Robbedoes: Stichting Z
COMPLEET VERHAAL
Robbedoes: Stichting Z
KLIK
voor andere strips van
Denis-Pierre Filippi
ROBBEDOES DOOR...: STICHTING Z
Fabrice Lebeault + Denis-Pierre Fiippi
Dupuis | 68 p. | € 9,95 (SC)
Te ver
Het begin is veelbelovend. We openen met een aanval in de ruimte en herkennen in de aanvallers Zwendel, Wiebeling en de graaf van Rommelgem als bestuurders van Radar de Robot-lookalikes. Niet slecht gevonden. Helaas zullen het de 'oude' personages en voorwerpen zijn die zorgen voor de herkenning en de glimlach. We krijgen zowaar de Spips als hackermachines, IJzerlijm als "zus van" en Kwabbernoot als coole 007-agent. Ook de gepimpte Kwabberhefschroef, de Flagada-cameo, het paddenstoelwapen, dat zich in ongeziene mate reproduceert, en het museum met iconische wagens (de Tarbot is er een van) zijn leuke knipoogjes.

Maar naast deze glimlach torsen we een zeer diepe frons. We kunnen ons voorstellen dat het voor scenarist Denis-Pierre Filippi (De Kapers van Alcibiades, Ethan Ringler, Dromen en het recente Mickey-verhaal De Verloren Oceaan) een helse opdracht moet geweest zijn om met een origineel Robbedoes-verhaal af te komen. De bestaande catalogus barst immers van de schitterende vertellingen, van André Franquin over Tome & Janry tot Yoann en Fabien Vehlmann en de vele auteurs uit de nevencollectie Robbedoes door... Maar je kan het ook te ver zoeken. Op de planeet Hoton bijvoorbeeld, of op Franqua of in het station Epimethea. Veel te ver dus.

Wat is Stichting Z nu eigenlijk? Als we het goed begrepen hebben, en we zijn niet helemaal zeker, is het de creatie van een gevangenisplaneet waar de huidige hoofdpersonages — geherprogrammeerd in een piccolo en reporter — avonturen zullen beleven. Te beginnen met Er Is een Tovenaar in Rommelgem. Tja.

Op het tekenwerk van klare lijn-adept Fabrice Lebeault en de inkleuring van Greg Lofé valt daarentegen weinig af te dingen. Misschien is het iets te steriel en te weinig emoties.

Geen hoogvlieger dus wat ons betreft, maar wie weet is wat ons minder smaakt juist een delicatesse voor andere striplezers. Smaken en kleuren, nietwaar. En als Robbedoes in zijn nieuwe wereld ooit Joris Jasper van MiTacq ontmoet, zal hij geen spiegel nodig hebben.
JOHAN DECLOEDT --- september 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: