Star Wars: De Krijsende Citadel
COMPLEET TWEELUIK
Star Wars: De Krijsende Citadel
KLIK
voor andere strips van
Marco Checchetto

KLIK

voor andere strips van
Salvador Larroca

KLIK
voor andere strips van
Kieron Gillen

KLIK

voor andere strips van
Jason Aaron
STAR WARS: DE KRIJSENDE CITADEL 1-2
Marco Checchetto / Salvador Larroca / Andrea Broccardo + Kieron Gillen / Jason Aaron
Dark Dragon Books | 64 p. | € 8,95 (SC)
Onverwacht
Jawadde, wie had ooit gedacht dat Luke Skywalker met een van zijn ex-vijanden zou samenwerken? Nee, hij beleeft geen avonturen met Darth Vader of Grakkus the Hutt, maar wel met archeologe, dokter Aphra. In de vorige cycli collaboreerde zij met Darth Vader in zijn zoektocht naar Skywalker, nu staat ze aan de andere kant.

Het verhaal start op een geheime buitenpost op Horox III, ver in de Outer Rim. Daar kruisen de wegen tussen de aspirant-Jedi en zijn nieuwe bondgenote. Het verhaal situeert zich tussen de vierde en vijfde film, dus Luke heeft nog niet de opleiding gekregen die hij voor ogen had om een echte Jedi-ridder te worden. Aphra heeft op haar beurt een artefact in haar bezit waarin de persoonlijkheid van Jedi Rur zit opgeslagen. Het probleem is dat geen van beide het ding aan de praat krijgt en dat brengt hen naar Ktath'atn waar de zogenaamde Krijsende Citadel staat. Als tongbreker kan deze plaatsnaam alvast tellen. In dat gebouw zit een knettergekke koningin wier obsessie voor de Jedi verregaand is. En zoals het een echte furie betaamt, hebben Luke en Aphra het ergste nog niet gezien. Ze heeft onder andere een krachtige knecht, Bombinax, en daarnaast gebruikt ze symbionten om het slechtste in elk wezen naar boven te halen. We ruiken hier een beetje inspiratie uit Spider-Man, die met zijn zwarte symbiontenuniform ook veranderde in een bad boy.

Het is vreemd dat we doorheen het eerste deel ineens een totaal andere tekenstijl geserveerd krijgen. In het begin is er een pak meer aandacht voor expressie en detail, terwijl dat later vervaagt. Dat ligt natuurlijk aan de oorspronkelijke comicdeeltjes waarbij weleens een andere tekenaar het werk van een vorige tekenaar overneemt.Geef ons toch maar de visuele kwaliteit van het eerste gebundelde deeltje. Bovendien mag uitgeverij Dark Dragon Books gerust de twee delen combineren in één dikker album, want wat ben je met een tweeluik als je er toch maar één van zou kopen? Maar goed, we mogen de kwaliteit van het verhaal op zich niet uit het oog verliezen, want op dat vlak laat De Krijsende Citadel ons nauwelijks in de steek. Volgende afspraak rond 's werelds grootste sterrenoorlog in februari, want dan is het opnieuw de beurt aan Darth Vader.
SEPPE COOLS --- januari 2018