Terug naar Studio Arnhem
KORTVERHALEN EN GAGS
Terug naar Studio Arnhem
KLIK
voor andere strips van
Aloys Oosterwijk


KLIK
voor andere strips van
Hanco Kolk

KLIK

voor andere strips van
Gerard Leever

KLIK

voor andere strips van
Evert Geradts
TERUG NAAR STUDIO ARNHEM
René Meulenbroek / Aloys Oosterwijk / Hanco Kolk / Gerard Leever / Evert Geradts / Frenk Meeuwsen
Uitgeverij Personalia | 80 p. | € 19,95 (HC)
Aardig tussendoortjes
De Gekleurde Omelet, De Vrije Balloon, Wordt Vervolgd, Talent, Oor, Supergum, Charlie Mensuel, L'Echo des Savanes, El Vibora, Eppo, Robbedoes, Titanic, Donald Duck,... Het zijn allen (verdwenen) (strip)tijdschriften waarvoor leden uit het samenhokkende tekenaarscollectief Studio Arnhem in de jaren 1980 in publiceerde. De studio werd na zes, zeven jaar ontbonden, volgens de overlevering door wrijvingen over schoonmaakcorvee en koffiegeld. De tekenaars zwermden uit en timmerden voort aan (internationale) carrières. En een ervan stierf. Dit terugblikalbum is dan ook opgedragen aan Ben Jansen wiens bekendste album een anonieme en voor de rechter gedaagde publicatie was: de Suske en Wiske-pornoparodie De Glunderende Gluurder.

Na de Studio Arnhem-periode leefde de studiomicrobe nog in onder meer Hanco Kolk die met Studio Arnhem-collega Aloys Oosterwijk en Peter de Wit De Plaatjesmakers oprichtte. Kolk en de Wit kennen we vanzelfsprekend van hun gezamenlijke reeksen Gilles de Geus en S1ngle, maar ook van de archiefalbums Kolk & de Wit Betraden Hun Archief en Vonden Dit waarin oude gags en kortverhalen, aanzetjes voor strips, illustraties en her en der gepubliceerd werk werd samengebracht. Ook Terug naar Studio Arnhem biedt een gelijkaardig concept. Diverse, vaak weinig gekende of niet eerder gepubliceerde strips, geven een klein, maar duidelijk overzicht van wat de studio in de jaren 1980 maakte. Dat gaat van komische dagboekstripjes over ernstige misdaadverhalen tot oefeningen in allerlei genres.

We roemen de sexy undergroundstijl van Evert Geradts (tegenwoordig een scenarist van Claire), de stijloefeningen van Hanco Kolk in NV Moord die rechtstreeks naar Meccano leidden (terwijl Kolk ons net zo goed verrast met zijn realistischer getekende Jonah), de kolder in Ernst Vrolijk en Dick Hout door Gerard Leever, Kolk en René Meulenbroek, het zeldzame werk van Frenk Meeuwsen (indertijd een stagiair op de studio die daarna de stripwereld vaarwel zei, en dat is zonde) en het realisme van Oosterwijk. Het komt hier allemaal samen, gedateerd of niet, met anekdotische toelichten erbovenop. Aardig tussendoortje.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2017