Merlijn - De Profeet 1-2
DEEL 1 EN 2 VAN VIJFDELIGE REEKS
GRATIS A3-KUNSTDRUK BIJ EERSTE UITZET
Merlijn - De Profeet 1-2
KLIK
voor andere strips van
Pierre-Denis Goux


KLIK
voor andere strips van
Jean-Luc Istin
MERLIJN - DE PROFEET 1-2
1. Hengist - 2. Wedergeboorte

Pierre-Denis Goux + Jean-Luc Istin
Silvester | 48 p. | € 16,95 (HC)
Geruststellend gegeven
Silvester heeft al redelijk wat reeksen in de catalogus die rond figuren van koning Arthur draaien: Arthur - Een Keltisch Epos, Prins Valiant en Merlijn bijvoorbeeld. Van Merlijn verscheen al de spin-off Merlijn - Queeste naar het Zwaard en het was altijd de bedoeling dat er nog drie bijkomende Merlijn-reeksen zouden komen. Merlijn - Cyclus van de Pendragon (over Arthurs regeerperiode) en Merlijn - Cyclus van de Graal (over Arthurs einde) hebben we nog te goed, maar nu start alvast de vijfdelige reeks Merlijn - De Profeet (over koning Arthurs geboorte), het directe vervolg op Merlijn - Queeste naar het Zwaard. Topscenarist Jean-Luc Istin blijft aan het roer. Hij kent het klappen van de zweep. De adequaat vakkundige tekeningen zijn van de hand van Pierre-Denis Goux (Dwergen, De Meester-Inquisiteurs, Mjöllnir).

Merlijn is aan het begin van deze cyclus een in het woud teruggetrokken eenzaat. Hij ontfermt zich over het jongetje Bedwyr wiens hand werd afgehakt door de Saksische leider Hengist die net zijn moeder het hoofd had afgehakt, zijn dorp plunderde en in brand stak. Je zou voor minder een trauma krijgen. Merlijn heeft het plan opgevat van Bedwyr een man te maken. Hoe de magiër van Avalon in het woud terechtkwam, vernemen we pas in deel 2 waarin een reünie met andere personages uit de hoofdreeks Merlijn een geruststellend gegeven is.

Met ineens twee delen (met één deel zouden we een onvoldaan gevoel gehad hebben) lanceert Silvester de spin-off die niet voor de prequelcyclus Queeste naar het Zwaard moet onderdoen. Goux kan het tekenen van heel wat sterke scènes aan, vooral als er oorlog gevoerd wordt, maar net zo goed in intimistische scènes. Je kan deze nieuwe reeks gewoon lezen als een tweede cyclus van Queeste naar het Zwaard die aan de tiendelige reeks Merlijn voorafgaat.
DAVID STEENHUYSE --- augustus 2017

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: