Daedalus Don Lawrence Collection Saga Uitgaven  
 
Kalender

Op deze pagina lichten we je graag in over of lopende tentoonstellingen, maar ook over interessante niet-commerciële initiatieven die te maken hebben met strips.

Spring verder naar:
Wasco artist in residence in The Bries Space
Expo Révolution bande dessinée Métal Hurlant en Wordt Vervolgd
Expo Cromheecke Tekent Daubigny
Expo Coverkunst

Expo Nero & Co sport! 

Contacteer ons gerust als jij iets kenbaar wil maken!
Opgepast: wij maken geen reclame voor stripfestivals en -beurzen.

 
Wasco artist in residence in The Bries Space
tot 19 maart 2017
22/02
TOP
Wasco"Tot 19 maart is Wasco artist in residence in The Bries Space. Gedurende deze periode creëert hij werk, alleen of in samenwerking met andere tekenaars uit Nederland en België.

Op het programma staan voorlopig de volgende vier projecten die Wasco ana je voorstelt:

Week 01
Wasco maakt kunst en Strips. Hij probeert de Bries Space te vullen met zowel monumentale als kleinere werken die zullen worden gepresenteerd tijdens een Opening/vernissage op vrijdag 24 om 20.00 uur. Je bent hierbij natuurlijk van harte uitgenodigd dit geheel openbare gebeuren bij te wonen.

Week 02
Staat in het teken van Haar in de Soep-cartoons. Met mijn vrienden Charlotte Dumortier, Anne Stalinski en Jeroen Funke (en andere artiesten die aan komen waaien) ga ik op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 maart zoveel mogelijk Haar in de Soep-cartoons maken die dan vervolgens in een door mij gedrukt RISO Boek zullen worden gepubliceerd. Dit is ook een openbaar gebeuren.

Week 03
Wasco in artistiek duel met Luc Cromheecke. Wat we precies gaan doen, weten we nog niet maar de resultaten sieren de wanden van de Bries Space feestelijk op zaterdag 11 maart om 14.00 uur! Iedereen welkom!

Week 04
Pinguinweek. Wasco vervaardigt pinguïns en roept iedereen in Antwerpen, Borgerhout en de rest van de wereld op dit ook te doen en deze te brengen naar de Bries Space alwaar zondag 19 maart in de middag de eerste grote pinguïnprocessie zal vertrekken. Eenieder die dit leest is hierbij van harte uitgenodigd mede te doen."

Het volledige programma en verdere updates vind je op deze blog.

The Bries Space: Stenenbrug 15, 2140 Antwerpen. Facebook.


Expo Révolution bande dessinée Métal Hurlant en Wordt Vervolgd van 17 maart tot 15 juni 2017
14/01
TOP
La Boverie"De volgende tentoonstelling met internationale uitstraling van het Museum Boverie in Luik, georganiseerd in samenwerking met het Fonds Hélène & Edouard Leclerc pour la Culture, heet Révolution bande dessinée en vindt plaats van 17 maart tot 15 juni 2017. Aan de hand van een parcours van meer dan 300 originele pagina's van Franse, Belgische en internationale striptekenaars stelt de tentoonstelling Révolution bande dessinée twee belangrijke striptijdschriften voor, Métal Hurlant en Wordt Vervolgd die sinds het midden van de jaren 1970 tot aan het einde van de jaren 1990 voor een revolutie hebben gezorgd in de Negende Kunst. Met enkele grote namen van de strip zoals Pratt, Tardi, Comès, Druillet, Bilal, Margerin, Forest, Sokal, Schuiten, Baru,...

Naar een initiatief van de stad Luik en Michel-Edouard Leclerc, een verzamelaar die gefascineerd is door strips en voorzitter is van het Fonds Hélène & Edouard Leclerc pour la Culture, en onder leiding van Jean-Baptiste Barbier, expert in strips en curator van de expo, schetst de tentoonstelling een belangrijke periode in de geschiedenis van de Belgisch-Franse strip. Een periode die ongeveer de 25 laatste jaren van de twintigste eeuw omspant en waarin, dankzij getalenteerde auteurs, strips zich richten tot een nieuw publiek, voornamelijk door deze twee tijdschriften, Métal Hurlant en Wordt Vervolgd.

De tentoonstelling stelt een geheel voor van ongeveer 320 originele pagina's uit de tijdschriften Métal Hurlant en Wordt Vervolgd. Jean-Baptiste Barbier, directeur van de galerie Barbier & Mathon in Parijs die gespecialiseerd is in strips, werd aangesteld als curator. De scenografie werd verzorgd door Éric Morin en bestaat uit een dialoog tussen de geschiedenis van beide tijdschriften. Deze chronologische voorstelling loopt van 1975 tot 1997 en is onderverdeeld in 13 secties. Er worden ook tal van interviews voorgesteld in de vorm van audiovisuele projecties die voorkomen in de verschillende secties. In de expo is werk te zien van Gal, Juillard, Margerin, Muñoz, Gillon, Chaland, Sokal, Forest, Clerc, Manara, Comès, Boucq, Servais,... Daarnaast biedt de tentoonstelling een bijzondere focus op de belangrijkste auteurs van die tijd: Mœbius, Druillet, Schuiten, Tardi, Pratt,...

