Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
Kalender

Op deze pagina lichten we je graag in over of lopende tentoonstellingen, maar ook over interessante niet-commerciële initiatieven die te maken hebben met strips.

Spring verder naar:
Expo Zidrou, een scenarist en zijn slaven handlangers
Deelname Plastieken Plunk
Expo Asterix en de Belgen
Cartoon Network gaat opnieuw op zoek naar jong creatief talent in Vlaanderen
Expo Révolution bande dessinée Métal Hurlant en Wordt Vervolgd
Expo Nero & Co sport! 

Contacteer ons gerust als jij iets kenbaar wil maken!
Opgepast: wij maken geen reclame voor stripfestivals en -beurzen.

 
Expo Zidrou, een scenarist en zijn slaven handlangers van 13 juni 2017 tot 28 januari 2018
10/06
TOP
Zidrou
"Aanvankelijk was Zidrou (Benoit Drousie) leerkracht. Sinds 1992 werkt hij mee aan de scenario's voor Vlooienbaal en bedenkt hij met veel plezier voor Zonneland, het recreatieve scholierenweekblad, de gags van Dokus de Leerling, de slechtste scholier ter wereld. Tussen 1993 en 2001 zorgt hij op de pagina's van het weekblad Robbedoes voor leven in de brouwerij, met personages zoals de Kannibrallen, de Boss en Tamara, een wat mollige tiener die een mooie toekomst in het verschiet heeft liggen. Achter de succesvolle humoristische scenarist schuilt echter ook een humanist, die verhalen vol gevoel verzamelt. Het Belgisch Stripcentrum verwelkomt deze veelzijdige scenarist en de nieuwe generatie getalenteerde tekenaars uit zijn huidige verblijfplaats, Spanje, die hij ons leerde kennen."
Curators: Mélanie Andrieu en JC De la Royère

Belgisch Stripcentrum
Zandstraat 20, 1000 Brussel (België)
Alle dagen openvan 10.00 tot 18.00 uur.
Tel: +32 (0)2 219 19 80 - www.stripmuseum.be - visit@stripmuseum.be

Klik hier voor het persbericht als pdf
en een overzicht van alle reeksen van Zidrou.Deelname Plastieken Plunk tot 30 september 2017
03/06
TOP
Plastieken Plunk"In 2008 werd, voor een publiek van twintig man, de eerste Plastieken Plunk uitgereikt aan Pinda, een auteur wiens identiteit nog steeds geheim is. Over een spanne van negen jaar groeide deze jaarlijkse prijs voor het beste korte stripverhaal uit tot een instituut in de Belgische stripwereld. Dat bewijst nog maar eens dat, als men lang genoeg volhoudt, men automatisch een instituut wordt.

Editie 2017
De afgelopen tien jaar kende de legendarische uitreiking van de Plastieken Plunk op de liederlijke PéPé Soirées grote hoogtes en amper laagtes: Brecht Evens die de Plastieken Plunk won toen hij nog niet over de wereld heerste, de snor van Hergé die op de derde uitreiking in brand vloog en de heiligverklaring van Luc Cromheecke om exact 3.14 uur 's nachts op de Gentse Vrijdagsmarkt: het kan niet op!

Nu, in 2017, een decennium na die eerste winnaar, zullen wij de tiende winnaar(s) bekronen. Een van hen zal uit de handen van een professionele jury de door Luc Cromheecke zelf geknede Plastieken Plunk en 250 euro ontvangen, één iemand zal ook de publieksprijs van 50 euro winnen dankzij het stemvee op het internet.

Om kans te maken dienen zij enkel zich in te schrijven en voor 30 september een strip in te sturen naar onze op volle toeren draaiende redactie.

Allerhande spectaculaire zaken staan te gebeuren op 18 november, de dag van de uitreiking, de dag van de tiende Pépé Soirée. Wat? Dat houden we nog even geheim, maar dat het zal inslaan als een bom staat nu al vast. Bookmark alvast onze website om op de hoogte te blijven."

Zijn er nog vragen?
Het reglement? Hier te vinden.
Inschrijven? Verplicht via het inschrijvingsformulier.
De deadline? 30 september 2017
De shortlist van achtgenomineerden? Online ongeveer een week na de deadline.
De winnaar? Te kiezen door een nog aan te kondigen vakjury.
De uitreiking? Op zaterdag 18 november 2017.


Expo Asterix en de Belgen tot 3 september 2017
31/05
TOP
Asterix en de Belgen
"Op het toppunt van hun kunnen, beslissen René Goscinny en Albert Uderzo op een mooie dag om de avonturen van Asterix en de Belgen te vertellen. De dappere Galliër trok eerder al half Europa door en beleefde er hilarische momenten. Zonder het ooit echt in het belachelijke te trekken, onderzoeken beide auteurs op subtiele en speelse wijze de zeden en gewoonten van dit land waar ze oprecht van houden. Het is immers in België waar ze samen, zowat 25 jaar eerder in 1951, hun carrière startten.

Het Stripmuseum heeft dit album uitgekozen voor een ludieke tentoonstelling. Het verhaal begint met het bekende citaat uit de Gallische Oorlogen van Julius Caesar: 'De Belgen zijn de dappersten der Galliërs...' Het is het leidmotief waarrond het hele verhaal draait. En natuurlijk werkt dit danig op de zenuwen van de onversaagde bewoners van het kleine dorpje in Armorica die het de Romeinen in de omliggende kampen nog altijd bijzonder moeilijk maken. Ter ere van de publicatie van dit 'historische' kunstwerk waar Nerviërs en Menapiërs zij aan zij strijden, we het ontstaan van Brussel en van de koerierdiensten meemaken en waterzooi en frieten leren kennen, ontwikkelt het Stripmuseum een ludieke tentoonstelling waarin iedereen de kans krijgt om zijn kennis over België te testen..."

Belgisch Stripcentrum
Zandstraat 20, 1000 Brussel (België)
Alle dagen openvan 10.00 tot 18.00 uur.
Tel: +32 (0)2 219 19 80 - www.stripmuseum.be - visit@stripmuseum.be

Klik hier voor het persbericht als pdfCartoon Network gaat opnieuw op zoek naar jong creatief talent in Vlaanderen tot 2 juli 2017
17/05
TOP
Cartoon Network
"Cartoon Network gaat met een nieuwe editie van Imagination Studios Awards opnieuw op zoek naar de grootste teken-, schrijf- en animatietalenten in Vlaanderen! Net als bij de vorige edities kunnen creatieve kinderen de komende maanden hun verbeelding de vrije loop laten en maken ze kans op mooie prijzen. Als klap op de vuurpijl en absolute hoofdprijs zien de winnaars nadien hun creatie op de zender verschijnen!

Vlaamse kinderen tussen 4 en 15 jaar kunnen deelnemen aan deze online wedstrijd, die opgedeeld is in drie categorieën:
• Tekenen 
• Script Schrijven/Storyboard
• Animatie

Kinderen kunnen hun fantasie ten volle laten werken in de categorie van hun keuze. Bedenk een nieuw personage in Ben 10, schrijf een geschifte aflevering voor Adventure Time of maak jouw eigen animatiefilm, de mogelijkheden zijn eindeloos! De inzendingen worden online ingestuurd, en wie weet zie je jouw creatie binnenkort wel tot leven komen op Cartoon Network!

Op de campagnewebsite kunnen kinderen terecht voor heel wat tips en tricks van makers zoals Ben Bocquelet (Gumball) en Rebecca Sugar (Steven Universe, Adventure Time). Ze kunnen er bijvoorbeeld een rondleiding achter de schermen krijgen en bovendien vinden ze er ook een pak materialen die hen kunnen helpen bij hun deelname zoals teken- en kleurbladen, storyboards, muziekfragmenten, special effects en nog veel meer. Zo zijn ze optimaal voorbereid om aan hun eigen creaties te werken.

