Typhoon
COMPLEET VERHAAL
Typhoon
KLIK
voor andere strips van
Christophe Gibelin
TYPHOON
Christophe Gibelin
Dark Dragon Books | 96 p. | € 24,95 (HC)
Absoute aanrader voor de liefhebber
In 1940 slaagt een jonge Brusselaar, Jean de Selys, er met de hulp van zijn broer Simon in om in een Duitse dubbeldekker naar Engeland over te steken. Simon blijft in België en sluit zich aan bij het verzet om op eigen bodem tegen de Duitsers te strijden. Of om Madeleine, het meisje op wie beide broers verliefd zijn, voor zich alleen te hebben. Het is een vermoeden dat jaren door Jeans hoofd zal spoken. Tijdens z'n opleiding bij de RAF raakt hij bevriend met Raymond Desmoulin, niet toevallig een andere Belg. De twee vliegen met een van de beste jachtvliegtuig-bommenwerpers van de RAF, de Typhoon, en wachten op het moment dat ze hun vaardigheden zullen mogen tonen. In 1943 vinden de Duitsers na een aanval van de geallieerden het toegetakelde lijk van een Duitse piloot. De man is onherkenbaar verminkt en heeft valse papieren op zak. Zou het om een infiltrant gaan? Wat wij weten, is dat Jean de avond voordien euforisch naar de basis is teruggekeerd nadat hij met z'n Typhoon het hoofdkwartier van de Gestapo in hartje Brussel heeft beschoten...

De sterkte van de Typhoon was z'n hoge snelheid, ook op lage hoogte. Hierdoor gaf hij Duitse jagers en luchtafweer het nakijken. Tevens was het het eerste geallieerde toestel dat met raketten werd uitgerust. Wie zulke informatie leuk vindt, heeft een extra reden om dit album te kopen. Maar ook minder technisch aangelegde lezers komen aan hun trekken. Christophe Gibelin, eerst scenarist, later inkleurder van voornamelijk strips waarvoor hij zelf het scenario leverde en sinds enige tijd ook tekenaar, heeft Typhoon gebaseerd op waargebeurde feiten die hij geromantiseerd en gemythiseerd heeft. Dat zou lachwekkend kunnen worden, maar zijn helden worden nooit bovenmenselijke wezens met supertalenten. Hun sentimenten en bekommernissen zijn echt, de dingen die ze meemaken, voelen ook zo aan. Jammer dat deze auteur zowat elke denkbare techniek gebruikt om z'n verhaal te vertellen. Van voice-over langs boorddocumenten tot geladen stiltes... alle middelen zijn goed moet hij gedacht hebben. Iets meer eenheid in stijl zou niet slecht geweest zijn. Ook jammer dat hij beter vliegtuigen dan mensen tekent, een euvel dat wel vaker bij dit soort strips voorkomt.

Dat de aanval op het Gestapo-bolwerk nare gevolgen had voor de verzetstrijders, leren we uit de geschiedenisboeken, maar Gibelin richt de camera op de protagonisten, de vliegtuigen en hun piloten. Het geschiedenislesje is minder belangrijk dan de halsbrekende toeren die de mannen uithalen. De duikvluchten, het opstijgen, landen en horizonten tegemoet vliegen, zijn prachtig én vakkundig in beeld gebracht. Typhoon is in het Frans niet voor niets uitgegeven bij Paquet die de vliegtuigstrip nieuw leven inblies. Kortom, voor de liefhebber is dit een absolute aanrader.
FLO VAN DIJCK --- juli 2018