La Boverie
La Boverie

Het tentoonstellingsparcours biedt eveneens als introductie een belangrijke sectie uit de rijke collectie van originele tekeningen van de musea in Luik. Men kan er onder andere tekeningen ontdekken uit iconische albums zoals Mannen op de Maan (Hergé), Het Gele Teken (E.-P. Jacobs), Het Etruskische Graf (Alex, van Jacques Martin), De Scooterchinees (Guus Slim, van Tillieux), Guust Flater (Franquin), Baard en Kale (Will), Lucky Luke (Morris), Chlorophyl (Raymond Macherot), Michel Vaillant (Jean Graton), of ook nog Comanche (Hermann).

Het Fonds Hélène & Édouard Leclerc pour la Culture, dat werd opgericht in de herfst 2011, is een dotatiefonds met een raad van bestuur die wordt voorgezeten door Michel-Édouard Leclerc, en die kunst toegankelijk wil maken voor iedereen. Het FHEL, dat is ondergebracht in het oude klooster van de Capucins de Landerneau (Finistère - France), heeft sinds haar opening in 2012 meer dan 500.000 bezoekers ontvangen. Er werden grote solotentoonstellingen voorgesteld van iconische figuren uit de kunstgeschiedenis van de twintigste en eenentwintigste eeuw: Miró, Dubuffet, Giacometti, Fromanger, Monory, Chagall. Momenteel loopt er de expo Hartung et les peintres lyriques (tot 17 april 2017).

La Boverie
La Boverie

De catalogus van de tentoonstelling Métal Hurlant en Wordt Vervolgd, uitgegeven door het Fonds Hélène et Edouard Leclerc, omvat belangrijke bijdragen van Jean-Pierre Dionnet en Benoît Peeters. De grafische vormgeving van het boek en de tentoonstelling werden verzorgd door Etienne Robial.

La Boverie is het nieuwe Luikse museum dat werd geopend in mei 2016. Het is een prachtig architecturaal ontwerp dat werd gerenoveerd door Rudy Ricciotti en het architectenkabinet p.HD.. Het opende in mei 2016 haar deuren geopend en biedt zowel een hoogstaand internationaal tentoonstellingsprogramma aan als een nieuw kader voor de permanente collecties van de stad Luik. In minder dan een jaar tijd heeft deze nieuwe culturele hotspot al 200.000 bezoekers verwelkomd. De openingstentoonstelling En Plein Air, georganiseerd in samenwerking met het Louvre, heeft zowel lovende recensies opgeleverd als grote bezoekersaantallen. Ze werd opgevolgd door de tentoonstelling 21 rue La Boétie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Anne Sinclair, die het parcours beschrijft van Paul Rosenberg, een van de grootste kunsthandelaars van de twintigste eeuw. Met maar liefst 120.000 bezoekers was deze tweede grote tentoonstelling eveneens een bezoekerssucces.

La Boverie
Parc de la Boverie, 3
T +32 (0) 238 55 01
info@laboverie.com
www.laboverie.com


Expo Cromheecke Tekent Daubigny
tot 5 maart 2017
23/11
TOP


Expo Coverkunst tot 28 mei 2017
21/09
TOP
Coverkunst
"Elke striplezer herkent het gevoel: op een dag word je getroffen door die ene cover die volledig de lading dekt, dat ene beeld dat de inhoud van de strip perfect weergeeft, dé omslag die je nooit meer loslaat, een beeld voor het leven. Zulke krachtige covers zijn vaak het gevolg van een moeilijke evenwichtsoefening tussen de wensen van de auteur, de uitgever, de art director en de marketingmanager. Want moet je nu in de eerste plaats de aandacht van de potentiële koper trekken of wil je toch vooral recht doen aan het stripverhaal als kunstvorm en focussen op het verhalende aspect van de beelden? Auteurs en uitgevers staan vrijwel dagelijks voor dit dilemma. In deze interactieve tentoonstelling word ook jij met dat vraagstuk geconfronteerd… een confrontatie die nog lang zal nazinderen op de sociale media."
Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Belgisch Stripcentrum
Zandstraat 20, 1000 Brussel (België)
Alle dagen openvan 10.00 tot 18.00 uur.
Tel: +32 (0)2 219 19 80 - www.stripmuseum.be - visit@stripmuseum.be

Klik hier voor het persbericht als pdf met heel wat uitspraken
van uitgevers, auteurs, journalisten,...Expo Nero & Co sport! tot 19 juni 2017
23/06
TOP
"2016 is het sportjaar bij uitstek! Behalve de Ronde van Frankrijk zijn er dit jaar ook nog de Olympische Spelen in Rio, het EK Voetbal in Frankrijk en tal van andere sportwedstrijden. Voor de Stichting Marc Sleen de ideale gelegenheid om een tijdelijke tentoonstelling te wijden aan de vele sporten die Marc Sleen tijdens zijn carrière heeft getekend.

Achttien jaar — van 1947 tot 1964 — volgde Marc Sleen, gewapend met zijn tekenplank, de Tour de France. Het was een verslag van de Ronde van Frankrijk waarin Sleen dagelijks elke rit op humoristische wijze samenvatte in één strookje. Daarnaast wordt er natuurlijk ook stilgestaan bij de andere sporten die beoefend werden door Nero, zoals bijvoorbeeld in De Witte Parel waarin Nero, na het drinken van een papje waarin haarlokken van beroemde voetbalsterren werden gekookt, een topvoetballer wordt."

INFO: Marc Sleen Museum, Zandstraat 33-35, 1000 Brussel
Alle dagen open (behalve op maandag) van 11.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur.
www.marc-sleen.be

TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel