Alle bijdragen van Patrick Cornelis aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
01/06/2019 Patrick Cornelis over De Toverspiegel (2): Gorgontar
04/05/2019
Patrick Cornelis over De Toverspiegel (1): Het storyboard
 
Patrick Cornelis over De Toverspiegel (2): Gorgontar
01/06
TOP
Tot de verschijning van zijn remake van het De Rode Ridder-album De Toverspiegel zal Patrick Cornelis je maandelijks inwijden in de making-of over telkens een ander onderwerp. Deze maand is dat het wezen Gorgontar.

De Toverspiegel
De Toverspiegel

"Gorgontar is dé reden waarom ik Standaard Uitgeverij om twee van mijn vier extra pagina's vroeg. In het oorspronkelijke verhaal kwam die weinig aan bo,d maar ik vond dat hij meer aandacht verdiende. Enerzijds omdat ik ernaar uitkeek om een draak te tekenen en mij daarin kon uitleven om zo het album meer luister te geven, anderzijds ook gewoon omdat ik vond dat hij in het origneel een beetje te vlug afgewimpeld werd. Dat was natuurlijk omdat de strips vroeger zeer compact waren. Nu heb ik een mooie kans om Gorgontar en zijn gevecht met Johan meer plaats te geven.

Voor mij is deze draak samen met Galaxa dé publiekstrekker van het album. Ik heb me gebaseerd op een Komodovaraan, maar toen ik met hem klaar was bleef van die leguaan niet veel meer over. Hopelijk wordt mijn versie gesmaakt.

Nog een groot verschil met het origneel is de kleur die ik aan het monster geef. In de oorspronkelijke versie is Gorgontar enkel in zwart-wit te zien, maar op de cover staat hij afgebeeld in het groen. Persoonlijk vind ik hem in het rood/oranje meer badass. Ik ben benieuwd wat de lezer daar allemaal van zal vinden.

Volgende update: de transformatie van Bahaal."


De Toverspiegel
De Toverspiegel


Patrick Cornelis over De Toverspiegel (1): Het storyboard
04/05
TOP
De Toverspiegel
Tot de verschijning van zijn remake van het De Rode Ridder-album De Toverspiegel zal Patrick Cornelis je maandelijks inwijden in de making-of over telkens een ander onderwerp. Deze maand is dat het storyboard.

De Toverspiegel

"Als eerste update gun ik je een sneak peak achter de schermen van het storyboard die ik aan het maken ben. Ik heb met Standaard Uitgeverij afgesproken dat ik het hele verhaal eerst uitschets en de teksten er al opzet zodat de uitgeverij een perfect zicht heeft op welke scènes ik heb aangepast heb, heb weggelaten of uitgebreid en of zij mijn visie hierin wensen te volgen.

De Toverspiegel

Ik had al een toezegging gekregen van twee extra pagina's voordat ik met het storyboard startte om de intrede van Galaxa in de spreekwoordelijke verf te zetten. Al doende leert men en ongeveer halfweg het storyboard stootte ik op een ander probleempje: het gevecht met de draak Gorgontar... Dat werd door Karel Biddeloo heel kort beslecht in amper drie prenten. Ik vond dat de draak een iets grotere rol mocht spelen en daarom heb ik terug aangeklopt bij de uitgeverij om te vragen of ik nóg twee extra pagina's mocht toevoegen om het allemaal wat epischer te maken. Ik ben de mensen van Standaard Uitgeverij dan ook zeer erkentelijk dat zij mij de creatieve vrijheid gunnen om me te kunnen uitleven en om dit album alle eer aan te doen. De remake zal dus 38 pagina's tellen.

De Toverspiegel

Een andere reden om eerst het album als storyboard uit te werken, is om op deze manier een goedkeuring te krijgen voor het hele verhaal en zo de workflow te bevorderen. Hierna hoef ik niet telkens de goedkeuring van een schets af te wachten alvorens ik met een nieuwe pagina kan starten.

De Toverspiegel

Maar het heeft ook nog een andere reden... Wat de meeste mensen niet weten, is dat ik niet steeds chronologisch te werk ga, maar soms redelijk chaotisch. Mijn inkleurder Shirow Di Rosso ziet daarentegen alles liever netjes geordend binnenkomen. Ik werk veel en graag, maar ik ben op mijn best als ik kan doen waar ik zin in heb. Als ik bijvoorbeeld zin heb om Gorgontar te tekenen, kan het best zijn dat ik die scènes eerst aanpak. Dit lijkt misschien vreemd, maar het zorgt er wel voor dat mijn workflow niet onderbroken wordt én dat de kwaliteit hoog blijft.

De Toverspiegel

Op alle bovenstaande foto's zie je fragmenten uit het storyboard. Hieronder vind je twee pagina's (de pâgina's 2 en 3) waarop ik de voorlopige teksten al heb geplaatst. Het volledige album zal ik zo aan Standaard Uitgeverij voorleggen. Door de tekstballonnen al op de schetsen te plaatsen, kan ik ook onmiddellijk zien of mijn bladschikking wel goed zit. Heb ik voldoende ruimte gelaten? Staat alles op de juiste plaats? Moet ik sommige personages van plaats veranderen? Enzovoort..."


De Toverspiegel

De Toverspiegel