Roodbaard - De Schrik van de Zeven Zeeën 9
Roodbaard - De Schrik van de Zeven Zeeën 9
KLIK
voor andere strips van
Jijé


KLIK
voor andere strips van
Lorg


KLIK
voor andere strips van
Jean-Michel Charlier
ROODBAARD - DE SCHRIK VAN DE ZEVEN ZEEËN integraal 9
22. De Vermisten van 'De Zwarte Valk' - 23. Het Verdoemde Goud van Huacapac - 24. De Stad van de Dood

Jijé / Lorg / Christian Gaty + Jean-Michel Charlier
Sherpa | 176 p. | € 24,95 (HC)
Een dertig jaar oude cocktail die heerlijk smaakt
Het vierdelige verhaal dat in de vorige integrale bundeling begon met Het Eiland van de Verdwenen Schepen wordt in deze uitgave afgerond. Deze cyclus behoort tot de beste Roodbaard-verhalen en vooral de laatste twee delen zijn dertig jaar na datum nog altijd heel goed. Spanning, actie, op goud beluste piraten, een hebberige monnik en mysterieuze Azteekse krijgers met als locatie een verborgen stad in de jungle... Dat klinkt als een heerlijk avontuurlijke cocktail en dat is het zeker.

Na het overlijden van tekenaar Jijé nam Christian Gaty de tekenpen over en het duurde even tot hij zijn eigen, juiste tekenstijl vond. Met name in het laatste deel komen zijn tekeningen prima tot uiting. Sommige personages lijken veel minder op de versies zoals de eerste tekenaar Victor Hubinon ze had bedacht, met name Roodbaards pleegzooon Erik heeft een heuse gedaanteverwisseling ondergaan. Waar de stijl van Hubinon nu gedateerd overkomt, geldt dat allerminst voor die van Gaty, terwijl die ook al een generatie oud zijn.

Dat we nog steeds een fan zijn van wijlen scenarist Jean-Michel Charlier was al bekend, hoewel hij zich soms wel enkele onduidelijkheden permitteert. Het verhaal van verrader Piet Gouda blijft bijvoorbeeld wat onduidelijk. Maar gezien zijn omvangrijke productie is hem dat vergeven. De achtergrondinfo is deze keer wat beperkter dan in voorgaande delen, maar het is nog altijd een mooie aanvulling.

Als je de reeks Long John Silver beviel, overweeg dan ook om deze Roodbaard-cyclus te volgen. Ze hebben genoeg interessante raakvlakken.

Potentiële Roodbaard-verzamelaars zullen nu wel uitkijken naar de komende integrales, want die bevatten enkele van de lastigst te vinden albums.
DAI HEINEN --- augustus 2017

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: