Shadow Banking 3
Shadow Banking 3
KLIK
voor andere strips van
Éric Chabbert


KLIK
voor andere strips van
Eric Corbeyran
SHADOWN BANKING 3
De Griekse Bom

Éric Chabbert + Eric Corbeyran / Sylvain Lacaze
Glénat | 48 p. | € 15,95 (HC)
Te weinig sexy
We starten het album met een openingsscène om u tegen te zeggen, recht geplukt uit het betere filmwerk à la James Bond of Jason Bourne. Terug in de tijd zien we Maureen Laszlo en Mathieu Derval in Athene landen om de USB-stick met gevoelige informatie te laten onderzoeken door Alecos Paparakis, ex-bankier en insider. De Meteora in Griekenland zijn het decor van hun kennismaking en onderzoek. Helaas zorgt Skull — bevreesd om het leven van zijn gekidnapte zus Tina — ervoor dat de tegenpartij op de hoogte komt van hun verblijf en de nodige middelen inzet om Mathieu, Maureen en Alecos om het leven te brengen. Ondertussen zit de financiële politie ook niet stil en proberen ze meer informatie los te krijgen van de ex-vriendin van Mathieu, Aurélie Blasco. De gewelddadige dood van Brice Schwartz (ex-collega van Mathieu) heeft hen achterdochtig gemaakt. In dit album krijgen we ook de bevestiging dat de bankier Elias Glykos en Goldhammer Capital een belangrijke en perfide rol spelen in het ontwrichten van de Europese economie door Griekenland in grote financiële problemen te brengen.

Dit derde deel gaat voort op het elan van de vorige twee delen. Goed genoeg om de reeks te blijven volgen, maar er wordt niet in de eerste liga gespeeld. Hoofdrolspeler Mathieu en zijn wedervaren laten ons nog net iets te koud en we vrezen dat de lovenswaardige poging om de machinaties rond de economische Eurocrisis in striptaal weer te geven net iets te weinig sexy is ondanks de toch wel goede opbouw van het scenario door Eric Corbeyran die de nodige adviezen krijgt van Sylvain Lacaze, een gerespecteerd bankier, die Frédéric Bagarry, een voormalig beurstrader, opvolgt. Daartegenover staat dan weer het onberispelijke vakwerk van tekenaar Éric Chabbert. Personages, emoties, actiescènes, landschappen,... hij heeft het allemaal onder de knie.

Op een of andere manier nog wat pimpen is de boodschap en dan hebben we er een nieuwe eersteklas financiële actiestrip erbij. De boterhammetjes blijven nodig.
JOHAN DECLOEDT --- februari 2017

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: