Alle bijdragen van François Boucq aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
19/02/2015 François Boucq over Little Tulip
 
François Boucq over Little Tulip
19/02
TOP
Onderstaande bijdrage van Sonia Déchamps verscheen eerder in het Franse stripmaandblad Casemate nummer 75 van november 2014.

COMMENTAAR BIJ PAGINA 42
Over de VS: "Mijn personage moest een robotportrettekenaar worden voor de politie in een land waar ze die nodig hebben. In de Verenigde Staten dus. Bovendien is het het land van Jerome (Charyn, de scenarist van Luttle Tulip, red.). En tussen de wreedheid in de goelag en wat er in sommige wijken in New York heerst, is er geen verschil."

Jerome Charyn over scenario-aanpassingen: "Mijn eerste script begon met een kleine jongen in Moskou die in het kamp terechtkwam en daarna emigreerde naar New York. François wilde in het heden beginnen. Ik herbegon het scenario met een personage dat robotportretten tekent voor de politie en wiens verleden we daarna pas te weten komenj. Het verhaal moest ingekort worden. Jammer, want er waren nog heel wat zaken te vertellen over de kampen."

Over heden en verleden: "Ik speel met de tijd. Het personage gooit zijn tekeningen weg in het heden en er worden er opgeraapt in het verleden. Elders valt hij van een dak in New York, wordt in een ambulance vervoerd, raakt in coma en ontwaakt... in het verleden. Je weet niet meer of je in het heden of verleden bent. Niet erg, het verhaal wordt naast het verstrijken van de tijd verteld."

Over het kind in de volwassene en vice versa: "Een volwassen personage en zijn kinderversie tekenen, vergt coherentie. Zijn kindertijd moet al inleiden hoe hij er als volwassene uitziet. En als volwassene moet je het kind aanvoelen dat hij ooit was. De ogen van het kind moeten uitdrukken dat hij overleeft in een volslagen vijandig milieu, zonder affectie."


COMMENTAAR BIJ PAGINA 43
Over perceptie en intentie: "Er zijn verschillende fases om te leren tekenen. Een ervan is de wetenschappelijke perceptie: alle vormen rond je heen leren kennen om te weten hoe je ze weergeeft. Vervolgens moet je een intuïtie over structuren ontwikkelen. Zonder de intentie — heel belangrijk — te vergeten. Een intentie die goed in het hoofd zit, leidt naar een betere tekening. Ik sta soms versteld van vormen waarvan ik dacht ze niet getekend te hebben, maar die lezers net wel ervaren. De tekening gaf die intentie weer zonder dat ik mij daarvan bewust was."

Over het leven: "Een van de fundamentele principes van het stripverhaal is het leven. Lijnen naast elkaar moeten de illusie van leven geven. Personages van Franquin, Giraud en Uderzo komen voor je ogen tot leven. Dat is geen klein bier. Je moet je tekenstijl openstellen voor het leven. Als er geen leven in zit, maak je gebruik van informatie, wat geen kennis is. De twee door elkaar halen, is het drama van ons tijdperk. Echte kennis verloopt van mens tot mens. Door de trillingen van het leven."

Over zekerheid: "Je hebt altijd de indruk dat de diepte van al wat je verbeeldt niet terug te vinden is in waar je in slaagt om te tekenen. Als je nochtans minder goed tekent dan gewoonlijk, moet je proberen een absoluut vertrouwen in jezelf te behouden. En zeker zijn over je gebreken."


COMMENTAAR BIJ PAGINA 44
Over de sprookjessfeer: "Ik doe de inkleuring voornamelijk met Alexandre, mijn peetzoon, door hem genoeg vrij te laten. Wanneer hij er klaar mee is, verbeter ik op het scherm. Omdat ik een heel precies idee heb, gebeurt het dat ik de sfeer volledig omgooi. Hier wilde ik de sfeer van een sprookjesverhaal behouden, want dat is het, zelfs al is het een wreed sprookje. Pavel komt voor een koning te staan, een koning van de onderwereld. Kiril de Walvis is een koninklijk personage. De Graaf ook. Je moet die personen in hun domein tonen, een cocon die moet contrasteren met de kou en de hardvochtigheid van de stapelbedden voor de gevangenen."

Over de tatoeages: "Voor de tatoeages nam ik een violetkleurige inkt omdat het goed overkomt. Zij gebruikten over het algemeen vloeistoffen die ze fuel noemden: kolengruis, mengsels... Ook inkt als ze er vonden op de zwarte markt. Je kan tatoeëren met as die is vermengd met water. Het wordt een vloeiende substantie die de intensiteit van het zwart behoudt en die in de huid wordt ingebracht. Daar moesten wel ziektes van komen!"

Jerome Charyn over toevoegingen: "François voegde er veel aan toe. Dat is zijn manier van werken: ik lever hem een een scenario waar hij aan toevoegt wat hij wil. Van onze drie samenwerkingen, Duivelsmond, De Vrouw van de Tovenaar en Little Tulip is deze laatste het engste en het schrijnendste... en ook het krachtigste. Als ik schrijf, zie ik altijd beelden voor me, maar het resultaat is nooit wat ik verwachtte. Maar altijd fantastisch."


COMMENTAAR BIJ PAGINA 45
Over dominante mannetjes: "Bigard vertelde dat hij ergens las dat als je twee dominante apen in een kooi zet, een kleine en een dikke, geen van de twee het van de ander wil overnemen. Ze erkennen elkaar als dominante mannetjes. Er komt een notie van macht bij elkaar die niets met grootte te maken heeft. Kiril — die je op de vorige pagina zag — en de Graaf zijn op hun beurt ook twee dominante mannetjes met elk hun territorium, ook al ziet de tweede er dominanter uit dan de eerste. Ze proberen elkaar te respecteren want ze weten dat ze allebei dezelfde graad van dominatie bezitten. Ze houden hun trawanten op een afstand van elkaar. Geen van de twee toont zich een grotere baas dan de ander."

Over de Graaf (van Monte-Cristo): "Gaandeweg het tekenen verdiep ik me meer en meer in de personages, de sfeer... Jerome noemde dit personage de Graaf. Ik vond daarom dat hij zich misschien voor de Graaf van Monte-Cristo hield. Hij vraagt aan de held om een bijzondere tatoeage te tekenen, alsof hij via die tatoo kan ontsnappen en de schat van Monte-Cristo kan vinden. Sommige zaken komen zo ter sprake en de tekenaar, die in de ban is van het verhaal, komt uiteindelijk op andere aspecten die er in het begin niet waren."

Over uiterlijke diepgang: "De Graaf wil Pavel voor zichzelf. De koningen discussiëren, over hun bendes, over het gezag van de goelag, maar ook over de tatoeëerders die een echte rijkdom betekenen. Deze laatsten slagen erin om op de lichamen zaken weer te geven die de personen diep van binnen met zich meedragen. Dit is geen triviale scène."