 4 zal vertalen want het verschijnt nu eindelijk, zonder verder uitstel, op 15 juni bij Soleil in het Frans. Dat is tien jaar na het vorige album!

Sky-Doll 4Deel 4, Sudra, is het voorlaatste deel van de reeks waarin we Noa, Roy, Jahu, Cleopatra en Yhala terugvvinden op de paradijselijke planeet Sudra waar vrede heerst en talloze religies naast elkaar in harmonie bestaan. Terwijl Jahu zijn tijd verdrijft met Cleopatra en Roy de planeet leert kennen, speelt Noa voor priesteres. Ze komt verbluffende zaken te weten over haar verleden en haar oorsprong en ook over de pausin Agape.

De laatste maanden toonde scenarist en inkleurster Barbara Canepa steeds meer fragmentjes van het inkleurwerk dat heel lang op zich liet wachten. Die inkleuring — een goed voorbeeld van hoe computerinkleuring wel geslaagd kan zijn — kostte op zich al heel veel tijd. In april 2014, twee jaar geleden dus, was het eigenlijke tekenwerk al afgelopen en verscheen een Franse collector's edition in zwart-wit (zie cover hiernaast). Een echtscheiding van het voormalige koppel, nieuwe projecten en de moeizame zoektocht naar een eventuele nieuwe inkleurder vertraagden de voortgang van Sky-Doll.

Tekenaar Alessandro Barbucci is al lang weer bezig met zijn reeks Ekhö - De Spiegelwereld waarvan in augustus een nieuw album verschijnt bij Uitgeverij L. Klik hier voor een bespreking van Sky-Doll 1, 2 en 3.


René Hausman overleden
29/04
TOP
René Hausman
Gisterenochtend, donderdag 28 april, overleed René Hausman in Verviers. Op 21 februari vierde hij zijn tachtigste verjaardag. Veel stripfans zullen hem allicht kennen van zijn fantasytweeluik Laïyna dat de auteurscollectie Vrije Vlucht hielp starten. Toevallig werkte hij aan een nieuw album voor deze collectie op scenario van zijn eigen vrouw Nathalie Troquette en van Robert Reuchamps. Hausmans laatst verschenen strip was een hommage aan de dierenstripreeks Chlorophyl van Raymond Macherot en verscheen begin maart. Nog zo'n toeval want door een ontmoeting met streekgenoot Macherot via zijn leraar Frans Maurice Maréchal (zelf ook een striptekenaar, bekend van Tante Zenobie) besliste de jonge Hausman in 1953 om een carrière als tekenaar te ambiëren. En dat deed hij met verve (en ook aquarel). Het one-shot van Chlorophyl verscheen alleen in het Frans. In vertaling was hij al langer van ons heengegaan want zijn laatste drie strips raakten niet meer vertaald. Hausman was de vader van drie zonen.

PerraultMacherot werkte in 1953 nog voor het weekblad Kuifje, maar hij stelde Hausman toch voor aan Yvan Delporte, toenmalig hoofdredacteur van Robbedoes, die hem onder zijn vleugels nam. Tijdens zijn militaire dienstplicht publiceerde hij in 1956 zijn eerste tekeningen voor de weekbladen Le Moustique en Les Bonnes Soirées, twee andere publicaties van uitgeverij Dupuis. Een jaartje later verwelkomde het stripblad Robbedoes zijn eerste stripreeksje Saki en Zunie op scenario van Delporte over twee prehistorische kinderen temidden een overweldigende natuur waarin zijn fantasie en zijn liefde voor de natuur scherp aanwezig waren. Eerst regelmatig, later sporadisch stond Saki en Zunie tot in 1969 in Robbedoes. In 1958 publiceerde hij voor een lentespecial van Robbedoes voor het eerst zijn dierenrubriek. Er volgden meer dan vijfhonderd bijdragen die achteraf grotendeels werden gebundeld in mooie illustratieboeken. Op tekst van Pierre Dubois illustreerde hij artikels over fantasyvolkeren.

De lezers van Robbedoes waren niet wild van Saki en Zunie. Het scoorde niet goed in opiniepeilingen waardoor een albumpublicatie uitgesloten was. Maar Delporte, artistiek directeur Maurice Rosy en uitgever Charles Dupuis waren dol op zijn voor het blad atypische werk, zijn authenticiteit en de streekgebonden tradities. Voor de boekencollectie met zijn natuurboeken voorzag Hausman de fabels en sprookjes van Jean de La Fontaine en Charles Perrault rijkelijk van illustraties.

In het zogezegde undergroundblad Le Trombone Illustré (1977), een niet in vertaling verschenen bijvoegsel bij Spirou, van zijn vrienden André Franquin en Yvan Delporte, wipte hij Saki uit zijn oude stripje en maakte hij van Zunie een volwassener meisje. Hij tekende ook een aflevering van Franquins Zwartkijken. Mild erotische gags met dieren op scenario van Delporte, Marcel Gotlib, Pierre Dubois, Christian Binet en anderen tekende hij dan weer voor het Franse satirische stripblad Fluide Glacial die in 1991 werden gebundeld in het Franse album Allez Coucher, Sales Bêtes! bij Dupuis, in 1993 vertaald als In Bed of niet in Bed door Gibraltar. In 1998 verscheen op scenario van zijn zoon Hugues een "Kinderen niet toegelaten"-versie van Zunie dat in het Nederlands verscheen bij Wonderland Half Vier Productions.

Zunie
De Stenen Burcht

Met Pierre Dubois, een specialist in fantasyvolkeren, smeedde Hausman in 1984 een gouden samenwerking. Het complete eerste avontuur van Laïyna verscheen in 1986 als bijlage bij een Kerstnummer van Robbedoes. Een jaar later zag Den Gulden Engel hier brood in voor een albumuitgave. Nog een jaar later verscheen het als De Stenen Burcht als een van de eerste albums in de nieuwe collectie Vrije Vlucht. Drie jaar later verscheen het vervolg De Teloorgang van de Elfen. In 2001 kwam de integrale uit. Op scenario van Yann maakte hij voor dezelfde collectie nog twee andere fantasystrips met een wrange toon, De Drie Grijze Haren (1993) en De Eekhoorprins (1998). In 2001 en 2007 schreef hij met De Jagers van de Dageraad en De Zwerver zijn eigen one-shots voor Vrije Vl
ucht.

Le Chat qui Courait sur les Toits
Capitaine Trèfle
Chlorophylle

René HausmanRené HausmanNaast strips en illustraties tekenen en schilderen, was hij ook een beeldhouwer en speelde hij diverse muziekinstrumenten waaronder de doedelzak. Hij was een leidend figuur in de Waalse folkdansgroep Les Pêletêus. Zijn strips waren niet weggelegd voor een groot publiek, temeer omdat zijn laatste drie strips Le Chat qui Courait sur les Toits (2010, geschreven door Michel Rodrigue die voor hem ook drie boeken schreef die Hausman illustreerde), Capitaine Trèfle (2014, geschreven door Pierre Dubois), beide in de collectie Signé (Getekend) van Le Lombard en Chlorophylle (2016, geschreven door Jean-Luc Cornette) zelfs niet vertaald raakten. Ook nog bij Le Lombard verscheen in 2012 zijn monografie, bij elkaar geschreven door zijn vrouw. Nochtans zijn er tienduizenden exemplaren gedrukt van een andere publicatie waar hij vaak voor werd gevraagd: postzegels! Aan de Belgische De Post had hij een trouwe klant.
(Bronnen: Henri Filippini — BDZoom.com, 28 april 2016 / Didier Pasamonik (L'Agence BD) — ActuaBD.com, 29 april 2016)


Vooruitblik De Klaagzang van de Verloren Gewesten: De Genaderidders integraal
29/04
TOP
De Klaagzang van de Verloren Gewesten
Als alles goed gaat (aankondigingen zijn op deze pagina altijd onder voorbehoud) verschijnt eind dit jaar de integrale van de cyclus De Genaderidders in de fantasyreeks De Klaagzang van de Verloren Gewesten. Het laatste album van deze cyclus werd na het plotse overlijden van Philippe Delaby afgewerkt door Jérémy Petiqueux die uiteraard ook bovenstaande coverillustratie voor de integrale voor zijn rekening neemt. Van de eerste cyclus door Grzegorz Rosinski en Jean Dufaux verscheen in 2012 met veel succes een integrale. In november 2015 gaven Béatrice Tillier en Dufaux de aftrap voor de derde cyclus, De Heksen. OOk daar zullen vier delen van verschijnen.


De cover van De Rode Ridder 250
27/04
TOP
De Rode Ridder 250
Daar is-ie dan, de cover van De Rode Ridder 250: De Uitverkorene, op 11 mei te verschijnen bij Standaard Uitgeverij. Zoals het hoort, en voor het eerst in de reeks na Willy Vandersteen, staan de werkelijke auteurs van de strip op de cover: Fabio Bono en Marc Legendre.

Bovenop al wat we je de voorbije maanden al hebben verteld over de nieuwe aanpak wist scenarist Marc Legendre nog te vertellen dat het dan wel om het begin van een negendelige cyclus gaat, maar dat enkel de eerste twee albums een geheel vormen. Vanaf dan zijn de verhalen ook afzonderlijk te lezen, zoals dat vroeger het geval was. Ondertussen blijft er wel een rode draad lopen. Vergelijk het een beetje met de verhalen toen Johan nog een ridder was van de Ronde Tafel en Bahaal opdoemde als vijand van koning Arthur. Bahaal zien we trouwens in een later album terug.


Vooruitblik Blloan
27/04
TOP
The Time Before
Weegee
In 2011 en 2012 publiceerde Blloan de one-shots Donkere Kamer en Schijn Bedriegt van Cyril Bonin. Sindsdien miste de uitgeverij een paar andere strips van de voormalige tekenaar van Fog, maar zijn nieuwste The Time Before slaat het niet over. Ook in dit verhaal heeft Bonin een speciaal uitgangspunt gevonden. We keren terug naar 1958 waarin fotograaf Walter benedictus een oude marskramer te hulp snelt die wordt aangevallen. Als bedanking krijgt hij een talisman die een succesvol leven belooft aan wie het draagt. het volstaat terug te denken aan een moment uit zijn leven om het opnieuw te beleven en een eventuele foute keuze te herstellen. Een machtig wapen om zijn leven in de hand te nemen, bij te sturen, rijk te worden en de vrouw te verleiden van wie hij houdt. Het perfecte leven, maar bestaat perfectie wel in deze wereld?

Bij Blloan verschijnen in september ook nog Kinky & Cosy 4 en Weegee, de nieuwste graphic novel van Wauter Mannaert (El Mesías) op scenario van Max De Radiguès over de Amerikaanse fotograaf (ook al!) Arthur Fellig (1899-1968) wiens bijnaam Weegee luidde. Het album verschijnt tevens in het Frans bij Sarbacane. Fellig legde eind jaren 1930 de bittere ongelijkheid tijdens de Grote Depressie en de discriminatie vast op de gevoelige plaat. Hij was in 1938 de eerste reporter die toestemming kreeg om een korte golfradio in zijn auto te installeren waarmee hij politieberichten kon afluisteren. Daardoor was hij jarenlang als eerste fotograaf aanwezig bij tal van ongelukken, misdaden, branden en andere actuele gebeurtenissen waardoor hij uitgroeide tot de belangrijkste persfotograaf van New York. Vanaf 1945 begon hij fotoboeken uit te geven en werkte hij ook voor de filmindustrie. Zijn eerste fotoboek The Naked City werd in 1948 verfilmd. Het Rijksmuseum en het Foam Fotografiemuseum, beide in Amsterdam, hebben werk van Weegee in hun collectie.


Vooruitblik Dargaud
27/04
TOP
Blacksad: Achter de Schermen
De Bank 5
Op een nieuw album van Blacksad moeten we nog even wachten, maar in september keert Dargaud terug naar het allereerste detectiveverhaal van John Blacksad. Een jaar na de release van het eerste album (in 2000) verscheen er namelijk enkel in het Frans een héél mooi making of-album met een interview, schetsen, aquarellen, losse illustraties, storyboardtekeningen en andere niet eerder gepubliceerde documenten. De Franse tak van Dargaud publiceerde in november 2015 een nieuwe editie of en daar profiteren wij nu van mee want deze making of, met een terugkeer naar de bron, verschijnt alsnog in het Nederlands.

Met De Bank 5 komen we bij de derde generatie van de familie St. Hubert en hun rol in de financiële wereld in de nasleep van het Tweede Keizerrijk en aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Deze cyclus van twee delen wordt getekend door Siro (Polka, Het Kruis van Cazenac 9, De Heksenhamer, Aquablue).


Vooruitblik Dupuis
27/04
TOP
Baron Rouge
Dupuis stond met Buck Danny praktisch aan de basis van heel het Europese pilotengenre waarin de laatste jaren nooit eerder zoveel strips zijn verschenen, met complete luchtvaartcollecties op de koop toe. In september plukt de uitgeverij uit de catalogus van partner Zéphyr BD (de initiatiefnemer van de spin-off Buck Danny "Classic") de trilogie Baron Rouge (De Rode Baron) van Carlos Puerta en Pierre Veys (De Avonturen van Philip en Francis).

De trilogie is geïnspireerd op het geromantiseerde leven van Manfred Von Richthofen, bijgenaamd De Rode Baron, de Duitse piloot aan wie de auteurs een bovennatuurlijke dimensie geven door hem een telepathische gave mee te geven. Wanneer hij zich in gevaar voelt, weet hij in te gaan op de kleinste acties en gebaren van zijn vijanden waardoor hij telkens in het voordeel is. In deel 1 ontdekt de dan nog jonge man zijn gave en volgen we zijn verdere parcours met zijn eerste doden tot zijn eerste gevechten toen hij nog gewoon de mitrailleur bediende. En ja, een van die luchtgevechten gebeurt in hartje Brugge zoals bovenstaande cover prijsgeeft.


Magic 7 1
Magic 7 1
Bovennatuurlijke krachten zijn ook het onderwerp in de nieuwe jeugdreeks Magic 7 van Giuseppe Quattrocchi en Kid Toussaint (Het Konvooi, Holly Ann, Snooze). Daarin spelen zeven tieners de hoofdrol met elk een unieke bovennatuurlijke gave die ze zelf nog niet goed snappen. Het gaat om reusachtige krachten waarmee ze samen de wereld kunnen redden... of vernietigen! Maar aanvankelijk bestaat hun eerste opdracht erin om op tijd naar de les te gaan.


Vooruitblik Joep
27/04
TOP
Joep
Joep
Joep
Eind augustus publiceert Michiel van de Vijver drie nieuwe stripboeken van het zeer prettige Joep waarvan je hier een bespreking kan lezen van de vorige drie verschenen albums. De strips zijn op maat gemaakt voor jonge lezers en krijgen verschillende AVI-suggesties mee voor het eerste leerjaar (= groep 3 voor Nederland).

Deze albums verschijnen in de collectie Kijk en Lees waarin ook Michiels collega en zakenpartner Gerben Valkema bij hun eigen uitgeverij Plan A Uitgevers albums van de kikker Kik publiceerde. Michiel is ook de auteur van Geheim Agent G. Ruwel in dezelfde collectie. Vorig jaar won hun initiatief nog de Nederlandse Nationale Alfabetiseringsprijs in de categorie Preventie (van taalachterstand).


Marc Coucke nu ook stripfiguur
26/04
TOP
Marc Coucke
En wij die dachten dat het fenomeen van de BV-strip inmiddels was uitgeroeid. Maar dat is dan toch buiten Marc Coucke gerekend. Coucke is de oprichter en voormalig zaakvoerder van de farmaceutische reus Omega Pharma, de huidige voorzitter van KV Oostende (dat afgelopen zondag nog een memorabele pandoering gaf aan Anderlecht), sponsor van wielerploeg Etixx-Quick Step en occassioneel schlagerzanger. Nu is hij ook een stripfiguur. Steve Van Bael (Figaro, Ergerlijk Eliootje, Link) nam hem onder handen.

Uitgeverij De Mediageuzen (tevens de uitgever van P-Magazine, tegenwoordig een maandblad) brengt deze zomer de strip Iedereen KVO uit met de voorzitter als een van de hoofdrolspelers. Het zal een terugblik zijn op het opmerkelijke seizoen dat de voetbalploeg aan het meemaken is. Spelers als Frank Berrier en Jordan Lukaku, trainer Yves Vanderhaeghe en anderen spelen uiteraard ook mee in het album dat een oplage zal kennen van twintigduizend exemplaren. De voorstelling gebeurt op de KVO Fandag op 10 juli. Op de eerste pagina gaat het nog over de 0-2-nederlaag tegen Anderlecht. Maar dat heeft de ploeg zondag dus rechtgezet.

Marc Coucke
Marc Coucke
Marc Coucke

Het is niet de eerste keer dat Coucke zich associeert met een striptekenaar. In 2008 richtte hij samen met Kamagurka het bedrijf Kamacoucka op. Een jaar lang maakte Kamagurka elke dag een schilderij dat aan particulieren werd gekocht, s
oms met specifieke wensen van de kopers.
(Bron: Het Nieuwsblad, 25 april 2016)


Vooruitblik Prestige
26/04
TOP
Docteur Mystère integraal
De Verpleegster
Eind mei publiceert Prestige twee nieuwe titels. De eerste is een integrale editie van het bijzonder komische Docteur Mystère waar de uitgeverij in 2003 en 2004 al twee albums van vertaalde (lees hier en hier onze besprekingen van toen). De Italiaanse reeks telde drie albums en was het werk van Lucio Filippucci en Alfredo Castelli, de schrijver van De Gentlemen. De voorstelling: "De beroemde en zeer productieve Italiaanse schrijver Alfredo Castelli — dit jaar werkt hij vijftig jaar als professional in de stripwereld — schreef drie verhalen over Docteur Mystère die werden getekend door de voortreffelijke Italiaanse stripmaker Lucio Filippucci. De extravagante en wereldomvattende avonturen van Docteur Mystère, verteld door de goede docteur zelf in de stijl van de verhalen van Baron von Münchhausen, zijn een hommage aan de klassieke negentiende-eeuwse avonturenroman en tegelijkertijd een parodie op de burgerlijke literatuur, op westerns en op Victoriaanse sciencefiction. In het eerste verhaal, Milanese Mysteries, zijn Docteur Mystère en zijn trouwe assistent Cigale naar Milaan geroepen om de heer B*** te zoeken, die vermist raakte tijdens de bouw van een revolutionair ondergronds spoor. De zaak zou eenvoudig geweest zijn, ware het niet dat de verdwijning van deze man samenviel met de opkomst van Si Fan, een angstaanjagende Chinese bende die Milaan dreigde te veroveren. Dat verhaal is nu deel van een integraal album dat in Italië door Mondadori is gepubliceerd. Het omvat 160 bladzijden met daarin ook de verhalen De Oorlog der Werelden en De Verschrikkingen van de Zwarte Jungle alsmede drie 'dossiers'."

De Verpleegster is geschreven en getekend door Zalozabal van wie Prestige al Grunge Genetica en Slum Nation vertaalde. Van hem onthielden we vooral de raar gevormde personages en de trashy decors. Op 56 pagina's krijg je het volgende geserveerd: "Theresa, een prachtige jonge verpleegster, begeleidt de jonge Toby, misvormd en aan een rolstoel gekluisterd, naar de enige kliniek ter wereld die beweert hem te kunnen helpen. Zijn vader maakt zich zorgen over de vele vreemde geruchten die de ronde doen over deze kliniek — maar dat zijn maar geruchten, toch? Vanaf het moment echter dat Theresa en Toby er binnenkomen, groeien de geheimzinnigheid en de argwaan. Het slachtoffer van een auto-ongeluk wordt geweigerd tot Theresa tussenbeide komt; gigantische gemuteerde patiënten zwerven door de gangen, een verwilderde man met een geweer beweert dat er patiënten in de kelder verborgen zitten; en dan is er nog de vreemde, stomme verpleegster die met telepathische krachten de kliniek bestuurt. Wat is hier precies gaande? Waarom krijgt Theresa nergens een direct antwoord op? Kan deze bizarre plek Toby genezen? Worden ze hier beide gevangen gehouden — of misschien nog erger...? De Verpleegster is een duistere, verontrustende reis naar plekken waar je niet van durfde te dromen... behalve in nachtmerries."


Wereldrecord voor Robbedoes-plaatje
26/04
TOP
Spirou Olympia
Marche du Joyeux SpirouTe pas en te onpas worden persberichten verstuurd over weer maar eens een veilingrecord dat sneuvelt door een strip of een aanverwant item (veelal originele platen) dat een wereldrecord breekt. Deze keer was dat het geval voor een 78-toerenplaatje van Robbedoes met een illustratie van André Franquin voor het hoesje.

Het liedje Marche du Joyeux Spirou is neergepend door Jean Doisy, de man die het personage Kwabbernoot uitvond, de eerste verhalen van Jan Kordaat schreef en als eerste hoofdredacteur van Robbedoes het weekblad leidde voor, tijdens en na de oorlogsjaren tot in 1955. Het plaatje dateert uit 1946 en er zijn slechts drie exemplaren van gekend. Het geveilde exemplaar werd afgehamerd op 9.200 euro op een veiling van Millon, een van de grootste spelers op de stripveilingmarkt.

Dit veilinghuis veilde in 2011 al eens het partituurboek waarvan de cover eveneens door Franquin werd getekend (zie afbeelding hiernaast). Het liedje gold als de hymne van de vriendenclub van Robbedoes.


Et Milo Manara créa Bardot
26/04
TOP
Milo Manara - Brigitte Bardot
Milo Manara - Brigitte BardotWe blijven nog even bij de veilingen (zie ook hierboven). Zondag liep er met veel succes een veiling van erotische illustraties van Jan Bosschaert af op veilingsite Catawiki, georganiseerd door stripspeciaalzaak Adhemar. We gaan van de ene naar de andere erotische illustratiekunstenaar want van Milo Manara wordt er op 12 juni een veiling georganiseerd door Millon in samenwerking met de Fondation Brigitte Bardot.

De Italiaanse bewonderaar van mooie vrouwen schilderde 25 aquarelschilderijen bij elkaar met de jonge Brigitte Bardot op vraag van het veilinghuis die de verkoop laat voorafgaan door een expo in achtereenvolgens Saint-Tropez (de woonplaats van la Bardot), Parijs en Brussel. De verkoop gaat tegelijk door in Brussel en Parijs.

Het is de eerste keer na pin-uptekenaar Aslan in de jaren 1980 dat de Française een artiest toelaat dat ze voorkomt in een reeks illustraties. Manara werkte er drie jaar aan. Hij maakte ook nog een beeldhuwwerk dat volgend jaar pas in Saint-Tropez wordt onthuld. Het zal wellicht in marmer of brons uitgevoerd worden.

Sinds februari maakt Manara voor het erotische maandblad Lui trouwens een erotische reeks illustraties met telkens een jonge actrice die hij bewondert omwille van hun schoonheid en hun acteerprestaties en die hij in hun blootje plaatst. Tot nu toe vereeuwigde hij Emilia Clarke, Jennifer Lawrence en Léa Seydoux. De reeks duurt twaalf maanden.
(Bron: Frédéric Bosser — dBD 103, mei 2016)


Milo Manara - Emilia Clarke Milo Manara - Jennifer Lawrence Milo Manara - Léa Seydoux


Vooruitblik Daedalus
21/04
TOP
De Meester-Inquisiteurs 1
De Meester-Inquisiteurs 2
Bij Daedalus wisselt de ene conceptserie met de andere af. In juli komt daar De Meester-Inquisiteurs bij, de kick-off van een zesdelige fantasyreeks. In het Frans zijn er al vijf delen verschenen. Concepttrawanten Olivier Peru (Elfen, Orakel) en Nicolas Jarry (Dwergen, Elfen, Orakel) schreven de eerste twee delen. Jean-Luc Istin en Sylvain Cordurié vervoegen in volgende delen de gelederen. Deel 1 is getekend door Pierre-Denis Goux voor wie Peru ook al Mjöllnir schreef, deel 2 is het werk van Paolo Deplano (Huurlingen).
Even voorstellen: "1150. De Chaos, de oorlog die de hemel van Oscitanië gedurende duizend jaar rood heeft doen kleuren, neemt een einde. Daar waar de gevechten de misdaad bedekte, komen deze tijdens de vrede beetje bij beetje aan de oppervlakte. Moorden, afpersingen, diefstal, zedenmisdrijven, ontucht, commerciële conflicten zien nu het daglicht. Om de wet te laten eerbiedigen en om de misdaad te bestrijden, hebben de Wijzen, architecten van de vrede, een orde in het leven geroepen: De Meester-Inquisiteurs."


7 Wonderen 4
Orakel 5
In juli (in hardcover) en augustus (softcover) zitten we voorbij de helft van de zevendelige conceptserie 7 Wonderen. Deel 4 is getekend door Antonio Sarchione met wie scenarist Luca Blengino al heeft samengewerkt voor het afgeronde verhaal Casus 5. Het vierde wereldwonder is de tempel van Artemis. "Efeze, 356 voor Christus. Abder Phoenix, de zelfverklaarde meesterdief, heeft stilaan genoeg van kruimeldiefstallen en wil het groots aanpakken. Samen met zijn trawant Demeter, beraamt hij een plan om het heiligdom van Artemis te plunderen. Ze moeten alleen een vrouw zien te vinden, die het lef heeft om te infiltreren in de tempel en er de rol van hogepriesteres aan te nemen... Maar ze staan er niet bij stil, dat zij een roversbende in de kaart spelen, die ook op de schat van het Artemision uit is. Een onderneming, die onrechtstreeks een innovatie in gevaar brengt, die de wereld wel eens voorgoed zou kunnen veranderen."

Van die andere conceptreeks, Orakel, zien we deel 5 tegemoet. "Zeus heeft een zwakte: hij kan niet weerstaan aan de charmes van mensenvrouwen en zijn echtgenote Hera is erg afgunstig. In het koninkrijk van Argos staat Cydippe haar stervende vriendin bij die haar toevertrouwt dat ze de minnares van de Koning der Goden is. Op aandringen van Zeus ontketent Poseidon een vloedgolf die de stad met de grond gelijk maakt. Cydippes man en kinderen overleven de ramp niet. Buiten zichzelf van verdriet stelt Cydippe een ultimatum: als Zeus haar niet helpt om haar gezin terug te halen uit de onderwereld, zal ze alles aan Hera vertellen. Met tegenzin geeft Zeus haar drie magische artefacten, maar telkens als ze er een van gebruikt, loopt haar schuld bij Hem op. Dat kan haar weinig schelen, want ze wil maar één ding: haar gezin redden. Ze is niet de eerste die zich in de onderwereld waagt met de bedoeling eruit terug te keren."


Kalimbo 2
Complot 3
Een kleine drie jaar na de vertaling van Kalimbo 1 verschijnt alsnog deel 2 in Crisses rip-off van Ice Age, Madagascar en The Lion King. "Droogte bedreigt de savanne... Voedsel ontbreekt. In zulke mate dat sommige apensoorten hebben besloten carnivoor te worden! Maar een jonge primaat ziet het niet zitten dat zijn soortegenoten mekaar gaan opeten. Vergezeld van Kalimbo, de eerbiedwaardige olifant, zet hij zich op weg om hulp te vragen aan Malak, de afschrikwekkende chef van de Zilverruggen. Maar of zij in deze missie zullen slagen?"

Complot 1 was voor ons een van de strips van 2015, niet gelogen! In afwachting van de vertaling van deel 2 (over de beurscrash van Wall Street), kunnen we al deel 3 aankondigen, De Slag om Hamburger Hill. "Juni 1968. Robert F. Kennedy, winnaar van de Democratische voorverkiezing, hield een bevlogen toespraak ten gunste van de terugtrekking van de gewapende troepen uit Vietnam. Een paar minuten later, wordt de kandidaat doodgeschoten. In mei 1969, in A Shau Valley, stoot een groep militairen op een plaats delict. Aan hun voeten liggen talrijke lichamen. Het lijkt erop dat de slachtoffers Amerikaanse soldaten zijn. Maar wat verenigt deze gebeurtenissen?" Deel 4 heeft wat meer te vertellen over de Titanic.


Aspis 4
Het Narrenschip 3
Aspis, Detectives van het Ongewone 4 is het slot van het tweede tweeluik waarin het speciale detectiveduo te maken krijgt met vampiers en waarin een van de twee helden sterft. Hierna volgt in principe een nieuw album van De Druïden van dezelfde tekenaar Jacques Lamontagne. "Een vreemd circus slaat in Rijsel de tenten op. Het heeft ongeziene attracties en het blijkt uiterst extravagant te zijn. Nog maar pas bekomen van haar vorige avontuur, valt de energieke en rationele Flora voor de charmes van de komiek uit de spooktrein: de mysterieuze graaf Von Schreck. Ze raakt volledig in zijn ban en lijkt gebeten om hem terug te zien. Letterlijk zelfs. Maar 's nachts valt ze ten prooi aan steeds terugkerende nachtmerries. Hugo neemt haar in huis, in de hoop zijn vriendin er terug bovenop te krijgen. Detective Dupin en zijn assistent, Nimber, schieten hen te hulp. Maar Flora verliest al gauw de moed... en tegelijk haar leven. Ondertussen zaait haar belager dood en verderf."

Het Narrenschip 3 en 4 zijn ook nog voor deze zomer. Met deel 4 begeven we ons op onbekend terrein want dat album wordt voor het eerst vertaald. Onlangs lieten we je weten dat Turf bezig is met een vervolg op de reeks.


Vooruitblik Arboris
19/04
TOP
Tarawa
Begin februari hadden we het nog over het patrimoniumbeheer van Dupuis en het titanenwerk dat het koppel Bertrand en Christelle Pissavy-Yvernault verricht om steeds meer integrales van lijvige en rijkelijk geïllustreerde achtergronddossiers te voorzien. Toen kondigden we aan dat een van hun volgende projecten een nieuwe uitvoering was van Tarawa, de Bloedige Atol, door Victor Hubinon en Jean-Michel Charlier over de verschrikkelijke gevechten tijdens de Tweede wereldoorlog om de eilanden in de Stille Zuidzee. We hadden niet verwacht dit te zien opduiken bij Arboris die de Nederlandstalige uitgave plant in het derde kwartaal.

Tarawa is de voorloper van Buck Danny met hoofdfiguren die sterk aan de latere Buck Danny, Sonny Tuckson en Jerry Tumbler doen denken. En je mag je voor deze grondig herziene integrale aan het volgende verwachten: "In de jaren 1980 is al eens een met nieuwe tekeningen uitgebreide en geretoucheerde, ingekleurde versie van dit verhaal verschenen, maar nu is het tijd voor een heruitgave die het verhaal de eer aandoet die het verdient! Naast een zeer uitgebreid dossier met achtergronden over auteurs, ontstaansgeschiedenis en historische achtergronden, wordt in dit boek eerst de authentieke versie afgedrukt, zoals ooit gepubliceerd in Le Moustique, en daarna de kleurenversie met het aanvullende tekenwerk van Hubinon. Tarawa is een opmerkelijk goed gedocumenteerd werk dat een dergelijke verzorgde uitgave meer dan waard is. Na zoveel jaren zindert het nog steeds na van menselijkheid."


De Huurling - De Definitieve Editie 1
De Huurling - De Definitieve Editie 2
De Huurling - De Definitieve Editie 3
Ook al eens aangekondigd, maar nu kunnen we het nog concreter maken. Arboris geeft heel de serie De Huurling van Spanjaard Vicente Segrelles opnieuw uit, deze keer in de juiste volgorde, met alle oorspronkelijke artwork die met de nieuwste technieken is ingescand, gedigitaliseerd en gedrukt. En liefst ook correct ingebonden want onze vorige albums vallen letterlijk uit elkaar. Alle albums worden voorzien van een achtergronddossier van zestien pagina's met unieke illustraties en achtergrondinformatie. Arboris maakt zich sterk om jaarlijks zes albums opnieuw uit te geven, met nieuwe letteringen, gedrukt op zwaar kunstdrukpapier en gebonden in harde kaft. Deze albums zullen 18,95 euro kosten. Elk album verschijnt ook in een luxe-uitvoering tegen 39,95 euro. Als afsluiting van de reeks zal er bovendien nog een deel 14 verschijnen, waarin alle verhaallijnen door Vicente Segrelles worden afgerond.


Tanguy en Laverdure 29
De Complete Tanguy en Laverdure 5
Tanguy en Laverdure 28 moet nog verschijnen, maar daar voegen we nu ook deel 29 bij met de titel Klopjacht in Guyana. Dat album is het eerste van tekenaar Frédéric Toublanc, de vroegere assistent van Gilles Chaillet voor de historische reeks Vasco. Na Chaillets dood nam Toublanc de reeks voor drie albums over tot hij aan de kant werd geschoven wegens zijn te statische figuren. Voor zijn album van Tanguy en Laverdure kreeg hij de hulp van Julien Lepelletier en Sébastien Philippe die meer vertrouwd zijn met luchtvaartreeksen. Sébastien Philippe tekende het niet los in de handel te verkrijgen kortverhaal Buck vs Tanguy: La Rencontre van zestien pagina's waarin beide bekende piloten elkaar ontmoeten en samenwerken. Dit verhaal was te verkrijgen bij aankoop van een Franse verzamelbox van Buck Danny "Classic" 3 en Tanguy en Laverdure "Classic" 1.
"In Klopjacht in Guyana gaat het avontuur verder dat begon in Vlucht 501 en de strijd beschrijft tussen de Franse piloten en een groep buitenlandse agenten, die als drukmiddel om een Arianeraket in handen te krijgen de dochter van een van de ingenieurs van de raketbasis ontvoerd hebben. Lang niet alles gaat zoals het moet, zeker niet als Laverdure een zware crash maakt in de jungle."

Jaarlijks verschijnen er ook twee delen van De Complete Tanguy en Laverdure. Deel 5, met de titel Opdracht in Polynesië, is in voorbereiding en die kent de volgende samenvatting: "De twee verhalen van albumlengte die het voornaamste deel van dit boek vormen, zijn in feite twee delen van één lang verhaal over de atoomproeven die Frankrijk vanaf het begin van de jaren 1960 op het eiland Mururoa deed. Omdat deze proeven buiten Frankrijk zeer omstreden waren, zijn de verhalen na hun eerste Nederlandstalige publicatie in Pep lange tijd niet in album uitgebracht. Vanuit het heden terugkijkend op deze verhalen, is het interessant om te zien hoe onze inzichten in de verstreken vijftig jaar bijna honderd procent gedraaid zijn. Tanguy en Laverdure komen uiteraard op voor de Franse belangen en gaan de strijd aan met een Japanse sekte die 'alle blanken uit Azië en de Pacific wil verdrijven'. De overige verhalen in dit boek zijn elk zestien bladzijden lang en spelen aan het eind van de jaren 1950, als Tanguy en Laverdure nog in opleiding zijn. Deze verhalen stonden los van de hoofdreeks en werden eind jaren 1960 en begin jaren 1970 in de pocketreeks Pepparade gepubliceerd. Uiteraard is ook weer een uitgebreid dossier met zeldzame documenten uit de archieven van Jijé en Jean-Michel Charlier en pagina's die nog nooit in het Nederlands zijn verschenen aan het boek toegevoegd."

De Complete Baard en Kale 5 Van die andere integrale reeks, Baard en Kale, verschijnen dit jaar de delen 4 en 5. In deel 5 staan de opeenvolgende albums De Pijlen van Nergens, De Rare Pop en De Ontwaakte Toar oftewel de delen 10, 11 en 12, allen met meesterschurk Stomp in de hoofdrol.

"Deze vijfde bundel van De Complete Baard en Kale is weer van de hand van tekstschrijver Maurice Rosy en werden voor het eerst gepubliceerd in het midden van de jaren 1960, als de tijden al beginnen te veranderen en het weekblad Robbedoes zich aanpast aan de nieuwe ontwikkelingen. Rosy zoekt meer en meer de fantasykant op, al blijkt in alle verhalen toch ook meneer Stomp niet ver weg te zijn!"

En deze zomer verschijnt Durango 17: Jessie, het eerste album door tekenaar Iko. Wat er daarna volgt, is nog koffiedik kijken. Yves Swolfs heeft twee andere scenario's klaarliggen, maar Iko moet eerst nog het slot van de reeks Duisternis tekenen op scenario van Christophe Bec. Volgens een Franse fan die Swolfs op een stripfestival sprak, is het niet onmogelijk dat Swolfs na deel 17 de reeks weer zelf zou tekenen hoewel hij nog een ander westernproject van vier delen heeft dat hij zelf zou tekenen. De verhalen voor nieuwe delen van De Prins van de Nacht zijn ook al klaar, maar het tekenen ervan laat op zich wachten. Voor een futuristische sequel van die reeks vindt hij geen geschikte tekenaar.


Weer auteursveranderingen voor Buck Danny
19/04
TOP
Buck vs Tanguy
In de vooruitblik van Arboris hierboven hadden we het al even over tekenaar Sébastien Philippe die Frédéric Toublanc assisteerde voor diens eerste album van Tanguy en Laverdure. Zelf is hij de tekenaar van het kortverhaal Buck vs Tanguy: La Rencontre dat op 15 april verscheen in een Franse verzamelbox met de albums Buck Danny "Classic" 3 en Tanguy en Laverdure "Classic" 1 (naar de enige roman die Jean-Michel Charlier over zijn pilotenduo schreef) en niet los is te verkrijgen.

In juni verschijnt de vertaling van Buck Danny "Classic" 3, de spin-off van Buck Danny met verhalen die zich in vroegere decennia afspelen. Vooralsnog is Jean-Michel Arroyo ook de tekenaar van deel 4, het vervolg van het tweeluik, maar dat zou volgens de altijd goed ingelichte site daveheemskerk.nl serieus tegen zijn gedacht zijn. Het boterde niet tussen de tekenaar en uitgever en initiatiefnemer Alexandre Paringaux die de tekenaar aanmaande tot een hoger tempo. Arroyo heeft een eigen project, een thriller die zich zal afspelen in de jaren 1950, op scenario van Pierre Christin (zie afbeelding hieronder). Na Buck Danny "Classic" 4 ziet het ernaar uit dat Sébastien Philippe de spin-off zal overnemen.

Jean-Michel Arroyo

Dergelijke auteursperikelen en -wisselingen aan de knuppel van de luchtvaartreeks blijven maar duren. Deel 53 en 54 van Buck Danny werden getekend door respectievelijk Winis en Gil Formosa terwijl Francis Bergèse momenteel werkt aan alvast het eerste deel van een tweeluik naar het voorheen onvoltooide De Zwarte Vogels met Fréderic Zumbiehl en Fréderic Marniquet die het oorspronkelijke verhaal van Jean-Michel Charlier afwerken. Daar bestonden in 1988 al zestien pagina's van. In 1989 overleed Charlier. Of hij ook deel 2 zal tekenen, valt nog af te wachten. Bergèse is niet meer van de jongste. In 2017, wanneer de reeks zijn zeventigste verjaardag viert, moet Bergèses album verschijnen.


Vooruitblik Gorilla
19/04
TOP
Onzichtbare Echo's 2
Nocturno 2
In maart verscheen het eerste deel van het tweeluik Onzichtbare Echo's (lees hier onze bespreking) door Grazia La Padula en Tony Sandoval, in augustus verschijnt al het vervolg. Gorilla laat ons namelijk zelden lang wachten. Een maand later ligt het slot van Sandovals Nocturno in de winkel.


De Grote Rivier 2
Een Avontuur van Jacques Gipar 2
De Reis van de Vaders - De Exodus volgens Yona 3Verder is er ook de heruitgave van De Grote Rivier 2. We herinneren je eraan dat Gorilla alle vier bij Dupuis verschenen albums opnieuw uitgeeft, weliswaar met nieuwe covers en een nieuwe vertaling, voordat het afsluitende deel 5 volgt dat zoveel jaar na datum een feit wordt, zowel in het Frans als Nederlands.

Van de fiftiesreeks Een Avontuur van Jacques Gipar verscheen vorige week deel 1. In deel 2 ontsnapt Henri 'Caracas' Polinet vlak voor zijn proces. "Journalist Jacques Gipar gaat er meteen op af. Het spoor van de ontsnapte gangster leidt hem naar de Kapucijnen, een bende misdadigers met een lange geschiedenis."

De Reis van de Vaders - De Exodus volgens Yona 3: "1500 voor Christus. Het machtige Egypte verliest zijn grootsheid. Het volk is moe, depressief. De farao scheert zich niet meer. Terwijl het Hebreeuwse volk de eerste Joodse Pasen viert, valt de tiende plaag op de Egyptenaren. Ondertussen zijn Yona en Libi in levensgevaar. De eerste vrouw van Yona barst van jaloezie. Wil zij zijn bloed zien vloeien?"

Tot slot is er ook een nieuw album van Marcel Rouffa (zie Camping Paraiso). Berlin Avenue keert hij terug naar de Eerste Wereldoorlog, toch een stokpaardje van hem. Meer details kan je in een volgende update verwachten.


Vooruitblik Strip2000
19/04
TOP
Kale Kop 3
Louca 3
Sorry voor alle Vlaamse en Nederlandse tekenaars die bij Strip2000 publiceren, maar onze favoriete reeksen van het moment zijn toch Kale Kop en Louca die bij de Nederlandse uitgeverij verschijnen.
In Kale Kop 3 speelt de aan leukemie lijdende Zita zelf voor doktertje terwijl Louca in deel 3 de belangrijkste match van zijn nog prille voetbalcarrière moet spelen. Dat album zal je heel snel willen lezen na de uitermate spannende climax die je in deel 2 staat te wachten, temeer omdat Louca's coach (de geest van de in verdachte omstandigheden overleden jongen Nathan) een stapje dichter bij de waarheid komt te staan.


Peer de Plintkbaouter 5
Tamara 10
Vier jaar na deel 4 verschijnt er met De Tydfout nog eens een nieuw album van Marq van Broekhovens Peer de Plintkabouter. Op de cover herkennen we de tijdmachine uit de eerste verfilming van H.G. Wells' The Time Machine. Onlangs verscheen van Marqs hand Jodocus de Barbaar 4.

In Tamara 10 maakt Tamara's moeder zich zorgen over de relatie die haar dochter heeft met Diego. Nemen ze wel voldoende voorzorgsmaatregelen zodat zij niet een jonge grootmoeder wordt?


Ridiculand
Spoedgeval
De samenwerking van Strip2000 met Syndikaat levert twee nieuwe strips op in augustus en september. Ridiculand is een nieuw album van Wouter Goudswaard: "Ridiculand is een vreemd koninkrijk met vreemde wezens. De hoofdpersoon van Ridiculand is Balthasar, erfgenaam van de troon. Balthasar is 33 jaar oud, maar hij heeft nog steeds het lichaam van een één jaar oude baby, met uitzondering van zijn snor. Bereid je voor op een surrealistische reis. Welkom in Ridiculand!"

Spoedgeval van Daniel Arruda Massa bespeelt andere sentimenten dan louter de komische snaar. "Ramon is een gewone jongen van 19 en heeft een zorgeloos leven. Tot hij op een avond na het hardlopen bloed plast. Hij wordt met spoed onderzocht in het ziekenhuis en daar wordt blaaskanker geconstateerd. Hoe gaat hij hiermee om? Wat vertelt hij zijn vrienden? Hoe slaat hij zich hier doorheen?"


Arboris geeft Apache Junction (opnieuw) uit
16/04
TOP
Apache Junction 1
Apache Junction 2
Een tijdje geleden meldden we je de verschijning van Apache Junction 2 bij de Duitse uitgeverij Splitter. Omdat Silvester deze westernreeks van Peter Nuyten (die bij Silvester ook het one-shot Auguria publiceerde) niet langer in het Nederlands uitgeeft, was het even wachten op wie dat voortaan wel zou doen. Arboris dus.

Op de eigen site kondigt Arboris de publicatie van deel 2 aan voor het derde kwartaal van 2016. Wat later verschijnen zowel deel 1 als 2 in een softcoveruitvoering. Peter Nuyten paste de coverillustratie van deel 1 wat aan voor de heruitgave. Ook in deel 2 zal een uitgebreid, historisch achtergronddossier staan.

Apache Junction 2

Vorige maand hebben we bij Arboris ook eens nagevraagd hoe het zit met vervolgen op reeksen als Konvooi en Sabels en Galjoenen. Er gaat momenteel enorm veel tijd naar de productie van integrale reeksen. Eén integrale betekent voor hen het equivalent van vier gewone strips qua productietijd omdat alle vertalingen herbekeken moeten worden en dossiers moeten aangevuld worden met Nederlandstalige beelden van covers, platen en fragmenten. Maar dit jaar lijkt Arboris eindelijk het juiste ritme weer te vinden. Kookaburra K2, Kookaburra Universe 3, Hindenburg 1, Het Land van Langvergeten 15 en de eerste integrale van Sophie zijn inmiddels naar de drukker. De productie is begonnen van de defintieve Huurling delen 1 en 2, Tanguy en Laverdure 28, de vijfde integrale van de luchtvaartreeks en de vierde integrale van Baard en Kale. Binnen enkele maanden volgen heruitgaven van Durango 4 en 5 terwijl van dezelfde westernreeks deze zomer het gleodnieuwe deel 17 zal verschijnen. Arboris beloofde ook Konvooi, Sabels en Galjoenen en ook In het Land van Horus en Weëna weer op te pikken.


Casterman lanceert Pandora
16/04
TOP
Pandora 1Afgelopen week is bij Casterman het eerste nummer van het Franstalige Pandora verschenen, een mook (magazine + book) van 264 pagina's boordevol onuitgegeven kortverhalen van topauteurs. Pandora is een beetje intellectueel, een beetje graphic novel, zo goed als geen artikels, maar vooral heel veel kwaliteit.

In het colofon staan namen als Alfred, Denis Bajram, Blutch (met een parodie op Blake en Mortimer, Kuifje en Alex tegelijk), Johan De Moor, Jean-Claude Götting, Régis Loisel, Jacques de Loustal, Lorenzo Mattoti, Katsuhiro Otomo, Michel Pirus, Christian Rossi, François Schuiten, Art Spiegelman, Jacques Tardi, Jean-Louis Tripp en Bastien Vivès. Een indrukwekkende lijst namen (we zijn niet eens compleet) die doet denken aan de glorieperiode van het maandblad Wordt Vervolgd, ook al een grensverleggend blad van Casterman waarvan de Franse versie in 1997 ophield te bestaan. De Nederladnstalige versie was al langer uitgezongen. Behalve van gevestigde auteurs presenteert Pandora ook werk van auteurs in wording uit Frankrijk en het buitenland.

De titel Pandora verwijst zowel naar de eerste vrouw in de mensheid volgens de Griekse mythologie (om het nog niet te hebben over haar doos) als naar het jonge meisje dat Corto Maltese in De Ballade van de Zilte Zee ontmoette.

De strips zijn in kleur of zwart-wit en dit alles kost slechts 18 euro. Pandora 2 verschijnt op 24 september.


Vooruitblik Het Gele Teken (Kuifje-editie)
14/04
TOP
Het Gele Teken
We hadden al enkele keren vermeld en aangekondigd dat er ook in het Nederlands een uitgave van Het Gele Teken zou komen zoals het verhaal oorspronkelijk in het weekblad Kuifje verscheen, dus met een andere inkleuring. De albums zijn gedrukt en klaar, dat bewijst bovenstaande foto van uitgever Yves Schlirf die hij via Twitter deelde. Maar voor de werkelijke verschijning moet je nog wachten tot eind dit jaar.

In de Franse versie (die met twee verschillende covers te verkrijgen was) gingen 28 pagina's met voorstudies in potlood, storyboardtekeningen, fragmenten uit het geschreven scenario en coverstudies voroaf aan het verhaal.


Vooruitblik Sisco 9
14/04
TOP
Sisco 9
De voorbije maanden hebben we zodanig veel aankondigingen gepubliceerd dat we vandaag bitter weinig extra te vertellen hebben over de albums die in augustus zullen verschijnen bij Casterman, Dargaud, Dupuis, Glénat, Graton en Le Lombard. Maar van deze laatste hadden we nog niets geschreven over Sisco 9. Wie de reeks volgt, weet dat de cliffhanger van deel 8 een belangrijke verandering voor Sisco inhoudt.

Korte inhoud: "Nieuw-Zeeland, vandaag... een stel dat zich voordoet als Franse toeristen — in realiteit gaat het om twee agenten van de DGSE — dringt op een nacht binnen in de beveiligde kantoren van de regering. De operatie loopt verkeerd en de twee vluchten halsoverkop. Daarbij raakt een van de twee agenten ernstig gewond en ze zijn verplicht om in hun schuilplaats te wachten op hulp van de Franse overheid. En als geheime agenten moeten worden teruggetrokken, wordt er meestal een beroep gedaan op de competentie van Sisco. Niet alleen omdat de agenten veilig het land uit te krijgen, maar ook en vooral omdat hun opdracht moet worden afgewerkt. Bovendien is het belangrijk alle sporen van hun aanwezigheid zorgvuldig te wissen..."

Bagdad Inc.Dit nieuwe album liet wat langer op zich wachten omdat tekenaar Thomas Legrain (trouwens een neefje van Jijé) tussendoor nog een dik one-shot bij Le Lombard publiceerde als eerste album in een afgeleide collectie van Derde Stroming met alleen one-shots, helaas niet in vertaling.

Dat album was Bagdad Inc. en werd geschreven door Stephen Desberg. Het speelt zich af in april 2004 in Bagdad wanneer de tweede Golfoorlog officieel ten einde is. Maar in de Iraakse hoofdstad is het nog geen peis en vree. Huurlingen van privémilities zijn er haast even talrijk als officiële soldaten. Wanneer een van die huurlingen Iraakse burgers vermoordt en met het bloed van hun verminkte lichamen boodschappen in het Engels nalaat die de Profeet en de islam beledigen, wordt er ene onderzoek ingesteld om een schandaal te voorkomen. Charlene Van Evera, een jonge advocaat bij de US Marine Corps, wordt belast met het onderzoek. De oudere huurling Jackson Baines begeleidt haar om de moordenaar op te sporen.


Toch nog Rode Ridder-verhalen door Claus D. Scholz
09/04
TOP
Inferno
De Rode Ridder 247In onze interviewreeks van De Rode Ridder presenteren we vandaag Claus D. Scholz. Claus geeft in het interview meer uitleg over het vervolg van deel 247, De Klauw, dat hij toch nog uitwerkt voor een speciale publicatie. De Klauw was namelijk voorzien als het eerste deel van een trilogie. Hij is al klaar met het volgende verhaal, De Zwarte Drietand, terwijl hij nog tekent aan Inferno waarvan je hierboven een fragment ziet staan. Interviewer Martin Hofman fotografeerde het bij Claus thuis. Meer details lees je uiteraard in het interview waar je nog meer fragmenten kan zien.

De Rode Ridder 249Dit gezegd zijnde is er ook nog de kwestie van De Satansvrucht, deel 249 in de reeks en officieel het laatste album van het Claus-tijderk in de lopende reeks. Peter Van Gucht schreef dat verhaal met de bedoeling er nog een album aan toe te kunnen voegen zonder dat hij op de hoogte was van het moment waarop Marc Legendre definitief de reeks overneemt met de nieuwe tekenaar Fabio Bono. De cliffhanger van het album loog er niet om, maar in zijn interview was hij er duidelijk over dat het vervolg er niet zal komen. Marc Legendre liet ons weten dat hij het erover heeft gehad met Peter Van Gucht. Een mogelijke oplossing lees je in het interview op de laatste pagina.


Uitgever Jacques Glénat genoemd in Panama Papers-schandaal
09/04
TOP
Je hebt er vast al over gehoord of gelezen. Het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca lekte (volgens hen door een hacker) zo'n 11,5 miljoen documenten over meer dan tweehonderdduizend offshoreconstructies die duizenden mensen met veel geld toelaat om belastingen te ontwijken door in Panama (of nog tien andere genoemde belastingparadijzen zoals de Britse Maagdeneilanden, de Bahama's of de Seychellen) zogezegde bedrijfjes op te richten om daar (zwart) geld naar te loodsen en voor de fiscus weg te houden. An sich is dat niet altijd illegaal, maar het is niet netjes tegenover zij die wel braaf belastingen betalen. In andere gevallen gaat het om fiscale fraude, het versluizen van geld door criminele activiteiten en andere zaken die het daglicht niet mogen zien. 108 redacties in 76 landen kregen toegang tot de documenten en geven nu systematisch namen vrij. Het lek is vooral vervelend voor zij die genoemd worden: politici, ondernemers, zelfstandigen, sporters, kunstenaars,... en een stripuitgever. De Franse krant Le Monde noemde namelijk Jacques Glénat, oprichter en eigenaar van uitgeverij Glénat.

Jacques GlénatJacques Glénat bezat een rekening op de Britse Maagdeneilanden en kocht in 2009 het bedrijf Getway SA met domicilie op de Seychellen om kunstwerken te kopen, bijvoorbeeld van Brueghel de Jonge, Jean-Baptiste Corot en Henri Fantin-Latour. Een nieuwe wet in 2014 verplichtte de bedrijven om de namen van de aandeelhouders bekend te maken. Glénat bleef liever anoniem en besloot het bedrijfje op te doeken. In die jaren passeerde er vier miljoen euro op de rekeningen. Volgens Le Monde gingen de kunstwerken naar zijn kinderen. Glénat legde vervolgens aan de pers uit uit dat er geen direct verband is met het bedrijf en zichzelf. Hij beweert niet de aandeelhouder geweest te zijn van Getway SA. Hij wenst zich ook niet te associëren met het schandaalsfeertje dat er rond de affaire hangt of met andere geciteerde namen. Het gaat niet om miljarden euro, maar om een simpele en legale gift aan zijn kinderen, verduidelijkte hij.

Maar het kwaad is geschied. Heel wat bij Glénat publicerende stripmakers maken al dan niet grappige of giftige commentaren op sociale media. Dat het tijd is om opslag te vragen bijvoorbeeld, of dat ze nu weten waar hun auteursrechten gebleven zijn. Jacques Glénat was volgens een Frans economisch magazine in 2012 een van de vijfhonderd rijkste Fransen en een van de vijf rijkste uitgevers met een geschat vermogen van 60 miljoen euro. Dat heeft hij niet alleen te danken aan het uitgeven van strips. Hij hoort bij een rijke familie.
(Bronnen: Didier Pasamonik (L'Agende BD) — ActuaBD.com, 7 april 2016 / ToutenBD.com, 8 april 2016)


Vooruitblik De Roaap van Rubbes
07/04
TOP
De Roaap van Rubbes
Kort na de Antwerpse editie van het De Kiekeboes-album Wie A Zegt staat er weer een Antwerpse dialectversie van een strip gepland. Begin juni verschijnt het Suske en Wiske-verhaal De Raap van Rubens, het dikste album in de reeks, in het Antwerps. De Antwerpse stripspeciaalzaak Beo is verantwoordelijk voor de uitgave en vroeg aan filmregisseur Robbe De Hert (die ooit plannen had om het Suske en Wiske-verhaal Het Spaanse Spook te verfilmen) en acteur Erik Kloeck (Any Way the Wind Blows, de tv-reeksen Vermist, Zone Stad) voor het omzetten naar het dialect. Kloeck heeft nog een tweetal jaar scenario's geschreven voor Duitse Bessy-verhalen.

Hoewel Willy Vandersteen geboren is in de Antwerpse wijk Seefhoek en de reeks altijd nauw verbonden was met de stad, wordt De Roaap van Rubbes (zoals het album in het Antwerps zal heten) het eerste Suske en Wiske-album in het plat Antwerps. De uitbater van Beo startte in 1977 met de winkel, tevens het Rubensjaar waarvoor Paul Geerts een toepasselijk verhaal maakte dat ook een van de grootste oplages van de reeks kende. De oplage van De Roaap van Rubbes is gelimiteerd tot 3.500 exemplaren in softcover en 350 luxes in hardcover. In beide versies komt een scène voor met Lambik en een koe die enkel in de krant verscheen. Voor de albumuitgave werd deze scène afgekeurd.

In februari verkocht veilingsite Catawiki nog 69 originele platen van De Raap van Rubens die samen 95.000 euro opbrachten.


Vooruitblik Standaard Uitgeverij
02/04
TOP
Behalve een voortzetting van Amoras en de Rode Ridder-spin-off Red Rider (zie onze updates van 31 maart) verschijnt er in de zomer en het najaar uiteraard ook nog een hoop andere strips bij Standaard Uitgeverij. Hieronder een overzicht van albums waarin Fanny trouwt, Markske zich als vrouw verkleedt, de jeugd van Jerom en de toekomst van Urbanus wordt uitgespit.


De Kiekeboes
De Kiekeboes 146: Alibaberg: "Krokusvakantie. Fanny, Tomboy en Alanis genieten van een skivakantie terwijl Konstantinopel zich ergert aan het nietsdoen. Tot hij het vermoeden krijgt dat Nerd, een van Fanny’s vele ex-vriendjes, in gevaar is. Nerd is verdwenen en zijn appartement is overhoop gehaald. Konstantinopel bijt zich vast in het ontvoeringsverhaal dat hem op het spoor brengt van de Alibaberg. Toevallig is dat niet ver van het skigebied waar
Fanny verblijft."
De Kiekeboes 147: Gebroken Zwart: "Het meest onwaarschijnlijke gebeurt. Fanny trouwt! En nog wel met een van de beste voetballers ter wereld. Voor de romantische huwelijksplechtigheid trekt de hele familie feestelijk uitgedost naar het zonnige Toscane. Maar is alles wel wat het lijkt? Charlotte koestert alvast argwaan. En achter de schermen heeft de miljardair Wolf Devos de touwtjes stevig in handen. Wat voert hij in zijn schild?"
En er verschijnt ook nog een Bling Bling-special met daarin de verhalen De Roze Rolls, King Sacha en De Pepermunten.


Van die andere Vlaamse bestseller, F.C. De Kampioenen, staan er zes uitgaven gepland waaronder de achtste omnibus met daarin de delen 36 tot 40, een Kampioentjes-special en twee nieuwe albums in de spin-offreeks Vertongen & Co.
F.C. De Kampioenen 91: De Malle Mascotte: "Paulien vindt in het bos een geitje dat is verloren gelopen. Ze neemt het beestje mee naar huis en verbergt het in het leegstaande kippenhok van Fernand. Maar het beest ontsnapt al snel. De geit volgt Paulien overal. Ze rijdt mee op haar fiets, klimt in bomen en maakt de gekste sprongen. Paulien is dol op haar nieuwe speelkameraad. Maar hoe moet ze dit aan Bieke en Mark vertellen?"
F.C. De Kampioenen 92: De Tandartsassistente: "Mark moet van Bieke eindelijk een nieuwe baan zoeken. Zijn werk bij Radio Hallo brengt niet genoeg op en het gezin heeft het moeilijk. Mark stuit op een advertentie voor een 'tandartsassistente'. Daar zou hij uitermate geschikt voor zijn, denkt hij, gezien zijn opleiding in de geneeskunde. Maar de tandarts wijst hem prompt de deur. Hij werkt enkel met vrouwelijke assistenten. Mark zit in zak en as, want Bieke dringt aan. Hij besluit opnieuw zijn kans te wagen, maar dit keer verkleed als vrouw. De tandarts is in de wolken als hij de blonde verschijning ziet."
Vertongen & Co 16: De Verdwijning van Oma Boma: "Mark besluit een detectivebureau op te richten. Hij heeft in het verleden al ervaring gehad als detective, aan de zijde van inspecteur Porei. De eerste klant die zich meldt, is Fernand. Maar wanneer Fernand zijn probleem probeert uit te leggen, duikt Oma Boma op: Balthazar is verdwenen! Al snel blijkt dat de hond is ontvoerd. Even later ondergaat Oma Boma hetzelfde lot. Zij verdwijnt op mysterieuze wijze. Mark mag meteen zijn tanden zetten in deze moeilijke opdracht. Maar al zijn onderzoeken leiden tot niets. Op aanraden van Paulien schakelt hij dan maar inspecteur Porei in. Op een dag komt er een dreigbrief van de ontvoerders. Ze eisen drie miljoen Bomaworsten voor de vrijlating van Oma Boma. Welk mysterie gaat hierachter schuil?"
Vertongen & Co 17: Het Uur van de Jakhals: "Mark, Paulien en Oma Boma willen een reisje maken naar Egypte. Ze stappen een Egyptisch reisagentschap binnen. De bediende schrikt wanneer hij Mark Vertongen ziet alsof hij hem herkent. Hij doet een geheimzinnig telefoontje alvorens onze vrienden te bedienen. Mark en Oma Boma vinden de prijzen voor een verblijf in Egypte wel wat aan de hoge kant. De reis gaat dus niet door. Maar dan doet de bediende hen een aanlokkelijk voorstel: ze krijgen zoveel korting, dat ze vrijwel gratis naar Egypte kunnen. Het gezelschap vertrekt enkele dagen later. Aangekomen in Caïro bezoeken ze meteen de bekendste monumenten. Maar ze worden in de gaten gehouden door geheimzinnige figuren..."


Urbanus
Van Urbanus is Cesar het hoofdonderwerp in de veertiende special. We verwachten ook de delen 170 en 171.
De Avonturen van Urbanus 170: Oedipussy: "Wanneer Urbanus zijn vader in bed betrapt met zijn grote liefde Oedi, zakt de grond onder zijn voeten weg. Wat Urbanus echter nog niet weet, is dat Oedi eigenlijk zijn eigen moeder Eufrazie is. Zal Cesar dit ooit aan Urbanus uitgelegd krijgen?"
De Avonturen van Urbanus 171: De Sprekende Portretten: "We maken een sprong in de tijd. Urbanus is ondertussen een frisse vijftiger die nog steeds op de schoolbanken zit. Hij vraagt zich af of het nog wel zin heeft om naar school te gaan, maar Eufrazie is vastberaden. Als sprekend portret blijft ze erop toezien dat haar zoon zijn diploma haalt."


Deze maand verschijnt een vierde Premières-album van Nero over Adhemar. In september herbeleven we het eerste optreden van detective Van Zwam, Jef Pedal en Nero himself in de met de van wat achtergrondpagina's voorziene heruitgave van Het Geheim van Matsuoka.
De derde integrale met de albums die voor het eerst bij Standaard Uitgeverij verschenen bundelt de in 1966 en 1967 verhalen Kouwe Kwibus, Arthur de Vetvogel, De Wallabieten en De Gouden Kabouter.


J.ROM - Force of Gold
Van J.ROM- Force of Gold verschijnt met deel 5, Rode Sneeuw, het slot van een tweeluik dat in mei begint met Bloedrood en waarin we meer te weten komen over Jeroms jeugd. Daarna is het nog niet afgelopen als het van scenarist Bruno De Roover afhangt. Aan Stripgids verklaarde hij het volgende: "De eerste drie delen waren een hele aanpassing, voor mezelf maar ook voor Romano Molenaar, veronderstel ik. Het was niet alleen ons eerste gezamenlijke project maar ook een heel nieuw concept. Er zat nog wat trial and error in die eerste delen. Maar gaandeweg hebben we ons de reeks eigen gemaakt en met de komende albums staan we stevig op onze voeten. Na dit tweeluik loopt de reeks in principe nog verder. De verhalen zullen naar alle waarschijnlijkheid steeds over twee albums worden gespreid. Zo krijgt het scenario voldoende ademruimte en kunnen we scènes mooi uitwerken."

Van de hoofdreeks Suske en Wiske verschijnen een Halloweenspecial en de volgende twee albums:
Suske en Wiske 336: Het Omgekeerde Land: "Wiske is erg jaloers als Suske er een nieuw speelkameraadje opna houdt. Om stoom af te blazen maakt ze een lange wandeling in het bos en daar ontmoet ze een bijzondere vleermuis. Deze stelt haar voor om zelf ook een nieuw vriendje te maken en neemt haar mee naar sprookjesland. Maar daar zijn vreemde dingen aan de hand. Het is er erg somber en de sprookjesfiguren lijken zichzelf niet te zijn. Bovendien blijkt haar nieuwe vriendin, prinses Elisa, twee gezichten te hebben. Ze besluit Wiske voor altijd bij zich te houden. Tot overmaat van ramp raakt Wiske zélf onder de invloed van de vreselijke vloek die over sprookjesland hangt waardoor ze vreemd verandert..."
Suske en Wiske 337: Game of Drones: "Wanneer Barabas zijn labo laat verbouwen door een aannemer beseft hij niet dat deze door Krimson wordt gecontroleerd. De eeuwige slechterik laat overal camera’s en microfoons plaatsen om het doen en laten van de professor nauwgezet te volgen. Barabas werkt dan ook aan een gloednieuwe uitvinding: een afstandsbediening die werkt op breingolven. Hij bouwt droneversies van al zijn beroemde toestellen zoals de Gyronef, de Terranef en Vitamitje. Maar het oude Vitamitje is daarmee niet gediend en kiest de vrijheid. En Krimson zou Krimson niet zijn of hij misbruikt de uitvinding van Barabas. Jerom is zijn uitverkoren slachtoffer."


De Smurfen
Voor de jeugd en meelezende volwassenen is er een nieuw album van De Smurfen, opnieuw getekend door Vlaming Jeroen De Coninck.
De Smurfen 35: De Smurfen en de Halfgeest: "Op de bodem van een meer vinden Brilsmurf en Potige Smurf een oude kruik. De kruik is gevuld met grijze keien en een kleine parel waaruit een geest tevoorschijn komt. Maar deze eigenaardige verschijning die hun wensen moet vervullen, leidt aan geheugenverlies. Bovendien doet hij alles maar voor de helft. De Smurfen komen al gauw te weten hoe dit komt."

Van Mieleke Melleke Mol
komen er twee albums.
Mieleke Melleke Mol 22: Zo Gevaarlijk!: "PLONS! Oei, Mieleke, Melleke en Mol gaan verdrinken! Ho nee, nu rollen ze brandend een berg af! Lieve hemel! Ze proberen een op hol geslagen vuilniswagen tegen te houden! Zo gevaarlijk! Mieleke en Melleke willen graag helden worden om mensen te kunnen helpen die ‘Huuulp!’ roepen. Daarom wil Mieleke bij de brandweer en Melleke wil redster worden. Om te zien of ze dit wel durven, halen ze heel gevaarlijke toeren uit, maar daar kan agent Toffentip echt niet om lachen. Worden ze echte helden of vliegen ze als boefjes in de gevangenis?"
Mieleke Melleke Mol 23: Puppie de Puppy: "Een kleine lieve puppy staat met een hondenhokje onder de arm aan de deur bij Mieleke Melleke Mol. Hij vraagt of zij bij hem in zijn hokje willen wonen of dat het toch beter is dat hij bij hen intrekt. Ze laten hem binnen en noemen hem Puppie de puppy. Mieleke probeert Puppie allerlei trucjes te leren, maar het hondje is superslim en doet alsof hij er niets van begrijpt. Tante Tulp heeft ook al veel plasjes pipi van Puppie moeten opkuisen. Puppie vertelt heel de dag door mopjes over domme mollen. Dat vindt Mol helemaal niet leuk en er komt ruzie van. Mol zegt dat die hond weg moet of anders vertrekt hij wel. Voor wie zullen Mieleke en Melleke kiezen? Razend moeilijk!"


Vooruitblik Op Missie 2
02/04
TOP
In 2014 verscheen de kortverhalenbundeling Op Missie bij Strip2000 in samenwerking met de stichting Nederlandse Veteranendag. Tien tekenaars verstripten elk een anekdote van een Nederlandse veteraan uit diverse oorlogen of conflicten waarin vooral de mens achter de militair centraal stond. Elke tekenaar tekende een cover waardoor het album in tien verschillende uitvoeringen op de markt kwam. In mei komt er een tweede album, nu door vijf tekenaars volgens hetzelfde concept. Hieronder lees je de voorstelling.

1940 - 1945: Tweede Wereldoorlog, inzet koopvaardijvloot door Dace Sietina
De Tweede Wereldoorlog begon in Nederland op 10 mei 1940 toen Duitsland Nederland binnenviel. Tijdens de oorlogsperiode werden 840 koopvaardijschepen ingezet waarop ruim 18.000 zeelieden voeren, inclusief 6.000 uitheemse bemanningsleden (Indonesiërs, Chinezen en Brits-Indiërs). Voor hen stelde de Nederlandse regering in juni 1940 een zogenoemde vaarplicht in; de bemanningen werden daarmee gemilitariseerd. De Nederlandse schepen vervoerden materiaal en voorraden over de Atlantische Oceaan, de Noordzee, de Noordelijke IJszee, de Middellandse Zee en de Aziatische wateren. Grote passagiersschepen vervoerden bijna een miljoen geallieerden, maar ook krijgsgevangenen. Bijna 400 schepen met 2.700 zeevarenden gingen verloren.

Op Missie 2
Op Missie 2

1999: Kosovo, NAVO-inzet onderzeeboot door Marcel Ruijters

Nog tijdens de lopende missie in voormalig Joegoslavië ontstond in 1998 een nieuw conflict tussen Kosovo en Servië. Dat leidde tot de inzet van NAVO-grondtroepen en bombardementen waaraan Nederland ook deelnam. In juni 1999 werd een staakt-het-vuren afgekondigd en trok vredesmacht KFOR binnen in Kosovo. Nederland zette ruim 5.000 militairen in waarvan er een om het leven kwam. Nederland zette in juni 1999 - in de Adriatische Zee - ook de onderzeeboot Hr. Ms. Dolfijn in. De Serviërs hadden zich namelijk bij het uiteenvallen van Joegoslavië meester gemaakt van de Kroatische vloot, inclusief onderzeeboten van het type Sava en Heroj. Deze uiterst geheime operatie had onder andere tot doel het uitschakelen daarvan, indien nodig. Met de Dolfijn werden 58 bemanningsleden ingezet.

2000 - 2003: Eritrea, VN-vredesmissie UNMEEF door Floor de Goede
In 2000 was een bloedige oorlog beëindigd tussen Ethiopië en Eritrea. In het grensgebied ontstond een gedemilitariseerde zone en daar werd de VN-vredesmacht UNMEE ingezet. Het was een klassieke bufferoperatie. Nederland speelde een belangrijke rol met als commandant brigadegeneraal der mariniers Patrick Cammaert en de inzet van een Nederlands-Canadees bataljon. Nederlandse mariniers vormden de hoofdmoot van deze missie. Zij bewaakten het centrale deel van de bufferzone. De inzet werd versterkt met transporthelikopters, een veldhospitaal en specialisten van de Genie en Koninklijke Marechaussee. Als rugdekking werden Apache-gevechtshelikopters gestationeerd in Djibouti, maar die hoefden niet in actie te komen. Bij deze missie werden 1.630 militairen ingezet, waarvan er een om het leven kwam.

Op Missie 2
Op Missie 2

2005: Pakistan, NAVO-inzet veldhospitaal door Rob van Barneveld

In oktober 2005 werd het noordoosten van Pakistan getroffen door een zware aardbeving. De regering vroeg de NAVO om hulp. Het toen in Afghanistan aanwezige Nederlandse veldhospitaal werd per direct naar het gebied in Pakistan gestuurd. Dat was een unicum: voor het eerst was een NAVO-eenheid actief in Pakistan. Het Nederlandse veldhospitaal was al vanaf juli 2005 in Afghanistan ingezet binnen de missie ISAF en stond op het punt te worden afgelost. In plaats daarvan vertrokken personeel en materieel naar Bagh in Pakistan. Hun opdracht was het inrichten van een NATO Military Relief Hospital voor de behandeling van gewonden. Het veldhospitaal was actief van begin oktober 2005 tot januari 2006. In twee ploegen werden 300 Nederlandse militairen ingezet van de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers.

Op Missie 22014 - heden: Mali, VN-missie MINUSMA door Emma Ringelding
Mali werd geteisterd door extremistische groeperingen die met 'smokkelgeld' een onafhankelijke staat in het noorden van het land wilden creëren. Om dat tegen te gaan en weer stabiliteit en veiligheid in het land te krijgen, werd de VN om hulp verzocht. Dat werd de multinationale VN-missie MINUSMA. Sinds januari 2014 neemt Nederland deel aan deze missie met als hoofdtaak het verzamelen van inlichtingen voor de VN en leiding van de missie. Dat wordt gedaan door Special Forces, bestaande uit personeel van het Korps Commando Troepen en het Korps Mariniers. Daarnaast is in Mali ook een politie trainingsmissie actief. De Koninklijke Marechaussee en de Nationale Politie trainen de lokale politie en justitiële autoriteiten. In Mali zijn permanent ruim 450 militairen actief, tot nog toe zijn drie militairen omgekomen.


Johan als Irak-veteraan en motorrijder
in de Rode Ridder-spin-off Red Rider
31/03
TOP
Red Rider
Op 9 november verschijnt in softcover en normaal gezien ook hardcover het eerste deel van de nieuwe reeks Red Rider bij Standaard Uitgeverij. Het album is getiteld Rode Ridder en Celeste. Juist, dit is een spin-off van De Rode Ridder met het hoofdpersonage... als motorrijder! De held is niet noodzakelijk Johan met die naam, maar gemakshalve houden we het daar voorlopig bij. We publiceren dit met opzet niet op 1 april of je zou ons niet willen geloven.

In de najaarsbrochure van de uitgeverij wordt net als met de nieuwe koers voor De Rode Ridder door Fabio Bono en Marc Legendre weinig informatie verstrekt. Uit betrouwbare bron vernamen we dat Stedho, het pseudoniem van Steven Dhondt, hier de tekenaar van is. Hij is bekend van heel wat verstrippingen van kinderboekenauteur Marc de Bel, het one-shot Ooievarken en bijdragen aan Brussels in Shorts. De vraag is nog wie het verhaal bedacht... en op welke motor de moderne versie van 'Johan' zich voortbeweegt: een Harley, een BMW of misschien een Japanner? Rode Ridder en Celeste is trouwens niet de titel die het eerste album zal meekrijgen want die moet nog definitief worden bedacht. Het album zal ook meer dan de her en der gecommuniceerde 32 pagina's tellen.

In onderstaande afbeelding kan je op de achtergrond in het midden van het pentakel het hoofddeksel van Bahaal ontwaren. Het motorwiel, zwaard en draak is voor interpretatie vatbaar. Wij houden het voor de rest op wat er concreet te lezen valt: "Twee onsterfelijke magiërs, ouder dan de tijd zelf. Tegenpolen in een eindeloze confrontatie. De ene, gedoemd in plaats van gezegend. Krankzinnig geworden. een versplinterde ziel. De andere, een multimiljonair, een zakenman. Meedogenloos, gewetenloos en glad.Het vuur in de tijdloze oorlog tussen de machtige opponenten laait vandaag opnieuw op. Harder, brutaler, gemener, rauwer en genadelozer dan ooit tevoren. Een Irak-veteraan vindt een verborgen Camelot en sluit zich aan bij de ridders van de Ronde Tafel. Het begin van een gevecht tegen een nietsontziende magiër, een gevecht om de wereld en de mensheid te beschermen tegen de totale vernietiging."

Red Rider

Jowan de RodeVoor Stedho is De Rode Ridder bekend terrein. Na de dood van Karel Biddeloo in 2004 was er sprake van een spin-off met een jongere Johan in de hoofdrol, aanvankelijk op scenario van Tom Bouden. De verhalen zouden op zichzelf staan, maar toch hier en daar een verwijzing naar de gewone reeks bevatten. De visie van Stedho (die het meer in de fantasyrichting zocht) en Bouden (die in de lijn van de klassieke verhalen wilde werken) liep uiteen en Stedho ging er alleen mee verder. Het scenario voor een eerste trilogie was al helemaal af en Standaard Uitgeverij stond postitief tegenover het voorstel. Maar de uitgeefster die alles had opgestart, werd vervangen en het project strandde uiteindelijk compleet. Stedho werkte nog wel een kortverhaal uit met de titel Jowan de Rode, zie ook onze eigen De Rode Ridder Story waar je het kortverhaal kan lezen op pagina 138 en 139.

Red Knight 1In 1990 waagde de uitgeverij zich een eerste keer aan een spin-off met Red Knight, een samenwerking tussen Marvano en Ronald Grossey. Het strandde echter na één album. Vlaanderen was nog niet klaar voor een Frank Miller-achtige reboot met een meer volwassen toon. Rond 2000 waren er opnieuw plannen om Red Knight te heropstarten met Minck Oosterveer als tekenaar. Dik tien jaar later was er nog altijd geen beslissing genomen over een mogelijke uitgave en kozen Oosterveer en Grossey voor andere projecten. In 2011 kwam Oosterveer op vijftigjarige leeftijd om het leven... door een motorongeluk. Hij stierf zelf in het zadel van zijn ijzeren ros.

Voorlopig kijken we eerst uit naar De Rode Ridder 250: De Uitverkorene door Fabio Bono en Marc Legendre, nog zo'n grote verandering dus. Ondertussen zijn de delen 251 en 252 aangekondigd voor september en december. De korte inhouden vind je hieronder.
De Rode Ridder 251: De Gevangene: "Allis, de uitverkorene die Johan naar Camelot moet brengen, werd door Malfrat de Wrange gevangengenomen. De roverhoofdman gebruikt haar om de Rode Ridder onder de duim te houden. Bij zijn plundertochten kan Malfrat een ridder van de Ronde Tafel immers goed gebruiken als vrijgeleide voor zijn verschrikkelijke daden. Het valt Johan zwaar om niet tussenbeide te komen wanneer dorpelingen worden mishandeld, maar hij kan niets ondernemen omdat hij daardoor Allis' leven in gevaar zou kunnen brengen. Tot het hem op een dag toch te veel wordt en hij alles op alles zet om de wrede schurken uit te schakelen. Malfrat en de Rode Ridder voeren een verbeten strijd, maar als ze de torenkamer bereiken waar het meisje opgesloten zit, blijkt die leeg te zijn. Heeft Johan gefaald?"
De Rode Ridder 252: De Hellemond: "Johan vindt een visser bereid om hem en Allis naar Zilverbergen te varen, maar hij wil dat ze de kortste weg nemen. Die gaat via de Hellemond, een plaats die elke zeevaarder met gezond verstand mijdt als de pest. Johan heeft Merlijn de Tovenaar evenwel beloofd om Allis onverwijld naar Camelot te brengen, ze hebben dus geen keuze. Maar de Hellemond verbergt meer geheimen dan ze konden vermoeden. De Rode Ridder moet het opnemen tegen ontketende natuurkrachten, tegen zichtbare en onzichtbare vijanden. Zou het kunnen dat Bahaal de Helleheer erbij betrokken is?"

Aanstaande zaterdag presenteren we ons tweede deel in de interviewreeks van Martin Hofman over De Rode Ridder. Dan laten we Marc Legendre aan het woord. Deel 1, een interview met Peter Van Gucht, kan je hier lezen.


Charel Cambré en Marc Legendre
keren terug naar Amoras
31/03
TOP
Amoras: De Kronieken
"SU, Standaard Uitgeverij, leeft en dat mag geweten zijn! Enkele jaren geleden deden we het Nederlandstalige striplandschap al daveren op zijn grondvesten met de creatie van Amoras en J.ROM. Vorig najaar begonnen we met het uitgeven van Marvel-comics in het Nederlands. En dat is nog maar het begin. Want wij zijn een fonds met goesting, met pit.
De grootste stripuitgeverij van Vlaanderen en Nederland? Ja! Maar dat betekent niet dat we op onze lauweren blijven rusten. SU is DURF. We kleuren al eens buiten de lijntjes. Of nee, weet je wat? We gommen die lijntjes gewoon weg.
In de zomer en het najaar van 2016 willen we u opnieuw van uw sokken blazen en dat hopen we de komende jaren te kunnen blijven doen."

Bovenstaand fragment komt uit het voorwoord van de zomer- en najaarsbrochure van Standaard Uitgeverij die je via de rubriek Te Verschijnen kan downloaden. Over een van die pittige projecten kan je in het bericht hierboven, over de Rode Ridder-spin-off Red Rider, meer lezen. Met Amoras: De Kronieken keren Charel Cambré en Marc Legendre op 5 oktober terug met een nieuwe vertelling in het zog van hun zesdelige succesreeks Amoras (waar in april een integrale uitgave van verschijnt). Op heel wat verkoopsites staat de reeks aangekondigd als Kronieken Amoras met Gestrand als titel van het eerste nieuwe album. De reeksnaam is nog onder voorbehoud en Gestrand is al helemaal niet de juiste titel, maar het beest moet voorlopig een naam hebben om over te communiceren.

Maar is Amoras: De Kronieken nu eigenlijk een vervolg dat de auteurs pertinent nooit zouden maken? We vroegen het aan medebedenker Marc Legendre, die de volgende uitleg gaf.

"Wij (Charel en ik) hebben daar altijd eerlijk over gecommuniceerd. Na de zes delen van Amoras was het gedaan. Je kunt je misschien voorstellen hoeveel en welke reacties wij daar op kregen? Er waren lezers die dat een heldhaftige en bewonderenswaardige beslissing vonden, anderen noemden ons domme kloten en nog andere geloofden er geen snars van. Maar, hoe ongeloofwaardig ook, zelfs voor WPG (het bedrijf waar Standaard Uitgeverij toe behoort, red.) was het verhaal uit. Wel wilden ze 'meer' van ons en mochten we dus met voorstellen komen. Dat was leuk om te horen.

Ontelbare keren hebben Charel en ik samen gezeten om het over 'wat na Amoras' te hebben. De uitnodiging van WPG om nog iets voor hen te maken, namen wij dankbaar aan. Immers, in tegenstelling tot wat sommigen denken, zijn wij niet 'binnen'. Suske en Wiske zijn niet van ons, andere mensen verdienen daar (terecht) meer aan. Dus kunnen Charel en ik niet op onze luie krent gaan zitten en moeten we zorgen dat we aan het werk blijven. Ontelbare projecten hebben we aan WPG voorgelegd. Nooit heeft iemand gezegd 'dat gaan wij niet doen' dus elke keer gingen wij enthousiast aan het schrijven en tekenen. Maar toen we met de uitwerking bezig waren, beslisten we na een poosje altijd zelf om ermee te stoppen. Waarom? Geen idee want er zaten goeie dingen bij.

Maar uiteindelijk werd het toch niet helemaal wat we wilden, denk ik. Hoe dat komt? In 2012 zijn we aan Amoras begonnen en sindsdien maken zowel de personages als het decor deel uit van ons leven. Wij staan daar elke dag mee op en we gaan ermee slapen. Ongewild kruipt dat onder je huid, maar het duurde even voor we dat beseften en wilden toegeven. Zo kregen we op de lange duur door dat we niet klaar waren met Amoras. Na heel veel maanden begonnen Charel en ik te praten over 'wat als'. 'Wat als we toch verder deden?' Een bevrijdende gedachte, verhalen genoeg, heel veel zin en veel fans zouden blij zijn. Heel veel fans, niet iedereen.

Dwaas wellicht, maar meteen voelde het ook aan als verraad als we een vervolg op Amoras zouden maken. Hadden we niet gezegd dat het gedaan was na deel 6? Wat moesten we daarmee? We werden onze eigen bitterste en gemeenste criticaster. Tot we onszelf helemaal vastgereden hadden, want die gemene uithalen zouden natuurlijk ook volgen als we iets totaal anders deden, beseften we.

Als er één ding is dat Amoras ons bijgebracht heeft, dan is het wel dat het onmogelijk is om voor iedereen goed te doen. De ene vindt het einde van de reeks schitterend, voor een ander kon de ontgoocheling niet groter zijn. De ene vindt de tekeningen afschuwelijk, een ander lijst ze in en hangt ze tegen de muur. Dus wat we ook beslisten, er zouden altijd blije, trieste en verontwaardigde mensen zijn. Het is verdomd lastig om je door geen van alle te laten beïnvloeden, maar we hebben besloten om het toch te proberen. Want Charel en ik hebben echt ontzettend veel zin om door te gaan met de personages waar we heel erg van houden en die we ondertussen een beetje als de onze zijn gaan beschouwen. En WPG zei natuurlijk niet nee toen we met ons voorstel kwamen. Integendeel.

Opnieuw zijn we er met de hele ploeg in gevlogen en buigt het ganse WPG-team zich een tweede keer over de wereld van Amoras. Hun onstuimige geestdrift knalt door ramen en deuren en is tot op El Hierro voelbaar. Wordt het een echt vervolg? Nee. Het is in elk geval geen zevende deel waarin alles toch anders blijkt te zijn.

Wat het dan wel is? Daar zijn we mee bezig, er wordt koortsachtig aan gewerkt en we hopen oprecht dat iedereen er blij mee zal zijn. Al weten we nu al dat zoiets onmogelijk is. Tant pis. Dan doen we het maar voor onszelf."


Hermann en Yves H. lanceren nieuwe westernreeks Duke
31/03
TOP
Duke
Met een welverdiende Grand Prix van Angoulême op zak rust de aan tekenen verslaafde Hermann nog lang niet op zijn lauweren. Zijn jongste one-shot Old Pa Anderson is nog maar pas verschenen of hij is al klaar met zijn volgende: Le Passeur dat later dit jaar in de collectie Vrije Vlucht van Dupuis verschijnt. Begin 2017 volgt bij Le Lombard meteen een nieuw album, het eerste deel van een gloednieuwe westernreeks zelfs: Duke, op scenario van Yves H.

Hierboven zie je een eerste voorsmaakje. Het speelt zich af in Colorado in een fictief mijnstadje in het jaar 1866, maar het avontuur verlegt zich vervolgens naar andere streken om richting het zuidwesten te gaan. Er is nog niet bepaald in hoeveel delen de reeks zal verschijnen. We weten al wel dat elk album 56 pagina's zal bedragen. Duke verstoort daardoor de jaarlijkse productie van Jeremiah. Hermann begint pas te werken aan Jeremiah 35 wanneer Duke 1 is afgewerkt.

Dat zijn allemaal nieuwe albums. Verschillende uitgeverijen brengen zijn ouder werk ondertussen meer en meer in diverse uitvoeringen uit. Sherpa start dit jaar een integrale reeks gebundelde heruitgaven van zijn Comanche-verhalen op groot formaat met bonuspagina's, bij Saga Uitgaven wordt gewerkt aan De Toren van Schemerwoude (de eerste tien delen in twee integrales) en bij Dupuis staat eind dit jaar een integrale gepland van het Vrije Vlucht-tweeluik De Duivel der Zeven Zeeën.


Vooruitblik Het Verslag van Brodeck door Manu Larcenet
31/03
TOP
Het Verslag van Brodeck 1In juni verschijnt het slot van het Franse tweeluik Le Rapport de Brodeck bij Dargaud. Oog & Blik vertaalt het eerste deel in september als Het Verslag van Brodeck. Dit was het nieuwste project van Manu Larcenet na de vierdelige reeksen De Dagelijkse Worsteling en Blast.

Het tweeluik is een bewerking van de roman van Philippe Claudel waarin de slechtheid van de mens nogal krachtig door Larcenet in duistere zwart-wittekeningen wordt weergegeven. De vertaling van Claudels roman verscheen in 2008 ook al in vertaling bij Oog & Blik. Claudel is tevens de schrijver van het boek Grijze Zielen (over een uitgekiende kindermoord), dat hem op het internationale tonele plaatste, Zonder Mij en Rivier van Vergetelheid.

De samenvatting volgens Oog & Blik: "Brodeck heeft er niet om gevraagd. Hij is door zijn dorpsgenoten uitgekozen om een verslag te schrijven over de Anderer, een vreemdeling die enkele maanden eerder in het dorp kwam wonen. Details zijn niet nodig, de feiten zijn genoeg. Zolang maar duidelijk wordt dat de dood van de vreemdeling onvermjdelijk was. Brodeck ontdekt al snel meer dan hij ooit kwijt zal kunnen in het verslag. Hij besluit naast het officiële verslag een persoonlijk document bij te houden. Al schrijvende wordt hij herinnerd aan zijn deportatie naar het kamp waar hij al zijn waardigheid verloor, en komt hij erachter wat zijn vrouw is aangedaan tijdens zijn afwezigheid."


Vooruitblik Boerke in Space
31/03
TOP
Boerke
Na vier albums bij Bries, twee bij Oog & Blik | De Bezige Bij en één album en een integrale bij Blloan verschijnt het achtste Boerke-album bij alweer een andere uitgeverij. Pieter de Poortere kiest voor Nanuq, een voortvloeisel uit De Hofleveranciers dat zo'n beetje van alles doet wat met media te maken heeft, van animatie, radio, tv tot comedyboekingen en -management. Volgens de officiële economische activiteiten doet De Hofleveranciers promotie en organisate van uitvoerende kunstevenementen. Nanuq is de uitgeefpoot van het bedrijf "waar artiesten al hun uitgeefactiviteiten in de ruime zin onder brengen". Intern werken de artiesten aan elkaars productie, bijvoorbeeld aan het animatieproject van Boerke.

Boerke in Space, in feite deel 8 in de reeks, verschijnt deze week en wordt als volgt voorgesteld: "De ruimterace houdt de mens al jaren bezig. De oneindigheid van het heelal doorkruisen, op zoek naar het antwoord op de eeuwige vraag: is er buitenaards leven? En nog belangrijker: zal het een ontmoeting met Boerke overleven? Want ook in andere sterrenstelsels geldt het interplanetair principe: waar Boerke komt, zullen catastrofes volgen. Zet je schrap om in Boerke in Space tegen lichtsnelheid te lachen met ruimteoorlogen, depressieve astronauten, pornograancirkels en andere onverklaarbaar hilarische fenomenen. En maak je misschien ook maar klaar voor een nieuwe (B)oerknal."


Vooruitblik INdruk
29/03
TOP
Het Meisje van Paname 1
Het Meisje van Paname 2
Vorige week verschenen met enerzijds het vervolg van de trilogie Phœnix en anderzijds het slot van DownUnder twee nieuwe titels bij INdruk, de doorstart van uitgeverij Medusa. De volgende albums zijn in juni te verwachten. Met deel 4 van Juan Giménez' De Vierde Kracht wordt nogmaals een reeks afgerond. De vertaling van het tweeluik La Fille de Paname staat ook in juni gepland.

Het Meisje van Paname verscheen in 2011 en 2014 in de collectie Signé, de Franstalige versie van de collectie Getekend. Le Lombard zag er zelf geen brood in het werk van Kas en Laurent Galandon te laten vertalen. INdruk nu wel. Voor Kas was het tweeluik het eerstvolgende project na de reeks Halloween Blues. Galandon kennen we van strips die vooral bij Saga Uitgaven verschenen: De Wilde Vlucht, Voor een Beetje Geluk, Het Vervloekte Kind, Tahya El-Dajzaïr, Bloemenschrift, De Onschuldige Schuldigen en ook de thriller De Advocaat in de collectie Derde Stroming bij Le Lombard.

Het Meisje van Paname is een realistische stripvertelling over de legendarische Française Amélie Elie, bijgenaamd Casque d'Or. De jonge vrouw wil geen wasvrouw worden en wil zich zeker niet doodwerken zoals haar ouders. Maar in haar milieu in Parijs zijn er weinig andere alternatieven voor een mooie jonge vrouw dan de straat. Is er ook voor haar een droomprins weggelegd?

Een volgend project van tekenaar Kas is een one-shot dat zich tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) afspeelt. Het verhaal met de titel Les Sans-Visage vertelt over huursoldaten die zich aan de meest biedende verkopen. Ze vechten al zo lang dat ze niet meer weten voor wie en waarom. Het scenario komt van Pierre Dubois wiens laatst verschenen strip het westernone-shot Sykes was.

Waarschijnlijk volgende maand kunnen we je nog meer titels van INdruk voorstellen die dit najaar zullen verschijnen.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel