Tex Willer 3
AFGEROND VERHAAL
Tex Willer 3
KLIK
voor andere strips van
Giulio De Vita
TEX WILLER 3
Krachtmeting in het Noorden

Giulio De Vita + Gianfranco Manfredi
Uitgeverij HUM! | 48 p. | € 8,99 (SC)
Netvlies
In deze nog jonge reeks wordt elk afgerond verhaal getekend door een bekendere Italiaanse tekenaar. Deze keer is Giulio De Vita (De Werelden van Thorgal: Kriss van Valnor) aan de beurt. Op scenario van Gianfranco Manfredi stuurt hij Tex naar de ijskoude bergen van Montana om er een jeugdvriend te helpen die overhoop ligt met de American Fur Company. Een verantwoordelijke van het pelsbedrijf wil de productie opschroeven en komt dat samen met wat nietsontziende trawanten melden. Er vloeit bloed bij de indianen die handel drijven met Tex' vriend en het komt al snel tot een confrontatie.

Op zich is het onderdrukkings- en wraakverhaal beslist geen origineel gegeven in westerns. Daar lijkt het genre wel uit opgetrokken. De Vita en Manfredi hebben niet de ambitie om daar verandering of vernieuwing in te brengen. Dat maakt niets uit, we weten wat we willen en krijgen wat we in dit genre wensen.

De desolaatheid van het decor in de besneeuwde bergen en de grimmige sfeer van ogenschijnlijk verlaten plekken zijn een troef van dit verhaal. Op dergelijke plaatsen vecht Tex met een beer of jaagt hij zijn paard door de sneeuw. Spanning verzekerd, absoluut. De setting gaat De Vita goed af. Hij excelleert in soberheid in een losjes getekend realisme waarin vooral de actiescènes op het netvlies blijven gebrand.
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2017

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: