Titeuf 14
ALBUM MET GAGS
Titeuf 14
KLIK
voor andere strips van
Zep
TITEUF 14
Vooruit, Broekjes!

Zep
Glénat | 48 p. | € 6,95 (SC)
Heerlijk, die kinderlijke naïviteit
Er bestaan heel wat gagstrips over jonge knapen en hun turbulent, doch komisch leventje. Denk maar aan Robbe, Cédric, Bollie of Kid Paddle. Titeuf hoort ook in dat rijtje thuis, maar lijkt overal een schepje bovenop te doen qua kattenkwaad. Terwijl Robbe uit De Kleine Robbe soms wat ondeugend is, kan Titeuf soms écht vunzig uit de hoek komen, en dan hebben we het nog niet over die hilarische naïviteit van hem en zijn kompanen.

We zien in het veertiende album opnieuw heel wat stankwolken, snot en blauw geslagen ogen, maar tekenaar Zep lijkt dat vrij goed in te perken ten opzichte van de beginjaren. Wat nog wel hetzelfde bleef, is dat Titeuf er nog steeds niet in slaagt een meisje te versieren. Zo probeert hij Ramatou uit te nodigen voor een "eisje" via een drone, maar dan komt het toestel bij iemand anders terecht. Oké, hij heeft zijn date te pakken, maar dik tegen zijn zin. Zep gaat heel wat stereotype kinderpraat niet uit de weg. Zo is dansen voor meisjes of "momoseksuelen" en trekken ze alles wat ze op school leerden door naar het echte leven: "Oei, je bloedt uit je neus! Je moet wel je neusregels hebben!" Hij probeert ook heel wat actuele, soms zwaardere onderwerpen aan te raken. Het terrorisme krijgt een plaats in enkele gags, net zoals Harry Potter, kernenergie, cyberpesten en kinderpedofilie via het internet. Wanneer Titeuf aan iemand tips vraagt over zijn wiskundehuiswerk, moet hij eerst een foto sturen van hem in zijn slip en daarna zelfs een filmpje van zijn piemel.

Titeuf is een fenomeen in Frankrijk, met ondertussen al een eigen film, tv-serie en per album een oplage van meer dan een miljoen exemplaren. Hoewel hij daar de chouchou is van het Franse volk, blijft hij in onze stripwereld een jongetje met een vreemd kapsel dat moet opboksen tegen al die andere stripjongetjes. Ach, wij zijn alvast fan van deze ondeugende, soms zelfs wat vunzige humor!
SEPPE COOLS --- november 2017

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: