XIII Mystery 12
AFGEROND VERHAAL
DEEL 12 VAN DERTIENDELIGE REEKS
XIII Mystery 12
KLIK
voor andere strips van
Philippe Buchet


KLIK
voor andere strips van
Daniel Pecqueur
XIII MYSTERY 12
Alan Smith

Philippe Buchet + Daniel Pecqueur
Dargaud | 56 p. | € 7,95 (SC) • € 13,95 (HC)
Het minste bekende nevenpersonage
Verschillende bekende nevenpersonages uit de wereld van Xlll hebben al een hoofdrol gekregen in de prima spin-offreeks Xlll Mystery. Uiteraard zagen we majoor Jones passeren, maar ook kolonel Amos, de Mangoest en Felicity Brown. Personages die iets minder bekend zijn, maar hun rol hebben gespeeld in het leven van Jason MacLane, zijn onder andere Steve Rowland en Betty Barnowsky. Maar wie is eigenlijk Alan Smith?

Een van de beroemdste openingscènes van een stripreeks is wel het aangespoelde lichaam van Xlll op het strand. Hij wordt gevonden en verpleegd door het bejaarde echtpaar Smith. Zij roepen de hulp in van de alcoholische dokter Martha Shoebridge (zie Xlll Mystery deel 8) om de drenkeling te reden. Hoe het brave echtpaar Smith aan zijn einde komt, vind je terug in het eerste deel van de reguliere reeks Xlll, Zwarte Vrijdag. De man zonder geheugen doet de Smiths denken aan hun in Vietnam gesneuvelde zoon Alan. Meer zal schepper Jean Van Hamme nooit vertellen over Alan Smith. Toch heeft hij zijn goedkeuring gegeven aan dit album over de zoon van het echtpaar Smith.

We vinden hem terug in Vietnam waar hij pas enkele weken verblijft en kennismaakt met de charmes van Betty Barnowsky (zie Xlll Mystery deel 7) en ook met de vuisten van jaloerse collega's en de snode plannen van kolonel MacCall (zie Xlll deel 5). Tijdens een patrouille raakt hij gescheiden van zijn collega's en wordt hij uiteindelijk gevangen door de Vietcong. De manier waarop hij weet te ontsnappen, in Laos terechtkomt en vanuit daar via Hawaï in Costa Verde verzeilt, is soms wat vergezocht, maar zijn uiteindelijke bestemming is toch verweven met die van El Cascador (zie Xlll deel 10).

Het scenario van Daniel Pecqueur bevat soms wat onwaarschijnlijkheden, maar toch weet hij wat kleine interessante details toe te voegen aan de wereld van Xlll. De tekeningen van Philippe Buchet zijn soms ronduit goed, zoals in Vietnam en Costa Verde, maar zijn personages komen ook stijf over als ze in actie komen.

Dit album vinden we niet het beste deel in de reeks Xlll Mystery, maar of dat aan dit album ligt of aan de soms ijzersterke delen uit deze geslaagde spin-offreeks mag je als lezer zelf beslissen.

Nog één deel en dat kom ook aan deze reeks een einde. We zullen een laatste keer kunnen genieten van de hand van de oude meester, Jean Van Hamme, zelf. Het laatste deel gaat over apotheker Judith Warner uit Greenfalls en wordt getekend door Olivier Grenson (Niklos Koda).
DAI HEINEN --- juni 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: