Alle bijdragen van Willem Ritstier aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
11/10/2017 Willem Ritstier over Wills Kracht
 
Willem Ritstier over Wills Kracht
11/10
TOP
Wills Kracht
Bij Uitgeverij SubQ verscheen de graphic novel Wills Kracht waarin stripmaker Willem Ritstier vertelt over het proces dat zijn echtgenote Will doorliep nadat ze een knobbeltje in haar borst vaststelde en de diagnose borstkanker kreeg. We nodigden Ritstier uit iets over zijn album te schrijven. De illustraties zijn vroegere versies van pagina's en losse illustraties die niet in de uiteindelijke versie voorkomen.

Het verhaal was al geschreven
"Na een proces van vijf jaar leven naar de dood was daar het onvermijdelijke einde en ontstond er een enorme leegte. Het leven ging door, maar de leegte bleef en hoe ging ik die weer langzaam op-/invullen? Mijn eerste gevoel was om dit met woorden te doen en een boek te schrijven over de afgelopen vijf jaar, maar uiteindelijk voelde dat niet goed. Toch wilde ik iets met mijn gevoel doen, iets maken dat ook mijn overleden echtgenote recht zou doen.

Zo ontstond het idee om er een strip van te maken, maar niet in de stijl die ik normaal hanteerde, de dikkeneuzenstijl. Het moest subtieler, anders, meer volwassen, maar ik kende ook mijn beperkingen.

Wills Kracht
Ik ontwikkelde, zonder het te beseffen, een 'nieuwe' stijl en er ontstond een min of meer grafische vorm waarin zich steeds weer nieuwe wetten aandiende. Dat maakte wel dat ik sommige scènes regelmatig moest aanpassen qua stijl en zelfs twee keer op de helft besloot om het hele verhaal te hertekenen.

Wills Kracht
Dat maakt dat deze versie de derde is, maar ook hierin heb ik nog diverse scènes hertekend. Vanaf het begin had ik het idee om de gezichten niet in te vullen met ogen, neus en mond en de emoties zoveel mogelijk in de beweging te leggen.

Ook zocht ik naar andere indelingen van de pagina's. Van zes plaatjes per pagina ging ik terug naar maximaal vier plaatjes, waardoor er een beter vertelritme ontstond. Ook kon ik hierdoor meer spelen met de pagina-indeling en kwam ik voor mijzelf regelmatig tot verrassende oplossingen.

Daarnaast moest er ook een duidelijke keuze worden over wat ik wilde vertellen, want een verhaal van duizend pagina's zag ik niet zo zitten. Het was vooral een kwestie van schrappen en schaven. Hierdoor ontstond er een verhaal dat werd verteld in fragmenten die er toe deden.

Wills Kracht
Ongebruikte pagina.

In de loop van 2015 kwam het werken aan Wills Kracht een aantal maanden stil te liggen. Even overwoog ik zelfs helemaal om te stoppen, maar mijn nieuwe partner en een dierbare collega spoorde mij aan om toch zeker verder te gaan. En ook volgens mijn kinderen moest ik er niet mee ophouden.

Eind 2015 begon ik daarom weer te werken aan nieuwe pagina's. Vanaf dat moment stuurde ik regelmatig pagina's naar mijn kinderen en mijn partner. Daar haalde ik ook mijn feedback uit en moest ik af en toe wat plaatjes aanpassen.

Wills Kracht
Wills Kracht

Op het moment dat het verhaal bijna klaar was, werd het tijd om te beslissen of ik het ook uit wilde laten geven, want het was wel een heel persoonlijk document geworden. Ook bij deze beslissing werd ik geholpen door mijn dierbaren.

Na overleg met mijn collega, Ger Apeldoorn, besloot ik begin 2017 om mijn werk naar Soul Food Comics en Uitgeverij SubQ op te sturen. Beide uitgevers reageerden verrassend snel en uiteindelijk koos ik voor SubQ.

Wills Kracht
Op dat moment waren er honderdtwintig pagina's klaar en moest ik minstens nog dertig of veertig pagina's erbij tekenen. Ik werkte fulltime aan de nieuwe pagina's en ik ging op zoek naar een geschikte cover. Dat werd een ware rollercoaster. Het waren de pagina's over de laatste levensfase van Will. Ik beleefde die hele periode weer opnieuw met de nodige emoties.

Ineens was daar de laatste pagina (in het boek is dat pagina 157). Alles in mij zei dat het zo wel goed was. De pagina's die daarna kwamen (pagina 158 tot 164) waren al een tijdje klaar en vertelden in het kort nog een keer de weg die Will was gegaan van een jonge vrouw van 45, die in 2004 een knobbeltje in haar borst ontdekte en als gevolg daarvan vijf jaar later overleed op 26 juni 2009.

En nu, ruim 8 jaar later is er Wills Kracht, een ode aan een sterke vrouw, mijn vrouw Agatha Wilhelmina Ritstier - van der Voorden, moeder van Veerle en Alwin."


Wills Kracht
Wills Kracht