Katanga 2
DEEL 2 VAN TRILOGIE
Katanga 2
KLIK
voor andere strips van
Sylvain Vallée


KLIK
voor andere strips van
Fabien Nury
KATANGA 2
Diplomatie

Sylvain Vallée + Fabien Nury
Dargaud |
64 p. | € 17,95 (HC)
Pats-boem
Soms heeft een mens een ideale reden om een strip te herlezen. Toen we Katanga 2 toegewezen kregen, hebben we een staaltje van ultieme zelfbeheersing tentoongespreid! Alvorens deel 2 te savoureren, hebben we nog eens deel 1 grondig verslonden om met een lichte trilling in de hand deel 2 te openen.

En pats-boem. Onmiddellijk de déjà vu van de dynamische, meeslepend realistische en gedetailleerde stijl van Sylvain Vallée die ons al in het eerste deel deed watertanden. Enkele hoogtepunten? "Pastis in the middle" (pagina 6), "Jungle-experience" (pagina 16), "Alicia in the pool" (pagina 40-41), "The bridge" (pagina 54 en 55). Njam.

De heerlijke filmische opbouw van Fabien Nury is ook terug. Na een kort voorspel over de carrière van Orsini zijn we bevoorrechte getuigen van diplomatie op zijn Afrikaans. Een bezoek van minister Evariste Kimba aan de lokale despoot Mwata Motu wordt misbruikt om de diamanten op te halen. Missie geslaagd zou men argeloos denken, maar dat is zonder Charlie en Cantor gerekend. Hier komt Nury's klasse tot uiting. Bloederige gevechtsscènes worden perfect afgewisseld met 'beschaafde' taferelen van een tuinfeest, een bezoek aan de kelders van Munongo en het huis van onze Belgische vriend Forthys die — totaal verblind door de gazelle Alicia (wat we wel een beetje kunnen begrijpen) — langzaam aan alle grip op de werkelijkheid verliest. En Charlie ? Wel Charlie wordt hoe langer, hoe meer de sterke man.

Razend benieuwd zijn we naar het volgende deel. Overleeft Alicia haar duistere driehoek Orsini, Forthys en Munongo? Komen Orsini en Lumumba in de kelders van Munongo terecht ? En hoe loopt het af met de doldwaas verliefde Forthys? En met onze vechter Cantor?

In de marge is het ook verrijkend om real facts and figures te ontdekken. Zo is Felix Moumié echt pastisgewijs aan zijn einde gekomen en verdient de slag om Camaron ons inziens een afzonderlijke verstripping. Misschien een spin-off van Katanga? Mexico, iemand?

Tot besluit: ondanks ons overduidelijk enthousiasme geven we graag toe dat deel 2 net iets minder is dan deel 1. Net. Maar deel 3 zal ons ongetwijfeld wegblazen. Pats-boem.
JOHAN DECLOEDT --- maart 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: