De Ballade van Dusty 1
AFGEROND VERHAAL
De Ballade van Dusty 1
KLIK
voor andere strips van
Aurélien Ducoudray
DE BALLADE VAN DUSTY 1
Boxcar Bertha

Gilles Aris + Aurélien Ducoudra
Saga Uitgaven (Collectie Bamboe) | 56 p. | € 19,95 (HC)
Stoffige roadtrip
De beste manier om Amerika in al zijn veelzijdigheid te leren kennen, is het land te doorkruisen. Dat ondervinden platenmaatschappijen wanneer ze vanaf midden de jaren 1920 het land rondreizen op zoek naar onbekend talent. Slechts enkele jaren later heeft Dusty een gelijkaardige ervaring. Haar familie raakt alles kwijt in de Grote Depressie en moet berooid bij de buren intrekken. Het fantasierijke meisje weigert daarmee akkoord te gaan en begint aan een zoektocht naar haar vader, die "verhaal is gaan halen bij de president".

Dit lijkt op het eerste zicht een klassiek verhaal van een kind dat op zoek gaat naar een vervreemde ouder, maar het is meer. Dusty leert haar land en diens inwoners kennen, maakt kennis met groepen mensen waarvan ze het bestaan niet wist, en wordt zelfredzaam in een moeilijke en harde omgeving. Of ze haar vader vindt, valt nog te bezien, maar geholpen door zowel bestaande als fictieve figuren leert ze alvast zichzelf kennen.

Gilles Aris is verantwoordelijk voor de beelden die we in dit tweeluik te zien krijgen. Die zijn vuil, stoffig en onverbloemd, zoals de jaren 1930 horen te zijn. Beeldvorming zoals die bij het verhaal past. Dat vinden we prima.

Aurélien Ducoudray doet ons een verhaal lezen dat bol staat van de verwijzigen, intertekstualiteit en knipogen. Dit was de eerste keer dat we Steamboat Willie zagen, zonder Mickey en het was onze cinefiele hoofdredacteur die ons wees op de Freaks-knipoog. Weet je wat, we gaan dit album gauw nog eens herlezen, we hebben vast nog wat laagjes gemist.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- juni 2018