In elke categorie zijn er mooie prijzen te winnen, waaronder geweldige tekenpakketten van Staedtler en tekentablets van Wacom! Als hoofdprijs zien de winnaars hun tekening, verhaal of animatiefilmpje op Cartoon Network verschijnen!

De finalisten van Kunstbende gaan uit alle inzendingen een shortlist samenstellen, waaruit begin juli dan de winnaars van Imagination Studios 2017 gekozen worden!

Met bekroonde hitseries als Adventure Time, Ben 10, De Wonderlijke Wereld van Gumball en Steven Universe is Cartoon Network sinds jaar en dag een kweekvijver voor de grootste namen uit de animatiewereld. Cartoon Network Imagination Studios Awards wordt ook in andere Europese landen gelanceerd. De wedstrijd illustreert de betrokkenheid van de zender bij de ontwikkeling van vaardigheden bij kinderen."
 
Voor meer informatie kunt u terecht op www.cartoonnetwork.be


Expo Révolution bande dessinée Métal Hurlant en Wordt Vervolgd tot 15 juni 2017
14/01
TOP
La Boverie"De volgende tentoonstelling met internationale uitstraling van het Museum Boverie in Luik, georganiseerd in samenwerking met het Fonds Hélène & Edouard Leclerc pour la Culture, heet Révolution bande dessinée en vindt plaats van 17 maart tot 15 juni 2017. Aan de hand van een parcours van meer dan 300 originele pagina's van Franse, Belgische en internationale striptekenaars stelt de tentoonstelling Révolution bande dessinée twee belangrijke striptijdschriften voor, Métal Hurlant en Wordt Vervolgd die sinds het midden van de jaren 1970 tot aan het einde van de jaren 1990 voor een revolutie hebben gezorgd in de Negende Kunst. Met enkele grote namen van de strip zoals Pratt, Tardi, Comès, Druillet, Bilal, Margerin, Forest, Sokal, Schuiten, Baru,...

Naar een initiatief van de stad Luik en Michel-Edouard Leclerc, een verzamelaar die gefascineerd is door strips en voorzitter is van het Fonds Hélène & Edouard Leclerc pour la Culture, en onder leiding van Jean-Baptiste Barbier, expert in strips en curator van de expo, schetst de tentoonstelling een belangrijke periode in de geschiedenis van de Belgisch-Franse strip. Een periode die ongeveer de 25 laatste jaren van de twintigste eeuw omspant en waarin, dankzij getalenteerde auteurs, strips zich richten tot een nieuw publiek, voornamelijk door deze twee tijdschriften, Métal Hurlant en Wordt Vervolgd.

De tentoonstelling stelt een geheel voor van ongeveer 320 originele pagina's uit de tijdschriften Métal Hurlant en Wordt Vervolgd. Jean-Baptiste Barbier, directeur van de galerie Barbier & Mathon in Parijs die gespecialiseerd is in strips, werd aangesteld als curator. De scenografie werd verzorgd door Éric Morin en bestaat uit een dialoog tussen de geschiedenis van beide tijdschriften. Deze chronologische voorstelling loopt van 1975 tot 1997 en is onderverdeeld in 13 secties. Er worden ook tal van interviews voorgesteld in de vorm van audiovisuele projecties die voorkomen in de verschillende secties. In de expo is werk te zien van Gal, Juillard, Margerin, Muñoz, Gillon, Chaland, Sokal, Forest, Clerc, Manara, Comès, Boucq, Servais,... Daarnaast biedt de tentoonstelling een bijzondere focus op de belangrijkste auteurs van die tijd: Mœbius, Druillet, Schuiten, Tardi, Pratt,...

La Boverie
La Boverie

Het tentoonstellingsparcours biedt eveneens als introductie een belangrijke sectie uit de rijke collectie van originele tekeningen van de musea in Luik. Men kan er onder andere tekeningen ontdekken uit iconische albums zoals Mannen op de Maan (Hergé), Het Gele Teken (E.-P. Jacobs), Het Etruskische Graf (Alex, van Jacques Martin), De Scooterchinees (Guus Slim, van Tillieux), Guust Flater (Franquin), Baard en Kale (Will), Lucky Luke (Morris), Chlorophyl (Raymond Macherot), Michel Vaillant (Jean Graton), of ook nog Comanche (Hermann).

Het Fonds Hélène & Édouard Leclerc pour la Culture, dat werd opgericht in de herfst 2011, is een dotatiefonds met een raad van bestuur die wordt voorgezeten door Michel-Édouard Leclerc, en die kunst toegankelijk wil maken voor iedereen. Het FHEL, dat is ondergebracht in het oude klooster van de Capucins de Landerneau (Finistère - France), heeft sinds haar opening in 2012 meer dan 500.000 bezoekers ontvangen. Er werden grote solotentoonstellingen voorgesteld van iconische figuren uit de kunstgeschiedenis van de twintigste en eenentwintigste eeuw: Miró, Dubuffet, Giacometti, Fromanger, Monory, Chagall. Momenteel loopt er de expo Hartung et les peintres lyriques (tot 17 april 2017).

La Boverie
La Boverie

De catalogus van de tentoonstelling Métal Hurlant en Wordt Vervolgd, uitgegeven door het Fonds Hélène et Edouard Leclerc, omvat belangrijke bijdragen van Jean-Pierre Dionnet en Benoît Peeters. De grafische vormgeving van het boek en de tentoonstelling werden verzorgd door Etienne Robial.

La Boverie is het nieuwe Luikse museum dat werd geopend in mei 2016. Het is een prachtig architecturaal ontwerp dat werd gerenoveerd door Rudy Ricciotti en het architectenkabinet p.HD.. Het opende in mei 2016 haar deuren geopend en biedt zowel een hoogstaand internationaal tentoonstellingsprogramma aan als een nieuw kader voor de permanente collecties van de stad Luik. In minder dan een jaar tijd heeft deze nieuwe culturele hotspot al 200.000 bezoekers verwelkomd. De openingstentoonstelling En Plein Air, georganiseerd in samenwerking met het Louvre, heeft zowel lovende recensies opgeleverd als grote bezoekersaantallen. Ze werd opgevolgd door de tentoonstelling 21 rue La Boétie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Anne Sinclair, die het parcours beschrijft van Paul Rosenberg, een van de grootste kunsthandelaars van de twintigste eeuw. Met maar liefst 120.000 bezoekers was deze tweede grote tentoonstelling eveneens een bezoekerssucces.

La Boverie
Parc de la Boverie, 3
T +32 (0) 238 55 01
info@laboverie.com
www.laboverie.com


Expo Nero & Co sport! tot 19 juni 2017
23/06
TOP
"2016 is het sportjaar bij uitstek! Behalve de Ronde van Frankrijk zijn er dit jaar ook nog de Olympische Spelen in Rio, het EK Voetbal in Frankrijk en tal van andere sportwedstrijden. Voor de Stichting Marc Sleen de ideale gelegenheid om een tijdelijke tentoonstelling te wijden aan de vele sporten die Marc Sleen tijdens zijn carrière heeft getekend.

Achttien jaar — van 1947 tot 1964 — volgde Marc Sleen, gewapend met zijn tekenplank, de Tour de France. Het was een verslag van de Ronde van Frankrijk waarin Sleen dagelijks elke rit op humoristische wijze samenvatte in één strookje. Daarnaast wordt er natuurlijk ook stilgestaan bij de andere sporten die beoefend werden door Nero, zoals bijvoorbeeld in De Witte Parel waarin Nero, na het drinken van een papje waarin haarlokken van beroemde voetbalsterren werden gekookt, een topvoetballer wordt."

INFO: Marc Sleen Museum, Zandstraat 33-35, 1000 Brussel
Alle dagen open (behalve op maandag) van 11.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur.
www.marc-sleen.be

TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel