De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren 6
De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren 6
KLIK
voor andere strips van
Roman Surzhenko


KLIK
voor andere strips van
Yann
DE WERELDEN VAN THORGAL - DE JONGE JAREN 6
De Drakar van IJs

Roman Surzhenko + Yann
Le Lombard | 48 p. | € 7,95 (SC) • € 13,95 (HC)
Rekenen op een spetterende finale
Even recapituleren. De Jonge Jaren is een van de drie spin-offs van Thorgal die enkele jaren geleden het levenslicht zagen. Enerzijds hadden we de reeks rond Kriss Van Valnor met Giulio De Vita als oorspronkelijke tekenaar en Yves Sente als oorspronkelijke scenarist en daarnaast de reeksen Wolvin en De Jonge Jaren, beide getekend door Roman Surzhenko op scenario van Yann. Ondertussen hebben we twee tweeluiken achter de rug, waarbij delen 3 en 4 (Runa en Berserkers) ongetwijfeld tot de betere episodes van het Thorgal-universum behoren. Origineel en spannend opgebouwd met een mooie inkijk in de gewoontes van de Vikingen en geen goddelijke tussenkomsten.

Na deze sterke afleveringen waren we licht ontgoocheld over Slive en dit album borduurt hierop verder met een aantal wanhopige zoektochten. Slive in een flashback op zoek de overlevingscapsule van sterrenkind Thorgal, Slive vlucht uit haar gevangenis en gaat op zoek naar haar lotgenoten, Thorgal voor de zoveelste keer (lichte geeuw) op zoek naar Aaricia die op zee verdween, de woedende Anina (?) op zoek naar wie haar broers vermoordde en haar zoon Skald verminkte en tot slot Gandalf op zoek naar Slive. Benieuwd hoe Yann alles zal laten samenkomen in het volgende deel. Wat we wel leuk vinden is de overlapping tussen de diverse reeksen. Een mooi voorbeeld hier is Skald, als jongen de redder van Slive, als man de minnaar van Raïssa die Wolvin wil doden.

En misschien moeten we een soort Razzie Awards in het leven roepen voor titels die als een tang passen op Saehrimnir, Odins zwarte everzijn. Voor wie het zich nog herinnert, de drakar van ijs was het slotbeeld uit Thorgal 1: De IJskoningin, maar verder dan hier afgebeeld worden op de cover en een paar beelden op pagina 1 en 2 komen we niet. Conclusie: absolute fluttitel.

Maar goed, Surzhenko heeft ons opnieuw niet ontgoocheld, hoewel hij moeite blijft hebben met dierlijke actiescènes, en Yann krijgt volop krediet. We rekenen op Hakarl, Harald Blauwtand, Abd-el Bouheddi en Mehdi om er een spetterende finale van te maken.
JOHAN DECLOEDT --- mei 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: