Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
Kalender

Op deze pagina lichten we je graag in over of lopende tentoonstellingen, maar ook over interessante niet-commerciële initiatieven die te maken hebben met strips.

Spring verder naar:
Expo De Nieuwe Vlaamse Strip
Presentatie en tentoonstelling Virus 2

Workshops striptekenen
Expo Zidrou, een scenarist en zijn slaven handlangers
Deelname Plastieken Plunk
Expo Asterix en de Belgen

Contacteer ons gerust als jij iets kenbaar wil maken!
Opgepast: wij maken geen reclame voor stripfestivals en -beurzen.

 
Expo De Nieuwe Vlaamse Strip tot 3 juni 2018
23/09
TOP
Virus 2
"Geboren in een regio getekend door het aanzienlijke succes van de familiestrip laat deze generatie stripauteurs zich eerder inspireren door de dikwijls verre horizonten dan door de lokale productie. De artistieke diversiteit weerhoudt hen er echter niet van om een gemeenschappelijke ambitie na te streven: de wereld van het stripverhaal veroveren door waargebeurde verhalen te vertellen! Als namen onthouden we onder andere Judith Vanistendael, Brecht Evens, Nix, Pieter De Poortere en Simon Spruyt. Vertaald in meerdere talen worden deze Vlaamse auteurs in België en in het buitenland vooral geroemd om hun artistieke kwaliteiten en hun taalvaardigheid. Dit mooie succesverhaal werd vooral mogelijk gemaakt door de oprichting van een adviescommissie Strips binnen het Vlaams Fonds voor de Letteren in 2002. Door beurzen toe te kennen en concrete steun te verlenen bij de vertaling en de internationale promotie heeft deze adviescommissie een belangrijke bijlage geleverd tot het ontstaan van een nieuwe en bijzonder talentrijke en creatieve generatie stripauteurs. Deze van talent uitpuilende Belgische Nederlandstalige auteurs verdienen zonder twijfel de aandacht die deze komende tentoonstelling van het Stripmuseum aan hen zal besteden."

Curators: Tine Anthoni en Mélanie Andrieu
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap

Belgisch Stripcentrum
Zandstraat 20 - 1000 Brussel (België)
Alle dagen open van 10 tot 18 uur.
Tel: +32 (0)2 219 19 80 - www.stripmuseum.be - visit@stripmuseum.be

Download ook het persdossier als pdfPresentatie en tentoonstelling Virus 2
op 13 oktober 2017
13/09
TOP
Virus 2


Workshops striptekenen op 2 en 18 november 2017
09/09
TOP
"Steven De Rie, ervaren striptekenaar, geeft workshops sinds 1994 en heeft dus heel wat ervaring op zijn teller staan. Hij zal twee workshops striptekenen verzorgen in het Jakob Smitsmuseum in Mol-Sluis

Wat maakt een goeie cartoon? Hoe kies je je personages? Waar haal je een simpel decor vandaan? Hoe bouw je een verhaal of een grap op en wat is in hemelsnaam de lay-out?
Deze en nog vele andere vragen zal Steven De Rie graag uitleggen in deze workshop. Bereid je verder alvast voor op een hoop speelse oefeningen, tal van leuke tips en stripwetenswaardigheden plus natuurlijk : veel striptekenplezier.
Deze workshop is voor jong en oud toegankelijk. Volg de workshop samen met uw kinderen, vriendin, partner,...
 
Inschrijven via info@jakobsmits.be 
Toegang: 3 euro (toegang tot het museum is inbegrepen)
Maximum 25 deelnemers per workshop.
 
Deze workshops kaderen in de expo Cromheecke in het spoor van Daubigny die loopt van 21 oktober 2017 tot 10 december 2017, eveneens in het Jakob Smitsmuseum. Luc Cromheecke liet zich door de schilderwijze en het leven van Daubigny inspireren tot een stripverhaal over Daubigny zelf. Vijf jaar lang verdiepte Cromheecke zich in het leven van Daubigny. In de tentoonstelling ziet u de strip ontwikkelen van eerste schetsen tot uiteindelijke ingekleurde tekeningen met tekst. Daarnaast kan u in deze expo ook nog eigen schilderwerk van Cromheecke bewonderen die, geïnspireerd door de stijl van Daubigny, ook zelf aan het schilderen ging. Ook voor deze expo allen hartelijk welkom."


Expo Zidrou, een scenarist en zijn slaven handlangers tot 28 januari 2018
10/06
TOP
Zidrou
"Aanvankelijk was Zidrou (Benoit Drousie) leerkracht. Sinds 1992 werkt hij mee aan de scenario's voor Vlooienbaal en bedenkt hij met veel plezier voor Zonneland, het recreatieve scholierenweekblad, de gags van Dokus de Leerling, de slechtste scholier ter wereld. Tussen 1993 en 2001 zorgt hij op de pagina's van het weekblad Robbedoes voor leven in de brouwerij, met personages zoals de Kannibrallen, de Boss en Tamara, een wat mollige tiener die een mooie toekomst in het verschiet heeft liggen. Achter de succesvolle humoristische scenarist schuilt echter ook een humanist, die verhalen vol gevoel verzamelt. Het Belgisch Stripcentrum verwelkomt deze veelzijdige scenarist en de nieuwe generatie getalenteerde tekenaars uit zijn huidige verblijfplaats, Spanje, die hij ons leerde kennen."
Curators: Mélanie Andrieu en JC De la Royère

Belgisch Stripcentrum
Zandstraat 20, 1000 Brussel (België)
Alle dagen openvan 10.00 tot 18.00 uur.
Tel: +32 (0)2 219 19 80 - www.stripmuseum.be - visit@stripmuseum.be

Klik hier voor het persbericht als pdf
en een overzicht van alle reeksen van Zidrou.Deelname Plastieken Plunk tot 30 september 2017
03/06
TOP
Plastieken Plunk"In 2008 werd, voor een publiek van twintig man, de eerste Plastieken Plunk uitgereikt aan Pinda, een auteur wiens identiteit nog steeds geheim is. Over een spanne van negen jaar groeide deze jaarlijkse prijs voor het beste korte stripverhaal uit tot een instituut in de Belgische stripwereld. Dat bewijst nog maar eens dat, als men lang genoeg volhoudt, men automatisch een instituut wordt.

Editie 2017
De afgelopen tien jaar kende de legendarische uitreiking van de Plastieken Plunk op de liederlijke PéPé Soirées grote hoogtes en amper laagtes: Brecht Evens die de Plastieken Plunk won toen hij nog niet over de wereld heerste, de snor van Hergé die op de derde uitreiking in brand vloog en de heiligverklaring van Luc Cromheecke om exact 3.14 uur 's nachts op de Gentse Vrijdagsmarkt: het kan niet op!

Nu, in 2017, een decennium na die eerste winnaar, zullen wij de tiende winnaar(s) bekronen. Een van hen zal uit de handen van een professionele jury de door Luc Cromheecke zelf geknede Plastieken Plunk en 250 euro ontvangen, één iemand zal ook de publieksprijs van 50 euro winnen dankzij het stemvee op het internet.

Om kans te maken dienen zij enkel zich in te schrijven en voor 30 september een strip in te sturen naar onze op volle toeren draaiende redactie.

Allerhande spectaculaire zaken staan te gebeuren op 18 november, de dag van de uitreiking, de dag van de tiende Pépé Soirée. Wat? Dat houden we nog even geheim, maar dat het zal inslaan als een bom staat nu al vast. Bookmark alvast onze website om op de hoogte te blijven."

Zijn er nog vragen?
Het reglement? Hier te vinden.
Inschrijven? Verplicht via het inschrijvingsformulier.
De deadline? 30 september 2017
De shortlist van achtgenomineerden? Online ongeveer een week na de deadline.
De winnaar? Te kiezen door een nog aan te kondigen vakjury.
De uitreiking? Op zaterdag 18 november 2017.


Expo Asterix en de Belgen tot oktober 2017
31/05
TOP
Asterix en de Belgen
"Op het toppunt van hun kunnen, beslissen René Goscinny en Albert Uderzo op een mooie dag om de avonturen van Asterix en de Belgen te vertellen. De dappere Galliër trok eerder al half Europa door en beleefde er hilarische momenten. Zonder het ooit echt in het belachelijke te trekken, onderzoeken beide auteurs op subtiele en speelse wijze de zeden en gewoonten van dit land waar ze oprecht van houden. Het is immers in België waar ze samen, zowat 25 jaar eerder in 1951, hun carrière startten.

Het Stripmuseum heeft dit album uitgekozen voor een ludieke tentoonstelling. Het verhaal begint met het bekende citaat uit de Gallische Oorlogen van Julius Caesar: 'De Belgen zijn de dappersten der Galliërs...' Het is het leidmotief waarrond het hele verhaal draait. En natuurlijk werkt dit danig op de zenuwen van de onversaagde bewoners van het kleine dorpje in Armorica die het de Romeinen in de omliggende kampen nog altijd bijzonder moeilijk maken. Ter ere van de publicatie van dit 'historische' kunstwerk waar Nerviërs en Menapiërs zij aan zij strijden, we het ontstaan van Brussel en van de koerierdiensten meemaken en waterzooi en frieten leren kennen, ontwikkelt het Stripmuseum een ludieke tentoonstelling waarin iedereen de kans krijgt om zijn kennis over België te testen..."

Belgisch Stripcentrum
Zandstraat 20, 1000 Brussel (België)
Alle dagen openvan 10.00 tot 18.00 uur.
Tel: +32 (0)2 219 19 80 - www.stripmuseum.be - visit@stripmuseum.be

Klik hier voor het persbericht als pdf


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips