The Bridge
COMPLEET VERHAAL
The Bridge
KLIK
voor andere strips van
Michel Kœniguer
THE BRIDGE
Michel Kœniguer
Dark Dragon Books | 48 p. | € 17,95 (HC)
Waar blijft de moderne oorlogsstrip?
Als je een liefhebber bent van westernstrips, fantasy, thriller, Vikings of superhelden dan vind je genoeg leuke reeksen in de stripwinkel. Maar een strip over moderne soldaten in actiegebied is moeilijker te vinden. In de bioscoop is er genoeg aanbod, Op Netflix kan je terecht voor Homeland en als je van een spannend boek houdt over dit onderwerp probeer dan eens de nieuwe Chris Ryan.

Bij uitgeverij Dark Dragon Books verschijnt nu The Bridge van Michel Kœniguer. Het is een strip over de Amerikaanse soldaat Enrique die als werkterrein de Iraakse regio Karbala heeft. Hij en zijn collega-soldaten vechten tegen Iraakse opstandelingen en terroristen. Als hij vrij krijgt om voor een paar dagen naar huis te gaan, worden we deelgenoot van familieperikelen: een oma die op sterven ligt en een vader die zijn ouderlijke plicht met moeite vervult. Zijn jongere zus en broer hebben problemen die meer pubers hebben in Amerikaanse buitenwijken met weinig gezag op straat.

Dit lijkt op een scenario voor een B-reeks en dat is het ook, maar wel een B-reeks met interessante elementen. Kœniguer heeft oog voor de actie in het verhaal maar ook voor de menselijke kant. Zijn realistische tekeningen kunnen de toets der kritiek prima doorstaan en hij varieert met verschillende camerastandpunten.

De actiescènes in Irak trekken de aandacht, want we zijn ervan overtuigd dat met een goede scenarist en een tekenaar met een realistische stijl hier een succesvolle, langlopende reeks van gemaakt kan worden. De setting is actueel en aan brandhaarden in de regio van het Midden-Oosten geen gebrek. Iemand in de schrijfstijl van Jean-Michel Charlier zou hier een succes van kunnen maken.

Inmiddels hebben we zoveel strips gelezen dat we zelf al met een schuin oog naar de pen zitten te kijken. Zou er onder de lezers van deze recensie een tekenaar zitten met de juiste stijl die op zoek is naar iemand met een idee?

Overigens verscheen bij uitgeverij Silvester recent Misty Mission 3, ook een oorlogsstrip van Michel Kœniguer, dit keer met Vietnam als decor.
DAI HEINEN --- juni 2018