UUR U 9
AFGEROND VERHAAL
UUR U 9
KLIK
voor andere strips van
Boyan Kovacevic

KLIK

voor andere strips van
Fred Duval

KLIK

voor andere strips van
Jean-Pierre Pécau
UUR U 9
Apocalyps in Texas

Boyan Kovacevic + Fred Duval / Jean-Pierre Pécau
Silvester | 56 p. | € 16,95 (HC), de SC verschijnt in april
Bespaard
In deze alternatieve geschiedenis leidde de rakettencrisis van 1962 naar een nucleaire oorlog zonder weerga waarbij de Sovjet-Unie is verpulverd, de Verenigde Staten er niet veel beter aan toe is en ook in het conflictgebied Cuba de bevolking grotendeels is weggemaaid. Mexico aast op haar voormalige gebied Texas en zou net zo goed de hele VS willen inpalmen. Daar moeten de enige resterende grootmachten Groot-Brittanië en Frankrijk een stokje voor steken, al spelen er tegenstrijdige belangen (olie, macht, supprematie) mee.

De Franse versie van UUR U 9 dateert van 2012 en ondertussen voeden Amerikaans-Russische spanningen en Noord-Koreaans spierballengerol weer de ergste prognoses van doemdenkers. Ook Fred Duval en Jean-Pierre Pécau wijzen erop dat de mensheid nooit zijn lesje zal leren, want ondanks nucleaire winters en immense verliezen wedijveren diverse clubjes naar de macht. Van een extremistische, gewapende Ku Klux Klan-groep tot gouverneurs en zelfverklaarde presidenten die zich de rechtmatige heerser over de VS wanen. Leuk optreden van de schietgrage egotripper Charlton Heston in deze context overigens. Bij de uitvoerende en naar hogerhand luisterende macht vinden we een contingent para's terug die op vreselijke ontdekkingen stuit en die mee de bikkelharde, spannende actie in dit verhaal bepaalt.

Apocalyps in Texas is opnieuw een boeiende denkoefening geworden om de geschiedenis een andere wending te geven. Gelukkig zijn we hier in realiteit van bespaard gebleven.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2017

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: